MIKROCÖLÖPÖZÉS TERVEZÉSE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MIKROCÖLÖPÖZÉS TERVEZÉSE"

Átírás

1 Építésügyi Szabványosítási Központ MŰSZAKI IRÁNYELVEK MIKROCÖLÖPÖZÉS TERVEZÉSE MI Az MI helyett G 01 Ez az Építésügyi Ágazati Műszaki Irányelvek (a következőkben Irányelvek) olyan kis átmérőjű legfeljebb 300 mm-es mikrocölöpözés tervezésére vonatkozik, amelyet a helyszínen fúrással vagy veréssel készítenek, illetve üzemi előregyártással készül. Az Irányelvekben foglaltak a szerződő felek külön megállapodása esetén betartandók. Az Irányelvek tárgya az építmények terheiből származó elsősorban az axiális igénybevételek felvételére alkalmas monolit vagy előgyártott mikrocölöpözés, beleértve az alkalmazási lehetőségekkel, előtervezéssel, a méretezéssel, valamint a tervezést érintő kivitelezéssel kapcsolatos kérdéseket. Nem tárgya az Irányelveknek az előgyártott mikrocölöpök előgyártásával kapcsolatos tervezés. ÉPÍTÉSÜGYI ÉS VÁROSFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM Tartalom 1. Fogalommeghatározások.... Alkalmazási terület Tervezési előírások A tervdokumentáció tartalmi követelményei A tárggyal kapcsolatos fontosabb szabványok, műszaki előírások, irányelvek... 1 Függelék Irodalomjegyzék A jóváhagyás időpontja: december hó A hatálybalépés időpontja: július 1. (16 oldal)

2 MI FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK 1.1 Mikrocölöp *. Az építmények terheiből származó elősorban az axiális igénybevételek felvételére alkalmas, legfeljebb 300 mm átmérőjű, az építés helyszínén monolit eljárással vagy előregyártással készített teherhordó szerkezet. A cölöphossz: monolit szerkezet esetében a gyakorlatban 4,0 1,0 m, de a furóberendezéstől függően a 30 m-t is meghaladhatja (1. ábra), előregyártott szerkezet ** esetében a gyártó céggel történő egyeztetésnek megfelelően, a gyártási és szállítási lehetőségeket figyelembe véve legfeljebb 1,0 m (. ábra). 1. Cölöptalp. A monolit eljárással készített mikrocölöp alsó, 1,0,0 m-es hosszán injektálással kialakított cölöpszakasz. 1.3 Cölöpcsúcs. Az előregyártott mikrocölöpök csúcsát úgy alakítják ki, hogy a mikrocölöpök leverésekor a csúcs révén jelentősen csökkenjen a talajellenállásból adódó hatás. (Célszerű a csúcsot négyoldalú gúlaprofillal kialakítani és acéllemezzel ellátni.) 1.4 Cölöptörzs. A fejszerkezet által közvetített axiális terheket köpenysúrlódás útján adja át a talajnak (ha cölöptalp is van, akkor a teherátadásban az is részt vesz; oldalirányú terhelések esetén a cölöptörzs és a talaj közötti földnyomás vesz részt a teherviselésben). 1.5 Cölöpfej. A mikrocölöp felső 1 dm-es szakasza; az előregyártott mikrocölöpök esetében a leverésnél keletkező dinamikus hatást csökkentő acélsapkával kell továbbítani az ütőmunkát a cölöptörzsre. 1.6 Összefogó fejelem. A mikrocölöpök terv szerinti csoportjának összefogó szerkezete, lehet fejlemez, fejgerenda, fejtömb vagy alapmegerősítéskor a meglevő épület alapfala.. ALKALMAZÁSI TERÜLET A mikrocölöpözés alkalmazási területei a következők: a) a nagyobb méretű terepszint alatti műtárgyak (alagút, kéregvasút, metró stb.) és alábányászottság létesítésével kapcsolatos épületkárok megakadályozása, illetve a terepszint süllyedésének csökkentése; b) nagyobb mélységű munkagödrök szabadon álló földfalainak megtámasztása; c) alapmegerősítés, épületkárok, emeletráépítés vagy foghíjbeépítés esetén. d) új építmények alapozásánál, önálló teherviselő szerkezetként, elsősorban mélyalapozás igényű építményeknél; e) hídépítésnél, a vonatkozó előírások mellett felhasználható hídfők, szárnyfalak, pillérek alapozására. * ** A külföldi szakirodalomban szokásos a gyökércölöp, tűcölöp, minicölöp elnevezés is. Az előregyártott mikrocölöp vasbeton, elő- vagy utófeszített vasbeton, szálerősítéses beton, esetleg műgyanta kötésű betonszerkezet lehet.

3 3 MI ábra Monolit mikrocölöp

4 MI ábra Előregyártott mikrocölöp

5 5 MI TERVEZÉSI ELŐÍRÁSOK 3.1 Jelölések, mértékegységek l a mikrocölöp teljes hossza [m] L a cölöptörzs merevségi hossza [m] l a cölöptörzs injektálás nélküli hossza [m] l t a cölöptalp hossza [m] r a cölöptörzs sugara [m) a a cölöptörzs oldalhossza [m] d a cölöptörzs névleges átmérője [m] d t a cölöptalp névleges átmérője [m] A a cölöptörzs névleges keresztmetszeti területe [m ] I egy mikrocölöp inercianyomatéka [m 4 ] K egy mikrocölöp keresztmetszeti modulusa [m 3 ] E a cölöptörzs rugalmassági modulusa [Ncm ] C a cölöptörzs menti talaj vízszintes vonalmenti ágyazási együtthatója [Ncm ] f fajlagos köpenysúrlódás [Ncm ] k a kihajló cölöptörzs kihajlási félhullámainak száma (egész) [ ] n a cölöpcsoportban levő mikrocölöpök száma [ ] F egy mikrocölöp tengelyirányú nyomóereje [N] s az F terhelés hatására bekövetkező süllyedés [cm] F kr egy mikrocölöp kritkus kihajlási nyomóere [N] F t egy mikrocölöp talajtörést okozó nyomóereje (törőterhelés) [N] v csökkentő tényező [ ] F H a törőterhelésből a biztonsági tényező figyelembevételével számított határteherbírás [N] F cs egy mikrocölöp csúcsellenállási törőterhelése [N] F s egy mikrocölöp köpenysúrlódási törőterhelése [N] e kezdeti excentricitás [cm] R cs fajlagos csúcsellenállás [kn m ] s H a mikrocölöp határteherbírásához tartozó konszolidált általában próbaterheléssel meghatározható süllyedés [cm] g nehézségi gyorsulás [ms ] A fenti jelölések egy részét a mellékelt ábraanyag is feltünteti. A nem részletezett jelölések a geotechnikai szokásos jelölésekkel megegyeznek. 3. A tervezés előkészítése 3. 1 A mikrocölöpözés tervezése előtt beszerzendő adatok a tervezési feladat jellegétől függően a következők: a) a megerősítendő régi vagy az alapozandó új épület (építmény) alaprajza, metszetei; b) az alapozandó épületszerkezetek horizontális és vertikális terhe; c) a megerősítendő épület alapozási viszonyai, beleértve az alapfalak méreteire és anyagára vonatkozó adatokat; d) a megerősítendő épület tartószerkezete, különös tekintettel az esetleg utólag elvégzett változtatásokra (kiváltás, elfalazás, kéményüregek stb.); e) a mikrocölöpök és a felszerkezet közötti kapcsolat (szerkezeti elem) jellemzői; f) az épület környező és az épületen belüli, illetve alatti közműhálózat helyzete és az épület belső gépészeti és elektromos rendszere; g) a munkagödör körülhatárolása esetében a gödör mélysége és alaprajzi méretei; h) a munkagödör melletti felszíni és felszín alatti építmények helyzete, szerkezeti adatai, továbbá a felszínen ható álló vagy mozgó terhelés; i) a munkagödör melletti építmények terepszint alatti részeinek geometriai és szerkezeti adatai;

