ÁRVÍZI TÖLTÉSEK GEOTECHNIKAI GYENGEPONTJAINAK VIZSGÁLATA ÉS NUMERIKUS MODELLEZÉSE AZ ÁRVÍZI VESZÉLY- ÉS KOCKÁZATI TÉRKÉPEZÉSI PROJEKT KERETÉBEN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÁRVÍZI TÖLTÉSEK GEOTECHNIKAI GYENGEPONTJAINAK VIZSGÁLATA ÉS NUMERIKUS MODELLEZÉSE AZ ÁRVÍZI VESZÉLY- ÉS KOCKÁZATI TÉRKÉPEZÉSI PROJEKT KERETÉBEN"

Átírás

1 ÁRVÍZI TÖLTÉSEK GEOTECHNIKAI GYENGEPONTJAINAK VIZSGÁLATA ÉS NUMERIKUS MODELLEZÉSE AZ ÁRVÍZI VESZÉLY- ÉS KOCKÁZATI TÉRKÉPEZÉSI PROJEKT KERETÉBEN Bálintné Hegedűs Katalin Németh Gyula Viziterv Environ Kft. Az Árvízi veszély- és kockázati térképezési projekt (ÁKK projekt) célja az EU Irányelv teljesítése, tehát az Országos Árvízkockázat-kezelési Irányelv megvalósítása. A projekt keretében vízépítési és vízgazdálkodási feladatok megállapítását és intézkedésekkel kapcsolatos döntéshozatalát támogató információs bázis lett létrehozva, mely során árvízi veszélytérképek, emberi és anyagi kockázati térképek és stratégiai kockázatelemzési tervek készültek. A projekt keretein belül számos adatbázis rendszer épült ki, köztük az árvízvédelmi töltések talajmechanikai jellemzőit és állapotát leíró geotechnikai adatbázis is, mely a töltések országos szintű, egységes rendszerű feltárásán alapszik. Ez a megvalósult projekt azon túl, hogy az ország EU-s kötelezettsége volt, jelentős előrelépést és stabil alapot jelenthet az árvízvédelem további fejlesztése terén valamint a vízépítő és a geotechnikai szakterületek szorosabb együttműködése terén is. Kulcsszavak: VESZÉLYTÉRKÉPEK, KOCKÁZATI TÉRKÉPEK és TÖLTÉSÁLLÉKONYSÁG Keywords: Hazard map, risk map and dike stability 1. PROJEKT BEMUTATÁS A KEOP B ÁRVÍZI KOCKÁZATI TÉRKÉPEZÉS ÉS STRATÉGIAI KOCKÁZATI TERV KÉSZÍTÉSE A pályázati konstrukció kettős célkitűzése: Az Európai Parlament és Tanács által az EU Árvízi Irányelvében meghatározott elvárások végrehajtása Magyarország vízkár-elhárítási stratégiájának a társadalmigazdasági elvárásoknak megfelelő átdolgozása.

2 A projekt eredményei: előzetes árvízi kockázatértékelés, veszélytérképek és kockázati térképek, valamint stratégiai szintű árvízkockázat kezelési tervek készítése. A végrehajtás során létrejövő további eredmények a geotechnika témakörével kapcsolatban: a vízkár-elhárítási tervezések jelentős részét leíró adatok egységes szerkezetben történő összegyűjtése, felmérése (pl: geotechnikai feltárások rendszere), a fő termékek előállítását támogató információs rendszer, az ÁKIR (Árvízi Kockázati Információs Rendszer) adatbázisrendszer létrehozása, valamint a geotechnika tervezőprogram kiválasztása és tesztelése. A beszerzésre került Geo5 geotechnikai szoftvermodulok oktatása a Vízügyi Igazgatóságok részére. A veszélytérkép elöntési események várható valószínűségi értékeinek területi eloszlását tartalmazza, és ábrázolja térképesen. A veszélytérképek kiterjednek a területet érintő töltésezett vízfolyások, valamint öblözetek hatásaira. Geotechnikai vizsgálatunk központi kérdése a töltésszakadásra hajlamos helyek meghatározása az adott töltésszakadás mértéke és okozható károk kiszámítása volt. Ezen adatok kezeléséhez és tárolásához szükség volt egy részletes és naprakész geotechnikai adatbázisra is, ami az ÁKIR rendszerben valósult meg. A veszélytérképeket a tervezéshez kapcsolódóan három szinten értékeltük: országos, részvízgyűjtő, valamint lokális szinten. Központi kérdés volt a védvonalak védképességének meghatározása a különböző szinteken. A védőképesség az öblözeti védvonalak geometriai és geotechnikai jellemzői alapján volt számítható objektív értékek (töltés állékonyság, altalaj ellenállás és töltésmeghágás, és az egyéb befolyásoló tényezők szakértői értékelés) alapján, és jellemeztük mint a védvonal ellenállását. Az előzetesen kijelölt szelvényekben meghatároztuk a tönkremenetelt előidézhető terhelési eseteket és a lehetséges tönkremeneteli módokat, melyeket a Geo5 geotechnikai szoftvercsomaggal vizsgáltunk. Végül a szakadási szelvényben előállított módosított árhullámképek felhasználva numerikus modellezéssel elöntési eseteket vizsgálatával és kiértékelésével készülnek a veszélytérképek. A kockázati térképi állományokat a veszélytérképi állományok (geometriai biztonság és geotechnikai ellenállás adatok) és a hatásfüggvények felhasználásával az ÁKIR saját alkalmazása hozza létre.

3 Előadásunk témáját képző geotechnikai gyengepontok vizsgálata és a védvonal töltések ellenállás számítása központi alapadatot jelent a veszély- és kockázat térképek készítésénél. A második ütemben mintaterület szinten került kidolgozásra a veszélytérképezés és kockázatkezelés során meghatározott töltésezett vízfolyások és öblözetek gyengepontjainak geotechnikai megerősítésének rendszere és metodikája. Az ÁKK projekt célja volt a töltésszakadásra hajlamos helyek részletes és egységesített rendszerű geotechnikai feltárása, vizsgálata és központi adatbázisrendszer kiépítése. Eddig nem állt rendelkezésre egységes geotechnikai adatbázis. Korábban ugyan születtek a védvonalak állékonyságát minősítő anyagok, ám ezek csak részben alkalmasak alapadatként való felhasználásra. Árvízi jelenségek és védekezési tapasztalatok, valamint korábbi feltárások és geotechnikai adatok alapján a Vízügyi Igazgatóságokkal egyeztetve kiválasztásra kerültek a kritikusnak vélt szelvények. Összesen 150 szelvény, ami 888 fúrást jelentett. Árvízvédekezési tapasztalatok alapján az elsőfokú védvonalon további fejlesztések és javítások szükségesek. Első lépésként részletes geotechnikai feltárás és geodézia felmérés készült, majd a goetechnikai ellenállás és a tönkremenetel lehetséges módja lett meghatározva. Továbbiakba, az ÁKK projekt III. azaz a következő ütemében a kritikus szelvények javítási és fejlesztési módja kerül majd kidolgozásra. A projekt egyik célja egy országos szintű, uniformizált adatbázisrendszer létrehozása, mellyel nem csak a jelen projekt alapadatait biztosítjuk, hanem a jövőbeni beruházások és intézkedések adatigényét is ki tudjuk szolgálni. A kijelölt töltésszelvények összehangolt vizsgálati rendszerének és a kiértékelt adatok egységesített tárolási rendszerének köszönhetően ez az adatbázis a jövőben tovább bővíthető. 2. ÁRVÍZVÉDELMI FŐVÉDVONALAK GEOTECHNIKAI FELTÁRÁSA A kiválasztott szelvényekben minden esetben egységesített rendszerű geodéziai felmérés és geotechnikai feltárás történt, ami a feltárások számát és módját is pontosan meghatározta. A feltáró fúrások rendszerét az ábrán, valamint a fúrási helyek azonosítóját a táblázatban láthatjuk.

