Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint"

Átírás

1 Szegedi Tudományegyetem ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet december 06-december 15. Referencia szám: AA1.0/2015; AB1.0/2015 Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint Core modul 1/2 Állatkísérletek jogi szabályozásának gyakorlata I. Dr. Kaszaki József SZTE Sebészeti Műtéttani Intézet I. szemeszter

2 II. FEJEZET: A KÍSÉRLETBEN FELHASZNÁLHATÓ ÁLLATOKRA VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK

3 Ávt. 2. b) Az alapok Ávt. A törvény hatálya kiterjed: A kutatási-kísérleti célra szolgáló állatokra, a diagnosztikai vizsgálat és az oltóanyag-termelés céljából tartott állatokra, a génbankként kezelt állatokra, a géntechnológiával módosított gerinces állatokra, a tudományos ismeretterjesztés és az oktatási demonstráció céljából tartott állatokra. i) A veszélyes állatokra, a háziasított állatok gazdátlan egyedeire (kóborállat), az állatkertekben, a vadaskertekben és a vadasparkokban élő (tenyésző) állatokra, továbbá a vadon élő fajok bármilyen célból fogva tartott egyedeire, ha külön jogszabály másként nem rendelkezik.

4 Mit nevezhetünk kísérleti állatnak? 1. 40/2013 Korm. Rendelet (1) E rendelet hatálya alá a kísérletek során felhasznált vagy ilyen felhasználásra szánt, valamint a kifejezetten szerveik vagy szöveteik tudományos vagy oktatási célra történő felhasználásáért tenyésztett, szaporított a) élő gerincesek, beleértve aa) az önállóan táplálkozó lárvaállapotú állatokat, valamint ab) az emlős magzatokat rendes fejlődésük utolsó harmadában; b) élő lábasfejűek tartoznak. (2) E rendelet előírásai mindaddig alkalmazandók, amíg a rendelet hatálya alá tartozó állatot le nem ölik, újból ki nem helyezik, vagy vissza nem juttatják egy megfelelő élőhelyre vagy állattartási rendszerbe.

5 1. 40/2013 Korm. Rendelet (4) E rendelet előírásai nem alkalmazandók az állatgyógyászati készítmény forgalomba hozatalának engedélyezéséhez szükséges állatorvosi klinikai vizsgálatra és az elismert állattartási gyakorlatra. Az elismert állattartási gyakorlat, nem kísérleti jellegű mezőgazdasági vagy állatorvosi tevékenységnek minősül.

6 Kísérleti célra tenyésztett állatfajok 3. 40/2013 Korm. Rendelet (1) Az alább felsorolt fajok egyedét csak akkor lehet kísérlet során felhasználni, ha azt kifejezetten e célra tenyésztették: a) egér (Mus musculus), b) patkány (Rattus norvegicus), c) tengerimalac (Cavia porcellus), d) szíriai aranyhörcsög (Mesocricetus auratus), e) kínai törpehörcsög (Cricetulus griseus), f) mongol futóegér (Meriones unguiculatus), g) nyúl (Oryctolagus cuniculus), h) kutya (Canis familiaris), i) macska (Felis catus), j) a főemlős állatok összes faja, k) dél-afrikai karmosbéka (Xenopus laevis), nyugati karmosbéka (Xenopus tropicalis), gyepi béka (Rana temporaria), északi leopárdbéka (Rana pipiens), l) zebradánió (Danio rerio). (2) A megyei kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága tudományos indokok alapján mentességet adhat az (1) bekezdés a)- i), illetve k)-l) pontjai alól.

7 Kedvtelésből tartott fajok kísérleti felhasználása 4. 40/2013 Korm. Rendelet Amennyiben tudományos okból szükséges, ismert tartóval rendelkező kedvtelésből tartott állatok is felhasználhatók, kizárólag enyhe besorolású kísérletben. A felhasználáshoz a tartó előzetesen írásban tett tájékozott beleegyező nyilatkozata szükséges.

8 Háziasított állatfaj kóbor egyedeinek felhasználása kísérleti célra Ávt. 30. TILOS (4) Háziasított állatfaj kóbor egyedét, valamint vadon befogott állatot a (6) bekezdésben foglalt kivétellel kísérlet céljára felhasználni nem szabad. (6) Az állatvédelmi hatóság e törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén, mentességet adhat a (4) bekezdés alkalmazása alól.

9 Háziasított állatfaj kóbor egyedeinek felhasználása kísérleti célra 5. 40/2013 Korm. Rendelet Az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóság az Ávt. 30. (6) bekezdése szerinti jogkörében eljárva a kísérlet engedélyezése során erre irányuló kérelemre mentességet adhat a háziasított állatfajok kóbor egyede vonatkozásában, amennyiben: a) alapvető szükség van ezen állat egészségére és jólétére vonatkozó tanulmányokra, vagy jelentős veszély áll fenn a környezetre, vagy az emberi vagy állati egészségre vonatkozóan; és b) tudományos indokok alapján a kísérlet kizárólag gazdátlan vagy elvadult állat felhasználásával vezethet eredményre.

10 Főemlősök felhasználása kísérleti célra Ávt. 30. (2) Az emberszabású majmok kísérleti célú felhasználása tilos. (3) Nem emberszabású főemlősök kísérleti célú felhasználása csak e törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén engedélyezhető.

11 Főemlősök felhasználása kísérleti célra 6. 40/2013 Korm. Rendelet (1) Nem emberszabású főemlős állatok egyedeinek kísérletben való felhasználása kizárólag abban az esetben engedélyezhető, ha: a) a kísérlet megfelel az alábbi feltételek egyikének: aa) a kísérlet célja alapkutatás, és a felhasznált állat fogságban tenyésztett állat utóda, ab) a kísérlet célja transzlációs vagy alkalmazott kutatás, és a kísérletre károsító vagy potenciálisan életveszélyes emberi klinikai állapotok elkerülése, megelőzése, diagnózisa vagy kezelése érdekében kerül sor, továbbá a felhasznált állat fogságban tenyésztett állat utóda, ac) a kísérlet célja fajok megőrzésére irányuló kutatás; b) tudományos indokok alapján a kísérlet a főemlősökön kívül más állatfaj felhasználásával nem vezetne eredményre; és c) az állatot korábban nem tartották állatkertben. A fentiek a közönséges makákó (Macaca fascicularis) és a rhesusmajom (Macaca mulatta) kísérletben való felhasználására is vonatkoznak.

12 Mezőgazdasági haszon állatok, mint kísérleti állatok (1) Kísérlet céljára a laboratóriumi állatokon kívül a) a folyamatos állat-egészségügyi ellenőrzés alatt álló tenyészetből, telepről származó gazdasági haszonállatok és társ-állatfajok egyedei használhatók fel. baromfi; sertés, juh, kecske, szarvasmarha, ló (2) Az állatkísérleti engedély nem terjedhet ki háziasított állatfaj kóbor egyedeire, beleértve a kóbor kutyát és macskát.

13 Vadon élő állatok, mint kísérleti állatok Vadászgörény Könnyen kezelhető, barátságos, kíváncsi. Jól alkalmazkodik laboratóriumi körülményekhez, barátságos

14 Vadon élő állatok, mint kísérleti állatok??? Az oposszumok érdekes módon immunisak a kígyóméreggel szemben. Az 1990-es években egy kutatócsoportnak sikerült azonosítaniuk egy szérumfehérjét, amely képes semlegesíteni a kígyómérget. A kutatók kígyóméreggel mérgezett egereken tesztelték az általuk előállított fehérjét, és azt tapasztalták, hogy védelmet nyújt az Egyesült Államokban honos nyugati gyémántcsörgőkígyó és a pakisztáni Russellvipera mérge ellen.

15 Vadon élő állatok, mint kísérleti állatok 7. 40/2013 Korm. Rendelet (1) Az Élelmiszerlánc-Biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság mentességet biztosíthat a vadon befogott állat vonatkozásában, amennyiben tudományos indokok alapján az adott kísérlet, tenyésztett állatokon vagy folyamatos állat-egészségügyi ellenőrzés alatt álló tenyészetből, telepről származó állatokon végezve nem vezetne eredményre. 4) Természetvédelmi oltalom alatt álló faj egyedei esetében az (1) bekezdés szerinti mentesség kizárólag a természetvédelmi hatóság tartásra és hasznosításra vonatkozó engedélyének megléte esetén adható (4) A természetvédelmi oltalom alatt álló vagy nemzetközi természetvédelmi egyezmény hatálya alá tartozó állatfaj egyedén kísérlet elvégzése akkor engedélyezhető, ha a kísérlet természetvédelmi érdeket szolgál. A kísérlet engedélyezhető olyan lényeges orvosi kutatások esetében is, amikor legalább második generációs tenyésztett állatokat használnak fel, és a kísérlet célja más módon nem biztosítható nem emberszabású főemlősök.

16 Melyek a törvény hatálya alá tartozó kísérleti állatok? ecetmuslica pióca a 12 napos patkány embrió a 20 napos patkány embrió nyolckarú polip ebihal

17 Génmódosított állatok, mint kísérleti alanyok A kérelmezőnek állatkísérleti engedélyt kell kérnie a tenyésztésükre. A géntechnológiai hatóság engedélye nem megfelelő erre a célra, mert azt egy más jogszabály előírása és más szempontrendszere alapján adják ki. Tartásuknál az alábbi szempontokat kell figyelembe venni: o hogyan pároztatnak (heterozigóta-heterozigóta)? o káros-e a heterozigóta állat fenotípusa? Igényel-e különleges bánásmódot? o mi történik a KO genotípusú szaporulattal, ha nem használják fel kísérletben? o hogyan látják el az állatokat, meddig hagyják életben őket? o a refinement követelményeknek megfelelően milyen erőfeszítéseket kívánnak tenni a knockout állatok egészségi állapotának megőrzése érdekében a kísérletekben való felhasználásukat megelőzően.

18 Genetikailag módosított kísérleti állatok esete káros fenotipus esetén "An animal with a harmful phenotype for the purposes of this Directive and in context of genetically altered animals is to be understood as an animal who is likely to experience, as a consequence of the genetic alteration pain, distress, suffering or lasting harm equivalent to, or higher than that caused by the introduction of a needle in accordance with good veterinary practice. Példa: Idős kori neurodegeneráció jeleit viselő transzgenikus egér törzset kívánnak tenyészteni. A törzs dupla mutációt hordoz, jellemzően 6-9 hónapos korban amiloid plakkok jelennek meg, és 7 hónapos kortól memória zavarok figyelhetők meg az állatokon. Káros fenotipus? IGEN

19 Genetikailag módosított kísérleti állatok esete káros fenotipus esetén Külön engedélyt kell kérni a génmódosított állatok esetében a fenntartó tenyésztésre, hogyha az állatok szándékoltan káros fenotípusúak, mivel ebben az esetben az Állatvédelmi törvény alapján ezek tenyésztése is kísérletnek minősül. Az ilyen állatokat felhasználó kísérletek engedélyezése során a fenntartó tenyésztés engedélyezése előfeltétele a kísérlet engedélyezhetőségének.

20 A szövetkivétel nem minősül kísérletnek az évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről 3. (9) pontja alapján: "nem min sül állatkísérletnek a nem kísérleti jelleg, "nem minősül állatkísérletnek a nem kísérleti jellegű, mezőgazdasági vagy állatorvosi tevékenység, illetve az állatok leölésének vagy megjelölésének a természettudományok által elfogadott korszerű, kevéssé fájdalmasnak tartott módszereinek alkalmazása, valamint az állatnak kizárólag a szervei vagy szövetei felhasználása céljából történő leölése";

21 A 3 R elve és a Törvénykezés

22 A 3 R elve - William Russell és Rex Burch (Principles of Humane Experimental Technique, 1959) (a) Finomítás - Refinement: az állati fájdalom és szenvedés csökkentése: kevesebb szenvedést okozó módszerek alkalmazása (b) Csökkentés - Reduction: a kísérletekben felhasznált állatok számának csökkentése, a lehetőségek határáig (c) Helyettesítés - Replacement: az állati modellek helyettesítése más módszerekkel, modellekkel

23 Csökkentés (Reduction) lehetőségek A kísérlet megfelelő tervezése Megfelelő statisztikai módszerek A vizsgálatokhoz szükséges minimális csoportlétszám statisztikai meghatározása A nyert kísérleti eredmények folyamatos statisztikai elemzése megfelelő statisztikai módszerekkel (ha a tervezettnél kevesebb állat felhasználása esetén is statisztikailag megfelelő adatok állnak rendelkezésre, további állatot már nem szabad feláldozni) A megfelelő kísérleti modell (állat) kiválasztása Beltenyésztés (a variabilitás sok állatot igényel és bizonytalan) Genetikai módosítás (kevesebb állatot igényel, célzottabb és biztosabb) Kísérleti állatok egészségi állapota (!) és állati jóllét (a variabilitás, elhullás elfed/eltorzít) Egy állatból nyerhető minták többirányú vizsgálata

24 Finomítás (Refinement) lehetőségek Oktatás (kutatók és gondozók képzettsége) Megfelelő állattartási körülmények Az állatok szoktatása, tanítása, (handling) Nyugtatás, érzéstelenítés, fájdalomcsillapítás Nem-invazív vizsgálati módszerek alkalmazása A végpontok körültekintő meghatározása és pontos betartása a kísérlet NE az állat kimúlásával fejeződjön be! Megfelelő eutanázia

25 Helyettesítés (Replacement) lehetőségek In vitro módszerek, sejt, szövet és szerv kultúrák Nem- vagy kevésbé érzőképes élőlények, alacsonyabb rendű szervezetek (baktériumok, gombák) Fizikai-kémiai módszerek, technikák Számítógépes (in silico) eljárások, rendszerek, matematikai modellezés Mechanikus modellek, oktatófilmek Emberkísérletek, önkéntesek

26 Helyettesítés (Replacement) lehetőségek Langendorff-féle preparátum Primer sejttenyészet vizsgálata HeLa immortalizált sejtvonal Szövet szuperfúzió Multiphoton fluorescence image of cultured HeLa cells with a fluorescent protein targeted to the Golgi apparatus (orange), microtubules (green) and counterstained for DNA (cyan). Nikon RTS2000MP custom laser scanning microscope.

27 Fizikai-kémiai módszerek sejtmentes rendszerek Protokoll:5mLreakcióelegy (XOR puffer) ph= muxo 200 µmno µmnadh Inkubáció 37 C-on 10 perc buborékoltatás/küvetta Áramlás: ml/min 21% O 2 79% N 2 2,2% CH 4 21% O 2 76,8% N 2

28 Önkéntes ember kísérletek (ETIKAI engedéllyel!) Alsó testfélre kifejtett negatív nyomás - Lower Body Negative Pressure (LBNP) Vérminta Vérgáz Centrális Vénás Nyomás (CVP) Mikrokeringés mérés Centrális Vénás Katéter(CV) Vákuumkamra FINAPRESS Nem- invazív artériás nyomás mérés 0 Hgmm Kontroll - 20 Hgmm - 40 Hgmm 0 Hgmm Visszatérés

29 Melyik R teljesül a Te kísérletedben? Csökkentés? Finomítás? Helyettesítés?

30 Helyettesítésre további példák EpiSkin, EpiDerm, SkinEthic: mesterséges humán bőr irritációs tesztekre. Bovine Corneal Opacity and Permeability Test: szem-irritációs teszt Isolated Chicken Eye Test: szem-irritáció meghatározására. 3T3 NRU (Neutral Red Uptake) Phototoxicity Test: fototoxicitás teszt Reduced Local Lymph Node Assay: allergia teszt; állat-felhasználás 75%-os csökkentése Fish Threshold Method: 70%-os csökkenés az állat-felhasználásban. EYETEX Screen Test: a Draize teszt (nyúlszem-irritáció) kiváltására: protein oldathoz (bab) adott kemikália az oldat optikai tulajdonságainak változásához vezet

31 Draize történet: szem irritáció korrózió (in vivo Draize eye irritation test; J Pharmacol Exp Ther 82: 1944 ) Kísérleti állat: albino nyúl, 3 állat / csoport 0,1 ml folyadék vagy 100 mg finom por, spray a szem conjunctiva zsákjába Leolvasás: 1, 24, 48, 72 óra = grading Cornea: átlátszóság, elváltozás kiterjedése Iris: vérbőség, ödéma, reakcióképesség Conjunctiva: vörösség, ödéma, váladék Alternatív módszerek ATET/Somfai Zsuzsanna ábrái

32 Szem irritáció/korrózió ALTERNATÍV módszerek súlyos szemkárosodító hatás felderítésére OECD-TG-437 Bovine Corneal Opacity and Permeability Test (BCOP) Rövidtávú túlélő cornea: fiziologiai és biokémiai tulajdonságok megtartva átlátszóság fényáteresztés permeabilitás- fluorescein Borjúszemek vágóhídról nem kell kísérleti állat Hanks oldattartóba, 32 fok Expozició 10 perc mosás post expo inkubálás 2 óra mosásflourescein 90 perc Értékelés: opacitométer + spektrofotométer 3 cornea/anyag Nem vizsgál : conjunctivát, írist, reverzibilitást Validálás: 113 anyag keverék Megegyezés: 79%(150/191) Fals pozitiv: 25% (32/126) Fals negatív: 14% (9/65) Alternatív módszerek ATET/Somfai

33 Szem irritáció/korrózió ALTERNATÍV módszerek súlyos szemkárosodító hatás felderítésére OECD-TG-438 Isolated Chicken Eye Test Method Csirkeszemek vágóhídról nem kell kísérleti állat - 2 órán belül 3 szem/csoport fluorescein + réslámpa: cornea vastagság, felszín intakt, átlátszóság Lefektet, kezel: 0,03 ml / g, Értékelés: 30, 75, 120, 180, és 240 perc grading: Cornea duzzadása homály Fluorescein retenció Validálás: 72 anyag + 80 keverék Megegyezés: 86%(120/140) Fals pozitiv: 6% (7/113) Fals negatív: 48% (13/27) szem Alternatív módszerek ATET/Somfai

34 A HET-CAM teszt (Hen's Egg Test Chorioallantoic Membrane assay)-1 Luepke(1985, 1987) A megtermékenyített tojásokinkubátorban, 37 C 60-70%-os relatív páratartalom rotálva 10 napig keltetik (a chorioallantois membrán ekkorra éri el a megfelelő fejlettségi állapotot, idegszövet, fájdalomérzés még nincs.) Óvatos felnyitás Kezelés a membránon: 0,3 ml; Megfigyelés, értékelés 5 perc: ér-lízis, vérzés, intra- és/vagy extravaszkuláris koaguláció alapján az irritáció mértéke becsülhető; Számítógépes program segítségével számszerűsíthető, és a Számszerű érték alapján irritációs kategóriába sorolható Alternatív módszerek ATET/Somfai

35 A HET-CAM teszt (Hen's Egg Test Chorioallantoic Membrane assay)-2 Kezelés előtt Lízis és vérzés kezelés után

36 A HET-CAM teszt (Hen's Egg Test Chorioallantoic Membrane assay)-3 Előnyei: Élő membrán, mint a conjunctiva Gyors Érzékeny (fals pozitív inkább) Könnyű kivitelezni Relatíve olcsó Hátrány: Inter-laboratory szórás nagy Szubjektív Nem szelektál anatómiai részletek között (cornea, iris) Alternatív módszerek ATET/Somfai

37 A KÍSÉRLETRE VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK - A 3 R (csökkentés, finomítás helyettesítés) ALAPJÁN

38 Az állatkísérletek TERVEZÉSÉNEK szabályai (a 3R szellemében) (1) Nem engedélyezhető és nem végezhető állatkísérlet abban az esetben, ha ismert olyan más tudományosan megfelelő és a várt eredményt szolgáltató módszer, amely állat használata nélkül megvalósítható, illetve végrehajtható. (2) Az állatkísérletek szükségtelen megismétlésének elkerülése érdekében a kérelmezőnek és az engedélyezőnek törekednie kell a témához kapcsolódó, már elvégzett kísérletek eredményeinek megismerésére. (Ávt. 26. ) (1) Az állatkísérlet során felhasznált állatok számát a feltétlenül szükséges mértékre kell csökkenteni. Azt a vizsgálati módszert kell választani, amely előreláthatóan a legkisebb fájdalom okozásával, illetőleg legkisebb élettani, idegi vagy viselkedésbeli károsodás mellett végezhető el. (3) Minden kísérletet úgy kell megtervezni, hogy elkerülhetô legyen a szükségtelen fájdalom, szenvedés, tartós nélkülözés, illetve maradandó károsodás okozása.(ávt. 27. )

39 Az állatkísérletek TERVEZÉSÉNEK szabályai (a 3R szellemében) (folyt.) (1) Minden állatkísérletet általános vagy helyi érzéstelenítés mellett kell végezni, kivéve, ha ez - arra tekintettel, hogy a kísérlet nem jár fájdalommal, illetôleg szenvedéssel - nem szükséges, illetve az érzéstelenítés a kísérleti állat számára nagyobb megterheléssel járna, mint maga a kísérlet, vagy a kísérlet eredményét értékelhetetlenné tenné. (2) Ha az érzéstelenítés nem lehetséges, akkor fájdalomcsillapítást, vagy egyéb megfelelő módszert kell alkalmazni annak biztosítása érdekében, hogy az állatnak a lehető legkevesebb fájdalmat, szenvedést, tartós nélkülözést vagy károsodást okozzák, valamint egyetlen esetben se legyen az állat jelentôs fájdalomnak, szenvedésnek vagy tartós nélkülözésnek kitéve. (3) Ha a kábítás után az állat fájdalomérzete visszatér - és a kísérlet célja ezt nem zárja ki - újabb fájdalomcsillapítást kell alkalmazni, vagy ha ez nem lehetséges, az állat életét azonnal, megengedett módon ki kell oltani. (4) Az állaton végzett ismételt kísérletnek szintén meg kell felelnie az e törvényben foglaltaknak. Az (1)-(3) bekezdés szerinti módszerek alkalmazása nélkül végzett, tartós vagy súlyos szenvedéssel járó kísérlet ugyanazon az állaton ismételten nem végezhetô. (Ávt. 28. )

40

Az állatkísérletek jogi szabályozásának gyakorlata. Az állati jólét és a 3R gyakorlata.

Az állatkísérletek jogi szabályozásának gyakorlata. Az állati jólét és a 3R gyakorlata. Az állatkísérletek elmélete és gyakorlata A és B kurzusok Az állatkísérletek jogi szabályozásának gyakorlata. Az állati jólét és a 3R gyakorlata. Dr. Kaszaki József SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet

Részletesebben

40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet az állatkísérletekről 2014.03.26 2016.12.31 4 40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet az állatkísérletekről

40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet az állatkísérletekről 2014.03.26 2016.12.31 4 40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet az állatkísérletekről 40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet az állatkísérletekről 2014.03.26 2016.12.31 4 40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet az állatkísérletekről A Kormány az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII.

Részletesebben

Állat-ember interakciók. Állatjólét

Állat-ember interakciók. Állatjólét Állat-ember interakciók Állatjólét Az állatjóléti gondolkodás forrásai Állat-ember viszony alakulása az ember-ember viszony függvényében (moralitás fejlődése) Valós (tudományos) ismeretek az állatokról

Részletesebben

Állatkísérletek elmélete és gyakorlata A és B szint

Állatkísérletek elmélete és gyakorlata A és B szint Állatkísérletek elmélete és gyakorlata A és B szint 1998. évi XXVIII. Törvény az állatok védelméről és kíméletéről A Kormány 40/2013. (II. 14.) Korm. Rendelete az állatkísérletekről A rendeletek jelentősebb

Részletesebben

Házi egér ,12% Vándorpatkány ,82% Tengerimalac ,66% Szíriai aranyhörcsög 16 0,01% Lófélék (lovak, szamarak és öszvérek)

Házi egér ,12% Vándorpatkány ,82% Tengerimalac ,66% Szíriai aranyhörcsög 16 0,01% Lófélék (lovak, szamarak és öszvérek) Uniós adatszolgáltatás Kínai törpehörcsög Kínai törpehörcsög Mongol futóegér 42 0,02% Mongol futóegér 0,04% Ismételt felhasználás Egyéb rágcsálók 86 0,04% Egyéb rágcsálók 0,08% Nem 194381 96,72% Házi nyúl

Részletesebben

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint Szegedi Tudományegyetem ÁOK Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint Sebészeti Műtéttani Intézet 2017. december 06-december 15. Referencia szám: AA1.0/2015; AB1.0/2015 Core modul 1/1 Az állatkísérletek

Részletesebben

A Kormány 40/2013. (II. 14.) Korm. rendelete az állatkísérletekrõl I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A Kormány 40/2013. (II. 14.) Korm. rendelete az állatkísérletekrõl I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK MAGYAR KÖZLÖNY 2013. évi 23. szám 1805 A Kormány 40/2013. (II. 14.) Korm. rendelete az állatkísérletekrõl A Kormány az állatok védelmérõl és kíméletérõl szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. (3) bekezdés

Részletesebben

40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet. az állatkísérletekről

40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet. az állatkísérletekről 40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet az állatkísérletekről A Kormány az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. (3) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az 58.

Részletesebben

2. oldal c) az állatgyógyászati készítmény forgalomba hozatalának engedélyezéséhez szükséges állatorvosi klinikai vizsgálatra; d) az elismert állattar

2. oldal c) az állatgyógyászati készítmény forgalomba hozatalának engedélyezéséhez szükséges állatorvosi klinikai vizsgálatra; d) az elismert állattar 1. oldal 40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet az állatkísérletekről A Kormány az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. (3) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján,

Részletesebben

40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet. az állatkísérletekről

40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet. az állatkísérletekről 40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet A Kormány az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. (3) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az 58. tekintetében az állatok

Részletesebben

40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet. az állatkísérletekről

40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet. az állatkísérletekről 1. oldal 40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet az állatkísérletekről A Kormány az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. (3) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján,

Részletesebben

Post-experimental management: humane endpoints, euthanasia. Dániel Érces

Post-experimental management: humane endpoints, euthanasia. Dániel Érces Reference number: 035/14 UNIVERSITY OF SZEGED, Institute of Surgical Research Animal experiments theory and practice C level SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, Sebészeti Műtéttani Intézet Az állatkísérletek elmélete

Részletesebben

Állatvédelem az állatkísérletek területén?*

Állatvédelem az állatkísérletek területén?* Jámbor Adrienn PhD-hallgató, VIII. évfolyam Vol. VIII Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar 2014/2. szám No. 2/2014 Alkotmányjogi Tanszék Tanulmány Article Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Doktori

Részletesebben

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata A és B kurzus

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata A és B kurzus Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata A és B kurzus Core modul 1/1 Az állatkísérletek európai és hazai törvényi szabályozása. A helyettesítés, csökkentés és tökéletesítés követelménye. Az engedélyezések

Részletesebben

1. TÁBLÁZAT: A FELHASZNÁLT ÁLLATOK SZÁMA SZÁRMAZÁSI HELYÜK SZERINT. Származás fajok szerint

1. TÁBLÁZAT: A FELHASZNÁLT ÁLLATOK SZÁMA SZÁRMAZÁSI HELYÜK SZERINT. Származás fajok szerint XI/810/95rev3 1.1. 1. TÁBLÁZAT: A FELHASZNÁLT ÁLLATOK SZÁMA SZÁRMAZÁSI HELYÜK SZERINT 1.2. 1.3. A jelentést tevő országon belül bejegyzett tenyésztő vagy beszállító létesítményből származó állatok Származás

Részletesebben

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata A kurzus

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata A kurzus Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata A kurzus Core modul 1 Az állatkísérletek törvényi szabályozása Prof. Dr. Boros Mihály egyetemi tanár Dr. Kaszaki József egyetemi docens Sebészeti Műtéttani Intézet

Részletesebben

1998. ÉVI XXVIII. TÖRVÉNYAZ ÁLLATOK VÉDELMÉRŐL ÉS KÍMÉLETÉRŐL -KIHIR DE TVE: IV. 1.

1998. ÉVI XXVIII. TÖRVÉNYAZ ÁLLATOK VÉDELMÉRŐL ÉS KÍMÉLETÉRŐL -KIHIR DE TVE: IV. 1. JOGI ALAPOK hatályos 2017.01.01-től Forrás: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99800028.tv&timeshift=20170101#lbj0idca2f 1998. ÉVI XXVIII. TÖRVÉNYAZ ÁLLATOK VÉDELMÉRŐL ÉS KÍMÉLETÉRŐL -KIHIR

Részletesebben

Innovációs lehetőségek a LAB Research Kft-nél

Innovációs lehetőségek a LAB Research Kft-nél Innovációs lehetőségek a LAB Research Kft-nél 2011. április 06. Pannon Egyetem, Veszprém Gáty Szabolcs MBE vezető 1 LAB Research LAB Research, Kanada Alapítva:1998 Terjeszkedés: 2006, 2008 280 alkalmazott

Részletesebben

Az állatkísérletek állatvédelmi szabályozása (2013) Gyertyán István. Állatkísérleti Tudományos Etikai Tanács

Az állatkísérletek állatvédelmi szabályozása (2013) Gyertyán István. Állatkísérleti Tudományos Etikai Tanács Az állatkísérletek állatvédelmi szabályozása (2013) Gyertyán István Állatkísérleti Tudományos Etikai Tanács Európai jogszabály 2010/63/EU Irányelv a tudományos célokra felhasznált állatok védelméről Hatályos:

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Az Állatkísérletek elmélete és gyakorlata B szint részletes programja

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Az Állatkísérletek elmélete és gyakorlata B szint részletes programja Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Sebészeti 2017. december 06-december 15. Referencia szám: AA1.0/2015 / Referencia szám: AB1.0/2015 SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI

Részletesebben

61/2003. (VI. 19.) ET. számú h a t á r o z a t a. az Egyetem ÁLLATVÉDELMI SZABÁLYZATÁ-ról

61/2003. (VI. 19.) ET. számú h a t á r o z a t a. az Egyetem ÁLLATVÉDELMI SZABÁLYZATÁ-ról A Semmelwies Egyetem T a n á c s á n a k 61/2003. (VI. 19.) ET. számú h a t á r o z a t a az Egyetem ÁLLATVÉDELMI SZABÁLYZATÁ-ról Az állatok védelméről és kíméletéről szóló, 2002. évi LXVII. törvénnyel

Részletesebben

1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről 1

1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről 1 Opten Törvénytár Opten Kft. I. 1998. évi XXVIII. törvény 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről 1 A 2010.03.12. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

Részletesebben

6106/1/10 REV 1 ZSFJ/md/kk DG B I A

6106/1/10 REV 1 ZSFJ/md/kk DG B I A AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2010. június 3. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2008/0211 (COD) 6106/1/10 REV 1 AGRILEG 9 VETER 2 ENV 63 RECH 39 CODEC 88 PARLNAT 24 JOGI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Az Állatkísérletek elmélete és gyakorlata B szint részletes programja

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Az Állatkísérletek elmélete és gyakorlata B szint részletes programja Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Sebészeti 2016. november 28-december 9 Referencia szám: AB1.0/2015 SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Az Állatkísérletek elmélete

Részletesebben

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDŐPONTJA: Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. december 18-i ülésére ELŐTERJESZTÉS CÍME, TÉMÁJA: Javaslat Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

IRÁNYELVEK. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2010/63/EU IRÁNYELVE (2010. szeptember 22.) a tudományos célokra felhasznált állatok védelméről

IRÁNYELVEK. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2010/63/EU IRÁNYELVE (2010. szeptember 22.) a tudományos célokra felhasznált állatok védelméről 2010.10.20. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 276/33 IRÁNYELVEK AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2010/63/EU IRÁNYELVE (2010. szeptember 22.) a tudományos célokra felhasznált állatok védelméről (EGT-vonatkozású

Részletesebben

Szeminárium vagy Gyakorlat Időpont: csütörtök Helyszín: Sebészeti. Műtéttani Intézet tanterem/hallgatói műtő

Szeminárium vagy Gyakorlat Időpont: csütörtök Helyszín: Sebészeti. