Téma. Részletek. Elektronikus kommunikáció és munkaszervezés facebook, google drive, doodle, videófeltöltés: Tapasztalat csere + képzés + muhelymunka

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Téma. Részletek. Elektronikus kommunikáció és munkaszervezés facebook, google drive, doodle, videófeltöltés: Tapasztalat csere + képzés + muhelymunka"

Átírás

1 Kátegoria Téma Keres Ajánlal Részletek Elektronikus I. DIGITÁLIA kommunikáció és munkaszervezés facebook, google drive, doodle, videófeltöltés: Tapasztalat csere + képzés + muhelymunka Ópusztaszeri SZÖSZ, Kelet Fénye (Pécs) Kecskeméti MÁK Sokan paráznak az online eszközöktől, és tény, hogy hatékony használatukat nem egyszerű elsajátítani. Online guruk segítségével egy nap alatt tudunk olyan alapokat megtanulni, amelyekkel sokkal könnyebb lesz a munkánk. A képzéshez tartozik a 'net - etikett " is: tárgy használat, üzenet tartalom, építő jellegű online kommunikáció. II. DIGITÁLIA Számítógépes képzés Csörögi tanóda A számítógép sok esetben elkerülhetetlen: az alapok a bekapcsolásnál kezdődnek... aztán jön a szövegírás, a mentés, a kép és link beillesztés, a helyesírás ellenőrzés, csatolás és egyéb nyalánkságok.

2 III. EGÉSZSÉG Egészségmegőrző klub: + muhelymunka Hosszuhetényi Hét Kör Egy közösség csak akkor együttműködésképes, ha a tagok testileglelkileg épek. Emiatt is érdemes figyelmet fordítanunk az egészség megőrzésre. Közösségeinkben a gyógynövény használattól kezdve az egészséges táplálkozásig, a meditációtól a baba-mama masszázsig rengeteg tudás létezik. Vannak, akik ebből többet szeretnének meríteni! IV. EGÉSZSÉG, KÖZÖSSÉG Elsősegélytanfolyam Szágyi Önsegitő kör Külső képző Mit kell tenni, ha rendezvényen, közösségi programon valaki rosszul lesz? Hogyan tudunk erre felkészülni, és milyen alap elsősegélycsomagot érdelmes kivinni a közösségi programokra? Mikor érdemes orvosi ellátást, Vöröskereszt önkénteseket bevonni? V. EGÉSZSÉG, KÖZÖSSÉG Hangterápia, hangfürdő, közösségi összekovácsoló élmény: közösségi élmény Ópusztaszeri SZÖSZ A hangfürdő egy kellemes közösségi élmény gonggal, hangtálakkal, csönddel, hangokkal. Adni és kapni is jó.

3 VI. ÉLELMISZER Élelmiszertartósítás, befőzés, savanyítás: + képzés + muhelymunka Kecskeméti Szatyor / MÁK Ha megtermeltük a vegyszermentes zöldséget, az még csak az első lépés. A második: a fölösleget elrakni télire. De hogyan? Befőzés, savanyítás, csatnik és dzsemek, lekvár és aszalás, gyümölcs-bőr, olajban elrakott aszalt paradicsom, birssajt és körtesajt, curd (vajas gyümölcskrém), kökény és társai... Minden, amit kavarni kell és a végén üvegbe rakjuk - na meg a többiek! Ja, és persze mindezt közösen a legjobb. VII. ÉLELMISZER Kenyérsütés: képzés Kecskeméti Szatyor / MÁK A kenyérkészítés nemrég még hozzátartozott a mindennapi élethez. Ma egyre többen szeretnének ízletes, egészséges kenyeret sütni. Ehhez kell tudni kovászt készíteni, dagasztani, formázni, keleszteni és kisütni. Az alapokat igyekszünk elmondani, megmutatni, onnantól jöhet a gyakorlás!

4 VIII. ÉLELMISZER, ÁLLATTARTÁS, Szelíd méhészet: képzés Hosszuhetényi Hét Kör, Átalakuló Wekerle, MÁK Ópusztaszeri SZÖSZ Milyen módszerek léteznek arra, hogy a méheket a lehető legtermészetesebb körülmények közt tartsuk és még egy kis mézünk is legyen belőle? Hogyan kezdjünk méhészkedni? Mennyi mézet illendő elvenni tőlük? Milyen kasban érdemes őket tartani? Miért ne adj cukrot a méhecskéknek enni? Mivel kezeld a méhek legádázabb ellenségét: az atka fertőzést? Miért jó akár egy kiskertben is méheket tartani? IX. ÉLELMISZER, ENERGIA Bio és vega catering: képzés Kecskeméti Szatyor / MÁK A húsmentes táplálkozás klassz dolog, de hogyan érdemes ilyen szemléletben vendéglátást csapni? Mit használhatunk télen és mit nyáron, hogyan díszítsünk, milyen italokat készítsünk - hús nélkül, helyi alapanyagokból és ízletesen, változatosan és figyelembe véve az öko-szempontokat is. Kihívás, de imádnivaló!

5 X. ÉLELMISZER, ENERGIA Napkollektoros aszaló (sörkollektor): képzés + muhelymunka Soroksári Jó Szómszédok Átalakuló Wekerle, Kecskeméti MÁK Bizonyos élelmiszereket (gyümölcsöt, zöldséget, gombát) aszalással tartósíthatunk. Nagyobb mennyiségnél hasznos lehet, ha a száradás folyamatát felgyorsítjuk. Erre egy olcsó és környezetbarát megoldás a napenergiát hasznosító sörkollektoros aszaló. A kollektor lelke az újrahasznosított aluminium italosdobozokból készített fűtőtest, mely hatékonyan gyűjti be a nap melegét. XI. ÉLELMISZER, KÖZÉTKEZTETÉS Élelemiszertermelés a közétkeztetés számára: + tervezés Átalakuló Wekerle Több kistelepülésen sikerült elérni azt, ami a nagyvárosokban lehetetlennek tűnik: hogy a közétkeztetést egészségesebb és helyben termelt alapanyagokkal lássák el. Aki már végigjárta ezt az utat, esettanulmányokon kereszül tudja saját tapasztalatait bemutatni, majd ebből kiindulva lehet a menza forradalom stratégiáját kidolgozni...hogyan kerülhet egészséges zöldség a közétkeztetésbe? Milyen akadályokra lehet számítani? Mire érdemes figyelni tervezéskor? Hogyan kezdjünk neki?

6 XII. ENERGIA / ÉLELMISZER / LAKÓHELY Rakéta-tűzhely: képzés + muhelymunka Profilantróp A rakétatűzhely (rocket stove) egy egyszerű és nagyon hatékony berendezés, mely lehetővé teszi, hogy minimális mennyiségű fával rövid idő alatt elkészíthessük ételeinket a szabadban. Megépítéséhez könnyen beszerezhető újrahasznosított és/vagy természetben megtalálható anyagokra és egy kis kézügyességre van szükségünk. XIII. ENERGIA, KÖZÖSSÉG Energiatudatosság: Energiaközösség ek program bemutató Hosszuhetényi Hét Kör (Gödöllöi Klima Kör) Spórolhatunk, felelős módon használhatjuk az energiát, ha kisebb trükköket tanulunk amelyeket például az Energia Közösségek programban sikeresen bevezettek. Haladók lehet, hogy még az ökotudatos építkezés, közösségi közlekedés újdonságat is kifejthetik..!

7 XIV. ENERGIA, KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS Energiaközöss ég/energia akcióterv: + képzés + tervezés Hosszuhetényi Hét Kör Külső képzó A Klímabarát Településeken az önkormányzatokkal együtt a helyi közösség tervezi az energia csökkentést. Hogyan lehet belekezdeni ebbe a munkába, és mit sikerül elérni? Az Átalakuló Közösségek a saját energia-csökkentett jövőt szokták vízionálni, elképzelni, aztán kezdik tervezni az odavezető utat... mit tudtak ezzel a módszerrel elérni? XV. FŰTÉSHATÉKONYSÁG / ENERGIA Tömegkályha: kaláka / muhelymunka (több napos részvétel szükséges!) Profilantróp A tömegkályha neve a benne rejlő masszív tégla és sár mennyiségéről kapta a nevét, de nem csak emiatt különleges: a belső dizájnnak köszönhetően a füst többször bekerül a lángok közé, így alig füstöl, nem okoz jelentős légszennyezést. Sok alacsony költségű verzió is létezik, amivel lehet kísérletezni. Nagy érdeklődés esetén egy kályhaépítő mesterrel szervezünk egy hosszú hétvégét. Ezalatt az építési módszereket lehet megtanulni, és később konzultációt tudunk biztosítani azoknak, akik a saját lakhelyen fognak bele az építésébe.

8 XVI. FŰTÉSHATÉKONYSÁG / ENERGIA Komposzt kazán: kaláka / muhelymunka Kecskeméti Szatyor / MÁK + Tögyi Balázs A komposztkazán a növényi bomlásból eredő hőt használja fel a háztartási víz melegítésére. Nagy mennyiségű zöld hulladékra van szükség hozzá, ami csöveken keresztül felmelegszik a kazán 'testében', és ezt a hőt vezetjük be a házba, fürdésre, fűtésre. Tőgyi Balázs a kazán mesterünk, itt lehet többet olvasni a munkáról: XVII. FŰTÉSHATÉKONYSÁG / ENERGIA Lakossági szigetelési program: képzés + kaláka Kelet Fénye (Pécs) Átalakuló Wekerle A nyílászáró szigeteléssel akár 15% spórolást lehet elérni az energiahasználatban és kényelesebbé is válik az otthonunk. Wekerlén több éve szigetelik az itt lakók ablakait, ajtajait. Egy műhelymunka keretében szívesen átadják az ehhez szükséges gyakorlati tudást, kommunikációs anyagokat, és még a gépet is hajlandóak rövid időre otthagyni egy másik közösségnek, hogy ők is szigetelhessenek!

