3.2.2 Közvetlen Értékesítők Szövetsége

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "3.2.2 Közvetlen Értékesítők Szövetsége"

Átírás

1 3.2.2 Közvetlen Értékesítők Szövetsége A közvetlen értékesítés egyik történelmi csúcspontja hazánkban, amikor 1993 áprilisában létrehozzák a Közvetlen Értékesítők Szövetsége, a Fogyasztónál, a Fogyasztóért nonprofit szervezetet. Fő feladatai: 1. Elősegítse a közvetlen értékesítési szakma elfogadtatását. 2. Tagcégei számára érdekképviseletet biztosítson. 3. Segítse a fogyasztókat, hogy megismerjék a közvetlen értékesítés előnyeit és felismerjék, melyek a megbízható, az Etikai Kódex szerint tevékenykedő cégek. Közvetlen Értékesítők Szövetségének jelenlegi tagcégei: 1. AMC Magyarország Kft 2. AMWAY Hungaria Marketing Kft 3. AVON Cosmetics Hungary Kft 4. GNLD International Kft 5. HERBALIFE Magyarország Kereskedelmi Kft 6. LUX Hungária Kft 7. FLAVON Group Kereskedelmi és Szolgáltató Kft 8. NU SKIN Eastern Europa Kft 9. ORIFLAME Hungary Cosmetics Kft 10. SUNRIDER Hungary Kft 11. TIENS Hungary Kft 12. TUPPERWARE Kereskedelmi Kft 13. ZEPTER International Ungarn Kft A Közvetlen Értékesítők Szövetségének a honlapján értékes adatokra bukkantam, amelyek a szakma értékét és fontosságát bizonyítják számunkra. A következőkben ezeket szeretném csokorba gyűjteni. ( A közvetlen értékesítés társadalmi és gazdasági szerepe A közvetlen értékesítés Magyarországon A Közvetlen Értékesítők Szövetségének tagcégei az elmúlt években folyamatosan több, mint 200 ezer embernek biztosítottak pénzkereseti és munkalehetőséget ben a magyar termékforgalmazók 87%-a részmunkaidőben foglalkozott a közvetlen értékesítéssel, de már közel 30 ezer ember így épített magának sikeres üzletet. A Szövetség tagcégeinek az árbevétele az elmúlt 15 évben folyamatosan nőtt és ben már a 60 milliárd forintot is meghaladta. A pénzügyi mutatók mellett hangsúlyozni érdemes a tagvállalatok társadalmi szerepvállalását is.

2 A közvetlen értékesítés Európában A Közvetlen Értékesítők Európai Szövetsége (FEDSA) 2007-ben felmérést készített a közvetlen értékesítésről. A kutatást a brit Ipsos MORI cég végezte az Európai Unió 7 tagországában, ahol 43 cég 2800 termékforgalmazóját kérdezték meg. A felméréssel elgondolkodtató eredmények születtek: * A disztribútorok döntő többsége nő (83%) A közvetlen értékesítésben dolgozók nemek szerinti aránya Európában 17% 1 Férfi 1 Nő 83% Forrás: * A disztribútorok főként kiegészítő tevékenységként végzik ezt a pénzkereseti tevékenységet * A disztribútorokra jellemző, hogy önálló vállalkozóként dolgoznak * A termékforgalmazók 25%-ának egyáltalán nem volt munkája, mielőtt belekezdett a közvetlen értékesítésbe * Az értékesítők jelentős része 35 év feletti (73%)

3 A közvetlen értékesítésben dolgozók kor szerinti megoszlása Európában 20% 10% 27% év év év 4 60 év feletti 43% Forrás: * A megkérdezett disztribútorok 46%- a felsőfokú végzettséggel rendelkezik A közvetlen értékesítésben dolgozók végzettség szerinti megoszlása Európában 10% 28% 44% 1 Középiskola 2 Főiskola 3 Egyetem 4 Egyéb 18% Forrás: A Tanácsadókat megkérdezték, hogy MIÉRT KEZDTÉK EL EZT A TEVÉKENYSÉGET? A következő válaszok születtek: A jövedelem, extra pénzkereset megteremtése a megkérdezettek 49%-át motiválta. A válaszadók 30% emelte ki a termék szeretetét és a választott véghez való vonzódását. 26%-a tartotta fontosnak a rugalmasság és a függetlenség lehetőségét ebben a szakmában. A megkérdezettek 20%-a az emberi kapcsolatok értéke, új kapcsolatok születése miatt kezdte el a tevékenységet. A karrierlehetőség mindösszesen a megkérdezettek 15%-nál volt fontos. 6% azért indította el a közvetlen értékesítésben a karrierjét, mert korábban már volt termékforgalmazó. 4% emelte ki a családi okot a munkavégzés elindításáért és a személyes fejlődés lehetőségét mindösszesen 3% tanácsadó emelte ki, mint motiváló tényezőt. Az utolsó kategória az egyéb volt, ahová 8% felmérési adat került.

4 Európában a közvetlen értékesítés éves forgalma 2007-ben meghaladta a 20 milliárd eurót, és ez az európai kiskereskedelmi forgalom közel 3%- át jelenti. Európában a termékforgalmazói munka 2007-ben több mint 9 millió embernek biztosított olyan vállalkozási lehetőséget, melyet minimális költséggel kezdhettek el. Az Európai Unió foglalkoztatási stratégiáját tekintve megállapítható, hogy a közvetlen értékesítés sikeresen hozzájárul az abban megfogalmazott prioritások megvalósításához, mint például: a nők foglalkoztatása, az idősebb munkavállalók foglalkoztatása, a vállalkozóvá nevelés, a mikro vállalkozások fejlesztése és a rugalmas munka lehetősége A közvetlen értékesítés a világban A Közvetlen Értékesítők Szövetségének honlapján a Világszövetségről, a World Federation of Direct Selling Associations (WFDSA) szervezetről is sokat mondó adatokat találtam ben a Világszövetség tagságát alkotó 49 ország forgalmi adatai összesítve elérték a 109 milliárd amerikai dollárt. Érdekes megjegyezni, hogy az értékesítési árbevétel 80%-át 8 piac adja, melyeket az alábbi táblázatban mutatják meg számunkra: A közvetlen értékesítés a világban árbevétel megoszlás alapján (milliárd USD) 8,3 6,9 3,6 3,6 3,1 8,8 20,4 32,2 1 USA 2 Japán 3 Dél-Korea 4 Németország 5 Brazília 6 Mexikó 7 Egyesült Királyság 8 Olaszország Forrás:

5 3.4 Közvetlen értékesítésben dolgozó legfontosabb érzelmi kompetenciája Legfontosabb érzelmi kompetenciák kiemeléshez elsőként két kérdést fogalmaztam meg magamnak. Ezek így szólnak: Miért előnyös a vevőnek közvetlen értékesítésben vásárolni? Miért előnyös közvetlen értékesítésben dolgozni? A kérdésekre válaszolva szeretnék egy összefoglalást tenni, majd ebből az összegzésből eljutni azokhoz a legfontosabb érzelmi kompetenciákhoz, amelyeket én saját tapasztalataimból érzek és a közvetlen értékesítőkkel folytatott beszélgetésekből megéreztem, kihallottam Miért előnyös a vevőnek közvetlen értékesítésben vásárolni? A legfontosabb érzelmi kompetenciák összegyűjtéséhez a vevőt ismerni kell és a vásárlói magatartásokkal, motivációkkal tisztában kell lenni. Ezzel a kérdéssel ezért gondolok ennél a témánál is foglalkozni, hiszen vannak olyan vásárlók, akiket ezzel az értékesítéssel lehet kielégíteni. Tehát miért előnyös a vevőnek közvetlen értékesítésben vásárolni: - Szakszerű, részletes tanácsadást kap, aminek az alapja az értékesítő saját terméktapasztalata és a terméktapasztalati gyűjtemény, ami a fogyasztóktól van. - Személyre szabott tanácsadást kap a vevő, ez azt jelenti, hogy a személyes igényeit méri fel a tanácsadó, és közösen dolgoznak ki egy megoldást. A fogyasztó számára a legjobb megoldást. - Legtöbbször a konkrét vásárlás előtt kézbe veheti, kipróbálhatja a terméket. - A vásárlás kényelemes: időt takarít meg és energiát takarít meg. - Biztonságos vásárlásban részesülhet, hiszen hosszú távú kapcsolatokon alapul a vásárlás. A fogyasztó értéket lát abban, hogy hosszú távú kapcsolata van egy értékesítővel. - A közvetlen értékesítésben általában hosszabb a megelégedettségi garancia. - Van egy olyan igény, hogy tartozzon valahová a fogyasztó, elfogadott legyen és megbecsüljék. Ennél az értékesítési formánál ez megvalósul. - A fogyasztóban van egy igény, hogy hosszútávon kapcsolódjon valakihez. Egy adott szakterületen legyen egy tanácsadója. Ezt testesíti meg: például egy személyi bankár, egy orvos, egy ügyvéd stb., legyen hosszútávon és megbízhatóan a kapcsolatrendszerünkben. Ma kijelenthetjük tényként, hogy van egy igény. Egy ilyen tudatosság jelenik meg ma a vásárlókban.

