Vadkármegelőzés és vadkárbecslés. Szent István Egyetem, Vadvilág Megőrzési Intézet

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vadkármegelőzés és vadkárbecslés. Szent István Egyetem, Vadvilág Megőrzési Intézet"

Átírás

1 Vadkármegelőzés és vadkárbecslés Szent István Egyetem, Vadvilág Megőrzési Intézet

2 SMKVB2306V N Tárgyfelelős: Tárgyelőadó: Vadkár-megelőzés és -becslés 2E+1Gy 3 kr. Dr. Heltai Miklós Dr. Heltai Miklós és Dr. Katona Krisztián Gyakorlatvezető: Kovács Imre és Márton Mihály PhD hallgatók Alapvető cél, hogy a vadgazdálkodás egyik legégetőbb problémájának kezeléséhez adjon ismereteket. Ezen belül kitér az alábbiakra: a vadállomány által okozott mezőgazdasági és erdészeti kárformák és kártípusok megismertetése; a vadkár elhárítás és a vadkár elleni védekezés mechanikai, kémiai és biológiai eszközei; a vadkár megelőzésének lehetőségei a vadgazdálkodás és az élőhely gazdálkodás eszközeivel; vadkárbecslés erdészeti és mezőgazdasági kultúrákban; mezőgazdasági termésbecslés; felelősség a vadkárért. Időpont Előadás címe és témája A vadkár jogi megítélése a középkortól az évi LV. törvényig. (Heltai Miklós) A vadkár jogi megítélése az évi LV. törvény és végrehajtási rendelete alapján (Heltai Miklós) A vadhatás ökológiai háttere, a vadkár kialakulása és következményei a nemzetközi szakirodalom alapján. (Heltai Miklós) Mezőgazdasági vadkárok és kárformák. (Heltai Miklós) Erdei vadkárok és kárformák. (Heltai Miklós) A mezőgazdasági vadkárok felvételezése és becslése. A termésbecslés gyakorlata különböző növénykultúrákban. A kárérték meghatározása. (Heltai Miklós és Kovács Imre) Az erdei vadkárok felvételezése, a kárérték számítása. Az erdei vadkár megállapítása. A mennyiségi és minőségi kár. (Heltai Miklós és Márton Mihály) Védekezés a vadkárok ellen. A védekezés által generált további károk problémái. A megelőzés vadgazdálkodási lehetőségei. (Heltai Miklós) Vadászható fajok okozta egyéb károk (Heltai Miklós) A hazai vadfajok állományainak alakulása, az erdősültség hatása a nagyvadfajok megjelenésére és a sűrűségfüggő hatások jelenléte hazai nagyvadaink állományaiban. (Katona Krisztián) A szarvas táplálkozása mezőgazdasági területeken. A mezőgazdasági terület, mint élőhely nagyvadfajok számára. (Katona Krisztián) A vadkárbecslő szakértői munka gyakorlata. (Heltai Miklós meghívott vendég) - Írásbeli elővizsga

3 Az előadások helye és ideje: VMI, 2. terem; hétfő, 13: A gyakorlatok helye és ideje: A gyakorlatok összevontan, előre megbeszélt időpontban, terepen lesznek megtartva. gyakorlat: Erdei kárformák. (Márton Mihály és Kovács Imre, 6 óra) gyakorlat: Mezőgazdasági kárformák (Kovács Imre és Márton Mihály, 6 óra) A tárgy vizsgakövetelményei 1. A félév elfogadásának feltétele az előadások legalább 50%-án, illetve a gyakorlati foglalkozáson való részvétel. 2. A tananyagból a hallgatók írásbeli vizsgát tesznek a tanulmányi és vizsgaszabályzat feltételei szerint. A szorgalmi időszak írásbeli elővizsgával zárul, ami ha közepes (3) vagy annál jobb, akkor megajánlott jegyként beírásra kerül. Ajánlott irodalom Kőhalmy, T., Mészáros, K. és Völgyi, L A vad által és a vadban okozott károk, valamint a vadászati kár. Nyugat-Magyarországi Egyetem, Sopron. Varga Z. és Kása R. 2011: Vadkár. Mezőgazda Kiadó. Varga, F Erdővédelemtan. Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó Simon, B A termésbecslés módszerei. Mezőgazdasági Kiadó. Budapest

4 A vadkár jogi megítélése a középkortól az évi LV. törvényig

5 Bevezető gondolatok A vadkárok jogi megítélésekor meg kell vizsgálnunk a vadászat jogszabályi hátterét, hiszen a károk rendezése ahhoz szorosan kötődve alakult ki és formálódott. A vadászati jog szabályozásának minden népnél az adott gazdasági és társadalmi viszonyok voltak a meghatározói. Fontos szerepe volt a tulajdoni viszonyoknak.

6 Bevezető gondolatok Fontos tényező, hogy mikor következett be a társadalom állammá szerveződése. Mikor és hogyan alakult ki a földtulajdon? Magyarországon hogyan alakult a vadászat jogi szabályozása a honfoglalást követően? Kik vadászhattak a kezdetekkor és ez hogyan változott?

7 A kezdetek A honfoglalók fő foglalkozása az állattenyésztés és a halászat mellett a vadászat volt, melyet természetszerűleg mindenki gyakorolhatott. Korlátozásról ebből az időből nincsenek információink. A letelepedés fordulópont volt a magyarság életében gazdasági és társadalmi berendezkedés szempontjából egyaránt. A vadászat korlátozások szüksége akkor merült fel, amikor a lakosság helyhez kötöttsége felerősödött (földművelés).

8 A kezdetek Abban az időszakban, amikor a vadászat még teljesen szabad volt (ez az u.n. szabad vadászat kora), a vad által okozott károkért való felelősség gondolata fel sem merült. A vadászatra jogosultak körének szűkülése azonban óhatatlanul előtérbe helyezte a vad által okozott károkat és a felelősség kérdését.

9 A vadkártérítés jelei a középkorban nem mutatkoztak Csőre (1994) szerint: Magyarországon mindig gazdag vadállomány volt, amely minden bizonnyal okozott kárt a mezőgazdasági terményekben. Viszont az akkori felfogás szerint valószínűleg a vadat olyan természeti tényezőnek tekintették, mint a jégverést vagy a rovarkárt. OLYAN KÉNYSZERŰ ADÓ EZ, AMELYET MINDENKÉPPEN MEG KELL ADNI ÉS EZ ÍGY VAN JÓL A te barmodnak is és a vadnak, amely a te földeden van, legyen annak minden termése eledelül. Mózes III. könyve 25 rész, 7.

10 A jobbágyok és parasztok szabad vadászati jogának korlátozása: 1504-ben II. Ulászló 5. dekrétuma Venatio et aucupium, rusticis prohibitum - vadászat és madarászat parasztoknak tiltott - (nem is tetszett nekik!) Egészen pontosan szarvasra, őzre, vaddisznóra, nyúlra, fácánra, csárszármadárra vonatkozóan tiltotta meg. Helyette föld-, rét- és szőlőművelést valamint egyéb kézműves foglalkozást javasolt.

11 Forrás: Kolosváry, 1923

12 Csőre (1994) szerint: a vad által okozott károk megtérítésének kérdése ebben az időben még nem merült fel. Pedig 1683-ban Szentmártoni Bodó János versében bizony már megjelenik a vad károsítása: A szarvas tékozolja mezőben szénánkat, A rossz nyúl tapossa pázsit búzáinkat, Az erdei disznó megeszi a makkot, Tépi töri rontja mezőn az abrakot

13 III. Károly évi dekrétumának XXII. cikke: A vadkárokról még mindig nem rendelkezik! Csupán a vadászati kár jelenik meg: a vetésekben okozott károk megelőzése érdekében megtiltotta a földesuraknak és nemeseknek a sinkorán nevű angol vadászkutyák tartását és a velük való vadászatot is.

