TERMÉKTANÚSÍTÁS Jogharmonizáció az EU-ban Terméktanúsítás az EU-ban Direktívákkal szabályozott területek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TERMÉKTANÚSÍTÁS Jogharmonizáció az EU-ban Terméktanúsítás az EU-ban Direktívákkal szabályozott területek"

Átírás

1 Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológiai Tanszék Minőségirányítás alapjai TERMÉKTANÚSÍTÁS Jogharmonizáció az EU-ban Terméktanúsítás az EU-ban Direktívákkal szabályozott területek előadó: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár

2 TERMÉKTANÚSÍTÁS Jogharmonizáció az Európai Unióban Az európai belső piac legfontosabb célja: a korlátozás nélküli szabad áruforgalom megteremtése. Ennek alapja: - az egységes jogrend, - a közös biztonsági direktívák, - az egységes vizsgálati, illetve minősítési rendszer. Az európai jogharmonizációs irányelvek fő pillérei (EGK szerződésben rögzített): - A kereskedelmi akadályok megszüntetése, az áruk, a szolgáltatások, a munkaerő és a tőke szabad áramlásának biztosítása (8.a. cikkely); - A biztonság, egészségvédelem, környezetvédelem és a fogyasztóvédelem területén magas színvonalú védettség megvalósítása (100.a. cikkely); - Az alkalmazottak munkahelyi védelme, a munkakörülmények folyamatos javítása (118.a cikkely). Az EU a fenti irányelvek megvalósítása érdekében törekedett a vonatkozó jogszabályok egységesítésére.

3 Jogharmonizáció az Európai Unióban A, Első lépés: biztosítani kellett, hogy ne jöhessenek létre olyan új jogszabályok, amelyek az irányelvek megvalósítását akadályozhatják. Notifikációs rendszert vezettek be (notifikálás = bejelentés): - Minden tagállam köteles előzetes tájékoztatást adni minden olyan tervezett jogszabályról, amely befolyásolhatja pl. a szabad kereskedelmet. - Ezt a tájékoztatást minden tagállam megkapja és lehetősége nyílik arra, hogy észrevételeket tegyen. - Ha valamelyik tagállam az új jogszabállyal szemben kifogást emel, a jogszabály nem léptethető életbe, egyeztető tárgyalásokat kell folytatni. - Ha nem sikerül megegyezni, akkor a vitatott kérdésben az egész Közösségre érvényes jogszabályt kell kidolgozni és direktívaként kiadni.

4 Jogharmonizáció az Európai Unióban B, Második lépés: a már meglévő jogszabályok összehangolása lett volna. - Műszaki direktívákat adtak ki és ezek tartalmát minden tagállamnak be kellett vezetni saját jogszabályaiba. - A direktívák szabályozták a különféle műszaki területekkel kapcsolatos biztonsági követelményeket. - A direktívák száma azonban néhány év alatt sok százra emelkedett és a rendszer kezdett áttekinthetetlenné válni. - Kiderült, hogy nem lehet kizárólag EK-direktívák útján egységes biztonsági szintet megteremteni. (A tagországokon belül túlságosan költségessé és időigényessé vált a harmonizálás folyamata. A direktívák terjedelmesek voltak, egyes részletkérdésekben a tárgyalások évekig elhúzódtak). - A megoldást az 1985-ben megfogalmazott új megközelítés koncepciója jelentette.

5 Az új megközelítés (New Approach) koncepciója A műszaki területek jogharmonizációjának új koncepciója ( Európai Tanács május 7.) : 1. A jogi normák harmonizálása arra szorítkozik, hogy EK-direktívák formájában rögzítik az alapvető biztonsági követelményeket (és az egyéb elvárásokat). 2. A szabvány összeállító szervezeteket bízzák meg azon műszaki specifikációk kidolgozásával, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a gyártók a direktívákban szereplő alapvető követelményeknek megfelelő termékeket állítsanak elő. A műszaki specifikációk önkéntes szabványok maradnak. 3. A CEN és a CENELEC illetékesek a harmonizált európai szabványok kidolgozásában és kibocsátásában. 4. A harmonizált szabványoknak megfelelően előállított termékekről feltételezik, hogy eleget tesznek egy vagy több direktívában megfogalmazott alapvető követelménynek. Ha a gyártó innovációkat vagy más gyártási megoldásokat választ, akkor neki kell bizonyítania, hogy termékei kielégítik a direktíva alapvető követelményeit.

6 Az új megközelítés (New Approach) koncepciója A műszaki direktívák a következőkben csak a biztonság, az egészségvédelem, a környezetvédelem és a fogyasztóvédelem kérdéseivel foglalkoznak (csak itt van szükség jogszabály útján végrehajtott szabályozásra). Más kérdéseket (minőségi, csatlakoztathatósági követelmények, terminológia, termékválaszték, stb.) szabványosítás útján kell megoldani. Ezzel jelentősen csökkent az elkészítendő direktívák száma. Az új megközelítés kimondta: a műszaki direktívák a jövőben csak a lényeges követelményeket rögzítsék, a részleteket bízzák az európai szabványokra. (a direktívák számának csökkentéséhez ez is hozzájárul) Ebben az időszakban ugyanis már működtek az európai szabványügyi szervezetek (ezeknek Magyarország is társult tagja volt): - a CEN (Európai Szabványügyi Bizottság), - a CENELEC (Európai Elektrotechnikai Szabványügyi Bizottság), - az ETSI (Európai Távközlési Szabványügyi Intézet, a CENELEC-ből vált ki). Ezen szervezetek által kidolgozott európai szabványokat a tagországok kötelesek szó szerint átvenni nemzeti szabványként, azonban a szabványok alkalmazása nem kötelező!

7 Az új megközelítés (New Approach) koncepciója A szabványok önkéntes alkalmazásának célja: lehetőséget biztosítson a műszaki fejlődés számára: - Ne írjon elő olyan megoldásokat, amelyek kidolgozásukkor megfeleltek a technika akkori állásának, de időközben már elavultak. - Jöhetnek új megoldások, jobbak a szabványban rögzítettnél miközben a szabvány korszerűsítése még nem történt meg. Ha nem kötelező, mégis miért alkalmazzák az európai szabványokat? - A vitás kérdések elbírálásánál a bíróság mindmáig azt vizsgálja, hogy a gyártó a technika mindenkori állása szerint készítette-e el a terméket. - Erre nézve pedig a szabványokat tekintik irányadónak-ily módon a szabványok alkalmazása megvalósul kötelezővé tételük nélkül is. Napjainkig kb. 30 direktívát adtak ki (számuk folyamatosan változik). Az új megközelítés koncepciójának alkalmazásával sikerült jelentősen csökkenteni a direktívák számát. Az ezzel együttjáró megnövekedett szabványalkotói munka elvégzésére a nemzetközi és nemzeti szabványügyi szervezetek felkészültek.

8 Megnevezés A direktívák jelölése Kötelező alkalmazásba vételi időpont Hatályos, kötelező direktívák Játék Építési termékek Egyszerű nyomástartó edények Távközlési végberendezések Gépek Gépek (új) Személyi védőeszközök Aktív orvosi implantátumok Vízmelegítő kazánok hatásfoka Orvosi készülékek Gázfogyasztó készülékek Elektromágneses összeférhetőség Sporthajók Kisfeszültség villamossági termékek Szatellit adóberendezések Felvonók Elektromos háztartási hűtő és mélyhűtő készülékek energiahatékonysága Nem automatikus működésű mérlegek 88/378/EWG 89/106/EWG 87/404/EWG 91/263/EWG 89/392/EWG 98/37/EK 89/686/EWG 90/385/EWG 92/42/EWG 93/42/EWG 90/396/EWG 89/336/EWG 94/25/EWG 73/23/EWG 93/97/EWG 95/16/EWG 96/57/EWG 90/384/EWG / Átmeneti időszakban lévő direktívák Polgári alkalmazású robbanóanyagok Berendezések és védelmi rendszerek robbanásveszélyes környezetben Nyomástartó berendezések 93/15/EWG 94/9/EWG 97/23/EK Általános direktívák CE-jelölés CE-jelölés 93/465/EWG

9 Harmonizált szabványok A direktívákhoz szorosan kapcsolódó szabványokat harmonizált szabványoknak nevezik, ami azt jelenti, hogy a szabványok tartalma a direktíva tartalmával harmonizálva van: - A harmonizált szabványok konkretizálják az általános biztonsági követelményeket. - A vélelmezési elv szerint: a harmonizált szabványok betartása esetén egyben az alapvető biztonsági követelményeknek való megfelelés is feltételezhető. - A harmonizált szabvány kielégítése tehát a direktíva kielégítésének egyik, de nem egyetlen lehetséges módja. A direktívák jóváhagyásakor az EU Bizottsága elkészíti azoknak az európai szabványoknak a jegyzékét, amelyek kidolgozása a direktíva helyes értelmezése és követelményeinek teljesítése érdekében szükséges: - A Bizottság ezek elkészítésével a CEN és a CENELEC európai szabványügyi szervezeteket bízza meg ( és biztosítja ehhez a szükséges anyagi eszközöket). - Ezen európai szabványok (EN) csak az EK Hivatalos Lapjában való közzététel után válnak harmonizált szabványokká. - Alkalmazásuk ugyanúgy nem kötelező, mint a többi európai szabványé.

