Üdvözlettel, a Little Pim Hungary munkatársai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Üdvözlettel, a Little Pim Hungary munkatársai"

Átírás

1 SZÜLŐI ÚTMUTATÓ

2 Gratulálunk! Megtaláltad a kisbabák, a totyogók, és kisgyermekek számára kifejlesztett nyelvoktató programcsaládot, mely a leghatékonyabb módszereken alapulva képes megismertetni gyermekeddel egy második, és/vagy harmadik idegen nyelvet. A programcsalád úgy lett megalkotva, hogy előnyt kovácsoljon abból az első hat életévet felölelő fogékony időszakból, amikor is gyermeked akár három nyelvet is könnyűszerrel elsajátíthat egyszerre. Ez a Szülői Útmutató elsősorban abban nyújt segítséget és iránymutatást, hogy hogyan vegyél Te is gyermeked nyelvtanulási folyamatában, ha esetleg nem beszéled az adott idegen nyelvet. A Little Pim főszereplője, és egyben tanára nem más, mint Little Pim, a pandamaci. Az egyedülálló Entertainment Immersion Method módszer segítségével, a Little Pim-el gyerekjáték a nyelvtanulás. A videók váltakozva mutatják a valós mindennapi tevékenységekben résztvevő gyermekek, valamint a kedves Little Pim pandafiguráját. A videó anyaga választható felirattal, de teljes mértékben az adott idegen nyelven is nézhető, ezzel egyedülálló anyanyelvi környezetet teremtve gyermeked számára. Mindig örömmel fogadunk minden visszajelzést a termékekkel kapcsolatban, melyet megtehetsz az info@littlepim.hu címen, vagy a oldalon, az általad kiválasztott termékre kattintva. Ezen felül, szívesen állunk rendelkezésedre, bármilyen jellegű kérdésed is legyen elérhetőségeink valamelyikén, melyeket megtalálsz a oldalunkon. Kívánjuk és reméljük, hogy gyermekeddel együtt élvezni fogod Little Pim-el a természetes nyelvtanulás folyamatát, hiszen tudod; minden gyermek nyelvzseni, csak fontos korán kezdeni! Üdvözlettel, a Little Pim Hungary munkatársai

3 TIPPEK ÉS TANÁCSOK Hogyan használd a Little Pim nyelvoktató programot? Minden egyes Little Pim videó hét rövid epizódból áll. Mivel a kisbabák és a totyogók csak rövid ideig képesek koncentrálni egyazon dologra, így a Little Pim úgy lett megalkotva, hogy minden egyes öt perces epizód után szünetet lehessen tartani, majd újraindítani. Míg az idősebb, 2-6 éves korú gyermekek akár a teljes, 35 perces videó tartalmát is szívesen végignézik, megállítás nélkül. Akárhogy is, a videók bármely epizód után megállíthatóak, és Te is interaktívan bekapcsolódhatsz a nyelvtanulás folyamatába azzal, hogy gyermekeddel együtt, hangosan ismétlitek a szavakat és kifejezéseket, magyarázatot fűzhetsz az eseményekhez, és megpróbáljátok kitalálni, hogy mi fog történni. A videókkal kapcsolatos bármilyen kommunikáció, és azzal, hogy Te is aktívan részt veszel a nyelvtanulásban, még eredményesebbé teszi gyermeked számára a nyelvtanulást. Hetente hány órát nézze gyermekem a videókat? A kisbabák és kisgyermekek a heti kétszer, háromszor javasoljuk két, öt perces videó megnézését, az idősebb gyermekek, viszont a videó teljes tartalmát megnézhetik. A leghatékonyabb, ha gyermeked minél gyakrabban hallja az adott idegen nyelv kiejtését és hangjait. Minden gyermeknek vannak jobb és rosszabb napjai is. Ha gyermeked nem szeretne megnézni egy epizódot, ne erőltesd. Ha kell, hagyjatok szünetet, majd újra térjetek vissza rá. Az egyik legfontosabb tényező a korai nyelvtanulásban, hogy gyermeked oldott hangulatban, a lehető legtermészetesebb módon találkozzon az idegen nyelvvel. Ha beszéled az adott idegen nyelvet Tanulj együtt gyermekeddel, és tedd még élvezetesebbé a nyelvtanulást! Azzal, hogy gyermekeddel együtt gyakoroltok és tanultok, Őt még lelkesebbé és elhivatottabbá teszi. Miután megnéztetek egy epizódot, próbáljátok meg gyermekeddel együtt is megtalálni azokat a tárgyakat magatok körül, melyek a videóban is elhangzottak, nevezzétek meg őket hangosan, vagy akár cédulázzátok is fel őket. Mutasd be helyesen, ne szidd meg és javítsd ki! Ha gyermeked hibát ejt, sose szidd meg és javítsd ki, hanem ismételtesd meg Vele, majd mutasd be Te a helyes kiejtést, anélkül, hogy magyarázva kijavítanád. A videók mindig a segítségedre lesznek kiejtés tekintetében is. Bátorítsd gyermeked, hogy minél többet használja az idegen nyelvet! Használd gyermeked kedvenc játékait, és a mindennapi tárgyakat arra, hogy átismételjétek a tanult szókincset.

4 Ha nem beszéled az adott idegen nyelvet Természetesen az is elegendő, ha csak a videókat együtt nézitek, hiszen gyermekednek sem úgy tanítod az anyanyelvedet, hogy minden egyes szóhoz, kifejezéshez, vagy mondathoz magyarázatot fűzöl. Minden esetben a legfontosabb a rendszeresség, vagyis az, hogy gyermeked minél gyakrabban hallja az adott idegen nyelv kiejtését, hangjait, valamint szókészletét. Bár ebben az esetben is az a javaslatom, hogy próbálj meg gyermekeddel együtt tanulni, sose legyen a közös videó nézés egy olyan tevékenység, amikor Te mást csinálsz, és gyermeked csak azért nézi a videót, hogy Neked időd legyen mást csinálni. Ez egy fontos alapszabály, hiszen gyermeked is nyitottabb lesz, valamint jobban fogja élvezni ezeket a közös perceket. Azzal, hogy gyermekeddel együtt tanultok, Őt még lelkesebbé és elhivatottabbá teszi majd a nyelvtanulásban. Ezen felül, beépített segédletek állnak rendelkezésedre: választhatod a feliratot angol nyelven, és minden nyelvhez külön letöltheted a videó anyagok szövegét.