6 MI j) a munkagödör melletti és alatti közművek helyzete, mélysége, anyaga, aknái stb.; k) süllyedések megakadályozását szolgáló mikrocölöprendszer esetében a süllyedési teknőbe eső építmények teljes szerkezeti tervei, süllyedésérzékenysége; l) a felszínsüllyedést okozó műtárgy (alagút, üreg, bánya) geometriai és szerkezeti adatai, kivitelezési technológiája. 3. A mikrocölöpözés tervezéséhez részletes talajmechanikai szakvélemény szükséges az MSZ 4488 előírásai szerint. A talajmechanikai fúrások mélysége a tervezett alapozási síknál legalább 1,5 m-rel nagyobb legyen Az érintett talajrétegek nyírószilárdsági (ρ,, c) és alakváltozási (E s ) paramétereit célszerű in situ eljárással meghatározni. Előregyártott mikrocölöpök alkalmazhatóságának vizsgálatára célszerű dinamikus szondázást, helyben készülő mikrocölöpök alkalmazhatóságának vizsgálatára presszióméteres vizsgálatot végezni A tervezés előtt be kell szerezni a kivitelezés munkahelyi organizációjára vonatkozó adatokat, a rendelkezésre álló géplánc paramétereit. Gondoskodni kell arról, hogy a kivitelezéshez szükséges gépek, anyagok mozgatása összhangban legyen az általános organizációval. 3.3 Helyben készülő mikrocölöpök teherbírásának számítása A mikrocölöpök tengelyirányú teherbírásának számításához vizsgálni kell: a) a talaj teherbírását, feltételezve, hogy maga a mikrocölöp, mint szerkezet nem megy tönkre (a talaj teherbírásának meghatározásakor a cölöpről köpenysúrlódás útján a talajra átadható erő nagysága a cölöp és a talaj közötti súrlódás teljes kihasználásával számítható ki); b) a mikrocölöp tönkremenetelét, feltételezve, hogy a mikrocölöpöt körülvevő talaj teherbírása még nem merül ki (a mikrocölöp tönkremenetelén azt kell érteni, hogy a környező talajtól megtámasztott mikrocölöp mind rúd kihajlással vagy tiszta nyomással szembeni teherbírása megszűnik. 3.3 A méretezést kihajlásra a 3. ábra szerinti statikai váz és az ott értelmezett jelölések alapján kell végezni. a) A felírható differenciálegyenlet a fajlagos erők egyensúlyát fejezi ki: és a megoldás alakban kereshető, ahol E I y IV = F y II + C y = 0 (1) y = y max sinε x () ε = F C F + 4 E I E I E I A kerületi feltételek x = 0, y II = 0 x = L, y II = 0 b) A homogén negyedrendű differenciálegyenlet megoldásával és a kerületi feltételek behelyettesítésével a részletek mellőzése után a mikrocölöp-kihajlás esetére vonatkozó kritikus ereje a (3) egyenlet szerint adódik: F kr = k π E I L L C + k π (3)

7 7 MI ábra Talajba ágyazott mikrocölöp méretezése Fenti képletben a már korábban említett jelöléseken kívül: k a kihajlási félhullámok számát jelenti, amely a k 4 = 4 C L 4 E I π (4) összefüggésből határozható meg. c) A legkisebb F kr erő akkor lép fel, ha a (3) képletbe. Ekkor σf σ kr ( k ) F kr = = 0 szélsőérték-számítás eredményét visszahelyettesítjük a E I C (5) Természetesen a (3) képletben k > 1 kell legyen, ezért, ha a (4) képletből k < 1 adódna, akkor az (5) képlet helyett a (3) képletet kell használni, ahová k = 1-et kell behelyettesíteni.

8 MI Megjegyzés. A nem csúcsra támaszkodó mikrocölöpök esetében is létrejöhet kihajlás, mert az erő túlnyomó része a mikrocölöp alsó kétharmadán adódik át a talajra, és így a felső harmad még mindig elvesztheti a stabilitását. Ezért lebegő mikrocölöpnél az (5) képlet csak k 3 esetben használható, és k < 3 esetében a (3) képlet érvényes k = 3 behelyettesítéssel. d) C értékeit a tervező a következők alapján veheti fel: tömörítetlen feltöltés 1 10 N/cm tőzeg, erősen szerves talaj 5 10 N/cm tömör, idős szerves talaj 10 0 N/cm nedvesagyag, iszap 0 30 N/cm plasztikus agyag, iszap N/cm kemény agyag, iszap N/cm lösz 0.30 N/cm laza homok 10.0 N/cm tömör homok N/cm homokos kavics N/cm tömör kavics N/cm e) A kihajlás geometriai része a (3), illetve az (5) képletekkel adott. Kisebb karcsúságok esetében azonban e képletek érvényüket vesztik, mert a rúd szilárdsági tulajdonságai dominálni kezdenek. A nemzetközi és a hazai gyakorlat ilyen esetekre a vétlen kezdeti görbeség feltételezéséből indul ki. Alkalmazva az MSZ 150 vétlen kezdeti görbeségre utaló előírásait, a mikrocölöp kezdeti excentricitását az átmérő 1/3-ed részére vesszük fel. Ekkor a most már inhomogén negyedrendű differenciálegyenlet megoldása után általános érvényű képlethez jutunk. A kritikus kihajlási határfeszültség: ahol 15, + σ + σ 15, σ + σ σ kh = kr bh kr bh σ σ kr bh (6) σ kr = F kr /A F kr az (5) képlettel számítható, ha csúcsot támaszkodó cölöpnél k 1, lebegő cölöpnél k 3 F kr a (3) képlettel számítható, ha csúcsra támaszkodó cölöpnél k < 1, lebegő cölöpnél k < 3 k = 1, illetve k = 3 behelyettesítéssel az alkalmazott beton nyomóhatár-feszültsége σ bh f) A mikrocölöp határteherbírását az képletből kell számolni. F H = σ kh A (7) A talaj teherbírásának függvényében a következőképpen kell a mikrocölöpöt méretezni: a) A köpenysúrlódást annak feltételezésével kell meghatározni, hogy a mikrocölöp szerkezeti tönkremenetele nem következik be, de a talaj és mikrocölöp között megszűnik a kapcsolat, vagyis a mikrocölöp becsúszik a talajba. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a mikrocölöp köpenysúrlódása kimerül. A köpenysúrlódás a következő kifejezésből számítható: f = σ v tgϕ (8)

9 ahol Megjegyzés. 9 MI f a súrlódási ellenállás [N/cm ], σ v vízszintes feszültség [N/cm ], ϕ a talaj belső súrlódási szöge, σ v feszültség meghatározása az MSZ 150 szerint történhet, általában nyugalmi földnyomási szorzó alkalmazásával. A (8) egyenletből adódó értékek injektálás nélküli mikrocölöpökre vonatkoznak. Injektált mikrocölöpök környezetében a talajjellemzők javulása következtében a fenti értékek nagyobbak. Abban a zónában, ahol injektáló nyomással készült mikrocölöp (cölöptalp), ott a (8) egyenlettel meghatározott értékeket az alábbi szorzóval kell növelni: homok és kavics talajoknál 3 4, átmeneti talajoknál 3, kötött talajoknál 1. b) A súrlódási ellenállás konkrét értéke statikus szondázással is meghatározható, ez pontosabb eredményt ad. c) A súrlódási ellenállás ismeretében a mikrocölöp törőterhelése a következő képlettel határozható meg: ahol A k a mikrocölöp palástfelülete, f a súrlódási ellenállás. F s = A f f (9) d) A csúcsellenállás meghatározása szemcsés talajban: d t F cs = 4 π h ρ g Nt (9a) kötött talajban F cs = d t 4 π c ( ) Nt 1 + h ρ g Nt (9b) tgϕ ahol N t értékei Az alapozás kézikönyve (Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1977) alapján számítandók. * A csúcsellenállás a szondázási eredmények alapján is meghatározható: F cs = R cs d t π, 4 ahol R cs a fajlagos csúcsellenállás. e) A mikrocölöp talajtöréssel szembeni határteherbírása F H = v (F s + F cs ) (10) ahol v értékét az MSZ alapján kell felvenni. * Számpélda és N t értékei a függelékben.

10 MI A mikrocölöp függőleges határteherbírását az előzőekben részletezett számítások eredményeinek összehasonlítása után lehet meghatározni. A (6) és (10) képletek közül a kisebb érték adja egy mikrocölöp függőleges határteherbírását. Csoportos cölöpöknél a csoporthatást is figyelembe kell venni A horizontális és nyomatéki teherbírás számítására gyakran szükség van függönyfalak esetében. A mikrocölöpözés egyik fontos felhasználási területe a függőleges földpartok, munkagödrök megtámasztása, azaz függőleges térbiztosítás, a teherbírás meghatározása ilyen esetben elfogadott elmélettel (Blum, Krey stb.) történhet. 3.4 Az előregyártott és beépített mikrocölöpök teherbírása 3.41 Az előregyártott és beépített mikrocölöpök teherbírását azonos módon kell számítani a helyben készülteknél leírtakkal. 3.4 Az előregyártott mikrocölöpöket a gyártási, szállítási és a verőberendezés alá történő beállítás során fellépő igénybevételekre is méretezni kell Az előregyártott mikrocölöpök csoportos elhelyezése esetén a korábban leírtakat kell alkalmazni, azzal a különbséggel, hogy az f súrlódási ellenállás értékét 0,7-del szorozni kell. 3.5 A fejelemek szerkesztési szabályai 3.51 A fejelem (fejtömb, fejgerenda, fejlemez) alkalmazására minden mikrocölöpözési munkánál szükség van. A fejelemeknek magukba kell foglalni a mikrocölöp betonját legalább 10 cm-es befogással. Helyben készült mikrocölöp esetében lehetőség van a betonacél túlnyújtására is. 3.5 Előregyártott mikrocölöpök esetében amennyiben a verés során megsérül a mikrocölöp feje a következők szerint kell eljárni: a) feszített mikrocölöpök esetében a sérült mikrocölöpök a teherbírásnál nem szabad figyelembe venni, azt ép mikrocölöpökkel ki kell váltani; b) nem feszített mikrocölöpöknél a sérült részt el kell távolítani, és a hiányzó részt betonozással pótolni kell. Megjegyzés. Nem feszített mikrocölöp esetében a cölöpfej visszavéshető, és a betonacél beköthető a fejelembe. Alaprajzilag a fejelem és a mikrocölöp széle között legalább 10 cm-es távolságot kell hagyni. A fejelemek méretezésénél a szokásos vasbeton méretezési eljárások közül általában az átszúródás-vizsgálat szokott mértékadó lenni. 3.6 A cölöpcsoport határteherbírása 3.61 A mikrocölöpcsoport teherbírása: ahol m módosító faktor és n darabszám. F Hn = m n F H (11)

