Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download ""

Átírás

1

2

3

4 Felépítettünk egy modellt, amely dinamikus, megfelel a Lucas kritikának képes reprodukálni bizonyos makro aggregátumok alakulásában megfigyelhető szabályszerűségeket (üzleti ciklus, a fogyasztás simítottab pályán mozog ). Technikailag pedig minden programozási elemet tudunk ahhoz, hogy az ilyen típusú modellel számításokat is tudjunk végezni (változók, for end ciklus, beépített függvény, függvény, ábrák)..

5 Felépítettünk egy modellt, amely dinamikus, megfelel a Lucas kritikának képes reprodukálni bizonyos makro aggregátumok alakulásában megfigyelhető szabályszerűségeket (üzleti ciklus, a fogyasztás simítottab pályán mozog ). Technikailag pedig minden programozási elemet tudunk ahhoz, hogy az ilyen típusú modellel számításokat is tudjunk végezni (változók, for end ciklus, beépített függvény, függvény, ábrák)..

6 Felépítettünk egy modellt, amely dinamikus, megfelel a Lucas kritikának képes reprodukálni bizonyos makro aggregátumok alakulásában megfigyelhető szabályszerűségeket (üzleti ciklus, a fogyasztás simítottab pályán mozog ). Technikailag pedig minden programozási elemet tudunk ahhoz, hogy az ilyen típusú modellel számításokat is tudjunk végezni (változók, for end ciklus, beépített függvény, függvény, ábrák)..

7 Felépítettünk egy modellt, amely dinamikus, megfelel a Lucas kritikának képes reprodukálni bizonyos makro aggregátumok alakulásában megfigyelhető szabályszerűségeket (üzleti ciklus, a fogyasztás simítottab pályán mozog ). Technikailag pedig minden programozási elemet tudunk ahhoz, hogy az ilyen típusú modellel számításokat is tudjunk végezni (változók, for end ciklus, beépített függvény, függvény, ábrák)..

8 Felépítettünk egy modellt, amely dinamikus, megfelel a Lucas kritikának képes reprodukálni bizonyos makro aggregátumok alakulásában megfigyelhető szabályszerűségeket (üzleti ciklus, a fogyasztás simítottab pályán mozog ). Technikailag pedig minden programozási elemet tudunk ahhoz, hogy az ilyen típusú modellel számításokat is tudjunk végezni (változók, for end ciklus, beépített függvény, függvény, ábrák)..

9 Használni szeretnénk a modellt. Gazdaságpolitikai beavatkozások hatása, gazdasági események magyarázata. Optimális gazdaságpolitikai beavatkozás.

10 Használni szeretnénk a modellt. Gazdaságpolitikai beavatkozások hatása, gazdasági események magyarázata. Optimális gazdaságpolitikai beavatkozás.

11 Használni szeretnénk a modellt. Gazdaságpolitikai beavatkozások hatása, gazdasági események magyarázata. Optimális gazdaságpolitikai beavatkozás.

12 Kormányzati kiadás, amelyet egyösszegű adókból finanszíroznak. Fogalmak: kormányzati kiadás, adó, adósság, költségvetés elsődleges egyenlege, költségvetés másodlagos egyenlege, fenntartható költségvetés. Eredmények Kiadási multiplikátor nagyon kicsi. Van különbség az ideiglenes kormányzati kiadás változás és a tartós kormányzati kiadás változás beruházásra gyakorolt hatása között.

13 Kormányzati kiadás, amelyet egyösszegű adókból finanszíroznak. Fogalmak: kormányzati kiadás, adó, adósság, költségvetés elsődleges egyenlege, költségvetés másodlagos egyenlege, fenntartható költségvetés. Eredmények Kiadási multiplikátor nagyon kicsi. Van különbség az ideiglenes kormányzati kiadás változás és a tartós kormányzati kiadás változás beruházásra gyakorolt hatása között.

14 Kormányzati kiadás, amelyet egyösszegű adókból finanszíroznak. Fogalmak: kormányzati kiadás, adó, adósság, költségvetés elsődleges egyenlege, költségvetés másodlagos egyenlege, fenntartható költségvetés. Eredmények Kiadási multiplikátor nagyon kicsi. Van különbség az ideiglenes kormányzati kiadás változás és a tartós kormányzati kiadás változás beruházásra gyakorolt hatása között.

15 Kormányzati kiadás, amelyet egyösszegű adókból finanszíroznak. Fogalmak: kormányzati kiadás, adó, adósság, költségvetés elsődleges egyenlege, költségvetés másodlagos egyenlege, fenntartható költségvetés. Eredmények Kiadási multiplikátor nagyon kicsi. Van különbség az ideiglenes kormányzati kiadás változás és a tartós kormányzati kiadás változás beruházásra gyakorolt hatása között.

16

17 τ jelöli az adókulcsot. Kivethetjük munkajövedelemre, tőkejövedelemre és a fogyasztási kiadásokra is. Megváltozik a fogyasztó költségvetési korlátja. HELYETTESÍTÉSI hatás (egyösszegű adónál csak jövedelmi hatás volt).

18 τ jelöli az adókulcsot. Kivethetjük munkajövedelemre, tőkejövedelemre és a fogyasztási kiadásokra is. Megváltozik a fogyasztó költségvetési korlátja. HELYETTESÍTÉSI hatás (egyösszegű adónál csak jövedelmi hatás volt).

19 τ jelöli az adókulcsot. Kivethetjük munkajövedelemre, tőkejövedelemre és a fogyasztási kiadásokra is. Megváltozik a fogyasztó költségvetési korlátja. HELYETTESÍTÉSI hatás (egyösszegű adónál csak jövedelmi hatás volt).

20 τ jelöli az adókulcsot. Kivethetjük munkajövedelemre, tőkejövedelemre és a fogyasztási kiadásokra is. Megváltozik a fogyasztó költségvetési korlátja. HELYETTESÍTÉSI hatás (egyösszegű adónál csak jövedelmi hatás volt).

21

22 τ jelöli az adókulcsot. Kivethetjük munkajövedelemre, tőkejövedelemre és a fogyasztási kiadásokra is. Megváltozik a fogyasztó költségvetési korlátja. HELYETTESÍTÉSI hatás (egyösszegű adónál csak jövedelmi hatás volt).

23 A fogyasztó nem tarthatja meg teljes jövedelmét, csak annak az adóval csökkentett részét.

24 Helyettesítési hatás: az adókulcs változása módosítja a pótlólagosan felkínált munkaegységből származó hasznot. Jövedelmi hatás: az adókulcs változása módosítja a fogyasztó jövedelmét.

25

26

27 Adóbevétele a munkajövedelem megadóztatásából származik.

28 Magatartási egyenletek. piaci egyensúlyi feltételek.

29

30

31 Számítások során csak kihasználjuk ezt a két egyenletet.

32 Ha ez teljesül akkor a fogyasztó és az állam költségvetési korlátjának összevonásával megkapható az árupiaci egyensúlyi feltétel.

33 Csak itt szerepel az adókulcs: HELYETTESÍTÉST módosít.

34 Az adókulcs növelése csökkenti a fogyasztó rendelkezésre álló jövedelmét. A fogyasztó kevesebbet költ azokra a dolgokra, amelyeket hasznosnak ítél: fogyasztás csökken, beruházás csökken, szabadidőt elvileg csökkenti. JÖVEDELMI HATÁS a munkakínálat szempontjából pozitív. DE az adókulcs növelése csökkenti a pótlólagos munkakínálatból származó pótlólagos hasznot: a fogyasztó a kevésbé hasznos terméket (munkakínálat) egy nagyobb hasznosságú termékkel (szabadidő) helyettesíti. HELYETTESÍTÉSI HATÁS a munkakínálat szempontjából negatív. Teljes hatás: jövedelmi hatás + helyettesítési hatás.

35 Az adókulcs növelése csökkenti a fogyasztó rendelkezésre álló jövedelmét. A fogyasztó kevesebbet költ azokra a dolgokra, amelyeket hasznosnak ítél: fogyasztás csökken, beruházás csökken, szabadidőt elvileg csökkenti. JÖVEDELMI HATÁS a munkakínálat szempontjából pozitív. DE az adókulcs növelése csökkenti a pótlólagos munkakínálatból származó pótlólagos hasznot: a fogyasztó a kevésbé hasznos terméket (munkakínálat) egy nagyobb hasznosságú termékkel (szabadidő) helyettesíti. HELYETTESÍTÉSI HATÁS a munkakínálat szempontjából negatív. Teljes hatás: jövedelmi hatás + helyettesítési hatás.