14 Mária Terézia A jobbágyoknak joguk van szőlő, gyümölcs és zöldséges kertjeiket magas kerítéssel körül venni és a vadat kutyákkal (de fegyver nélkül) kertjeikből kihajtani (Mária Terézia 1741)

15 Mária Terézia évi urbáriuma: Nem közvetlen kártérítési kötelezettségről szól! A jobbágyok vetéseiben és szőlőiben okozott vadkárok megelőzése érdekében bevezette a vadászati robotot: évente három napon jobbágyi vadászatot kellett tartani és a fegyvert és lőszert a földesúrnak kellett adnia.

16 II. József 1786-os szabályzata: Mindenkinek szabad volt a földjeiről (szőlőiről) a vadat bármiféle módon elriasztani. Ha ekkor a vad megsérül, akkor sem jár kárpótlás a vadászattulajdonosnak. A vármegyei hatóságoknak meg kellett akadályozni hogy a vadat az általános kultúra hátrányára túlságosan el ne szaporítsák gondoskodniuk kellett ( kímélet nélkül rászorítani ) a vadállomány arányos csökkentéséről. A vadászoknak nincs megengedve vetéseken, bevetett földeken és szüret előtt a szőlőkben bármi ürügy alatt kopóval vadászni, vagy hajtást rendezni (25 arany büntetés)

17 II. József 1786-os szabályzata: A mezei terményben, szőlőben vagy gyümölcsösben a vad által okozott károk megtérítendők (pénz vagy termény). A kárt jelenti kell a hatóságnak addig, amíg látható, megítélhető. Azonnali hatósági becslést részrehajlatlan férfiakkal kell végeztetni. A becslés után a megyei hatóság az érdekeltek megidézésével helyszíni szemlét tartott és rövid úton megejtendő tárgyalás során a kárt végérvényesen megállapította.

18 II. Ferenc évi XXIV. törvénye: Fontos rendelkezése, hogy a földesúr a tulajdonában álló földterület fele részét elkeríthette és ott mások nem vadászhattak. Ettől eltekintve azonban továbbra is megmaradt nemesi kiváltságként az idegen területeken gyakorolható vadászati jog. A vadkárokról rendelkezik, azonban: Vadkárokról csak akkor lehetett szó, ha megállapítható volt a vadtenyésztés.

19 II. Ferenc 1802-es törvénye: A vad által okozott károkért a vadtenyésztő úr a haladéktalanul végrehajtandó becsü szerint teljes elégtételt köteles szolgáltatni. A földesúr a jobbágyának is köteles volt a kárt megtéríteni. A károsult pert indíthatott jobbágyok esetében a tiszti ügyész által képviselten - amit két törvénykezési időszak alatt (!) be kellett fejezni. A vármegyének joga volt a vadtenyésztő urakat a vadállományuk csökkentésére vagy elrekesztésére (bekerítésére) kötelezni.

20 II. Ferenc 1802-es törvénye: A kárt okozó vadat bárki elfoghatta, elejthette az általa művelt területen. Azonban ezt a vadat be kellett szolgáltatni a vad illetékes urának. A törvény továbbá lehetővé tette megyei tiszti vadászatok (hatósági vadászat) rendezését a ragadozók és a vetésekre és a szőlőkre kártékony madarak esetében. Tolna megyei Esterházy birtok példája az 1820-as évekből

21 Mezei rendőrségről szóló évi IX. törvény: Megtiltotta a vadászatot a vetéseken az aratás végéig, kaszálókon és réteken a széna és a sarjú betakarításáig, valamint február 1-től a szőlőkben a szüretig ( tilos területek ). A saját vadászterületté alakított úgynevezett kitáblázott helyekre és a faültetvényekre, csemetésekre is vonatkozott a fenti tiltás. Nem vonatkoztak a tiltások a területek tulajdonosaira azért, mert maguknak okozták a kárt.

22 1848-ban (valójában 1853-ban) megszűnt az úrbériség, a jobbágyok földhöz jutottak. Megszűnt a nemesek idegen földekre is szóló vadászati kiváltsága es Osztrák Polgári Törvénykönyv (Magyarországon is hatályban) : a vadkárt meg kell téríteni erdőn, mezőn és egyéb javakban. A ragadozók okozta kárra nincs térítési kötelezettség évi VI. törvény a vadászatról: a fővadak (szarvas, dám, vaddisznó) által okozott kárt az okozástól számított nyolc nap alatt be kellett jelenteni, azt a hatóság felbecsültette és annak kellett megtéríteni, akinek a területén a károkozó fővad tenyészett.

23 1872. évi VI. törvény a vadászatról: Ha a kárt szenvedett gazdálkodó a szomszédból hozzá átjáró fővad lövésének jogát fenntartotta magának, akkor kárt nem követelhetett. Nem járt térítés a kártékony és ragadozó fajok által okozott károk után sem, mert ezeket a fajokat bárki elpusztíthatta (ide tartozott a kóbor eb és a kóbor macska is és a vaddisznó is*). Eltörölte a hivatalból elrendelt hatósági vadászatokat, de 1876-ban újra visszahozta a gyakorlatba a kármegelőzés indokával.

24 1883. évi XX. törvény (1945-ig érvényben volt): Kár bejelentési és kártérítési kötelezettség a szarvas és dám (fővad) okozta károkra vetésekben, ültetvényekben, erdészeti és más gazdálkodási ágakban. Kártérítésre az köteles, aki az okozó vadat tenyészti, vagyis: az nem elegendő, hogy valakinek a területén tenyészik (tehát ott él), hanem ott azt a vadat tenyésztik (gondozzák, kezelik, stb.) is közötti 4 évben a térítendő károkozású fajok körébe bekerült a medve és a vaddisznó is, majd a rendeletet hatályon kívül helyezték.

25 1945. évi miniszterelnöki rendelet: A vadászati jog az államra szállt! A földművelésügyi miniszter elrendelhette bármilyen vadfajra vonatkozóan az állomány csökkentését - a gyümölcsösök kára esetén a nyúlállományét is - ha az a megyei felügyelő szerint túlszaporodott. A szarvas, dám és a vaddisznó által okozott károkért az államkincstár teljes kártérítést adott, ami logikusan következett az állami vadászati jogból.

26 1945. évi miniszterelnöki rendelet: A kiadások fedezésére a nagyvadas vadászterületek bérlői és a lőttvad-kereskedők (!) vadkárjárulékot voltak kötelesek fizetni. Községenként alakultak vadkárbecslő bizottságok és megegyezés hiányában a károsult peres úton érvényesíthette az igényét. Mind a termelő, mind a vadászatra jogosult köteles volt kármegelőzést és elhárítást végezni. Ha azt a jogosult elmulasztotta, akkor büntetésképpen pótlólagos kárjárulékot fizetett.

27 A vadászatról és a vadgazdálkodásról szóló évi 43. törvényerejű rendelet: A vadászterületen csak annyi vadat engedett tartani, amennyi a mező- és erdőgazdaság érdekeinek sérelme nélkül megél. (vadgazdaságok, rezervátumok??) A bekövetkezett kárt pénzben meg kell téríteni. A vadászatra jogosult köteles megtéríteni a vadászattal okozott károkat, de nem felel a vaddisznó kivételével a kártékony fajok által okozott károkért. A keletkezett kárt három napon belül kellett bejelenteni. A vadászat közben okozott kárt nyolc napon belül közvetlenül a termelőnek kellett kifizetni. Nem az államkincstár vállalt kártérítési kötelezettséget, hanem a károsult mezőgazdasági ingatlannal szomszédos nagyvadas vadászterület kezelőjének, illetve bérlőjének kellet viselni a költségeket.

28 1961. évi VII. törvény Az erdőkről és a vadgazdálkodásról: A vadászati jog és a szabad területen élő vad is az állam tulajdona, azaz elejtése után válik a vadászatra jogosult tulajdonává. Vadkárok térítése államigazgatási eljárásban és polgári peres úton lehetséges. Új vadfaj a muflon, a gím, a dám és vaddisznó mellett. A mezőgazdaságban okozott károkért, valamint a személyekben és dolgokban okozott károkért (!) a vadászatra jogosított felel.

