Egyesült Királyság. Munkavállalási feltételek Európa országaiban. Terület: Főváros: Népesség: Beszélt nyelvek: Fizetőeszköz:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Egyesült Királyság. Munkavállalási feltételek Európa országaiban. Terület: Főváros: Népesség: Beszélt nyelvek: Fizetőeszköz:"

Átírás

1 Munkavállalási feltételek Európa országaiban Egyesült Királyság Terület: Főváros: Népesség: Beszélt nyelvek: Fizetőeszköz: km2 London 62,2 millió fő angol, walesi, skót font sterling (GBP) Beutazás, tartózkodás, bejelentési kötelezettség A magyar állampolgárok korlátlan ideig tartózkodhatnak az Egyesült Királyságban, amennyiben igazolt munkaviszonyuk van, vagy igazolni tudják, hogy önfenntartók, azaz rendelkeznek annyi pénzzel, amennyiből ők és családjuk meg tudnak élni, és nem folyamodnak szociálpolitikai juttatásokért. A megfelelő anyagi háttér bankszámlával, vagy rendszeres átutalást igazoló külföldi bankszámlakivonattal igazolható. Nem szükséges tartózkodási engedélyt kérni, és nem kell bejelentkezni a rendőrségen sem. Munkavállalás, álláskeresés A munkavállaló közvetlenül (a sajtóban, az interneten stb.) valamelyik állami munkaközvetítő és foglalkoztatási tanácsadó irodában (Jobcentre) vagy a megannyi állásközvetítő magáncégen keresztül juthat állásajánlatokhoz. Az országos hálózatról további információ a honlapon található. Munkabérek: Minimálbér: 6,19 GBP/óra (21 éves kor felett) Minimálbér: 4,98 GBP/óra (18 és 20 éves kor között) Minimálbér: 3,68 GBP/óra (18 éves kor alatt) Körülbelül 1000 JobcentrePlus található az ország területén. Majdnem az összes nagyvárosban legalább egy iroda áll rendelkezésére azoknak, akiknek tanácsadásra van szüksége. Az irodákat bárki látogathatja, és használhatja az EURES adatbázisában fellelhető szabad álláshelyeket megjelenítő, érintőképernyős számítógépeket. Az ügyfelek rendelkezésére áll telefonos ügyfélszolgálat is, amelyen keresztül kérdéseket tehetnek fel munkavállalásukkal kapcsolatban (Jobseeker Direct: ).

2 A megfelelő nyelvtudás itt is elengedhetetlen, hiszen az operátorok a személyes adatokon kívül a munkavállalás egyéb területeivel kapcsolatban is kezdeményezhetnek beszélgetést. Társadalombiztosítás Minden magyar munkavállaló jogosult egészségügyi ellátásra. Ahhoz, hogy valaki jövedelemalapú szociális juttatásokat vehessen igénybe, különböző feltételeknek kell megfelelni. A juttatások kiszámításánál vizsgálják pl. az eltartottak számát, az életkort, a családi státuszt stb. Segítséget nyújtanak tájékozódás szintjén a gov.uk oldalon található benefit kalkulátorok. A munkaviszonyban állók, munkát keresők, vagy itt élők, valamint ezek családtagjai az állami egészségügyi szolgálat (National Health Service NHS) útján részesülhetnek ingyenes orvosi ellátásban. A körzeti orvosok listája a honlapon található. További információk találhatóak a Munka- és Nyugdíjügyi Minisztérium honlapján is: A munkát kereső, elkezdő, adót fizető, illetve juttatásokat igénylő magyar állampolgárnak szüksége van NI (National Insurance) számra. Ezt az adóhivatal adja ki egy ún. azonosító (feltérképező) interjú alapján, amelyben felmérik a kérelmező szociális hátterét. Az interjúra a helyi társadalombiztosítási irodákban (Social Security Office) kerül sor, előzetes időpont-egyeztetés alapján. E hivatalok hálózatáról a honlapon kaphatunk képet. A társadalombiztosítási hozzájárulás a bruttó jövedelem 8 11 %-a. Kiegészítő információk: A nyugdíjkorhatár 65 év, de lehetőség van előnyugdíjazásra is, ekkor a nyugdíj összege alacsonyabb. A nyugdíjról további tudnivalókat ezen az oldalon találhat: Az EU/EGT állampolgárok bármely tagállamban jogosultak a munkaerő-piaci szolgáltatások igénybevételére. Munkaviszony megszűnése esetén keresse fel a helyi munkaügyi szervet, és minden esetben kérje munkaviszonyának igazolását az U1/E301-es nyomtatványon, valamint érdeklődjön a munkanélküli ellátás igénybevételéről. Az U1/E301 nyomtatványhoz szükséges papírok: P60; P45-ös igazolások, utolsó havi bérpapír, és utolsó március havi bérpapír. Ezek megőrzése fontos! Az uniós országokból érkező turisták sürgősségi egészségügyi ellátásra való jogosultságát az EU egyes tagállamaiban az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EU Kártya) biztosítja. Az EU Kártyát a lakóhelye szerint illetékes megyei egészségbiztosítási pénztár állítja ki, érvényességi ideje 3 év.

3 Adózás Az Egyesült Királyság és Magyarország között egyezmény van a kettős adóztatás elkerüléséről, amely alapján a megszerzett jövedelem csak az egyik tagállamban adózik. A munkavégzés helye szerinti tagállamban adózik a nem önálló munkáért kapott fizetés vagy más hasonló térítés, ha a munkavégzés időtartama meghaladja a 183 napot, vagy a munkavégzés időtartama kevesebb ugyan, mint 183 nap, de a fizetést a munkavégzés helye szerint illetőséggel bíró munkáltató vagy annak telephelye biztosítja. A jövedelemadót a munkáltató vonja le a dolgozó béréből: a munkába álláskor egy fix összeget von le, bejelenti az alkalmazottat az adóhivatalnál (a P46 sz. nyomtatvány beküldésével), majd ezt követően már az adóhivatal által megállapított és kiküldött személyes adókulcs alapján végzi a további adóelőleg-levonást. A munkaviszony megszűnésekor a munkáltató a P45 jelzésű 3 példányos adókimutatást ad ki a távozónak, aki az 1. példányt megtartja, a 2. és 3. oldalt (példányt) pedig majdani új munkáltatójának adja le. A pénzügyi év végén (április 5.) a dolgozó a P60 jelű nyomtatványon kimutatást kap éves jövedelméről és a tőle az év során levont adóelőleg mértékéről. Nagy-Britanniában jelenleg a következő adókulcsok érvényesek: Éves jövedelem (GBP) Adókulcs GBP ig 20 % GBP % GBP felett 50% Az adóév minden év április 6-tól következő év április 5-ig tart. A társadalombiztosítás mértéke a bruttó jövedelem 8 11 %-a ( A felsoroltakon kívül helyi adókat is kell fizetni. Bővebb tájékoztatás az adóhivatal tájékoztatási osztályán kapható, illetve Interneten a oldalon található. Oktatás Minden jogszerűen az Egyesült Királyságban tartózkodó magyar munkavállaló jogosult gyermeke állami iskoláztatására. Az egyetemek és főiskolák maguk szabják meg a felvételi követelményeket. Az EUcsatlakozás után a brit felsőoktatási intézményeknek a felvett magyar hallgatóktól nem a külföldieknek megállapított (igen magas) tandíjat, hanem a jóval alacsonyabb hazait kell beszedniük.

