Projekt a Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Projekt a Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában"

Átírás

1 Projekt a Iskolában május Múzeumok hónapja Mesiac múzeí

2 Egyetlen gramm tapasztalat többet ér egy tonna teóriánál (John Dewey, 1912)

3 I. Bevezető Iskolánk, a a szlovákok letelepedésétől napjainkig fontos szerepet tölt be a szlovák nyelv megőrzésében. Természetes, hogy a múlttal, távoli ősökkel, érzelmeinkkel a szlováksághoz kötődünk. Az intézmény nemzetiségi jellege alapvetően meghatározza a nevelő-oktató munka irányát, a szabadidős tevékenységet. A kétnyelvű kisebbségi oktatás keretein belül az intézmény megvalósítja az iskolai nevelés és oktatás céljait, emellett biztosítja a szlovák nyelven való tanulást, a szlovák kisebbség történelmi, szellemi és anyagi kultúrájának megismerését, a hagyományőrzést. Iskolánk Pedagógiai Programja többek között megfogalmazza, hogy minden évfolyamon nevelőoktató munkánk feladata: A nemzeti, a nemzetiségi és az etnikai hagyományok tudatosítása és ápolásukra való nevelés. A nemzeti azonosságtudat és az egymás mellett élő különböző kultúrák iránti igény fejlesztése a tanulókban. A közösségfejlesztéssel kapcsolatos feladataink a következők: A tanulók sajátítsák el azokat az ismereteket és gyakorolják azokat az egyéni és közösségi tevékenységeket, amelyek az otthon, a lakóhely, a szülőföld, az anyanemzet megismeréséhez, megbecsüléséhez, az ezekkel való azonosulásához vezetnek. Kapcsolódjanak be a közvetlen természeti és társadalmi környezet értékeinek megőrzésébe, gyarapításába. Kiemelt feladatunk a közvetlen és tágabb környezetünk nevezetességeinek, múzeumainak megismertetése. Ezeket figyelembe véve a TÁMOP pályázatban iskolánk önálló innovációk kidolgozását vállalva Múzeumok hónapja témakörben egy három hetet meghaladó projekt megvalósítását tűzte ki célul, mely a helyi hagyományokra, kézműves tevékenységekre épül, és alkalmat ad a közművelődési intézményekkel közös oktatási programok megvalósítására, múzeumokkal való együttműködés kialakítására.

4 Pedagógusaink azért választották a múzeumokkal foglalkozó projektet, hogy olyan készségek, képességek alakuljanak ki tanulóinkban, melyek segítségével lehetővé válik, hogy a tanulók: kérdéseket tudjanak feltenni. Azaz segíteni kell nekik abban, hogy nyitottabb gondolkodással a látszólag bizonyos tények felszíne alá beláthassanak; nyomozzanak, kutassanak. Hogy kérdéseikre válaszokat leljenek, a tanulóknak vizsgálati készségekkel kell rendelkezniük, a dolgokról alkotott véleményüket tesztelniük, felismerni az apró részleteket és megtanulni, hol keressék az információt; hipotéziseket tudjanak megfogalmazni. Azaz különböző információk között jelentőségteljes kapcsolatokat találni, és azokat értékelni; a hipotéziseket meg tudják vitatni. Vizsgáljanak meg több véleményt, vitassák meg az érveket és az ellenérveket, és döntsék el, mi a jó és mi a rossz; másoknak magyarázni tudjanak. A téma teljes megértése hozzá kell segítse őket ahhoz, hogy megtalálják, mi a megfelelő módja a téma bemutatásának, hogy azt mások megértsék. A gondolatok szóbeli kifejezése segít azok tisztázásában ugyanakkor a nyelvi készségeket is fejleszti; dokumentálni tudják a folyamatokat és eredményeket. Ez jó alkalom arra, hogy átgondolják a folyamatot és az eredményeket, ugyanakkor az előadás módjának kreatív oldalát is fejleszti; fejlesszék kreativitásukat a probléma megoldási folyamatokat illetően, és hogy képesek legyenek csapatban dolgozni. 1 A projektpedagógia célja, hogy a gyermekek tantárgyak helyett meglássák a világ sokszínűségét, a tanulás célját, értelmét és az előttük álló tanulási utat. Tanulják meg a tervezés, kivitelezés, értékelés hármasságát. Tanulják meg az ismeretek mellett az ismeretszerzés technikáját is (tanulás tanulása, tanítása). A projektpedagógia arra törekszik, hogy az ismeretszerzés járjon együtt a gyakorlati alkalmazással. A projektpedagógia előnyeit a következőkben lehet összefoglalni: A csoport egy közös célért önként áll össze. Valós problémát akarunk megoldani. A projektek sokirányú tevékenységet, több érzékszervet mozgósítanak. 1 Tanulás az iskolákban és tanulás a múzeumokban: milyen módszerek segítik elő jobban az aktív tanulást? (SMEC 02.6_tanulás az iskolákban és tanulás a múzeumokban_hu 3)

5 Megváltoztatja a tanító, tanár és a diák szerepét: a pedagógus kísérő, a diák egyenrangú fél. A projektek közben kiderülhet, hogy mindenki jó valamiben. Ennek önbizalom erősítő szerepe van a sikerélmények hatására. Lehetőséget nyújt a tehetséggondozásra és a felzárkóztatásra. A tanulók megélhetik a felelősségvállalást. Tartalmi szempontból projektünk előnye, hogy interdiszciplináris jellegű, tehát sokféle tudományág, sokféle tantárgy együttműködését teszi lehetővé. A projekt kiválóan alkalmas a kompetencia alapú oktatás megvalósítására. A projekt a Pedagógiai Programot részben fedi le. Nyilvánosság: A projekt idején a városi televízió felvételeket készít, melyet a helyi adásokban levetít. Beszámolót írunk a helyi újságba, a szlovák nyelven megjelenő folyóiratba (Ľudové Noviny), megyei lapba (Békés Megyei Hírlap). Munkánkról készült fényképeket és a tervezetet megjelenítjük iskolánk honlapján. Bevontak köre: iskolánk minden tanulója 158 tanuló, az ott tanító pedagógusok, külső segítők (muzeológusok), szülők, nagyszülők. Időtartama: május 3-28-ig. Megvalósulás helyszíne: az iskola épülete, helyi néprajzi gyűjtemény, Ópusztaszer, Békéscsaba, a romániai Nagylak A dokumentációt a projektfelelős őrzi.

6 II. A projekt leírása Belső célok: A múzeumhónap lényege a kulturális turizmus megismertetése. A világörökség részeinek megismerése Magyarországon. A helyi és a nagylaki néprajzi hagyományok, templomok összehasonlítása, következtetések levonása. Békéscsaba, ill. Békés megye múzeumaival, gyűjteményeivel való ismerkedés a tanulók kutatómunkája, megfigyelése és tapasztalatai alapján, az osztályok életkori sajátosságainak megfelelő résztémák, tevékenységek segítségével. Lakóhelyünk néprajzi gyűjteményeinek jobb megismerése. A tanulók lokálpatrióta szemléletének fejlesztése. A művészetek (építészet, festészet, zene) iránti fogékonyság, a múzeumok gyakorlati jelentőségének felismerése, identitástudat és a szlovák szókincs fejlesztése. Megfelelő viselkedési kultúra kialakítása, kommunikáció fejlesztése. Az anyaggyűjtéshez szükséges technikai eszközök helyes használata. Csoportmunkák során az egymásra figyelés érzésének erősödése, az önállóan végzett munka öröme. A periférián lévő tanulók bevonása a közös tevékenységbe. Jártasság kialakítása az IKT eszközök használatában. Külső célok: A gyermekrajzok, kézműves foglalkozásokon készült tárgyak kiállítása. Tablók, plakát készítése a múzeumokban látottakból, ezek kiállítása. Prezentációk és drámajáték bemutatása a zárónapon. Két- vagy háromnyelvű szótárak, képes szótárak bemutatása. Játéktárgyakból, régiségekből, régi mesterségek eszközeiből, régi pénzekből, játék őslényekből álló kiállítás létrehozása. A honfoglalást bemutató makett elkészítése, kiállítása. Tárlatvezetés.

7 A gyermekek ismerjék meg: Tótkomlós, Nagylak, Békéscsaba és Ópusztaszer muzeális értékeit, történelmi vonatkozásait, néprajzi gyűjteményeinek bútorzatát, használati tárgyait, ezáltal alkossanak képet elődeink mindennapi életéről. Tótkomlós és Nagylak közös történelmét, hasonló épületeit, szlovák elődeink azonos neveit. Békéscsaba híres múzeumát (Munkácsy Múzeum). Elődeink iskoláját (tanyasi iskola). A régi kézműves hagyományokat (papírmerítés, bőrművesség stb.). A levéltárak és múzeumok gyakorlati jelentőségét. A múzeumokban elvárható viselkedésformákat, illemszabályokat. Ismerjék meg a múzeumokkal kapcsolatos internetes oldalakat, digitális tartalmakat. Mérés, értékelés: Az egyes tevékenységekben résztvevők száma, aránya. Feladatlapok kitöltése az Ópusztaszeren látottak alapján. Prezentációk, tárlatvezetések értékelése. Klímatesztek. Vendégkönyvek. A siker kritériumai: A részvételi arány (tanulók, szülők, nagyszülők) legalább 90 %-os legyen. A kiállított tárgyak, albumok, szótárak stb. minősége, mennyisége.

8 II. 1. A Múzeumok hónapja projekt feladat és időterve FELADAT 1. hét 2. hét 3. hét 4. hét Előkészítés Erőforrás vizsgálat Szülők tájékoztatása Módszerek, eszközkiválasztás Kutatómunka H K SZ CS P H K SZ CS P H K SZ CS P H K SZ CS P Tájházak megtekintése Nagylak Békéscsaba Ópusztaszer Alkotómunka Kiállítás elkészítése, zsűrizés, feladatlapok kitöltése Kiállítás bemutatása, tárlatvezetés, prezentálás, eredményhirdetés, projektzárás, dokumentáció Előkészítés augusztus 24. A pedagógusok tájékoztatása a tanévnyitó értekezleten a projekt témájáról és idejéről szeptember 17. A szülők tájékoztatása, támogatásuk elnyerése összevont szülői értekezleten március 10. Nevelési értekezleten a helyi koncepció kidolgozása, tájékozódás a szakirodalomban, a projekt céljainak megfogalmazása, a pályázatban rögzített követelmények ismertetése. I. sz. melléklet)

9 2010. április 16. A projekt megvalósító pedagógusainak (egész tantestület) előkészítő értekezlete: a projekten belül a feldolgozandó területek kijelölése ötletroham segítségével, a felmerült variációk közül ezután a legnépszerűbbek kiválasztása. Projektterv összeállítása, gyűjtőmunkák, szervezési feladatok konkretizálása. Adminisztráció megbeszélése (haladási napló vezetése). (II. sz. melléklet) 2010 áprilisának utolsó hete Az utazásokhoz szükséges szervezési munka lebonyolítása: autóbusz rendelés, belépőjegyek megrendelése. A gyerekek érdeklődésének felmérése az ópusztaszeri kézműves foglalkozások iránt. A múzeumpedagógiai foglalkozások konkretizálása, megrendelése telefonon. Az osztályok faliújságán az ajánlott témák elhelyezése május 3. A projekttémák felosztása, egyes lépések rögzítése, időrendi tervezés, a szükséges eszközök felsorolása, a dokumentálás és értékelés módjának kiválasztása, projektfal elkészítése. (III. sz. melléklet időtáblázat, IV. sz. melléklet emlékeztető) május 4. Szülők, diákok tájékoztatása, elvárások megfogalmazása, projektfal kihelyezése. (V. sz. melléklet) május 6-7. A projekt ünnepélyes megnyitója az iskola aulájában. Csoportalakítások, segédanyag kiosztása az osztályok tevékenységeinek tervezéséhez. (VI. sz. melléklet) május 10. és 11. A felső tagozatos tanulók utazása a romániai Nagylakra (Tótkomlós testvérvárosa), ill. az alsósok útja Békéscsabára a Munkácsy Múzeumba. Részvétel a múzeumpedagógiai foglalkozáson május 17. Utazás Ópusztaszerre. Részvétel a múzeumpedagógiai foglalkozásokon, előzetesen kiadott feladatlap kitöltése.(vii. sz. melléklet) május Alkotómunka és a helyi Szlovák Néprajzi Gyűjtemény megtekintése.