11 11 MI Amennyiben a mikrocölöp határteherbírását (F H ) a kihajlási határteherbírás határozza meg (6. képlet), akkor n-től függetlenül m = 1. Ha a mikrocölöp határteherbírását a talaj teherbírása határozza meg (10. képlet), akkor támaszkodó cölöpökből álló cölöpcsoport esetén m értéke cölöpnél 1,00 3 cölöpnél 1,10 4 cölöpnél 1,0 8 cölöpnél 1,30 8 cölöp felett 1,40 Lebegő cölöpökből álló cölöpcsoport esetén m értéke cölöpig 0,95 4 cölöpig 0,90 6 cölöpig 0,85 8 cölöpig 0,80 8 cölöp felett 0, Injektált talpú mikrocölöpökkel alapozott alaptestek alatt a cölöpök talpainak síkjában fellépő átlagos talajfeszültség nem lehet nagyobb, mint az ugyanabban a mélységben létesített azonos méretű síkalapozás határfeszültsége. 3.7 Mikrocölöpök próbaterhelése A mikrocölöpök teherbírását szükség szerint próbaterheléssel kell igazolni. Tekintettel arra, hogy a mikrocölöpök csoportosan kerülnek felhasználásra, ezért minden esetben mikrocölöp csoportokat kell próbaterhelni. Alapmegerősítésnél, ferde cölöppárok alkalmazása esetén, a próbacölöpök is ferde helyzetűek legyenek. A próbaterhelésnél a cölöpök szerkezeti törését el kell érni. Az alkalmazott hidraulikus sajtó és erőmérő (feszmérő) kiválasztásánál számítani kell 10 0 kn-os terhelési lépcsőkre is. A próbaterhelés közvetlen közelében lehetőség szerint szondázást kell végezni, hogy a próbaterhelés eredményei és szondázási adatok összevethetők legyenek. 4. A TERVDOKUMENTÁCIÓ TARTALMI KÖVETELMÉNYEI 4.1 Műszaki leírás 4.11 A műszaki leírás bevezetőjében ismertetni kell a megbízással kapcsolatos előzményeket, adatokat, a tervezett létesítmény főbb geometriai és terhelési jellemzőit, az építkezés helyszíni viszonyait. 4.1 A talaj- és talajvízviszonyok ismertetésénél a 3. és a 3.3 pontban leírtakon kívül meg kell adni a talajvíz helyzetére és agresszivitására vonatkozó adatokat Az alapozási megoldás indoklásánál étékelni kell a mikrocölöpözés alkalmazásának műszakigazdaságossági előnyeit egyéb sík- vagy mélyalapozásokkal szemben. Meg kell adni a tervezett mikrocölöpök geometriai és teherbírási jellemzőit (a mértékadó teher és határteherbírás viszonyát), valamint a mikrocölöpözésnél le kell írni az injektálás technológiáját, nyomáshatárait és az injektáló anyag összetételét.

12 MI A kivitelezéssel kapcsolatos fejezetben a) meg kell határozni a kivitelező vállalat nevét, az alkalmazott technológiát, a cölöpök készítésének munkaszintjét, a cölöpcsúcs alsó síkját és egyéb olyan adatokat, amelyeket a rajzi munkarészek nem tartalmaznak, vagy jelentőségüknél fogva írásban is célszerű rögzíteni; b) meg kell határozni a kitűzési és kivitelezési pontosságot; c) injektált mikrocölöpözés esetében a kivitelező vállalat részére elő kell írni injektálási jegyzőkönyv vezetését; d) előregyártott vert mikrocölöpök alkalmazása esetében elő kell írni a verési jegyzőkönyv vezetését, dokumentálását (az előregyártott mikrocölöpök szállításával és tárolásával kapcsolatos előírásokat a gyártó cégnek kell megadnia); e) meg kell határozni a mikrocölöpök és fejtömb kapcsolatát, a fejtömb geometriai és vasalási jellemzőit; f) ki kell térni a kivitelezés folyamán esetlegesen bekövetkező problémák megoldási módjára (alternatív javaslatok megadásával vagy tervezői művezetés előírásával) A munkavédelmi fejezetben a vonatkozó szabványokra és előírásokra való utalásokon kívül meg kell nevezni az alkalmazott mikrocölöpözési technológiánál fellépő különleges veszélyforrásokat (pl. injektálási, verési, betonozási folyamatok). 4. A tervdokumentáció rajzi munkarészei 4.1 A helyszínrajzon a tervezett létesítmény helyén kívül amennyiben volt fel kell tüntetni a próbaterhelés helyét is; 4. Az általános tervnek tartalmaznia kell a mikrocölöpök, fejelemek és a felszerkezet geometriai viszonyait, kiemelve a mikrocölöp és a fejelemek méreteit. A tervrajzon fel kell tüntetni a jellemző talajmechanikai fúrásszelvényt, és fel kell írni az anyagjellemzőket, a határteherbírást, a mértékadó terhelést és adott esetben a szabadalomban részesített eljárás oltalmára vonatkozó szöveget. 4.3 A részletterveken fel kell tüntetni a mikrocölöpökre vonatkozó minden jellemző adatot, különös tekintettel: a) a cölöp névleges átmérőjét, b) a cölöp hosszát, a verési vagy fúrási munkaszint feltüntetésével, c) a cölöpcsúcs kialakítását, injektálását, az injektálási nyomás megoldásával, d) a mikrocölöp vasalását, betonacél kimutatás, e) a fejtömbhöz való kapcsolatát. 4.3 A tervdokumentáció egyéb munkarészei A mennyiségkimutatás és költségvetési, organizációs munkarészek elkészítése a felek (beruházó, tervező, kivitelező) megállapodásának függvénye. Elkészítésénél különös tekintettel kell lenni a névleges átmérő és a tényleges átmérő közötti várható különbségre, valamint injektálás esetében az injektálandó anyagmennyiségre. A TÁRGGYAL KAPCSOLATOS FONTOSABB SZABVÁNYOK, ELŐÍRÁSOK, IRÁNYELVEK Varratnélküli acélcsövek. Kereskedelmi minőségű csövek MSZ 9/1 Melegen hengerelt betonacél MSZ 339 Cementek. Portlandcementek, kohósalak-portlandcementek MSZ 470/ Megszilárdult beton vizsgálata (Sorozat) A beton minőségének ellenőrzése (Sorozat) MSZ 4715/1 MSZ 470/1

13 13 MI Alapozások tervezése. Tervezési előmunkálatok MSZ Cölöpalapozás MSZ Az építmények teherhordó szerkezete erőtani tervezésének általános előírásai MSZ KGST 384 Építmények teherhordó szerkezeteinek erőtani tervezése. Vasbeton szerkezetek MSZ 150/1 Habarcsok. Habarcsok fajtái és jelölésük MSZ 16000/1 Vizsgálati előírások MSZ 16000/ Habarcsok minősítő követelményei. Injektáló habarcsok Alapozások geotechnikai előkészítése Betonszerkezetek, tégla- és kőfalazatok korrózió elleni védelme Cölöpök vízszintes irányú próbaterhelésének irányelvei Cölöprácsszerkezetek tervezési és számítási irányelvei MSZ-04 54/6 MSZ ME MI MI