4 Végzettségek elismerése A brit munkaerőpiacon jelentkezők egy részének képzettségét automatikusan elfogadják, néhány szakipari területen pedig a szakmai területen szerzett tapasztalat magyar hatóságok általi igazolása esetén eltekintenek a nemzeti szakvizsga megismétlésétől. A brit hatóságok jelenleg mintegy 100 szakma gyakorlását kötik engedélyeztetéshez. Azt, hogy szakmája engedélyhez kötött-e, a magyar munkavállaló a honlapon nézheti meg. A szakipari végzettség elismertetésére vonatkozóan bővebb információt a honlap tartalmaz. Amennyiben a munkavállaló felsőfokú végzettséggel rendelkezik, diplomájának elismertetésével kapcsolatban fel kell keresnie az erre illetékes szervezetet, a National Recognition Information Centre-t (Oriel House, Oriel Road, Gloucestershire, GL XP). Weboldaluk: Az ügyintézés díja 35,25 GBP. Életkörülmények LAKHATÁS / SZÁLLÁS Nagy-Britanniában nem könnyű lakást vagy albérletet találni. Javasolt már a kiutazás előtt lefoglalni a szállást. Rövid távra érdemes ifjúsági szálláson vagy magánházban (B&B Bed & Breakfast) helyet foglalni, ami a helyi utazási irodánál elintézhető. Hosszabb távon a lakásbérlés javasolt, melyre sok ingatlanügynökség specializálódik. Ők általában közvetítési díjat kérnek. Lehetőség van bútorozott lakás bérlésére is. Egy egyszobás lakás havi bérleti díja 300 GBP, egy kétszobásé viszont GBP. Londonban és környékén ennél magasabbak az árak. A megélhetés költségei változóak aszerint, hogy a fővárosban, más nagyvárosban vagy vidéken szeretne valaki elhelyezkedni. Általánosságban elmondható, hogy Londonban az árak akár 50 %-kal is magasabbak lehetnek, mint az ország más területein (élelmiszer, lakhatás, utazás, egyéb vonatkozásában). BANKSZÁMLANYITÁS A bankszámlanyitás igen bonyolult. Egyrészt munkáltatói levéllel kell igazolni a munkaviszonyt, másrészt kéthavi közüzemi számlát kell csatolni a dokumentumokhoz, hogy bizonyított legyen a tartózkodási hely megléte. Általában azt javasolják az EU/EGT területéről érkezett ügyfeleknek, hogy hazai bankjuk a bizonylatokat néhány hónapig küldje lakcímükre, ezzel igazolva a tartózkodási hely valódiságát. GÉPJÁRMŰVEZETŐI ENGEDÉLY Amennyiben rendelkezik érvényes közösségi vezetői engedéllyel, látogatása alatt jogosult engedélyének megfelelő járművet vezetni. A brit jogosítványra való cserére bármikor lehetőség van a helyi rendőrségen.

5 NYELVOKTATÁS Az angol nyelvtudás elengedhetetlen a munkavállaláshoz. Még az alacsonyabb szakképzetséget igénylő álláshelyek betöltésekor is elvárás az angol nyelvű utasítások és biztonsági előírások megértése. Számos nyelviskola található Nagy-Britanniában, részletesen lehet keresni a weboldalon. Vannak nyelviskolák, amelyek államilag támogatják a nyelvtanulást, ezért olcsóbbak vagy ingyenesek. Ezek közül a legnépszerűbb kezdeményezés a LearnDirect ( és az English for Everybody ( ÁRAK (az árak tájékoztató jellegűek, idővel változhatnak): Lakásvásárlás: Albérlet: Egyszobás lakás: Kétszobás lakás: Benzin: Kenyér: Csokoládé: Mozijegy: Éttermi menü: Sör (étteremben): Kávé (étteremben): GBP 275 GBP/hét 300 GBP/hét GBP/hét 1, 30 GBP/liter 1, 30 GBP 0,60 GBP 6 GBP 15 GBP / fő 3 GBP/pint 1,80 GBP SEGÉLYHÍVÓ SZÁMOK Központi segélyhívó: 999 vagy 112 Hasznos internetcímek, elérhetőségek BELÜGYMINISZTÉRIUM (Home Office) Public Enquiry Team, 7 th Floor, 5 Queen Anne s Gate, London SW1H 9AT Tel: +44 (0) public.enquiries@homeoffice.gsi.gov.uk BEVÁNDORLÁSI HIVATAL (Immigration and Nationality Directorate) Tel.: +44 (0) Web: TARTÓZKODÁSI ENGEDÉLYEK ÉS TARTÓZKODÁSI OKMÁNYOK European Casework Group, 18 th floor, Lunar House, 40 Wellesley Road, Croydon CR9 2BY MUNKAKÖZVETÍTŐ ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI IRODÁK (JOB CENTRE PLUS):

6 ADÓHIVATAL (Inland Revenue) Inland Revenue Information Centre, Ground Floor, South West Wind, Bush House, Strand, London WC2 Tel.: +44 (0) Web: SZAKKÉPZETTSÉG ELISMERTETÉSE SZAKIPARI VÉGZETTSÉG ELISMERTETÉSE (UK National Reference Point for Vocational Qualifications) NATIONAL HEALTH SERVICE Public Enquiry Office, Tel.: +44(0) Web: U1 NYOMTATVÁNY MEGKÉRÉSE HAZAUTAZÁS ELŐTT: NICO International Caseworker Room Bp 1301 Newcastle upon Tyne Benton Park View Longbenton NE98 1ZZ Tel.: NAGY-BRITANNIA ÉS ÉSZAK-ÍRORSZÁG BUDAPESTI NAGYKÖVETSÉGE 1051 Budapest, Harmincad u. 6. Tel.: info@britemb.hu Web: MAGYARORSZÁG LONDONI NAGYKÖVETSÉGE 35 Eaton Place London SW1X 8BY Tel.: office@huemblon.org.uk Web:

7 A kiadványban szereplő adatok tájékoztató jellegűek és nem teljes körűek. Az időközben bekövetkezett változások miatt a legfrissebb információkért javasoljuk, hogy keresse fel legközelebbi EURES-tanácsadóját. Lezárva: március Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat: EURES honlap: eures.europa.eu Európai önéletrajz (EUROPASS): Kiadó: Nemzeti Munkaügyi Hivatal

SZLOVÁKIA. Munkavállalási feltételek Európa országaiban

SZLOVÁKIA. Munkavállalási feltételek Európa országaiban Munkavállalási feltételek Európa országaiban SZLOVÁKIA Terület: 49.036 km² Főváros: Pozsony (Bratislava) Népesség: 5.404.322 fő Beszélt nyelvek: szlovák, cseh Fizetőeszköz: Euro (az adatok a Statisztikai

Részletesebben

83.871 km² Bécs 8,4 millió fő német, horvát, szerb, olasz, szlovén, magyar Euro

83.871 km² Bécs 8,4 millió fő német, horvát, szerb, olasz, szlovén, magyar Euro Munkavállalási feltételek Európa országaiban AUSZTRIA Terület: Főváros: Népesség: Beszélt nyelvek: Fizetőeszköz: 83.871 km² Bécs 8,4 millió fő német, horvát, szerb, olasz, szlovén, magyar Euro BEUTAZÁS,

