IRÁNYELVEK TÖMBALAPOK FÜGGÔLEGES ERÔRE ÉS NYOMATÉKRA VALÓ MÉRETEZÉSÉRE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "IRÁNYELVEK TÖMBALAPOK FÜGGÔLEGES ERÔRE ÉS NYOMATÉKRA VALÓ MÉRETEZÉSÉRE"

Átírás

1 ÉPÍTÉSÜGYI ÁGAZATI MÛSZAKI IRÁNYELV MI IRÁNYELVEK TÖMBALAPOK FÜGGÔLEGES ERÔRE ÉS NYOMATÉKRA VALÓ MÉRETEZÉSÉRE ÉPÍTÉSÜGYI TÁJÉKOZATÁSI KÖZPONT BUDAPEST, 1981

2 Készült az Épításügyi és Városfejlesztési Minisztérium Mûszaki Fejlesztési Fôosztálya megbízásából Kidolgozta: SZABÓ GYULA Közremûködött: RÉV ENDRE DR. DECKER ALADÁR DR. HUNYADI FERENC DR. PAJER IMRE NAGY FERENC Az Építésügyi és Szabványosítási Központ részérôl közremûködött: BARSAI ÁRPÁD

3 ÉPÍTÉSÜGYI ÁGAZATI MÛSZAKI IRÁNYELV Irányelvek tömbalapok függôleges erôre és nyomatékra való méretezésére MI G 01 Guidelines for the dimensioning of vertical force and moment of block foundations. ÉPÍTÉSÜGYI SZABVÁNYOSÍTÁSI KÖZPONT Ez a Mûszaki Irányelv síkalapozással készülô pillérszerkezetû mérnöki létesítmények, épületek alapozására vonatkozik, ha az alapozás tömbszerû merev alapokkal készül, és az alapok oldalfelületükön is teherbíró talajjal érintkeznek, továbbá biztosítva van, hogy az alapok mellôl a földet nem távolítják el. Alkalmazása különösen javasolható mindazon esetekben, amikor a függôleges terhelés mellett jelentôs nyomatéki igénybevételekkel kell számolni, és az építési körülmények, továbbá a talajadottságok kedvezôek. A jóváhagyás idopontja: június hó A hatálybalépés idopontja: február 1.

4 MI TARTALOMJEGYZÉK 1. ÁLTALÁNOS RÉSZ Fogalommeghatározás Alkalmazási kör ELÔZETES VIZSGÁLATOK Talajvizsgálatok Talajvízvizsgálatok MÉRETEZÉS-TERVEZÉS Érvényességi határok Méretezés alapelve Méretezés végrehajtása KIVITELEZÉS Elôkészítô munkák Kitûzés Földkiemelés Betonozás ÁTADÁS-ÁTVÉTEL VONATKOZÓ FONTOSABB ELÔÍRÁSOK FÜGGELÉK... 21

5 5 I ÁLTALÁNOS RÉSZ 1.1. Fogalommeghatározás Tömbalap (a síkalap egyik fajtája) gépi vagy kézi erôvel frissen kiemelt alapgödör földpartjai között zsaluzás nélkül betonozott olyan alaptest, mely a terhelésbôl származó függôleges irányú igénybevételt és nyomatékot nemcsak a talplemezen, hanem részben az oldalfelületeken adja át a talajra. Megjegyzés: Az MSZ is utal az alaptestek oldalfelületén figyelembe vehetô földellenálásra, azonban a hagyományos technológiával készülô alaptestnél ezt a lehetôséget nem használhatták ki, mivel az alaptest oldalfelülete általában visszatöltött talajnak támaszkodik Alkalmazási kör A tömbalap alkalmazására az MSZ 15001, az MSZ és az MSZ általános elôírásait kell figyelembe venni A tömbalap az összetett igénybevételek (V, M) felvételére a talpalap helyett elônyösen alkalmazható azokban az esetekben ha a talajvisszatöltés mellett készülô talpalappal a terheléseket nem lehet gazdaságosan felvenni;

6 MI ha a teherbíró réteg a felszín közelében van; ha a talajvízzel az alapsík felett a kivitelezés idôtartama alatt nem kell számolni. (A talajvíz távoltartása a kivitelezés idejére esetleg talajvízszint-süllyesztéssel is biztosítható.); ha az alapgödör oldalfala legalább a kivitelezés idôtartama alatt megtámasztás nélkül is állékony. ha a méretezésnél figyelembe vett és oldalmegtámasztást biztosító földtömeget késôbb sem távolítják el A tömbalap elônye, hogy az oldalfelületek mentén levô talajnak a teherviselésbe való bekapcsolása kedvezô alaptestméreteket eredményez; az alaptest a tömbszerû kialakítás miatt a hajlító- és nyíróigénybevételekkel szemben kevésbé érzékeny; nagyfokú gépesítés valósítható meg, ezáltal az építési idô jelentékenyen lerövidül; zsaluzást nem igényel A tömbalap hátránya, hogy a kiemelt alapgödör teljes kibetonozása többletbetonozással járhat; alkalmazhatósága az pontban felsorolt feltételek miatt korlátozott.

7 7 I ELÔZETES VIZSGÁLATOK 2.1. Talajvizsgálatok Tömbalapokat talajfeltárás nélkül tervezni nem szabad. A talajfeltárást a süllyedések szempontjából szóbajöhetô mélységig kell végezni. A hagyományos talajfeltárás mellett elônyösen alkalmazható a statikus szondával történô talajfeltárás is A talajfeltárás alapján készített talajmechanikai szakvéleménynek tartalmaznia kell az alapot körülvevô talajok, továbbá az alapsíktól mérve a tömbalap nagyobbik oldalméretének kétszeresét kitevô mélységig települt talajrétegek alábbi talajfizikai jellemzôit: Χ súrlódási szög c kohézió (kn/m 2 ) ρ térfogatsûrûség (t/m 3 ) E s összenyomódási modulus (kn/m 2 ) C ágyazási tényezô (kn/m 3 ) k vízáteresztési együttható (cm/s) Az E s és C értékét vízszintes és függôleges irányban is meg kell határozni.

8 MI Talajfizikai jellemzôk ismeretében a o H -t az MSZ szerint kell számítani A szakvéleményben külön fel kell hívni a figyelmet az olyan rétegekre, amelyek a teherviselésre alkalmatlanok vagy csak kevésbé alkalmasak Talajvízvizsgálatok A talajmechanikai szakvéleménynek tartalmaznia kell az érintett terület talajvízviszonyait és a talajvízzel kapcsolatos fôbb adatokat is: a várható építési vízszintet, a legnagyobb és a mértékadó vízszintet, a talajvíz agresszivitásának mértékét.

9 9 I MÉRETEZÉS-TERVEZÉS 3.1. Érvényességi határok Az alaptest hossza (A), szélessége (B) és befogadási mélysége (t) általában 1,0 3,0 m között legyen. A méretezési eljárás akkor használható, ha a t/b arány 0,5 és 2,0 között, az A/B arány 0,33 és 3,0 között van, ahol: B az alaptest szélességét, az A az alaptest oldalhosszát és t pedig a mélységet (a befogást) jelenti. A befogási mélység t értékénél a rendezett terepszint alatti feltöltést, mesterségesen megbolygatott talajréteget figyelmen kívül kell hagyni. A figyelmen kívül hagyott vastagság a feltöltés mértékétôl függetlenül és a felszínig érô termett talaj esetében sem lehet kisebb 0,3 m-nél. Szilárd padlóburkolatú csarnok jellegû épületeknél a padlószerkezetig felbetonozott alaptestnél a t értékének a teljes mélységet lehet tekinteni. A t mélységet behatárolja még az a követelmény is, hogy a t méret csak olyan nagyságban vehetô figyelembe, ameddig bizonyos, hogy a földet a késôbbiekben sem hordják el.

