Buzgár és liquefaction

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Buzgár és liquefaction"

Átírás

1 Buzgár és liquefaction Dr. Nagy László BME Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék Évről-évre többet tudunk meg a buzgáros talajtörés folyamatáról. A hazai kutatások a hetvenes évek jó indítása után abbamaradtak. Nem így a külföldi vizsgálatok, melyek az ezredforduló után az elméleti megközelítést 1:1 modell kísérletek egészítették ki. Magyarországon hosszú éveken keresztül a megnyugtató védekezésen volt a hangsúly. A szakmai publikációk is csak néhány esettanulmány bemutatására szorítkoztak (Horváth, Nagy 1998, 1999,, 3, stb). A buzgárokkal kapcsolatos hazai vizsgálatoknak az 1998 óta tartó rendszeres adatgyűjtés, a buzgárból kimosott talaj elemzése jelentette (Nagy 14). Ezeken is túlmutat a buzgáros talajtörés és a földrengéskor kialakuló megfolyósodás (liquefaction) összehasonlításával foglalkozó jelen közlemény. A hidraulikus gradiens, a helyszínen lévő talaj jellemzői (benne hangsúlyozottan a szemeloszlás) és a hozzá kapcsolódó rétegződés lehet az a koordináta rendszer, ami közelebb visz a buzgár jelenség megismeréséhez. Mindhárom tényező szerepe fontos abban, hogy adott környezeti feltételek mellett a buzgár beindul. Buzgár kialakulásának három feltétele tehát a talajrétegződés, víznyomás, hidraulikus gradiens, szemeloszlás, mint a talajréteg legfontosabb paramétere. Mind a három kritérium alapvető fontosságú, de mint látjuk nem szabad misztikusan kezelni ezeket. Az árvízszintek emelkedésével adott gátnál finoman nő a hidraulikus gradiens értéke. A szemeloszlás azokat a talajokat mutatja meg, melyek a legkisebb hidraulikus gradienssel elmoshatók. A rétegződés ugyan adott, de nincs pontos (legalább deciméter pontosságú) információnk a helyzetéről. Ilyen körülmények között minden buzgár megjelenése a biztonság, a biztonsági tényező kimerülését mutatja. További feltétel lehet az árvíz tartóssága, ami csak konkrét árvízvédekezéskor jelentkezik, ugyanis az elméleti megközelítés mindig statikus vízszintet és az ehhez tartozóan kialakult szivárgási áramképet tételez fel. A nyugati szakirodalom nevesít még egy feltételt, a buzgárosodó talaj feletti önhordó talajréteget, azonban ez egyrétegű buzgár esetén nem szükséges feltétel.

2 1. kép Az évi dombrádi buzgár körülzárása és a kimosott anyag kúpja a vízszint csökkenése után. A képen jól látható, hogy zsákok elszedésével lehet a vízmagasságot szabályozni az ellennyomó medencében. Korábbi tapasztalatok alapján az mondható, hogy egy adott keresztszelvényben buzgár megjelenése a mentett oldalon a következő helyeken várható gyakorisági sorrendben: a töltésláb környékén, ahol legnagyobb az altalajszivárgásból származó víznyomás, a gátban lévő műtárgyhoz csatlakozó csatorna fenéken, ahol a környező terepszinthez képest jelentős mélyedés van, holtág keresztezésnél, ahol a környezetétől eltérő, szemcsésebb talaj betelepülése észlelhető, a töltés mentett oldali rézsűjének alsó részén és a töltés lábától távolodva egyre kisebb valószínűséggel. 2. kép A Mosoni-Duna bal part 13+9 tkm (Püspökerdő) buzgár, mentett oldali töltéslábtól 36 m-re, az erdőben közel kör alakú ellennyomó medence lett kialakítva, nem teljesen szabályos kialakítású, nincs túlfolyója.

3 Határgörbék A 13. év előtti vizsgálatokról, a buzgárból kimosott talaj azonosításáról több közlemény is megjelent (Nagy 12, 13), ezek alapján az összehasonlításához összevontan kerültek megrajzolásra az 1. ábra határgörbéi. A 13. év előtti mintáknál a görbék külső határoló felületét egyenessel közelítve berajzolható egy jól definiált tartomány (4. ábra). Megállapítható, hogy a 13. évi Dunai árvízhez kapcsolódó mérések mind a korábban meghatározott határgörbék közé estek. Amíg a nagyobb szemcsékre illesztett egyeneshez a görbék hozzá simulnak, a finomszemcsékhez tartozó határoló felület mintha bőven lett volna felvéve (2. ábra). SZEMELOSZLÁSI GÖRBE SZEMELOSZLÁSI GÖRBE Tisza Bölcske holtág Dombori 41+6 Tiszasas Millér Tiszakürt Sajó Tivadar Mosoni Duna jobb part Mosoni Duna bal part Szigetközi Nagy-Duna Surány + Tahitótfalu Ebtófoki csatorna Marcal Abda Dombrád Kettős-Körös jp. Tahitótfalu Bogyiszló,1,, 1,,, 1. ábra A szemeloszlási görbék és a határgörbék a 13 előtti mintákon (Nagy 12, 13, 14),1,, 1,,, 2. ábra A szemeloszlási görbék és a határgörbék bemutatása a 13. évi mintáknál (Nagy 13, 14) A 13 előtti mintákra meghatározott határgörbék megfelelőnek bizonyultak még azután is, amikor 13. évi árvizeknél a buzgárból kimosott talajminták száma háromszorosra szaporodott. A határgörbékkel kapcsolatban két fontos megállapítást lehet tenni: Nem jelenti a jelen megállapítások helytelenségét az, ha a jövőben a határgörbéken kívül eső szemeloszlást tapasztalunk egy buzgárnál. Ezek a görbék azt mutatják, hogy a magyarországi rétegviszonyok között, az itthoni hidraulikus állapotoknál ezek a talajok mosódnak ki. Megismételve a sokszor hangoztatott megállapítást, nem szabad elfelejteni, hogy megfelelően nagy víznyomással minden talaj elmosható (csak a jet - grouting technológiára, vagy néhány rosszul alapozott nagygát tönkremenetelére kell gondolni). A finom frakció oldali határgörbe meghatározásánál szempont volt a Milléri minták kizárásának elkerülése (1. ábra bal oldalán minták világoskék szemeloszlási görbék). Jelenleg, amikor már több, mint háromszor annyi vizsgálat áll rendelkezésre, mint az első határgörbék megrajzolásakor 1/3-ad nagyságrenddel a határgörbe a durva frakció felé eltolható lenne. Sőt még jobb megoldás, ha tört vonallal közelítenénk a finom frakció oldalát.

4 C U = 3-6 d =,3 -,45 C U = 2-5 d =,42 -,5,1,, 1,,, 3. ábra A szemeloszlási görbék burkológörbéje a Nagy-Duna és Mosoni-Duna 13. évi mintáin (Nagy 14) Egy-egy kisebb területre az 1. és 2. ábrákon bemutatottnál szűkebb határgörbék is adhatók, így például a Nagy-Dunára és Mosoni-Dunára 3. ábra szerintiek, amelyeknél nem feltétlenül kell egyenessel közelíteni a határoló felületet. A szemeloszlási görbe egyenessel való közelítésénél a görbék által kijelölt tartományt az 5. ábra mutatja.,1,, 1,,, 4. ábra Határgörbe helyzete az összes minta feldolgozásával (Nagy 14) Földrengés hatására kialakult megfolyósodás A földrengés kiváltotta megfolyósodás a kutatók által részletesen feltárt, a tudományos ismeretek átmentek a gyakorlatba, a gyakorlat folyamatosan alkalmazza az empirikus

