Elérhetőségek. Dr. Varga Gabriella K.mf.20. Tanszéki honlap:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Elérhetőségek. Dr. Varga Gabriella K.mf.20. varga_gabriella@hotmail.com gvarga@mail.bme.hu. Tanszéki honlap: www.gtt.bme.hu"

Átírás

1 1.

2 Elérhetőségek Dr. Varga Gabriella K.mf.20. Tanszéki honlap: 2.

3 Hallgatói feladatok Zárthelyi dolgozat: 30% 1. HF: 40 % (határidő: 8. hét, IV.2.) 2. HF: 30 % (határidő: 14. hét, V.15.) Pótbeadás végső határideje: dél 3.

4 Gyakorlatok ütemterve 1: Bevezetés, HF1 Talajvizsgálati jelentés 2: Talajvizsgálati jelentés, konzultáció 3: HF2 Cölöptervezés CPT alapján 4: HF1 beadás, konzultáció 5: Konzultáció ZH: április 27. Előadáson. 6: Konzultáció 7: PZH gyakorlaton +HF2 beadás 4.

5 Talajvizsgálati jelentés A geotechnikai vizsgálatok eredményeit talajvizsgálati jelentésbenkell összefoglalni, amely a geotechnikai tervezési beszámoló alapját képezni. A talajvizsgálati jelentés általában a következő két részből álljon: a rendelkezésre álló összes geotechnikai információ bemutatása, beleértve a geológiai jellemzőket és a további idevágó adatokat, az információk geotechnikai értékelése, amihez a geotechnikai jellemzők meghatározásakor alkalmazott feltevések ismertetése is hozzá tartozik. 5.

6 Talajvizsgálati jelentés A geotechnikai információkat ismertető résznekaz EN szerinti vizsgálati beszámolók (jegyzőkönyvek) alapján feltétlenül tartalmaznia kell: egy tételes kimutatást az elvégzett összes terepi és laboratóriumi munkáról, a terepen és a laboratóriumban végzett vizsgálatok módszereinek és eredményeinek bemutatását. 6.

7 Talajvizsgálati jelentés A geotechnikai információk értékelésénektartalmaznia kell a következőket: a terepi és a laboratóriumi munka áttekintése, az adatokat illetően felmerült kétségek magyarázatával, a mintakezelés esetleges hatásainak és a különösen kedvezőtlen eredményeknek az értékelésével, a származtatott geotechnikai paraméterek összegző és rendszerezett áttekintése, kiegészítő terepi vagy laboratóriumi munkára vonatkozó javaslat a többletmunka szükségességének indoklásával, programjával és céljával együtt. 7.

8 8. Talajvizsgálati jelentés Talajmechanikai szakvélemény Többet ad: Jóval több információ és részletezettség a geotechnikai előkészítő tevékenységekről. Az eredmények részletes ismertetése. Kevesebbet ad: Nem értékeli a talajadottságokat, a geotechnikai veszélyeket a projekt megvalósíthatósága szempontjából. Nem kell javaslatokat adnia a felmerülő problémák, feladatok megoldására.

9 Az információk bemutatása: Az összes tanácsadó és alvállalkozó neve. A geotechnikai vizsgálat célja és tárgya. 9.

10 1. Megbízás tárgya 10.

11 Az információk bemutatása: A meglévő légi fotogrammetriai információk. (google maps) A tágabb építési terület bejárásakor szerzett ismeretek. Az építési helyszín története. A területen szerzett korábbi tapasztalatok. 11.

12 2. Előzmények, tervezett műtárgy - Feladat részletes ismertetés - Korábbi szakvélemények - Tervezett műtárgyak 12.

13 Korábbi szakvélemények 13.

14 Korábbi szakvélemények 14.

15 Az információk bemutatása: A terület szeizmicitási adatai. 15.

16 16. A talajvizsgálati jelentés tartalma 3. Szeizmicitás

17 Az információk bemutatása: A térség geológiai adottságai, beleértve a vetődéseket is. A talajvízszint időbeli ingadozásának adatai. Geodéziai adatok. 17.

18 4. Az építési területtel kapcsolatos információk (geológiai és geodéziai viszonyok) 18.

19 4. Az építési területtel kapcsolatos információk (geológiai és geodéziai viszonyok) 19.

20 Az információk bemutatása: A terepi és laboratóriumi vizsgálatok kezdetének és befejezésének időpontja. A mintavétel, a szállítás és tárolás módszerei. A terepi vizsgálóberendezések típusai. A fúrásnaplók a magminták fényképeivel és a képződmények jellemzésével együtt. (Mellékletbe) Gázok előfordulása vagy ennek lehetősége. 20.

21 5. Talajfeltárás 21.

22 5. Talajfeltárás 22.

23 Az információk bemutatása: A laboratóriumi vizsgálatok kezdetének és befejezésének időpontja. A laboratóriumi vizsgálatok típusának ismertetése. 23.

24 6. Laboratóriumi vizsgálatok 24.

25 Az információk értékelése: Minden képződmény részletes leírása a fizikai, alakváltozási és szilárdsági jellemzőikkel együtt. A szabálytalan képződmények, mint lencsék, üregek ismertetése. A terepi és laboratóriumi munka eredményeinek célirányos táblázatos és grafikus ábrázolása. 25.

26 7. Talajrétegződés 26.

27 Az információk értékelése: Minden réteg származtatott geotechnikai adatainak értéktartománya és csoportosítása. A legfontosabb adatok értéktartományait és eloszlását bemutató hisztogramok. 27.

28 28. A talajvizsgálati jelentés tartalma 8. Geotechnikai paraméterek

29 29. Talajjellemzők statisztikai feldolgozása

30 30. Karakterisztikus érték eloszlás: általában normális vagy log-normális X m a várható érték (átlag) k n statisztikai paraméter v x a variációs tényező: s x a szórás X k =X m (1±k n v x ) v x =s x /X m paraméterek: statisztikailag ismert v. ismeretlen értelmezhetjük: átlagértékre v. szélsőértékre óvatos becslés: 5 %-os küszöb

31 k n tényező A vizsgált talajzóna mérete jóval nagyobb mint a talajmintáé. A meghatározó paraméter értéke gyakran a talaj valamely felületére vagy térfogatára vonatkozóan mért értékek átlaga, azaz a karakterisztikus értéket ezen átlag óvatos becslésével kell felvenni. Normális eloszlás esetén 95%-os konfidenciaszinten: Szélső értékek óvatos becslésénél: 31.