4 1. ábra: Feltáró fúrások rendszere A fúrások számozása meghatározza a fúrás pontos helyét a töltésen és a mintavétel típusát is. Fúrás száma Fúrás helye Minta típusa 1 mentett oldali rézsű zavart 2 védett oldali rézsű zavart 3 töltéskorona zavartalan 4 mentett oldali rézsű zavartalan 5 védett oldali töltésláb zavart 6 mentett oldali töltésláb zavart 1. táblázat: Feltáró fúrások rendszere 2. A talajfeltárást Ф75 mm-es spirálfúróval készült rétegenként, de legalább 1,0 m-enként zavart talajminta vétellel. A mintákat helyszíni azonosítás után vizsgálat céljából beszállítottuk a laboratóriumba. Magminta vétel Ф40mm hengerrel készült, és a feltáró fúrás alapján a talajrétegződés figyelembevételével készült. A magminta vétel Ф40mm hengerrel készült. Minden szelvényben szabvány szerinti mintavételezés, geodéziai bemérés, majd laboratóriumi vizsgálat történt. A feltárások a töltéslábnál minimum 3 méter mélyek és a vízzáró réteg eléréséig, de maximum 15 méter mélységig tartottak, a töltésen a töltés méretének megfelelőek. A laboratóriumban közvetlen vizsgálattal meghatároztuk az egyes minták víztartalmát, a durvaszemcsés rétegek szemeloszlását és a finomszemcsés rétegek konzisztencia határait. A zavartalan mintából ezen túl meghatároztuk a nedves és száraz térfogatsúlyt, továbbá a hézagtényezőt. A vizsgálati eredményekből közvetett úton további talajfizikai jellemzőket határoztunk meg, mely a geotechnikai számítások és modellező szoftverek adatigényét is kiszolgálja.

5 Eredményként fúrás és rétegszelvény táblázatot valamint rétegszelvényrajzot készítettünk. A fúrásszelvény táblázata valamennyi mintának az egyedi laboratóriumi vizsgálati eredményeit tartalmazza, továbbá a szükséges származtatott talajfizikai paramétereket is tartalmazza (2.táblázat). Ezek alapján elkészültek a geotechnikai tervezőprogramhoz szükséges rétegszelvény táblázatok, melyek a szükséges és elégséges kiindulási adatokat tartalmazzák (3.táblázat). 3. táblázat: Fúrásszelvény táblázat a töltéstengelyi feltárásról 4. táblázat: Összefoglaló rétegszelvény táblázat

6 2. ábra: Rétegszelvény rajz 3. ÁRVÍZVÉDELMI FŐVÉDVONALAK ÁLLÉKONYSÁGVIZSGÁLATA NUMERIKUS MODELLEZÉSSEL Védvonal geotechnikai problémái: - Kedvezőtlen altalaj adottságok ( durva szemcséjű altalajrétegek, holtmeder keresztezések, szerves illetve tőzeges rétegek, felszín közeli finomhomok és emberi beavatkozások stb. ), - építési hibák, - nem megfelelő szerkezetű őstöltés, töltéskeresztmetszet, diszperzív talaj TÖLTÉS- ÉS ALTALAJ SZILÁRDSÁG- ÉS ÁLLÉKONYSÁG VIZSGÁLAT A töltéstest szilárdsági és állékonysági vizsgálatát a Geo5 Rézsűállékonyság és a VEM- végeselem modullal vizsgáltuk. A feltárt szelvények mindegyike feltételezett kritikus szelvény, ezért az alábbi tönkremeneteli módokat vártuk és numerikus modellezéssel igazoltuk. Tönkremeneteli módok: Elcsúszás elleni biztonság (rézsűállékonyság) A töltéstest és töltéstalp nyíróellenállása, a töltésre ható eltoló és felhajtóerő hatására kialakuló nyírófeszültség alapján ( /c-redukciós vizsgálattal) került kiszámításra.

7 Hidraulikus talajtörés A gátban történő vízmozgások okozta tönkremenetel feltételei leírhatók a teljes feszültség és a pórusvíznyomás, vagy a hatékony feszültség és a hidraulikus gradiens fogalompárjaival. Fakadó víz vagy buzgár képződés A gát gyengén vízzáró rétegeiben történő káros vízmozgások, mely a réteg víznyomással szembeni ellenállásával jellemezhető. Numerikus modellalkotás bemutatása egy példán keresztül: É-VIZIG területén, Tisza jobbparti töltés tkm. szelvénye. Numerikus modellezésénél kiemelt figyelemmel kezelt paraméterek: a talaj áteresztőképességének időbeli és térbeli változása, a vízszintek és pórusvíznyomások időbeli változásai, a peremfeltételek bármely módosulása. Rézsűállékonyság modul: A számítás adatai: hatályos EN 1997 szabvány szerinti, biztonsági tényezős számítás. A terhek és hatások - EC2, földrengésszámítás - EC8 szabványoknak megfelelően lettek figyelembe véve. Biztonsági tényező = 1,25 < 1,50 Rézsűállékonyság NEM MEGFELELŐ 3. ábra: Rézsűállékonyság ellenőrzés (Bishop módszer), jelenlegi keresztszelvény Megerősített keresztszelvény: mentett oldali terhelőpadkával történő lesúlyozásával oldottunk meg, így nőtt az ellenállás oldali passzív teher és megnövekedett a szivárgási úthossz. Biztonsági tényező = 1,65 > 1,50 Rézsűállékonyság MEGFELELŐ 4. ábra: Rézsűállékonyság ellenőrzés (Bishop módszer), megerősített keresztszelvény, un. lokális csúszólap

8 Biztonsági tényező = 1,61 > 1,50 Rézsűállékonyság MEGFELELŐ 5. ábra: Rézsűállékonyság ellenőrzés (Bishop módszer), megerősített keresztszelvény, globális csúszólap VEM-modul: A jelenlegi keresztszelvényt modellezve a képlékeny felületek alakulása alapján látható, hogy nem csak állékonysági, hanem szivárgási probléma is jelentkezik a szelvényben. 6. ábra: Jelenlegi keresztszelvény, epszilon ( eq,pl) képlékeny feszültség ábra, <0,00-2,25>[%] Biztonsági tényező =1,23 < 1,50 Rézsűállékonyság NEM MEGFELELŐ Modellezési tapasztalatok: A végeselemes számítási módszer nagy előnye, hogy diverz az alkalmazási köre, pl.:feszültségszámítás, állandó és változó vízáramlás vagy rézsűállékonyság vizsgálata. Azonban könnyen számítási konvergencia hiány problémája léphet fel, vagy a feladat szempontjából nem lényeges kis, lokális tönkremenetel számított értékeit kapjuk eredményül. Különböző modellezési technikákkal a globális megoldás eredménye megkereshető és a modell futtatás stabilizálható, vagy a Geo5-modulok közül egy másik feladatspecifikus modullal számolhatunk tovább.

