Sajtóinformációk Éves sajtókonferencia, Stuttgart 2. oldal A BMW díjazta a Boscht Autóipari innovációs díj

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Sajtóinformációk Éves sajtókonferencia, Stuttgart 2. oldal A BMW díjazta a Boscht Autóipari innovációs díj"

Átírás

1 Automotive Info május Tartalom: Sajtóinformációk Éves sajtókonferencia, Stuttgart 2. oldal A BMW díjazta a Boscht 5. oldal Autóipari innovációs díj 5. oldal Legfrissebb hírek: Mérföldkő a radarérzékelő-gyártásban 6. oldal Évforduló 25 éves a KTS 7. oldal Bosch a fedélzeten Mercedes-Benz GL 8. oldal Termékek: Hosszbordás szíjak 10. oldal Világszerte új csomagolási terv 2013-ban 11. oldal Fókuszban: Bosch tehergépkocsi-akkumulátorok 12. oldal Innovatív menetvilágítás 14. oldal Tudta...? DTM 2013-as évad 16. oldal Kommunikáció Információk 17. oldal Az adatok tájékoztató jellegűek. A bővítés csak a kiadó engedélyével lehetséges.

2 2. oldal Gazdaság Éves sajtótájékoztató Budapesten A Bosch teljesítménye a magyar GDP 2 százalékának felel meg Jelentős növekedés 2012-ben 17 százalékos növekedéssel a forgalom 594 milliárd forintra emelkedett A cégcsoport létszáma meghaladja a főt 18 milliárd forint kutatás-fejlesztésre Budapest - A magyarországi Bosch csoport az előző üzleti évhez képest 17 százalékkal növelte forgalmát 2012-ben. A különböző technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója tíz leányvállalatával 594 milliárd forint forgalmat ért el, saját vállalatai között folytatott kereskedelmi tevékenységeit is beleértve. "Rekordforgalmunk mértéke megfelel a magyar GDP 2 százalékának. Stabil növekedési pályán haladunk, elkötelezettségünk szilárd Magyarország iránt" - mondta el Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője. Ehhez az eredményhez nagyban hozzájárult, hogy a vállalat növelte a miskolci és hatvani autóipari egységek kapacitását. A magyar piacon a cégcsoport forgalma 133 milliárd forint volt 2012-ben. A Bosch az idei üzleti évben is növekedéssel számol, és tovább erősíti K+F tevékenységét Magyarországon. 38 százalékkal megnövelt kutatás-fejlesztési ráfordítás A Bosch csoport öt év alatt megkétszerezte a magyarországi kutatás-fejlesztésre fordított kiadásainak összegét, amely eredményeként eddig már 83 szabadalmi kérelmet nyújtott be. A vállalat az előző üzleti évhez képest 2012-ben 38 százalékkal növelte a K+F-re fordított összeg nagyságát, ami így elérte a 18 milliárd forintot. "A technológiai fejlődés motorja a helyi tudástőke és a megfelelő módszertani, valamint gyakorlati ismeretekkel rendelkező, képzett munkaerő" tette hozzá González. A Bosch évek óta kiemelt támogatója a magyarországi kutatási és oktatási intézményeknek, a műszaki tudástranszfernek, illetve duális képzés keretében részt vesz a technikus és szakmunkás szakemberek oktatásában is munkavállalójával a Bosch az egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadó A Bosch 1000 főre növelte a kutatás-fejlesztés területén alkalmazott mérnökök számát, ami nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a vállalat dolgozóinak összlétszáma 2012-ben elérte a főt. Ez az eddigi legmagasabb munkavállalói létszám a társaság hazai történetében. A Bosch 2012-ben félezer új munkahelyet teremtett, a cégcsoport Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója. A magyarországi Bosch csoport ötödik alkalommal kapta meg a Legvonzóbb Munkáltató díját az Aon Hewitt humánerőforrás-tanácsadó és az AIESEC Magyarország által végzett országos felmérés alapján. Emellett a vállalat teljesítményét belső elismeréssel is díjazták 2012-ben: a

3 3. oldal miskolci autóipari gyár által előállított ebike meghajtás-rendszer - amelybe a hatvani Bosch gyár által készített elemek is kerülnek - a vállalatcsoport rangos nemzetközi innovációs elismerésében részesült. Az új fejlesztési központ 30 milliárd forint értékű beruházása terv szerint halad 2012-ben a Bosch összesen 35 milliárd forint értékben valósított meg beruházásokat Magyarországon, beleértve olyan új gyártósorok telepítését, amelyek a hatvani, egri és miskolci gyártóüzemek kapacitását egyaránt bővítették. A tavalyi év legfontosabb beruházása a magyarországi központi bázis és fejlesztési központ építése volt, 30 milliárd forint értekben. Az első épületet 2013 nyarán adják át, és idén áprilisban letették a beruházás második ütemének alapkövét. Az építkezés 2015-ben zárul.

4 4. oldal Sajtóinformációk Üzlet/gazdaság Éves sajtókonferencia Hálózati technológia a jobb életminőségért 2013-ra jobb eredmény várható Nagy különbség a szektor és a régió eladásainak alakulása között 2012-ben. A Bosch Csoport az adózás és kamatfizetés előtti eredmény alapján számítva 2012-ben 2,5 százalékos árbevétel-arányos nyereséget ért el. A cégcsoport 2013-ra az eladások 2 4 százalékos növekedését várja. Az energia- és épülettechnika területén nyolcmilliárd euró árbevétel várható 2020-ig. Stuttgart A Bosch csoport mérsékelt gazdasági növekedésre számít. Ilyen körülmények között a technológiák és a szolgáltatások vezető szállítója az idei üzleti évben árbevételének 2-4 százalékos növekedését várja. Ezeket az adatokat Dr. Volkmar Denner, a Bosch igazgatótanácsának elnöke mutatta be a vállalat éves sajtótájékoztatóján. Számos intézkedést teszünk, hogy javítsuk idei eredményeinket. Megragadunk minden növekedési lehetőséget a már működő területeken, és nyitunk az új üzleti lehetőségek felé mondta Denner. A vállalat továbbra is jelentős gazdasági kockázatként értékeli az Egyesült Államokra és Európára jellemző magas államadósságot. A Bosch arra számít, hogy bár Európában véget ér a recesszió, a gazdasági növekedés mértéke az idén még nem változik. Ezzel összefüggésben 2013 első negyedévében a Bosch csoport árbevétele mérsékelt növekedést mutatott. Bővebben

5 5. oldal Gépjárműtechnikai sajtóközlemény A BMW a Boschnak adományozta a BMW beszállítói innovációs díjat a kiváló partnerségért. Különdíj innovációs partnerkapcsolat kategóriában A BMW számos innovációs mérföldkövet díjazott A Bosch továbbra is élen jár az autóipari fejlesztésben A díj az utóbbi időben elnyertekhez társul: A német autógyártó, a BMW a legkiválóbb beszállítói között tartja számon a Boscht. A két vállalat kiváló, több évtizedes kapcsolatát kiemelve, egy különleges innovációs partnerkapcsolati díjat kapott a Bosch a BMW beszállítói innovációs díj müncheni ünnepségén. Képünkön a BMW 520d Efficient Dynamics Edition Blue Performance látható a Bosch közös nyomócsöves befecskendező rendszerével. Bővebben évi autóipari innovációs díj Díjak a Bosch parkolási segédjéért és hibrid alkatrészeiért A Bosch az alábbi kategóriákban nyert díjat: hajtáslánc technológia és elektromos és elektronikus rendszerek Stefan Bratzel professzor: A Bosch kiváló minőségű innovációt kínál Díjazták azokat a jelentős innovációkat, amelyek közel vannak a sorozatgyártáshoz A kisujjunkat sem kell mozdítani a parkoláshoz - a Bosch automatikus parkolási segédje még a legszűkebb helyekre való beállást is gyerekjátékká teszi. Ez az egyik innováció, amelyért a cég két díjat nyert. A Center of Automotive Management és a Pricewaterhouse Coopers a technológiák és a szolgáltatások szállítójának ítélte a évi autóipari innovációs díjat a hajtáslánc technológia és az elektromos és elektronikus rendszerek kategóriákban. A Bosch nagyon innovatív beszállító és ezek az innovációk kiváló minőségűek. A parkolási segéden kívül a dízel-hibrid innovációk, valamint a start-stop rendszer nyűgözte még le a bírákat.

6 6. oldal Legfrissebb hírek: Újraszámlálva: Ez pontosan egymillió... Mérföldkő a radarérzékelő-gyártásban - ez a szám 2014-ig várhatóan megkétszereződik Mérföldkő a radarérzékelő-gyártásban - ez a szám 2014-ig várhatóan megkétszereződik A berendezés segít sávot váltani valamint a megfelelő távolságot tartani az autópályán, ezen kívül segíti a vészfékezést és hozzájárul a gyalogosok biztonságához is. A radarérzékelő a modern vezetőbiztonsági rendszerek lelke. Reutlingenben az egymilliomodik ilyen alkatrész a napokban készül el. A gyártás üteme rohamosan nő, jövőre valószínűleg eléri a kétmillió egységet ig ez a szám tízmillióra nőhet. A nagytávolságú radarérzékelőnek jelenleg már a harmadik generációja érhető el.