10 Harmonizált szabványok A gyártó minden esetben választhat, hogy termékeit a harmonizált szabványok előírásai vagy egyéb előírások szerint gyártja le. - Minden esetben bizonyítania kell, hogy termékei teljesítik a direktívákban szereplő alapvető követelményeket. - A szabványelőírások betartásakor elegendő, ha a dokumentációban megfelelően hivatkoznak az alapul vett harmonizált szabványokra. - Ezzel szemben a harmonizált szabványok be nem tartása jóval nagyobb műszaki és szervezési ráfordítást jelent, hiszen igazolni kell, hogy a termék megfelel a direktívának. Ehhez: bizonyítani kell a biztonságosságot, ki kell dolgozni a megfelelő vizsgálati eljárásokat, el kell készíteni a műszaki dokumentációt. - A tervező számára a harmonizált szabvány a legegyszerűbb eszköz a direktíva teljesítéséhez. (Ha nem tartja be a szabványt, akkor is megbízhatóan tájékozódhat belőle a biztonság elérendő mértékéről.)

11 Terméktanúsítás az Európai Unióban Az új megközelítés (New Approach) koncepciója szerint az alapvető biztonsági követelményeket előíró EK-direktívák rögzítik a termékektől elvárt biztonsági szintet. A követelményeket kielégítő gyártmányok az EU-n belül szabadon mozoghatnak, egyetlen tagállam sem tagadhatja meg importjukat. A terméknek a direktívákban lefektetett követelményeknek való megfelelőségét azonban igazolni kell: - Az igazolás vizsgálat alapján történik. A megfelelőségi vizsgálat kötelező az irányelvek hatálya alá tartozó termékek esetében. - Tanúsítani kell, hogy a termék valóban megfelel a direktívának. - Az egyes EU-országokon belül ismert volt, hogy a hatóságok mely tanúsító szervezetek tanúsítványát fogadják el. - A külföldi szállító is kénytelen lett volna termékét ennél a tanúsító szervezetnél megvizsgáltatni, akkor is, ha saját országának tanúsító szervezetétől már kapott tanúsítványt. A tanúsítás általános elismerésének biztosítására hirdette meg 1989-ben az EK a globális megközelítés koncepcióját. ( globális -nak nevezik, mert minden olyan termékre érvényes, amelyre direktívát adtak ki, vagyis csak a jogszabályokkal szabályozott területre).

12 A globális megközelítés koncepciója (1989) Azoktól a veszélyektől függően, melyek valamely termék használata során felléphetnek, különböző tartalmú megfelelőség-értékelési eljárásokat dolgoztak ki. A gyártónak ezeket alkalmaznia kell, valamint a termékre vonatkozó direktívában előírt követelmények teljesítéséről megfelelőségi/gyártói nyilatkozatot kell tennie. Csak a megfelelőségi nyilatkozat elkészítése után szabad a direktívának való megfelelőséget igazoló CE jelölést a terméken elhelyezni. A globális megközelítés koncepciója szerint 8 modulban (A-H modulokban) rögzítették a lehetséges megfelelőség-értékelési eljárásokat. A koncepció fő elemei a következők: 1. A tanúsítás kölcsönös elismerését a direktívák hatálya alá eső termékekre kell biztosítani (a jogilag szabályozott területen). Itt a direktívák fogják meghatározni a tanúsítás módját; 2. A direktívák nem választhatnak szabadon a tanúsítás lehetséges módjai közül, csak 8 modul kombinációjaként írhatják elő a tanúsítási eljárást (típusvizsgálat, mintavételes vizsgálat, mindendarabos vizsgálat, minőségirányítási rendszer tanúsítása).

13 A globális megközelítés koncepciója (1989) A koncepció fő elemei a következők: 3. A tanúsítás módszerét úgy kell előírni, hogy a gyártó számára választási lehetőséget kínáljon. A tanúsítás elvégezhető legyen terméktanúsítás formájában (nem lehet kötelezően előírni, hogy a gyártónak legyen tanúsított minőségirányítási rendszere), illetve legyen lehetőség a tanúsítást rendszertanúsítással is megvalósítani (tanúsított MIR-el rendelkező gyártótól méltánytalan volna terméktanúsítást is kérni); 4. Minden tagállam minden egyes direktívára kiválaszt és bejelent egy vagy több tanúsítási szervezetet (notified body, notifikált, bejelentett szervezet), amelyet felhatalmaz adott területen tanúsítványok kiadására, vagyis amelynek tanúsítását elfogadja és kéri, hogy mások is fogadják el. A gyártó a notifikált szerv által tanúsított terméken feltünteti a notifikált szerv jelét, illetve a notifikált szerv által tanúsított MIR-ben gyártott terméken is feltünteti a notifikált szerv jelét. A bejelentett szervezet által kiállított tanúsítványt az EU minden tagországában el kell ismerni, az ezzel a tanúsítással rendelkező terméket a piacra be kell engedni, újabb tanúsítást kérni rá nem lehet; 5. A gyártó minden olyan terméken, amely valamely direktíva szerint tanúsítandó, feltünteti a CE jelölést (Conformité Européenne, ami azt jelenti, hogy a termék teljesíti a vonatkozó direktívában előírt biztonsági követelményeket) és készenlétben tartja a termék műszaki dokumentációját.

14 A megfelelőségi vizsgálatok követelményei Cél: a hatóságok bizonyítékokat kapjanak arra vonatkozóan, hogy a lényeges (egészségvédelmi és biztonsági jellegű) követelmények a termékben az előírásoknak megfelelően teljesülnek. A vizsgálatok elvégzésére való jogosultságot az adott termékcsoportra vonatkozó irányelv (direktíva) tartalmazza: - A vizsgálati jogosultság szabályozása differenciált; - Esetenként elfogadják a gyártónak a vizsgálatát, illetve nyilatkozatát a megfelelőségről; - Több esetben azonban csak az Európai Unióban bejelentett vizsgáló szervezet (Notified Body, Benannte Stelle) vizsgálatát fogadják el. A megfelelőségi vizsgálatra (pl. típusvizsgálatra) bejelentett szervezet a vizsgálati és tanúsítási jogosultságát az EU-ban szabályozott folyamat keretében kapja. A folyamat több lépései: - tagországi kiválasztásból, - Brüsszelben történő bejelentésből, - EU-engedélyezésből és regisztrálásból, - a tagországok felé történő megnevezésből áll.

15 Gépek Európai közösségi jog Magyar Köztársasági jog Bejelentett magyar szervezet 96/37 EK direktíva és módosításai 21/1998. IKIM rendelet Magyar Elektronikai Intézet TÜV Rheinland Hungária Kisfeszültségű villamos termékek 73/23 EK direktíva és módosításai 79/1997. IKIM rendelet Magyar Elektronikai Intézet TÜV Rheinland Hungária Elektromágneses összeférhetőség 89/336 EK direktíva és módosításai 31/1999. GM-KHVM rendelet Magyar Elektronikai Intézet Melegvíz-kazánok (hatékonysági követelmények) 94/42 direktíva és módosításai 20/1998. IKIM rendelet Műszaki Biztonsági Vizsgáló és Tanúsító Intézet Gázkészülékek 90/396 EK direktíva és módosításai Orvostechnikai eszközök 90/385, 93/42 EK direktíva és módosításai 22/1998. IKIM rendelet 47/1999. EüM rendelet és 48/1999. EüM rendelet Műszaki Biztonsági Vizsgáló és Tanúsító Intézet Orvos- és Kórháztechnikai Intézet (ORKI)

16 A megfelelőség-értékelési eljárások moduljai A termékek forgalomba hozatalához szükséges megfelelőségi vizsgálatnak többféle módja lehetséges; A választék céljára rendelkezésre álló elemeket moduloknak nevezik, (ezek egy része maga is önálló tanúsítási rendszert, alrendszert képviselhet, más részük csak kiegészítésként alkalmazható.) A modulok lényegében kapcsolatot alkotnak a termékminőség és a rendszer- illetve folyamatminőség között; A megfelelőség-értékelési eljárások moduljait táblázatban mutatjuk be az MSZ 25051:1996-os A megfelelőségértékelési eljárásokban alkalmazható modulok című szabvány alapján

17

18 A-modul (a gyártás belső ellenőrzése) A gyártó saját felelősségére írásbeli megfelelőségi nyilatkozatot tesz, amely szerint termékei kielégítik a direktíva rájuk vonatkozó követelményeit és minden terméken alkalmazza a CE megjelölést. Az A modul magában foglalja mind a tervezést, mind a gyártást. A megfelelőségi vizsgálatot maga a gyártó, saját felelősségére végezheti el. Az A-modul a legfontosabb megfelelőségértékelési eljárás, mert ez alkalmazható a legtöbb ipari termékre (ezt írja elő pl. a gépekre vonatkozó direktíva kevéssé veszélyes gépek esetén, valamint a játékszerekre vonatkozó direktíva is).