14 MI FÜGGELÉK Számítási példa az alábbi adatokkal jellemzett injektálás nélküli mikrocölöp teherbírására: a mikrocölöp betonjának határfeszültsége: σ bh = 1 kn/cm a mikrocölöp teljes hossza: l = 8,0 m a mikrocölöp átmérője: d = 1 cm a cölöp betonjának rugalmassági modulusa: E = 1100 kn/cm jelen esetben l = L = 0,8 m a talaj anyaga iszapos homokliszt, ágyazási tényezője: C = 0 N/cm belső súrlódási szöge: ϕ = 0 térfogatsűrűsége: ρ 1,83 t/m 3 a nehézségi gyorsulás: g 10 m/sec - 1. Méretezés kihajlásra ρ g = 18,3 kn/m 3 d 4 π 1 4 π I = = = 1018 cm A = d π 1 π = 4 4 = 113,1 cm a (4) képletből: k 4 = 4 CL 4 EIπ azaz: k = L π C EI = π =, < 3 tehát a (3) képlet alkalmazandó F kr megállapítására: F kr = k π EI L LC + = k π, π π = = N σ kr = F kr A = , = 171 N/cm alkalmazva a (6) képletet: σ kh = 15, σkr + σbh 15, σkr + σbh 1, σkr σbh = 7 7, , = 70 N / cm F H = σ kh A = ,1 = N = 79,4 kn

15 15 MI Méretezés a talaj teherbírása szempontjából σ v = l ρ g (1-sinϕ) = 96,3 kn/m f = σ v tg ϕ = 35,1 kn/m A k = d π L = 1 π 800 = cm F s = f A k = 35,1 3,016 = 105,9 kn F cs = r π l ρ g N t = 0,04 π 8,00 18,3 1,78 = 9,4 kn F H = v (F s + F CS ) = 0,63 (105,9 + 9,4) 7,6 kn Az 1. és. pontban kapott F H értékeket összehasonlítva az adódik, hogy a mikrocölöp határteherbírását a talajteherbírás határozza meg, azaz: F H = 7,6 kn Az N t teherbírási tényező minimális és maximális értékei szemcsés talajban Caquot-Kerisel szerint: ϕ min. N t max. N t 10,50 3, ,03 6,53 0 6,67 1, ,41 6, ,37 56, ,50 134, ,60 355, , ,00 A mikrocölöpök csoportos alkalmazása esetén a csoporthatást csak abban az esetben kell figyelembe venni, ha az egyes cölöpök egymás közötti távolsága ezt indokolja. Ennek eldöntése a tervező feladata a tömörítő-, illetve injektáló hatás, valamint a köztes talaj függvényében. IRODALOMJEGYZÉK Brandl, H.: Die Bemessung vertikal und horizontal belasteter Stabwande aus Pfahlen. Bautechnik 197/3. Brandl, H.: Die Tragfahigkeit mehrreihiger und gelöster Pfahlwande Strasse, Brücke, Tunnel, 1971/11. Burda, R.: Injektionspfahle und ihre Anwendung. Bautechnik 1976/6. Gouvent: Essais en France et a l'étranger sur le frottement latéral en fondation. Amélioration per injection. Traveaux 1973/11. Korányi L.: Stabilitási kérdések a mérnöki gyakorlatban. Budapest, Akadémiai Kiadó, Mascardi, C.: Timoshenko Gere: Mikropali di elevata capacitá portante. Rivista Italiana di Geotechnika 1968/4. Theory of Elastic Stability,. kiadás. New York, McGrow-Hill, Mikrocölöpök hazai alkalmazása. Kutatási jelentések I II III. 74/74/XXXI. Budapest, FTV Az alapozás kézikönyve. Műszaki Könyvkiadó, Budapest Mikrocölöpök teherbírás-számítása a presszióméteres mérés adatainak felhasználásával. FTV Tervezési Segédlet, szám. Külpontosan terhelt alaptestek állékonysági vizsgálata. TTI Tervező Segédlet M Budapest, ÉTKkiadvány.

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Épület alapozása síkalappal (1. rajz feladat) Minden építmény az önsúlyát és a rájutó terheléseket az altalajnak adja át, s állékonysága, valamint tartóssága attól függ, hogy sikerült-e az építmény és

Részletesebben

Cölöpalapozások - bemutató

Cölöpalapozások - bemutató 12. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. április Cölöpalapozások - bemutató Ennek a mérnöki kézikönyvnek célja, hogy bemutassa a GEO 5 cölöpalapozás számításra használható programjainak gyakorlati

Részletesebben

Cölöpcsoport elmozdulásai és méretezése

Cölöpcsoport elmozdulásai és méretezése 18. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. április Cölöpcsoport elmozdulásai és méretezése Program: Fájl: Cölöpcsoport Demo_manual_18.gsp A fejezet célja egy cölöpcsoport fejtömbjének elfordulásának,

Részletesebben

Központosan nyomott vasbeton oszlop méretezése:

Központosan nyomott vasbeton oszlop méretezése: Központosan nyomott vasbeton oszlop méretezése: Központosan nyomott oszlopok ellenőrzése: A beton által felvehető nyomóerő: N cd = A ctot f cd Az acélbetétek által felvehető nyomóerő: N sd = A s f yd -

Részletesebben

Cölöp függőleges teherbírásának és süllyedésének CPT alapú számítása

Cölöp függőleges teherbírásának és süllyedésének CPT alapú számítása 15. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2017. március Cölöp függőleges teherbírásának és süllyedésének CPT alapú számítása Program: Cölöp CPT Fájl: Demo_manual_15.gpn Ennek a mérnöki kézikönyvnek célja,

Részletesebben

BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. Dr. Móczár Balázs

BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. Dr. Móczár Balázs Dr. Móczár Balázs 1 Az előadás célja MSZ EN 1997 1 szabvány 6. fejezetében és egyes mellékleteiben leírt síkalapozással kapcsolatos előírások lényegesebb elemeinek, a szabvány elveinek bemutatása Az eddig

Részletesebben

PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK

PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK CÖLÖPÖK Típusválaszték: - Kúpos cölöp Max. 22 m Nagy teherbírás - Hengeres cölöp Max. 20 m - Cölöp és pillér egy szerkezetben - Egyedi tervezésű cölöpök - Minőségbiztosítás - Minden

Részletesebben

Mikrocölöp alapozás ellenőrzése

Mikrocölöp alapozás ellenőrzése 36. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2017. június Mikrocölöp alapozás ellenőrzése Program: Fájl: Cölöpcsoport Demo_manual_en_36.gsp Ennek a mérnöki kézikönyvnek a célja, egy mikrocölöp alapozás ellenőrzésének

Részletesebben

Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk be.

Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk be. 2. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. Február Szögtámfal tervezése Program: Szögtámfal File: Demo_manual_02.guz Feladat: Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 2010. szeptember X. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Geotechnikai Tanszék Alapozás Rajzfeladatok Hallgató Bálint részére Megtervezendő egy 30 m 18 m alapterületű épület síkalapozása és a

Részletesebben

Földstatikai feladatok megoldási módszerei

Földstatikai feladatok megoldási módszerei Földstatikai feladatok megoldási módszerei Földstatikai alapfeladatok Földnyomások számítása Általános állékonyság vizsgálata Alaptörés parciális terhelés alatt Süllyedésszámítások Komplex terhelési esetek

Részletesebben

Autópályahidak mélyalapozásának fejlődése Varsányi Tamás főmérnök. Visegrád, június 11.

Autópályahidak mélyalapozásának fejlődése Varsányi Tamás főmérnök. Visegrád, június 11. Autópályahidak mélyalapozásának fejlődése Varsányi Tamás főmérnök Az előadás tartalma Magyarország autópálya hálózata Cölöpözési technológiák az autópálya hidak alapozásának kivitelezésében: Franki cölöp

Részletesebben

Ebben a mérnöki kézikönyvben azt mutatjuk be, hogyan számoljuk egy síkalap süllyedését és elfordulását.

Ebben a mérnöki kézikönyvben azt mutatjuk be, hogyan számoljuk egy síkalap süllyedését és elfordulását. 10. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. Február Síkalap süllyedése Program: Fájl: Síkalap Demo_manual_10.gpa Ebben a mérnöki kézikönyvben azt mutatjuk be, hogyan számoljuk egy síkalap süllyedését

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1.2 Anyagminőségek 6. 2. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6.

TARTALOMJEGYZÉK. 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1.2 Anyagminőségek 6. 2. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6. statikai számítás Tsz.: 51.89/506 TARTALOMJEGYZÉK 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1. Anyagminőségek 6.. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6. 3. A VASBETON LEMEZ VIZSGÁLATA 7. 3.1 Terhek 7. 3. Igénybevételek

Részletesebben

STATIKAI SZÁMÍTÁS (KIVONAT) A TOP Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázat keretében a

STATIKAI SZÁMÍTÁS (KIVONAT) A TOP Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázat keretében a Kardos László okl. építőmérnök 4431 Nyíregyháza, Szivárvány u. 26. Tel: 20 340 8717 STATIKAI SZÁMÍTÁS (KIVONAT) A TOP-6.1.4.-15 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című

Részletesebben

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek 2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek Falazott szerkezetek: MSZ EN 1996 (Eurocode 6) 1-1. rész: Az épületekre vonatkozó általános szabályok. Falazott szerkezetek vasalással és vasalás nélkül 1-2. rész:

Részletesebben

Cölöpalapozási alapismeretek

Cölöpalapozási alapismeretek Cölöpalapozás Cölöpalapozási alapismeretek A cölöpök definiciója teherátadás a mélyebben levő talajrétegekre a cölöptalpon és a cölöppaláston függőleges méretére általában H 5 D jellemző a teherbíró réteg

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY SZÚRÓPONT

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY SZÚRÓPONT TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY Besenyszög, Jászladányi út 503/3 hrsz. SZÚRÓPONT tervezéséhez Nagykörű 2013 december 07. Horváth Ferenc okl. építőmérnök okl. geotechnikai szakmérnök

Részletesebben

Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan)

Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan) Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan) Szép János 2012.10.11. Vasbeton külpontos nyomása Az eső ágú σ-ε diagram miatt elvileg minden egyes esethez külön kell meghatározni a szélső szál összenyomódását.