5 GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK Miért tanuljon gyermeked idegen nyelvet? Számos előnye van a korai idegen nyelvtanulásnak. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy azok a gyermekek, akik már egészen korán, rendszeresen hallják egy idegen nyelv hangjait, nagyobb valószínűséggel fognak anyanyelvi szinten tudni beszélni felnőttkorukban, valamint sokkal könnyedébben fognak tudni más nyelveket is elsajátítani a későbbiekben. Kutatások bizonyítják, hogy ezek a gyermekek erős nyelvi, kognitív, valamint a logikus gondokozást segítő készségeket is szereznek a korai idegen nyelv tanulása során, melyek kiemelkedő előnyt jelenthetnek, amikor iskolaéretté válnak. Egyszerűen fogalmazva, egy második nyelv tanulása növeli gyermeked szellemi kapacitását. Erről a témáról bővebben A korai nyelvtanulásról fejezet alatt olvashatsz. Megzavarja-e gyermekemet az idegen nyelvtanulása? A gyermekek egyedülállóak abban, hogy egyszerre akár három idegen nyelvet is képesek elsajátítani anélkül, hogy ez akadályozná saját anyanyelvük elsajátítását. Gyermeked agya képes egyszerre akár három idegen nyelvet is megtanulni. Az adott nyelvre jellemző összes tulajdonság, mint a kiejtés, a nyelvi szabályrendszer, a nyelv dallama, az agyban spontán rögzülnek. Számos ember nőtt föl már többnyelvű kultúrákban; sok svájci, belga, kanadai és afrikai egyszerre több nyelvet is tanul már születésüktől fogva. Elképzelhető, hogy a nyelveket egyes esetekben keverni fogja, például nem jut eszébe egy szó vagy rosszul ragoz valamit, de ez mind a nyelvtanulás része, mely 6 éves kor körül lezárul. A huszadik század második felét az a nézet uralta, hogy a kétnyelvűség, valamint egy a korai idegen nyelvtanulás összezavarja a gyermeket, és negatívan befolyásolja a normális kognitív készségek kialakulását, és hátráltatja a gyermek majdani teljesítményét az iskolában. Ezeket a nézeteket cáfolta meg tanulmányában Peal és Lambert, akik széleskörű intelligencia tesztek és az iskolában nyújtott teljesítmény alapján bebizonyították, a kétnyelvűség gyermekek átlagban jobban teljesítettek az egynyelvűekkel szemben. Ha többet szeretnél olvasni a korai nyelvtanulás témakörében, bátorítunk, hogy böngészd végig a Forrás részt a Szülői Útmutató végén.

6 Little Pim megszületik A Little Pim megálmodója és megalkotója Julia Pimsleur Levine, az elismert Pimsleur nyelvoktatási módszer kifejlesztőjének, Dr. Paul Pimsleur lánya. Maga is kétnyelvű családban nevelkedve, saját kisfiának is szerette volna biztosítani a lehetőséget arra, hogy anyanyelvén kívül más idegen nyelven is tanuljon. Mivel nem talált megfelelő nyelvoktatási csomagot gyermekének, maga kezdte meg a tananyag összeállítását. Anyaként, nyelvtanárként, és díjnyertes rendezőként szerzett egyedülálló tapasztalatait összegyűjtve alkotta meg a Little Pim nyelvoktató programcsaládot. A 25 nemzetközi díjat nyert Little Pim nyelvoktató csomag több neves nyelvész, oktatási szakértő, és a híres neurobiológus, Dr. April Benasich szakértelmét ötvözve született meg. Céljuk egy olyan nyelvtanító programcsalád megalkotása volt, mely a gyerekek nyelvén, szórakoztató módon vezeti be őket egy idegen nyelv világába, bevonva azokat a szülőket is a nyelvtanulás folyamatába, akik esetleg nem az adott nyelv ismeretével. A Little Pim emellett nem csak az idegen nyelvek tanulását, de más készségeket és képességeket fejlesztését is elősegíti, így például a nyelvi intelligenciát, hiszen a nyelvtanulás során a gyermek korán megtapasztal az anyanyelvétől egy teljesen eltérő nyelvi rendszert, szavakat, kifejezéseket, és erősíti a logikai rendszerben való gondolkozás képességét is. Ezen felül a zenei intelligenciára is hatással van, hiszen minden nyelv egyedi dallammal rendelkezik, melyre a gyermek a nyelvtanulás folyamata során először összpontosít.

7 A korai nyelvtanulásról A fogantatás pillanatától az agyban lévő idegsejtek milliói gyorsabban osztódnak, mint a test többi sejtjei. Egy újszülött közel 100 milliárdnyi idegsejttel jön a világra, de a gyors sejtosztódás a későbbiekben is folytatódik, így 1 éves korra 50%-a, míg 6 éves korra az agy mérete eléri egy átlagos felnőtt 90%-át. Az idegsejtek más idegsejtekhez kapcsolódva úgynevezett szinapszisokat (idegpályák kapcsolatait) alkotnak, melyek kiépültsége hatással van a kapott információ feldolgozására, vagyis a tanulás képességére. A szinapszisok kiépülése és az agy mérete összefüggésben áll egymással, és a folyamatos ingerek, valamint kölcsönhatás révén a használt idegpályák kapcsolatai megerősödnek, míg a többiek idővel elhalnak. Az agy az első hat évben formálható a legjobban, mert az összekapcsolódások többsége ebben az időszakban épül ki és erősödik meg, amely a későbbiekben a felnőtt egyén kognitív és tanulási képességeit is meghatározza. Életünk első hat éve tehát, kimagasló jelentőséggel bír az idegen nyelvtanulás területén is. Gondoljunk csak arra az egyszerű tényre, hogy egy gyermek, a világ bármely országában is szülessen is, az országra jellemző nyelve(ke)t fogja beszélni, amit maga körül is hall. A csecsemő ebben a tekintetben igazi nyelvzseni, hiszen bármely nyelv sajátos logikai rendszerét, valamint hangzókészletét képes elsajátítani. A nyelvet egységében hallja, érti, majd később utánozza és végül a szavakat láncba fűzve, értelmes mondatokat alkot. Anyanyelvünk tanulása nem tudatos, egyszerű, hétköznapi helyzetek és kapcsolataink során válik szerves részünkké. Egy második, idegen nyelv tanulásakor is az a cél, hogy a lehető legtermészetesebb közeget teremtsük meg a gyermek számára. A Little Pim nyelvoktató program a gyerekek szintjén, szórakoztatóan, életszerű példákon keresztül segíti gyermeked a nyelvtanulásban, melynek szülőként Te is aktív részese lehetsz. A csecsemő tehát nyelvileg univerzális, és bármely nyelv hangzókészletét képes elsajátítani. Először a nyelv dallamát kezdi felismerni, majd 6 hónapos kortól elkezdi próbálgatni az adott nyelvre jellemző hangok képzését. Ha az anyanyelve mellett egy második, esetleg egy harmadik nyelvet is hall, a folyamat minden esetben ugyanúgy zajlik, vagyis az adott nyelvre jellemző összes tulajdonság, mint például a kiejtés is, az agyban spontán rögzülnek. A korai nyelvtanításnak óriási szerepe van a helyes kiejtés elsajátításában, mert 6 éves kor körül a nyelvelsajátítás folyamata megváltozik, és a spontán tanulást felváltja a mindenben logikus rendszert kereső, szabályokra épülő tanulási forma. A korai idegen-nyelv tanulás a gyermek számára még gátlásoktól mentes, mert nem a szabályok görcsös betartására koncentrál. Fokozatosan és spontán sajátítja el a beszédet, olykor hibázik, pozitív hozzáállása mégis megmarad, hiszen arra törekszik, hogy kifejezze magát. Amikor ez sikerül, önbizalma növekszik, és ezzel egyenes arányban a nyelv iránti tudásvágya is. Az idegen nyelvek ajtókat nyitnak meg gyermeked előtt, lehetőséget, hogy fejlessze kommunikációs képességét és nyitottabb, empatikusabb felnőtté váljon a jövőben.

