Vakáció..3. Miért jó Gáboros ifinek lenni?...4. Régen volt, hogy is volt...5. A hónap sztárjai üzenték Nektek Gáborosok a nagyvilágból...

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vakáció..3. Miért jó Gáboros ifinek lenni?...4. Régen volt, hogy is volt...5. A hónap sztárjai üzenték Nektek... 6. Gáborosok a nagyvilágból..."

Átírás

1 Gáborél et 2015j úni us VAKÁCI ÓÓÓ! Kel l emesnyar atkí vánunk! Er dél ybenj ár t unk Ál l at ker t isét a

2 Tartalomjegyzék Vakáció..3 Miért jó Gáboros ifinek lenni?...4 Régen volt, hogy is volt....5 A hónap sztárjai üzenték Nektek... 6 Gáborosok a nagyvilágból A hónap tanulói Búcsúzás 10 Ti mondtátok-best of Aktuális Életképek Gáborélet iskolai folyóirat hatodik szám Főszerkesztő: Erdős Levente Szerkesztők: Agárdi Ádám 8.a, Mervel Bence 8.a, Havassy Gergely 8.a, Áy Kristóf 8.a, Bozó Dániel 8.a, Varga Kata 7.a, Nándori Loretta 7.a, Virág Vivien 7.a, Németh Liliána 6.a, Csiklya Vanessza 6.a, Gombi-Nagy Máté 6.c, Horváth Alexandra 5.a Címlap és Életképek szerkesztő: Sarmasági Andrea Kispesti Gábor Áron Általános Iskola 1196 Budapest, Nádasdy utca 98., Tel: nadasdy.gaboraron@iskola.kispest.hu 1196 Budapest, Fő utca 143. Tel: gaboraron@iskola.kispest.hu honlapunk:

3 Vakáció Kedves Gyerekek! Végre eljött a pillanat, amire szeptember óta vártatok, itt az év vége, hamarosan kezdődik a nyári szünidő. Júniusban gyakorlatilag már csak két hetet kell kibírnotok, ráadásul a tanév utolsó két napján ballagás, illetve sportnap lesz, azaz tanítás nélküli napok. Megérdemlitek a pihenést, hiszen sokat tanultatok a tanév során, rengeteg szép versenyeredményt értetek el, amivel iskolánk hírnevét öregbítettétek. Még májusra is akadt belőle, ezt szokás szerint az Aktuálisban olvashatjátok. Utolsó tanévi számunkban egy picit összegyűjtöttük az elmúlt egy év történéseit a Régen volt, hogy is volt, Miért jó Gáboros ifinek lenni?, a Gáborosok a nagyvilágban című rovatainkban, azaz válogattunk interjúalanyaink legérdekesebb mondataiból. Szerencsére sok hírességet is meg tudtunk szólaltatni, akik közül sokan kapcsolódnak valahogyan iskolánkhoz. Nekik nagyon hálásak vagyunk az interjúkért, az iskolai látogatásukért. A hónap sztárja rovatunkban ezúttal felidézzük, hogy ŐK egyénenként milyen hasznos, megfontolandó tanácsot, üzeneteket küldtek számotokra a tanév során. De azért természetesen nem maradhat el a Ti mondtátok című rovat tanévi best of összeállítása. Most is voltak hónap tanulói, és búcsúznak a nyolcadikosok is, szeptembertől már velük nem találkozhatunk a suliban. Ennek apropóján Havassy Gergely írt egy búcsúzó szöveget. Az Életképekben ezúttal a 8. osztályosok állatkerti, illetve a 7. évfolyamosok erdélyi kirándulásáról láthattok képeket. A címlapon pedig Mi, a Gáborélet szerkesztői vagyunk, így búcsúzunk tőletek, és köszönjük meg az egész éves figyelmet. Reméljük, ősszel újra olvashatjátok a suliújságot! Nagyon szép nyarat kívánunk mindenkinek, és most már számoljuk együtt a napokat visszafelé: Ó IÓ CIÓ ÁCIÓ KÁCIÓ AKÁCIÓ- VAKÁCIÓ!!! Erdős Levente

4 Miért jó Gáboros ifinek lenni? Valahol mindannyiunkban ott van az örök gyerek. Amikor pedig egy táborozásról, egy közös farsangi táncról vagy sportolásról van szó, ez a gyerek kibontakozhat, és együtt szórakozhat a kicsikkel, akik így nem egy nevelőt vagy felügyelőt látnak bennünk, hanem egy partnert, akivel sokkal szívesebben szórakoznak. /Jakal György/ A tanulmányaim mellett nagyon szeretnék ifi maradni, mert egy olyan jó közösségre találtam, amit nem akarok elveszíteni. Az ifiség nagyon fontos része az események megszervezése, kitalálása és levezetése. Ez minden alkalommal egy nagy kihívás elé állít, és a munka rám eső részét úgy kell megoldanom, hogy a gyerekek élvezzék és szeressék. /Baráth Ádám/ Arra az elhatározásra jutottam, hogy óvó néni leszek. Azt hiszem, ezt az ihletet nem más, mint az ifiskedés adta.( ) Hihetetlen érzés, mikor délután én megyek a kishúgomért az iskolába, és egyszerre húsz gyerek rohan hozzám, hogy üdvözöljön, megöleljen, és huszadszor is megkérdezze, jövök-e idén is a táborba. /Varga Viktória/ Minden rendezvénynek van egy külön hangulata, és minden kemény munka, amit az év során végeztünk kifizetődik a Gábor Táborban. /Kalash Kristóf/

5 Régen volt, hogy is volt Sok idő telt már el azóta, amióta a Gábor Áron Általános Iskola először megnyitotta kapuit. Ahogy teltek az évek, úgy mentek és jöttek a diákok, akik közül a legtöbben még ma is szívesen emlékeznek vissza az itt eltöltött évekre. Rovatunkban nagyon sok érdekességet idéztek fel az egykori diákjaink. Ezekből szemezgettünk most a tanév végén. A tanítás két műszakban folyt, délelőttös és délutános műszakban. A délutáni tanítás 1 órától 6 óráig tartott. (Drgács Katalin, között járt iskolánkba) Kisdobosként alsó tagozatban kék nyakkendőt, 5-6. osztályban úttörőként pedig piros nyakkendőt kellett viselni. 7. osztálytól a nyakkendő helyett kék bársonyszalagot kellett a nyakunkba kötni. (Gregus Krisztina, között volt iskolánk tanulója) A diákok társadalmi munka keretében takarítást végezhettek, melybe beletartozott a tantermek ablakainak megpucolása, padok lemosása. (Szalai Károly között tanult intézményünkben) Szakkörök közül lányoknak volt szabás-varrás, én pedig bélyeggyűjtő szakkörre jártam. (Szászi István, között járt hozzánk) Nem tudom pontosan, milyen gépeken, és mi történik egy mai informatika órán, de csak remélni tudom, hogy már nem DOS-ban kell programot írni arra, hogy ha 4 zsömlét és 2 kiflit veszünk, az mennyibe fog kerülni, hogy aztán lazításképpen az óra utolsó perceiben a Paint-tel garázdálkodhassatok. (Sváb Tibor, 1994-től 1998-ig volt iskolánk tanulója) Itt volt egy szénbánya, oda jártam iskola mellett kokszolni, és 20 fillérért árultam egy zsák kokszot. Sajnos szüleim nem voltak gazdag emberek, mi pedig segítettük őket, ahogyan csak lehetett. De kis viperákat is gyűjtöttünk, amiért 1 pengőt kaptunk a kőbányai philaxia gyárban. Megtanultuk elfogni és befőttesüvegbe tenni őket, igaz, volt gyerek, akit megmart, és mire a mentők kiértek, már sajnos meghalt. (Az idén 90 éves Bíró Gyula bácsi, aki az 1930-as években járt iskolánkba) Mi még minden második szombaton jártunk iskolába, igaz, csak maximum 4 óra volt. (Klettner Roland, között tanult iskolánkban)

