XV 535 karburátor - fogyasztás és keverékképzés beállítása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "XV 535 karburátor - fogyasztás és keverékképzés beállítása"

Átírás

1 XV 535 karburátor - fogyasztás és keverékképzés beállítása Az XV 535 karburátora CV rendszerű, azaz állandó nyomású eszköz. Ugyanolyan, mint bármelyik másik japán motor porlasztója, azzal a kis különbséggel, hogy a félliteres Virago-ban fekvő pozíciójú műszerek vannak a megfelelő helykihasználás és látvány érdekében. Hogy megértsük, mihez fogunk hozzányúlni, az alábbi dolgokat tudnunk kell a CV karburátorokról. A CV karburátor a hagyományos, sokak által ismert mechanikus tolattyús karburátor modernizált változata. A régi konstrukció előnye az egyszerűsége és időtállósága, ám a modern kor követelményeinek sok szempontból nem felel meg. Ugyanis ha kis fordulaton hirtelen nagy gázt húzunk, a motort nyakon locsoljuk egy csomó anyaggal, amit nem tud tisztességesen eldolgozni. Jobb esetben nem fullad le, csak kis rángatásokkal nekilát keményebben dolgozni, rosszabb esetben leáll, esetleg köhögőrohamot kap, ha szegényebbre van fúvókázva. A hirtelen nagy gáz ugyanis sarkig nyitja a főfúvókát és a tolattyút, így általában túl sok benzin kerül az égéstérbe, vagy - mint már említettem a szegényre fúvókázott karburátorokat - túl sok levegő. Ez a helytelen működésen kívül két dologban lehet még probléma: tökéletlen az égés = fokozottan környezetszennyező, plusz a fogyasztásra sincs jó hatással. A CV karburátorban a folyamat szabályozott, már-már automatikus. Ha ráhúzunk a gázra, egy pillangószelepet nyitunk ki. A tolattyú és a súbertű nem emelkedik meg azonnal, csak a motor fordulatszámával és terhelésével arányosan, hiszen a motor szívókapacitása a pillanatnyi fordulatszámon és a gázcsere jóságán múlik.

2 A pillangószelep (D) elfordulásakor a motor által keltett légnyomáscsökkenés (szívóhatás) a pillangószelep állásával arányosan jut tovább a gáztolattyúhoz (C), aminek az alján egy vagy több kis furat található. A motor szívóereje így nem csak a légszűrőre hat, hanem a tolattyú furatain keresztül kiszipkázza a levegőt a vákuumkamrából (N), amit egy gumimembránnal tömítenek (J). A membrán alatti tér szintén egy jól tömített kamra (M), ami a légszűrőből kapja a külső légnyomással egyező nyomású levegőt egy külön csatornán (A). Mivel a membrán alatt 1 bar nyomás van, a membrán felett pedig vákuum, a membrán megemelkedik, magával húzva a gáztolattyút és kiemelve a súbertűt a főfúvókából (I). A membránt a pillangószelep zárása után (vákuum csökkenés) az (O) jelzésű rugó tolja vissza alaphelyzetbe. A hirtelen gázadáskor fellépő emelőerő tehát annál nagyobb lesz, minél jobban dolgozik a motor, azaz mindig pont annyi keveréket kap a henger bedolgozásra, amennyire éppen szüksége van. Ezért hát nem azonnal emelkedik a tolattyú és nyitja a tű a főfúvókát, hanem szép lassan, amennyit éppen szív a henger. A karburátor további elemei, amik számunkra lényegesek: (L) főfúvóka és perselye (K) tűszelep a benzinszint kordában tartásához (G) alapjárati fúvóka (F) alapjárati keverékszabályozó csavar (E) alapjárati keverék befúvónyílása Az 535-ösök porlasztója csupán annyiban tér el az illusztráción látottaktól, hogy fekvő pozícióban vannak beépítve, annak megfelelően van az úszóháza is kialakítva. Ez az iromány nem íván tuningolási rejtelmekbe belemenni, csak a helyes működés eléréséhez szükséges információkra és részletekre térnék ki. Egy V2 elrendezésű, direkt alacsony fordulatra méretezett motornál ennek nem is lenne túl sok értelme. Az XV 535 karburátora valahogy így néz ki.

3 Jobb oldalon krómozott kupakok zárják le a vákuumkamrát, bal oldalról az úszóház látható. Kezdjük a fogyasztás és az alapjárati keverék beállításának lehetőségeivel, amihez a krómozott kupakok felőli oldalon kell keresgélnünk. A fogyasztás alapvetően a főfúvókán múlik. Minél nagyobb mennyiségű benzint tud a motor átszívni a főfúvókán, annál dúsabb benzinben a keverék, annál többet eszik a vas. Nyilván ez a teljesítményre is hatással van egy adott pontig, azaz a ha a gyárihoz képest kicsit dúsítjuk a főfúvóka körét, a motor adott fordulaton jobban fog dolgozni. Nem szabad azonban túlzásokba esnünk, mert ha túldúsítjuk, kormozza, beköpi a gyertyákat, amitől rágathat a motor és adott esetben le is fulladhat. A főfúvóka áteresztő képessége két elemen múlik. Az egyik maga a főfúvóka, melynek mérete gyári érték szerint 135-ös, USA modellek esetében ös. Ez a fúvóka nem igényel piszkálást, jól eltalált méret.

4 A másik dolog, ami beleszól a keverékképzésbe a gáztű vagy súbertű. A súbertű magassága a legtöbb esetben szabályozható. A tű nyakán kis rovátkák vannak, amikbe egy rugós biztosító gyűrűt lehet belepattintani.

5 Az ilyen kialakítású tűn a legegyszerűbb állítani, a rugós gyűrűt kell odébb helyezni egy vagy két rovátkával, attól függően, hogy szegényebbre vagy dúsabbra szeretnénk állítani a keveréket. Ha a rugós gyűrűt a fenti képet alapul véve feljebb visszük, azaz a tű kúpos hegyétől távolítjuk, a tű mélyebben bele tud süllyedni a főfúvóka hüvelyébe, jobban elzárva azt, így kevesebb anyagot engedve a motorba. Ha a motorunk sokat eszik, kokszolja vagy kormozza a gyertyákat, akkor ezt kell tennünk. Ha viszont a motor nem megy rendesen, túlmelegszik, a gyertya halvány szürke és pattogás, durrogás hallatszik a kipufogóból vagy a légszűrőből, a tűt dúsabbra kell állítani, azaz a rugós gyűrűt lejjebb kell helyeznünk egy-két rovátkával a probléma súlyosságának megfelelően. (hogy hogy jutunk el idáig, azt mindjárt elmesélem) Ha a tűnk nem állítható, akkor is lehet variálni a beállításokkal. Igaz, csak egy irányba, azaz csak dúsítani tudjuk a keveréket, de az az általános tapasztalat, hogy a gyárilag fix beállítású tűk inkább szegényebbre vannak hangolva a környezetvédelmi előírások miatt, mintsem dúsra, így nincs gond. A súber szerkezete a fenti ábrán látható. Az 5. sz. dugó alatt helyezkedik el a gáztű. A tű felett egy rugó és egy alátét található, majd a tű következik. Ebben a sorrendben vannak beleépítve a gázdugattyúba. A legtöbb 535-ösben gyári, fix beállítású tű található.