9 XVIII. FŰTÉSHATÉKONYSÁG / ENERGIA Hőoszlop : kaláka / muhelymunka Kelet Fénye (Pécs) + Profilantróp A tömegkályhának egy egyszerű, olcsó kisöccse, a Profilantrop Egyesület fejlesztése. A meglévő fa/széntüzelésű kályhához kapcsolható, egy "fűtőtest", amely a kályhából távozó füstből visszanyeri a hőt, tárolja és leadja a lakótér számára. Úgy kell elképzelni, mint egy téglából épült oszlopot, melybe alul becsatlakozik a kályhából érkező füst-csatlakozó, a tetején pedig a kéményhez csatlakozik. Segítségével nemcsak a fűtés hatékonysága nő (nem távozik annyi meleg a kéményen), hanem lehetőség van a kifűtött helyiségek számát növelni anélkül, hogy nőne a tüzelő-felhasználás, vagy újabb kályhát kellene beszerezni. XIX. FŰTÉSHATÉKONYSÁG / ENERGIA Helyi tüzelő előállítás Biobrikett program: képzés + kaláka / mühelymunka Csörögiek + Profilantróp A biobrikett száraz mezőgazdasági és faipari hulladékokból és hulladékpapírból előállított környezetbarát tüzelőanyag. A nagyipari gyártással ellentétben, egy kézi-prés segítségével jóval alacsonyabb költségekkel, közösségi vagy családi szinten előállítható.

10 XX. HELYI GAZDASÁG Alternatív pénzhez jutási lehetőségek: képzés + mühelymunka Adács-bábony szoc szöv Külső képző Aki pályázatoktól függetlenül - tehát szabadon szeretne élni, vajon mihez kezdjen? Hogyan gyűjtsön adományt? Hogyan szerezzen pénzt? Mit kínál az internet és mit kínál az élet? Lehet-e önfinanszírozni a helyi programokat? Mi a tömeg alapuló finanszirozás és hogyan kell hozzákezdeni? Hogyan lehet helyi támogatókat szerezni, bevonni? XXI. HELYI GAZDASÁG, EGÉSZSÉG, KERTÉSZET Gyógynövény termelés, szárítás: képzés Adács-Bábony Szoc. Szöv Gyógynövény termelés és szedés vidéken, városban. Hogyan kell termeszteni, betakarítani, szárítani, csomogalni, és hogyan lehet őket felhasználni? Mit mond a törvény a gyűjtésről?

11 XXII. HELYI GAZDASÁG, ÉLELMISZER, KÖZÖSSÉG Alternatív bevásárló közösségek: + képzés Kecskeméti Szatyor / MÁK A helyi és vegyszermentes élelmiszerek beszerzéséhez kellenek környékbeli termelők és vásárlók. A gazda felől szerveződő módszereket úgy nevezik, hogy közösség által támogatott mezőgazdaság. A vásárlók irányából kezdeményezetteket pedig bevásárló közösség. Mint például a Kecskeméti Szatyor. Hogyan szervezzünk bevásárló közösséget? Miért szükséges? Mik a buktatók és melyek az előnyei? Ezekre a kérdésekre ad választ a képzés. XXIII. HELYI GAZDASÁG, KÖZÖSSÉG Helyi Bevásárló Kártya rendszer: képzés + tervezés Átalakuló Wekerle A Tessék Csak helyi bevásárló rendszer tágan értelmezi a helyi gazdaság élénkítését: egyrészt összehozza a helyi vállalkozásokat a helyi vásárlókkal, és használatával kedvezményesen lehet vásárolni a helyi boltokban. Másrész a helyi alternatív gazdaságot is segíti: garázsvásárok, helyi piac és más helyi programok kommunikációs és szervezési segítségével. Hogyan is működik? Itt lehet többet megtudni tóla:

12 XXIV. HELYI GAZDASÁG, KÖZÖSSÉG Szociális szövetkezet, (helyi) társadalmi vállalkozások: + képzés + tervezés Adács-Bábony Szoc. Szöv A szociális szövetkezet valahol a civil szervezet és a magáncég között helyezkedik el: profitorientált, de közösségi, mindenki egyenlő benne. Milyen jellegű szövetkezetre van szükségünk ahhoz, ha közösségként szeretnénk együt dolgozni? Milyen sikeres próbálkozások vannak hazánkban és nekik mi működött? Miben más egy helyi társadalmi vállalkozás, és milyen példák léteznek most Magyarországon? Mi a jogi hátterük? A kunbábonyi példából kiindulva, Mészáros Zsuzsa segítségével körbejárjuk ezeket a népszerű, időszerű témákat. XXV. HELYI GAZDASÁG, KÖZÖSSÉG Helyi pénz, cserekör: + képzés + tervezés Hosszuhetényi Hét Kör Adács-Bábony Szoc. Szöv, MÁK programozó csapat? A pénz több mindenre is szolgál: egyrészt csere-eszköz, ami kényelmesebbé teszi a termékek, áruk cseréjét -- másrészt egy "vagyontárgy", aminek a felhalmozása egyenlőtlenségeket teremt a társdalomban, hozzájárul az anyagias, pénz-központú szemléletmód terjedéséthez. Hogyan tudnánk a pénzt a közösségek épülésére használni? Erre valók a helyi pénz-rendszerek: a közösség tagjai saját elszámolási rendszert dolgoznak ki és működtethetnek (ami független az adott ország pénzétől) mellyel számon tarthatják a szolgáltatások, termékek csereberéjét. Ez lehet egy saját helyi pénz, amivel vásárolhatunk a közösség tagjaitól és lehet idő alapú is: például adok egy órát az életemből és megjavítom a szomszéd biciklijét, mert én ahhoz értek -- ezt az órát "beváltom" zokni-stoppolásra, amihez az utca végén lakó idős néni ért nagyon; ő "beváltja" az egy órát az

13 ablakok lemosására, ami neki már nehezen megy, stb. XXVI. HELYI GAZDASÁG, KÖZÖSSÉG Közösségi eszköztár: + képzés + tervezés KÖRTE, Nagyszékely Atálakuló Wekerle Ha egy közösség rendelkezik egy közös eszköztárral, egyáltalán nem szükséges, hogy mindenki vegyen saját használatra egy-egy ritkán használt tárgyat vagy eszközt. Vajon lehet-e városban, vidéken létrehozni egy közösségi könyvtárat, eszköztárat, konyhát, kocsi-tárat? Ha igen, akkor milyen módon tudjuk bevonni azokat, akik már rendelkeznek valamilyen hasznos tárggyal? Milyen szabályokra, normákra van szükségünk ahhoz, hogy egy közösségi kölcsönzőt tudjunk működtetni? XXVII. HELYI GAZDASÁG, KÖZÖSSÉG Bolha piac / garázs vásár / ruhacserebere: képzés + mühelymunka Átalakuló Wekerle A családi gazdaság városi közegben új színes és közösség formáló kísérletekkel játszadozik, mint a közösségi bolhapiac, a garázsvásárok, a ruhacsereberék. Több módon lehet a felesleges tárgyak mentén másoknak örömet okozni és emellett közösségi élményt is biztosítani, no meg persze, egy kis plusz bevételhez jutni. Milyen szervezést igényelnek ezek a programok, vannak-e törvényi korlátai? A Wekerleben müködő tapasztalatből kiindulunk, ami egy több lábon álló, helyi gazdaság élénkitő programnak tekinthető!

14 A permakultúra 'intelligens" kertészkedésnek is nevezhető - de XXVIII. KERTÉSZET Permakultúra: képzés + kaláka Kecskeméti Szatyor / MÁK sokszor 'lusta kertészkedésnek" is hívják. Permakulturás hozzáállással lehet úgy növényt termeszteni, hogy közben nincs szükség vegyszerekre, kevesebbet kell locsolni, így kevesebb energiát és időt is igényel. Tudjuk, hogy Nagyszékelyben és Hosszúhetényben illetve Ópusztaszeren is ily módon látják el magukat családok, valamint Kecskeméten egy család is ilyen szemlélettel próbálja meg kialakítani az életterét. De mi a permakultúra alapja, hogyan kell kezdeni erre átállni? Magbank, XXIX. KERTÉSZET magbörze, magcserebere, magfogás, tájfajták megőrzése: + képzés + Kecskeméti Szatyor / MÁK A vetőmag drága, de tudunk saját magot "fogni", a fogott magot eltenni, egymással csereberélni, sőt a közösségnek egy saját magbankot is létrehozni! Ezzel támogajuk egyrészt, hogy egyre többen tudják maguk megtermelni az élelmiszerüket, akár kis kertben is, másrészt a tájfajtákat is megőrizzük. A magbörzéket kora tavaszzal szoktuk tartani, és fontos lenne ha minél több "kertészkedő közösség" erre felkészülne! mühelymunka

15 XXX. KERTÉSZET Komposztálás: képzés + mühelymunka Hosszuhetény HÉTKÖR Átalakuló Wekerle (Komposztbarát Család program) A komposztálás örömet okoz - igazán az egészségmegőrzéshez kellene tartozzon ez a téma, mivel a komposzt átásása boldogság hormonokat termel... komolyan!!! A programhoz tartozik, hogy Wekerle telepen több éve létezik egy lakossági komposztálási program, melynek ismereteit szívesen átadjuk, a kommunikációs és egyéb szervezési anyagokkal együtt. Stigi a Wekerei Komposztmester. Arról is tud beszélni, hogy milyen más lehetőségek vannak a helyi zöld hulladék felhasználására. XXXI. KERTÉSZET, ÉLELMISZER Öko-kertészet: képzés + mühelymunka Átalakuló Wekerle + Mirek Barbara Aki kertészkedik, de bizonytalan abban, hogyan lehet átállni egy környezet és egészségbarátabb módszerre, annak tarthatunk egy Ökokertész Hétvégét. Az ökokertészet alapjait két nap alatt meg lehet tanulni; kerttervezés és a föld táplálása; megfelelő növények választása; társnövények; hasznos és káros rovarok menedzsmentje; talajtakarás és zöldtrágyázás... Mirek Barbara kispesti ökokertész szívesen tart a Kisközösségek Átalakulásban csapatoknak is fejtágítást :)