9 Figyelemmel kell lenni az állékonyság számításnál a belső súrlódási szög ( ) és kohézió (c) talajparaméterek megadására, mert a modell eredményeit számottevően befolyásolják, mivel az állékonyságszámításokat /c redukciós vizsgálattal végeztük. Viszont kevésbé érzékeny a telített és nedves térfogatsúly, valamint nem érzékeny az összenyomódási modulus (Es) értékváltozására TÖLTÉS- ÉS ALTALAJSZIVÁRGÁS VIZSGÁLAT A töltésben és az altalajban történő szivárgásokat a geometriai-, földtaniés hidraulikai adottságok és ezek időbeni változása határozza meg. Két alapesetet vizsgálunk: mentett oldali és töltés alatti szivárgást. Numerikus modell, példa: MÁSZ terhelő vízoszlop hatására kevesebb mint 2nap után a mentett oldalon a töltés felületéből kilépő minimális vízáram jelenik meg, tehát buzgárosodás veszélye áll fenn. 7. ábra: Jelenlegi keresztszelvény, Sebesség x; <0,00;5,57> m/nap, valamint Q-be/ki áramaló vízmennyiség [m 3 /nap/m] és a számított TVSZ vonal

10 A vízterhet növelve: töltéskorona szinttel egyező terhelő vízoszlop hatására kevesebb mint 2 nap után átfolyó vízmennyiség 1,454 m 3 /nap/m, fakadó víz vagy buzgár kialakulása. 8. ábra: Jelenlegi keresztszelvény növelt vízteherrel, Sebesség x; <-0,36;6,71> m/nap, valamint Q-be/ki áramaló vízmennyiség adott pontban és a felületen [m 3 /nap/m] és a számított TVSZ vonal Megerősített keresztszelvény: vízoldali vízzáró agyagpaplannal. Az ábrán 2 hetes MÁSZ vízoszlopteher és 2 napos maximális vízteher hatására kialakult állapotot láthatjuk. Mentett oldalon felületi nedvesedés jelentkezhet, de a szivárgási vonal biztonságosan a talajfelszín alatt marad, buzgárképződés nem valószínű. 9. ábra: Sebesség x; <-0,37;14,83> m/nap, valamint Q-be/ki áramaló vízmennyiség a felületen [m 3 /nap/m] és a számított TVSZ vonal

11 4. ÁKK II. PROJEKT TAPASZTALATAI ÉS A III. ÜTEM ELŐMENETELE Az Országos Árvízkockázat-kezelési Irányelvet 2015 végéig kell megvalósítani. A végrehajtás 3 ütemben zajlik, amiből az első kettő sikeresen lezárult. A projekt második üteme során központi adatbázisrendszer épült ki, ami gyakorlati használatba is bekerült és tovább fog fejlődni és bővülni. A feladat szoros együttműködést igényelt a vízépítő mérnökök és a geotechnikus szakértők között. Ezentúl is számítunk a feladat elvégzése során kialakult két szakágazat közötti mindennapos együttműködésben és az ÁKIR, valamint a kialakított metodika további aktív használatában. Az adatbázis alapján a további feladatok kidolgozására a projekt III.ütemében kerül sor. Az országos elöntési veszély- és kockázati térképek, valamint a kockázatkezelési tervek készítéshez a geotechnikai adatbázis tovább fog bővülni a következőkkel: az években készült országos szintű geoelektromos és kiegészítő talajfeltárások adatai alapján és Fehér Árpád metodikája szerint feldologozott töltésállékonysági mutatók adatbázisával, valamint 2014-es felmérés szerinti Árvízvédelmi töltések átfogó talajmechanikai vizsgálata tanulmányban megnevezett kritikus helyek adatbázisával. A töltésrendszer geotechnikai gyengepontjai, tehát a modellezett töltésszakadásra hajlamos helyek ezen együttes állámony alapján lesznek vizsgálva.

ÁRVÍZI TÖLTÉSEK GEOTECHNIKAI GYENGEPONTJAINAK VIZSGÁLATA ÉS NUMERIKUS MODELLEZÉSE AZ ÁRVÍZI VESZÉLY- ÉS KOCKÁZATI TÉRKÉPEZÉSI PROJEKT KERETÉBEN

ÁRVÍZI TÖLTÉSEK GEOTECHNIKAI GYENGEPONTJAINAK VIZSGÁLATA ÉS NUMERIKUS MODELLEZÉSE AZ ÁRVÍZI VESZÉLY- ÉS KOCKÁZATI TÉRKÉPEZÉSI PROJEKT KERETÉBEN ÁRVÍZI TÖLTÉSEK GEOTECHNIKAI GYENGEPONTJAINAK VIZSGÁLATA ÉS NUMERIKUS MODELLEZÉSE AZ ÁRVÍZI VESZÉLY- ÉS KOCKÁZATI TÉRKÉPEZÉSI PROJEKT KERETÉBEN Bálintné Hegedűs Katalin Németh Gyula Viziterv Environ Kft.

Részletesebben

Az árvízkockázat kezelési projekt konstrukció helyzete, ÁKK konf, Horkai A., OVF

Az árvízkockázat kezelési projekt konstrukció helyzete, ÁKK konf, Horkai A., OVF Az Árvízi Irányelv végrehajtásának ütemezése 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 Konstrukció ütemezése EU elvárások Az árvízkockázat kezelési projekt konstrukció helyzete, ÁKK konf, Horkai A., OVF

Részletesebben

AZ ÁRVÍZI KOCKÁZATKEZELÉS (ÁKK) EGYES MÓDSZERTANI KÉRDÉSEI MÉHÉSZ NÓRA VIZITERV ENVIRON KFT.

AZ ÁRVÍZI KOCKÁZATKEZELÉS (ÁKK) EGYES MÓDSZERTANI KÉRDÉSEI MÉHÉSZ NÓRA VIZITERV ENVIRON KFT. AZ ÁRVÍZI KOCKÁZATKEZELÉS (ÁKK) EGYES MÓDSZERTANI KÉRDÉSEI MÉHÉSZ NÓRA VIZITERV ENVIRON KFT. A PROJEKT BEMUTATÁSA ÉS CÉLKITŰZÉSE Az Árvízi kockázati térképezés és stratégiai kockázati terv készítése (KEOP-2.5.0.B)

Részletesebben

KÖZÉP-TISZA-VIDÉKI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG. Az árvízkockázati térképezés információs eszközei

KÖZÉP-TISZA-VIDÉKI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG. Az árvízkockázati térképezés információs eszközei KÖZÉP-TISZA-VIDÉKI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG Az árvízkockázati térképezés információs eszközei Előadó: Kummer László Célkitűzés az Európai Parlament és a Tanács 2007/60/EK sz. Irányelv az

Részletesebben

Árvízi veszély-és kockázattérképezés hazai helyzete

Árvízi veszély-és kockázattérképezés hazai helyzete Árvízi veszély-és kockázattérképezés hazai helyzete Árvízi veszélyeztetettség Magyarországon 2015 konferenciasorozat, Szolnok 2015. február 03. LAURINYECZ PÁL műszaki referens KÖRÖS-VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG

Részletesebben

Tiszai árvízvédelmi töltések károsodásainak geotechnikai tapasztalatai

Tiszai árvízvédelmi töltések károsodásainak geotechnikai tapasztalatai Tiszai árvízvédelmi töltések károsodásainak geotechnikai tapasztalatai Koch Edina Sánta László RÁCKEVE Tiszai árvízvédelmi töltések károsodásainak geotechnikai tapasztalatai Jelentős Tiszai árvizek 1731,

Részletesebben

Az árvízkockázat kezelés metodikája. Dr Váradi József

Az árvízkockázat kezelés metodikája. Dr Váradi József Az árvízkockázat kezelés metodikája Dr Váradi József Mi indokolja a továbblépést Magyarországon? A korábbi próbálkozások nem nyertek polgárjogot Pontosabb, részletesebb tájékoztatás az elöntési veszélyről

Részletesebben

ÁRVÍZVÉDELMI TÖLTÉSEK ÉS ALTALAJÁNAK HIDRODINAMIKAI MODELLEZÉSE A SEEP2D MODULLAL

ÁRVÍZVÉDELMI TÖLTÉSEK ÉS ALTALAJÁNAK HIDRODINAMIKAI MODELLEZÉSE A SEEP2D MODULLAL A Miskolci Egyetem Közleménye, A sorozat, Bányászat, 81. kötet (2011) ÁRVÍZVÉDELMI TÖLTÉSEK ÉS ALTALAJÁNAK HIDRODINAMIKAI MODELLEZÉSE A SEEP2D MODULLAL Zákányi Balázs 1, Nyiri Gábor 2 1 egyetemi tanársegéd,