10 2010. május Alkotómunka, a kiállítások, előadás, prezentációk előkészítése, feladatlapok kitöltése szabadon választott munkaformában május 27. Kiállítás, előadás, bemutatók, tárlatvezetések, vendégkönyvek szignálása, projektzárás. (VIII. sz. melléklet vendégkönyv, kiselőadások) május 28. Klímateszt kitöltése, vendégkönyvek bejegyzéseinek áttekintése, értékelés, dokumentálás. (IX. sz. melléklet klímatesztek és értékelésük) II. 2. Osztályok részfeladatainak bemutatása Az 1. osztály tevékenysége a Múzeumok hónapja projekt keretében

11 FELADAT ÉS IDŐTERV FELADAT Előkészítés, tervezés, a feladat meghirdetése. Elvárások megfogalmazása Szülők tájékoztatása Projektnyitó rendezvény Szervezési feladat: csoportalakítás, a feladatok ismertetése, munkaterv elkészítése Kutatómunka a kiállítások témájának megfelelően Békéscsaba Ópusztaszer Helyi múzeum Feladatlapok kitöltése Alkotómunka Kiállítás előkészítése Projektzáró rendezvény: értékelés vendégkönyv kiállítások, mesevetítés Dokumentációk összegzése 1. hét 2. hét 3. hét 4. hét május 3-7. május május május Fejlesztendő készségek, Tantárgyi Tevékenységek Munkaformák képességek kapcsolódások Kutatómunka: Könyvek Tájékozódó képesség, Iskolán kívüli Produktum

12 gyűjtése szómagyarázathoz: múzeum, gyűjtemény, kiállítás Csoportalakítás, feladatválasztás a kiállításhoz, munkaterv elkészítése Gyűjtőmunka elindítása: játékmackók, macis mesecímek gyűjtése Alkotómunka: Szómagyarázat plakátjának elkészítése Múzeumlátogatás Múzeumpedagógiai foglalkozás Ópusztaszer: Történeti Emlékpark megismerése Szlovák Néprajzi Gyűjtemény megtekintése Tótkomlóson olvasási és íráskészség, szövegértés Szervezőkészség, szociális kompetencia Ismeretszerző képesség, rendszerező képesség, feladattartás Illem- és társas viselkedési szabályok betartása, figyelemfejlesztés, koncentrációs képesség Szabálykövetés, finommotorika, problémamegoldó képesség, figyelem, fegyelem, alkalmazkodó képesség, türelem kommunikációs készség Szabálykövetés, figyelem, fegyelem, alkalmazkodó képesség, türelem kommunikációs készség Szabálykövetés, megfigyelő képesség, fegyelem, önfegyelem alkalmazkodó képesség, türelem idegen nyelvi kompeten- egyéni Csoport Egyéni, iskolán kívüli differenciált munka Csoport Frontális, egyéni Egyéni Frontális, egyéni Frontális, egyéni irodalom irodalom, környezetismeret, technika irodalom, környezet-ismeret, technika irodalom Rajz és vizuális kultúra, környezetismeret magyar nyelv és irodalom, matematika Technika és életvitel Rajz és vizuális kultúra, környezetismeret magyar nyelv és irodalom, matematika Rajz és vizuális kultúra, környezetismeret magyar nyelv és irodalom, matematika Munkaterv Behozott tárgyak Fogalmazási készség, lényegkiemelés, helyesírás fejlesztése alkalmazkodó és csoportkezelő képesség fejlesztése Szómagyarázat plakáton elhelyezve Fotók Ivócsanak Fotók Fotók

13 Alkotómunka: A látottakról, hallottakról az ismeretek rendszerezése, rajzok, plakátok készítése választott technikával. (mindhárom meglátogatott helyszín vonatkozásában), múlt-jelen öszszehasonlítása a használati tárgyakra fókuszálva Alkotómunka: Lépj be a múltba Ópusztaszeren, ahol egy nap is kevés! feladatlap megoldása életkornak megfelelően válogatva Kiállítás rendezés, mesevetítés cia lényegkiemelés, Rendszerező és kifejező képesség, rajzkészség, kulturális kompetencia, fantázia Olvasási és íráskészség, szövegértés fogalmazási készség, lényegkiemelés,helyesírás fejlesztése alkalmazkodó és csoportkezelő képesség fejlesztése Együttműködési készség, szabálykövetés, figyelem, fegyelem, alkalmazkodó képesség, türelem kommunikációs készség, esztétikai érzék, digitális kompetencia Csoport, páros, egyéni Frontális Csoport, frontális Rajz és vizuális kultúra, környezetismeret magyar nyelv és irodalom, matematika Környezetismeret magyar nyelv és irodalom, matematika Környezetismeret magyar nyelv és irodalom, matematika, rajz és vizuális kultúra, technika és életvitel Rajzok, plakátok Feladatlap Kiállítás

14

15 A 2. osztály tevékenysége a Múzeumok hónapja projekt keretében FELADAT Előkészítés, tervezés, a feladat meghirdetése. Elvárások megfogalmazása Szülők tájékoztatása Projektnyitó rendezvény Szervezési feladat: csoportalakítás, a feladatok ismertetése, munkaterv elkészítése Kutatómunka a kiállítások témájának megfelelően Békéscsaba Ópusztaszer Helyi múzeum Feladatlapok kitöltése Alkotómunka Kiállítás előkészítése, Projektzáró rendezvény:értékelés vendégkönyv kiállítások, Dokumentációk öszszegzése FELADAT ÉS IDŐTERV 1. hét 2. hét 3. hét 4. hét május 3-7. május május május 24-28

16 Tevékenységek Kutatómunka: Információk gyűjtése Itt tájékozódhatsz a múzeumokról! címmel az Interneten Csoportalakítás, feladatválasztás a kiállításhoz, munkaterv elkészítése Gyűjtőmunka elindítása: dinoszauruszokról szóló könyvek, játékdínók, gyermekjátékok különböző életkorhoz, régi, családoknál fellelhető használati tárgyak Alkotómunka: Itt tájékozódhatsz a múzeumokról! plakát elkészítése Múzeumlátogatás Múzeumpedagógiai foglalkozás Fejlesztendő készségek, képességek Tájékozódó képesség, olvasási, szövegértési, adatkeresési digitális kompetencia, Szervezőkészség, szociális kompetencia Ismeretszerző képesség, rendszerező képesség, feladattartás Fogalmazási készség, lényegkiemelés, helyesírás fejlesztése Alkalmazkodó és csoportkezelő képesség fejlesztése Illem- és társas viselkedési szabályok betartása, figyelemfejlesztés, koncentrációs képesség Szabálykövetés, Finommotorika, problémamegoldó képesség, figyelem, fegyelem, alkalmazkodó képesség, türelem kommunikációs készség Munkaformák Frontális Csoport Egyéni, iskolán kívüli differenciált munka Csoport Frontális, egyéni Egyéni Tantárgyi kapcsolódások irodalom irodalom, környezetismeret, technika irodalom, környezetismeret, technika irodalom Rajz és vizuális kultúra, környezet-ismeret, magyar nyelv és irodalom, matematika Technika és életvitel Produktum Munkaterv Behozott tárgyak Plakát Fotók Ivócsanak

17 Ópusztaszer: Történeti Emlékpark megismerése Szlovák Néprajzi Gyűjtemény megtekintése Tótkomlóson Alkotómunka: A látottakról, hallottakról az ismeretek rendszerezése, rajzok, plakátok készítése választott technikával. (mindhárom meglátogatott helyszín vonatkozásában), múlt-jelen összehasonlítása a használati tárgyakra fókuszálva Alkotómunka: Lépj be a múltba Ópusztaszeren, ahol egy nap is kevés! feladatlap megoldása életkornak megfelelően válogatva Kiállítás rendezés: Dínópark terepasztal, Játékkiállítás polcrendezés, Régi használati szabálykövetés, figyelem, fegyelem, alkalmazkodó képesség, türelem kommunikációs készség Szabálykövetés, megfigyelő képesség, fegyelem, önfegyelem alkalmazkodó képesség, türelem idegen nyelvi kompetencia lényegkiemelés, Rendszerező és kifejező képesség, rajzkészség, kulturális kompetencia, fantázia Olvasási és íráskészség, szövegértés fogalmazási készség, lényegkiemelés, helyesírás, alkalmazkodó és csoportkezelő képesség Együttműködési, kommunikációs készség, szabálykövetés, figyelem, fegyelem, alkalmazkodó képesség, türelem, esztétikai érzék, kulturális Frontális, egyéni Frontális, egyéni Kooperatív csoport, páros, egyéni Frontális, csoport Csoport, frontális rajz és vizuális kultúra, környezet-ismeret magyar nyelv és irodalom, matematika Rajz és vizuális kultúra, környezet-ismeret magyar nyelv és irodalom, matematika Rajz és vizuális kultúra, környezet-ismeret magyar nyelv és irodalom, matematika Környezetismeret magyar nyelv és irodalom, matematika fotók Fotók Rajzok, plakátok Feladatlap Környezetismeret magyar nyelv és irodalom, matematika, rajz és vizuális kultúra, technika és életkiállítás

18 tárgyak tárlata kompetencia vitel

19

20 A 3. osztály tevékenysége a Múzeumok hónapja projekt keretében FELADAT Előkészítés, tervezés, a feladat meghirdetése. Elvárások megfogalmazása Szülők tájékoztatása Projektnyitó rendezvény Szervezési feladat: csoportalakítás, a feladatok ismertetése, munkaterv elkészítése Kutatómunka a kiállítások témájának megfelelően Békéscsaba Ópusztaszer Helyi múzeum Feladatlapok kitöltése Alkotómunka Kiállítás előkészítése, Projektzáró rendezvény, értékelés vendégkönyv kiállítások Dokumentációk összegzése FELADAT ÉS IDŐTERV 1. hét 2. hét 3. hét 4. hét május 3-7. május május május 24-28

21 Tevékenységek Kutatómunka: viselkedési szabályok összegyűjtése könyvekből, Internetről Csoportalakítás, feladatválasztás a kiállításhoz, munkaterv elkészítése Gyűjtőmunka elindítása: plüssállatok, játék közlekedési eszközök Alkotómunka: Illemkódex plakátjának elkészítése Múzeumlátogatás Múzeumpedagógiai foglalkozás Ópusztaszer: Történeti Emlékpark megismerése Fejlesztendő készségek, képességek Tájékozódó képesség, olvasási és íráskészség, szövegértés Szervezőkészség, szociális kompetencia Ismeretszerző képesség, rendszerező képesség, feladattartás Fogalmazási készség, lényegkiemelés,helyesírás fejlesztése alkalmazkodó és csoportkezelő képesség fejlesztése Illem- és társas viselkedési szabályok betartása, figyelemfejlesztés, koncentrációs képesség Szabálykövetés, finommotorika, problémamegoldó képesség, figyelem, fegyelem, alkalmazkodó képesség, türelem kommunikációs készség Szabálykövetés, figyelem, fegyelem, alkalmazkodó képesség, türelem kommunikációs készség Munkaformák Csoport egyéni Csoport Egyéni, iskolán kívüli differenciált munka Csoport Frontális, egyéni Tantárgyi kapcsolódások irodalom irodalom, környezetismeret, technika irodalom, környezetismeret, technika irodalom Rajz és vizuális kultúra, környezetismeret magyar nyelv és irodalom, matematika Produktum Feljegyzések, jegyzetek Munkaterv Behozott tárgyak Illemkódex plakát formában Fotók Egyéni Technika és életvitel Ivócsanak Frontális, egyéni Rajz és vizuális kultúra, környezetismeret magyar nyelv és irodalom, matematika Fotók Szlovák Néprajzi Szabálykövetés, megfi- Frontális, Rajz és vizuális kul- Fotók