10 MI Az eredô erô támadáspontja az alapozás síkjában csak annyira közelítheti meg az alaptest szélét, hogy a nyomott felület egyenletes talpfeszültségeloszlást feltételezve legalább az összfelület felére kiterjedjen. Ez azt jelenti, hogy a külpontosság nem lehet nagyobb e = 0,25 B-nél. Az alaptest méreteket ennek figyelembevételével kell meghatározni A talp nyomott felülete alatt egyenletesnek feltételezett feszültségeloszlás mértéke nem lehet nagyobb, mint az MSZ szerint számított talajhatárfeszültség (σ H ). Háromszögalakú feszültségeloszlással számolva az élfeszültséget σ él = 1,33 σ H értékkel szabad figyelembe venni Az alapok méretezésénél az építményre megengedett átlagos süllyedést, továbbá a megengedett szögforgást és az alap felsô síkjának vízszintes eltolódását is figyelembe kell venni. Pontosabb számítás hiányában a tömbalap szélének süllyedését és az alaptest elfordulását a 3.3 pont szerint kell számítani. Statikailag határozott szerkezetek esetében, talpalapok esetében a max. süllyedéskülönbség, ill. a s/l = 0,005 értéket érhet el, ami az alap felsô síkja ugyanilyen elfordulásának felel meg. A megengedett max. süllyedéskülönbségekre az MSZ ad részletesebb útmutatást Méretezés alapelve A tömbalap méretarányait tekintve végtelen merev testként kezelendô, és így áthajlás nélkül fordul el az igénybevétel síkjában a talajban kialakuló forgáspontja körül.

11 11 I A tömbalapot összetett külsô igénybevétel esetén V erôre és M nyomatékra kell méretezni, és az alaptestet minden esetben a megengedett süllyedés és szögelfordulás szempontjából a pontnak megfelelôen le kell ellenôrizni A méretezést síkbeli feladatnak kell tekinteni, és a vízszintes erô, illetve a nyomaték síkjával párhuzamosan két oldalfalon átadódó súrlódási ellenállás a biztonság javára elhanyagolható. Az alaptest oldallapjaival szöget bezáró igénybevételi sík esetén az oldallapokkal párhuzamos két merôleges síkban ható összetevôkre kell az igénybevételeket felbontani, és meghatározni. Az így meghatározott két részigénybevétel összege nem lehet nagyobb a talajra meghatározott határigénybevételnél (σ H ) Az összetett igénybevétel (V, M) hatására a merev alaptest részben süllyed, részben kismértékben elfordul. A külsô erôkkel szemben egyensúlyt tartanak a függôleges talpfeszültség eredôje, az igénybevétel síkjára merôleges homlokfal felsô része elmozdulásának hatására a talajban kialakuló vízszintes feszültség eredôje, valamint az alaptest alsó részében kialakuló eltolódással egyidejûleg a talpsíkban fellépô súrlódásból származó nyíróellenállásnak eredôje (1. ábra ).

12 MI Méretezés végrehajtása A méretezés során hat értéket kell részben elôre felvenni, részben úgy meghatározni, hogy a statikai egyensúlyt magában foglaló képlet egyenlôsége biztosítva legyen. A méretezés tehát fokozatos közelítéssel történik. A méretezés menete a következôk szerint alakul: Elôre ismertek: V vertikális erô (kn), σ H a talpsíkra érvényes talajhatárfeszültség (kn/m 2 ), mely a talajfizikai jellemzôk ismeretében az MSZ szerint számítandó. Felvesszük (megbecsüljük) a tömbalap méreteit: A az alaptest oldalhossza (m) B az alaptest szélessége (m) t a befogási mélység (m). A külsô V erô nagyságát a becsült alaptestméretekbôl számítható önsúllyal meg kell növelni. Keressük az alaptest nyomatéki teherbírását (knm). Az alaptestre ható külsô nyomatéki igénybevételt az alaptest 0,75 t mélységében figyelembe veendô forgáspontjára kell számításba venni. Számítjuk a függôleges erô hatására σ él = 1,33 σ H esetére adódó e(m) külpontosságot. e = B 2 V. 2 3σél A Az e külpontosság értéke 0 és B/4 közé eshet, de célszerûen B/6 és B/4 közötti érték választandó.

13 13 I M nyomatéki teherbírás a függôleges és vízszintes irányú talajfeszültségek eredôjébôl és a talpsíkban fellépô súrlódási erôbôl számítható nyomatékból tevôdik össze. M 1 = V R e 3 A H o = σ 2 él t. 16 B Vízszintes erôk karja a homlokfelület felsô részén ébredô vízszintes talajfeszültségek eredôje (H o ) és a talpsíkban levô nyírási ellenállás 8 eredôje közti távolság, melynek értéke t. A σ él és a H o erô 5 számításához használt σ o értéke egyszerû arányossági kapcsolatban áll (lásd: 1. ábra ). M = M 1 + M 2 = M 1 = H o 5 8 t vagy az e behelyettesítése után 3 B 2 σél A e e t B ρ 2 VB 2 V 15 A M = 3 + σél t. 2 3σél A 128 B A csatolt nomogram (2. ábra) a méretezést nagyon leegyszerûsíti. Az optimális méretek a nomogram alapján könnyen megállapíthatók. Az így meghatározott alaptestméretek mellett a teherbírást utólag numerikusan is ellenôrizni kell. A számítás feltételezi, hogy a C v függôleges és a C h vízszintes ágyazási tényezô értékei megegyeznek. Nagyobb pontosság igénye esetén helyszíni kísérletek eredményei alapján kell számolni. A számítás menete arra az esetre, amikor a tömbalap nyomatéki teherbírását keressük a 2. ábrán nyíllal jelölt eredményvonal példája alapján követhetô.

14 MI KIVITELEZÉS 4.1. Elôkészítô munkák Az alapozási munkák megkezdése elôtt a terepet rendezni kell. A munkahely elôkészítése akkor megfelelô, ha a terv szerinti munkaszint jármûvekkel, gépekkel megközelíthetô, közmûvektôl mentes, és a felszíni vízelvezetés megoldott Kitûzés Az alapok pontos helyének kitûzésére a generálvállalkozó által megadott vízszintes és magassági értelemben meghatározott alappontok alapján az alapozás vállalkozója felelôs. Az alapok tengelyét ± 1,0 cm pontossággal kell kitûzni Földkiemelés Az alapgödrök kiásása általában gépi markolóval a legelônyösebb, de kézi erôvel is megengedett. Gépi markolónál különösen ügyelni kell a terv szerinti gödörméret kialakítására.

15 15 I A gödörfalon szemrevételezéssel ellenôrizni kell, hogy a talaj a tervekben feltüntettekkel egyezik-e. Túlmarkolás esetén földvisszatöltést alkalmazni nem szabad, a többlet kiemelést betonnal kell kitölteni. Esetleges kisebb oldalbeomlások többletbetonozást igényelnek. A kész alapgödör méreteket ellenôrizni kell, a méretek naplóban rögzítendôk Betonozás Betonozás megkezdése elôtt a gödör szélén pallóterítést kell legalább 2x20 = 40 cm szélességben elhelyezni. A gödör kiásásának befejezését követôen a betonozást 6 órán belül el kell kezdeni. A betonozást egy-egy gödör esetében folyamatosan kell végezni. A betonminôség a tervszerinti legyen. Általában a B /KK minôség javasolható. A tömbalapban a tervszerinti vasalást kell elhelyezni. A felszerkezethez való csatlakozást biztosító acél elemeket minden esetben a betonozás elôtt kell elhelyezni. Vízszintes és magassági értelemben megadott méreteket a betonozás közben, és a betonozás befejezésekor is újból ellenôrizni kell. A tömbalap tervszerinti felsô síkjáig szabad csak a betonozást végezni.