Részletesebben

A Principális-csatorna nagykanizsai védvonalának geotechnikai vizsgálata

A Principális-csatorna nagykanizsai védvonalának geotechnikai vizsgálata A Principális-csatorna nagykanizsai védvonalának geotechnikai vizsgálata Németh Dániel vízrendezési ügyintéző NYUDUVIZIG Konzulensek: Dr. Szepesházi Róbert (egyetemi docens, SZE) Engi Zsuzsanna (osztályvezető,

Részletesebben

A 2.50-es árvízi öblözet lokalizációs terve

A 2.50-es árvízi öblözet lokalizációs terve A 2.50-es árvízi öblözet lokalizációs terve ÁRVIZI VESZÉLYEZTETETTSÉG MAGYARORSZÁGON 2015. konferencia 2015. február 3. Csibrán Zoltán osztályvezető Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság Célkitűzések

Részletesebben

Elsőrendű állami árvízvédelmi vonalak fejlesztése a Duna mentén (KEOP-2.1.1/2F/09-2009-0003)

Elsőrendű állami árvízvédelmi vonalak fejlesztése a Duna mentén (KEOP-2.1.1/2F/09-2009-0003) Elsőrendű állami árvízvédelmi vonalak fejlesztése a Duna mentén (KEOP-2.1.1/2F/09-2009-0003) Előadó: Láng István műszaki főigazgató helyettes Országos Vízügyi Főigazgatóság Összefoglaló adatok 12 árvízi

Részletesebben

Az árvízvédelmi biztonság változása az elmúlt 10 évben, jövőbeli feladatok

Az árvízvédelmi biztonság változása az elmúlt 10 évben, jövőbeli feladatok Budapest, 2015. május 26. Az árvízvédelmi biztonság változása az elmúlt 10 évben, jövőbeli feladatok LÁNG ISTVÁN MŰSZAKI FŐIGAZGATÓHELYETTES - Törzsvezető ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG Országos Műszaki

Részletesebben

Szádfal szerkezet tervezés Adatbev.

Szádfal szerkezet tervezés Adatbev. Szádfal szerkezet tervezés Adatbev. Projekt Dátum : 0..005 Beállítások (bevitel az aktuális feladathoz) Nyomás számítás Aktív földnyomás számítás : Passzív földnyomás számítás : Földrengés számítás : Ellenőrzési

Részletesebben

Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev.

Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev. Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev. Projekt Dátum : 8.0.05 Beállítások (bevitel az aktuális feladathoz) Anyagok és szabványok Beton szerkezetek : Acél szerkezetek : Acél keresztmetszet teherbírásának

Részletesebben

Geometriai adatok. réteghatárok magassági helyzete földkiemelési szintek geotechnikai szerkezet méretei

Geometriai adatok. réteghatárok magassági helyzete földkiemelési szintek geotechnikai szerkezet méretei 24. terepmagasság térszín hajlása vízszintek Geometriai adatok réteghatárok magassági helyzete földkiemelési szintek geotechnikai szerkezet méretei a d =a nom + a a: az egyes konkrét szerkezetekre vonatkozó

Részletesebben

Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk be.

Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk be. 2. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. Február Szögtámfal tervezése Program: Szögtámfal File: Demo_manual_02.guz Feladat: Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk

Részletesebben

Súlytámfal ellenőrzése

Súlytámfal ellenőrzése 3. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. Február Súlytámfal ellenőrzése Program: Súlytámfal Fájl: Demo_manual_03.gtz Ebben a fejezetben egy meglévő súlytámfal számítását mutatjuk be állandó és rendkívüli

Részletesebben

A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint

A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint Tartószerkezeti Eurocode-ok EN 1990 EC-0 A tartószerkezeti tervezés alapjai EN 1991 EC-1: A tartószerkezeteket érő hatások EN 1992 EC-2: Betonszerkezetek

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS ÉS TANÁCSADÁS. Kunfehértó, Rákóczi u. 13. sz.-ú telken épülő piactér tervezéséhez 2017.

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS ÉS TANÁCSADÁS. Kunfehértó, Rákóczi u. 13. sz.-ú telken épülő piactér tervezéséhez 2017. TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS ÉS TANÁCSADÁS Kunfehértó, Rákóczi u. 13. sz.-ú telken épülő piactér tervezéséhez 2017. 1 I. Tervezési, kiindulási adatok A talajvizsgálati jelentés a Fehértó Non-profit Kft. megbízásából

Részletesebben

Előregyártott fal számítás Adatbev.

Előregyártott fal számítás Adatbev. Soil Boring co. Előregyártott fal számítás Adatbev. Projekt Dátum : 8.0.0 Beállítások (bevitel az aktuális feladathoz) Anyagok és szabványok Beton szerkezetek : CSN 0 R Fal számítás Aktív földnyomás számítás

Részletesebben

Az árvízvédelmi fejlesztési munkák tapasztalatai. Készítette: Ambrus Krisztián Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság Árvízvédelmi referens

Az árvízvédelmi fejlesztési munkák tapasztalatai. Készítette: Ambrus Krisztián Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság Árvízvédelmi referens Az árvízvédelmi fejlesztési munkák tapasztalatai Készítette: Ambrus Krisztián Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság Árvízvédelmi referens TIVITIG árvízvédelmi szakaszai és elsőrendű árvízvédelmi töltései 09.01.

Részletesebben

MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE

MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE Munkagödör tervezése Bevezetés Munkagödör méretezése Plaxis programmal Munkagödör méretezése Geo 5 programmal MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE Bevezetés Wolf Ákos BEVEZETÉS Napjaink mélyépítési

Részletesebben

Talajmechanika. Aradi László

Talajmechanika. Aradi László Talajmechanika Aradi László 1 Tartalom Szemcsealak, szemcsenagyság A talajok szemeloszlás-vizsgálata Természetes víztartalom Plasztikus vizsgálatok Konzisztencia határok Plasztikus- és konzisztenciaindex

Részletesebben

Vizsgálati eredmények értelmezése

Vizsgálati eredmények értelmezése Vizsgálati eredmények értelmezése Egyszerű mechanikai vizsgálatok Feladat: töltésépítésre alkalmasnak ítélt talajok mechanikai jellemzőinek vizsgálata Adottak: Proktor vizsgálat eredményei, szemeloszlás,

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Épület alapozása síkalappal (1. rajz feladat) Minden építmény az önsúlyát és a rájutó terheléseket az altalajnak adja át, s állékonysága, valamint tartóssága attól függ, hogy sikerült-e az építmény és

Részletesebben

Projekt címe: Taktaköz felső árvízvédelmi fejlesztése. Projektgazda megnevezése: Észak magyarországi Vízügyi Igazgatóság

Projekt címe: Taktaköz felső árvízvédelmi fejlesztése. Projektgazda megnevezése: Észak magyarországi Vízügyi Igazgatóság Projekt címe: Taktaköz felső árvízvédelmi fejlesztése Projektgazda megnevezése: Észak magyarországi Vízügyi Igazgatóság Projekt azonosító száma: KEOP-2.1.1/2F/09-11-2011-0006 Előkészítési szakasz: Támogatási

Részletesebben

Konszolidáció-számítás Adatbev.