6 A fenti képen látható részleteiben a már említett tű és a tű fix gallérja. Ha dúsítani akarjuk a keveréket, egy módon lehet megtenni: a tűre a gallér alá egy kis alátétet kell húznunk, ami beül a gázdugattyú talpa és a tű gallérja közé. Ez az alátét megemeli a tűt egy kicsit, ezzel dúsabbra állítjuk a keverékképzést. A karburátor beállítása ebben a formában akkor szükséges, ha a már említett tünetek tapasztalhatóak, vagy pedig frissen beszerzett, nyitott kipufogórendszerünkhöz szeretnénk hozzáhangolni a porlasztóinkat. A másik beállítási lehetőség az alapjárati keverék beállítása. Az alapjárati keverék lényege, hogy zárt gázkarállásnál megfelelő arányú benzin-levegő keverék jusson a motorba. Mivel alacsonyabb fordulatszámokon, kismértékben nyitott gázkarállásnál az alapjárati fúvóka erősen érezteti hatását, valamint a megfelelő beállítás befolyásolja a hidegindítási tulajdonságokat, a motorféknél tapasztalható viselkedést, ezért oda kell figyelni erre a dologra is. Az XV 535-ös modelleken a krómozott kupakok felőli oldalon található az alapjárati keverék szabályozó csavar.

7 Az alapjárati keverékszabályozó csavar pontos beállításához műszerre is szükség van. Ha jobban fel vagyunk szerelve és van CO mérőnk, 3% körüli értékre kell állítani a gépet üzemmeleg állapotban, 1000 f/p fordulatszámnál. Kevésbé tehetős kollégák részére tudom ajánlani az üveggyertyát, mely akár a Louis katalógusból is megrendelhető körüli áron. (Ha valaki sokallja, nyugodtan vegye fel velem a kapcsolatot, közvetlenül a brit nagykertől be tudom szerezni ismerősön keresztül körül címem a cikk alján) Kitűnő eszköz, csak ajánlani tudom mindenkinek, nagyon gyorsan és könnyen beállítható vele a karburátor, ugyanakkor az olajfogyasztás, a motor kopottsága, a gyújtásrendszer esetleges problémái szintén megállapíthatóak a használatával, hiszen a saját szemével látja az ember, mi folyik a henger belsejében. Ha a fenti eszközök nem állnak rendelkezésre, csak érzésre tudjuk beállítani, fül alapján. Hogy ezt megkönnyítsük, egyszerre csak egy hengert állítsunk be. A másik hengerből vegyük ki a gyertyát, de a kikötött henger gyertyáját feltétlenül hagyjuk a pipában és tegyük a motorblokk olyan részére, ahol nyugodtan szikrázhat. FONTOS! A kikötött henger gyertya nélkül hagyva nagyon megterheli a gyújtótrafót, mindig hagyjuk rajta a gyertyát vagy testeljük le a gyertyapipa vezetékét! A motort melegítsük be, állítsunk egy fix alapjárati fordulatszámot (célszerűen 1000 f/p). A másik henger gondos kikötése után indítsuk el a motort. Ha egyenletesen és stabilan jár, kezdjük el lassan, finoman befelé tekerni a járó henger állító csavarját, amíg a fordulatszám el nem kezd esni. Ez a belső alappont, az elszegényedés. Ha a motor elkezd lassulni, induljunk el a másik irányba, tekerjük kifelé a csavart, amíg a motor fordulata a lehető legmagasabb nem lesz, kicsit még tovább kitekerve ismét csökkenni kezd az alapjárat. Ez a külső alappont, a túldúsulás. Onnan megindulunk ismét lassan befelé tekerve, addig, amíg a lehető legmagasabb alapjárati fordulatszámú pontot meg nem találjuk. Ha ez megvan, tekerjünk még fél fordulatot befelé és kész is vagyunk. Ezután ismételjük meg ugyanezt a másik hengerrel és a másik csavarral is. Ha készen vagyunk, rakjuk össze a vasat és menjünk el egy próbakörre. Ha nem tapasztalunk gázelvételnél durrogást, pattogást, akkor minden rendben. Ha igen, tekerjük negyed fordulattal kifelé a problémás henger csavarját. Ha nem tudjuk, melyik a problémás, tekerjük ki negyed fordulattal a hátsóét, majd ha a probléma ugyanúgy fennáll, tekerjük vissza és hajtsuk kijjebb az első hengerét. Műszer nélkül sajnos csak így, sok próbálgatással mehetünk biztosra... Az utolsó dolog, ami beállítást igényel és befolyásolja a motor működését, az az úszószint beállítása. Az eddigiekben feltételeztük, hogy az úszószint, azaz a karbi úszóházában a benzin szintje az előírt értéken van. Ha ebben nem vagyunk biztosak, célszerű minden fent leírt beállítás előtt ezt leellenőrizni! Az úszóház az XV 535 modelleken kicsit rendhagyóan van kialakítva, de igazból nem egy komplikált szerkezet.

8 A fenti képen látható az úszóház belseje. Sárgával bekarikázva jeleztem a réznyelvet amivel a benzinszintet állítani tudjuk. A réznyelv hajlítgatásával (ha közelebb hajlítjuk az úszóhoz, magasabb, ha távolabb akkor alacsonyabb lesz a benzinszint) tudjuk a helyes üzemanyagszintet beállítani. A benzinszint mérése a következő módon zajlik... A nyíllal jelölt csonk a karburátor leeresztő csonk. Erre kell egy átlátszó, 6 mm belső átmérőjű benzincsövet csatlakoztatni, amit majd felhajlítunk az úszóház mellé. Indítsuk el a motort nyitott benzincsap mellett, 2 perc járatás után hajlítsuk fel az átlátszó csövet az úszóház mellé úgy, hogy ne törjük meg a csövet, mert pontatlan eredményt kapunk. Lazítsuk ki a karburátor leeresztő csavarjait, amik az alábbi képen láthatók. Nyilván egyszerre csak egy karbit tudunk mérni, így egyszerre csak az egyik leeresztő csavart nyissuk ki attól függően, melyik leeresztő csonkra dugtuk rá az átlátszó csövet. Indítsuk be a motort. A benzin szép lassan elkezd emelkedni a csőben, majd egy adott szinten meg fog állni. Ha nem emelkedik tovább, leolvashatjuk az eredményt, mely akkor megfelelő, ha az úszóház kerek kitüremkedésének a közepétől mérve, annál 13,5-14,5 mm-rel lejjebb van.

9 A képen kékkel az U alakú csövet szimbolizáltam, sötétzölddel pedig a benzinszintet próbáltam jelezni. Ha a folyadék szintje nem megfelelő, eresszük le a benzint a karburátorból és hajlítsunk kicsit az úszó réznyelvén a fentebb leírtak alapján - annak függvényében, hogy emelni vagy csökkenteni szeretnénk az úszó szintjét. A hangoláshoz szükséges kellékek közt külön megemlíteném a gyárilag fix tű alátétezéséhez kiváló és precíz beállítást lehetővé tevő airsoft hézagoló készleteket. Az olcsóbb szett is megteszi, a lényeg, hogy legalább négy db 0,5 mm-es és négy 0,3-as, valamint 0,2-es legyen benne. Ezekkel a nagyon aprólékos beállítás is kivitelezhető, mivel a barkácsboltban kapható 3 mm belső furatú alátétek általában 1 mm vastagok, ami adott esetben sok is lehet, ha igazán finom hangolást szeretnénk elérni. Az üveggyertya beszerzésében - mint említettem - szívesen segítek, ben keressetek nyugodtan. Széles utat! Balogh Dávid (chopperfield@gmail.com) Külön köszönet Jeszenszki Tibornak a fotókért!