22 Gyűjtemény megtekintése Tótkomlóson Alkotómunka: A látottakról, hallottakról az ismeretek rendszerezése, rajzok, plakátok készítése választott technikával. (mindhárom meglátogatott helyszín vonatkozásában), múlt-jelen összehasonlítása a használati tárgyakra fókuszálva Alkotómunka: Lépj be a múltba Ópusztaszeren, ahol egy nap is kevés! feladatlap megoldása életkornak megfelelően válogatva Kiállítás rendezés Tárlatvezetés gyelő képesség, fegyelem, önfegyelem alkalmazkodó képesség, türelem idegen nyelvi kompetencia lényegkiemelés, Rendszerező és kifejező képesség, rajzkészség, kulturális kompetencia, fantázia Olvasási és íráskészség, szövegértés fogalmazási készség, lényegkiemelés,helyesírás fejlesztése alkalmazkodó és csoportkezelő képesség fejlesztése Együttműködési készség, szabálykövetés, figyelem, fegyelem, alkalmazkodó képesség, türelem kommunikációs készség, esztétikai érzék, kulturális kompetencia Kommunikációs képesség, figyelem, fegyelem, gondolkodási képesség fejlesztése egyéni Csoport, páros, egyéni Páros, egyéni, frontális Csoport, frontális Egyéni túra, környezetismeret magyar nyelv és irodalom, matematika Rajz és vizuális kultúra, környezetismeret magyar nyelv és irodalom, matematika Környezetismeret magyar nyelv és irodalom, matematika Környezetismeret magyar nyelv és irodalom, matematika, rajz és vizuális kultúra, technika és életvitel irodalom Rajzok, plakátok Feladatlap Kiállítás

23

24

25 A 4. osztály tevékenysége a Múzeumok hónapja projekt keretében FELADAT Előkészítés, tervezés, a feladat meghirdetése. Elvárások megfogalmazása Szülők tájékoztatása Projektnyitó rendezvény Szervezési feladat: csoportalakítás, a feladatok ismertetése, munkaterv elkészítése Kutatómunka a kiállítások témájának megfelelően Békéscsaba Ópusztaszer Helyi múzeum Feladatlapok kitöltése Alkotómunka Kiállítás előkészítése, Projektzáró rendezvény, értékelés vendégkönyv kiállítások Dokumentációk összegzése FELADAT ÉS IDŐTERV 1. hét 2. hét 3. hét 4. hét május 3-7. május május május 24-28

26 Tevékenységek Csoportalakítás Témaválasztás Látogatás Békéscsabára a Munkácsy Múzeumba Múzeumpedagógiai foglalkozás: afrikai ivócsanak készítése. Látogatás az Ópusztaszeri Történeti Emlékparkba A Feszty-körkép, skanzen és a történeti emlékpark megtekintése. 1. csoport Kutatómunka Könyvek, állatfigurák, rajzok gyűjtése a dinoszauruszokról könyvtárban, otthon. Vendégkönyv készítése 2. csoport Kutatómunka Régi katonai tárgyak gyűjtése, rendszerezése Interjú a katonaéletről, felszerelésről Pénzérmék gyűjtése, rendszerezése Feladatlapok megoldása. Régi használati tárgyak gyűjtése, rendszerezése Fejlesztendő készségek, képességek Munkaformák Szociális kompetencia Frontális osztálymunka Csoportmunka Kézügyesség Esztétikai érzék Frontális osztálymunka Szabálykövető Kommunikációs Együttműködési Alkalmazkodó és csoportkezelő Rendszerező Lényegkiemelő képesség Kommunikációs Kommunikációs Olvasási Szövegértés Ismeretelsajátító Memória és szókincsfejlesztés Önálló ismeretszerző Olvasás, szövegértés Lényegkiemelő képesség Másolási készség Frontális osztálymunka Egyéni munka Csoportmunka Egyéni munka Csoportmunka Egyéni munka Csoportmunka Páros munka Tantárgyi kapcsolódások irodalom irodalom Környezetismeret Matematika Szlovák nyelv irodalom Produktum Ivócsanak kiállítása Környezetismeret irodalom Környezetismeret Matematika Feladatlapok, rajzok a látottakról Kiállított könyvek, állatfigurák, rajzok vendégkönyv

27 3. csoport Kutatómunka Tárgyak gyűjtése a jövő múzeumába, rendszerezésük Plakátok, rajzok készítése a múzeumokban látottakról. A helyi Szlovák Néprajzi Gyűjtemény megtekintése A tárgyak szlovák neveinek feljegyzése. Feladatlapok Ópusztaszerről Kiállítás berendezése Tárlatvezetés Képzelőerő Idegen nyelvi kompetencia Lényegkiemelő képesség Kézügyesség Rajzkészség Ismeretelsajátító Idegen nyelvi kompetencia Memória és szókincsfejlesztés Helyesírási Rendszerező Csoportmunka Egyéni munka Páros munka Frontális osztálymunka Egyéni munka Angol nyelv Rajz Technika Szlovák népismeret Szlovák nyelv Rajz irodalom irodalom, Szlovák és angol nyelv Rajzok kiállítása a látottakról Feladatlapok eredményei Tárlatvezetés sikere

28

29

30 Az 5. a osztály tevékenysége a Múzeumok hónapja projekt keretében FELADAT ÉS IDŐTERV FELADAT Előkészítés, tervezés, a feladat meghirdetése. Elvárások megfogalmazása Szülők tájékoztatása Projektnyitó rendezvény Szervezési feladat: csoportalakítás, a feladatok ismertetése, munkaterv elkészítése Kutatómunka a kiállítások témájának megfelelően Nagylak Ópusztaszer Anyaggyűjtés Anyaggyűjtés alkotómunka Kiállítás előkészítése, feladatlapok kitöltése Projektzáró rendezvény, értékelés vendégkönyv kiállítások Dokumentációk összegzése 1. hét 2. hét 3. hét 4. hét május 3-7. május május május 24-28

31 Tevékenységek Csoportalakítás Témaválasztás Kirándulás a romániai Nagylakra, kutatómunka, anyaggyűjtés a városban. Látogatás az Ópusztaszeri Történeti Emlékparkba A Feszty-körkép, skanzen és a történeti emlékpark megtekintése. Kézműves foglalkozások A tevékenységek felosztása Anyaggyűjtés: könyvek, adatok keresése a könyvtárban és az interneten Szemléltető tablók készítése A csoport: a pénzről általában B csoport : A Kossuth-bankó C csoport : A korona Fejlesztendő készségek, képességek Szociális kompetencia Adatkeresési, Lényegkiemelő Kommunikációs Idegen nyelvi Olvasási Szövegértés Ismeretelsajátító Memória és szókincsfejlesztés Kézügyesség Együttműködési, Alkalmazkodó Problémamegoldó képesség, Adatkeresési Olvasási, szövegértés, Együttműködési, Alkalmazkodó képesség Rajzkészség Fogalmazási készség, helyesírás fejlesztés Csoportkezelő Munkaformák Frontális osztálymunka Csoportmunka Frontális osztálymunka Egyéni munka Csoportmunka Frontális osztálymunka Egyéni munka Csoportmunka Tantárgyi kapcsolódások Történelem Szlovák nyelv Szlovák népismeret Földrajz irodalom Technika irodalom Történelem Informatika irodalom Rajz és vizuális kultúra Technika Történelem Produktum Munkaterv Könyvek, nyomtatott anyagok kiállítása az adott témáról Mi a pénz? - címmel szemléltető tabló a pénz fogalmáról, írásos és képes ismertetővel A Kossuthbankó története szemléltető tabló, írásos és képes ismertetővel A korona, mint pénzeszköz szemléltető tabló, írásos és képes ismertetővel

32 D csoport: A pengő Régi pénzek gyűjtése barátoktól, ismerősöktől, családi gyűjteményekből A honfoglalás koráról szóló kiállítás megtervezése A tevékenységek felosztása, csoportalakítás Anyaggyűjtés: könyvek, adatok keresése a könyvtárban és az interneten A csoport: Szemléltető tablók készítése: A honfoglalás kora B csoport: Szemléltető tablók készítése: Életmód és lakóhely C csoport: Szemléltető tablók készítése: Harcmodor és fegyverzet D csoport: Szemléltető tablók készítése: Kultúra és művészet rovásírás, viselet E csoport: Neveink rovásírással Kommunikációs készség Együttműködési, alkalmazkodó és csoportkezelő képesség Adatkeresési, problémamegoldó képesség, lényegkiemelő és kommunikációs készség Olvasási, szövegértési, együttműködési, alkalmazkodó képesség rajzkészség fogalmazási készség, helyesírás fejlesztés együttműködési, alkalmazkodó és csoportkezelő képesség Csoportmunka Egyéni munka Csoportmunka Csoportmunka, frontális Egyéni munka csoportmunka Csoportmunka irodalom Történelem magyar nyelv és irodalom természetismeret technika rajz és vizuális kultúra magyar nyelv és irodalom történelem informatika Történelem természetismeret magyar nyelv és irodalom matematika A pengő története szemléltető tabló, írásos és képes ismertetővel Régi pénzek Könyvek, nyomtatott anyagok kiállítása Térkép a honfoglalás koráról, az őshazákról, időszalag Szemléltető tabló életmód és lakóhely; A fegyverzetet és harcmodor A rovásírást bemutató tabló, képek a honfoglalás korának viseleteiről rovásírással készült osztálynévsor

33 Kövek, növények, játék lovak gyűjtése a terepasztalhoz Jurták készítése Figurák készítése honfoglalás kori viselet Terepasztal berendezése honfoglalás kori település A szemléltető tablók, tarsolylemez tervek elhelyezése Prezentáció készítése a honfoglalás koráról - a számítógép használata A tablók elhelyezése A kiállítandó pénzek elhelyezése, üveglap alá rendezése Egyéni munka frontális Csoportmunka egész osztály Kommunikációs készség, egészséges versenyszellem kialakítása együttműködési, alkalmazkodó képesség, problémamegoldó rajzkészség Együttműködési, alkalmazkodó képesség, problémamegoldó képesség Természetismeret történelem rajz és vizuális kultúra technika Történelem természetismeret technika Rajzkészség Egyéni munka Rajz és vizuális kultúra Együttműködési, alkalmazkodó képesség Lényegkiemelés, helyesírás fejlesztése, adatkeresési képesség, digitális kompetencia Együttműködési, alkalmazkodó képesség Együttműködési, alkalmazkodó képesség alapanyagok a terepasztal berendezéséhez kis méretű jurták a terepasztalhoz Figurák a terepasztalhoz Tarsolylemezek tervezése Terepasztal honfoglalás kori település jurtákkal lovakkal, korabeli öltözetű figurákkal Tarsolylemezeket ábrázoló rajzok Csoportmunka Technika Szemléltető tablók a honfoglalás koráról, rovásírással készült feliratok Csoportmunka Informatika történelem magyar nyelv és irodalom A honfoglalás kora - prezentáció Csoportmunka Szemléltető tablók, régi pénzek kiállítása Csoportmunka Technika Szemléltető tablók, régi pénzek kiállítása

34

35

36 Az 5. b osztály tevékenysége a Múzeumok hónapja projekt keretében FELADAT Előkészítés, tervezés, a feladat meghirdetése. Elvárások megfogalmazása Szülők tájékoztatása Projektnyitó rendezvény Szervezési feladat: csoportok megalakítása a feladatoknak megfelelően munkaterv elkészítése Kutatómunka a történelem nagy korszakairól, oktatástanulás témáról Nagylak Ópusztaszer Állóképek megtervezése, dramatizálás Díszletek elkészítése feladatlapok kitöltése, gyakorlás Projektzáró rendezvény, értékelés vendégkönyv Színházi előadás Dokumentációk öszszegzése FELADAT ÉS IDŐTERV 1. hét 2. hét 3. hét 4. hét május 3-7. május május május 24-28

