ALAPFOGALMAK. Mi különbség a menedzsment és menedzser között?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ALAPFOGALMAK. Mi különbség a menedzsment és menedzser között?"

Átírás

1 ALAPFOGALMAK Mi különbség a menedzsment és menedzser között? Menedzser Egy vállalat vagy vállalkozás irányítását, vezetését végző szakember, illetve az a személy akinek ez a munkája Mit nevezünk Menedzsment-nek? Menedzsment nevezzük az erőforrások koordinálásának folyamatát a szervezet céljainak elérése érdekében.

2 ALAPFOGALMAK Hol van szükség a menedzselésre Az üzleti vállalkozásokban Non-profit szervezetekben is. Ezeknek a szervezeteknek ugyanúgy szüksége van arra, hogy a működésükhöz szükséges erőforrásokat megszerezzék és felhasználásukkal, átalakulásukkal a szervezet céljainak megvalósítását lehetővé tegyék.

3 ALAPFOGALMAK ERŐFORRÁSOK Emberi erőforrások Ez alatt azokat a személyeket értjük, akik szaktudásukkal és képességeikkel járulnak hozzá a célok megvalósításához, pl. szakemberek

4 ALAPFOGALMAK ERŐFORRÁSOK Tárgyi eszközök Hozzájárulnak a működés feltételeinek megteremtéséhez, részben a szolgáltatás nyújtáshoz szükségesek, pl. a számítógépek.

5 ALAPFOGALMAK ERŐFORRÁSOK Pénzügyi eszközök A vállalkozás pénzeszközeinek és vagyontárgyainak kiemelt szerepük van a működés során, mivel ezek révén biztosíthatók a tárgyi és emberi erőforrások.

6 Menedzsment nevezzük az erőforrások koordinálásának folyamatát a szervezet céljainak elérése érdekében. Tervezés A tervezés minden menedzseri tevékenység alapja. Lényege a szervezet céljainak megvalósítása érdekében Szükséges tevékenységek meghatározása. A vállalkozások, az intézmények működésük során számos célt kitűzhetnek maguk elé, amelyek minden esetben a küldetés megvalósítását szolgálják.

7 Küldetés A küldetés a működés időtartamára vonatkozóan elhelyezi a vállalkozást, az intézményt környezetében, kijelöli helyét és szerepét, utal működési körére, a működés legfontosabb alapelveire és megkülönbözteti más szervezetektől.

8 Szervezés A célok megvalósítása nehezen képzelhető el szervezés nélkül. A szervezés arra irányul, hogy a feladatokhoz hozzárendeljük a végrehajtásukhoz szükséges tárgyi-, személyi- és pénzügyi feltételeket (erőforrásokat), valamint a tevékenységeket és az erőforrások felhasználását összehangoljuk.

9 A feladatok delegálása A szervezet első számú vezetője a végrehajtandó feladatokat átruházza, delegálja további vezetői szintekre.

10 A feladatok delegálása A delegálás során el kell végezni: Az átruházandó terület pontos meghatározását A feladat ellátására leginkább alkalmas személy kiválasztása A hatalmi, döntési, felelősségi és ellenőrzési jogkörök adott személyhez történő hozzárendelését.

11 Közvetlen irányítás Lényege az emberek vezetése és motiválása a célok elérése érdekében. Az irányítás minden menedzser feladata, de különösen az operatív vezetők fő tevékenysége, akik nap mint nap kapcsolatba kerülnek a munkavállalókkal.

12 Motiváció A motiváció révén a vezetők ösztönözhetik, lelkesíthetik a szervezet tagjait, hogy a vállalkozás, a szervezet céljaival összhangban végezzék tevékenységüket. Az eredményes motiváláshoz a vezetőknek ismerniük kell beosztottjaik szükségleteit, igényeit, amelyek meghatározzák az alkalmazható ösztönzőket is.

13 Ösztönzők A motiváció révén a vezetők ösztönözhetik, lelkesíthetik a szervezet tagjait, hogy a vállalkozás, a szervezet céljaival összhangban végezzék tevékenységüket. Az eredményes motiváláshoz a vezetőknek ismerniük kell beosztottjaik szükségleteit, igényeit, amelyek meghatározzák az alkalmazható ösztönzőket is.

14 Ösztönzők Az alkalmazható ösztönzők két nagy csoportja létezik: a pénzbeli és a nem anyagi jellegű motivációs eszközök.

15 Koordinálás Az alkalmazható ösztönzők két nagy csoportja létezik: a pénzbeli és a nem anyagi jellegű motivációs eszközök.

16 Koordinálás A koordináció az intézmény különböző egységei, dolgozói céljainak és tevékenységeinek összehangolását jelenti a szervezeti célok eredményes megvalósítása érdekében.

17 Koordinálás Az összehangolás érdekében meg kell határozni a vállalkozás célját, amelynek elérése érdekében mindenkinek dolgoznia kell. Szükséges még a szervezeti egységek és egyének feladatainak világos meghatározása, a belső működés elveinek és kommunikációs csatornáinak a kialakítása.

18 Ellenőrzés Az ellenőrzés során a vezetők figyelemmel kísérik, hogy az intézmény a kitűzött céloknak megfelelően működik-e. A tényleges és a tervezett teljesítmény felmérése és értékelése, a céloktól való eltérés okainak feltárása és a szükséges intézkedések megtétele jelenti ennek a menedzseri funkciónak a lényegét.

19 Ellenőrzés Az ellenőrzés során fontos szerepe van a normáknak és az indikátoroknak, amelyek alapján a ténylegesen elért teljesítmény értékelése meg fog történni.

20 Ellenőrzés A normák az elérendő célokat számszerű formában fejezik ki, például ilyenek lehetnek az időnormák, az anyagnormák, amelyekből kiderül, hogy egy adott cél érdekében mennyi időre és milyen mennyiségű anyagra van szükség.

21 Ellenőrzés Az indikátorok (jelzők, mutatók) a nem kvantifikálható teljesítmények értékelését például szellemi tevékenység, vagy programozási munka teszik lehetővé. A tényleges eredmények és a tervezett célok összevetése során tárhatjuk fel az esetleges eltéréseket, amelyek arra utalnak, hogy a szervezet működése során problémák merültek fel.

22 Ellenőrzés Az indikátorok (jelzők, mutatók) a nem kvantifikálható teljesítmények értékelését például szellemi tevékenység, vagy programozási munka teszik lehetővé. A tényleges eredmények és a tervezett célok összevetése során tárhatjuk fel az esetleges eltéréseket, amelyek arra utalnak, hogy a szervezet működése során problémák merültek fel.