6 A hónap sztárjai üzenték Nektek: Babócsy Júlia Sok általános iskolát ismerek, de sehol nincs ilyen társasági élet, mint itt, mindenki számíthat a társaira, tanáraira. Csík Benedek Mindenkor, mindenből tanulnunk kell, hogy emberileg felemelkedjünk. Mindvégig ambiciózusnak kell lenni az életben, a körülmények változásához pedig igazodni. Nick Árpád A bánatból sokszor a hit tud kivinni, nekem pedig mindig is a sport volt a hitem. Hamar Dániel Mi nem azért zenélünk, hogy koncertezzünk, vagy a világot járjuk, hanem mert szeretünk zenélni.

7 Szurgent Lajos Azt vallom, hogy a szeretetet kell átadni ahhoz, hogy jobban teljesítsenek az emberek. Sztojka Ágnes Ahhoz, hogy valaki jó szakács legyen, szeretnie kell a főzést, és a legfőbb dolog, hogy legyen hozzá érzéke. Bayer Friderika Aki fiatal, azt hiszi, előtte az élet, mindent megtehet. De teljesítmény, szorgalom, elhivatottság nélkül ezek az évek olyan gyorsan elszaladnak, mint a tücsök meséjében a nyár. Kispál Róbert A sikerhez elsősorban kitartás, a játék iránti szeretet, sok-sok lemondás, a család támogatása szükséges, és elengedhetetlen a nyelvtudás is.

8 GÁBOROSOK A NAGYVILÁGBÓL MESÉLTÉK NEKTEK Az emberek itt sok csokit és sajtot esznek, Bern híres az évenként megrendezett hagymapiacról is. Sokat sportolnak az emberek, figyelnek az egészséges étkezésre és a környezetvédelemre. (Gaál Alexisz, Svájc) Itt nem az számít, honnan jöttél, sokkal inkább a teljesítményt és az eredményeidet nézik. Rengeteg probléma van itt is, de az emberek talán kevésbé pesszimisták, mint otthon. Persze nehéz általánosságban ilyet mondani, de a társadalom talán nyitottabb, befogadóbb, progresszívebb, mint otthon. (Juhász Zoltán, Anglia) Ha valaki itt albérletben lakik és minimálbért keres, amellett, hogy meg tud élni, még mindig félre tud tenni annyi pénzt, amiből például el tud menni nyaralni. (Simon Attila, Skócia) Tolerancia és nyitottság. Az ország múltját helyén tudják kezelni. Sírni fölösleges, meg nem történtté tenni nem lehet. Mit tehetünk? Tanulunk belőle, beszélünk róla, és nem hagyjuk, hogy újra megtörténhessen. Szerintem ez a helyes hozzáállás a saját, személyes életünkhöz is. (Boros Eszter, Németország) Itt befogadóak az emberek. Ismeretlenül is segítenek mindenben. Imádják a magyarokat. Az viszont köztudott, hogy ez fordítva sajnos nem mondható el. (Dékán Judit, Izrael) A hollandok kevesebb hangsúlyt fektetnek a hasukra. A mentalitásukban is a praktikusság, közvetlenség, függetlenség iránti vágy köszön vissza. (Balogh Nóra, Hollandia) Itt inkább a természetben lelhetjük örömünket, a turizmusból is sokkal több bevétel jön. (Cser Máté, Ausztria)

9 A hónap tanulói májusban Mervel Bence 8.a Azért tanulok, hogy ne legyek tudatlan, és legyen belőlem valaki. Kedvencem a kémia és a biológia. A Színes szavak szavalóversenyen 1. helyezést értem el, ide minden évben megyek elsős korom óta, és egy tavalyi 3. helyet kivéve mindig megnyertem. Otthon számítógépezni, fantasy-regényeket olvasni, vagy a kutyámmal játszani szeretek, felnőttként állatorvos szeretnék lenni. Szerettem ebbe a suliba járni, mert sok rendes tanár van itt, és itt van minden haverom. Bánhegyi Panna 7.b Fontos a tanulás, hogy sikeresek lehessünk az életben, és jó munkahelyünk legyen. Kedvenc tárgyaim a rajz, az angol és az ének. A helyi zeneiskolában fuvolázom, hangversenyeken lépek fel, de jövőre már az Egressy Béni Zeneművészeti Konzervatóriumba fogok járni. A zene a hobbim, bár rajzolni is szeretek. Felnőttként is zenével szeretnék majd foglalkozni, és szüleim is támogatnak ezen a pályán. Szerettem ide járni, kedvesek a tanárok, jól tanítanak, és a gyerekeket is kedveltem a suliban. Lakk Zsombor 4.b Azért tanulok, hogy a jövőben jó állásom, legyen, mindenre tudjak válaszolni, és én egyszerűen szeretek tanulni. Kedvenc tantárgyam a matek, délutánonként pedig a Pueblában focizom, illetve a KSI-ben judozom. Tagja voltam a Bozsik-tornán II. helyezést elért iskolai csapatnak is. Kötelességeim után legózom, vagy erősítek, felnőttként profi sportoló szeretnék lenni. A suli jó, mert játékosan tanulunk, és az osztálytársak is segítőek.

10 Búcsúzás Hogy őszinte legyek, nem volt rossz csak hosszú. Ez a nyolc év igencsak kitett magáért. Ezt nem negatív értelemben értem, inkább a tapasztalatszerzés szempontjából. Ez alatt az idő alatt tanáraink megtanították nekünk melyik a helyes út a sok közül és ezt kivétel nélkül mindig tudtuk, de sokszor nem azon mentünk, mert átkozottul göröngyös és nehéz volt. Így hát néha becsúszott egy-egy késés, vagy egy el nem készített házi feladat, esetleg egy meg nem tanult vers. Ilyenkor az embernek mindig eszébe jut, hogy milyen jó is lett volna inkább a helyes, vagy a helyesebb úton haladva megtanulni, vagy kicsit korábban elindulni De ez nem tart soká, egy fél óra múlva már el is felejtettük, és visszatért minden a normális kerékvágásba. Aztán ott volt a napközi, a házi feladat írás Ezt a legtöbben ellógni szerették volna. Mert minek megírni, ha reggel úgyis meglesz valakinek, akiéről lemásolhatjuk. De ilyenkor már elég magas szinten túltengett bennünk a kötelességtudat, így inkább megírtuk mintsem lemásoltuk. Mert bizony volt olyan, amikor nem volt meg senkinek, na akkor volt gáz. Rendkívül szemfüles tanáraink mindig (legalábbis az esetek nagytöbbségében) kiszúrták, és akkor megint csak visszakanyarodtunk a helyes, és a helyesebb utakhoz. Szerettem ide járni (nem csak a kaja miatt, amit szintén ki lehetne emelni, csak hát az idő véges) sok barátot szereztem, és többé-kevésbé a tanárokkal is kijöttem. Furcsa lesz majd nem ide járni. Fölkelni reggel, és ráeszmélni a nyári szünet első napján, hogy soha többé nem ülök majd be a szép, sárga falú termünkbe álmosan várni az első órát. Havassy Gergely 8.a