37 Tevékenységek Kutatómunka: Információk gyűjtése a különböző korok iskolarendszeréről az őskortól napjainkig Csoportalakítás, feladatválasztás az előadáshoz, munkaterv elkészítése Gyűjtőmunka elindítása: eszközök, jelmezek, dalok, tárgyak, díszlet, forgatókönyv két nyelven (magyar, szlovák) Alkotómunka: az előadás próbái, folyamatos alakítása Múzeumlátogatás: templom, temető, líceum Nagylakon (Románia) Ópusztaszer: Történeti Emlékpark megismerése Fejlesztendő készségek, képességek Tájékozódó képesség, olvasási, szövegértési, adatkeresési digitális kompetencia, Szervezőkészség, szociális kompetencia Ismeretszerző képesség, rendszerező képesség, feladattartás, idegen nyelvi kompetencia, manuális készség, kreativitás, fantázia, Fogalmazási készség, kommunikáció, alkalmazkodó és csoportkezelő képesség, memória fejlesztés Illem- és társas viselkedési szabályok betartása, figyelemfejlesztés, koncentrációs képesség idegen nyelvi kompetencia Szabálykövetés, figyelem, fegyelem, alkalmazkodó képesség, türelem kommunikációs készség, kézügyesség, Munkaformák Egyéni, iskolán kívüli differenciált munka, frontális Csoport Egyéni, csoport, iskolán kívüli differenciált munka Csoport Frontális, egyéni Frontális, Tantárgyi kapcsolódások irodalom, történelem, informatika, matematika irodalom, történelem, technika irodalom, történelem, énekzene, szlovák nyelv, matematika, rajz és vizuális kultúra, technika irodalom, énekzene, szlovák nyelv, rajz és vizuális kultúra, technika Rajz és vizuális kultúra, történelem, magyar nyelv és irodalom, szlovák nyelv, szlovák népismeret Rajz és vizuális kultúra, környezet-ismeret magyar nyelv és irodalom, matematika Produktum Munkaterv Elkészült jelmezek, díszletek Feliratok Fotók Fotók

38 Kézműves foglalkozások Alkotómunka: Lépj be a múltba Ópusztaszeren, ahol egy nap is kevés! feladatlap megoldása életkornak megfelelően válogatva Előadóterem berendezése: Előadás: Jelenetek az iskola történetéből az őskortól napjainkig Madame Tussaud oktatás történeti panoptikuma szabálykövetés, finommotorika, problémamegoldó képesség, figyelem, fegyelem, alkalmazkodó képesség, türelem kommunikációs készség Olvasási és íráskészség, szövegértés fogalmazási készség, lényegkiemelés,helyesírás fejlesztése alkalmazkodó és csoportkezelő képesség fejlesztése Együttműködési készség, szabálykövetés, figyelem, fegyelem, alkalmazkodó képesség, türelem kommunikációs készség, esztétikai érzék, kulturális kompetencia egyéni Frontális, csoport Csoport Technika és életvitel környezetismeret magyar nyelv és irodalom, matematika történelem magyar nyelv és irodalom, énekzene, természetismeret szlovák nyelv merített papír, bőrdíszműves tárgy feladatlap előadás

39

40 A 6. osztály tevékenysége a Múzeumok hónapja projekt keretében FELADAT Előkészítés, tervezés, a feladat meghirdetése. Elvárások megfogalmazása Szülők tájékoztatása Projektnyitó rendezvény Szervezési feladat: csoportalakítás, a feladatok ismertetése, munkaterv elkészítése Kutatómunka a kiállítások témájának megfelelően Nagylak Ópusztaszer Anyaggyűjtés Anyaggyűjtés alkotómunka Kiállítás előkészítése, feladatlapok kitöltése Projektzáró rendezvény, értékelés vendégkönyv kiállítások Dokumentációk összegzése FELADAT ÉS IDŐTERV 1. hét 2. hét 3. hét 4. hét május 3-7. május május május 24-28

41 Tevékenységek Kutatómunka: Információk gyűjtése a magyar világörökségekről Csoportalakítás, feladatok elosztása Gyűjtőmunka (információ, képek) Alkotómunka, prezentáció, fali szemléltetőtáblák készítése Fejlesztendő készségek, képességek Olvasási, szövegértési, adatkeresési, tájékozódó képesség fejlesztése Alkalmazkodó, együttműködési, kommunikációs képességek fejlesztése Lényegkiemelő, szabálykövető, fogalmazási, rendszerező képesség fejlesztése Rendszerező, fogalmazási, együttműködési készség, csoportkezelő képesség fejlesztése, figyelem, fegyelem, türelem esztétikai érzék fejlesztése, digitális kompetencia Munkaformák Egyéni Frontális, csoportmunka Pármunka, csoportmunka Pármunka, csoportmunka Tantárgyi kapcsolódások irodalom, természetismeret, történelem irodalom, természetismeret, történelem irodalom, technika és életvitel, rajz és vizuális kultúra Produktum Munkaterv Prezentáció, fali szemléltetőtáblák a Magyarországon található világörökségekről Nagylak: templom, tájház, temető látogatása Ópusztaszer: Történeti Emlékpark megtekintése Kiállítás előkészítése A tablók elhelyezése Prezentáció bemutatása Tárlatvezetés Figyelem, fegyelem, koncentrációs képesség fejlesztése, viselkedési szabályok betartása, Figyelem, fegyelem, koncentrációs képesség fejlesztése, viselkedési szabályok betartása Együttműködési, alkalmazkodó képesség Együttműködési, alkalmazkodó képesség Csoportmunka Csoportmunka Történelem, rajzés vizuális kultúra szlovák nyelv és népismeret Történelem, rajzés vizuális kultúra, magyar nyelv és Fotók, élménybeszám olók Fotók, élménybeszám olók, feladatlapok megoldása irodalom Csoportmunka Technika Szemléltető tablók, régi pénzek kiállítása Csoportmunka Magyar nyel és irodalom Szemléltető tablók, régi pénzek kiállítása

42

43

44 A 7. osztály tevékenysége a Múzeumok hónapja projekt keretében FELADAT Előkészítés, tervezés, a feladat meghirdetése. Elvárások megfogalmazása Szülők tájékoztatása Projektnyitó rendezvény Szervezési feladat: csoportalakítás, a feladatok ismertetése, munkaterv elkészítése Kutatómunka a kiállítások témájának megfelelően Nagylak Ópusztaszer Anyaggyűjtés Anyaggyűjtés alkotómunka Kiállítás előkészítése, feladatlapok kitöltése Projektzáró rendezvény, értékelés vendégkönyv kiállítások Dokumentációk összegzése FELADAT ÉS IDŐTERV 1. hét 2. hét 3. hét 4. hét május 3-7. május május május 24-28

45 Tevékenységek Kutatómunka: régiségek környezetünkben Gyűjtőmunka: a családban található régi fényképek, régi használati tárgyak felmérése Csoportalakítás: érdeklődés szerint, feladatok kijelölése Nagylak Ópusztaszer: Történeti Emlékpart megtekintése Alkotómunka: plakát készítése, feladatlap kitöltése Fejlesztendő készségek, képességek Olvasási, szövegértési, adatkeresési, digitális kompetencia, fogalmazási készség, helyesírás fejlesztés, elemi matematikai készség, problémamegoldó képesség, Együttműködési, alkalmazkodó képesség, problémamegoldó képesség, lényegkiemelő, kommunikációs készség, Együttműködési, alkalmazkodó képesség, fogalmazási készség, helyesírás fejlesztés, adatkeresési, elemi matematikai készség, csoportkezelő képesség Helyesírás fejlesztés, adatkeresési, elemi matematikai készség, problémamegoldó képesség, idegen nyelvi, digitális kompetencia fejlesztése Olvasás, szövegértés, együttműködési, alkalmazkodó képesség, helyesírás fejlesztés, adatkeresési, elemi matematikai készség, idegen nyelvi kompetencia fejlesztése Olvasás, szövegértés, együttműködési, alkalmazkodó képesség, szabálykövető, rajzkészség, fogalmazási készség, helyesírás fejlesztés, adatkeresési, elemi matematikai készség, csoportkezelő képesség Munkaformák Frontális Egyéni (iskolán kívüli) Csoportmunka (kooperatív technikák) Frontális Frontális, egyéni, Csoportmunka Tantárgyi kapcsolódások irodalom, szlovák népismeret, szlovák nyelv és irodalom, informatika, történelem, matematika irodalom, szlovák népismeret, szlovák nyelv és irodalom, informatika, történelem irodalom, technika, matematika Szlovák nyelv és irodalom, népismeret, történelem, rajz és vizuális kultúra, biológia, Történelem, magyar nyelv és irodalom, matematika, fizika, biológia, földrajz, rajz és műalkotások elemzése, angol, testnevelés irodalom, szlovák népismeret, szlovák nyelv és irodalom, informatika, történelem, technika Produktum Behozott tárgyak Tervezés dokumentumai Fotók Fotók Plakát, feladatlap

46 Szlovák szakkifejezések gyűjtése Kiállítási dokumentumok, képek előkészítése, válogatása, scannelése Kiállítás berendezése Együttműködési, alkalmazkodó képesség, problémamegoldó képesség, idegen nyelvi kompetencia fejlesztése Olvasás, szövegértés, szabálykövető, rajzkészség, problémamegoldó képesség, lényegkiemelő, kommunikációs készség Együttműködési, alkalmazkodó képesség, problémamegoldó képesség, Páros Frontális, egyéni, páros Frontális, csoportmunka Szlovák nyelv és irodalom, népismeret, informatika Informatika, technika, rajz és műalkotások elemzése, matematika irodalom, matematika, rajz és vizuális kultúra, technika Táblázat Plakát Kiállítás

47

48 A 8. osztály tevékenysége a Múzeumok hónapja projekt keretében FELADAT Előkészítés, tervezés, a feladat meghirdetése. Elvárások megfogalmazása Szülők tájékoztatása Projektnyitó rendezvény Szervezési feladat: csoportalakítás, a feladatok ismertetése, munkaterv elkészítése Kutatómunka a kiállítások témájának megfelelően Nagylak Ópusztaszer Anyaggyűjtés alkotómunka Kiállítás előkészítése, feladatlapok kitöltése Projektzáró rendezvény, értékelés vendégkönyv kiállítások Dokumentációk összegzése FELADAT ÉS IDŐTERV 1. hét 2. hét 3. hét 4. hét május 3-7. május május május 24-28

49 Tevékenységek Elvárások megfogalmazása Csoportalakítás Témaválasztás Szülők tájékoztatása Kirándulás a romániai Nagylakra, kutatómunka, anyaggyűjtés a városban. Látogatás az Ópusztaszeri Történeti Emlékparkba A Feszty-körkép, skanzen és a történeti emlékpark megtekintése. Kézműves foglalkozások Úti beszámoló, tabló készítése az ópusztaszeri tanulmányi kirándulásról. A tanulmányi kiránduláson készített fotók kiválasztása, rendezése és magyarázat készítése. Magyar-angolszlovák-tótkomlósi nyelvjárás képes szótár összeállítása a múzeumoz kapcsolódó kifejezésekkel. A tótkomlósi és a nagylaki templomot összehasonlító tabló készítése. A megismert adatok és képek segítségével a két templom összehasonlítása. Fejlesztendő készségek, képességek Szociális kompetencia Adatkeresési, Lényegkiemelő Kommunikációs Idegen nyelvi Olvasási Szövegértés Ismeretelsajátító Memória és szókincsfejlesztés Kézügyesség Lényegkiemelő, együttműködési, fogalmazási, helyesírási, készség fejlesztése. Idegen nyelvi, anyanyelvi, asszociatív, kooperációs készség fejlesztése, digitális kompetencia Adatkeresési, együttműködési, lényegkiemelő készség fejlesztése. Munkaformák Frontális osztálymunka Csoportmunka Tantárgyi kapcsolódások Frontális osztály-történelemunka Szlovák nyelv Szlovák népismeret Egyéni munka Csoportmunka Csoportmunka Csoportmunkában Földrajz irodalom Technika Történelem, magyar nyelvtan földrajz, népismeret, médiaismeret Szlovák nyelv angol nyelv magyar nyelv népismeret informatika irodalom informatika történelem szlovák népismeret Produktum Papírmerítés tárgyai Képes, szöveges magyar nyelvű tabló Háromnyelvű és helyi nyelvjárási kifejezéseket tartalmazó képes szótár A két templom képeit és magyarázatot tartalmazó tabló

50 Szlovák nyelvű prezentáció készítése a tótkomlósi tájházban szerzett tapasztalatok alapján. A tájházban szerzett élmények, tapasztalatok öszszegzése, feldolgozása. Békés megyei tájházakról ismertető tabló készítése. Megfigyelő, lényegkiemelő, informatikai, idegen nyelvi készség fejlesztése, digitális kompetencia Csoportmunka Egyéni frontális Szlovák népismeret szlovák nyelv informatika Olvasási, anyanyelvi, együttműködési, lényegkiemelő készség fejlesztése Népismeretmagyar nyelv informatika Szlovák nyelvű prezentáció Képes, szöveges magyar nyelvű tabló