5 megközelítés eredményeit (rendszerint 15 méternél mélyebben nem alakul ki megfolyósodás, stb). A megfolyósodás számításának alapja a terhelések és ellenállások összehasonlítása, melynek elméletét CPT szondázásra dolgozták ki. A földrengés kiváltotta megfolyósodásra hajlamos talajok a talajmechanikai környezet viszonylag szűk spektrumán fordulnak elő. Az egyszemcsés, telített, laza szerkezetű üledékek nagy hajlandóságot mutatnak a megfolyósodásra. Ez a hajlandóság általában alacsonyabb mértékű az öregebb üledékek esetében. Ennek következtében a pleisztocén üledékek kisebb valószínűséggel folyósodnak meg, mint a holocén korban képződöttek. Mivel a megfolyósodás csak telített talajok eseten fordul elő, ezért a talajvíz mélysége nagymértékben befolyásolja azt. A talajvízszint mélységének növekedésével ez a hajlandóság csökken. A megfigyelések alapján a jelenség leggyakrabban olyan helyeken fordul elő, ahol a talajvízszint mindössze pár méterrel található a felszín alatt. Például Christchurch (Új-Zéland, 11. februári földrengés 3. kép) környékén a talajvíz felszíne átlagosan 1-2 m mélységben található, és a legmélyebb pontokon is csak 5 méterrel van a felszín alatt. A terepi tapasztalatok alapján a jelenség elsősorban egyszemcsés finom talajoknál alakul ki leggyakrabban. 3. kép Új-Zéland földrengéskor tapasztalt megfolyósodás 11-ben és Mosoni-Duna bal parti buzgárok 13-ban Ugyanakkor sok éven keresztül úgy gondolták, hogy a megfolyósodás kizárólag a okra korlátozódik. A finomabb szemcsés talajokat nem tartották képesnek arra, hogy a jelenség bekövetkezéséhez szükséges többlet pórusvíznyomás kialakuljon bennük. Míg a durvább szemcsés talajok esetében a nagy vízáteresztő képességnek köszönhetően a megfolyósodás kialakulása előtt könnyen lecsökkenhet a pórusvíznyomás. Az újabb kutatások azonban részben rácáfoltak ezekre a feltételezésekre, ugyanis méretű szemcsék esetében is mind terepen, mind laboratóriumi keretek között megfigyeltek folyósodást. A jelenség azonban csak kohézió mentes szabálytalan alakú szemcsékből álló oknál következett be. A kohézióval rendelkező ok, hasonlóan az okhoz nem hajlamosak megfolyósodásra. Durva oknál, finom oknál is megfigyelhető hasonló jelenség, azonban csak abban az esetben, ha a pórusvíznyomás leépülését valamilyen vízzáró réteg akadályozza, így előidézve a drénezetlen állapotot. A szemeloszlás, valamint a szemcsealak is jelentősen befolyásolja a megfolyósodási hajlamot. A jól graduált és szögletes szemcsés talajok kevésbé, az egyszemcsés és gömbölyded szemcséjű talajok jobban hajlamosak a megfolyósodásra. Ennek köszönhetően a gyakran laza és kerek szemcsékből álló folyami üledékek igen veszélyeztetettnek számítanak.

6 A szemeloszlási görbe alakja is nagymértékben befolyásolja a jelenségre való hajlamot. A japán Szállítási Minisztérium (Ministery of Transport) által ben meghatározott határgörbék C U > 3,5, illetve C U < 3,5-nel egyenlőtlenségi mutató esetére vonatkoznak (5. ábra). 5. ábra Japán Szállítási Minisztérium által megfolyósodásra veszélyesnek tartott szemeloszlási görbék C U > 3,5 illetve C U < 3,5-nel egyenlőtlenségi mutató esetére A 4. ábra tartománya roppant mód hasonlít a szemcsés talajok földrengéskori megfolyósodásának (liquefaction) határát reprezentáló tartományokhoz. Smoltczyk (2) könyvében megjelent megfolyósodásra veszélyességet mutató talajok ábrájába (a kevésbé veszélyes zóna sötétszürke színnel a 6. ábrán, a nagyon veszélyes zóna világosszürke színnel a 6. ábrán) bejelölhetők a buzgárból kimosott talajok szemeloszlásának határgörbéi az 4. ábrának megfelelően. A korábban is felvetődött hipotetikus kérdésre talán egyértelmű válasz adható, az árvízkor keletkező buzgár alakra a földrengéskor tapasztalt megfolyósodáshoz hasonló felszíni jelenséget mutat (egy vulkáni kúpot, melynél a kürtőből áramlik ki a víz, szemcséket sodorva magával), a szemeloszlási görbék tartományának hasonlósága ( 6. ábra) arra hívja fel a figyelmet, hogy a két jelenség valóban közel állhat egymáshoz.,1,, 1,,, 6. ábra A megfolyósodásra leginkább veszélyes talajok (Smoltczyk 2), kiegészítve a buzgár határgörbékkel.

7 Meg kell jegyezni, hogy zagygátak tönkremenetelével kapcsolatban több olyan szakértői vélemény is készült korábban, melyek szerint a gátszakadást liquefaction okozta, de földrengésről az adott tönkremenetelnél nem számoltak be. Ez azt jelenti, hogy a laza zagyból készült zagygátaknál a megfolyósodás (liquefaction) statikus terhelés hatására is kialakulhat, a talajszerkezetben törés következik be és hirtelen egy kisebb hézagtényezőjű állapot alakul ki. Ez a folyamat hasonló, mint a lösz talajok roskadása azzal a különbséggel, hogy a zagy telitett állapotban van, és a roskadás az egyre növekvő terhelés hatására következik be. (A roskadás szó azért van idézőjelben, mert a geotechnikában a roskadás a lösz makroporózus szerkezetének tönkremenetelére van fenntartva.) Analógia a tönkremenetelek között A bemutatottak alapján az analógia egyértelmű a három tönkremeneteli mechanizmus között. Árvíz esetén is pórusvíznyomás növekedés van, ugyanaz a szemcsetartomány a legveszélyeztetettebb, és hasonló a felszíni megjelenési forma is. Ugyanaz a jelenség, a szemszerkezet, csak a kiváltó ok eltérő (ld. 1. táblázat). A zagykerté szkedéssel készült zagygátak roskadása is pórusvíznyomás növekedéssel jár, mert telített anyagról van szó, ugyanakkor a zagygátak ilyen típusú anyagáról kevesebb információval rendelkezünk. Kiváltó ok 1. táblázat Buzgár jelenség kialakulásához vezető folyamatok Árvízi buzgár Liquefaction Zagygát Vízterhelés hatására a szivárgó víz nyomásának növekedése. Kritikus hézagtényezőnél lazább talaj földrengés okozta tömörödése. A laza zagy saját súlya alatt elveszti a szerkezetét, roskad és tömörödik. Pórusvíznyomás Növekedés kvázi statikusan Hirtelen Hirtelen Talaj Finomszemcsés talaj (finom, os, os ), alapvetően alacsony egyenlőtlenségi mutatóval. Jelenség A pórusvíz a leggyengébb pontokon keresztül a felszínre tör, talajból kiáramló víz szemcséket hoz magával. Irodalomjegyzék Ishihara K. (1985): Stability of natural deposits during earthquakes, Proc. 11 th Int. Conf. on Soil Mechanics and Foundation Engineering, 1, Rotterdam, pp , Balkema. Ishihara K. (1993): Liquefaction and flow failure during earthquakes, Géotechnique 43(3), pp Horváth E. (1): A Tiszasasi buzgár: a Kinizsi vár, Hidrológiai Közlöny, 81. évf. 3. szám, pp Nagy L. (1999): A Tivadari buzgár vizsgálata, Szakértői vélemény, kézirat. Nagy L. (1999): A Tivadari buzgár, 17. MHT Vándorgyűlés Miskolc, 1. kötet, pp Nagy L. (1999): Az novemberi Tivadari buzgár vizsgálata, Hidrológiai Közlöny, 79. évf., 4. szám, pp Nagy L. (): Az árvízvédelmi gátak geotechnikai problémái. Vízügyi Közlemények, LXXXII. évf., 1. füzet, pp ,ISSN Nagy L. (): Talajmechanikai vizsgálatok végzése a Tiszasasi buzgár környékén, Talajmechanikai szakvélemény, Kézirat. Nagy L. (2): Geotechnical Aspects of Years Dike Failures in the Carpathian Basin. 12 th Danube- European Soil Mechanic and Geotechnical Conference, Editor: Deutsche Gesellschaft für Geotechnik, Publisher: Verlag Glückauf, Passau, pp , ISBN , Nagy L. (3): A Dombrádi buzgár vizsgálata, Vízügyi Közlemények külön szám, 1. kötet, pp Nagy L. (6): Szentendrei buzgár vizsgálata, Talajmechanikai szakvélemény. Nagy L. (): Árvízvédekezés a településeken, Innova -Print Kft. nyomda, ISBN , 2. kiadás. Nagy L. (): Buzgárok, XXVIII. MHT Vándorgyűlés, július 7-9. Sopron, 3. szekció, 24. cikk, ISBN Nagy L. (): Hogyan is mennek tönkre az árvízvédelmi gátak?, XXVIII. MHT Vándorgyűlés, július 7-9. Sopron, 3. szekció, 22. cikk, ISBN