Előszó. Megjegyzés /Figyelem /Vigyázat. MEGJEGYZÉS = Fontos tájékoztató a. FIGYELEM = Ezt a jelzést olyan helyeken találja,

Előszó. Megjegyzés /Figyelem /Vigyázat. MEGJEGYZÉS = Fontos tájékoztató a. FIGYELEM = Ezt a jelzést olyan helyeken találja, Előszó Köszönjük, hogy a KEEWAY termékét választotta. A motorozás egy nagyon izgalmas sport, de mielőtt útra kelne, kérjük tanulmányozza figyelmesen ezt az útmutatót. Ez az útmutató leírja a jármű helyes

Részletesebben

A 4T Trabant, Wartburg BVF32/36 karburátorának beállítása. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com

A 4T Trabant, Wartburg BVF32/36 karburátorának beállítása. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com A 4T Trabant, Wartburg BVF32/36 karburátorának beállítása Üdvözlök minden 4T Trabant és Wartburg rajongót. Gondolom sokan melegebb égtájakra kívánjátok a mérnököt, aki ezt csodát megálmodta, napi kalandjátékká

Részletesebben

MUNKAANYAG. Völgyi Lajos. Hőcserélők üzemeltetése, szerelése. A követelménymodul megnevezése: Erjedés- és boripari nyersanyag-feldolgozás

MUNKAANYAG. Völgyi Lajos. Hőcserélők üzemeltetése, szerelése. A követelménymodul megnevezése: Erjedés- és boripari nyersanyag-feldolgozás Völgyi Lajos Hőcserélők üzemeltetése, szerelése A követelménymodul megnevezése: Erjedés- és boripari nyersanyag-feldolgozás A követelménymodul száma: 0562-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

MUNKAANYAG. Tóth György. Gyalugépek ellenőrzése, beállítása. A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai

MUNKAANYAG. Tóth György. Gyalugépek ellenőrzése, beállítása. A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai Tóth György Gyalugépek ellenőrzése, beállítása A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai A követelménymodul száma: 2273-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-011-30

Részletesebben

Egy pár rövidítést meg kell ismernünk angolul, mert egyszerűbb azokat leírni, mint a megfelelő hosszú magyar elnevezéseket.

Egy pár rövidítést meg kell ismernünk angolul, mert egyszerűbb azokat leírni, mint a megfelelő hosszú magyar elnevezéseket. Akármennyire is modernnek számít a DL650 motormenedzsmentje, a mechanikai kopásból eredő elállítódást pl. nem képes kezelni, ezért időnként szükség van a 2 henger működésének összehangolására, szinkronizációjára.

Részletesebben

MUNKAANYAG. Bukovinszky Márta. Otto motorok felépítése és működési elve I. A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I.

MUNKAANYAG. Bukovinszky Márta. Otto motorok felépítése és működési elve I. A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I. Bukovinszky Márta Otto motorok felépítése és működési elve I. A követelménymodul megnevezése: Gépjárműjavítás I. A követelménymodul száma: 0675-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-001-30

Részletesebben

Szerszámpróba, új termék bemintázás

Szerszámpróba, új termék bemintázás Szerszámpróba, új termék bemintázás (Nincs két egyforma termék, szerszám, gép ezért két egyforma szerszámpróba sincs.) A szerszámpróbának, új termék bemintázásának nem lehet mindenhol, minden esetben érvényes

Részletesebben

Technikai Mérések és Ellenőrzések Módszertana

Technikai Mérések és Ellenőrzések Módszertana Technikai Mérések és Ellenőrzések a Segédlet a mérések lefolytatásához Készítette: Magyar Nemzeti Autósport Szövetség Technikai Bizottsága Jóváhagyta: Az MNASZ Intéző Bizottsága Közzétéve: 2013.október

Részletesebben

Tilos az értékesítése! www.jawamoped.hu

Tilos az értékesítése! www.jawamoped.hu Tilos az értékesítése! Tilos az értékesítése! JAWA BABETTA 28 TÍPUSÚ KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI UTASÍTÁSA Könnyű segédmotoros kerékpár (moped) Típusszáma 28 Henger űrtartalma 49 cm 3 Teljesítménye Gyártó

Részletesebben

Tilos az értékesítése! www.jawamoped.hu. BABETTA se. egédmotorkerékpár 210, 225 típus

Tilos az értékesítése! www.jawamoped.hu. BABETTA se. egédmotorkerékpár 210, 225 típus BABETTA se egédmotorkerékpár 210, 225 típus HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GYÁRTÓ: HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ a BABETTA 210, 225 típusú mopedhez ZMV KOVA MOTOR, a. s. 946 03 KOLÁROVO SZLOVÁKIA TARTALOM: Bevezető Műszaki

Részletesebben

Vezérműszíj csere 1.4 16V

Vezérműszíj csere 1.4 16V Vezérműszíj csere 1.4 16V A Corsa B X14XE DOHC motorja a kód szerint X - két utas katalizátorral szerelt ( 96-tól kezdve jelent meg) 14 1,4literes lökettérfogat X sűrítési arány 10-11,5 E keverékképzésre

Részletesebben

MAC 550 Profile. Felhasználói kézikönyv

MAC 550 Profile. Felhasználói kézikönyv MAC 550 Profile Felhasználói kézikönyv Lámpa A kisülő lámpáról A MAC 550 Profile-t az OSRAM HTI 400-as fényforrással való alkalmazáshoz tervezték. Ez az igen gazdaságos rövidívű forrás 7500 K színhőmérsékletű

Részletesebben

PNEUMATIKA ALKALMAZÁSA A GÉPGYÁRTÁSBAN ÉS A GYÁRTÁSAUTOMATIZÁLÁSBAN Készüléktervezés - Szerelés

PNEUMATIKA ALKALMAZÁSA A GÉPGYÁRTÁSBAN ÉS A GYÁRTÁSAUTOMATIZÁLÁSBAN Készüléktervezés - Szerelés PNEUMATIKA ALKALMAZÁSA A GÉPGYÁRTÁSBAN ÉS A GYÁRTÁSAUTOMATIZÁLÁSBAN Készüléktervezés - Szerelés Oktatási segédanyag 2009. Dr. Alpek Ferenc okl. gépész- és okl. villamosmérnök tud. főmunkatárs, honorary

Részletesebben

NAPK OL LEK TO R É PÍT ÉS H ÁZIL AG

NAPK OL LEK TO R É PÍT ÉS H ÁZIL AG Page 1 of 13 NAPK OL LEK TO R É PÍT ÉS H ÁZIL AG Célom az volt, hogy tapasztalatot szerezzek egy síkkolektor építésében. Szándékomban áll a kísérleti rendszert, a házunk, nyári használati melegvíz (HMV)

Részletesebben

XC-K. - 05/12 rev. 0 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A TELEPÍTÕ ÉS KARBANTARTÓ RÉSZÉRE

XC-K. - 05/12 rev. 0 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A TELEPÍTÕ ÉS KARBANTARTÓ RÉSZÉRE XC-K - 05/ rev. 0 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A TELEPÍTÕ ÉS KARBANTARTÓ RÉSZÉRE Általános tájékoztatás TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK... 3. Az útmutatóban alkalmazott szimbólumok... 3. Készülék rendeltetésszerû

Részletesebben

Gyújtógyertya 2007. szeptember 13. csütörtök, 20:58 - Módosítás: 2010. február 21. vasárnap, 11:12

Gyújtógyertya 2007. szeptember 13. csütörtök, 20:58 - Módosítás: 2010. február 21. vasárnap, 11:12 A gyújtógyertya A gyújtógyertya több, mint 100 éves történelme során rendkívül sokat változott. Legalábbis ami a felépítését és gyártási technológiáját illeti. A funkciója viszont megszületése óta változatlan,

Részletesebben

Helikopter motorok beállítása

Helikopter motorok beállítása Helikopter motorok beállítása A heli motorjának helyes beállítása nem egyszerű feladat, mivel azt üzem közben nem lehet elvégezni a motoron. Ezért megpróbálok pár ötletet adni a helimotorok helyes beállításához.