36 Az adókulcs növelése csökkenti a fogyasztó rendelkezésre álló jövedelmét. A fogyasztó kevesebbet költ azokra a dolgokra, amelyeket hasznosnak ítél: fogyasztás csökken, beruházás csökken, szabadidőt elvileg csökkenti. JÖVEDELMI HATÁS a munkakínálat szempontjából pozitív. DE az adókulcs növelése csökkenti a pótlólagos munkakínálatból származó pótlólagos hasznot: a fogyasztó a kevésbé hasznos terméket (munkakínálat) egy nagyobb hasznosságú termékkel (szabadidő) helyettesíti. HELYETTESÍTÉSI HATÁS a munkakínálat szempontjából negatív. Teljes hatás: jövedelmi hatás + helyettesítési hatás.

37 Az adókulcs növelése csökkenti a fogyasztó rendelkezésre álló jövedelmét. A fogyasztó kevesebbet költ azokra a dolgokra, amelyeket hasznosnak ítél: fogyasztás csökken, beruházás csökken, szabadidőt elvileg csökkenti. JÖVEDELMI HATÁS a munkakínálat szempontjából pozitív. DE az adókulcs növelése csökkenti a pótlólagos munkakínálatból származó pótlólagos hasznot: a fogyasztó a kevésbé hasznos terméket (munkakínálat) egy nagyobb hasznosságú termékkel (szabadidő) helyettesíti. HELYETTESÍTÉSI HATÁS a munkakínálat szempontjából negatív. Teljes hatás: jövedelmi hatás + helyettesítési hatás.

38

39

40 Egy adott adókulcsra számoljuk ki az endogén változók állandósult állapotbeli értékét. clear all close all beta = 0.98; delta = 0.025; eta = 0.78; Psi = 3.48; alpha = 0.32; a = 1.23; G = 0.1; taul = 0.3;

41 Egy adott adókulcsra számoljuk ki az endogén változók állandósult állapotbeli értékét. R = 1/beta; rk = R-(1-delta); yk = rk/alpha; lk = (yk/a)^(1/(alpha-1)); yl = yk/lk; kl = 1/lk; w = (1-alpha)*yl; L = Y = yl*l K = kl*l I = delta*k C = Y-I-G BEV = taul*w*l ADOSSAG = (BEV-G)/(R-1)

42 Sok lehetséges adókulcsra kiszámoljuk az endogén változók állandósult állapotbeli értékét. clear all close all beta = 0.98; delta = 0.025; eta = 0.78; Psi = 3.48; alpha = 0.32; a = 1.23; G = 0.1; taul = [0.05:0.01:0.9]; Itt van egy változás, mert az egyetlen adókulcs helyett adókulcsok vektorát szerepeltetjük

43 Sok lehetséges adókulcsra kiszámoljuk az endogén változók állandósult állapotbeli értékét. R = 1/beta; rk = R-(1-delta); yk = rk/alpha; lk = (yk/a)^(1/(alpha-1)); yl = yk/lk; kl = 1/lk; w = (1-alpha)*yl; A segédszámításokat egészen a reálbérig nem befolyásolja az adókulcs nagysága, így a program ezen része nem változik.

44 Sok lehetséges adókulcsra kiszámoljuk az endogén változók állandósult állapotbeli értékét. for i = 1:length(taul); x = L(i) = x; Y(i) = yl*l(i); K(i) = kl*l(i); end; I(i) = delta*k(i); C(i) = Y(i)-I(i)-G; BEV(i) = taul(i)*w*l(i); ADOSSAG(i) = (BEV(i)-G)/(R-1); A számítások egy for end ciklusba kerülnek. Azon változók, amelyek értéke függ a taul értékétől egy (i) kiterjesztést kapnak.

45 Sok lehetséges adókulcsra kiszámoljuk az endogén változók állandósult állapotbeli értékét. figure(1); subplot(2,4,1); plot(taul,y,'linewidth',3); grid on title('kibocsátás','fontsize',18); subplot(2,4,2); plot(taul,c,'linewidth',3); grid on title('fogyasztás','fontsize',18); Az eredményeket a plot, subplot parancsok segítségével kirajzoltatjuk.

46 Sok lehetséges adókulcsra kiszámoljuk az endogén változók állandósult állapotbeli értékét. subplot(2,4,3); plot(taul,l,'linewidth',3); grid on title('foglalkoztatás','fontsize',18); subplot(2,4,4); plot(taul,k,'linewidth',3); grid on title('tőkeállomány','fontsize',18); subplot(2,4,5); plot(taul,i,'linewidth',3); grid on title('beruházás','fontsize',18); Az eredményeket a plot, subplot parancsok segítségével kirajzoltatjuk.

47 Sok lehetséges adókulcsra kiszámoljuk az endogén változók állandósult állapotbeli értékét. subplot(2,4,6); plot(taul,bev,'linewidth',3); grid on title('adóbevétel','fontsize',18); subplot(2,4,7); plot(taul,adossag,'linewidth',3); grid on title('adósság','fontsize',18); Az eredményeket a plot, subplot parancsok segítségével kirajzoltatjuk.

48

49 Az adókulcs növelése helyettesítésre készteti a fogyasztót: a kevesebb pótlólagos hasznot hozó munkakínálatot helyettesíti szabadidővel. Munkakínálat csökken. HELYETTESÍTÉSI HATÁS NEGATÍV A munkakínálat csökkenése a vállalatot kevesebb termék előállítására készteti. A kevesebb termék kevesebb jövedelmet jelent a fogyasztó számára: JÖVEDELMI HATÁS: kevesebbet költ olyan termékekre, amelyek számára hasznosak: kevesebbet fogyaszt, kevesebbet fordít megtakarításra (kevesebb beruházást finanszíroz) és elvileg kevesebbet költ szabadidőre a munkakínálat szempontjából a JÖVEDELMI HATÁS pozitív, de miután a jövedelmi hatás egy helyettesítési hatás következménye volt, mértéke biztos, hogy nem haladja meg a helyettesítési hatás mértékét. Teljes hatás (munkakínálat) egy negatív helyettesítési hatás és egy pozitív jövedelmi hatás összege (itt negatív).

50 Az adókulcs növelése helyettesítésre készteti a fogyasztót: a kevesebb pótlólagos hasznot hozó munkakínálatot helyettesíti szabadidővel. Munkakínálat csökken. HELYETTESÍTÉSI HATÁS NEGATÍV A munkakínálat csökkenése a vállalatot kevesebb termék előállítására készteti. A kevesebb termék kevesebb jövedelmet jelent a fogyasztó számára: JÖVEDELMI HATÁS: kevesebbet költ olyan termékekre, amelyek számára hasznosak: kevesebbet fogyaszt, kevesebbet fordít megtakarításra (kevesebb beruházást finanszíroz) és elvileg kevesebbet költ szabadidőre a munkakínálat szempontjából a JÖVEDELMI HATÁS pozitív, de miután a jövedelmi hatás egy helyettesítési hatás következménye volt, mértéke biztos, hogy nem haladja meg a helyettesítési hatás mértékét. Teljes hatás (munkakínálat) egy negatív helyettesítési hatás és egy pozitív jövedelmi hatás összege (itt negatív).

51 Az adókulcs növelése helyettesítésre készteti a fogyasztót: a kevesebb pótlólagos hasznot hozó munkakínálatot helyettesíti szabadidővel. Munkakínálat csökken. HELYETTESÍTÉSI HATÁS NEGATÍV A munkakínálat csökkenése a vállalatot kevesebb termék előállítására készteti. A kevesebb termék kevesebb jövedelmet jelent a fogyasztó számára: JÖVEDELMI HATÁS: kevesebbet költ olyan termékekre, amelyek számára hasznosak: kevesebbet fogyaszt, kevesebbet fordít megtakarításra (kevesebb beruházást finanszíroz) és elvileg kevesebbet költ szabadidőre a munkakínálat szempontjából a JÖVEDELMI HATÁS pozitív, de miután a jövedelmi hatás egy helyettesítési hatás következménye volt, mértéke biztos, hogy nem haladja meg a helyettesítési hatás mértékét. Teljes hatás (munkakínálat) egy negatív helyettesítési hatás és egy pozitív jövedelmi hatás összege (itt negatív).

52 Az adókulcs növelése helyettesítésre készteti a fogyasztót: a kevesebb pótlólagos hasznot hozó munkakínálatot helyettesíti szabadidővel. Munkakínálat csökken. HELYETTESÍTÉSI HATÁS NEGATÍV A munkakínálat csökkenése a vállalatot kevesebb termék előállítására készteti. A kevesebb termék kevesebb jövedelmet jelent a fogyasztó számára: JÖVEDELMI HATÁS: kevesebbet költ olyan termékekre, amelyek számára hasznosak: kevesebbet fogyaszt, kevesebbet fordít megtakarításra (kevesebb beruházást finanszíroz) és elvileg kevesebbet költ szabadidőre a munkakínálat szempontjából a JÖVEDELMI HATÁS pozitív, de miután a jövedelmi hatás egy helyettesítési hatás következménye volt, mértéke biztos, hogy nem haladja meg a helyettesítési hatás mértékét. Teljes hatás (munkakínálat) egy negatív helyettesítési hatás és egy pozitív jövedelmi hatás összege (itt negatív).

53

54

55 Az adókulcs növelése nem módosította a reálbér állandósult állapotbeli szintjét, viszont csökkentette a munkafelhasználást. Adókulcs változása módosítja az adóalapot: Laffer görbe. Az adókulcs növelésével az adóbevétel egészen addig növekszik, amíg az adókulcs növelésének az adóalapra kis hatása van. Ha az adókulcs növelése nagymértékben módosítja az adóalapot az adóbevétel csökken.

56 Az adókulcs növelése nem módosította a reálbér állandósult állapotbeli szintjét, viszont csökkentette a munkafelhasználást. Adókulcs változása módosítja az adóalapot: Laffer görbe. Az adókulcs növelésével az adóbevétel egészen addig növekszik, amíg az adókulcs növelésének az adóalapra kis hatása van. Ha az adókulcs növelése nagymértékben módosítja az adóalapot az adóbevétel csökken.

57 Az adókulcs növelése nem módosította a reálbér állandósult állapotbeli szintjét, viszont csökkentette a munkafelhasználást. Adókulcs változása módosítja az adóalapot: Laffer görbe. Az adókulcs növelésével az adóbevétel egészen addig növekszik, amíg az adókulcs növelésének az adóalapra kis hatása van. Ha az adókulcs növelése nagymértékben módosítja az adóalapot az adóbevétel csökken.

58 NEM az az optimális adókulcs, amely a maximális adóbevételt biztosítja. MATLAB kód: [argvalue, argmax] = max(bev) taul(argmax)

59 NEM az az optimális adókulcs, amely a maximális adóbevételt biztosítja. MATLAB kód: [argvalue, argmax] = max(bev) taul(argmax)

60 Optimális adókulcs: ami a fogyasztó hasznosságát maximalizálja. Ebben a feladatban NEGATÍV lett volna, azaz ahhoz, hogy a fogyasztó jól érezze magát nem adóztatni kellett volna, hanem támogatni, mert a jövedelemtől függő adó mindenképpen torzít, azaz költséget okoz. DE a kormányzati kiadásokat valamiből fedezni kell: mekkora az a legkisebb adókulcs amelyből a 0,1 egységnyi kormányzati kiadás már megvalósítható.

61

62

63 Optimális adókulcs: ami a fogyasztó hasznosságát maximalizálja. Ebben a feladatban NEGATÍV lett volna. Ahhoz, hogy a fogyasztó jól érezze magát nem adóztatni kellett volna, hanem támogatni, mert a jövedelemtől függő adó mindenképpen torzít, azaz költséget okoz. DE a kormányzati kiadásokat valamiből fedezni kell: mekkora az a legkisebb adókulcs amelyből a 0,1 egységnyi kormányzati kiadás már megvalósítható.

64 Optimális adókulcs: ami a fogyasztó hasznosságát maximalizálja. Ebben a feladatban NEGATÍV lett volna, azaz ahhoz, hogy a fogyasztó jól érezze magát nem adóztatni kellett volna, hanem támogatni, mert a jövedelemtől függő adó mindenképpen torzít, azaz költséget okoz. DE a kormányzati kiadásokat valamiből fedezni kell: mekkora az a legkisebb adókulcs amelyből a 0,1 egységnyi kormányzati kiadás már megvalósítható: itt 0,1363

65

66 Jó meglátás, hogy a GDP csak akkor növekszik, ha (i.) a vállalatok növelik a hatékonyságot, vagy (ii.) növekszik a termelési tényező felhasználás. A munkaerőfelhasználás csak akkor képes növekedni, ha a fogyasztó többet szeretne dolgozni. Ösztönözni kell. Elvileg a munkabér növelésével lehet. DE A fogyasztói (munkavállalói) szektor nem olyan homogén, mint a modellben és a munkakínálat sok esetben nem bérrugalmas. Adómultiplikátor alacsony marad. Probléma adódik a bevételek generálásával (főleg akkor jelentős, ha amúgy valamilyen külső hatás miatt a fiskális politika kiadási kötelezettsége is jelentős). Probléma adódik a nemzetközi vagyoneszközpiacon kockázati felár. Egyéb külső tényezők: eladósodottság.

67 Jó meglátás, hogy a GDP csak akkor növekszik, ha (i.) a vállalatok növelik a hatékonyságot, vagy (ii.) növekszik a termelési tényező felhasználás. A munkaerőfelhasználás csak akkor képes növekedni, ha a fogyasztó többet szeretne dolgozni. Ösztönözni kell. Elvileg a munkabér növelésével lehet. DE A fogyasztói (munkavállalói) szektor nem olyan homogén, mint a modellben és a munkakínálat sem olyan bérrugalmas. Adómultiplikátor alacsony marad. Probléma adódik a bevételek generálásával (főleg akkor jelentős, ha amúgy valamilyen külső hatás miatt a fiskális politika kiadási kötelezettsége is jelentős). Probléma adódik a nemzetközi vagyoneszközpiacon kockázati felár. Egyéb külső tényezők: eladósodottság.

68

69 Megváltozik a fogyasztó költségvetési korlátja. Megváltozik az összes olyan helyettesítés, amelyben szerepel a fogyasztás határhaszna. Megváltozik az állam költségvetési korlátja.

70 Megváltozik a fogyasztó költségvetési korlátja. Megváltozik az összes olyan helyettesítés, amelyben szerepel a fogyasztás határhaszna. Megváltozik az állam költségvetési korlátja.

71 Megváltozik a fogyasztó költségvetési korlátja. Megváltozik az összes olyan helyettesítés, amelyben szerepel a fogyasztás határhaszna. Megváltozik az állam költségvetési korlátja.

72 A fogyasztó kénytelen többet fizetni a termék megvásárlásáért.

73 Helyettesítési hatás. Jövedelmi hatás

74

75

76 Adóbevétele a fogyasztási kiadások megadóztatásából származik.

77 Magatartási egyenletek. piaci egyensúlyi feltételek.

78

79

80 Számítások során csak kihasználjuk ezt a két egyenletet.

81 Ha ez teljesül akkor a fogyasztó és az állam költségvetési korlátjának összevonásával megkapható az árupiaci egyensúlyi feltétel.

82

83 Az adókulcs növelése csökkenti a fogyasztásból származó pótlólagos hasznot, így HELYETTESÍTÉSRE készteti a fogyasztót: az adott időszaki fogyasztást jövőbeli fogyasztással helyettesíti. a munkakínálatot szabadidővel helyettesíti. Ha a fogyasztó kevesebbet dolgozik, a vállalat kevesebb terméket tud létrehozni. Ha kisebb a GDP, a fogyasztó kevesebb jövedelmet realizál, így kevesebbet költ azokra a dolgokra, amelyek számára hasznosak: kevesebbet fogyaszt, kevesebb megtakarítást eszközöl így kevesebb beruházást finanszíroz, kevesebbet költ szabadidőre. Fogyasztás, beruházás, kibocsátás egyértelműen csökken. Foglalkoztatás is csökken, mert a negatív helyettesítési hatás nélkül a pozitív jövedelmi hatás nem is jött volna létre.

84 Az adókulcs növelése csökkenti a fogyasztásból származó pótlólagos hasznot, így HELYETTESÍTÉSRE készteti a fogyasztót: az adott időszaki fogyasztást jövőbeli fogyasztással helyettesíti. a munkakínálatot szabadidővel helyettesíti. Ha a fogyasztó kevesebbet dolgozik, a vállalat kevesebb terméket tud létrehozni. Ha kisebb a GDP, a fogyasztó kevesebb jövedelmet realizál, így kevesebbet költ azokra a dolgokra, amelyek számára hasznosak: kevesebbet fogyaszt, kevesebb megtakarítást eszközöl így kevesebb beruházást finanszíroz, kevesebbet költ szabadidőre. Fogyasztás, beruházás, kibocsátás egyértelműen csökken. Foglalkoztatás is csökken, mert a negatív helyettesítési hatás nélkül a pozitív jövedelmi hatás nem is jött volna létre.

85 Az adókulcs növelése csökkenti a fogyasztásból származó pótlólagos hasznot, így HELYETTESÍTÉSRE készteti a fogyasztót: az adott időszaki fogyasztást jövőbeli fogyasztással helyettesíti. a munkakínálatot szabadidővel helyettesíti. Ha a fogyasztó kevesebbet dolgozik, a vállalat kevesebb terméket tud létrehozni. Ha kisebb a GDP, a fogyasztó kevesebb jövedelmet realizál, így kevesebbet költ azokra a dolgokra, amelyek számára hasznosak: kevesebbet fogyaszt, kevesebb megtakarítást eszközöl így kevesebb beruházást finanszíroz, kevesebbet költ szabadidőre. Fogyasztás, beruházás, kibocsátás egyértelműen csökken. Foglalkoztatás is csökken, mert a negatív helyettesítési hatás nélkül a pozitív jövedelmi hatás nem is jött volna létre.

86 Az adókulcs növelése csökkenti a fogyasztásból származó pótlólagos hasznot, így HELYETTESÍTÉSRE készteti a fogyasztót: az adott időszaki fogyasztást jövőbeli fogyasztással helyettesíti. a munkakínálatot szabadidővel helyettesíti. Ha a fogyasztó kevesebbet dolgozik, a vállalat kevesebb terméket tud létrehozni. Ha kisebb a GDP, a fogyasztó kevesebb jövedelmet realizál, így kevesebbet költ azokra a dolgokra, amelyek számára hasznosak: kevesebbet fogyaszt, kevesebb megtakarítást eszközöl így kevesebb beruházást finanszíroz, kevesebbet költ szabadidőre. Fogyasztás, beruházás, kibocsátás egyértelműen csökken. Foglalkoztatás is csökken, mert a negatív helyettesítési hatás nélkül a pozitív jövedelmi hatás nem is jött volna létre.

87 Az adókulcs növelése csökkenti a fogyasztásból származó pótlólagos hasznot, így HELYETTESÍTÉSRE készteti a fogyasztót: az adott időszaki fogyasztást jövőbeli fogyasztással helyettesíti. a munkakínálatot szabadidővel helyettesíti. Ha a fogyasztó kevesebbet dolgozik, a vállalat kevesebb terméket tud létrehozni. Ha kisebb a GDP, a fogyasztó kevesebb jövedelmet realizál, így kevesebbet költ azokra a dolgokra, amelyek számára hasznosak: kevesebbet fogyaszt, kevesebb megtakarítást eszközöl így kevesebb beruházást finanszíroz, kevesebbet költ szabadidőre. Fogyasztás, beruházás, kibocsátás egyértelműen csökken. Foglalkoztatás is csökken, mert a negatív helyettesítési hatás nélkül a pozitív jövedelmi hatás nem is jött volna létre.

88

89

90 Egy adott adókulcsra számoljuk ki az endogén változók állandósult állapotbeli értékét. clear all close all beta = 0.98; delta = 0.025; eta = 0.78; Psi = 3.48; alpha = 0.32; a = 1.23; G = 0.1; tauc = 0.3;

91 Egy adott adókulcsra számoljuk ki az endogén változók állandósult állapotbeli értékét. R = 1/beta; rk = R-(1-delta); yk = rk/alpha; lk = (yk/a)^(1/(alpha-1)); yl = yk/lk; kl = 1/lk; w = (1-alpha)*yl; L = ((yl-delta*kl)*l-g)-w,0.3) Y = yl*l K = kl*l I = delta*k C = Y-I-G BEV = tauc*c ADOSSAG = (BEV-G)/(R-1)

92 Sok lehetséges adókulcsra kiszámoljuk az endogén változók állandósult állapotbeli értékét. clear all close all beta = 0.98; delta = 0.025; eta = 0.78; Psi = 3.48; alpha = 0.32; a = 1.23; G = 0.1; tauc = [0.05:0.01:0.9]; Itt van egy változás, mert az egyetlen adókulcs helyett adókulcsok vektorát szerepeltetjük

93 Sok lehetséges adókulcsra kiszámoljuk az endogén változók állandósult állapotbeli értékét. R = 1/beta; rk = R-(1-delta); yk = rk/alpha; lk = (yk/a)^(1/(alpha-1)); yl = yk/lk; kl = 1/lk; w = (1-alpha)*yl; A segédszámításokat egészen a reálbérig nem befolyásolja az adókulcs nagysága, így a program ezen része nem változik.

94 Sok lehetséges adókulcsra kiszámoljuk az endogén változók állandósult állapotbeli értékét. for i = 1:length(tauc); x = L(i) = x; Y(i) = yl*l(i); K(i) = kl*l(i); end; I(i) = delta*k(i); C(i) = Y(i)-I(i)-G; BEV(i) = tauc(i)*c(i); ADOSSAG(i) = (BEV(i)-G)/(R-1); A számítások egy for end ciklusba kerülnek. Azon változók, amelyek értéke függ a taul értékétől egy (i) kiterjesztést kapnak.

95 Sok lehetséges adókulcsra kiszámoljuk az endogén változók állandósult állapotbeli értékét. figure(1); subplot(2,4,1); plot(tauc,y,'linewidth',3); grid on title('kibocsátás','fontsize',18); subplot(2,4,2); plot(tauc,c,'linewidth',3); grid on title('fogyasztás','fontsize',18); Az eredményeket a plot, subplot parancsok segítségével kirajzoltatjuk.

96 Sok lehetséges adókulcsra kiszámoljuk az endogén változók állandósult állapotbeli értékét. subplot(2,4,3); plot(tauc,l,'linewidth',3); grid on title('foglalkoztatás','fontsize',18); subplot(2,4,4); plot(tauc,k,'linewidth',3); grid on title('tőkeállomány','fontsize',18); subplot(2,4,5); plot(tauc,i,'linewidth',3); grid on title('beruházás','fontsize',18); Az eredményeket a plot, subplot parancsok segítségével kirajzoltatjuk.

97 Sok lehetséges adókulcsra kiszámoljuk az endogén változók állandósult állapotbeli értékét. subplot(2,4,6); plot(tauc,bev,'linewidth',3); grid on title('adóbevétel','fontsize',18); subplot(2,4,7); plot(tauc,adossag,'linewidth',3); grid on title('adósság','fontsize',18); Az eredményeket a plot, subplot parancsok segítségével kirajzoltatjuk.

98

Felépítettünk egy modellt, amely dinamikus, megfelel a Lucas kritikának képes reprodukálni bizonyos makro aggregátumok alakulásában megfigyelhető szabályszerűségeket (üzleti ciklus, a fogyasztás simítottab

Részletesebben

Felépítettünk egy modellt, amely dinamikus, megfelel a Lucas kritikának képes reprodukálni bizonyos makro aggregátumok alakulásában megfigyelhető szabályszerűségeket (üzleti ciklus, a fogyasztás simítottab

Részletesebben

8. Hét. feladatok. RBC modell

8. Hét. feladatok. RBC modell 8. Hét feladatok RBC modell . feladat Az általunk vizsgált gazdaság reprezentatív fogyasztója az U = ( ) t= 0, 97t ln C t, 56L,82 t formában adott életpálya-hasznosság korlátok melletti maximalizálására

Részletesebben

Makroökonómia. 4. szeminárium

Makroökonómia. 4. szeminárium Makroökonómia 4. szeminárium 2016. 03. 03. 1 Emlékeztető Jövő héten dolgozat 12 pontért! definíció, Igaz-Hamis, kiegészítős feladat számítás 2. házi feladat 2 pontért Gyakorlásnak is jó Hasonló feladatok

Részletesebben

Árupiac. Munkapiac. Tőkepiac. KF piaca. Pénzpiac. kibocsátás. fogyasztás, beruházás. munkakínálat. munkakereslet. tőkekereslet (tőkekínálat) beruházás

Árupiac. Munkapiac. Tőkepiac. KF piaca. Pénzpiac. kibocsátás. fogyasztás, beruházás. munkakínálat. munkakereslet. tőkekereslet (tőkekínálat) beruházás kibocsátás Árupiac fogyasztás, beruházás munkakereslet tőkekereslet (tőkekínálat) Munkapiac Tőkepiac munkakínálat beruházás KF piaca megtakarítás pénzkínálat Pénzpiac pénzkereslet Kaptunk érdekes eredményeket.

Részletesebben

Vannak releváns gazdasági kérdéseink és ezekre válaszolni szeretnénk.

Vannak releváns gazdasági kérdéseink és ezekre válaszolni szeretnénk. Vannak releváns gazdasági kérdéseink és ezekre válaszolni szeretnénk. Modellt építünk Szereplők + Piacok Magatartási egyenletek + Piaci egyensúlyi feltételek Endogén változók + Exogén változók GDP nominális

Részletesebben

Második szemináriumi dolgozat a jövő héten!!!