Részletesebben

NÉMETORSZÁG. Munkavállalási feltételek Európa országaiban

NÉMETORSZÁG. Munkavállalási feltételek Európa országaiban Munkavállalási feltételek Európa országaiban NÉMETORSZÁG Terület: 357.023 km 2 Főváros: Berlin Népesség: 82,4 millió fő Beszélt nyelvek: német Fizetőeszköz: Euro BEUTAZÁS, TARTÓZKODÁS, BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG

Részletesebben

LUXEMBURG. Munkavállalási feltételek Európa országaiban

LUXEMBURG. Munkavállalási feltételek Európa országaiban Munkavállalási feltételek Európa országaiban LUXEMBURG Terület: 2586 km 2 Főváros: Luxembourg Népesség: 509074 fő Hivatalos nyelvek: luxemburgi, francia és német Beszélt nyelvek még: angol, olasz, spanyol,

Részletesebben

Finnország. Munkavállalási feltételek Európa országaiban

Finnország. Munkavállalási feltételek Európa országaiban Munkavállalási feltételek Európa országaiban Finnország Terület: 338 145 km2 Főváros: Helsinki Népesség: 5, 405 millió fő Államforma: parlamentáris köztársaság EU Tag belépési év: 1995 A schengeni térség

Részletesebben

SVÁJC. Munkavállalási feltételek Európa országaiban

SVÁJC. Munkavállalási feltételek Európa országaiban Munkavállalási feltételek Európa országaiban SVÁJC Terület: 41.285 km 2 Főváros: Bern Népesség: 7,5 millió fő Beszélt nyelvek: német, francia, olasz, rétoromán Fizetőeszköz: svájci frank (CHF) BEUTAZÁS,

Részletesebben

2016. március 1-jétől ismét megnyílik az EURES központi ügyfélszolgálati iroda a fővárosban.

2016. március 1-jétől ismét megnyílik az EURES központi ügyfélszolgálati iroda a fővárosban. Budapest Főváros Kormányhivatala Foglalkoztatási Főosztály 2016. március 10. V. évfolyam 2. szám Kedves Ügyfelünk! Az Önök véleménye továbbra is fontos számunkra, így ha bármilyen észrevételük, kérdésük,

Részletesebben

Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Hírlevél II. szám

Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Hírlevél II. szám Tisztelt Ügyfelünk! Tisztelt Munkáltató! Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Hírlevél II. szám A Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ 2008. július 11-én, 10 órakor ünnepélyes keretek között átadta

Részletesebben

EU INF. Magyarország 10 éve az Unióban. A tartalomból. Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont Tájékoztató Kiadványa.

EU INF. Magyarország 10 éve az Unióban. A tartalomból. Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont Tájékoztató Kiadványa. EU INF Hasznos tippek, gyakorlati tanácsok az EU-ról Europe Direct Komárom-Esztergom Megyei Információs Pont Tájékoztató Kiadványa Magyarország 10 éve az Unióban Rólunk A Europe Direct Tájékoztató Központ

Részletesebben

EU tagállamok (ABC sorrendben)

EU tagállamok (ABC sorrendben) EU tagállamok (ABC sorrendben) AUSZTRIA (OSZTRÁK KÖZTÁRSASÁG)... 1 CIPRUSI KÖZTÁRSASÁG... 12 CSEH KÖZTÁRSASÁG... 25 DÁN KIRÁLYSÁG... 37 ÉSZT KÖZTÁRSASÁG... 47 FINN KÖZTÁRSASÁG... 56 GÖRÖGORSZÁG... 72 HOLLANDIA...

Részletesebben

Tájékoztatás a diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályairól

Tájékoztatás a diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályairól Tájékoztatás a diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályairól Kedves Diákok! Évről évre egyre több diák dönt úgy, hogy a szünidőt vagy annak egy részét munkával tölti, ezért ismét aktuális a diákok

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2013/76

Közbeszerzési Értesítő száma: 2013/76 Ajánlati felhívás - Tervezési szerződés az M8 gyorsforgalmi út Körmend-kelet (86. sz. főút) Rábafüzes (osztrák országhatár) közötti szakasz Megvalósíthatósági tanulmányának, Közúti... Közbeszerzési Értesítő

Részletesebben

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA MUNKAÜGYI HÍRLEVÉL. Tisztelt Olvasó!

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA MUNKAÜGYI HÍRLEVÉL. Tisztelt Olvasó! KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA MUNKAÜGYI HÍRLEVÉL 2011. DECEMBER Tisztelt Olvasó! Köszöntöm a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja nevében. Engedje meg,

Részletesebben

Magyarország-Budapest: Autópálya és közút építése 2015/S 059-102878. Ajánlati/részvételi felhívás. Építési beruházás

Magyarország-Budapest: Autópálya és közút építése 2015/S 059-102878. Ajánlati/részvételi felhívás. Építési beruházás 1/19 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:102878-2015:text:hu:html Magyarország-Budapest: Autópálya és közút építése 2015/S 059-102878 Ajánlati/részvételi felhívás

Részletesebben

Ügytípus megnevezése: Foglalkoztatást elősegítő képzés (ajánlott és elfogadott)

Ügytípus megnevezése: Foglalkoztatást elősegítő képzés (ajánlott és elfogadott) Ügytípus megnevezése: Foglalkoztatást elősegítő képzés (ajánlott és elfogadott) Ügytípus rövid leírása: A képzésekben történő részvétel akkor támogatható, ha a képzés az abban részt vevő személy munkához

Részletesebben

2. természetben nyújtott ellátások:

2. természetben nyújtott ellátások: Németbánya Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 11/2011.(IX.19.) számú önkormányzati rendelete Németbánya Községi Önkormányzat Képviselőtestülete

Részletesebben

Kedves Ügyfelünk! Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánunk! Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központ

Kedves Ügyfelünk! Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánunk! Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központ Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központ 2014. december 18. III. évfolyam 19. szám Kedves Ügyfelünk! Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánunk! Budapest Főváros Kormányhivatala

Részletesebben

HU-Budapest: Közművek, közhasznú szolgáltatások 2009/S 141-206515 AJÁNLATI/RÉSZVÉTELI FELHÍVÁS. Szolgáltatás

HU-Budapest: Közművek, közhasznú szolgáltatások 2009/S 141-206515 AJÁNLATI/RÉSZVÉTELI FELHÍVÁS. Szolgáltatás 1/8 HU-Budapest: Közművek, közhasznú szolgáltatások 2009/S 141-206515 AJÁNLATI/RÉSZVÉTELI FELHÍVÁS Szolgáltatás I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ I.1) NÉV, CÍM ÉS KAPCSOLATTARTÁSI PONT(OK): Semmelweis Egyetem, Üllői

Részletesebben

TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS. másrészről: a. (székhely: ; adóigazgatási szám: ; képviseli: ) a továbbiakban: Kedvezményezett,

TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS. másrészről: a. (székhely: ; adóigazgatási szám: ; képviseli: ) a továbbiakban: Kedvezményezett, TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről: a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (székhely: 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3., adóigazgatási szám: 19672902-2-42, bejegyző végzés száma: Fővárosi