Konszolidáció-számítás Adatbev. Tarcsai út. 57/8 - Budapest Konszolidáció-számítás Adatbev. Projekt Dátum : 7.0.0 Beállítások Cseh Köztársaság - régi szabvány CSN (7 00, 7 00, 7 007) Süllyedés Számítási módszer : Érintett zóna korlátozása

Részletesebben

MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE

MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE Munkagödör tervezése Munkatérhatárolás szerkezetei Munkagödör méretezés Plaxis programmal Munkagödör méretezés Geo 5 programmal Tartalom Bevezetés VEM - geotechnikai alkalmazási területek

Részletesebben

Határon átnyúló területet védı árvízvédelmi fıvédvonal fejlesztése I. ütem tkm. I. Értekezlet

Határon átnyúló területet védı árvízvédelmi fıvédvonal fejlesztése I. ütem tkm. I. Értekezlet Magyarország-Románia és Magyarország-Szerbia és Montenegró Határon Átnyúló Együttmőködési Program Határon átnyúló területet védı árvízvédelmi fıvédvonal fejlesztése I. ütem 0+000 2+100 tkm I. Értekezlet

Részletesebben

Árvízvédelmi fejlesztési munkák tapasztalatai. Készítette: Ambrus Krisztián Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság Árvízvédelmi referens

Árvízvédelmi fejlesztési munkák tapasztalatai. Készítette: Ambrus Krisztián Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság Árvízvédelmi referens Árvízvédelmi fejlesztési munkák tapasztalatai Készítette: Ambrus Krisztián Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság Árvízvédelmi referens Környezet és Energia Operatív Program Állami tulajdonú árvízvédelmi fejlesztések

Részletesebben

BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. Dr. Móczár Balázs

BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. Dr. Móczár Balázs Dr. Móczár Balázs 1 Az előadás célja MSZ EN 1997 1 szabvány 6. fejezetében és egyes mellékleteiben leírt síkalapozással kapcsolatos előírások lényegesebb elemeinek, a szabvány elveinek bemutatása Az eddig

Részletesebben

A Zala vízgyűjtő árvízi veszély- és kockázatértékelése

A Zala vízgyűjtő árvízi veszély- és kockázatértékelése A Zala vízgyűjtő árvízi veszély- és kockázatértékelése XXXIII. ORSZÁGOS VÁNDORGYŰLÉS-SZOMBATHELY Készítette: Belovai Tamás Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Vízrendezési és Öntözési Osztály (vízrendezési

Részletesebben

CSARNOK-4 TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS

CSARNOK-4 TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS CSARNOK-4 TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS 1. ELŐZMÉNYEK, KIINDULÁSI ADATOK A Szerkezetépítési Projekt tatnárgy C munkacsoportja megbízta társaságunkat Szigetszentmiklós település területén létesítendő csarnok

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY SZÚRÓPONT

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY SZÚRÓPONT TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY Besenyszög, Jászladányi út 503/3 hrsz. SZÚRÓPONT tervezéséhez Nagykörű 2013 december 07. Horváth Ferenc okl. építőmérnök okl. geotechnikai szakmérnök

Részletesebben

Magyar Mérnöki Kamara Geotechnikai Tagozat

Magyar Mérnöki Kamara Geotechnikai Tagozat Útmutató a geotechnikai vizsgálatok szükséges mértékének megállapításához az EC-7 elveinek és előírásainak figyelembevételével Készítették: Honti Imre Dr. Móczár Balázs Pozsár László Schell Péter Szilvágyi

Részletesebben

Határon átnyúló területet védı árvízvédelmi fıvédvonal fejlesztése I. ütem tkm. Záróértekezlet

Határon átnyúló területet védı árvízvédelmi fıvédvonal fejlesztése I. ütem tkm. Záróértekezlet Magyarország-Románia és Magyarország-Szerbia és Montenegró Határon Átnyúló Együttmőködési Program Határon átnyúló területet védı árvízvédelmi fıvédvonal fejlesztése I. ütem 0+000 2+100 tkm Záróértekezlet

Részletesebben

Árvízi veszély- és kockázati térképezés

Árvízi veszély- és kockázati térképezés Vízrajz és hidroinformatika Árvízi veszély- és kockázati térképezés www.vit.bme.hu Hagyományos árvízvédelem Szerkezeti védekezés: töltések, műtárgyak Károsultaknak segély Nehezen fenntartható megközelítés:

Részletesebben

Talajmechanika II. ZH (1)

Talajmechanika II. ZH (1) Nev: Neptun Kod: Talajmechanika II. ZH (1) 1./ Az ábrán látható állandó víznyomású készüléken Q = 148 cm^3 mennyiségű víz folyt keresztül 5 perc alatt. A mérőeszköz adatai: átmérő [d = 15 cm]., talajminta

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1736/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: FUGRO Consult Kft Geotechnikai Vizsgálólaboratórium 1115 Budapest, Kelenföldi

Részletesebben

DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST RESULTS

DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST RESULTS Műszaki Földtudományi Közlemények, 83. kötet, 1. szám (2012), pp. 271 276. HULLADÉKOK TEHERBÍRÁSÁNAK MEGHATÁROZÁSA CPT-EREDMÉNYEK ALAPJÁN DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST

Részletesebben

NYILVÁNOS KOMMUNIKÁCIÓ A TERVEK FEJLESZTÉSE SORÁN. Csont Csaba

NYILVÁNOS KOMMUNIKÁCIÓ A TERVEK FEJLESZTÉSE SORÁN. Csont Csaba NYILVÁNOS KOMMUNIKÁCIÓ A TERVEK FEJLESZTÉSE SORÁN Csont Csaba Árvízszintek emelkedése Mi a PP public participation szerepe? Mi a PP szerepe? Mi a PP szerepe? Mi a PP szerepe? Mi a PP szerepe? A FELADAT

Részletesebben

A talajok összenyomódásának vizsgálata

A talajok összenyomódásának vizsgálata A talajok összenyomódásának vizsgálata Amit már tudni kellene Összenyomódás Konszolidáció Normálisan konszolidált talaj Túlkonszolidált talaj Túlkonszolidáltsági arányszám,ocr Konszolidáció az az időben

Részletesebben

Árvízi kockázatkezelés: ágazati irányok és jogszabályi háttér

Árvízi kockázatkezelés: ágazati irányok és jogszabályi háttér Árvízi kockázatkezelés: ágazati irányok és jogszabályi háttér - 2015. február 24. Magyra Hidrológiai Társaság - GOMBÁS KÁROLY OSZTÁLYVEZETŐ HELYETTES ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG BELÜGYMINISZTÉRIUM

Részletesebben

Megerősített rézsűk vizsgálata Adatbev.

Megerősített rézsűk vizsgálata Adatbev. Megerősített rézsűk vizsgálata Adatbev. Projekt Dátu : 21.10.2011 Szerkezet geoetriája Töltés agasság Töltés hossza Takarás vastagsága h n l n t c 8,00 2,00 0,20 Név : Geoetria Fázis : 1 8,00 Anyag Takarás

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 2010. szeptember X. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Geotechnikai Tanszék Alapozás Rajzfeladatok Hallgató Bálint részére Megtervezendő egy 30 m 18 m alapterületű épület síkalapozása és a

Részletesebben

Munkatérhatárolás szerkezetei. programmal. Munkagödör méretezés Geo 5

Munkatérhatárolás szerkezetei. programmal. Munkagödör méretezés Geo 5 MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE Munkagödör tervezése 2 Munkatérhatárolás szerkezetei Munkagödör méretezés Plaxis programmal Munkagödör méretezés Geo 5 Munkagödör méretezés Geo 5 programmal Tartalom 3 Alapadatok Geometria

Részletesebben

ESETTANULMÁNYOK A LÁZBÉRCI VÍZTÁROZÓ ÉS HÁROM SZERKEZETES ÁRVÍZVÉDELMI GÁT ÉS ALTALAJÁNAK SZIVÁRGÁS-HIDRAULIKAI MODELLEZÉSÉRE

ESETTANULMÁNYOK A LÁZBÉRCI VÍZTÁROZÓ ÉS HÁROM SZERKEZETES ÁRVÍZVÉDELMI GÁT ÉS ALTALAJÁNAK SZIVÁRGÁS-HIDRAULIKAI MODELLEZÉSÉRE Műszaki Földtudományi Közlemény, 83. kötet, 1. szám (2012), pp. 277 287. ESETTANULMÁNYOK A LÁZBÉRCI VÍZTÁROZÓ ÉS HÁROM SZERKEZETES ÁRVÍZVÉDELMI GÁT ÉS ALTALAJÁNAK SZIVÁRGÁS-HIDRAULIKAI MODELLEZÉSÉRE CASE

Részletesebben

Vasúti töltéskárosodás helyreállítása a Székesfehérvár-Szombathely vasútvonal márkói szakaszán Sánta László (Geoplan) Tóth Gergő (Gradex)