32 Közelítő-módszer X k =X m (1-0,5 v x ) (Schneider, 1997) eredete: (- normális eloszlás) - stat. ismert paraméter - átlagérték - n=10 minta k n =0,52 32.

33 33. Variációs tényezők

34 Az információk értékelése: A talajvízszint mélysége és szezonális ingadozásai. Talajvíz kémiai vizsgálatainak eredménye. 34.

35 9. Hidrológiai és talajvízviszonyok 35.

36 9. Hidrológiai és talajvízviszonyok 36.

37 9. Hidrológiai és talajvízviszonyok vegyvizsgálat 37.

38 10. Egyéb szempontok a tervezéshez - Feltárt talajok tömöríthetőség szerinti besorolása - Fejtési osztályba sorolás - Feltárt talajok minősítése földműanyagként való felhasználás szempontjából - Fagyveszélyesség szerinti besorolás - Víztelenítési megoldások ismertetése - Geotechnikai kategóriába való sorolás - Javaslat az alapozási módot illetően 38.

39 A geotechnikai tervezés alapjai Az Eb három geotecnikai kategóriát értelmez. A besorolás szempontjai: A tartószerkezet méretei, bonyolultsága, a hozzá kapcsolódó tapasztalatok. A talajadottságok, támaszkodva az összehasonlító tapasztalatokra. A környezeti körülmények a kölcsönös hatások szempontjából. 39.

40 40. Geotechnikai kategóriák

41 MELLÉKLETEK Helyszínrajz Fúrásszelvények Rétegszelvények Laboratóriumi vizsgálatok jegyzőkönyvei 41.

42 42. A talajvizsgálati jelentés tartalma

43 43. A talajvizsgálati jelentés tartalma

44 44. Köszönöm a figyelmet!

Útprojektek geotechnikai előkészítése az ÚT 2-1.222 szerint

Útprojektek geotechnikai előkészítése az ÚT 2-1.222 szerint Útprojektek geotechnikai előkészítése az ÚT 2-1.222 szerint Pozsár László A földmű és a geotechnika jelentősége A földmunkaépítés költsége kb. megtízszereződött A műtárgyak alapozásával együtt a geotechnikával

Részletesebben

Műszaki tervfázis. Tanulmányterv. Diszpozíciós terv. Engedélyezési terv. Tenderterv. Ajánlat műszaki terve. Kiviteli terv. Megvalósulási dokumentum

Műszaki tervfázis. Tanulmányterv. Diszpozíciós terv. Engedélyezési terv. Tenderterv. Ajánlat műszaki terve. Kiviteli terv. Megvalósulási dokumentum GEOTECHNIKAI DOKUMENTUMOK DR. SZENDEFY JÁNOS 3. ELŐADÁS 2014. FEBRUÁR 24. Műszaki tervfázis Tanulmányterv Diszpozíciós terv Engedélyezési terv Tenderterv Ajánlat műszaki terve Kiviteli terv Megvalósulási

Részletesebben

A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint

A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint Tartószerkezeti Eurocode-ok EN 1990 EC-0 A tartószerkezeti tervezés alapjai EN 1991 EC-1: A tartószerkezeteket érő hatások EN 1992 EC-2: Betonszerkezetek

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS ÉS TANÁCSADÁS. Kunfehértó, Rákóczi u. 13. sz.-ú telken épülő piactér tervezéséhez 2017.

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS ÉS TANÁCSADÁS. Kunfehértó, Rákóczi u. 13. sz.-ú telken épülő piactér tervezéséhez 2017. TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS ÉS TANÁCSADÁS Kunfehértó, Rákóczi u. 13. sz.-ú telken épülő piactér tervezéséhez 2017. 1 I. Tervezési, kiindulási adatok A talajvizsgálati jelentés a Fehértó Non-profit Kft. megbízásából

Részletesebben

ÚT- ÉS VASÚTÉPÍTÉSI GEOTECHNIKA II. RÉSZ

ÚT- ÉS VASÚTÉPÍTÉSI GEOTECHNIKA II. RÉSZ ÚT- ÉS VASÚTÉPÍTÉSI GEOTECHNIKA II. RÉSZ SZILVÁGYI LÁSZLÓ GEOPLAN KFT. 2 Az útépítési geotechnika általános kérdései Előkészítő vizsgálatok Tervezési vizsgálatok Részletes tervezési kérdések 3 Tervezési

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY SZÚRÓPONT

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY SZÚRÓPONT TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY Besenyszög, Jászladányi út 503/3 hrsz. SZÚRÓPONT tervezéséhez Nagykörű 2013 december 07. Horváth Ferenc okl. építőmérnök okl. geotechnikai szakmérnök

Részletesebben

Különleges alapozások Építészet, MSC. Dr. Vásárhelyi Balázs vasarhelyib@gmail.com

Különleges alapozások Építészet, MSC. Dr. Vásárhelyi Balázs vasarhelyib@gmail.com Különleges alapozások Építészet, MSC Dr. Vásárhelyi Balázs vasarhelyib@gmail.com A geotechnikai elıkészítı tevékenység tartalma, rendje Mélyépítés esetén irodalmazás Térképek leírások Szóbeli közlések

Részletesebben

CSARNOK-4 TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS

CSARNOK-4 TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS CSARNOK-4 TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS 1. ELŐZMÉNYEK, KIINDULÁSI ADATOK A Szerkezetépítési Projekt tatnárgy C munkacsoportja megbízta társaságunkat Szigetszentmiklós település területén létesítendő csarnok

Részletesebben

Tervszám: 07-1065-08 Tervrész száma: 6.1.