Részletesebben

AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ

AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ HÉV kontaktor alkatrészek beszerzése (Eljárás száma: T-367/14.) AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ 2015. A. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK 1. Az eljárás 1.1. A Budapesti Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság (BKV

Részletesebben

Adóváltozások 2013-2014

Adóváltozások 2013-2014 Adóváltozások 2013-2014 2013, december 18-11:35 Tisztelt Ügyfelünk! Tárgy: 2014 évi adóváltozások Eddigi gyakorlatunknak megfelelően összefoglaljuk a legfontosabb 2014. évi adóváltozásokat. Előreláthatólag

Részletesebben

Gyakori kérdések GINOP-6.1.2.-15 Digitális szakadék csökkentése projekt. 7 mrd Ft

Gyakori kérdések GINOP-6.1.2.-15 Digitális szakadék csökkentése projekt. 7 mrd Ft Gyakori kérdések GINOP-6.1.2.-15 Digitális szakadék csökkentése projekt Kérdés Válasz 1 Mi a projekt célja? A GINOP 6.1.2. projekt alapvető célja az elsődleges és másodlagos digitális megosztottság csökkentése,

Részletesebben

HU-Budapest: Vérvizsgálati reagensek 2012/S 114-188857. Ajánlati/részvételi felhívás. Árubeszerzés

HU-Budapest: Vérvizsgálati reagensek 2012/S 114-188857. Ajánlati/részvételi felhívás. Árubeszerzés 1/16 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:188857-2012:text:hu:html HU-Budapest: Vérvizsgálati reagensek 2012/S 114-188857 Ajánlati/részvételi felhívás Árubeszerzés

Részletesebben

EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Ösztöndíj programterület nyitó rendezvény

EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Ösztöndíj programterület nyitó rendezvény EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Ösztöndíj programterület nyitó rendezvény Amennyiben köz- vagy felsőoktatásban, szakképzésben vagy oktatáshoz kapcsolódó A Tempus Közalapítvány mint az EGT Finanszírozási

Részletesebben

WageIndicator adatbázisok eredményeinek disszeminációja H005 EQUAL projekt. WageIndicator és BérBarométer adatbázisok eredményeinek disszeminációja

WageIndicator adatbázisok eredményeinek disszeminációja H005 EQUAL projekt. WageIndicator és BérBarométer adatbázisok eredményeinek disszeminációja WageIndicator és BérBarométer adatbázisok eredményeinek disszeminációja Mit mutatnak az adatbázisok a részmunkaidős (nem teljes munkaidős) foglalkoztatást illetően? készítette: MARMOL Bt. 2008. április

Részletesebben

SCEDA Light! Szabályzat és. Szerződési Feltételek

SCEDA Light! Szabályzat és. Szerződési Feltételek SCEDA Light! Szabályzat és Szerződési Feltételek A SCEDA Light! szolgáltatás és a hozzá kapcsolódó dokumentumok a Scandinavian Education Agency TM SCEDA kizárólagos tulajdona. A dokumentum célja a vállalat

Részletesebben

Az Ön szociális biztonsági jogai. Cipruson

Az Ön szociális biztonsági jogai. Cipruson Az Ön szociális biztonsági jogai Cipruson A tájékoztatóban szereplő információkat az EU szociális védelemről szóló kölcsönös tájékoztatási rendszerének (MISSOC) nemzeti kapcsolattartóival szoros együttműködésben

Részletesebben

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI TERVEZET! Tárgy: az oktatási és kulturális miniszter ágazati irányítása alá tartozó igazságügyi szakértői szakterületeken az igazságügyi szakértői tevékenység folytatásához

Részletesebben

Gyakornoki program pályakezdők támogatása GINOP-5.2.4-16 Tájékoztató kivonat

Gyakornoki program pályakezdők támogatása GINOP-5.2.4-16 Tájékoztató kivonat Gyakornoki program pályakezdők támogatása GINOP-5.2.4-16 Tájékoztató kivonat I. Támogatás célja A program elsődleges célja a közvetlen munkahelyteremtés elősegítésén túl az iskolai rendszerű képzésben,

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Általános Szerződési Feltételek Jelen Általános Szerződési Feltételek (a továbbiakban: ÁSZF) a HKP MEDIA SERVICES Kft. (továbbiakban: Szolgáltató) által üzemeltetett, működtetett, www.hire.hu domain címen

Részletesebben

Tájékoztatás a bérkompenzáció ellenőrzéséről

Tájékoztatás a bérkompenzáció ellenőrzéséről Tájékoztatás a bérkompenzáció ellenőrzéséről 299/2011. (XII.22.) Korm. rendelet A bérkompenzáció hatályát, mértékét, teljesítését, ideértve a béren kívüli juttatás béremelésbe történő - beszámíthatóságát

Részletesebben

Magyarország-Budapest: Informatikai berendezések karbantartása és javítása 2015/S 187-339559. Ajánlati/részvételi felhívás. Szolgáltatásmegrendelés

Magyarország-Budapest: Informatikai berendezések karbantartása és javítása 2015/S 187-339559. Ajánlati/részvételi felhívás. Szolgáltatásmegrendelés 1/10 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:339559-2015:text:hu:html Magyarország-Budapest: Informatikai berendezések karbantartása és javítása 2015/S 187-339559 Ajánlati/részvételi

Részletesebben

RÉSZVÉTELI FELHÍVÁS I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ

RÉSZVÉTELI FELHÍVÁS I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ EURÓPAI UNIÓ Az Európai Unió Hivatalos Lapjának Kiegészítő Kiadványa 2, rue Mercier, L-2985 Luxembourg Fax: (352) 29 29 42 670 E-mail: mp-ojs@opoce.cec.eu.int Információ és on-line formanyomtatványok:

Részletesebben

66 67. A munka világa

66 67. A munka világa I. fejezet 66 67. A munka világa 66 67. A munka világa 1 Mi legyek? Milyen szakmát válasszak? Hogyan találjunk jó munkahelyet? Milyen foglakoztatási formák vannak? Mi legyek? Milyen szakmát válasszak?

Részletesebben

Tájékoztató a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról

Tájékoztató a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról Tájékoztató a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról Tisztelt Mérnöki Kamarai Tag! Kedves Kolléga! Felhívjuk figyelmét, hogy az Országgyûlés 2012. október 1-jén elfogadta a kisadózó

Részletesebben

Kábelek és vezetékek beszerzése

Kábelek és vezetékek beszerzése Kábelek és vezetékek beszerzése AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ (Eljárás száma: 15/T-116/13) 2013. A. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK 1. Az eljárás Módosított, egységes szerkezetbe foglalt Ajánlati dokumentáció 1.1. A Budapesti

Részletesebben

Gyakornoki program pályakezdők támogatására (GINOP-5.2.4-16)

Gyakornoki program pályakezdők támogatására (GINOP-5.2.4-16) Gyakornoki program pályakezdők támogatására (GINOP-5.2.4-16) A pályázatok benyújtása 2016. augusztus 1-től 2018. július 31-ig lehetséges. Támogatás célja A program elsődleges célja a közvetlen munkahelyteremtés

Részletesebben

Tájékoztató Vállalási feltételek

Tájékoztató Vállalási feltételek Tájékoztató Vállalási feltételek Nyilv.sz.: 05-0137-05 1. Képző szerv neve: GÖMBICZ GYULA OKTATÓ ÉS VENDÉGLÁTÓ KFT Címe: 3532 Miskolc Zielinszky Szilárd u. 7. Tel.: 46/359-100 ggyulakft@gmail.com gombiczkft.hu

Részletesebben

Magyarország-Budapest: Szoftvermegvalósítási szolgáltatások 2013/S 186-321247. Ajánlati/részvételi felhívás. Szolgáltatásmegrendelés

Magyarország-Budapest: Szoftvermegvalósítási szolgáltatások 2013/S 186-321247. Ajánlati/részvételi felhívás. Szolgáltatásmegrendelés 1/13 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:321247-2013:text:hu:html Magyarország-Budapest: Szoftvermegvalósítási szolgáltatások 2013/S 186-321247 Ajánlati/részvételi

Részletesebben

Miért válasszam a távoktatást?