WSUF Gazdasági Tudományos Tanácsadó Testület

WSUF Gazdasági Tudományos Tanácsadó Testület Sümeg Város Önkormányzata és a John Henry Newman Oktatási Központ megállapodása alapján 2015-ben megalapításra került a John Henry Newman Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ A sümegi képzési központban

Részletesebben

Vissza az utcáról 2012. 05. 01. 2013. 06. 30.

Vissza az utcáról 2012. 05. 01. 2013. 06. 30. Vissza az utcáról 2012. 05. 01. 2013. 06. 30. Nonprofit Kft.) 1 A kezdetek előtt Nonprofit Kft.) 2 Nonprofit Kft.) 3 Nonprofit Kft.) 4 Nonprofit Kft.) 5 Nonprofit Kft.) 6 Nonprofit Kft.) 7 Nonprofit Kft.)

Részletesebben

UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány Csalás megelőzési szabályzat

UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány Csalás megelőzési szabályzat UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány Csalás megelőzési szabályzat Jelen dokumentum az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány Kuratóriumának jóváhagyásával jött létre 2014. December 4-én Cél: 2.1. A célja a csalás

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FİISKOLA GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT SZAK A ZÁRÓVIZSGA FİBB TÉMAKÖREI VÁLLALKOZÁSSZERVEZÉSI SZAKIRÁNY

NYÍREGYHÁZI FİISKOLA GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT SZAK A ZÁRÓVIZSGA FİBB TÉMAKÖREI VÁLLALKOZÁSSZERVEZÉSI SZAKIRÁNY VÁLLALKOZÁSSZERVEZÉSI SZAKIRÁNY 1. Kis és középvállalkozások (KKV) gazdasági és társadalmi jelentısége. 2. A vállalkozói döntések, a vállalkozóvá válás folyamata 3. KKV minıségi és mennyiségi ismérvei.

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYI INTÉZET GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT BA SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖREI KÖZIGAZGATÁSI SPECIALIZÁCIÓ

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYI INTÉZET GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT BA SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖREI KÖZIGAZGATÁSI SPECIALIZÁCIÓ KÖZIGAZGATÁSI SPECIALIZÁCIÓ 1. Az állam funkciói. (allokációs, redisztribúciós, stabilizációs, önfenntartó funkció, illetve a társadalom és a gazdaság jogi szabályozása) 2. Az államháztartás fogalma. Az

Részletesebben

Tantárgyi útmutató 2015/2016. tanév, 2. félév

Tantárgyi útmutató 2015/2016. tanév, 2. félév Tantárgyi útmutató 2015/2016. tanév, 2. félév Tantárgy megnevezése Szervezeti magatartás Tantárgy jellege/típusa: Tantárgy kódja: Készségfejlesztő SZMA0KAMMEV Kontaktórák száma: Elmélet: 2 Gyakorlat: 1

Részletesebben

MŰSZAKI MENEDZSER MESTERSZAK MENEDZSMENT SPECIALIZÁCIÓ - ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK

MŰSZAKI MENEDZSER MESTERSZAK MENEDZSMENT SPECIALIZÁCIÓ - ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK MŰSZAKI MENEDZSER MESTERSZAK MENEDZSMENT SPECIALIZÁCIÓ - ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK INFORMÁCIÓMENEDZSMENT 1. Az információtechnológia stratégiai jelentősége - Az IT fejlődésének három korszakos modellje. - Az

Részletesebben

Önkormányzati pénzügyi menedzsment

Önkormányzati pénzügyi menedzsment Önkormányzati pénzügyi menedzsment Sajtótájékoztató 2014. február 4. Előadó: Daniela Olejárová projektmenedzser A projekt bemutatása A MAFIS projekt a határ mindkét oldalán létező problémára keresi a választ:

Részletesebben

3. Az Ajánlások 1.3.2. pontjához Az Igazgatóság és a Felügyelő Bizottság üléseiről jegyzőkönyv készült, és határozataik dokumentálásra kerültek.

3. Az Ajánlások 1.3.2. pontjához Az Igazgatóság és a Felügyelő Bizottság üléseiről jegyzőkönyv készült, és határozataik dokumentálásra kerültek. kojhigjyh MŰANYAGIPARI RÉSZVÉNYTÁRSASÁG 1225 Budapest, Nagytétényi út 216. Tel.: (1) 207-1936, 207-1928 Fax: (1) 207-1525 E-mail: pplast@plast.datanet.hu www.pannonplast.hu NYILATKOZAT a vállalatirányítási

Részletesebben

AZ ALBENSIS FEJÉR MEGYEI TERÜLETFEJLESZTÉSI NONPROFIT KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG SZEREPE A 2014-2020-AS PROGRAMOZÁSI IDŐSZAKBAN

AZ ALBENSIS FEJÉR MEGYEI TERÜLETFEJLESZTÉSI NONPROFIT KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG SZEREPE A 2014-2020-AS PROGRAMOZÁSI IDŐSZAKBAN AZ ALBENSIS FEJÉR MEGYEI TERÜLETFEJLESZTÉSI NONPROFIT KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG SZEREPE A 2014-2020-AS PROGRAMOZÁSI IDŐSZAKBAN ELŐZMÉNYEK A Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2015. december 17-i

Részletesebben

ERDÉSZETI ÉS VADGAZDÁLKODÁSI TECHNIKUS alap-szakképesítés szakmai követelménymoduljai

ERDÉSZETI ÉS VADGAZDÁLKODÁSI TECHNIKUS alap-szakképesítés szakmai követelménymoduljai ERDÉSZETI ÉS VADGAZDÁLKODÁSI TECHNIKUS alap-szakképesítés szakmai követelménymoduljai 0000-12 Erdészeti és alapismeretek Elhelyezi az erdő- és vadgazdálkodást az agrár ágazatban Elkülöníti az erdei növényeket

Részletesebben

Féléves. Típus KÖZGAZDASÁGTANI, MÓDSZERTANI ÉS ÜZLETI ALAPOZÓ ISMERETEK. óraszám. Gy 10 2 1 K Tanulás- és kutatásmódszertan, LBG_GI878G3