7 7.oldal Évforduló! 25 éves műhelytapasztalat: Vezérlőegységdiagnosztika Bosch minőségben A KTS sorozat a Boschtól: 25 év siker a műhelyszintű ECU-diagnosztikai tesztfelszerelésben Professzionális diagnosztikai berendezés a modern járműelektronikákhoz KTS vezérlőegység diagnosztikai berendezés: folyamatos és sikeres további fejlesztések Az elektronika jelentőségének folyamatos növekedése miatt a járműiparban a vezérlőegységdiagnosztika a műhelyek mindennapi életének része lett. A diagnosztikai berendezések első gyártói között a Bosch már 1998 óta érintett a fejlesztésben, független műhelyek nyitásával, amelyek lehetővé teszik a vezérlőegység-diagnosztikát. A járművek és hálózatba kötött rendszereik egyre növekvő komplexitása szükségessé teszi a kiváló minőségű diagnosztikát. A Bosch már 25 éve betekintést nyújt a vezérlőegység-diagnosztikába a professzionális és jövőbe mutató KTS sorozattal. A Bosch egyre nagyobb piaci lefedettséggel támogatja a független műhelyeket a napi munkájukban. Erre példa az integrált ESI[tronic] szoftver. A diagnosztikai adatok rendszeres frissítése több mint 180 járműnél teszi lehetővé a felhasználónak, hogy hozzáférhessen a szükséges adatokhoz. Világszerte több mint KTS diagnosztikai berendezés eladásával a Bosch bizonyította, hogy a megfelelő megoldást szállítja a műhelyek számára.

8 8.oldal Bosch a fedélzeten: Biztonságos SUV: Mercedes-Benz GL A sofőrök csak dőljenek hátra és élvezzék a vezetést - különösen az új Mercedes-Benz GL volánja mögött: Ez a luxus SUV márka a biztonság új elemeit prezentálja a Bosch testre szabott rendszerei segítségével. Bosch termékek a Mercedes- Benz GL-ben Közvetlen benzinbefecskendezés Közös nyomócsöves befecskendező rendszer Start/stop rendszer Denoxtronic karbamidadagoló rendszer Légzsák-vezérlés Gyalogosvédelem Éjjellátó rendszer Központi kijelző kettős nézettel Gyújtógyertyák A modern gépjárművek, mint a Mercedes-Benz GL osztály aktív biztonsági rendszerek széles skáláját biztosítják a vezetők és utasok számára. De mi van a gyalogosok és a kerékpárosok védelmével? A SUV itt is a megfelelő, alapfelszereltségű rendszereket használja - amelyeket a Bosch fejlesztett ki. Aktív ütközésvédelem Az elektronikus gyalogosvédő (EPP) rendszer gyorsulásérzékelőkből áll, amelyet a jármű elejére szereltek. További komponens az úgynevezett aktuátorok vezérlőegysége: Az aktuátorok azonnal felemelik a motorháztetőt, amint az hozzáér egy emberi testhez így egy gyűrődő zóna jön létre, amely csökkenti a sérülés veszélyét. Az EPP továbbá meg tud különböztetni egy emberi testet egy másik tárgytól, például egy bevásárlókocsitól. Az előző aktiválja a biztonsági mechanizmust, az utóbbi nem. Tiszta látás éjjel Egy másik gyalogos és kerékpáros védőfunkció a Night Vision plus éjjellátó rendszer. Ez a rendszer nagy kontrasztú képet mutat a jármű előtti térről és megmutatja, mi történik az úton. A rendszer négy nagyobb részből áll:

9 9.oldal Infravörös reflektorok világítják meg az utat, ezt egy kamera felveszi és eljuttatja a vezérlőegységnek. Itt a felvett és feldolgozott adat megjelenik egy nagyfelbontású központi kijelzőn a Mercedes-Benz GL központi konzolján. A rendszer azonosítja a gyalogosokra jellemző mozgó tárgyakat az úton, és kiemeli őket a kijelzőn. Egyébiránt a központi kijelző a kettős nézet funkcióval szintén a Bosch fejlesztése. Amíg a sofőr fél szemét az éjjellátó képen tartja, az utas továbbra is nézheti a DVD filmet. Tartós és hatékony. Irídium gyújtógyertyák és hozzá tartozó testelektróda a Boschtól. A modern belsőégésű motorok nagyon komplex rendszerek, ahol minden kis részletnek passzolnia kell. Az egyik fontos alkatrész a gyújtógyertya. Ez különösen nagy hőmérsékletnek és nyomásnak van kitéve az égéskamrában. A megoldás: A központi elektróda kiváló minőségű nemesfém ötvözetből, például irídiumból készül. Így a gyújtógyertya rendkívül ellenálló lesz és kibírja az erősebb igénybevételt is. Csatlakoztatott testelektróda. A sugárvezérelt közvetlen befecskendezésű motorok megbízható gyújtásának biztosítására az üzemanyag-levegő keveréket és a gyújtószikrát tökéletesen össze kell hangolni. Ez csak olyan precíziós gyújtógyertyákkal lehetséges, amelynél a testelektróda helyzete pontosan igazodik az égéskamrában uralkodó helyzethez és a benzinbefecskendező gyártáskori elrendezéséhez.

10 10.oldal Nem igényel karbantartást: Hosszbordás szíjak Garantált a megfelelő feszesség A modern motorok egyre kompaktabbak lesznek. Hogy további helyet és súlyt takarítsanak meg, az autógyártók egyre inkább hosszbordás szíjakat használnak feszítőszerkezetek nélkül. De ettől még a hajtószíjaknak a teljes élettartamuk alatt biztosítaniuk kell a megfelelő feszességet, miközben extrém mechanikai, kémiai és hőhatásoknak vannak kitéve a mindennapi használatban. A Bosch személygépkocsikhoz tervezett hosszbordás szíjai rendelkeznek ezekkel a tulajdonságokkal. Nem igényel karbantartást még extrém terhelés alatt sem A termék, amelyben megbízhat: Gyors és könnyű szerelés után a Bosch hosszbordás szíjait sosem kell utánfeszíteni, még a folyamatos, extrém feltételek melletti működés során sem. A termék tulajdonságai biztosítják, hogy a szíj mindig az optimális feszességre van állítva. Ennek az az előnye, hogy a Bosch hosszbordás szíja hatékonyan áll ellen a hajtáselemek bármely olyan túlterhelésének, amely túl nagy feszítést okoz. Kiküszöböli a meglazulás esetén fellépő helytelen erőátvitel miatti veszélyeket és a zajképződést. Az ultramodern szintetikus gumi és az extrém tartós, high-tech szálak kombinációja kielégíti a legszigorúbb követelményeket is, és jelentős előnyt kínál a hosszú távú használat során: A minimális rezgés biztosítja a sima futást A meghajtott egységek és alkatrészek védve vannak Ez a tökéletesen egyensúlyban lévő erőátvitel teszi a Bosch hosszbordás szíját megbízhatóvá, tartóssá és gazdaságossá Rugalmas szerszámkészlet: Az univerzális összeszerelő szerszám A Bosch rugalmas szerszámkészlete egy univerzális összeszerelő szerszámot kínál a műhelyek számára a normál járműmodellek túlnyomó többségénél. Gyors és egyszerű módszert kínál a professzionális szíjcserére, helyettesíti a hagyományos, egyszer használatos szerszámokat, így segít megóvni a környezetet is. A hosszbordás szíj rugalmas tulajdonságai alapvetően azt jelentik, hogy nincs szükség feszítőelemekre.

11 11.oldal Innovatív technológiával az optimális teljesítményért 1 Ultramodern szintetikus gumi: rendkívül tartós 2 Rugalmas, rendkívül tartós high-tech szál a feszítőrészben: Nem igényel karbantartást 3 Erőteljes szíj-hátoldal: alig van kopás Új csomagolás világszerte 2013-ban A Bosch világszerte új csomagolást vezet be gépjárműipari termékein. A csomagolást a Bosch vállalati arculatához (Bosch = kék) igazodva újraterveztük, hogy egységes megjelenést biztosítsunk a Bosch márkanév számára. Az új külső környezetbarát és megújuló alapanyagokból készült, amely megfelelő védelmet nyújt a termékek számára és lehetővé teszi azok biztonságos és tiszta tárolását. Az immáron új külsővel megjelenő termékekre a következő hónapokban számíthat.