Vasúti töltéskárosodás helyreállítása a Székesfehérvár-Szombathely vasútvonal márkói szakaszán Sánta László (Geoplan) Tóth Gergő (Gradex) Vasúti töltéskárosodás helyreállítása a Székesfehérvár-Szombathely vasútvonal márkói szakaszán Sánta László (Geoplan) Tóth Gergő (Gradex) 2014. március 20. Vasúti töltéskárosodás helyreállítása a Székesfehérvár-Szombathely

Részletesebben

Elérhetőségek. Dr. Varga Gabriella K.mf.20. varga_gabriella@hotmail.com gvarga@mail.bme.hu. Tanszéki honlap: www.gtt.bme.hu

Elérhetőségek. Dr. Varga Gabriella K.mf.20. varga_gabriella@hotmail.com gvarga@mail.bme.hu. Tanszéki honlap: www.gtt.bme.hu 1. Elérhetőségek Dr. Varga Gabriella K.mf.20. varga_gabriella@hotmail.com gvarga@mail.bme.hu Tanszéki honlap: www.gtt.bme.hu 2. Hallgatói feladatok Zárthelyi dolgozat: 30% 1. HF: 40 % (határidő: 8. hét,

Részletesebben

1. A. Ismertesse a vízügyi igazgatási szervek árvízvédelmi feladatait! 1. B. Ismertesse a munkavédelem fogalmát, fő területeit és azok feladatát!

1. A. Ismertesse a vízügyi igazgatási szervek árvízvédelmi feladatait! 1. B. Ismertesse a munkavédelem fogalmát, fő területeit és azok feladatát! 1. A. Ismertesse a vízügyi igazgatási szervek árvízvédelmi feladatait! 1. B. Ismertesse a munkavédelem fogalmát, fő területeit és azok feladatát! 2. A. Foglalja össze hidrometriai (vízméréstani) ismereteit!

Részletesebben

Ebben a mérnöki kézikönyvben azt mutatjuk be, hogyan számoljuk egy síkalap süllyedését és elfordulását.

Ebben a mérnöki kézikönyvben azt mutatjuk be, hogyan számoljuk egy síkalap süllyedését és elfordulását. 10. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. Február Síkalap süllyedése Program: Fájl: Síkalap Demo_manual_10.gpa Ebben a mérnöki kézikönyvben azt mutatjuk be, hogyan számoljuk egy síkalap süllyedését

Részletesebben

Települési vízkár-elhárítási tervek készítésének szakmai tapasztalatai. Kistelek május 15.

Települési vízkár-elhárítási tervek készítésének szakmai tapasztalatai. Kistelek május 15. Települési vízkár-elhárítási tervek készítésének szakmai tapasztalatai Kistelek 2014. május 15. Célja: vizek kártétel nélküli kezelése elvezetése, felkészülés a belvizi és árvizi helyzetekre Cselekvési

Részletesebben

Tervszám: 07-1065-08 Tervrész száma: 6.1.

Tervszám: 07-1065-08 Tervrész száma: 6.1. KEVITERV PLUSZ KOMPLEX VÁLLALKOZÁSI kft. 3527 Miskolc, Katalin u. 1. Telefon/Fax: (46) 412-646 Tervszám: 07-1065-08 Tervrész száma: 6.1. T I S Z A N Á N A Talajmechanikai, talajfeltárási szakvélemény Miskolc,

Részletesebben

időpont? ütemterv számonkérés segédanyagok

időpont? ütemterv számonkérés segédanyagok időpont? ütemterv számonkérés segédanyagok 1. Bevezetés Végeselem-módszer Számítógépek alkalmazása a szerkezettervezésben: 1. a geometria megadása, tervkészítés, 2. műszaki számítások: - analitikus számítások

Részletesebben

SOIL MECHANICS BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GEOTECHNIKAI TANSZÉK KONSZOLIDÁCIÓ

SOIL MECHANICS BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GEOTECHNIKAI TANSZÉK KONSZOLIDÁCIÓ 2008 PJ-MA SOIL MECHANICS BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GEOTECHNIKAI TANSZÉK KONSZOLIDÁCIÓ Tanszék: K épület, mfsz. 10. & mfsz. 20. Geotechnikai laboratórium: K épület, alagsor 20. BME

Részletesebben

Magyarország vízgazdálkodás stratégiája

Magyarország vízgazdálkodás stratégiája Magyarország vízgazdálkodás stratégiája Láng István Műszaki főigazgató helyettes Belügyminisztérium Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízkárelhárítási Főosztály Helyzetértékelés Külföldi vízgyűjtők Kiszolgáltatott

Részletesebben

Jellemző szelvények alagút

Jellemző szelvények alagút Alagútépítés Jellemző szelvények alagút 50 50 Jellemző szelvény - alagút 51 AalagútDél Nyugati járat Keleti járat 51 Alagúttervezés - geotechnika 52 Technológia - Új osztrák építési módszer (NÖT) 1356

Részletesebben

Hidrodinamikai vízáramlási rendszerek meghatározása modellezéssel a határral metszett víztesten

Hidrodinamikai vízáramlási rendszerek meghatározása modellezéssel a határral metszett víztesten Hidrodinamikai vízáramlási rendszerek meghatározása modellezéssel a határral metszett víztesten Hidrodinamikai modell Modellezés szükségessége Módszer kiválasztása A modellezendő terület behatárolása,rácsfelosztás

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program Árvízi kockázati térképezés és stratégiai kockázatkezelési terv készítése c. egyfordulós, meghívásos pályázati konstrukcióhoz Kódszám: KEOP-2.5.0.

Részletesebben

MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE

MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE Munkagödör tervezése Bevezetés Munkagödör méretezése Plaxis programmal Munkagödör méretezése Geo 5 programmal MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE Bevezetés BEVEZETÉS Napjaink mélyépítési feladatainak

Részletesebben

Projekt címe: Bodrogközi Tisza-felső és a Bodrog bal parti árvízvédelmi rendszer fejlesztése

Projekt címe: Bodrogközi Tisza-felső és a Bodrog bal parti árvízvédelmi rendszer fejlesztése Projekt címe: Bodrogközi Tisza-felső és a Bodrog bal parti árvízvédelmi rendszer fejlesztése Kedvezményezett megnevezése: Észak magyarországi Vízügyi Igazgatóság Projekt azonosító száma: KEOP-2.1.1/2F/09-11-2011-0005

Részletesebben

Síkalap ellenőrzés Adatbev.

Síkalap ellenőrzés Adatbev. Síkalap ellenőrzés Adatbev. Projekt Dátu : 02.11.2005 Beállítások (bevitel az aktuális feladathoz) Anyagok és szabványok Beton szerkezetek : EN 199211 szerinti tényezők : Süllyedés Száítási ódszer : Érintett

Részletesebben

III. 3. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap)

III. 3. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap) A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 0. évi integritásjelentése III.. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap) Az integritás menedzsment táblázat

Részletesebben

Mérnökgeológia. 3. előadás. Szepesházi Róbert

Mérnökgeológia. 3. előadás. Szepesházi Róbert Mérnökgeológia 3. előadás Szepesházi Róbert 1 Geológia irodalomkutatás (desk study) Topográfiai térképek Geológiai térképek Geotechnikai térképek Geológiai, földrajzi leírások Felszínrendezési tervek Meglévő

Részletesebben

Megbízó: Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) Bihor Megyei Tanács (Consiliul Judeţean Bihor)

Megbízó: Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) Bihor Megyei Tanács (Consiliul Judeţean Bihor) HURO/0901/044/2.2.2 Megbízó: Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) Bihor Megyei Tanács (Consiliul Judeţean Bihor) Kutatási program a Körös medence Bihar-Bihor Eurorégió területén, a határon átnyúló