Féléves. Típus KÖZGAZDASÁGTANI, MÓDSZERTANI ÉS ÜZLETI ALAPOZÓ ISMERETEK. óraszám. Gy 10 2 1 K Tanulás- és kutatásmódszertan, LBG_GI878G3 Szak megzése: GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT BA Az oklevélben szereplő szakképzettség megzése: Közgazdász gazdálkodási és menedzsment alapképzési szakon Tagozat: Levelező 2015 előfeltétel Kredit KÖZGAZDASÁGTANI,

Részletesebben

FOLYAMATFEJLESZTÉS ÉS LEAN MENEDZSMENT

FOLYAMATFEJLESZTÉS ÉS LEAN MENEDZSMENT FOLYAMATFEJLESZTÉS ÉS LEAN MENEDZSMENT A KÉPZÉSRŐL Képzésünk a folyamatfejlesztés és lean menedzsment témakörében kínál rendszerezett tudásanyagot, amelynek segítségével a lean menedzsment bevezetése zökkenőmentesebbé

Részletesebben

LEAN DIPLOMAMUNKA. A lean rendszer Mi a kulcsa egy jó kezdésnek? (2011) Sztakhó Nikolett

LEAN DIPLOMAMUNKA. A lean rendszer Mi a kulcsa egy jó kezdésnek? (2011) Sztakhó Nikolett LEAN DIPLOMAMUNKA A lean rendszer Mi a kulcsa egy jó kezdésnek? (2011) Sztakhó Nikolett Témaválasztás Szakmai háttér Gazdaságinformatika B.Sc. Vállalatirányítási rendszerek specializáció Vezetés és szervezés

Részletesebben

MŰSZAKI MENEDZSER ALAPKÉPZÉSI SZAK

MŰSZAKI MENEDZSER ALAPKÉPZÉSI SZAK MŰSZAKI MENEDZSER ALAPKÉPZÉSI SZAK A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Műszaki és Gépészeti Tanszék KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK MŰSZAKI MENEDZSER ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak

Részletesebben

2013.09.09. Master of Arts. Management fejlődési szakaszai. Klasszikus. Humán. Modern. Stratégiai. Klasszikus menedzsment elméletek - Taylor

2013.09.09. Master of Arts. Management fejlődési szakaszai. Klasszikus. Humán. Modern. Stratégiai. Klasszikus menedzsment elméletek - Taylor Master of Arts Management fejlődési szakaszai Klasszikus Humán Modern Stratégiai Klasszikus menedzsment elméletek - Taylor 2 Frederick Winslow Taylor (1856-1915) A tudományos vezetés alapelvei és módszerei

Részletesebben

I. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYOS ALAPJAI TÉMAKÖR TARTALMI KÖVETELMÉNYEI

I. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYOS ALAPJAI TÉMAKÖR TARTALMI KÖVETELMÉNYEI A KÖZIGAZGATÁSI ALAPVIZSGA TARTALMI KÖVETELMÉNYEI A közigazgatási alapvizsga tananyagának témakörei: I. A Magyar Köztársaság alkotmányos alapjai II. A közigazgatás felépítése és működése III. Államháztartási

Részletesebben

Záróvizsga tételek. Turizmus-vendéglátás szak. 2012. A tételek

Záróvizsga tételek. Turizmus-vendéglátás szak. 2012. A tételek Záróvizsga tételek Turizmus-vendéglátás szak 2012. A tételek 1. A turizmus fogalma. A turizmus rendszere, a kereslet, kínálat elemei. A turizmus csoportosítása. A turizmus előzményei és fejlődése. A turizmus

Részletesebben

52 213 05 0000 00 00 Szerkesztő munkatársa Szerkesztő munkatársa. Könyvkiadói szerkesztő munkatársa. Szerkesztő munkatársa 2/32

52 213 05 0000 00 00 Szerkesztő munkatársa Szerkesztő munkatársa. Könyvkiadói szerkesztő munkatársa. Szerkesztő munkatársa 2/32 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

M E G H Í V Ó. Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás. Társulási Tanácsának elnöke tisztelettel meghívja Önt,

M E G H Í V Ó. Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás. Társulási Tanácsának elnöke tisztelettel meghívja Önt, Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsának Elnöke 5500 Gyomaendrőd, Selyem u. 124. Tel./Fax: (66) 386-122, (66) 283-288 Web site: www.gyomaendrod.hu e-mail:

Részletesebben

Projektsikert elősegítő munkakultúra jellemzői és létrehozása

Projektsikert elősegítő munkakultúra jellemzői és létrehozása Projektsikert elősegítő munkakultúra jellemzői és létrehozása dr. Prónay Gábor 12. Projektmenedzsment a Gazdaságban Fórum 2009. április 2. AZ ELŐADÁS CÉLJA Nem lehet a problémákat ugyanazzal a gondolkodással

Részletesebben

Az aktív és a passzív rendszerek harmóniája. Heizler György Budapest, 2014.06.04.

Az aktív és a passzív rendszerek harmóniája. Heizler György Budapest, 2014.06.04. Az aktív és a passzív rendszerek harmóniája Heizler György Budapest, 2014.06.04. A fejlődés útja A tűzeseti tapasztalatok általánosítása Előírásos szabályozás Új építőanyagok, építési technológiák Épületek

Részletesebben

Emberi erőforrás menedzsment

Emberi erőforrás menedzsment Az előadás vázlata, témakörei Emberi erőforrás menedzsment Ajánlott irodalom 1. Az emberi erőforrás menedzsment alapfogalmai 2. Az emberi erőforrás menedzsment periodizálása és modelljei 3. A személyügyi

Részletesebben

RENDEZVÉNY MENEDZSMENT SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS

RENDEZVÉNY MENEDZSMENT SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS RENDEZVÉNY MENEDZSMENT SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS Edutus Főiskola 2016 A képzés teljesítése után a hallgatók képesek lesznek saját kisvállalkozásban, vagy egy működő rendezvényszervező partnereként különféle

Részletesebben

IDEGENFORGALMI KISVÁLLALKOZÁSOK ' SZERVEZÉSE ÉS MŰKÖDÉSE

IDEGENFORGALMI KISVÁLLALKOZÁSOK ' SZERVEZÉSE ÉS MŰKÖDÉSE 2 IDEGENFORGALMI KISVÁLLALKOZÁSOK ' SZERVEZÉSE ÉS MŰKÖDÉSE 1. Határozza meg a turizmus fogalmát, ismertesse a turizmus történeti fejlődését! Ismertesse a turizmus rendszerét és a környezeti hatásokat!