11 Ti mondtátok - Best of 1456-ban Nándorfehérváron, amikor meghallották a harangszót, tudták, hogy kész az ebéd Szent István felvette a kereszténységet, és elrendelte, hogy vasárnaponként mindenki járjon gyülibe Az ember nem a majmoktól származik, csak annak hasonmása Az ünnep egy nagyon találó kifejezés az ajándékozásra Az állattenyésztés úgy indult be, hogy az ősemberek befogták az állatokat, és azt gondolták, hogy ha mi is tudunk szülni, akkor ők is Napóleon a pápa jelenlétében megcsászározta magát... Az egysejtűek olyan parányi élőlények, amelyeket csak horoszkóppal lehet látni... Róma első császára Október volt... (Augustus helyett)

12 Aktuális Májusi eredmények: Színes szavak kerületi szavalóverseny: Mervel Bence (8. a) 1. helyezés Diósdi Judo tehetségkutató verseny: Lakk Zsombor (4. b) 1. helyezés Bozsik Labdarúgó torna, II. kcs: OTP Fáy Ádám Alapítvány flashmob verseny: 5.c osztály 1. helyezés (a győztes flashmob link: Taekwondo formagyakorlat országos bajnokság: Stelczer Noémi (5.c) Pál Klaudetta 4. hely MINDENKINEK GRATULÁLUNK!!! Nguyen Van Thien Gábor (5.b), Fábián Tamás (5.c), Horváth Levente (5.c), Farkas Gergely (4.b), Lakk Zsombor (4.b), Szántó Lénárd (3.a), Szegedi Noel (3.b), Jakab István (4.b), Gáspár Roland (4.a), Nguyen Doan Cuong Matyi (4.a), Kakas Csanád (3.a) 2. helyezés Júniusi program: - Nyelvi felmérés 6. és 8. osztályosoknak (jún. 11.) - Ballagás (jún. 12.) - Sportnap (június 15.) - Tanévzáró ünnepély (jún. 19.) Nyári szünet (jún. 16. aug. 31.) ABC matematikai tehetségkutató verseny: Lakk Zsombor (4. b) 3. helyezés

13 Ál l a t k e r t i S é t a

14 Er dé l y

15 Ke s ke nyj e s s i c a6. a St o j karo l a nd6. a

******************************************************************

****************************************************************** Els évfolyam 1. szám 2015. szeptember-október ****************************************************************** Ismét itt az iskolaújság! Újból létrejött a Lila Suli diáklapja! A közremköd fszerkesztk,

Részletesebben

Itt van az ősz...3. Miért jó Gáboros ifinek lenni?...4. Régen volt, hogy is volt...5. A hónap sztárja: Dian Ábel. 6. Gáborosok a nagyvilágban...

Itt van az ősz...3. Miért jó Gáboros ifinek lenni?...4. Régen volt, hogy is volt...5. A hónap sztárja: Dian Ábel. 6. Gáborosok a nagyvilágban... Gáborél et 2015okt óber I t tvanazősz! Sz t ár i nt er j úkovácsi kádámmal, avi deot onkapusával Ahősökköz t ünkj ár nak OKKöz pont banaz5. aosz t ál y Tartalomjegyzék Itt van az ősz.....3 Miért jó Gáboros

Részletesebben

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral VALÓSÁG Az alábbi interjúkból a pedagógus életút két állomásáról kaphatunk képet, egy mentortanár és egy pályakezdő pedagógus véleménye alapján. A beszélgetések főként a pedagógussá válás kezdeti szakaszáról,

Részletesebben

Vissza-és előretekintés

Vissza-és előretekintés Az igazi élmények mindig nyáron születnek, észrevetted? Talán mert nyíltabbak és bátrabbak vagyunk, talán a napsütés okozza, és a sok nyíló virág. Aztán jön az ősz, elkezdődik az iskola és az egész nyüzsgés

Részletesebben

PUSZTAFÖLDVÁRI HÍRMONDÓ

PUSZTAFÖLDVÁRI HÍRMONDÓ PUSZTAFÖLDVÁRI HÍRMONDÓ 2005. J Ú L I U S Tisztelt Pusztaföldvári Polgárok! Ez évben is megrendezésre került a Földvárak Találkozója, melyről már hírt adtunk. Így utólag el szeretném mondani Önöknek, hogy

Részletesebben

ÚJLENGYELI ÚJ SZÓ. Adó 1% Idén is sok szeretettel várunk minden kedves újlengyeli lakost! Mozogjunk együtt újra! 2016. május 25.

ÚJLENGYELI ÚJ SZÓ. Adó 1% Idén is sok szeretettel várunk minden kedves újlengyeli lakost! Mozogjunk együtt újra! 2016. május 25. Adó 1% Kérjük támogassa adója 1%-ával az újlengyeli egyesületeket! Újlengyeli Diáksport Egyesület Adószám: 18662010-1-13 Újlengyeli Polgárőr Egyesület Adószám: 18280702-1-13 Vatya Népe Hagyományőrző és

Részletesebben

JÓ GYAKORLATOK MEGOSZTÁSA

JÓ GYAKORLATOK MEGOSZTÁSA JÓ GYAKORLATOK MEGOSZTÁSA A jó gyakorlatok megosztása kiscsoportos munka keretében történt, az alábbi előre megadott témák mentén: Munkaerő-piaci igények, vállalati együttműködés, gyakorlati képzés Tanulási

Részletesebben

P E V I. Szemünk fényei. Színkeveréses virágültetés. Színes tojások Pilvax Színes 48. 2015. 1. szám

P E V I. Szemünk fényei. Színkeveréses virágültetés. Színes tojások Pilvax Színes 48. 2015. 1. szám P E V I 2015. 1. szám 2 0 1 5. A N E M Z E T K Ö Z I F É N Y É V E Fé n y e s e r e d m é n y e k Ve r s e n y e k Szemünk fényei Fa r s a n g Színkeveréses virágültetés Színes tojások Pilvax Színes 48

Részletesebben

Dabasi. helyzet. Bajnokcsapat! A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehetőséget kínál. 2016. április 3.