19 A-modul (a gyártás belső ellenőrzése) A gyártónak ki kell dolgoznia a termék műszaki dokumentációját (meg kell őriznie 10 évig, szükség esetén a hatóság rendelkezésére kell bocsátania). Tartalmát a termékre vonatkozó jogszabály határozza meg. Tartalmazza: - a termék általános leírását és konstrukcióját, összeállítási és műhelyrajzokat, kapcsolási vázlatokat, - a termék működésének megértéséhez szükséges leírást, magyarázatot, - a termék gyártástechnológiáját, - a direktívában hivatkozott szabványok jegyzékét, amelyeket részben vagy egészben alkalmaztak, valamint azoknak a megoldásoknak a leírását, amelyeket a direktíva követelményeinek kielégítése érdekében alkalmaztak (he nem a direktívában hivatkozott szabványok szerint jártak el), - a tervezés során végzett számítások, a végrehajtott vizsgálatok, a direktívának való megfelelés vizsgálatának eredményeit, - a vizsgálati jegyzőkönyveket.

20 A megfelelőség-értékelési eljárások moduljai A globális megközelítés koncepciója szerint a termékek az alábbi esetekben hozhatók forgalomba az EU országaiban: - Ha a terméken rajta van a CE-megjelölés és valamelyik, bármely tagországból származó bejelentett szervezet jele. - Ha termékre vonatkozó direktíva csak a gyártói nyilatkozatot írja elő, elegendő a CEjelölés (A-modul). Az ipari termékek körében gyakran előírják a vonatkozó direktívában a B-modul szerinti típusvizsgálatot: - Ez azonban önmagában nem biztosítja a sorozatban előállított termékek mindegyikének a típussal való megegyezését. - Ezért a típusvizsgálatot gyakran kombinálják a gyártó választása szerint a típusazonossági vizsgálattal (C-modul), vagy a gyártás minőségbiztosításával (D-modul): B-C modul kombinálása termékvizsgálat jellegű, független attól, hogy van-e a gyártónak minőségirányítási rendszere. Ekkor a tanúsított típusnak való megfelelés ellenőrzését a vonatkozó direktíva vagy rábízza a gyártóra, vagy veszélyes termékeknél megköveteli, hogy bejelentett tanúsítási szervezet végezze el, vagy ellenőrizze a vizsgálatot. B-D modul kombinálása akkor lehetséges, ha a gyártónak ISO 9001:2008 (a tervezés kizárása megengedett) szerinti tanúsított minőségirányítási rendszere van. Ekkor a B-modul szerinti típusvizsgálat ellenőrzi a konstrukció biztonságos voltát, a minőségirányítási rendszer pedig a folyamatosan gyártott termékek azonosságát a típussal. Számos direktíva lehetővé teszi a termék megfelelőségének igazolását a H-modul szerint, bejelentett szervezet által tanúsított és felügyelt teljeskörű minőségirányítási rendszer működtetésén keresztül.

21 A gyártó lehetőségei a tanúsítási eljárás megválasztására

22 A CE jelölés tartalma és feltüntetésének jelentősége A CE-jelölés az EU ún. új megközelítésű irányelvei, direktívái szerinti megfelelőségjelölés. A Conformité Européenne kezdőbetűiből származik, jelentése: a termék megfelel a direktívák alapvető védelmi követelményeinek, így a biztonsághoz fűződő közérdeknek is. A CE-jelölés feltüntetése azért fontos, mert e jelölés nélkül az EU-ban számos műszaki terméket nem szabad forgalomba hozni: - A CE jelöléssel a gyártó világossá teszi, hogy a vonatkozó direktíva követelményeit betartotta, - Az előírt konformitási eljárást lefolytatta, tehát a termék megfelel minden követelménynek, amely a gyártót a termékkel kapcsolatban terheli. A CE-jelölés nem megkülönböztető minőségi jel és nem a vásárlók tájékoztatására szolgál: csak az EU követelményeinek, direktíváinak való megfelelőséget igazolja; - feltüntetése kötelező, így reklámozása értelmetlen, - a CE jelölés nem a marketing eszköze. A CE-jelölés feltüntetése a direktívák hatálya alá tartozó termékeken kötelező: - Jelenleg mintegy 30 ilyen direktívát adtak ki, ezek túlnyomó részét nemzeti jogszabályként már hazánkban is bevezették. - Ilyen szabályozás van villamossági termékekre, gépekre, gázkészülékekre, játékokra, stb.

23 A CE jelölés tartalma és feltüntetésének jelentősége A CE-jelölés alapvetően a hatóságok számára szól: - A CE-jelölés alapján az EU és a hazai vám-, piac- és más felügyeleti hatóságok kötelesek vélelmezni, hogy a direktívák védelmi és más alapvető előírásait a szállító betartotta, ezért a termék az EU és hazánk területén szabadon forgalmazható. - Piacellenőrzés során a hatóság kérheti a CE-jelölés megalapozottságának bizonyítását (az előírt tartalmú megfelelőségi nyilatkozatot és a műszaki dokumentációt). A CE-jelölés feltüntetésének feltételei: - a termékre vonatkozó valamennyi direktíva előírásai szerinti megfelelőség-értékelési eljárásokat pozitív eredménnyel végezzék el, - erről hatósági ellenőrzés céljából álljon rendelkezésre részletes, előírt tartalmú műszaki dokumentáció. - a termék feleljen meg a direktívák alapvető követelményeinek, a hatóságok számára erről a megfelelőségről joghatályos, előírt tartalmú megfelelőségi nyilatkozatot állítsanak ki. - a megfelelőségi nyilatkozat helyességéért felelős a gyártó, vagy képviselője, vagy a termék importálója, illetve ha ezek nem ismertek a termék összes forgalmazója. Ha nem használják a CE-jelölést (a jelölési kötelezettség alá eső termék nincs megjelölve, vagy a jelölés nem megfelelő): - A forgalomba hozatal nemzeti és EU-s törvényekbe ütközik. - Következménye: forgalomból való kivonás, pénzbüntetés és büntetőjogi felelősségre vonás is.

Figyelem! valamely arra jogosult szervezet által jóváhagyott és közzétett műszaki dokumentáció, amely tartalmazza

Figyelem! valamely arra jogosult szervezet által jóváhagyott és közzétett műszaki dokumentáció, amely tartalmazza Tudásbázis: A CE jelölés gyakorlati szemmel 2/3. Milyen termékekre kötelező a CE jelölés? (Építési termékek) Az irányelv hatálya Az irányelv alapvetően az építési termékekre vonatkozik. Építési termék:

Részletesebben

Az elektronikus iratkezeléssel kapcsolatos jogszabályi követelmények érvényesítése. DMS Extra! 2006. november 16.

Az elektronikus iratkezeléssel kapcsolatos jogszabályi követelmények érvényesítése. DMS Extra! 2006. november 16. Az elektronikus iratkezeléssel kapcsolatos jogszabályi követelmények érvényesítése DMS Extra! 2006. november 16. Az előadás vázlata 1) Miként írhatja elő a jogalkotó a műszaki követelmények teljesítését?