Részletesebben

REGIONÁLIS POLITIKA. A területi tervezés fogalma, jellemzıi

REGIONÁLIS POLITIKA. A területi tervezés fogalma, jellemzıi REGIONÁLIS POLITIKA 5. elıadás Területi tervezés, programozás és monitoring az EU-ban és Magyarországon A területi tervezés fogalma, jellemzıi Területi tervezés: a közösségi beavatkozás azon módja, amikor

Részletesebben

KÖZÖS TÉTELEK. 6. Milyen szintekből épül fel a magyarországi bankrendszer. Melyek a jegybank legfontosabb feladatai?

KÖZÖS TÉTELEK. 6. Milyen szintekből épül fel a magyarországi bankrendszer. Melyek a jegybank legfontosabb feladatai? KÖZÖS TÉTELEK 1. Ismertesse a verbális és nonverbális kommunikáció alkalmazását az üzleti kapcsolatokban! A verbális kommunikáción belül térjen ki a párbeszéd, a csoportos kommunikáció és az előadás szerepére.

Részletesebben

Oklevél kiadásához szükséges nyelvvizsgák táblázata a DF szakjainál

Oklevél kiadásához szükséges nyelvvizsgák táblázata a DF szakjainál Dunaújvárosi Főiskola Oklevél kiadásához szükséges nyelvvizsgák táblázata a DF szakjainál A Képzési és Kimeneti Követelmények ján összeállítva Farkas Beáta 2012.07.30. Tartalom Anyagmérnöki... 2 Anyagmérnöki

Részletesebben

Vezetők katalizátor szerepben Sződi Sándor (IFKA, Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.)

Vezetők katalizátor szerepben Sződi Sándor (IFKA, Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.) Vezetők katalizátor szerepben Sződi Sándor (IFKA, Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.) " Az a felsővezető, aki nem jelenik meg, nem vesz részt a képzéseken különböző okokra hivatkozva ("fontos tárgyalásom

Részletesebben

ellenõrzés rendszere és módszerei Szerkesztette Kovács Árpád

ellenõrzés rendszere és módszerei Szerkesztette Kovács Árpád Az ellenõrzés rendszere és módszerei Szerkesztette Kovács Árpád Tartalomjegyzék A szerkesztõ ajánlása............................................... 9 I. rész Az ellenõrzésrõl általában........................................

Részletesebben

A közszolgálati egyéni teljesítményértékelés. Veszprém Megyei Kormányhivatal 2013.

A közszolgálati egyéni teljesítményértékelés. Veszprém Megyei Kormányhivatal 2013. A közszolgálati egyéni teljesítményértékelés Veszprém Megyei Kormányhivatal 2013. JOGSZABÁLYI ALAPOK A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény A közszolgálati egyéni teljesítményértékelésről

Részletesebben

FELSÕOKTATÁSI ÉS SZAKKÉPZÉSI KÖNYVAJÁNLÓ

FELSÕOKTATÁSI ÉS SZAKKÉPZÉSI KÖNYVAJÁNLÓ FELSÕOKTATÁSI ÉS SZAKKÉPZÉSI KÖNYVAJÁNLÓ 2010 a Sanoma company Perfekt Universitas TARTALOMJEGYZÉK Bevezetõ...3 Könyvértékesítés...4 A Perfekt Kiadó kiadványai A Budapesti Gazdasági Fõiskola alaptankönyvei...7

Részletesebben

Zalacséb Község Önkormányzati Képviselő-testületének 1/2002. (I. 21.) számú rendelete a helyi közművelődésről. I. rész. Általános rendelkezések

Zalacséb Község Önkormányzati Képviselő-testületének 1/2002. (I. 21.) számú rendelete a helyi közművelődésről. I. rész. Általános rendelkezések Zalacséb Község Önkormányzati Képviselő-testületének 1/2002. (I. 21.) számú rendelete a helyi közművelődésről Zalacséb Község Önkormányzati Képviselő-testülete a kulturális javak védelméről és a muzeális

Részletesebben

61 345 01 0010 61 01 Közművelődési menedzser Közművelődési szakember I.

61 345 01 0010 61 01 Közművelődési menedzser Közművelődési szakember I. megnevezett közművelődési szervezet működtetésére vonatkozó jogi, gazdasági környezet bemutatása z Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről

Részletesebben

Menedzsmentszemlélet, Humán erőforrás menedzsment. Dr. Hankó Balázs. Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet

Menedzsmentszemlélet, Humán erőforrás menedzsment. Dr. Hankó Balázs. Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet Menedzsmentszemlélet, Humán erőforrás menedzsment Dr. Hankó Balázs Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet 2014. november 17. 1 Tartalom 1. Menedzsment irányzatok 2. Fogalmak

Részletesebben

A Tourinform irodák szerepe a Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) szervezetekben. Dr. Lőrincz Katalin Tourinform Veszprém

A Tourinform irodák szerepe a Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) szervezetekben. Dr. Lőrincz Katalin Tourinform Veszprém A Tourinform irodák szerepe a Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) szervezetekben Dr. Lőrincz Katalin Tourinform Veszprém Tourinform irodák ma 7 érv a Tourinform irodák mellett 25 éves Tourinform-hálózat

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar. Felvételi tájékoztató. F a c u l t y o f E c o n o m i c s

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar. Felvételi tájékoztató. F a c u l t y o f E c o n o m i c s Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Felvételi tájékoztató G a z d a s á g t u d o m á n y i K a r / G T K F a c u l t y o f E c o n o m i c s 1 G a z d a s á g t u d o m á n y i K a r / G T K ALAPKÉPZÉSEK

Részletesebben

Szentes Város Önkormányzata P o l g á r m e s t e r é t ő l

Szentes Város Önkormányzata P o l g á r m e s t e r é t ő l Szentes Város Önkormányzata P o l g á r m e s t e r é t ő l Száma: U-10248/2008. Témafelelős: Dr. Seres Ilona Tárgy: Az Önkormányzati tulajdonban és érdekeltségben lévő cégek üzleti követelményrendszere,

Részletesebben

Az atipikus formában szervezhetı munkalehetıségek feltárása és elterjesztésének lehetıségei

Az atipikus formában szervezhetı munkalehetıségek feltárása és elterjesztésének lehetıségei KONSZENZUS BUDAPEST Az atipikus formában szervezhetı munkalehetıségek feltárása és elterjesztésének lehetıségei ATIPIKUS MUNKAHELYEK KIALAKÍTÁSÁNAK MÓDSZERTANI ALAPJAI Készült a TÁMOP 1.3.1 kiemelt projekt