Második szemináriumi dolgozat a jövő héten!!! Második szemináriumi dolgozat a jövő héten!!! kibocsátás Árupiac fogyasztás beruházás munkakereslet Munkapiac munkakínálat tőkekereslet (tőkekínálat) Tőkepiac beruházás KF piaca megtakarítás magatartási

Részletesebben

Makroökonómia. 9. szeminárium

Makroökonómia. 9. szeminárium Makroökonómia 9. szeminárium Ezen a héten Árupiac Kiadási multiplikátor, adómultiplikátor IS görbe (Investment-saving) Árupiac Y = C + I + G Ikea-gazdaságot feltételezünk, extrém rövid táv A vállalati

Részletesebben

Szabó-bakoseszter. Makroökonómia. Árupiacrövidtávon,kiadásimultiplikátor, adómultiplikátor,isgörbe

Szabó-bakoseszter. Makroökonómia. Árupiacrövidtávon,kiadásimultiplikátor, adómultiplikátor,isgörbe Szabó-bakoseszter Makroökonómia Árupiacrövidtávon,kiadásimultiplikátor, adómultiplikátor,isgörbe Számítási és geometriai feladatok 1. feladat Tételezzük fel, hogy az általunk vizsgált gazdaságban a gazdasági

Részletesebben

1. RBC. 2. A modell A fogyasztó problémája. optimalizáló gazdasági szerepl½ok. dinamikus

1. RBC. 2. A modell A fogyasztó problémája. optimalizáló gazdasági szerepl½ok. dinamikus . RBC optimalizáló gazdasági szerepl½ok. dinamikus várakozás számít permanens-ideiglenes számít a termelékenységi sokk természetes. majd van értelme feltenni, hogy mi az optimális gazdaságpolitikai beavatkozás,

Részletesebben

Makroökonómia. 4. szeminárium Szemináriumvezető: Tóth Gábor

Makroökonómia. 4. szeminárium Szemináriumvezető: Tóth Gábor Makroökonómia 4. szeminárium 1 Emlékeztető Jövő héten dolgozat 12 pontért! Definíció Geometriai feladat Számítás 2. házi feladat 2 pontért Gyakorlásnak is jó Hasonló feladatok várhatók a ZH-ban is Könyvet

Részletesebben

Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Tanszék 2015/2016/2 SOLOW-MODELL. 2. gyakorló feladat március 21. Tengely Veronika

Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Tanszék 2015/2016/2 SOLOW-MODELL. 2. gyakorló feladat március 21. Tengely Veronika Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Tanszék 2015/2016/2 SOLOW-MODELL 2. gyakorló feladat 2016. március 21. Tengely Veronika A feladat Az általunk vizsgált gazdaságban a fogyasztók a mindenkori jövedelem

Részletesebben

Miért készítünk modellt Hogyan készítünk modellt. Dolgozat Házi feladatok Esettanulmányok MATLAB. Kétidőszakos modell. Kétidőszakos modell

Miért készítünk modellt Hogyan készítünk modellt. Dolgozat Házi feladatok Esettanulmányok MATLAB. Kétidőszakos modell. Kétidőszakos modell Követelmények Dolgozat Házi feladatok Esettanulmányok MATLAB Kétidőszakos modell Miért készítünk modellt Hogyan készítünk modellt Kétidőszakos modell Tematika a honlapon, www.makrokurzusok.wordpress.com

Részletesebben

Makroökonómia. 5. szeminárium

Makroökonómia. 5. szeminárium Makroökonómia 5. szeminárium Mit tudunk eddig? Alapfogalmak Hosszú távú modell Alapvető modellezési keretrendszer Szereplők Piacok Magatartási egyenletek Piaci egyensúlyi feltételek Azonban: statikus modell

Részletesebben

1. feladat megoldásokkal

1. feladat megoldásokkal 1. feladat megoldásokkal Az általunk vizsgált gazdaságban két iparág állít elő termékeket, az és az. A termelés során mindekét iparág reprezentatív vállalata két termelési tényező típust használ egy iparágspecifikusat,

Részletesebben

Makroökonómia (G-Kar és HR) gyakorló feladatok az 7. és 8. szemináriumra Solow-modell II., Gazdasági ingadozások

Makroökonómia (G-Kar és HR) gyakorló feladatok az 7. és 8. szemináriumra Solow-modell II., Gazdasági ingadozások Makroökonómia (G-Kar és HR) gyakorló feladatok az 7. és 8. szemináriumra Solow-modell II., Gazdasági ingadozások 1. Feladat Az általunk vizsgált gazdaság vállalati szektora az y t = 4, 65k 0,25 t formában

Részletesebben

Kamatfüggő beruházási kereslet, árupiaci egyensúly, IS-függvény

Kamatfüggő beruházási kereslet, árupiaci egyensúly, IS-függvény Kamatfüggő beruházási kereslet, árupiaci egyensúly, IS-függvény 84-85.) Bock Gyula [2001]: Makroökonómia feladatok. TRI-MESTER, Tatabánya. 38. o. 16-17. (Javasolt változtatások: 16. feladat: I( r) 500

Részletesebben

4. el adás. Hosszú távú modell: szerepl k, piacok, egyensúly II. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem

4. el adás. Hosszú távú modell: szerepl k, piacok, egyensúly II. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Hosszú távú modell: szerepl k, piacok, egyensúly II. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Jöv héten dolgozat!!! Mit tudunk eddig? Hosszú távú modell Mit csinál a vállalat? Mit

Részletesebben

Keynesi kereszt IS görbe. Rövid távú modell. Árupiac. Kuncz Izabella. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem.

Keynesi kereszt IS görbe. Rövid távú modell. Árupiac. Kuncz Izabella. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem. Árupiac Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Mit tudunk eddig? Ismerjük a gazdaság hosszú távú m ködését (klasszikus modell) Tudjuk, mit l függ a gazdasági növekedés (Solow-modell)

Részletesebben

(makro modell) Minden erőforrást felhasználnak. Árak és a bérek tökéletesen rugalmasan változnak.

(makro modell) Minden erőforrást felhasználnak. Árak és a bérek tökéletesen rugalmasan változnak. (makro modell) Vannak kihasználatlat erőforrások. Árak és a bérek lassan alkalmazkodnak. Az, hogy mit csináltunk most, befolyásolja a következő periódusbeli eseményeket. Minden erőforrást felhasználnak.

Részletesebben

Makroökonómia. 3. szeminárium

Makroökonómia. 3. szeminárium Makroökonómia 3. szeminárium Amit eddig tudunk Alapfogalmak Nominális és reál GDP, árszínvonal, CPI, infláció, kamat Modellről eddig általában Endogén és exogén változó Magatartási egyenletek és piaci

Részletesebben

Makroökonómia. 12. hét

Makroökonómia. 12. hét Makroökonómia 12. hét A félév végi zárthelyi dolgozatról Nincs összevont vizsga! Javító és utóvizsga van csak, amelyen az a hallgató vehet részt, aki a szemináriumi dolgozat + 40 pontos dolgozat kombinációból

Részletesebben

3. el adás. Hosszú távú modell: szerepl k, piacok, egyensúly. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem

3. el adás. Hosszú távú modell: szerepl k, piacok, egyensúly. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Hosszú távú modell: szerepl k, piacok, egyensúly Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Mit tudunk eddig? GDP árindexek kamatok munkanélküliség Hol tartunk? Vannak releváns gazdasági

Részletesebben

Kétidőszakos modell. Eredmények

Kétidőszakos modell. Eredmények Kétidőszakos modell dinamikus megfelel a Lucas kritikának később feltehetünk benne optimális gazdaságpolitikára vonatkozó kérdést Eredmények Múlt számít Jövőre vonatkozó várakozások számítanak Permanens

Részletesebben

Tisztelt hallgatók! Farkas Péter egyetemi adjunktus, tananyagfejlesztõ, tutor (gyõri és pécsi csoport) egyetemi adjuntus, tutor (budapesti csoport)

Tisztelt hallgatók! Farkas Péter egyetemi adjunktus, tananyagfejlesztõ, tutor (gyõri és pécsi csoport) egyetemi adjuntus, tutor (budapesti csoport) Tisztelt hallgatók! E-LEARNING KÉZÉS Az alábbiakban a Gazdálkodási szakos, e-learning rendszerben mûködõ képzés tananyagához készült hibalistát olvashatja. A visszajelzések és az anyag folyamatos gondozása

Részletesebben

Makroökonómia. Név: Zárthelyi dolgozat, A. Neptun: május óra Elért pontszám:

Makroökonómia. Név: Zárthelyi dolgozat, A. Neptun: május óra Elért pontszám: Makroökonómia Zárthelyi dolgozat, A Név: Neptun: 2015. május 13. 12 óra Elért pontszám: A kérdések megválaszolására 45 perc áll rendelkezésére. A kérdések mindegyikére csak egyetlen helyes válasz van.