16 MI A szinttôl való eltérés ± 5 cm-ig még megengedett. A betont a betonozási munka befejezésekor tûvibrátorral tömöríteni kell. Korábban végrehajtott tömörítés ugyanis az alapgödör oldalfalán káros földbeomlást okozhat. A kitûzés, felmérés, minôség és biztonságtechnika tekintetében, ahol a terv külön nem intézkedik, az MSZ , az MSZ , valamint a munkavédelemrôl szóló 47/1979. (XI. 30.) MT számú rendelet szerint kell eljárni.

17 17 I ÁTADÁS-ÁTVÉTEL A tömbalap elfedésre kerülô szerkezetnek minôsül. A mûszaki átadás-átvétel alapja a felmérési naplóban rögzített, és az építtetô által elfogadott adatok, valamint a munka folyamán az építési naplóban eszközölt bejegyzések. Az egyes tömbalapokról átadási jegyzôkönyvet kell készíteni. A jegyzôkönyvnek a munkahelyi általános adatokon kívül tartalmaznia kell az alaptest jelét (sorszámát), az alapgödör méreteit, a markoló gép típusát, a gödörkiásás és a betonozás kezdési és befejezési idôpontját. Az átadási tervdokumentációnak tartalmaznia kell az alaprajzot a végleges felmérés adataival helyesbítve, az alapgödör fenékszintjét, valamint az alapok függôleges tengelyének az elméleti tengelytôl való tényleges oldalirányú eltérését tartalmazó jegyzékét. Az átadási tervdokumentáció tartalmazzon utasítást arra vonatkozóan, hogy az alaptest környezetében melyik oldalon, milyen távolságig nem engedélyezhetô az utólagos földkiemelés.

18 MI ábra

19 19 2. ábra Tömbalapok méretezése

20 MI VONATKOZÓ FONTOSABB ELÔÍRÁSOK MSZ MSZ MSZ MSZ MSZ MSZ MSZ MSZ-KGST 334 ME 13 MI Alapozások tervezés. Tervezési elômunkálatok Alapozások tervezése. Statikai és tervezési elôírások Alapozások tervezése. Síkalapozás Építmények teherhordó szerkezeteinek erôtani tervezése. Általános elôírások Építmények teherhordó szerkezeteinek erôtani tervezése Építmények teherhordó szerkezeteinek erôtani tervezése Építôipari földmunka Épületszerkezetek és alapok Alapozási talajmechanikai szakvélemények készítése Talajfeltárás és cölöpök méretezése statikus szondával.

21 21 MI FÜGGELÉK F1. Számpélda a) Adottak: Vertikális erô V = 840 kn Talajhatárfeszültség σ H = 300 kn/m 2 b) Meghatározandók az alaptest méretek és az alap nyomatéki teherbírása a 2. ábra nomogramjának felhasználásával. c) Legyen az alaptest oldalhossza A = 2,5 m. d) A V/A tengelyen a 840/2,5 = 336 λ értéket felvetítjük a σ = 300 kn/m 2 jelû egyenesre, majd a vetítést oldalirányban folytatva a II. térnegyedbe térünk át. e) Felvesszük az alaptest B szélességét úgy, hogy az y tengelyen 0,16-0,25 közötti értéket kapjunk. Példánkban B = 2,4 m (y = 0,19 és a pont szerint 0,33 < A/B = 1,04 < 3,0). f) Felvesszük az alaptest t mélységi méretét, ügyelve arra, hogy a pont szerinti x = t/b arány 0,5 és 2,0 között legyen. Példánkban t = 2,9 m esetében x = t/b = 1,2. A II. térnegyedbôl függôleges vetítéssel az x = 1,2 görbét elérve, a vetítést vízszintesen folytatjuk, majd a negyedik

22 MI térnegyedben a B = 2,4 m-es görbétôl a vetítô egyenesünk a vízszintes eredménytengelyen kimetszi az M/V = 1,55 értéket. g) A keresett nyomatéki teherbírás M = 1,55 V = 1, = 1300 knm F2. Számpélda a) Adottak: Vertikális erô V = 840 kn Nyomaték M = 1300 knm Talajhatárfeszültség σ H = 300 kn/m 2 b) Meghatározandó az alaptest A, B és t mérete. (A három méretbôl a B és t értékét felvesszük, és akkor az A oldalszélesség kiadódik.) c) A nomogramon a vetítéseket ez esetben az óramutató járásával egyezô irányban végezzük. d) Legyen az alaptest B szélessége 2,4 m. e) Az M/V hányados számított értékét az abszcisszára felrakva a levetítést a negyedik térnegyedben a B = 2,4 m-es görbéig vezetjük. Példánkban M/V = 1300/840 = 1,55. f) Legyen t = 2,9 m (Ellenôrzés: 0,5 < t/b = 1,2 < 2,0) g) A negyedik térnegyedbôl a vetítést a III. térnegyed felé vezetjük az x = t/b = 1,2 görbéig, majd innen függôleges

23 23 MI irányban folytatjuk a vízszintes tengelyig. Feltétel, hogy az y értéke 0,16 és 0,25 legyen. Példánkban y = 0,19, tehát megfelelô. Ellenkezô esetben új B méret-felvételével a méretezést a IV. térnegyedbôl kiindulva megismételjük. h) Az y tengelytôl a II. térnegyedben a B vonalig, majd az I. térnegyedben a megfelelô σ egyenesig folytatjuk a vetítést. Példánkban a V/ A vízszintes abszcisszán 336 értéket olvasunk le. i) V/A = 336 A = V 840 = = 250 m Az alaptest szükséges oldalhossza tehát A = 2,5 m.

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 2010. szeptember X. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Geotechnikai Tanszék Alapozás Rajzfeladatok Hallgató Bálint részére Megtervezendő egy 30 m 18 m alapterületű épület síkalapozása és a

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Épület alapozása síkalappal (1. rajz feladat) Minden építmény az önsúlyát és a rájutó terheléseket az altalajnak adja át, s állékonysága, valamint tartóssága attól függ, hogy sikerült-e az építmény és

Részletesebben

Rugalmasan ágyazott gerenda. Szép János

Rugalmasan ágyazott gerenda. Szép János Rugalmasan ágyazott gerenda vizsgálata AXIS VM programmal Szép János 2013.10.14. LEMEZALAP TERVEZÉS 1. Bevezetés 2. Lemezalap tervezés 3. AXIS Program ismertetés 4. Példa LEMEZALAPOZÁS Alkalmazás módjai

Részletesebben

Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev.

Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev. Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev. Projekt Dátum : 8.0.05 Beállítások (bevitel az aktuális feladathoz) Anyagok és szabványok Beton szerkezetek : Acél szerkezetek : Acél keresztmetszet teherbírásának

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY SZÚRÓPONT

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY SZÚRÓPONT TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY Besenyszög, Jászladányi út 503/3 hrsz. SZÚRÓPONT tervezéséhez Nagykörű 2013 december 07. Horváth Ferenc okl. építőmérnök okl. geotechnikai szakmérnök

Részletesebben

SÍKALAPOK TERVEZÉSE. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

SÍKALAPOK TERVEZÉSE. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés SÍKALAPOK TERVEZÉSE SÍKALAPOK TERVEZÉSE síkalap mélyalap mélyített síkalap Síkalap, ha: - megfelelő teherbírású és vastagságú talajréteg van a felszín közelében; - a térszín közeli talajréteg teherbírása

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1.2 Anyagminőségek 6. 2. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6.