Részletesebben

CREATING STANDARD A HIGHER. 6 Lépés a Legjobb Munkahely felé

CREATING STANDARD A HIGHER. 6 Lépés a Legjobb Munkahely felé CREATING A HIGHER STANDARD 6 Lépés a Legjobb Munkahely felé 6 lépés a Legjobb Munkahely felé Hogyan csábítsuk el és tartsuk meg a legtehetségesebb embereket? Míg sok munkáltató panaszkodik, hogy milyen

Részletesebben

Nagy András Ügyvezető igazgató

Nagy András Ügyvezető igazgató ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY Nagy András Ügyvezető igazgató 2014.03.06. Zalaegerszeg Céljaink: Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 1992-ben hozta létre a Zala Megyei Önkormányzat

Részletesebben

Minőségmenedzsment alapok

Minőségmenedzsment alapok MENEDZSMENT ÉS VÁLLALKOZÁSGAZDASÁGTAN (BMEGT20A001) Z ALAPKÉRDÉSEK 2007/08/2 félév 3. zárthelyi dolgozat Minőségmenedzsment alapok Tesztek (A zh-n nem ugyanebben a sorrendben szerepelnek a válaszok, egy

Részletesebben

JELENTKEZÉSI FELHÍVÁS. Fürdővezető szakirányú továbbképzésre

JELENTKEZÉSI FELHÍVÁS. Fürdővezető szakirányú továbbképzésre JELENTKEZÉSI FELHÍVÁS Fürdővezető szakirányú továbbképzésre 1. A szakirányú továbbképzési szak megnevezése: Fürdővezető szakirányú továbbképzési szak 2. A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése:

Részletesebben

ÉRTESÍTÔ MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÔ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG. Utasítások. 8. szám 129. évfolyam 2014. május 23. TARTALOM

ÉRTESÍTÔ MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÔ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG. Utasítások. 8. szám 129. évfolyam 2014. május 23. TARTALOM 8. szám 129. évfolyam 2014. május 23. ÉRTESÍTÔ MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÔ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG TARTALOM Utasítások oldal oldal 22/2014. (V.23. MÁV Ért. 8.) EVIG számú elnök-vezérigazgatói utasítás

Részletesebben

VI. ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK SPECIFIKÁCIÓ. a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében. LHH Kistérségek projektjei

VI. ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK SPECIFIKÁCIÓ. a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében. LHH Kistérségek projektjei 3. sz. melléklet VI. ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK SPECIFIKÁCIÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében LHH Kistérségek projektjei Digitális kompetencia-fejlesztés c. pályázati felhívásához Kódszám:

Részletesebben

3750/2006. évi igazgatósági határozat

3750/2006. évi igazgatósági határozat 3750/2006. évi igazgatósági határozat NYILATKOZAT a vállalatirányítási gyakorlatról a Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság által közzétett Felelős Vállalatirányítási Ajánlások (2003.12.08.) alapján A

Részletesebben

HSE MUNKÁVAL KAPCSOLATOS STRESSZ FELMÉRÉSI SEGÉDESZKÖZ

HSE MUNKÁVAL KAPCSOLATOS STRESSZ FELMÉRÉSI SEGÉDESZKÖZ HSE MUNKÁVAL KAPCSOLATOS STRESSZ FELMÉRÉSI SEGÉDESZKÖZ 1 Tisztában vagyok azzal, mit várnak el tőlem 1 2 3 4 5 a munkahelyen 2 Eldönthetem, mikor tartsak szünetet 1 2 3 4 5 3 Különböző csoportok követeléseit

Részletesebben

TÁMOP 3.1.7.-11/2-2011-0101 A REFERENCIA-INTÉZMÉNY FELTÉTELRENDSZERÉNEK KIALAKÍTÁSA A NAPFÉNY ÓVODÁBAN"

TÁMOP 3.1.7.-11/2-2011-0101 A REFERENCIA-INTÉZMÉNY FELTÉTELRENDSZERÉNEK KIALAKÍTÁSA A NAPFÉNY ÓVODÁBAN TÁMOP 3.1.7.-11/2-2011-0101 A REFERENCIA-INTÉZMÉNY FELTÉTELRENDSZERÉNEK KIALAKÍTÁSA A NAPFÉNY ÓVODÁBAN" KAPCSOLÓDÓFOGALMAK, KIFEJEZÉSEK Referencia- intézmény Jó gyakorlatok Intézményi fejlesztési terv

Részletesebben

3. sz. melléklet VI. ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK SPECIFIKÁCIÓ. a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében

3. sz. melléklet VI. ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK SPECIFIKÁCIÓ. a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében 3. sz. melléklet VI. ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK SPECIFIKÁCIÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élık integrációjáért c. Pályázati felhívásához 1.

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI MENEDZSER MESTERKÉPZÉSI SZAK

EGÉSZSÉGÜGYI MENEDZSER MESTERKÉPZÉSI SZAK EGÉSZSÉGÜGYI MENEDZSER MESTERKÉPZÉSI SZAK 1. A mesterképzési szak megnevezése: egészségügyi menedzser (Health Care Management) 2. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség

Részletesebben

VII. Személyzetfejlesztés

VII. Személyzetfejlesztés BBTE, Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi kar, Szatmárnémeti egyetemi kirendeltség VII. Személyzetfejlesztés Emberi Erőforrás Menedzsment 2012 December 8 Gál Márk PhD Közigazgatási tanszék

Részletesebben

MENEDZSMENT ALAPJAI A menedzsment irányzatok fejlődése

MENEDZSMENT ALAPJAI A menedzsment irányzatok fejlődése MENEDZSMENT ALAPJAI A menedzsment irányzatok fejlődése Dr. Gyökér Irén egyetemi docens 2012 ősz A MENEDZSMENT ALAPKÉRDÉSEI Hogyan növelhető a szervezeti teljesítmény, az eredményesség és a hatékonyság?