29 1961. évi VII. törvény: Az új szabályozás a korábbinál nagyobb súlyt helyezett a vadgazdák és a termelők együttműködésére, a közös kárfelelősségre és megelőzésre. Nem kell megtérítenie a kárt, ha azt a károsult vagy más személy felróható magatartása okozta. Felelősség a vadászattal okozott kárért, de nem felelős az említett vadfajok erdőgazdálkodásban okozott káráért. Az kötelezhető a kártérítésre, akinek a területéről a vad kiváltott.

30 1961. évi VII. törvény Erdőtörvény: A jogszabályok nem tekintették a vadkár fogalmába tartozónak a megnevezett négy vadfaj által a mezőgazdaságon kívül okozott, pl. erdőgazdasági károkat. Nem volt vadkárként értelmezhető az őz által okozott és a mezei nyúl által gyümölcsösön kívül okozott kár. Az apróvad károkozása a mezei nyúlon kívüli fajokra a jogszabály szerint nem volt vadkárként értelmezhető.

31 Az idő múlásával változások jöttek: megnövekedett gépjárműforgalom miatt egyre gyakoribbá váló vad-gépjármű ütközések a maguk kétoldalú kárhelyzeteivel, a mezőgazdasági technológiák és technikák (gyorsjáratú gépek) és a kemizálás (pl. rágcsálóirtás) élő vadat veszélyeztető káros hatásaival újabb rendezésre váró helyzeteket teremtettek. Szükség volt ezért egy új vadászati jogszabályra, ami az utolsó 35 év alatt felgyülemlett tapasztalat alapján, az aktuális gondok megoldására hivatott.

32 Felhasznált és ajánlott irodalom Csőre Pál (1994): A magyar vadászat története. Zoltán Ödön (1973): Felelősség a vadkárokért és a vadászattal kapcsolatos egyéb károkért. Elérhető jogszabályok Golub Atanáz (1936): Vadászati jog, különös tekintettel a mezőgazdasági kártérítésre. Hauer Lajos (1976): vadkárelhárítás a mezőgazdaságban. Vidiczky János (1930): A vadászati jog lexikona. Kolosváry Bálint (1923): vadászati jog.

Vadkármegelőzés és vadkárbecslés

Vadkármegelőzés és vadkárbecslés Vadkármegelőzés és vadkárbecslés Bleier Norbert Szent István Egyetem-VadvilágMegőrzési Intézet A vadkár jogi megítélése a középkortól az 1996. évi LV. törvényig Bevezető gondolatok A vadkárok jogi megítélésekor

Részletesebben

A vad tulajdonjoga vadkárért való felelősség

A vad tulajdonjoga vadkárért való felelősség A vad tulajdonjoga vadkárért való felelősség Konferencia 2014. Május 14. Dr. Pecsenye Csaba Vadak tulajdonjogának megszerzése Főszabály A vadak az állam tulajdonában vannak Kivétel Vadászterületen elejtett,

Részletesebben

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. V. Fejezet

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. V. Fejezet 1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1 V. Fejezet FELELŐSSÉG A VADKÁRÉRT, A VADÁSZHATÓ ÁLLAT ÁLTAL OKOZOTT KÁRÉRT, A VADÁSZATI KÁRÉRT, VALAMINT A VAD ELPUSZTÍTÁSÁVAL

Részletesebben

Tisztelettel köszöntöm a konferencia minden részvevőjét! Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Tisztelettel köszöntöm a konferencia minden részvevőjét! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelettel köszöntöm a konferencia minden részvevőjét! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Előadásom témája az erdő és a vadgazdálkodás kapcsolatának jogi szabályozása. A vad védelméről a vadgazdálkodásról,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. A zártkerti ingatlanok területén vadak által okozott károkról, bejelentésének, illetve megtérítésének módjáról

TÁJÉKOZTATÓ. A zártkerti ingatlanok területén vadak által okozott károkról, bejelentésének, illetve megtérítésének módjáról TÁJÉKOZTATÓ A zártkerti ingatlanok területén vadak által okozott károkról, bejelentésének, illetve megtérítésének módjáról A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi

Részletesebben

Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére. (2010 szeptember) Dr.

Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére. (2010 szeptember) Dr. SZENT ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR VADVILÁG MEGŐRZÉSI INTÉZET 2103 GÖDÖLLŐ, PÁTER KÁROLY U. 1 TEL:(28) 522 086 FAX:(28) 420 189 E-MAIL: S.CSANYI@GMAIL.COM Szakdolgozatok javasolt

Részletesebben

Groszeibl Zoltán Igazságügyi szakértő

Groszeibl Zoltán Igazságügyi szakértő Groszeibl Zoltán Igazságügyi szakértő . A vadkárelhárítás gyakorlata A vadkár megelőzés, -elhárítás, vizsgálata a szakértő szemével A vadkár megelőzés, -elhárítás környezete, körülményei. Az egyes módszerek

Részletesebben

VADÁSZATRA JOGOSULT FELELŐSSÉGE A VADÁSZHATÓ ÁLLAT ÁLTAL OKOZOTT KÁRÉRT DR. BARTA JUDIT TSZV. EGYETEMI DOCENS

VADÁSZATRA JOGOSULT FELELŐSSÉGE A VADÁSZHATÓ ÁLLAT ÁLTAL OKOZOTT KÁRÉRT DR. BARTA JUDIT TSZV. EGYETEMI DOCENS VADÁSZATRA JOGOSULT FELELŐSSÉGE A VADÁSZHATÓ ÁLLAT ÁLTAL OKOZOTT KÁRÉRT DR. BARTA JUDIT TSZV. EGYETEMI DOCENS A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. tv. (Vtv.)

Részletesebben

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV Vadgazdálkodási egység: Telephelye: Kelt:,.. A tervet készítette Vadgazdálkodási egység vezetõje A FÔ FEJEZETEK MUTATÓJA Ennek a lapnak a helyére kerül

Részletesebben

Bevezetés. A vadkár jogi szabályozásának alapjai. A jogszabályi háttér. Vitás helyzetek A vadgazdálkodás konfliktushelyzetei

Bevezetés. A vadkár jogi szabályozásának alapjai. A jogszabályi háttér. Vitás helyzetek A vadgazdálkodás konfliktushelyzetei Bevezetés A vadkár jogi szabályozásának alapjai Dr. Heltai Miklós Egyetemi docens SZIE VMI Az élőhelyek többsége ma már emberi hatás alatt áll Erdőgazdálkodás, mezőgazdálkodás, egyéb természeti erőforrás

Részletesebben

1. A vadgazdálkodási egység alapadatai

1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1.1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1.1.1. Név: 1.1.2. Telephely: 1.1.3. Azonosító (kódszám): - - - - 1.1.4. A vadászati jog hasznosítási formája: 1.1.5. A vadgazdálkodási

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM ÁLLAM-ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR DOKTORI ISKOLA DOKTORI ÉRTEKEZÉS. dr. Hegyes Péter István

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM ÁLLAM-ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR DOKTORI ISKOLA DOKTORI ÉRTEKEZÉS. dr. Hegyes Péter István SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM ÁLLAM-ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR DOKTORI ISKOLA DOKTORI ÉRTEKEZÉS dr. Hegyes Péter István A vadászatra jogosult felelőssége a vadászható vad károkozásáért, különös tekintettel a vadkárért

Részletesebben

Vadkármegelőzés és vadkárbecslés

Vadkármegelőzés és vadkárbecslés Vadkármegelőzés és vadkárbecslés Bleier Norbert Szent István Egyetem -Vadvilág Megőrzési Intézet A vadkár jogi megítélése az 1996. évi LV. törvény és végrehajtási rendelete (79/2004. V. 4. FVM) alapján

Részletesebben

Ismertesse az egyéni vadászati módokat! 1. A. Információtartalom vázlata:

Ismertesse az egyéni vadászati módokat! 1. A. Információtartalom vázlata: 1. A Ismertesse az egyéni vadászati módokat! Egyéni vadászati módok Egyéni vadászat során ejthető vadfajok Egyéni vadászat biztonsági előírásai Egyéni vadászat etikai előírásai 1. B Ismertesse a vadászaton