Részletesebben

Előírások robbanásveszélyes helyek készülékeire és védőrendszereire

Előírások robbanásveszélyes helyek készülékeire és védőrendszereire MUNKAVÉDELEM 1.5 2.5 Előírások robbanásveszélyes helyek készülékeire és védőrendszereire Tárgyszavak: robbanásveszély; robbanásveszélyes atmoszféra; villamos berendezés; jogszabály; irányelv; robbanásvédelem.

Részletesebben

Magyarországon. gon. Zoltán osztályvezet. lyvezető. Áttekintés, tapasztalatok, kétsk

Magyarországon. gon. Zoltán osztályvezet. lyvezető. Áttekintés, tapasztalatok, kétsk 10 éves a CE jelölés s a villamossági termékeken Magyarországon gon Áttekintés, tapasztalatok, kétsk tségek. Zsákai Zoltán osztályvezet lyvezető Az EU legfontosabb alapelve az áruk a szolgáltatások a személyek

Részletesebben

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS NEM-AUTOMATIKUS MŰKÖDÉSŰ MÉRLEGEK EK HITELESÍTÉSE HE 112-2013

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS NEM-AUTOMATIKUS MŰKÖDÉSŰ MÉRLEGEK EK HITELESÍTÉSE HE 112-2013 HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS NEM-AUTOMATIKUS MŰKÖDÉSŰ MÉRLEGEK EK HE 112-2013 TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ ELŐÍRÁS HATÁLYA... 6 2. MÉRTÉKEGYSÉGEK... 6 3. ALAPFOGALMAK... 7 3.1 Tömeg... 7 3.2 Mérleg... 7 4. MEGHATÁROZÁSOK...

Részletesebben

AZ ÉPÍTÉSI TERMÉKEK EURÓPAI SZABÁLYOZÁSÁNAK VÁLTOZÁSA. AZ ÚJ ÉPÍTÉSITERMÉK-RENDELET

AZ ÉPÍTÉSI TERMÉKEK EURÓPAI SZABÁLYOZÁSÁNAK VÁLTOZÁSA. AZ ÚJ ÉPÍTÉSITERMÉK-RENDELET 1 AZ ÉPÍTÉSI TERMÉKEK EURÓPAI SZABÁLYOZÁSÁNAK VÁLTOZÁSA. AZ ÚJ ÉPÍTÉSITERMÉK-RENDELET SZENDY CSABÁNÉ szabványosító menedzser Magyar Szabványügyi Testület 2 AZ ÉPÍTÉSI TERMÉKEK EURÓPAI JOGI SZABÁLYOZÁSAI

Részletesebben

1. EU szabályozási háttér

1. EU szabályozási háttér Hevesiné Kõvári Éva, Éberhardt Zoltán, Lõrinczi József * CE-jelölés a szerkezeti acélokon A Dunaferr Zrt.-nél 2006-ban lezajlott az új, MSZ EN 10025:2005 szabvány elõírásai alapján gyártott, építõipari

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ az ECM Certification Kft. teljesítmény állandóságának értékelési és ellenőrzési eljárásáról

TÁJÉKOZTATÓ az ECM Certification Kft. teljesítmény állandóságának értékelési és ellenőrzési eljárásáról az ECM Certification Kft. teljesítmény állandóságának értékelési és ellenőrzési eljárásáról Az ECM Certification Kft. az építési termékek teljesítmény állandóságának értékelése és ellenőrzése keretében

Részletesebben

Haszmann Iván: Égéstermék elvezető berendezések engedélyeztetése és a CE jelzet

Haszmann Iván: Égéstermék elvezető berendezések engedélyeztetése és a CE jelzet Haszmann Iván: Égéstermék elvezető berendezések engedélyeztetése és a CE jelzet I. Építési termékek forgalomba hozatalát szabályozó előírások Az Európai Unióban a termékek ezen belül az építési termékek

Részletesebben

H A T Á R O Z A T-ot.

H A T Á R O Z A T-ot. 1 Ikt. sz.: D. 653/ 16 /2010. KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG 1024. Budapest, Margit krt. 85. 1525 Postafiók 166. Tel.: 336-7776 Fax: 336-7778 e -mail cím:dont obi zottsag@ koz be szerzesekt

Részletesebben

79/1997. (XII. 31.) IKIM rendelet. az egyes villamossági termékek biztonsági követelményeiről és az azoknak való megfelelőség értékeléséről

79/1997. (XII. 31.) IKIM rendelet. az egyes villamossági termékek biztonsági követelményeiről és az azoknak való megfelelőség értékeléséről Joganyagok - 79/1997. (XII. 31.) IKIM rendelet - az egyes villamossági termékek biztonsági követelményeiről és az azoknak 1. oldal való megfelelőség 79/1997. (XII. 31.) IKIM rendelet az egyes villamossági

Részletesebben

A fa és fatermékek 2013. márciusától érvényes forgalomba hozatali feltételei

A fa és fatermékek 2013. márciusától érvényes forgalomba hozatali feltételei A fa és fatermékek 2013. márciusától érvényes forgalomba hozatali feltételei Tóth-Zsiga Attila Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti Halászati és Vadászati Főosztály Szabályozási előírások háttere Az

Részletesebben

Vizsgáló- és kalibráló laboratóriumok felkészültségének általános körülményei (MSZ EN ISO/IEC 17025:2001) Tartalomjegyzék (1)

Vizsgáló- és kalibráló laboratóriumok felkészültségének általános körülményei (MSZ EN ISO/IEC 17025:2001) Tartalomjegyzék (1) Vizsgáló- és kalibráló laboratóriumok felkészültségének általános körülményei (MSZ EN ISO/IEC 17025:2001) Tartalomjegyzék (1) 1.Bevezetés 2.Alkalmazási terület 3. Fogalom meghatározások 4. Irányítási követelmények

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2005/32/EK IRÁNYELVE. (2005. július 6.)

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2005/32/EK IRÁNYELVE. (2005. július 6.) 2005.7.22. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 191/29 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2005/32/EK IRÁNYELVE (2005. július 6.) az energiafelhasználó termékek környezetbarát tervezésére vonatkozó követelmények

Részletesebben

Előrehaladás az útépítési anyagok európai szabványosításában dr. Adorjányi Kálmán 1

Előrehaladás az útépítési anyagok európai szabványosításában dr. Adorjányi Kálmán 1 Előrehaladás az útépítési anyagok európai szabványosításában dr. Adorjányi Kálmán 1 1. Bevezetés Az útépítési anyagok európai szabályozásának egységesítésével, az európai szabványbizottság CEN/TC 227 "Útépítési

Részletesebben

32005L0032. a 2000/55/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv módosításáról. Hivatalos Lap L 191, 22/07/2005 o. 0029-0058

32005L0032. a 2000/55/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv módosításáról. Hivatalos Lap L 191, 22/07/2005 o. 0029-0058 32005L0032 Az Európai Parlament és a Tanács 2005/32/EK irányelve (2005. július 6.) az energiafelhasználó termékek környezetbarát tervezésére vonatkozó követelmények megállapításának kereteiről, valamint

Részletesebben

(Nem jogalkotási aktusok) HATÁROZATOK

(Nem jogalkotási aktusok) HATÁROZATOK 2010.12.4. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 319/1 II (Nem jogalkotási aktusok) HATÁROZATOK A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2010. november 9.) az Európai Parlament és a Tanács 2008/57/EK irányelve alapján elfogadott,

Részletesebben

TÜV Rheinland InterCert Kft. Termék Vizsgálati, Ellenőrzési és Tanúsítási Szabályzata

TÜV Rheinland InterCert Kft. Termék Vizsgálati, Ellenőrzési és Tanúsítási Szabályzata TÜV Rheinland InterCert Kft. Termék Vizsgálati, Ellenőrzési és Tanúsítási Szabályzata Tartalom 1. Alkalmazási terület 2. Szerződéses feltételek 3. Vizsgálati szabályzat 4. Tanúsítási szabályzat 5. Ellenőrzési

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat

Tűzvédelmi Szabályzat Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Vegyészeti Múzeum 8100 Várpalota, Hunyadi Mátyás tér 1. Tűzvédelmi Szabályzat Orosz Ádám 2015 A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Üdvözöljük a Perfect Nails Kft. (továbbiakban: Perfect Nails) által üzemeltetett weboldalon. Jelen Általános Szerződési Feltételek (továbbiakban ÁSZF) tartalmazza a www.sarabeautysport.com

Részletesebben

Orosz Ádám. Tűzvédelmi Szabályzat

Orosz Ádám. Tűzvédelmi Szabályzat Orosz Ádám Tűzvédelmi Szabályzat A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. számú Tűzvédelmi Törvény 19. (1.) bekezdése, a 30/1996. (XII.6.) számú BM rendeletének

Részletesebben

KÚRIA Budapest Markó utca 16. 1055 Tisztelt Kúria!