16 XXXII. KERTÉSZET, ÉLELMISZER, KÖZÖSSÉG Közösségi kertészkedés: + mühelymunka Átalakuló Wekerle (WEKKER program) A városokban egyre népszerűbbek a közösségi kertek, de van egy másik megközelítés is: a közösségi kertészkedés. A Wekerletelepen régen működött egy kertészettel foglalkozó gondnokság, amely segített a lakóknak kertészkedni, növényeket és fákat osztott. Ezt a hagyományt folytatjuk: ökokertész tanfolyammal, családi komposzt programmal, talajjavító közös beszerzésével, magbörzével, paradicsom palánta "örökbefogadással" és a kertbarát kör rendszeres találkozóival könnyítjük a kertészkedést. Ahol mindenkinek saját kiskertje van lehet, hogy hasonló programmal lehet megmutatni a szomszédoknak, hogyan érdelmes a családi konyhát gazdagítani a saját kertből származó friss élelmiszerrel... XXXIII. KÉZMŰVES Szappankészít és: mühely Kecskeméti Szatyor / MÁK Aki olyan tisztálkodószert keres, amely kíméli a bőrt, sőt táplálja és még olcsó is, az sokáig kutathat... Sokkal egyszerűbb egyszer nekigyűrkőzni, és elkészíteni az egyéves szappan adagot. Érzékeny bőrűeknek kötelező program! Hozzávalók: kecsketej vagy gyógytea, olaj, lúg. Persze lehet cifrázni illóolajjal, dörzsikés zabpehellyel, iszappal, így-úgy. De a lényeg, hogy bárki megtanulhatja könnyedén a szappankészítés alapjait, s nem is kell hozzá túl sok minden.

17 XXXIV. KÉZMŰVES Foltvarrás: mühely Kecskeméti Szatyor / MÁK A foltvarrást sok nép felfedezte magának: ki ezért, ki azért. Bámulatosan kreatív és minden kis fecnit fel lehet használni: kidobásra ítélt ruha így nem létezik. Az anyagok beszerzése nem kerül pénzbe, a tervezés, megvarrás viszont sok időt követel. A foltvarrók tudják, hogyan varázsoljunk elfekvő készleteinkből csudás ágytakarót, tolltartót, párnát vagy éppen akármit! XXXV. KÉZMŰVES Festés növényi alapanyagokkal (gyapjú, textil): mühely Kecskeméti Szatyor / MÁK A bodza, orbáncfű, a sárgarépa levele vagy a dió külső héja mindmind kitűnőek a festésre. De rajtuk kívül még több tucat növényből nyerhetünk pácot, amellyel festhetünk fát, fonalat, textilt, gyapjút. Vigyázat! A növényekkel való festés erős függőséget okozhat!

18 Amikor hatalmilag fölöttünk álló, vagy ellentétes érdekeltségű XXXVI. KOMMUNIKÁCIÓ Érdekérvényesí tés, tárgyalástechnika: képzés Kelet Fénye (Pécs), GRUND Külső képző emberekkel kell megállapodásra jutnunk, különösen fontos, hogy tisztában legyünk saját érdekeinkkel, és azokat érvényesíteni is tudjuk. Sok jó eszköz létezik melyek segítségével úgy irányíthatjuk a kommunikációt, és a végső döntést, hogy abban saját érdekeink érvényre jussanak. Ezek nem a tárgyalópartner elnyomásáról, manipulálásáról szólnak, hanem egyrészt arról, hogy ő ne tehesse ezt velünk, másrészt, hogy azt a megoldást találjuk meg közösen, amely mindenki számára a legkedvezőbb hatású. XXXVII. KOMMUNIKÁCIÓ Erőszakmentes kommunikáció, asszertivitás, pozitív kommunikáció: képzés + mühelymunka Külső képző Aki agresszíven kommunikál, sokszor eléri ugyan, amit szeretne, de "beletapos" mások lelkébe, sérüléseket, ellenérzéseket okoz, amelyek aláássák a jó hangulatot, bizalmat. Aki passzív kommunikációt folytat, kerüli a konfliktushelyzeteket, összeütközést, amitől megmarad ugyan a jó hangulat, de gyakran előfordulhat, hogy nem tudja érvényesíteni az érdekeit, elnyomják, mellőzik. Hogy lehet ezt a problémát áthidalni? Asszertivitásnak hívjuk azt a kommunikációt, amikor úgy tudjuk érvényesíteni érdekeinket, hogy közben nem nyomjuk el a másikat, átállunk a "nyertes-nyertes" játszmákra a "vesztes-vesztes" játszmák helyett.

19 Szektorok közötti XXXVIII. KOMMUNIKÁCIÓ kommunikáció ökormányzat, üzleti szféra, civilek: + képzés + Hosszuhetény HÉT KÖR Nagymágocs A szektorok közti párbeszéd és együttműködés erősítése minkeki számára előnyös, hiszen mindenki nyer sikeres és hatékony együttműködések kialakításával. A társadalom 3 fő szektora: mühelymunka

20 XXXIX. KÖZÖSSÉG Helyi könyvespolc: bemutató Átalakuló Wekerle (Wekerlei Kulturház programja) A Wekerlei Kultúrház és Könyvtár (WKK) egy új közösségi létesítményt álmodott meg: a köztéri könyves szekrényt. Wekerle főterén található és a lakók szabadon vihetnek onnan el könyveket és adhatnak is le. Közkedvelt helyi szolgáltatás lett ebből az egyszerű ötletből, ami más közösségeknek is ajánlalható. A WKK szívesen beszél a többi "zöld" törekvéséről is! XL. KÖZÖSSÉG Fonó: + tervezés + mühelymunka KÖRTE Nagyszékely A fonó nemcsak a gyapjúval való babrálás intézménye, hanem a léleké, a sírásé és a nevetésé. Itt lehet táncolni, zenét hallgatni, összejönni és széjjelmenni. Itt mindent lehet, csak a módját kell tudni. Fonó - újrahangolva.

21 "Egységben az erő" - talán ezzel a mondattal lehet jellemezni a közösségszervezés lényegét. A hatalom egyenlőtlenül oszlik meg a XLI. KÖZÖSSÉG Közösségszerv ezés - érdékérvényesíté s: képzés Civil Kollégium társadalomban, a döntéshozók sokkal nagyobb hatalommal rendelkeznek, mint az egyes állampolgárok. A közösségszervezés módszereit megtanulva képesek leszünk egységesen fellépni, szövetségeseket találni az ügyünkhöz, nyomást kifejteni a döntéshozókra, hogy figyelembe vegyék azok szempontjait is, akikre hatással vannak a döntéseik. A megszervezett közösségek tagjai sokat tanulhatak a folyamat során, kibontakoztathatják képességeiket, vezetőkké is válhatnak. Főleg a fiatalok bevonásának kiváló eszköze a sport. Nemcsak az XLII. KÖZÖSSÉG Foci projekt: képzés + tervezés + foci :) egészséges életmódot szolgálja, hanem együttműködésre, csapatmunkára tanít és segít hasznosan levezetni az energiát. Fontos, hogy hangsúlyozzuk a közösségi értékeket, a társadalmi szolidaritás elveit és építsük be projektünkbe, hogy ne csússzon el egy rossz irányú versengésbe, például, hogy kinek "menőbb" a felszerelése.

22 XLIII. KÖZÖSSÉG Helyi kulturális élet megszervezése: + tervezés + mühelymunka Nagymágocs, Átalakuló Wekerle A helyi hagyományok ápolása, a kulturális élet, az önszerveződő körök sokat jelentenek a falusi, kisvárosi, kerületi közösségeknek. Szükségünk van a felhőtlen, örömteli kikapcsolódásra, a sportéletre, a zene és színházi élményekre. Egy kis közösség hogyan tud magának kulturális életet szervezni? Ez mit igényel? Milyen kommunikációval lehet bevonni a lakókat saját tehetségük és érdeklődésük alapján? XLIV. KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉS Fórumszínház: mühely Forum Társulat (Violaék :) A fórumszínház olyan közösségi művészeti módszer, ahol a résztvevők saját élményeiket építik be a közösen írt és előadott színdarabba. Nemcsak a közös alkotás, együttműködés élményét kapják meg a résztvevők, hanem a módszer segítségével megfogalmazhatják, felszínre hozhatják örömüket, bánatukat, fájdalmaikat, szorongásaikat, lényük legmélyebb emberi oldalait. Az általuk megélt valóságot mutatják be, művészeti szintre emelve. XLV. Lakóhely, építkezés Szalmabálaépítkezés: kaláka Kecskeméti MÁK A szalmabála építészet jelentős irodalommal és példával bizonyítja, hogy igenis érdemes felhasználni ezt az anyagot is! Előnyei: jól szigetel, könnyen beszerezhető, kikényszeríti a kalákázást :) és megújuló nyersanyag, valamint látványosan lehet vele haladni! Lehet vele lakóházat építeni, vagy éppen gazdasági épületet, pajtát, műhelyt.