Részletesebben

A= a keresztmetszeti felület cm 2 ɣ = biztonsági tényező

A= a keresztmetszeti felület cm 2 ɣ = biztonsági tényező Statika méretezés Húzás nyomás: Amennyiben a keresztmetszetre húzó-, vagy nyomóerő hat, akkor normálfeszültség (húzó-, vagy nyomó feszültség) keletkezik. Jele: σ. A feszültség: = ɣ Fajlagos alakváltozás:

Részletesebben

GYŐR ARÉNA, Győr-Kiskút liget, Tóth László utca 4. Hrsz.:5764/1. multifunkcionális csarnok kialakításának építési engedélyezési terve

GYŐR ARÉNA, Győr-Kiskút liget, Tóth László utca 4. Hrsz.:5764/1. multifunkcionális csarnok kialakításának építési engedélyezési terve GYŐR ARÉNA, Győr-Kiskút liget, Tóth László utca 4. Hrsz.:5764/1 multifunkcionális csarnok kialakításának építési engedélyezési terve STATIKAI SZÁMÍTÁSOK Tervezők: Róth Ernő, okl. építőmérnök TT-08-0105

Részletesebben

Szabványok, mûszaki elõírások

Szabványok, mûszaki elõírások NORM.DOK GEOTECHNIKA Szabványok, mûszaki elõírások MSZ 1228-15:1986 Építési tervek. Tereprendezés ábrázolása és jelölése MSZ 1397:1998 Lejtõs területek vízerózió elleni védelme Általános irányelvek MSZ

Részletesebben

SÍKALAPOK TERVEZÉSE. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

SÍKALAPOK TERVEZÉSE. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés SÍKALAPOK TERVEZÉSE SÍKALAPOK TERVEZÉSE síkalap mélyalap mélyített síkalap Síkalap, ha: - megfelelő teherbírású és vastagságú talajréteg van a felszín közelében; - a térszín közeli talajréteg teherbírása

Részletesebben

Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev.

Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev. Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev. Projekt Dátum : 8.0.05 Beállítások (bevitel az aktuális feladathoz) Anyagok és szabványok Beton szerkezetek : Acél szerkezetek : Acél keresztmetszet teherbírásának

Részletesebben

A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint

A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint Tartószerkezeti Eurocode-ok EN 1990 EC-0 A tartószerkezeti tervezés alapjai EN 1991 EC-1: A tartószerkezeteket érő hatások EN 1992 EC-2: Betonszerkezetek

Részletesebben

Alapozások (folytatás)

Alapozások (folytatás) Alapozások (folytatás) Horváth Tamás PhD építész, egyetemi tanársegéd Széchenyi István Egyetem, Győr Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék 1 Szerkezetváltozatok Sávalapok Helyszíni pontalapok Pontalapok

Részletesebben

Súlytámfal ellenőrzése

Súlytámfal ellenőrzése 3. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. Február Súlytámfal ellenőrzése Program: Súlytámfal Fájl: Demo_manual_03.gtz Ebben a fejezetben egy meglévő súlytámfal számítását mutatjuk be állandó és rendkívüli

Részletesebben

Erőtani számítás Szombathely Markusovszky utcai Gyöngyös-patak hídjának ellenőrzéséhez

Erőtani számítás Szombathely Markusovszky utcai Gyöngyös-patak hídjának ellenőrzéséhez Erőtani számítás Szombathely Markusovszky utcai Gyöngyös-patak hídjának ellenőrzéséhez Pécs, 2015. június . - 2 - Tartalomjegyzék 1. Felhasznált irodalom... 3 2. Feltételezések... 3 3. Anyagminőség...

Részletesebben

BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. Dr. Móczár Balázs

BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. Dr. Móczár Balázs Dr. Móczár Balázs 1 Az előadás célja MSZ EN 1997 1 szabvány 6. fejezetében és egyes mellékleteiben leírt síkalapozással kapcsolatos előírások lényegesebb elemeinek, a szabvány elveinek bemutatása Az eddig

Részletesebben

MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE

MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE Munkagödör tervezése Bevezetés Munkagödör méretezése Plaxis programmal Munkagödör méretezése Geo 5 programmal MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE Bevezetés Wolf Ákos BEVEZETÉS Napjaink mélyépítési

Részletesebben

Vasbeton tartók méretezése hajlításra

Vasbeton tartók méretezése hajlításra Vasbeton tartók méretezése hajlításra Képlékenység-tani méretezés: A vasbeton keresztmetszet teherbírásának számításánál a III. feszültségi állapotot vesszük alapul, amelyre az jellemző, hogy a hajlításból

Részletesebben

Dr. Móczár Balázs. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Dr. Móczár Balázs. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Dr. Móczár Balázs 1 A z e l ő a d á s c é l j a MSZ EN 1997-1 szabvány 6. fejezetében és egyes mellékleteiben leírt síkalapozással kapcsolatos előírások lényegesebb elemeinek, a szabvány elveinek bemutatása

Részletesebben

Pápa, Belső-Várkert 6406 hrsz. Kávézó építési engedélyezési terve. Tartószerkezeti műszaki leírás ÉPÍTTETŐ:

Pápa, Belső-Várkert 6406 hrsz. Kávézó építési engedélyezési terve. Tartószerkezeti műszaki leírás ÉPÍTTETŐ: Pápa, Belső-Várkert 6406 hrsz. Kávézó építési engedélyezési terve Tartószerkezeti műszaki leírás ÉPÍTTETŐ: 8500 Pápa Fő utca 5. TERVEZŐK: TÁJ- ÉS KERTÉPÍTÉSZET, ZÖLDFELÜLETEK Pagony Táj- és Kertépítész

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Vasalt falak: 4. Vasalt falazott szerkezetek méretezési mószerei Vasalt falak 1. Vasalás fekvőhézagban vagy falazott üregben horonyban, falazóelem lyukban. 1 2 1 Vasalt falak: Vasalás fekvőhézagban vagy

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS ÉS TANÁCSADÁS. Kunfehértó, Rákóczi u. 13. sz.-ú telken épülő piactér tervezéséhez 2017.

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS ÉS TANÁCSADÁS. Kunfehértó, Rákóczi u. 13. sz.-ú telken épülő piactér tervezéséhez 2017. TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS ÉS TANÁCSADÁS Kunfehértó, Rákóczi u. 13. sz.-ú telken épülő piactér tervezéséhez 2017. 1 I. Tervezési, kiindulási adatok A talajvizsgálati jelentés a Fehértó Non-profit Kft. megbízásából

Részletesebben

M0 autópálya szélesítése az Anna-hegyi csúszás WOLF ÁKOS

M0 autópálya szélesítése az Anna-hegyi csúszás WOLF ÁKOS 1 M0 autópálya szélesítése az Anna-hegyi csúszás térségében WOLF ÁKOS 2 HELYSZÍN HELYSZÍN 3 TÖRÖKBÁLINT ANNA-HEGYI PIHENŐ ÉRD DIÓSD ELŐZMÉNY, KORÁBBI CSÚSZÁS 4 1993. október 5. ELŐZMÉNY, KORÁBBI CSÚSZÁS

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_02 Vasbetonszerkezetek

TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_02 Vasbetonszerkezetek Széchenyi István Egyetem Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszék TARTÓSZERKEZETEK II. NGB_se004_0 Vasbetonszerkezetek Monolit vasbetonvázas épület födémlemezének tervezése című házi feladat részletes

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ

TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ ÉPÍTÉS TÁRGYA: RADÓ KÚRIA FELÚJÍTÁSA ÉPÍTÉSI HELY: RÉPCELAK, BARTÓK B. U. 51. HRSZ: 300 ÉPÍTTETŐ: TERVEZŐ: RÉPCELAK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA RÉPCELAK, BARTÓK B. U.