Részletesebben

Környezeti teljesítményt befolyásoló környezetirányítási eljárások vizsgálata hazai vállalatoknál

Környezeti teljesítményt befolyásoló környezetirányítási eljárások vizsgálata hazai vállalatoknál Környezeti teljesítményt befolyásoló környezetirányítási eljárások vizsgálata hazai vállalatoknál szekcióelőadás Nyugat-Magyarországi Egyetem Kooperációs Kutató Központ Nonprofit Kft. 2011. május 24. Környezeti

Részletesebben

PANNON INNOVÁCIÓS ÉS KREATÍVIPARI KLASZTER PIKK

PANNON INNOVÁCIÓS ÉS KREATÍVIPARI KLASZTER PIKK PANNON INNOVÁCIÓS ÉS KREATÍVIPARI KLASZTER PIKK A klaszter menedzsment szervezete a Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Nonprofit Kft. Győr Szombathely Zalaegerszeg A Nyugat-dunántúli régióban

Részletesebben

Vállalkozói ismeretek

Vállalkozói ismeretek 2 Vállalkozói ismeretek 1. A vállalkozásról általában A vállalkozói és a vállalkozási tevékenység jellemzői. A vállalkozások és a vállalkozói döntések. A vállalkozások működési formái. A vállalkozási ötlet

Részletesebben

4.Az európai projektmenedzsment alapjai - A projektciklus menedzsmentje pályázatírás lépésről-lépésre

4.Az európai projektmenedzsment alapjai - A projektciklus menedzsmentje pályázatírás lépésről-lépésre 4.Az európai projektmenedzsment alapjai - A projektciklus menedzsmentje pályázatírás lépésről-lépésre A projektek megvalósításának teljes folyamatát, vagy másképpen életciklusát a projektciklus menedzsment

Részletesebben

A kiadvány kereskedelmi forgalomba nem hozható! Dunaújvárosi Főiskola I 2014. május 26.

A kiadvány kereskedelmi forgalomba nem hozható! Dunaújvárosi Főiskola I 2014. május 26. A kiadvány kereskedelmi forgalomba nem hozható! Dunaújvárosi Főiskola I 2014. május 26. Esélyegyenlőségi Konferencia Esélyegyenlőségi Konferencia A TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0051 számú, Tudományos eredmények

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar HUMÁN ERŐFORRÁS. szakirányú továbbképzési szak

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar HUMÁN ERŐFORRÁS. szakirányú továbbképzési szak Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar HUMÁN ERŐFORRÁS szakirányú továbbképzési szak A humán erőforrás képzés a szervezetek működtetésének emberi erőforrás menedzseléséhez kapcsolódó szakmai kérdéseivel

Részletesebben

W E S L E Y J Á N O S L E L K É S Z K É P Z Ő F Ő I S K O L A JOHN WESLEY THEOLOGICAL COLLEGE Rektor

W E S L E Y J Á N O S L E L K É S Z K É P Z Ő F Ő I S K O L A JOHN WESLEY THEOLOGICAL COLLEGE Rektor W E S L E Y J Á N O S L E L K É S Z K É P Z Ő F Ő I S K O L A JOHN WESLEY THEOLOGICAL COLLEGE Rektor Kelt: Budapest, 2015. Telefon: 577-0502, fax: 577-0503 Vezetői nyilatkozat A Wesley János Lelkészképző

Részletesebben

MUNKATÁRSI TELJESÍTMÉNY MENEDZSMENT A LOGISZTIKÁBAN

MUNKATÁRSI TELJESÍTMÉNY MENEDZSMENT A LOGISZTIKÁBAN MUNKATÁRSI TELJESÍTMÉNY MENEDZSMENT A LOGISZTIKÁBAN A PROGRAMRÓL Napjainkban a logisztikai területeken vezetői pozíciót betöltőkre egyre több nem kizárólagos szakmai feladat is hárul, melynek részét képezi

Részletesebben

TERMELÉSI ÉS MINŐSÉGÜGYI ISMERETEK

TERMELÉSI ÉS MINŐSÉGÜGYI ISMERETEK TERMELÉSI ÉS MINŐSÉGÜGYI ISMERETEK A KÉPZÉSRŐL Termelési és minőségügyi ismeretek kurzusunk a termelésszervezés és a logisztika közötti kapcsolat természetének feltárására törekszik, melynek során a résztvevők

Részletesebben

Cégvezető, MIR vezető: rajtuk áll vagy bukik minden

Cégvezető, MIR vezető: rajtuk áll vagy bukik minden Cégvezető, MIR vezető: rajtuk áll vagy bukik minden Mit mond az ISO 9001 es szabvány a vezetővel kapcsolatban? A szabvány 8 fejezetből áll, ebből a 8-ból egy fejezet teljes mértékben a vezetői feladatokról

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1. Felsőoktatási intézmény Babeş Bolyai Tudományegyetem 1.2. Kar Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar 1.3. Intézet Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi

Részletesebben

DPR_2011_mpiac_NK. Válaszadók száma = 7. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 50% 25%

DPR_2011_mpiac_NK. Válaszadók száma = 7. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 50% 25% Jelentéskészítő, DPR_0_mpiac_NK DPR_0_mpiac_NK Válaszadók száma = 7 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Skála % Hisztogram % Jobb

Részletesebben

SZERVEZETI VISELKEDÉS Változások kezelése az emberi oldal

SZERVEZETI VISELKEDÉS Változások kezelése az emberi oldal SZERVEZETI VISELKEDÉS Változások kezelése az emberi oldal Dr. Gyökér Irén egyetemi docens BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék 2014 ősz 2014.11.19. 1 Miért szükséges a változás? Problémák/ Lehetőségek

Részletesebben

Váry Éva DAOP-2.1.3-12. DARFÜ Nonprofit Kft.

Váry Éva DAOP-2.1.3-12. DARFÜ Nonprofit Kft. DAOP-2.1.3-12 Helyi és térségi turisztikai desztinációs menedzsment szervezetek és turisztikai klaszterek létrehozása és fejlesztése Váry Éva DARFÜ Nonprofit Kft. Mi is ez a tématerület? - A tuirsztikai

Részletesebben

MENEDZSMENT ÉS VÁLLALKOZÁS- GAZDASÁGTAN. Bevezetés, a menedzsment alapjai. Döntéselméleti alapok

MENEDZSMENT ÉS VÁLLALKOZÁS- GAZDASÁGTAN. Bevezetés, a menedzsment alapjai. Döntéselméleti alapok MENEDZSMENT ÉS VÁLLALKOZÁS- GAZDASÁGTAN Bevezetés, a menedzsment alapjai 1 Döntéselméleti alapok Miért van egyáltalán szüksége erre egy mérnökhallgatónak? Mérnök mindhalálig (?) Élet a munkaszervezetekben

Részletesebben

VI. ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK SPECIFIKÁCIÓ. a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében

VI. ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK SPECIFIKÁCIÓ. a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében VI. ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK SPECIFIKÁCIÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében A korai beavatkozást középpontba helyező Biztos Kezdet programok elterjesztése országos szinten, kiemelt figyelemmel

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki BSc Szak 2014

ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki BSc Szak 2014 ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki BSc Szak 2014 1. a./ A termőföld sajátos tulajdonságai, használat- és minőség szerinti értékelése. A föld pénzbeli értékelése, a földjáradék,

Részletesebben

MENEDZSMENT. Kis-Tóth Roland

MENEDZSMENT. Kis-Tóth Roland Kis-Tóth Roland MÉDIAINFORMATIKAI KIADVÁNYOK Kis-Tóth Roland Líceum Kiadó Eger, 2015 Hungarian Online University Ágazati informatikai együttműködés létrehozása az új típusú e-learning alapú képzések hazai

Részletesebben

Ajánlott irodalmak. A felnőttképzés és az emberi erőforrás fejlesztés. Esettanulmány 1. Témakörök: Az előadás vázlata, témakörei

Ajánlott irodalmak. A felnőttképzés és az emberi erőforrás fejlesztés. Esettanulmány 1. Témakörök: Az előadás vázlata, témakörei Ajánlott irodalmak A felnőttképzés és az emberi erőforrás fejlesztés Matiscsákné dr. Lizák Marianna adjunktus http://www.hrm.hu/ www.hrportal.hu http://www.matarka.hu- Humánpolitikai Szemle http://www.munkaugyiszemle.hu/

Részletesebben

ORSZÁG JÁNOS kutatási programvezető

ORSZÁG JÁNOS kutatási programvezető S Z E G E D I K A R S Z T - É S B A R L A N G K U T A T Ó E G Y E S Ü L E T K U T A T Á S I S Z A B Á L Y Z A T KÉSZÍTETTE: BARTA KÁROLY ORSZÁG JÁNOS kutatási programvezető JÓVÁHAGYTA: TARNAI TAMÁS elnök

Részletesebben

MKTB (BA) KÉPZÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI SZAKIRÁNY ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR 2016. június. I. Témakör Egészségügy és családtámogatás

MKTB (BA) KÉPZÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI SZAKIRÁNY ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR 2016. június. I. Témakör Egészségügy és családtámogatás I. Témakör Egészségügy és családtámogatás Egészségbiztosítás 1. A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. tv. hatálya, alapelvei. 2. Az egészségbiztosítás elemei. Társadalombiztosítás,

Részletesebben

TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment /BSc/ /Differenciált szakmai ismeretek modul/

TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment /BSc/ /Differenciált szakmai ismeretek modul/ Gyakorlatorientált képzési programok kidolgozása a turisztikai desztináció menedzsment és a kapcsolódó ismeretanyagok oktatására TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment

Részletesebben

Budapest, 2007. június

Budapest, 2007. június TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Szám: 5813-1/2007-SZMM Az új Országos Fogyatékosügyi Program végrehajtásának 2007-2010. évekre vonatkozó középtávú intézkedési

Részletesebben

Kistolmács Község Önkormányzatának. 8/1999. (X. 14.) számú rendelete. a helyi közművelődésről. Alapelvek

Kistolmács Község Önkormányzatának. 8/1999. (X. 14.) számú rendelete. a helyi közművelődésről. Alapelvek Kistolmács Község Önkormányzatának 8/1999. (X. 14.) számú rendelete a helyi közművelődésről Alapelvek 1. A közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél.

Részletesebben

1. lépés: 2. lépés: kommunikáció belső audit

1. lépés: 2. lépés: kommunikáció belső audit KMR A k.menedzsment problémáinak megoldására eszköz lehet egy KMR kialakítása, működtetése. Rendszer: egy adott cél eléréséhez szükséges alkotóelemek összessége. Egymással összefüggő (funkcionálisan, harmonikus,

Részletesebben

Bevezetés. Szabályzati háttér A tanulmányi ösztöndíj

Bevezetés. Szabályzati háttér A tanulmányi ösztöndíj A DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZATÁNAK TANULMÁNYI ÖSZTÖNDÍJ OSZTÁSÁNAK SZABÁLYZATA AKTUALIZÁLVA 2010. SZEPTEMBER 20. Bevezetés A Dunaújvárosi Főiskola Hallgatói Önkormányzata (továbbiakban:

Részletesebben

PÉLDA PÉLDA 1. AZ ELVÉGZETT KÉPZÉS. Tisztelt Végzett Hallgatónk!

PÉLDA PÉLDA 1. AZ ELVÉGZETT KÉPZÉS. Tisztelt Végzett Hallgatónk! MISKOLCI EGYETEM Minőségbiztosítási Iroda Válasz megjelölése: Javítás: Kérem, használjon tollat vagy vékony hegyű filcet. Az űrlap automatikus feldolgozásra kerül. Az optimális beolvasási eredmények érdekében

Részletesebben

A komplex rehabilitáció jogi környezete

A komplex rehabilitáció jogi környezete A komplex rehabilitáció jogi környezete tantárgy bemutatása TÁMOP-2.2.4-08/1.-2009-0008 A foglalkozási rehabilitációs koordinátor képzés adaptációja Szlovéniába A projekt az EU társfinanszírozásával az

Részletesebben

Partnerkapcsolat a TÁMOP 3.1.1. kiemelt projekt és a TÁMOP 3.2.2 regionális hálózat-koordinációs központok között

Partnerkapcsolat a TÁMOP 3.1.1. kiemelt projekt és a TÁMOP 3.2.2 regionális hálózat-koordinációs központok között Partnerkapcsolat a TÁMOP 3.1.1. kiemelt projekt és a TÁMOP 3.2.2 regionális hálózat-koordinációs központok között Szívós Ágota szakmai vezető Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. Közoktatási

Részletesebben

Az önkormányzati vagyongazdálkodás jellegzetességei és problémái

Az önkormányzati vagyongazdálkodás jellegzetességei és problémái Az önkormányzati vagyongazdálkodás jellegzetességei és problémái A létesítménygazdálkodási szemléletű újraszervezés lehetőségei dr. Szép Levente Az önkormányzati rendszer kialakulása, jellegzetességei

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM

SZENT ISTVÁN EGYETEM SZENT ISTVÁN EGYETEM TÉZISEK A magyar számviteli rendszer hatása a számviteli politikára, elméleti modellalkotások, módszertani fejlesztések. Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei Készítette: Tóth Márk Gödöllő