Miért válasszam a távoktatást? Miért válasszam a távoktatást? Tanulj akkor, ott és úgy, ahogy szeretnél! A távoktatás a hagyományos tanfolyami képzésekkel ellentétben maximális rugalmasságot biztosít hallgatóink számára a tanulás helyének

Részletesebben

Országos Vérellátó Szolgálat Központja (1113 Budapest, Karolina út 19-21.) Ajánlattételi/részvételi jelentkezési határidő: 2013.05.29.

Országos Vérellátó Szolgálat Központja (1113 Budapest, Karolina út 19-21.) Ajánlattételi/részvételi jelentkezési határidő: 2013.05.29. 5 db új, első alkalommal forgalomba helyezett, személyszállításra gyártott, 8+1 fő (8 utas és 1 vezető) szállítására alkalmas, azonos márkájú és típusú személygépkocsi (mikrobusz) beszerzése Közbeszerzési

Részletesebben

Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület 1146. Budapest, Istvánmezei út 1-3. PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT. Jóváhagyva: 2002. február 27.

Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület 1146. Budapest, Istvánmezei út 1-3. PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT. Jóváhagyva: 2002. február 27. Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület 1146. Budapest, Istvánmezei út 1-3. PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Jóváhagyva: 2002. február 27. 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK: Az Egyesület működéséhez szükséges pénzeszközök

Részletesebben

APRIL TÁPPÉNZ BIZTOSÍTÁS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ, ÁLTALÁNOS ÉS KÜLÖNÖS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

APRIL TÁPPÉNZ BIZTOSÍTÁS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ, ÁLTALÁNOS ÉS KÜLÖNÖS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK APRIL TÁPPÉNZ BIZTOSÍTÁS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ, ÁLTALÁNOS ÉS KÜLÖNÖS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK A jelen TAPASZF121101 sz. Ügyfél tájékoztató és Általános Szerződési Feltételek (a továbbiakban: Szerződési feltételek)

Részletesebben

P Parragi és Társa Ügyvédi Iroda

P Parragi és Társa Ügyvédi Iroda Hírlevél 2014/1 Tisztelt Ügyfeleink! Kedves Olvasók! Irodánk Hírlevelének idei első száma többek között a hatályos Ptk. pénztartozás teljesítésére és a késedelmi kamatra vonatkozó szabályaival, a Munka

Részletesebben

I. fejezet. A rendelet hatálya

I. fejezet. A rendelet hatálya Apátfalva Község Önkormányzata Képviselő-testülete 10/2006. (VI.08. Ör. a szociális rászorultságtól függő pénzbeni és természetben nyújtott ellátásokról Apátfalva Község Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

A kisadózó vállalkozás tételes adója (KATA)

A kisadózó vállalkozás tételes adója (KATA) Copyright 2014 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva. Ezt a dokumentumot a Könyvelői Praktikumból nyomtatták 2014-02-23 20:13:27-kor, a(z) 78.92.204.112 IP címről. Tartalomjegyzék: A kisadózó

Részletesebben

A kisvállalkozásokat érintő 2012. évi fontosabb adó- és járulékváltozások

A kisvállalkozásokat érintő 2012. évi fontosabb adó- és járulékváltozások A kisvállalkozásokat érintő 2012. évi fontosabb adó- és járulékváltozások Gábriel Péter BKIK gabriel.peter@bkik.hu gépjármű hajtómotorjának teljesítménye (kw) cégautóadó Az adó a hengerűrtartalom (kamratérfogat)

Részletesebben

1990. évi C. törvény. a helyi adókról ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. I. Fejezet. Az adómegállapítás joga és az adókötelezettség

1990. évi C. törvény. a helyi adókról ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. I. Fejezet. Az adómegállapítás joga és az adókötelezettség 1990. évi C. törvény a helyi adókról Hazánkban a demokratikus választással létrejöttek az önszervező helyi hatalomgyakorlás szervezeti kereteit megteremtő önkormányzatok. A települési önkormányzatok alapvető

Részletesebben

19. melléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez

19. melléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez 19. melléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS Összefoglaló tájékoztatás A Kbt. 113. (1) bekezdés szerinti eljárások esetében. Az érdekelt gazdasági szereplőknek tájékoztatniuk

Részletesebben

1. Háttérinformációk. 1.1 Bevezetés

1. Háttérinformációk. 1.1 Bevezetés 1. Háttérinformációk 1.1 Bevezetés 2002/2003 folyamán a brit Munka- és Nyugdíjügyi Minisztérium valamint a magyar Munkaügyi és Foglalkoztatáspolitikai Minisztérium közös támogatásával kísérleti program

Részletesebben

Esélyegyenlőségi Útmutató a Regionális Fejlesztési Operatív Programok keretében 2011-13 években kiírt pályázatokhoz

Esélyegyenlőségi Útmutató a Regionális Fejlesztési Operatív Programok keretében 2011-13 években kiírt pályázatokhoz Esélyegyenlőségi Útmutató a Regionális Fejlesztési Operatív Programok keretében 2011-13 években kiírt pályázatokhoz 2011. február 1. ESÉLYEGYENLŐSÉG FELTÉTELEINEK INTEGRÁLÁS A PROJEKTEKBE Az Európai Unió

Részletesebben

Lehetséges hitelcélok: A kölcsönterméket felhasználási hitelcél megjelölése nélkül lehet igényelni.

