december 13.: Luca napja

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "december 13.: Luca napja"

Átírás

1 2013 DECEMBER Z A L A K O M Á R I Á L T A L Á N O S I S K O L A SULI MAGAZIN DECEMBER HAVI PROGRAMOK: 6-án: Mikulás osztálykeretben /alsó tag./ Mikulás buli a felső tagozaton 7-én: Adventi gyertyagyújtás 13 án: Adventi gyertyagyújtás 19-én: Karácsonyi játszóház 20-án: Adventi gyertyagyújtás 21-én: Karácsonyi ünnepély jan. 3-ig: TÉLI SZÜNET Jeles napok decemberben december 13.: Luca napja Rengeteg népszokás kapcsolódik ehhez a naphoz. A lányok ilyenkor tudhatják meg jövendőbelijük kilétét, illetve a Luca-szék készítését is ezen a napon kell elkezdeni, és Karácsonyra befejezni. A hiedelem szerint, aki rááll karácsonykor az éjféli misén pontban éjfélkor a maga által készített székre, az megláthatja, hogy kik a boszorkányok, mert ilyenkor azok szarvat viselnek. A néphagyomány szerint Luca napjától figyelték az időjárást. A karácsonyig eltelt 12 nap az elkövetkező év 12 hónapját jelölte. Eszerint minden hónap olyan lesz, mint a neki megfelelő nap a tizenkettőből. Ha esik, esős, ha száraz, akkor a hónap is száraznak várható. december 25.: Karácsony első napja A népi időjóslás azt tartja: Ha Fehér Karácsony akkor Zöld Húsvét, ha Fekete Karácsony, akkor Fehér Húsvét. Illetve ha tiszta, napos az idő, akkor száraz nyár, jó gyümölcstermés, sok bor várható. Ha karácsony másnapján, Istvánkor (dec. 26.) is szép, napos idő van, akkor mindenből jó termés lesz. A TARTALOMBÓL: Híreink Interjú Érdekességek Sztárpletykák Viccek o o. 8.o 9.oo Szépségtippek 9.o Könyv, film, zene 10.o Törd a fejed, Üzenetek, Horoszkóp 11.o Csanádi Imre: Karácsony fája A Karácsony akkor szép, hogyha fehér hóba lépnem is sárba, latyakba... Ropog a hó alatta. Hegyek hátán zöld fenyő, kis madárnak pihenőbúcsúzik a madártól, őzikétől elpártol. Beszegődik, beáll csak szép karácsony fájánakderét-havát lerázza, áll csillogva, szikrázva. Ahány csengő: csendüljön, ahány gyerek: örüljön, ahány gyertya: mind égjen, karácsonyi szépségben!

2 OL DAL 2 Eredményesen szerepeltek A zalaszabari Sík Sándor Római Kat.olikus Általános Iskola által meghirdetett versenyen tanulóink több kategóriában is részt vettek. A versenyzők közül többen szép eredményt értek el: Versmondó: I. Lajos Petra 6.a. (felkészítő: Hatos Eszter) II. Orsós Imre 3.b. (felkészítő: Kőfalviné Beke Magdolna) HÍREINK III. Varga Anna Boglárka 1.b. (felkészítő: Anda Zoltánné ) Horváth Nikolett 4.a. (felkészítő: Szántó Józsefné) Rajz: I. Molnár Attila 1.b. (felkészítő: Anda Zoltánné) Különdíj: 2.b. Bogdán Ibolya, Marci Veronika, Bogdán Erika, Bogdán Enikő (felkészítő: Kocsis Mátyásné) SULI M AGAZI N Üzemlátogatás 2013.november 18-án a Zalakomári Általános iskola 8. osztályos tanulói Nagykanizsán üzemlátogatáson vettek részt. A programot Hajmásiné Török Gyöngyi, osztályfőnök kezdeményezésére Árvainé Kartai Csilla, a TISZK Ifjúsági információs és tanácsadó irodájának vezetője szervezte. A tanulók három Nagykanizsai helyszínen jártak. Az első megálló a Minerva Team volt, ahol nagyon sok érdekes műveletet láthattak: például: szabás, varrás, szigetelés. Megtapinthatták a különböző anyagokat is. Utána a DKG következett. Először egy ott dolgozó szakember ismertette a különböző fémmegmunkálási módszereket. Azután mindenki megkapta a megfelelő védőfelszerelést, és megtekinthette az üzemet. A diákoknak legjobban a kovácsműhely tetszett. Természetesen ez a szakterület a fiúk érdeklődését keltette fel. Utolsó állomásuk a Hotel König volt, ahol a vendéglátás rejtelmeibe vezették be őket. A tanulók láthatták, hogy hol és milyen körülmények között dolgoznak a cukrászok, szakácsok, pincérek. Megnézhették a hotel bárját, éttermét és bortermét is. A cukrászdában még egy kis kóstolóval is kedveskedtek a diákoknak. A gyerekek élményekkel és hasznos információkkal gazdagodva térhettek haza a programról, amely nagy segítségükre lesz majd az középiskola választásban.

3 SULI M AGAZI N Márton napi vígasság HÍREINK OL DAL 3 Novemberben hagyományteremtő szándékkal Márton napot tartottunk iskolánkban. A megnyitón a tanulók rövid kis tájékoztatást hallhattak a neves dátumhoz kapcsolódó népszokásokról, majd a színjátszósok árnyjátékos előadása következett. A tanórák is a Márton nap jegyében teltek, mindenhol érdekes, játékos feladatokban vehettek részt a diákok. Délután a tornateremben folytatódott a rendezvény, ahol különböző ügyességi feladatok várták a versenyezni vágyókat, pl. darts, teke, célba dobás, de a kreatívabb diákok sem unatkoztak. Ők a játszóházban sokféle anyagból és sokféle technikával készíthettek különböző libás képeket, játékokat, dísztárgyakat, és akinek kedve támadt, még a kukorica morzsolásban is próbára tehette magát. Mindezek után az alsó aulában egy táncmulatság vette kezdetét, amelyhez a talpalávalót a helyi Harmonika Zenekar húzta. A buli után a diákokat zsíros kenyérrel vendégelték meg. Mindenki nagyon jól érezte magát ezen a napon.

4 OL DAL 4 SULI M AGAZI N Körzeti egészségnevelési verseny HÍREINK Idén is megrendezésre került a Zalakomári Általános Iskola egészségnevelési versenye, amelyre meghívást kaptak a környék általános iskoláinak tanulói is. A négyfős csapatokban minden alsós évfolyam képviseltette magát. Nyolc iskola tanulói mérték össze tudásukat, így a helyi diákokon kívül Csapiból, Nagyrécséről, Nemesvidről, Sármellékről, Zalaapátiból, Zalakarosról és Zalaszabarból is érkeztek versenyzők. A rendezvényt a helyi Sorry Művészeti Tánccsoport bemutatója nyitotta meg. Ezután következett a játékos vetélkedő, ahol a versenyzőknek olyan egészségmegőrzéssel kapcsolatos feladatokat kellett megoldaniuk, mint például: memóriajátékban tisztálkodási eszközök felismerése, találós kérdések, fogápolási totó, puzzle-ben táplálékpiramis kirakása, zöldség-gyümölcs felismerése, kóstolás-és szendvicskészítés. A csapatok által összeállított szendvicseket a verseny végén el is fogyaszthatták a résztvevők. Az izgalmas vetélkedésben végül az 1. helyet a zalaapáti Gábor Áron Általános Iskola csapata szerezte meg. A második helyezett a zalaszabari Sík Sándor Római Katolikus Általános Iskola, a 3. pedig a Zalakomári Általános Iskola csapata lett. Az eredményesen szereplő csapatok oklevelet és az egészségmegőrzéssel kapcsolatos ajándékcsomagot kaptak. A verseny szervezésében részt vett: Ivanics Jánosné és Hatos Tiborné A feladatokat összeállította és a vetélkedőt levezette: Világi Erika és Bedenek Gábor