12 12.oldal Fókuszban: energia-óriások/bosch haszonjármű akkumulátorok Pont a megfelelő energia: Bosch tehergépkocsiakkumulátorok A haszonjármű-akkumulátorok folyamatos terhelésnek vannak kitéve: Számtalan fogyasztó, hosszú üresjáratok és szélsőséges hőmérsékleti tényezők terhelik ezeket. Bosch tehergépkocsi-akkumulátorok T5 Heavy Duty Extra T4 Heavy Duty T3 Bosch kisáruszállító-akkumulátorok S6 AGM technológiával S5 Powerframe technológiával Motor leállítása - rakodóhátfal leeresztése A munkanap közel sem ér véget a tehergépjárművek számára a motor leállításával. A berakodás, a lerakodás vagy a szünetek során az elektromos fogyasztás nem szűnik meg. A Bosch tehergépkocsiakkumulátorok ezért megfelelő energiatartalékokat biztosítanak. Megbirkóznak az erős igénybevétellel a folyamatos működés során, hogy a gördülő tőke állandó mozgásban legyen. Ez megnöveli a működési biztonságot, időt és pénzt takarít meg minden munkanap. Az alkalmazás dönti el Gyors és biztos motorindulás, illetve működés a legváltozatosabb feltételek során is: Nincs más olyan járműcsalád, amelynek olyan kemény terheket kell elviselnie, mint a teherjárműveknek. Ezért igencsak fontos a megfelelő akkumulátor kiválasztása. Tehergépkocsik standard fogyasztókkal beleértve a daruval rendelkezőket városgazdálkodási, építési járművek és traktorok: A T4 Heavy Duty akkumulátor rengeteg energiát biztosít elindításukhoz és működtetésükhöz. A speciális járművek, mint a rövidtávú és távolsági emelőfalas tehergépkocsik és a buszok, sokszor más energiaszívó berendezésekkel is el vannak látva, mint a TV és a rádió. Ilyenkor az optimális energiaforrás a T5 Heavy Duty Extra maximális energia- és ciklus-stabilitással. Egyáltalán nem igényel karbantartást: pénzmegtakarítás érhető el vele Köszönhetően az optimalizált rácsoknak és az igényes labirintus-fedélnek, a T5 és T4 tehergépkocsiakkumulátorok teljesen karbantartás-mentesek és ezért pénzt takarítanak meg a karbantartáshoz szükséges idő csökkenése révén. Ugyanakkor ütésállóságuk akár 10-szer nagyobb, élettartamuk pedig mintegy 30 %-kal hosszabb, mint a hagyományos akkumulátoroké. Azonban ha a jármű kevesebb elektromos fogyasztóval rendelkezik, akkor a T3 a jó választás: alacsony vízfogyasztás jellemzi, mindemellett könnyen feltölthető vízzel.

13 13.oldal Kisáruszállítók: A tápellátás maximális biztonsága A kisáruszállítóknak is csökkenteniük kell a károsanyag-kibocsátást és az üzemanyag-fogyasztást. Ezért egyre több közülük start-stop rendszerrel rendelkezik. Ilyenkor van szükség start-stop specialistákra - az AGM-mel ellátott S6-ra és az EFB technológiával ellátott S5E-re. Ezek hosszú élettartamot és energiát, valamint extrém ciklus-stabilitást kínálnak. Megfelelő töltés 12 és 24 volton: Bosch BAT 490 Nagy kimenő teljesítményű akkumulátor-töltő, hogy biztosított legyen a fedélzeti energiaellátás a karbantartási műveletek alatt is: Egy speciális mód lehetővé teszi a szakértőknek, hogy átállítsák a töltési feszültséget a különböző töltési fázisokban. Így még az AGM akkumulátorokat is tökéletesen lehet tölteni. A softcharge funkció lehetővé teszi, hogy a lemerült akkumulátorokat is biztonságosan fel lehessen tölteni. Fontos: Mindig csak az adatlapon található töltési feszültségekkel végezze a töltést! Akkumulátor-technológia a legjobb teljesítményhez és karbantartás-mentességhez T5 és T4: ciklus-stabilitás biztosítása az optimalizált rácsszerkezet révén T5 és T4: teljesen karbantartás-mentes a labirintus-fedélnek köszönhetően Szivárgásmentes a biztonsági kupakoknak köszönhetően T mint tökéletes: energiaellátás minden célra Bosch T5 Heavy Duty Extra akkumulátor Extrém magas tápfeszültség-igényre és gyakori kisütésre tervezve - nagytávolságú alvófülkés kamionok, emelőkosaras tehergépkocsik, távolsági és városi buszok számára. Teljesen karbantartás-mentes Bosch T4 Heavy Duty akkumulátor Megbízható energiaellátás TV-hez, légkondicionáláshoz, fékezési és felfüggesztési elektronikához. Megfelelő gyakori kisütésre is, valamint másfélszer gyorsabban tölthető, mint ahogy az európai szabvány (EN) előírja. Teljesen karbantartás-mentes. Bosch T3 akkumulátor Megbízható indítási teljesítmény, ciklus- és sokkálló a hibrid technológiának köszönhetően. Széles választék a különleges méreteknek köszönhetően.

14 14.oldal 2013 Innovatív fényszóró Nagyszerű fényteljesítmény, számtalan használatra: Bosch Light-Star Legyen világosság: A Bosch Light-Star a legújabb innovatív fényszóró személygépkocsik, terepjárók és tehergépkocsik számára. A számítógép által kiszámított szabad formájú reflektor ideális megvilágítást biztosít az útra - nagy fényintenzitással és minimális szóródási veszteséggel. Így a Light-Star az úton és terepen is segíti a biztonságos vezetést, és még jól is néz ki. Az elegáns kifinomult dizájn igazán megérdemli a Light-Star nevet. Minőség, amely magasra teszi a lécet A Light-Star még a legkeményebb használat során is remekel, ahogy ez már bebizonyosodott számtalan szigorú tesztkörnyezetben: Fotometrikus teszt az ECE specifikációk szerint Sószórásos teszt Magas hőmérsékletű tesztelés nagyfeszültségű műveletekben Nagyfeszültségű tesztelés Vízfröccsenéses tesztelés Rezgéstesztelés Nedvesség-ellenállási tesztelés Porállósági teszt Hőmérséklet-tesztelés Hősokk-teszt EMC teszt (Light-Star Xenon) Tökéletes kialakítás és megbízhatóság A stabil, rozsdamentes acélból készült Light-Star burkolat rendkívül ellenálló a környezeti hatásokkal szemben. a Light-Star különösen megfelelő a nehéz és terep-felhasználásokra. Három különböző változat létezik: A Light- Star Halogen és a Light-Star LED, mindegyik fehér és kék lencsével, valamint a Light-Star Xenon - mindegyik ideális választás mindenféle alkalmazásra.

15 15.oldal 1. Funkciók: Light-Star Halogen A halogén változat különösen ajánlott a haszonjárművekhez. A Bosch minőség garantálja a kiváló megbízhatóságot és a hosszú élettartamot. 2. Kivitel: Light-Star LED A Light-Star LED a funkcionalitás és a dizájn kiváló kombinációja. Egy hosszú élettartamú LED gyűrű helyezkedik el egyforma fényerővel, nagyfeszültség-védelemmel egy központi halogéncsóva pozíciófény körül. Így a fényszóró nemcsak vonzóan néz ki, de technikai kiválóság is jellemzi. 3. Nagy teljesítmény: Light-Star Xenon Az innovatív xenon gázalapú technológia erősebb a halogén rendszereknél a fény hatékonysága alapján. Ezért ezek a lámpák tökéletes, nappali fénybe vonják az utat, ezáltal magas színvonalú vezetői komfortot nyújtanak. A xenon vezérlőegység precízen illeszkedik a burkolatba, így a Light-Star Xenont gyorsan és könnyen be lehet szerelni.

16 16.oldal Tudta...? Csikorgó kerekek, hajtűkanyarok A DTM 2013 évadja- A Deutsche Tourenwagen Masters bajnokság autói és patnersorozatai mind Bosch motorkezelő rendszerekkel vannak felszerelve A DTM és partnersorozatai újfent a Bosch motorkezelő rendszereire voksoltak. Ahogy az elmúlt években, a DTM versenyautók az Audi RS5 DTM, a BMW M3 DTM, a DTM Mercedes AMG C-Coupé mind a Bosch Motorsport MS 5.1 motorkezelő rendszereivel és más technológiáival vannak felvértezve. A cég a más DTM sorozatokhoz is szállít motorkezelő rendszereket Ilyenek a: FIA Formula 3 European Championship, Volkswagen Scirocco R-Cup és Porsche Carrera Cup Germany. Minden versenysorozaton, akármi is az alkalmazás, a Bosch a megfelelő technológia - mondta Klaus Böttcher, a Bosch Motorsport alelnöke. Motorvezérlő egységek motorkezelő szoftverrel A motorvezérlő egységek vagy a Bosch hardverein futnak, vagy pedig kifejezetten az autóversenyekre gyártják őket kis darabszámban. A vezérlőegységek a motorsportban használt minden üzemanyagtípust, és akár 12 hengeres, különböző befecskendező rendszerekkel ellátott motort is támogatnak. A megfelelő Bosch Motorsport motorkezelő szoftver lehetővé teszi a versenyautók paramétereinek a versenyszabályokhoz való igazítását. A szoftver ezen kívül a már megtett körök eredményeinek elemzésére is használható. Ennek segítségével a csapatok gyorsan módosíthatják a jármű motorját és karosszériavázát a szükségletek szerint. A Bosch Motorsport a Bosch Engineering GmbH része, rendszerfejlesztési szolgáltatásokra szakosodott leányvállalata. Ez a cég már hosszú ideje részt vesz az autóversenyzésben, a Bosch technológia már 1901 óta jelen van a versenyautókban. A Bosch Engineering GmbH a Robert Bosch GmbH 100%-os leányvállalata, és székhelye a németországi Abstatt óta a Bosch Engineering mérnöki szolgáltatásokat biztosít autóipari, ipar és tengerészeti alkalmazásokhoz, vasúti és haszonjárművekhez, építőipari és mezőgazdasági gépekhez, valamint autóversenyzési és repülési területeken, függetlenül a kívánt gyártási darabszámtól. További információt a webhelyen talál. Közvetlen link: DTM Races

17 17.oldal Kommunikáció május Hirdetések Autotechnika Magazin: Bosch olajszűrő akció; PR cikk az ACS 511 és ACS 611 termékekről Autonet - Focus: Tavaszi alkatrész akció; hirdetés két új termék bevezetéséről: ACS 511 és 611 Sajtóinformáció: Bosch, a legjobb márka: éves a Bosch generátor:

A jövő gépjárműhajtása - alacsonyabb károsanyag-kibocsátás, alternatív hajtások. és regeneratív üzemanyagok. Dr. Rolf Leonhard (a Robert Bosch GmbH

A jövő gépjárműhajtása - alacsonyabb károsanyag-kibocsátás, alternatív hajtások. és regeneratív üzemanyagok. Dr. Rolf Leonhard (a Robert Bosch GmbH 2007. június RF 70406-d Kl A jövő gépjárműhajtása - alacsonyabb károsanyag-kibocsátás, alternatív hajtások és regeneratív üzemanyagok Dr. Rolf Leonhard (a Robert Bosch GmbH dízel rendszerek fejlesztése

Részletesebben

Sajtóközlemény. Egyre sokoldalúbb vezetőtámogató rendszerek A Bosch rendszereivel biztonságosan és stresszmentesen érhetünk célba. 2012. december 17.

