Attitűd vizsgálat. 1. Mennyire szereted társaságban tölteni a szabadidődet? Gyakran jársz közösségbe?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Attitűd vizsgálat. 1. Mennyire szereted társaságban tölteni a szabadidődet? 1 2 3 4 5. 2. Gyakran jársz közösségbe? 1 2 3 4 5"

Átírás

1 Attitűd vizsgálat 1. Mennyire szereted társaságban tölteni a szabadidődet? Gyakran jársz közösségbe? Nyitott, barátkozós típusnak érzed magad? Könnyen teremtesz kapcsolatokat? Milyen a kapcsolatod a szüleiddel? Nehezen tűröd a kudarcot? Szeretsz a társaság középpontjában lenni? Milyen a viszonyod a környezeteddel? nem átlagos/közepes igen egyáltalán nagyon rossz jó Ha választhatok: egyedül vagyok közösségben vagyok családdal vagyok Társaságban: sikeres vagyok periférián vagyok elvegyülök A társaság szabályait: betartom nem tartom be ellene megyek A társaság engem hol helyez el? elfogad kirekeszt közömbös felém Elégedett vagyok-e azzal hogyan töltöm a szabadidőmet? igen nem részben Ha tehetném: többet lennék a barátaimmal többet gépeznék többet lennék a családdal többet lennék egyedül Társaságban, ha tehetném: alkalmazkodóbb lennék bátrabban mondanék véleményt szószóló lennék középpont lennék

2 BELEEGYEZŐ NYILATKOZAT szülők részére A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és az oktatási intézmény közötti megállapodás alapján, a Segélyszervezet Játék Határokkal szerencsejáték prevenciós programsorozatot valósít meg abban az oktatási intézményben, ahol az Ön gyermeke tanul. A Segélyszervezet munkatársai a program megvalósításának keretében osztályfőnöki órákat és klubfoglalkozásokat tartanak a.es tanévben az oktatási intézményben. A megtartandó osztályfőnöki órákon és klubfoglalkozásokon gyermekéről az iskola beleegyezésével fotó és/vagy videofelvétel készülhet. Az elkészült anyag a program dokumentálására szolgál, külső felhasználásra nem kerül. Kérjük, amennyiben nem járul hozzá, hogy gyermekéről fotó és/vagy videofelvétel készüljön a szerencsejáték prevenciós programsorozaton, csak akkor küldje vissza aláírva jelen nyilatkozatot -ig: Nem járulok hozzá ahhoz, hogy. nevű gyermekemről fotó és/vagy videofelvétel készüljön a szerencsejáték prevenciós osztályfőnöki órák és klubfoglalkozások alkalmával.. szülő aláírás Ha kérdése van a programmal kapcsolatban, szívesen állunk rendelkezésére az alábbi elérhetőségeken: telefon: 52/ Figeczki Tamás központvezető Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Debreceni Szociális Központ Együttműködését köszönjük!

3 BELEEGYEZŐ NYILATKOZAT szülők részére A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és az oktatási intézmény közötti megállapodás alapján a Segélyszervezet Játék Határokkal szerencsejáték prevenciós programsorozatot valósít meg abban az oktatási intézményben, ahol az Ön gyermeke tanul. A Segélyszervezet munkatársai a program megvalósításának keretében klubfoglalkozásokat tartanak a.tanévben az oktatási intézményben. A -án megtartandó klubfoglalkozás nem az iskola területén, hanem Debrecen belvárosában, a Kandia u. 14. alatt kerül megrendezésre, ahol Hint Hunt - The Escape Game - Kijutós játékon vesznek részt a tanulók, ami egy új csapatjáték, közösségi időtöltés. Kérjük, amennyiben nem járul hozzá, hogy gyermeke részt vegyen a Hint Hunt - The Escape Game - Kijutós játékon, csak akkor küldje vissza aláírva jelen nyilatkozatot -ig: Nem járulok hozzá ahhoz, hogy... nevű gyermekem részt vegyen a szerencsejáték prevenciós klubfoglalkozások keretében megrendezésre kerülő Hint Hunt - The Escape Game - Kijutós játékon.. szülő aláírása Ha kérdése van a programmal kapcsolatban, szívesen állunk rendelkezésére az alábbi elérhetőségeken: telefon: 52/ Figeczki Tamás központvezető Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Debreceni Szociális Központ Együttműködését köszönjük!

4 BELEEGYEZŐ NYILATKOZAT szülők részére A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és az oktatási intézmény közötti megállapodás alapján, a Segélyszervezet Játék Határokkal szerencsejáték prevenciós programsorozatot valósít meg abban az oktatási intézményben, ahol az Ön gyermeke tanul. A Segélyszervezet munkatársai, a program megvalósításának keretében rövid kérdőíves felmérést végeznek a diákok körében.hónapban. Ennek keretében rákérdezünk az internet használati szokásokra, a szerencsejátékról alkotott véleményekre, s főképp a diákok, a programmal kapcsolatos elégedettségére, értékelésére. A kérdőívek kitöltése körülbelül percet vesz majd igénybe. A tesztfelvétel név nélkül történik, önkéntes alapon. Az adatokat statisztikai módszerekkel fogjuk feldolgozni, az elemzések a program értékelését szolgálják. Kérjük, amennyiben nem járul hozzá, hogy gyermeke részt vegyen a felmérésben, csak akkor küldje vissza aláírva jelen nyilatkozatot.-ig: Nem járulok hozzá ahhoz, hogy... nevű gyermekem részt vegyen a kutatási programban.. szülő aláírása Ha kérdése van a programmal kapcsolatban, szívesen állunk rendelkezésére az alábbi elérhetőségeken: telefon: 52/ Figeczki Tamás központvezető Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Debreceni Szociális Központ Együttműködését köszönjük!