Tervszám: 07-1065-08 Tervrész száma: 6.1. KEVITERV PLUSZ KOMPLEX VÁLLALKOZÁSI kft. 3527 Miskolc, Katalin u. 1. Telefon/Fax: (46) 412-646 Tervszám: 07-1065-08 Tervrész száma: 6.1. T I S Z A N Á N A Talajmechanikai, talajfeltárási szakvélemény Miskolc,

Részletesebben

EC7 ALKALMAZÁSA A GYAKORLATBAN DR. MÓCZÁR BALÁZS

EC7 ALKALMAZÁSA A GYAKORLATBAN DR. MÓCZÁR BALÁZS EC7 ALKALMAZÁSA A GYAKORLATBAN DR. MÓCZÁR BALÁZS Építész szakmérnöki 2016. Bevezetés 2 k é z s s é n a épz T i ik t e z k e ö k n r r új dokumentum típusok e é z s m ó ak t új szemlélet r a z S T s s é

Részletesebben

DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST RESULTS

DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST RESULTS Műszaki Földtudományi Közlemények, 83. kötet, 1. szám (2012), pp. 271 276. HULLADÉKOK TEHERBÍRÁSÁNAK MEGHATÁROZÁSA CPT-EREDMÉNYEK ALAPJÁN DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS (MSZ EN , 2 alapján)

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS (MSZ EN , 2 alapján) 9700 Szombathely, Bolyai János u.8. fsz.1. Tárgy: Szombathely, hrsz.: 6203 Parkolók létesítése, közmű kiépítése Talajvizsgálati jelentés TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS (MSZ EN 1997-1, 2 alapján) Munkaszám: T-485/2017

Részletesebben

Talajvizsgálati jelentés Nyíregyháza, Északi temető kerítés alapozási tervéhez

Talajvizsgálati jelentés Nyíregyháza, Északi temető kerítés alapozási tervéhez Talajvizsgálati jelentés Nyíregyháza, Északi temető kerítés Talajvizsgálati jelentés Nyíregyháza, Északi temető kerítés alapozási tervéhez NyírGeo Kft. 4400 Nyíregyháza, Korányi Frigyes út 71. II/5. Mobil:

Részletesebben

GEOTECHNIKAI JELENTÉS TERÜLET ISMERTETŐ TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY TELEKOSZTÁS

GEOTECHNIKAI JELENTÉS TERÜLET ISMERTETŐ TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY TELEKOSZTÁS GEOTECHNIKAI JELENTÉS TERÜLET ISMERTETŐ TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY Szolnok, Városmajor út 774/12-/32 hrsz. TELEKOSZTÁS Nagykörű 2018 szeptember 30. Horváth Ferenc okl. építőmérnök okl. geotechnikai szakmérnök

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS /2 FÉLÉV

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS /2 FÉLÉV ÓVODA-1 TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS 2015-16/2 FÉLÉV 1. ELŐZMÉNYEK, KIINDULÁSI ADATOK A Szerkezetépítési Projekt tantárgy A munkacsoportja megbízta társaságunkat Győr belterületén óvoda tervezéséhez talajvizsgálati

Részletesebben

A mélyépítési munkák elıkészítése

A mélyépítési munkák elıkészítése A mélyépítési munkák elıkészítése A geotechnikai elıkészítı tevékenység tartalma, rendje A geotechnikai tevékenység alapelve A geotechnikában az altalaj állapotának ismerete az elvégzett geotechnikai vizsgálatok

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS (MSZ EN 1997-1,2 alapján)

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS (MSZ EN 1997-1,2 alapján) 9700 Szombathely, Zanati u. 4. Tárgy: Szombathely, EPCOS Kft, Csaba u.. Csarnok és irodaépület létesítés. Talajvizsgálati jelentés. TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS (MSZ EN 997-, alapján) Munkaszám: T-9/04 Szaktervező:

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS (MSZ EN , 2 alapján)

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS (MSZ EN , 2 alapján) 9700 Szombathely, Bolyai János u.8. fsz.1. Tárgy: Szombathely, Zanati út 31, Schaeffler Savaria Kft. G02 CRS szerelő épület bővítés Talajvizsgálati jelentés TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS (MSZ EN 1997-1, 2 alapján)

Részletesebben

A STATIKUS ÉS GEOTECHNIKUS MÉRNÖKÖK EGYMÁSRA UTALTSÁGA EGY SZEGEDI PÉLDÁN KERESZTÜL. Wolf Ákos

A STATIKUS ÉS GEOTECHNIKUS MÉRNÖKÖK EGYMÁSRA UTALTSÁGA EGY SZEGEDI PÉLDÁN KERESZTÜL. Wolf Ákos A STATIKUS ÉS GEOTECHNIKUS MÉRNÖKÖK EGYMÁSRA UTALTSÁGA EGY SZEGEDI PÉLDÁN KERESZTÜL Wolf Ákos Bevezetés 2 Miért fontos a geotechnikus és statikus mérnök együttm ködése? Milyen esetben kap nagy hangsúlyt

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve Fotogrammetria és lézerszkennelés 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOFTAG43 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok típus

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS /2 FÉLÉV

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS /2 FÉLÉV LOGISZTIKAI CSARNOK TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS 2013-14/2 FÉLÉV 1. ELŐZMÉNYEK, KIINDULÁSI ADATOK A Szerkezetépítési Projekt tatnárgy A munkacsoportja megbízta társaságunkat Páli település külterületén létesítendő

Részletesebben

A Principális-csatorna nagykanizsai védvonalának geotechnikai vizsgálata

A Principális-csatorna nagykanizsai védvonalának geotechnikai vizsgálata A Principális-csatorna nagykanizsai védvonalának geotechnikai vizsgálata Németh Dániel vízrendezési ügyintéző NYUDUVIZIG Konzulensek: Dr. Szepesházi Róbert (egyetemi docens, SZE) Engi Zsuzsanna (osztályvezető,

Részletesebben

TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY A SZÉKESFEHÉRVÁR, LISZT FERENC UTCA 7-11 INGATLANOK TALAJVÍZ ÉS TALAJVIZSGÁLATÁHOZ

TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY A SZÉKESFEHÉRVÁR, LISZT FERENC UTCA 7-11 INGATLANOK TALAJVÍZ ÉS TALAJVIZSGÁLATÁHOZ TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY A SZÉKESFEHÉRVÁR, LISZT FERENC UTCA 7-11 INGATLANOK TALAJVÍZ ÉS TALAJVIZSGÁLATÁHOZ Székesfehérvár, 2000, július 29. Tövisháti András okl. mérnök, okl vízellátás, csatornázás

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve Építőipari anyagminőség 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEMEMAV11 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok (heti/féléves)