5 SULI M AGAZI N OL DAL 5 HÍREINK Koszorúzás az Ady szobornál 136 évvel ezelőtt, november 22-én születtet Érmindszenten a 20. század egyik legnagyobb költője, Ady Endre. Mellszobrát, amely 1992 óta díszíti az iskolánk előtti parkot, az Erdélyből származó Tőzsér Erzsébet szobrászművész készítette. Az évek során igazi közeli kapcsolatba került velünk. Néha már úgy érezzük, figyel ránk, és bátorít minket, ha iskolába igyekszünk, vagy tanítás után velünk örül. Minden évben a költő születésnapjának évfordulóján koszorút helyezünk el a szobornál, és rövid kis műsorral emlékezünk Ady Endrére. Köszönjük a szobor alkotójának, Tőzsér Erzsébetnek, hogy ilyen maradandó ajándékot készített nekünk. Példásan viselkedtek November végén iskolánk két tanulója Sényi Dániel és Tóth Bálint példa értékű cselekedetet hajtott végre. Az iskolából hazafelé menet egy földön fekvő, magatehetetlen embert találtak. Azonnal visszafordultak az iskolába, és intézményünk vezetőjét tájékoztatták az eseményről. A gyors intézkedéseknek köszönhetően a férfi megfelelő ellátásban részesült. A két fiú olyan tettet hajtott végre, amellyel a nagy hidegre való tekintettel egy ember életét menthette meg, ezért igazgatói dicséretben részesültek. Ünnepi hangulatban Iskolánkban is kezdetét vette az Advent, amelynek keretében számos programban vehettek részt a diákok. November végén fellobbant az első gyertyaláng az adventi koszorún, majd ezt követően minden héten közös ünneplésre kerül sor. A heti gyertyagyújtásokon a diákok évfolyamonként rövid kis műsort adnak elő, amelyben versekkel, dalokkal készülnek a szeretet ünnepére.

6 OL DAL 6 SULI M AGAZI N HÍREINK Mikulás előtt egy nappal az ovisokat látták vendégül a második, harmadik évfolyamosok. Az iskolások meghívására a nagycsoportosok jöttek el hozzánk, akik báb és árnyjáték előadást tekinthettek meg, amelyet a másodikosok mutattak be. A műsort összeállította és a tanulókat felkészítette: Kocsis Mátyásné. December 6-án Mikulás-lázban égett az egész iskola. Az idén a Diákönkormányzat a Szülői Munkaközösséggel karöltve szervezte meg ezt a napot. Délelőtt a Mikulás segítőivel együtt ellátogatott az alsós osztályokba, ahol ajándékcsomagot adott át a gyerekeknek. Ezután végigjárta az iskolát és szaloncukorral ajándékozta meg nem csak iskolánk minden diákját, de még a dolgozókat is. A szaloncukrot a Szülői Munkaközösség és Téczelyné Vastag Edit ajánotta fel.

7 SULI M AGAZI N OL DAL 7 HÍREINK Délután került sor a felsősök hagyományos Mikulás-bulijára, amelyet a Sorry Művészeti tánccsoport bemutatója nyitott meg. Ezt követte a zenés táncmulatság, ahol a fergeteges hangulathoz a zenét Sziva László tanár úr szolgáltatta. A rendezvényen mindenki nagyon jól érezte magát. INTERJÚ Név: Katona Péterné (Ica néni) Mi szeretett volna lenni kis korában? Amikor nagyon kicsi voltam, arról ábrándoztam, hogy jégtáncosnő leszek. Példaképem Regőczy Krisztina és Sallai András volt. Aztán ahogy nagyobb lettem, úgy döntöttem, hogy óvónő leszek. Nagyon szerettem a gyerekeket, sokszor vigyáztam kisebb gyerekekre. Játszottam vélük, diafilmeket vetítettem nekik. Miért a tanári pályát választotta? A gimnázium elvégzése után az osztályfőnököm javaslatára mentem tanítóképző főiskolára. Mióta tanít a Zalakomári Általános Iskolában? Miért iskolánkat választotta? Mit gondol iskolánkról és az osztályáról? Nem átlagos iskola. A legtöbb gyerek hátrányos családi hátterű. Ez megmutatkozik a tanulók képességeiben és magatartásában is. Így a velük való foglalkozás sokkal nehezebb, mint egy átlagos iskolában. Ugyanakkor ezekkel a gyerekekkel is lehet eredményt elérni. Ezt bizonyítják a színvonalas műsorok (ballagás; október 6-ai és 23-ai megemlékezés) Mindig nagyon szépen van díszítve az aula. Sok gyönyörű gyerekmunka látható itt. Az osztályunkba sok eleven kis elsős jár. (28 fő) Többnyire nyitottak az új ismeretek felé, érdeklődőek és szorgalmasak is. Kolléganőmmel, Edit nénivel igyekszünk a jóra nevelni, tanítani őket, és ezt a pozitív tanulás iránti vágyat fenntartani bennük. Mivel tölti a szabadidejét? Sajnos, a munka, a háztartás vezetése mellett kevés a szabadidőm. Ami kevés van, azt a két kislányommal töltöm. Velük szoktam sétálni, futni esténként, amíg jobb idő volt. Mesélek nekik, együtt játszunk, mondókázunk, énekelünk. Most az ünnepekre készülünk től dolgozom itt. Azért ezt az iskolát választottam, mert itt volt munkalehetőség.

8 OL DAL ÉRDEKESSÉGEK SULI M AGAZI N A Világ Legnagyobb Könyve Tavaly márciusban készült el Arnóton, majd szállították Szinpetribe a Világ Legnagyobb Könyvét. Négy méter hosszú lapok, 3,6 méteres szélesség, 346 oldal, no meg Guinness World Record így lehetne nagyon röviden összefoglalni azt a könyvcsodát, a Világ Legnagyobb Könyvét. Az Örökségünk a Gömör-Tornai-Karszt természeti és kultúrtörténeti értékei című könyv az Aggteleki Nemzeti Parkról szól, annak barlangrendszerét, épített környezetét, természeti kincseit mutatja be. Az óriás kötet ötlete Varga Béláé és fiáé, a papírmérnök Varga Gáboré volt. Céljuk a nem mindennapi látványossággal az amelyen 26 ember dolgozott, hogy elkészüljön, hogy a nemzeti parknak és Borsod megyének még több látványossága legyen. SZTÁRPLETYKÁK Gúnyolták, hát modell lett: Tyra Banks A modellből lett műsorvezető a napokban ünnepli 40. születésnapját. Bár súlyával és magasságával állandó célpont volt gúnyolódó osztálytársai körében, a modellek világában tárt karokkal várták Tyra Bankst. A később műsorvezetőként és színésznőként is bizonyító Tyra 15 éves volt, amikor maga mögött hagyta a leánygimnáziumot és Párizs felé vette az irányt. Hogy Hogy mennyire jól döntött, azt sikerei igazolják: annak ellenére, hogy kezdőnek számított a modellszakmában, nagyjából 25 cég szerette volna márkájának arcává tenni ben végül hátat fordított a kifutók világának és belevetette magát a tévézésbe. Tyra a műsorvezetést most pihenteti, fogyásai és hízásai kapcsán azonban mindig hallhatunk róla.

9 SULI M AGAZI N Pistike elkésik az iskolából reggel. A barátja megkérdezi tőle: - Te, miért késtél el ma reggel? Erre Pistike: - Egy focimeccsről álmodtam, de hosszabbítás volt és tovább kellett aludnom... VICCEK A nagymama kérdezi elkényeztetett kis unokáját: - Igaz-e, kicsikém, hogy minden ajándékot, amit karácsonyra kaptál, összetörtél? - Á, dehogy, nagyikám! A kalapács még megvan! OL DAL 9 A tanár figyelmezteti a diákokat: - El ne mulasszátok 20:50-kor a holdfogyatkozást! A hátsó padból megszólal egy hang: - Melyik csatornán lesz? Két szőke nő beszélget Szent István király szobra előtt: - Milyen jó pasi! És még a telefonszáma is ki van írva: Ja. Csak azt nem írták ki, hogy Pannon, Vodafone vagy T-mobil - Mi a végtelen? - kérdezi a tanár az iskolában. Pistike válaszol: - A világegyetem és a tanév. Az iskolában a környezetszennyezésről tanulnak a gyerekek. A tanítónéni megkérdezi: - Ki tudja, milyen hatással van a halakra a tengerbe kerülő olaj? Móricka jelentkezik: - Anyukám tegnap felnyitott egy szardínia-konzervet. Tele volt olajjal, és az összes hal megdöglött benne. SZÉPSÉGTIPPEK Kesztyű divat Idén a hasított bőr darabok a legelterjedtebbek, különböző színes változatokban láthatók a legtöbb üzletben. Ennek ellenére épp ilyen divatos a rendes bőr is. Ne feledjük, hogy a bőrdzseki, sőt a szűk bőrnadrág vagy erre emlékeztető leggings is nagyon menő idén télen. Ezeknek mind hihetetlenül ütős kiegészítője lehet egy bőr szegeccsel díszített autós kesztyű. Visszatértek a divatba az ujjatlan kesztyűk! Idén ősszel olyan menő divatházak kínálatában jelent meg, mint például a Cacharel vagy a Dior. Így egyértelmű, hogy a bőrkesztyű, és azon belül is az autós fazon lesz a következő időszak nagy dobása. Az idei divat trendekben ismét feltűnik a klasszikus alapanyag a BŐR. Az igazán nőies trendeket kedvelő és a kevésbé divatőrült hölgyek és urak részére ajánljuk a következő összeállításunkat. Melynek célja, hogy segítsen eligazodni az öltözködés tekintetében elsőre aprónak tűnő, de el nem hanyagolható kiegészítőjének éppen aktuális trendjei és viselésének szabályai között. Az első és legfontosabb a trendi kézre való esetében, hogy bőrből legyen.