Részletesebben

Gépkönyv KAM-01 típusú alumínium profilmarógéphez

Gépkönyv KAM-01 típusú alumínium profilmarógéphez Gépkönyv KAM-01 típusú alumínium profilmarógéphez 1. oldal Bevezetés A KAM-01 típusú alumínium profilmarógép feladata húzott alumínium profilokba történő horonymarás, mely gyorsacél vágótárcsák segítségével

Részletesebben

Az árfolyamsáv kiszélesítésének hatása az exportáló vállalatok jövedelmezõségére

Az árfolyamsáv kiszélesítésének hatása az exportáló vállalatok jövedelmezõségére MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GAZDASÁG- ÉS VÁLLALKOZÁSELEMZÉSI KHT Az árfolyamsáv kiszélesítésének hatása az exportáló vállalatok jövedelmezõségére (Az MKIK-GVI és a megyei kamarák kérdõíves vállalati

Részletesebben

FAAC 531 EM. Az 531 EM automata mozgató belső használatra és garázskapuk működtetésére lett tervezve és gyártva. Minden másfajta használat helytelen.

FAAC 531 EM. Az 531 EM automata mozgató belső használatra és garázskapuk működtetésére lett tervezve és gyártva. Minden másfajta használat helytelen. FAAC 531 EM Az 531 EM automata garázsmotor szekcionált vagy billenő kapuk mozgatására használandó. A készülék egy egybeéptített elektromechanikus motorból, vezérlőegységből és egy lámpából áll, ami a plafonra

Részletesebben

SZERELÉSI, HASZNÁLATI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ

SZERELÉSI, HASZNÁLATI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ Páraelszívók ZHT 530 - ZHT 630 SZERELÉSI, HASZNÁLATI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOSSÁGOK - BIZTONSÁGI ÚTMUTATÁSOK 3 SZERELÉS 4 HASZNÁLAT - KARBANTARTÁS 5 ÁLTALÁNOSSÁGOK ÉS BIZTONSÁGI

Részletesebben

MULTI RENDSZERŰ LÉGKONDICIONÁLÓ SZERELÉSI ÚTMUTATÓ SZERELÉSI ÚTMUTATÓ MAGYAR

MULTI RENDSZERŰ LÉGKONDICIONÁLÓ SZERELÉSI ÚTMUTATÓ SZERELÉSI ÚTMUTATÓ MAGYAR MULTI RENDSZERŰ LÉGKONDICIONÁLÓ SZERELÉSI ÚTMUTATÓ HU SZERELÉSI ÚTMUTATÓ MAGYAR A termékről megállapították, hogy megfelel az Európai Unió kisfeszültségű berendezésekre vonatkozó irányelvének (2006/95/EK)

Részletesebben

MUNKAANYAG. Földi László. Szögmérések, külső- és belső kúpos felületek mérése. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Földi László. Szögmérések, külső- és belső kúpos felületek mérése. A követelménymodul megnevezése: Földi László Szögmérések, külső- és belső kúpos felületek mérése A követelménymodul megnevezése: Általános anyagvizsgálatok és geometriai mérések A követelménymodul száma: 0225-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

JINN FA JSL-32A KEZELÉSI ÚTMUTATÓ

JINN FA JSL-32A KEZELÉSI ÚTMUTATÓ JINN FA JSL-32A KEZELÉSI ÚTMUTATÓ 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. FEJEZET: BEVEZETŐ, BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK... 1.1. FIGYELMEZTETŐ ÁBRÁK, FELIRATOK... 1.2. A FIGYELMEZTETŐ FELIRATOK ELHELYEZKEDÉSE... 1.3. BIZTONSÁGI

Részletesebben

MUNKAANYAG. Tóth György. Gyalugépek biztonságtechnikai eszközeinek beállítása. A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai

MUNKAANYAG. Tóth György. Gyalugépek biztonságtechnikai eszközeinek beállítása. A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai Tóth György Gyalugépek biztonságtechnikai eszközeinek beállítása A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai A követelménymodul száma: 2273-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

SGB OLAJÉGŐ K GÉPKÖNYV. Tüzeléstechnikai Kft.

SGB OLAJÉGŐ K GÉPKÖNYV. Tüzeléstechnikai Kft. SGB OLAJÉGŐ K GÉPKÖNYV * Nyilvántartási szám: HU-MSZT - 503 / 0095(5)-285(5) MSZ EN ISO 9001:2009 (ISO 9001:2008) * A tanúsítás a cég minőségirányítási rendszerére vonatkozik. Tüzeléstechnikai Kft. 1103

Részletesebben

KÉTSEBESSÉGŰ ÜTVEFÚRÓ HP2050 HP2050F HP2051 HP2051F. Használati utasítás

KÉTSEBESSÉGŰ ÜTVEFÚRÓ HP2050 HP2050F HP2051 HP2051F. Használati utasítás MAKITA KÉTSEBESSÉGŰ ÜTVEFÚRÓ HP2050 HP2050F HP2051 HP2051F Használati utasítás KETTŐS SZIGETELÉS SPECIFIKÁCIÓK Típus HP2050 / HP2050F HP2051 / HP2051F Maximális teljesítmények Beton, volfrámkarbid-lapkás

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás Logano GE315

Szerelési és karbantartási utasítás Logano GE315 Speciális fűtőkazán ventilátoros olaj-/ gázüzemű égővel 6 70 88 48 (05/08) HU Szerelési és karbantartási utasítás Logano GE5 Cserekazán Logano G05, G5, SE45, SK45 típusokhoz Szerelés és karbantartás előtt

Részletesebben

SZÉLEZŐGÉP 3708 3708F. Használati utasítás

SZÉLEZŐGÉP 3708 3708F. Használati utasítás MAKITA SZÉLEZŐGÉP 3708 3708F Használati utasítás A jelen használati útmutatóban szereplő tartozékok nem feltétlenül leszállított tartozékok! A leszállított tartozékokról kérem érdeklődjön viszonteladóinknál!

Részletesebben

13. Lőszabatosság.doc

13. Lőszabatosság.doc XIII. LŐFEGYVER LŐSZABATOSSÁGÁNAK ELLENŐRZÉSE ÉS BESZABÁLYOZÁSA A lőfegyver lőszabatosságát azért kell ellenőrizni, hogy megállapítsuk, megfelelő-e a középső találati pont helyzete és a lövedékszórás az

Részletesebben

SZÉLEZŐGÉP 3707 3707F. Használati utasítás

SZÉLEZŐGÉP 3707 3707F. Használati utasítás MAKITA SZÉLEZŐGÉP 3707 3707F Használati utasítás A jelen használati útmutatóban szereplő tartozékok nem feltétlenül leszállított tartozékok! A leszállított tartozékokról kérem érdeklődjön viszonteladóinknál!

Részletesebben

Ponyvás kaputömítések Univerzálisan felszerelhető

Ponyvás kaputömítések Univerzálisan felszerelhető Ponyvás kaputömítések Univerzálisan felszerelhető A Hörmann ponyvás kaputömítések illeszkednek a különböző járműméretekhez, ezért sokoldalúan alkalmazhatóak. Rámpa- vagy áthajtóutas modellként sokféle

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás Szerelési és karbantartási utasítás Speciális olaj-/gázkazán Buderus Logano GE 615 Buderus Logano GE 615 Logano GE615 Szakemberek számára Szerelés és karbantartás előtt figyelmesen olvassa el! 6 720 643

Részletesebben

A SZIMBÓLUMOK MAGYARÁZATA

A SZIMBÓLUMOK MAGYARÁZATA Használati utasítás 240F 240R 250R 252R 265R Olvassa el figyelmesen a használati utasítást, és gyœzœdjön meg róla, hogy megértette azt, mielœtt a gépet használatba veszi. Hungarian A SZIMBÓLUMOK MAGYARÁZATA

Részletesebben

GÁZBOJLER (Páraelszívó, szagelszívó, második gázkészülék!)