Részletesebben

3. el adás. Hosszú távú modell: szerepl k, piacok, egyensúly. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem

3. el adás. Hosszú távú modell: szerepl k, piacok, egyensúly. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Hosszú távú modell: szerepl k, piacok, egyensúly Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Mit tudunk eddig? GDP Árindexek Kamatok Munkanélküliség Vannak releváns gazdasági kérdések,

Részletesebben

NEMZETI JÖVEDELEM: TERMELÉS, ELOSZTÁS, FELHASZNÁLÁS

NEMZETI JÖVEDELEM: TERMELÉS, ELOSZTÁS, FELHASZNÁLÁS NEMZETI JÖVEDELEM: TERMELÉS, ELOSZTÁS, ELHASZNÁLÁS 0, 7 0,. Egy gazdaságban a termelési függvény: Y K L. A felhasznált tőkeállomány: S K, az árszínvonal:. A munkakínálat: L 409. Mekkora a a) a munkabér,

Részletesebben

Közgazdaságtan alapjai. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet

Közgazdaságtan alapjai. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet Közgazdaságtan alapjai Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti 9. Előadás Makrogazdasági kereslet Makrogazdasági kereslet Aggregált, vagy makrogazdasági keresletnek (AD) a kibocsátás iránti kereslet és az árszínvonal

Részletesebben

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 0622 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM A javítás

Részletesebben

MAKROÖKONÓMIA. Készítette: Horváth Áron, Pete Péter. Szakmai felelős: Pete Péter február

MAKROÖKONÓMIA. Készítette: Horváth Áron, Pete Péter. Szakmai felelős: Pete Péter február MAKROÖKONÓMIA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Makroökonómia. 8. szeminárium

Makroökonómia. 8. szeminárium Makroökonómia 8. szeminárium Jövő héten ZH avagy mi várható? Solow-modellből minden Konvergencia Állandósult állapot Egyensúlyi növekedési pálya Egy főre jutó Hatékonysági egységre jutó Növekedési ütemek

Részletesebben

MAKROÖKONÓMIA IS-LM modell. Antal Gergely

MAKROÖKONÓMIA IS-LM modell. Antal Gergely MAKROÖKONÓMIA IS-LM modell Antal Gergely Elmélet Likviditáspreferencia elmélete Keynes: Az egyensúlyi kamatláb meghatározása a pénzpiaci egyensúlyból A pénzt azért szeretik tartani, mert likvid, de a magasabb

Részletesebben

Makroökonómia. 6. szeminárium

Makroökonómia. 6. szeminárium Makroökonómia 6. szeminárium Ismétlés: egy főre jutó makromutatók Népességnövekedés L Y t = ak t α L t 1 α Konstans, (1+n) ütemben növekszik Egy főre jutó értékek Egyensúlyi növekedési pálya Összes változó

Részletesebben

Makroökonómia. 7. szeminárium

Makroökonómia. 7. szeminárium Makroökonómia 7. szeminárium Az előző részek tartalmából Népességnövekedés L Y t = ak t α L t 1 α Konstans, (1+n) ütemben növekszik Egy főre jutó értékek Egyensúlyi növekedési pálya Összes változó konstans

Részletesebben

Adminisztratív kérdések. A makroökonómiáról általánosan. Fontos fogalmak 01: GDP. Az előadás-vázlatok és segédanyagok megtalálhatók a moodle-ön!

Adminisztratív kérdések. A makroökonómiáról általánosan. Fontos fogalmak 01: GDP. Az előadás-vázlatok és segédanyagok megtalálhatók a moodle-ön! 1 Adminisztratív kérdések. A makroökonómiáról általánosan. Fontos fogalmak 01: GDP. Az előadás-vázlatok és segédanyagok megtalálhatók a moodle-ön! 2 Van Tematika! Az előadás A szeminárium is 3 Van 60 pont

Részletesebben

40 pontos vizsga. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem

40 pontos vizsga. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia 1. kérdés Ha a banán ára jelent sen emelkedik, akkor ez Magyarországon ceteris paribus a) növeli a CPI értékét és a GDP-deátor értékét is

Részletesebben

Makroökonómia. 7. szeminárium

Makroökonómia. 7. szeminárium Makroökonómia 7. szeminárium Amit eddig tudunk hosszú táv: Alapfogalmak: GDP, árindexek Hosszú távú (klasszikus) modell: alapvető egyensúlyi összefüggések Solow-modell: konvergencia, növekedés Ami most

Részletesebben

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 1111 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA A javítás

Részletesebben

MAKROÖKONÓMIA 2. konzultáció

MAKROÖKONÓMIA 2. konzultáció MAKROÖKONÓMIA 2. konzultáció Révész Sándor Makroökonómia Tanszék 2012. március 3. Révész Sándor (Makroökonómia Tanszék) Klasszikus modell - gyakorlat 2012. március 3. 1 / 14 1) Egy országban a rövid távú

Részletesebben

Képletek és összefüggések a 3. és 4. szemináriumra Hosszú távú modell

Képletek és összefüggések a 3. és 4. szemináriumra Hosszú távú modell Képletek és összefüggések a 3. és 4. szemináriumra Hosszú távú modell 1. Termelési függvény Y = f(k, L) konstans skálahozadék: n Y = f(n K, n L) Cobb-Douglas termelési függvény: Y = ak α L 1 α α és (1

Részletesebben

IS LM GÖRBÉK. 1. feladat

IS LM GÖRBÉK. 1. feladat IS LM GÖRBÉK 1. feladat Egy gazdaságban az autonóm fogyasztás 20, a fogyasztási határhajlandóság 0,8. A beruházási kereslet 200, mínusz a piaci kamatláb 10-szerese. A nominális pénzkínálat 450, a pénzkeresleti

Részletesebben

A ország B ország A ország B ország A ország B ország Rövid távon a kamatparitás: két gazdaságban realizálható átlagos hozamnak azonos devizában kifejezett értéke meg kell, hogy egyezzen egymással. Hosszú

Részletesebben

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 24. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM I. TESZTFELADATOK

Részletesebben

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 23. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM A javítás

Részletesebben

5. el adás. Solow-modell I. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem

5. el adás. Solow-modell I. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem I. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Mit tudunk eddig? Hogyan hat a skális politika a gazdaságra? Mi a pénz? Milyen költségei vannak az inációnak? Hogyan hat a monetáris politika

Részletesebben

fogyasztás beruházás kibocsátás Árupiac munkakereslet Munkapiac munkakínálat tőkekereslet tőkekínálat Tőkepiac megtakarítás beruházás KF piaca

fogyasztás beruházás kibocsátás Árupiac munkakereslet Munkapiac munkakínálat tőkekereslet tőkekínálat Tőkepiac megtakarítás beruházás KF piaca kibocsátás Árupiac fogyasztás beruházás munkakereslet Munkapiac munkakínálat tőkekereslet Tőkepiac tőkekínálat KF piaca megtakarítás beruházás magatartási egyenletek, azt mutatják meg, mit csinálnak a

Részletesebben

4. HÁZI FELADAT NEPTUN-KÓD: ASP2OX NÉV:

4. HÁZI FELADAT NEPTUN-KÓD: ASP2OX NÉV: NÉV: 4. HÁZI FELADAT NEPTUN-KÓD: ASP2OX Beadási határid : 7. heti szeminárium. A helyes megoldással 1 pont szerezhet. Másolás esetén - annak mértékét l függetlenül - az egész házi feladat 0 pontot ér.

Részletesebben

2. szemináriumi. feladatok. Fogyasztás/ megtakarítás Több időszak Több szereplő

2. szemináriumi. feladatok. Fogyasztás/ megtakarítás Több időszak Több szereplő 2. szemináriumi feladatok Fogyasztás/ megtakarítás Több időszak Több szereplő 1. feladat Egy olyan gazdaságot vizsgálunk, ahol a fogyasztó exogén jövedelemfolyam és exogén kamat mellett hoz fogyasztási/megtakarítási

Részletesebben

Népességnövekedés Technikai haladás. 6. el adás. Solow-modell II. Kuncz Izabella. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem.