23 XLVI. Lakóhely, építkezés Alomszék / Komposzt WC: kaláka Kecskeméti MÁK Egy téma, amire könnyű rázizzenni! Az alomszék, a komposzt budi használata kíméli a környezetet, jelentős víz és pénzmegtakarítással jár és durván menő! :) Ráadásul sok komposztot nyer a használója. Szaga nincs, házon belül és kívül is megépíthető és szuperdizájnos szokott lenni. Az építése nem bonyolult, közösségben pláne és sok a tapasztalat, úgyhogy komposztbudira fel! XLVII. LAKÓHELY/ ENERGIA Szalmabálaszigetelés: kaláka Kecskeméti MÁK A szalmaszálak üreges szerkezetének köszönhetően a kisméretű bálák első osztályú szigetelőanyagként használhatóak. Mivel ez egy természetes anyag, a falak lélegzése biztosított így akár vályogházak utólagos szigetelésére is alkalmas. A bálák sártapasztást kapnak, mely megakadályozza, hogy a szalma bomlásnak induljon és szép, festhető felületet ad. Födémszigetelésre is alkalmazható. A mezőgazdaságban mindenhol előforduló anyag, így olcsón beszerezhető. XLVIII. SZERVEZETI MŰKÖDÉS Csoport segítő / Facilitator: alapszintu: képzés + mühelymunka Többen! KKA program A facilitátor, vagy csoportsegítő munkája más, mint a moderátoré. Jóval összetettebb feladat, mint egyszerűen az időt figyelni és szót adni. A csoportsegítő dolga, hogy segítse az adott műhely résztvevőit abban, hogy a találkozó elérje a célját. Azaz az előzetesen elhangzott elvárások alapján igyekszik a csoportot a saját értékrendjének megfelelő módon eljuttatni oda, ahova szerettek volna eljutni, remélhetőleg a legkellemesebb úton. Mi a facilitátor felelősége? Milyen eszközöket használ? Milyen segítséget delegál? Milyen interakciókat

24 szervez és miért...? Az emberekkel dolgozó, úgynevezett "segítő szakmákban" dolgozó emberek számára nyújtott szakmai segítségnyújtás. A pszichológusok, szociális munkások, közösségi munkások egyrészt saját személyiségüket, "lelkület" is munkaeszközül használják, hogy XLIX. SZERVEZETI MŰKÖDÉS Szakmai szupervízió: egyéni segités Bag Külső képző empatikusan közel jussanak kliensükhöz/célcsoportjuk tagjaihoz, másrészt az emberek életében szándékosan változásokat igyekeznek elérni, befolyásolni szeretnék őket a "helyes irányba". Ezt a folyamatot nagyon körültekintően kell végezni, hiszen könnyen előfordulhat, hogy valaki sérül benne: maga a szakember vagy a "segített". Sok lelki terhet, kétséget, kuadrcélményt gyűjtenek össze munkájuk során, a segítő szakemberek, amit fontos feldolgozni egy felkészült szakember, a szupervízor segítségével, aki a "segítő segítője".

25 Minden közösség életében nagyon sokat számít az önkéntesen felajánlott munka és maguk az önkéntesek. Fontos kérdés azonban, L. SZERVEZETI MŰKÖDÉS Önkéntesek bevonása, koordinálása: képzés + tervezés + mühelymunka Bagázs hogy hogyan tudunk új önkénteseket bevonni a munkába, illetve, hogy milyen koordinációs, motivációs, kommunikációs feladatokat ad ez a szervezetnek? Ha sikerült bevonnunk őket, hogyan tudjuk fenntartani az érdeklődést? Milyen visszajelzéseket, pozitív megerősítéseket érdemes adnunk a munkájukról? Hogyan tudjuk az önkénteseinket a csapatunk szerves részévé tenni? Milyen munkákra kell felkészülnünk, ha önkéntesekkel dolgozunk?

26 Van egy csinos viziónk, tudjuk, mit akarunk elérni nagy vonalakban... Ehhez célok kellenek, és ahogy egyre több cél merül fel, egyre bonyolultabbá válik a munkánk - vagy legalábbis úgy tűnik. Felmerül a kérdés, hogy mit is akarunk igazán elérni, miért és milyen ütemezésben, kikkel együtt, milyen eszközökkel...? Más szóval, nem csak vízióra és célokra, hanem stratégiára is szükségünk van. Fontos LI. SZERVEZETI MŰKÖDÉS Stratégiaalkotás: + képzés + mühelymunka Hosszuhetényi HÉT KÖR KKA program ugyanakkor a külső kontextust is figyelembe venni: a várható buktatókat és lehetőségeket... Így a stratégiákat lehet értékelni, lecsekkolni. Vannak módszertani eszközök, tervezési megközelítések, amelyek segítenek stratégiánk alkotásában. Ki milyen tapasztalattal rendelkezik, és hogyan lehet haladni az "egy-két projekttől" a "komplex átalakulásig". Az Átalakuló módszerek között van némi javaslat erre... De mi működik már nektek, az itteni körülmények között? A hosszúhetényiek javaslatára egy közös stratégiai tervező hétvégét szeretnénk tartani, a komplexebb közösségi programok előrelépése érdekében.

27

Az Európai Unió Hivatalos Lapja

Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2003.9.23. HU 179 2. A SZEMÉLYEK SZABAD MOZGÁSA A. SZOCIÁLIS BIZTONSÁG 1. 31971 R 1408: A Tanács 1971. június 14-i 1408/71/EGK rendelete a szociális biztonsági rendszereknek a Közösségen belül mozgó munkavállalókra,

Részletesebben

BÉLYEGZŐK NYILVÁNTARTÁSA

BÉLYEGZŐK NYILVÁNTARTÁSA Szervezeti és Működési Szabályzatának BÉLYEGZŐK NYILVÁNTARTÁSA KÖRBÉLYEGZŐK (SZÁMOSAK) I. leírás: szabályos körben, 39 mm-es körkörös szegéllyel leírt kétsoros szöveg, középen az Egyházat szimbolizáló

Részletesebben

Munkalap2 Cím Év Évfolyam Szám Megjegyzés Bodenburg Zeitung 1887 XX Bunte Woche Nem teljes, Burgenländische Freiheit melléklete

Munkalap2 Cím Év Évfolyam Szám Megjegyzés Bodenburg Zeitung 1887 XX Bunte Woche Nem teljes, Burgenländische Freiheit melléklete Cím Év Évfolyam Szám Megjegyzés Bodenburg Zeitung 1887 XX. 1-298. Bunte Woche 1932-1934 Nem teljes, Burgenländische Freiheit melléklete Burgenländische Freiheit 1930-1931 Nem teljes Burgenländische Freiheit

Részletesebben

Statisztikai függelék a helyzetelemző részhez

Statisztikai függelék a helyzetelemző részhez Statisztikai függelék a helyzetelemző részhez Gazdaság I. táblázat: A Közép-magyarországi régió, és gazdasági fejlettsége országos összehasonlításban KözépMagyarország 1998- - GDP működő vállalkozás GDP

Részletesebben

Kozármisleny Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2009.(XII.01.) Ök. számú rendelete a Kozármisleny Város Helyi Építési Szabályzatáról

Kozármisleny Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2009.(XII.01.) Ök. számú rendelete a Kozármisleny Város Helyi Építési Szabályzatáról Kozármisleny Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2009.(XII.01.) Ök. számú rendelete a Kozármisleny Város Helyi Építési Szabályzatáról Egységes szerkezetben a 8/2010. (IV.12.) Ök. sz. rendelettel.

Részletesebben

Polgári eljárásjog I-II. Kommentár a gyakorlat számára - Harmadik kiadás (szerk. Petrik Ferenc) RÉSZ

Polgári eljárásjog I-II. Kommentár a gyakorlat számára - Harmadik kiadás (szerk. Petrik Ferenc) RÉSZ Polgári eljárásjog I-II. Kommentár a gyakorlat számára - Harmadik kiadás (szerk. Petrik Ferenc) RÉSZ ELSŐ RÉSZ ALAPVETÉSEK I. FEJEZET A TÖRVÉNY HATÁLYA ÉS AZ ALAPELVEK 1-6. SZERZŐ MÁSODIK RÉSZ ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Adatlapok összesítése Bíróság V. kérdés VI. kérdés VII. kérdés VIII. kérdés IX. kérdés. bírósági igen nem közjegyző igen nem igen nem igen nem npp

Adatlapok összesítése Bíróság V. kérdés VI. kérdés VII. kérdés VIII. kérdés IX. kérdés. bírósági igen nem közjegyző igen nem igen nem igen nem npp Bíróság V. kérdés VI. kérdés VII. kérdés VIII. kérdés IX. kérdés bírósági igen nem közjegyző igen nem igen nem igen nem npp JÁRÁSBÍRÓSÁG 6 354 3 2 92 259 141 220 22 336 Budapest Környéki Törvényszék Fővárosi

Részletesebben

ÜZLETSZABÁLYZAT. Alföldvíz Zrt.

ÜZLETSZABÁLYZAT. Alföldvíz Zrt. ÜZLETSZABÁLYZAT Alföldvíz Zrt. Tartalomjegyzék I. célja, hatálya, a Víziközmű-szolgáltató adatai, a tevékenység bemutatása... 7 I.1. A szabályozás célja... 7 I.2. Az üzletszabályzat hatálya... 7 I.3. A

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT ÉS EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT ALAPÍTÓ OKIRATA. a Budapest VII. kerület. Baross tér 13. szám alatti. Társasháznak. Helyrajzi szám: 32975.