10 OL DAL KÖNYV, ÉRDEKESSÉGEK FILM, ZENE SULI M AGAZI N Louis Sachar: Laura titkos társasága Laura titkos klubot szervez az osztályban, melyet viseltes baseballsapkájának rejtélyes felirata után, Malacvárnak nevez el. Minden tagtól kér valami különleges zálogot biztosítékként, hogy senki kívülállónak nem beszélnek a szupertitkos egyletről. A hallgatag Gabriel ideális tagnak tűnik. Ő maga is csatlakozni szeretne. Ám miután Laura valóban fel is kéri, valami félresiklik. Most aztán két titkos egylet tevékenykedik Mr. Doyle osztályában, és mit gondoltok, ki a főnök a másikban? Hát persze, hogy Gábriel! Reszkess Malacvár! Majomszigetet sem akárkik alapították! Jégvarázs Amikor egy gonosz varázslatnak köszönhetően a királyság az örök tél fogságába esik, Anna, a félelmet nem ismerő optimista összeáll az extrém hegyi emberrel, Kristoffal és az ő hűséges rénszarvasával, Sven-nel, hogy közösen megtalálják Anna testvérét, Elsát, a Hókirálynőt, és véget vessenek fagyos varázslatának. Az Everesthez hasonlítható körülmények közt, titokzatos trollokkal, és a lenyűgöző és igazán vicces Olaf nevű hóemberrel is találkoznak. Annának és Kristoffnak mágikus kalandokkal kísért útjukon a természet erőivel kell dacolniuk, hogy megmentsék a királyságot a teljes pusztulástól. Interaktív Kiszivárgó titkok, laza hangulat, poénok és beszólások. Új részekkel tér vissza a VIVA Televízió egyik legrégebbi műsora, az Interaktív. Mostantól együtt bulizik mindenki, akit a VIVA műsoraiban megszerettünk. Itt lesz Iszak Eszti, Marcell és Pizsu, akikhez csatlakozik a tinilányok kedvence, Random Marci és Sanyóca a gonosz Duggy kutyával, akinek vörösen izzó szeme nem sok jót ígér.

11 SULI M AGAZI N SULI M AGAZI N OL DAL 11 TÖRD A FEJED! ÜZENETEK Valaki üzeni H.Patríciának,hogy állítsa le magát. Valaki üzeni T.Adriennek :Miért játszol ennyire a fiúkkal?! Valaki üzeni O.Rebekának,hogy ő a legjobb barátnője. Valaki üzeni L.Petrának,hogy ő a legjobb barátnője. Valaki üzeni B.Szabolcsnak (Árpád utca), hogy áljon le. Valaki üzeni Valakinek,hogy ne legyen tudós. Valaki üzeni H. Stefinek, hogy az 1D nem jó. Nyilas HOROSZKÓP Bak Végre egy olyan december vár rád, amikor a munka háttérbe szorul, a tanulás és esetleges vizsgák is csak sokadlagos szerepet játszanak, annál inkább fontos lesz a szeretteiddel, otthonoddal való törődés, - és még élvezni is fogod, hogy tehetsz valamit önmagadért és közvetlen környezetedért. Olyan dolgok játszhatják most a főszerepet, amelyeket háttérbe szorítottál a szakmai előmeneteled érdekében. Anyagiakkal kapcsolatban ne siess el semmilyen lépést, ami az év eddigi részében ráért, az megvár most már januárig! Lazításra lenne szükséged, keresd meg a módját annak, hogy a feszültséget levezethesd, - szórakozz, menj társaságba, mosolyogj sokat! Az adventi készülődés az elmúlt évekhez képest sokkal jobban magával ragad, ezért cserébe viszont alig lesz nyugalmas perced, hisz a munkád mennyisége nem csökken, a családod igényt tart rád, és a barátaid sem akarnak túl sokat nélkülözni. Egyet tehetsz: jól osztod be az idődet, előre felkészülsz mindenre, semmit ne halassz az utolsó pillanatokra. Rengeteg dolog fogja lekötni a figyelmedet decemberben, úgyhogy karácsonyig ne számíts nyugodt percekre. 15-e és 19-e között légy közlekedés terén sokkal körültekintőbb, mert fokozott balesetveszély áll fenn. Az év idei részében megtett erőfeszítések nem voltak hiábavalóak, anyagilag kedvező hónapra számíthatsz, a plusz bevételek garan- SULI MAGAZIN Kiadják: A ZALAKOMÁRI ÁLTALÁNOS ISKOLA TANULÓI Szerkesztők: Bogdán Renáta, Horváth Stefánia Réka, Lajos Petra, Kérges Valentin, Köncz Csilla, Opra Rebeka, Riczu Marietta Tóth Csenge, Szalavári Csaba, Zsovár Kinga Főszerkesztő: Bencze Margit

12 SULI M AGAZI N OL DAL 12 MINDEN KEDVES OLVASÓNKNAK KELLEMES ÜNNEPEKET ÉS BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK!

SULI MAGAZIN SULI MAGAZIN. 2014. november. Jeles napok novemberben. Csokonai Vitéz Mihály: November. November 11. ZALAKOMÁRI ÁLTALÁNOS ISKOLA. 2.- 5.

SULI MAGAZIN SULI MAGAZIN. 2014. november. Jeles napok novemberben. Csokonai Vitéz Mihály: November. November 11. ZALAKOMÁRI ÁLTALÁNOS ISKOLA. 2.- 5. 2014. november SULI MAGAZIN SULI MAGAZIN Jeles napok novemberben November 11. Szent Márton ünnepe a magyar néphagyományban tradicionálisan a gazdasági évet lezáró ünnep. Az ünnep eredete az ókori Rómába

Részletesebben

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!!

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! A VAJDA PÉTER ÉNEK- ZENEI ÁLTALÁNOS ÉS SPORTISKOLA LAPJA 18. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 2012. JÚNIUS Botos Auróra 3.s JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! tartalom JÚNIUS 3 Kiváló Vajdások 4 Pedagógusnapra 5 Németországban Comeniussal

Részletesebben

A környék legjobb sulija

A környék legjobb sulija A környék legjobb sulija Szerintem minden diák egyetért velem, ha azt mondom, hogy egy jó suliban rengeteg a program. Persze az még jobb lenne, ha a gyerekeknek kellene tanítania a tanárokat, de ezt sajnos

Részletesebben

rajz: Balogh Oszkár I. évfolyam - 3. szám, 2014. december - január

rajz: Balogh Oszkár I. évfolyam - 3. szám, 2014. december - január rajz: Balogh Oszkár I. évfolyam - 3. szám, 2014. december - január MegérkezettaMikulás! Kedves Olvasó! A karácsony közeledtével mindenki szívében megerősödik a szeretet érzése. Végiggondoltad már, mi is

Részletesebben

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS

EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS EGY VÉRBELI CIGÁNYMUZSIKUS Magyar vagyok. Természetem komoly, Mint hegedűink első hangjai; Ajkamra fel-felröppen a mosoly, De nevetésem ritkán hallani. Ha az öröm legjobban festi képem: Magas kedvemben

Részletesebben

IX. évfolyam I. szám 2011. március Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa. Önkormányzati hírek

IX. évfolyam I. szám 2011. március Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa. Önkormányzati hírek Benei Hírmondó IX. évfolyam I. szám 2011. március Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa Önkormányzati hírek Az önkormányzat képviselő-testülete 2011. február 14-én testületi ülést