Részletesebben

79/2004 (V.4.) FVM rendelet

79/2004 (V.4.) FVM rendelet 79/2004 (V.4.) FVM rendelet Nagyvadfajok gímszarvas dámszarvas őz, muflon, vaddisznó [szikaszarvas] LV/1996. (VI.16.) törvény vad védelméről, a vadgazdálkodásról és a vadászatról A földművelésügyi miniszter

Részletesebben

Varga Zoltán Igazságügyi szakértő Dr. Király István Igazságügyi szakértő

Varga Zoltán Igazságügyi szakértő Dr. Király István Igazságügyi szakértő Varga Zoltán Igazságügyi szakértő Dr. Király István Igazságügyi szakértő Milyen kérdésekre keressük a választ: Határidők, előírások Szakértők az eljárásokban Szakértők mögöttes felelőssége Az 1996. évi

Részletesebben

A vadkár jogi megítélése az évi LV. törvény és végrehajtási rendelete alapján

A vadkár jogi megítélése az évi LV. törvény és végrehajtási rendelete alapján Vadkármegelőzés és -becslés (SMKVB2306VN) III. A vadkár jogi megítélése az 1996. évi LV. törvény és végrehajtási rendelete alapján Kovács Imre Gödöllő 2019 Vadkármegelőzés és -becslés (SMKVB2306VN) III.

Részletesebben

V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T

V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, 2103 Gödöllő telefon: 28-522086, fax: 28-420189, email: css@ns.vvt.gau.hu Szakdolgozatok javasolt

Részletesebben

A belterületi vadkárok megítélésének ellentmondásai

A belterületi vadkárok megítélésének ellentmondásai A belterületi vadkárok megítélésének ellentmondásai Heltai Miklós és Antal Csanád Szent István Egyetem, Vadvilág Megőrzési Intézet Pécsi Tudomány Egyetem, Állam- és Jogtudományi Kar A vadgazdálkodásról

Részletesebben

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVE. KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A feltüntetett karakterszámoktól maximum 20%-al lehet eltérni

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVE. KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A feltüntetett karakterszámoktól maximum 20%-al lehet eltérni VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVE KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A feltüntetett karakterszámoktól maximum 20%-al lehet eltérni 208 Kódszám Vadgazdálkodási egység neve VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERVE Tervkészítő neve és aláírása

Részletesebben

Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére (2013 november)

Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére (2013 november) Szakdolgozatok javasolt témakörei a VadVilág Megőrzési Intézet által gondozott szakok/szakirányok hallgatói részére (2013 november) Dr. Bíró Zsolt A mezei nyúl populáció-dinamikája különböző élőhelyeken

Részletesebben

Vadgazdálkodási adatok Pest megye

Vadgazdálkodási adatok Pest megye Vadgazdálkodási adatok Pest megye 26-29. A megye vadállományának alakulásáról utoljára 26-ban, vagyis a vadászterületek újbóli kijelölése előtt nyújtottunk áttekintést. Forrásként most is a Vadászati Hatóságnál,

Részletesebben

A mezőgazdasági vadkár fogalma, értékelése, becslése

A mezőgazdasági vadkár fogalma, értékelése, becslése A mezőgazdasági vadkár fogalma, értékelése, becslése 1 A vadkár fogalma, értelmezése A vadkár: 75. (1) A jogosult az e törvényben foglaltak alapján köteles megtéríteni a károsultnak a gímszarvas, a dámszarvas,

Részletesebben

OKJ Vadgazdálkodási technikus szakképesítés

OKJ Vadgazdálkodási technikus szakképesítés FM KELET-MAGYARORSZÁGI AGRÁR-SZAKKÉPZŐ KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM VADGAZDÁLKODÁSI TECHNIKUS SZAKMAI PROGRAM Mezőgazdaság szakmacsoport XXXII. Erdészet és vadgazdálkodás ágazat OKJ 54 625 01 Vadgazdálkodási

Részletesebben

Vadászati idények 2010

Vadászati idények 2010 Vadászati idények 2010 7/2010. (II. 2.) FVM rendelete a vad védelmérıl, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény végrehajtásának szabályairól szóló 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet

Részletesebben

Az európai vadász jellemzői. Vadgazdálkodás a világban

Az európai vadász jellemzői. Vadgazdálkodás a világban Az európai vadász jellemzői Vadgazdálkodás a világban A vadászok száma Európában (FACE) Az európai vadász jellemzői A természet szeretete és a természet kihívásainak és megpróbáltatásainak elviselése Vadászkutyák

Részletesebben

Bleier Norbert SZIE - Vadvilág Megőrzési Intézet

Bleier Norbert SZIE - Vadvilág Megőrzési Intézet Bleier Norbert SZIE - Vadvilág Megőrzési Intézet Alapelv: minden eredményes vadászat után készítsünk terítéket, ravatalozzuk a vadat! Nagyvad egyéni vadászata során: utolsó falat sebtöret vadásztöret Az

Részletesebben

Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program Adatgyűjtések és Adatátvételek. adatszolgáltatóinak meghatározása. Országos Meteorológiai Szolgálat

Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program Adatgyűjtések és Adatátvételek. adatszolgáltatóinak meghatározása. Országos Meteorológiai Szolgálat Tipus: = adatgyűjtés AÁ, adatátvétel 1066 1254 1255 1256 1257 1259 Levegőtisztaság-védelmi adatok Beszámoló az erdősítésekről és a fakitermelésről Erdővédelmi kárbejelentő lap Jelentés az erdészeti szaporítóanyagokról

Részletesebben

Szakmatörténet. Dr. Oroszi Sándor Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár 2016 Budapest

Szakmatörténet. Dr. Oroszi Sándor Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár 2016 Budapest Szakmatörténet Dr. Oroszi Sándor Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár 2016 Budapest A szakmatörténet tárgya Rokontudományok A kapcsolódó erdészet-, természetvédelem- és technikatörténet A történelem

Részletesebben

Természetközeli erdő- és vadgazdálkodás az Ipoly mentén

Természetközeli erdő- és vadgazdálkodás az Ipoly mentén Természetközeli erdő- és vadgazdálkodás az Ipoly mentén HUSK/1101/2.2.1/0352 sz., Közösen a természeti értékek megőrzéséért a Poľana és a Börzsöny területén" c. projekt nyitó konferencia 2012. 10.24. Társaságunkról

Részletesebben

A vadászati jog jogosultjának felelőssége a vadon élő állatok által okozott károkért

A vadászati jog jogosultjának felelőssége a vadon élő állatok által okozott károkért A vadászati jog jogosultjának felelőssége a vadon élő állatok által okozott károkért Hegyes Péter * 1. Bevezetés tanulmány célja a vadászati jog jogosultja tekintetében szabályozott, a vadon élő állatok

Részletesebben

A vadkárra vonatkozó szabályok március 1. után. Szerző: dr. Bana Ádám

A vadkárra vonatkozó szabályok március 1. után. Szerző: dr. Bana Ádám A vadkárra vonatkozó szabályok 2017. március 1. után Szerző: dr. Bana Ádám Szolnok 2016. augusztus 31. I. Bevezetés A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvényt

Részletesebben

FELELŐSSÉG A VADKÁRÉRT, A VADÁSZHATÓ ÁLLAT ÁLTAL OKOZOTT KÁRÉRT, A VADÁSZATI KÁRÉRT, VALAMINT A VAD ELPUSZTÍTÁSÁVAL OKOZOTT KÁRÉRT

FELELŐSSÉG A VADKÁRÉRT, A VADÁSZHATÓ ÁLLAT ÁLTAL OKOZOTT KÁRÉRT, A VADÁSZATI KÁRÉRT, VALAMINT A VAD ELPUSZTÍTÁSÁVAL OKOZOTT KÁRÉRT FELELŐSSÉG A VADKÁRÉRT, A VADÁSZHATÓ ÁLLAT ÁLTAL OKOZOTT KÁRÉRT, A VADÁSZATI KÁRÉRT, VALAMINT A VAD ELPUSZTÍTÁSÁVAL OKOZOTT KÁRÉRT 1996. Évi LV. Törvény V. fejezet 2017. A vadkár A vadászatra jogosult