8 Forrás Hasznos internetes oldalak Ajánlott irodalom (angol nyelven) Dr. Naomi Steiner és Susan L. Hayes:7 Steps to Raising a Bilingual Child Kendall King, Ph.D., and Alison Mackey, Ph.D.: The Bilingual Edge: Why, When, and How to Teach Your Child a Second Language Prof. François Grosjean: Bilingual: Life and Reality Virginie Raguenaud Bilingual By Choice Ha kérdésed van, szívesen állunk rendelkezésedre, elérhetőségeink valamelyikén, melyeket megtalálsz a oldalunkon.

Köszönjük, hogy kis nyelvtanulója számára a Little Pimet választotta. Julia Pimsleur Levine A Little Pim megalkotója és igazgatója

Köszönjük, hogy kis nyelvtanulója számára a Little Pimet választotta. Julia Pimsleur Levine A Little Pim megalkotója és igazgatója SZÜLŐK KÉZIKÖNYVE Gratulálunk, hogy a kisbabák, totyogók és kisgyerekek második, illetve harmadik idegennyelv-tanulásának megkezdéséhez Ön a leghatékonyabb módszert választotta! A Little Pim főszereplője

Részletesebben

SORSZÁM: OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Kérdőív végzős szakiskolások számára 2010

SORSZÁM: OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Kérdőív végzős szakiskolások számára 2010 OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET 1051 Budapest, Dorottya u. 8. SORSZÁM: Kérdőív végzős szakiskolások számára 2010 MEGJEGYZÉS: EZT AZ OLDALT A KÉRDEZŐBIZTOS TÖLTI KI! Település:... Az iskola neve:...

Részletesebben

Helyi tanterv. Célok és feladatok

Helyi tanterv. Célok és feladatok Helyi tanterv ÉNEK ZENE A változat Az ének-zene tantárgy a Nemzeti alaptantervben meghatározott fejlesztési területek, nevelési célok megvalósításához tud hozzájárulni hatékonyan: az erkölcsi nevelés (elfogadják

Részletesebben

DOKUMENTUM. EDUCATlO 1995/3 DOKUMENTUM pp. 555-560.

DOKUMENTUM. EDUCATlO 1995/3 DOKUMENTUM pp. 555-560. DOKUMENTUM Az EDUCATIO dokumentumrovata ezúttal az ún. "Nemzetközi Érettségi" magyar leírását közli. A szöveget a nemzetközi érettségire való felkészítést és megméretést kísérleti jelleggel ellátó Karinthy

Részletesebben

Névadónk élete, hazánk történelmében betöltött kiemelkedő szerepe, állhatatos hazaszeretete, a nemzet szabadságáért, függetlenségéért való

Névadónk élete, hazánk történelmében betöltött kiemelkedő szerepe, állhatatos hazaszeretete, a nemzet szabadságáért, függetlenségéért való Névadónk élete, hazánk történelmében betöltött kiemelkedő szerepe, állhatatos hazaszeretete, a nemzet szabadságáért, függetlenségéért való küzdelme máig szóló példát adnak nekünk. Azt szeretnénk, hogyha

Részletesebben

TANULÁSI STÍLUS KÉRDŐÍV

TANULÁSI STÍLUS KÉRDŐÍV 1. A tanulási mintázat kérdőív... 215 2. A hallgatói élettörténetek gyűjtésének kutatási eszköze... 223 3. A tanulási orientációk állításainak újrarendezési kísérlete faktoranalízis segítségével (N=1004)...

Részletesebben

Tanulási stílus kérdőív

Tanulási stílus kérdőív Szitó Imre(1987) A tanulási stratégiák fejlesztése, Iskolapszichológiai füzetek, 2.sz. ELTE Tanulási stílus kérdőív Olvasd el figyelmesen az alábbi mondatokat. Döntsd el, hogy az öt válasz közül melyik

Részletesebben

Micimackó formaválogatós autója

Micimackó formaválogatós autója Használati útmutató Micimackó formaválogatós autója Látogasson el a Disney weboldalára, a www.disney.com-ra! Disney A termék A.A. Milne és E.H. Shepard Micimackó munkáján alapul. Mindn jog fenntartva!

Részletesebben

Használati utmutató. Éneklő kicsi alma. 2005 VTech Kínában nyomtatva 91-02115-000-000

Használati utmutató. Éneklő kicsi alma. 2005 VTech Kínában nyomtatva 91-02115-000-000 Használati utmutató Éneklő kicsi alma 2005 VTech Kínában nyomtatva 91-02115-000-000 101x127.eps 141 lpi 45 black Kedves Szülő! Mi, a VTechnél tudjuk, hogy a gyerekek szükségletei és képességei változnak,

Részletesebben

Kérdőív a szülők részére. Szintfelmérő, matematika Teszt, német 4. évfolyam 2013

Kérdőív a szülők részére. Szintfelmérő, matematika Teszt, német 4. évfolyam 2013 Kérdőív a szülők részére Szintfelmérő, matematika Teszt, német 4. évfolyam 2013 Kedves szülők, kedves nevelőszülők, ebben az iskolai évben megtartjuk az első matematikai szintfelmérőt a 4. évfolyamon,

Részletesebben

A TANÁR MINT MINTAKÉP

A TANÁR MINT MINTAKÉP A TANÁR MINT MINTAKÉP Végh László 2006. május 28. Agykérgünk hálózódottsága. Agykérgünk, a szürkeállomány kb. 2 milliméternyi vastag. Mintegy harmincmilliárd idegsejtből áll. Ezerszer annyi agysejtünk

Részletesebben

MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA. Pedagógiai program. Sárvári Tankerület. Répcelak

MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA. Pedagógiai program. Sárvári Tankerület. Répcelak MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA Pedagógiai program Sárvári Tankerület Répcelak 1 2013 Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 3 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei,

Részletesebben

Építőipari Szakképző Iskolája 9024 Győr, Nádor tér 4.