6 A közvetlen értékesítési forma után van igény, de nagyon fontos, hogy az EMBER után is igény van, aki a legjobb a közvetlen értékesítésben, tapasztalatokkal és tudással rendelkezik az adott szakterületen. Tehát megfogalmazhatom, hogy biztonságot akar a fogyasztó és mindig megkapható segítséget, de úgy, hogy neki ez a legkényelmesebb legyen Miért érték és előny közvetlen értékesítésben dolgozni? - Személyes elismerések. - Új tudás megszerzése, személyiségfejlődés lehetősége. - Kötetlen munkabeosztás, részmunkaidős vagy főállású tevékenység. - Tőkebefektetés nélküli vállalkozásindítás. - Emberi és szociális kapcsolatok birtoklása. - Komoly és tartós jövedelem felépítése. - Jó minőségű termékek értékesítése. - Az emberek segítése termékekkel és a pénzkereseti lehetőségekkel. - Kielégül a csoporthoz való tartozás szükséglete. - Biztonság: Kielégíti a biztonság iránti szükségletet. A közvetlen értékesítő cégek folyamatosan figyelik a piac változásait és az adott piaci helyzetnek megfelelő franchise dolgoznak ki, amit készen megkap az értékesítő. (termékek, oktatás) - Erkölcsi elismerésben részesül a tanácsadó. - Teljesítményfüggő anyagi elismerés az értékesítőknek. A közvetlen értékesítésben dolgozók hosszú távú sikere a magas szintű és kifinomult érzelmi intelligencia függvénye.

7 3.4.3 A közvetlen értékesítésben résztvevők legfontosabb érzelmi kompetenciája: A kérdőív felmérés során is ezeket, a kompetencia területeket is vizsgáltam a megfelelő megállapításokkal Én tudatosság: Meghatározza, hogy hogyan tudunk saját magunkkal bánni. Saját belső állapotaink, preferenciáink, erőforrásaink és intuícióink ismerete. - Érzelmi tudatosság: Érzelmeink és azok hatásainak felismerése. - Pontos önértékelés: Erősségeink és korlátaink ismerete. Saját belső erőforrásaink, képességeink és korlátaink ismerete. - Önbizalom: Értékeink és képességeink biztos tudata Motiváció: Olyan érzelmi jellegű törekvések, amelyek serkentik és irányítják a kitűzött célok elérését. - Teljesítménymotiváció: A kiváló szint elérésére vagy meghaladására irányuló törekvés. A kiválóság fejlesztésére, vagy egy adott szintjének elérésére irányuló késztetés. - Elköteleződés: Igazodás a team vagy a szervezet céljaihoz. - Kezdeményezőkészség: Készenlét a felmerülő lehetőségek megragadására Empátia: Szociális kompetencia családjába tartozik és ezek a kompetenciák határozzák meg, hogyan kezeljük társas kapcsolatainkat. Mások érzéseinek, szükségleteinek és meggyőződéseinek ismerete. - Mások megértése: Ez a képesség teszi lehetővé, hogy megértsük érzelmeit és nézőpontját, és aktív érdeklődést tanúsítsunk mások meggyőződése iránt. Érzékenység mások érzésvilága és nézőpontjai iránt, s az ügyeikben való aktív érdekeltség. - Más emberek fejlesztése: Ez a képesség elősegíti mások fejlődési szükségleteinek megértését és mások képességeinek fejlesztését. Érzékenység mások fejlődési szükségleteire és képességek fejlesztése. - Kliensközpontúság: Képessé tesz arra, hogy elvárjuk, felismerjük és teljesítsük az ügyfelek szükségleteit. - Sokszínűség értékelése: A kibontakozás lehetőségének biztosítása tőlünk különböző emberek számára. Lehetőséget adni a legkülönbözőbb fajta tehetségekkel és indíttatásokkal bíró emberek számára. - Politikai tudatosság: Egy team érzelmi feszültségeinek és erőviszonyainak észlelése. Tájékozódó képesség a szervezeten belüli viszonyokban.

8 Társas készségek: Olyan készségek, amelyek lehetővé teszik, hogy másokból az általuk kívánt reakciót váltsuk ki. - Befolyásolás: Hatékony módszerek bevetése mások meggyőzésének érdekében. Mások hatékony meggyőzése. - Kommunikáció: Páratlan érdeklődés mások véleménye iránt, és képesség, mely lehetővé teszi, hogy meggyőzőek legyünk. Nyitott füllel figyelni, és meggyőző üzeneteket küldeni. - Konfliktuskezelés: Tárgyalási képesség, amely lehetővé teszi az ellentétek feloldását. 3. számú ábra: Közvetlen értékesítésben dolgozók legfontosabb érzelmi kompetenciája AZ ÉRZELMI KOMPETENCIA SZERKEZETE I. SZEMÉLYES KOMPETENCIA II. SZOCIÁLIS KOMPETENCIA 1. ÉNTUDATOSSÁG - Érzelmi tudatosság - Pontos önértékelés - Önbizalom I.2. MOTIVÁCI CIÓ - Teljesítm tménymotiváció - Elkötelez teleződés - Kezdeményez nyezőkészs szség - Optimizmus 1. EMPÁTIA - Mások megért rtése - Mások fejlesztése se - Kliensközpont zpontúság - Sokszínűség értékel kelése - Politikai tudatosság 1. TÁRSAS T KÉSZSK SZSÉGEK - Befolyásol solás - Kommunikáci ció - Konfliktuskezelés I. Személyes kompetencia: Ezek a kompetenciák határozzák meg, hogyan tudunk saját magunkkal bánni. I.1. Én n tudatosság: Saját belső állapotaink, preferenciáink, erőforrásaink és intuícióink ismerete. I.2. Motiváci ció: Olyan érzelmi jellegű törekvések, amelyek serkentik és irányítják a kitűzött célok elérését. II. Szociális kompetencia: Ezek a kompetenciák határozzák meg, hogyan kezeljük társas kapcsolatainkat. II.1. Empátia: Mások érzéseinek, szükségleteinek és meggyőződéseinek ismerete. II. 2. Társas T készsk szségek: Olyan készségek, amelyek lehetővé teszik, hogy másokból az általuk kívánt reakciót váltsuk ki. saját ábra Véleményem szerint a szakdolgozatomban megfogalmazott kutatási célt figyelembe véve, ezeket a képességeket kell megvizsgálni a közvetlen értékesítőknél. (Legfontosabb érzelmi kompetenciák: forrás: Daniel Goleman: Érzelmi intelligencia a munkahelyen, kiadó, kiadás éve is Ha a magas szintű EQ párosul a gyakorlással, a kitartással, a tanulással, akkor az eljuttatja az egyént az önmegvalósításhoz. Azok a közvetlen értékesítésben dolgozók, akik hosszú távú sikereket érnek el, és eljutnak az önmegvalósítás szintjére, azok az érzelmi intelligencia öt jól ismert elemét birtokolják. 1. Az érzelmek felismerése és azonnali tudatosítása. 2. Az érzelmek kezelése, önmagunk lecsillapítása. 3. Az érzelmek pozitív célra való felhasználása, az önmotiválás. 4. Mások érzelmeinek a felismerése, az empátia. 5. Mások érzelmeinek befolyásolása, a kapcsolatkezelés.