Lehetséges hitelcélok: A kölcsönterméket felhasználási hitelcél megjelölése nélkül lehet igényelni. Lehetséges hitelcélok: A kölcsönterméket felhasználási hitelcél megjelölése nélkül lehet igényelni. Az igényelhető hitel devizaneme: Forint A kölcsönügylet alanya lehet: Adós, Adóstárs Az Igénylő hitelezhetőségének

Részletesebben

Mellrák tudatosság Változások észlelése

Mellrák tudatosság Változások észlelése Mellrák tudatosság Változások észlelése Mellrák tudatosság: Változások észlelése Észak-Írországban a nőknél a mellrák a rák leggyakoribb formája - 75 éves korig 12 nőből 1-nél alakul ki mellrák. A mellrák

Részletesebben

30481/2014/START számú

30481/2014/START számú 30481/2014/START számú P Á L Y Á Z A T I F E L H Í V Á S " Klf. faanyagok beszerzése" tárgyú nyílt pályázathoz 1. Ajánlatkérő neve, címe, telefon- és telefaxszáma (e-mail) MÁV-START Vasúti Személyszállító

Részletesebben

Adótörvények 2014 évi változásaiból

Adótörvények 2014 évi változásaiból Adótörvények 2014 évi változásaiból SZJA Marad az SZJA mértéke: 16% Januári bér elszámolása Január hónapban kifizetett munkaviszonyból származó jövedelmet (bért) akkor kell az előző évinek tekinteni, ha

Részletesebben

CORIS MUNKANÉLKÜLISÉG BIZTOSÍTÁS. Általános Szerződési Feltételek és. muaszf20150204

CORIS MUNKANÉLKÜLISÉG BIZTOSÍTÁS. Általános Szerződési Feltételek és. muaszf20150204 CORIS MUNKANÉLKÜLISÉG BIZTOSÍTÁS Általános Szerződési Feltételek és MUNKANÉLKÜLISÉG BIZTOSÍTÁS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ Tisztelt Ügyfelünk! Hogyan tudom a jövedelmemet garantálni? Ki fogja fizetni a törlesztéseimet

Részletesebben

Munkavállalás az EU/EGT tagállamokban - az EURES hálózat

Munkavállalás az EU/EGT tagállamokban - az EURES hálózat Munkavállalás az EU/EGT tagállamokban - az EURES hálózat Témák ismertetése Az EURES hálózat bemutatása A munkavállalás általános szabályai Álláskeresés Élet- és munkakörülmények 2 EURES European Employment

Részletesebben

Nagykáta Város Önkormányzata Képviselő- testületének./2015. (II ) számú rendelete a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról

Nagykáta Város Önkormányzata Képviselő- testületének./2015. (II ) számú rendelete a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról Nagykáta Város Önkormányzata Képviselő- testületének./2015. (II ) számú rendelete a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról Nagykáta Város Önkormányzatának Képviselő- testülete a szociális

Részletesebben

2. Hatásköri eljárási rendelkezések

2. Hatásköri eljárási rendelkezések Majosháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013. (V. 30.) önkormányzati rendelete a szociális rászorultság alapján megállapítható pénzbeli és természetbeni ellátásokról Majosháza Község Önkormányzatának

Részletesebben

24/2006. (VI. 8.) OM rendelet

24/2006. (VI. 8.) OM rendelet 24/2006. (VI. 8.) OM rendelet a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2003. évi LXXXVI. törvény végrehajtásáról szóló 13/2004. (IV. 27.) OM rendelet módosításáról A

Részletesebben

Közbeszerzési Dokumentumok

Közbeszerzési Dokumentumok 8164/2016/START Közbeszerzési Dokumentumok Lengéscsillapítók javítása tárgyában, a 2015. évi CXLIII. törvény (továbbiakban: Kbt.) XV. fejezete szerinti figyelemmel a 307/2015. (X. 27.) Korm. rendeletben

Részletesebben

BGF-KVIK PÓTFELVÉTELI ELJÁRÁSBAN MEGHIRDETETT KÉPZÉSEK

BGF-KVIK PÓTFELVÉTELI ELJÁRÁSBAN MEGHIRDETETT KÉPZÉSEK BGF-KVIK PÓTFELVÉTELI ELJÁRÁSBAN EGHIRDETETT KÉPZÉSEK INTÉZÉNY ELÉRHETŐSÉGE: 1054 Budapest, Alkotmány u. 9-11. Telefon: (1) 374-6205; (1) 374-6206 Fax: (1) 374-6224 E-mail: tanhiv@kvifk.bgf.hu; schmogner.gabriella@kvifk.bgf.hu

Részletesebben

A budapesti M3 metróvonal rekonstrukciójához kapcsolódó kiviteli tervek elkészítése

A budapesti M3 metróvonal rekonstrukciójához kapcsolódó kiviteli tervek elkészítése A budapesti M3 metróvonal rekonstrukciójához kapcsolódó kiviteli tervek elkészítése Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/1 Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés Hirdetmény típusa: Ajánlati felhívás -

Részletesebben

A KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSÁNAK HIVATALOS LAPJA

A KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSÁNAK HIVATALOS LAPJA A KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSÁNAK HIVATALOS LAPJA http://www.kozbeszerzes.hu Éves elõfizetési díj 94 700 Ft Ára: 1520 Ft Az árak az áfát tartalmazzák. X. ÉVFOLYAM 42. SZÁM 2004. ÁPRILIS 16. TARTALOM Ajánlati

Részletesebben

AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ

AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ Váltótalpfák, fa csapszegek valamint alátétfa beszerzése (Eljárás száma: T-394/14.) AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ 2015. A. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK 1. Az eljárás Ajánlati dokumentáció BKV Zrt. T-394/14. 1.1. A Budapesti

Részletesebben

HU-Budapest: Vérgyűjtő tasak 2008/S 138-184642 AJÁNLATI/RÉSZVÉTELI FELHÍVÁS. Árubeszerzés

HU-Budapest: Vérgyűjtő tasak 2008/S 138-184642 AJÁNLATI/RÉSZVÉTELI FELHÍVÁS. Árubeszerzés 1/8 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:184642-2008:text:hu:html HU-Budapest: Vérgyűjtő tasak 2008/S 138-184642 AJÁNLATI/RÉSZVÉTELI FELHÍVÁS Árubeszerzés I. SZAKASZ:

Részletesebben

A rendelet hatálya. A személyes gondoskodást nyújtó ellátások. (1) A személyes gondoskodás magába foglalja a szociális alapszolgáltatásokat.

A rendelet hatálya. A személyes gondoskodást nyújtó ellátások. (1) A személyes gondoskodás magába foglalja a szociális alapszolgáltatásokat. Borsodnádasd Város Önkormányzatának 7/2009.(III.27.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról Borsodnádasd Város

Részletesebben

HIRDETMÉNY Lakossági Bankszámlákra vonatkozóan

HIRDETMÉNY Lakossági Bankszámlákra vonatkozóan HIRDETMÉNY Lakossági Bankszámlákra vonatkozóan A B3 TAKARÉK Szövetkezet hivatalos tájékoztatója a lakossági bankszámlák esetén alkalmazott kondíciókról, díjakról, jutalékokról és ezek teljesítési rendjéről

Részletesebben

AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ

AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ HÉV SZEMÉLYSZÁLLÍTÓ JÁRMŰVEK LENGÉSCSILLAPÍTÓINAK BESZERZÉSE (Eljárás száma: T-81/15.) AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ 2015. A. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK 1. Az eljárás Ajánlati dokumentáció BKV Zrt. T-81/15. 1.1. A Budapesti

Részletesebben

Dr. Csala Erika. Az ingó és ingatlan bírósági végrehajtás legfrissebb rendelkezései

Dr. Csala Erika. Az ingó és ingatlan bírósági végrehajtás legfrissebb rendelkezései Dr. Csala Erika Az ingó és ingatlan bírósági végrehajtás legfrissebb rendelkezései A bírósági végrehajtással kapcsolatos és egyéb igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2011. évi CLXXX. törvény