Dabasi. helyzet. Bajnokcsapat! A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehetőséget kínál. 2016. április 3. Dabasi - helyzet Az FC Dabas rendszeresen megjelenő kiadványa I. évfolyam. 8. szám Bajnokcsapat! A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehetőséget kínál. 2016. április 3. bajnokcsapataink Bajnok

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Kompetencia és performancia /Egy útkeresés tapasztalatai/

Kompetencia és performancia /Egy útkeresés tapasztalatai/ Kompetencia és performancia /Egy útkeresés tapasztalatai/ Oktatáspolitikai alapdokumentumok kívánják meg a ma iskolájától, hogy mielőbb jusson túl azon a tartalmi és módszertani váltáson, amit már maga

Részletesebben

Iskolagyűlés 2015.10.20.

Iskolagyűlés 2015.10.20. Iskolagyűlés 2015.10.20. Nagyon mozgalmas 2 hónap áll már mögöttünk, rengeteg csodaszép eredménnyel. És hol van még a tanév vége?! 2015.09.19-én, szombaton reggel a szokásokkal ellentétben tárva-nyitva

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK 1. SZÜLŐK: 1. A

TARTALOMJEGYZÉK 1. SZÜLŐK: 1. A 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. SZÜLŐK: 1. A kérdőívek kiosztásának és kitöltésének sikeressége 2. oldal 2. Miért döntött úgy, hogy gyermeke ebbe az iskolába járjon? 4. oldal 3. Szeretné-e gyermekét 8 évfolyamos

Részletesebben

2012. október Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola diáklapja

2012. október Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola diáklapja 2012. október Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola diáklapja XIV. évfolyam, V. szám Tartalom Bevezető szövegelés az új szerkesztőtől Az igazgatónő évnyitó beszéde Interjú az új igazgatóhelyettessel

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

A környék legjobb sulija

A környék legjobb sulija A környék legjobb sulija Szerintem minden diák egyetért velem, ha azt mondom, hogy egy jó suliban rengeteg a program. Persze az még jobb lenne, ha a gyerekeknek kellene tanítania a tanárokat, de ezt sajnos

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

,,Tele vagyunk fiatallal,,

,,Tele vagyunk fiatallal,, t a v a s z t ó l õ s z i g,,tele vagyunk fiatallal,, Vakáció, szabadidõ: mindannyiunk iskolája! A nyári, a családi, közösségi idõtöltés, a táborok, minden, ami nem az iskolában, nem a televízióban, nem

Részletesebben

A Varga Trans-FER UKSE hírlevele - 7.szám - 2005.02.27 10 éves az egyesület

A Varga Trans-FER UKSE hírlevele - 7.szám - 2005.02.27 10 éves az egyesület 10 éves az egyesület A rendszerváltozás első éveit, sőt inkább már a 80-as évek végét is az jellemezte, hogy a sportegyesületek többsége nagyon komoly anyagi problémákkal küzdött, nem egy közülük meg is

Részletesebben

Az alsó tagozaton kiadott serlegek a 2008/2009. tanévben Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium www.kig.hu

Az alsó tagozaton kiadott serlegek a 2008/2009. tanévben Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium www.kig.hu Az alsó tagozaton kiadott serlegek a 2008/2009. tanévben Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium www.kig.hu 1. félév Jó tanuló serleg Biró Adrienn (4.b) és Fülöp Lili (4.b) Adrienn kiemelkedő képességű,

Részletesebben

Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez

Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez Dr. Benedek Dezső Tudásra van szükségünk a túléléshez Mindenki számára világos, hogy új világrend van kialakulóban. Az óra ketyeg, az átállás közeledik attól függetlenül, hogy mennyi skandallumot, komplikációt

Részletesebben

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!!

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! A VAJDA PÉTER ÉNEK- ZENEI ÁLTALÁNOS ÉS SPORTISKOLA LAPJA 18. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 2012. JÚNIUS Botos Auróra 3.s JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! tartalom JÚNIUS 3 Kiváló Vajdások 4 Pedagógusnapra 5 Németországban Comeniussal

Részletesebben

EGÉSZSÉGNAP 4. Alsó tagozat PROGRAM TERV

EGÉSZSÉGNAP 4. Alsó tagozat PROGRAM TERV EGÉSZSÉGNAP 4. Alsó tagozat PROGRAM TERV Balatonszabadi, 2014. Szeptember 26. Pedagógiai célok Célunk, hogy a kialakított programokkal, játékainkkal gyermekeknek emlékezetes és vidám időtöltést, felhőtlen

Részletesebben

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével Nekem ez az életem Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével A patika igényesen felújított, orvosi rendelôknek is helyet adó épületben található a kisváros egyik terének sarkán. A

Részletesebben

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban?

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? A Jövô diákja Felkelni nehéz dolog, fél hét elôtt sosem sikerül. Az indulásig hátra lévô fél óra arra ugyan elég volna, hogy magamra rángassak valamit, aztán

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Ceglédbercel Község Önkormányzat Képviselő-testületének, valamint a Ceglédberceli Német Nemzetiségi Önkormányzatnak 2012. december 17-i Közmeghallgatásáról és Falugyűlésről 1 Készült:

Részletesebben

Örömre ítélve. Már jön is egy hölgy, aki mint egy

Örömre ítélve. Már jön is egy hölgy, aki mint egy Örömre ítélve Fotók: Gál Efraim Ha a drog egy fallal körbezárt város, akkor ki engedélyezi vagy tiltja a kijárást? Vajon ha az embernek több száz kulcsa lenne az örömhöz, bárhova bezárhatnák? Nem tudom.

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET gyerekeknek Ferrádi Hádi, a kis versenyautó Ismersz olyan meséket, amiben versenyautók vagy sportkocsik szerepelnek? Ismered például Villám McQueent?

Részletesebben

J u b ile u m i k ia d v á ny

J u b ile u m i k ia d v á ny 2012. jú liu s 22 29. 1. szám J u b ile u m i k ia d v á ny S t a t i s z t i k á k Diákmunka ez olyan, mint egy építőtábor - lehet hallani egy-egy elejtett szót a várban a látogatók szájából. Mi is az

Részletesebben

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám

CSENGŐSZÓ. A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám CSENGŐSZÓ A Császártöltési Német Nemzetiségi Általános Iskola diáklapja 2015/2016-os tanév 2. szám Készítették: A Diák-újságíró szakkör tagjai: Juhász Valentina, Jónás Levente, Flórián Zsolt, Prohászka

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum

Új Szöveges dokumentum Csodagyerekek Gondoljanak a kis Mozartra! Négyévesen felmászott a zongoraszékre, és megkomponálta első hangversenydarabját. Nos, Hodek Dávid és Martincsák Kata hasonlóan ritka tehetségek, csak őket a szüleik

Részletesebben

Elégedettségmérés és fenntartási javaslatok tanodai program működtetéséhez

Elégedettségmérés és fenntartási javaslatok tanodai program működtetéséhez Elégedettségmérés és fenntartási javaslatok tanodai program működtetéséhez Kerkai Jenő Népi Kulturális Tanoda TÁMOP-3.3.9.A-12/2-2012-0054 2015. június Tartalom: - A tanodai tanulók elégedettsége - A tanodai

Részletesebben

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból?