5 BELEEGYEZŐ NYILATKOZAT szülők részére A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és az oktatási intézmény közötti megállapodás alapján a Segélyszervezet szerencsejáték prevenciós programsorozatot valósít meg abban az oktatási intézményben, ahova az Ön gyermeke jár. A Segélyszervezet munkatársai, a program megvalósításának keretében több alkalommal rövid kérdőíves felmérést végeznek a diákok körében. A vizsgálat a program értékelését szolgálja. Ennek keretében munkatársaink rövid kérdőíveket vesznek fel, amelyben rákérdezünk az internet használati szokásokra, a szerencsejátékról alkotott véleményekre, s főképp a diákok a programmal kapcsolatos elégedettségére, értékelésére. A kérdőívek kitöltése körülbelül percet vesz majd igénybe. A tesztfelvétel anonim módon, a gyermekek neve nélkül történik, önkéntes alapon. Az adatokat statisztikai módszerekkel fogjuk feldolgozni, s az elemzések a program értékelését fogják szolgálni. Ezek természetesen csak átlagolt adatokat fognak tartalmazni; külön a gyermekekre vonatkozót nem. A felvett kérdőíveket a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Debreceni Szociális Központjában (4024 Debrecen, Rákóczi u. 7.) őrizzük. Kérjük, amennyiben nem ért egyet a fent leírt kutatással, és nem járul hozzá, hogy gyermeke részt vegyen a vizsgálatban, csak akkor küldje vissza aláírva jelen nyilatkozatot. Kérem, hogy ha kérdése van a kutatással kapcsolatban, keressen meg a megadott telefonon, vagy az osztályfőnökön keresztül. Kutatásvezető: Figeczki Tamás központvezető Kérem, töltse ki a megfelelő helyen és juttassa vissza,.-ig : Nem járulok hozzá ahhoz, hogy.. nevű,..osztályba járó gyermekem részt vegyen a kutatási programban. Együttműködését köszönjük! aláírás

6 Elégedettségi kérdőív Iskola: Dátum: Foglalkozás száma: Kérjük, értékeld a foglalkozást az alábbi elégedettségi szempontok figyelembe vételével. 1 a legrosszabb, 5 a legjobb osztályzat. 1. Tetszett a foglalkozás? Jól érezted magad? Szívesen jönnél máskor is? Ajánlanád másoknak is? Megjegyzések, javaslatok a vezetőknek..

7 JELENLÉTI ÍV Tanórán kívüli klubfoglalkozás Tanintézet: Dátum: Csoportvezető: Sorszám Név Osztály Aláírás

8 OSZTÁLYADATLAP Oktatási intézmény: Osztály: Kitöltés kezdete: Kitöltés vége:. LÉTSZÁMADATOK FIÚK LÁNYOK ÖSSZESEN Osztálylétszám (hiányzók nélkül) Hiányzó tanulók száma Jelenlévő tanulók száma Elutasító szülői nyilatkozatok száma Nyílt válaszmegtagadások száma Kutatásban résztvevők száma 1. Észrevett-e bármilyen rendzavarást a kérdőív kitöltése során: 1 nem 2 igen, néhány gyereknél 3 igen, de kevesebb, mint a diákok felénél 4 igen, körülbelül a diákok felénél 5 igen, több mint a diákok felénél 2. Véleménye szerint érdekelte-e a diákokat a kérdőív kitöltése? 1 igen, mindegyiküket 2 igen, majdnem mindegyiküket 3 igen, a nagyobb részüket 4 körülbelül a felét 5 kevesebb, mint a felét 6 szinte senkit 7 senkit sem Kérdező:.. 3. Véleménye szerint komolyan töltötték ki a diákok a kérdőívet? 1 igen, mindenki 2 igen, majdnem mindenki 3 a nagyobb részük 4 körülbelül a fele 5 kevesebb, mint a fele 6 szinte senki 7 senki sem 4. Egyéb, a kérdőív kitöltéséhez kapcsolódó megjegyzések:

9 Az Ökumenikus Segélyszervezet és a Szerencsejáték Zrt. közös felvilágosító, megelőző programja

10 Játék Szerencse Szerencsejáték Játékfüggőség

11 MI A JÁTÉK?

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22 Szabályok szerint végzett, szórakoztató, társas tevékenység.

23 Jellemzői Csalás? Gyermekkorban tanulási folyamatnak tekinthető

24 Vajon mióta létezik a játék?

25

26 Mi kell a játékhoz? Gyűjtsétek össze, a játékhoz elengedhetetlen feltételeket!

27 Ki milyen játékot szeret játszani? Milyen játéktípusokat ismersz?

28 Csoportosítsuk a játékokat valamilyen szempont szerint!

29 Összefoglaló Mi is a játék? Szabályok szerint végzett, szórakoztató, társas tevékenység.

30 Játékfeltételek Játékos Szabály Eszköz Jutalom Tér

31 Milyen csoportokat hoztunk létre? Ügyességi játék Stratégiai játék Szerencsejáték

32 Szerencse Szerencsém volt, mert

33

34 Mi is a szerencse? Sorsunkat alakító, akaratunktól független, véletlen körülmények sora.

35 szerencsecsillag szerencsétlen balszerencsés szerencseszám szerencsét hoz

36 A szerencse kovácsa Vajon ki lehet zárni a szerencsét, mint tényezőt? Befolyásolható a szerencsénk?

37 Szerencsejáték

38 Gyűjtsetek össze éhány szerencsejáték fajtát!

39 Mi a szerencsejáték? Olyan játék, melyben a siker tőlem független.

40

41 Engedélyezett játékok totó, lottó, sorsjegy Tiltott játékok kakasviadal, orosz rulett, fogadás

42

43 Összefoglalás A szerencse.. Véletlen események sora, amely tőlünk független.