Építőipari Szakképző Iskolája 9024 Győr, Nádor tér 4. A Győri Műszaki SZC Gábor László Építőipari Szakképző Iskolája 9024 Győr, Nádor tér 4. Győr, 2015. július 1. 1 Tartalomjegyzék 1. A választott kerettanterv megnevezése...4 1.1. Célok, feladatok...4 1.2.

Részletesebben

HELYI TANTERV A Készségfejlesztő Speciális Szakiskola középsúlyos értelmi fogyatékos tanulói számára

HELYI TANTERV A Készségfejlesztő Speciális Szakiskola középsúlyos értelmi fogyatékos tanulói számára Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 139022 OM azonosító: 038551 Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény HELYI TANTERV

Részletesebben

Tájékoztató fórum. 2016. április 12. Ibolya Hock-Englender Direktorin

Tájékoztató fórum. 2016. április 12. Ibolya Hock-Englender Direktorin Tájékoztató fórum 2016. április 12. Társadalmi és fenntartói elvárások a német népcsoport asszimilációjának lassítása : nyelv, kultúra, identitás az ország nemzetiségi intézményei számára követendő példaként

Részletesebben

Használati útmutató Micimackós világító telefon

Használati útmutató Micimackós világító telefon Látogasson el a Disney weboldalra www.disney.com címre! Disney A termék A.A.Milne és E.H. Shepard Micimackó című munkáin alapul. Minden jog fenntartva! Használati útmutató Micimackós világító telefon 101x127.eps

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

Kerettanterv Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1 4. évfolyam

Kerettanterv Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1 4. évfolyam Kerettanterv Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1 4. évfolyam Célok, feladatok Az alapfokú nevelés-oktatás első szakasza, az alsó tagozat az iskolába lépő kisgyermekben óvja és továbbfejleszti

Részletesebben

Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez

Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez Mindenki számára világos, hogy új világrend van kialakulóban. Az óra ketyeg, az átállás közeledik attól függetlenül, hogy mennyi skandallumot, komplikációt

Részletesebben

A prezentáció. A prezentáció tömör és hatásos előadása annak, amit közölni, bemutatni kívánunk.

A prezentáció. A prezentáció tömör és hatásos előadása annak, amit közölni, bemutatni kívánunk. A prezentáció A prezentáció tömör és hatásos előadása annak, amit közölni, bemutatni kívánunk. Mottó Ha belépsz egy terembe, törekedj arra, hogy Valaki lépjen be, s ne eggyel többen legyünk! 2 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Idegen nyelvoktatás iskolánkban

Idegen nyelvoktatás iskolánkban Idegen nyelvoktatás iskolánkban Iskolánk profiljában az informatika emelt szintű oktatása mellett az idegen nyelv oktatása is hangsúlyozottan szerepel. Amit kínálunk: a Helyi Kerettanterv alapján megvalósuló

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI BARTHA KRISZTINA

Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI BARTHA KRISZTINA Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI BARTHA KRISZTINA Kétnyelvű kisiskolás gyermekek beszédfeldolgozási folyamatai Nyelvtudományi Doktori Iskola vezetője: Prof.

Részletesebben

Kerettanterv a szakiskolák számára

Kerettanterv a szakiskolák számára 1. melléklet a /2014. ( ) EMMI rendelethez Kerettanterv a szakiskolák számára Célok, feladatok A szakiskolai képzés különös hangsúlyt helyez arra, hogy a tanítási-tanulási folyamat megalapozza és továbbfejlessze

Részletesebben

Széplaki Erzsébet érdemes tankönyvíró. Szövegértés-szövegalkotás tanári kézikönyv 6.

Széplaki Erzsébet érdemes tankönyvíró. Szövegértés-szövegalkotás tanári kézikönyv 6. Széplaki Erzsébet érdemes tankönyvíró Szövegértés-szövegalkotás tanári kézikönyv 6. szövegertes6_kk_2014_ok.indd 1 SZÉPLAKI ERZSÉBET a Tankönyvesek Országos Szövetségétől 2008-ban elnyerte az Érdemes tankönyvíró

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

A házi feladatok pedagógiai kérdéseiről, a házifeladat-politikáról. Szerző. Huszka Jenő

A házi feladatok pedagógiai kérdéseiről, a házifeladat-politikáról. Szerző. Huszka Jenő 1 A házi feladatok pedagógiai kérdéseiről, a házifeladat-politikáról Szerző Huszka Jenő 2009 2 Általában a részletekről A házifeladat-politika (itt nem a napi politika) egy -egy iskolában a tanulói társadalom

Részletesebben

Kerettanterv a szakiskolák számára

Kerettanterv a szakiskolák számára Kerettanterv a szakiskolák számára Célok, feladatok A szakiskolai képzés különös hangsúlyt helyez arra, hogy a tanítási-tanulási folyamat megalapozza és továbbfejlessze a tanulók képességeit, motivációit

Részletesebben

Miért érdekes kétnyelvűeket vizsgálni?

Miért érdekes kétnyelvűeket vizsgálni? Miért érdekes kétnyelvűeket vizsgálni? Miért érdekes a kétnyelvűek vizsgálata? A világ nagy része ma már kétnyelvű A kétnyelvűség egy valós modellt nyújt arról, hogyan fejlődnek ki és lépnek interakcióba

Részletesebben

FEHÉRVÁRI ANIKÓ KUDARCOK A SZAKISKOLÁKBAN TANULÓI ÖSSZETÉTEL

FEHÉRVÁRI ANIKÓ KUDARCOK A SZAKISKOLÁKBAN TANULÓI ÖSSZETÉTEL 23 FEHÉRVÁRI ANIKÓ KUDARCOK A SZAKISKOLÁKBAN A tanulmány egy 2008-as vizsgálat eredményei 1 alapján mutatja be a szakiskolai tanulók szociális összetételét, iskolai kudarcait és az azokra adott iskolai

Részletesebben

Reisinger Adrienn: Oktatás és egészségügy. 1. Bevezetés Problémafelvetés

Reisinger Adrienn: Oktatás és egészségügy. 1. Bevezetés Problémafelvetés Reisinger Adrienn: Oktatás és egészségügy 1. Bevezetés Problémafelvetés Jelen tanulmány a Pozsony és környéke agglomerációjában lakó szlovák állampolgárok helyzetét vizsgálja az oktatás és egészségügy

Részletesebben

Kémia: A kémia kerettanterv (B változat) 10% szabadon tervezhető órakeretének felhasználása: 9. évfolyam: A kémia és az atomok világa:

Kémia: A kémia kerettanterv (B változat) 10% szabadon tervezhető órakeretének felhasználása: 9. évfolyam: A kémia és az atomok világa: A kémia kerettanterv (B változat) 10% szabadon tervezhető órakeretének felhasználása: 9. évfolyam: A kémia és az atomok világa: 1 óra Kémiai kötések és kölcsönhatások halmazokban: Anyai rendszerek: Kémiai

Részletesebben

ERKÖLCSTAN 1-4. évfolyam Apáczai Kiadó

ERKÖLCSTAN 1-4. évfolyam Apáczai Kiadó ERKÖLCSTAN 1-4. évfolyam Apáczai Kiadó Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és viselkedésmódjuknak

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom

Magyar nyelv és irodalom Magyar nyelv és irodalom tantárgy 1-3. évfolyam 2013. Bevezetés célok, alapelvek Célok, feladatok Az alapfokú nevelés-oktatás első szakasza, az alsó tagozat az iskolába lépő kisgyermekben óvja és továbbfejleszti

Részletesebben

Az értelem elemei. Az értelem elemei. Tartalom. Megjegyzés

Az értelem elemei. Az értelem elemei. Tartalom. Megjegyzés Tartalom Az értelem és elemei: a tudás, az intelligencia és a beleérző képesség. Mennyire járnak ezek együtt, és milyen kombinációkban fordulnak elő az emberekben? Mi jellemzi a zsenit, tehetséget és a

Részletesebben

Tanterv az erkölcstan 1-4.

Tanterv az erkölcstan 1-4. Tanterv az erkölcstan 1-4. Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és viselkedésmódjuknak a fejlesztése,

Részletesebben

Nevelési program 2013. Makó

Nevelési program 2013. Makó 2013. Nevelési program Pápay Endre Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon a Kozmutza Flóra Általános Iskola és Szakiskola Tagintézménye Makó Tartalom Bevezető A pedagógiai program

Részletesebben

TÁMOP 3.1.2 12/1 Új tartalomfejlesztések a közoktatásban pályázathoz Budapest, 2012. december 19.

TÁMOP 3.1.2 12/1 Új tartalomfejlesztések a közoktatásban pályázathoz Budapest, 2012. december 19. Pedagógiai terv A Nemzeti alaptanterven alapuló, egyes műveltségi területek önálló tanulását támogató digitális tananyag és képzésmenedzsment rendszer létrehozása 9-12. évfolyamon tanulók számára TÁMOP

Részletesebben

3. sz. melléklet Nemzetiségi óvodai nevelésének programja

3. sz. melléklet Nemzetiségi óvodai nevelésének programja 3. sz. melléklet Nemzetiségi óvodai nevelésének programja TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető... 3 2. A nemzetiségi óvodai nevelés célja és feladata... 3 3. A nemzetiségi óvodai nevelés megszervezése... 4 4. A

Részletesebben

Helyi tanterv Dráma és tánc 5. osztály

Helyi tanterv Dráma és tánc 5. osztály Helyi tanterv Dráma és tánc 5. osztály A dráma és tánc tanítása olyan művészeti és művészetpedagógiai tevékenység, amelynek célja az élményeken keresztül történő megértés, valamint a kommunikáció, a kooperáció,

Részletesebben

Matematika. 5. 8. évfolyam

Matematika. 5. 8. évfolyam Matematika 5. 8. évfolyam 5. 6. évfolyam Éves órakeret: 148 Heti óraszám: 4 Témakörök Óraszámok Gondolkodási és megismerési módszerek folyamatos Számtan, algebra 65 Összefüggések, függvények, sorozatok

Részletesebben

A befogadó értékelés alkalmazása

A befogadó értékelés alkalmazása A befogadó értékelés alkalmazása Az Ügynökség Értékelési gyakorlat a befogadó intézményekben című projektje első fázisának végpontja a befogadó értékelés koncepciójának vitája, majd azt követően definciója

Részletesebben

TIMSS & PIRLS 2011. Tanári kérdőív. online. 4. évfolyam. Azonosító címke

TIMSS & PIRLS 2011. Tanári kérdőív. online. 4. évfolyam. Azonosító címke Azonosító címke TIMSS & PIRLS 2011 Tanári kérdőív online 4. évfolyam Oktatási Hivatal Közoktatási Mérési és Értékelési Osztály 1054 Budapest, Báthory u. 10. IEA, 2011 Tanári kérdőív Az Önök iskolája hozzájárult

Részletesebben

A korai kéttannyelvű oktatás hatása a kisiskolások anyanyelvi szövegértési és helyesírási kompetenciájára

A korai kéttannyelvű oktatás hatása a kisiskolások anyanyelvi szövegértési és helyesírási kompetenciájára Gyermeknevelés 4. évf. 1. szám 55 64. (2016) A korai kéttannyelvű oktatás hatása a kisiskolások anyanyelvi szövegértési és helyesírási kompetenciájára Szaszkó Rita Jezsik Kata Szent István Egyetem Alkalmazott

Részletesebben

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje 173 Ecsédi Edit A diákok megismerése Az Egyéni Fejlődési Terv alkalmazásának tapasztalatai A Dobbantó program egyik fontos

Részletesebben

Bevezetés. MV szerelem 135x200 208(6) press.indd 11

Bevezetés. MV szerelem 135x200 208(6) press.indd 11 Bevezetés Az A férfiak a Marsról, a nôk a Vénuszról jöttek címû könyv szerzôjeként gyakran hallok sikeres szerelmi történeteket egyes emberektôl vagy éppen szerelmespároktól. Gyakorlatilag szinte egyetlen

Részletesebben

Többségi nyelvű iskolaválasztás székelyföldi magyar nemzetiségű diákok körében

Többségi nyelvű iskolaválasztás székelyföldi magyar nemzetiségű diákok körében Márton János Többségi nyelvű iskolaválasztás székelyföldi magyar nemzetiségű diákok körében 1. Bevezető, előzmények A kisebbségi iskolaválasztás kérdéskörét egy 2012-ben készült kutatás keretében már vizsgáltuk:

Részletesebben

Pedagógiai program. Lánycsóki Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola OM 027302

Pedagógiai program. Lánycsóki Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola OM 027302 2013 Pedagógiai program Lánycsóki Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola OM 027302 1 Tartalom Köszöntő...4 Küldetésünk...5 1. Az intézmény nevelési programja...7 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai

Részletesebben

A saját tanulási stílus felmérése a Kolb-féle tanulási ciklus alapján

A saját tanulási stílus felmérése a Kolb-féle tanulási ciklus alapján A saját tanulási stílus felmérése a Kolb-féle tanulási ciklus alapján Az LSI leírja, hogyan tanul ön, hogyan dolgozza fel az elméleteket és az életében adódó mindennapi helyzeteket. Tudjuk, hogy mindenki