Részletesebben

A Fejér Megyei Eötvös József Szakképző Iskola és Kollégium diákújságja

A Fejér Megyei Eötvös József Szakképző Iskola és Kollégium diákújságja CSOMÓ Csak Okosan Minden Órán A Fejér Megyei Eötvös József Szakképző Iskola és Kollégium diákújságja 2012. december Mikulás nap December 6-án, a diákönkormányzat jóvoltából, iskolánkba is ellátogatott

Részletesebben

Séta a szülőfalumban. Beder Beáta V. osztályos tanuló

Séta a szülőfalumban. Beder Beáta V. osztályos tanuló Séta a szülőfalumban Egy szép napon elmentünk a barátnőmmel sétálni a szülőfalumban. Az Erzsébet parkban megmutattam az emlékművet, a református templomot meg a nyári színpadot. _ Te, nagyon szereted a

Részletesebben

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám CSENGŐSZÓ A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám Készítették: A Diák-újságíró szakkör tagjai: Juhász Valentina, Jónás Levente, Flórián Zsolt, Prohászka

Részletesebben

Dobós bál. Szavalás az iskolában. Weichnachtsparty. Mikulásbuli. Gombavató. Advent az énekkarral

Dobós bál. Szavalás az iskolában. Weichnachtsparty. Mikulásbuli. Gombavató. Advent az énekkarral Dobós bál Weichnachtsparty Gombavató Szavalás az iskolában Mikulásbuli Advent az énekkarral 1 Tartalomjegyzék Tartalom 1 Tartalom 2 Mikulás 3 Advent az énekkarral 4-5 Gombavató egy végzős szemével 6-7

Részletesebben

Beszámoló a 2014/2015. nevelési évről

Beszámoló a 2014/2015. nevelési évről Beszámoló a 2014/2015. nevelési évről Készítette: Mészáros Éva Margit óvodavezető A Szálkai Óvoda működési tevékenysége: A Szálkai Óvoda jelenlegi nevelési programjának középpontjában a művészeti célú

Részletesebben

EGÉSZSÉGNAP 3. Alsó tagozat PROGRAMTERV

EGÉSZSÉGNAP 3. Alsó tagozat PROGRAMTERV EGÉSZSÉGNAP 3. Alsó tagozat PROGRAMTERV Balatonszabadi, 2014. június 12. Pedagógiai célok Célunk a környezettudatos nevelés: a tudatos szelektív hulladékgyűjtés jelentőségére való figyelemfelkeltés. Hisz

Részletesebben

A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám 2009. február

A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám 2009. február A Kiemelkedően Közhasznú Fehér Bot Alapítvány lapja 20. 9. évfolyam 1. szám TARTALOM - Nemzetközi Fogyatékos Nap Nyíregyházán - Karácsonyi ünnepség Tégláson - Vakos bejárás a Fórumban - Braille Emlékülés

Részletesebben

Aki nélkül nem lehetne Karácsony

Aki nélkül nem lehetne Karácsony III. évf. 4. szám 2014. december A Budapest-Nagytétényi Református Egyházközség időszakos kiadványa Aki nélkül nem lehetne Karácsony Bármikor, bárhol végbemehet egy ilyen kérdezz-felelek: - Mi kell a Karácsonyhoz?

Részletesebben

P E V I. Szemünk fényei. Színkeveréses virágültetés. Színes tojások Pilvax Színes 48. 2015. 1. szám

P E V I. Szemünk fényei. Színkeveréses virágültetés. Színes tojások Pilvax Színes 48. 2015. 1. szám P E V I 2015. 1. szám 2 0 1 5. A N E M Z E T K Ö Z I F É N Y É V E Fé n y e s e r e d m é n y e k Ve r s e n y e k Szemünk fényei Fa r s a n g Színkeveréses virágültetés Színes tojások Pilvax Színes 48

Részletesebben

RÓLUNK SZÓL V.év. 5.szám

RÓLUNK SZÓL V.év. 5.szám VVILONYA RÓLUNK SZÓL 2009 V.év. 5.szám Kiadja: 8194 Vilonya, Hétvezér u.22. http://www.vilonya.eu e-mail: vilonyaert@vilonya.eu Testvértelepülésünk Nyitracsehi EGY KÖZSÉG A TÉRKÉPEN: VILONYA, DE NEKÜNK

Részletesebben

A 12. a osztályfőnöke 8 éven át Nagy Judit volt, aki így foglalta össze az elmúlt éveket:

A 12. a osztályfőnöke 8 éven át Nagy Judit volt, aki így foglalta össze az elmúlt éveket: A 12. a osztályfőnöke 8 éven át Nagy Judit volt, aki így foglalta össze az elmúlt éveket: 2008. szeptember 1-jén 32 kíváncsi, izgatott és talán egy kicsit megszeppent gyerek érkezett az 5.a osztályba.

Részletesebben

Istvánosok(k) A SZENT ISTVÁN KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM DIÁKLAPJA

Istvánosok(k) A SZENT ISTVÁN KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM DIÁKLAPJA Istvánosok(k) XIV. évfolyam 1. szám 2012. december A SZENT ISTVÁN KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM DIÁKLAPJA Üdvözlöm az Istvánosok(k) olvasóit! A tavalyi évben elhatároztuk, hogy iskolaújságunkat

Részletesebben

Palatábla 2015. április május. Palatábla VELÜNK TÖRTÉNT- RÓLUNK SZÓL!

Palatábla 2015. április május. Palatábla VELÜNK TÖRTÉNT- RÓLUNK SZÓL! Palatábla VELÜNK TÖRTÉNT- RÓLUNK SZÓL! 1 Versenyeredmények Tanítványaink közül többen is részt vettek a tavaszi tanulmányi versenyeken, amelyeket komoly felkészülés előzött meg. Költészetnapi szavalóverseny:

Részletesebben

Visszajelzések osztályoktól

Visszajelzések osztályoktól Visszajelzések osztályoktól 2014. 06. 18-ai napot töltöttük Önöknél. 3-8.osztályos tanulókkal. Már a szervezésben is rendkívül rugalmasan kezelték a kéréseimet a programokkal kapcsolatosan. Ezt tovább

Részletesebben

1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához

1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Budapest XXI. kerületi Nagy Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Különös közzétételi lista 2014/2015. tanév 1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv

Részletesebben

III. helyezett: Gál Csenge (7.o.) III. helyezett: Farkas Viktória (5.o.) III. helyezett: Ádám Dóra (4.o.)

III. helyezett: Gál Csenge (7.o.) III. helyezett: Farkas Viktória (5.o.) III. helyezett: Ádám Dóra (4.o.) Senki nem képes jobban megérezni valamit abból a pátoszból, mellyel Isten a teremtés kezdetén nézte kezének alkotásait, mint ti, Művészek, akik a Szépség alkotó mesterei vagytok. Ennek az érzésnek az utórezgése

Részletesebben

2014. november. Beled Város Önkormányzatának hírei. Születésnapi köszöntő

2014. november. Beled Város Önkormányzatának hírei. Születésnapi köszöntő 2014. november Beled Város Önkormányzatának hírei Születésnapi köszöntő A napokban köszöntöttük Seregély Bálintnét 90.születésnapja alkalmából. Otthonában kerestük fel Irma nénit Dr. Gál László jegyző

Részletesebben

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) A tények: Időpont: 2012. október 10 13. Helyszínek, látnivalók, programok: Dachau: koncentrációs tábor megtekintése Strasbourg: angolosok: részvétel

Részletesebben

Legjobb tanuló serleg Keszte Panna 4.c

Legjobb tanuló serleg Keszte Panna 4.c Legjobb tanuló serleg Keszte Panna 4.c Panni már 4. éve tűnik ki szorgalmával és tanulmányi eredményeivel, valamint szerény, kedves egyéniségével. Számára örömöt jelent minden egyes iskolai feladat, örömöt

Részletesebben

A szeretet ereje című témahét beszámolója

A szeretet ereje című témahét beszámolója A szeretet ereje című témahét beszámolója Karácsonykor fényesek a felhők, csillagokból horgol a tél kendőt. Ráteríti hegyek tetejére, fenyőágnak jégrojtos a vége. Karácsonykor mindenki varázsol, meglepetés

Részletesebben

LIPPAI JÁNOS MEZŐ GAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA. Lippai Lapok. Élményekben gazdag félév

LIPPAI JÁNOS MEZŐ GAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA. Lippai Lapok. Élményekben gazdag félév LIPPAI JÁNOS MEZŐ GAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA Lippai Lapok III. évfolyam, I. szám Élményekben gazdag félév A tartalomból: A jövő a tét Ilosvay Emlékverseny Karácsony Agrárbál Impresszum: Kiadó: Lippai János

Részletesebben

Megint egy évvel öregebbek lettünk

Megint egy évvel öregebbek lettünk Megint egy évvel öregebbek lettünk Szeptemberben ismét elkezdődött egy újabb tanév. Az évnyitón még a nyári emlékek hatása alatt ültünk az udvaron. Vidáman, nevetve meséltük egymásnak a szünet élményeit.