9 A közvetlen értékesítésben is az érzelmileg kompetens dolgozók tudnak a legkönnyebben alkalmazkodni a munka változó világához. Úgynevezett tudós munkásoknak is nevezik őket. Jellemző rájuk, hogy egész életükben tanulnak, tanulásuk nagy része az érzelmi kompetencia fejlesztésére szolgál. Forrás: Erősségek: Szól ez a szakma a kismamáknak, akiknek plusz jövedelemre van szükségük a GYES, GYED mellé, de nem találnak 4-6 órás munkahelyet, itt megteremthetik maguknak. A közvetlen értékesítő anyák rugalmasan tudják a gyermekelhelyezéseket megoldani saját maguk, hiszen a szülők a nagyszülőkre nem számíthatnak. Ennek magyarázata a nők nyugdíjkorhatár kitolódása. A nők nem tudnak mindig teljes értékű nagymamák lenni és segíteni a lányaiknak. (2010. január 1-jétől fokozatosan 62-ről 65 évre emelkedik az öregségi nyugdíjra jogosító nyugdíjkorhatár - onyf.hu - Visszavásárlási garancia a közvetlen értékesítésben működő vállalatoknál. A cégek saját üzletpolitikája szerint szabályozva. Pl.: Az FLP készítményeire 1 év a garancia. - Emberi és szociális kapcsolatokat teremt a közvetlen értékesítési szakma. Pozitív gondolkodású, hasonló szemléletű és haladást teremtő emberek csoportja. Új ismerősök, barátok, baráti társaságok meglelése. A közvetlen értékesítés, mint szakma AZ EMBERI KAPCSOLATOK ÜZLETE. - A rugalmas időbeosztás és az ehhez kapcsolódó rugalmas kereset azt is lehetővé teszi, hogy kiegészítő tevékenységként végezhessék az emberek, megtartva a főállásukat. Kötetlen munkabeosztás, részmunkaidős vagy főállású tevékenység. - A közvetlen értékesítés kiváló terep az önálló üzleti szemlélet megszerzéséhez, a saját vállalkozás indításához, amihez ezek a cégek egyedülállóan kedvező feltételeket biztosítanak. Minimális kockázat, minimális költségek. Tőkebefektetés nélküli lehetőség, nem kell kockáztatni több millió forintot. - A termékforgalmazók szempontjából a szakma nagy előnye, hogy rugalmas időbeosztásban dolgozhatnak, ahogy a körülményeik szerint a legmegfelelőbb. A tevékenység jelentős hányadát otthonról lehet szervezni és előkészíteni. Nem kell különösebb iroda, és nincs szükség számottevő raktárkészletre sem. Ma a rugalmasság elvéhez fontos kiemelni az internet segítségét, a közösségi oldalak létezését pl.: IWIW, Facebook, Youtube, bloggok, mobiltelefonok és a Skype, mint eszközöket. Ezeknek az eszközöknek köszönhetően a tanácsadó ott tudja építeni az üzletét, ahol éppen van, így tudja több országra kiterjedő üzletét is kiépíteni.

10 A Közvetlen értékesítés, mint szakma itt van Magyarországon is törvényes keretek között, több mint 20 éve. Bizonyítéka ennek a Közvetlen Értékesítők Szövetségének a létezése is. ( Lehetőségek: - A hálózati közvetlen értékesítői piacnak a 98,5%-a, ami még érintetlen. Amerikában az áruk és szolgáltatások 30%-a közvetlen értékesítésben értékesítődik. - A generációs hatás kapcsán folyamatos, ismétlődő igények és szükségletek vannak jelen a piacon. A generációváltással azoknak az információhordozóknak a használata természetessé válik, amelyek a közvetlen értékesítést támogatják. Pl.: Ipad, Internet, Facebook, Youtube, Bloggok stb. A modern távközlési eszközöket használva: interneten, telefon, , SMS-en keresztül egyre inkább megszokottá válik, hogy a termékeket az otthonokból vásárolják. Gyengeségek: - A köztudatban még mindig vannak negatív vélemények erről az értékesítési rendszerről. Az 1990-es évek elején a magyar piacon egy egészen új, a hagyományos üzletektől teljesen eltérő értékesítési módszer jelent meg: a közvetlen értékesítés. A vásárlók kezdtek megismerkedni olyan kereskedelmi módszerekkel, amelyeket korábban egyáltalán nem tapasztaltak meg. A fogyasztók körében az újfajta módszereknek egyike - másika elfogadásra talált, míg másokkal szemben komoly ellenérzés alakult ki. Az ellenérzések kialakulásának több oka is volt. Rajki Éva a magyarországi Közvetlen Értékesítők Szövetségének főtitkára szerint a lakosság egyszerűen nem volt még felkészülve az újfajta értékesítési formák befogadására. Az új rendszer a bőséget, a nagy választékot tudta nyújtani a nagyközönségnek egy speciális értékesítési technikával körbeölelve. E mellett a vásárolj üzenet betört az otthonokba, az emberek személyes szférájába. Ez önmagában is elég lett volna az ehhez hozzá nem szokott magyar lakosságnak. Ezzel a trenddel együtt megjelentek a közvetlen értékesítők is, akik személyes jelenlétükkel szerették volna az otthonában meggyőzni a sokkolt magyar vásárlót. A közvetlen értékesítés magyarországi elterjedésekor is gyakori hiba volt, hiszen a korán nyitott gazdaságban ez volt az első olyan szakma, amivel kevés befektetéssel sok pénzt lehetett rövid idő alatt szerezni. Ez pedig olyan motivációt adott a tapasztalatlan és akkor még gyakran értékesítési szempontjából képzetlen disztribútornak, hogy gyakran nem tartották tiszteletben a vásárló reakcióit, és esetleg túl agresszíven próbálták meggyőzni az általuk képviselt termék előnyeiről. E mellett el kell ismerni, hogy a negatív kép kialakulásának néha valós okai is voltak. Előfordult nem is egy olyan eset, amikor a közvetlen értékesítés felépítési elvéhez igen hasonló piramisjátékok megkeserítették sok ember életét. Ezek azok a fő tényezők, amelyek a negatív képet, ellenérzéseket még ma is 20 év elteltével a közvetlen értékesítésre állíthatják.

11 Nem lehet tanulni gyakorlás nélkül és nem lehet gyakorolni tanulás nélkül. Meg kell tanulni a terméket, a különböző személyiségtípusú, végzettségű, etikájú emberekkel bánni, csapatban dolgozni, mellérendeltségi viszonyokat teremteni és meg kell tanulni kommunikálni és vezetővé válni. - A közvetlen értékesítésben jelen lévő technikákat, módszertant, a szakmát meg kell tanulni. Tanulás és a gyakorlás együtt jár. Veszélyek: - A szakma egyszerűségéből adódóan a közvetlen értékesítésben történő eladás, mint jövedelemszerzési forma nem megfelelő értékszinten pozícionálódik az emberek fejében. Sok esetben a közvetlen értékesítésben dolgozó disztribútor fejében sem. - Az anyagi biztonságot jelentő jövedelmet a szakma megtanulásával, kitartó emberi magatartással és hosszú távú gondolkodással nyújtja a termékforgalmazók számára a szakma. - A közvetlen értékesítés múltja, a feltételezések és a hiányos információk eredményezhetik a szakma rossz hírnevét. Szakdolgozatom témájával kapcsolatban fontosnak ítéltem a következő ismeretanyagot kiemelni.

12 Az értelem fénye az IQ, a szív látása az EQ Az érzelmi és társas szempontból intelligens viselkedést meghatározó képességek: 1. Önbecsülés: önmagunk megértésének, elfogadásának és tiszteletben tartásának képessége. 2. Én tudatosság: az érzelmek, hiedelmek és gondolatok kifejezésének és azok nem destruktív módon történő érvényesítésének képessége. 3. Magabiztosság: az érzelmek felismerésének és megértésének képessége. 4. Stressz tűrés: az egyén képessége a kedvezőtlen eseményekkel és stresszel teli helyzetekkel szembeni ellenállásra anélkül, hogy darabokra hullana azáltal, hogy képes a stresszel aktív és pozitív módon megküzdeni. 5. Impulzus kontroll: ellenállás vagy késleltetés képessége a cselekvésre késztető impulzusnak, drive-nak vagy kísértésnek. 6. Valóságérzékelés: a szubjektíven tapasztalt és az objektíven létező valóság felbecsülésének, összevetésének és értékelésének képessége. 7. Problémamegoldás: a problémák azonosításának és értelmezésének, továbbá azok lehetséges hatékony megoldásainak, létrehozásának és végrehajtásának képessége. 8. Empátia: mások érzéseinek megértése és megbecsülése. 9. Interperszonális viszony: kölcsönösen kielégítő interperszonális viszonyok kialakításának és fenntartásának képessége, mely viszonylatokra érzelmi közelség, az érzelmek nyújtásának és fogadásának kiegyenlítettsége jellemző. 10. Rugalmasság: a változó helyzetekhez és feltételekhez történő alkalmazkodás képessége érzelmekben, gondolatokban és viselkedésben. 11. Optimizmus: az élettel szembeni pozitív attitűd fenntartásának képessége szerencsétlenségek és sorscsapások esetén is. 12. Önmegvalósítás: az egyén potenciális képességeinek, tehetségének kiaknázására való képesség. 13. Boldogság: képesség arra, hogy az egyén elégedett legyen az életével, az élet napos oldalát lássa, örömet találjon önmagában és másokban, képes legyen rá, hogy jól érezze magát. 14. Függetlenség: önirányítottság és önuralom képessége az egyén gondolkodásában és cselekedeteiben és a másoktól való érzelmi függetlenség képessége. 15. Társas felelősségtudat: az egyén kooperatív részvétele a közös munkában valamely társadalmi csoportban.