KÚRIA Budapest Markó utca 16. 1055 Tisztelt Kúria! KÚRIA Budapest Markó utca 16. 1055 Tisztelt Kúria! Alulírott DR. ZELLES ZOLTÁN ÜGYVÉD (Zelles és Társa Ügyvédi Iroda, székhelye: 1026 Budapest, Pasaréti út 52/b) PLACZ JÓZSEF (6000 Kecskemét, Gyenes M.

Részletesebben

21/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet. a gépek biztonsági követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról. Általános rendelkezések

21/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet. a gépek biztonsági követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról. Általános rendelkezések 21/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet a gépek biztonsági követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 56. -ának a) pontjában kapott felhatalmazás alapján

Részletesebben

Piacfelügyelet MKEH piacfelügyeleti tevékenysége

Piacfelügyelet MKEH piacfelügyeleti tevékenysége Piacfelügyelet MKEH piacfelügyeleti tevékenysége Piacfelügyeleti törvény Gödöllő, 2012. október 25. Cserti Istvánné szakmai főtanácsadó Kereskedelmi és Piacfelügyeleti Hatóság Piacfelügyeleti Osztály Új

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 2. Az áruk szabad mozgása: definíciók 2.1. Áruk 13 2.2. Az áruk szabad mozgása: általános hatály 13 2.3.

Tartalomjegyzék. 2. Az áruk szabad mozgása: definíciók 2.1. Áruk 13 2.2. Az áruk szabad mozgása: általános hatály 13 2.3. Tartalomjegyzék 1. Előzmények 1.1. Az EU alkotmányos alapja, az EK Egyezmény 2 1.2. A kezdet évei 3 1.3. A Fehér Könyv és az Egységes Európai Okmány 4 1.4. A technikai akadályok megszüntetése: három eszköz

Részletesebben

JELÖLÉS ALAPJAI. www.ce-jeloles.hu info@saasco.hu www.saasco.hu

JELÖLÉS ALAPJAI. www.ce-jeloles.hu info@saasco.hu www.saasco.hu JELÖLÉS ALAPJAI 1 BEMUTATKOZÓ A CÉG... AZ ELŐADÓ? BERENCSI BENCE ügyvezető igazgató, tanácsadó 20/589-5099 info@saasco.hu BEMUTATKOZÓ KEZDJÜK? 2 BEVEZETŐ MIÉRT NEHÉZ MIÉRT FONTOS? Vannak termékek, amelyek

Részletesebben

REACH a gyakorlatban

REACH a gyakorlatban 1828-07 Spark 2/8/08 9:35 Page 1 REACH a gyakorlatban Kézikönyv az ipari szereplôk számára Dr. Schuchtár Endre Dr. Gáspárné Bada Magda Dr. Körtvélyessy Gyula Murányi István Sógor András Készült a munkavédelmi

Részletesebben

A polgári ügyekben folytatott igazságügyi együttműködés az Európai Unión belül

A polgári ügyekben folytatott igazságügyi együttműködés az Európai Unión belül A polgári ügyekben folytatott igazságügyi együttműködés az Európai Unión belül Útmutató jogászoknak Jogérvényesülés 2 Útmutató jogászoknak A polgári ügyekben folytatott igazságügyi együttműködés az Európai

Részletesebben

62/2006. (VIII. 30.) GKM rendelet. az elektromágneses összeférhetőségről

62/2006. (VIII. 30.) GKM rendelet. az elektromágneses összeférhetőségről 1. oldal 62/2006. (VIII. 30.) GKM rendelet az elektromágneses összeférhetőségről A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 56. -ának a) pontjában, valamint az elektronikus hírközlésről szóló 2003.

Részletesebben

Rigth the deduct. The role of the judgments of the Court of Justice of the European in the application of the hungarian Law on VAT.

Rigth the deduct. The role of the judgments of the Court of Justice of the European in the application of the hungarian Law on VAT. dr. László Pardavi associate professor Hungary Széchenyi István University Deák Ferenc Fakulty of Law and Political Sciences Department of Adminstration and Financial Law Rigth the deduct. The role of

Részletesebben

A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (nagytanács) 2014. április 8. *

A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (nagytanács) 2014. április 8. * A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (nagytanács) 2014. április 8. * Tagállami kötelezettségszegés 95/46/EK irányelv A személyes adatok kezelése vonatkozásában a természetes személyeket megillető védelem és az ilyen adatok

Részletesebben

KÉTOLDALÚ VILLAMOSENERGIA-KERESKEDELMI KERETSZERZŐDÉS

KÉTOLDALÚ VILLAMOSENERGIA-KERESKEDELMI KERETSZERZŐDÉS ALTEO Nyrt. Üzletszabályzat 3. sz. melléklet KÉTOLDALÚ VILLAMOSENERGIA-KERESKEDELMI KERETSZERZŐDÉS A jelen villamos energia-kereskedelmi keretszerződés (az annak elválaszthatatlan részét képező valamennyi

Részletesebben

AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ

AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG 1149 Budapest, Mogyoródi út 43. Telefon: +36 1 469 4427, Fax: +36 1 469 4427 AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ 1165 BUDAPEST, DIÓSY LAJOS U. 28. SZÁM ALATTI ÉPÜLET EGYÜTTES

Részletesebben

Európa füzetek. CE jelölés az ipari termékeken. 12. füzet Nem-automatikus mu ködésu mérlegek (NAWI)

Európa füzetek. CE jelölés az ipari termékeken. 12. füzet Nem-automatikus mu ködésu mérlegek (NAWI) Európa füzetek CE jelölés az ipari termékeken 12. füzet Nem-automatikus mu ködésu mérlegek (NAWI) Budapest, 2003 Tisztelt Vállalkozó! Az ITDH Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Közhasznú Társaság

Részletesebben

Fogyasztóvédelmi Felügyelősége

Fogyasztóvédelmi Felügyelősége Fogyasztóvédelmi Felügyelősége Fogyasztóvédelmi Felügyelősége PIACFELÜGYELETI TEVÉKENYSÉG BEMUTATÁSA, BIZTONSÁGOS TERMÉK FORGALMAZÁSÁNAK ALAPJÁUL SZOLGÁLÓ JOG ÉS SZABVÁNYRENDSZER ISMERTETÉSE GYAKORLATI

Részletesebben

Az építési termék irányelv

Az építési termék irányelv 2010. május 12. MaSzeSz XI. Országos Konferencia Összeállította: Kőszegi László Elérhetőség VITUKI Nonprofit Kft. Mérnöki szolgáltatások osztálya Kőszegi László tud. osztályvezető Tel: 06-1-215-9147, 06-1-215-6140/2331

Részletesebben

HÍRLEVÉL 2016. I. szám

HÍRLEVÉL 2016. I. szám HÍRLEVÉL 2016. I. szám Budapest, 2016. január 27. Tartalom I. Alapvető fogyasztói ismeretek a jótállásról és szavatosságról amiket mindig jó, ha tudunk!... 3 I.1. A garancia jelentése, tudnivalók... 4

Részletesebben

TANÁCS. (Tájékoztatások)

TANÁCS. (Tájékoztatások) 2006.11.14. C 276E/1 I (Tájékoztatások) TANÁCS 17/2006/EK KÖZÖS ÁLLÁSPONT (a Tanács által 2006. június 27-én elfogadva) a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról

Részletesebben

EURÓPAI FÜZETEK 54. TÁRGYALÁSOK LEZÁRT FEJEZETEIBÔL. Beszteri Sára Az Európai Unió vámrendszere. Vámunió

EURÓPAI FÜZETEK 54. TÁRGYALÁSOK LEZÁRT FEJEZETEIBÔL. Beszteri Sára Az Európai Unió vámrendszere. Vámunió EURÓPAI FÜZETEK 54. SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓ A MAGYAR CSATLAKOZÁSI TÁRGYALÁSOK LEZÁRT FEJEZETEIBÔL Beszteri Sára Az Európai Unió vámrendszere Vámunió A Miniszterelnöki Hivatal Kormányzati Stratégiai Elemzô

Részletesebben

NMÉ, tanúsítás, ellenőrzés, vizsgálat? Az építési termékek szabályozási rendszerének változása és ennek tapasztalatai