Sajtóközlemény. Egyre sokoldalúbb vezetőtámogató rendszerek A Bosch rendszereivel biztonságosan és stresszmentesen érhetünk célba. 2012. december 17. Sajtóközlemény Egyre sokoldalúbb vezetőtámogató rendszerek A Bosch rendszereivel biztonságosan és stresszmentesen érhetünk célba 2012. december 17. A Bosch bővíti vezetőtámogató rendszereinek körét Az

Részletesebben

MARKATOR -TERMÉKSKÁLA JELÖLŐRENDSZEREK MV5 ZE 100 ÉS 101

MARKATOR -TERMÉKSKÁLA JELÖLŐRENDSZEREK MV5 ZE 100 ÉS 101 MARKATOR -TERMÉKSKÁLA JELÖLŐRENDSZEREK MV5 ZE 100 ÉS 101 markator BEVEZETŐ Szakértői vagyunk az ipari alkatrészek hamisíthatatlan, tartós és gazdaságos jelölésének. A MARKATOR több mint 25 éve fejleszt

Részletesebben

A High-tech fényezőkabin

A High-tech fényezőkabin Felülettechnika üzletág Surface Engineering A High-tech fényezőkabin WOLF TAIFUNO vision - a prémium- osztály TAIFUNO vision High-Tech fényezőberendez TAIFUNO TAIFUNO 4-szárnyú * és beépített menekülő-

Részletesebben

Sajtóinformáció Egyre sokoldalúbb vezetőtámogató rendszerek 2. Fókuszban: Nagyfeszültségű rendszerekhez használható 6 FSA: Próbálkozás helyett mérés 8

Sajtóinformáció Egyre sokoldalúbb vezetőtámogató rendszerek 2. Fókuszban: Nagyfeszültségű rendszerekhez használható 6 FSA: Próbálkozás helyett mérés 8 Infogramm 2012. november Tartalom: Sajtóinformáció Egyre sokoldalúbb vezetőtámogató rendszerek 2 A Bosch sztereókamera fokozza a kényelmet és hozzájárul a biztonsághoz 4 Fókuszban: Nagyfeszültségű rendszerekhez

Részletesebben

A B-osztály új generációja

A B-osztály új generációja A B-osztály új generációja Külső megjelenés 5 Utcahosszal a többiek előtt. A B - osztály. A B - osztály új minőségben egyesíti a teret, a formát és a funkciót. Az ellentmondás minden mozgás hajtórugója,

Részletesebben

OPEL MOVANO Személyszállítók

OPEL MOVANO Személyszállítók OPEL MOVANO Személyszállítók Opel Movano Kombi és Busz. A legértékesebb rakomány szállítására. Kicsik és nagyok, öregek és fiatalok, sportcsapatok és szállodai vendégek, diákok és projektcsapatok bárkiről

Részletesebben

Bevezetés. Személygépjárművek. Fedélzeti elektromos rendszer. Hagyományos 12V-os rendszerek

Bevezetés. Személygépjárművek. Fedélzeti elektromos rendszer. Hagyományos 12V-os rendszerek Bevezetés Napjainkban az egyik legfontosabb iparág a járműipar, mely biztos alapot teremt a mobilitás, az emberek és tárgyak egyszerű mozgatása, szállítása számára. A járműipart több részre oszthatjuk

Részletesebben

Sajtóközlemény. 2016. január 5.

Sajtóközlemény. 2016. január 5. Sajtóközlemény CES 2016 (január 6-9.), Las Vegas Amikor az autó segít a konyhában: a Bosch az okos hálózatban bízik Okos megoldások a nagyobb komfort és biztonság érdekében 2016. január 5. Dr. Volkmar

Részletesebben

MARKATOR -TERMÉKSKÁLA JELÖLŐRENDSZEREK MV5 ZE 100 ÉS 101

MARKATOR -TERMÉKSKÁLA JELÖLŐRENDSZEREK MV5 ZE 100 ÉS 101 MARKATOR -TERMÉKSKÁLA JELÖLŐRENDSZEREK MV5 ZE 100 ÉS 101 markator BEVEZETŐ Szakértői vagyunk az ipari alkatrészek hamisíthatatlan, tartós és gazdaságos jelölésének. A MARKATOR több mint 25 éve fejleszt

Részletesebben

Megváltoztatni. Átalakítani. Megszépíteni.

Megváltoztatni. Átalakítani. Megszépíteni. Magasnyomású mosók Megváltoztatni. Átalakítani. Megszépíteni. Akár gyengéd ápolás, akár erőteljes tisztítás a Kärcher tökéletes megoldást kínál minden tisztítási feladathoz. Ahol korábban a kosz uralkodott,

Részletesebben

Helyzetkép 2012. május - június

Helyzetkép 2012. május - június Helyzetkép 2012. május - június Gazdasági növekedés A világgazdaság kilátásait illetően megoszlik az elemzők véleménye. Változatlanul dominál a pesszimizmus, ennek fő oka ugyanakkor az eurózóna válságának

Részletesebben

Hibrid haszongépjárművek

Hibrid haszongépjárművek Alternatív hajtás Hibrid haszongépjárművek DR. NAGYSZOKOLYAI IVÁN Hibrid hajtástechnika nélkül nem lehet teljesíteni a szén-dioxid- és szennyezőanyag-határértékeket, csak a hibridekkel és tisztán villanyautókkal

Részletesebben

A vadonatúj 7-es BMW technológiai

A vadonatúj 7-es BMW technológiai A vadonatúj 7-es BMW technológiai innovációi Tartalomjegyzék 1. Áttekintő...... 2 2. A BMW 7-es sorozat új modellgenerációjának technológiai innovációi (Röviden)..... 5 3. A BMW 7-es sorozat új modellgenerációjának

Részletesebben

Teljes felszerelés a dízel részegységek vizsgálatához

Teljes felszerelés a dízel részegységek vizsgálatához Bosch hozzáértő partner a műhelyfelszerelések területén Vezérlőegység-diagnosztika A Bosch fejlesztései a járműgyártás innovációinak szolgálatában Az autókban egyre nagyobb arányban jelen lévő elektronikus

Részletesebben

termék Mérés - vezérlés - szabályozás Weishaupt vezérlœszekrények a tüzeléstechnikához Tájékoztató a Weishaupt vezérlœszekrényekrœl

termék Mérés - vezérlés - szabályozás Weishaupt vezérlœszekrények a tüzeléstechnikához Tájékoztató a Weishaupt vezérlœszekrényekrœl termék Tájékoztató a Weishaupt vezérlœszekrényekrœl Mérés - vezérlés - szabályozás Weishaupt vezérlœszekrények a tüzeléstechnikához Megoldások az integrált automatizáláshoz Az égœkkel és a tüzeléstechnikával

Részletesebben

FlyMarker mini akkumulátoros működésű kézi jelölőrendszer

FlyMarker mini akkumulátoros működésű kézi jelölőrendszer FlyMarker mini akkumulátoros működésű kézi jelölőrendszer FlyMarker mini akkumulátoros működésű kézi jelölőrendszer A FlyMarker mini már a negyedik generációja a bevált akkumulátoros működésű pontütéses

Részletesebben

Mobilitásgarancia Tájékoztató füzet Használt gépkocsikra. www.seat.hu

Mobilitásgarancia Tájékoztató füzet Használt gépkocsikra. www.seat.hu Mobilitásgarancia Tájékoztató füzet Használt gépkocsikra www.seat.hu Tisztelt Vásárlónk! Örülünk, hogy SEAT gépkocsiját eddig is megelégedéssel használta. Meggyôzôdésünk, hogy jól választott, és ôszintén

Részletesebben

Változó kamrás körbálázók. Nagy sebesség. Nagy teljesítmény.

Változó kamrás körbálázók. Nagy sebesség. Nagy teljesítmény. Változó kamrás körbálázók Nagy sebesség. Nagy teljesítmény. 2 Változó kamrás bálázók Bevezetés Megbízható, gyors bálázás. Idényről idényre. Bálázóinkat úgy terveztük, hogy mindenki megtalálja a megfelelőt,

Részletesebben

AKKUMULÁTOR MEGOLDÁS MINDEN ÜZEMELÉSI HELYZETRE

AKKUMULÁTOR MEGOLDÁS MINDEN ÜZEMELÉSI HELYZETRE AKKUMULÁTOR MEGOLDÁS MINDEN ÜZEMELÉSI HELYZETRE OLY NAGY A MAI ENERGIAIGÉNY, MINT MÉG SOHA ELÔTTE Korunkban a modern gépjármûvek energiaigénye több mint 300 %-kal megnôtt. Ahhoz, hogy a helyes akkumulátort

Részletesebben

Jól illeszkednek. CLAAS betakarítási rendszerek.