Részletesebben

SÍKALAPOK TERVEZÉSE. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

SÍKALAPOK TERVEZÉSE. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés SÍKALAPOK TERVEZÉSE SÍKALAPOK TERVEZÉSE síkalap mélyalap mélyített síkalap Síkalap, ha: - megfelelő teherbírású és vastagságú talajréteg van a felszín közelében; - a térszín közeli talajréteg teherbírása

Részletesebben

XXVII. Magyar Minőség Hét Konferencia

XXVII. Magyar Minőség Hét Konferencia XXVII. Magyar Minőség Hét Konferencia 2018. november 6. Dr. Fekete István Ügyvezető SzigmaSzervíz Üzleti Kockázatelemző Kft. TARTALOM Kockázatmenedzsmenttel kapcsolatos alapfogalmak Kockázatmenedzsment

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1743/2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Geotechnika

Részletesebben

Mélyépítő technikus Mélyépítő technikus

Mélyépítő technikus Mélyépítő technikus Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Hidrogeológiai kutatások. Mező Gyula hidrogeológus

Hidrogeológiai kutatások. Mező Gyula hidrogeológus A Paks II atomerőmű telephelyvizsgálatának tudományos eredményei Hidrogeológiai kutatások Mező Gyula hidrogeológus 1 A vízföldtani kutatás célja, hogy adatokat szolgáltasson a nukleáris létesítmény tervezéséhez,

Részletesebben

Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine"

Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine HUROSCG/06/02 A project megnevezése: Határon átnyúló területet védı árvízvédelmi fıvédvonal fejlesztése. I. ütem 0+000-2+100 tkm A megpályázott program megnevezése: Magyarország Szerbia és Montenegró Szomszédsági

Részletesebben

MUNKAGÖDÖR TER VEZÉSE TER Bevezetés

MUNKAGÖDÖR TER VEZÉSE TER Bevezetés MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE Munkagödör tervezése Bevezetés Munkagödör méretezése é Plaxis programmal Munkagödör méretezése é Geo 5 programmal MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE Bevezetés BEVEZETÉS Napjaink mélyépítési feladatainak

Részletesebben

DÖNTÉSTÁMOGATÓ TERÜLETI MODELLEZÉS A GYAKORLATBAN

DÖNTÉSTÁMOGATÓ TERÜLETI MODELLEZÉS A GYAKORLATBAN DÖNTÉSTÁMOGATÓ TERÜLETI MODELLEZÉS A GYAKORLATBAN http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/attractive-danube 26.09.2018 A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai RegionálisFejlesztési

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 1_1. Bevezetés Végeselem-módszer Számítógépek alkalmazása a szerkezettervezésben: 1. a geometria megadása, tervkészítés, 2. mőszaki számítások: - analitikus számítások gyorsítása, az eredmények grafikus

Részletesebben

Magyar joganyagok - 74/204. (XII. 23.) BM rendelet - a folyók mértékadó árvízszintj 2. oldal 3. Árvízvédelmi falak esetében az árvízkockázati és a ter

Magyar joganyagok - 74/204. (XII. 23.) BM rendelet - a folyók mértékadó árvízszintj 2. oldal 3. Árvízvédelmi falak esetében az árvízkockázati és a ter Magyar joganyagok - 74/204. (XII. 23.) BM rendelet - a folyók mértékadó árvízszintj. oldal 74/204. (XII. 23.) BM rendelet a folyók mértékadó árvízszintjeiről A vízgazdálkodásról szóló 995. évi LVII. törvény

Részletesebben

Fúrásszelvény 1.F. j. fúrás. természetes víztartalom, w (%) kötött talajok: folyási és plasztikus határ, w,w (%)

Fúrásszelvény 1.F. j. fúrás. természetes víztartalom, w (%) kötött talajok: folyási és plasztikus határ, w,w (%) 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 1., K épület magasföldszint 1/A Fúrásszelvény 1.F. j. fúrás Helyszín: Budapest III. kerület, Római-part Dátum: 2012.09.27. Törzsszám: Rajzszám: Méretarány: 2.1 M=1:50 Megjegyzés:

Részletesebben

Meteorológia a vízügyi ágazatban. Előadó:Nagy Katalin Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 2010. október 26.

Meteorológia a vízügyi ágazatban. Előadó:Nagy Katalin Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 2010. október 26. Meteorológia a vízügyi ágazatban Előadó:Nagy Katalin Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 2010. október 26. Az időjárás figyelése mérési adatok, távmérés, intenzív megfigyelések Az

Részletesebben

Magyar joganyagok - 74/204. (XII. 23.) BM rendelet - a folyók mértékadó árvízszintj 2. oldal 3. Árvízvédelmi falak esetében az árvízkockázati és a ter

Magyar joganyagok - 74/204. (XII. 23.) BM rendelet - a folyók mértékadó árvízszintj 2. oldal 3. Árvízvédelmi falak esetében az árvízkockázati és a ter Magyar joganyagok - 74/204. (XII. 23.) BM rendelet - a folyók mértékadó árvízszintj. oldal 74/204. (XII. 23.) BM rendelet a folyók mértékadó árvízszintjeiről A vízgazdálkodásról szóló 995. évi LVII. törvény

Részletesebben

Talajvizsgálati jelentés Nyíregyháza, Északi temető kerítés alapozási tervéhez

Talajvizsgálati jelentés Nyíregyháza, Északi temető kerítés alapozási tervéhez Talajvizsgálati jelentés Nyíregyháza, Északi temető kerítés Talajvizsgálati jelentés Nyíregyháza, Északi temető kerítés alapozási tervéhez NyírGeo Kft. 4400 Nyíregyháza, Korányi Frigyes út 71. II/5. Mobil:

Részletesebben

A DUNA PROJEKT VÁRHATÓ EREDMÉNYEI FONTOS FEJLESZTÉSEK

A DUNA PROJEKT VÁRHATÓ EREDMÉNYEI FONTOS FEJLESZTÉSEK Duna Projekt A DUNA PROJEKTRŐL ÁLTALÁBAN A Duna projekt egy, az Európai Unió támogatásával, közel 30 milliárd forintból megvalósuló, kiemelt állami beruházás. Magyarország eddigi legnagyobb, az árvízvédelem

Részletesebben

Egyedi cölöp függőleges teherbírásának számítása

Egyedi cölöp függőleges teherbírásának számítása 13. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2013. árilis Egyedi cölö függőleges teherbírásának számítása Program: Fájl: Cölö Demo_manual_13.gi Ennek a mérnöki kézikönyvnek a célja, egy egyedi cölö függőleges

Részletesebben

KÉTDIMENZIÓS SZIVÁRGÁSVIZSGÁLAT a Budapest, III. Csillaghegyi öblözet Nánási út Királyok útja változat döntéselőkészítő tanulmány c.

KÉTDIMENZIÓS SZIVÁRGÁSVIZSGÁLAT a Budapest, III. Csillaghegyi öblözet Nánási út Királyok útja változat döntéselőkészítő tanulmány c. BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszék OM azonosító: FI23344 Témaszám: KÉTDIMENZIÓS SZIVÁRGÁSVIZSGÁLAT a Budapest, III. Csillaghegyi öblözet Nánási út Királyok

Részletesebben

Dr. Móczár Balázs. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Dr. Móczár Balázs. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Dr. Móczár Balázs 1 A z e l ő a d á s c é l j a MSZ EN 1997-1 szabvány 6. fejezetében és egyes mellékleteiben leírt síkalapozással kapcsolatos előírások lényegesebb elemeinek, a szabvány elveinek bemutatása

Részletesebben

Módszerek és példák a kockázatszemléletű gyakorlatra az ISO 9001:2015 szabvány szellemében

Módszerek és példák a kockázatszemléletű gyakorlatra az ISO 9001:2015 szabvány szellemében Módszerek és példák a kockázatszemléletű gyakorlatra az ISO 9001:2015 szabvány szellemében ISOFÓRUM TAVASZ II. szakmai rendezvény 2016. 06. 02-03. Dr. Horváth Zsolt (INFOBIZ Kft.) Kezeljem a kockázatokat?