Részletesebben

AZ M0 DÉLI SZEKTOR BŐVÍTÉSÉNEK SPECIÁLIS MÉLYALAPOZÁSI MUNKÁI

AZ M0 DÉLI SZEKTOR BŐVÍTÉSÉNEK SPECIÁLIS MÉLYALAPOZÁSI MUNKÁI AZ M0 DÉLI SZEKTOR BŐVÍTÉSÉNEK SPECIÁLIS MÉLYALAPOZÁSI MUNKÁI Varsányi Tamás főmérnök / HBM Kft. BEVEZETÉS A meglévő M0 körgyűrű 2x2 szűk forgalmi sávról 2x3+leálló sávra bővül az 51 sz. főút és az M6

Részletesebben

Forrás: www.ischebeck.de

Forrás: www.ischebeck.de Az Ischebeck TITAN fúrt-injektált talajhorgony alkalmazása a DIN EN 14199: 2005. / SPECIÁLIS GEOTECHNIKAI MUNKÁK KIVITELEZÉSE. MIKROCÖLÖPÖK./ szabvány alapján KÉSZÍTETTE: SYCONS KFT. 2094, NAGYKOVÁCSI,

Részletesebben

Talajmechanika. Aradi László

Talajmechanika. Aradi László Talajmechanika Aradi László 1 Tartalom Szemcsealak, szemcsenagyság A talajok szemeloszlás-vizsgálata Természetes víztartalom Plasztikus vizsgálatok Konzisztencia határok Plasztikus- és konzisztenciaindex

Részletesebben

KÓNIKUS CÖLÖPÖK ALKALMAZÁSÁNAK IRÁNYELVEI

KÓNIKUS CÖLÖPÖK ALKALMAZÁSÁNAK IRÁNYELVEI ÉPÍTÉSÜGYI ÁGAZATI MŰSZAKI IRÁNYELV ÉSZKMI 146 75 KÓNIKUS CÖLÖPÖK ALKALMAZÁSÁNAK IRÁNYELVEI ÉPÍTÉSÜGYI TÁJÉKOZATÁSI KÖZPONT BUDAPEST, 1975 Kidolgozta SZABÓ GYULA Közreműködött PÁLFY IMRE DR. PAYER IMRE

Részletesebben

A kivitelezés geodéziai munkái II. Magasépítés

A kivitelezés geodéziai munkái II. Magasépítés A kivitelezés geodéziai munkái II. Magasépítés Építésirányítási feladatok Kitűzési terv: a tervezési térkép másolatán Az elkészítése a tervező felelőssége Nehézségek: Gyakorlatban a geodéta bogarássza

Részletesebben

Alagútfalazat véges elemes vizsgálata

Alagútfalazat véges elemes vizsgálata Magyar Alagútépítő Egyesület BME Geotechnikai Tanszéke Alagútfalazat véges elemes vizsgálata Czap Zoltán mestertanár BME Geotechnikai Tanszék Programok alagutak méretezéséhez 1 UDEC 2D program, diszkrét

Részletesebben

Cölöpalapozási alapismeretek

Cölöpalapozási alapismeretek Cölöpalapozás Cölöpalapozási alapismeretek A cölöpök definiciója teherátadás a mélyebben levő talajrétegekre a cölöpcsúcson és a cölöpköpenyen függőleges méretére általában H 5.D jellemző a teherbíró réteg

Részletesebben

Egyedi cölöp függőleges teherbírásának számítása

Egyedi cölöp függőleges teherbírásának számítása 13. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2013. árilis Egyedi cölö függőleges teherbírásának számítása Program: Fájl: Cölö Demo_manual_13.gi Ennek a mérnöki kézikönyvnek a célja, egy egyedi cölö függőleges

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI TERVEZŐ, SZAKÉRTŐ: 1. A tartószerkezeti tervezés kiindulási adatai

TARTÓSZERKEZETI TERVEZŐ, SZAKÉRTŐ: 1. A tartószerkezeti tervezés kiindulási adatai TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ a Újtikos, Széchenyi tér 12-14. sz. ( Hrsz.: 135/1 ) alatt lévő rendelő átalakításának, bővítésének építéséhez TARTÓSZERKEZETI TERVEZŐ, SZAKÉRTŐ: Soós Ferenc okl.

Részletesebben

SZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS + STATIKAI SZÁMÍTÁS

SZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS + STATIKAI SZÁMÍTÁS 454 Iváncsa, Arany János utca Hrsz: 16/8 Iváncsa Faluház felújítás 454 Iváncsa, Arany János utca Hrsz.: 16/8 Építtető: Iváncsa Község Önkormányzata Iváncsa, Fő utca 61/b. Fedélszék ellenőrző számítása

Részletesebben

Geometriai adatok. réteghatárok magassági helyzete földkiemelési szintek geotechnikai szerkezet méretei

Geometriai adatok. réteghatárok magassági helyzete földkiemelési szintek geotechnikai szerkezet méretei 24. terepmagasság térszín hajlása vízszintek Geometriai adatok réteghatárok magassági helyzete földkiemelési szintek geotechnikai szerkezet méretei a d =a nom + a a: az egyes konkrét szerkezetekre vonatkozó

Részletesebben

Rugalmasan ágyazott gerenda. Szép János

Rugalmasan ágyazott gerenda. Szép János Rugalmasan ágyazott gerenda vizsgálata AXIS VM programmal Szép János 2013.10.14. LEMEZALAP TERVEZÉS 1. Bevezetés 2. Lemezalap tervezés 3. AXIS Program ismertetés 4. Példa LEMEZALAPOZÁS Alkalmazás módjai

Részletesebben

FAUR KRISZTINA BEÁTA, SZAbÓ IMRE, GEOTECHNIkA

FAUR KRISZTINA BEÁTA, SZAbÓ IMRE, GEOTECHNIkA FAUR KRISZTINA BEÁTA, SZAbÓ IMRE, GEOTECHNIkA 5 V. AZ ALAPTESTEk ÁLLÉkONYSÁgÁNAk A vizsgálata 1. TALAJTÖRÉSSEL, felúszással, ELCSÚSZÁSSAL, felbillenéssel SZEMbENI biztonság Az épületek, létesítmények állékonyságának

Részletesebben

Szádfal szerkezet tervezés Adatbev.

Szádfal szerkezet tervezés Adatbev. Szádfal szerkezet tervezés Adatbev. Projekt Dátum : 0..005 Beállítások (bevitel az aktuális feladathoz) Nyomás számítás Aktív földnyomás számítás : Passzív földnyomás számítás : Földrengés számítás : Ellenőrzési

Részletesebben

Függőleges és vízszintes vasalás hatása a téglafalazat nyírási ellenállására

Függőleges és vízszintes vasalás hatása a téglafalazat nyírási ellenállására Függőleges és vízszintes vasalás hatása a téglafalazat nyírási ellenállására FÓDI ANITA Témavezető: Dr. Bódi István Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki kar Hidak és Szerkezetek

Részletesebben

PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ Négyzet keresztmetsz etű cölöp Típusválaszték Előregyártott cölöpök előnyei Teherbírási adatok Geometriai méretek Minőség Emelés, tárolás, szállítás Társaságunk

Részletesebben

A STATIKUS ÉS GEOTECHNIKUS MÉRNÖKÖK EGYMÁSRA UTALTSÁGA EGY SZEGEDI PÉLDÁN KERESZTÜL. Wolf Ákos

A STATIKUS ÉS GEOTECHNIKUS MÉRNÖKÖK EGYMÁSRA UTALTSÁGA EGY SZEGEDI PÉLDÁN KERESZTÜL. Wolf Ákos A STATIKUS ÉS GEOTECHNIKUS MÉRNÖKÖK EGYMÁSRA UTALTSÁGA EGY SZEGEDI PÉLDÁN KERESZTÜL Wolf Ákos Bevezetés 2 Miért fontos a geotechnikus és statikus mérnök együttm ködése? Milyen esetben kap nagy hangsúlyt

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 6.2. fejezet 483 FEJEZET BEVEZETŐ 6.2. fejezet: Síkalapozás (vb. lemezalapozás) Az irodaház szerkezete, geometriája, a helyszín és a geotechnikai adottságok is megegyeznek az előző (6.1-es) fejezetben

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS ÉS STATIKAI SZAKVÉLEMÉNY ÉPÍTÉSI ENGEDÉLYEZÉSI TERVÉHEZ

TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS ÉS STATIKAI SZAKVÉLEMÉNY ÉPÍTÉSI ENGEDÉLYEZÉSI TERVÉHEZ TARTÓSZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS ÉS STATIKAI SZAKVÉLEMÉNY BÓLYI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 7754 Bóly, Rákóczi u. 3. BERUHÁZÁSÁBAN 83 FÉRŐHELYES MUNKÁSSZÁLLÁS LÉTESÍTÉSE (a "Munkásszállások kialakítása" elnevezésű

Részletesebben

TENDER TERVTŐL AZ ALAPOZÁS MEGÉPÍTÉSÉIG Előadó: Illy István Főmérnök. Győr, november 24.