13 Ezen képességek csoportja is segített abban, hogy a bevezetésben megfogalmazott hipotézisemet a legjobban megvizsgáljam, és a jó bizonyítékokat összegyűjtsem a témámmal kapcsolatban. és a szakemberek hogyan taníthatják meg mindezt a családban, óvodában, iskolában? Az élet nem egyenes, jól belátható folyosó, melyen felszabadultan, akadálytalanul vonulhatunk végig, hanem ösvények labirintusa, melyen át hosszan tartó és bajos kutatással kell meglelni az utat, s eközben időről időre zsákutcába jutunk. Ám, ha van hitünk, mindig megnyílik előttünk egy ajtó talán nem pont az, amelyikre mi számítottunk, de mindenképpen olyan, mely mögött a helyes út vár ránk. A. J. Cronin A vezetőknek erkölcsi és anyagi érdekük, hogy munkatársaik képzettek és sikeresek legyenek. Véleményem szerint a közvetlen értékesítési szakma egy olyan táptalaja az érzelmi intelligenciánk fejlesztésének és napi szinten a legjobb használatának, amely kevés a Magyarországon lévő szakmák körében. Részlet: SZAKDOGOZAT Gulyás Melinda

VELÜNK MINDEN ÖNRŐL SZÓL 2015 A TE ÁLMAID VELÜNK VALÓRA VÁLNAK TM

VELÜNK MINDEN ÖNRŐL SZÓL 2015 A TE ÁLMAID VELÜNK VALÓRA VÁLNAK TM VELÜNK MINDEN ÖNRŐL SZÓL 2015 A TE ÁLMAID VELÜNK VALÓRA VÁLNAK TM FEDEZZEN FEL EGY RENDKÍVÜLI LEHETŐSÉGET! Szeretne vonzó lenni és szeretné jól érezni magát? Szeretne több pénzt keresni? Szeretne több

Részletesebben

Győztes stratégiák: A csodáért imádkozunk, az eredményért megdolgozunk. mondta Szent Ágoston. Közvetlen értékesítésről őszinte érdeklődéssel

Győztes stratégiák: A csodáért imádkozunk, az eredményért megdolgozunk. mondta Szent Ágoston. Közvetlen értékesítésről őszinte érdeklődéssel Győztes stratégiák: A csodáért imádkozunk, az eredményért megdolgozunk. mondta Szent Ágoston Az értékesítés, mint értékeket átadó cselekvési folyamat többféle színtéren és többféle módon zajlik napjainkban

Részletesebben

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK Mohamed Aida* EGYÉNI STRESSZLELTÁRA (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK 100-66% 65-36% 35-0% 27% EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT 0-35% 36-65% 66-100% 42% SZOKÁSOK /JELLEMZŐK 0-35% 36-65% 66-100% 58% Cégnév:

Részletesebben

1. Eredményes befolyásolás Kapcsolatépítés és eredmények elérése (20 óra)

1. Eredményes befolyásolás Kapcsolatépítés és eredmények elérése (20 óra) Felnőttképzés Képzéseink jelentős része a fejlesztéspolitikai témákhoz kapcsolódik: érintik az egyedi projekt szintet, ugyanúgy, ahogy a programozás ciklusát is. Ügyfeleink számára előzetes igényfelmérés

Részletesebben

Érzelmeink fogságában Dr. József István okl. szakpszichológus egyetemi docens Érzelmi intelligencia Emotional Intelligence Az érzelmi intelligencia az érzelmekkel való bánás képessége, az a képesség, amivel

Részletesebben

Utazás a kompetenciák világába

Utazás a kompetenciák világába Utazás a kompetenciák világába Drimál István Gere-Jakó Melinda Easy Learning Hungary Készségfejlesztő Kft. www.easylearning.hu 1 www.easylearning.hu 2 1 Miről beszél(j)ünk? Kompetencia definíció Kompetencia-modellek

Részletesebben

15 ÉVESEK LETTÜNK! www.dsa.hu

15 ÉVESEK LETTÜNK! www.dsa.hu kesz 2008.indd 1 2008.03.28. 12:34:14 1 kesz 2008.indd 2 2008.03.28. 12:34:14 15 ÉVESEK LETTÜNK! www.dsa.hu kesz 2008.indd 3 2008.03.28. 12:34:14 kesz 2008.indd 4 2008.03.28. 12:34:15 BEKÖSZÖNTÕ Az 1990-es

Részletesebben

INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN

INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN INGYENES KÉPZÉSI LEHETŐSÉG ÖNKÉNTES MUNKÁBAN RÉSZTVEVŐK SZÁMÁRA Napjainkban egyre nagyobb társadalmi értéket képvisel az önkéntes munka. A mai fiatalok már középiskolai tanulmányaik során a tanterv részeként

Részletesebben

A bennem rejlő vezető. Eredményes iskolai kultúra kialakítása pedagógusok és diákok életvezetési kompetenciáinak fejlesztésével

A bennem rejlő vezető. Eredményes iskolai kultúra kialakítása pedagógusok és diákok életvezetési kompetenciáinak fejlesztésével A bennem rejlő vezető Eredményes iskolai kultúra kialakítása pedagógusok és diákok életvezetési kompetenciáinak fejlesztésével Mit jelent a vezetés? A vezetés azt jelenti, hogy olyan világosan kommunikáljuk

Részletesebben

Vezetői Tudatosság és Változáskezelés

Vezetői Tudatosság és Változáskezelés Vezetői Tudatosság és Változáskezelés AZ ÉRZELMI INTELLIGENCIA SZEREPE A MEGÚJULÁS KATALIZÁLÁSÁBAN Cséffalvay Gábor Creanova Szervezet- és vezetésfejlesztési Kft. A tagja Tartalom Változás Megújulás -

Részletesebben

AZ ÖNISMERET ÉS A TÁRSAS KULTÚRA FEJLESZTÉSE PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN KÉT VIDÉKI INTÉZMÉNYBEN

AZ ÖNISMERET ÉS A TÁRSAS KULTÚRA FEJLESZTÉSE PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN KÉT VIDÉKI INTÉZMÉNYBEN A pedagógusképzés átalakításának országos koordinálása, támogatása TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0010 AZ ÖNISMERET ÉS A TÁRSAS KULTÚRA FEJLESZTÉSE PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN KÉT VIDÉKI INTÉZMÉNYBEN Almássy Zsuzsanna

Részletesebben

KKV vezetési és szervezetfejlesztési program

KKV vezetési és szervezetfejlesztési program A SZERVEZETI TUDATOSSÁG KITERJESZTÉSE Olyan támogatott (díjmentes) fejlesztési programot kínálunk 30 kis- és középvállalkozás számára, amelyben most a költségek helyett a tartalmakra fókuszálhatnak! Résztvevőként

Részletesebben

Pályaorientáció az általános iskolában

Pályaorientáció az általános iskolában Pályaorientáció az általános iskolában Az Európai Unió a foglalkoztatást, valamint intelligens, fenntartható és inkluzív növekedést célzó Európa 2020 stratégiájának egyik kiemelt célkitűzése a képzettségi

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban TANULÁSI KIMENET DEFINÍCIÓ

COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban TANULÁSI KIMENET DEFINÍCIÓ COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban Ország: Vállalat: SPANYOLORSZÁG FONDO FORMACIÓN EUSKADI Képesítés: Az innováció fejlesztői és elősegítői a fémipari KKV-k munkacsoportjaiban EQF szint:

Részletesebben

Reziliencia, boldogulási képesség és a szupervízió

Reziliencia, boldogulási képesség és a szupervízió Reziliencia, boldogulási képesség és a szupervízió Nemes Éva 2016. 10. 21. Kapcsolataink üzenete Szupervíziós Vándorkonferencia, Keszthely Változó világ Változó környezet, kiszámíthatatlan jövő Most zajlik.

Részletesebben

dr. Boda Boglárka október 26. Témafelvetés Miért kell foglalkoznunk a munkavállalói elkötelezettséggel?

dr. Boda Boglárka október 26. Témafelvetés Miért kell foglalkoznunk a munkavállalói elkötelezettséggel? dr. Boda Boglárka 2016. október 26. Témafelvetés Miért kell foglalkoznunk a munkavállalói elkötelezettséggel? Miért van az, hogy bizonyos emberek ugyanabba az irányba húznak munkájukkal, mint munkáltatójuk,

Részletesebben

+36 20 316 6766 mail@adatkezelo.hu www.adatkezelo.hu 2015 Első Hazai Adatkezelő Kft. All Rights Reserved.