TARTALOMJEGYZÉK. 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1.2 Anyagminőségek 6. 2. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6. statikai számítás Tsz.: 51.89/506 TARTALOMJEGYZÉK 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1. Anyagminőségek 6.. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6. 3. A VASBETON LEMEZ VIZSGÁLATA 7. 3.1 Terhek 7. 3. Igénybevételek

Részletesebben

Építészeti tartószerkezetek II.

Építészeti tartószerkezetek II. Építészeti tartószerkezetek II. Vasbeton szerkezetek Dr. Szép János Egyetemi docens 2019. 05. 03. Vasbeton szerkezetek I. rész o Előadás: Vasbeton lemezek o Gyakorlat: Súlyelemzés, modellfelvétel (AxisVM)

Részletesebben

Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk be.

Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk be. 2. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. Február Szögtámfal tervezése Program: Szögtámfal File: Demo_manual_02.guz Feladat: Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk

Részletesebben

Előregyártott fal számítás Adatbev.

Előregyártott fal számítás Adatbev. Soil Boring co. Előregyártott fal számítás Adatbev. Projekt Dátum : 8.0.0 Beállítások (bevitel az aktuális feladathoz) Anyagok és szabványok Beton szerkezetek : CSN 0 R Fal számítás Aktív földnyomás számítás

Részletesebben

Cölöpalapozások - bemutató

Cölöpalapozások - bemutató 12. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. április Cölöpalapozások - bemutató Ennek a mérnöki kézikönyvnek célja, hogy bemutassa a GEO 5 cölöpalapozás számításra használható programjainak gyakorlati

Részletesebben

STATIKAI SZÁMÍTÁS (KIVONAT) A TOP Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázat keretében a

STATIKAI SZÁMÍTÁS (KIVONAT) A TOP Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázat keretében a Kardos László okl. építőmérnök 4431 Nyíregyháza, Szivárvány u. 26. Tel: 20 340 8717 STATIKAI SZÁMÍTÁS (KIVONAT) A TOP-6.1.4.-15 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Vasalt falak: 4. Vasalt falazott szerkezetek méretezési mószerei Vasalt falak 1. Vasalás fekvőhézagban vagy falazott üregben horonyban, falazóelem lyukban. 1 2 1 Vasalt falak: Vasalás fekvőhézagban vagy

Részletesebben

Mikrocölöp alapozás ellenőrzése

Mikrocölöp alapozás ellenőrzése 36. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2017. június Mikrocölöp alapozás ellenőrzése Program: Fájl: Cölöpcsoport Demo_manual_en_36.gsp Ennek a mérnöki kézikönyvnek a célja, egy mikrocölöp alapozás ellenőrzésének

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS ÉS TANÁCSADÁS. Kunfehértó, Rákóczi u. 13. sz.-ú telken épülő piactér tervezéséhez 2017.

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS ÉS TANÁCSADÁS. Kunfehértó, Rákóczi u. 13. sz.-ú telken épülő piactér tervezéséhez 2017. TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS ÉS TANÁCSADÁS Kunfehértó, Rákóczi u. 13. sz.-ú telken épülő piactér tervezéséhez 2017. 1 I. Tervezési, kiindulási adatok A talajvizsgálati jelentés a Fehértó Non-profit Kft. megbízásából

Részletesebben

Ebben a mérnöki kézikönyvben azt mutatjuk be, hogyan számoljuk egy síkalap süllyedését és elfordulását.

Ebben a mérnöki kézikönyvben azt mutatjuk be, hogyan számoljuk egy síkalap süllyedését és elfordulását. 10. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. Február Síkalap süllyedése Program: Fájl: Síkalap Demo_manual_10.gpa Ebben a mérnöki kézikönyvben azt mutatjuk be, hogyan számoljuk egy síkalap süllyedését

Részletesebben

FAUR KRISZTINA BEÁTA, SZAbÓ IMRE, GEOTECHNIkA

FAUR KRISZTINA BEÁTA, SZAbÓ IMRE, GEOTECHNIkA FAUR KRISZTINA BEÁTA, SZAbÓ IMRE, GEOTECHNIkA 5 V. AZ ALAPTESTEk ÁLLÉkONYSÁgÁNAk A vizsgálata 1. TALAJTÖRÉSSEL, felúszással, ELCSÚSZÁSSAL, felbillenéssel SZEMbENI biztonság Az épületek, létesítmények állékonyságának

Részletesebben

Földstatikai feladatok megoldási módszerei

Földstatikai feladatok megoldási módszerei Földstatikai feladatok megoldási módszerei Földstatikai alapfeladatok Földnyomások számítása Általános állékonyság vizsgálata Alaptörés parciális terhelés alatt Süllyedésszámítások Komplex terhelési esetek

Részletesebben

BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. Dr. Móczár Balázs

BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. Dr. Móczár Balázs Dr. Móczár Balázs 1 Az előadás célja MSZ EN 1997 1 szabvány 6. fejezetében és egyes mellékleteiben leírt síkalapozással kapcsolatos előírások lényegesebb elemeinek, a szabvány elveinek bemutatása Az eddig

Részletesebben

Schöck Isokorb D típus

Schöck Isokorb D típus Schöck Isokorb típus Schöck Isokorb típus Többtámaszú födémmezőknél alkalmazható. Pozítív és negatív nyomatékot és nyíróerőt képes felvenni. 89 Elemek elhelyezése Beépítési részletek típus 1 -CV50 típus

Részletesebben

Szabványok, mûszaki elõírások

Szabványok, mûszaki elõírások NORM.DOK GEOTECHNIKA Szabványok, mûszaki elõírások MSZ 1228-15:1986 Építési tervek. Tereprendezés ábrázolása és jelölése MSZ 1397:1998 Lejtõs területek vízerózió elleni védelme Általános irányelvek MSZ

Részletesebben

Síkalap ellenőrzés Adatbev.

Síkalap ellenőrzés Adatbev. Síkalap ellenőrzés Adatbev. Projekt Dátu : 02.11.2005 Beállítások (bevitel az aktuális feladathoz) Anyagok és szabványok Beton szerkezetek : EN 199211 szerinti tényezők : Süllyedés Száítási ódszer : Érintett

Részletesebben

A STATIKUS ÉS GEOTECHNIKUS MÉRNÖKÖK EGYMÁSRA UTALTSÁGA EGY SZEGEDI PÉLDÁN KERESZTÜL. Wolf Ákos

A STATIKUS ÉS GEOTECHNIKUS MÉRNÖKÖK EGYMÁSRA UTALTSÁGA EGY SZEGEDI PÉLDÁN KERESZTÜL. Wolf Ákos A STATIKUS ÉS GEOTECHNIKUS MÉRNÖKÖK EGYMÁSRA UTALTSÁGA EGY SZEGEDI PÉLDÁN KERESZTÜL Wolf Ákos Bevezetés 2 Miért fontos a geotechnikus és statikus mérnök együttm ködése? Milyen esetben kap nagy hangsúlyt

Részletesebben

Csavarorsós emelőbak tervezési feladat Gépészmérnök, Járműmérnök, Mechatronikai mérnök, Logisztikai mérnök, Mérnöktanár (osztatlan) BSC szak

Csavarorsós emelőbak tervezési feladat Gépészmérnök, Járműmérnök, Mechatronikai mérnök, Logisztikai mérnök, Mérnöktanár (osztatlan) BSC szak Csavarorsós emelőbak tervezési feladat Gépészmérnök, Járműmérnök, Mechatronikai mérnök, Logisztikai mérnök, Mérnöktanár (osztatlan) BSC szak A feladat részletezése: Név:.. Csoport:... A számításnak (órai)

Részletesebben

PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK

PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK CÖLÖPÖK Típusválaszték: - Kúpos cölöp Max. 22 m Nagy teherbírás - Hengeres cölöp Max. 20 m - Cölöp és pillér egy szerkezetben - Egyedi tervezésű cölöpök - Minőségbiztosítás - Minden

Részletesebben

6. MECHANIKA-STATIKA GYAKORLAT Kidolgozta: Triesz Péter egy. ts. Négy erő egyensúlya, Culmann-szerkesztés, Ritter-számítás

6. MECHANIKA-STATIKA GYAKORLAT Kidolgozta: Triesz Péter egy. ts. Négy erő egyensúlya, Culmann-szerkesztés, Ritter-számítás ZÉHENYI ITVÁN EGYETE GÉPZERKEZETTN É EHNIK TNZÉK 6. EHNIK-TTIK GYKORLT Kidolgozta: Triesz Péter egy. ts. Négy erő egyensúlya ulmann-szerkesztés Ritter-számítás 6.. Példa Egy létrát egy verembe letámasztunk

Részletesebben

STATIKAI TERVDOKUMENTÁCIÓ. Bencs Villa átalakítás és felújítás. Nyíregyháza, Sóstói út 54.