TENDER TERVTŐL AZ ALAPOZÁS MEGÉPÍTÉSÉIG Előadó: Illy István Főmérnök. Győr, november 24. TENDER TERVTŐL AZ ALAPOZÁS MEGÉPÍTÉSÉIG Előadó: Illy István Főmérnök Nyíregyháza, LEGO zöldmezős beruházás LEGO - Az Építtető 2011 The LEGO Group 1932-1950 Fa játékok 1958 - A LEGO KOCKA piacra kerül A

Részletesebben

Boltozott vasúti hidak élettartamának meghosszabbítása Rail System típusú vasbeton teherelosztó szerkezet

Boltozott vasúti hidak élettartamának meghosszabbítása Rail System típusú vasbeton teherelosztó szerkezet Hatvani Jenő Boltozott vasúti hidak élettartamának meghosszabbítása Rail System típusú vasbeton teherelosztó szerkezet Fejér Megyei Mérnöki Kamara 2018. november 09. Az előadás témái Bemutatom a tégla-

Részletesebben

TALAJFELTÁRÁS ÉS CÖLÖPÖK MÉRETEZÉSE STATIKUS SZONDÁVAL

TALAJFELTÁRÁS ÉS CÖLÖPÖK MÉRETEZÉSE STATIKUS SZONDÁVAL ÉPÍTÉSÜGYI SZABVÁNYOSÍTÁSI KÖZPONT MÛSZAKI IRÁNYELV MI 04.148 78 TALAJFELTÁRÁS ÉS CÖLÖPÖK MÉRETEZÉSE STATIKUS SZONDÁVAL ÉPÍTÉSÜGYI TÁJÉKOZATÁSI KÖZPONT BUDAPEST, 1979 Készült az ÉVM Mûszaki Fejlesztési

Részletesebben

Rézsűstabilizáció megtámasztó cölöpökkel

Rézsűstabilizáció megtámasztó cölöpökkel 19. számú Mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. október Rézsűstabilizáció megtámasztó cölöpökkel Program: Rézsűállékonyság, Megtámasztó cölöp Fájl: Demo_manual_19.gst Bevezetés A megtámasztó cölöpöket nagyméretű

Részletesebben

Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint

Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint Dr. Horváth László egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszék Tartalom Mire ad választ az Eurocode?

Részletesebben

Tervezés alatt az M6 autópálya déli szakasza

Tervezés alatt az M6 autópálya déli szakasza Tervezés alatt az M6 autópálya déli szakasza Sánta László Schell Péter Geotechnikai 2004 Ráckeve október 26. Gyorsforgalmi úthálózat fejlesztési program Katowice Balti Helsinki V/C. jelű folyosó része

Részletesebben

IRÁNYELVEK TÖMBALAPOK FÜGGÔLEGES ERÔRE ÉS NYOMATÉKRA VALÓ MÉRETEZÉSÉRE

IRÁNYELVEK TÖMBALAPOK FÜGGÔLEGES ERÔRE ÉS NYOMATÉKRA VALÓ MÉRETEZÉSÉRE ÉPÍTÉSÜGYI ÁGAZATI MÛSZAKI IRÁNYELV MI 04.189 81 IRÁNYELVEK TÖMBALAPOK FÜGGÔLEGES ERÔRE ÉS NYOMATÉKRA VALÓ MÉRETEZÉSÉRE ÉPÍTÉSÜGYI TÁJÉKOZATÁSI KÖZPONT BUDAPEST, 1981 Készült az Épításügyi és Városfejlesztési

Részletesebben

Határfeszültségek alapanyag: σ H = 200 N/mm 2, σ ph = 350 N/mm 2 ; szegecs: τ H = 160 N/mm 2, σ ph = 350 N/mm 2. Egy szegecs teherbírása:

Határfeszültségek alapanyag: σ H = 200 N/mm 2, σ ph = 350 N/mm 2 ; szegecs: τ H = 160 N/mm 2, σ ph = 350 N/mm 2. Egy szegecs teherbírása: ervezze meg az L10.10.1-es szögacélpár eltolt illesztését L100.100.1-es hevederekkel és Ø1 mm-es szegecsekkel. nyagminőség: 8, szegecs: SZ. atárfeszültségek alapanyag: 00 /mm, p 50 /mm szegecs: τ 160 /mm,

Részletesebben

STATIKAI TERVDOKUMENTÁCIÓ. Bencs Villa átalakítás és felújítás. Nyíregyháza, Sóstói út 54.

STATIKAI TERVDOKUMENTÁCIÓ. Bencs Villa átalakítás és felújítás. Nyíregyháza, Sóstói út 54. K21 Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató KFT 4431 Nyíregyháza, Szivárvány u. 26. Tel: 20 340 8717 STATIKAI TERVDOKUMENTÁCIÓ Bencs Villa átalakítás és felújítás (Építtető: Nyíregyháza MJV Önkormányzata,

Részletesebben

Tartószerkezetek modellezése

Tartószerkezetek modellezése Tartószerkezetek modellezése 16.,18. elıadás Repedések falazott falakban 1 Tartalom A falazott szerkezetek méretezési módja A falazat viselkedése, repedései Repedések falazott szerkezetekben Falazatok

Részletesebben

K - K. 6. fejezet: Vasbeton gerenda vizsgálata Határnyomatéki ábra előállítása, vaselhagyás tervezése. A határnyíróerő ábra előállítása.

K - K. 6. fejezet: Vasbeton gerenda vizsgálata Határnyomatéki ábra előállítása, vaselhagyás tervezése. A határnyíróerő ábra előállítása. 6. fejezet: Vasbeton gerenda vizsgálata 6.1. Határnyomatéki ábra előállítása, vaselhagyás tervezése. A határnyíróerő ábra előállítása. pd=15 kn/m K - K 6φ5 K Anyagok : φ V [kn] VSd.red VSd 6φ16 Beton:

Részletesebben

A BP. XIV. ker., KOLOSVÁRY út 48. sz. ALATT (hrsz. 1956/23) ÉPÜLŐ RAKTÁRÉPÜLET FÖDÉMSZERKEZETÉNEK STATIKAI SZÁMÍTÁSA

A BP. XIV. ker., KOLOSVÁRY út 48. sz. ALATT (hrsz. 1956/23) ÉPÜLŐ RAKTÁRÉPÜLET FÖDÉMSZERKEZETÉNEK STATIKAI SZÁMÍTÁSA A BP. XIV. ker., KOLOSVÁRY út 48. sz. ALATT (hrsz. 1956/23) ÉPÜLŐ RAKTÁRÉPÜLET FÖDÉMSZERKEZETÉNEK STATIKAI SZÁMÍTÁSA A FÖDÉMSZERKEZET: helyszíni vasbeton gerendákkal alátámasztott PK pallók. STATIKAI VÁZ:

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 582 04 Mélyépítő technikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

Segédlet: Kihajlás. Készítette: Dr. Kossa Attila BME, Műszaki Mechanikai Tanszék május 15.

Segédlet: Kihajlás. Készítette: Dr. Kossa Attila BME, Műszaki Mechanikai Tanszék május 15. Segédlet: Kihajlás Készítette: Dr. Kossa ttila (kossa@mm.bme.hu) BME, Műszaki Mechanikai Tanszék 2012. május 15. Jelen segédlet célja tömören összefoglalni a hosszú nyomott rudak kihajlásra történő ellenőrzését.

Részletesebben

MUNKAGÖDÖR TER VEZÉSE TER Bevezetés

MUNKAGÖDÖR TER VEZÉSE TER Bevezetés MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE Munkagödör tervezése Bevezetés Munkagödör méretezése é Plaxis programmal Munkagödör méretezése é Geo 5 programmal MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE Bevezetés BEVEZETÉS Napjaink mélyépítési feladatainak

Részletesebben

- Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági

- Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági 1. - Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági vizsgálatát. - Jellemezze a vasbeton három feszültségi

Részletesebben

Korai vasbeton építmények tartószerkezeti biztonságának megítélése

Korai vasbeton építmények tartószerkezeti biztonságának megítélése Korai vasbeton építmények tartószerkezeti biztonságának megítélése Dr. Orbán Zoltán, Dormány András, Juhász Tamás Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Építőmérnök Tanszék A megbízhatóság értelmezése

Részletesebben

TARTÓ(SZERKEZETE)K. 8. Tartószerkezetek tervezésének különleges kérdései (állékonyság, dilatáció, merevítés) TERVEZÉSE II.