8 Nagy L. (): Lessons from historical dike breaches in the Carpathian -Basin. Riscuri si Catastrofe, IX. évfolyam, 1/ szám, pp , Editura Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca. ISSN Nagy L. (11): Árvízvédelmi gátak történelmi tönkremeneteli mechanizmusa, Hidrológiai Közlöny, 91. évfolyam, 1. szám, pp ISSN Nagy L. (11): Buzgárból kimosott talajok vizsgálata, XXIX. MHT Vándorgyűlés, Eger, július 6-8, 4. szekció, 19. cikk, ISBN Nagy L. (11): Buzgárok anyagának szemeloszlása, MMK Geotechnikai Tagozat konferencia CD kiadványa, Ráckeve, okt ISBN Nagy L. (11): Buzgárokból kimosott vizsgálata, Hidrológiai Közlöny, 91. évfolyam, 5. szám, pp ISSN Nagy L. (11): Gátszakadások mechanizmusa, MMK Geotechnikai Tagozat konferencia CD kiadványa, Ráckeve, okt ISBN Nagy L. (11): Investigation of soils outwashed from piping, Untersuchung den durch piping ausgewaschenen Böden, Österreichischer Ingenieur- und Arcitektenverein, 156. Jahrgang Heft 1-12, pp Nagy L. (11): Piping phenomenon at the flood control dikes in the Carpathian -Basin I., Riscuri si Catastrofe, X. évfolyam, 2/11 szám, pp , Ed. Sorocovschi V., Editura Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca. ISSN Nagy L. (11): The grading entropy of piping soils, Zbornik Radova Gradevinskog Fakukteta. Universitet u Novum Sadu Gradevinski Fakultet, Subotica, pp ISSN Nagy L. (11): Történelmi buzgárok, Hidrológiai Közlöny,. évfolyam, 3. szám, pp ISSN Nagy L. (12): A Milléri árvízi jelenség vizsgálata és elvi helyreállítási javaslata, geotechnikai szakértői vélemény, Kézirat. Nagy L. (12): Buzgárból kimosott talaj szemeloszlása, Mérnökgeológia Kőzetmechanika Konferencia 11, Mérnökgeológia-kőzetmechanika Kiskönyvtár 12. (Szerk: Török Á. és Vásárhelyi B.), pp ISBN Nagy L. (12): Geotechnikai szakértői vélemény és elvi helyreállítási javaslat a Tiszakürti buzgárról, Talajmechanikai szakvélemény, Kézirat. Nagy L. (12): Milléri és Tiszakürti árvízi jelenségek geotechnikai vizsgálata és elvi helyreállítási javaslat készítése, Szakértői vélemény, Nagy L. (12): Piping phenomenon at the flood control dikes in the Carpathian -Basin II., Riscuri si Catastrofe, XI. évfolyam, 1/12 szám, pp , Ed. Sorocovschi V., Editura Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca. ISSN Nagy L. (13): A buzgárképződés szemeloszlási kritériuma, In: Nagy L, Takács A (szerk.) 3. Kézdi Konferencia kiadványa, BME Geotechnikai Tanszék, pp ISBN: Nagy L. (14): A Duna jp. buzgárok vizsgálata a 13. évi árvíz után a 1.3. árvízvédelmi szakaszon, Szakértői vélemény, kézirat. Nagy L. (14): A Marcal bal parti buzgárok vizsgálata a 13. évi árvíz után, Szakértői vélemény, kézirat. Nagy L. (14): A Mosoni -Duna menti buzgárok vizsgálata a 13. évi árvíz után, Szakértői vélemény, kézirat. Nagy L. (14): Buzgárok az árvízvédelemben. Innovaprint Nyomda, p. 242, ISBN Smoltczyk U. ed. (2): Geotechnical Engineering Handbook.

TALAJOK VESZÉLYESSÉGE BUZGÁRKÉPZŐDÉS SZEMPONTJÁBÓL

TALAJOK VESZÉLYESSÉGE BUZGÁRKÉPZŐDÉS SZEMPONTJÁBÓL TALAJOK VESZÉLYESSÉGE BUZGÁRKÉPZŐDÉS SZEMPONTJÁBÓL Dr. Nagy László BME Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék Erodálható talajok A buzgár a belső erózió egy fajtája, belső ugyanis erózió több módon is kialakulhat

Részletesebben

Tiszai árvízvédelmi töltések károsodásainak geotechnikai tapasztalatai

Tiszai árvízvédelmi töltések károsodásainak geotechnikai tapasztalatai Tiszai árvízvédelmi töltések károsodásainak geotechnikai tapasztalatai Koch Edina Sánta László RÁCKEVE Tiszai árvízvédelmi töltések károsodásainak geotechnikai tapasztalatai Jelentős Tiszai árvizek 1731,

Részletesebben

Árvízvédelmi töltésből kimosott talaj szemeloszlási entrópia vizsgálata

Árvízvédelmi töltésből kimosott talaj szemeloszlási entrópia vizsgálata Mérnökgeológia-Kőzetmechanika 2015 (Szerk: Török Á., Görög P. & Vásárhelyi B.) oldalak: 363 370 Árvízvédelmi töltésből kimosott talaj szemeloszlási entrópia vizsgálata Usage of the grading entropy to evaluate

Részletesebben

Tiszasasi buzgár1. Dr. Nagy László BME Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék

Tiszasasi buzgár1. Dr. Nagy László BME Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék Tiszasasi buzgár1 Dr. Nagy László BME Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék Eltelt 15 év a 2000. évi árvízvédekezés, a Tiszasasi buzgár kitörése és elfogása óta. Az akkori tapasztalatok részben új utat

Részletesebben

Hol várható buzgár megjelenése?

Hol várható buzgár megjelenése? Hol várható buzgár megjelenése? Where will occur a sandboil? Nagy László BME Geotechnikai Tanszék, lacinagy@mail.bme.hu Mérnökgeológia-Kőzetmechanika 2013 (Szerk: Török Á., Görög P. & Vásárhelyi B.) Oldalak:29-36

Részletesebben

TALAJOK OSZTÁLYOZÁSA ÉS MEGNEVEZÉSE AZ EUROCODE

TALAJOK OSZTÁLYOZÁSA ÉS MEGNEVEZÉSE AZ EUROCODE TALAJOK OSZTÁLYOZÁSA ÉS MEGNEVEZÉSE AZ EUROCODE ALAPJÁN Dr. Móczár Balázs BME Geotechnikai Tanszék Szabványok MSz 14043/2-79 MSZ EN ISO 14688 MSZ 14043-2:2006 ISO 14689 szilárd kőzetek ISO 11259 talajtani

Részletesebben

A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint

A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint Tartószerkezeti Eurocode-ok EN 1990 EC-0 A tartószerkezeti tervezés alapjai EN 1991 EC-1: A tartószerkezeteket érő hatások EN 1992 EC-2: Betonszerkezetek