STATIKAI TERVDOKUMENTÁCIÓ. Bencs Villa átalakítás és felújítás. Nyíregyháza, Sóstói út 54. K21 Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató KFT 4431 Nyíregyháza, Szivárvány u. 26. Tel: 20 340 8717 STATIKAI TERVDOKUMENTÁCIÓ Bencs Villa átalakítás és felújítás (Építtető: Nyíregyháza MJV Önkormányzata,

Részletesebben

Cölöpcsoport elmozdulásai és méretezése

Cölöpcsoport elmozdulásai és méretezése 18. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. április Cölöpcsoport elmozdulásai és méretezése Program: Fájl: Cölöpcsoport Demo_manual_18.gsp A fejezet célja egy cölöpcsoport fejtömbjének elfordulásának,

Részletesebben

Geometriai adatok. réteghatárok magassági helyzete földkiemelési szintek geotechnikai szerkezet méretei

Geometriai adatok. réteghatárok magassági helyzete földkiemelési szintek geotechnikai szerkezet méretei 24. terepmagasság térszín hajlása vízszintek Geometriai adatok réteghatárok magassági helyzete földkiemelési szintek geotechnikai szerkezet méretei a d =a nom + a a: az egyes konkrét szerkezetekre vonatkozó

Részletesebben

SZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS + STATIKAI SZÁMÍTÁS

SZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS + STATIKAI SZÁMÍTÁS 454 Iváncsa, Arany János utca Hrsz: 16/8 Iváncsa Faluház felújítás 454 Iváncsa, Arany János utca Hrsz.: 16/8 Építtető: Iváncsa Község Önkormányzata Iváncsa, Fő utca 61/b. Fedélszék ellenőrző számítása

Részletesebben

MECHANIKA I. /Statika/ 1. előadás SZIE-YMM 1. Bevezetés épületek, építmények fizikai hatások, köztük erőhatások részleges vagy teljes tönkremenetel használhatatlanná válás anyagi kár, emberáldozat 1 Cél:

Részletesebben

Schöck Isokorb W. Schöck Isokorb W

Schöck Isokorb W. Schöck Isokorb W Schöck Isokorb Schöck Isokorb Schöck Isokorb típus Konzolos faltárcsákhoz alkalmazható. Negatív nyomaték és pozitív nyíróerő mellett kétirányú horizontális erőt tud felvenni. 115 Schöck Isokorb Elemek

Részletesebben

Vasbetonszerkezetek II. Vasbeton lemezek Rugalmas lemezelmélet

Vasbetonszerkezetek II. Vasbeton lemezek Rugalmas lemezelmélet Vasbetonszerkezetek II. Vasbeton lemezek Rugalmas lemezelmélet 2. előadás A rugalmas lemezelmélet alapfeltevései A lemez anyaga homogén, izotróp, lineárisan rugalmas (Hooke törvény); A terheletlen állapotban

Részletesebben

Vízszintes kitűzések. 1-3. gyakorlat: Vízszintes kitűzések

Vízszintes kitűzések. 1-3. gyakorlat: Vízszintes kitűzések Vízszintes kitűzések A vízszintes kitűzések végrehajtása során általában nem találkozunk bonyolult számítási feladatokkal. A kitűzési munka nehézségeit elsősorban a kedvezőtlen munkakörülmények okozzák,

Részletesebben

Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan)

Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan) Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan) Szép János 2012.10.11. Vasbeton külpontos nyomása Az eső ágú σ-ε diagram miatt elvileg minden egyes esethez külön kell meghatározni a szélső szál összenyomódását.

Részletesebben

Schöck Isokorb Q, Q-VV

Schöck Isokorb Q, Q-VV Schöck Isokorb, -VV Schöck Isokorb típus Alátámasztott erkélyekhez alkalmas. Pozitív nyíróerők felvételére. Schöck Isokorb -VV típus Alátámasztott erkélyekhez alkalmas. Pozitív és negatív nyíróerők felvételére.

Részletesebben

Vasbeton tartók méretezése hajlításra

Vasbeton tartók méretezése hajlításra Vasbeton tartók méretezése hajlításra Képlékenység-tani méretezés: A vasbeton keresztmetszet teherbírásának számításánál a III. feszültségi állapotot vesszük alapul, amelyre az jellemző, hogy a hajlításból

Részletesebben

Schöck Isokorb V SCHÖCK ISOKORB. Példák az elemek elhelyezésére metszetekkel Méretezési táblázat/alaprajzok Alkalmazási példák...

Schöck Isokorb V SCHÖCK ISOKORB. Példák az elemek elhelyezésére metszetekkel Méretezési táblázat/alaprajzok Alkalmazási példák... Schöck Isokorb SCHÖCK ISOKORB Schöck Isokorb 6/6 Tartalom oldal Példák az elemek elhelyezésére metszetekkel......................................................... 46 Méretezési táblázat/alaprajzok..................................................................

Részletesebben

Erőtani számítás Szombathely Markusovszky utcai Gyöngyös-patak hídjának ellenőrzéséhez

Erőtani számítás Szombathely Markusovszky utcai Gyöngyös-patak hídjának ellenőrzéséhez Erőtani számítás Szombathely Markusovszky utcai Gyöngyös-patak hídjának ellenőrzéséhez Pécs, 2015. június . - 2 - Tartalomjegyzék 1. Felhasznált irodalom... 3 2. Feltételezések... 3 3. Anyagminőség...

Részletesebben

Cölöpalapozási alapismeretek

Cölöpalapozási alapismeretek Cölöpalapozás Cölöpalapozási alapismeretek A cölöpök definiciója teherátadás a mélyebben levő talajrétegekre a cölöptalpon és a cölöppaláston függőleges méretére általában H 5 D jellemző a teherbíró réteg

Részletesebben

A= a keresztmetszeti felület cm 2 ɣ = biztonsági tényező

A= a keresztmetszeti felület cm 2 ɣ = biztonsági tényező Statika méretezés Húzás nyomás: Amennyiben a keresztmetszetre húzó-, vagy nyomóerő hat, akkor normálfeszültség (húzó-, vagy nyomó feszültség) keletkezik. Jele: σ. A feszültség: = ɣ Fajlagos alakváltozás:

Részletesebben

Gyakorlat 03 Keresztmetszetek II.