GÁZBOJLER (Páraelszívó, szagelszívó, második gázkészülék!) GÁZBOJLER (Páraelszívó, szagelszívó, második gázkészülék!) RETESZELŐ KAPCSOLÁS Adott egy THERMOFEG V4 típusú átfolyó rendszerű, kéménybe kötött, nyílt égésterű gázüzemű vízmelegítő. Van a WC-ben egy szagelszívó

Részletesebben

8. Dugattyúrudas munkahengerek, alapfogalmak

8. Dugattyúrudas munkahengerek, alapfogalmak 8. Dugattyúrudas munkahengerek, alapfogalmak Ebben a fejezet az alábbi témákkal folytatjuk a munkahengerekre vonatkozó alapismeretek áttekintését: löketvég-csillapítás munkahenger mágneses helyzetérzékelése

Részletesebben

CB9 HU Vezérlõegység

CB9 HU Vezérlõegység CB9 HU Vezérlõegység TARTALOMJEGYZÉK 1. CB9 VEZÉRLÕEGYSÉG... 1.1. Általános tudnivalók... 1.2. Mûszaki adatok... 2. HASZNÁLATI UTASÍTÁS A VEZÉRLÕEGYSÉG HASZNÁLATÁHOZ.... HASZNÁLATI UTASÍTÁS A VEZÉRLÕEGYSÉG

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Verzió 1.0 Magyar PIPER 100 / 200

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Verzió 1.0 Magyar PIPER 100 / 200 FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Verzió 1.0 Magyar PIPER 100 / 200 PIPER 100 / 200 2 Bevezetés Gratulálunk a Leica Geosystems új Csőlézerének a megvásárlásához. Termék Termék Azonosítás A Piper 100 és 200 lézeres

Részletesebben

MUNKAANYAG. Fekete Éva. Marási műveletek végzése fogazó. marógéppel, másoló marógéppel, láncmarógéppel, és pánthely maró géppel

MUNKAANYAG. Fekete Éva. Marási műveletek végzése fogazó. marógéppel, másoló marógéppel, láncmarógéppel, és pánthely maró géppel Fekete Éva Marási műveletek végzése fogazó marógéppel, másoló marógéppel, láncmarógéppel, és pánthely maró géppel A követelménymodul megnevezése: Alapvető tömörfa megmunkálási feladatok A követelménymodul

Részletesebben

SCENIC RÖVID ÚTMUTATÓ

SCENIC RÖVID ÚTMUTATÓ SCENIC RÖVID ÚTMUTATÓ RÖVID ÚTMUTATÓ 1 ÜDVÖZÖLJÜK AUTÓJA FEDÉLZETÉN Előszó Gratulálunk a választásához: új gépkocsija a család számára lett tervezve és kialakítva, kivételes modularitást és otthonosságot,

Részletesebben

MAMS/SMF Közös Nemzetközi Nyílt Utánpótlás Junior és Rövidpályás Bajnokság és Kupa Technikai szabályzat

MAMS/SMF Közös Nemzetközi Nyílt Utánpótlás Junior és Rövidpályás Bajnokság és Kupa Technikai szabályzat 1 MAMS/SMF Közös Nemzetközi Nyílt Utánpótlás Junior és Rövidpályás Bajnokság és Kupa Technikai szabályzat 2016 2 MAMS/SMF KÖZÖS Nemzetközi Nyílt Utánpótlás, Junior és Rövidpályás Bajnokság és Kupa Technikai

Részletesebben

AKKUMULÁTOROS FÚRÓ- ÉS CSAVARBEHAJTÓ GÉP 6207D 6217D 6317D 6337D 6347D. Használati utasítás

AKKUMULÁTOROS FÚRÓ- ÉS CSAVARBEHAJTÓ GÉP 6207D 6217D 6317D 6337D 6347D. Használati utasítás MAKITA AKKUMULÁTOROS FÚRÓ- ÉS CSAVARBEHAJTÓ GÉP 6207D 6217D 6317D 6337D 6347D Használati utasítás A jelen használati útmutatóban szereplő tartozékok nem feltétlenül leszállított tartozékok! A leszállított

Részletesebben

PROTECO MOVER (MEKO DESIGN) KAPUMOZGATÓ MOTOR TOLÓ- ÉS ÚSZÓKAPUKHOZ

PROTECO MOVER (MEKO DESIGN) KAPUMOZGATÓ MOTOR TOLÓ- ÉS ÚSZÓKAPUKHOZ PROTECO MOVER (MEKO DESIGN) KAPUMOZGATÓ MOTOR TOLÓ- ÉS ÚSZÓKAPUKHOZ TERMÉK LEÍRÁSA ÉS FELHASZNÁLÁSI TERÜLETE PROTECO MOVER (MEKO DESIGN) elektromechanikus motor lakó és kereskedelmi ingatlanok fogasléces

Részletesebben

Váltókerekek felhelyezése

Váltókerekek felhelyezése Meghajtás és a váltókerekek Váltókerekek felhelyezése Ki-be kapcsolókar, előtolás / menetvágáshoz. A gép hátsó része a motorral. A gép faládában lapra szerelve, a tokmány felszerelése nélkül kerül az üzletbe.

Részletesebben

Térkövezés helyes kivitelezése!

Térkövezés helyes kivitelezése! 2013. Térkövezés helyes kivitelezése! Kiss Zoltán www.kissbau.com 2013. Térkövezés helyes kivitelezése! Az udvar tervezése először egy gondolattal kezdődik, hogy valamit kellene kezdeni az udvarral, mert

Részletesebben

Model 231 Shaper/Router Table

Model 231 Shaper/Router Table Model 231 Shaper/Router Table H HR remel Europe The Netherlands www.dremel.com 2610004525 310309 ll Rights Reserved FIG. 1 M N P Q L R O I S K H J G F E 612 650 615 652 640 654 655 FIG. 2 FIG. 6 FIG. 7a

Részletesebben

HORDOZHATÓ SZALAGFŰRÉSZ. Használati utasítás 2107F

HORDOZHATÓ SZALAGFŰRÉSZ. Használati utasítás 2107F HORDOZHATÓ SZALAGFŰRÉSZ Használati utasítás 2107F 2 Magyarázatok az ábrák számozott részleteihez 1. Rögzítőgomb 2. Kioldó kapcsoló 3. Sebességszabályozó gomb 4. Lámpakapcsoló 5. Meglazítás iránya 6. Meghúzás

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 007 348 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA. (54) Szerkezet bõr alatti kötõszövet kezelésére, fõként masszírozására

(11) Lajstromszám: E 007 348 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA. (54) Szerkezet bõr alatti kötõszövet kezelésére, fõként masszírozására !HU000007348T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 007 348 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 07 803758 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

Forgató hajtások SA 07.2 SA 16.2/SAR 07.2 SAR 16.2 AUMA NORM (vezérlés nélkül)

Forgató hajtások SA 07.2 SA 16.2/SAR 07.2 SAR 16.2 AUMA NORM (vezérlés nélkül) Forgató hajtások SA 07.2 SA 16.2/SAR 07.2 SAR 16.2 AUMA NORM (vezérlés nélkül) Üzemeltetési utasítás Szerelés, kezelés, üzembe helyezés Tartalomjegyzék SA 07.2 SA 16.2/SAR 07.2 SAR 16.2 Először olvassa