Részletesebben

SOIL MECHANICS BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GEOTECHNIKAI TANSZÉK KONSZOLIDÁCIÓ

SOIL MECHANICS BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GEOTECHNIKAI TANSZÉK KONSZOLIDÁCIÓ 2008 PJ-MA SOIL MECHANICS BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GEOTECHNIKAI TANSZÉK KONSZOLIDÁCIÓ Tanszék: K épület, mfsz. 10. & mfsz. 20. Geotechnikai laboratórium: K épület, alagsor 20. BME

Részletesebben

ÁRVÍZI TÖLTÉSEK GEOTECHNIKAI GYENGEPONTJAINAK VIZSGÁLATA ÉS NUMERIKUS MODELLEZÉSE AZ ÁRVÍZI VESZÉLY- ÉS KOCKÁZATI TÉRKÉPEZÉSI PROJEKT KERETÉBEN

ÁRVÍZI TÖLTÉSEK GEOTECHNIKAI GYENGEPONTJAINAK VIZSGÁLATA ÉS NUMERIKUS MODELLEZÉSE AZ ÁRVÍZI VESZÉLY- ÉS KOCKÁZATI TÉRKÉPEZÉSI PROJEKT KERETÉBEN ÁRVÍZI TÖLTÉSEK GEOTECHNIKAI GYENGEPONTJAINAK VIZSGÁLATA ÉS NUMERIKUS MODELLEZÉSE AZ ÁRVÍZI VESZÉLY- ÉS KOCKÁZATI TÉRKÉPEZÉSI PROJEKT KERETÉBEN Bálintné Hegedűs Katalin Németh Gyula Viziterv Environ Kft.

Részletesebben

ÁRVÍZI TÖLTÉSEK GEOTECHNIKAI GYENGEPONTJAINAK VIZSGÁLATA ÉS NUMERIKUS MODELLEZÉSE AZ ÁRVÍZI VESZÉLY- ÉS KOCKÁZATI TÉRKÉPEZÉSI PROJEKT KERETÉBEN

ÁRVÍZI TÖLTÉSEK GEOTECHNIKAI GYENGEPONTJAINAK VIZSGÁLATA ÉS NUMERIKUS MODELLEZÉSE AZ ÁRVÍZI VESZÉLY- ÉS KOCKÁZATI TÉRKÉPEZÉSI PROJEKT KERETÉBEN ÁRVÍZI TÖLTÉSEK GEOTECHNIKAI GYENGEPONTJAINAK VIZSGÁLATA ÉS NUMERIKUS MODELLEZÉSE AZ ÁRVÍZI VESZÉLY- ÉS KOCKÁZATI TÉRKÉPEZÉSI PROJEKT KERETÉBEN Bálintné Hegedűs Katalin Németh Gyula Viziterv Environ Kft.

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. március kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Főosztály Vízkészlet-gazdálkodási Osztálya és

Részletesebben

A talajok összenyomódásának vizsgálata

A talajok összenyomódásának vizsgálata A talajok összenyomódásának vizsgálata Amit már tudni kellene Összenyomódás Konszolidáció Normálisan konszolidált talaj Túlkonszolidált talaj Túlkonszolidáltsági arányszám,ocr Konszolidáció az az időben

Részletesebben

BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. Dr. Móczár Balázs

BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. Dr. Móczár Balázs Dr. Móczár Balázs 1 Az előadás célja MSZ EN 1997 1 szabvány 6. fejezetében és egyes mellékleteiben leírt síkalapozással kapcsolatos előírások lényegesebb elemeinek, a szabvány elveinek bemutatása Az eddig

Részletesebben

Talajmechanika. Aradi László

Talajmechanika. Aradi László Talajmechanika Aradi László 1 Tartalom Szemcsealak, szemcsenagyság A talajok szemeloszlás-vizsgálata Természetes víztartalom Plasztikus vizsgálatok Konzisztencia határok Plasztikus- és konzisztenciaindex

Részletesebben

DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST RESULTS

DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST RESULTS Műszaki Földtudományi Közlemények, 83. kötet, 1. szám (2012), pp. 271 276. HULLADÉKOK TEHERBÍRÁSÁNAK MEGHATÁROZÁSA CPT-EREDMÉNYEK ALAPJÁN DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST

Részletesebben

Geometriai adatok. réteghatárok magassági helyzete földkiemelési szintek geotechnikai szerkezet méretei

Geometriai adatok. réteghatárok magassági helyzete földkiemelési szintek geotechnikai szerkezet méretei 24. terepmagasság térszín hajlása vízszintek Geometriai adatok réteghatárok magassági helyzete földkiemelési szintek geotechnikai szerkezet méretei a d =a nom + a a: az egyes konkrét szerkezetekre vonatkozó

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. június - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

TALAJAZONOSÍTÁS Kötött talajok

TALAJAZONOSÍTÁS Kötött talajok 2008 PJ-MA SOIL MECHANICS BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GEOTECHNIKAI TANSZÉK TALAJAZONOSÍTÁS Kötött talajok Előadó: Dr. Mahler András mahler@mail.bme.hu Tanszék: K épület, mfsz. 10. &

Részletesebben

Talajmechanika II. ZH (1)

Talajmechanika II. ZH (1) Nev: Neptun Kod: Talajmechanika II. ZH (1) 1./ Az ábrán látható állandó víznyomású készüléken Q = 148 cm^3 mennyiségű víz folyt keresztül 5 perc alatt. A mérőeszköz adatai: átmérő [d = 15 cm]., talajminta

Részletesebben

MÉRTÉKADÓ ÁRVÍZSZINTEK MEGHATÁROZÁSA A TISZA-VÖLGYBEN

MÉRTÉKADÓ ÁRVÍZSZINTEK MEGHATÁROZÁSA A TISZA-VÖLGYBEN MÉRTÉKADÓ ÁRVÍZSZINTEK MEGHATÁROZÁSA A TISZA-VÖLGYBEN XXXIII. ORSZÁGOS VÁNDORGYŰLÉS Szombathely, 2015. július 02. Dr. Kovács Sándor Váriné Szöllősi Irén SZOLNOKI HÍD SZELVÉNYE 2000. április SZOLNOK TISZAPARTI

Részletesebben

TERVEZÉS FÖLDRENGÉSRE LGM_SE_013_1

TERVEZÉS FÖLDRENGÉSRE LGM_SE_013_1 TERVEZÉS FÖLDRENGÉSRE LGM_SE_013_1 se.sze.hu Szilvágyi Zsolt szilvagyi@sze.hu 2 www.eeri.org TÉMAKÖRÖK 3 1. FÖLDRENGÉSEK HATÁSAI 2. FÖLDRENGÉSI HULLÁMOK 3. FÖLDRENGÉSEK JELLEMZŐI 4. DINAMIKAI ALAPOK 5.

Részletesebben

A gátszakadást kiváltó árvíz eredete

A gátszakadást kiváltó árvíz eredete A gátszakadást kiváltó árvíz eredete Dr. Nagy László Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Jelenleg a Kárpát-medencében 2858 gátszakadást tartunk számon. Nem csak az árvízvédekezők, a vízügyi

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. november kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

A talajok nyírószilárdsága

A talajok nyírószilárdsága A talajok nyírószilárdsága Célok: A talajok nyírószilárdságának értelmezése. Drénezett és drénezetlen viselkedés közötti különbségek értelmezése A terepi állapotokat szimuláló vizsgálatok kiválasztása.