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból? Balczó Péter operaénekessel, a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház oszlopos tagjával, a nagykörúti Szamos Cukrászdában találkoztam. Észnél kell lenni, hiszen interjúalanyaimnak általában fogalmuk

Részletesebben

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj 14 tiszatáj TANDORI DEZSÕ Hitman Hitman nincs a szótárban, a szótárban nincs. De hát ember nem ad lónak olyan nevet, hogy Úgy Jól Ötvenen Túl. Nem ad, öreg, lónak ember olyan nevet, hogy... mondom. Mondja

Részletesebben

A 12. a osztályfőnöke 8 éven át Nagy Judit volt, aki így foglalta össze az elmúlt éveket:

A 12. a osztályfőnöke 8 éven át Nagy Judit volt, aki így foglalta össze az elmúlt éveket: A 12. a osztályfőnöke 8 éven át Nagy Judit volt, aki így foglalta össze az elmúlt éveket: 2008. szeptember 1-jén 32 kíváncsi, izgatott és talán egy kicsit megszeppent gyerek érkezett az 5.a osztályba.

Részletesebben

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje 173 Ecsédi Edit A diákok megismerése Az Egyéni Fejlődési Terv alkalmazásának tapasztalatai A Dobbantó program egyik fontos

Részletesebben

www.bekszi.hu kozponti@mail.bekszi.hu tel.: +36 (66) 444-511 fax: +36 (66) 430-793 5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. Munkanapló

www.bekszi.hu kozponti@mail.bekszi.hu tel.: +36 (66) 444-511 fax: +36 (66) 430-793 5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. Munkanapló www.bekszi.hu kozponti@mail.bekszi.hu tel.: +36 (66) 444-511 fax: +36 (66) 430-793 5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. OM azonosító: 200913 Nyilvántartási szám: 21012-2007 Felnőttképz. akkr. lajstromsz.:

Részletesebben

Aztán jó legyél! Panaszt ne halljak

Aztán jó legyél! Panaszt ne halljak Iskolatársak Aztán jó legyél! Panaszt ne halljak rád! Hangzott a kerítések felől az iskolába siető kisdiákok után, a szülői figyelmeztetés. A gyerekek siettek, mert fél 8-ra az osztályban kellett lenniük.

Részletesebben

Bolyai János Matematika Csapatverseny

Bolyai János Matematika Csapatverseny Éves összegzés (matematikaversenyek) Iskolánkban évtizedes múlttal mőködik a nívócsoportos oktatás magyar és idegen nyelv mellett matematikából is. A tanulók képesség szerinti bontásának eredményessége

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakközépiskolájának Dadi Tagintézményei

Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakközépiskolájának Dadi Tagintézményei Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakközépiskolájának Dadi Tagintézményei Tanulói kérdőívek értékelése, 2012 Az értékelés során a tavalyi évhez hasonlóan különválasztottam az alsó

Részletesebben

"Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval

Soha nem érzem, hogy itt a plafon - Interjú Bánsági Ildikóval "Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval 2014. augusztus 26. kedd, 07:00 "Mindig büszke voltam, ha valami újra hívtak. Soha nem érzem, hogy itt a plafon, hanem inkább azt, hogy szeretnék

Részletesebben

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges.

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Kedves Olvasó! Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Eredetileg egy barátomnak akartam segíteni, aki egyik napról a másikra

Részletesebben

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) A tények: Időpont: 2012. október 10 13. Helyszínek, látnivalók, programok: Dachau: koncentrációs tábor megtekintése Strasbourg: angolosok: részvétel

Részletesebben

10 2010. December BOLDOG, BÉKÉS KARÁCSONYT!

10 2010. December BOLDOG, BÉKÉS KARÁCSONYT! 10 2010. December 34. Tunéziai es japán autójelzések. 35. Saját kezűleg.37. Tinédzserek tévéműsora. 38. Kennel része!40.ittrium,kén. 41. Zavart Ede. 43. Írógéppel kimásol. 45. Paul (1879-1940) svájci festőművész.

Részletesebben

ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA

ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA ERASMUS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ SANTIAGO DE COMPOSTELA Turizmus-vendéglátás szak Idegenforgalom és szálloda szakirány 2013/14. II. szemeszter/nappali Varga B. Veronika Varga B. Veronika vagyok, a Nyugat-Magyarországi

Részletesebben

ÉV VÉGÉN KIOSZTOTT SERLEGEK

ÉV VÉGÉN KIOSZTOTT SERLEGEK ÉV VÉGÉN KIOSZTOTT SERLEGEK Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium Alsó tagozat 2009/2010. tanév 4.B osztály A kis csapat minden tagja fogékony a művészetekre. A négy év során rengeteg színvonalas műsort

Részletesebben

rajz: Balogh Oszkár I. évfolyam - 3. szám, 2014. december - január

rajz: Balogh Oszkár I. évfolyam - 3. szám, 2014. december - január rajz: Balogh Oszkár I. évfolyam - 3. szám, 2014. december - január MegérkezettaMikulás! Kedves Olvasó! A karácsony közeledtével mindenki szívében megerősödik a szeretet érzése. Végiggondoltad már, mi is

Részletesebben

DOLGOZNI CSAK PONTOSAN SZÉPEN

DOLGOZNI CSAK PONTOSAN SZÉPEN Édesapám nagyon figyelt arra annakidején, hogy átvegyek tõle bizonyos stílusjegyeket, amelyek csak rá voltak jellemzõek, mert úgy érezte, így viszem tovább igazán a hagyományt DOLGOZNI CSK PONTOSN SZÉPEN

Részletesebben

M ár meg isházasodik, ha tizenöt-tizenhat éves

M ár meg isházasodik, ha tizenöt-tizenhat éves M ár meg isházasodik, ha tizenöt-tizenhat éves Mióta van itt, itt született T-n? Én T-n születtem, idevalósi vagyok, és1989 júniusától vagyok iskolaigazgató. Hány roma gyerek jár körülbelül az iskolába

Részletesebben

Debrecen Poétái. Debrecen Poétái. I.évfolyam 1.szám 2010 november. Ady Endre. Csokonai Vitéz Mihály. Kölcsey Ferenc. Arany János.

Debrecen Poétái. Debrecen Poétái. I.évfolyam 1.szám 2010 november. Ady Endre. Csokonai Vitéz Mihály. Kölcsey Ferenc. Arany János. Debrecen Poétái Ady Endre Csokonai Vitéz Mihály Kölcsey Ferenc Arany János Tóth Árpád I.évfolyam 1.szám 2010 november Készítette: 11.D Szerkesztők: Rabb Franciska, Nádró Veronika, Zámbó Gabriella, Olexa

Részletesebben

Visszajelzések osztályoktól

Visszajelzések osztályoktól Visszajelzések osztályoktól 2014. 06. 18-ai napot töltöttük Önöknél. 3-8.osztályos tanulókkal. Már a szervezésben is rendkívül rugalmasan kezelték a kéréseimet a programokkal kapcsolatosan. Ezt tovább

Részletesebben

RÓLUNK SZÓL V.év. 5.szám

RÓLUNK SZÓL V.év. 5.szám VVILONYA RÓLUNK SZÓL 2009 V.év. 5.szám Kiadja: 8194 Vilonya, Hétvezér u.22. http://www.vilonya.eu e-mail: vilonyaert@vilonya.eu Testvértelepülésünk Nyitracsehi EGY KÖZSÉG A TÉRKÉPEN: VILONYA, DE NEKÜNK