44 Változtathatok a szerencsémen? Igen! Ha felkészülsz, csökkenteni tudod a szerencse hatását. Pl.: ha minden tételt megtanulsz, nincs szükséged szerencsére, hogy azt húzd ki, amelyiket tudod, hisz mindegyiket tudod.

45 Szerencsejáték Olyan játék, melyben a siker szinte teljes mértékben a véletlentől függ.

46 Engedélyezett játékok Esetleg korlátozott, feltételekhez szabott játékok, de a világ jelentős részén szabadon gyakorolhatóak. Tiltott játékok A világ többségi részén tiltott, nem engedélyezett játékok. 18 éves kor alatt hazánkban egyetlen szerencsejáték sem engedélyezett!

47 Indul majd klubfoglalkozás ebben a témában! Ki tud jönni? Kit érdekel?

48 JÁTÉK Szabályok szerint végzett, szórakoztató tevékenység. JELLEMZŐI - korosztályonként eltérő - gyermekkorban tanulási folyamat - csoportos vagy egyéni - nem a valóság JÁTÉKFELTÉTELEK -játékos -eszköz -tér -szabály -jutalom SZERENCSE Sorsunkat alakító, akaratunktól független, véletlen körülmények sora. VÁLTOZTATHATUNK a szerencse életünkre gyakorolt hatásán, ha kézbe vesszük sorsunk irányítását. SZERENCSEJÁTÉK Olyan játék, melyben a nyeremény szinte teljes mértékben a véletlentől függ. Leginkább pénzre játszott. ENGEDÉLYEZETT SZERENCSEJÁTÉKOK Esetenként korlátozott, feltételekhez szabott játékok, de a világ jelentős részén szabadon gyakorolhatóak. Lottó, sportfogadás. TILTOTT SZERENCSEJÁTÉKOK A világ nagy részén teljesen tiltott, nem engedélyezett játékok. Állatviadal, orosz rulett. 18 éves kor alatt hazánkban egyetlen szerencsejáték sem engedélyezett!

49

50 Mi az, hogy függök valamitől? Szereplője vagyok a történésnek, de nem irányítója.

51 Játékfüggőség

52 Mikor beszélhetünk játékfüggésről? A játékos elveszíti az irányítást.

53 A játékfüggőség betegség? A betegség gyógyítást igényel.

54 Játékfüggés jellemzői - nem szerhez kötött - aránytalanul sok a ráfordított idő - pénz szükséges (honnan?) - csalás (mások és önmaga becsapása)

55 Melyek azok a szerencsejátékok, amelyek a leginkább veszélyesek a játékfüggőség kialakulásában?

56

57

58 Online szerencsejátékok veszélyei Bárhol játszható. Az üzemeltető kiléte ismeretlen. Csak bankkártyával játszható (hitel,csalás). Manipulált (reklám, játékszabályok, nyerési esélyek). Ismeretlen ellenfelek (valós?). Titokban tartható. Adatbiztonság. Magyarországon tiltott!

59 Hogyan tekint a szerencsejátékra az átlagos ember és a függő?

60

61 Hogyan kerüld el, hogy játékfüggővé válj? Ne kockáztass! Ne dőlj be a csábításnak! Tudj nemet mondani!

62 Összefoglaló FÜGGÉS Szereplője vagyok a történésnek, de nem irányítója. JÁTÉKFÜGGŐSÉG Nem a játékos irányít! A játékfüggőség BETEGSÉG! JELLEMZŐI -nem szerhez kötött -túlzott időráfordítás -pénz szükséges -önbecsapás és mások becsapása Az online szerencsejáték a LEGVESZÉLYESEBB a függőség kialakulását tekintve. JÁTÉKFÜGGÉS ELKERÜLÉSE: Ne kockáztass! Ne dőlj be a csábításnak! Tudj NEM-et mondani!

63 JÁTÉK HATÁROKKAL Szerencsejáték prevenció 2014 Ökumenikus Segélyszervezet Debreceni Szociális és Fejlesztő Központ

64 A JÁTÉK Szabályok szerint végzett, szórakoztató tevékenység.. FAJTÁI - szellemi felkészültséget igénylő (pl. sakk, építőjáték, rejtvény) - fizikai felkészültséget igénylő (pl. sportjátékok, fogócska) - szerencsejáték (pl. lottó, rulett, sorjegyek) JELLEMZŐI - kortól független - nem a valóság - szabadidő eltöltése FELTÉTELEI - játékos - eszköz - tér - szabály - jutalom

65 A SZERENCSE A sorsunkat alakító, akaratunktól független, véletlen körülmények sora. Befolyásolhatjuk-e a szerencsénket?

66 A SZERENCSEJÁTÉK A nyeremény a szerencsétől függ! Típusai: - kaszinó alapú játékok (kártyajátékok, rulett, kocka) - fogadás alapú játékok (lóverseny, totó) Jellemzői: - törvényileg szabályozott (miért?) - életkorhoz kötött - leginkább pénzre játszott 18 éves kor alatt a szerencsejáték tiltott!

67 A FÜGGŐSÉG Visszatérően ismétlődő viselkedés, szokás, melyet az adott személy ismétlődően végrehajt és rá, illetve környezetére káros következménnyel járhat. A személy nem tud lemondani róla még akkor sem, ha ezek testi, lelki és szociális ártalmait érzi vagy a környezete tiltja. Szereplője vagyok a történésnek, de nem irányítója!

68 Hogyan csoportosíthatjuk a függőségeket Szerfüggőségek Alkohol Kábítószerek Nikotin Szerves oldószerek Gyógyszer Energiaital, kávé Viselkedési függőségek Facebook Internet, online játékok Szerencsejátékok Társfüggőség Vásárlás Munka A függőség betegség.