Részletesebben

2014. június. Nagypall Község Önkormányzatának lapja

2014. június. Nagypall Község Önkormányzatának lapja Nagypalli Hírhozó Nagypall Község Önkormányzatának lapja Elballagtak nagycsoportos óvodásaink. Búcsút vettek az óvodától, az óvó néniktől, kispajtásoktól és a játékoktól. Szeptembertől várja őket az iskolapad.

Részletesebben

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral VALÓSÁG Az alábbi interjúkból a pedagógus életút két állomásáról kaphatunk képet, egy mentortanár és egy pályakezdő pedagógus véleménye alapján. A beszélgetések főként a pedagógussá válás kezdeti szakaszáról,

Részletesebben

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban JuGáWi 7.A 2010. december-2011. január Női Kézilabda Európa Bajnokság Amiről szó van az újságban: Rövidpályás Úszó Világbajnokság Férfi Kézilabda Világbajnokság Adventi műsor Mikulás-buli az osztályban

Részletesebben

EGÉSZSÉGNAP 4. Alsó tagozat PROGRAM TERV

EGÉSZSÉGNAP 4. Alsó tagozat PROGRAM TERV EGÉSZSÉGNAP 4. Alsó tagozat PROGRAM TERV Balatonszabadi, 2014. Szeptember 26. Pedagógiai célok Célunk, hogy a kialakított programokkal, játékainkkal gyermekeknek emlékezetes és vidám időtöltést, felhőtlen

Részletesebben

Igazgatói beszéd programjainkról, eredményeinkről. az I. félév zárásaként megtartott hálaadó istentiszteleten

Igazgatói beszéd programjainkról, eredményeinkről. az I. félév zárásaként megtartott hálaadó istentiszteleten 1 Igazgatói beszéd programjainkról, eredményeinkről az I. félév zárásaként megtartott hálaadó istentiszteleten Áldás, békesség! Szeretettel köszöntök mindenkit az Arany János Református Általános Iskola

Részletesebben

Az Országos Könyvtári Napok rendezvényei a fiókkönyvtárakban

Az Országos Könyvtári Napok rendezvényei a fiókkönyvtárakban Szakmai beszámoló a Nemzeti Kulturális Alap Könyvtári Közgyűjtemények Kollégiuma konferenciák, rendezvények, szakmai tapasztalatcserék, műhelybeszélgetések megvalósítására kiírt pályázathoz Altéma kódszáma:

Részletesebben

Kellemes karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag új évet kívánnak a szerkesztõk.

Kellemes karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag új évet kívánnak a szerkesztõk. Kellemes karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag új évet kívánnak a szerkesztõk. c Köszönjük Bogdán és Kristóf tanító néni segítségét, illetve Molnár tanító bácsi közremûködését. Császtok! Újra itt van

Részletesebben

Nagypalli Hírhozó. 2016. január. Nagypall Község Önkormányzatának lapja. Mentovocs Éva: Boldog, derűs új évet!

Nagypalli Hírhozó. 2016. január. Nagypall Község Önkormányzatának lapja. Mentovocs Éva: Boldog, derűs új évet! Nagypalli Hírhozó Nagypall Község Önkormányzatának lapja Mentovocs Éva: Boldog, derűs új évet! Megfáradt már az Esztendő, lassúbb lett a lépte, úgy gondolta, ideje lesz megpihenni végre. Búcsúzóul összehívta

Részletesebben

Új esztendő újat hozzon, régi jótól meg ne fosszon. Ki barát volt az maradjon, ki elindult az haladjon. programajánló 2015. január

Új esztendő újat hozzon, régi jótól meg ne fosszon. Ki barát volt az maradjon, ki elindult az haladjon. programajánló 2015. január Új esztendő újat hozzon, régi jótól meg ne fosszon. Ki barát volt az maradjon, ki elindult az haladjon. programajánló 2015. január mf_debrecen_15_január.indd 25 2 kiállítás január 21. február 28. Makoldi

Részletesebben

VENDÉGHANG az FMH-ban kulturálatlan klub

VENDÉGHANG az FMH-ban kulturálatlan klub 1 2 Szavak, csodálatos szavak. Juhász Gyula hang suhan át a húrokon Miklya Zsolt A zene a szíven, a szöveg az értelmen át jut el a lélekhez. Mégis gyakran beszélünk zenei gondolatról, illetve a szöveg

Részletesebben

Mi történt 2006-ban? Az egyesületi évzárón elhangzott elnöki beszámoló

Mi történt 2006-ban? Az egyesületi évzárón elhangzott elnöki beszámoló Mi történt 2006-ban? Az egyesületi évzárón elhangzott elnöki beszámoló A mai nap tiszteletére még mindig gyönyörû idõ van. Kicsit furcsa adventkor ez az idõjárás, de azért nem tiltakozunk, hogy a természet

Részletesebben

I. díjas Károlyi Pályázatok Alsó tagozat 2015/16.

I. díjas Károlyi Pályázatok Alsó tagozat 2015/16. 1 I. díjas Károlyi Pályázatok Alsó tagozat 2015/16. A VERSFARAGÁS kategóriában kétféle módszerrel lehetett verset alkotni. Szabályos, kötött formában vagy rímek nélkül, szabadon. Magyar Emma 4.b Emma két

Részletesebben

A holdfényben repülő bicikli

A holdfényben repülő bicikli A holdfényben repülő bicikli Páros interjú Mindketten rövid ideig tudhatták magukénak különleges biciklijüket, és vendéglátós művészi karrierjük sem tartott sokáig. Marozsán Erika színésznő épp túl egy

Részletesebben

Kedves Olvasó! Kedves Olvasók! Kedves Diákok!

Kedves Olvasó! Kedves Olvasók! Kedves Diákok! Belső terjesztésű kiadvány 2016. év I. szám Köszöntő Kedves Szerkesztőség! Egy intézmény számára mindig nagy öröm, ha vannak olyan fiatalok és támogató pedagógusok, akik fontosnak tartják, hogy összegezzék

Részletesebben

"Örömmel ugrok fejest a szakmába" - Interjú Őze Áronnal

Örömmel ugrok fejest a szakmába - Interjú Őze Áronnal "Örömmel ugrok fejest a szakmába" - Interjú Őze Áronnal 2014. október 29. szerda, 08:00 Az idei Vidor fesztiválon Őze Áron és Kedvek Richárd nyerte a legjobb főszereplő párosnak járó Pantalone-díjat az

Részletesebben

PROGRAMFORGATÓKÖNYV. Egyenlő esélyt minden diáknak. Megbízó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32.

PROGRAMFORGATÓKÖNYV. Egyenlő esélyt minden diáknak. Megbízó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32. PROGRAMFORGATÓKÖNYV Megbízó: Székhely: 1051 Budapest, Nádor utca 32. Megbízott: Csutorás Antalné, Hodosi Ibolya Tevékenység: Szülői együttműködési programok megszervezésében résztvevő pedagógus Munkaidőkeret:

Részletesebben

FÉNYHÁLÓ Spirituális Magazin TEREMTÉSEINK TISZTA ÍGÉRETE

FÉNYHÁLÓ Spirituális Magazin TEREMTÉSEINK TISZTA ÍGÉRETE Szeretettel köszöntelek kedves Olvasó! 2015. XI / 31. szám November hónap - érzésem szerint - a letisztulást, az átláthatóságot, és az elcsendesedést hozza el számunkra, amire szükségünk is van, hiszen

Részletesebben

Az alsó tagozaton kiadott serlegek a 2008/2009. tanévben Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium www.kig.hu

Az alsó tagozaton kiadott serlegek a 2008/2009. tanévben Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium www.kig.hu Az alsó tagozaton kiadott serlegek a 2008/2009. tanévben Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium www.kig.hu 1. félév Jó tanuló serleg Biró Adrienn (4.b) és Fülöp Lili (4.b) Adrienn kiemelkedő képességű,

Részletesebben

HangZavar. 1. szám Fábry Zoltán Alapiskola 2004. október

HangZavar. 1. szám Fábry Zoltán Alapiskola 2004. október HangZavar 1. szám Fábry Zoltán Alapiskola 2004. október j tagok kerültek a diákparlamentbe. Elképzeléseikről betekintést Ú nyerhetsz tőlünk a Hangzavar 1. számában. Az elmúlt iskolai évben a diákparlament

Részletesebben

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett

Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett 16 Azt akarod mondani, hogy szeretnéd, ha más szülné meg a gyerekünket? Paul elkerekedett szemmel bámult rá, de a tekintetében Teri a döbbenet mellett mást is felfedezni vélt. Dühöt, talán. Kétségbeesést.