Részletesebben

r. Varga Gyula gím dám őz vaddisznó összesen Zselic Kaposvár Szántód Lábod Segesd Iharos Zsitfa Barcs SEFAG Zrt.

r. Varga Gyula gím dám őz vaddisznó összesen Zselic Kaposvár Szántód Lábod Segesd Iharos Zsitfa Barcs SEFAG Zrt. z üzemi vadgazdálkodás tervezése, jellemzői Költségek és hozamok a vadgazdálkodásban r. Varga Gyula % 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 gím dám őz vaddisznó összesen Zselic Kaposvár Szántód Lábod Segesd

Részletesebben

Vadkereskedelem és vadászati turizmus #02 VADKERESKEDELEM ÉS VADÁSZATI TURIZMUS 1945 ÉS KÖZÖTT

Vadkereskedelem és vadászati turizmus #02 VADKERESKEDELEM ÉS VADÁSZATI TURIZMUS 1945 ÉS KÖZÖTT Vadkereskedelem és vadászati turizmus #02 VADKERESKEDELEM ÉS VADÁSZATI TURIZMUS 1945 ÉS 1989. KÖZÖTT Vadkereskedelem 1945-1989 között Szoros kapcsolat a vadállomány alakulása és a vadértékesítés között.

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM ÁLLAM-ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR DOKTORI ISKOLA DOKTORI ÉRTEKEZÉS. dr. Hegyes Péter István

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM ÁLLAM-ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR DOKTORI ISKOLA DOKTORI ÉRTEKEZÉS. dr. Hegyes Péter István SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM ÁLLAM-ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR DOKTORI ISKOLA DOKTORI ÉRTEKEZÉS dr. Hegyes Péter István A vadászatra jogosult felelőssége a vadászható vad károkozásáért, különös tekintettel a vadkárért

Részletesebben

A vadon élő állatok által okozott károkért való felelősség szabályai. a bírósági gyakorlat tükrében

A vadon élő állatok által okozott károkért való felelősség szabályai. a bírósági gyakorlat tükrében A vadon élő állatok által okozott károkért való felelősség szabályai a bírósági gyakorlat tükrében Szerző: dr. Tóth Annamária Pécs, 2014. január 6. Bevezetés A hazai vadon élő vadászható állatfajok védelme

Részletesebben

Takács Tibor Igazságügyi szakértő

Takács Tibor Igazságügyi szakértő Takács Tibor Igazságügyi szakértő A vadkárok kezelésének a folyamata: Mező- és erdőgazdaságban keletkezett károk esetében az 1996. évi LV. Tv. (Vtv) 75-81/A -ai és a 79/2004 (V.4.) FVM rendelet (Vhr)

Részletesebben

Az erdei vadkár. Nem minden vadhatás vadkár, de minden vadkár vadhatás! Nagy Imre Sárvár, december 13.

Az erdei vadkár. Nem minden vadhatás vadkár, de minden vadkár vadhatás! Nagy Imre Sárvár, december 13. Az erdei vadkár Nem minden vadhatás vadkár, de minden vadkár vadhatás! Nagy Imre Sárvár, 2017. december 13. db 180 000 160 000 A biológiai alapok I. 340 e.db/év nagyvad elejtés (apadás) Nagyvad fajaink

Részletesebben

A ZÁRTTÉRI VADTARTÁS LEHETŐSÉGEI, FELTÉTELEI

A ZÁRTTÉRI VADTARTÁS LEHETŐSÉGEI, FELTÉTELEI A ZÁRTTÉRI VADTARTÁS LEHETŐSÉGEI, FELTÉTELEI Zsigmond Richárd földművelésügyi igazgató 2014. március 25. Zárttéri nagyvadtartás 1996. évi LV. törvény (Vtv.) és végrehajtási rendelete szabályozza Vadaskertek

Részletesebben

A nagyvad által okozott mezőgazdasági vadkár ökológiai összefüggései

A nagyvad által okozott mezőgazdasági vadkár ökológiai összefüggései A nagyvad által okozott mezőgazdasági vadkár ökológiai összefüggései Náhlik András Nyugat-magyarországi Egyetem Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézet Bevezetés Európa nagyon kevés országában van

Részletesebben

Bevezetés. Vadászható fajok által okozott egyéb károk és megítélésük. Válasz a Vadászati törvényben

Bevezetés. Vadászható fajok által okozott egyéb károk és megítélésük. Válasz a Vadászati törvényben Bevezetés Vadászható fajok által okozott egyéb károk és megítélésük A vadászat zavaró, a túlhasznosítás káros lehetőleg ne legyen vadászat Egyes fajok túlszaporodnak károkat okoznak lehetőleg vadásszanak

Részletesebben

Záróvizsga témakörök Vadgazda mérnök BSc szak június 12. Az ugaroltatás (set-aside), mint a mezei élőhelygazdálkodás eszköze.

Záróvizsga témakörök Vadgazda mérnök BSc szak június 12. Az ugaroltatás (set-aside), mint a mezei élőhelygazdálkodás eszköze. Záróvizsga témakörök Vadgazda mérnök BSc szak 2017. június 12. Élőhelyfejlesztés Az ugaroltatás (set-aside), mint a mezei élőhelygazdálkodás eszköze. A passzív és az aktív élőhely-fejlesztés. Tiltott és

Részletesebben

A KÁRÓKATONA JOGI STÁTUSZA az Európai Unió és a hazai jogszabályok keretei

A KÁRÓKATONA JOGI STÁTUSZA az Európai Unió és a hazai jogszabályok keretei Kormorán munkacsoport 2012. március 24. A KÁRÓKATONA JOGI STÁTUSZA az Európai Unió és a hazai jogszabályok keretei Schmidt András VM Természetmegőrzési Főosztály A kárókatonával kapcsolatos jogszabályi

Részletesebben

2015. évi CLXXXIII. törvény a vad védelmével, a vadgazdálkodással, valamint a vadászattal összefüggő egyes törvények módosításáról*

2015. évi CLXXXIII. törvény a vad védelmével, a vadgazdálkodással, valamint a vadászattal összefüggő egyes törvények módosításáról* 22862 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 182. szám 2015. évi CLXXXIII. törvény a vad védelmével, a vadgazdálkodással, valamint a vadászattal összefüggő egyes törvények módosításáról* 1. A vad védelméről,

Részletesebben

AGRÁRJOG I. KOLLOKVIUMI KÉRDÉSEK. 1. Határozza meg a mezőgazdasági üzem földforgalmi törvény szerinti fogalmát! (2 pont)

AGRÁRJOG I. KOLLOKVIUMI KÉRDÉSEK. 1. Határozza meg a mezőgazdasági üzem földforgalmi törvény szerinti fogalmát! (2 pont) Mezőgazdasági üzemek AGRÁRJOG I. KOLLOKVIUMI KÉRDÉSEK 1. Határozza meg a mezőgazdasági üzem földforgalmi törvény szerinti fogalmát! (2 2. Melyek a mezőgazdasági üzem fogalmához tartozó termelési tényezők?