69 Kialakulás folyamata: 1. Pozitív kezdet 2. Kritikus szokás kialakulása 3. Függőség A JÁTÉKFÜGGŐSÉG

70 MI A MEGOLDÁS? Kockázatkerülő magatartás Önismeret Pozitív célok, pozitív eszközök Nemet mondás tudománya

71 Akinek ilyen problémái vannak, keressen minket! ÖKUMENIKUS SEGÉLYSZERVEZET DEBRECENI SZOCIÁLIS ÉS FEJLESZTŐ KÖZPONT 4024 Debrecen, Rákóczi u / /

72 Szerencsejáték felmérő 1. Mennyi időt töltesz átlagosan egy nap a számítógép előtt? 1. 1 óránál kevesebbet órát órát 4. 4 óránál többet 2. Ebből naponta mennyi időt töltesz az alábbiakkal? (Percben írd mellé az időt!) 1. tanulás: perc 2. hírek, információk olvasás:. perc 3. közösségi oldalak: facebook, twitter, msn, stb.: perc 4. internetes játék: perc 5. egyéb (sorold fel): perc 3. Mennyi időt töltesz egy nap a televízió előtt? 1. 1 óránál kevesebbet órát órát 4. 4 óránál többet 4. Hány alkalommal veszel részt az alábbi dolgokban egy héten? egyszer sem 1-2 alkalommal 3 vagy több alkalommal szervezett sport foci, egyéb sport a haverokkal egyéb szervezett program (zenetanulás, szakkör stb.) Hány olyan alkalom van hetente, amikor szabadidődet a barátoddal/barátaiddal töltöd? 1. heti egy alkalom 2. heti két-három alkalom 3. négy, vagy több alkalom 6. Jelöld be a három leggyakoribb tevékenységet, melyeket a barátaiddal szoktál csinálni? 1. közös filmnézés, mozizás 2. társasjáték 3. nem szervezett sportolás 4. csellengés, plázázás 5. videójátékozás (Playstation, Xbox) 6. szórakozás, bulizás 7. kirándulás, túrázás 8. egyéb, éspedig (írd ide):...

73 7. Játszottál már internetes szerencsejátékot? 1. igen 2. nem 8. Játszottál már nem internetes szerencsejátékot? 1. lottó 2. kenó 3. totó 4. tippmix 5. kaparós sorsjegy 6. pénzben kártyázás 7. pénzben kockázás, snóblizás 8. nem 9. Szoktál-e a barátaiddal pénzben kártyázni? 1. igen 2. nem 10. Szerinted mi a szerencsejáték-függőség? (válaszd a legjellemzőbbet) 1. rossz szokás 2. játék 3. probléma 4. szórakozás 5. betegség 11. Mennyire tartod veszélyesnek, ha valaki időnként vagy rendszeresen játssza az alábbi játékokat? egyáltalán nem kicsit veszélyes közepesen veszélyes eléggé veszélyes nagyon veszélyes lottó, totó, kenó (időnként) lottó, totó, kenó (rendszeresen) tipp-mix (időnként) tipp-mix (rendszeresen) kaparós sorsjegy (időnként) kaparós sorsjegy (rendszeresen) játékautomata (időnként) játékautomata (rendszeresen) internetes szerencsejáték (időnként) internetes szerencsejáték (rendszeresen) kártya pénzben (időnként) kártya pénzben (rendszeresen)

74 12. Mennyire tartod veszélyesnek az alábbi dolgokat? egyáltalán nem kicsit veszélyes közepesen veszélyes eléggé veszélyes nagyon veszélyes rendszeresen dohányozni időnként alkoholt inni rendszeresen alkoholt inni időnként lerészegedni rendszeresen lerészegedni időnként szerencsejátékozni gyakran szerencsejátékozni online számítógépes játékokat játszani időnként füves cigit szívni rendszeresen füves cigit szívni Hány alkalommal vettél részt a klubfoglalkozásokon? 14. Mennyire jellemzőek rád az alábbi állítások? A klubfoglalkozások alatt jobban megismertem a többieket. A klubfoglalkozások alatt jobban megismertem saját magamat. A klubfoglalkozások alatt hasznos visszajelzéseket kaptam a többiektől saját magammal kapcsolatban. A klubfoglalkozások alatt jobban megtanultam együttműködni másokkal. A klubfoglalkozások alatt jobban megtanultam bízni másokban. A klubfoglalkozások alatt jobban megtanultam véleményemet elmondani másoknak. A klubfoglalkozások alatt sokat beszélgettem a többiekkel. A klubfoglalkozások alatt szereztem barátokat. A klubfoglalkozások alatti játékok érdekesek voltak. egyáltalán nem kicsit közepesen eléggé nagyon

75 A kulbfoglalkozások alatt javult a beszédkészségem. A klubfoglalkozások alatt megtanultam jobban figyelni másokra. A klubfoglalkozások alatt megtanultam jobban megmutatni önmagamat. A klubfoglalkozások alatt kifejeztem érzéseimet. A klubfoglalkozások alatt jól éreztem magamat. Összességében a klubfoglalkozások hasznosak voltak

76 15. Írj egy rövid, maximum egy oldalas fogalmazást arról, hogy miért szerettél a klubfoglalkozásokra járni! MEGJEGYZÉS Segítő kérdések, ha megakad a fogalmazás írása közben: mit tanultál a klubfoglalkozásokon miben változtál a foglalkozások hatására mi volt a legemlékezetesebb élményed