Részletesebben

RADIOLÓGIAI FELMÉRÉS A PAKSI ATOMERŐMŰ LESZERELÉSI TERVÉNEK AKTUALIZÁLÁSÁHOZ

RADIOLÓGIAI FELMÉRÉS A PAKSI ATOMERŐMŰ LESZERELÉSI TERVÉNEK AKTUALIZÁLÁSÁHOZ Nagy Gábor SOMOS Kft., Budapest RADIOLÓGIAI FELMÉRÉS A PAKSI ATOMERŐMŰ LESZERELÉSI TERVÉNEK AKTUALIZÁLÁSÁHOZ (DIPLOMAMUNKA BEMUTATÁSA) XLII. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam Hajdúszoboszló, 2017. április

Részletesebben

M6-M60 AUTÓPÁLYA GEOTECHNIKAI TERVEZÉSE AZ ELŐKÉSZÍTÉSTŐL A KIVITELEZÉSIG. Wolf Ákos

M6-M60 AUTÓPÁLYA GEOTECHNIKAI TERVEZÉSE AZ ELŐKÉSZÍTÉSTŐL A KIVITELEZÉSIG. Wolf Ákos M6-M60 AUTÓPÁLYA GEOTECHNIKAI TERVEZÉSE AZ ELŐKÉSZÍTÉSTŐL A KIVITELEZÉSIG Wolf Ákos Tartalom 2 Bevezetés projekt ismertetés Geotechnikai tervezési feladatok útépítés hídépítés alagútépítés Tervfázisok

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS /2 FÉLÉV

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS /2 FÉLÉV TÁRSASHÁZ-2 TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS 2015-16/2 FÉLÉV 1. ELŐZMÉNYEK, KIINDULÁSI ADATOK A Szerkezetépítési Projekt tantárgy A munkacsoportja megbízta társaságunkat Budapest, XI. kerületében társasház tervezéséhez

Részletesebben

Mélyépítő technikus Mélyépítő technikus

Mélyépítő technikus Mélyépítő technikus Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA FÖLDMÉRÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA FÖLDMÉRÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK FÖLDMÉRÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 1. tétel Hibaelméleti alapismertek Ön egy földmérési tevékenységet folytató vállalkozásnál a mérési eredmények ellenőrzésével

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS ÉS -ÉRTÉKBECSLÉS 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOAFAT44 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok

Részletesebben

VESZÉLYES ANYAGOK ANYAGMÉRNÖK ALAPSZAK LEVELEZŐ

VESZÉLYES ANYAGOK ANYAGMÉRNÖK ALAPSZAK LEVELEZŐ VESZÉLYES ANYAGOK ANYAGMÉRNÖK ALAPSZAK LEVELEZŐ TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI TANSZÉK Miskolc, 2008. Tartalomjegyzék 1. Tantárgyleírás, tárgyjegyző,

Részletesebben

Mérnökgeológia. 3. előadás. Szepesházi Róbert

Mérnökgeológia. 3. előadás. Szepesházi Róbert Mérnökgeológia 3. előadás Szepesházi Róbert 1 Geológia irodalomkutatás (desk study) Topográfiai térképek Geológiai térképek Geotechnikai térképek Geológiai, földrajzi leírások Felszínrendezési tervek Meglévő

Részletesebben

TERVDOKUMENTÁCIÓK TARTALMI KÖVETELMÉNYEI

TERVDOKUMENTÁCIÓK TARTALMI KÖVETELMÉNYEI TERVDOKUMENTÁCIÓK TARTALMI KÖVETELMÉNYEI SZABÁLYZAT ELFOGADTA A MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA KÜLDÖTTGYŰLÉSE... HATÁROZATÁVAL X. ÉPÍTÉSI MŰSZAKI TERVDOKUMENTÁCIÓK GEOTECHNIKAI MUNKARÉSZÉNEK KÖVETELMÉNYEI X.1.

Részletesebben

Vizsgálati jegyzőkönyvek általános felépítése

Vizsgálati jegyzőkönyvek általános felépítése Vizsgálati jegyzőkönyvek általános felépítése 1. Intézményi és személyi adatok 1. Megbízó intézmény neve és címe 2. Megbízó képviselőjének neve és beosztása 3. A vizsgáló intézmény illetve laboratórium

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS /2 FÉLÉV

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS /2 FÉLÉV ÓVODA-2 TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS 2015-16/2 FÉLÉV 1. ELŐZMÉNYEK, KIINDULÁSI ADATOK A Szerkezetépítési Projekt tantárgy A munkacsoportja megbízta társaságunkat Budapest XI. kerületében óvoda tervezéséhez

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve KÖZIGAZGATÁSTAN, INGATLAN NYILVÁNTARTÁS 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOUVAT44 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok

Részletesebben

FELSZÍN ALATTI VIZEK RADONTARTALMÁNAK VIZSGÁLATA ISASZEG TERÜLETÉN

FELSZÍN ALATTI VIZEK RADONTARTALMÁNAK VIZSGÁLATA ISASZEG TERÜLETÉN FELSZÍN ALATTI VIZEK RADONTARTALMÁNAK VIZSGÁLATA ISASZEG TERÜLETÉN Készítette: KLINCSEK KRISZTINA környezettudomány szakos hallgató Témavezető: HORVÁTH ÁKOS egyetemi docens ELTE TTK Atomfizika Tanszék

Részletesebben

A budapesti 4 sz. metróvonal II. szakaszának vonalvezetési és építéstechnológiai tanulmányterve. Ráckeve 2005 Schell Péter

A budapesti 4 sz. metróvonal II. szakaszának vonalvezetési és építéstechnológiai tanulmányterve. Ráckeve 2005 Schell Péter A budapesti 4 sz. metróvonal II. szakaszának vonalvezetési és építéstechnológiai tanulmányterve Az előadás vázlata: Bevezetés Helyszíni viszonyok Geológiai adottságok Talajviszonyok Mérnökgeológiai geotechnikai

Részletesebben

RADIOLÓGIAI FELMÉRÉS A PAKSI ATOMERŐMŰ LESZERELÉSI TERVÉNEK AKTUALIZÁLÁSÁHOZ

RADIOLÓGIAI FELMÉRÉS A PAKSI ATOMERŐMŰ LESZERELÉSI TERVÉNEK AKTUALIZÁLÁSÁHOZ Nagy Gábor 1, Zsille Ottó 1, Csurgai József 1, Pintér István 1, Bujtás Tibor 2, Bacskó Gábor 3, Nős Bálint 3, Kerekes Andor 4, Solymosi József 1 1 SOMOS Kft., Budapest 2 Sugár- és Környezetvédelmi Főosztály,