Jól illeszkednek. CLAAS betakarítási rendszerek. Rendterítő VOLTO Jól illeszkednek. CLAAS betakarítási rendszerek. Ha Ön nap mint nap gazdaságban dolgozik, akkor többre van szüksége mint erőteljes gépezet. Szüksége van olyan technológiára, amellyel öröm

Részletesebben

Think Blue. Tudjon meg még többet a Think Blue. koncepcióról a volkswagen.hu/ volkswagen_koeruel/think_blue oldalon.

Think Blue. Tudjon meg még többet a Think Blue. koncepcióról a volkswagen.hu/ volkswagen_koeruel/think_blue oldalon. Az Aki autókat épít, ügyfelei és a környezet iránt egyaránt felelősséggel tartozik. A Volkswagennél a fenntarthatóság nem csupán egy hangzatos jelszó. Beszéd helyett inkább a tetteinkkel szeretnénk bizonyítani

Részletesebben

TruckClienter kamionhívó rendszer

TruckClienter kamionhívó rendszer TruckClienter kamionhívó rendszer A Procontrol TruckClienter kamionhívó és -irányító rendszer a rakodásra várakozó kamionok, tehergépjárművek áttekinthető, felügyelt irányítását, hatékony kiszolgálását

Részletesebben

Júliusban valamelyest élénkült az export

Júliusban valamelyest élénkült az export 2013-10-07 MAGEOSZ Hírek 41.hét / 2013 1./5 Júliusban valamelyest élénkült az export 2013 hetedik hónapjában a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene 7,4, a behozatalé 6,4%-kal haladta meg

Részletesebben

Bosch-akkumulátorok versenyelőny az akkumulátorüzletben

Bosch-akkumulátorok versenyelőny az akkumulátorüzletben Bosch-akkumulátorok versenyelőny az akkumulátorüzletben Gyors és hatékony indítás Biztonságos indítás hideg időben és felforrósodott motortérrel egyaránt Maximális biztonság minden helyzetben Szivárgásmentes

Részletesebben

Banki kisokos KKV-knak

Banki kisokos KKV-knak Banki kisokos KKV-knak Kérdések és válaszok kis és középvállalkozásnak bankválasztásról, számlavezetésről, vállalati hitelezésről és költséghatékony működésről Befektetés az energetikába Bővülő lehetőségek

Részletesebben

MAGYARORSZÁG 2016. ÉVI NEMZETI REFORM PROGRAMJA

MAGYARORSZÁG 2016. ÉVI NEMZETI REFORM PROGRAMJA MAGYARORSZÁG KORMÁNYA MAGYARORSZÁG 2016. ÉVI NEMZETI REFORM PROGRAMJA 2016. április TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 2 I. Bevezető... 3 II. Középtávú makrogazdasági kitekintés... 4 II.1. A makrogazdasági

Részletesebben

Világpremier: Alfa Romeo 4C Launch Edition

Világpremier: Alfa Romeo 4C Launch Edition Világpremier: Alfa Romeo 4C Launch Edition Az exkluzív Launch Edition a Genfi Autószalonon mutatkozik be. A modell sorszámozott kivitelben, korlátozott példányszámban kerül forgalomba: 400 darab Európába,

Részletesebben

Kiváló minőség profiknak: Klímaszerviz a Bosch ACS 752, 652, 611, 511, 810 és 661 berendezéseivel

Kiváló minőség profiknak: Klímaszerviz a Bosch ACS 752, 652, 611, 511, 810 és 661 berendezéseivel Kiváló minőség profiknak: Klímaszerviz a Bosch ACS 752, 652, 611, 511, 810 és 661 berendezéseivel 1 Klímaszerviz a Boschtól A járművek légkondicionáló rendszerei rendszeres karbantartást igényelnek. Ezért

Részletesebben

A SEAT-nak nincs könnyű dolga. A spanyolok legújabb áttörése az új Leon, amit a Golf VII-tel párhuzamosan mutatnak be.

A SEAT-nak nincs könnyű dolga. A spanyolok legújabb áttörése az új Leon, amit a Golf VII-tel párhuzamosan mutatnak be. Sajtószemle Budapest, 2012.07.31. Forrás: Auto Bild, német kiadás, 29. szám, megjelent: 2012.07.20. A LEON A SZEBBIK GOLF? A SEAT-nak nincs könnyű dolga. A spanyolok legújabb áttörése az új Leon, amit

Részletesebben

SCENIC RÖVID ÚTMUTATÓ

SCENIC RÖVID ÚTMUTATÓ SCENIC RÖVID ÚTMUTATÓ RÖVID ÚTMUTATÓ 1 ÜDVÖZÖLJÜK AUTÓJA FEDÉLZETÉN Előszó Gratulálunk a választásához: új gépkocsija a család számára lett tervezve és kialakítva, kivételes modularitást és otthonosságot,

Részletesebben

Magazin 2015/11. Köszöntő. 2014 ősz

Magazin 2015/11. Köszöntő. 2014 ősz Köszöntő Magazin 2015/11. 2014 ősz Kedves Olvasó! November hónapban is szeretettel köszöntöm Önt Magazinunk olvasásakor. Ebben a hónapban is törekedtem aktuális, olvasmányos, színes tartalommal megtölteni

Részletesebben

Közvetlen benzinbefecskendezés: Új forgalomnövelő lehetőségek

Közvetlen benzinbefecskendezés: Új forgalomnövelő lehetőségek Közvetlen benzinbefecskendezés: Új forgalomnövelő lehetőségek » Nagynyomású befecskendezők és nagynyomású szivattyúk: Használja ki az új technológiák és a Bosch profeszszionális támogatásának előnyeit

Részletesebben

Tatai Kistérségi Többcélú Társulás Esélyegyenlőségi Programja

Tatai Kistérségi Többcélú Társulás Esélyegyenlőségi Programja Tatai Kistérségi Többcélú Társulás Esélyegyenlőségi Programja 2011. 1 Tartalom 1. Veztői összefoglaló... 4 2. Bevezető... 6 3. Stratégiai célok és alapelvek... 8 4. Általános elvek... 10 5. Helyzetelemzés...

Részletesebben

Jungheinrich kis hidrosztatikus targoncák

Jungheinrich kis hidrosztatikus targoncák Jungheinrich kis hidrosztatikus targoncák A kis Jungheinrich hidrosztatikus targonca (VFG 316s-320s) akár 2000 kg terhet tud szállítani, 6,5 méterig képes emelni és eredeti német gyártmányú hidrosztatikus

Részletesebben

Wilo-SiBoost Smart (FC)... Helix V/... Helix VE/... Helix EXCEL

Wilo-SiBoost Smart (FC)... Helix V/... Helix VE/... Helix EXCEL Wilo-SiBoost Smart (FC)... Helix V/... Helix VE/... Helix EXCEL 2 535 457-Ed. 02 / 2013-04-Wilo hu Beépítési és üzemeltetési utasítás 1a ábra: 1 2 9 13 14 8 13 10 13 11 12 4 5 7 6 3 1b ábra: 1 2 9 8 13

Részletesebben

Az Ön partnere: Kaba Elzett Zrt. 1550 Budapest, Pf.: 198 Tel: +36 1 350 1011 Fax: +36 1 329 0692 E-mail: info.hu@kaba.com

Az Ön partnere: Kaba Elzett Zrt. 1550 Budapest, Pf.: 198 Tel: +36 1 350 1011 Fax: +36 1 329 0692 E-mail: info.hu@kaba.com Az Ön partnere: Kaba Elzett Zrt. 1550 Budapest, Pf.: 198 Tel: +36 1 350 1011 Fax: +36 1 329 0692 E-mail: info.hu@kaba.com Mintabolt 1044 Budapest, Óradna u. 3/b Tel: +36 1 320 8018 www.kaba-elzett.hu Az

Részletesebben

ÚJ TÁVLATOK A KÉNYELEM ÉS BIZTONSÁG TERÜLETÉN

ÚJ TÁVLATOK A KÉNYELEM ÉS BIZTONSÁG TERÜLETÉN AZ AKKUMULÁTOROS FÚRÓKALAPÁCS RENDSZER ÚJ TÁVLATOK A KÉNYELEM ÉS BIZTONSÁG TERÜLETÉN ADEWALT most az akkumulátoros fúrókalapácsok teljes skáláját kínálja 18,0 V-os, 24,0 V-os, 28,0 V-os és 36,0 V-os kivitelben.

Részletesebben

A GDP volumenének negyedévenkénti alakulása (előző év hasonló időszaka=100)

A GDP volumenének negyedévenkénti alakulása (előző év hasonló időszaka=100) I. A KORMÁNY GAZDASÁGPOLITIKÁJÁNAK FŐ VONÁSAI A 2008. ÉVBEN 2008-ban miközben az államháztartás ESA hiánya a 2007. évi jelentős csökkenés után, a kijelölt célnak megfelelő mértékben tovább zsugorodott

Részletesebben

A számos szabadalommal járó állandó új fejlesztések, valamint a modellek átgondolt gondozása vállalatunk innovációs erejérœl tanúskodnak.