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY SZÚRÓPONT

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY SZÚRÓPONT TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY Besenyszög, Jászladányi út 503/3 hrsz. SZÚRÓPONT tervezéséhez Nagykörű 2013 december 07. Horváth Ferenc okl. építőmérnök okl. geotechnikai szakmérnök

Részletesebben

SÍKALAPOK TERVEZÉSE. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

SÍKALAPOK TERVEZÉSE. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés SÍKALAPOK TERVEZÉSE SÍKALAPOK TERVEZÉSE síkalap mélyalap mélyített síkalap Síkalap, ha: - megfelelő teherbírású és vastagságú talajréteg van a felszín közelében; - a térszín közeli talajréteg teherbírása

Részletesebben

Magyar joganyagok - 74/204. (XII. 23.) BM rendelet - a folyók mértékadó árvízszintj 2. oldal 3. Árvízvédelmi falak esetében az árvízkockázati és a ter

Magyar joganyagok - 74/204. (XII. 23.) BM rendelet - a folyók mértékadó árvízszintj 2. oldal 3. Árvízvédelmi falak esetében az árvízkockázati és a ter Magyar joganyagok - 74/204. (XII. 23.) BM rendelet - a folyók mértékadó árvízszintj. oldal 74/204. (XII. 23.) BM rendelet a folyók mértékadó árvízszintjeiről A vízgazdálkodásról szóló 995. évi LVII. törvény

Részletesebben

BUDAPEST VII. KERÜLET

BUDAPEST VII. KERÜLET M.sz.:1223/1 BUDAPEST VII. KERÜLET TALAJVÍZSZINT MONITORING 2012/1. félév Budapest, 2012. július-augusztus BP. VII. KERÜLET TALAJVÍZMONITORING 2012/1. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. A TALAJVÍZ FELSZÍN

Részletesebben

ÁRVÍZVÉDELMI TÖLTÉSEK ÉS ALTALAJÁNAK HIDRODINAMIKAI MODELLEZÉSE A SEEP2D MODULLAL

ÁRVÍZVÉDELMI TÖLTÉSEK ÉS ALTALAJÁNAK HIDRODINAMIKAI MODELLEZÉSE A SEEP2D MODULLAL A Miskolci Egyetem Közleménye, A sorozat, Bányászat, 81. kötet (2011) ÁRVÍZVÉDELMI TÖLTÉSEK ÉS ALTALAJÁNAK HIDRODINAMIKAI MODELLEZÉSE A SEEP2D MODULLAL Zákányi Balázs 1, Nyiri Gábor 2 1 egyetemi tanársegéd,

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2017. január kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

ÁRVÍZI KOCKÁZAT AZ ÁRVÍZVÉDELMI GÁT TÖNKREMENETELE ALAPJÁN

ÁRVÍZI KOCKÁZAT AZ ÁRVÍZVÉDELMI GÁT TÖNKREMENETELE ALAPJÁN PhD Tézisek ÁRVÍZI KOCKÁZAT AZ ÁRVÍZVÉDELMI GÁT TÖNKREMENETELE ALAPJÁN PhD értekezés tézisei Nagy László Tudományos vezet : Dr. Farkas József Budapest 2005 április 2 Tartalomjegyzék 1. A választott téma

Részletesebben

Elérhetőségek. Dr. Varga Gabriella K.mf.20. varga_gabriella@hotmail.com gvarga@mail.bme.hu. Tanszéki honlap: www.gtt.bme.hu

Elérhetőségek. Dr. Varga Gabriella K.mf.20. varga_gabriella@hotmail.com gvarga@mail.bme.hu. Tanszéki honlap: www.gtt.bme.hu 1. Elérhetőségek Dr. Varga Gabriella K.mf.20. varga_gabriella@hotmail.com gvarga@mail.bme.hu Tanszéki honlap: www.gtt.bme.hu 2. Hallgatói feladatok Zárthelyi dolgozat: 30% 1. HF: 40 % (határidő: 8. hét,

Részletesebben

KÉTDIMENZIÓS SZIVÁRGÁSVIZSGÁLAT a Budapest, III. Csillaghegyi öblözet Nánási út Királyok útja változat döntéselőkészítő tanulmány c.

KÉTDIMENZIÓS SZIVÁRGÁSVIZSGÁLAT a Budapest, III. Csillaghegyi öblözet Nánási út Királyok útja változat döntéselőkészítő tanulmány c. BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék OM azonosító: FI23344 Témaszám: KÉTDIMENZIÓS SZIVÁRGÁSVIZSGÁLAT a Budapest, III. Csillaghegyi öblözet Nánási út Királyok

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. december - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

15. GEOTECHNIKAI KONFERENCIA

15. GEOTECHNIKAI KONFERENCIA FELSZÍNMOZG NMOZGÁSOK, FÖLDCSUSZAMLÁSOK SOK MEGELİZÉSE FÚRT MÉLYSZIVM LYSZIVÁRGÓKKAL Az Ercsi, Halász sz-sori sori magaspart stabilizálása sa 2005. október 18-19, Ráckeve Elıadó: Szemesy István, Sycons

Részletesebben

Hullámtéri és mentett oldali vízpótlás a Szigetközben módszerek és eredmények

Hullámtéri és mentett oldali vízpótlás a Szigetközben módszerek és eredmények Hullámtéri és mentett oldali vízpótlás a Szigetközben módszerek és eredmények Maller Márton Árvízvédelmi előadó ÉDUVIZIG Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Osztály Magyar Hidrológiai Társaság XXXIV. Országos

Részletesebben

védősáv (töltés menti sáv): az árvízvédelmi töltés mindkét oldalán, annak lábvonalától számított, méter szélességű területsáv;

védősáv (töltés menti sáv): az árvízvédelmi töltés mindkét oldalán, annak lábvonalától számított, méter szélességű területsáv; 21/2006. (I. 31.) Korm. rendelet a nagyvízi medrek, a parti sávok, a vízjárta, valamint a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról és hasznosításáról, valamint a nyári gátak által védett

Részletesebben

Magyar joganyagok - 74/204. (XII. 23.) BM rendelet - a folyók mértékadó árvízszintj 2. oldal 3. Árvízvédelmi falak esetében az árvízkockázati és a ter

Magyar joganyagok - 74/204. (XII. 23.) BM rendelet - a folyók mértékadó árvízszintj 2. oldal 3. Árvízvédelmi falak esetében az árvízkockázati és a ter Magyar joganyagok - 74/204. (XII. 23.) BM rendelet - a folyók mértékadó árvízszintj. oldal 74/204. (XII. 23.) BM rendelet a folyók mértékadó árvízszintjeiről A vízgazdálkodásról szóló 995. évi LVII. törvény

Részletesebben

Dr. Farkas József Czap Zoltán Bozó Péter:

Dr. Farkas József Czap Zoltán Bozó Péter: Mélyépítés szekció Dr. Farkas József Czap Zoltán Bozó Péter: Esettanulmány Minőség és megfelelőség Dr. Nagy László: Hibajelenség Előírások betartása és ellenőrzése Dr. Nagy László Kádár István: Adatok

Részletesebben

A budapesti 4 sz. metróvonal II. szakaszának vonalvezetési és építéstechnológiai tanulmányterve. Ráckeve 2005 Schell Péter

A budapesti 4 sz. metróvonal II. szakaszának vonalvezetési és építéstechnológiai tanulmányterve. Ráckeve 2005 Schell Péter A budapesti 4 sz. metróvonal II. szakaszának vonalvezetési és építéstechnológiai tanulmányterve Az előadás vázlata: Bevezetés Helyszíni viszonyok Geológiai adottságok Talajviszonyok Mérnökgeológiai geotechnikai

Részletesebben

KUTATÁSI JELENTÉS. a Budapest, III. Római parton tervezett mobil árvízvédelmi fal környezetében kialakuló szivárgási viszonyokról

KUTATÁSI JELENTÉS. a Budapest, III. Római parton tervezett mobil árvízvédelmi fal környezetében kialakuló szivárgási viszonyokról BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Geotechnikai Tanszék KUTATÁSI JELENTÉS a Budapest, III. Római parton tervezett mobil árvízvédelmi fal környezetében kialakuló szivárgási viszonyokról A kutatási

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1736/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: FUGRO Consult Kft Geotechnikai Vizsgálólaboratórium 1115 Budapest, Kelenföldi

Részletesebben

Mérési metodika és a műszer bemutatása

Mérési metodika és a műszer bemutatása Mérési metodika és a műszer bemutatása CPT kábelnélküli rendszer felépítése A Cone Penetration Test (kúpbehatolási vizsgálat), röviden CPT, egy olyan talajvizsgálati módszer, amely segítségével pontos

Részletesebben

A nagyvízi mederkezelési tervek készítésének tapasztalatai az ÉDUVIZIG működési területén

A nagyvízi mederkezelési tervek készítésének tapasztalatai az ÉDUVIZIG működési területén A nagyvízi mederkezelési tervek készítésének tapasztalatai az ÉDUVIZIG működési területén Maller Márton projekt felelős ÉDUVIZIG Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Osztály Magyar Hidrológiai Társaság XXXIII.