Részletesebben

[Biomatematika 2] Orvosi biometria

[Biomatematika 2] Orvosi biometria [Biomatematika 2] Orvosi biometria 2016.02.29. A statisztika típusai Leíró jellegű statisztika: összegzi egy adathalmaz jellemzőit. A középértéket jelemzi (medián, módus, átlag) Az adatok változékonyságát

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS /2 FÉLÉV

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS /2 FÉLÉV ÜZEM TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS 2013-14/2 FÉLÉV 1. ELŐZMÉNYEK, KIINDULÁSI ADATOK A Szerkezetépítési Projekt tatnárgy A munkacsoportja megbízta társaságunkat Szilsárkány település külterületén létesítendő

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS dr. Vásárhelyi Balázs Budapest, 1126 okl. építőmérnök, geotechnikai tervező Hollósy Simon u. 3 GT-T, GT-Sz 06-20/460-11-82 TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS Budapest, XIV. Örs vezér tér P+R parkoló átépítése és

Részletesebben

A mélyépítési munkák elıkészítése

A mélyépítési munkák elıkészítése A mélyépítési munkák elıkészítése A geotechnikai elıkészítı tevékenység tartalma, rendje A geotechnikai tevékenység alapelve A geotechnikában az altalaj állapotának ismerete az elvégzett geotechnikai vizsgálatok

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve ADATBÁZIS RENDSZEREK 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOFTMI51 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok típus gyakorlat

Részletesebben

ÚTÉPÍTÉSI GEOTECHNIKA ELŐKÉSZÍTÉS TERVEZÉS

ÚTÉPÍTÉSI GEOTECHNIKA ELŐKÉSZÍTÉS TERVEZÉS ÚTÉPÍTÉSI GEOTECHNIKA ELŐKÉSZÍTÉS TERVEZÉS SZILVÁGYI LÁSZLÓ SCHELL PÉTER GEOPLAN KFT. TARTALOM 2 Az útépítési geotechnika általános kérdései Előkészítő vizsgálatok Tervezési vizsgálatok Részletes tervezési

Részletesebben

BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. Dr. Móczár Balázs

BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. Dr. Móczár Balázs Dr. Móczár Balázs 1 Az előadás célja MSZ EN 1997 1 szabvány 6. fejezetében és egyes mellékleteiben leírt síkalapozással kapcsolatos előírások lényegesebb elemeinek, a szabvány elveinek bemutatása Az eddig

Részletesebben

Geofizika alapjai. Bevezetés. Összeállította: dr. Pethő Gábor, dr Vass Péter ME, Geofizikai Tanszék

Geofizika alapjai. Bevezetés. Összeállította: dr. Pethő Gábor, dr Vass Péter ME, Geofizikai Tanszék Geofizika alapjai Bevezetés Összeállította: dr. Pethő Gábor, dr Vass Péter ME, Geofizikai Tanszék Geofizika helye a tudományok rendszerében Tudományterületek: absztrakt tudományok, természettudományok,

Részletesebben

Magyar Mérnöki Kamara Geotechnikai Tagozat

Magyar Mérnöki Kamara Geotechnikai Tagozat Útmutató a geotechnikai vizsgálatok szükséges mértékének megállapításához az EC-7 elveinek és előírásainak figyelembevételével Készítették: Honti Imre Dr. Móczár Balázs Pozsár László Schell Péter Szilvágyi

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ JELENTÉS A 4iG NYRT. AUDIT BIZOTTSÁGA RÉSZÉRE

KIEGÉSZÍTŐ JELENTÉS A 4iG NYRT. AUDIT BIZOTTSÁGA RÉSZÉRE KIEGÉSZÍTŐ JELENTÉS A 4iG NYRT. AUDIT BIZOTTSÁGA RÉSZÉRE 1.) Az elvégzett könyvvizsgálat eredményeinek ismertetése: A könyvvizsgálat során nem találtunk lényeges hiányosságot a Társaság folyamataiban,

Részletesebben

FŐMTERV ENVECON Konzorcium. Intermodális közösségi közlekedési csomópont kialakítása Győrött. Melléklet Geotechnikai szakvélemény

FŐMTERV ENVECON Konzorcium. Intermodális közösségi közlekedési csomópont kialakítása Győrött. Melléklet Geotechnikai szakvélemény FŐMTERV ENVECON Konzorcium Tsz: 12.12.125 Intermodális közösségi közlekedési csomópont kialakítása Győrött (KÖZOP-5.5.0-09-11-2011-0005) Melléklet Geotechnikai szakvélemény Megbízó: Győr Megyei Jogú Város

Részletesebben

RADONPOTENCIÁL BECSLÉS MÓDSZEREINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA VASADON

RADONPOTENCIÁL BECSLÉS MÓDSZEREINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA VASADON RADONPOTENCIÁL BECSLÉS MÓDSZEREINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA VASADON Készítette: Váradi Eszter, ELTE Környezettan Bsc Témavezető: Dr. Horváth Ákos, ELTE Atomfizikai Tanszék Budapest, 2013. Célkitűzés Vasad területének

Részletesebben

A bergengóc lakosság szemszín szerinti megoszlása a négy tartományban azonos:

A bergengóc lakosság szemszín szerinti megoszlása a négy tartományban azonos: A. Matematikai Statisztika 2.MINTA ZH. 2003 december Név (olvasható) :... A feladatmegoldásnak az alkalmazott matematikai modell valószínűségszámítási ill. statisztikai szóhasználat szerinti megfogalmazását,

Részletesebben

konzultáció V. A feladat beadása a félév értékelése

konzultáció V. A feladat beadása a félév értékelése T6-L ÉPÜLETTERVEZÉS VI. (ÉPÍTÉSZ BSC-LEVELEZŐ) Budapesti projektek ALAPADATOK FÉLÉV VEZETŐJE OKTATÓK, ELŐADÓK LEÍRÁS ELŐADÁSOK SZÁMA (HETENTE) GYAKORLATOK SZÁMA (HETENTE) VIZSGA / ZH : dr. A SZIE YMÉK

Részletesebben

dr. Szepesházi Róbert Széchenyi István Egyetem, Győr A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint

dr. Szepesházi Róbert Széchenyi István Egyetem, Győr A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint dr. Szepesházi Róbert Széchenyi István Egyetem, Győr A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint A geotechnika tevékenységek európai szabványosításának áttekintése EU-program 2007-08 valamennyi

Részletesebben

Ebben a mérnöki kézikönyvben azt mutatjuk be, hogyan számoljuk egy síkalap süllyedését és elfordulását.