Részletesebben

A szeretet hete. 1.Küls. .Külső cél, produktum cél: 2.Pedagógiai-oktatási cél: 3.Mérés, értékelés: 4. Célérték:

A szeretet hete. 1.Küls. .Külső cél, produktum cél: 2.Pedagógiai-oktatási cél: 3.Mérés, értékelés: 4. Célérték: A szeretet hete 1.Küls.Külső cél, produktum cél: - ünnepi üdvözlőlapok, ajándékkísérők, gyertyatartók, téli ajándékképek készítése - sajátkészítésű fenyődíszekkel fenyődíszítés - karácsonyi műsor megtekintése

Részletesebben

Ágfalva Önkormányzatának tájékoztatója

Ágfalva Önkormányzatának tájékoztatója Á G F A L V I K R Ó N I K A XVI. évfolyam 12. szám Ágfalva Önkormányzatának tájékoztatója 2015. DECEMBER Boldog Karácsonyt! Fröhliche Weihnachten! Merry Christmas! 2 Á G F A L V I K R Ó N I K A 2 0 1 5.

Részletesebben

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten)

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten) Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten) A 2013/2014. tanévben immár harmadik alkalommal megrendezett Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyen elért első helyezésünkkel csapattársam, Boros János Mátyás,

Részletesebben

A MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK MÉLYKÚTI EGYESÜLETÉNEK ALKALMI KIADVÁNYA * 2009. JANUÁR EGYESÜLETÜNK EBBEN AZ ÉVBEN ÜNNEPLI MEGALAKULÁSÁNAK 15.

A MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK MÉLYKÚTI EGYESÜLETÉNEK ALKALMI KIADVÁNYA * 2009. JANUÁR EGYESÜLETÜNK EBBEN AZ ÉVBEN ÜNNEPLI MEGALAKULÁSÁNAK 15. 1994-2009 15 évesek lettünk! EGYESÜLETÜNK EBBEN AZ ÉVBEN ÜNNEPLI MEGALAKULÁSÁNAK 15. ÉVFORDULÓJÁT A MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK MÉLYKÚTI EGYESÜLETÉNEK ALKALMI KIADVÁNYA * 2009. JANUÁR Képeink a 2008. év legrangosabb

Részletesebben

10 2010. December BOLDOG, BÉKÉS KARÁCSONYT!

10 2010. December BOLDOG, BÉKÉS KARÁCSONYT! 10 2010. December 34. Tunéziai es japán autójelzések. 35. Saját kezűleg.37. Tinédzserek tévéműsora. 38. Kennel része!40.ittrium,kén. 41. Zavart Ede. 43. Írógéppel kimásol. 45. Paul (1879-1940) svájci festőművész.

Részletesebben

2016. Február ISSN 2498-5619. Hartai Újság. TopNet tájékoztató 5. oldal. Intézményi Hírek 4. oldal. Hartai Hírek 2-3. oldal

2016. Február ISSN 2498-5619. Hartai Újság. TopNet tájékoztató 5. oldal. Intézményi Hírek 4. oldal. Hartai Hírek 2-3. oldal 2016. Február ISSN 2498-5619 Hartai Újság Hartai Hírek 2-3. oldal Intézményi Hírek 4. oldal TopNet tájékoztató 5. oldal 2. oldal Hartai Hírek II. Hartai Kolbászfesztivál Január 23-án 11 órakor indult a

Részletesebben

ÉV VÉGÉN KIOSZTOTT SERLEGEK

ÉV VÉGÉN KIOSZTOTT SERLEGEK ÉV VÉGÉN KIOSZTOTT SERLEGEK Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium Alsó tagozat 2009/2010. tanév 4.B osztály A kis csapat minden tagja fogékony a művészetekre. A négy év során rengeteg színvonalas műsort

Részletesebben

Október. Szüreti felvonulás és bál. Kirándulás a Gemenci erdőben. Tanulmányi kirándulás Bikalon

Október. Szüreti felvonulás és bál. Kirándulás a Gemenci erdőben. Tanulmányi kirándulás Bikalon Tartalom Szüreti felvonulás és bál Kirándulás a Gemenci erdőben (1.-2. évf.) Tanulmányi kirándulás Bikalon (3.-4. évf.) Rajzpályázat Vetélkedő a magyar népmese napjának tiszteletére Bolyai matematika csapatverseny

Részletesebben

Lajos polgármester. Ezután az óvodások zenés, ötletes, hangulatos műsora következett Németh

Lajos polgármester. Ezután az óvodások zenés, ötletes, hangulatos műsora következett Németh XI. évf. 6. sz. 2014. december www.kiralyhegyes.hu "Áldás szálljon házatokra, meghitt béke lengje be, boldogságnak légy forrása, szóljon errõl Szenteste!" Jégvirág költözzön mindegyik ablakba, gőzölgő

Részletesebben

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori színész- és énekesnő. A Krétakör Színháznak, majd 2008-tól Alföldi menesztéséig a Nemzeti Színház társulatának

Részletesebben

2013. OKTÓBER HAVI PROGRAM ÉRTÉKELÉSE

2013. OKTÓBER HAVI PROGRAM ÉRTÉKELÉSE 2013. OKTÓBER HAVI PROGRAM ÉRTÉKELÉSE Október 1-jén a zenei világnap alkalmából fellépő Újfehértói Fúvószenekar nagy sikerű koncertet adott iskolánkban a város kulturális napi rendezvényeinek keretein

Részletesebben

Tizenegyedik lecke. lecsónak. salátanak. betegnek lánynak

Tizenegyedik lecke. lecsónak. salátanak. betegnek lánynak Tizenegyedik lecke A piacon Jó napot kívánok! Mennyibe kerül ez a paradicsom? Üdvözlöm, uram! Nagyon olcsó. Csak háromszáznegyven forint. Az olcsó? Hm. Lecsónak lesz? Mert akkor van itt százhetven forintos

Részletesebben

Botfai Angyalok Lapja Havonta Élethűen

Botfai Angyalok Lapja Havonta Élethűen NEFMI ZALAEGERSZEGI GYERMEKOTTHONA HIVATALOS LAPJA Hírek Mindennapok Programok Irodalom Érdekességek Sport Rejtvény Kultúra Aktuális Magazin Botfai Angyalok Lapja Havonta Élethűen 2011. május www.zegispeci.hu

Részletesebben

Kaán Károly Verseny. Szépkiejtési verseny

Kaán Károly Verseny. Szépkiejtési verseny Kaán Károly Verseny 2012. április 13-án Tápiószelén megrendezésre került a XX. Kaán Károly megyei Természet és környezetismereti verseny. Diákjaink elért eredményei: 19. hely Hidy Gábor 6.c 26. hely Illés

Részletesebben

Beszámoló a 2013-as évről

Beszámoló a 2013-as évről Beszámoló a 2013-as évről 1. Szervezeti élet Egyesületünk taglétszáma 104 fő. Az éves rendes taggyűlést februárban megtartottuk. A taggyűlést megelőzően elnökségi ülésen tárgyaltuk meg a taggyűlés anyagát.

Részletesebben

Tájékoztató a Bátai Ifjúságért Egyesület 2013. évi működéséről. Báta, 2014. június 24.