NMÉ, tanúsítás, ellenőrzés, vizsgálat? Az építési termékek szabályozási rendszerének változása és ennek tapasztalatai NMÉ, tanúsítás, ellenőrzés, vizsgálat? Az építési termékek szabályozási rendszerének változása és ennek tapasztalatai Útügyi napok Szeged, 2015.09.15-16. Mitől lesz megfelelő az építmény??? Hogy állhatunk

Részletesebben

A játékok biztonságáról szóló 2009/48/EK irányelv

A játékok biztonságáról szóló 2009/48/EK irányelv EURÓPAI BIZOTTSÁG VÁLLALKOZÁSPOLITIKAI ÉS IPARI FŐIGAZGATÓSÁG Egységes árupiac A belső piac és nemzetközi dimenziója A játékok biztonságáról szóló 2009/48/EK irányelv Magyarázó útmutató Rev 1.7 Dátum:

Részletesebben

a számlavezetett Hitelintézetek részére, külföldi konvertibilis pénznemben nyilvántartott, kamatozó pénzforgalmi és lekötött számla vezetéséhez

a számlavezetett Hitelintézetek részére, külföldi konvertibilis pénznemben nyilvántartott, kamatozó pénzforgalmi és lekötött számla vezetéséhez C (TKSZ-DEV) ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK a számlavezetett Hitelintézetek részére, külföldi konvertibilis pénznemben nyilvántartott, kamatozó pénzforgalmi és lekötött számla vezetéséhez A Magyar Takarékszövetkezeti

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK www.tavcsoshop.hu

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK www.tavcsoshop.hu ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK www.tavcsoshop.hu Üdvözöljük a Tengelic OPT Kft. (továbbiakban: Szolgáltató) által üzemeltetett weboldalon. Jelen Általános Szerződési Feltételek (továbbiakban ÁSZF) tartalmazza

Részletesebben

A PHYLAXIA-PHARMA Rt. bennfentes kereskedelemre vonatkozó irányelvei

A PHYLAXIA-PHARMA Rt. bennfentes kereskedelemre vonatkozó irányelvei A PHYLAXIA-PHARMA Rt. bennfentes kereskedelemre vonatkozó irányelvei Bennfentes kereskedelem és piacbefolyásolás tilalma Tilos a bennfentes kereskedelem és a piacbefolyásolás. Bennfentes kereskedelem:

Részletesebben

A Webáruház üzemeltetésének célja különböző logikai és készségfejlesztő és egyéb gyermekjátékok értékesítése.

A Webáruház üzemeltetésének célja különböző logikai és készségfejlesztő és egyéb gyermekjátékok értékesítése. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK www.honeytoys.hu Üdvözöljük az X Kft. (továbbiakban: Szolgáltató) által üzemeltetett weboldalon. Jelen Általános Szerződési Feltételek tartalmazza a www.honeytoys.hu webáruházban

Részletesebben

HATÁROZAT. A határozat indokolása 3. oldalának 1-3. pontjai törlésre kerülnek, helyükbe az alábbi új 1-3. pontok lépnek:

HATÁROZAT. A határozat indokolása 3. oldalának 1-3. pontjai törlésre kerülnek, helyükbe az alábbi új 1-3. pontok lépnek: Médiafelügyeleti főosztály Ügyiratszám: MN/2409-7/2015. Ügyintéző: személyes adat Telefonszám: Személyes adat E-mailcím: morovik.csaba@nmhh.hu Tárgy: az MN/2409-6/2015. számú határozat saját hatáskörben

Részletesebben

VÁLLAKOZÁSI SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI

VÁLLAKOZÁSI SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI Veolia Water Solutions & Technologies Zrt. VÁLLAKOZÁSI SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI Tartalomjegyzék 1. FEJEZET SZERZŐDŐ FELEK - MEGHATÁROZÁSOK... 2 2. FEJEZET A SZERZŐDÉS TÁRGYA... 3 3. FEJEZET

Részletesebben

GENERÁLKIVITELEZŐI SZERZŐDÉS

GENERÁLKIVITELEZŐI SZERZŐDÉS GENERÁLKIVITELEZŐI SZERZŐDÉS Amely létrejött egyrészről, Leányvár Község Önkormányzata, 2518 Leányvár Erzsébet utca 88. adószám: 15729772-1-11, bankszámlaszám: ( képviseli: Hanzelik Gábor polgármester)

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek 1 Lifelearning.hu - ÁSZF - 2016. Lifelearning.hu Általános Szerződési Feltételek Jelen dokumentum alapján létrejött szerződés nem kerül iktatásra, kizárólag elektronikus formában kerül megkötésre, nem

Részletesebben

LOGISZTIKAI KÖLTSÉGELEMZÉS. Mi a kontrolling? Mutatószámok

LOGISZTIKAI KÖLTSÉGELEMZÉS. Mi a kontrolling? Mutatószámok LOGISZTIKAI KÖLTSÉGELEMZÉS Mi a kontrolling? Mutatószámok Mi a kontrolling? A kontrolling, mint alkalmazott gazdaságtani módszer az Amerikai Egyesült Államokból ered. Az első gyakorlati alkalmazások termelési

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK. Jelentés a 139/2004/EK rendelet működéséről {SEC(2009)808}

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK. Jelentés a 139/2004/EK rendelet működéséről {SEC(2009)808} HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 18.6.2009 COM(2009) 281 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK Jelentés a 139/2004/EK rendelet működéséről {SEC(2009)808} HU HU A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ÜZLETI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS ÜZLETI FELTÉTELEK 1146 Budapest, Thököly út 172. TELEFON: +36 1 / 796 19 44 W W W. G R E E N PA S S. P R O GREEN PASS Utalványkibocsátó Kft. ÁLTALÁNOS ÜZLETI FELTÉTELEK GREEN PASS Utalvány Hatályos: 2015. december 14-től

Részletesebben

S Z E G E D I Í T É L Ő T Á B L A

S Z E G E D I Í T É L Ő T Á B L A S Z E G E D I Í T É L Ő T Á B L A P O L G Á R I K O L L É G I U M KOLLÉGIUMVEZETŐ: DR. KEMENES ISTVÁN 6721 Szeged, Sóhordó u. 5. Telefon: 62/568-512 6701 Szeged Pf. 1192 Fax: 62/568-513 Szegedi Ítélőtábla

Részletesebben

Gimnázium és Szakközépiskola Balassagyarmat. Adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzata

Gimnázium és Szakközépiskola Balassagyarmat. Adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzata Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola Balassagyarmat Adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzata Tartalomjegyzék Bevezető rész... 4 A szabályzat hatálya... 4 I.... 6 A SZEMÉLYI IRATOK KEZELÉSE

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 761/2001/EK RENDELETE. (2001. március 19.) AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA,

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 761/2001/EK RENDELETE. (2001. március 19.) AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA, AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 761/2001/EK RENDELETE (2001. március 19.) a szervezeteknek a közösségi környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszerben (EMAS) való önkéntes részvételének lehetővé

Részletesebben

ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft. KODÁLY KÖZPONT 7622 Pécs, Breuer Marcell sétány 4.

ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft. KODÁLY KÖZPONT 7622 Pécs, Breuer Marcell sétány 4. ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft. KODÁLY KÖZPONT 7622 Pécs, Breuer Marcell sétány 4. TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2015. április 16. BEVEZETÉS A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról

Részletesebben

A BIZOTTSÁG.../.../EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE 2010.9.28.