Részletesebben

Erdei élőhelyek kezelése

Erdei élőhelyek kezelése Erdei élőhelyek kezelése Patás vadfajaink ökológiai szerepe az erdei ökoszisztémákban. Dr. Katona Krisztián SZIE VMI A túlszaporodott (vad)kár-okozók Fotó: Gáspár Gábor 1 A kisgyerek még tudja., gazdálkodóként

Részletesebben

A mezőgazdasági vadkár Magyarországon (Alakulásának és összefüggéseinek kérdései, valamint a megoldás lehetőségei)

A mezőgazdasági vadkár Magyarországon (Alakulásának és összefüggéseinek kérdései, valamint a megoldás lehetőségei) A mezőgazdasági vadkár Magyarországon (Alakulásának és összefüggéseinek kérdései, valamint a megoldás lehetőségei) Bleier Norbert SZIE-VMI A térített mezőgazdasági vadkár (eft) Vadgazdálkodási kárbecslés

Részletesebben

A trófeabírálat jogszabályi háttere

A trófeabírálat jogszabályi háttere Trófeabírálat, SMKBV2235VN A trófeabírálat jogszabályi háttere Bleier Norbert 2010 Törvényi szabályozás 1996/LV. törvény (a vad védelméről a vadgazdálkodásról és a vadászatról) 73-as és 74-es önálló fejezetben

Részletesebben

Szimulált vadkárok szántóföldi kultúrákban

Szimulált vadkárok szántóföldi kultúrákban Szimulált vadkárok szántóföldi kultúrákban Napraforgó, kukorica és őszi búza Dr. habil. Marosán Miklós iü. szakértő Dr. Király István iü. szakértő Bevezetés A termésképzés befejeződése előtt keletkező

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR A MEZŐGAZDASÁGI VADKÁR ÖKOLÓGIAI ÉS ÖKONÓMIAI ÖSSZEFÜGGÉSEI

SZENT ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR A MEZŐGAZDASÁGI VADKÁR ÖKOLÓGIAI ÉS ÖKONÓMIAI ÖSSZEFÜGGÉSEI SZENT ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR A MEZŐGAZDASÁGI VADKÁR ÖKOLÓGIAI ÉS ÖKONÓMIAI ÖSSZEFÜGGÉSEI Doktori (PhD) értekezés Bleier Norbert Gödöllő 2014 A doktori iskola megnevezése:

Részletesebben

Házi szabályzat. A vadászható terület nagysága: 3841ha. Vadvédelmi terület.

Házi szabályzat. A vadászható terület nagysága: 3841ha. Vadvédelmi terület. Házi szabályzat A vadásztársaság területének határai: A 3-as számú fôközlekedési úti Sajó hídtól a Sajó folyó Ónodig, majd nyugatra az ónodi vár elôtt a közútig. Innen Ónod- Nyékládháza közút, Nyékládháza

Részletesebben

DR SOMOGYVÁRI VILMOS NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ERDÉSZETI ÉS VADGAZDÁLKODÁSI TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSI JAVASLATAI

DR SOMOGYVÁRI VILMOS NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ERDÉSZETI ÉS VADGAZDÁLKODÁSI TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSI JAVASLATAI DR SOMOGYVÁRI VILMOS NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ERDÉSZETI ÉS VADGAZDÁLKODÁSI TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSI JAVASLATAI SZAKMAI NAP Székesfehérvár, 2014. november.27. Vélemények, javaslatok az erdőről, az erdő

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-3387/2012. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-3387/2012. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-3387/2012. számú ügyben Előadó: dr. Friedrich Ábel Az eljárás megindítása A panaszos a saját és a zalai vadkárt elszenvedett gazdák nevében sérelmezte a vad

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 1. Az ügyfélfogadás rendje... 3. 2. Az ügyintézés határidő:... 4. 3. Alapvető eljárási szabályok:... 5

Tartalomjegyzék. 1. Az ügyfélfogadás rendje... 3. 2. Az ügyintézés határidő:... 4. 3. Alapvető eljárási szabályok:... 5 Tartalomjegyzék I. Általános szabályok 3 1. Az ügyfélfogadás rendje... 3 2. Az ügyintézés határidő:... 4 3. Alapvető eljárási szabályok:... 5 4. Tájékoztatás az ügyfelet megillető jogokról, illetve az

Részletesebben

Vadászati Árjegyzék 2011/2012. Pilisi Parkerdő Zrt. Kedves Vadászok! Üdvözöljük Önöket a Pilisi Parkerdő Zrt-nél!

Vadászati Árjegyzék 2011/2012. Pilisi Parkerdő Zrt. Kedves Vadászok! Üdvözöljük Önöket a Pilisi Parkerdő Zrt-nél! Kedves Vadászok! Üdvözöljük Önöket a Pilisi Parkerdő Zrt-nél! Vadászati Árjegyzék 2011/2012 Pilisi Parkerdő Zrt Mielőtt nekilátnának áraink áttanulmányozásához, kérjük, hogy olvassák el az általános tudnivalókat.

Részletesebben

Önt. WACHAL KÁLMK Szabolcs-Szatm Kormányhivatal

Önt. WACHAL KÁLMK Szabolcs-Szatm Kormányhivatal Köszönti Önt Dr. Vinnai Győző kormánymegb nymegbízott nevében WACHAL KÁLMK LMÁN N a Szabolcs-Szatm Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatója 1 Földművelésügyi Igazgatóság filozófi

Részletesebben

Human-Wildlife. Conflicts * mezőgazd. A mezőgazdas. A vadvilág fogalma, jelentése. Hazai eltérések. Ember-Vad konfliktusok

Human-Wildlife. Conflicts * mezőgazd. A mezőgazdas. A vadvilág fogalma, jelentése. Hazai eltérések. Ember-Vad konfliktusok Human-Wildlife Conflicts * A mezőgazdas gazdasági gi vadkár Bleier Norbert 21 SZIE VMI A vadvilág fogalma, jelentése Vad: azok az állatok, amelyek viselkedését és mozgását az ember nem kontrollálja* (kivéve:

Részletesebben

Védekezés a vadkár ellen

Védekezés a vadkár ellen Vadkármegelőzés és -becslés Védekezés a vadkár ellen Kovács Imre Gödöllő 2019 Vadkármegelőzési módszerek általánosságban Módszerek osztályozása Közvetlen: Mechanikai (kizárás) Kémiai, akusztikus, optikai

Részletesebben

H Á Z I S Z A B Á L Y Z A T

H Á Z I S Z A B Á L Y Z A T H Á Z I S Z A B Á L Y Z A T Készült: 2010. október 16. 2 1.. /1/ A Nagycserkeszi Új Erő Vadásztársaság, (továbbiakban VT.) 2010. október 16-án tartott közgyűlése által módosított Házi Szabályzat. /2/ Jelen

Részletesebben

Házi szabályzat. A vadászható terület nagysága: 3841ha. Vadvédelmi terület.

Házi szabályzat. A vadászható terület nagysága: 3841ha. Vadvédelmi terület. Házi szabályzat A vadásztársaság területének határai: A 3. számú f közlekedési úti Sajó hídtól a Sajó folyó Ónodig, majd nyugatra az ónodi vár el tt a közútig. Innen Ónod- Nyékládháza közút, Nyékládháza

Részletesebben

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola. A főiskola hallgatóinak fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola. A főiskola hallgatóinak fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola A főiskola hallgatóinak fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata A Szervezeti és működési szabályzat melléklete 2012. szeptember T A R T A L O M J E G

Részletesebben

Vadgazdálkodás és természetvédelem kapcsolata és lakossági megítélése a Pilisi Parkerdő Zrt területén

Vadgazdálkodás és természetvédelem kapcsolata és lakossági megítélése a Pilisi Parkerdő Zrt területén Vadgazdálkodás és természetvédelem kapcsolata és lakossági megítélése a Pilisi Parkerdő Zrt területén Csépányi Péter termelési és természetvédelmi főmérnök Szereplők, érdekcsoportok A problémákat csak

Részletesebben

Vadászható fajok által okozott egyéb károk és megítélésük

Vadászható fajok által okozott egyéb károk és megítélésük Vadászható fajok által okozott egyéb károk és megítélésük Bevezetés A vadászat zavaró, a túlhasznosítás káros lehetőleg ne legyen vadászat Egyes fajok túlszaporodnak károkat okoznak lehetőleg vadásszanak

Részletesebben

A nagyvadállom hatása Magyarország llományaira

A nagyvadállom hatása Magyarország llományaira A nagyvadállom llomány károsk rosításának hatása Magyarország erdőállom llományaira Kiemelten az erdősítési si korú állományokra 2009.10.27. Az erdészeti elsőfok fokú hatóság g informáci ciói i a vadkáros

Részletesebben

SH/4/8 Vadhatás és emlős ragadozó SZIE VMI

SH/4/8 Vadhatás és emlős ragadozó SZIE VMI SH/4/8 Vadhatás és emlős ragadozó SZIE VMI Szemethy László, Katona Krisztián, Fehér Ádám (szemethy.laszlo@mkk.szie.hu, www.vmi.info.hu ) Fenntartási terv fórum Mátrafüred, 2015.07.06. A jelenlegi helyzet

Részletesebben

Ú T M U T A T Ó. nyári vadgazdálkodási üzemi gyakorlat vadgazda mérnök szak nappali és levelező tagozatos hallgatói részére

Ú T M U T A T Ó. nyári vadgazdálkodási üzemi gyakorlat vadgazda mérnök szak nappali és levelező tagozatos hallgatói részére Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Vadvilág Megőrzési Intézet Ú T M U T A T Ó nyári vadgazdálkodási üzemi gyakorlat vadgazda mérnök szak nappali és levelező tagozatos hallgatói

Részletesebben

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK.