Részletesebben

4. sz. KÉZIKÖNYV. Készítette: Muzamel Ernő

4. sz. KÉZIKÖNYV. Készítette: Muzamel Ernő 4. sz. KÉZIKÖNYV Segédanyag-szerkesztési Kézikönyv A TÁMOP 2. 2. 1-08/1-2008-0002 A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése című kiemelt projekten belül az Idegen nyelvi kompetenciák fejlesztése

Részletesebben

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral VALÓSÁG Az alábbi interjúkból a pedagógus életút két állomásáról kaphatunk képet, egy mentortanár és egy pályakezdő pedagógus véleménye alapján. A beszélgetések főként a pedagógussá válás kezdeti szakaszáról,

Részletesebben

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS Magyar vagyok. Természetem komoly, Mint hegedűink első hangjai; Ajkamra fel-felröppen a mosoly, De nevetésem ritkán hallani. Ha az öröm legjobban festi képem: Magas kedvemben

Részletesebben

Tanulásmódszertan. Oroszlány Péter: Tanulásmódszertan c. könyve alapján Készítette: Csányi Ágnes

Tanulásmódszertan. Oroszlány Péter: Tanulásmódszertan c. könyve alapján Készítette: Csányi Ágnes Tanulásmódszertan Oroszlány Péter: Tanulásmódszertan c. könyve alapján Készítette: Csányi Ágnes Fő céljaink 1. Tanulásra alkalmas állapot kialakítása. 2. Tanulási módszerek megismerése. 3. Fentiek helyzetünkhöz,

Részletesebben

Gyorsjelentés. az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK:

Gyorsjelentés. az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK: Gyorsjelentés az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK: Hunya Márta PhD Kőrösné dr. Mikis Márta Tartsayné Németh

Részletesebben

HELYI TANTERV. Közös követelmények

HELYI TANTERV. Közös követelmények Pedagógiai programunk része a HELYI TANTERV,( a tanulásban akadályozott, beilleszkedési, magatartási zavarokkal küzdő és más fogyatékos gyermekekre vonatkozik, a kisiskolás kortól a szakma megszerzéséig.)

Részletesebben

HELYI TANTERV KÉMIA Tantárgy

HELYI TANTERV KÉMIA Tantárgy Energetikai Szakközépiskola és Kollégium 7030 Paks, Dózsa Gy. út 95. OM 036396 75/519-300 75/414-282 HELYI TANTERV KÉMIA Tantárgy 2-2 - 1-0 óraszámokra Készítette: Nagy János munkaközösség-vezető Ellenőrizte:

Részletesebben

Interjú Dienes Györk Mártonnal

Interjú Dienes Györk Mártonnal Interjú Dienes Györk Mártonnal Egy nagyon tehetséges diáktársammal Dienes Györk Mártonnal készítettem interjút, akit nem csak az iskolából, hanem a zeneiskolából is ismerek személyesen. Nagyon sokoldalú,

Részletesebben

A kémiai reakciók. 1. fejezet. 2. fejezet BEVEZETÕ AZ OKTATÓMODUL HASZNÁLATÁHOZ. A kémiai reakciók. STUDY Guard

A kémiai reakciók. 1. fejezet. 2. fejezet BEVEZETÕ AZ OKTATÓMODUL HASZNÁLATÁHOZ. A kémiai reakciók. STUDY Guard BEVEZETÕ AZ OKTATÓMODUL HASZNÁLATÁHOZ Szervezés és irányítás...3 Sajátosságok...4 Elõkészületek a film megtekintése elõtt...5 A film megtekintése után...5 Javasolt tevékenységek...6 Szókincs, a megértés

Részletesebben

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz.

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz. INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

MI MINDENT KELL TUDNI TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK ÉS AZ ÉRTÉKELÉSI RENDSZER 2011-2012. 7. évfolyam

MI MINDENT KELL TUDNI TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK ÉS AZ ÉRTÉKELÉSI RENDSZER 2011-2012. 7. évfolyam MI MINDENT KELL TUDNI TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK ÉS AZ ÉRTÉKELÉSI RENDSZER 2011-2012 7. évfolyam TARTALOM A z é r t é k e l é s i r e n d s z e r... 2 M ű v é s z e t i s m e r e t M a g y a r n y e l v é

Részletesebben

Boldogságóra. munkafüzet. 10-14 éveseknek. Bagdi Bella

Boldogságóra. munkafüzet. 10-14 éveseknek. Bagdi Bella Bagdi Bella Boldogságóra munkafüzet 0-4 éveseknek Boldogságóra munkafüzet 0-4 éveseknek Írta: Bagdi Bella Téma szerkesztők: Gárdonyi Éva, Ködmön Anikó, Drahosné Akócsi Ancilla, Tabajdi Éva, Petőné Honvári

Részletesebben

Erkölcstan. 5-8. évfolyam. tantárgy 2013.

Erkölcstan. 5-8. évfolyam. tantárgy 2013. Erkölcstan tantárgy 5-8. évfolyam 2013. Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és viselkedésmódjuknak

Részletesebben

részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai célokat szolgáló közösségekben és hálózatokban. Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a

részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai célokat szolgáló közösségekben és hálózatokban. Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakközépiskolás tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata

Részletesebben

ERKÖLCSTAN BEVEZETÉS. Alapelvek, célok

ERKÖLCSTAN BEVEZETÉS. Alapelvek, célok ERKÖLCSTAN BEVEZETÉS Alapelvek, célok Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodásés viselkedésmódjuknak

Részletesebben

A hátrányos helyzetű gyermekek tehetséggondozásának rendszerszemléletű megközelítése

A hátrányos helyzetű gyermekek tehetséggondozásának rendszerszemléletű megközelítése A hátrányos helyzetű gyermekek tehetséggondozásának rendszerszemléletű megközelítése DUDÁS Marianna Nyíregyházi Főiskola Pedagógus Képző Kar, Nyíregyháza dudasm@nyf.hu A hétköznapi életben, a tehetség

Részletesebben

Pedagógiai program. Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium VII. Alsó erdősor 14-16. A nevelőtestület elfogadta: 1998.

Pedagógiai program. Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium VII. Alsó erdősor 14-16. A nevelőtestület elfogadta: 1998. Pedagógiai program A nevelőtestület elfogadta: 1998. február 10-én Módosította: 2001. április 27-én, 2001. november 26-án, 2004. május 28-án és 2005. augusztus 30-án 2007. február 2-án 2007. november 30-án.