77 Szerencsejáték felmérő 1. Mennyi időt töltesz átlagosan egy nap a számítógép előtt? 1. 1 óránál kevesebbet órát órát 4. 4 óránál többet 2. Ebből naponta mennyi időt töltesz az alábbiakkal? (Percben írd mellé az időt!) 1. tanulás: perc 2. hírek, információk olvasás:. perc 3. közösségi oldalak: facebook, twitter, msn, stb.: perc 4. internetes játék: perc 5. egyéb (sorold fel): perc 3. Mennyi időt töltesz egy nap a televízió előtt? 1. 1 óránál kevesebbet órát órát 4. 4 óránál többet 4. Hány alkalommal veszel részt az alábbi dolgokban egy héten? egyszer sem 1-2 alkalommal 3 vagy több alkalommal szervezett sport foci, egyéb sport a haverokkal egyéb szervezett program (zenetanulás, szakkör stb.) Hány olyan alkalom van hetente, amikor szabadidődet a barátoddal/barátaiddal töltöd? 1. heti egy alkalom 2. heti két-három alkalom 3. négy, vagy több alkalom 6. Jelöld be a három leggyakoribb tevékenységet, melyeket a barátaiddal szoktál csinálni? 1. közös filmnézés, mozizás 2. társasjáték 3. nem szervezett sportolás 4. csellengés, plázázás 5. videójátékozás (Playstation, Xbox) 6. szórakozás, bulizás 7. kirándulás, túrázás 8. egyéb, éspedig (írd ide):...

78 7. Játszottál már internetes szerencsejátékot? 1. igen 2. nem 8. Játszottál már nem internetes szerencsejátékot? 1. lottó 2. kenó 3. totó 4. tippmix 5. kaparós sorsjegy 6. pénzben kártyázás 7. pénzben kockázás, snóblizás 8. nem 9. Szoktál-e a barátaiddal pénzben kártyázni? 1. igen 2. nem 10. Szerinted mi a szerencsejáték-függőség? (válaszd a legjellemzőbbet) 1. rossz szokás 2. játék 3. probléma 4. szórakozás 5. betegség 11. Mennyire tartod veszélyesnek, ha valaki időnként vagy rendszeresen játssza az alábbi játékokat? egyáltalán nem kicsit veszélyes közepesen veszélyes eléggé veszélyes nagyon veszélyes lottó, totó, kenó (időnként) lottó, totó, kenó (rendszeresen) tipp-mix (időnként) tipp-mix (rendszeresen) kaparós sorsjegy (időnként) kaparós sorsjegy (rendszeresen) játékautomata (időnként) játékautomata (rendszeresen) internetes szerencsejáték (időnként) internetes szerencsejáték (rendszeresen) kártya pénzben (időnként) kártya pénzben (rendszeresen)

79 12. Mennyire tartod veszélyesnek az alábbi dolgokat? egyáltalán nem kicsit veszélyes közepesen veszélyes eléggé veszélyes nagyon veszélyes rendszeresen dohányozni időnként alkoholt inni rendszeresen alkoholt inni időnként lerészegedni rendszeresen lerészegedni időnként szerencsejátékozni gyakran szerencsejátékozni online számítógépes játékokat játszani időnként füves cigit szívni rendszeresen füves cigit szívni Hány alkalommal vettél részt a klubfoglalkozásokon? 14. Mennyire jellemzőek rád az alábbi állítások? A klubfoglalkozások alatt jobban megismertem a többieket. A klubfoglalkozások alatt jobban megismertem saját magamat. A klubfoglalkozások alatt hasznos visszajelzéseket kaptam a többiektől saját magammal kapcsolatban. A klubfoglalkozások alatt jobban megtanultam együttműködni másokkal. A klubfoglalkozások alatt jobban megtanultam bízni másokban. A klubfoglalkozások alatt jobban megtanultam véleményemet elmondani másoknak. A klubfoglalkozások alatt sokat beszélgettem a többiekkel. A klubfoglalkozások alatt szereztem barátokat. A klubfoglalkozások alatti játékok érdekesek voltak. egyáltalán nem kicsit közepesen eléggé nagyon

80 A kulbfoglalkozások alatt javult a beszédkészségem. A klubfoglalkozások alatt megtanultam jobban figyelni másokra. A klubfoglalkozások alatt megtanultam jobban megmutatni önmagamat. A klubfoglalkozások alatt kifejeztem érzéseimet. A klubfoglalkozások alatt jól éreztem magamat. Összességében a klubfoglalkozások hasznosak voltak

81 15. Írj egy rövid, maximum egy oldalas fogalmazást arról, hogy miért szerettél a klubfoglalkozásokra járni! MEGJEGYZÉS Segítő kérdések, ha megakad a fogalmazás írása közben: mit tanultál a klubfoglalkozásokon miben változtál a foglalkozások hatására mi volt a legemlékezetesebb élményed

82 [Ide írhatja a szöveget] Szerencsejáték teszt. Iskola... osztály Ikszeld be a megfelelő választ! Esetenként több válasz is megjelölhető! 1. Mi a játék? szabadidő önfeledt eltöltése szabályok szerint végzett, szórakoztató tevékenység szórakozás céljából végzett tevékenység 2. Mi szükséges a játékhoz? játékos társaság szabály eszköz 3. Mi a szerencse fogalma? sorsunkat alakító, akaratunktól független véletlen körülmények sora sorsunkat alakító, akaratunktól független, kiszámítható körülmények sora sorsunkat alakító, akaratunktól független, elkerülhető körülmények sora 4. Befolyásolhatjuk-e a szerencsénket? részben mindig soha 5. Melyik nem szerencsejáték? kaparós sorsjegy kockázás kutyaviadal biliárd fogadás kártyajátékok 6. Mely szerencsejátékok engedélyezettek korhatár nélkül? kaparós sorsjegy online szerencsejátékok tippmix mindegyik lottó egyik sem 7. Mikortól beszélhetünk szerencsejáték függőségről? ha túl sok a játékra fordított idő ha minden pénzt szerencsejátékra költünk ha a játékos nem tud a játék nélkül létezni 8. Mi a szerencsejáték függőség? rossz szokás betegség időtöltés ragaszkodás 9. Melyik szerencsejáték a legveszélyesebb a játékfüggőség kialakulásában? tippmix kártyázás lottó lóverseny online szerencsejáték luxor rulett nyerőgépek 10. Jelöld be a tiltott szerencsejátékokat! sportfogadás állatviadal orosz rulett kenó römi kockázás