+36 20 316 6766 mail@adatkezelo.hu www.adatkezelo.hu 2015 Első Hazai Adatkezelő Kft. All Rights Reserved. Rólunk Az Első Hazai Adatkezelő Kft. contact center, HR és tréning, munkaerő-kölcsönzés valamint facility management szolgáltatások nyújtásával áll Megbízói rendelkezésére. A rábízott feladatokat 2002

Részletesebben

PROJEKT MENEDZSMENT ERŐFORRÁS KÉRDÉSEI

PROJEKT MENEDZSMENT ERŐFORRÁS KÉRDÉSEI PROJEKT MENEDZSMENT ERŐFORRÁS KÉRDÉSEI Dr. Prónay Gábor 2. Távközlési és Informatikai PM Fórum PM DEFINÍCIÓ Költség - minőség - idő - méret C = f (P,T,S ) Rendszer - szervezet - emberek rendszertechnikai

Részletesebben

A stressz és az érzelmi intelligencia Készítette: Géróné Törzsök Enikő

A stressz és az érzelmi intelligencia Készítette: Géróné Törzsök Enikő A stressz és az érzelmi intelligencia Készítette: Géróné Törzsök Enikő A lelki egészség a WHO szerint Mentális egészség: A jóllét állapota, amelyben az egyén meg tudja valósítani képességeit, meg tud birkózni

Részletesebben

Képzés > Hatékonyság > Versenyelőny!

Képzés > Hatékonyság > Versenyelőny! Képzés > Hatékonyság > Versenyelőny! Avagy mit, hogyan és miből képezzünk, hogy a 21. század kihívásai közepette is megőrizzük versenyképességünket A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szak- és Felnőttképzési Igazgatósága

Részletesebben

A karrier útvonal 5 szakaszból áll: SZAKASZOK CÉLOK TARTALOM KULCSFONTOSSÁGÚ KOMPETENCIÁK 'PUHA' KÉSZSÉGEK

A karrier útvonal 5 szakaszból áll: SZAKASZOK CÉLOK TARTALOM KULCSFONTOSSÁGÚ KOMPETENCIÁK 'PUHA' KÉSZSÉGEK AZ AGRONOMA BEVÁLT GYAKORLATOK ADAPTÁCIÓJÁNAK VÁZLATA - DEMETRAE TÁRSADALMI NEMEK SZEMPONTJÁBÓL ÉRZÉKENY SZAKKÉPZÉSI KARRIER ÚTMUTATÓ A MEZŐGAZDASÁGI-KÖRNYEZETVÉDELMI ÁGAZATHOZ A karrier útvonal 5 szakaszból

Részletesebben

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés április 18, 2011 Végezte Innermetrix Hungary Copyright Innermetrix, Inc. 2008 1 IMX Szervezeti Egészség Felmérés Üdvözöljük az Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérésén!

Részletesebben

Jogi és menedzsment ismeretek

Jogi és menedzsment ismeretek Jogi és menedzsment ismeretek Értékesítési politika Célja: A marketingcsatorna kiválasztására és alkalmazására vonatkozó elvek és módszerek meghatározása Lépései: a) a lehetséges értékesítési csatornák

Részletesebben

Output menedzsment felmérés. Tartalomjegyzék

Output menedzsment felmérés. Tartalomjegyzék Összefoglaló Output menedzsment felmérés 2009.11.12. Alerant Zrt. Tartalomjegyzék 1. A kutatásról... 3 2. A célcsoport meghatározása... 3 2.1 Célszervezetek... 3 2.2 Célszemélyek... 3 3. Eredmények...

Részletesebben

Jobb vezetők, jobb világ azaz : mire jó az élethosszig tartó tanulás, ezen belül a coaching?

Jobb vezetők, jobb világ azaz : mire jó az élethosszig tartó tanulás, ezen belül a coaching? Jobb vezetők, jobb világ azaz : mire jó az élethosszig tartó tanulás, ezen belül a coaching? "Coaching az innováció szolgálatában" szakmai konferencia HSZOSZ - MTA - ZSKF Budapest, 2013. április 17. (ISBN:

Részletesebben

Hallgatók 2011 ELTE INTÉZMÉNYI KÉRDÉSEK

Hallgatók 2011 ELTE INTÉZMÉNYI KÉRDÉSEK Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2011 Hallgatók 2011 ELTE INTÉZMÉNYI KÉRDÉSEK 6.1. csak annak, aki az ETR adatai alapján az mesterképzésre, doktori képzésre jár az ELTE-n és idejárt alapképzésben

Részletesebben

HOGYAN JELEZHETŐ ELŐRE A

HOGYAN JELEZHETŐ ELŐRE A HOGYAN JELEZHETŐ ELŐRE A MUNKATÁRSAK BEVÁLÁSA? A BELSŐ ÉRTÉKELŐ KÖZPONT MÓDSZEREI ÉS S BEVÁLÁSVIZSG SVIZSGÁLATA Budapest, 2010.03.25. PSZE HR Szakmai nap Előadó: Besze Judit BÉK módszergazda. 1/28 BEVÁLÁS

Részletesebben

Gyorsjelentés a diákmunkakutatásunkról

Gyorsjelentés a diákmunkakutatásunkról Már nem a címerezésről szól Gyorsjelentés a diákmunkakutatásunkról MELÓ-DIÁK DÉL Iskolaszövetkezet Bevezető 2017 decemberében a Meló-Diák Franchise Dél régiójának marketingcsapata, felismerve a diákmunka

Részletesebben

Humán szükségletek alakulása

Humán szükségletek alakulása Humán szükségletek alakulása Lakossági felmérés eredményei Széchenyi István Egyetem, Szociális Tanulmányok Tanszék MTA KRTK RKI NYUTO Zárókonferencia Széchenyi István Egyetem, 2014. szeptember 25-26 A

Részletesebben

Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával

Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával Szuhai Nóra ügyvezető, coach, tréner mentor Legjobb vagyok Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. MUTASS UTAT! Európai hálózatok a

Részletesebben

Gondolkodás- és tanulásfejlesztés 5. évfolyam

Gondolkodás- és tanulásfejlesztés 5. évfolyam Célok, feladatok: Gondolkodás- és tanulásfejlesztés 5. évfolyam Heti: 1 óra, Éves: 36 óra - Gondolkodási, tanulási, szociális kompetenciák fejlesztése. - Aktivizáló, kooperatív módszerek elsajátítása.

Részletesebben

www.family-business.hu VÁSÁRLÓI KLUB FAMILY BUSINESS Ahol a család és az üzlet találkozik!

www.family-business.hu VÁSÁRLÓI KLUB FAMILY BUSINESS Ahol a család és az üzlet találkozik! www.family-business.hu VÁSÁRLÓI KLUB FAMILY BUSINESS Ahol a család és az üzlet találkozik! A Family Business egy 100%-os magyar tulajdonban lévő hálózatos értékesítési rendszer, amely 2001 elején alakult.

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) A kompetencia - Szakértelem - Képesség - Rátermettség - Tenni akarás - Alkalmasság - Ügyesség stb. A kompetenciát (Nagy József nyomán) olyan ismereteket,

Részletesebben

Még keresi a lehetőséget?

Még keresi a lehetőséget? Még keresi a lehetőséget? Üzlet indítása Be tudja osztani a saját idejét? Annyi pénzt keres, amennyit megérdemel? Szeretne otthonról dolgozni? Sikerül megteremtenie a megfelelő egyensúlyt a munka és a

Részletesebben

M5004 FELADATOK. f) elegendő előny esetén meg tudja kezdeni a program előkészítését, és a feltételek megteremtését ISMERETEK

M5004 FELADATOK. f) elegendő előny esetén meg tudja kezdeni a program előkészítését, és a feltételek megteremtését ISMERETEK M5004 FELDTOK Felnőttoktatási és képzési tevékenysége során alkotó módon alkalmazza a felnőttek tanulásának lélektani 4 törvényszerűségeit a) a felnőtt tanuló motiválására formális tanulmányai 5 során

Részletesebben

INTELLIGENCIÁK A VEZETÉSBEN

INTELLIGENCIÁK A VEZETÉSBEN HATÉKONY VEZETÉS INTELLIGENCIÁK A VEZETÉSBEN D R. F I N N A H E N R I E T T A KELL AZ EQ? VAGY MÁR AZ SEM ELÉG? Társas Kulturális Rejtett Politikai intelligencia 2 AZ EQ ÖSSZETEVŐI Éntudatosság érzelmi

Részletesebben

Aon Legjobb Munkahelyek 2017 Bemutatkozó

Aon Legjobb Munkahelyek 2017 Bemutatkozó Aon Legjobb Munkahelyek 2017 Bemutatkozó Miért érdemes az Aon Legjobb Munkahelyek programot választani? A LEGNAGYOBB felmérés Magyarországon CSELEKVÉSEKKÉ FORDÍTHATÓ ADATOK Átfogó elemzések a továbblépés