Gyakorlat 03 Keresztmetszetek II. Gyakorlat 03 Keresztmetszetek II. 1. Feladat Keresztmetszetek osztályzása Végezzük el a keresztmetszet osztályzását tiszta nyomás és hajlítás esetére! Monoszimmetrikus, hegesztett I szelvény (GY02 1. példája)

Részletesebben

Schöck Tronsole T típus SCHÖCK TRONSOLE

Schöck Tronsole T típus SCHÖCK TRONSOLE Schöck ronsole típus SCHÖCK RONSOLE Lépcsőkar és pihenő akusztikai elválasztása Schöck ronsole 6 típus Lépcsőkar: Monolit beton vagy előregyártott Lépcsőpihenő: Monolit beton vagy félig előregyártott Egyszerű

Részletesebben

A kivitelezés geodéziai munkái II. Magasépítés

A kivitelezés geodéziai munkái II. Magasépítés A kivitelezés geodéziai munkái II. Magasépítés Építésirányítási feladatok Kitűzési terv: a tervezési térkép másolatán Az elkészítése a tervező felelőssége Nehézségek: Gyakorlatban a geodéta bogarássza

Részletesebben

Központosan nyomott vasbeton oszlop méretezése:

Központosan nyomott vasbeton oszlop méretezése: Központosan nyomott vasbeton oszlop méretezése: Központosan nyomott oszlopok ellenőrzése: A beton által felvehető nyomóerő: N cd = A ctot f cd Az acélbetétek által felvehető nyomóerő: N sd = A s f yd -

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 582 04 Mélyépítő technikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

Rendkívüli terhek és hatáskombinációk az Eurocode-ban

Rendkívüli terhek és hatáskombinációk az Eurocode-ban Rendkívüli terhek és hatáskombinációk az Eurocode-ban dr. Visnovitz György BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék Rekonstrukciós szakmérnöki tanfolyam Terhek és hatások - 2014. 03. 20. 1 Rekonstrukciós

Részletesebben

Tartószerkezeti tervdokumentáció

Tartószerkezeti tervdokumentáció Tartószerkezeti tervdokumentáció a Balatonkenese 4447/1. hrsz. alatti ingatlanon tervezett kerékpár pihenő kiszolgáló épülethez Építtető: Balatonkenese Város Önkormányzata 8174 Balatonkenese, Béri Balogh

Részletesebben

Gyakorlat 04 Keresztmetszetek III.

Gyakorlat 04 Keresztmetszetek III. Gyakorlat 04 Keresztmetszetek III. 1. Feladat Hajlítás és nyírás Végezzük el az alábbi gerenda keresztmetszeti vizsgálatait (tiszta esetek és lehetséges kölcsönhatások) kétféle anyaggal: S235; S355! (1)

Részletesebben

A BP. XIV. ker., KOLOSVÁRY út 48. sz. ALATT (hrsz. 1956/23) ÉPÜLŐ RAKTÁRÉPÜLET FÖDÉMSZERKEZETÉNEK STATIKAI SZÁMÍTÁSA

A BP. XIV. ker., KOLOSVÁRY út 48. sz. ALATT (hrsz. 1956/23) ÉPÜLŐ RAKTÁRÉPÜLET FÖDÉMSZERKEZETÉNEK STATIKAI SZÁMÍTÁSA A BP. XIV. ker., KOLOSVÁRY út 48. sz. ALATT (hrsz. 1956/23) ÉPÜLŐ RAKTÁRÉPÜLET FÖDÉMSZERKEZETÉNEK STATIKAI SZÁMÍTÁSA A FÖDÉMSZERKEZET: helyszíni vasbeton gerendákkal alátámasztott PK pallók. STATIKAI VÁZ:

Részletesebben

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON SUPERCOR

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON SUPERCOR BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON SUPERCOR 2040 Budaörs, 1 www.viaconhungary.hu 1. BEÉPÍTÉSSEL KAPCSOLATOS KÖVETELMÉNYEK: A beépítés betartandó fő fázisai: - kitűzés - ágyazat- vagy alapgerenda készítés - csőelemek

Részletesebben

ELÔREGYÁRTOTT VASBETON CÖLÖPRÁCS ALKALMAZÁSA PANELOS ÉPÜLETEKNÉL

ELÔREGYÁRTOTT VASBETON CÖLÖPRÁCS ALKALMAZÁSA PANELOS ÉPÜLETEKNÉL ÉPÍTÉSÜGYI ÁGAZATI MÛSZAKI IRÁNYELV MI 04.195 80 ELÔREGYÁRTOTT VASBETON CÖLÖPRÁCS ALKALMAZÁSA PANELOS ÉPÜLETEKNÉL ÉPÍTÉSÜGYI TÁJÉKOZATÁSI KÖZPONT BUDAPEST, 1980 Készült az ÉVM Mûszaki Fejlesztési Fôosztálya

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Terhek és hatások 4. előadás Rendkívüli terhek és hatáskombinációk az Eurocode-ban dr. Visnovitz György Rekonstrukciós szakmérnöki tanfolyam Terhek és hatások - 2016. 04. 08. 1 Rekonstrukciós szakmérnöki

Részletesebben

Mély és magasépítési feladatok geodéziai munkái

Mély és magasépítési feladatok geodéziai munkái Mély és magasépítési feladatok geodéziai munkái Ágfalvi: Mérnökgeodézia 7. modul M2 tervezési segédlet: 6. Kitűzések (5. modul), 7. Kivitelezett állapotot ellenőrző mérések Detrekői-Ódor: Ipari geodézia

Részletesebben

MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE

MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE Munkagödör tervezése Bevezetés Munkagödör méretezése Plaxis programmal Munkagödör méretezése Geo 5 programmal MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE Bevezetés Wolf Ákos BEVEZETÉS Napjaink mélyépítési

Részletesebben

BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. Dr. Móczár Balázs

BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. Dr. Móczár Balázs Dr. Móczár Balázs 1 Az előadás célja MSZ EN 1997 1 szabvány 6. fejezetében és egyes mellékleteiben leírt síkalapozással kapcsolatos előírások lényegesebb elemeinek, a szabvány elveinek bemutatása Az eddig

Részletesebben

Öszvér oszlopok kialakítása, THÁ, nyírt kapcsolatok, erőbevezetés környezete. 2. mintapélda - oszlop méretezése.

Öszvér oszlopok kialakítása, THÁ, nyírt kapcsolatok, erőbevezetés környezete. 2. mintapélda - oszlop méretezése. Öszvérszerkezetek 4. előadás Öszvér oszlopok kialakítása, THÁ, nyírt kapcsolatok, erőbevezetés környezete. 2. mintapélda - oszlop méretezése. készítette: 2012.10.27. Tartalom Öszvér oszlopok szerkezeti

Részletesebben

Dr. Móczár Balázs. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Dr. Móczár Balázs. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Dr. Móczár Balázs 1 A z e l ő a d á s c é l j a MSZ EN 1997-1 szabvány 6. fejezetében és egyes mellékleteiben leírt síkalapozással kapcsolatos előírások lényegesebb elemeinek, a szabvány elveinek bemutatása

Részletesebben

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK 2040 Budaörs, 1 www.viaconhungary.hu 1. BEÉPÍTÉSSEL KAPCSOLATOS KÖVETELMÉNYEK: A beépítés betartandó fő fázisai: - kitűzés - ágyazat- készítés -

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Terhek és hatások 3. előadás Rendkívüli terhek és hatáskombinációk az Eurocode-ban dr. Visnovitz György 1 2 1 Kérdés 1: Miben más a földrengés, mint a többi rendkívüli hatás? Kérdés 2: rendkívüli hatás-e

Részletesebben

Tartószerkezeti kivitelezési tervdokumentáció

Tartószerkezeti kivitelezési tervdokumentáció Tartószerkezeti kivitelezési tervdokumentáció Lakóépület Épület címe: 2117 Isaszeg, Nagy Sándor u. 43. hrsz:1056/14 Tervező: Kiszugló Kft. Mérnöki Iroda 1149 Budapest, Róna utca 113. Budapest, 2019. június

Részletesebben

Öszvér oszlopok kialakítása, THÁ, nyírt kapcsolatok, erőbevezetés környezete. 2. mintapélda - oszlop méretezése.