Részletesebben

Gyémánt- száraz-magfúrógép Üzemeltetési utasítás DBM130

Gyémánt- száraz-magfúrógép Üzemeltetési utasítás DBM130 Gyémánt- száraz-magfúrógép Üzemeltetési utasítás DBM130 Műszaki adatok Névleges feszültség: Teljesítményfelvétel: Terhelés alatti fordulatszámok: 1. fokozat 0-1000 min -1 2. fokozat 0-2000 min -1 Maximális

Részletesebben

Hegesztéssel készült bakit nehéz korrigálni. Legyenek konkrét elképzeléseink a szükséges csavarok méretekről és a nyitott anyagdarabok lezárásáról

Hegesztéssel készült bakit nehéz korrigálni. Legyenek konkrét elképzeléseink a szükséges csavarok méretekről és a nyitott anyagdarabok lezárásáról Varia állvány 1. Rendületlenül folytatódik Fémipari alapok című sorozatunk, és most érkezett el az alkalom, hogy átültessük az elméleti anyagot gyakorlatba. Egy konkrét szerkezet elkészítése során felmerülő

Részletesebben

Suri Éva Kézikönyv www.5het.hu. Kézikönyv. egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz. Minden jog fenntartva 2012.

Suri Éva Kézikönyv www.5het.hu. Kézikönyv. egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz. Minden jog fenntartva 2012. Kézikönyv egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz 1 Mi az, amin a legtöbbet bosszankodunk? Az értékesítőink teljesítményének hektikusságán és az állandóan jelenlévő fluktuáción. Nincs elég létszámunk

Részletesebben

AKKUMULÁTOROS FÚRÓ ÉS CSAVARBEHAJTÓ GÉP elektromos fékkel. 10 mm (3/8 ) 6093D 6095D. Használati utasítás

AKKUMULÁTOROS FÚRÓ ÉS CSAVARBEHAJTÓ GÉP elektromos fékkel. 10 mm (3/8 ) 6093D 6095D. Használati utasítás MAKITA AKKUMULÁTOROS FÚRÓ ÉS CSAVARBEHAJTÓ GÉP elektromos fékkel 10 mm (3/8 ) 6093D 6095D Használati utasítás A jelen használati útmutatóban szereplő tartozékok nem feltétlenül leszállított tartozékok!

Részletesebben

Jármű-azonosító adatok Kérjük, hogy a jármű-azonosító adatait rögzítse és gondosan őrizze meg

Jármű-azonosító adatok Kérjük, hogy a jármű-azonosító adatait rögzítse és gondosan őrizze meg Jármű-azonosító adatok Jármű-azonosító adatok Kérjük, hogy a jármű-azonosító adatait rögzítse és gondosan őrizze meg Alvázszám Az alvázszám a központi csővázon található a belső lábvédő idom mögött, melynek

Részletesebben

MS3156C HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MS560 HENGERES CSISZOLÓ GARANCIALEVÉL. Gyártási szám (sorozatszám): Javítási bejegyzések:

MS3156C HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MS560 HENGERES CSISZOLÓ GARANCIALEVÉL. Gyártási szám (sorozatszám): Javítási bejegyzések: GARANCIALEVÉL 1. Az UNI-MAX által forgalmazott termékekre, az eladás napjától számítva: a Polgári Törvénykönyv rendelkezései alapján 24 hónap; a Kereskedelmi Törvénykönyv rendelkezései alapján 12 hónap

Részletesebben

Tetőcsomagtartó létraszállítóval

Tetőcsomagtartó létraszállítóval FIGYELEM: A LÉTRASZÁLLÍTÓ SÍNEK (1 ÉS 2) AZONOSAK ÉS MINDKÉT OLDALON HASZNÁLHATÓK. 1 - JOBB LÉTRASZÁLLÍTÓ SÍN - x1 CIKKSZÁM: 02-0123-M - BELSŐ SZORÍTÓ - x6 CIKKSZÁM: 02-0097 699-0536-01 AJÁNLOTT SZERELÉSI

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Összecsukható Dobson-távcsövek

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Összecsukható Dobson-távcsövek HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Összecsukható Dobson-távcsövek TARTALOMJEGYZÉK A távcsõ összeállítása............................................. 3 Alkatrészjegyzék (8 és 10 ).....................................

Részletesebben

Világszínvonalú előnyök az Ön feltételei szerint. Az optimális homlokrakodó-sorozat traktorokhoz 120 LE-ig. x26 x36 x46 x56.

Világszínvonalú előnyök az Ön feltételei szerint. Az optimális homlokrakodó-sorozat traktorokhoz 120 LE-ig. x26 x36 x46 x56. Világszínvonalú előnyök az Ön feltételei szerint Az optimális homlokrakodó-sorozat traktorokhoz 120 LE-ig x26 x36 x46 x56 x21 x31 x41 x51 HU A homlokrakodó, mellyel Ön sokkal könnyebben növelheti nyereségességét

Részletesebben

Esztergom reneszánsz kori bámulatos vízgépe. 2. fejezet. II. fejezet. A vízgép működési elve

Esztergom reneszánsz kori bámulatos vízgépe. 2. fejezet. II. fejezet. A vízgép működési elve II. fejezet A vízgép működési elve Már Kolumbán György szabadalmi leírását olvasva feltűnő volt számunkra az igen erős hanghatásra utaló jelzők használata. A mennydörgő zakatolás és a víz zúgása, ( ) zubogása

Részletesebben

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 30%.

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 30%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2011. (VII. 18.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

TÍPUS: 6A 12V. Tulajdonságok: Erős fémház Túláram elleni védelem HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

TÍPUS: 6A 12V. Tulajdonságok: Erős fémház Túláram elleni védelem HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ TERMÉKKÓD: 0110601101 CIKKSZÁM: N08357 TÍPUS: 6A 12V Akkumulátor típus: ólomsav, AGM Amper: 6A Volt: 12V Töltés típus: Standard Állítható: nem Minimum Ah: 15Ah Maximum Ah: 60Ah Bikázó funkció: Nincs Súly:

Részletesebben

Az Ön kézikönyve AEG-ELECTROLUX EHS746K http://hu.yourpdfguides.com/dref/634441

Az Ön kézikönyve AEG-ELECTROLUX EHS746K http://hu.yourpdfguides.com/dref/634441 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató AEG-ELECTROLUX EHS746K. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk,

Részletesebben

A KÉSZÜLÉK HASZNÁLATA ELŐTT

A KÉSZÜLÉK HASZNÁLATA ELŐTT HU Használati utasítás A KÉSZÜLÉK RAJZA (1. ábra) A. Fogantyú. B. Biztonsági zár (ha van). C. Tömítés. D. Elválasztó (ha van). E. A leolvasztási vizet elvezető cső záródugója. F. Kezelőlap. G. A motor

Részletesebben

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK, MŰSZEREK. 2004. 11.9-11.-12. Meteorológia-gyakorlat

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK, MŰSZEREK. 2004. 11.9-11.-12. Meteorológia-gyakorlat METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK, MŰSZEREK 2004. 11.9-11.-12. Meteorológia-gyakorlat Sugárzási fajták Napsugárzás: rövid hullámú (0,286 4,0 µm) A) direkt: közvetlenül a Napból érkezik (Napkorong irányából) B) diffúz

Részletesebben

KÖRFŰRÉSZ. 190 mm 5704R. Használati utasítás

KÖRFŰRÉSZ. 190 mm 5704R. Használati utasítás MAKITA KÖRFŰRÉSZ 190 mm 5704R Használati utasítás A jelen használati útmutatóban szereplő tartozékok nem feltétlenül leszállított tartozékok! A leszállított tartozékokról kérem érdeklődjön viszonteladóinknál!