A számos szabadalommal járó állandó új fejlesztések, valamint a modellek átgondolt gondozása vállalatunk innovációs erejérœl tanúskodnak. A t e l j e s p r o g r a m 2 0 1 0 T e c h n i c a l p e r f e c t i o n a n d t o p d e s i g n w w w. k r a e n z l e. c o m A vállalat Illertisseni telephely: fejlesztés, gyártás és összeszerelés A

Részletesebben

Professzionális hűtő - és mélyhűtőszekrények 2014 / 2015. Minőség, Dizájn és Innováció

Professzionális hűtő - és mélyhűtőszekrények 2014 / 2015. Minőség, Dizájn és Innováció Professzionális hűtő - és mélyhűtőszekrények 2014 / 2015 Minőség, Dizájn és Innováció Tartalom Klímaosztályok meghatározása SN klímaosztály = környezeti hőmérséklet +10 C +32 C között N klímaosztály =

Részletesebben

44/2009. (IV. 11.) FVM

44/2009. (IV. 11.) FVM 44/009. (IV. 11.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nem élelmiszeripari célú kiskapacitású, növényi alapú nyersszesz, nyersolaj előállító üzemek létesítéséhez nyújtandó támogatások

Részletesebben

Szárazon sűrítő 2-fokozatú csavarkompresszorok DSG-2/DSG-2 SFC FSG-2/FSG-2 SFC sorozatok

Szárazon sűrítő 2-fokozatú csavarkompresszorok DSG-2/DSG-2 SFC FSG-2/FSG-2 SFC sorozatok www.kaeser.com Szárazon sűrítő 2-fokozatú csavarkompresszorok DSG-2/DSG-2 FSG-2/FSG-2 sorozatok Szállítási teljesítmény: 13,5-50 m 3 /min, nyomás: 3-11 bar, :, - 51, m³/min Mit vár el a felhasználó egy

Részletesebben

Inkubátorház Hatvanban ÉMOP-1.1.1/AC-11-2012-0022

Inkubátorház Hatvanban ÉMOP-1.1.1/AC-11-2012-0022 Inkubátorház Hatvanban ÉMOP-1.1.1/AC-11-2012-0022 Inkubátorház Hatvanban ÉMOP-1.1.1/AC-11-2012-0022 Tartalomjegyzék: 1. Ügyvezetői köszöntő 2. A projektgazda bemutatása 3. Inkubátorház jelentése 4. A

Részletesebben

HOMLOKRAKODÓ TELJES ERŐ A PROFIKNAK!

HOMLOKRAKODÓ TELJES ERŐ A PROFIKNAK! HOMLOKRAKODÓ TELJES ERŐ A PROFIKNAK! ELSŐ OSZTÁLYÚ Szerelje fel, fogjon a munkához és tapasztalja meg a teljes erőt: A STOLL Profi Line termékcsaládja minden téren lenyűgöz optimális paramétereivel. Teljesen

Részletesebben

Az Ön kézikönyve OPEL CORSA http://hu.yourpdfguides.com/dref/2824886

Az Ön kézikönyve OPEL CORSA http://hu.yourpdfguides.com/dref/2824886 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

900-as sorozatú változókamrás bálázó

900-as sorozatú változókamrás bálázó 900-as sorozatú változókamrás bálázó 2 900-as sorozatú változókamrás bálázó Bevezető Lépjen át a gyorsítósávba! Az innovatív kigurítási koncepciójával és a kompromisszumok nélküli felépítésével a 900-as

Részletesebben

Technológia és foglalkoztatás. GOP-2011-2.1.3 - Ügyféltájékoztató -

Technológia és foglalkoztatás. GOP-2011-2.1.3 - Ügyféltájékoztató - Technológia és foglalkoztatás GOP-2011-2.1.3 - Ügyféltájékoztató - I. PÁLYÁZÓK KÖRE Jelen pályázati kiírásra pályázhatnak: - kettős könyvvitelt vezető jogi személyiségű gazdasági társaságok, A pályázati

Részletesebben

Martonosi Ádám: Tényezők az alacsony hazai beruházás hátterében*

Martonosi Ádám: Tényezők az alacsony hazai beruházás hátterében* Martonosi Ádám: Tényezők az alacsony hazai beruházás hátterében* A gazdasági válság kitörését követően az elmúlt négy évben korábban sosem látott mértékű visszaesést láthattunk a nemzetgazdasági beruházásokban.

Részletesebben

Oktatasi borito_2010:ayout 1 1/27/2010 15:03 Page 1 Tanfolyamok 2010.

Oktatasi borito_2010:ayout 1 1/27/2010 15:03 Page 1 Tanfolyamok 2010. Oktatasi borito_2010:ayout 1 1/27/2010 15:03 Page 1 Tanfolyamok 2010. Tartalom Alap mérési lehetőségek bemutatása a gépjárműveken, melyek segítségével a gépjármű elektromos hálózatának hibája megállapítható

Részletesebben

Esettanulmány. Starplex Cinemas. A Samsung Digitális Signage segít megteremteni a jövő mozi-előterét

Esettanulmány. Starplex Cinemas. A Samsung Digitális Signage segít megteremteni a jövő mozi-előterét Starplex Cinemas A Samsung Digitális Signage segít megteremteni a jövő mozi-előterét Áttekintés Vásárlói szükségletek A Starplex Cinemas, mely az Egyesült Államokban 31 mozit üzemeltet 326 teremmel, át

Részletesebben

Konfigurálható digitális műszerfal Bosch MonoMotronic befecskendezőrendszerhez

Konfigurálható digitális műszerfal Bosch MonoMotronic befecskendezőrendszerhez BMEVIFO4319 Önálló laboratórium Konfigurálható digitális műszerfal Bosch MonoMotronic befecskendezőrendszerhez Időközi beszámoló Molnár Bence ILUAUQ Konzulens: Kertész Zsolt Bevezető A járműelektronika

Részletesebben

Kertápolás professzionális gépei

Kertápolás professzionális gépei Kertápolás professzionális gépei Tartalom Ráülős fűnyírógépek A Toro cégről Toro minőség 1. oldal 2. oldal Traktorok főbb jellemzők 22 23. oldal Hol lehet megvásárolni? Toro motorok 2. oldal 3. oldal XLS

Részletesebben

NTR30N. Műszaki adatok. Vontató targonca 3.0 tonna

NTR30N. Műszaki adatok. Vontató targonca 3.0 tonna NTR30N Műszaki adatok Vontató targonca 3.0 tonna NTR30N KIVÁLÓ IRÁNYÍTHATÓSÁG ÉS TÁGAS KEZELŐÁLLÁS A KÖNNYŰ KEZELHETŐSÉGÉRT ÉS A TERMELÉKENYSÉG NÖVELÉSÉÉRT. A Cat NTR30N vontató targonca tökéletes választás

Részletesebben

Peugeot 3008 HYbrid4. Dízel-elektromos hibrid

Peugeot 3008 HYbrid4. Dízel-elektromos hibrid Peugeot 3008 HYbrid4 Dízel-elektromos hibrid A HYbrid4 technikájú Peugeot 3008 világszerte az első sorozatban gyártott, kereskedelmi forgalomba kerülő, dízel-elektromos hibrid személyautó. A HYbrid4, a

Részletesebben

RotoQ MEDIUM kategóriás billenő faablak felső kilinccsel

RotoQ MEDIUM kategóriás billenő faablak felső kilinccsel RotoQ MEDIUM kategóriás billenő faablak felső kilinccsel 2 Tartalomjegyzék RotoQ german made... 4 A RotoQ előnyei... 6 Energiahatékonyság... 7 Kiemelkedő minőség... 8 Biztonságos beépítés... 10 Optimális

Részletesebben

Német Nemzetiségi Önkormányzat 2012. évi zárszámadásának pénzügyi mérlege B E V É T E L E K

Német Nemzetiségi Önkormányzat 2012. évi zárszámadásának pénzügyi mérlege B E V É T E L E K 1. melléklet a 5/2013. (IV.29.) önkormányzati határozathoz Német Nemzetiségi Önkormányzat zárszámadásának pénzügyi mérlege B E V É T E L E K Bevételi jogcím Eredeti Módosított Teljesítés 1 2 3 4 5 6 1.