83 [Ide írhatja a szöveget] Szerencsejáték teszt Ikszeld be a megfelelő választ! Esetenként több válasz is megjelölhető! 1. A játék,. szerint végzett,. tevékenység. Húzd alá az odaillő szavakat! Egy helyre csak egy szót lehet beilleszteni. sablon megszokás szabályok törvények tervezett kiszámítható szórakoztató unaloműző oktató 2. Melyik nem feltétele a játéknak? játékos eszköz tér szabály jutalom pénz 3. Mi jellemzi a szerencsét? kiszámítható sorsunkat alakítja akaratunktól független véletlen körülmények sora 4. Mitől függ a nyeremény a szerencsejátékokban? felkészültségtől szerencsétől tudástól pénztől szabályoktól 5. Mi a közös a függőségekben? torzítják a személyiséget hiányérzetet adnak kóros ragaszkodás alakul ki társaságtól függ 6. Melyek a viselkedésfüggőségek? Karikázd be! facebook gyógyszerek anorexia dohányzás szerencsejátékok kávé 7. Melyik az igaz a játékfüggőségre? a játékos nagyban befolyásolja a nyereményt nem a játékos irányít 8. Melyek a szerencsejáték-függőség elkerülésének lehetőségei? önismeret pozitív célok nemet mondás tudománya biztos anyagi háttér kockázatkerülés jó logikai készség

84 Klubfoglalkozásokat értékelő fogalmazás Tartalmi kategória Megtanultam, hogy a szerencsejáték veszélyes Másokat jobban megismertem A játékok érdekesek, szórakoztatóak voltak Önismeretem fejlődött Jó volt a hangulat Együttműködés, csoportmunka Vidámság Más szempontból láttam a többieket Fejlődött a kommunikációm Figyeltünk egymásra Nyitottabb lettem Jól éreztem magam Néha komoly dolgokról is beszélgettünk Ajánlanám másnak is

85 Teljesítés igazolás szerencsejáték prevenciós modellprogram keretében megtartott klubfoglalkozásról Alulírott.. igazolom, hogy a..mint oktatási intézmény, valamint szakmai partnere a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Debreceni Szociális Központja (4024 Debrecen, Rákóczi u. 7.) között létrejött szakmai kapcsolat alapján az Együttműködési Megállapodásban foglaltak szerint, a tanulóknak szóló szerencsejáték prevenciós modellprogram megvalósítása keretében, a tanórán kívüli klubfoglalkozások az alább részletezett módon lettek megtartva. Név Időpont Alkalom Óraszám Összesen: Igazgató Dátum:

KIMONDHATÓ.?! f ü g gőség I N T ERNE T-

KIMONDHATÓ.?! f ü g gőség I N T ERNE T- Magyar Máltai Szeretetszolgálat F o g a d ó P s z i c h o s z o c i á l i s S z o l g á l a t Civilizációs áldás vagy ártalom? 2 Függeni a hálón és a hálótól 4 Facebook függőség 8 Online kockázatok és

Részletesebben

SZABADULJON MEG A JÁTÉKSZENVEDÉLYTŐL! Kézikönyv az önálló felépüléshez

SZABADULJON MEG A JÁTÉKSZENVEDÉLYTŐL! Kézikönyv az önálló felépüléshez SZABADULJON MEG A JÁTÉKSZENVEDÉLYTŐL! Kézikönyv az önálló felépüléshez Kaliforniai Egyetem, Los Angeles Szerencsejátékkal kapcsolatos Tanulmányi Program Problémás Szerencsejáték Irodája Alkohol és Drogellenes

Részletesebben

Kamasz OK. vagyunk. Egészségfejlesztési módszertani anyag Kamaszok és Bántalmazás moduljainak kipróbálása és hatásvizsgálata

Kamasz OK. vagyunk. Egészségfejlesztési módszertani anyag Kamaszok és Bántalmazás moduljainak kipróbálása és hatásvizsgálata Kamasz OK. vagyunk Egészségfejlesztési módszertani anyag Kamaszok és Bántalmazás moduljainak kipróbálása és hatásvizsgálata Zárótanulmány Készítették: Örkényi Ágota, Zsiros Emese, Zakariás Ildikó, Várnai

Részletesebben

Magyar Máltai Szeretetszolgálat F o g a d ó P s z i c h o s z o c i á l i s S z o l g á l a t KIMONDHATÓ.?! Számítógép Játékgép Szerencsejáték

Magyar Máltai Szeretetszolgálat F o g a d ó P s z i c h o s z o c i á l i s S z o l g á l a t KIMONDHATÓ.?! Számítógép Játékgép Szerencsejáték Magyar Máltai Szeretetszolgálat F o g a d ó P s z i c h o s z o c i á l i s S z o l g á l a t KIMONDHATÓ.?! Számítógép Játékgép Szerencsejáték 4. 2 Miért játszunk? játszunk? Mertvágyunkakikapcsolódásra,aszabadságra,az

Részletesebben

INTÉZMÉNYI INNOVÁCIÓ AZ ÖNKÉNTES KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATOT TELJESÍTŐ GIMNAZISTÁK, SZAKKÖZÉPISKOLÁSOK FOGADÁSA AZ ÓVODAI NEVELÉS KERETÉBEN