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS /2 FÉLÉV

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS /2 FÉLÉV ÓVODA-1 TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS 2015-16/2 FÉLÉV 1. ELŐZMÉNYEK, KIINDULÁSI ADATOK A Szerkezetépítési Projekt tantárgy A munkacsoportja megbízta társaságunkat Győr belterületén óvoda tervezéséhez talajvizsgálati

Részletesebben

TERVEZÉS FÖLDRENGÉSRE LGM_SE_013_1

TERVEZÉS FÖLDRENGÉSRE LGM_SE_013_1 TERVEZÉS FÖLDRENGÉSRE LGM_SE_013_1 se.sze.hu Szilvágyi Zsolt szilvagyi@sze.hu 2 www.eeri.org TÉMAKÖRÖK 3 1. FÖLDRENGÉSEK HATÁSAI 2. FÖLDRENGÉSI HULLÁMOK 3. FÖLDRENGÉSEK JELLEMZŐI 4. DINAMIKAI ALAPOK 5.

Részletesebben

Földstatikai feladatok megoldási módszerei

Földstatikai feladatok megoldási módszerei Földstatikai feladatok megoldási módszerei Földstatikai alapfeladatok Földnyomások számítása Általános állékonyság vizsgálata Alaptörés parciális terhelés alatt Süllyedésszámítások Komplex terhelési esetek

Részletesebben

GEOTECHNIKA III. (LGB-SE005-3) TÁMFALAK

GEOTECHNIKA III. (LGB-SE005-3) TÁMFALAK GEOTECHNIKA III. (LGB-SE005-3) TÁMFALAK Bevezetés 2 Miért létesítünk támszerkezeteket? földtömeg és felszíni teher megtámasztása teherviselési típusok támfalak: szerkezet és/vagy kapcsolt talaj súlya (súlytámfal,

Részletesebben

EU Árvízi Irányelv (fő célkitűzések)

EU Árvízi Irányelv (fő célkitűzések) EU Árvízi Irányelv (fő célkitűzések) Kármán István KvVM 2010. március 4. Bevezetés Az előadás fő célja az Európai Unió 2007/60/EK, az árvízkockázatok értékeléséről és kezeléséről szóló irányelvének bemutatása,

Részletesebben

Útprojektek geotechnikai előkészítése az ÚT 2-1.222 szerint

Útprojektek geotechnikai előkészítése az ÚT 2-1.222 szerint Útprojektek geotechnikai előkészítése az ÚT 2-1.222 szerint Pozsár László A földmű és a geotechnika jelentősége A földmunkaépítés költsége kb. megtízszereződött A műtárgyak alapozásával együtt a geotechnikával

Részletesebben

Termék- és tevékenység ellenőrzés tervezése

Termék- és tevékenység ellenőrzés tervezése Termék- és tevékenység ellenőrzés tervezése Tirián Attila NÉBIH Rendszerszervezési és Felügyeleti Igazgatóság 2016. November 15. Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia Időtáv 2013. október 8-tól hatályos

Részletesebben

BUDAPEST III. KERÜLET CSILLAGHEGYI ÖBLÖZET ÁRVÍZVÉDELMI FEJLESZTÉSE RÓMAI PARTI VÉDMŰ JÚNIUS 14. BUDAPEST FŐVÁROS KÖZGYŰLÉSE PREZENTÁCIÓ

BUDAPEST III. KERÜLET CSILLAGHEGYI ÖBLÖZET ÁRVÍZVÉDELMI FEJLESZTÉSE RÓMAI PARTI VÉDMŰ JÚNIUS 14. BUDAPEST FŐVÁROS KÖZGYŰLÉSE PREZENTÁCIÓ BUDAPEST III. KERÜLET CSILLAGHEGYI ÖBLÖZET ÁRVÍZVÉDELMI FEJLESZTÉSE RÓMAI PARTI VÉDMŰ 2017. JÚNIUS 14. BUDAPEST FŐVÁROS KÖZGYŰLÉSE PREZENTÁCIÓ Jogszabályok, tervezés Mértékadó árvízszint, árvízi biztonság:

Részletesebben

GEOTECHNIKA I. LGB-SE TALAJOK SZILÁRDSÁGI JELLEMZŐI

GEOTECHNIKA I. LGB-SE TALAJOK SZILÁRDSÁGI JELLEMZŐI GEOTECHNIKA I. LGB-SE005-01 TALAJOK SZILÁRDSÁGI JELLEMZŐI Wolf Ákos Mechanikai állapotjellemzők és egyenletek 2 X A X 3 normál- és 3 nyírófeszültség a hasáb oldalain Y A x y z xy yz zx Z A Y Z ZX YZ A

Részletesebben

A Balaton szél keltette vízmozgásainak modellezése

A Balaton szél keltette vízmozgásainak modellezése Numerikus modellezési feladatok a Dunántúlon 2015. február 10. A Balaton szél keltette vízmozgásainak modellezése Torma Péter Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

Eötvös József Főiskola Vízépítési és Vízgazdálkodási Intézet

Eötvös József Főiskola Vízépítési és Vízgazdálkodási Intézet Eötvös József Főiskola Vízépítési és Vízgazdálkodási Intézet Készítette: Orosz Sándor építőmérnök hallgató Belső konzulens: Dr. Szlávik Lajos ny. Professzor Emeritus Külső konzulens: Sándor Attila TIVIZIG

Részletesebben

NYÍRÓSZILÁRDSÁG MEGHATÁROZÁSA KÖZVETLEN NYÍRÁSSAL (kis dobozos nyírókészülékben) Közvetlen nyíróvizsgálat MSZE CEN ISO/TS BEÁLLÍTÁSI ADATOK

NYÍRÓSZILÁRDSÁG MEGHATÁROZÁSA KÖZVETLEN NYÍRÁSSAL (kis dobozos nyírókészülékben) Közvetlen nyíróvizsgálat MSZE CEN ISO/TS BEÁLLÍTÁSI ADATOK BEÁLLÍTÁSI ADATOK Fúrás száma 6F Minta típusa Tömörített kohéziómentes Minta száma 6F/6.0 m Minta leírása Sárgásszürke homokos agyagos iszap Részecske sűrűség (Mg/m³) 2.70 Feltételezett/Mért Feltételezett

Részletesebben

Védelmi szakaszok üzemelési szabályzatai mit, miért, hogyan?

Védelmi szakaszok üzemelési szabályzatai mit, miért, hogyan? Védelmi szakaszok üzemelési szabályzatai mit, miért, hogyan? Készítette: Asztalos Tamás Keviterv Akva Mérnöki Vállalkozási Kft. Bevezetés Az egyes Vízügyi Igazgatóságok árvízvédelmi szakaszok szempontjából

Részletesebben

GEOTECHNIKAI JELENTÉS TERÜLET ISMERTETŐ TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY TELEKOSZTÁS

GEOTECHNIKAI JELENTÉS TERÜLET ISMERTETŐ TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY TELEKOSZTÁS GEOTECHNIKAI JELENTÉS TERÜLET ISMERTETŐ TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY Szolnok, Városmajor út 774/12-/32 hrsz. TELEKOSZTÁS Nagykörű 2018 szeptember 30. Horváth Ferenc okl. építőmérnök okl. geotechnikai szakmérnök

Részletesebben

Szabványok és számítási beállítások használata

Szabványok és számítási beállítások használata 1. Számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. Február Szabványok és számítási beállítások használata Program: Súlytámfal Fájl: Demo_manual_01.gtz Ez a fejezet a Beállítás kezelő helyes használatát mutatja

Részletesebben

Mérési metodika és a műszer bemutatása

Mérési metodika és a műszer bemutatása Mérési metodika és a műszer bemutatása CPT kábelnélküli rendszer felépítése A Cone Penetration Test (kúpbehatolási vizsgálat), röviden CPT, egy olyan talajvizsgálati módszer, amely segítségével pontos

Részletesebben