51

52 III. Összegzés A Múzeumok hónapja projekt önálló egységként szerves módon beilleszthető az iskolai képzési rendbe. Tanórai keretek között integrált témaként, a hagyományostól eltérő módszerekkel egy konkrét téma, probléma körbejárását teszi lehetővé. A Múzeumok hónapja projekt feldolgozásakor a téma jellegéből adódóan szerepet kaptak a különböző műveltségterületek és tantárgyak (magyar, angol és szlovák nyelv, szlovák népismeret, történelem, matematika, természetismeret, technika, rajz, informatika). A projekt ideje alatt lehetőség nyílt arra, hogy a pedagógus és a gyermekek egyenrangú partnerként tevékenykedjenek együtt, változatos munkaformákkal, módszerekkel pl. drámapedagógia, kooperatív csoportmunka-, különböző kompetenciáikat alkalmazva segítették a projekt megvalósulását. A projekthez való kedv, érdeklődés felkeltéséhez a tanulók számára elengedhetetlen volt a békéscsabai Munkácsy Múzeumnak, Tótkomlós Szlovák Néprajzi Gyűjteményének, a romániai testvérvárosunknak, Nagylaknak muzeális értékeinek és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparknak a megtekintése. Az anyaggyűjtés során a gyermekeket körülvevő elsődleges szocializációs közeg (szülők, nagyszülők, rokonok) közreműködésére, illetve a köztük lévő kommunikációs kapcsolat elmélyítésére adódott lehetőség. Lényeges eleme a projektnek, hogy a szlovákok lakta Nagylakon megismerkedhettek városaink közös múltjával, bizonyítékot találtak közös történelmünkre: azonos vezetéknevek a temetőben, hasonló evangélikus templom, régi ruhaviselet, ill. használati tárgyak stb., lehetőségük nyílt a szlovák nyelv alkalmazására az iskolán kívül is. Az osztályok saját múzeumainak tervezése, berendezése során megmutatkozott a gyermekek érdeklődésének sokszínűsége. A téma közel állt hozzájuk, hiszen ötleteiket valósíthatták meg, nagy aktivitással vettek részt a múzeumok, kiállítások elkészítésében. Projektünk lehetőséget biztosított az alkotásra: rajzok, kerámia és egyéb kézműves technikával készült tárgyak, makettek, tablók készültek (kiállítás), drámajátékot alkalmaztak (oktatás történeti panoptikum), prezentációkat mutattak be (tanulótársak, pedagógusok, szülők előtt), előadások, tárlatvezetéseket készítettek és mutattak be adott témában hallgatóság előtt.

53 A Múzeumok hónapja projekt kiválóan szolgálta a kompetencia alapú oktatás megvalósítását. Egyik fő feladatának tekintette a szocializálást és attitűdformálást. Középpontjába a képesség és készségfejlesztést állította, úgy, hogy a komplex szaktárgyi célok is megvalósulhattak. A téma összetettségéből adódóan lehetőség nyílt arra, hogy együttesen dolgozzunk fel különböző műveltségi területeket, melynek során fejleszthettük a diákok képességeit, készségeit és valamennyi kompetenciájuk együttesen fejlődött. A projekt feldolgozása során elsősorban a szociális és életviteli kompetenciáik fejlődtek, de nem hanyagolható el a szövegértés-szövegalkotás, az idegen nyelvi és anyanyelvi kommunikáció, a digitális kompetencia, a tanulás tanulása és a kulturális kompetenciák fejlődése sem. A projektmunka során észrevettük, hogy javult a tanulók munkához való viszonya, motiváltabbak lettek, mint hagyományos oktatás esetén. Minden gyermek talált magának olyan feladatot, amelyet sikeresen meg tudott oldani, énképe pozitív irányban változott. Az együttműködések során toleranciájuk és alkalmazkodó képességük fejlődött. A projekt feldolgozásának módja meghagyta a választás szabadságát, megengedte a saját tempóban való haladást, kevesebb kudarc érte a gyermekeket. Lehetőség nyílt arra, hogy tanulóink megismerjék és gyakorolják a múzeumokban szokásos magatartásformákat. Az értékelés a projekt alatt folyamatos volt. Változatos formáival találkozhattak a gyerekek: tanári értékelés, a múzeumpedagógiai foglalkozások vezetőinek értékelése, a csoportok értékelték az egyént, a tanulók értékelték önmagukat. A szülők, tanulók és vendégek a vendégkönyvekbe írták be véleményüket a látottakról, melyek nagyon pozitívak voltak. A diákok által kitöltött klímatesztek is azt bizonyítják, hogy jól érezték magukat a projekt során, a munka hasznosnak és eredményesnek bizonyult. Iskolánk pedagógusai bíznak abban, hogy tanulóink sokáig emlékeznek majd azokra a tényanyagokra, melyek felkutatásában aktívan részt vettek, megértették a személyes tapasztalat útján történő ismeretszerzés fontosságát. A gyermekek a tantárgyak koncentrációja miatt meglátták, hogy a világ kerek egész, minden mindennel összefügg. Fontos lesz számukra az értékek megőrzése, a szlovák és egyetemes kultúra ápolása. Befejezésül még egyszer szeretnénk köszönetet mondani azoknak a szülőknek, nagyszülőknek, muzeológusoknak és pedagógusoknak, akik időt, fáradságot nem kímélve négy héten keresztül örömet szereztek gyermekeinknek.

54 MELLÉKLETEK I. sz. melléklet EMLÉKEZTETŐ TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés- Innovatív intézményekben című pályázati programban az című pályázat megvalósítása során : A Múzeumok hónapja projekt munkafolyamatáról augusztus szeptember 17. A pedagógusok tájékoztatása a tanévnyitó értekezleten a projekt témájáról és idejéről. A szülők tájékoztatása, támogatásuk elnyerése összevont szülői értekezleten március 10. tájékozódás a szakirodalomban, a projekt céljainak Nevelési értekezleten a helyi koncepció kidolgozása, megfogalmazása, a pályázatban rögzített követelmények ismertetése április 16. A projekt megvalósító pedagógusainak (egész tantestület) előkészítő értekezlete: a projekten belül a feldolgozandó területek kijelölése ötletroham segítségével, a felmerült variációk közül ezután a legnépszerűbbek kiválasztása. Projektterv összeállítása, gyűjtőmunkák, szervezési feladatok konkretizálása. Adminisztráció megbeszélése (haladási napló vezetése) áprilisának utolsó hete Az utazásokhoz szükséges szervezési munka lebonyolítása: autóbusz rendelés, belépőjegyek megrendelése. A gyerekek érdeklődésének felmérése az ópusztaszeri kézműves foglalkozások iránt. A múzeumpedagógiai foglalkozások konkretizálása, megrendelése telefonon. Az osztályok faliújságán az ajánlott témák elhelyezése. Tótkomlós, április 30. Mészárosné Hovorka Edit projektasszisztens

55 II. sz. melléklet Múzeumok hónapja Ajánlott témák a projekthez Múzeum fogalma, fajtái, típusai Levéltárak jelentősége, feladatuk Környékünk múzeumai, állandó kiállításai ábrázolásuk térképen Magyarország nevezetes múzeumai, galériái stb. portfólió (album), prezentáció készítése Szlovákia nevezetes múzeumai, néprajzi gyűjteményei A világ nevezetes múzeumai, képtárai stb. portfólió (album), prezentáció készítése Tárlatvezetés megtervezése, előadása Néprajzi gyűjtemények a szlovákok lakta településeken Régi mesterségek és eszközeik Régi gyerekjátékok Hazánk szlovákok lakta régióinak jellemző népviseletei, építészeti szokásai Babaruhák készítése, babák felöltöztetése népviseletekbe Magyarország néprajzi tájegységei Hollókő a világörökség része Mezőhegyes a világörökség várományosa Hazánk természetvédelmi területei, nemzeti parkjaink Növények szlovák népi elnevezései Tótkomlóson (gyógynövények haszna) Kétnyelvű (magyar-szlovák) vagy háromnyelvű (magyar-szlovák-angol) képes szótárak összeállítása a múzeumokban látottak alapján Fényképalbum, prezentáció összeállítása a múzeumlátogatásokon szerzett élményekből Tótkomlós és Nagylak templomának összehasonlítása A templomok művészeti vonatkozásai (stílusjegyek, zene, orgona, liturgia stb.) A jövő múzeumai (Mit állítanál ki bennük a mai tárgyakból?) Egyéb ötletek

56 III. sz. melléklet A TÁMOP Esély a jövőnek Tótkomlóson projekt keretében kezdetét veszi a múzeumok hónapja Programok, amiket kínálunk: Időpont Helyszín Esemény Osztály Aula Megnyitó osztály Nagylak Múzeum-látogatás osztály (Románia) Iskola Mi is az a múzeum? osztály A város, az ország, a világ híres múzeumai Múzeumi házirend Békéscsaba Látogatás a Munkácsy Múzeumba Múzeum-pedagógiai foglalkozás osztály Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark Szlovák Tájház megtekintése Parklátogatás Feszty-körkép megtekintése Lovasbemutató Foglalkozások látogatása: Papírmerítés Bőrdíszműves foglalkozás Nemezelés Oskola Tótkomlós Szlovák Tájház Szlovák ház Néprajzi gyűjtemény megtekintése május 18. Tótkomlós iskola A szerdai projektnap megtervezése; vagy látogatás a helyi múzeumokba, templomba; stb osztály osztály 5-8. osztály május 19. Iskola Projektnap Iskola Projektdélután Az elkészült munkák rendszerezése, kiállítás készítése Iskola Projektzáró rendezvény osztály Iskola Dokumentáció összegzése

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének!

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Beküldendő A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 6. c (21 fő 8 lány, 13 fiú) Résztvevők száma:

Részletesebben

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének!

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Beküldendő A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 5.c Résztvevők száma: 20 fő Időpont: 2008.

Részletesebben

Iskolák a valóságban és a képzelet világában (projekt)

Iskolák a valóságban és a képzelet világában (projekt) Iskolák a valóságban és a képzelet világában (projekt) PROJEKTLEÍRÁS Kiemelt téma: Az iskola világa az irodalomban és a valóságban Az egyes csoportok témái: 1. A mi gimnáziumunk: a Móricz 2. Varázsló-

Részletesebben

INNOVÁCIÓ ADVENT-3 HETES PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSÁNAK LÉPÉSEI

INNOVÁCIÓ ADVENT-3 HETES PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSÁNAK LÉPÉSEI INNOVÁCIÓ ADVENT-3 HETES PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSÁNAK LÉPÉSEI AZ INNOVÁCIÓRÓL Az iskolánkban sok-sok évre visszamenő hagyománya van a karácsonyi műsornak, a tavalyi projekt azonban sokkal több volt ennél.

Részletesebben

MÁTYÁS KIRÁLY VITÉZE VOLTAM

MÁTYÁS KIRÁLY VITÉZE VOLTAM MÁTYÁS KIRÁLY VITÉZE VOLTAM ALAPADATOK KÉSZÍTETTE ÉS MEGVALÓSÍTOTTA Vajda Henrietta, Sikariné Müller Mária, Papp Róbert ÖSSZEFOGLALÁS A tanulók a történelmi olvasmányok feldolgozása során nagyon lelkesek

Részletesebben

Egy hetes projekt (témahét) Munkácsy és kora 2010. február 15-20.