Részletesebben

(2721 Pilis, Rákóczi út 42.) KOLLEKTÍV SZERZŐDÉS

(2721 Pilis, Rákóczi út 42.) KOLLEKTÍV SZERZŐDÉS JÁTÉKORSZÁG ÓVODA (2721 Pilis, Rákóczi út 42.) KOLLEKTÍV SZERZŐDÉS I. BEVEZETÉS A Kollektív Szerződés megkötésének időpontja: 2014. március 12. A Kollektív Szerződést megkötő felek: A munkáltató részéről:

Részletesebben

6. számú függelék A DOKTORI KÉPZÉS TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZATA (A DOKTORI SZABÁLYZAT 6. SZÁMÚ FÜGGELÉKE)

6. számú függelék A DOKTORI KÉPZÉS TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZATA (A DOKTORI SZABÁLYZAT 6. SZÁMÚ FÜGGELÉKE) 6. számú függelék A DOKTORI KÉPZÉS TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZATA (A DOKTORI SZABÁLYZAT 6. SZÁMÚ FÜGGELÉKE) BEVEZETİ RENDELKEZÉSEK A SZABÁLYZAT HATÁLYA 1. (1) A jelen Szabályzat hatálya kiterjed: a Liszt

Részletesebben

Tájékoztatás. Az elnöki tájékoztató e törvényeken alapul, de azokat nem pótolja.

Tájékoztatás. Az elnöki tájékoztató e törvényeken alapul, de azokat nem pótolja. Tájékoztatás a magánszemély 2011. évi személyi jövedelemadó bevallásához, adónyilatkozat benyújtásához kapcsolódó munkáltatói és kifizetői feladatokról A 2011. január 1-jétől alkalmazandó a személyi jövedelemadó

Részletesebben

egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról

egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról 2012. évi törvény egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról I. Fejezet A JÖVEDELEMADÓZÁST ÉRINTŐ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSA 1. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény

Részletesebben

Motoralkatrészek beszerzése Perkins típusú autóbuszmotorokhoz (Eljárás száma: T- 361/14) (Eljárás száma: T-361/14) AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ 2014.

Motoralkatrészek beszerzése Perkins típusú autóbuszmotorokhoz (Eljárás száma: T- 361/14) (Eljárás száma: T-361/14) AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ 2014. Motoralkatrészek beszerzése Perkins típusú autóbuszmotorokhoz (Eljárás száma: T- 361/14) (Eljárás száma: T-361/14) AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ 2014. A. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK 1. Az eljárás 1.1. A Budapesti Közlekedési

Részletesebben

Esélyegyenlőségi Útmutató TÁMOP pályázók és értékelők számára. 2009. március

Esélyegyenlőségi Útmutató TÁMOP pályázók és értékelők számára. 2009. március Esélyegyenlőségi Útmutató TÁMOP pályázók és értékelők számára 2009. március TARTALOMJEGYZÉK 1. ALAPVETŐ TUDNIVALÓK... 3 2. AZ ÖT FŐ ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERÜLET... 3 2.1. CSALÁDBARÁT MUNKAHELYI KÖRÜLMÉNYEK

Részletesebben

1. Kamatjövedelem. Személyi jövedelemadó (Szja tv. 65. )

1. Kamatjövedelem. Személyi jövedelemadó (Szja tv. 65. ) Adózási tudnivalók az OTP Bank Nyrt. értékpapír szolgáltatásainak díjtételeiről szóló hirdetménnyel kapcsolatban (2008. január 1-től érvényes szabályok) 1. Kamatjövedelem Személyi jövedelemadó (Szja tv.

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY ÍRORSZÁG EGÉSZSÉGÜGYÉRÕL. Dublin ÍRORSZÁG. Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet. 2011. január

TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY ÍRORSZÁG EGÉSZSÉGÜGYÉRÕL. Dublin ÍRORSZÁG. Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet. 2011. január TÁJÉKOZTATÓ ORSZÁGTANULMÁNY ÍRORSZÁG EGÉSZSÉGÜGYÉRÕL Dublin ÍRORSZÁG Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet 2011. január Tájékoztató országtanulmány ÍRORSZÁG Tartalom Gazdasági-politikai környezet... 2

Részletesebben

A főbb jogi rendelkezések érthető összefoglalása felhasználói, ügyintézői útmutatók részeként

A főbb jogi rendelkezések érthető összefoglalása felhasználói, ügyintézői útmutatók részeként A főbb jogi rendelkezések érthető összefoglalása felhasználói, ügyintézői útmutatók részeként Alaptörvény XV. cikk (1) A törvény előtt mindenki egyenlő. Minden ember jogképes. (2) Magyarország az alapvető

Részletesebben

1.A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEI, A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT HATÁLYA

1.A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEI, A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT HATÁLYA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT ELFOGADTA A MIHÁLY DÉNES SZAKKÉPZŐ ISKOLA NEVELŐTESTÜLETE 2011. ÉV SZEPTEMBER HÓ 30. NAPJÁN. 1.A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEI, A SZERVEZETI

Részletesebben

SzámlaBarát Hírlevél

SzámlaBarát Hírlevél S Z Á M L A B A R Á T K F T. SzámlaBarát Hírlevél 2012 április 16. II. évfolyam 2. szám Tisztelt Partnereink! A SzámlaBarát kft. ezúton jelentkezik ötödik hírlevelével, melynek fő témái a munkáltatással

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Környezet és Energia Operatív Program. Harmadik feles finanszírozás c. pályázati konstrukcióhoz. Kódszám: KEOP-2007-5.2.

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Környezet és Energia Operatív Program. Harmadik feles finanszírozás c. pályázati konstrukcióhoz. Kódszám: KEOP-2007-5.2. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Környezet és Energia Operatív Program Harmadik feles finanszírozás c. pályázati konstrukcióhoz Kódszám: KEOP-2007-5.2.0 A projektek az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával

Részletesebben

Fogyasztóvédelmi tájékoztató az internetes vásárlásokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. Mit is jelent az online vásárlás?

Fogyasztóvédelmi tájékoztató az internetes vásárlásokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. Mit is jelent az online vásárlás? Fogyasztóvédelmi tájékoztató az internetes vásárlásokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról Mit jelent az internetes (online) vásárlás? Mit is jelent az online vásárlás? Az internetes vásárlás a távollévők

Részletesebben

65145/2015/START számú P Á L Y Á Z A T I F E L H Í V Á S

65145/2015/START számú P Á L Y Á Z A T I F E L H Í V Á S 65145/2015/START számú P Á L Y Á Z A T I F E L H Í V Á S B U D A P E S T J B I, K E L E T I P Á L Y A U D V A R T E L E P H E L Y S Z E M É L Y K O C S I J A V Í T Ó M Ű H E L Y B E N Z Á R T R E N D S

Részletesebben

HU-Siófok: Különleges szakipari munkák a tetőfedésen kívül 2011/S 25-040573 AJÁNLATI/RÉSZVÉTELI FELHÍVÁS EGYES ÁGAZATOKBAN.