Részletesebben

GLS Sport Utility Vehicle

GLS Sport Utility Vehicle GLS Sport Utility Vehicle A lét új könnyedsége. Az idő múlásával, a sikerrel, a tapasztalattal a célokból nem lesz kevesebb. Csak a hozzájuk vezető út lesz szebb. Magabiztosabb. Biztonságosabb. Minden

Részletesebben

Gruppo Fabbri. Petruzalek Kft. Sörház utca 3/b, 1222 Budapest. www.petruzalek.hu

Gruppo Fabbri. Petruzalek Kft. Sörház utca 3/b, 1222 Budapest. www.petruzalek.hu Petruzalek Kft. Sörház utca 3/b, 1222 Budapest Gépek tálca hegesztéshez XPEED 5 MAP technológia Az új XPEED tálcahegesztõgép megvalósulását a frissáru csomagolás terén felmerülõ ipari követelmények hívták

Részletesebben

BIZTONSÁGOS MUNKAHELYI TÁROLÓRENDSZEREK. Biztonságos munkahelyi tárolórendszerek. Modellek száma. Oldal. Kapacitás (m 3 )

BIZTONSÁGOS MUNKAHELYI TÁROLÓRENDSZEREK. Biztonságos munkahelyi tárolórendszerek. Modellek száma. Oldal. Kapacitás (m 3 ) RIDGID KNAACK tárolórendszerek Többcélú, nagy igénybevételre méretezett tároló konténerek teljes sorozata. Világszerte vezető az építőiparban és ipari ágazatokban. Hegesztett varratok a nagy szilárdság

Részletesebben

KONFORT 700-AS Sorozat

KONFORT 700-AS Sorozat KONFORT 700-AS Sorozat www.texa.com KONFORT 700 Hatékony használatra tervezve 2011. január 1-től az összes új típusú járműnek R1234yf hűtőközeget kell használnia a klímarendszerekben. Az új klímagáz így

Részletesebben

FH - GH FH - GH. Légszárítók felületi hűtési rendszerekhez VÁLTOZATOK FŐBB OPCIÓS TARTOZÉKOK

FH - GH FH - GH. Légszárítók felületi hűtési rendszerekhez VÁLTOZATOK FŐBB OPCIÓS TARTOZÉKOK FH - GH Légszárítók felületi hűtési rendszerekhez FH GH FH - GH Az FH és GH sorozatú légszárítók nagy teljesítményű egységek beépített vizes, fűtési-hűtési hőcserélővel kombinálva készülnek. Az FH sorozat

Részletesebben

A motor mozgásának alapelemei A belsőégésű motor felépítése 1. Levegő-üzemanyagkeverék 2. Nyomás 3. Égés 4. Alternáló mozgás 5. Forgó mozgás 6. Munkarend (két- vagy négyütemű) 1. Szelepfedél 2. Szelepfedél

Részletesebben

Bosch akkumulátorok kézikönyve

Bosch akkumulátorok kézikönyve Bosch akkumulátorok kézikönyve 1.3. verzió AA/MKE1 2015.10.15. 1 BEVEZETÉS... 3 1.1 Figyelmeztetések és biztonsági útmutatások S-, T-, L- és M-típus... 3 2 AZ AKKUMULÁTOR... 5 2.1 Akkumulátor meghatározása

Részletesebben

VWeidmüller megoldások és szolgáltatások. Tartalom. Weidmüller megoldások és szolgáltatások

VWeidmüller megoldások és szolgáltatások. Tartalom. Weidmüller megoldások és szolgáltatások Weidmüller megoldások és szolgáltatások Vevőre szabott szolgáltatások: jó tanácsok, legjobb megoldások V.2 Digitális támogatás: RailDesigner, termék kiválasztási segédlet elosztóházakhoz, online termékkatalógus,

Részletesebben

HUSKY 150. Felhasználói kézikönyv Eredeti Kezelési utasítás HBHUSKY150HU0815SO 460 985-20

HUSKY 150. Felhasználói kézikönyv Eredeti Kezelési utasítás HBHUSKY150HU0815SO 460 985-20 HUSKY 150 Felhasználói kézikönyv Eredeti Kezelési utasítás HBHUSKY150HU0815SO 460 985-20 hu Tartalomjegyzék HUSKY 150 Tartalomjegyzék 1 A kézikönyvhöz... 7 1.1 Alkalmazása... 7 1.2 Szövegrészek jelölése...

Részletesebben

Termék adatlap AS-100 (standard)

Termék adatlap AS-100 (standard) Termék adatlap AS-100 (standard) Forgókaros elektromechanikus beléptető beltéri vagy kültéri kivitelben Műszaki paraméterek Működtetés: Átengedés: Kivitel: Funkciója: Mechanika: Kézi meghajtás, mechanikus

Részletesebben

NISSAN QASHQAI. Tartalom Külső kialakítás Belső kialakítás Technológia és teljesítmény Stílus és tartozékok

NISSAN QASHQAI. Tartalom Külső kialakítás Belső kialakítás Technológia és teljesítmény Stílus és tartozékok NISSAN QASHQAI MEGJELENÉS PRÉMIUM KÜLSŐ KIALAKÍTÁS 4 PRÉMIUM BELSŐ KIALAKÍTÁS 8 TECHNOLÓGIA ÉS TELJESÍTMÉNY TOVÁBBFEJLESZTETT TECHNOLÓGIA 10 NISSAN CONNECT 14 NISSAN 360 -OS PARKOLÁST SEGÍTŐ KAMERA (AVM)

Részletesebben

Megérkezett a Ssangyong Tivoli!

Megérkezett a Ssangyong Tivoli! 2 Megérkezett a Ssangyong Tivoli! Sokszáz millió eurós beruházás, 4 évnyi fejlesztés, vadonatúj moduláris padlólemez, sportos és fiatalos dizájn, igényes belső kialakítás, vadonatúj motorok és kiemelkedő

Részletesebben

Beépítô szerszámok Kiszerelô szerszámok Csapágymelegítô készülékek

Beépítô szerszámok Kiszerelô szerszámok Csapágymelegítô készülékek Rész. Egész. Alkatrész. Just. High. Parts. Beépítô szerszámok Kiszerelô szerszámok Csapágymelegítô készülékek Tartalom Beszerelô szerszámok Kiszerelô szerszámok 4-5 Szerelô szerszám FT 33 6 Karbantartó

Részletesebben

Mercedes-AMG GT Á R L I S T A

Mercedes-AMG GT Á R L I S T A Á R L I S T A árlista 1 alapárak: T í p u s Gyártási kód kw / LE Nettó árak HUF Forint árak (27% ÁFÁ-val) Regisztrációs adó Összesen Fogyasztás kombinált (L/100km) CO2 kib. Kombinált (g/km) Finanszírozás***

Részletesebben

HÍGTRÁGYA SZIPPANTÓ TARTÁLYKOCSIK : 2 600 L - 30 000 L

HÍGTRÁGYA SZIPPANTÓ TARTÁLYKOCSIK : 2 600 L - 30 000 L HÍGTRÁGYA SZIPPANTÓ TARTÁLYKOCSIK : 2 600 L - 30 000 L 2 2 tengelyes: 7 150 L - 22 700 L 1 tengelyes: 2 600 L - 11 350 L 3 tengelyes: 18 500 L - 30 000 L 3 EGYEDI TERVEZÉS A TCI sorozat (tartályba integrált

Részletesebben

Egyszerűsített. Környezetvédelmi. Nyilatkozat

Egyszerűsített. Környezetvédelmi. Nyilatkozat Egyszerűsített Környezetvédelmi Nyilatkozat 3 Tartalom 4 Előszó 6 1. Az Audi Hungaria 2012-es éve 14 2012 LEGFONTOSABB ESEMÉNYEI 16 2. A környezetmenedzsment-rendszer legfontosabb változásai 22 2012 KÖRNYEZETMENEDZSMENT

Részletesebben

MAKROGAZDASÁGI ÉS PÉNZPIACI ÁTTEKINTÉS. 2015. március

MAKROGAZDASÁGI ÉS PÉNZPIACI ÁTTEKINTÉS. 2015. március Takarékbank Elemzés MAKROGAZDASÁGI ÉS PÉNZPIACI ÁTTEKINTÉS 15. március I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ Noha az utóbbi hónapokban a világgazdaság egészének növekedési kilátásai nem javultak érdemben, az európai

Részletesebben

TAVASZI AKCIÓ. WiFi-jeladó. Adatok egyszerű átvitele mobileszközökre. Nyílás SD-kártya számára. Tárolóhely hang-, videoés képfájlok számára

TAVASZI AKCIÓ. WiFi-jeladó. Adatok egyszerű átvitele mobileszközökre. Nyílás SD-kártya számára. Tárolóhely hang-, videoés képfájlok számára DRAFT QRothenberger QRo t h e n b e r g e r TAVASZI AKCIÓ ROSCOPE i2000 A MULTIFUNCTION technológia egyetlen készülékben egyesíti az ellenőrzési technikát és a navigálási technológiát. Kompatibilis csatlakozó

Részletesebben

15. Energiamenedzsment rendszerek a közlekedésben II.

15. Energiamenedzsment rendszerek a közlekedésben II. Energetika 177 15. Energiamenedzsment rendszerek a közlekedésben II. A közlekedés és ezen belül a gépjármű közlekedés növekedése kedvezőtlen társadalmi és környezeti hatásokat generált. Ezek közül kiemelhetők

Részletesebben

I. A légfékrendszer időszakos vizsgálatához alkalmazható mérő-adatgyűjtő berendezés műszaki

I. A légfékrendszer időszakos vizsgálatához alkalmazható mérő-adatgyűjtő berendezés műszaki A Közlekedési Főfelügyelet közleménye a nemzetközi forgalomban használt autóbuszok (M2 és M3 jármű-kategóriába tartozó gépkocsik) vizsgálatát (is) végző vizsgálóállomásokon alkalmazandó mérő-adatgyűjtő

Részletesebben

Innovatív megoldások a gépjárműjavító szakemberek részére

Innovatív megoldások a gépjárműjavító szakemberek részére Innovatív megoldások a gépjárműjavító szakemberek részére ÚJ Csavarrögzítés Loctite csavarrögzítők Teljesen kitöltik a hézagot rögzítik és tömítik a meneteket Ellenállnak a rezgéseknek és 270 Növelt olajtűrő

Részletesebben

Pályázati felhívás. SEMVAC típusú vákuum WC alkatrészeinek beszerzése. tárgyú beszerzéshez