Részletesebben

KARRIERTERVEZÉS ÉS CSALÁDI HÁTTÉR

KARRIERTERVEZÉS ÉS CSALÁDI HÁTTÉR KARRIERTERVEZÉS ÉS CSALÁDI HÁTTÉR Modláné Görgényi Ildikó szakképzési és felnőttképzési szakértő AKTÍV IDŐSKOR NEMZEDÉKEK ÚJ SZEREPBEN Active Ageing, Generations in New Roles Nyíregyházi Gerontológiai

Részletesebben

VTS ÁLTAL MÉRHETŐ KOMPETENCIÁK

VTS ÁLTAL MÉRHETŐ KOMPETENCIÁK Intelligencia Logikai okfejtés (numerikus, figurális, verbális) Verbális intelligencia Matematikai kompetenciák Vizualizáció Mentális forgatás Memória Rövidtávú memória Hosszútávú memória (figurális és

Részletesebben

Boldogság - itthon vagy külföldön? Kőrössy Judit Kékesi Márk Csabai Márta

Boldogság - itthon vagy külföldön? Kőrössy Judit Kékesi Márk Csabai Márta Boldogság - itthon vagy külföldön? Kőrössy Judit Kékesi Márk Csabai Márta Boldogság kutatás 1960-as évek: mai értelemben vett boldogság kutatások kezdete 1980-as évek: szubjektív jóllét fogalma 1990-es

Részletesebben

Gazdálkodószervezetek kockázatkezelési gyakorlata Magyarországon 2014.

Gazdálkodószervezetek kockázatkezelési gyakorlata Magyarországon 2014. Gazdálkodószervezetek kockázatkezelési gyakorlata Magyarországon 2014. Aon felmérés összefoglaló eredményei Előadó: Rendesi János ügyfélkapcsolati igazgató e: janos.rendesi@aon.hu Aon Risk Solutions 1

Részletesebben

A Nat 2007. évi felülvizsgálata, a gazdasági és pénzügyi ismeretek beemelése a Nat-ba.

A Nat 2007. évi felülvizsgálata, a gazdasági és pénzügyi ismeretek beemelése a Nat-ba. A Nat 2007. évi felülvizsgálata, a gazdasági és pénzügyi ismeretek beemelése a Nat-ba. Brassói Sándor főosztályvezető-helyettes Közoktatási Főosztály Oktatási és Kulturális Minisztérium 1. Az iskolai nevelés-oktatás

Részletesebben

Workshopok

Workshopok II. SZUPERVÍZIÓS VÁNDORKONFERENCIA ÉRZELMI INTELLIGENCIA ÉS SZUPERVÍZIÓ Workshopok 14 00 17 15 (a felsorolt workshopok közül 1 választható) 1 dr. Nemes Éva Hogyan fejleszthető a reziliencia? Az embert

Részletesebben

Munkában a csapat - szimulációs gyakorlat

Munkában a csapat - szimulációs gyakorlat CSAPATÉPÍTÉS Grounding Alapozás Roving Kalandozás Challenge Kihívás Team at work Munkában a csapat - szimulációs gyakorlat Historical adventure - Történelmi kaland Mind rally Cul- Tour- al Észtúra Kul-

Részletesebben

SZEMÉLYES KOMPETENCIÁKRA ÉPÜLŐ PROJEKTKONTROLLING ALCÍM: FISH!

SZEMÉLYES KOMPETENCIÁKRA ÉPÜLŐ PROJEKTKONTROLLING ALCÍM: FISH! SZEMÉLYES KOMPETENCIÁKRA ÉPÜLŐ PROJEKTKONTROLLING ALCÍM: FISH! Készítette: Vajdáné Keresztessy Andrea kiegészítő közgazdász szak I. évfolyam kontrolling szakirány Készült: 2007. május BMGE 2007 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK. A Portfólió elemzés tapasztalatai a gyakorlatban

SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK. A Portfólió elemzés tapasztalatai a gyakorlatban SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK A Portfólió elemzés tapasztalatai a gyakorlatban Bozsóné Jakus Tünde 2014.11.17. Nekünk minden gyermek fontos Szeretem, vagy nem szeretem?? A portfólió értékelése nem magára a gyűjtemény

Részletesebben

Hogyan segít az EQ és a szupervízió az életet jobbá, minőségibbé tenni?

Hogyan segít az EQ és a szupervízió az életet jobbá, minőségibbé tenni? Mit üzennek a kapcsolataink? Hogyan segít az EQ és a szupervízió az életet jobbá, minőségibbé tenni? II. Szupervíziós Vándorkonferencia Keszthely, 2016. október 21. Mi az emberi viselkedés célja? Vajon

Részletesebben

Legjobb Munkahely Felmérés 2014. Trendek és tanulságok

Legjobb Munkahely Felmérés 2014. Trendek és tanulságok Legjobb Munkahely Felmérés 2014 Trendek és tanulságok A vállalatokat egyre gyakrabban állítják kihívás elé a következő trendek, amelyek a munkaerőpiac teljes átalakulását eredményezik Idősödő társadalom

Részletesebben

Diszpozícionális perspektíva 2.: Szükséglet-, és motívum elméletek. Vonások, mint szükségletek és motívumok megközelítése

Diszpozícionális perspektíva 2.: Szükséglet-, és motívum elméletek. Vonások, mint szükségletek és motívumok megközelítése Diszpozícionális perspektíva 2.: Szükséglet-, és motívum elméletek Vonások, mint szükségletek és motívumok megközelítése Vonások, mint szükségletek és motívumok megközelítése A diszpozíciókat úgy is elképzelhetjük,

Részletesebben

Jabil a sokszínűségért, generációk a munkahelyen

Jabil a sokszínűségért, generációk a munkahelyen ZSKF Diploma és Kompetencia Konferencia Budapest, 2012. május.22. Dankó Viktória, Üzletág koordinátor Jabil Magyarország Jabil világszerte 2000-ben alapították Tiszaújvárosban Két telephely: Tiszaújváros/Szombathely

Részletesebben

KÖZVETLEN ÉRTÉKESÍTÉS

KÖZVETLEN ÉRTÉKESÍTÉS Egy régi-új szakma bemutatkozik KÖZVETLEN ÉRTÉKESÍTÉS A tekintélyes amerikai gazdasági szaklap, a FORTUNE Magazin 2004. augusztus 9-i számában már másodszor jelentetett meg önálló mellékletet a közvetlen

Részletesebben

MagyarBrands kutatás 2017

MagyarBrands kutatás 2017 MagyarBrands kutatás 2017 A kutatási program leírása GfK, 2017. 1 A kutatás módszertana Lakossági Magyarbrands márkák mérése Módszertan: Online önkitöltős (CAWI) megkérdezés GfK Hungária online paneltagjainak

Részletesebben

VÁLLALKOZÓVÁ VÁLÁS MINT REÁLIS (?) ALTERNATÍVA. Előadó: Dr. Imreh Szabolcs Egyetemi docens SZTE GTK ÜTI Vállalkozásfejlesztési Divízióvezető SZTE GVK

VÁLLALKOZÓVÁ VÁLÁS MINT REÁLIS (?) ALTERNATÍVA. Előadó: Dr. Imreh Szabolcs Egyetemi docens SZTE GTK ÜTI Vállalkozásfejlesztési Divízióvezető SZTE GVK VÁLLALKOZÓVÁ VÁLÁS MINT REÁLIS (?) ALTERNATÍVA Előadó: Dr. Imreh Szabolcs Egyetemi docens SZTE GTK ÜTI Vállalkozásfejlesztési Divízióvezető SZTE GVK A MENÜ Vállalkozási alapok: ötlettől a vállalkozóvá

Részletesebben

A kompetencia alapú oktatás 2009.

A kompetencia alapú oktatás 2009. A kompetencia alapú oktatás 2009. Kompetencia alapú okt. Hunyadi Stratégia Hunyadi János J KözoktatK zoktatási Intézm zmény Stratégi giájának ismertetése, se, prezentálása Az előzmények (1) Miért tudunk

Részletesebben

Igyunk-e előre a medve. Szükségletpiramis az italfogyasztásban Gergely Ferenc / Cognative Kft.

Igyunk-e előre a medve. Szükségletpiramis az italfogyasztásban Gergely Ferenc / Cognative Kft. Igyunk-e előre a medve bőrére? Szükségletpiramis az italfogyasztásban Gergely Ferenc / Cognative Kft. Hogyan fejlesszünk jobb terméket/reklámot? Új termék vagy kommunikáció kidolgozásához /fejlesztéséhez

Részletesebben

ÚTON AZ ISKOLA FELÉ. Hurrá! Nagycsoportos lettem!