Ebben a mérnöki kézikönyvben azt mutatjuk be, hogyan számoljuk egy síkalap süllyedését és elfordulását. 10. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. Február Síkalap süllyedése Program: Fájl: Síkalap Demo_manual_10.gpa Ebben a mérnöki kézikönyvben azt mutatjuk be, hogyan számoljuk egy síkalap süllyedését

Részletesebben

MUNKAANYAG. Tirpák András. Talajmechanikai szakvélemény fajtái, tartalma, felépítése. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Tirpák András. Talajmechanikai szakvélemény fajtái, tartalma, felépítése. A követelménymodul megnevezése: Tirpák András Talajmechanikai szakvélemény fajtái, tartalma, felépítése A követelménymodul megnevezése: Építőipari mérések értékelése, szervezési feladatok A követelménymodul száma: 0689-06 A tartalomelem

Részletesebben

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI

Részletesebben

Szilvágyi László: M6 autópálya alagutak geológiai és geotechnikai adottságai

Szilvágyi László: M6 autópálya alagutak geológiai és geotechnikai adottságai Szilvágyi László: M6 autópálya alagutak geológiai és geotechnikai adottságai 2/23 M6/M60 autópálya (E73, V/C folyosó) tervezése 1998 2007 3/23 Geresdi dombság o ÉNY - DK-i dombhátak és völgyek o ÉK - DNY-i

Részletesebben

Laboratóriumok Vizsgálatainak Jártassági Rendszere MSZ EN ISO/IEC 17043:2010 szerint

Laboratóriumok Vizsgálatainak Jártassági Rendszere MSZ EN ISO/IEC 17043:2010 szerint ÚTLAB Közgyűlés Budapest 2012. május 14. Laboratóriumok Vizsgálatainak Jártassági Rendszere MSZ EN ISO/IEC 17043:2010 szerint BORS Tibor főmunkatárs Jártassági Vizsgálatokat Szervező Iroda Irodavezető

Részletesebben

Havi hidrometeorológiai tájékoztató július

Havi hidrometeorológiai tájékoztató július Havi hidrometeorológiai tájékoztató 2018. július 1. Meteorológiai értékelés A hónap során területi átlagban körülbelül az átlag csapadékmennyiség hullott le, azonban ennek mennyisége helyről helyre változott.

Részletesebben

A tárgyról. hudacsek@sze.hu, 06 30 340 6938 Hudacsek Péter

A tárgyról. hudacsek@sze.hu, 06 30 340 6938 Hudacsek Péter A tárgyról 3 konzultáció Vizsgálati stratégiák, vonatkozó szabványi környezet, szabványok értelmezése, példák jegyzőkönyvekre, a mérési adatok értelmezésére, 1. hf kiadása Talajmechanikai alapok a fejlett

Részletesebben

A szakvélemény elkészítéséhez Megbízó átadta az épület engedélyezési tervdokumentációját.

A szakvélemény elkészítéséhez Megbízó átadta az épület engedélyezési tervdokumentációját. 1. MEGBÍZÁS TÁRGYA T. Megbízó felkért bennünket, hogy a Budapest, XVI. kerület... szám alatt építendı családi ház tervezéséhez általános geotechnikai szakvéleményt készítsünk. Megbízásunk kiterjedt a szükséges

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS. előadás (elmélet)

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS. előadás (elmélet) TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve VÍZKÁRELHÁRÍTÁSI LÉTESÍTMÉNYEK TERVEZÉSE 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOVVMV62 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok

Részletesebben

Pontosítás (kiegészítés)

Pontosítás (kiegészítés) Fedlap: B Pontosítás (kiegészítés) Közúti alagutak létesítésének általános feltételei (A KTSZ kiegészítése) Előírás Kiadás éve: 2008 Kiadó: Magyar Útügyi Társaság (MAÚT) MAÚT-szám: e-ut 03.07.31:2008 MAÚT-kategória:

Részletesebben

TALAJMINTÁK RADIOAKTIVITÁSÁNAK VIZSGÁLATA PEST MEGYÉBEN

TALAJMINTÁK RADIOAKTIVITÁSÁNAK VIZSGÁLATA PEST MEGYÉBEN TALAJMINTÁK RADIOAKTIVITÁSÁNAK VIZSGÁLATA PEST MEGYÉBEN SZABÓ KATALIN ZSUZSANNA KÖRNYEZETTUDOMÁNY SZAKOS HALLGATÓ Témavezetők: Szabó Csaba, ELTE TTK, Kőzettani és Geokémiai Tanszék, Litoszféra Fluidum

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 2010. szeptember X. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Geotechnikai Tanszék Alapozás Rajzfeladatok Hallgató Bálint részére Megtervezendő egy 30 m 18 m alapterületű épület síkalapozása és a

Részletesebben

F E L D O L G O Z Á S I H É T. feladat beadás _ péntek pótbeadás különeljárási díjjal _ péntek

F E L D O L G O Z Á S I H É T. feladat beadás _ péntek pótbeadás különeljárási díjjal _ péntek ÉPÍTÉSZET ALAPJAI 2016/2017. N. I. évfolyam II. félév ütemterv Gyakorlatok: - minden héten kedd 14,15 óra tanköri helyiségben 1 02.07. Tervezési gyakorlat (6) tankörönként, ismerkedés, a félév menetének

Részletesebben

Talajmechanika. Aradi László

Talajmechanika. Aradi László Talajmechanika Aradi László 1 Tartalom Szemcsealak, szemcsenagyság A talajok szemeloszlás-vizsgálata Természetes víztartalom Plasztikus vizsgálatok Konzisztencia határok Plasztikus- és konzisztenciaindex

Részletesebben

A magyarországi termőhely-osztályozásról

A magyarországi termőhely-osztályozásról A magyarországi termőhely-osztályozásról dr. Bidló András 1 dr. Heil Bálint 1 Illés Gábor 2 dr. Kovács Gábor 1 1. Nyugat-Magyarországi Egyetem, Termőhelyismerettani Tanszék 2. Erdészeti Tudományos Intézet