Pályázati felhívás. SEMVAC típusú vákuum WC alkatrészeinek beszerzése. tárgyú beszerzéshez Pályázati felhívás SEMVAC típusú vákuum WC alkatrészeinek beszerzése tárgyú beszerzéshez 1. Ajánlatkérő neve, címe, telefon- és telefaxszáma (e-mail) MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. 1087 Budapest,

Részletesebben

1. sz. malléklet. A fővárosi autóbuszpark valamint a BKV Zrt. jelenlegi járműállományának a bemutatása. 1. A fővárosi autóbusz-járműpark megújítása

1. sz. malléklet. A fővárosi autóbuszpark valamint a BKV Zrt. jelenlegi járműállományának a bemutatása. 1. A fővárosi autóbusz-járműpark megújítása 1. sz. malléklet A fővárosi autóbuszpark valamint a BKV Zrt. jelenlegi járműállományának a bemutatása 1. A fővárosi autóbusz-járműpark megújítása 201 0-re a budapesti buszpark Európában egyedülállóan rossz

Részletesebben

Sajtóinformáció. 2007. június PI 5877 UBK Kl/Vi

Sajtóinformáció. 2007. június PI 5877 UBK Kl/Vi Sajtóinformáció Nemzetközi autós újságíró-kollokvium Boxbergben: A Bosch műszaki megoldásai világszerte még biztonságosabbá, tisztábbá és takarékosabbá teszik a gépjárműveket Jövőképünk: alacsony kibocsátással

Részletesebben

Üzemeltetési utasítás

Üzemeltetési utasítás Üzemeltetési utasítás Szántáselmunkáló henger FlexPack - HU - LEMKEN GmbH & Co. KG Weseler Straße 5, D-46519 Alpen Telefon (0 28 02) 81-0, Telefax (0 28 02) 81-220 E-mail: lemken@lemken.com, Internet:

Részletesebben

E U R Ó PA I O T T H O N T E R E M T É S I P R O G R A M IV.

E U R Ó PA I O T T H O N T E R E M T É S I P R O G R A M IV. E U R Ó PA I O T T H O N T E R E M T É S I P R O G R A M Kutatási zárótanulmány IV. Budapest, 2005. január 2 A tanulmányt a Növekedéskutató Intézet munkacsoportja készítette A kutatást koordinálta: Matolcsy

Részletesebben

Csak stabil cégek alapozhatnak a beszállítói kapcsolatokra

Csak stabil cégek alapozhatnak a beszállítói kapcsolatokra Csak stabil cégek alapozhatnak a beszállítói kapcsolatokra 2011. Április 19. kedd Magyarországon az ipari termelés döntő része nemzetközi vállalatcsoportok magyarországi egységeiben zajlik. A magyar kis-

Részletesebben

LAKÁSVISZONYOK, 1999 2003

LAKÁSVISZONYOK, 1999 2003 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL LAKÁSVISZONYOK, 1999 2003 (ELŐZETES ADATOK) BUDAPEST, 2004 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL, 2004 Készült a Központi Statisztikai Hivatal Társadalomstatisztikai főosztályának

Részletesebben

2013-06-24 1./5 Ellentmondásos építőipari hírek Kissé jobb hírek érkeztek az építőipar 2013. áprilisi teljesítményéről. Vagy még inkább ellentmondásosak Bár az építőipar termelése 9,8 százalékkal meghaladta

Részletesebben

A lengyel-magyar külkereskedelmi forgalom 2010. első 9 hónapja után 2015-12-16 18:57:30

A lengyel-magyar külkereskedelmi forgalom 2010. első 9 hónapja után 2015-12-16 18:57:30 A lengyel-magyar külkereskedelmi forgalom 2010. első 9 hónapja után 2015-12-16 18:57:30 2 A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján 2010. első 9 hónapja után a magyar kivitel elérte az

Részletesebben

FENNTARTHATÓ KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSRE

FENNTARTHATÓ KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSRE FELHÍVÁS FENNTARTHATÓ KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSRE A felhívás címe: Fenntartható városi közlekedésfejlesztés A felhívás kódszáma: TOP-6.4.1-15 Magyarország Kormányának felhívása megyei jogú város önkormányzatok

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS TANÁCS RENDELETE

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS TANÁCS RENDELETE HU HU HU EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2010.10.4. COM(2010) 542 végleges 2010/0271 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS TANÁCS RENDELETE Az Európai Parlament és a Tanács /2010/EU rendelete a két- vagy

Részletesebben

BALMAZÚJVÁROSI KISTÉRSÉG

BALMAZÚJVÁROSI KISTÉRSÉG BALMAZÚJVÁROSI KISTÉRSÉG PRIORITÁSOK ÉS PROGRAMOK Készítette: ProKat Mérnöki Iroda Kft. 2010. augusztus 1 TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETÉS...5 II. HELYZETELEMZÉS KÖVETKEZTETÉSEI...6 1. A helyzetelemzés legfontosabb

Részletesebben

Kutatás és fejlesztés, 2011

Kutatás és fejlesztés, 2011 Központi Statisztikai Hivatal Kutatás és fejlesztés, 2011 2012. október Tartalom Bevezető... 2 Táblázatok... 7 Fogalmak és módszertani megjegyzések... 100 Elérhetőségek www.ksh.hu Bevezető 2011-ben Magyarországon

Részletesebben

www.kraenzle.com Szakkereskedelmi partner! Made in Germany Hidegvizes magasnyomású tisztítók Benzinmotoros magasnyomású tisztítók

www.kraenzle.com Szakkereskedelmi partner! Made in Germany Hidegvizes magasnyomású tisztítók Benzinmotoros magasnyomású tisztítók Hidegvizes magasnyomású tisztítók Benzinmotoros magasnyomású tisztítók Forróvizes magasnyomású tiszt+ítók Helyhez kötött magasnyomású tisztítók Ipari porszívók Kézi takarítógépek Tartozékok Szakkereskedelmi

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Használatba vétel előtt kérjük, figyelmesen. A jelen kezelési és szerelési útmutató a gép részét képezi. Kérjük az új és használt

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Használatba vétel előtt kérjük, figyelmesen. A jelen kezelési és szerelési útmutató a gép részét képezi. Kérjük az új és használt HASZNÁLATI UTASÍTÁS Használatba vétel előtt kérjük, figyelmesen elolvasni! Kérjük, a későbbi felhasználáshoz megőrizni! A jelen kezelési és szerelési útmutató a gép részét képezi. Kérjük az új és használt

Részletesebben

Petrányi - Autó Kft. Hivatalos Ford márkakereskedés

Petrányi - Autó Kft. Hivatalos Ford márkakereskedés Petrányi - Autó Kft. Hivatalos Ford márkakereskedés 1106 Budapest, Kerepesi út 105. Tel.: 260-5050/215, Fax: 262-4736 1195 Budapest, Üllői út 309. Tel.: 281-8000/215, Fax: 281-2981 1112 Budapest Budaörsi

Részletesebben

Motor C 250 d Limuzin

Motor C 250 d Limuzin Illusztráció Illusztráció Összefoglalás Motor C 250 d Limuzin Egyedi modellek & csomagok Szín Gyémántfehér BRIGHT metálfényezés Kerék Könnyűfém keréktárcsák (4x) 5-küllős design, 45,7 cm (18') Kárpitozás

Részletesebben

renault LAGUNA drive the change

renault LAGUNA drive the change renault LAGUNA drive the change FOCUS laguna ÉS laguna grandtour NAGYSZERŰ ÉLMÉNYVILÁG 1. 3. 2. LETISZTULT JELLEM 4. A LAGUNA VOLÁNJÁNÁL AZ AUTÓZÁS MINDEN PILLANATA ÉLMÉNY. EGYEDI MEGJELENÉSE ÉS DINAMIKUS

Részletesebben

Petrányi - Autó Kft. Hivatalos Ford márkakereskedés

Petrányi - Autó Kft. Hivatalos Ford márkakereskedés Petrányi - Autó Kft. Hivatalos Ford márkakereskedés 1106 Budapest, Kerepesi út 105. Tel.: 260-5050/215, Fax: 262-4736 1195 Budapest, Üllői út 309. Tel.: 281-8000/215, Fax: 281-2981 1112 Budapest Budaörsi

Részletesebben

A BIZOTTSÁG.../.../EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2013.11.21.)

A BIZOTTSÁG.../.../EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2013.11.21.) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.11.21. C(2013) 7994 final A BIZOTTSÁG.../.../EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2013.11.21.) a 168/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a két- vagy háromkerekű

Részletesebben

2. lecke: Gépjárművek világító- és jelzőberendezései

2. lecke: Gépjárművek világító- és jelzőberendezései 2. lecke: Gépjárművek világító- és jelzőberendezései Cél: A tananyag célja, hogy a hallgató ismerje meg a járművek világító- és jelzőberendezéseit. Legyen tisztában a működésükkel, vonatkozó jogszabályokkal.

Részletesebben

MKB Német Részvények Tőkevédett Származtatott Befektetési Alap

MKB Német Részvények Tőkevédett Származtatott Befektetési Alap MKB Német Részvények Tőkevédett Származtatott Befektetési Alap elnevezésű nyilvános, zártvégű értékpapír befektetési alap TÁJÉKOZTATÓ Alapkezelő: MKB Befektetési Alapkezelő zártkörűen működő Rt. 1056 Budapest,

Részletesebben