ÚTON AZ ISKOLA FELÉ. Hurrá! Nagycsoportos lettem! ÚTON AZ ISKOLA FELÉ Hurrá! Nagycsoportos lettem! Prevenciós munka Nagycsoportosok szűrése Konzultáció óvónőkkel Egyéni vizsgálatok-készség, képesség felmérés, javaslattétel Iskolába lépéshez szükséges

Részletesebben

A marketing tevékenység megszervezése a sepsiszentgyörgyi kis- és közepes vállalatok keretében

A marketing tevékenység megszervezése a sepsiszentgyörgyi kis- és közepes vállalatok keretében 531 JEGYZETLAPOK Domokos Ernő Krájnik Izabella A marketing tevékenység megszervezése a sepsiszentgyörgyi kis- és közepes vállalatok keretében A kolozsvári Babeş Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi

Részletesebben

A kulturális gazdaságfejlesztést támogató felnőttképzés Tiszakécskén. Jakabszállás, október 18.

A kulturális gazdaságfejlesztést támogató felnőttképzés Tiszakécskén. Jakabszállás, október 18. A kulturális gazdaságfejlesztést támogató felnőttképzés Tiszakécskén Jakabszállás, 2018. október 18. Egész életen át tartó tanulást segítő szolgáltatások az Arany János Művelődési Központban és Városi

Részletesebben

KONSTRUKTÍV KONFLIKTUSKEZELÉS ÍRÁSVIZSGÁLAT RÉSZÉRE DECEMBER 29. GRAFOKOM BT.

KONSTRUKTÍV KONFLIKTUSKEZELÉS ÍRÁSVIZSGÁLAT RÉSZÉRE DECEMBER 29. GRAFOKOM BT. mindenki azt tesz, amit akar, és a saját szemszögéből nem ítélheti el a többiek cselekvését és szempontjait. (Jean Paul Sartre) KONSTRUKTÍV KONFLIKTUSKEZELÉS ÍRÁSVIZSGÁLAT MINTA TAMARA RÉSZÉRE 2011. DECEMBER

Részletesebben

Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára. Célok. A képzés moduljai. Első modul. Önbecslés, önbizalom fejlesztése

Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára. Célok. A képzés moduljai. Első modul. Önbecslés, önbizalom fejlesztése Önmenedzselés Képzés megváltozott munkaképességű személyek számára Célok Segíteni a megváltozott munkaképességű személyeket abban, hogy hatékonyan kezeljék a munkahelyi stresszt, változásokat, negatív

Részletesebben

Hallgatók és vállalkozók vállalkozói kompetenciája

Hallgatók és vállalkozók vállalkozói kompetenciája k és vállalkozók vállalkozói kompetenciája TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Dr. Imreh Szabolcs Dr. Imreh-Tóth Mónika SZTE GTK ÜTI Vállalkozói kompetencia címén azonosított tulajdonságok és készségek (Mihalkovné

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar ÜZLETI TANÁCSADÓ szakirányú továbbképzési szak Az üzleti tanácsadás napjaink egyik kulcsfontosságú ágazata az üzleti szférában. A tercier szektor egyik elemeként

Részletesebben

Osztályfőnöki 5. - 8. évfolyam

Osztályfőnöki 5. - 8. évfolyam Osztályfőnöki 5. - 8. évfolyam 5. évfolyam ök Önismeret 6 Együtt élünk 4 A drog fogalma, hatásai 1 Személyes biztonság: jogaim, kötelességeim 2 Tanulási szokások 5 Szabad felhasználás 4 Összesen: 36 6.

Részletesebben

A Digitális jövő munkaerőpiaci kihívásai

A Digitális jövő munkaerőpiaci kihívásai A Digitális jövő munkaerőpiaci kihívásai 4 ipari forradalom Gépek és algoritmusok Ma kezdő diákok 67% olyan munkát végez majd, ami ma még nem is létezik. A társadalom közel fele nem tudja követni a digitális

Részletesebben

A házasság kritikus pontjainak kezelése

A házasság kritikus pontjainak kezelése Képzési program neve Angol C2 2 1 069 - C1-es szint Német C2 3 1 110 - C2 szint Vállalkozási felkészítő tréning Kutatásmenedzsment, K+F Innováció Változásmenedzsment A házasság kritikus pontjainak kezelése

Részletesebben

Integritás, avagy jónak lenni kifizetődő 2. rész

Integritás, avagy jónak lenni kifizetődő 2. rész Integritás, avagy jónak lenni kifizetődő 2. rész Miatovics Márta HSC ügyvezető coach, szupervízor, tréner 1 QUALITY AUSTRIA FÓRUM Boscolo Event Palace Budapest, 2017-05-09 Profilom q 19 éves tréneri, tanácsadó

Részletesebben

COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban TANULÁSI KIMENET DEFINÍCIÓ

COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban TANULÁSI KIMENET DEFINÍCIÓ COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban TANULÁSI KIMENET DEFINÍCIÓ Ország: Portugália Vállalat: Inovafor Képesítés Az innováció fejlesztői és elősegítői a fémipari KKV-k munkacsoportjaiban

Részletesebben

Balogh Mihályné Krasznai Zsuzsa

Balogh Mihályné Krasznai Zsuzsa Europass Önéletrajz Személyi adatok Vezetéknév / Utónév(ek) Balogh Mihályné Krasznai Zsuzsa Cím(ek) 6724 Szeged, Lajta u. 16. Telefonszám(ok) Mobil: 30 3108953 E-mail(ek) Állampolgárság zsubalogh16@freemail.

Részletesebben

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN Nagy Tamásné óvodavezető Nagykállói Brunszvik Teréz Óvoda Nagykálló Kisgyermekkori nevelés támogatása EFOP-3.1.1-14-2015-00001

Részletesebben

GARAY ÉVA mentálhigiénés szakember Békéscsabai Regionális Képző Központ. 2007. november 28-30. SZEGED

GARAY ÉVA mentálhigiénés szakember Békéscsabai Regionális Képző Központ. 2007. november 28-30. SZEGED Mentálhigiénés tréning pályakezdők részére Pályaorientációs programfejlesztés és kísérleti képzés Csoportot vezető szakemberek továbbképzési tapasztalatai GARAY ÉVA mentálhigiénés szakember Békéscsabai

Részletesebben

Olyan tehetséges ez a gyerek mi legyen vele?

Olyan tehetséges ez a gyerek mi legyen vele? Olyan tehetséges ez a gyerek mi legyen vele? Kérdések elitista megközelítés egyenlőség elv? ritka, mint a fehér holló nekem minden tanítványom tehetséges valamiben mi legyen a fejlesztés iránya? vertikális

Részletesebben

Motiváció Mi készteti az embereket a cselekvésre? Hogyan / mivel fokozható ez a késztetés?

Motiváció Mi készteti az embereket a cselekvésre? Hogyan / mivel fokozható ez a késztetés? És mit ír az újság? Motiváció Mi készteti az embereket a cselekvésre? Hogyan / mivel fokozható ez a késztetés? MOTIVÁCIÓ IRÁNY INTENZITÁS IDŐTARTAM A motiváció alapjai Cselekvéseink alapvető indítékai

Részletesebben

TI és ÉN = MI Társas Ismeretek és Érzelmi Nevelés Mindannyiunkért Érték- és értelemközpontú kísérleti program kisiskolásoknak 1 PATAKY KRISZTINA iskolapszichológus, logoterápiai tanácsadó és személyiségfejlesztő,

Részletesebben

BUSINESS CSALÁDI MOBIL A FAMILY BUSINESSTŐL BUSINESS. Ahol a család és az üzlet találkozik!

BUSINESS CSALÁDI MOBIL A FAMILY BUSINESSTŐL BUSINESS. Ahol a család és az üzlet találkozik! w w w.family-business.hu CSALÁDI MOBIL A FAMILY TŐL Ahol a család és az üzlet találkozik! A Family Business egy 100%-os magyar tulajdonban lévő hálózatos értékesítési rendszer, amely 2001 elején alakult.