Részletesebben

VENDÉGLŐS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

VENDÉGLŐS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK VENDÉGLŐS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 52 811 02 0000 00 00 2. A szakképesítés megnevezése: Vendéglős

Részletesebben

Aktuális pályázatok. Szociális gazdaság fejlesztése a konvergencia régiókban TÁMOP-2.4.3.D-2-13/1

Aktuális pályázatok. Szociális gazdaság fejlesztése a konvergencia régiókban TÁMOP-2.4.3.D-2-13/1 Aktuális pályázatok Szociális gazdaság fejlesztése a konvergencia régiókban TÁMOP-2.4.3.D-2-13/1 Pályázat célja: A konstrukció célja a szociális gazdaság támogatása. Az átmeneti támogatás biztosításának

Részletesebben

Székesfehérvári felsőoktatási képzések

Székesfehérvári felsőoktatási képzések Székesfehérvári felsőoktatási képzések Corvinus Egyetem Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Két egyetemmel való együttműködés célja: a meglévő munkaerőhiányt csökkentsük, és a vállalatok által jelzett

Részletesebben

GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA I.

GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA I. GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA I. Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Tematika. a közigazgatási szakvizsga kötelező tantárgyának felkészítő tanfolyamához. 1. nap 2016. február 24. A központi állami szervek rendszere

Tematika. a közigazgatási szakvizsga kötelező tantárgyának felkészítő tanfolyamához. 1. nap 2016. február 24. A központi állami szervek rendszere Tematika a közigazgatási szakvizsga kötelező tantárgyának felkészítő tanfolyamához A képzés időpontja: 2016. február 24-25. és február 29. március 2. helye: Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Családtámogatási

Részletesebben

SEGÉDLEVÉLTÁROS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

SEGÉDLEVÉLTÁROS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI SEGÉDLEVÉLTÁROS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 54 322 02 0000 00 00 2. A szakképesítés megnevezése: Segédlevéltáros

Részletesebben

I: Az értékteremtés lehetőségei a vállalaton belüli megközelítésben és piaci szempontokból

I: Az értékteremtés lehetőségei a vállalaton belüli megközelítésben és piaci szempontokból 16. Az értékteremtés lehetőségei a vállalaton belüli megközelítésben és piaci szempontokból. Az értékteremtő folyamatok a vállalat működésében, az értéklánc elemei. A teljesítmény és menedzsmentje, kiemelten

Részletesebben

Változási folyamatok a belsõ együttmûködés szolgálatában *

Változási folyamatok a belsõ együttmûködés szolgálatában * Változási folyamatok a belsõ együttmûködés szolgálatában * 1. rész: Az együttmûködési problémák mögött meghúzódó okok rendszere Az okok sokasága Az utóbbi évek tapasztalatai szerint az egyik leggyakrabban

Részletesebben

Klasszikus civil szervezetek bevételei 2013

Klasszikus civil szervezetek bevételei 2013 Klasszikus civil szervezetek bevételei 2013 A klasszikus civil szervezetek (alapítványok és egyesületek) bevétele 2013-ban elérte a 525,2 milliárd Ft-ot (8,2%-os növekedés a 2012. évi 485,4 milliárd Ft-os

Részletesebben

DPR_2011_mpiac_GYFK. Válaszadók száma = 16. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 50% 25%

DPR_2011_mpiac_GYFK. Válaszadók száma = 16. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 50% 25% Jelentéskészítő, DPR_0_mpiac_GYFK DPR_0_mpiac_GYFK Válaszadók száma = 6 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Skála % Hisztogram %

Részletesebben

24. oldal 2015.09.25.

24. oldal 2015.09.25. 24. oldal 2015.09.25. 1 A tág értelemben vett termelő rendszert szabályozza Stabil, megbízható és reprodukálható terméket biztosít a vevő igényeinek megfelelően Rendszerre vonatkozó szabvány/előírás! A

Részletesebben

FELSÕOKTATÁSI ÉS SZAKKÉPZÉSI KÖNYVAJÁNLÓ

FELSÕOKTATÁSI ÉS SZAKKÉPZÉSI KÖNYVAJÁNLÓ FELSÕOKTATÁSI ÉS SZAKKÉPZÉSI KÖNYVAJÁNLÓ 2009 a Sanoma company Perfekt Universitas TARTALOMJEGYZÉK Bevezetõ...3 Könyvértékesítés...4 A Perfekt Kiadó kiadványai A Budapesti Gazdasági Fõiskola alaptankönyvei...7

Részletesebben

Az előadás vázlata, témakörei. Emberi erőforrás gazdálkodás. Ajánlott irodalmak. I.1. Vállalkozás- cég jellemzői

Az előadás vázlata, témakörei. Emberi erőforrás gazdálkodás. Ajánlott irodalmak. I.1. Vállalkozás- cég jellemzői Az előadás vázlata, témakörei Ajánlott irodalom I. Az emberi erőforrás gazdálkodás elméleti alapjai II. Az emberi erőforrás gazdálkodás periodizálása és modelljei III. A személyügyi tevékenység magyarországi

Részletesebben

Stratégiai menedzsment

Stratégiai menedzsment Fülöp Gyula Stratégiai menedzsment Elmélet és gyakorlat Perfekt Kiadó Tartalom Bevezetés... 9 1. A stratégia lényege, stratégiai alapfogalmak... 11 1.1. Katonai gyökerek... 11 1.2. Stratégia az üzleti

Részletesebben

Tantárgyi program. 7. Az oktatás személyi feltételei: Oktató: Dr. Szigeti Orsolya egyetemi docens

Tantárgyi program. 7. Az oktatás személyi feltételei: Oktató: Dr. Szigeti Orsolya egyetemi docens Tantárgyi program 1. A tantárgy neve, kódja: AVM_VLD105-K 4település és térségmarketing 2. A neve, beosztása: 3. Szak megnevezése: Vidékfejlesztés, Levelező tagozat 4. A tantárgy típusa: A 5. A tantárgy

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Főbb piacgazdasági fogalmak és összefüggések 2. lecke A közgazdaságtan szintjei:

Részletesebben

A szervezeti kultúra, mint lehetséges pszichoszociális kockázat

A szervezeti kultúra, mint lehetséges pszichoszociális kockázat Szegény György A szervezeti kultúra, mint lehetséges pszichoszociális kockázat Napjainkban egyre inkább előtérbe kerül a munkahelyen tapasztalható stressz és az ebből következő egyéni és szervezeti következményeinek

Részletesebben