Részletesebben

FH - GH FH - GH. Légszárítók felületi hűtési rendszerekhez VÁLTOZATOK FŐBB OPCIÓS TARTOZÉKOK

FH - GH FH - GH. Légszárítók felületi hűtési rendszerekhez VÁLTOZATOK FŐBB OPCIÓS TARTOZÉKOK FH - GH Légszárítók felületi hűtési rendszerekhez FH GH FH - GH Az FH és GH sorozatú légszárítók nagy teljesítményű egységek beépített vizes, fűtési-hűtési hőcserélővel kombinálva készülnek. Az FH sorozat

Részletesebben

Karbantartási jegyzőkönyv

Karbantartási jegyzőkönyv Karbantartási jegyzőkönyv Lajstromjel: HA- Tulajdonos: Jelölje meg a megfelelő típust! Üzembentartó: Repülőgép típ.: SF-25 B/C/D/E Gyári szám: Gyártási év: Motor: Gyári szám: Gyártási év: Légcsavar: Gyári

Részletesebben

Jármű- és hajtáselemek III. 1. tervezési feladat

Jármű- és hajtáselemek III. 1. tervezési feladat BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Jármű- és hajtáselemek III. (KOJHA 158) 1. tervezési feladat Járműelemek és Járműszerkezetanalízis Tanszék Jármű- és

Részletesebben

Páraelszívó Használati útmutató

Páraelszívó Használati útmutató Páraelszívó Használati útmutató TARTALOMJEGYZÉK FIGYELMEZTETÉSEK TARTOZÉKOK 2 FELSZERELÉS 3 HASZNÁLAT - KARBANTARTÁS 4 FIGYELMEZTETÉSEK TARTOZÉKOK FIGYELMEZTETÉSEK Ezt az elszívó készüléket a konyhai szagok

Részletesebben

DEM 28 TLX Turbo elektromos csavarozógép kezelési utasítás

DEM 28 TLX Turbo elektromos csavarozógép kezelési utasítás DEM 28 TLX Turbo elektromos csavarozógép kezelési utasítás A csavarozógép a lágy és kemény csavarozási kötésekre különbözőképp reagál. Az érvényes a lágy és kemény csavarozásra egymás között is, mivel

Részletesebben

Maradék oxigénszint-mérés a kémény tömörségének vizsgálatára

Maradék oxigénszint-mérés a kémény tömörségének vizsgálatára Minden biztonsági előírás alapvető célja az emberi élet! Megfelelő füstgázelvezetés Korszerű fűtőberendezések Szakszerű bekötés Rendszeres karbantartás Ellenőrzés Környezet védelem (CO kibocsátás) Gáztüzelésű

Részletesebben

Ütve csavarhúzó gép TW0350. Használati utasítás

Ütve csavarhúzó gép TW0350. Használati utasítás Ütve csavarhúzó gép TW0350 Használati utasítás A jelen használati útmutatóban szereplő tartozékok nem feltétlenül leszállított tartozékok! A leszállított tartozékokról kérem érdeklődjön viszonteladóinknál!

Részletesebben

Yamaha XV 535 karbiszinkron

Yamaha XV 535 karbiszinkron Yamaha XV 535 karbiszinkron A szinkronozás első lépése a megfelelő szinkronteszter elkészítése. 2000 Ft-ból kihozható egy házi szinkronteszter, nem is kell hozzá túl sokminden. A motor hengerszámának megfelelő

Részletesebben

Sajnos 2 apropója is lett a feladat elvégézésének részemről, hát belevágtam...

Sajnos 2 apropója is lett a feladat elvégézésének részemről, hát belevágtam... Lámpa és lencsetisztítás Mondeo MK4 2011 FL gyári xenon Sajnos 2 apropója is lett a feladat elvégézésének részemről, hát belevágtam... Először is berepedt a jobbelső lámpám és beázott, másodszor 01.08.-án

Részletesebben

Elektromos rásegítésû kerékpárok

Elektromos rásegítésû kerékpárok Elektromos rásegítésû kerékpárok Az elmúlt pár évben a pedelec kerékpárok jelentik a kerékpárpiac legdinamikusabban fejlõdõ ágát. Nemcsak a kiállításokon kapnak egyre nagyobb teret, de az utakon is egyre

Részletesebben

A harmadik generációs Kia Sorento a 2014. évi Párizsi Autószalonon tartja európai premierjét

A harmadik generációs Kia Sorento a 2014. évi Párizsi Autószalonon tartja európai premierjét A harmadik generációs Kia Sorento a 2014. évi Párizsi Autószalonon tartja európai premierjét Budapest, szeptember 30. - Európai premier október másodikán, a Párizsi Autószalonon - Kifinomult új formavilággal

Részletesebben

MOTOROS FORGÓKEFÉS CSIZMAMOSÓ BK09028000001

MOTOROS FORGÓKEFÉS CSIZMAMOSÓ BK09028000001 MOTOROS FORGÓKEFÉS CSIZMAMOSÓ BK09028000001 1. ábra BK09028.DOC 8/2 2005. 11. 23. A berendezés főbb részei (1. ábra): 1. Lábrácsozat 1 db 2. Állítható láb 4 db 3. Alsó burkolat 1 db 4. Alsó kefe 1 db 5.

Részletesebben

A Telefongyár korszerű kábellétra-szerkezet konstrukciójának ismertetése

A Telefongyár korszerű kábellétra-szerkezet konstrukciójának ismertetése A Telefongyár korszerű M kábellétra-szerkezet konstrukciójának ismertetése 1 H A L Y AN D RAS TERTA 1. Előzmények. Tervezési célkitűzések A növekvő piaci igények szükségessé tették, hogy az E2 típusú,

Részletesebben

P CSOPORTOS GÉPKOCSIK SPECIÁLIS SZABÁLYAI

P CSOPORTOS GÉPKOCSIK SPECIÁLIS SZABÁLYAI P CSOPORTOS GÉPKOCSIK SPECIÁLIS SZABÁLYAI Nemzeti homológizáció vagy nemzeti homológizációs kiterjesztéssel kiegészített, lejárt FIA homológizáció alapján épített vagy átalakított, a közuti közlekedes

Részletesebben

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 MŰSZAKI ISMERETEK Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Az előadás áttekintése Öntözőszivattyúk Öntöző berendezések, szórófejek Öntözési módok árasztó öntözés barázdás

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS / /EK IRÁNYELVE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS / /EK IRÁNYELVE HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 29.2.2008 COM(2008) 100 végleges 2008/0044 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS / /EK IRÁNYELVE [ ] a gépjárművek és pótkocsijuk időszakos

Részletesebben

SF21 - SF23. Kérjük, vegyék figyelembe az üzemeltetési terület kialakításakor a M.SZ. 1600-1:1977, valamint a M.SZ-05-20.0510:1992 számú szabványokat.

SF21 - SF23. Kérjük, vegyék figyelembe az üzemeltetési terület kialakításakor a M.SZ. 1600-1:1977, valamint a M.SZ-05-20.0510:1992 számú szabványokat. kezelési útmutató Airless magasnyomású szóróberendezés Super Finish 21 23 Figyelmeztetés! Figyelem, a rendkívül magas üzemi nyomás következtében a szórt anyag a bőrön keresztül az emberi szervezetbe juthat

Részletesebben

FAULT 01 INDESIT FAULT 02 INDESIT

FAULT 01 INDESIT FAULT 02 INDESIT SQG_WM_500_HU FAULT 01 Ellenőrizze, nem szivárgott-e víz a J9-es csatlakozóba. Ellenőrizze a motor áramköri lapját (a hibát a szakszerűtlen használat okozhatta - vegyszermaradványok, melyek zárlatot okoztak).

Részletesebben

MUNKAANYAG. Gombos József. Marógépek ellenőrzése, beállítása. A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai

MUNKAANYAG. Gombos József. Marógépek ellenőrzése, beállítása. A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai Gombos József Marógépek ellenőrzése, beállítása A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai A követelménymodul száma: 2273-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-012-30

Részletesebben

Tányéros árnyékoló készítése

Tányéros árnyékoló készítése Tányéros árnyékoló készítése A meteorológiai és az éghajlati adatokban az egyik legfontosabb általunk mérhető paraméter a levegő hőmérséklete és relatív páratartalma. Ahhoz, hogy valóban a levegő hőmérsékletét

Részletesebben

K E Z E L É S I K É Z I K Ö N Y V

K E Z E L É S I K É Z I K Ö N Y V TELEPÍTÉSI, HASZNÁLATI, ÁPOLÁSI ÉS KARBANTARTÁSI INFORMÁCIÓK KÓD: 9L1271 K E Z E L É S I K É Z I K Ö N Y V ELECTROLUX KÉSZÜLÉK CSALÁD AUTOMATIKUS MŰKÖDÉSŰ JÉGKÁSA KÉSZÍTŐ BERENDEZÉS ELECTROLUX LEHEL Kft.

Részletesebben

Szerelési útmutatók. Szerelési útmutatók

Szerelési útmutatók. Szerelési útmutatók Szerelési útmutatók Szerelési útmutatók Szerelési útmutatók, modell 577, 772, 770 és 472 Mindig olvassa el és értse meg az útmutatásokat! Soha ne szerelje le a csövezés egyetlen elemét sem, amíg meg nem

Részletesebben

Terra Kombi Kombinátor. Gépkönyv

Terra Kombi Kombinátor. Gépkönyv Terra Kombi Kombinátor Gépkönyv l./ ÁLTALÁNOS ISMERTETÉS 1.1 Munkagépek-felhasználási-területe Tavaszi és őszi vetésű növények magágykészítése Kelőfélben lévő gyomok szántóföldi irtása Mütrágyák, vegyszerek

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 004 804 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 004 804 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000004804T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 004 804 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 06 726098 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

PPR-3. Tájékoztató a rendszert használó tervezők és kivitelezők számára. Strang- és ágvezeték

PPR-3. Tájékoztató a rendszert használó tervezők és kivitelezők számára. Strang- és ágvezeték Strang- és ágvezeték PPR-3 Tájékoztató a rendszert használó tervezők és kivitelezők számára INPiPE Kft 1097 Budapest Kén u. 6. Tel: 06-1-219-56-24 Fax: 06-1-219-56-23 e-mail: info@inpipe.hu Bevezető információk

Részletesebben

Szerelési, karbantartási és kezelési utasítás

Szerelési, karbantartási és kezelési utasítás 72111900 2003/02 HU Szerelési, karbantartási és kezelési utasítás Logamax U012-28 T60 beépített tároló vízmelegítővel rendelkező gáztüzelésű átfolyós fűtőkészülékhez A szerelés, a karbantartás és a kezelés

Részletesebben

A SZIMBÓLUMOK MAGYARÁZATA

A SZIMBÓLUMOK MAGYARÁZATA Használati utasítás 240F 240R 250R 252R 265R Olvassa el figyelmesen a használati utasítást, és gyœzœdjön meg róla, hogy megértette azt, mielœtt a gépet használatba veszi. Hungarian A SZIMBÓLUMOK MAGYARÁZATA

Részletesebben

www.jawamoped.hu ZVL BABETTA MOPED Alkatrészjegyzék 207.100 / 200 / 300 típusokhoz Gyártó: Povázské Strojárne, n.c., Povázská Bystrica ČSSR

www.jawamoped.hu ZVL BABETTA MOPED Alkatrészjegyzék 207.100 / 200 / 300 típusokhoz Gyártó: Povázské Strojárne, n.c., Povázská Bystrica ČSSR ZVL BABETTA MOPED Alkatrészjegyzék 0.00 / 00 / 00 típusokhoz Gyártó: Povázské Strojárne, n.c., Povázská Bystrica ČSSR HENGEREK OSZTÁLYOZÁSI TÁBLÁZATA Henger A B C osztálya Normál.0+0.00.0+0.00.0+0.00.

Részletesebben

FlyMarker mini akkumulátoros működésű kézi jelölőrendszer

FlyMarker mini akkumulátoros működésű kézi jelölőrendszer FlyMarker mini akkumulátoros működésű kézi jelölőrendszer FlyMarker mini akkumulátoros működésű kézi jelölőrendszer A FlyMarker mini már a negyedik generációja a bevált akkumulátoros működésű pontütéses

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. TÉMA 2...ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK: Bevezetés, Szállítás és Átvétel. 6...SZÉTSZERELÉSI UTASÍTÁSOK: THERMO-SEAT épületi és Storm légfúvók

TARTALOMJEGYZÉK. TÉMA 2...ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK: Bevezetés, Szállítás és Átvétel. 6...SZÉTSZERELÉSI UTASÍTÁSOK: THERMO-SEAT épületi és Storm légfúvók TARTALOMJEGYZÉK OLDAL TÉMA 2...ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK: Bevezetés, Szállítás és Átvétel 3...ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK: Üzembe helyezés 4...ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK: Teszt és Indító folyamatok 5...ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK:

Részletesebben

M típusú fokozatkapcsoló. Üzemeltetési utasítás

M típusú fokozatkapcsoló. Üzemeltetési utasítás M típusú fokozatkapcsoló Üzemeltetési utasítás 2 Tartalomjegyzék Tartalom 1 Általános elöírások 1.1 Biztonsági elöírások 5 1.2 Elöírásszerü használat 5 2 Felépítés/Kivitelek 6 3 Szállítás 7 4 A fokozatkapcsoló

Részletesebben

GARDENA 7500 S/SP, 14000 S/SP szennyvízszivattyúk, cikksz. 1455, 1457:

GARDENA 7500 S/SP, 14000 S/SP szennyvízszivattyúk, cikksz. 1455, 1457: GARDENA 7500 S/SP, 14000 S/SP szennyvízszivattyúk, cikksz. 1455, 1457: Használati útmutató Tartalom 1. Megjegyzések a használati útmutatóhoz 2. Felhasználási terület, szállítható folyadékok 3. Alkatrészek

Részletesebben

Pneumatikus Tárcsafékek

Pneumatikus Tárcsafékek Javítási útmutató C16352 - HU - 005 Pneumatikus Tárcsafékek SB6.../SB7... Axiális- & radiális kamraelrendezésû tárcsafékek RA-SB0002- Tartalomjegyzék.......................................................................

Részletesebben

Kezelési-szerelési utasítás

Kezelési-szerelési utasítás TEMPRA Decentralizált hővisszanyerős szellőző Kezelési-szerelési utasítás Kizárólag az angol nyelvű kezelési utasítás illusztrációval együtt használható Rendelési szám: 443312 Húzózsinór (P) 443310 Időrelés

Részletesebben

Ransburg elektrosztatikus megoldások. Ipari termékpaletta

Ransburg elektrosztatikus megoldások. Ipari termékpaletta Ransburg elektrosztatikus megoldások Ipari termékpaletta 1 Elektrosztatikus szórópisztolyok Oldószeres 85 kv Vizes 85 kv Oldószeres 65 kv Oldószeres 85 kv AA Vector Solo sorozat A Vector Solo szórópisztoly

Részletesebben