Részletesebben

Családi vállalkozások, vállalkozó családok 1997-2007

Családi vállalkozások, vállalkozó családok 1997-2007 Családi vállalkozások, vállalkozó családok 1997-2007 Budapest, 2007 május 23. Soltész Anikó Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány 1024 Budapest, Rómer Flóris u. 22-24. Telefon: (1) 212 21 79; Fax: (1)

Részletesebben

Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. Egyed Mihály HR Generalista

Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. Egyed Mihály HR Generalista Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. Egyed Mihály HR Generalista Ki fog itt dolgozni 20 év múlva? Kik? (lásd korábban) -Y és Z generáció integrálása az általunk ismert munka világába (20 év múlva a munkaerőpiac

Részletesebben

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ SERFŐZŐ MÓNIKA ELTE TÓK Kari Tanács 2016. október 20. Minőségfejlesztési beszámoló részei Egyetemi Minőségfejlesztési Program és Minőségügyi Kézikönyv elkészülése 2016. tavaszi

Részletesebben

2008.01.19. Fővárosi Diákönkormányzati. A Diákakadémia célja. A tanulási folyamat

2008.01.19. Fővárosi Diákönkormányzati. A Diákakadémia célja. A tanulási folyamat Fővárosi Diákönkormányzati Akadémia Hotel Római, 2008. január 18. A Diákakadémia célja hogy a hallgatók megszerezzék mindazokat az ismereteket, készségeket és attitűdöt, amelyek szükségesek ahhoz, hogy

Részletesebben

3. A személyközi problémák megoldásának mérése

3. A személyközi problémák megoldásának mérése 3. A személyközi problémák megoldásának mérése Élete során ki ritkábban, ki gyakrabban mindenki kerül olyan helyzetbe, amikor nem egyezik véleménye a másik véleményével, más célokat fogalmaz meg, eltérő

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS SZEMINÁRIUM

KOMMUNIKÁCIÓS SZEMINÁRIUM KOMMUNIKÁCIÓS SZEMINÁRIUM OFTEX által akkreditált: A kommunikáció szerepe a szív- és érrendszeri, illetve onkológiai szűréseken való lakossági részvétel befolyásolásában és az egészséges életmódszemlélet

Részletesebben

Motivációs teszt válaszok, kiértékelés

Motivációs teszt válaszok, kiértékelés A tesztalany sorszáma (áldozatvállalási készség) 1 2 2 2 3 3 3 2 2 2 2 2 2 1 3 2 2 2 3 3 3 2 3 3 3 2 3 3 3 3 2 3 2 3 3 2 2 3 0 2 2 2 1 2 2 1 3 1 2 3 2 4 1 3 3 1 1 2 2 3 2 3 0 2 1 3 2 2 5 2 3 2 1 1 1 3

Részletesebben

Jövőkép, Küldetés, Stratégia és Értékek

Jövőkép, Küldetés, Stratégia és Értékek Jövőkép, Küldetés, Stratégia és Értékek Jövőképünk Vezető szerepet kívánunk betölteni a bevonatok területén, mindenkor kiváló minőségű, innovatív és fenntartható megoldásokat kínálunk, amelyekben ügyfeleink

Részletesebben

Hazai fogyasztók, hazai élelmiszerek - a bizalom építésének lehetőségei

Hazai fogyasztók, hazai élelmiszerek - a bizalom építésének lehetőségei Hazai fogyasztók, hazai élelmiszerek - a bizalom építésének lehetőségei Dr. Polereczki Zsolt Dr. Szakály Zoltán Egyetemi adjunktus Egyetemi docens, Tanszékvezető KE-GTK, Marketing és Kereskedelem Tanszék

Részletesebben

Évfolyam 5. 6. Óraszám 1 0,5

Évfolyam 5. 6. Óraszám 1 0,5 TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam Évfolyam 5. 6. Óraszám 1 0,5 A tanulás tanításának elsődleges célja, hogy az egyéni képességek, készségek figyelembe vételével és fejlesztésével képessé tegyük tanítványainkat

Részletesebben

A kedvezményestől a szükségesig: a munkavállalói juttatások új lehetőségei. Sipos Sándor HR szakértő, vezető- és szervezetfejlesztő

A kedvezményestől a szükségesig: a munkavállalói juttatások új lehetőségei. Sipos Sándor HR szakértő, vezető- és szervezetfejlesztő A kedvezményestől a szükségesig: a munkavállalói juttatások új lehetőségei Sipos Sándor HR szakértő, vezető- és szervezetfejlesztő CAFETÉRIA 2019 2018 Mire ad ez nekünk lehetőséget? Mire ad ez nekünk lehetőséget?

Részletesebben

A SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉS SZEREPE A DUÁLIS KÉPZÉSRE VALÓ FELKÉSZÜLÉSBEN

A SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉS SZEREPE A DUÁLIS KÉPZÉSRE VALÓ FELKÉSZÜLÉSBEN SZATMÁRINÉ DR. BALOGH MÁRIA: A SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉS SZEREPE A DUÁLIS KÉPZÉSRE VALÓ FELKÉSZÜLÉSBEN II. DUÁLIS FELSŐOKTATÁSI KONFERENCIA A KECSKEMÉTI DUÁLIS MODELL 3 ÉVE 2015. OKTÓBER 15. A program a TÁMOP-4.1.1.F-13/1-2013-0019.

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam A tanulás tanításának elsődleges célja, hogy az egyéni képességek, készségek figyelembe vételével és fejlesztésével képessé tegyük tanítványainkat a 21. században elvárható

Részletesebben

PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG

PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG KIVÁLÓSÁG PROFIL 2011. június A kiváló szervezetek elérik és fenntartják azt a teljesítményt, mely megfelel a partnereik elvárásainak. Ennek a célnak sikeres elérése

Részletesebben

CÉGBEMUTATÓ. Emberközpontú üzleti megoldások.

CÉGBEMUTATÓ. Emberközpontú üzleti megoldások. CÉGBEMUTATÓ Emberközpontú üzleti megoldások. A Viapan Group tíz üzletágával Magyarország meghatározó humánerőforrás-szolgáltatója. Cégcsoportunk komplex és egyedülállóan innovatív szolgáltatás nyújt, amelynek

Részletesebben

Inklúziós index. Tony Booth, Mel Ainscow: A tanulás és részvétel támogatása az iskolákban Harmadik, bővített, átdolgozott kiadás

Inklúziós index. Tony Booth, Mel Ainscow: A tanulás és részvétel támogatása az iskolákban Harmadik, bővített, átdolgozott kiadás Tony Booth, Mel Ainscow: Inklúziós index A tanulás és részvétel támogatása az iskolákban Harmadik, bővített, átdolgozott kiadás Csepregi András Velence, 2015. 05. 14. A magyar változat Tény: az Educatio

Részletesebben

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A jó gyakorlat célja Az idegen nyelvi nap során a tanulók különböző idegen nyelvi foglalkozásokon, workshopokon

Részletesebben

www.pwc.com Panorama project

www.pwc.com Panorama project www.pwc.com Panorama Magyarország hosszú távú versenyképességének kulcsa az üzleti igények és szakemberi kínálat folyamatos, dinamikus összehangolása. A PwC kidolgozott egy nemzetközi módszertant a cégek

Részletesebben

REZILIENCIA ÉS EGÉSZSÉGPSZICHOLÓGIA

REZILIENCIA ÉS EGÉSZSÉGPSZICHOLÓGIA REZILIENCIA ÉS EGÉSZSÉGPSZICHOLÓGIA 2. Tudomány és spiritualitás konferencia, 2019. jún. 15. Kiss Enikő Csilla PTE Pszichológia Intézet A reziliencia fogalom általános jelentése Rugalmas ellenállási képesség,

Részletesebben

Tudatos Teremtés Alapok. Erőteljes teremtő erő lakozik benned!

Tudatos Teremtés Alapok. Erőteljes teremtő erő lakozik benned! Tudatos Teremtés Alapok 1-es Modul Erőteljes teremtő erő lakozik benned! 1 Üdvözöllek! Kalló Melinda vagyok, és megtisztelő számomra hogy részese lehetek a tudatos teremtésednek. Tudatos teremtés alapok:

Részletesebben

RENDSZERES ÉRTÉKELÉSE ÉS A FEJLESZTÉSI IGÉNYEK MEGHATÁROZÁSA. Tét Város Polgármesteri Hivatalának komplex szervezetfejlesztése ÁROP-1.A.

RENDSZERES ÉRTÉKELÉSE ÉS A FEJLESZTÉSI IGÉNYEK MEGHATÁROZÁSA. Tét Város Polgármesteri Hivatalának komplex szervezetfejlesztése ÁROP-1.A. RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ KAPACITÁS ÉS KOMPETENCIA RENDSZERES ÉRTÉKELÉSE ÉS A FEJLESZTÉSI IGÉNYEK MEGHATÁROZÁSA RENDSZER LEÍRÁSA Tét Város Polgármesteri Hivatalának komplex szervezetfejlesztése I. BEVEZETÉS Polgármesteri

Részletesebben

Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP B.2-13/

Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP B.2-13/ Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0002 PROJEKT ZÁRÓKONFERENCIA 2015.10.13. Dr. Tordai Zita Óbudai Egyetem TMPK Háttér A tanári szerep és a tanárképzés változása Európában

Részletesebben

SZKB_207_09. Kell egy csapat! I.

SZKB_207_09. Kell egy csapat! I. SZKB_207_09 Kell egy csapat! I. diak09.indd 55 2006.12.09. 22:01:12 DIÁKMELLÉKLET KELL EGY CSAPAT! I. 7. ÉVFOLYAM 57 DIÁKMELLÉKLET D1 Feladatlap a csoportmunkához b) A táblázat második oszlopában szereplő

Részletesebben