Egy hetes projekt (témahét) Munkácsy és kora 2010. február 15-20. Egy hetes projekt (témahét) Munkácsy és kora 2010. február 15-20. 1. évfolyam Faladatok, cselekvési sor Munkaformák Tantervi tartalom Tárgyi feltétel Időterv Elvárt eredmény Mérés, értékelés A résztvevő

Részletesebben

HELYI TANTERV NÉMET NYELV. I. idegen nyelv. 4. évfolyam 6. évfolyam 8. évfolyam 10. évfolyam 12. évfolyam. nem A1 A2 B1 mínusz B1 megadható

HELYI TANTERV NÉMET NYELV. I. idegen nyelv. 4. évfolyam 6. évfolyam 8. évfolyam 10. évfolyam 12. évfolyam. nem A1 A2 B1 mínusz B1 megadható HELYI TANTERV NÉMET NYELV I. idegen nyelv Első idegen nyelv 4. évfolyam 6. évfolyam 8. évfolyam 10. évfolyam 12. évfolyam KERszintben nem A1 A2 B1 mínusz B1 megadható TANTÁRGYI ÓRASZÁMOK 9. évf. 10. évf.

Részletesebben

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma. 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás u. 8/A. OM azonosító: 203033

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma. 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás u. 8/A. OM azonosító: 203033 Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás u. 8/A. OM azonosító: 203033 Pedagógiai program Német nyelv tantárgy helyi tanterve A nevelőtestület

Részletesebben

Témahét előkészítő megbeszélése:

Témahét előkészítő megbeszélése: Témahét előkészítő megbeszélése: Időpont: 2010. Helye: Csurgay Franciska Általános Iskola Táborfalva Részt vevők: Alsó tagozatos Munkaközösség, igh., Szalonnáné A hét feladatának felvázolása. Gondolat

Részletesebben

HELYI TANTERV NÉMET NYELV ELSŐ IDEGEN NYELV 9. ÉVFOLYAM (NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ OSZTÁLY) ÉVI 504 ÓRA

HELYI TANTERV NÉMET NYELV ELSŐ IDEGEN NYELV 9. ÉVFOLYAM (NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ OSZTÁLY) ÉVI 504 ÓRA HELYI TANTERV NÉMET NYELV ELSŐ IDEGEN NYELV 9. ÉVFOLYAM (NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ OSZTÁLY) ÉVI 504 ÓRA Készült a Nat 2012: 110/2012. (VI. 4.) Korm. rendelet Idegen nyelv műveltségterület, valamint az 51/2012.

Részletesebben

Intézkedési terv a bukások arányának csökkentésére 2013/2014. tanév I. félév 1/9.e osztály (szakács)

Intézkedési terv a bukások arányának csökkentésére 2013/2014. tanév I. félév 1/9.e osztály (szakács) Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola és Szakiskola Intézkedési terv a bukások arányának csökkentésére 2013/2014. tanév I. félév 1/9.e osztály (szakács) 1. Bukások tantárgyankénti

Részletesebben

Építsünk házat! projektterv

Építsünk házat! projektterv Építsünk házat! projektterv Készítette: Szeszenka Gabriella Összefoglalás A projekt során a gyerekek létrehoznak egy önellátásra berendezkedett lakóhelyet. Házat terveznek és építenek, melléképületekkel,

Részletesebben

Hogy én is Tóth Pista bácsi lehessek avagy sütés nélkül készíthető édességek.

Hogy én is Tóth Pista bácsi lehessek avagy sütés nélkül készíthető édességek. Hogy én is Tóth Pista bácsi lehessek avagy sütés nélkül készíthető édességek. Készítette: Zsebeházy Ágnes Bevezetés Minden rendes gyerek szereti az édességet. Nem egyformán és nem ugyanazt. Az anyukák,

Részletesebben

Osztályfőnöki helyi tanterv 1-4. évfolyam

Osztályfőnöki helyi tanterv 1-4. évfolyam Osztályfőnöki helyi tanterv 1-4. évfolyam Az osztálytanítónak és az osztályfőnöknek fontos szerepe van a gyermek személyiségének fejlesztésében, segítenie kell a napjainkban nehezen élhető világunkban

Részletesebben

A TÁMOP-3.1.4/08/2 2008-0072 Kompetencia alapú oktatás egyenlı hozzáférés Innovatív intézményekben pályázat innovációi

A TÁMOP-3.1.4/08/2 2008-0072 Kompetencia alapú oktatás egyenlı hozzáférés Innovatív intézményekben pályázat innovációi Kompetencia alapú oktatás Nyíregyházán A TÁMOP-3.1.4/08/2 2008-0072 Kompetencia alapú oktatás egyenlı hozzáférés Innovatív intézményekben pályázat innovációi Móricz Zsigmond Általános Iskola Nyíregyháza,

Részletesebben

SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS AZ 1 4. ÉVFOLYAMON

SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS AZ 1 4. ÉVFOLYAMON SZÖVEGES ÉRTÉKELÉS AZ 1 4. ÉVFOLYAMON Az Országgyűlés döntésének megfelelően, a közoktatási törvény módosításának eredményeként, 2004. szeptember elsejétől kötelezően bevezetésre került félévkor és év

Részletesebben

Helyi tanterv a nyelvi előkészítő évfolyamos képzés számára

Helyi tanterv a nyelvi előkészítő évfolyamos képzés számára Helyi tanterv a nyelvi előkészítő évfolyamos képzés számára Második idegen nyelv 9/NY évfolyam Óraszám: heti 5 óra Célkitűzés: olyan nyelvi alapok megteremtése, melyek a későbbiek során lehetővé teszi

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Német nyelv Készítette: a gimnázium idegen nyelvi szakmai munkaközössége 2015. A német nyelv tantárgy helyi tanterve a többször módosított,

Részletesebben

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Szövegértés és szövegalkotás fejlesztése:

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Szövegértés és szövegalkotás fejlesztése: Beküldendő A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 7. osztály Résztvevők száma: 14 fő Időpont:

Részletesebben

Az életpálya-építést elősegítő pályaorientációs programok az általános iskola felső tagozatán

Az életpálya-építést elősegítő pályaorientációs programok az általános iskola felső tagozatán KTKT Általános Iskola és Középiskola Kossuth Lajos Általános Iskolája SOLTVADKERT Az életpálya-építést elősegítő pályaorientációs programok az általános iskola felső tagozatán Készítette: Szabadiné Viszmeg

Részletesebben

Romák a történelemben Mária Teréziától napjainkig

Romák a történelemben Mária Teréziától napjainkig SZKA_211_17 p o l g á r a d e m o k r á c i á b a n Historia Romani I. Romák a történelemben Mária Teréziától napjainkig A modul szerzője: Bársony János és Tomory Ibolya SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI

Részletesebben

Az iskolai hagyományok, ünnepségek megújítása I.

Az iskolai hagyományok, ünnepségek megújítása I. SZKB_212_07 Felkészülés a felnőtt szerepekre z iskolai hagyományok, ünnepségek megújítása I. modul szerzõje: Simon Gabriella SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 12. ÉVFOLYM 120 Szociális,

Részletesebben

Kerettanterv Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1 4. évfolyam

Kerettanterv Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1 4. évfolyam Kerettanterv Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1 4. évfolyam Célok, feladatok Az alapfokú nevelés-oktatás első szakasza, az alsó tagozat az iskolába lépő kisgyermekben óvja és továbbfejleszti

Részletesebben

Tanterv a két tanítási nyelvű általános iskolai célnyelvi civilizáció tantárgy oktatásához 5-8.

Tanterv a két tanítási nyelvű általános iskolai célnyelvi civilizáció tantárgy oktatásához 5-8. Tanterv a két tanítási nyelvű általános iskolai célnyelvi civilizáció tantárgy oktatásához 5-8. I. Bevezetés Az önálló tematikával megjelenő, de a célnyelvek keretei között is oktatható célnyelvi civilizáció

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Olasz nyelv Készítette: a gimnázium idegen nyelvi szakmai munkaközössége 2015. 1 Tartalom Olasz nyelv, második idegen nyelv, alapóraszámú képzés... 3 2 Kerettantervi

Részletesebben

I. INTÉZMÉNYI ADATOK II. BEVEZETÉS

I. INTÉZMÉNYI ADATOK II. BEVEZETÉS I. INTÉZMÉNYI ADATOK Az intézmény neve: Baross Gábor Általános Iskola Székhelye: Budapest, XXII. Dózsa György út 84-94. Fenntartó: Budapest, XXII. kerület Önkormányzata Működési terület: általános iskola

Részletesebben

HELYI TANTERV BIOLÓGIA Tantárgy

HELYI TANTERV BIOLÓGIA Tantárgy Energetikai Szakközépiskola és Kollégium 7030 Paks, Dózsa Gy. út 95. OM 036396 75/519-300 75/414-282 HELYI TANTERV BIOLÓGIA Tantárgy 0-2 - 2-1 óraszámokra Készítette: Csajáginé Nikl Katalin szaktanár Ellenőrizték:

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Informatika. készült. a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 5-8./2.2.15.

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Informatika. készült. a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 5-8./2.2.15. 1 Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Informatika készült a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 5-8./2.2.15. alapján 5-8. évfolyam 2 5-8. évfolyam Az informatika tantárgy ismeretkörei,

Részletesebben

A HOLLÓKŐI ÁLTALÁNOS ISKOLA. Pedagógiai Programja

A HOLLÓKŐI ÁLTALÁNOS ISKOLA. Pedagógiai Programja A HOLLÓKŐI ÁLTALÁNOS ISKOLA Pedagógiai Programja Nevelőtestület jóváhagyásának dátuma: 2013. március 25. A fenntartói jóváhagyás dátuma:. A tervezett felülvizsgálat dátuma:.. Készítette: Nagy Katalin igazgató

Részletesebben

Informatika helyi tanterv Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Informatika helyi tanterv Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2014/15 Informatika helyi tanterv Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Szeghalom 2014/15 INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz,

Részletesebben

A Herman Ottó Általános Iskola helyi tanterve

A Herman Ottó Általános Iskola helyi tanterve A budaörsi Herman Ottó Általános Iskola helyi tanterve 2010. Tartalom 1. Az egyes évfolyamokon tanított tantárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, valamint ezek óraszámai... 3 1.1 1-4.

Részletesebben

Óraszám: heti 3 óra A kerettanterv által biztosított óraszám szabadon felhasználható 10%-át a tananyag elmélyítésére fordítjuk

Óraszám: heti 3 óra A kerettanterv által biztosított óraszám szabadon felhasználható 10%-át a tananyag elmélyítésére fordítjuk Második idegen nyelv 9-12.évfolyam Óraszám: heti 3 óra A kerettanterv által biztosított óraszám szabadon felhasználható 10%-át a tananyag elmélyítésére fordítjuk 9. évfolyam A 9. évfolyamon kezdődő második

Részletesebben

http://www.physicsbox.com/indexrobotprogen.html http://www.kongregate.com/games/coolio_niato/lighbot-2-0?ref=search

http://www.physicsbox.com/indexrobotprogen.html http://www.kongregate.com/games/coolio_niato/lighbot-2-0?ref=search INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

Kerettanterv Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1 4. évfolyam

Kerettanterv Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1 4. évfolyam Kerettanterv Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1 4. évfolyam Célok, feladatok Az alapfokú nevelés-oktatás első szakasza, az alsó tagozat az iskolába lépő kisgyermekben óvja és továbbfejleszti

Részletesebben

ÓVODAI CSOPORTNAPLÓ 2015/2016. NEVELÉSI ÉV

ÓVODAI CSOPORTNAPLÓ 2015/2016. NEVELÉSI ÉV AZ ÓVODA LOGÓJA ÓVODAI CSOPORTNAPLÓ 2015/2016. NEVELÉSI ÉV csoport részére TARTALOMJEGYZÉK A gyermekek névsora és óvodai jele... 7 A gyermekek névsora korcsoport szerint... 8 Születésnapok nyilvántartása...

Részletesebben

Helyi tanterv a nyelvi előkészítő évfolyamos képzés számára

Helyi tanterv a nyelvi előkészítő évfolyamos képzés számára Helyi tanterv a nyelvi előkészítő évfolyamos képzés számára 9./ NY évfolyam Első idegen nyelv Célkitűzés és feladatok: a különböző iskolákból, különböző nyelvi felkészültséggel érkező tanulók egy szintre

Részletesebben

Tánc és dráma /modul tantárgy/

Tánc és dráma /modul tantárgy/ Tánc és dráma /modul tantárgy/ 5-6. évfolyam TÁNC ÉS DRÁMA 5-6. ÉVFOLYAM 1 BEVEZETŐ Tánc és dráma választható modul tantárgy 5-6. évfolyam A dráma és tánc tanítása komplex pedagógiai munka, mely a különféle

Részletesebben

ÚÁMK Általános Iskolája Baja 2011. április 11-15.