INTÉZMÉNYI INNOVÁCIÓ AZ ÖNKÉNTES KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATOT TELJESÍTŐ GIMNAZISTÁK, SZAKKÖZÉPISKOLÁSOK FOGADÁSA AZ ÓVODAI NEVELÉS KERETÉBEN ANTONI GÁBORNÉ DARÓCZY ESZTER FECZERNÉ BÉDY CSILLA GRUBER MÓNIKA - NAGYNÉ KIJÁTZ EDINA SZUHAJ ESZTER VARGA ATTILÁNÉ VARGÁNÉ KISS ANNA INTÉZMÉNYI INNOVÁCIÓ AZ ÖNKÉNTES KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATOT TELJESÍTŐ GIMNAZISTÁK,

Részletesebben

RÉSZTVEVŐI SEGÉDANYAG. Differenciálás, mint az egyéni különbségek természetes

RÉSZTVEVŐI SEGÉDANYAG. Differenciálás, mint az egyéni különbségek természetes RÉSZTVEVŐI SEGÉDANYAG Differenciálás, mint az egyéni különbségek természetes elfogadásán alapuló adaptív tanulásszervezés egyik eszköze Akkreditációs száma: 100 004/104/2011 Érvényes: 2016. 04. 01. A továbbképzés

Részletesebben

Pályáztatás. Osztályközösség-fejlesztés Komáromban Monostori Éva közösségfejlesztő, Élettér Egyesület

Pályáztatás. Osztályközösség-fejlesztés Komáromban Monostori Éva közösségfejlesztő, Élettér Egyesület Osztályközösség-fejlesztés Komáromban Monostori Éva közösségfejlesztő, Élettér Egyesület Miért nem hasznosítod magad az ifjúság területén? Miért nem csinálsz osztályközösség-fejlesztő programokat? - kérdezte

Részletesebben

NKI BABAY JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SPORTISKOLA. A pályaválasztást segítő rendezvénysorozathoz kapcsolódó tevékenységek

NKI BABAY JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SPORTISKOLA. A pályaválasztást segítő rendezvénysorozathoz kapcsolódó tevékenységek NKI BABAY JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SPORTISKOLA A pályaválasztást segítő rendezvénysorozathoz kapcsolódó tevékenységek Ha még nem csináltál egy dolgot, próbálkozz meg vele háromszor. Először, hogy legyőzd

Részletesebben

A fiatalok bűnelkövető magatartásának és szerfogyasztásának prevenciója

A fiatalok bűnelkövető magatartásának és szerfogyasztásának prevenciója A fiatalok bűnelkövető magatartásának és szerfogyasztásának prevenciója Segédanyag a Rendőrség számára Tóth Olga Albert Fruzsina YouPrev Co-financed by the European Commission within the Daphne III programme

Részletesebben

A családon belüli erőszak jogi fogalmának alakulása Magyarországon:

A családon belüli erőszak jogi fogalmának alakulása Magyarországon: CSAT- projekt Megvalósítás / Tematika P1 Pedagógusokra (Pedagógusok, pedagógiai munkát segítő alkalmazottak) irányuló program elem 1. rész A párkapcsolati erőszak fogalma, előfordulása, hazai és nemzetközi

Részletesebben

10 kérdés az ifjúságról. Magyar Ifjúság 2012. kutatás első eredményei

10 kérdés az ifjúságról. Magyar Ifjúság 2012. kutatás első eredményei 0 kérdés az ifjúságról Magyar Ifjúság 0 kutatás első eredményei tartalom Tartalom Köszöntő... Szociodemográfiai jellemzők.... Családalapítás.... Oktatási helyzetkép... 9. Munkavállalás.... Nemzetközi

Részletesebben

KID.COMM. A 8-14 éves gyerekek kommunikációs szokásai 2008

KID.COMM. A 8-14 éves gyerekek kommunikációs szokásai 2008 KID.COMM A 8-14 éves gyerekek kommunikációs szokásai 2008 Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. A célcsoport jellemzői... 5 Szociodemográfiai jellemzők... 5 Pszichografikus jellemzők... 6 3. Érdeklődés és informálódás...

Részletesebben

DOBBANTÓ PROGRAM. Diáktámogató füzetek. Támpontok. a diáktámogatáshoz

DOBBANTÓ PROGRAM. Diáktámogató füzetek. Támpontok. a diáktámogatáshoz DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek Támpontok a diáktámogatáshoz 2011 Írta Bartha Éva Győrik Edit Hegedűs Judit Horváth H. Attila Kádár Erika Tóth Ibolya Fejlesztő értékelés fejezet: Lénárd Sándor Szerkesztette:

Részletesebben

Ajánlás AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT ELTERJESZTÉSÉHEZ SZOCIÁLIS ELLÁTÓRENDSZERBEN

Ajánlás AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT ELTERJESZTÉSÉHEZ SZOCIÁLIS ELLÁTÓRENDSZERBEN Ajánlás AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT ELTERJESZTÉSÉHEZ A SZOCIÁLIS ELLÁTÓRENDSZERBEN 2 TARTALOM KÜLDETÉS... 5 ELŐZMÉNYEK, JELENLEGI ÁLLAPOT... 6 JOGSZABÁLYI HÁTTÉR... 7 1. 1. Nemzeti köznevelési törvény...

Részletesebben

Mezőberény Bélmegyer Kistérségi Általános Iskola 5650 Mezőberény, Petőfi út 17-19.