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A Vtv. 2017. március 1-jétől hatályos szövege, kiemelve a 2017. január 1-jétől 2017. február 28-áig hatályos törvényszöveghez képest életbe lépő változások 1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról,

Részletesebben

TARNAMÉRAI TARNAMENTE VADÁSZTÁRSASÁG HÁZI SZABÁLYZATA

TARNAMÉRAI TARNAMENTE VADÁSZTÁRSASÁG HÁZI SZABÁLYZATA TARNAMÉRAI TARNAMENTE VADÁSZTÁRSASÁG HÁZI SZABÁLYZATA BEVEZETŐ RÉSZ A Vadásztársaság 1980. december 29.-én vált le a Hevesi Nimród Vadásztársaságtól és alakult meg Tarnamérán TARNAMENTE Vadásztársaságként.

Részletesebben

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK.

1996. évi LV. törvény. a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 1. I. Fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. A Vtv. 2017. január 1-jétől 2017. február 28-áig hatályos szövege, kiemelve a 2016. július 1- jétől 2016. december 31-áig hatályos törvényszöveghez képest életbe lépő változások 1996. évi LV. törvény a

Részletesebben

A hallgatók fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata A Szervezeti és Működési Szabályzat 7. sz. melléklete

A hallgatók fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata A Szervezeti és Működési Szabályzat 7. sz. melléklete Ikt. sz.: RH/206-7/2014 A hallgatók fegyelmi és kártérítési felelősségéről szóló szabályzata A Szervezeti és Működési Szabályzat 7. sz. melléklete 2014. augusztus 28. Tartalomjegyzék 1. A szabályzat célja...

Részletesebben

Tisztelt Elnök Úr! egybeszerkesztett, ellenjegyzésével ellátott szövegét (a továbbiakban : egységes javaslattervezet).

Tisztelt Elnök Úr! egybeszerkesztett, ellenjegyzésével ellátott szövegét (a továbbiakban : egységes javaslattervezet). Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága m,rnánvszám : Ti G 95 512 3 Érkezett: 2015 NOV 1 6. Egységes javaslat Kövér László úr, az Országgy űlés elnöke részére Tisztelt Elnök Úr! Az egyes házszabályi

Részletesebben

Előterjesztés Bicske Város Önkormányzat tulajdonában álló területek vadászati jogának gyakorlásáról

Előterjesztés Bicske Város Önkormányzat tulajdonában álló területek vadászati jogának gyakorlásáról Előterjesztés Bicske Város Önkormányzat tulajdonában álló területek vadászati jogának gyakorlásáról 1. előterjesztés száma: 220/2016 2. előterjesztést készítő személy neve: dr. Hekman Tibor, 3. előterjesztést

Részletesebben

AZ ÓPUSZTASZERI VÍZÜGYI VADÁSZTÁRSASÁG HÁZI SZABÁLYZATA

AZ ÓPUSZTASZERI VÍZÜGYI VADÁSZTÁRSASÁG HÁZI SZABÁLYZATA AZ ÓPUSZTASZERI VÍZÜGYI VADÁSZTÁRSASÁG HÁZI SZABÁLYZATA 2013. március.. I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 1./ A házi szabályzat hatálya kiterjed az Ópusztaszeri Vízügyi Vadásztársaság tagjaira, tagjelöltjeire, vendégvadászaira

Részletesebben

16. A Vtv. 27. (1) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: (Amennyiben a vadászterületnek minősülő föld tulajdonosa, illetőleg a

16. A Vtv. 27. (1) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: (Amennyiben a vadászterületnek minősülő föld tulajdonosa, illetőleg a A vad védelmével, a vadgazdálkodással, valamint a vadászattal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2015. évi CLXXXIII. törvény 2017. március 1-én hatályba lépő rendelkezései 2. A Vtv. 5. -a helyébe

Részletesebben

SZAKMAI JOSZABÁLYOK ÉS IGAZGATÁS. Kiegészítések. Dr. Heltai Miklós 2005-10-03.

SZAKMAI JOSZABÁLYOK ÉS IGAZGATÁS. Kiegészítések. Dr. Heltai Miklós 2005-10-03. SZAKMAI JOSZABÁLYOK ÉS IGAZGATÁS Kiegészítések Dr. Heltai Miklós 2005-10-03. Tartalomjegyzék 1. A hazai és az Európai Uniós szabályozás hatása és szerepe a vadgazdálkodásra... 2 1.1. A vadászati törvény

Részletesebben

KÖVETELMÉNYRENDSZER NÖVÉNYTERMESZTÉSTANBÓL 2013/2014. tanév 1. félévében

KÖVETELMÉNYRENDSZER NÖVÉNYTERMESZTÉSTANBÓL 2013/2014. tanév 1. félévében KÖVETELMÉNYRENDSZER NÖVÉNYTERMESZTÉSTANBÓL 201/2014. tanév 1. félévében Oktatott tantárgyak: kredit SMKNZ201AN Takarmánynövény termesztés 2+ óra 5 BSc Állattenyésztő Mérnöki Szak II. SMKNZ202XN Növénytermesztéstani

Részletesebben

A vadegészségügy és vadgazdálkodás oktatása az állatorvos képzésben. Sótonyi Péter

A vadegészségügy és vadgazdálkodás oktatása az állatorvos képzésben. Sótonyi Péter A vadegészségügy és vadgazdálkodás oktatása az állatorvos képzésben Sótonyi Péter Szervezett formában 1973-tól fakultatív tantárgyként Állattani és Parazitológiai Tanszék Janisch Miklós (1922-2002) Főbb

Részletesebben

ERDÉSZET. Előadó: Lomniczi Gergely (33) szóvivő pályázati referens. Elérhetőség: lomniczi.gergely@pprt.hu

ERDÉSZET. Előadó: Lomniczi Gergely (33) szóvivő pályázati referens. Elérhetőség: lomniczi.gergely@pprt.hu 1. Erdészet, erdőgazdálkodás 1.1 Története 1.2 Szervezetek, jog 2. Erdőgazdálkodás alapjai 2.1. Szakterületek, fogalmak 2.2. Termőhely, fafajok 2.3. Erdőtársulások 2.4. Erdődinamika 3.) Erdőgazdálkodás

Részletesebben

2009. évi XXVIII. törvény az egyes agrártárgyú törvények módosításáról 1

2009. évi XXVIII. törvény az egyes agrártárgyú törvények módosításáról 1 2009. évi XXVIII. törvény az egyes agrártárgyú törvények módosításáról 1 A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény módosítása 4. (1) A vad védelméről, a

Részletesebben

1. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK

1. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK A 107. sorszámú Vadgazdálkodási technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 625 01 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

Nemzeti Vadgazdálkodási Program 2004 /vázlat/

Nemzeti Vadgazdálkodási Program 2004 /vázlat/ Nemzeti Vadgazdálkodási Program 2004 /vázlat/ Készítette: Nagy István Mottó: Magyarország legyen Európa Vadaskertje! 1. Célja 2. A vad helye a természeti környezetben 2.1 A vadgazdálkodás kapcsolata az

Részletesebben

LX. ÉVFOLYAM 5. SZÁM ÁRA: 1315 Ft 2009. június 22.

LX. ÉVFOLYAM 5. SZÁM ÁRA: 1315 Ft 2009. június 22. LX. ÉVFOLYAM 5. SZÁM ÁRA: 1315 Ft 2009. június 22. LX. ÉVFOLYAM 5. SZÁM ÁRA: 1315 Ft 2009. június 22. T A R T A L O M S z á m T á r g y Oldal Törvények 2009. évi XXVIII. törvény Egyes agrártárgyú törvények

Részletesebben

A hazai vadgazdálkodás ökonómiai értékelése

A hazai vadgazdálkodás ökonómiai értékelése A hazai vadgazdálkodás ökonómiai értékelése Bleier Norbert Miért szükséges az ökonómiai értékelés? Milyen kérdéseket kell feltennünk? Milyen adataink, információink vannak? Milyen módszerek állnak a rendelkezésünkre

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1313/2008. Tervezet a Tállyai Patócs-hegy természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2008. november

Részletesebben

FÖLDHIVATALI ÜGYVITEL I.