ÚÁMK Általános Iskolája Baja 2011. április 11-15. OKOS DÖNTÉS, SZELEKTÍV GYŰJTÉS! Környezetvédelmi projekt ÚÁMK Általános Iskolája Baja 2011. április 11-15. Készítette: Faidtné Árkovics Margit A környezetvédelem jelen életünk egyik kiemelkedő fontosságú

Részletesebben

SZERB NÉPISMERET. 1 Ey nyitott oktatási módszer, amely a tanulók önellenőrzésén alapul.

SZERB NÉPISMERET. 1 Ey nyitott oktatási módszer, amely a tanulók önellenőrzésén alapul. SZERB NÉPISMERET A hazai szerb nemzetiség számára a nyelv és a kultúra az identitás fenntartásának és megerősödésének alapvető feltétele. A már évtizedek óta érzékelhető előrehaladott asszimilációs folyamat

Részletesebben

közötti együttműködések (például: közös, több tantárgyat átfogó feladatok), továbbá az aktív részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai

közötti együttműködések (például: közös, több tantárgyat átfogó feladatok), továbbá az aktív részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai Informatika Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

II. TANTÁRGYI TANTERVEK

II. TANTÁRGYI TANTERVEK II. TANTÁRGYI TANTERVEK AZ ALAPFOKÚ NEVELÉS-OKTATÁS ALAPOZÓ ÉS FEJLESZTŐ SZAKASZÁRA (5-8. évfolyam) A 11/2008, (II.8.)OKM rendelettel módosított 17/2004. (V.20.) OM rendelet 1. számú mellékletével kiadott

Részletesebben

Szentes Város Alpolgármestere 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Ikt. sz.: P-1498/2009 Témafelelős: Kovács Zsuzsa

Szentes Város Alpolgármestere 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Ikt. sz.: P-1498/2009 Témafelelős: Kovács Zsuzsa Szentes Város Alpolgármestere 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Ikt. sz.: P-1498/2009 Témafelelős: Kovács Zsuzsa Tárgy: A nem szakrendszerű oktatás általános iskolák 5. évfolyamán történő bevezetésének tapasztalatai,

Részletesebben

Ismeretszerzési, - feldolgozási és alkalmazási képességek fejlesztésének lehetőségei, feladatai

Ismeretszerzési, - feldolgozási és alkalmazási képességek fejlesztésének lehetőségei, feladatai Célok és feladatok Az általános iskola alsó tagozatán a magyar nyelv és irodalom tantárgy elsődleges célja az anyanyelvi kommunikációs képességek fejlesztése, és az ehhez elengedhetetlen ismeretek elsajátíttatása.

Részletesebben

5.26 Informatika a 6-8. évfolyam számára

5.26 Informatika a 6-8. évfolyam számára 5.26 Óraterv Évfolyam 6. 7. 8. Heti óraszám 1 1 1 Éves óraszám 37 37 37 Bevezetés A helyi tanterv A kerettantervek kiadásának és jogállásának rendjéről szóló 51/2012. (XII. 21.) számú EMMI rendelet 2.

Részletesebben

Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola

Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola Célnyelvi Civilizáció Helyi tanterv 9-2.évfolyam Budapest, 20. május. TARTALOMJEGYZÉK. A tantárgy tanulásának célja 2.. Követelmények. Ellenőrzés,

Részletesebben

INFORMATIKA. 6 évfolyamos osztály

INFORMATIKA. 6 évfolyamos osztály INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Francia nyelv Készítette: a gimnázium idegen nyelvi szakmai munkaközössége 2015. A francia nyelv tantárgy helyi tanterve a többször

Részletesebben

Célnyelvi civilizáció tantárgy. (német nyelv) 5.-8. évfolyam

Célnyelvi civilizáció tantárgy. (német nyelv) 5.-8. évfolyam I. Bevezetés Célnyelvi civilizáció tantárgy (német nyelv) 5.-8. évfolyam Az önálló tematikával megjelenő, de a célnyelvek keretei között is oktatható célnyelvi civilizáció tantárgy tanításának az a célja,

Részletesebben

Tartalom Bevezető 1. A gimnázium bemutatása 2. Nevelési program 3. A gimnázium környezeti nevelési programja

Tartalom Bevezető 1. A gimnázium bemutatása 2. Nevelési program 3. A gimnázium környezeti nevelési programja A CEGLÉDI KOSSUTH LAJOS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2 0 1 3 Tartalom Bevezető 1. A gimnázium bemutatása 1.1. Az iskola adatai 2. Nevelési program 2.1. Pedagógiai alapelvek 2.2. A gimnáziumban folyó

Részletesebben

SZENT LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT BAJA

SZENT LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT BAJA SZENT LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT BAJA A PEDAGÓGIAI-MŰVELŐDÉSI PROGRAM KIEGÉSZÍTÉSE ÉS MÓDOSÍTÁSA A KORMÁNY 2 0 2 /2 0 0 7. (VII. 31.) RENDELETE ALAPJÁN 2007-2008-2009 Tartalom I. BEVEZETÉS 2.

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Holland nyelv Készítette: a gimnázium humán szakmai munkaközössége 2015. A holland nyelv tantárgy helyi tanterve a többször módosított,

Részletesebben

Helyi tanterv alsó tagozat

Helyi tanterv alsó tagozat Tartalomjegyzék Helyi tanterv alsó tagozat Magyar nyelv és irodalom Bevezető... 3 1. évfolyam... 5 2. évfolyam... 11 3. évfolyam... 20 4. évfolyam... 31 Német népismeret Bevezető... 42 1. évfolyam... 43

Részletesebben

Helyi tanterv 2015. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Szabolcs Vezér Gimnáziumának és Szakközépiskolájának helyi tanterve. Angol

Helyi tanterv 2015. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Szabolcs Vezér Gimnáziumának és Szakközépiskolájának helyi tanterve. Angol 2015. Helyi tanterv A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Szabolcs Vezér Gimnáziumának és Szakközépiskolájának helyi tanterve Angol Esti tagozat 2015.01.01. ANGOL NYELV 9 12. évfolyam (Esti tagozat) Az élő

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA 1-2

VIZUÁLIS KULTÚRA 1-2 VIZUÁLIS KULTÚRA 1-2 A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez, környezetünk értő

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A NEVELÉSI- OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK RÉSZÉRE

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A NEVELÉSI- OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK RÉSZÉRE KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A NEVELÉSI- OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK RÉSZÉRE I. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Oktatási Ssz. Munkakör Végzettség

Részletesebben

ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT. Célok, feladatok

ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT. Célok, feladatok ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT Célok, feladatok A természetes és mesterséges környezet anyagainak megismerése, anyagvizsgálati tapasztalatok szerzése érzékszervi tapasztalással. Összefüggések felismerése az anyagok

Részletesebben

Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola Megyervárosi Iskola MÁSODIK IDEGEN NYELV

Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola Megyervárosi Iskola MÁSODIK IDEGEN NYELV MÁSODIK IDEGEN NYELV Az élő idegen nyelv oktatásának alapvető célja a Közös európai referenciakerettel (KER) összhangban a tanulók idegen nyelvi kommunikatív kompetenciájának megalapozása és fejlesztése.

Részletesebben

A Móricz Zsigmond Gimnázium helyi tanterve. Általános rész

A Móricz Zsigmond Gimnázium helyi tanterve. Általános rész A Móricz Zsigmond Gimnázium helyi tanterve Általános rész Tartalom 1. AZ EGYES ÉVFOLYAMOKON TANÍTOTT TANTÁRGYAK, KÖTELEZŐ ÉS VÁLASZTHATÓ TANÓRAI FOGLALKOZÁSOK, EZEK ÓRASZÁMAI... 3 2. A TANKÖNYVEK ÉS MÁS

Részletesebben

Vizuális nevelés. 3. évfolyam. Célok :

Vizuális nevelés. 3. évfolyam. Célok : Vizuális nevelés Célok : 3. évfolyam - A tanulók hozzásegítse a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez, környezetünk értő alakításához. - A gondolkodás

Részletesebben

Mitől fut a futóbab? projektterv

Mitől fut a futóbab? projektterv Mitől fut a futóbab? projektterv Készítette Dienes Dóra, Fodor Alice és Susán Katalin Összefoglalás Indul a verseny! Vajon melyik csoport babja nő a legmagasabbra? 9 csoport számára tervezett növénytani

Részletesebben

SZÉKESFEHÉRVÁRI KOSSUTH LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA

SZÉKESFEHÉRVÁRI KOSSUTH LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA SZÉKESFEHÉRVÁRI KOSSUTH LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA HELYI TANTERV 1-8. évfolyam Módosítva Székesfehérvár 2015. TARTALOMJEGYZÉK 1. A helyi tanterv célja, koncepciója... 3 2. Tantárgyi rendszer és óraszámok...

Részletesebben

A szeretet ereje című témahét beszámolója

A szeretet ereje című témahét beszámolója A szeretet ereje című témahét beszámolója Karácsonykor fényesek a felhők, csillagokból horgol a tél kendőt. Ráteríti hegyek tetejére, fenyőágnak jégrojtos a vége. Karácsonykor mindenki varázsol, meglepetés

Részletesebben

DESIGN TERMINÁL. Középiskolás Program

DESIGN TERMINÁL. Középiskolás Program DESIGN TERMINÁL Középiskolás Program A Design Terminál, a Bridge Budapest és a Cellux Csoport középiskolásoknak szóló oktatási programja egy 6 alkalomból álló workshop-sorozat formájában ismerteti meg

Részletesebben

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISOLA ÉS KOLLÉGIUM

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISOLA ÉS KOLLÉGIUM ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISOLA ÉS KOLLÉGIUM AZ ENYHÉN ÉRTELMI FOGYATÉKOS TANULÓK NEVELŐ-OKTATÓ MUNKÁJÁT ELLÁTÓ SPECIÁLIS SZAKISKOLA KÖTELEZŐ 9/E ELŐKÉSZÍTŐ ÉVFOLYAMÁNAK HELYI TANTERVE Célok és

Részletesebben

HELYI TANTERV VIZUÁLIS KULTÚRA

HELYI TANTERV VIZUÁLIS KULTÚRA HELYI TANTERV VIZUÁLIS KULTÚRA A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb értelmezéséhez és megítéléséhez,

Részletesebben

II. RÉSZ Kompetenciafejlesztés, műveltségközvetítés, tudásépítés

II. RÉSZ Kompetenciafejlesztés, műveltségközvetítés, tudásépítés Nemzeti alaptanterv 45 II. RÉSZ Kompetenciafejlesztés, műveltségközvetítés, tudásépítés II.1. A kulcskompetenciák 3 Az Európai Unióban kulcskompetenciákon azokat az ismereteket, készségeket és az ezek

Részletesebben

1. kompetencia Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás

1. kompetencia Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás 1. kompetencia Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás Szaktárgyi KKK-k: Ismeri az egyetemes és magyar művészettörténet főbb korszakait, tendenciáit, képes azok szintézisszerű áttekintésére.

Részletesebben

TÁRSADALMI, ÁLLAMPOLGÁRI ÉS GAZDASÁGI ISMERETEK

TÁRSADALMI, ÁLLAMPOLGÁRI ÉS GAZDASÁGI ISMERETEK TÁRSADALMI, ÁLLAMPOLGÁRI ÉS GAZDASÁGI ISMERETEK I. Óraszámok: Évfolyam Heti óraszám Éves óraszám 5. 2 74 6. 2 74 II. Célok és feladatok Az 5 6. évfolyamon történő társadalomismeret-oktatás céljai sokrétűek.

Részletesebben

AZ EMBER ÉS TÁRSADALOM A TÖRTÉNELEM KERETTANTERVEK. Kaposi József

AZ EMBER ÉS TÁRSADALOM A TÖRTÉNELEM KERETTANTERVEK. Kaposi József AZ EMBER ÉS TÁRSADALOM A TÖRTÉNELEM KERETTANTERVEK Kaposi József Történelem Közműveltségi tartalmak 1-4. évfolyamon a helyi és mikro-történelem jelenik meg (személyes, családi történelem, valamint a magyar

Részletesebben

Munkácsy Mihály Általános Iskola Beszámoló

Munkácsy Mihály Általános Iskola Beszámoló 68. Munkácsy Mihály Általános Iskola Beszámoló 2006-2011. Készítette: Egyházi Viktorné sk. igazgató 1 Tartalom I. Iskolánkról... 2 II. Személyi feltételek... 2 III. Iskolánk felszereltségének alakulása...