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve FIZIKAI GEODÉZIAI ÉS GRAVIMETRIA 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEOAFM61 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok típus

Részletesebben

STATISZTIKA ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Matematikai statisztika. Mi a modell? Binomiális eloszlás sűrűségfüggvény. Binomiális eloszlás

STATISZTIKA ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Matematikai statisztika. Mi a modell? Binomiális eloszlás sűrűségfüggvény. Binomiális eloszlás ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE STATISZTIKA 9. Előadás Binomiális eloszlás Egyenletes eloszlás Háromszög eloszlás Normális eloszlás Standard normális eloszlás Normális eloszlás mint modell 2/62 Matematikai statisztika

Részletesebben

Foglalkozási napló. Mélyépítő technikus 14. évfolyam

Foglalkozási napló. Mélyépítő technikus 14. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Mélyépítő technikus 14. évfolyam (OKJ száma: 54 52 04) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Wolf Ákos. Királyegyháza, cementgyár - esettanulmány

Wolf Ákos. Királyegyháza, cementgyár - esettanulmány Wolf Ákos Királyegyháza, cementgyár - esettanulmány Királyegyháza, cementgyár - esettanulmányok Tartalom Bevezetés Projekt ismertetés, helyszín bemutatása bb m tárgyak, létesítmények Talajadottságok bemutatása

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Kármentesítési tervezet főbb pontjai,környezetállapot felmérés előkészítése. 48.lecke

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS és GEOTECHNIKAI SZAKTANÁCSADÁS a Szombathely, Hollán Ernő u. 2. Smidt múzeum bővítéséhez készített talajvizsgálatokról

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS és GEOTECHNIKAI SZAKTANÁCSADÁS a Szombathely, Hollán Ernő u. 2. Smidt múzeum bővítéséhez készített talajvizsgálatokról TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS és GEOTECHNIKAI SZAKTANÁCSADÁS a Szombathely, Hollán Ernő u. 2. Smidt múzeum bővítéséhez készített talajvizsgálatokról készítette: Mészáros Ferenc egyéni vállalkozó a Közép-Dunántúli

Részletesebben

5. melléklet a 90/2008. (VII. 18.) FVM rendelethez

5. melléklet a 90/2008. (VII. 18.) FVM rendelethez 5. melléklet a 90/2008. (VII. 18.) FVM rendelethez Ellenőrző vizsgálatokat tartalmazó talajvédelmi tervek részletes tartalmi és szakmai követelményei típusonként az 1. (1) bekezdés g h j valamint az 1.

Részletesebben

Anyagvizsgálati módszerek Mérési adatok feldolgozása. Anyagvizsgálati módszerek

Anyagvizsgálati módszerek Mérési adatok feldolgozása. Anyagvizsgálati módszerek Anyagvizsgálati módszerek Mérési adatok feldolgozása Anyagvizsgálati módszerek Pannon Egyetem Mérnöki Kar Anyagvizsgálati módszerek Statisztika 1/ 22 Mérési eredmények felhasználása Tulajdonságok hierarchikus

Részletesebben

Kockázatok és mérési bizonytalanság kezelése a termelésmenedzsment területén

Kockázatok és mérési bizonytalanság kezelése a termelésmenedzsment területén Kockázatok és mérési bizonytalanság kezelése a termelésmenedzsment területén Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és ködtetése konvergencia program Projekt

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve TÉRINFORMATIKAI ELEMZÉSEK 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOFTA-J1 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok típus előadás

Részletesebben

Betekintés a Könyvvizsgálati munkába. Könyvvizsgálói munka szakaszai, Könyvvizsgálói jelentés változás

Betekintés a Könyvvizsgálati munkába. Könyvvizsgálói munka szakaszai, Könyvvizsgálói jelentés változás Betekintés a Könyvvizsgálati munkába Könyvvizsgálói munka szakaszai, Könyvvizsgálói jelentés változás Könyvvizsgálati munka szakaszai: - megbízás elfogadása, - tervezés, - vizsgálat, - áttekintés, értékelés

Részletesebben

Környezeti informatika

Környezeti informatika Környezeti informatika Alkalmazható természettudományok oktatása a tudásalapú társadalomban TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0038 Eger, 2012. november 22. Utasi Zoltán Eszterházy Károly Főiskola, Földrajz Tanszék

Részletesebben

a Budapest, XIII. ker. Árpád-híd pesti hídfőjénél, Róbert Károly krt., Váci út, Árbóc u. és Esztergomi út által határolt területről

a Budapest, XIII. ker. Árpád-híd pesti hídfőjénél, Róbert Károly krt., Váci út, Árbóc u. és Esztergomi út által határolt területről Geo Pannon Építőmérnöki és Szakértői KFT GEO Pannon TERÜLETISMERTETŐ TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY a Budapest, XIII. ker. Árpád-híd pesti hídfőjénél, Róbert Károly krt., Váci út, Árbóc u. és Esztergomi

Részletesebben

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA 2004-BEN HATÁLYBALÉPŐ TERVEZET

MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA 2004-BEN HATÁLYBALÉPŐ TERVEZET MAGYAR MÉRNÖKI KAMARA MÉRNÖKI SZOLGÁLTATÁSOK DÍJSZABÁSA (MÉDI 2004) 2004-BEN HATÁLYBALÉPŐ TERVEZET (Készült: 2003-ben) Szerkesztők: Magyar Mérnöki Kamara: Andor Béla, Tel.: 455-88-66 Dr. Korda János, Tel.:

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Épület alapozása síkalappal (1. rajz feladat) Minden építmény az önsúlyát és a rájutó terheléseket az altalajnak adja át, s állékonysága, valamint tartóssága attól függ, hogy sikerült-e az építmény és

Részletesebben

Síkalap ellenőrzés Adatbev.