FÖLDHIVATALI ÜGYVITEL I. Jegyzet FÖLDHIVATALI ÜGYVITEL I. A FÖLDHIVATALI ÜGYINTÉZÉS 1. A FÖLDÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVEZET KIALAKULÁSA... 1-3 2. A FÖLDÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVEZET FELÉPÍTÉSE... 2-5 2.1. A FÖLDÜGYI SZAKIGAZGATÁS

Részletesebben

Speciális felelősségi alakzatok. Dr. Fazekas Judit egyetemi tanár tanév I. félév

Speciális felelősségi alakzatok. Dr. Fazekas Judit egyetemi tanár tanév I. félév Speciális felelősségi alakzatok Dr. Fazekas Judit egyetemi tanár 2016-17. tanév I. félév Speciális felelősségi alakzatok Fokozott veszéllyel járó tevékenységért való felelősség Ptk. 6:535. - 6:539. Felelősség

Részletesebben

Magyarország EURÓPA VADÁSZPARADICSOMA

Magyarország EURÓPA VADÁSZPARADICSOMA Magyarország EURÓPA VADÁSZPARADICSOMA Állami vadászterületek Magyarországon KÖZEL 1 MILLIÓ HEKTÁR VADÁSZTERÜLET ÉVENTE MINTEGY 70.000 NAGYVAD KILÖVÉSE ÉVENTE MINTEGY 15.000 APRÓ- ÉS VIZIVAD KILÖVÉSE TÖBB

Részletesebben

Az agrárminiszter 13/2018. (VII. 3.) AM rendelete a Tiszántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről

Az agrárminiszter 13/2018. (VII. 3.) AM rendelete a Tiszántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről 9004 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2018. évi 104. szám Az agrárminiszter 13/2018. (VII. 3.) AM rendelete a Tiszántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről Az 1 2. tekintetében

Részletesebben

Gördülő Tanösvény témakör-modulok

Gördülő Tanösvény témakör-modulok Gördülő Tanösvény témakör-modulok E: Élőhelyek és életközösségeik E.1. Lombhullató erdők és élőviláguk tölgyesek bükkösök E.2. Tűlevelű erdők és élőviláguk E.3. E.4. E.5. E.6. lucfenyvesek Patakvölgyi,

Részletesebben

Trófeabírálat. A vadászat szerepe. A trófeák kultusza. Vadászati rendszerek

Trófeabírálat. A vadászat szerepe. A trófeák kultusza. Vadászati rendszerek A vadászat szerepe Trófeabírálat I. előadás A közösség táplálékkal való ellátása A fiatalok harcra való felkészítése Sport A sportban a mérhetőség fontos Mennyiség Minőség Dopping Vadászati rendszerek

Részletesebben

Az agrárminiszter 12/2018. (VII. 3.) AM rendelete az Észak-dunántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről

Az agrárminiszter 12/2018. (VII. 3.) AM rendelete az Észak-dunántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2018. évi 104. szám 8981 kell biztosítani. Szárnyasvad-kibocsátás esetén biztosítani kell, hogy a tenyésztett madarak ne jelentsenek állategészségügyi kockázatot a vadon élő állomány

Részletesebben

1. Birtokvédelmi eljárás

1. Birtokvédelmi eljárás 1. Birtokvédelmi eljárás A kérelem kötelező tartalma: Csatolandó mellékletek: Hivatalból beszerzendő mellékletek: Az eljárás illetéke Az eljárást megindító irat benyújtásának módja: Birtokvédelem Birtokos:

Részletesebben

Biztosítás és társadalombiztosítás

Biztosítás és társadalombiztosítás Biztosítás és társadalombiztosítás Dr. FARKAS Szilveszter PhD, egyetemi docens Pénzügy Intézeti Tanszék farkas.szilveszter@pszfb.bgf.hu, http://dr.farkasszilveszter.hu A vagyon- és felelősségbiztosítások.

Részletesebben

Kelebiai vadászterület

Kelebiai vadászterület Kelebiai vadászterület Bérvadászati árjegyzék Érvényes: 2019. március 1-től 2020. február végéig Általános tudnivalók A vadászat és szolgáltatás igénybevételének megkezdése előtt szerződést kell kötni

Részletesebben

16/2014. (06.18.) Kgy. rendelet. A vagyonkezelés szabályairól

16/2014. (06.18.) Kgy. rendelet. A vagyonkezelés szabályairól 16/2014. (06.18.) Kgy. rendelet A vagyonkezelés szabályairól Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.)

Részletesebben

Miskolci Egyetem Állam-és Jogtudományi kar Munkajogi és Agrárjogi Tanszék

Miskolci Egyetem Állam-és Jogtudományi kar Munkajogi és Agrárjogi Tanszék Miskolci Egyetem Állam-és Jogtudományi kar Munkajogi és Agrárjogi Tanszék Vadászati-és vadgazdálkodási jog, valamint ezek kapcsolata a polgári jog és a büntető jog területével ( szakdolgozat ) Készítette:

Részletesebben

Vadkereskedelem és vadászati turizmus #01 VADKERESKEDELEM ÉS VADÁSZATI TURIZMUS A II. VILÁGHÁBORÚIG

Vadkereskedelem és vadászati turizmus #01 VADKERESKEDELEM ÉS VADÁSZATI TURIZMUS A II. VILÁGHÁBORÚIG Vadkereskedelem és vadászati turizmus #01 VADKERESKEDELEM ÉS VADÁSZATI TURIZMUS A II. VILÁGHÁBORÚIG A vadkereskedelem, vadászati turizmus szerepe és jelentősége A vadon élő emlős-, és madárfajok hazánk

Részletesebben

Szentlőrinc Nagyközség Képviselőtestületének 11/1996.(IV.25.) számú R e n d e l e t e. a helyi jellegű természeti értékek védelméről

Szentlőrinc Nagyközség Képviselőtestületének 11/1996.(IV.25.) számú R e n d e l e t e. a helyi jellegű természeti értékek védelméről Szentlőrinc Nagyközség Képviselőtestületének 11/1996.(IV.25.) számú R e n d e l e t e a helyi jellegű természeti értékek védelméről (A 11/2012.(V.31.), a 18/2009.(X.01.), a 7/2001.(V.31.) sz. Rendelettel

Részletesebben

AZ ELJÁRÁSI ILLETÉKEK ÉS AZ IGAZGATÁSI, BÍRÓSÁGI SZOLGÁLTATÁSOK DÍJA. I. Általános szabályok

AZ ELJÁRÁSI ILLETÉKEK ÉS AZ IGAZGATÁSI, BÍRÓSÁGI SZOLGÁLTATÁSOK DÍJA. I. Általános szabályok AZ ELJÁRÁSI ILLETÉKEK ÉS AZ IGAZGATÁSI, BÍRÓSÁGI SZOLGÁLTATÁSOK DÍJA I. Általános szabályok 1. Az illetéktörvény tárgyi, területi és személyi hatálya 1 Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (a

Részletesebben