MÓDOSÍTOTT ÉS EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT ALAPÍTÓ OKIRATA. a Budapest VII. kerület. Baross tér 13. szám alatti. Társasháznak. Helyrajzi szám: 32975. MÓDOSÍTOTT ÉS EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT ALAPÍTÓ OKIRATA a Budapest VII. kerület Baross tér 13. szám alatti Társasháznak Helyrajzi szám: 32975. Budapest, 2013. Szerkesztette és ellenjegyezte: Dr. Bohanek

Részletesebben

KÁRPÁTALJA TEMPLOMAI RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOMOK

KÁRPÁTALJA TEMPLOMAI RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOMOK KÁRPÁTALJA TEMPLOMAI RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOMOK UNGVÁR 1997 TARTALOM BEREGSZÁSZI JÁRÁS V Beregszász /EeperoBe Bakos/CBo6o,qa Szent László templom Bene/flo6pocinrm Jézus Szíve templom Bótrágy/EaTpaflb Szűz

Részletesebben

4. HP-ban kért termékleírás t nem pótolta. V. Sebfedő hálók HP-ban kért referencia igazolást nem pótolta.

4. HP-ban kért termékleírás t nem pótolta. V. Sebfedő hálók HP-ban kért referencia igazolást nem pótolta. I. Szigetkötszerek vízlepergető 24 320 2 054 000 1 151 960 805 200 723 680 261 921 II. Szigetkötszerek 6400 133 180 124800 235 800 152040 109000 197400 103 262 nem III. Szigetkötszerek antibactreiális

Részletesebben

javasolt minimum Iskolai rendszerű képzési idő Iskolarendszeren kívüli képzési idő óraszám

javasolt minimum Iskolai rendszerű képzési idő Iskolarendszeren kívüli képzési idő óraszám kívüli felelős miniszter 4 34 543 01 Abroncsgyártó 8 XIV 3 év 960-1440 óra 400-600 óra szakértői javaslat 5 55 344 01 Adótanácsadó 15 XXIV - 280-420 óra változatlan pü T, adópolitikáért felelős miniszter

Részletesebben

NBI/B Nıi Keleti csoport bajnokság 2010-2011. évi sorsolása info@worldhandball.com

NBI/B Nıi Keleti csoport bajnokság 2010-2011. évi sorsolása info@worldhandball.com Sorszám: Csapat NBI/B Keleti csoport Nıi 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. I. Forduló szeptember 12. II. Forduló szeptember 19. III. Forduló október 3. IV. Forduló október 10. www.worldhandball.com

Részletesebben

Index. day, xxxiv, xxxix, xli, 73 75, 81, 82, calculation, xxxii, 7, 21, 27, 54, 83

Index. day, xxxiv, xxxix, xli, 73 75, 81, 82, calculation, xxxii, 7, 21, 27, 54, 83 Index Āryabhaṭa, xi, xiii, xvi xix, xxi, xxvii, xxxii, xxxiii, xxxv, xxxix, xl, xlii xlviii, li, liii, 1, 2, 6, 9, 17, 18, 39, 58, 71, 86, 108, 121, 133, 137, 150, 152 altitude, xxxix, 73, 74, 118 arc,

Részletesebben

SZIRÁK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT. KÉPVISEL -TESTÜLETÉNEK 2014/7 számú JEGYZ KÖNYV. A 2014. évi május hónap 29. napján megtartott nyílt ülésr l

SZIRÁK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT. KÉPVISEL -TESTÜLETÉNEK 2014/7 számú JEGYZ KÖNYV. A 2014. évi május hónap 29. napján megtartott nyílt ülésr l SZIRÁK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISEL -TESTÜLETÉNEK 2014/7 számú JEGYZ KÖNYVE JEGYZ KÖNYV A 2014. évi május hónap 29. napján megtartott nyílt ülésr l Készült: Szirák Község Önkormányzat hivatalos helységében

Részletesebben

Bordány Község Ifjúságpolitikai Koncepciójának felülvizsgálata

Bordány Község Ifjúságpolitikai Koncepciójának felülvizsgálata Bordány Község Ifjúságpolitikai Koncepciójának felülvizsgálata Készítette: A koncepció felülvizsgálata a Mobilitás támogatásával készült. Pályázati azonosító: IFJ-BM-04-A-0028 2005. június Tartalomjegyzék

Részletesebben

I. t. Kalicz : Rézkori lelet Paszab községben

I. t. Kalicz : Rézkori lelet Paszab községben 17* TÁBLÁK I. t. Kalicz : Rézkori lelet Paszab községben II II. t. Kalicz : Rézkori lelet Paszab községben III. t. Kalicz : Rézkori lelet Paszab községben Ill IV IV. t. Makkay : Az újkenézi kelta lelet

Részletesebben

I. 54 Radics László hivatásos ,22 36,75 8,77 861,74

I. 54 Radics László hivatásos ,22 36,75 8,77 861,74 Összesített lista Hely Rajtszám NÉV Kategória I. 54 Radics László hivatásos 450 330 36,22 36,75 8,77 861,74 II. 22 Tóbiás Béla Mátyás sport 230 23,86 327,66 334,37 10,29 926,18 III. 50 Szabados Zoltán

Részletesebben

JOGSZABÁLY-ISMERTETŐ

JOGSZABÁLY-ISMERTETŐ . sz. melléklet JOGSZABÁLY-ISMERTETŐ Jelen ismertető a Magyar Közlöny 2014. évi 84-156. számaiban megjelent jogszabályokból tartalmaz válogatást. TÖRVÉNYEK 1. 2014. évi XXIV. törvény Az Oroszországi Föderáció

Részletesebben

VIII. 53. Nagykőrösi és Dunamelléki Református Tanítóképző Intézet iratai (-1949)

VIII. 53. Nagykőrösi és Dunamelléki Református Tanítóképző Intézet iratai (-1949) Raktári helye: Nagykőrös, vk. terem, 76-77. polc a) Igazgatótanácsi és tanárszéki jegyzőkönyvek 1904-1947 0,12 fm b) Ügyviteli iratok 1889-1948 (-1949) 0,14 fm c) Anyakönyvek 1865-1946 0,14 fm d) Évkönyvek

Részletesebben

ÁBTL-4.2.-10-24/25/1963

ÁBTL-4.2.-10-24/25/1963 BELÜGYMINISZTÉRIUM SZIGORÚAN TITKOS! 10-24/25/1963. A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERHELYETTESÉNEK 0025. számú UTASÍTÁSA az útlevelek kiadásáról szóló jogszabályok végrehajtásáról. Budapest, 1963.

Részletesebben

KISKUNSÁGI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG

KISKUNSÁGI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG KISKUNSÁGI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG 6000 Kecskemét, Liszt Ferenc utca 19. levélcím: 6001 Kecskemét, Pf: 186. téc76 482:6Í1;fá5z76 48 1:074, e-mai1~ii1ki~@1üi~hu t~% ~ 1 HIRDETMÉNY TERMŐFÖLD-HASZONBÉRLETI

Részletesebben

Tájékoztató és Alapkezelési Szabályzat. HVB Lépéselıny

Tájékoztató és Alapkezelési Szabályzat. HVB Lépéselıny Tájékoztató és Alapkezelési Szabályzat a nyíltvégő és nyilvános HVB Lépéselıny Befektetési Alapokba Befektetı Befektetési Alap elnevezéső befektetési alapra vonatkozóan A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete

Részletesebben

Szivárvány Baptista Gimnázium, Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény

Szivárvány Baptista Gimnázium, Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény A Szivárvány Baptista Gimnázium, Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Elfogadta a az Intézmény NEVELŐTESTÜLETE 2014.

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

CSÓTI CSODAVILÁG ÓVODA 201 901 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

CSÓTI CSODAVILÁG ÓVODA 201 901 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA CSÓTI CSODAVILÁG ÓVODA 201 901 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2015 1 TARTALOM Bevezető 1. Az óvoda működését meghatározó és a szakmai dokumentumok 1.1. Az óvoda működését meghatározó jogszabályok 1.2. Szakmai dokumentumok

Részletesebben

31997 R 0118: A Tanács 1996.12.2-i 118/97/EGK rendelete (HL L 28. szám, 1997.1.30., 1. o.), az alábbi módosításokkal:

31997 R 0118: A Tanács 1996.12.2-i 118/97/EGK rendelete (HL L 28. szám, 1997.1.30., 1. o.), az alábbi módosításokkal: 2. A SZEMÉLYEK SZABAD MOZGÁSA A. SZOCIÁLIS BIZTONSÁG 1. 31971 R 1408: A Tanács 1971. június 14-i 1408/71/EGK rendelete a szociális biztonsági rendszereknek a Közösségen belül mozgó munkavállalókra, önálló

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ 1952. ÉVI III. TÖRVÉNY A POLGÁRI PERRENDTARTÁSRÓL ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I.

TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ 1952. ÉVI III. TÖRVÉNY A POLGÁRI PERRENDTARTÁSRÓL ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I. TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ...3 1952. ÉVI III. TÖRVÉNY A POLGÁRI PERRENDTARTÁSRÓL...4 ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK...4 I. Fejezet Alapvető elvek...4 A törvény célja...4 A bíróság feladatai a polgári perben...5

Részletesebben

ORFK TÁJÉKOZTATÓ. Tartalomjegyzék

ORFK TÁJÉKOZTATÓ. Tartalomjegyzék 2012/11. szám Budapest, 2012. július 09. Szám: 22655/2012. ált. AZ ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG HIVATALOS LAPJA ORFK TÁJÉKOZTATÓ Tartalomjegyzék Utasítások: 1. 9/2012. (VI. 29.) ORFK utasítás az általános

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2015. 2 ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA (Jelen szabályzatot a Szenátus 104/2015. (IX.16.) sz. határozatával elfogadta)

Részletesebben

Az építési műszaki ellenőr képzés a gyakorló szakemberek szemével

Az építési műszaki ellenőr képzés a gyakorló szakemberek szemével Az építési műszaki ellenőr képzés a gyakorló szakemberek szemével Az építési műszaki ellenőrzés területének, ezen belül elsősorban a képzési rendszernek a kutatására az EU finanszírozású Leonardo da Vinci

Részletesebben

IM TÁJÉKOZTATÓ A NEMZETKÖZI VONATKOZÁSÚ BÜNTETŐÜGYEK INTÉZÉSÉRŐL

IM TÁJÉKOZTATÓ A NEMZETKÖZI VONATKOZÁSÚ BÜNTETŐÜGYEK INTÉZÉSÉRŐL IM TÁJÉKOZTATÓ A NEMZETKÖZI VONATKOZÁSÚ BÜNTETŐÜGYEK INTÉZÉSÉRŐL I. FEJEZET - BEVEZETÉS... 3 I. Nemzetközi szerződések... 3 II. Általános információk... 4 III. A bűnügyi jogsegély formái és az alkalmazandó

Részletesebben

Rácz Andrea Gyermekotthonokban dolgozók véleménye a szakmai munka tartalmáról

Rácz Andrea Gyermekotthonokban dolgozók véleménye a szakmai munka tartalmáról Rácz Andrea Gyermekotthonokban dolgozók véleménye a szakmai munka tartalmáról 1. Bevezetés A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet Kutatási Igazgatósága és Gyermekvédelmi Főosztálya kutatást készített

Részletesebben

KIEMELTEN AJÁNLOTT AJÁNLOTT ENGEDÉLYEZETT

KIEMELTEN AJÁNLOTT AJÁNLOTT ENGEDÉLYEZETT 47 C VONAL KIEMELTEN AJÁNLOTT AJÁNLOTT ENGEDÉLYEZETT 48 NONIUS VII (2668 171) 49 (1972) 153 Nonius VI 6 Paraj (1978) 608 Nonius D XI 6 Ibi Nonius VI 74 O Bajan Nonius 1 Paréj Nonius C XXVIII 435 Nonius

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV Tervezői csoport üléssel egybekötött ELNÖKSÉGI ülésről, 2016. március 21., 17:00 órakor

JEGYZŐKÖNYV Tervezői csoport üléssel egybekötött ELNÖKSÉGI ülésről, 2016. március 21., 17:00 órakor JEGYZŐKÖNYV Tervezői csoport üléssel egybekötött ELNÖKSÉGI ülésről, 2016. március 21., 17:00 órakor A rendkívüli elnökségi ülésre 2016.03.21-én 17:00 órakor került sor a Mecsekvidék Egyesület tárgyalótermében

Részletesebben

Tanulj meg angolul 6 hónap alatt az IMPREVO-val! Essentials

Tanulj meg angolul 6 hónap alatt az IMPREVO-val! Essentials Tanulj meg angolul 6 hó alatt az IMPREVOval! Essentials Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék 2. Miért született meg ez az Ebook? 3. Miért éppen 6 hó? 5. hogyan használjam az IMPREVOt? 11. 200 os ütemterv

Részletesebben

Konkordanz. Akademie-Ausgabe. Otium Hanoveranum. Leibniz-Editionsstelle Potsdam

Konkordanz. Akademie-Ausgabe. Otium Hanoveranum. Leibniz-Editionsstelle Potsdam Konkordanz zwischen der Akademie-Ausgabe und dem von Joachim Friedrich Feller herausgegebenen Otium Hanoveranum Leibniz-Editionsstelle Potsdam Stand: Sommer 2017 In der ersten Tabelle sind die Stücke nach

Részletesebben

A Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium nevelési programja és helyi tanterve

A Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium nevelési programja és helyi tanterve "Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy tanítson minket a jól végzett munka örömére és izgalmára, hogy megtanítson szeretni, amit

Részletesebben

25/2016. (II. 25.) Korm. rendelet

25/2016. (II. 25.) Korm. rendelet A rendelet egyes részei eltérő időpontban lépnek hatályba. Jelölésük: fekete színnel: a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba (2016.03.04.). piros színnel: Az 1. (2) bekezdése, az 5. (4) bekezdése,

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. 1.4 tevékenység. Dieter Schindlauer és Barbara Liegl. 2007 június

ÚTMUTATÓ. 1.4 tevékenység. Dieter Schindlauer és Barbara Liegl. 2007 június MUNKAANYAG, KÉRELMEZŐ ELSŐ INTERJÚ ÚTMUTATÓ A HU2004/IB/SO01-TL számú Egyenlő bánásmód elvének érvényesítése és az anti-diszkriminációs törvény végrehajtásának elősegítése Twinning Light projekt összesített

Részletesebben

BÁCS-KISKUN MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

BÁCS-KISKUN MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság Bács-Kiskun Ügyiratszám: 00017/13-MFKK MFKB Ügyintéző: Gaál Bernadett Ügyintéző telefonszáma: 76/ 501-519, 70/ 933-4792 A Bács-Kiskun Megyei fejlesztési

Részletesebben

Kedves Bánkis! Bánki HÖK

Kedves Bánkis! Bánki HÖK Kedves Bánkis! Mindenek előtt engedd meg, hogy gratuláljunk a sikeres felvételidhez iskolánkba! Ezzel akaratodon kívül is csatlakoztál egy olyan közösséghez, amely csak a javadra válhat tanulmányaidban

Részletesebben

Budapest Főváros Települési Esélyegyenlőségi Programja (2017-2022) Munkaanyag Munkaanyag zárása első társadalmi egyeztetés előtt: 2016.05.06.

Budapest Főváros Települési Esélyegyenlőségi Programja (2017-2022) Munkaanyag Munkaanyag zárása első társadalmi egyeztetés előtt: 2016.05.06. Budapest Főváros Települési Esélyegyenlőségi Programja (2017-2022) Munkaanyag Munkaanyag zárása első társadalmi egyeztetés előtt: 2016.05.06. TARTALOMJEGYZÉK 1. Vezetői összefoglaló... 4 2. Bevezetés...

Részletesebben

A NYUGDÍJASKLUBOK ÉS IDŐSEK ÉLETET AZ ÉVEKNEK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE SZAKMAI BESZÁMOLÓJA A 2014. ÉVBEN VÉGZETT TEVÉKENYSÉGÉRŐL

A NYUGDÍJASKLUBOK ÉS IDŐSEK ÉLETET AZ ÉVEKNEK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE SZAKMAI BESZÁMOLÓJA A 2014. ÉVBEN VÉGZETT TEVÉKENYSÉGÉRŐL A NYUGDÍJASKLUBOK ÉS IDŐSEK ÉLETET AZ ÉVEKNEK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE (Budapest, 1053 Királyi Pál u. 20. I/3.) SZAKMAI BESZÁMOLÓJA A 2014. ÉVBEN VÉGZETT TEVÉKENYSÉGÉRŐL Szövetségünk feladatát az alapszabályában

Részletesebben

Közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási terv. Répcelak Város Önkormányzat

Közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási terv. Répcelak Város Önkormányzat Közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási terv Répcelak Város Önkormányzat P.H... Dr.Németh Kálmán Polgármester Dr.Kiss Julianna Jegyző Készült: 2012... Old. 1 Közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási terv

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Üi.szám: 91865-1-12/2013.. Tárgy: NT Kft., Ea.: dr. Joó Anikó el zetes vizsgálati eljárás Filakné Enyedi Andrea (hulladékgazdálkodás)

Részletesebben

Autó szerviz, csere pedelec

Autó szerviz, csere pedelec A Pedelec kerékpárok elterjedésének legnagyobb akadálya, hogy a leendő felhasználói kör nem ismeri ezt a technológiát, közlekedési eszközt. A LEV járművek elterjesztésének elősegítésére (1027/2016. (II.

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ)

Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) SZTE SÁGVÁRI ENDRE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA OM 029635 Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) Érvényes: 2010. január 29-étől TARTALOMJEGYZÉK Téma Oldal BEVEZETÉS 5 I. RÉSZ A KÖZOKTATÁSI INTÉZMÉNY ADATAI

Részletesebben

Energiafelhasználás. Ház energiagazdálkodása

Energiafelhasználás. Ház energiagazdálkodása Mit tehetünk? Energiafelhasználás Ház energiagazdálkodása A mi éghajlati adottságaink mellett a háztartási energiafelhasználás döntő hányadát a téli fűtés teszi ki. Költségek befolyásoló tényezői: - Kinti

Részletesebben

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL 2011. december BUDAPEST

Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL 2011. december BUDAPEST 211. december Tisztelt Hölgyem / Uram! Az előttünk álló hetek minden családban az ünnepi készülődés időszaka, és biztos vagyok benne, hogy a karácsonyi nagy közös bevásárlások Önöknél is az év talán legmeghittebb

Részletesebben

A változás kora - avagy ıszintén az emlegetett "dimenzióváltásról"

A változás kora - avagy ıszintén az emlegetett dimenzióváltásról A változás kora - avagy ıszintén az emlegetett "dimenzióváltásról" Mivel rengeteg rémhír, félelemkeltı kör-email és médiumi közvetítés terjed egyre jobban az ún. "dimenzióváltással" kapcsolatban, ezért

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Salföld Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2015. március 31. napján 11:00 órakor megtartott képviselő-testületi üléséről.

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Salföld Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2015. március 31. napján 11:00 órakor megtartott képviselő-testületi üléséről. SALFÖLD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 8256 Salföld, Kossuth u. 27. JEGYZŐKÖNYV Készült: Salföld Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2015. március 31. napján 11:00 órakor megtartott képviselő-testületi

Részletesebben

Előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2010. december 16-i ülésére

Előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2010. december 16-i ülésére Tárgy: Békés Város Önkormányzatának 2011. évi költségvetési koncepciója Előkészítette: Tárnok Lászlóné jegyző Véleményező bizottság: valamennyi bizottság Sorszám: III/1. Döntéshozatal módja: Minősített

Részletesebben

2014. évi LXXXVIII. törvény a biztosítási tevékenységről 1

2014. évi LXXXVIII. törvény a biztosítási tevékenységről 1 OptiJUS Opten Kft. I 2014. évi LXXXVIII. törvény 2014. évi LXXXVIII. törvény a biztosítási tevékenységről 1 2016.01.02. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék ELSŐ KÖNYV...............................................