Tájékoztató a Bátai Ifjúságért Egyesület 2013. évi működéséről. Báta, 2014. június 24. Tájékoztató a Bátai Ifjúságért Egyesület 2013. évi működéséről Báta, 2014. június 24. Szervezet neve: Bátai Ifjúságért Egyesület Székhelye: 7149 Báta, Fő u. 147. Adószáma:18865608-1-17 Bankszámlaszáma:

Részletesebben

Palatábla 2016. március 11. Így láttuk mi - ünnepi kiadás. Palatábla VELÜNK TÖRTÉNT RÓLUNK SZÓL! Ünnepi különkiadás. 2016. március11.

Palatábla 2016. március 11. Így láttuk mi - ünnepi kiadás. Palatábla VELÜNK TÖRTÉNT RÓLUNK SZÓL! Ünnepi különkiadás. 2016. március11. Palatábla VELÜNK TÖRTÉNT RÓLUNK SZÓL! Ünnepi különkiadás 2016. március11. Projektnap 1 Tisztelt Olvasóink! Önök most iskolaújságunk rendkívüli ünnepi kiadását olvassák. Ebben a számban 1848. március 15-e

Részletesebben

EGÉSZSÉGNAP 2. Alsó tagozat PROGRAMTERV. Balatonszabadi, 2014. június 3.

EGÉSZSÉGNAP 2. Alsó tagozat PROGRAMTERV. Balatonszabadi, 2014. június 3. EGÉSZSÉGNAP 2. Alsó tagozat PROGRAMTERV Balatonszabadi, 2014. június 3. Pedagógiai célok Ismerjék meg tanulóink a helyi és globális ökológiai problémákat és sajátítsák el saját szintjükön, azokat az alapvető

Részletesebben

DOLGOZNI CSAK PONTOSAN SZÉPEN

DOLGOZNI CSAK PONTOSAN SZÉPEN Édesapám nagyon figyelt arra annakidején, hogy átvegyek tõle bizonyos stílusjegyeket, amelyek csak rá voltak jellemzõek, mert úgy érezte, így viszem tovább igazán a hagyományt DOLGOZNI CSK PONTOSN SZÉPEN

Részletesebben

Boldog születésnapot! Egy éves a Szövétnek

Boldog születésnapot! Egy éves a Szövétnek A TARJÁNI, HÉREGI ÉS BAJNAI REFORMÁTUS GYÜLEKEZETEK HÍRLEVELE II. évfolyam 11. szám 2009. november Az én lábamnak szövétneke a te igéd, és ösvényemnek világossága. Boldog születésnapot! Egy éves a Szövétnek

Részletesebben

A projekt során megvalósult akkreditált pedagógus továbbképzésekről

A projekt során megvalósult akkreditált pedagógus továbbképzésekről TÁMOP.1..B.-13/1-13-11 PEDAGÓGUSKÉPZÉS, PEDAGÓGUS- TOVÁBBKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSA A KÖZÉP- DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN A projekt során megvalósult akkreditált pedagógus továbbképzésekről Kundra Anikó ALTERNATÍV KONFLIKTUSKEZELÉSI

Részletesebben

2015. December Szigliget Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa XIV. évf. 12. szám. Mindenki Karácsonya 2015

2015. December Szigliget Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa XIV. évf. 12. szám. Mindenki Karácsonya 2015 SZIGLIGETI HARSONA 2015. December Szigliget Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa XIV. évf. 12. szám Mindenki Karácsonya 2015 Már napokkal Karácsony előtt díszbe öltözött a Főtér. Megérkezett a karácsonyfa,

Részletesebben

FALU - KÉP. Falunap 2008 2008 JÚNIUS C SERKÚT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK LAPJA

FALU - KÉP. Falunap 2008 2008 JÚNIUS C SERKÚT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK LAPJA FALU - KÉP C SERKÚT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK LAPJA 2008 JÚNIUS Falunap 2008 2 OLDAL FALU - KÉP Az alábbi névsor két helybéli, egykori urán kutatása alapján készült úgy, hogy alapját még az azóta elhunyt

Részletesebben

2014. március Suli21 Diáklap Március 15. Ovisok az Diák vers a iskolánkban tavaszról

2014. március Suli21 Diáklap Március 15. Ovisok az Diák vers a iskolánkban tavaszról 2014. március S Suullii2 211 D Diiáákkllaapp M á r c i us 1 5. Ovis o k a z i s ko l á n kb a n D iá k ve r s a t a v a s zr ó l Nők napja A nők napja március 8.-án van. Ilyenkor a fiúk és férfiak ajándékot

Részletesebben

2010. november 8-12. Ábrányi Emil Általános Iskolában

2010. november 8-12. Ábrányi Emil Általános Iskolában ErkEl témahét 2010. november 8-12. Ábrányi Emil Általános Iskolában Felelős: Kiss Józsefné TARTALOM A témahét célja A témahét programja A feladatok megvalósítása A témahét értékelése Képek a témahétről

Részletesebben

Napsi-lap A Napsugár Gyógypedagógiai Módszertani Központ évente kétszer megjelenő intézményi folyóirata 2015/2016. ősz-tél

Napsi-lap A Napsugár Gyógypedagógiai Módszertani Központ évente kétszer megjelenő intézményi folyóirata 2015/2016. ősz-tél Napsi-lap A Napsugár Gyógypedagógiai Módszertani Központ évente kétszer megjelenő intézményi folyóirata 2015/2016. ősz-tél Kedves Olvasó! A lap megjelenését 19 év gyógypedagógiai munka előzte meg. Nagy

Részletesebben

A Kiss Bálint Református Általános Iskola diákújságja. 2014. október

A Kiss Bálint Református Általános Iskola diákújságja. 2014. október Beköszöntő...? A Kiss Bálint Református Általános Iskola diákújságja 2014. október Szeptemberben elindult egy új tanév, s vele együtt elindult egy új szakkör is, a diákújságíró szakkör. Tagjai azt vállalták,

Részletesebben

A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is.

A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is. A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is. E nap idén április 13-ára esik. Ekkor a szentmiséken világszerte

Részletesebben

Szeptemberi eredményekkel leginkább sportolóink büszkélkedhetnek.

Szeptemberi eredményekkel leginkább sportolóink büszkélkedhetnek. Szeptemberi eredményekkel leginkább sportolóink büszkélkedhetnek. Először is labdarúgóink kergették a labdát sikeresen. Fehér Csanád és Sápi Domán 5.b osztályos tanulók Svédországban, a Gothia Cup Ifjúsági

Részletesebben

JÓ GYAKORLATOK MEGOSZTÁSA

JÓ GYAKORLATOK MEGOSZTÁSA JÓ GYAKORLATOK MEGOSZTÁSA A jó gyakorlatok megosztása kiscsoportos munka keretében történt, az alábbi előre megadott témák mentén: Munkaerő-piaci igények, vállalati együttműködés, gyakorlati képzés Tanulási

Részletesebben

Iskolagyűlés 2015.10.20.

Iskolagyűlés 2015.10.20. Iskolagyűlés 2015.10.20. Nagyon mozgalmas 2 hónap áll már mögöttünk, rengeteg csodaszép eredménnyel. És hol van még a tanév vége?! 2015.09.19-én, szombaton reggel a szokásokkal ellentétben tárva-nyitva

Részletesebben

Fülöpi Hírek. Karácsonyfa alatt. Szeretettel köszöntünk minden kedves fülöpi lakost a Fülöpi Hírek 2010. évi utolsó számának megjelenése alkalmából.