Részletesebben

XXXII. Hidrológiai Vándorgyűlés július 2-5 Szeged. Szeged. A évi dunai árhullám néhány tanulsága Mohács példáján

XXXII. Hidrológiai Vándorgyűlés július 2-5 Szeged. Szeged. A évi dunai árhullám néhány tanulsága Mohács példáján A 2013. évi dunai árhullám néhány tanulsága Mohács példáján A 2013. évi dunai árhullám The lessons learntnéhány from the 2013 Danube flood in Mohács tanulsága Mohács példáján The lessons learnt from the

Részletesebben

MEDDŐHÁNYÓK ÉS ZAGYTÁROZÓK KIHORDÁSI

MEDDŐHÁNYÓK ÉS ZAGYTÁROZÓK KIHORDÁSI Mikoviny Sámuel Földtudományi Doktori Iskola A doktori iskola vezetője: Dr. h.c. mult. Dr. Kovács Ferenc egyetemi tanár, a MTA rendes tagja MEDDŐHÁNYÓK ÉS ZAGYTÁROZÓK KIHORDÁSI TULAJDONSÁGAINAK VIZSGÁLATA,

Részletesebben

1. A. Ismertesse a vízügyi igazgatási szervek árvízvédelmi feladatait! 1. B. Ismertesse a munkavédelem fogalmát, fő területeit és azok feladatát!

1. A. Ismertesse a vízügyi igazgatási szervek árvízvédelmi feladatait! 1. B. Ismertesse a munkavédelem fogalmát, fő területeit és azok feladatát! 1. A. Ismertesse a vízügyi igazgatási szervek árvízvédelmi feladatait! 1. B. Ismertesse a munkavédelem fogalmát, fő területeit és azok feladatát! 2. A. Foglalja össze hidrometriai (vízméréstani) ismereteit!

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS ÉS TANÁCSADÁS. Kunfehértó, Rákóczi u. 13. sz.-ú telken épülő piactér tervezéséhez 2017.

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS ÉS TANÁCSADÁS. Kunfehértó, Rákóczi u. 13. sz.-ú telken épülő piactér tervezéséhez 2017. TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS ÉS TANÁCSADÁS Kunfehértó, Rákóczi u. 13. sz.-ú telken épülő piactér tervezéséhez 2017. 1 I. Tervezési, kiindulási adatok A talajvizsgálati jelentés a Fehértó Non-profit Kft. megbízásából

Részletesebben

Talajok osztályozása az új szabványok szerint

Talajok osztályozása az új szabványok szerint Talaj- és kőzetosztályozás Talajok osztályozása az új szabványok szerint :5 Geotechnikai vizsgálatok. 1. rész: Azonosítás és leírás. MSZ EN ISO 14688-2:5 Geotechnikai vizsgálatok. 2. rész: Osztályozási

Részletesebben

A DUNA VÍZJÁTÉKÁNAK ÉS A KÖRNYEZŐ TERÜLET TALAJVÍZSZINTJEINEK KAPCSOLATA. Mecsi József egyetemi tanár, Pannon Egyetem, Veszprém

A DUNA VÍZJÁTÉKÁNAK ÉS A KÖRNYEZŐ TERÜLET TALAJVÍZSZINTJEINEK KAPCSOLATA. Mecsi József egyetemi tanár, Pannon Egyetem, Veszprém A DUNA VÍZJÁTÉKÁNAK ÉS A KÖRNYEZŐ TERÜLET TALAJVÍZSZINTJEINEK KAPCSOLATA Mecsi József egyetemi tanár, Pannon Egyetem, Veszprém mecsij@almos.uni-pannon.hu, jmecsi@gmail.com ÖSSZEFOGLALÓ A Duna illetve a

Részletesebben

CPT PÓRUSVÍZNYOMÁS DISSZIPÁCIÓS VIZSGÁLATOK MÉLYSÉGI SZIKES KÖRNYEZETBEN. Kulcsszavak disszipációs kísérlet, CPTu, Szeged, szikes talaj, puha talaj

CPT PÓRUSVÍZNYOMÁS DISSZIPÁCIÓS VIZSGÁLATOK MÉLYSÉGI SZIKES KÖRNYEZETBEN. Kulcsszavak disszipációs kísérlet, CPTu, Szeged, szikes talaj, puha talaj CPT PÓRUSVÍZNYOMÁS DISSZIPÁCIÓS VIZSGÁLATOK MÉLYSÉGI SZIKES KÖRNYEZETBEN Imre Emőke 1 Juhász Miklós 1 Hegedűs Márton 2 Bakacsi Zsófia 3 Rajkai Kálmán 3 Pozsár László 4 Richter László 5 1 Szent István Egyetem,

Részletesebben

Szádfal szerkezet tervezés Adatbev.

Szádfal szerkezet tervezés Adatbev. Szádfal szerkezet tervezés Adatbev. Projekt Dátum : 0..005 Beállítások (bevitel az aktuális feladathoz) Nyomás számítás Aktív földnyomás számítás : Passzív földnyomás számítás : Földrengés számítás : Ellenőrzési

Részletesebben

Tervszám: 07-1065-08 Tervrész száma: 6.1.

Tervszám: 07-1065-08 Tervrész száma: 6.1. KEVITERV PLUSZ KOMPLEX VÁLLALKOZÁSI kft. 3527 Miskolc, Katalin u. 1. Telefon/Fax: (46) 412-646 Tervszám: 07-1065-08 Tervrész száma: 6.1. T I S Z A N Á N A Talajmechanikai, talajfeltárási szakvélemény Miskolc,

Részletesebben

Hajózás a Maros folyón

Hajózás a Maros folyón BORZA TIBOR osztályvezető Magyar Hidrológiai Társaság, XXXIV. Országos Vándorgyűlés Debrecen, 2016. július 6-8. Történeti áttekintés A meglévő állapot ismertetése Jogszabályi környezet Hidrológiai számítások

Részletesebben

A talaj termékenységét gátló földtani tényezők

A talaj termékenységét gátló földtani tényezők A talaj termékenységét gátló földtani tényezők Kerék Barbara és Kuti László Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Környezetföldtani osztály kerek.barbara@mfgi.hu környezetföldtan Budapest, 2012. november

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 2008 PJ-MA SOIL MECHANICS Talajok tömörítése BME Geotechnikai Tanszék Tömörség értelmezése Építési terület D r T r r Tömörségi fok: e max e max r d helyszín r e d max e helyszín min 100 100 [%] [%] 2008

Részletesebben

MSZ EN 1610. Zárt csatornák fektetése és vizsgálata. Dr.Dulovics Dezső Ph.D. egyetemi docens. Dulovics Dezsőné dr főiskolai tanár

MSZ EN 1610. Zárt csatornák fektetése és vizsgálata. Dr.Dulovics Dezső Ph.D. egyetemi docens. Dulovics Dezsőné dr főiskolai tanár MSZ EN 1610 Zárt csatornák fektetése és vizsgálata Dr. Dulovics Dezső Ph.D. egyetemi docens, Dulovics Dezsőné dr. főiskolai tanár, Az előadás témakörei: -alkalmazási terület, fogalom meghatározások, általános

Részletesebben

TÖLTÉSEK ALATTI, VÍZZEL TELÍTETT AGYAGOK VIZSGÁLATA. Rémai Zsolt okl. építőmérnök