HU-Siófok: Különleges szakipari munkák a tetőfedésen kívül 2011/S 25-040573 AJÁNLATI/RÉSZVÉTELI FELHÍVÁS EGYES ÁGAZATOKBAN. 1/11 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:40573-2011:text:hu:html HU-Siófok: Különleges szakipari munkák a tetőfedésen kívül 2011/S 25-040573 AJÁNLATI/RÉSZVÉTELI FELHÍVÁS

Részletesebben

A nemzetközi áfa ügyletek - általános áttekintés

A nemzetközi áfa ügyletek - általános áttekintés Áfa szakmai nap Változások 2015. E-számlázás Közösségi áfa Bírósági ítéletek - Gyakorlat 2015. március 24. Előadó: 13 00-14 00 Csátaljay Zsuzsanna adószakértő, adótanácsadó Csátaljay Consulting Kft. A

Részletesebben

Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központ

Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központ 2014. február 27. III. évfolyam 4. szám Kedves Ügyfelünk! Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központ Az Önök véleménye továbbra is fontos számunkra, így ha bármilyen észrevételük, kérdésük, javaslatuk

Részletesebben

A személyi jövedelemadót és járulékokat érintő változások. Harkai Réka Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóság Tájékoztatási Főosztály

A személyi jövedelemadót és járulékokat érintő változások. Harkai Réka Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóság Tájékoztatási Főosztály A személyi jövedelemadót és járulékokat érintő változások Harkai Réka Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóság Tájékoztatási Főosztály A személyi jövedelemadó változásai 2 Az adó mértékének változása 2016.

Részletesebben

SZABÁLYZAT Reprezentációs kiadásokról

SZABÁLYZAT Reprezentációs kiadásokról Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Gazdasági Ellátó Szervezet 1139. Budapest, XIII., Hajdú utca 29. SZABÁLYZAT Reprezentációs kiadásokról Készítette: Borgulya Mónika s.k. számviteli osztályvezető

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK vendéglátóhelyek részére

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK vendéglátóhelyek részére ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK vendéglátóhelyek részére Ingyenes regisztráció, díjmentes szolgáltatás Fontos tudnivaló a 6.1 pontban A ChalkUp rendszerbe való regisztráció díja valamint a chalkup használata

Részletesebben

A foglalkoztatást előseg. Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Székesfehérvár, 2011. március

A foglalkoztatást előseg. Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Székesfehérvár, 2011. március A foglalkoztatást előseg segítő aktív v munkaerő-piaci eszközök, k, támogatt mogatások Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Székesfehérvár, 2011. március Munkaadó számára nyújtható támogatások

Részletesebben

HU-Budapest: Integrált távközlési szolgáltatások 2010/S 254-391188 AJÁNLATI/RÉSZVÉTELI FELHÍVÁS. Szolgáltatás

HU-Budapest: Integrált távközlési szolgáltatások 2010/S 254-391188 AJÁNLATI/RÉSZVÉTELI FELHÍVÁS. Szolgáltatás 1/11 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:391188-2010:text:hu:html HU-Budapest: Integrált távközlési szolgáltatások 2010/S 254-391188 AJÁNLATI/RÉSZVÉTELI FELHÍVÁS Szolgáltatás

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM Külföldi kiküldetés szabályzata

DEBRECENI EGYETEM Külföldi kiküldetés szabályzata DEBRECENI EGYETEM Külföldi kiküldetés szabályzata Készítette: Kancellária Hatályos: 2016. január 1-től Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 I. ÁLTALÁNOS RÉSZ... 3 1. Bevezető rendelkezések... 3 2. Értelmező

Részletesebben

PENTA UNIÓ ZRT. OKTATÁSI CENTRUM. Az adóalap értelmezése az Áfa tv., a Héa-irányelv és a vonatkozó EB ítéletek tükrében

PENTA UNIÓ ZRT. OKTATÁSI CENTRUM. Az adóalap értelmezése az Áfa tv., a Héa-irányelv és a vonatkozó EB ítéletek tükrében PENTA UNIÓ ZRT. OKTATÁSI CENTRUM Az adóalap értelmezése az Áfa tv., a Héa-irányelv és a vonatkozó EB ítéletek tükrében NÉV: dr. Veress Júlia Szak: Okleveles adószakértő (forgalmi adó) Konzulens: Juhász

Részletesebben

A BIZOTTSÁG HATÁROZATA 2010.6.11. a vízumosztályok működési rendjéről és a helyi schengeni együttműködésről szóló kézikönyv létrehozásáról

A BIZOTTSÁG HATÁROZATA 2010.6.11. a vízumosztályok működési rendjéről és a helyi schengeni együttműködésről szóló kézikönyv létrehozásáról HU HU HU EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2010.6.11. C(2010)3667 végleges A BIZOTTSÁG HATÁROZATA 2010.6.11. a vízumosztályok működési rendjéről és a helyi schengeni együttműködésről szóló kézikönyv létrehozásáról

Részletesebben

Semmelweis Egyetem kiegészítő gyógyszerbeszerzése

Semmelweis Egyetem kiegészítő gyógyszerbeszerzése Semmelweis Egyetem kiegészítő gyógyszerbeszerzése Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/124 Beszerzés tárgya: Árubeszerzés Hirdetmény típusa: Ajánlati felhívás/eu/2011.08.19. EUHL Eljárás fajtája: Nyílt Közzététel

Részletesebben

Pályázati felhívás. SEMVAC típusú vákuum WC alkatrészeinek beszerzése. tárgyú beszerzéshez

Pályázati felhívás. SEMVAC típusú vákuum WC alkatrészeinek beszerzése. tárgyú beszerzéshez Pályázati felhívás SEMVAC típusú vákuum WC alkatrészeinek beszerzése tárgyú beszerzéshez 1. Ajánlatkérő neve, címe, telefon- és telefaxszáma (e-mail) MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. 1087 Budapest,

Részletesebben

65084/2015/START PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a 7 db Desiro motorkocsi klíma átalakítás tárgyú beszerzéshez

65084/2015/START PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a 7 db Desiro motorkocsi klíma átalakítás tárgyú beszerzéshez 65084/2015/START PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a 7 db Desiro motorkocsi klíma átalakítás tárgyú beszerzéshez Budapest, 2015. - 1 - Tartalomjegyzék P Á L Y Á Z A T I F E L H Í V Á S... 3-2 - 65084/2015/START számú

Részletesebben

Támogatható a járási hivatal által felajánlott vagy elfogadott képzése annak a személynek [Flt. 14. (1) bekezdés a)-g)]: aki álláskereső, o

Támogatható a járási hivatal által felajánlott vagy elfogadott képzése annak a személynek [Flt. 14. (1) bekezdés a)-g)]: aki álláskereső, o Ügytípus megnevezése: A foglalkoztatást elősegítő képzési támogatás Ügytípus rövid leírása: Támogatható a járási hivatal által felajánlott vagy elfogadott képzése annak a személynek [Flt. 14. (1) bekezdés

Részletesebben

62579/2015/START. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS az Öntvény alkatrészek beszerzése tárgyú pályázathoz

62579/2015/START. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS az Öntvény alkatrészek beszerzése tárgyú pályázathoz 62579/2015/START PÁLYÁZATI FELHÍVÁS az Öntvény alkatrészek beszerzése tárgyú pályázathoz Budapest, 2015. - 1 - Tartalomjegyzék P Á L Y Á Z A T I F E L H Í V Á S... 3 M Ű S Z A K I L E Í R Á S... 15 S Z

Részletesebben