Részletesebben

Cukimami én idős motiváció:

Cukimami én idős motiváció: Cukimami s én idő ió: c motivá Énidó Kezdjük ott, hogy miért is fontos, az Énidő; Magad miatt, mert kell, hogy érezd; az anyasággal nem veszítetted el a nőiességedet, azt, hogy egy önálló és utánozhatatlanul

Részletesebben

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: ISB/54-1/2012. ISB-18/2012. sz. ülés (ISB-77/2010-2014. sz. ülés)

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: ISB/54-1/2012. ISB-18/2012. sz. ülés (ISB-77/2010-2014. sz. ülés) Ikt. sz.: ISB/54-1/2012. ISB-18/2012. sz. ülés (ISB-77/2010-2014. sz. ülés) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának 2012. július 2-án, hétfőn, 11 óra

Részletesebben

Kiemelkedő versenyeredményeket elért tanulók (2008/2009.tanév) Országos 1-10. helyezett Fővárosi 1-10. helyezett Kerületi 1-6.

Kiemelkedő versenyeredményeket elért tanulók (2008/2009.tanév) Országos 1-10. helyezett Fővárosi 1-10. helyezett Kerületi 1-6. Kiemelkedő versenyeredményeket elért tanulók (2008/2009.tanév) Országos 1-10. helyezett Fővárosi 1-10. helyezett Kerületi 1-6. helyezett Név Osztály Verseny ág (szint) Eredmény Felkészítő tanár Tallósi

Részletesebben

Ügyeskedj! Kalendárium. Természetrajz. Gyerekszemmel. Mese. Hangyaboly. - Gondolkozz! Oldd meg! - Június - Nyárelõ, Szent Iván hava. - Itt a nyár!

Ügyeskedj! Kalendárium. Természetrajz. Gyerekszemmel. Mese. Hangyaboly. - Gondolkozz! Oldd meg! - Június - Nyárelõ, Szent Iván hava. - Itt a nyár! 2005. június A Magyar Máltai Szeretetszolgálat játszótereinek lapja V. évf. 6. szám - Hurrá, nyaralunk! - Kalendárium - Június - Nyárelõ, Szent Iván hava Természetrajz - Földieper, katica Mese - Ez aztán

Részletesebben

Badacsonytomaj, 2013. február Csizmarik Béláné igazgató

Badacsonytomaj, 2013. február Csizmarik Béláné igazgató Tisztelt Szülők! Gyermekük életében hamarosan bekövetkezik a nagy változás: iskolás lesz. Szülőként én is átéltem ennek az időszaknak minden izgalmát, szorongását, teli ezernyi kérdéssel: Vajon hogy boldogul

Részletesebben

Eötvös-nap 2011 CSOMÓ. Csak Okosan Minden Órán

Eötvös-nap 2011 CSOMÓ. Csak Okosan Minden Órán CSOMÓ Csak Okosan Minden Órán A Fejér Megyei Önkormányzat Eötvös József Szakképző Iskolájának diákújságja 2011. szeptember október Eötvös-nap 2011 198 évvel ezelőtt, 1813. szeptember 3-án született iskolánk

Részletesebben

IGE. rovat. Lelki percek

IGE. rovat. Lelki percek A nyíradonyi Szent Mihály Görögkatolikus Általános Iskola lapja I. évfolyam, 1. szám Nyíradony, 2011. október Lelki percek Papp Miklós lelki igazgató rovata Ha azt mondod egy embernek: milyen nagyszerű

Részletesebben

A beszélgetésen részt vett Erdélyi Klári és Farkas István

A beszélgetésen részt vett Erdélyi Klári és Farkas István A révész A belső újjászületés felé vezető út felébredést követel, mindenekelőtt annak megakadályozását, ami az önmagam megerősítésében áll. Ez egy döntő próba. Nem lehet egyezkedés az igazsággal. Ez az,

Részletesebben

BÁRKA HÍRMONDÓ. Tartalom. Tavaszköszöntı. 2008 Tavasz, I. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM Mevisz 1085 Üllıi út 24., www.mevisz.hu BEKÖSZÖNTİ

BÁRKA HÍRMONDÓ. Tartalom. Tavaszköszöntı. 2008 Tavasz, I. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM Mevisz 1085 Üllıi út 24., www.mevisz.hu BEKÖSZÖNTİ 2008 Tavasz, I. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM Mevisz 1085 Üllıi út 24., www.mevisz.hu BEKÖSZÖNTİ Itt a várva várt tavasz! Újjáéled a természet, virágba borul minden. Húsvét új erejével elkezd lüktetni az élet, amely

Részletesebben

2013. OKTÓBER HAVI PROGRAM ÉRTÉKELÉSE

2013. OKTÓBER HAVI PROGRAM ÉRTÉKELÉSE 2013. OKTÓBER HAVI PROGRAM ÉRTÉKELÉSE Október 1-jén a zenei világnap alkalmából fellépő Újfehértói Fúvószenekar nagy sikerű koncertet adott iskolánkban a város kulturális napi rendezvényeinek keretein

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Egercsehi és Szúcs, Községi Önkormányzatok Képviselő-testületeinek 2011. február 2-án 14 00 órakor tartott együttes ülésén, az Egercsehi Polgármesteri Hivatalban Határozatok

Részletesebben

IX. évfolyam I. szám 2011. március Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa. Önkormányzati hírek

IX. évfolyam I. szám 2011. március Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa. Önkormányzati hírek Benei Hírmondó IX. évfolyam I. szám 2011. március Ladánybene Polgármesteri Hivatalának Információs Kiadványa Önkormányzati hírek Az önkormányzat képviselő-testülete 2011. február 14-én testületi ülést

Részletesebben

Lázár Tibor, a budapesti Szent István Gimnázium igazgatója

Lázár Tibor, a budapesti Szent István Gimnázium igazgatója VALÓSÁG 279 2005-től az Oktatási Minisztérium ismét igen jelentős változtatást vezet be a közoktatásba, nevezetesen a kétszintű érettségit, amely nemcsak a középfokú oktatást zárja le, hanem a felsőfokú

Részletesebben

Azonosító: ART20 2011 12 31 Lelkednek sem Art egy kis táplálék. Kedves Olvasó!

Azonosító: ART20 2011 12 31 Lelkednek sem Art egy kis táplálék. Kedves Olvasó! Azonosító: ART20 2011 12 31 Lelkednek sem Art egy kis táplálék Kedves Olvasó! Ha olvasod a levelem, akkor máris jól kezdődik a 2012-es év: - mert túlélted a tavalyit, - mert jól vagy és van időd levelemet

Részletesebben

Lelkészi jelentés a 2012. évről

Lelkészi jelentés a 2012. évről Lelkészi jelentés a 2012. évről Egy idős néni a gyülekezetből azt mondta- szinte csak magának félhangosan- hogy nem jó már ez a világ ahol mindenkinek olyan sok dolga van hogy nincs már ideje az embereknek.