Fülöpi Hírek. Karácsonyfa alatt. Szeretettel köszöntünk minden kedves fülöpi lakost a Fülöpi Hírek 2010. évi utolsó számának megjelenése alkalmából. Fülöpi Hírek V. évfolyam 4. szám 2010. december Karácsonyfa alatt Eljött a nap, mit várva-vártunk, Az égen csillagfény ragyog, Jézuska fáját, ím' elhozták A halkan szálló angyalok. Köszönjük neked, édes

Részletesebben

Széljegyzetek egy óvodai integrációhoz

Széljegyzetek egy óvodai integrációhoz Széljegyzetek egy óvodai integrációhoz (az intuitív esetkezelés lépcsőfokai) 2009. február 2013. február Vázlat: - ismerkedés (ismerkedés tulajdonságok előélet) - kezdetek (az anya a nagymama kötődések)

Részletesebben

EdTWIN Projekt Kérdőív Partneriskolák részére 2009/2010. tanévi együttműködés értékeléséhez

EdTWIN Projekt Kérdőív Partneriskolák részére 2009/2010. tanévi együttműködés értékeléséhez EdTWIN Projekt Kérdőív Partneriskolák részére 2009/2010. tanévi együttműködés értékeléséhez VS Europaschule SZKK 1.) Miért csatlakozott az iskola az EdTWIN partneriskolai alprogramjához? Teljesültek-e

Részletesebben

Falukarácsony. Újévi koncert

Falukarácsony. Újévi koncert Ikladi Hírek XX. évfolyam 12. szám www.iklad.hu Önkormányzati Híradó ingyenes 2013. december Falukarácsony Hagyományos falukarácsonyi ünnepségünket december 20-án, pénteken, 18 órai kezdettel tartjuk az

Részletesebben

2012. október Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola diáklapja

2012. október Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola diáklapja 2012. október Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola diáklapja XIV. évfolyam, V. szám Tartalom Bevezető szövegelés az új szerkesztőtől Az igazgatónő évnyitó beszéde Interjú az új igazgatóhelyettessel

Részletesebben

Nyugdíjasok karácsonyi köszöntése

Nyugdíjasok karácsonyi köszöntése Penci Hírek 2016. évi 1. szám január Nyugdíjasok karácsonyi köszöntése Sok évre visszanyúló hagyomány immár az is, hogy a karácsony előtti szombaton meghívást kapnak a hetven éven felüli nyugdíjasok a

Részletesebben

Baracsi Szó XXIII. évfolyam 5. szám

Baracsi Szó XXIII. évfolyam 5. szám Baracsi Szó XXIII. évfolyam 5. szám 2015. május Önkormányzati tájékoztató 2015. május A helyes nézet mások véleménye és saját elmélkedésünk révén jön létre. (Buddha) Hosszadalmas lakossági utánajárást

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

,,Tele vagyunk fiatallal,,

,,Tele vagyunk fiatallal,, t a v a s z t ó l õ s z i g,,tele vagyunk fiatallal,, Vakáció, szabadidõ: mindannyiunk iskolája! A nyári, a családi, közösségi idõtöltés, a táborok, minden, ami nem az iskolában, nem a televízióban, nem

Részletesebben

"Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval

Soha nem érzem, hogy itt a plafon - Interjú Bánsági Ildikóval "Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval 2014. augusztus 26. kedd, 07:00 "Mindig büszke voltam, ha valami újra hívtak. Soha nem érzem, hogy itt a plafon, hanem inkább azt, hogy szeretnék

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. 1.) Tájékoztató Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsa munkájáról tárgyú közgyűlési előterjesztés véleményezése

JEGYZŐKÖNYV. 1.) Tájékoztató Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsa munkájáról tárgyú közgyűlési előterjesztés véleményezése JEGYZŐKÖNYV Készült: Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsának a Polgármesteri Hivatal Kossuth L. u. 17-19. szám alatti épületében, 2013. június 11-én 13.00 órakor kezdődő soros üléséről. Jelen

Részletesebben

Debrecen Poétái. Debrecen Poétái. I.évfolyam 1.szám 2010 november. Ady Endre. Csokonai Vitéz Mihály. Kölcsey Ferenc. Arany János.

Debrecen Poétái. Debrecen Poétái. I.évfolyam 1.szám 2010 november. Ady Endre. Csokonai Vitéz Mihály. Kölcsey Ferenc. Arany János. Debrecen Poétái Ady Endre Csokonai Vitéz Mihály Kölcsey Ferenc Arany János Tóth Árpád I.évfolyam 1.szám 2010 november Készítette: 11.D Szerkesztők: Rabb Franciska, Nádró Veronika, Zámbó Gabriella, Olexa

Részletesebben

Tartalom. Szellemi Diákolimpia versbe szedve. ECDL vizsga. Március 15. Sport az iskolában. Mi is voltunk versenyen és sikereket értünk el

Tartalom. Szellemi Diákolimpia versbe szedve. ECDL vizsga. Március 15. Sport az iskolában. Mi is voltunk versenyen és sikereket értünk el 2013. március-április II. évfolyam 7-8. szám Tartalom Szellemi Diákolimpia versbe szedve ECDL vizsga Március 15. Sport az iskolában Mi is voltunk versenyen és sikereket értünk el Természetismereti vetélked

Részletesebben

LEVÉL A VERESEGYHÁZI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG ÉLETÉRŐL. Családszinódus után

LEVÉL A VERESEGYHÁZI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG ÉLETÉRŐL. Családszinódus után LEVÉL A VERESEGYHÁZI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG ÉLETÉRŐL XV. évfolyam 8. szám 2015. november Családszinódus után 2015. október 4-25. között tartották Rómában a XIV. Püspöki Szinódust, melynek témája a család

Részletesebben

KECSKEMÉT MEGYEI JOGÚ VÁROS 2015-ÖS RENDEZVÉNYTERVE KECSKEMÉTI KULTURÁLIS ÉS KONFERENCIA KÖZPONT NONPROFIT KFT. FESZTIVÁLIRODA 2015.

KECSKEMÉT MEGYEI JOGÚ VÁROS 2015-ÖS RENDEZVÉNYTERVE KECSKEMÉTI KULTURÁLIS ÉS KONFERENCIA KÖZPONT NONPROFIT KFT. FESZTIVÁLIRODA 2015. KECSKEMÉTI KULTURÁLIS ÉS KONFERENCIA KÖZPONT NONPROFIT KFT. FESZTIVÁLIRODA 6000 KECSKEMÉT, DEÁK F. TÉR I. TEL.: +36 76/503-880 KECSKEMÉT MEGYEI JOGÚ VÁROS 2015-ÖS RENDEZVÉNYTERVE 2015. XXX. Kecskeméti

Részletesebben

Április 1. MŰVÉSZETI SZEMLE GÁLAMŰSORA

Április 1. MŰVÉSZETI SZEMLE GÁLAMŰSORA Április 1. Czina Sándor Tagintézmény MŰVÉSZETI SZEMLE GÁLAMŰSORA A Művészeti Szemle után évente gálaműsort rendezünk a legjobb produkciókból, ez is motiválja tanulóinkat a felkészülés során. A zsűri és

Részletesebben

II. 4. Milyen férfira vágynak a boldog párkapcsolatot kereső (és arra alkalmas) nők? 106 II. 5. Szűrési technikák pénz, idő, érzelmek megóvása 111

II. 4. Milyen férfira vágynak a boldog párkapcsolatot kereső (és arra alkalmas) nők? 106 II. 5. Szűrési technikák pénz, idő, érzelmek megóvása 111 TARTALOM Köszönetnyilvánítás 7 Előszó 9 Bevezetés (később nem ismétlődő információk) 11 I. Csajozás, avagy ismerkedési és hódítási alapismeretek 19 I.1. Belső világod 20 I. 1. A. Küzdd le a félelmeidet!

Részletesebben

Jósvafői Helytörténeti Füzetek 34.

Jósvafői Helytörténeti Füzetek 34. Tengerszem Szalon Jósvafőn - Domán Edit - Új őszi-téli turisztikai programot ajánl az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság az Aggteleki-karsztot felkeresők részére: a Tengerszem Szalon az őszi-téli szezonban

Részletesebben

Vakáció..3. Miért jó Gáboros ifinek lenni?...4. Régen volt, hogy is volt...5. A hónap sztárjai üzenték Nektek... 6. Gáborosok a nagyvilágból...

Vakáció..3. Miért jó Gáboros ifinek lenni?...4. Régen volt, hogy is volt...5. A hónap sztárjai üzenték Nektek... 6. Gáborosok a nagyvilágból... Gáborél et 2015j úni us VAKÁCI ÓÓÓ! Kel l emesnyar atkí vánunk! Er dél ybenj ár t unk Ál l at ker t isét a Tartalomjegyzék Vakáció..3 Miért jó Gáboros ifinek lenni?...4 Régen volt, hogy is volt....5 A

Részletesebben

MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE

MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE IFJÚSÁGI CSOPORT 2012.-ÉVI BESZÁMOLÓ Kapcsolattartó: Kuruczné Panyi Tünde (Ifjúsági csoport vezető) kurucznetundi@c2.hu Cím: 3400 Mezőkövesd, Abkarovits Jenő tér 1.

Részletesebben

******************************************************************

****************************************************************** Els évfolyam 1. szám 2015. szeptember-október ****************************************************************** Ismét itt az iskolaújság! Újból létrejött a Lila Suli diáklapja! A közremköd fszerkesztk,

Részletesebben