Részletesebben

15. BESZÉD ÉS GONDOLKODÁS

15. BESZÉD ÉS GONDOLKODÁS 15. BESZÉD ÉS GONDOLKODÁS 1. A filozófiának, a nyelvészetnek és a pszichológiának évszázadok óta visszatérô kérdése, hogy milyen a kapcsolat gondolkodás vagy általában a megismerési folyamatok és nyelv,

Részletesebben

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV Magyar mint idegen nyelv középszint 1412 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 2. MAGYAR MINT IDEGEN NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA ÁLTALÁNOS

Részletesebben

LEÖVEY KLÁRA GIMNÁZIUM

LEÖVEY KLÁRA GIMNÁZIUM A LEÖVEY KLÁRA GIMNÁZIUM TÁJÉKOZTATÓJA A 2005. ÉVI FELVÉTELIKRŐL Leövey Klára Gimnázium OM azonosító: 035235 Budapest, IX. Vendel u. 1. Tel: 215-9590, Fax: 215-6258 E-mail: naptitkar@leovey.hu Honlap:

Részletesebben

Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Fizika

Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Fizika TILDY ZOLTÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA,ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ÉS EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT FIZIKA HELYI TANTERV 7 8. évfolyam SZEGHALOM 2009 CÉLOK ÉS FELADATOK Az általános iskolai fizikatanítás

Részletesebben

Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2011

Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2011 Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2011 DPR intézményi online kutatások kötelező kérdésblokkja Hallgatók 2011 [INTÉZMÉNYI KÉPVISELŐNEK:] KÉRJÜK, OLVASSA EL A MELLÉKELT TÁJÉKOZTATÓT! Kedves

Részletesebben

MUNKATERV Vásárhelyi Pál Általános Iskolája és Alapfokú Művészetoktatási Intézménye OM 200924

MUNKATERV Vásárhelyi Pál Általános Iskolája és Alapfokú Művészetoktatási Intézménye OM 200924 MUNKATERV Vásárhelyi Pál Általános Iskolája és Alapfokú Művészetoktatási Intézménye MUNKATERV Vásárhelyi Pál Általános Iskolája és Alapfokú Művészetoktatási Intézménye Az iskolai munkatervet 2012. augusztus

Részletesebben

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISOLA ÉS KOLLÉGIUM

ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISOLA ÉS KOLLÉGIUM ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISOLA ÉS KOLLÉGIUM AZ ENYHÉN ÉRTELMI FOGYATÉKOS TANULÓK NEVELŐ-OKTATÓ MUNKÁJÁT ELLÁTÓ SPECIÁLIS SZAKISKOLA KÖTELEZŐ 9/E ELŐKÉSZÍTŐ ÉVFOLYAMÁNAK HELYI TANTERVE Célok és

Részletesebben

Iktatószám: 41- /2008. Tárgy: Tájékoztató a 2007. évi Országos Kompetencia-mérés hódmezővásárhelyi eredményéről

Iktatószám: 41- /2008. Tárgy: Tájékoztató a 2007. évi Országos Kompetencia-mérés hódmezővásárhelyi eredményéről Iktatószám: 41- /2008. Tárgy: Tájékoztató a 2007. évi Országos Kompetencia-mérés hódmezővásárhelyi eredményéről Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésének Tisztelt Közgyűlés! Az oktatási rendszer

Részletesebben

Értékeken alapuló, felelős döntést azonban csak szabadon lehet hozni, aminek előfeltétele az autonómia. Az erkölcsi nevelés kitüntetett célja ezért

Értékeken alapuló, felelős döntést azonban csak szabadon lehet hozni, aminek előfeltétele az autonómia. Az erkölcsi nevelés kitüntetett célja ezért ERKÖLCSTAN Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és viselkedésmódjuknak a fejlesztése, alakítása.

Részletesebben

HELYI TANTERV BIOLÓGIA

HELYI TANTERV BIOLÓGIA HELYI TANTERV BIOLÓGIA 7-8. évfolyam A tantervet szerkesztette a MOZAIK KIADÓ TERVEI ALAPJÁN- CSARKÓ JÁNOS SZAKTANÁR ALAPGONDOLATOK, RENDEZŐELVEK A Biológia tantárgy a természetismeret 5 6. évfolyamán

Részletesebben

SZKA_106_29. A modul szerzője: Nahalka István. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM

SZKA_106_29. A modul szerzője: Nahalka István. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM tanulás egész SZK_106_29 é n é s a v i l á g életen át modul szerzője: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYM 418 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanári

Részletesebben

ERKÖLCSTAN. 1-4. évfolyam

ERKÖLCSTAN. 1-4. évfolyam ERKÖLCSTAN 1-4. évfolyam Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és viselkedésmódjuknak a fejlesztése,

Részletesebben

Tanulj meg angolul 6 hónap alatt az IMPREVO-val! Essentials

Tanulj meg angolul 6 hónap alatt az IMPREVO-val! Essentials Tanulj meg angolul 6 hó alatt az IMPREVOval! Essentials Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék 2. Miért született meg ez az Ebook? 3. Miért éppen 6 hó? 5. hogyan használjam az IMPREVOt? 11. 200 os ütemterv

Részletesebben

közötti együttműködések (például: közös, több tantárgyat átfogó feladatok), továbbá az aktív részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai

közötti együttműködések (például: közös, több tantárgyat átfogó feladatok), továbbá az aktív részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai Informatika Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

Informatika helyi tanterv Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Informatika helyi tanterv Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2014/15 Informatika helyi tanterv Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Szeghalom 2014/15 INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz,

Részletesebben

Intézkedési terv a bukások arányának csökkentésére 2013/2014. tanév I. félév 1/9.e osztály (szakács)

Intézkedési terv a bukások arányának csökkentésére 2013/2014. tanév I. félév 1/9.e osztály (szakács) Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola és Szakiskola Intézkedési terv a bukások arányának csökkentésére 2013/2014. tanév I. félév 1/9.e osztály (szakács) 1. Bukások tantárgyankénti

Részletesebben

Ökoiskola. Ökoiskolaság és szakképzés

Ökoiskola. Ökoiskolaság és szakképzés Ökoiskola Ökoiskolaság és szakképzés Réti Mónika Varga Attila Ökoiskolaság és szakképzés A bevezetõ szövegek szinte mindig általánosságokról szólnak, és emiatt nagy a veszélye annak, hogy csak a felszínt

Részletesebben

MATEMATIKA. 5 8. évfolyam

MATEMATIKA. 5 8. évfolyam MATEMATIKA 5 8. évfolyam Célok és feladatok A matematikatanítás célja és ennek kapcsán feladata: megismertetni a tanulókat az őket körülvevő konkrét környezet mennyiségi és térbeli viszonyaival, megalapozni

Részletesebben

tovább örökítő város legyen!

tovább örökítő város legyen! K Ö R M E N D I F Ó R U M 3 tovább örökítő város legyen! kampányról, tervekről, a város jövőjéről hogy milyen szakokra lenne még szükség a mezőgazdasági képzések mellett, így például a fémipari szakmák