Részletesebben

Reméljük tetszik. Ez a kiadvány könnyen olvasható formában készült.

Reméljük tetszik. Ez a kiadvány könnyen olvasható formában készült. ! Ezt a füzetet neked készítettük. A füzet könnyen olvasható, így bármikor te is el tudod olvasni. Segítünk neked, hogy megismerd magad. Segítünk, hogy dönteni tudj vagy segítséget merj kérni. Képekkel

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Pitvaros Község Önkormányzati Képviselőtestületének 2009. augusztus hó 6. napján megtartott rendkívüli üléséről. Jelen vannak: Dénes László polgármester Siket Sándor alpolgármester

Részletesebben

Beszélgetés Nyitrai Kálmánnéval, a szolnoki Korona Patika vezetôjével

Beszélgetés Nyitrai Kálmánnéval, a szolnoki Korona Patika vezetôjével Bôrönd és homeopátia Beszélgetés Nyitrai Kálmánnéval, a szolnoki Korona Patika vezetôjével Takaros, barátságos épület egy árnyas, csen des kis utca végén, ahol az, nem messze a városközponttól, egy fôútvonalba

Részletesebben

Többségi nyelvű iskolaválasztás székelyföldi magyar nemzetiségű diákok körében

Többségi nyelvű iskolaválasztás székelyföldi magyar nemzetiségű diákok körében Márton János Többségi nyelvű iskolaválasztás székelyföldi magyar nemzetiségű diákok körében 1. Bevezető, előzmények A kisebbségi iskolaválasztás kérdéskörét egy 2012-ben készült kutatás keretében már vizsgáltuk:

Részletesebben

2011_ 11, 12. ISSN 1216-8890 1080 Ft

2011_ 11, 12. ISSN 1216-8890 1080 Ft 2011_ 11, 12 k o r t á r s m ű v é s z e t i f o l y ó i r a t B u d a p e s t ISSN 1216-8890 1080 Ft Kifordulok önmagamba val beszélget Schmal Róza Schmal Róza: A festményeidhez különböző irányokból lehet

Részletesebben

Kedves diákok! Az ipolybalogi alapiskolások lapja X. évfolyam 2008. november 1. szám

Kedves diákok! Az ipolybalogi alapiskolások lapja X. évfolyam 2008. november 1. szám Az ipolybalogi alapiskolások lapja X. évfolyam 2008. november 1. szám Kedves diákok! Az idei évben is sorra kerül a már hagyományosnak mondható Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat, mellyel célunk egyrészt

Részletesebben

LEVÉL A VERESEGYHÁZI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG ÉLETÉRŐL. Családszinódus után

LEVÉL A VERESEGYHÁZI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG ÉLETÉRŐL. Családszinódus után LEVÉL A VERESEGYHÁZI KATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG ÉLETÉRŐL XV. évfolyam 8. szám 2015. november Családszinódus után 2015. október 4-25. között tartották Rómában a XIV. Püspöki Szinódust, melynek témája a család

Részletesebben

Szakmai gyakorlat, Hollandiában

Szakmai gyakorlat, Hollandiában Szakmai gyakorlat, Hollandiában (2012.10.27-2012.11.24) Varga Vanessza Ágnes (leendő) Gyógypedagógiai asszisztens Hol is kezdjem Olyan sok élményben volt részem ez alatt a négy hét alatt, hogy a hazaérkezésem

Részletesebben

Győri Móra Ferenc Általános Iskola és Szakközépiskola MUNKATERVE 2015/2016. tanév

Győri Móra Ferenc Általános Iskola és Szakközépiskola MUNKATERVE 2015/2016. tanév Ikt.szám: 591/2015. Győri Móra Ferenc Általános Iskola és Szakközépiskola MUNKATERVE 2015/2016. tanév A tanév legfontosabb pedagógiai feladatai: 1.) Hatékony és következetes módszerekkel a tanulói és dolgozói

Részletesebben

KRISTON LÍVIA ÉS VARGA ESZTER A FELSŐOKTATÁSBAN TANULÓ ROMA HALLGATÓK MOTIVÁCIÓI ÉS

KRISTON LÍVIA ÉS VARGA ESZTER A FELSŐOKTATÁSBAN TANULÓ ROMA HALLGATÓK MOTIVÁCIÓI ÉS KRISTON LÍVIA ÉS VARGA ESZTER A FELSŐOKTATÁSBAN TANULÓ ROMA HALLGATÓK MOTIVÁCIÓI ÉS JÖVŐTERVEI 1 A cigányság a magyar társadalom legnagyobb létszámú etnikai csoportjává vált az elmúlt évtizedekben. (VALUCH,

Részletesebben

Eredményeink 2014/2015. I. félévében

Eredményeink 2014/2015. I. félévében Eredményeink 2014/2015. I. félévében Tanulmányi versenyek Kerületi szavalóverseny Sallai-Dintsér Marcell 1.b ezüst Kórádi Gáborné Schálik Barbara 2.a ezüst Vajda Eszter Halgass Benedek 2.b ezüst Polizosz

Részletesebben

Magyarnak maradni Egy település (város/község) közösségének küzdelme napjainkban iskolái, kulturális élete szinten tartásáért.

Magyarnak maradni Egy település (város/község) közösségének küzdelme napjainkban iskolái, kulturális élete szinten tartásáért. Kiss Alexandra II. Rákóczi Ferenc Főiskola, Beregszász II./B Magyarnak maradni Egy település (város/község) közösségének küzdelme napjainkban iskolái, kulturális élete szinten tartásáért. Kiss Alexandrának

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV a bizottság 2009. június 29-én megtartott ülésérıl

JEGYZİKÖNYV a bizottság 2009. június 29-én megtartott ülésérıl SZANK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK OKTATÁSI, MŐVELİDÉSI ÉS SPORT BIZOTTSÁGA 4/2009. JEGYZİKÖNYV a bizottság 2009. június 29-én megtartott ülésérıl Határozatok száma: 5-6. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Váci püspök: Együtt kell élni a gazdasági bevándorlókkal is 2015. January 21.

Váci püspök: Együtt kell élni a gazdasági bevándorlókkal is 2015. January 21. Váci püspök: Együtt kell élni a gazdasági bevándorlókkal is 2015. January 21. A katolikus egyházban nagyobb figyelmet kap a templomok tatarozása, mint a hit gyakorlása és a szolgálat. Az egyháznak, ahogy

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Hort Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. június 19-én megtartott üléséről

JEGYZŐKÖNYV. Készült: Hort Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. június 19-én megtartott üléséről JEGYZŐKÖNYV Készült: Hort Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. június 19-én megtartott üléséről Határozat Tárgya: száma: 70/2013. (VI.19.) Beszámoló a Batthyány József Általános Iskola 2012/2013-as

Részletesebben

A politikai és a szakmai vezetés találkozása volt a motor

A politikai és a szakmai vezetés találkozása volt a motor Bánszky Pál A politikai és a szakmai vezetés találkozása volt a motor Ön nem kecskeméti, mégis nagyon sokat tett az utóbbi évtizedekben Kecskemét város kulturális életéért. Honnan származik, hogyan került

Részletesebben

Üzenet. Kedves Testvérek!