Öszvér oszlopok kialakítása, THÁ, nyírt kapcsolatok, erőbevezetés környezete. 2. mintapélda - oszlop méretezése. Öszvérszerkezetek 4. előadás Öszvér oszlopok kialakítása, THÁ, nyírt kapcsolatok, erőbevezetés környezete. 2. mintapélda - oszlop méretezése. készítette: 2016.11.11. Tartalom Öszvér oszlopok szerkezeti

Részletesebben

Tartószerkezeti kivitelezési tervdokumentáció ALÁÍRÓ LAP

Tartószerkezeti kivitelezési tervdokumentáció ALÁÍRÓ LAP Tartószerkezeti kivitelezési tervdokumentáció Lakóépület Épület címe: 2117 Isaszeg, Nagy Sándor u. 43. hrsz:1056/14 Tervező: Kiszugló Kft. Mérnöki Iroda 1149 Budapest, Róna utca 113. Budapest, 2019. június

Részletesebben

Építtetô neve: Tervezô neve: telefonszáma: címe:

Építtetô neve: Tervezô neve: telefonszáma: címe: Építtetô neve: Tervezô neve: Építési engedély szám: Kivitelezés megnevezése: (*) családi ház / sorház / ikerház Kivitelezés helyszíne (címe): Kivitelezést végzô cég neve: Kivitelezést végzô cég címe: telefonszáma:

Részletesebben

KÓNIKUS CÖLÖPÖK ALKALMAZÁSÁNAK IRÁNYELVEI

KÓNIKUS CÖLÖPÖK ALKALMAZÁSÁNAK IRÁNYELVEI ÉPÍTÉSÜGYI ÁGAZATI MŰSZAKI IRÁNYELV ÉSZKMI 146 75 KÓNIKUS CÖLÖPÖK ALKALMAZÁSÁNAK IRÁNYELVEI ÉPÍTÉSÜGYI TÁJÉKOZATÁSI KÖZPONT BUDAPEST, 1975 Kidolgozta SZABÓ GYULA Közreműködött PÁLFY IMRE DR. PAYER IMRE

Részletesebben

TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY A SZÉKESFEHÉRVÁR, LISZT FERENC UTCA 7-11 INGATLANOK TALAJVÍZ ÉS TALAJVIZSGÁLATÁHOZ

TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY A SZÉKESFEHÉRVÁR, LISZT FERENC UTCA 7-11 INGATLANOK TALAJVÍZ ÉS TALAJVIZSGÁLATÁHOZ TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY A SZÉKESFEHÉRVÁR, LISZT FERENC UTCA 7-11 INGATLANOK TALAJVÍZ ÉS TALAJVIZSGÁLATÁHOZ Székesfehérvár, 2000, július 29. Tövisháti András okl. mérnök, okl vízellátás, csatornázás

Részletesebben

ALAPOZÁSOK TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS ELÕÍRÁSAI

ALAPOZÁSOK TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS ELÕÍRÁSAI Magyar Népköztársaság Országos Szabvány ALAPOZÁSOK TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS ELÕÍRÁSAI MSZ 15001-87 Az MSZ 15000/1-77 és MSZ 15001-64 helyett G 31 624.15.001.2 General requirements for the design of foundations.

Részletesebben

6. MECHANIKA-STATIKA GYAKORLAT (kidolgozta: Triesz Péter, egy. ts.; Tarnai Gábor, mérnöktanár)

6. MECHANIKA-STATIKA GYAKORLAT (kidolgozta: Triesz Péter, egy. ts.; Tarnai Gábor, mérnöktanár) SZÉHNYI ISTVÁN GYT LKLZOTT HNIK TNSZÉK 6. HNIK-STTIK GYKORLT (kidolgozta: Triesz Péter egy. ts.; Tarnai Gábor mérnöktanár) Négy erő egyensúlya ulmann-szerkesztés Ritter-számítás 6.. Példa gy létrát egy

Részletesebben

Lemez- és gerendaalapok méretezése

Lemez- és gerendaalapok méretezése Lemez- és gerendaalapok méretezése Az alapmerevség hatása az alap hajlékony merev a talpfeszültség egyenletes széleken nagyobb a süllyedés teknıszerő egyenletes Terhelés hatása hajlékony alapok esetén

Részletesebben

Használhatósági határállapotok. Alakváltozások ellenőrzése

Használhatósági határállapotok. Alakváltozások ellenőrzése 1.GYAKORLAT Használhatósági határállapotok A használhatósági határállapotokhoz tartozó teherkombinációk: Karakterisztikus (repedésmentesség igazolása) Gyakori (feszített szerkezetek repedés korlátozása)

Részletesebben

Szádfal szerkezet tervezés Adatbev.

Szádfal szerkezet tervezés Adatbev. Szádfal szerkezet tervezés Adatbev. Projekt Dátum : 0..005 Beállítások (bevitel az aktuális feladathoz) Nyomás számítás Aktív földnyomás számítás : Passzív földnyomás számítás : Földrengés számítás : Ellenőrzési

Részletesebben

SOFiSTiK talajmechanikai szoftverek valós projekt esetén - összehasonlítás

SOFiSTiK talajmechanikai szoftverek valós projekt esetén - összehasonlítás SOFiSTiK talajmechanikai szoftverek valós projekt esetén - összehasonlítás Az alábbiakban egy tényleges projekt alapján egy tároló alapozásának, azaz egy sávalap-pár süllyedési számításait mutatjuk be

Részletesebben

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK 5. Témakör A méretpontosság technológiai biztosítása az építőiparban. Geodéziai terv. Minőségirányítási terv A témakör tanulmányozásához a Paksi Atomerőmű tervezési feladataiból adunk példákat. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Súlytámfal ellenőrzése

Súlytámfal ellenőrzése 3. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. Február Súlytámfal ellenőrzése Program: Súlytámfal Fájl: Demo_manual_03.gtz Ebben a fejezetben egy meglévő súlytámfal számítását mutatjuk be állandó és rendkívüli

Részletesebben

MSZ EN 1610. Zárt csatornák fektetése és vizsgálata. Dr.Dulovics Dezső Ph.D. egyetemi docens. Dulovics Dezsőné dr főiskolai tanár

MSZ EN 1610. Zárt csatornák fektetése és vizsgálata. Dr.Dulovics Dezső Ph.D. egyetemi docens. Dulovics Dezsőné dr főiskolai tanár MSZ EN 1610 Zárt csatornák fektetése és vizsgálata Dr. Dulovics Dezső Ph.D. egyetemi docens, Dulovics Dezsőné dr. főiskolai tanár, Az előadás témakörei: -alkalmazási terület, fogalom meghatározások, általános

Részletesebben

Korai vasbeton építmények tartószerkezeti biztonságának megítélése

Korai vasbeton építmények tartószerkezeti biztonságának megítélése Korai vasbeton építmények tartószerkezeti biztonságának megítélése Dr. Orbán Zoltán, Dormány András, Juhász Tamás Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Építőmérnök Tanszék A megbízhatóság értelmezése

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

Boltozott vasúti hidak élettartamának meghosszabbítása Rail System típusú vasbeton teherelosztó szerkezet

Boltozott vasúti hidak élettartamának meghosszabbítása Rail System típusú vasbeton teherelosztó szerkezet Hatvani Jenő Boltozott vasúti hidak élettartamának meghosszabbítása Rail System típusú vasbeton teherelosztó szerkezet Fejér Megyei Mérnöki Kamara 2018. november 09. Az előadás témái Bemutatom a tégla-

Részletesebben

Wolf Ákos. Királyegyháza, cementgyár - esettanulmány

Wolf Ákos. Királyegyháza, cementgyár - esettanulmány Wolf Ákos Királyegyháza, cementgyár - esettanulmány Királyegyháza, cementgyár - esettanulmányok Tartalom Bevezetés Projekt ismertetés, helyszín bemutatása bb m tárgyak, létesítmények Talajadottságok bemutatása

Részletesebben

Jellemző szelvények alagút

Jellemző szelvények alagút Alagútépítés Jellemző szelvények alagút 50 50 Jellemző szelvény - alagút 51 AalagútDél Nyugati járat Keleti járat 51 Alagúttervezés - geotechnika 52 Technológia - Új osztrák építési módszer (NÖT) 1356

Részletesebben

K - K. 6. fejezet: Vasbeton gerenda vizsgálata Határnyomatéki ábra előállítása, vaselhagyás tervezése. A határnyíróerő ábra előállítása.