Részletesebben

II. TANTÁRGYI TANTERVEK

II. TANTÁRGYI TANTERVEK II. TANTÁRGYI TANTERVEK AZ ALAPFOKÚ NEVELÉS-OKTATÁS ALAPOZÓ ÉS FEJLESZTŐ SZAKASZÁRA (5-8. évfolyam) A 11/2008, (II.8.)OKM rendelettel módosított 17/2004. (V.20.) OM rendelet 1. számú mellékletével kiadott

Részletesebben

52 140 01 0000 00 00 Pedagógiai asszisztens Pedagógiai asszisztens

52 140 01 0000 00 00 Pedagógiai asszisztens Pedagógiai asszisztens A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Bolonyai Gábor (szerk.): Antik szónoki gyakorlatok Hamp Gábor: Kölcsönös tudás Kárpáti Eszter: A szöveg fogalma

Bolonyai Gábor (szerk.): Antik szónoki gyakorlatok Hamp Gábor: Kölcsönös tudás Kárpáti Eszter: A szöveg fogalma Í R Á S 1. 0 További olvasnivaló a kiadó kínálatából: Bolonyai Gábor (szerk.): Antik szónoki gyakorlatok Hamp Gábor: Kölcsönös tudás Kárpáti Eszter: A szöveg fogalma Blaskó Ágnes Hamp Gábor Í R Á S 1.

Részletesebben

HELYI TANTERV BIOLÓGIA Tantárgy

HELYI TANTERV BIOLÓGIA Tantárgy Energetikai Szakközépiskola és Kollégium 7030 Paks, Dózsa Gy. út 95. OM 036396 75/519-300 75/414-282 HELYI TANTERV BIOLÓGIA Tantárgy 0-2 - 2-1 óraszámokra Készítette: Csajáginé Nikl Katalin szaktanár Ellenőrizték:

Részletesebben

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE 13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE Mindegyikünknek kétféle szokásai vannak: jók és rosszak. A jó szokásaink közelebb visznek minket álmaink földjére, és a rosszak távolabb visznek álmaink földjétől. A jó szokások

Részletesebben

Álomba ringató bárány

Álomba ringató bárány Használati utasítás Álomba ringató bárány 200 7 VTech Printed in China 91-74003-000-006 Kedves Szülő! Mi, a VTechnél tudjuk, hogy a gyerekek szükségletei és képességei változnak, ahogy növekednek, és ezt

Részletesebben

A betűtanítást segítő szemléltető eszköz készítése (innovációs többletmunka)

A betűtanítást segítő szemléltető eszköz készítése (innovációs többletmunka) TÁRSADALMI MEGÚJULÁS OPERATÍV PROGRAM Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben Kódszám: TÁMOP 3.1.4/08/02-2009-0096 A betűtanítást segítő szemléltető eszköz készítése (innovációs

Részletesebben

Szülő-pedagógus kapcsolat a sérült gyermekért

Szülő-pedagógus kapcsolat a sérült gyermekért Vass Éva Szülő vagyok, sérült gyermeket nevelek párommal együtt. Ez az alaphelyzetem. Ebből a szemszögből szeretnék pár gondolatot megosztani a Magiszter olvasóival. Második gyermekünk újszülött korától

Részletesebben

MI MINDENT KELL TUDNI TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK ÉS AZ ÉRTÉKELÉSI RENDSZER 2010-2011. 7. évfolyam

MI MINDENT KELL TUDNI TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK ÉS AZ ÉRTÉKELÉSI RENDSZER 2010-2011. 7. évfolyam MI MINDENT KELL TUDNI TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK ÉS AZ ÉRTÉKELÉSI RENDSZER 2010-2011 7. évfolyam TARTALOM A z é r t é k e l é s i r e n d s z e r... 2 M ű v é s z e t i s m e r e t - M a g y a r n y e l v

Részletesebben

Kerettanterv Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1 4. évfolyam

Kerettanterv Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1 4. évfolyam Kerettanterv Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1 4. évfolyam Célok, feladatok Az alapfokú nevelés-oktatás első szakasza, az alsó tagozat az iskolába lépő kisgyermekben óvja és továbbfejleszti

Részletesebben

ERKÖLCSTAN 5. Tanmenetjavaslat B változat

ERKÖLCSTAN 5. Tanmenetjavaslat B változat ERKÖLCSTAN 5. Tanmenetjavaslat B változat I. SZEMÉLYES KAPCSOLATOK Célok: 1. Fejlesztés: Az osztály szervezetének csoportokra lehetőséget ad arra, hogy minden gyermek megtalálja, illetve tudatosan felépítse

Részletesebben

1 2. évfolyam. 1. Zenei reprodukció

1 2. évfolyam. 1. Zenei reprodukció ÉNEK-ZENE A művészi tevékenység, a művészetek hatása semmivel nem pótolható szerepet játszik személyiségünk fejlődésében, az ízlés, a kreativitás, az érzések árnyalt kifejezésének fejlesztésében. A műalkotások

Részletesebben

GR tanfolyam vélemények

GR tanfolyam vélemények GR tanfolyam vélemények (amiket, ha te is csatlakozol, a zárt oldalon élesben olvashatsz majd) A véleményeket rendhagyó módon nem a végén, hanem a 13. leckénél, egy szusszanásnyi időt adva kérem remélem,

Részletesebben

Az Országos Közoktatási Intézet keretében szervezett obszervációs vizsgálatok

Az Országos Közoktatási Intézet keretében szervezett obszervációs vizsgálatok Iskolakultúra 005/10 Radnóti Katalin Általános Fizika Tanszék, TTK, ELTE Hogyan lehet eredményesen tanulni a fizika tantárgyat? Szinte közhelyszámba megy, hogy a fizika az egyik legkeésbé kedelt a tantárgyak

Részletesebben

DEMO. A megértés ellenõrzése...16-17 Szókeresõ rejtvény...18 Megoldások...19-23

DEMO. A megértés ellenõrzése...16-17 Szókeresõ rejtvény...18 Megoldások...19-23 BEVEZETÕ AZ OKTATÓMODUL HASZNÁLATÁHOZ Szervezés és irányítás...3 Sajátosságok...4 Elõkészületek a film megtekintése elõtt...5 A film megtekintése után...5 Javasolt tevékenységek...6 Szókincs, a megértés

Részletesebben

Világ Nyelv Program. Pályázati felhívás és útmutató

Világ Nyelv Program. Pályázati felhívás és útmutató Világ Nyelv Program Pályázati felhívás és útmutató 2005 Bevezető... 3 Általános tudnivalók... 4 1. Forrás támogatás a tanulóközpontok fenntartására... 11 2. Előre fuss: A nyelvoktatás terén hátrányt szenvedő

Részletesebben