Részletesebben

Magyar Sárkányhajó Szövetség. Versenyszabályzata

Magyar Sárkányhajó Szövetség. Versenyszabályzata A Magyar Sárkányhajó Szövetség Versenyszabályzata Készült az IDBF 2012. január 01-i nemzetközi versenyszabályzata alapján. Összeállította: A Magyar Sárkányhajó Szövetség Szakmai Bizottsága e-mail: info@sarkanyhajozas.hu

Részletesebben

SZKA_106_29. A modul szerzője: Nahalka István. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM

SZKA_106_29. A modul szerzője: Nahalka István. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM tanulás egész SZK_106_29 é n é s a v i l á g életen át modul szerzője: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYM 418 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanári

Részletesebben

Tárgy: A Gondozási Központ Szakmai programjának módosítása

Tárgy: A Gondozási Központ Szakmai programjának módosítása Ásotthalom Község Önkormányzatának Gondozási Központ Vezetőjétől 6/2008. Véleményező Bizottság: SZISB Ikt: 1022/2008. Tárgy: A Gondozási Központ Szakmai programjának módosítása Melléklet: 2 db Ásotthalom

Részletesebben

Felmérés a fogvatartottak közérzetét javító intézkedések hatásairól

Felmérés a fogvatartottak közérzetét javító intézkedések hatásairól A Börtönügyi Szemle M űhely rovatát - a gyakorló büntetés-végrehajtási szakem berek segítségével - a jövőben szeretnénk friss tartalom m al megtölteni, hogy az tükrözze, jelenítse meg a hazai gyakorlat

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője 1 Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak,

Részletesebben

Szeretettel köszöntöm a Dekorációs Ötlettár olvasóját. Gratulálok Önnek, mert abba a táborba tartozik, akinek számít a végeredmény, aki nem bízza a

Szeretettel köszöntöm a Dekorációs Ötlettár olvasóját. Gratulálok Önnek, mert abba a táborba tartozik, akinek számít a végeredmény, aki nem bízza a DEKORÁCIÓS ÖTLETTÁR Szeretettel köszöntöm a Dekorációs Ötlettár olvasóját. Gratulálok Önnek, mert abba a táborba tartozik, akinek számít a végeredmény, aki nem bízza a véletlenre otthonának végleges megjelenését.

Részletesebben

Településfejlesztési füzetek 25. Települési tervezés, útmutató a településfejlesztési program készítéséhez

Településfejlesztési füzetek 25. Települési tervezés, útmutató a településfejlesztési program készítéséhez Településfejlesztési füzetek 25. Települési tervezés, útmutató a településfejlesztési program készítéséhez 1 Belügyminisztérium Településfejlesztési Iroda Magyar Közigazgatási Intézet Az alapozó tanulmány

Részletesebben

közösségi szívügy inkubátor és integrációs portál vázlat 2011. május 24.

közösségi szívügy inkubátor és integrációs portál vázlat 2011. május 24. közösségi szívügy inkubátor és integrációs portál vázlat 2011. május 24. megvalósításához társakat, szövetségeseket, befektetőket és/vagy támogatókat fogadunk Joós István Szívesség Közösség az irány integráció

Részletesebben

Írta: Gömöry Kati. Ahhoz, hogy a hirdetésed magára vonja a figyelmet, legjobb, ha megszólítod a célcsoportodat. Ennek többféle módja van:

Írta: Gömöry Kati. Ahhoz, hogy a hirdetésed magára vonja a figyelmet, legjobb, ha megszólítod a célcsoportodat. Ennek többféle módja van: 10 profitnövelő Facebook hirdetés tipp Karácsonyra Hirdetsz a Facebookon, de szeretnél még eredményesebb lenni? A titok a részletekben rejlik. Talán nem is sejted, milyen sok múlik azon, ha néhány dolgot

Részletesebben

Gödöllő Város Önkormányzata TANULMÁNY

Gödöllő Város Önkormányzata TANULMÁNY Gödöllő Város Önkormányzata 3. A fenntartható gazdálkodás és költségvetési egyensúly megteremtését szolgáló strukturális változtatások, ezzel összefüggésben az önkormányzat rövid- és középtávú költségvetési

Részletesebben

Spitzer Gyöngyi, 2008. Illusztrációk: Szolnoki Rita Borzoj

Spitzer Gyöngyi, 2008. Illusztrációk: Szolnoki Rita Borzoj Spitzer Gyöngyi, 2008 Illusztrációk: Szolnoki Rita Borzoj Szerkesztette: Borus Judit Borító: Czeizel Balázs Tipográfia és tördelés: Kerényi Attila Borítófotó: Szipál Martin ISBN 978 963 9710 41 2 Minden

Részletesebben

Az ülés helye: Veszprém, Polgármesteri Hivatal, Komjáthy terem

Az ülés helye: Veszprém, Polgármesteri Hivatal, Komjáthy terem Jegyzőkönyv Készült: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Köznevelési, Ifjúsági és Sport Bizottsága 2016. március 24-én (csütörtök) 08 00 órai kezdettel tartott nyilvános üléséről. Az

Részletesebben

Baranya megyei szakképzésfejlesztési. stratégia. Mellékletek, 2015.

Baranya megyei szakképzésfejlesztési. stratégia. Mellékletek, 2015. 1 Baranya megyei szakképzésfejlesztési stratégia Mellékletek, 2015. V. Melléklet: A munkaerő-piaci kereslet és kínálat előrejelzése, az irány-arány döntés megalapozása 1. v. 2015. 06. 03. 2 Tartalom 1.

Részletesebben

A munkanélküli-járadékot kimerítők

A munkanélküli-járadékot kimerítők sorszám A járadékkimerítés dátuma a címkártyáról: 2000.... hónap... nap Országos Munkaügyi Kutató- és Módszertani Központ HÁNYADSZOR JÁRTÁL A KÉRDEZETT LAKÁSÁN, AMIKOR ELKÉSZÜLT AZ INTERJÚ? A munkanélküli-járadékot

Részletesebben

A költségvetésről (Videolevél címe: http://www.youtube.com/watch?v=hooc5_he_qq)

A költségvetésről (Videolevél címe: http://www.youtube.com/watch?v=hooc5_he_qq) A költségvetésről (Videolevél címe: http://www.youtube.com/watch?v=hooc5_he_qq) A parlamenti költségvetési vita minden évben úgy zajlik, hogy a kormány előterjeszti az általa képviselt társadalmi csoport

Részletesebben

6. Amire még gondolnunk kell

6. Amire még gondolnunk kell . Amire még gondolnunk kell T-kit.1 Önkéntes szolgálat hátrányos helyzetű fiatalok számára Hátrányos helyzet? Mindenekelőtt legyünk nagyon óvatosak a hátrányos helyzetű fiatalok kifejezéssel, mert nagyon

Részletesebben

./ (342) , ; -mail:

./ (342) , ; -mail: 2046 28 2008., 28.02.2008. 96-63-5905017458-04022010-089 4 2010. «.» 16 04 2010.»,.. 2010. ), :., 2.. 95/10-8. 20/10-9 : :., 2010. 20/10-9 2.. 20/10-9 3...4 1.....9 2.., 2 (1932-1941)...55 3. (1932-1941)...93...95

Részletesebben

FELHÍVÁS. A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására. A felhívás címe:

FELHÍVÁS. A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására. A felhívás címe: FELHÍVÁS A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására A felhívás címe: Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus

Részletesebben

Beszámoló a Sajószentpéteri Területi Szociális Központ és Bölcsőde 2014. évi szakmai munkájáról

Beszámoló a Sajószentpéteri Területi Szociális Központ és Bölcsőde 2014. évi szakmai munkájáról Előterjesztő: Dr. Faragó Péter Társulási Tanács Elnöke Készítette: Aleva Mihályné Intézményvezető Beszámoló a Sajószentpéteri Területi Szociális Központ és Bölcsőde 2014. évi szakmai munkájáról A szociális

Részletesebben

KOZÁRMISLENY VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSA 2015/II. A HÉSZ - Vt-3 JELŰ ÉPÍTÉSI ÖVEZETI ELŐÍRÁSAIT ÉRINTŐ - HIBAJAVÍTÁS

KOZÁRMISLENY VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSA 2015/II. A HÉSZ - Vt-3 JELŰ ÉPÍTÉSI ÖVEZETI ELŐÍRÁSAIT ÉRINTŐ - HIBAJAVÍTÁS TERÜLETRENDEZÉSI, VÁROSÉPÍTÉSZETI BETÉTI TÁRSASÁG 7624 Pécs, Attila u. 19. Tel./Fax/üz : (72) 532 755 (72) 532 756 E - mail : bhregio@t-online.hu KOZÁRMISLENY VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSA

Részletesebben

Ásotthalom Község Önkormányzata Gondozási Központ V e z e t ő j é t ő l

Ásotthalom Község Önkormányzata Gondozási Központ V e z e t ő j é t ő l Ásotthalom Község Önkormányzata Gondozási Központ V e z e t ő j é t ő l 6783 Ásotthalom, Felszabadulás u. 2-6. Telefonközpont: 62/291-556; Telefon/Fax: 62/291-085 13/2008 Témafelelős: Dr. Csúcs Áron Ikt.