K - K. 6. fejezet: Vasbeton gerenda vizsgálata Határnyomatéki ábra előállítása, vaselhagyás tervezése. A határnyíróerő ábra előállítása. 6. fejezet: Vasbeton gerenda vizsgálata 6.1. Határnyomatéki ábra előállítása, vaselhagyás tervezése. A határnyíróerő ábra előállítása. pd=15 kn/m K - K 6φ5 K Anyagok : φ V [kn] VSd.red VSd 6φ16 Beton:

Részletesebben

Navier-formula. Frissítve: Egyenes hajlítás

Navier-formula. Frissítve: Egyenes hajlítás Navier-formula Akkor beszélünk egyenes hajlításról, ha a nyomatékvektor egybeesik valamelyik fő-másodrendű nyomatéki tengellyel. A hajlítást mindig súlyponti koordinátarendszerben értelmezzük. Ez még a

Részletesebben

Pápa, Belső-Várkert 6406 hrsz. Kávézó építési engedélyezési terve. Tartószerkezeti műszaki leírás ÉPÍTTETŐ:

Pápa, Belső-Várkert 6406 hrsz. Kávézó építési engedélyezési terve. Tartószerkezeti műszaki leírás ÉPÍTTETŐ: Pápa, Belső-Várkert 6406 hrsz. Kávézó építési engedélyezési terve Tartószerkezeti műszaki leírás ÉPÍTTETŐ: 8500 Pápa Fő utca 5. TERVEZŐK: TÁJ- ÉS KERTÉPÍTÉSZET, ZÖLDFELÜLETEK Pagony Táj- és Kertépítész

Részletesebben

Péczy Lóránt Mérnöki Iroda Kft. Cégjegyzékszám: Felpéc, Rákóczi u. 8./A Adószám: Tel:

Péczy Lóránt Mérnöki Iroda Kft. Cégjegyzékszám: Felpéc, Rákóczi u. 8./A Adószám: Tel: Műszaki leírás Győrladamér, Táncsics Mihály utca Hrsz.: 292 alatt létesítendő Orvosi rendelő Létesítésének tárgyában Készítette: Péczy Lóránt Okl. építőmérnök Tartószerkezeti- és geotechnikai tervező (MMK

Részletesebben

ALAPOZÁSOK MEGERŐSÍTÉSE

ALAPOZÁSOK MEGERŐSÍTÉSE 6. előadás ALAPOZÁSOK MEGERŐSÍTÉSE 2. 1. ALAPTEST ANYAGÁNAK MEGERŐSÍTÉSE, JAVÍTÁSA 2. FELSZERKEZET MEREVÍTÉSE, MEGERŐSÍTÉSE 3. ALAPTEST ANYAGÁNAK RÉSZLEGES CSERÉJE 4. ALÁTÁMASZTÁSI FELÜLET NÖVELÉSE, ALAPSZÉLESÍTÉS

Részletesebben

Autópályahidak mélyalapozásának fejlődése Varsányi Tamás főmérnök. Visegrád, június 11.

Autópályahidak mélyalapozásának fejlődése Varsányi Tamás főmérnök. Visegrád, június 11. Autópályahidak mélyalapozásának fejlődése Varsányi Tamás főmérnök Az előadás tartalma Magyarország autópálya hálózata Cölöpözési technológiák az autópálya hidak alapozásának kivitelezésében: Franki cölöp

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI SZAKVÉLEMÉNY a TISZALADÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSHEZ 3929 TISZALADÁNY, KOSSUTH LAJOS UTCA 54. HRSZ.

TARTÓSZERKEZETI SZAKVÉLEMÉNY a TISZALADÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSHEZ 3929 TISZALADÁNY, KOSSUTH LAJOS UTCA 54. HRSZ. TARTÓSZERKEZETI SZAKVÉLEMÉNY a TISZALADÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSHEZ 3929 TISZALADÁNY, KOSSUTH LAJOS UTCA 54. HRSZ.:294 Miskolc, 2017. december 12 1. TARTÓSZERKEZETI TERVEZŐI

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 6.2. fejezet 483 FEJEZET BEVEZETŐ 6.2. fejezet: Síkalapozás (vb. lemezalapozás) Az irodaház szerkezete, geometriája, a helyszín és a geotechnikai adottságok is megegyeznek az előző (6.1-es) fejezetben

Részletesebben

Használható segédeszköz: - szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológép; - körző; - vonalzók.

Használható segédeszköz: - szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológép; - körző; - vonalzók. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 582 03 Magasépítő technikus

Részletesebben

Schöck Isokorb QP, QP-VV

Schöck Isokorb QP, QP-VV Schöck Isokorb, -VV Schöck Isokorb típus (Nyíróerő esetén) Megtámasztott erkélyek feszültségcsúcsaihoz, pozitív nyíróerők felvételére. Schöck Isokorb -VV típus (Nyíróerő esetén) Megtámasztott erkélyek

Részletesebben

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET MULTIPLATE HÍDSZERKEZETEK

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET MULTIPLATE HÍDSZERKEZETEK BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET MULTIPLATE HÍDSZERKEZETEK 2040 Budaörs, 1 www.viaconhungary.hu 1. BEÉPÍTÉSSEL KAPCSOLATOS KÖVETELMÉNYEK: A beépítés betartandó fő fázisai: - kitűzés - ágyazat- vagy alapgerenda készítés

Részletesebben

TARTÓ(SZERKEZETE)K. 8. Tartószerkezetek tervezésének különleges kérdései (állékonyság, dilatáció, merevítés) TERVEZÉSE II.

TARTÓ(SZERKEZETE)K. 8. Tartószerkezetek tervezésének különleges kérdései (állékonyság, dilatáció, merevítés) TERVEZÉSE II. TARTÓ(SZERKEZETE)K TERVEZÉSE II. 8. Tartószerkezetek tervezésének különleges kérdései (állékonyság, dilatáció, merevítés) Dr. Szép János Egyetemi docens 2018. 10. 15. Az előadás tartalma Szerkezetek teherbírásának

Részletesebben

PONTOKON MEGTÁMASZTOTT SÍKLEMEZ FÖDÉMEK ÁTSZÚRÓDÁSA

PONTOKON MEGTÁMASZTOTT SÍKLEMEZ FÖDÉMEK ÁTSZÚRÓDÁSA PONTOKON MEGTÁMASZTOTT SÍKLEMEZ FÖDÉMEK ÁTSZÚRÓDÁSA A pontokon megtámasztott síklemez födémek a megtámasztások környezetében helyi igénybevételre nyírásra is tönkremehetnek. Ezt a jelenséget: Nyíróerı

Részletesebben

PFEIFER - MoFi 16 Ferdetámaszok rögzítő rendszere. 2015.05.22 1.oldal

PFEIFER - MoFi 16 Ferdetámaszok rögzítő rendszere. 2015.05.22 1.oldal PFEIFER - Ferdetámaszok rögzítő rendszere 2015.05.22 1.oldal Felhasználás Mire használjuk? A PFEIFER típusú ferde támaszok rögzítő rendszere ideiglenesen rögzíti a ferdetámaszokat a fejrésznél. Ferde támasztó

Részletesebben