TARTÓ(SZERKEZETE)K. 8. Tartószerkezetek tervezésének különleges kérdései (állékonyság, dilatáció, merevítés) TERVEZÉSE II. TARTÓ(SZERKEZETE)K TERVEZÉSE II. 8. Tartószerkezetek tervezésének különleges kérdései (állékonyság, dilatáció, merevítés) Dr. Szép János Egyetemi docens 2018. 10. 15. Az előadás tartalma Szerkezetek teherbírásának

Részletesebben

A.2. Acélszerkezetek határállapotai

A.2. Acélszerkezetek határállapotai A.. Acélszerkezetek határállapotai A... A teherbírási határállapotok első osztálya: a szilárdsági határállapotok A szilárdsági határállapotok (melyek között a fáradt és rideg törést e helyütt nem tárgyaljuk)

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1736/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: FUGRO Consult Kft Geotechnikai Vizsgálólaboratórium 1115 Budapest, Kelenföldi

Részletesebben

A talajok összenyomódásának vizsgálata

A talajok összenyomódásának vizsgálata A talajok összenyomódásának vizsgálata Amit már tudni kellene Összenyomódás Konszolidáció Normálisan konszolidált talaj Túlkonszolidált talaj Túlkonszolidáltsági arányszám,ocr Konszolidáció az az időben

Részletesebben

TERVEZŐI NYILATKOZAT. Budapest és Pest Megyei Mérnök kamara: T (tartószerkezeti tervező)

TERVEZŐI NYILATKOZAT. Budapest és Pest Megyei Mérnök kamara: T (tartószerkezeti tervező) TERVEZŐI NYILATKOZAT 1 Építtető: Balatonboglár Városi Önkormányzat 8630 Balatonboglár, Erzsébet u.11. Építés helye: 8630 Balatonboglár, Attila u. Hrsz 423 Tervezett szerkezet: Ravatalozó épület Vezető

Részletesebben

Használhatósági határállapotok. Alakváltozások ellenőrzése

Használhatósági határállapotok. Alakváltozások ellenőrzése 1.GYAKORLAT Használhatósági határállapotok A használhatósági határállapotokhoz tartozó teherkombinációk: Karakterisztikus (repedésmentesség igazolása) Gyakori (feszített szerkezetek repedés korlátozása)

Részletesebben

GEOTECHNIKA III. (LGB-SE005-3) TÁMFALAK

GEOTECHNIKA III. (LGB-SE005-3) TÁMFALAK GEOTECHNIKA III. (LGB-SE005-3) TÁMFALAK Bevezetés 2 Miért létesítünk támszerkezeteket? földtömeg és felszíni teher megtámasztása teherviselési típusok támfalak: szerkezet és/vagy kapcsolt talaj súlya (súlytámfal,

Részletesebben

dr. Szepesházi Róbert Az Eurocode-ok végleges bevezetése elé

dr. Szepesházi Róbert Az Eurocode-ok végleges bevezetése elé www.sze.hu/~szepesr Geotechnika 2009 áckeve dr. Szepesházi óbert Széchenyi István Egyetem, Gyır Az Eurocode-ok végleges bevezetése elé A geotechnikai tevékenység változása a tervezési folyamatban Geotechnikai

Részletesebben

Mérnökgeológia. 3. előadás. Szepesházi Róbert

Mérnökgeológia. 3. előadás. Szepesházi Róbert Mérnökgeológia 3. előadás Szepesházi Róbert 1 Geológia irodalomkutatás (desk study) Topográfiai térképek Geológiai térképek Geotechnikai térképek Geológiai, földrajzi leírások Felszínrendezési tervek Meglévő

Részletesebben

Építészeti tartószerkezetek II.

Építészeti tartószerkezetek II. Építészeti tartószerkezetek II. Vasbeton szerkezetek Dr. Szép János Egyetemi docens 2019. 05. 03. Vasbeton szerkezetek I. rész o Előadás: Vasbeton lemezek o Gyakorlat: Súlyelemzés, modellfelvétel (AxisVM)

Részletesebben

Használható segédeszköz: - szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológép; - körző; - vonalzók.

Használható segédeszköz: - szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas számológép; - körző; - vonalzók. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 582 03 Magasépítő technikus

Részletesebben

A mélyépítési munkák elıkészítése

A mélyépítési munkák elıkészítése A mélyépítési munkák elıkészítése A geotechnikai elıkészítı tevékenység tartalma, rendje A geotechnikai tevékenység alapelve A geotechnikában az altalaj állapotának ismerete az elvégzett geotechnikai vizsgálatok

Részletesebben

Excel. Feladatok 2015.02.13. Geotechnikai numerikus módszerek 2015

Excel. Feladatok 2015.02.13. Geotechnikai numerikus módszerek 2015 05.0.3. Ecel Geotechniki numerikus módszerek 05 Feldtok Szögtámfl ellenőrzése A Ferde, terhelt térszín, szemcsés háttöltés, elcsúszás, nyomtéki ábr Sávlp süllyedésszámítás B Két tljréteg, krkterisztikus

Részletesebben

GEOTECHNIKA I. LGB-SE TALAJOK SZILÁRDSÁGI JELLEMZŐI

GEOTECHNIKA I. LGB-SE TALAJOK SZILÁRDSÁGI JELLEMZŐI GEOTECHNIKA I. LGB-SE005-01 TALAJOK SZILÁRDSÁGI JELLEMZŐI Wolf Ákos Mechanikai állapotjellemzők és egyenletek 2 X A X 3 normál- és 3 nyírófeszültség a hasáb oldalain Y A x y z xy yz zx Z A Y Z ZX YZ A

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. az MSZ EN 1998-5 (EC8-5) szerinti földrengésre történő alapozás tervezéshez. Összeállította: Dr. Dulácska Endre

TÁJÉKOZTATÓ. az MSZ EN 1998-5 (EC8-5) szerinti földrengésre történő alapozás tervezéshez. Összeállította: Dr. Dulácska Endre Magyar Mérnöki Kamara Tartószerkezeti Tagozat TÁJÉKOZTATÓ az MSZ EN 1998-5 (EC8-5) szerinti földrengésre történő alapozás tervezéshez Összeállította: Dr. Dulácska Endre A tájékoztatót a MMK-TT következő

Részletesebben

Munkatérhatárolás szerkezetei. programmal. Munkagödör méretezés Geo 5

Munkatérhatárolás szerkezetei. programmal. Munkagödör méretezés Geo 5 MUNKAGÖDÖR TERVEZÉSE Munkagödör tervezése 2 Munkatérhatárolás szerkezetei Munkagödör méretezés Plaxis programmal Munkagödör méretezés Geo 5 Munkagödör méretezés Geo 5 programmal Tartalom 3 Alapadatok Geometria

Részletesebben

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK 2040 Budaörs, 1 www.viaconhungary.hu 1. BEÉPÍTÉSSEL KAPCSOLATOS KÖVETELMÉNYEK: A beépítés betartandó fő fázisai: - kitűzés - ágyazat- készítés -

Részletesebben

NSZ/NT beton és hídépítési alkalmazása

NSZ/NT beton és hídépítési alkalmazása NSZ/NT beton és hídépítési alkalmazása Farkas Gy.-Huszár Zs.-Kovács T.-Szalai K. R forgalmi terhelésű utak - megnövekedett forgalmi terhelés - fokozott tartóssági igény - fenntartási idő és költségek csökkentése

Részletesebben

ALAPOZÁSOK TERVEZÉSE. A cölöpalapozás tervezési elõírásai

ALAPOZÁSOK TERVEZÉSE. A cölöpalapozás tervezési elõírásai Magyar Népköztársaság Országos Szabvány ALAPOZÁSOK TERVEZÉSE A cölöpalapozás tervezési elõírásai MSZ 15005/1 1989 Az MSZ 15005 1964 helyett G 31 624.154 Design of foundations. Design requirements of pile

Részletesebben

IRÁNYELVEK ELÔREGYÁRTOTT CÖLÖPRÁCS ALKALMAZÁSÁRA ALAGÚTZSALUS ÉPÜLETEKNÉL

IRÁNYELVEK ELÔREGYÁRTOTT CÖLÖPRÁCS ALKALMAZÁSÁRA ALAGÚTZSALUS ÉPÜLETEKNÉL ÉPÍTÉSÜGYI ÁGAZATI MÛSZAKI IRÁNYELV MI 04.199 82 IRÁNYELVEK ELÔREGYÁRTOTT CÖLÖPRÁCS ALKALMAZÁSÁRA ALAGÚTZSALUS ÉPÜLETEKNÉL ÉPÍTÉSÜGYI TÁJÉKOZATÁSI KÖZPONT BUDAPEST, 1982 Készült az ÉVM Mûszaki Fejlesztési

Részletesebben

KRITIKUS KÉRDÉS: ACÉL ELEMEK

KRITIKUS KÉRDÉS: ACÉL ELEMEK KRITIKUS KÉRDÉS: ACÉL ELEMEK KRITIKUS HŐMÉRSÉKLETE Dr. Horváth László egyetem docens Acélszerkezetek tűzvédelmi tervezése workshop, 2018. 11.09 TARTALOM Acél elemek tönkremeneteli folyamata tűzhatás alatt

Részletesebben