A BIZOTTSÁG.../.../EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE 2010.9.28. HU HU HU EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2010.9.28. C(2010) 6481 végleges A BIZOTTSÁG.../.../EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE 2010.9.28. a 2010/30/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a háztartási

Részletesebben

2014. Tájékoztató a. Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal. piacfelügyeleti hatósági tevékenységéről. Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal

2014. Tájékoztató a. Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal. piacfelügyeleti hatósági tevékenységéről. Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal 2014. Tájékoztató a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal piacfelügyeleti hatósági tevékenységéről Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Piacfelügyeleti és Műszaki Felügyeleti Hatóság KÉSZÍTETTE:

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE. az egyéni védőeszközökről. (EGT-vonatkozású szöveg) {SWD(2014) 118 final} {SWD(2014) 119 final}

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE. az egyéni védőeszközökről. (EGT-vonatkozású szöveg) {SWD(2014) 118 final} {SWD(2014) 119 final} EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.3.27. COM(2014) 186 final 2014/0108 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE az egyéni védőeszközökről (EGT-vonatkozású szöveg) {SWD(2014) 118 final} {SWD(2014)

Részletesebben

4/2009. (III. 17.) EüM rendelet az orvostechnikai eszközökről

4/2009. (III. 17.) EüM rendelet az orvostechnikai eszközökről 4/2009. (III. 17.) EüM rendelet az orvostechnikai eszközökről Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. (2) bekezdés k) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az egészségügyi miniszter feladat-

Részletesebben

RAVATHERM Hungary Kft. Környezetirányítási Kézikönyv

RAVATHERM Hungary Kft. Környezetirányítási Kézikönyv RAVATHERM Hungary Kft. Környezetirányítási Kézikönyv Környezetirányítási Rendszer eljárásai, szabályozásai Hatályba helyezés dátuma: 2014.07.01. Rendszer alkalmazási területe: EXTRUDÁLT POLISZTIROLHAB

Részletesebben

2008.9.20. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 252/17 HATÁROZATOK BIZOTTSÁG

2008.9.20. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 252/17 HATÁROZATOK BIZOTTSÁG 2008.9.20. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 252/17 II (Az EK-Szerződés/Euratom-Szerződés alapján elfogadott jogi aktusok, amelyek közzététele nem kötelező) HATÁROZATOK BIZOTTSÁG A BIZOTTSÁG HATÁROZATA

Részletesebben

Leltározási és leltárkészítési szabályzat

Leltározási és leltárkészítési szabályzat Leltározási és leltárkészítési szabályzat 2014 Beosztás Név Aláírás L E L T Á R O Z Á S I É S S z a b á l y z a t Oldal: 2/34 Készítette Ellenőrizte Jóváhagyta mb. gazdasági Szenátus nevében: kancellár

Részletesebben

Tűzvédelmi Műszaki Irányelv TvMI 9.1:2015.03.05. Tartalomjegyzék

Tűzvédelmi Műszaki Irányelv TvMI 9.1:2015.03.05. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Formátumok és dokumentálás... 3 3. A TMMK tartalma... 4 3.1. Az építmény tűzvédelmi, létesítési követelményeinek ismertetése... 4 3.2. A tűzjelző berendezés, a tűzoltó

Részletesebben

Elektronikus úton kötött szerződésekre irányadó. általános szerződési feltételek

Elektronikus úton kötött szerződésekre irányadó. általános szerződési feltételek AUTO SECURIT Zrt. Szolgáltató székhelye 1117 Budapest, Kondorosi út 2. a. ép.. (Budafoki és Kondorosi út sarkán lévő irodaház) Telefon (06-1-555-4400) Hétfőtől - Péntekig: 7:30-17:30 óra között E-mail

Részletesebben

Piacfelügyeleti hírlevél 2010/1

Piacfelügyeleti hírlevél 2010/1 Az MKEH Piacfelügyeleti Osztálya 2010. február 24.-én Piacfelügyeleti fórumot tartott Budapesten a szoláriumok közös európai piacfelügyeleti ellenőrzéséről. A rendezvény fővédnöke Mester Zoltán versenyképességért

Részletesebben

Semmelweis u. 1.) Dr. Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet (5600 Békéscsaba, Gyulai út 18.) Ajánlattételi/részvételi jelentkezési határidő: 2015.11.04.

Semmelweis u. 1.) Dr. Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet (5600 Békéscsaba, Gyulai út 18.) Ajánlattételi/részvételi jelentkezési határidő: 2015.11.04. Szállítási szerződés a "Funkcionális integrációt támogató fejlesztés a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház és a Dr. Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet együttműködésében" TIOP-2.2.6-12/1B-2013-0021 sz.projekt

Részletesebben

VILLAMOSENERGIA-KERESKEDELMI KERET SZERZŐDÉS VILLAMOS ENERGIA ADÁS-VÉTEL TÁRGYÁBAN

VILLAMOSENERGIA-KERESKEDELMI KERET SZERZŐDÉS VILLAMOS ENERGIA ADÁS-VÉTEL TÁRGYÁBAN Villamos energia Kereskedelmi üzletszabályzat 1. számú melléklet VILLAMOSENERGIA-KERESKEDELMI KERET SZERZŐDÉS (Minta) VILLAMOS ENERGIA ADÁS-VÉTEL TÁRGYÁBAN Szerződő felek: Szerződésszám: Dátum: Érvényesség:

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE. a nem automatikus működésű mérlegekről. (kodifikált szöveg)

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE. a nem automatikus működésű mérlegekről. (kodifikált szöveg) AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 25.7.2007 COM(2007) 446 végleges 2007/0164 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE a nem automatikus működésű mérlegekről (kodifikált szöveg)

Részletesebben

KÖVETELÉSKEZELÉSI TEVÉKENYSÉGRE VONATKOZÓ ÜZLETSZABÁLYZAT ÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK BUDAPEST DÍJBESZEDŐ FAKTORHÁZ ZRT.

KÖVETELÉSKEZELÉSI TEVÉKENYSÉGRE VONATKOZÓ ÜZLETSZABÁLYZAT ÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK BUDAPEST DÍJBESZEDŐ FAKTORHÁZ ZRT. DÍJBESZEDŐ FAKTORHÁZ ZRT. BUDAPEST A KÖVETELÉSKEZELÉSI TEVÉKENYSÉGRE VONATKOZÓ ÜZLETSZABÁLYZAT ÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Hatályos: 2015. július 1. TARTALOM BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK... 3 1. ÁLTALÁNOS

Részletesebben

A találmányok legrégibb hagyományokkal rendelkező jogi oltalmi formája a szabadalom.

A találmányok legrégibb hagyományokkal rendelkező jogi oltalmi formája a szabadalom. A találmányok legrégibb hagyományokkal rendelkező jogi oltalmi formája a szabadalom. A szabadalom jogintézménye a találmány alkotója, a feltaláló (illetve jogutódja) részére időleges és kizárólagos jellegű

Részletesebben

A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzési Hatóság nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T -ot.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzési Hatóság nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T -ot. KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG 1026 Budapest, Riadó u. 5. 1525 Pf.: 166. Tel.: 06-1/882-8594, fax: 06-1/882-8593 E-mail: dontobizottsag@kt.hu Ikt.sz.: D.491/11/2014. A Közbeszerzési

Részletesebben

GÉPBIZTONSÁG. A gépekre és a munkaeszközökre vonatkozó előírások. Jogszabályok és szabványok. Déri Miklós. munkabiztonsági szakértő

GÉPBIZTONSÁG. A gépekre és a munkaeszközökre vonatkozó előírások. Jogszabályok és szabványok. Déri Miklós. munkabiztonsági szakértő GÉPBIZTONSÁG A gépekre és a munkaeszközökre vonatkozó előírások Jogszabályok és szabványok Déri Miklós munkabiztonsági szakértő TÖRVÉNYI SZINT KORMÁNY RENDELETI SZINT MINISZTERI RENDELETI SZINT Gyártói,

Részletesebben

Magyarország-Budapest: Kazánégő 2013/S 191-330293. Ajánlati/részvételi felhívás Egyes ágazatokban. Árubeszerzés

Magyarország-Budapest: Kazánégő 2013/S 191-330293. Ajánlati/részvételi felhívás Egyes ágazatokban. Árubeszerzés 1/10 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:330293-2013:text:hu:html Magyarország-Budapest: Kazánégő 2013/S 191-330293 Ajánlati/részvételi felhívás Egyes ágazatokban

Részletesebben

Kormányrendeletek. 1. Általános rendelkezések. 2. Értelmező rendelkezések

Kormányrendeletek. 1. Általános rendelkezések. 2. Értelmező rendelkezések M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 122. szám 64373 III. Kormányrendeletek A Kormány 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelete az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során

Részletesebben

Nemzetközi ügyletek ÁFA-ja és számlázása előadás Kapcsolódó anyag

Nemzetközi ügyletek ÁFA-ja és számlázása előadás Kapcsolódó anyag Nemzetközi ügyletek ÁFA-ja és számlázása előadás Kapcsolódó anyag Tartalomjegyzék: Összetett ügyletek ÁFA-ban Külföldi vevő a magyar boltban A termék más tagállamba történő kiszállításának igazolása Angol

Részletesebben

PENTA UNIO OKTATÁSI CENTRUM

PENTA UNIO OKTATÁSI CENTRUM PENTA UNIO OKTATÁSI CENTRUM A fuvarozási szolgáltatás teljesítési helye 2010. előtt és napjainkban Név: Durmics Erika Szak: Okleveles forgalmi-adó szakértő Konzulens: Szilágyi Miklósné TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

H A T Á R O Z A T ot.