Mezőberény Bélmegyer Kistérségi Általános Iskola 5650 Mezőberény, Petőfi út 17-19. TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0001 Kompetencia alapú oktatás feltételeinek megteremtése Mezőberény és mikrotérségének nevelési oktatási intézményeiben című projekt Mezőberény Bélmegyer Kistérségi Általános Iskola

Részletesebben

Új típusú fogadóóra kidolgozása

Új típusú fogadóóra kidolgozása NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Iskola Nagyatád Új típusú fogadóóra kidolgozása Új típusú fogadóórák bevezetése a felső tagozaton Ha mindenki azt mondja, de én egyedül

Részletesebben

dobbantó program tematikus füzetek Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni tanulni de hogyan?

dobbantó program tematikus füzetek Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni tanulni de hogyan? dobbantó program tematikus füzetek Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni tanulni de hogyan? 2011 Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni

Részletesebben

INTERNETES KÖZÖSSÉGEK. Egy közösség belülről Hungarian Unix Portal

INTERNETES KÖZÖSSÉGEK. Egy közösség belülről Hungarian Unix Portal Debreceni Egyetem Hajdúböszörményi Pedagógiai Főiskolai Kar INTERNETES KÖZÖSSÉGEK Egy közösség belülről Hungarian Unix Portal Konzulens: Borsi Csaba Készítette: Tóth Szilvia Művelődésszervező szak 2 Tartalomjegyzék

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Készült: 2013.

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Készült: 2013. PEDAGÓGIAI PROGRAM Készült: 2013. Színes Iskola Személyközpontú Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium T a t a Fényes fasor 1. Tartalom I. Nevelési program... 4 1. Az iskola története... 4 2. Nevelési alapelveink,

Részletesebben

KÜRT, A RÁD SZABOTT ISKOLA

KÜRT, A RÁD SZABOTT ISKOLA KÜRT, A RÁD SZABOTT ISKOLA A Kürt Alapítványi Gimnázium pedagógiai programja Budapest, 2014. május 26. 1 1. A Kürt Alapítványi Gimnázium pedagógiai alapelvei, értékei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai

Részletesebben

Erkölcstan az 5 8. évfolyama számára Célok, feladatok

Erkölcstan az 5 8. évfolyama számára Célok, feladatok Erkölcstan az 5 8. évfolyama számára Célok, feladatok Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és

Részletesebben

ERKÖLCSTAN Alapozó és fejlesztő szakasz (5-8. évfolyam)

ERKÖLCSTAN Alapozó és fejlesztő szakasz (5-8. évfolyam) BEVEZETÉS ERKÖLCSTAN Alapozó és fejlesztő szakasz (5-8. évfolyam) Alapelvek, célok Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek,

Részletesebben

A kutatási beszámolót írta: Domokos Tamás

A kutatási beszámolót írta: Domokos Tamás Magatartás és viselkedéskultúra a 7. osztályban - Miskolc, 2000 - kutatási beszámoló - A kutatási beszámolót írta: Domokos Tamás A kutatásra a Miskolc Városi Pedagógiai Intézet és az ECHO Oktatáskutató

Részletesebben

Az EU Kids Online magyarországi kutatásáról

Az EU Kids Online magyarországi kutatásáról Ságvári Bence Az EU Kids Online magyarországi kutatásáról Bevezetés A gyerekek és fiatalok szerte Európában egyre fiatalabb korban kezdenek ismerkedni a világhálóval, és életük egyre több szférájában jelenik

Részletesebben

Új témák és tevékenykedtető módszerek a pedagógusképzésben. Foglalkozástervek

Új témák és tevékenykedtető módszerek a pedagógusképzésben. Foglalkozástervek Új témák és tevékenykedtető módszerek a pedagógusképzésben Foglalkozástervek Visszacsatolás az alapképzésbe Tartalom Új témák és tevékenykedtető módszerek a pedagógusképzésben... 1 Tartalom... 2 Bevezető...

Részletesebben

Készült a kerettantervi rendelet 1. sz. melléklete alapján. 1-4. évfolyam

Készült a kerettantervi rendelet 1. sz. melléklete alapján. 1-4. évfolyam HELYI TANTERV ANGOL NYELV 1-4/13. Készült a kerettantervi rendelet 1. sz. melléklete alapján (A plusz egy óra a szabadon tervezhető órakeret terhére lett beépítve.) Óraterv: Évfolyam: 4. Heti óraszám:

Részletesebben

Ifjúságkutatás, cselekvési terv 2007-2012 Körmend

Ifjúságkutatás, cselekvési terv 2007-2012 Körmend Ifjúságkutatás, cselekvési terv 2007-2012 Körmend Előzmények: Utoljára, 2000-ben készült olyan átfogó ifjúságkutatás, amelyre külön koncepciót és cselekvési tervet lehetett építeni. Azt, Dr. Stipkovits

Részletesebben

Kid.Comm 2 kutatási eredmények a 8-14 éves gyerekek médiahasználati szokásai

Kid.Comm 2 kutatási eredmények a 8-14 éves gyerekek médiahasználati szokásai Kid.Comm 2 kutatási eredmények a 8-14 éves gyerekek médiahasználati szokásai Budapest, 2012. május 23 A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság felkérésére és anyagi támogatása mellett az Ipsos Média-, Reklám-,

Részletesebben

022 Budapest, Marczibányi tér 3. Tel./fax. 212-57-04/233

022 Budapest, Marczibányi tér 3. Tel./fax. 212-57-04/233 2. Melléklet 022 Budapest, Marczibányi tér 3. Tel./fax. 212-57-04/233 INTÉZMÉNYI INNOVÁCIÓ AZ ÖNKÉNTES KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATOT TELJESÍTŐ GIMNAZISTÁK, SZAKKÖZÉPISKOLÁSOK FOGADÁSA A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ

Részletesebben

Lehetőségek, Értékek, Támogatások nyújtása komplex szolgáltatásokkal családok átmeneti otthonaiban élő családok számára

Lehetőségek, Értékek, Támogatások nyújtása komplex szolgáltatásokkal családok átmeneti otthonaiban élő családok számára LÉT-Kérdés Lehetőségek, Értékek, Támogatások nyújtása komplex szolgáltatásokkal családok átmeneti otthonaiban élő családok számára TÁMOP-5.2.5/A-10/2-2010-0011 2011. szeptember 30. 2013. szeptember 29.

Részletesebben