Üzenet. Kedves Testvérek! Üzenet A Prágai Református Missziói Gyülekezet Hetilapja IV. Évfolyam 40. szám, 2011. okt. 2. Kedves Testvérek! Tamás, a hitetlen így ment át a köztudatba, és lett belőle szólás. Azonban ahogyan a hit,

Részletesebben

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Berekfürdő Községi Önkormányzat 5309 Berekfürdő, Berek tér 15. Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Készült:

Részletesebben

Őrbottyán Város Önkormányzat Képviselő-testülete Humánügyi Bizottságának 2015. szeptember 24-én, csütörtökön 14:00 órakor megtartott rendes ülésének

Őrbottyán Város Önkormányzat Képviselő-testülete Humánügyi Bizottságának 2015. szeptember 24-én, csütörtökön 14:00 órakor megtartott rendes ülésének Őrbottyán Város Önkormányzat Képviselő-testülete Humánügyi Bizottságának 2015. szeptember 24-én, csütörtökön 14:00 órakor megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve 117/2015. (IX. 24.) számú határozata a

Részletesebben

Szeretettel köszöntjük kedves olvasóinkat a MOHAI HÍRMONDÓ IV. évfolyam 3. számának megjelenése alkalmából!

Szeretettel köszöntjük kedves olvasóinkat a MOHAI HÍRMONDÓ IV. évfolyam 3. számának megjelenése alkalmából! Itt van az ősz, itt van újra, szép, mint mindig énnekem. Tudja Isten, hogy mi okból szeretem, de szeretem. Szeretettel köszöntjük kedves olvasóinkat a MOHAI HÍRMONDÓ IV. évfolyam 3. számának megjelenése

Részletesebben

Életfa. 2008. m á j u s. // A Szent Kereszt Templomigazgatóság lelki útravalója //

Életfa. 2008. m á j u s. // A Szent Kereszt Templomigazgatóság lelki útravalója // Életfa // A Szent Kereszt Templomigazgatóság lelki útravalója // Új Pünkösd Az Atya szeretet végtelen, Mindig segít az embereken. Már Ádámnak megmondta: Ember küzdj, és bízva bízzál Én nem hagylak el téged

Részletesebben

Kézipatika. az ország tetején. Beszélgetés Zorkóczy Ferenc háziorvossal, a mátraszentimrei kézigyógyszertár kezelôjével.

Kézipatika. az ország tetején. Beszélgetés Zorkóczy Ferenc háziorvossal, a mátraszentimrei kézigyógyszertár kezelôjével. Kézipatika az ország tetején Mátraszentimre Magyarország legmagasabban átlagosan 800 méteren fekvô önálló települése. Hivatalosan még öt települést foglal magában: Mátraszentistvánt és Mátraszentlászlót,

Részletesebben

NYÍLT LEVÉL TESTVÉREIMHEZ

NYÍLT LEVÉL TESTVÉREIMHEZ A Botorka Néptáncfesztivál kiadványa Publicaţia Festivalului de Dansuri Populare Botorka 1. szám numărul 2, 2014 október 25 NYÍLT LEVÉL TESTVÉREIMHEZ Köszönöm Nektek, Testvéreim, szerte a Kárpátmedencéből!

Részletesebben

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk?

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? 2013. február 6., 11:00 Sorozatunkban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen ebben az évadban végzősöket, Novák Eszter és Selmeczi György zenés szakirányú osztályának

Részletesebben

Szent Mór-zsák különszám

Szent Mór-zsák különszám Szent Mór-zsák különszám 2015. július 2 Szent Mór-zsák különszám 2015. július Szent Mór-zsák különszám 2015. július 3 4 Szent Mór-zsák különszám 2015. július MESÉLŐ TÁRGYAK NYOMÁBAN; baranyai népművészet,

Részletesebben

SIÓAGÁRDI KRÓNIKA VIII. ÉVFOLYAM 1. SZÁM

SIÓAGÁRDI KRÓNIKA VIII. ÉVFOLYAM 1. SZÁM Sióagárd Község Önkormányzata 2014. JANUÁR VIII. ÉVFOLYAM 1. SZÁM LELKI ÚTRAVALÓ 2. oldal AZ ÖNKORMÁNYZAT TÁJÉKOZTATÁSA 3. oldal FELHÍVÁS - SIÓAGÁRDI ÉRTÉKTÁR 4. oldal MEGHÍVÓ RENDEZVÉNYEKRE 5. oldal KILIÁN

Részletesebben

EGÉSZSÉGNAP 3. Alsó tagozat PROGRAMTERV

EGÉSZSÉGNAP 3. Alsó tagozat PROGRAMTERV EGÉSZSÉGNAP 3. Alsó tagozat PROGRAMTERV Balatonszabadi, 2014. június 12. Pedagógiai célok Célunk a környezettudatos nevelés: a tudatos szelektív hulladékgyűjtés jelentőségére való figyelemfelkeltés. Hisz

Részletesebben

2013. OKTÓBER XIX. ÉVFOLYAM 10. SZÁM

2013. OKTÓBER XIX. ÉVFOLYAM 10. SZÁM 2013. OKTÓBER XIX. ÉVFOLYAM 10. SZÁM ÖNKORMÁNYZATI HÍREK Horváth István polgármester Pályzati felhívás BURSA HUNGARICA ösztöndíjra A Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjprogram keretében új pályázati

Részletesebben

KÖZELKÉP. Segitő jogász. Beszélgetés a hetvenéves dr. M észáros Józseffel

KÖZELKÉP. Segitő jogász. Beszélgetés a hetvenéves dr. M észáros Józseffel Segitő jogász Beszélgetés a hetvenéves dr. M észáros Józseffel Dr. Mészáros József nyugalmazott ezredes hetven esztendősen is aktívan dolgozik. 1958 óta vesz részt a büntetés-végrehajtásra vonatkozó jogszabályok

Részletesebben

DOKUMENTUM. EDUCATlO 1995/3 DOKUMENTUM pp. 555-560.

DOKUMENTUM. EDUCATlO 1995/3 DOKUMENTUM pp. 555-560. DOKUMENTUM Az EDUCATIO dokumentumrovata ezúttal az ún. "Nemzetközi Érettségi" magyar leírását közli. A szöveget a nemzetközi érettségire való felkészítést és megméretést kísérleti jelleggel ellátó Karinthy

Részletesebben

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban JuGáWi 7.A 2010. december-2011. január Női Kézilabda Európa Bajnokság Amiről szó van az újságban: Rövidpályás Úszó Világbajnokság Férfi Kézilabda Világbajnokság Adventi műsor Mikulás-buli az osztályban

Részletesebben

ÁSZÁRI HÍREK 2 0 0 9. M Á R C I U S - Á P R I L I S

ÁSZÁRI HÍREK 2 0 0 9. M Á R C I U S - Á P R I L I S ÁSZÁRI HÍREK 2 0 0 9. M Á R C I U S - Á P R I L I S POLGÁRMESTERI HIVATAL HÍREI Tájékoztató a képvisel-testület 2009.03.17.-i ülésérl Március 17.-én kedden 15.00-kor tartott ülést a képvisel-testület,

Részletesebben