Népességnövekedés Technikai haladás. 6. el adás. Solow-modell II. Kuncz Izabella. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem. Solow-modell II. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Jöv héten dolgozat!!! Reál GDP növekedési üteme (forrás: World Bank) Reál GDP növekedési üteme (forrás: World Bank) Mit tudunk

Részletesebben

1. dolgozatra gyakorló feladatlap tavasz. Egy nemzetgazdaság főbb makroadatait tartalmazza az alábbi táblázat (milliárd dollárban):

1. dolgozatra gyakorló feladatlap tavasz. Egy nemzetgazdaság főbb makroadatait tartalmazza az alábbi táblázat (milliárd dollárban): Makroökonómia 1. dolgozatra gyakorló feladatlap 2013. tavasz 1. feladat. Egy nemzetgazdaság főbb makroadatait tartalmazza az alábbi táblázat (milliárd dollárban): Összes kibocsátás 10000 Folyó termelőfelhasználás

Részletesebben

1. szemináriumi. feladatok. Ricardói modell Bevezetés

1. szemináriumi. feladatok. Ricardói modell Bevezetés 1. szemináriumi feladatok Ricardói modell Bevezetés Termelési lehetőségek határa Relatív ár Helyettesítési határráta Optimális választás Fogyasztási pont Termelési pont Abszolút előny Komparatív előny

Részletesebben

Makroökonómia. 1. szeminárium Szemináriumvezető: Tóth Gábor 1

Makroökonómia. 1. szeminárium Szemináriumvezető: Tóth Gábor 1 Makroökonómia 1. szeminárium 2018. 02. 06. Szemináriumvezető: Tóth Gábor 1 Adminisztratív I. G15 - Kedd 8:00-9:30, E.3.334 Átjárási lehetőség: korlátozottan, dolgozatoknál nincs! Tóth Gábor: tgabor91@gmail.com

Részletesebben

Közgazdaságtan alapjai. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet

Közgazdaságtan alapjai. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet Közgazdaságtan alapjai Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti 10. Előadás Makrogazdasági kínálat és egyensúly Az előadás célja A makrogazdasági kínálat levezetése a következő feladatunk. Ezt a munkapiaci összefüggések

Részletesebben

Fogyasztás, beruházás és rövid távú árupiaci egyensúly kétszektoros makromodellekben

Fogyasztás, beruházás és rövid távú árupiaci egyensúly kétszektoros makromodellekben Fogyasztás, beruházás és rövid távú árupiaci egyensúly kétszektoros makromodellekben Fogyasztáselméletek 64.) Bock Gyula [2001]: Makroökonómia ok. TRI-MESTER, Tatabánya. 33. o. 1. 65.) Keynesi abszolút

Részletesebben

GYAKORLÓ FELADATOK MAKROÖKONÓMIÁBÓL

GYAKORLÓ FELADATOK MAKROÖKONÓMIÁBÓL GYAKORLÓ FELADATOK MAKROÖKONÓMIÁBÓL Egészségügyi szervező hallgatók részére GTGKG602EGK Gazdaságelméleti Intézet, 2015. Gyakorló feladatok Makroökonómiából 2 1. gyakorlat - Nemzeti jövedelem meghatározása

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 0804 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. GAZASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM A javítás

Részletesebben

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I. TESZTFELADATOK

Részletesebben

7. el adás. Solow-modell III. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem

7. el adás. Solow-modell III. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Solow-modell III. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Mit tudunk eddig? Alkalmazások Hogyan változnak egyensúlyi növekedési pályán az endogén változók? Mi kell a tartós gazdasági

Részletesebben

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 A. X X X X X X B. X X X C. X X D. X X X E. X X. AA. csoport

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 A. X X X X X X B. X X X C. X X D. X X X E. X X. AA. csoport Név: Neptun kód: Az alábbi feladatok mindegyikében csak egy válasz helyes. Jelölje be az alábbi táblázatba az Ön által helyesnek tartott választ a megfelelő betűjelnél x-szel! Javítást nem fogadunk el.

Részletesebben

Makroökonómia - 3. elıadás

Makroökonómia - 3. elıadás Makroökonómia - 3. elıadás A makrogazdaság árupiaci egyensúlya 1 Az árupiaci kereslet tényezıi Egyensúly az árupiacon: kereslet (+I+G+X) = kínálat (Y+IM) : elkölthetı jövedelemtıl függ! forrása: Y elsıdleges

Részletesebben

Makroökonómia Kisokos

Makroökonómia Kisokos Makroökonómia Kisokos A kiadvány az Ecourse Bt. tulajdonát képezi, annak engedély nélküli, részbeni vagy teljes sokszorosítása tilos. Szerkesztette: Szántó Ivett Budapest, 2016 Tartalomjegyzék 1. A Kisokos

Részletesebben

Termelési tényezők. Alapmodell

Termelési tényezők. Alapmodell Alapmodell A kereskedelem hasznos, ha komparatív előnyök kihasználásán alapul. A gazdaság jól jár. DE nem minden gazdasági szereplő jár jól. A modellben CSAK termékekkel lehetett kereskedni. Termelési

Részletesebben

Makroökonómia - 3. elıadás

Makroökonómia - 3. elıadás Makroökonómia - 3. elıadás A makrogazdaság árupiaci egyensúlya 1 IM Y A makrogazdaság összjövedelme TERMELÉS termékek, szolgáltatások Fogyasztási javak Termelési célú javak Jövıbeli termeléshez Jelen termelésben:

Részletesebben

GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS II.

GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS II. Gazdasági növekedés II. 1 IGAZ-HAMIS ÁLLÍTÁSOK GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS II. 1. A Solow-modell alapján egy nemzetgazdaság életszínvonalának folyamatos emelkedése a technológiai haladásnak és a népesség magas

Részletesebben

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 1011 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM A javítás során

Részletesebben

Makroökonómia. 11. hét

Makroökonómia. 11. hét Makroökonómia 11. hét Coming soon 40 pontos vizsga Május 23. hétfő, 10 óra Május 27. péntek, 14 óra Június 2. csütörtök, 12 óra Csak egyszer lehet megírni! Minimumkövetelmény: 40% (16 pont) Akkor és most

Részletesebben

7. Hét. feladatok. Kis nyitott gazdaság: vám.

7. Hét. feladatok. Kis nyitott gazdaság: vám. 7. Hét feladatok Kis nyitott gazdaság: vám. Kidolgozott feladat Az általunk vizsgált kis nyitott gazdaságban az X termék iránti keresleti függvényt, valamint a termék kínálati függvényét 1. Mekkora lenne

Részletesebben

Közgazdaságtan alapjai. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet

Közgazdaságtan alapjai. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet Közgazdaságtan alapjai Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti 4. Előadás Az árupiac és az IS görbe IS-LM rendszer A rövidtávú gazdasági ingadozások modellezésére használt legismertebb modell az úgynevezett

Részletesebben

Coming soon. Pénzkereslet

Coming soon. Pénzkereslet Coming soon Akkor és most Makroökonómia 11. hét 40 pontos vizsga Május 23. hétfő, 10 óra Május 27. péntek, 14 óra Június 2. csütörtök, 12 óra Csak egyszer lehet megírni! Minimumkövetelmény: 40% (16 pont)

Részletesebben

1. személyes konzultáció

1. személyes konzultáció Makroökonómia 1. személyes konzultáció Széchenyi István Egyetem Gazdálkodási szak e-learning képzés Összeállította: Makroökonómia 1. konzultáció 1 Általános tudnivalók: Tutor:, egyetemi adjunktus Fogadóóra

Részletesebben

MAKROÖKONÓMIA Aggregált kínálati modellek, Philips görbe, Intertemporális döntés. Kiss Olivér

MAKROÖKONÓMIA Aggregált kínálati modellek, Philips görbe, Intertemporális döntés. Kiss Olivér MAKROÖKONÓMIA Aggregált kínálati modellek, Philips görbe, Intertemporális döntés Kiss Olivér AS elmélet 4 modell az agregált kínálatra Azonos rövid távú egyenlőség az aggregált kínálatra: Y = Y + α(p P

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Fogyasztás, beruházás és rövid távú árupiaci egyensúly kétszektoros makromodellekben

Fogyasztás, beruházás és rövid távú árupiaci egyensúly kétszektoros makromodellekben Fogyasztás, beruházás és rövid távú árupiaci egyensúly kétszektoros makromodellekben Fogyasztáselméletek 64.) Bock Gyula [2001]: Makroökonómia feladatok. TRI-MESTER, Tatabánya. 33. o. 1. feladat 65.) Keynesi

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK 2007. május 25. 8:00 EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

Elméleti gazdaságtan 11. évfolyam (Mikroökonómia) tematika

Elméleti gazdaságtan 11. évfolyam (Mikroökonómia) tematika Elméleti gazdaságtan 11. évfolyam (Mikroökonómia) tematika I. Bevezető ismeretek 1. Alapfogalmak 1.1 Mi a közgazdaságtan? 1.2 Javak, szükségletek 1.3 Termelés, termelési tényezők 1.4 Az erőforrások szűkössége

Részletesebben

PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA február 14. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINT PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA MEGOLDÓKULCS

PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA február 14. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINT PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA MEGOLDÓKULCS PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. február 14. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINT PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA MEGOLDÓKULCS 2015. február 14. STUDIUM GENERALE KÖZGAZDASÁGTAN SZEKCIÓ I. Választásos,

Részletesebben

Azonosító jel: GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc

Azonosító jel: GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 23. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 23. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Mikroökonómia előadás. Dr. Kertész Krisztián főiskolai docens

Mikroökonómia előadás. Dr. Kertész Krisztián főiskolai docens Mikroökonómia előadás Dr. Kertész Krisztián főiskolai docens k.krisztian@efp.hu Árrugalmasság A kereslet árrugalmassága = megmutatja, hogy ha egy százalékkal változik a termék ára, akkor a piacon hány

Részletesebben

A belföldi és a külföldi gazdasági szereplőket az alábbi adatokkal jellemezhetjük:

A belföldi és a külföldi gazdasági szereplőket az alábbi adatokkal jellemezhetjük: 1 feladat A belföldi és a külföldi gazdasági szereplőket az alábbi adatokkal jellemezhetjük: U i = D X,i D Y,i, ahol i = belföld,külföld Q X,belföld = K X,belföld Q X,külföld = K X,külföld Q Y,i = K 0,5,

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Az árupiaci kereslet és az egyensúlyi jövedelem 14. lecke Az árupiac Az árupiac

Részletesebben

II. A makroökonómiai- pénzügyi alapfogalmak A makroökonómia alapösszefüggései 1

II. A makroökonómiai- pénzügyi alapfogalmak A makroökonómia alapösszefüggései 1 II. A makroökonómiai- pénzügyi alapfogalmak 2013.10.03. A makroökonómia alapösszefüggései 1 1) Gazdasági folyamatok Gazdasági folyamatokon a vizsgált időszakáltalában egy év- alatt a megtermelt javak termelésével

Részletesebben

Gyakorlófeladatok a neoklasszikus modellhez

Gyakorlófeladatok a neoklasszikus modellhez Gyakorlófeladatok a neoklasszikus modellhez Egy gazdaság a neoklasszikus modell leírása szerint működik. A megtakarítási függvény: S(i)=300+1000i, a beruházási függvény: I(i)=1800-500i. Egységnyi forgalomban

Részletesebben

A változó költségek azon folyó költségek, amelyek nagysága a termelés méretétől függ.

A változó költségek azon folyó költségek, amelyek nagysága a termelés méretétől függ. Termelői magatartás II. A költségfüggvények: A költségek és a termelés kapcsolatát mutatja, hogyan változnak a költségek a termelés változásával. A termelési függvényből vezethető le, megkülönböztetünk

Részletesebben

Mikro- és makroökonómia. A keynesiánus pénzpiac és a teljes modell Szalai László

Mikro- és makroökonómia. A keynesiánus pénzpiac és a teljes modell Szalai László Mikro- és makroökonómia A keynesiánus pénzpiac és a teljes modell Szalai László 2016. 11. 18. A keynesiánus pénzpiac A keynesi pénzpiacon az árszínvonal exogén változó! Rögzített nominálbérek mellett a

Részletesebben

Munkanélküliség és infláció I.

Munkanélküliség és infláció I. GYAKORÓ FEADATOK IV. Munkanélküliség és infláció I. Munkanélküliség és infláció I.. Egy nemzetgazdaságban a munkaképes korú lakosság 7 millió fő. Ebből inaktív, millió fő. A foglalkoztatottak száma 5,4

Részletesebben

Mikroökonómia I. B. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék. 8. hét TERMÉKPIACI EGYENSÚLY VERSENYZŽI ÁGAZATBAN

Mikroökonómia I. B. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék. 8. hét TERMÉKPIACI EGYENSÚLY VERSENYZŽI ÁGAZATBAN MIKROÖKONÓMIA I. B ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Mikroökonómia I. B TERMÉKPIACI EGYENSÚLY VERSENYZŽI ÁGAZATBAN K hegyi Gergely, Horn Dániel, Major Klára Szakmai felel s: K hegyi Gergely 2010.

Részletesebben

a beruházások hatása Makroökonómia Gazdasági folyamatok időbeli alakulás. Az infláció, a kibocsátási rés és a munkanélküliség

a beruházások hatása Makroökonómia Gazdasági folyamatok időbeli alakulás. Az infláció, a kibocsátási rés és a munkanélküliség Makroökonómia Gazdasági folyamatok időbeli alakulás. Az infláció, a kibocsátási rés és a munkanélküliség 8. előadás 2010. 04.15. Az elemzés kiterjesztése több időszakra az eddigi keynesi modell és a neoklasszikus

Részletesebben

MAKROÖKONÓMIA. Készítette: Horváth Áron, Pete Péter. Szakmai felelős: Pete Péter. 2011. február

MAKROÖKONÓMIA. Készítette: Horváth Áron, Pete Péter. Szakmai felelős: Pete Péter. 2011. február MAKROÖKONÓMIA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Előadó: Dr. Kertész Krisztián

Előadó: Dr. Kertész Krisztián Előadó: Dr. Kertész Krisztián E-mail: k.krisztian@efp.hu A termelés költségei függenek a technológiától, az inputtényezők árától és a termelés mennyiségétől, de a továbbiakban a technológiának és az inputtényezők

Részletesebben

gyszerűsített Keynes-i modell C/korm 0,8(Y-0,4Y)+100

gyszerűsített Keynes-i modell C/korm 0,8(Y-0,4Y)+100 Feladat: egyszerűsített Keynes-i modell Legyen egy zárt gazdaságban a kormányzaton kívül a megtakarítás az alábbi függvénnyel adott: S/korm =0,2(Y-0,4Y)-00, ahol a 0,4 az adók 40%-os nagyságára utal. A

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

Specifikus termelési tényezők modellje. Ricardói modell. Alapmodell

Specifikus termelési tényezők modellje. Ricardói modell. Alapmodell Ricardói modell A kereskedelem hasznos, ha komparatív előnyök kihasználásán alapul. A gazdaság jól jár. Minden gazdasági szereplő jól jár. Specifikus termelési tényezők modellje A kereskedelem hasznos,

Részletesebben

Infláció, növekedés, gazdaságpolitika

Infláció, növekedés, gazdaságpolitika Infláció, növekedés, gazdaságpolitika Makroökonómia - 9. elıadás 1 Az infláció fogalma: a pénzmennyiség megnövekedése, a mögötte álló árualap (termelés) növekedése nélkül, a belsı érték nélküli pénz elértéktelenedése:

Részletesebben

6. szemináriumi. Gyakorló feladatok. Tőkekínálat. Tőkekereslet. Várható vs váratlan esemény tőkepiaci hatása. feladatok

6. szemináriumi. Gyakorló feladatok. Tőkekínálat. Tőkekereslet. Várható vs váratlan esemény tőkepiaci hatása. feladatok 6. szemináriumi Gyakorló feladaok. Tőkekínála. Tőkekeresle. Várhaó vs váralan esemény őkepiaci haása. feladaok A feladaok megoldása során ahol lehe, írjon MATLAB scripe!!! Figyelem, a MATLAB a gondolkodás

Részletesebben

szemináriumi C csoport Név: NEPTUN-kód: Szabó-Bakos Eszter

szemináriumi C csoport Név: NEPTUN-kód: Szabó-Bakos Eszter 2. szemináriumi ZH C csoport Név: NEPTUN-kód: A feladatlapra írja rá a nevét és a NEPTUN kódját! A dolgozat feladatainak megoldására maximálisan 90 perc áll rendelkezésre. A helyesnek vált válaszokat a

Részletesebben

szemináriumi D csoport Név: NEPTUN-kód: Szabó-Bakos Eszter

szemináriumi D csoport Név: NEPTUN-kód: Szabó-Bakos Eszter 2. szemináriumi ZH D csoport Név: NEPTUN-kód: A feladatlapra írja rá a nevét és a NEPTUN kódját! A dolgozat feladatainak megoldására maximálisan 90 perc áll rendelkezésre. A helyesnek vált válaszokat a

Részletesebben

A GAZDASÁG HOSSZÚ TÁVÚ VÁLTOZÁSAINAK MODELLJE (II.) Mihályi Péter TANSZÉKVEZETŐ EGYETEMI TANÁR

A GAZDASÁG HOSSZÚ TÁVÚ VÁLTOZÁSAINAK MODELLJE (II.) Mihályi Péter TANSZÉKVEZETŐ EGYETEMI TANÁR 4. előadás A GAZDASÁG HOSSZÚ TÁVÚ VÁLTOZÁSAINAK MODELLJE (II.) Mihályi Péter TANSZÉKVEZETŐ EGYETEMI TANÁR Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem MAKROÖKONÓMIA Tk. 3. fejezet Makroökonómia előadások

Részletesebben

Makroökonómia Gyakorló feladatok

Makroökonómia Gyakorló feladatok Makroökonómia Gyakorló feladatok I. Gazdasági körforgás és a nemzetgazdaság teljesítményének mérése 1. Egy gazdaságban 5 terméket termelnek. Az alábbi táblázat tartalmazza az 5 termék két egymást követő

Részletesebben

Mintafeladatsor. 1. Feleletválasztós feladat Döntse el, hogy az alábbi összefüggések közül melyik teljesül egy háromszektoros gazdaságban?

Mintafeladatsor. 1. Feleletválasztós feladat Döntse el, hogy az alábbi összefüggések közül melyik teljesül egy háromszektoros gazdaságban? Mintafeladatsor Makroökonómia A következõkben elõször pusztán a kérdéseket láthatja. Ezt a részt használja gyakorlási célra. Ezután a feladatsor már megoldással együtt látható. Ezt a részt csak ellenõrzésre

Részletesebben