H A T Á R O Z A T ot. KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG 1024. Budapest, Margit krt. 85. 1525 Postafiók 166. Tel: 336-7776 Fax: 336-7778 dontobizottsag@közbeszerzesek-tanacsa.hu Ikt. sz.: D.797/ 9 /2009. A

Részletesebben

GEODÉZIA ÉS KARTOGRÁFIA

GEODÉZIA ÉS KARTOGRÁFIA GEODÉZIA ÉS KARTOGRÁFIA 56. ÉVFOLYAM 2004 10. SZÁM Gondolatok az egységes ingatlan-nyilvántartás szerkesztésérõl és ügyirathátralékának ezzel összefüggõ történelmi gyökereirõl (I. rész) Dr. Kurucz Mihály

Részletesebben

2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1

2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 2011 évi LXXXV törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra

Részletesebben

Lakás és Szabadidô Biztosítás Plusz

Lakás és Szabadidô Biztosítás Plusz Lakás és Szabadidô Biztosítás Plusz A 2013. február 1. után bekövetkezô villámcsapás kockázatvállalásra vonatkozóan a Vagyonbiztosítás különös feltételeinek VI.1.3. pontja helyett az alábbi szabályozás

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Ujhelyi Imre Általános Iskola Mosonmagyaróvár, 2015. szeptember 30. Tartalom 1. A szervezeti és működési szabályzat általános rendelkezései, a szervezeti és működési szabályzat

Részletesebben

Radiológia Szent Margit Kórház

Radiológia Szent Margit Kórház Radiológia Szent Margit Kórház Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/71 Beszerzés tárgya: Árubeszerzés Hirdetmény típusa: Részvételi felhívás/eu/2011.08.19. EUHL Eljárás fajtája: Gyorsított meghívásos Közzététel

Részletesebben

24/2014. (VII. 22.) AB határozat

24/2014. (VII. 22.) AB határozat 24/2014. (VII. 22.) AB határozat az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 22. (3) bekezdésének szövegrésze, valamint az egyes egészségügyi ellátások visszautasításának részletes szabályairól szóló

Részletesebben

ÁOGYTI Takarmányellenőrzési Főosztály

ÁOGYTI Takarmányellenőrzési Főosztály ÁOGYTI Takarmányellenőrzési Főosztály Útmutató A Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok (HACCP) rendszerének kialakításához és alkalmazásához Tájékoztató segédanyag* a takarmányipari vállalkozások

Részletesebben

VERSENYTANÁCS. 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860

VERSENYTANÁCS. 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 VERSENYTANÁCS 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 Vj-105/2004/39. A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa a Nestlé Hungária Kft. (Budapest) ellen fogyasztók megtévesztésének gyanúja

Részletesebben

TERVEZET. 1. A rendelet hatálya. 2. Értelmező rendelkezések

TERVEZET. 1. A rendelet hatálya. 2. Értelmező rendelkezések A nemzetgazdasági miniszter.../2012. (...) NGM rendelete a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról A földgázellátásról

Részletesebben

Építési termékek megfelelőségének igazolása

Építési termékek megfelelőségének igazolása Építési termékek megfelelőségének igazolása {Vakolatos összetett külső hőszigetelő rendszerek (készletek) / Hőszigetelő anyagok} Pintér László tanúsítási irodavezető (ÉMI Kht. Tanúsítási és Ellenőrzési

Részletesebben

Expozé: 2013-as ÁSZ beszámoló 2014-10-28 Tájékoztató az Állami Számvevőszék 2013. évi szakmai tevékenységéről és beszámoló az intézmény működéséről

Expozé: 2013-as ÁSZ beszámoló 2014-10-28 Tájékoztató az Állami Számvevőszék 2013. évi szakmai tevékenységéről és beszámoló az intézmény működéséről Expozé: 2013-as ÁSZ beszámoló 2014-10-28 Tájékoztató az Állami Számvevőszék 2013. évi szakmai tevékenységéről és beszámoló az intézmény működéséről Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke parlamenti

Részletesebben

Kiss Attila Szendvicspanelek engedély nélkül?! Szerzőnk arra próbál rávilágítani, hogy az európai harmonizáció nem mindig vezet egy tisztább,

Kiss Attila Szendvicspanelek engedély nélkül?! Szerzőnk arra próbál rávilágítani, hogy az európai harmonizáció nem mindig vezet egy tisztább, Kiss Attila Szendvicspanelek engedély nélkül?! Szerzőnk arra próbál rávilágítani, hogy az európai harmonizáció nem mindig vezet egy tisztább, átláthatóbb piac felé, ha az előírások alkalmazása és betart(at)ása

Részletesebben

AZ ÚJ OTSZ ÉS TvMI-k HATÁSA VILLAMOS TERVEZÉSRE

AZ ÚJ OTSZ ÉS TvMI-k HATÁSA VILLAMOS TERVEZÉSRE AZ ÚJ OTSZ ÉS TvMI-k HATÁSA A VILLAMOS TERVEZÉSRE 4. ELŐADÁS: Napelem (87. ) és Biztonsági világítás, biztonsági jelzések és menekülési útirányt jelző rendszer (146. - 153. ) 1 A 87. -BAN TELJESEN ÚJ FOGALOMMAL

Részletesebben

FELTÉTELES ÉPÍTÉSI SZERZŐDÉS

FELTÉTELES ÉPÍTÉSI SZERZŐDÉS FELTÉTELES ÉPÍTÉSI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről a Annavölgy Község Önkormányzata (székhelye: 2529 Annavölgy, Községháza köz 2., adószáma: 15388454-2-11, telefon száma: 06-33/508-510, és fax kapcsolási

Részletesebben

SZOLGÁLATI ÉS ALKALMAZOTTI SZELLEMI ALKOTÁSOK A MAGYAR JOGBAN

SZOLGÁLATI ÉS ALKALMAZOTTI SZELLEMI ALKOTÁSOK A MAGYAR JOGBAN Lukács Manuéla Linda Polgári Jogi Tanszék Témavezető: Darázs Lénárd SZOLGÁLATI ÉS ALKALMAZOTTI SZELLEMI ALKOTÁSOK A MAGYAR JOGBAN A szellemi alkotások a gazdasági fejlődésnek és a jólét megteremtésének

Részletesebben

projekt címe: projektgazda: készítette: dátum:

projekt címe: projektgazda: készítette: dátum: Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény módosításáról szóló 2012. évi XVIII. törvény egyes szakaszainak értelmezése az ökológiai termelésre vonatkozó előírások tükrében

Részletesebben

TÁRGYSOROZAT. 8) Bököny Község Önkormányzat SZMSZ szóló 5/2007.(IV.01.) Kt. rendelet felülvizsgálata

TÁRGYSOROZAT. 8) Bököny Község Önkormányzat SZMSZ szóló 5/2007.(IV.01.) Kt. rendelet felülvizsgálata Bököny Község Képviselő-testülete 2009. április 24-én tartott rendes üléséről 132-14/2009. a./ jegyzőkönyve b./ tárgysorozata c./ határozatai (60-78/2009.) TÁRGYSOROZAT 1) Beszámoló a Nagykállói Rendőrőrs

Részletesebben

ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft.

ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft. ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft. ZSOLNAY KULTURÁLIS NEGYED 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 37. TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2015. április 20. BEVEZETÉS A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Bevezetés, cégadatok Jelen Általános Szerződési Feltételek tartalmazza a webáruházban (a továbbiakban: Webáruház) elérhető szolgáltatás igénybe vevő (továbbiakban: Vásárló)

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 72/ 2001. ( 12.10.) sz. rendelete

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 72/ 2001. ( 12.10.) sz. rendelete Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 72/ 2001. ( 12.10.) sz. rendelete Pécs, Nagyárpádi városrész Kanizsai Dorottya úttól északra Kemény Zsigmond úttól nyugatra eső terület szabályozási tervének

Részletesebben

Az EUTR hazai végrehajtása

Az EUTR hazai végrehajtása Az EUTR hazai végrehajtása Dr. Nagy Dániel igazgatóhelyettes NÉBIH Erdészeti Igazgatóság Szabályozási előírások háttere Az Európai Unió az erdészeti irányításra és az erdészeti termékek kereskedelmére

Részletesebben

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV Tartalomjegyzék

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Oldal:1/1 Bevezetés Oldalak száma Tartalomjegyzék 1 1. Érvényesség 1 2. A bemutatása 1 3. Meghatározások 1 Minőségirányítási Kézikönyv 4. Minőségirányítási rendszer 8 5. A vezetőség felelősségi

Részletesebben