Síkalap ellenőrzés Adatbev. Síkalap ellenőrzés Adatbev. Projekt Dátu : 02.11.2005 Beállítások (bevitel az aktuális feladathoz) Anyagok és szabványok Beton szerkezetek : EN 199211 szerinti tényezők : Süllyedés Száítási ódszer : Érintett

Részletesebben

Városi talajok jellemzésének lehetőségei Sopron példáján

Városi talajok jellemzésének lehetőségei Sopron példáján Városi talajok jellemzésének lehetőségei Sopron példáján Horváth Adrienn Szűcs Péter Kámán Orsolya Németh Eszter Bidló András NymE-EMK-KFI Termőhelyismerettani Intézeti Tanszék 2012. augusztus 31. Városi

Részletesebben

A talaj természetes radioaktivitás vizsgálata és annak hatása lakóépületen belül. Kullai-Papp Andrea

A talaj természetes radioaktivitás vizsgálata és annak hatása lakóépületen belül. Kullai-Papp Andrea A talaj természetes radioaktivitás vizsgálata és annak hatása lakóépületen belül Kullai-Papp Andrea Feladat leírása A szakdolgozat célja: átfogó képet kapjak a családi házunkban mérhető talaj okozta radioaktív

Részletesebben

STATIKAI SZÁMÍTÁS (KIVONAT) A TOP Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázat keretében a

STATIKAI SZÁMÍTÁS (KIVONAT) A TOP Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázat keretében a Kardos László okl. építőmérnök 4431 Nyíregyháza, Szivárvány u. 26. Tel: 20 340 8717 STATIKAI SZÁMÍTÁS (KIVONAT) A TOP-6.1.4.-15 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című

Részletesebben

3.1.3. Kapcsolattartó neve, elérhetősége, telefon/faxszáma, e mail címe:

3.1.3. Kapcsolattartó neve, elérhetősége, telefon/faxszáma, e mail címe: Kérelem az orvostechnikai eszközökről szóló miniszteri rendelet (R.) szerint forgalmazott eszközök társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásához a 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet 1. számú mellékletében

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 5. fejezet 345 5. FEJEZET KÉTSZINTES CSALÁDI HÁZ ALAPOZÁSA 5.1. Síkalapozás: Pintér Imre okl. építészmérnök Terv-kontroll Kft. Dr. Móczár Balázs okl. építőmérnök GeoExpert Kft. 5.. Mélyített síkalapozás

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS és GEOTECHNIKAI SZAKTANÁCSADÁS a Szombathely Romkert gyalogos híd tervezéséhez készített talajvizsgálatokról

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS és GEOTECHNIKAI SZAKTANÁCSADÁS a Szombathely Romkert gyalogos híd tervezéséhez készített talajvizsgálatokról TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS és GEOTECHNIKAI SZAKTANÁCSADÁS a Szombathely Romkert gyalogos híd tervezéséhez készített talajvizsgálatokról készítette: Mészáros Ferenc egyéni vállalkozó a Közép-Dunántúli Tervező

Részletesebben

KOMPLEX TERVEZÉS 1. FÉLÉV TERVEZÉSI SZAKIRÁNY TARTÓSZERKEZETI FELADATRÉSZ

KOMPLEX TERVEZÉS 1. FÉLÉV TERVEZÉSI SZAKIRÁNY TARTÓSZERKEZETI FELADATRÉSZ KOMPLEX TERVEZÉS 1. FÉLÉV TERVEZÉSI SZAKIRÁNY engedélyezési terv szintű dokumentáció tartószerkezeti munkarészének elkészítése folyamatos konzultáció, az első konzultációnak a vázlattarv beadás előtt meg

Részletesebben

Matematikai statisztika c. tárgy oktatásának célja és tematikája

Matematikai statisztika c. tárgy oktatásának célja és tematikája Matematikai statisztika c. tárgy oktatásának célja és tematikája 2015 Tematika Matematikai statisztika 1. Időkeret: 12 héten keresztül heti 3x50 perc (előadás és szeminárium) 2. Szükséges előismeretek:

Részletesebben

Talajvízszint idősorok vizsgálata statisztikai módszerekkel a 4-es metró építésének pesti területén A D J U N K T U S

Talajvízszint idősorok vizsgálata statisztikai módszerekkel a 4-es metró építésének pesti területén A D J U N K T U S Talajvízszint idősorok vizsgálata statisztikai módszerekkel a 4-es metró építésének pesti területén S Z E R Z Ő : B Ó T A M Á R T O N T É M A V E Z E T Ő : K O V Á C S J Ó Z S E F A D J U N K T U S A szakdolgozat

Részletesebben

1. Megrendelés, adatszolgáltatás, helyszíni viszonyok

1. Megrendelés, adatszolgáltatás, helyszíni viszonyok T.A.U.P.E. KFT 1105 Budapest Kápolna köz 1/b Tsz : 6/09 KIEGÉSZÍTŐ TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY-ELŐZETES a Budaörs, 4099/3 hrsz-ú telekre épülő óvoda ajánlati tervéhez 1. Megrendelés, adatszolgáltatás,

Részletesebben

a 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet 4. számú mellékletében meghatározott adattartalom alapján

a 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet 4. számú mellékletében meghatározott adattartalom alapján Kérelem a gyógyászati segédeszközök forgalmazásának, javításának, kölcsönzésének szakmai követelményeiről szóló miniszteri rendelet szerint kölcsönzött eszközök társadalombiztosítási támogatással történő

Részletesebben

7. számú melléklet a 219/2004. (VII. 21.) Korm. rendelethez A tényfeltárási záródokumentáció tartalma

7. számú melléklet a 219/2004. (VII. 21.) Korm. rendelethez A tényfeltárási záródokumentáció tartalma 7. számú melléklet a 219/2004. (VII. 21.) Korm. rendelethez A tényfeltárási záródokumentáció tartalma 1. Alapadatok a) Az érintett terület (a szennyezőforrás, a szennyezett terület) pontos lehatárolása,

Részletesebben

Jellemző szelvények alagút

Jellemző szelvények alagút Alagútépítés Jellemző szelvények alagút 50 50 Jellemző szelvény - alagút 51 AalagútDél Nyugati járat Keleti járat 51 Alagúttervezés - geotechnika 52 Technológia - Új osztrák építési módszer (NÖT) 1356

Részletesebben

1.8 Tantárgyat gondozó oktatási szervezeti egység Általános és Felsőgeodézia Tanszék (

1.8 Tantárgyat gondozó oktatási szervezeti egység Általános és Felsőgeodézia Tanszék ( I. 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS A GEODÉZIÁBAN 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOAFA-I1 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok típus előadás gyakorlat óraszám 1/hét

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve ACÉLSZERKEZETEK 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOHSAT42 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok típus óraszám előadás

Részletesebben