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA. Célok és feladatok

VIZUÁLIS KULTÚRA. Célok és feladatok VIZUÁLIS KULTÚRA A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez, környezetünk értő alakításához.

Részletesebben

HELYI TANTERV KÉMIA 7-8. évfolyam

HELYI TANTERV KÉMIA 7-8. évfolyam HELYI TANTERV KÉMIA 7-8. évfolyam I. BEVEZETÉS A tananyag tartalma olyan tudományosan megalapozott, korszerű, alapvető kémiai ismereteket foglal magában, amelyek segítségével a tanulók egyrészt megértik

Részletesebben

A moduláris oktatás megszervezése a Vokányi Általános Iskolában

A moduláris oktatás megszervezése a Vokányi Általános Iskolában A kompetencia alapú oktatás megteremtése Vokányban TÁMOP 3.1.4./08/2-2008-0156 A moduláris oktatás megszervezése a Vokányi Általános Iskolában Dráma modul 6. osztály Általános Iskola Vokány, Grundschule

Részletesebben

A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYI ELŐÍRÁSOK

A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYI ELŐÍRÁSOK A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYI ELŐÍRÁSOK A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény pedagógiai programmal kapcsolatos rendelkezései, A nevelési-oktatási

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. kötelező tanórai foglalkozások, és azok óraszámai... 22

TARTALOMJEGYZÉK. kötelező tanórai foglalkozások, és azok óraszámai... 22 PEDAGÓGIAI PROGRAM II. kötet HELYI TANTERV 2010. TARTALOMJEGYZÉK A 2007. ÉVI NEMZETI ALAPTANTERVBEN MEGFOGALMAZOTT ELVEK, CÉLOK, FELADATOK... 3 A kulcskompetenciák fejlesztése... 3 A kulcskompetenciák...

Részletesebben

INFORMATIKA 5-8. évfolyam

INFORMATIKA 5-8. évfolyam INFORMATIKA 5-8. évfolyam A helyi tantervünket az 51/2012. (XII.21.) EMMI rendelet: 2. melléklet 2.3.2 Informatika 5-8. alapján készítettük. A tantárgy nevelési és fejlesztési nak megvalósításához a szabadon

Részletesebben

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz.

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz. INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai célokat szolgáló közösségekben és hálózatokban. Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a

részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai célokat szolgáló közösségekben és hálózatokban. Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakközépiskolás tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata

Részletesebben

Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda Helyi tanterv Nem szakrendszerű tanterv

Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda Helyi tanterv Nem szakrendszerű tanterv Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...2 1.1 Jogi szabályozás...2 1.1.1 A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX törvény... 2 1.1.2 A NAT (243/2003. Korm. rendelet) vonatkozó szabályozási elemei... 3 1.2 A nem szakrendszerű

Részletesebben

A kerékpár története, szerepe a mai

A kerékpár története, szerepe a mai szka105_10 É N É S A V I L Á G Kerékpárral az iskolába A kerékpár története, szerepe a mai életünkben, a biztonságos közlekedés szabályai Készítette: Wágner Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

Részletesebben

Biológia. 10. évfolyam: Élet a mikroszkóp alatt Mikrobiológia. A Föld benépesítői: az állatok. Érthetjük őket? Az állatok viselkedése. 11.

Biológia. 10. évfolyam: Élet a mikroszkóp alatt Mikrobiológia. A Föld benépesítői: az állatok. Érthetjük őket? Az állatok viselkedése. 11. Biológia A gimnáziumi biológiatanítás célja, hogy a tanulók egyre jobban megismerjék és megértsék az élő természet belső rendjét, a szerveződési szintek működésének jellegzetes módjait és funkcióit, az

Részletesebben

kialakulását, az önértékelés és önismeret kialakulása révén pedig a céltudatos önszabályozást. Mindezektől függetlenül a vizuális kultúra tanításának

kialakulását, az önértékelés és önismeret kialakulása révén pedig a céltudatos önszabályozást. Mindezektől függetlenül a vizuális kultúra tanításának VIZUÁLIS KULTÚRA A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak mélyebb átéléséhez, értelmezéséhez, környezetünk értő alakításához.

Részletesebben

Jó gyakorlatok listája. Dobó István Gimnázium 2012

Jó gyakorlatok listája. Dobó István Gimnázium 2012 Jó gyakorlatok listája Dobó István Gimnázium 2012 1. Számítógép a nyelvoktatásban-abc Egy 3 modulos gyakorlati tréninget ajánlok a kollégák számára, ahol nem egy bemutató óra végighospitálásáról vagy egy

Részletesebben

Túl az Üveghegyen - projektterv

Túl az Üveghegyen - projektterv Túl az Üveghegyen - projektterv Készítette Komaság Margit Összefoglalás A projekt során a gyerekek megismerkednek három mesével, a mesék legfontosabb jellemzőivel. Szövegértelmezési, olvasásstratégiai

Részletesebben

KÖZMŰVELŐDÉSI FOGALOMTÁR. (minőségfejlesztési és pályázati munkaanyag)

KÖZMŰVELŐDÉSI FOGALOMTÁR. (minőségfejlesztési és pályázati munkaanyag) KÖZMŰVELŐDÉSI FOGALOMTÁR (minőségfejlesztési és pályázati munkaanyag) 1 2 CÍMNEGYED KÖZMŰVELŐDÉSI FOGALOMTÁR (minőségfejlesztési és pályázati munkaanyag) 3 4 TARTALOM Bevezető 7 1. ALAPFOGALMAK 11 1.1.

Részletesebben

A bajai Bereczki Máté Szakképző Iskola pedagógiai programja

A bajai Bereczki Máté Szakképző Iskola pedagógiai programja A bajai Bereczki Máté Szakképző Iskola pedagógiai programja Baja, 2010. Átdolgozva: 2012. szeptember BEVEZETŐ Az iskola ünnepélyes megnyitására 1904. február 24-én került sor, a várostól e célra kapott

Részletesebben

Életvitel és gyakorlat Helyi tanterv 1-4.évfolyamon

Életvitel és gyakorlat Helyi tanterv 1-4.évfolyamon 2,013/14 Életvitel és gyakorlat Helyi tanterv 1-4.évfolyamon Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Szeghalom 2013/14 Cél és feladatrendszer az 1.-4. évfolyamon A természetes és mesterséges

Részletesebben

KŐBÁNYAI SZÉCHENYI ISTVÁN MAGYAR NÉMET KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA HELYI TANTERVE TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT

KŐBÁNYAI SZÉCHENYI ISTVÁN MAGYAR NÉMET KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA HELYI TANTERVE TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT KŐBÁNYAI SZÉCHENYI ISTVÁN MAGYAR NÉMET KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA HELYI TANTERVE FELSŐ TAGOZAT TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT 2015. 7. évfolyam ÉVES ÓRASZÁM 36 ÓRA HETI 1 ÓRA TÉMAKÖRÖK Háztartás

Részletesebben

ÚJVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV

ÚJVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV ÚJVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV 2012/2013 TARTALOM I. A TANÉVI FELADATOKAT MEGHATÁROZÓ DOKUMENTUMOK II. A 2012/2013-OS TANÉV FELADATTERVE III. RENDEZVÉNYTERV IV. KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK 1. ÓRAKERETSZÁMÍTÁS

Részletesebben

Gödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2132 Göd, Ifjúság köz 1-3. OM azonosító: 032351 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015.

Gödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2132 Göd, Ifjúság köz 1-3. OM azonosító: 032351 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015. 2132 Göd, Ifjúság köz 1-3. OM azonosító: 032351 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015. Tartalomjegyzék ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 5 1. PEDAGÓGIAI PROGRAM JOGSZABÁLYI HÁTTERE... 5 2. PEDAGÓGIAI PROGRAM HATÁLYA ÉS ÉRVÉNYESSÉGE...

Részletesebben

Tájékoztatás az önálló informatika tantárgyról közoktatási intézmények számára

Tájékoztatás az önálló informatika tantárgyról közoktatási intézmények számára Tájékoztatás az önálló informatika tantárgyról közoktatási intézmények számára Az Emberi Erőforrások Minisztériuma meghatározta a Nemzeti Alaptantervhez kapcsolódó kerettanterveket, amelyekben az önálló

Részletesebben

Védjük környezetünket!

Védjük környezetünket! Projekt a Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 2012. március 24 - április 24. Chráňme životné prostredie okolo nás! Védjük környezetünket! Egyetlen gramm tapasztalat többet ér egy tonna teóriánál

Részletesebben

Berekfürdői Veress Zoltán Általános Iskola MUNKAPROGRAM. 2014/2015. tanév. Készítette: Mészáros Zsuzsanna intézményvezető-helyettes

Berekfürdői Veress Zoltán Általános Iskola MUNKAPROGRAM. 2014/2015. tanév. Készítette: Mészáros Zsuzsanna intézményvezető-helyettes Berekfürdői Veress Zoltán Általános Iskola MUNKAPROGRAM 2014/2015. tanév Készítette: Mészáros Zsuzsanna intézményvezető-helyettes Tartalomjegyzék I. A tanévindítás feltételei 3 II. Fő célkitűzések a 2013/2014-es

Részletesebben

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 6. OSZTÁLYOS TANMENET AZ NT-00648 RAKTÁRISZÁMÚ TANKÖNYVHÖZ

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 6. OSZTÁLYOS TANMENET AZ NT-00648 RAKTÁRISZÁMÚ TANKÖNYVHÖZ TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 6. OSZTÁLYOS TANMENET AZ NT-00648 RAKTÁRISZÁMÚ TANKÖNYVHÖZ 6.-OS TANMENET TÉMAKÖREI: I. Ember és környezete témakör 3 óra 1-3 II. Anyagok és alakításuk témakör 7 óra 4-9. Részösszefoglalás

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A GUBODY FERENC SZAKKÉPZŐ ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA (2700 Cegléd, Alkotmány utca 7-9.) OM száma: 201038 CEGLÉD 2013 Tartalomjegyzék A PEDAGÓGIAI PROGRAM FELÉPÍTÉSE... 7 NYILVÁNOSSÁGRA HOZATAL... 7 I.

Részletesebben

SIÓFOKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM MARCALI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

SIÓFOKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM MARCALI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA SIÓFOKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM MARCALI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2015 1 Tartalom 1. BEVEZETŐ... 5 1.1. Az intézmény jogi státusza... 5 1.2. Az intézményben ellátott oktatási-nevelési alapfeladatok...

Részletesebben

Helyi tanterv 2-8. évfolyam Angol, német, mint idegen nyelv

Helyi tanterv 2-8. évfolyam Angol, német, mint idegen nyelv Helyi tanterv 2-8. évfolyam Angol, német, mint idegen nyelv 1 IDEGEN NYELV Az idegen nyelv oktatásának alapvető célja, összhangban a Közös európai referenciakerettel (KER), a tanulók idegen nyelvi kommunikatív

Részletesebben

Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola Német Helyi Tanterv 2014

Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola Német Helyi Tanterv 2014 Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola Német Helyi Tanterv 2014 A Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola NÉMET HELYI TANTERVE Nyelvi előkészítő osztály

Részletesebben

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT HELYI TANTERV. 1. évfolyam. Témakörök. Család, otthon, háztartás. Család, otthon, háztartás Órakeret

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT HELYI TANTERV. 1. évfolyam. Témakörök. Család, otthon, háztartás. Család, otthon, háztartás Órakeret 1. évfolyam Éves és heti óraszámok, éves órakeret felosztás Éves óraszám: Heti óraszám: 36 óra 1 óra Éves órakeret felosztás témakörönként Témakörök Család, otthon, háztartás Tárgyi kultúra, technológiák,

Részletesebben

HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAM

HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAM HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAM 2 Gyengénlátók Általános Iskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye és Kollégiuma 1147 Budapest, Miskolci út 77. Tel./Fax: 252 90

Részletesebben