Részletesebben

2007/augusztus (112. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus)

2007/augusztus (112. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) 2007/augusztus (112. szám) Jog és fegyver az állam tartópillérei (Justinianus) Jog & Fegyver Az elmúlt időszak bővelkedett médiaeseményekben, melynek elsődleges megnyilvánulása a rendőrség vezetői körében

Részletesebben

Érkezett: 203 SE.`; 0 5. Tisztelt Elnök úrl

Érkezett: 203 SE.`; 0 5. Tisztelt Elnök úrl 2013 12/05 15 :20 FAX 36 1 441 6974 OGY KTK Q0004/002 2 Baráth Zsolt országgyűlési képviselő Érkezett: 203 SE.`; 0 5. Írásbeli kérdés Kövér László úrnak, az Országgyűlés elnökének Helyben Tisztelt Elnök

Részletesebben

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ Árvíz: a folyó vízszintje hóolvadás, jégtorlódás vagy heves esőzések miatt megemelkedik, majd kilép a medréből és elárasztja a vidéket. Víz alá kerülhetnek lakot települések, ipari

Részletesebben

3.f. fond Református Szeretetszolgálat intézményeinek iratai

3.f. fond Református Szeretetszolgálat intézményeinek iratai 3.f. fond Református Szeretetszolgálat intézményeinek iratai 1946 1967 15,13 ifm I. Ajkai szeretetotthon iratai 1. doboz 1. Levelezés 1950 1960 2. SZTK iratok és fizetési jegyzékek 1956 1960 3. Gyermekfelvételi

Részletesebben

Katasztrófa- és Polgári védelmi Szabályzatról

Katasztrófa- és Polgári védelmi Szabályzatról I. SZENT ISTVÁN EGYETEM II. T a n á c s á n a k III. 16/2002/2003.ET. számú határozata Katasztrófa- és Polgári védelmi Szabályzatról 1 2 TARTALOM I.SZENT ISTVÁN EGYETEM...1 II.T a n á c s á n a k...1 III.16/2002/2003.ET.

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013 Kiskőrösi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Integrált Óvoda, Általános Iskola, Előkészítő Szakiskola Kiskőrös PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013 Készítette: Kiskőrös, 2011. augusztus 15. Utolsó módosítás:

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV A Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsának 2008. január 9-én tartott üléséről

JEGYZŐKÖNYV A Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsának 2008. január 9-én tartott üléséről SZERENCSI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS TÁRSULÁSI TANÁCSÁTÓL JEGYZŐKÖNYV A Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsának 2008. január 9-én tartott üléséről Jelen vannak: a mellékelt jelenléti

Részletesebben

Szombathelyi Szivárvány Óvoda

Szombathelyi Szivárvány Óvoda Szombathelyi Szivárvány Óvoda OM: 036462 Epochális rendszerű pedagógiai programja TARTALOMJEGYZÉK BEKÖSZÖNTŐ 1. KÜLDETÉSNYILATKOZATUNK... 1. oldal 2. ÓVODÁNK BEMUTATÁSA... 2. oldal 2.1. Óvodánk személyi

Részletesebben

Lehet vagy nem? Konstrukciók és lehetetlenségi bizonyítások Dr. Katz Sándor, Bonyhád

Lehet vagy nem? Konstrukciók és lehetetlenségi bizonyítások Dr. Katz Sándor, Bonyhád Dr. Katz Sándor: Lehet vagy nem? Lehet vagy nem? Konstrukciók és lehetetlenségi bizonyítások Dr. Katz Sándor, Bonyhád A kreativitás fejlesztésének legközvetlenebb módja a konstrukciós feladatok megoldása.

Részletesebben

A projekt programjának és állásának ismertetése

A projekt programjának és állásának ismertetése A projekt programjának és állásának ismertetése 2013. október Vázlat A projektről Az eddigi tevékenységek A terveze6 programok 1. A projektről Az áldozatsegítésről Pályáza3 felhívás Konzorciumi partnerek

Részletesebben

PÁLYÁZAT PÁPAI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM

PÁLYÁZAT PÁPAI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM PÁLYÁZAT PÁPAI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM ACSÁDY IGNÁC SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA TAGINTÉZMÉNY-VEZETŐI BEOSZTÁSRA a pályázati adatbázisban szereplő azonosítószám: 37-5/2016/3 Pápa, 2016. április 4. pályázó: Dr. Császár

Részletesebben

JOGSZABÁLY-ISMERTETİ TÖRVÉNYEK

JOGSZABÁLY-ISMERTETİ TÖRVÉNYEK JOGSZABÁLY-ISMERTETİ Jelen ismertetı a 2011. február 16-a és 2011. március 22-e között a Magyar Közlöny 2011. évi 14-30. számaiban megjelent jogszabályokból tartalmaz válogatást. TÖRVÉNYEK 1. 2011. évi

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-3770/2013. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-3770/2013. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-3770/2013. számú ügyben Előadó: dr. Varga Éva Csilla Az eljárás megindulása A panaszost 2012. október 18-án előállították a BRFK XVII. kerületi Rendőrkapitányságra,

Részletesebben

Érdemes-e ablakot cserélni, vagy eléséges az utólagos tömítése a meglévő szerkezeteknek?

Érdemes-e ablakot cserélni, vagy eléséges az utólagos tömítése a meglévő szerkezeteknek? Nyílászárók 38 HÁZ és KERT Nyílászárók Érdemes-e ablakot cserélni, vagy eléséges az utólagos tömítése a meglévő szerkezeteknek? A lakások többségében a korábban beépített ablakok általában sokkal kevésbé

Részletesebben

ZÖLDSPORT EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA Módosítva: 2015. április 18-án.

ZÖLDSPORT EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA Módosítva: 2015. április 18-án. A ZÖLDSPORT EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA Elfogadva: 2005. december 27-én. Módosítva: 2006. május 11-én. Módosítva: 2012. március 10-én. Módosítva: 2014. május 8-án. Módosítva: 2015. április 18-án. Tartalomjegyzék

Részletesebben

C i v i l H í r a d ó - H í r l e v é l -

C i v i l H í r a d ó - H í r l e v é l - C i v i l H í r a d ó - H í r l e v é l - H í r e k, r e n d e z v é n y e k, k i a d v á n y o k, p á l y á z a t o k, t a n á c s o k, j ó g y a k o r l a t o k 2 0 1 5. m á r c i u s 2 4. Somogy Ifjúságáért

Részletesebben

Országgy ű lés r ivót L Irományszám : I o n ti 1 8. Az Országgyűlé s Törvényalkotási bizottsága. Egységes iavasla t

Országgy ű lés r ivót L Irományszám : I o n ti 1 8. Az Országgyűlé s Törvényalkotási bizottsága. Egységes iavasla t Az Országgyűlé s Törvényalkotási bizottsága Országgy ű lés r ivót L Irományszám : I o n ti 1 8 Érkezett : 2016 M Á 1 2 3. Egységes iavasla t Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére Tisztelt Elnök

Részletesebben

Gondolatok a konvergencia programról. (Dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevıszék elnöke)

Gondolatok a konvergencia programról. (Dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevıszék elnöke) Gondolatok a konvergencia programról (Dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevıszék elnöke) Gyıri Iparkamara Konferenciája Gyır, 2007. január 31. A legfıbb állami ellenırzési intézmények ma már nemcsak nemzetközi

Részletesebben

Helyi termelıi piac jó higiéniai gyakorlat útmutató

Helyi termelıi piac jó higiéniai gyakorlat útmutató Helyi termelıi piac jó higiéniai gyakorlat útmutató 2012. november 1/151 A helyi termelıi piacokra, mint a mozgó és/vagy ideiglenes elıállító- és forgalmazó helyekre vonatkozó követelmények jó higiéniai

Részletesebben

SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA

SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA Készült a KMOP-6.2.1/K-13-2014-0002 Közép-Magyarországi Operatív Program Fenntartható településfejlesztés a kis- és középvárosokban Integrált

Részletesebben

5. évfolyam ERKÖLCSTAN

5. évfolyam ERKÖLCSTAN 5. évf. Erkölcstan 5. évfolyam ERKÖLCSTAN Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és viselkedésmódjuknak

Részletesebben

2014-2015 NB I/B nők kelet

2014-2015 NB I/B nők kelet 1. Orosházi NKC 2. Hajdúnánás Termál SC 3. Abonett KC 4. Nyíradonyi VVTK 5. DVSC-TVP II 6. Eszterházy KFSC 7. Kecskeméti NKSE 8. Balmazújvárosi NKK 9. K.Szeged-Algyő 10. Kispesti NKK 11. Gödi SE 12. Szent

Részletesebben

Orbán Viktor beszéde Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. új üzemének átadásán

Orbán Viktor beszéde Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. új üzemének átadásán Orbán Viktor beszéde Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. új üzemének átadásán 2014. szeptember 22. Bábolna Jó napot kívánok, tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelettel köszöntöm a vállalat vezetőit, tulajdonosait,

Részletesebben

Tisztelt Olvasó! végül 4603-at mutattak be szerzőik.

Tisztelt Olvasó! végül 4603-at mutattak be szerzőik. Tisztelt Olvasó! A tudományos diákköri tevékenység és az Országos Tudományos Diákköri Konferencia több mint 60 éve része a magyarországi felsőoktatásnak: 1955-ben, több mint hatvan évvel ezelőtt rendezték

Részletesebben

Fülesd Község Polgármestertől 4964 Fülesd, Kis u. 4.

Fülesd Község Polgármestertől 4964 Fülesd, Kis u. 4. Száma: 6-10/2009. Fülesd Község Polgármestertől 4964 Fülesd, Kis u. 4. Fülesd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 23-án megtartott nyilvános ülésének a) jegyzőkönyve, b) tárgysorozata,

Részletesebben