TÖLTÉSEK ALATTI, VÍZZEL TELÍTETT AGYAGOK VIZSGÁLATA. Rémai Zsolt okl. építőmérnök TÖLTÉSEK ALATTI, VÍZZEL TELÍTETT AGYAGOK VIZSGÁLATA PhD értekezés Tézisfüzet Rémai Zsolt okl. építőmérnök Budapest 2012. december 1. TÉMAVÁLASZTÁS INDOKLÁSA Hazánk gazdasági terveiben központi feladat

Részletesebben

Elsőrendű állami árvízvédelmi vonalak fejlesztése a Duna mentén (KEOP-2.1.1/2F/09-2009-0003)

Elsőrendű állami árvízvédelmi vonalak fejlesztése a Duna mentén (KEOP-2.1.1/2F/09-2009-0003) Elsőrendű állami árvízvédelmi vonalak fejlesztése a Duna mentén (KEOP-2.1.1/2F/09-2009-0003) Előadó: Láng István műszaki főigazgató helyettes Országos Vízügyi Főigazgatóság Összefoglaló adatok 12 árvízi

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2017. január kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

Szigetköz felszíni víz és talajvíz viszonyainak jellemzése az ÉDUVIZIG monitoring hálózatának mérései alapján

Szigetköz felszíni víz és talajvíz viszonyainak jellemzése az ÉDUVIZIG monitoring hálózatának mérései alapján Szigetköz felszíni víz és talajvíz viszonyainak jellemzése az ÉDUVIZIG monitoring hálózatának mérései alapján MHT Vándorgyűlés 2013. 07. 04. Előadó: Ficsor Johanna és Mohácsiné Simon Gabriella É s z a

Részletesebben

TÖLTÉSALAPOZÁS ESETTANULMÁNY MÁV ÁGFALVA -NAGYKANIZSA

TÖLTÉSALAPOZÁS ESETTANULMÁNY MÁV ÁGFALVA -NAGYKANIZSA 48 Ágfalva Nagykanizsa vasútvonal, Nemesszentandrás külterülete Több évtizede tartó függőleges és vízszintes mozgások Jelentős károk, folyamatos karbantartási igény 49 Helyszín Zalai dombság É-D-i völgye,

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1743/2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Geotechnika

Részletesebben

XIX. Konferencia a felszín alatti vizekről

XIX. Konferencia a felszín alatti vizekről FELSZÍN ALATTI VIZEKÉRT ALAPÍTVÁNY XIX. Konferencia a felszín alatti vizekről MAJOR PÁL EMLÉKÉRE Siófok, 2012. március 27-28. Major Pál 1930-2011 SZAKMAI TEVÉKENYSÉG 1952-1959: Budapesti Műszaki Egyetem

Részletesebben

Talajvízszintek változása Debrecenben - különös tekintettel a Nagyerdőre

Talajvízszintek változása Debrecenben - különös tekintettel a Nagyerdőre Talajvízszintek változása Debrecenben - különös tekintettel a Nagyerdőre XVII. Konferencia a felszín alatti vizekről Siófok, 2010. március 24-25. Újlaki Péter Debreceni Vízmű Zrt. 2010.04.23. 1 A talajvízszint

Részletesebben

ThermoMap módszertan, eredmények. Merényi László MFGI

ThermoMap módszertan, eredmények. Merényi László MFGI ThermoMap módszertan, eredmények Merényi László MFGI Tartalom Sekély-geotermikus potenciáltérkép: alapfelvetés, problémák Párhuzamok/különbségek a ThermoMap és a Nemzeti Cselekvési Terv sekély-geotermikus

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Épület alapozása síkalappal (1. rajz feladat) Minden építmény az önsúlyát és a rájutó terheléseket az altalajnak adja át, s állékonysága, valamint tartóssága attól függ, hogy sikerült-e az építmény és

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2016. április kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

Jellemző szelvények alagút

Jellemző szelvények alagút Alagútépítés Jellemző szelvények alagút 50 50 Jellemző szelvény - alagút 51 AalagútDél Nyugati járat Keleti járat 51 Alagúttervezés - geotechnika 52 Technológia - Új osztrák építési módszer (NÖT) 1356

Részletesebben

A talaj vízforgalma és hatása a mezőgazdasági termelésre

A talaj vízforgalma és hatása a mezőgazdasági termelésre ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja 2015. június 17. A talaj vízforgalma és hatása a mezőgazdasági termelésre Koltai Gábor 1 Rajkai Kálmán 2 Schmidt Rezső

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2016. augusztus kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

1. ábra. A 10 db azonos valószínűséggel előforduló nyírószilárdsági paraméter értékpár meghatározása.

1. ábra. A 10 db azonos valószínűséggel előforduló nyírószilárdsági paraméter értékpár meghatározása. A Miskolci Egyetem Közleménye, A sorozat, Bányászat, 81. kötet (211) EGY HULLADÉKLERAKÓ MAGASÍTÁSÁNAK TAPASZTALATAI Dr. Szabó Imre, Faur Krisztina Beáta egyetemi tanár, tanszéki mérnök Miskolci Egyetem,

Részletesebben

M0 autópálya szélesítése az Anna-hegyi csúszás WOLF ÁKOS

M0 autópálya szélesítése az Anna-hegyi csúszás WOLF ÁKOS 1 M0 autópálya szélesítése az Anna-hegyi csúszás térségében WOLF ÁKOS 2 HELYSZÍN HELYSZÍN 3 TÖRÖKBÁLINT ANNA-HEGYI PIHENŐ ÉRD DIÓSD ELŐZMÉNY, KORÁBBI CSÚSZÁS 4 1993. október 5. ELŐZMÉNY, KORÁBBI CSÚSZÁS

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 2010. szeptember X. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Geotechnikai Tanszék Alapozás Rajzfeladatok Hallgató Bálint részére Megtervezendő egy 30 m 18 m alapterületű épület síkalapozása és a

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNY- ÉRTÉKELÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNY- ÉRTÉKELÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ, OPERATÍV ASZÁLY- ÉS VÍZHIÁNY- ÉRTÉKELÉS 2019. február kivonat Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya

Részletesebben

GEOTECHNIKAI JELENTÉS TERÜLET ISMERTETŐ TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY TELEKOSZTÁS

GEOTECHNIKAI JELENTÉS TERÜLET ISMERTETŐ TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY TELEKOSZTÁS GEOTECHNIKAI JELENTÉS TERÜLET ISMERTETŐ TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY Szolnok, Városmajor út 774/12-/32 hrsz. TELEKOSZTÁS Nagykörű 2018 szeptember 30. Horváth Ferenc okl. építőmérnök okl. geotechnikai szakmérnök

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2017. március - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

Földtani alapismeretek III.

Földtani alapismeretek III. Földtani alapismeretek III. Vízföldtani alapok páraszállítás csapadék párolgás lélegzés párolgás csapadék felszíni lefolyás beszivárgás tó szárazföld folyó lefolyás tengerek felszín alatti vízmozgások

Részletesebben

TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-00150015. Felsőoktatási együttműködés a vízügyi ágazatért MEGHÍVÓ

TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-00150015. Felsőoktatási együttműködés a vízügyi ágazatért MEGHÍVÓ MEGHÍVÓ A FELSZÍNI ÉS FELSZÍN ALATTI VÍZKÉSZLETEK ÖSSZEFÜGGÉSEKKEL, JELLEGZETESSÉGEKKEL ÉS VÁLTOZÁSOKKAL FOGLALKOZÓ EGYETEMI KUTATÁSOK C. SZAKMAI FÓRUMRA MECSI JÓZSEF PROFESSZOR EMLÉKÉRE A Pannon Egyetem

Részletesebben

Kopolya. Dr. Nagy László 1

Kopolya. Dr. Nagy László 1 Kopolya Dr. Nagy László 1 A Kárpát-medencében (~450000 km 2 ) az ártér. Az itt élő nép hallatlan munkát vállalt az árvízmentesítéssel az életkörülmények javítása érdekében. A topográfiai viszonyokhoz igazodó

Részletesebben

TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY A SZÉKESFEHÉRVÁR, LISZT FERENC UTCA 7-11 INGATLANOK TALAJVÍZ ÉS TALAJVIZSGÁLATÁHOZ

TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY A SZÉKESFEHÉRVÁR, LISZT FERENC UTCA 7-11 INGATLANOK TALAJVÍZ ÉS TALAJVIZSGÁLATÁHOZ TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY A SZÉKESFEHÉRVÁR, LISZT FERENC UTCA 7-11 INGATLANOK TALAJVÍZ ÉS TALAJVIZSGÁLATÁHOZ Székesfehérvár, 2000, július 29. Tövisháti András okl. mérnök, okl vízellátás, csatornázás

Részletesebben

Felszín alatti vizektől függő ökoszisztémák vízigénye és állapota a Nyírség és a Duna-Tisza köze példáján keresztül

Felszín alatti vizektől függő ökoszisztémák vízigénye és állapota a Nyírség és a Duna-Tisza köze példáján keresztül Felszín alatti vizektől függő ökoszisztémák vízigénye és állapota a Nyírség és a Duna-Tisza köze példáján keresztül XXI. Konferencia a felszín alatti vizekről 2014. Április 2-3. Siófok Biró Marianna Simonffy

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS /2 FÉLÉV

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS /2 FÉLÉV ÓVODA-1 TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS 2015-16/2 FÉLÉV 1. ELŐZMÉNYEK, KIINDULÁSI ADATOK A Szerkezetépítési Projekt tantárgy A munkacsoportja megbízta társaságunkat Győr belterületén óvoda tervezéséhez talajvizsgálati

Részletesebben

BUDAPEST, VII. KERÜLET

BUDAPEST, VII. KERÜLET M.sz.: 1430 BUDAPEST, VII. KERÜLET TALAJVÍZSZINT MONITORING 2014/1. félév Budapest, 2014.július BP. VII. KERÜLET TALAJVÍZMONITORING 2014/1. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. A TALAJVÍZ FELSZÍN ALATTI

Részletesebben

Szilvágyi László: M6 autópálya alagutak geológiai és geotechnikai adottságai

Szilvágyi László: M6 autópálya alagutak geológiai és geotechnikai adottságai Szilvágyi László: M6 autópálya alagutak geológiai és geotechnikai adottságai 2/23 M6/M60 autópálya (E73, V/C folyosó) tervezése 1998 2007 3/23 Geresdi dombság o ÉNY - DK-i dombhátak és völgyek o ÉK - DNY-i

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2016. szeptember - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

7.1. Al2O3 95%+MLG 5% ; 3h; 4000rpm; Etanol; ZrO2 G1 (1312 keverék)

7.1. Al2O3 95%+MLG 5% ; 3h; 4000rpm; Etanol; ZrO2 G1 (1312 keverék) 7.1. Al2O3 95%+MLG 5% ; 3h; 4000rpm; Etanol; ZrO2 G1 (1312 keverék) 7.1.1. SPS: 1150 C; 5 (1312 K1) Mért sűrűség: 3,795 g/cm 3 3,62 0,14 GPa Három pontos törés teszt: 105 4,2 GPa Súrlódási együttható:

Részletesebben

Előregyártott fal számítás Adatbev.

Előregyártott fal számítás Adatbev. Soil Boring co. Előregyártott fal számítás Adatbev. Projekt Dátum : 8.0.0 Beállítások (bevitel az aktuális feladathoz) Anyagok és szabványok Beton szerkezetek : CSN 0 R Fal számítás Aktív földnyomás számítás

Részletesebben

A április havi csapadékösszeg területi eloszlásának eltérése az április átlagtól

A április havi csapadékösszeg területi eloszlásának eltérése az április átlagtól 1. HELYZETÉRTÉKELÉS Csapadék 2014 áprilisában a rendelkezésre álló adatok szerint az ország területére lehullott csapadék mennyisége 12 mm (Nyírábrány) és 84 mm (Kölked) között alakult, az országos területi

Részletesebben

1. HELYZETÉRTÉKELÉS. Országos áttekintésben a márciusi átlaghoz viszonyított legnagyobb csapadékhiány (32 mm) Kapuvár állomáson fordult elő.

1. HELYZETÉRTÉKELÉS. Országos áttekintésben a márciusi átlaghoz viszonyított legnagyobb csapadékhiány (32 mm) Kapuvár állomáson fordult elő. 1. HELYZETÉRTÉKELÉS 2014 márciusában a rendelkezésre álló adatok szerint az ország területére lehullott csapadék mennyisége 3 mm (Kapuvár, Vasad, Törtel) és 27 mm (Milota) között alakult, az országos területi

Részletesebben

Közlekedési létesítmények víztelenítése geoműanyagokkal

Közlekedési létesítmények víztelenítése geoműanyagokkal geoműanyagokkal Vízelvezető geokompozitok Szatmári Tamás alkalmazás mérnök Bonar Geosynthetics Kft. XVII. KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI ÉS BERUHÁZÁSI KONFERENCIA 2016. 04. 20-22. BÜKFÜRDŐ Tartalom Az előadás tartalma

Részletesebben

ALAPOZÁSOK MEGERŐSÍTÉSE

ALAPOZÁSOK MEGERŐSÍTÉSE 6. előadás ALAPOZÁSOK MEGERŐSÍTÉSE 2. 1. ALAPTEST ANYAGÁNAK MEGERŐSÍTÉSE, JAVÍTÁSA 2. FELSZERKEZET MEREVÍTÉSE, MEGERŐSÍTÉSE 3. ALAPTEST ANYAGÁNAK RÉSZLEGES CSERÉJE 4. ALÁTÁMASZTÁSI FELÜLET NÖVELÉSE, ALAPSZÉLESÍTÉS

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2016. január kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS kivonat 2013. augusztus Készítette az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízkészlet-gazdálkodási és Víziközmű Osztálya és az Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság

Részletesebben

dr. Szepesházi Róbert Az Eurocode-ok végleges bevezetése elé

dr. Szepesházi Róbert Az Eurocode-ok végleges bevezetése elé www.sze.hu/~szepesr Geotechnika 2009 áckeve dr. Szepesházi óbert Széchenyi István Egyetem, Gyır Az Eurocode-ok végleges bevezetése elé A geotechnikai tevékenység változása a tervezési folyamatban Geotechnikai

Részletesebben

A Tisza és mellékfolyóinak árvízjárta területei és árvízi kitörései a szabályozások előtt (Ihrig D.) 1816, 1830

A Tisza és mellékfolyóinak árvízjárta területei és árvízi kitörései a szabályozások előtt (Ihrig D.) 1816, 1830 Meteorológiai előrejelzések hidrológiai alkalmazásai Dr. Koncsos László BME, Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tsz. A Tisza és mellékfolyóinak árvízjárta területei és árvízi kitörései a szabályozások előtt

Részletesebben

Al-Mg-Si háromalkotós egyensúlyi fázisdiagram közelítő számítása

Al-Mg-Si háromalkotós egyensúlyi fázisdiagram közelítő számítása l--si háromalkotós egyensúlyi fázisdiagram közelítő számítása evezetés Farkas János 1, Dr. Roósz ndrás 1 doktorandusz, tanszékvezető egyetemi tanár Miskolci Egyetem nyag- és Kohómérnöki Kar Fémtani Tanszék

Részletesebben

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS

INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS INTEGRÁLT VÍZHÁZTARTÁSI TÁJÉKOZTATÓ ÉS ELŐREJELZÉS 2015. augusztus - kivonat - Készítette: az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízjelző és Vízrajzi Főosztály Vízrajzi Monitoring Osztálya és az Alsó-Tisza-vidéki

Részletesebben

Kompetenciamérés eredményei a Bajai III. Béla Gimnáziumban

Kompetenciamérés eredményei a Bajai III. Béla Gimnáziumban Kompetenciamérés eredményei a Bajai III. Béla Gimnáziumban A mérést 2016. májusában írták. A mérés alatt a felügyeletet a diákok tanárai biztosították. Mérési ellenőr az iskolában nem jelent meg. Az elemzésben

Részletesebben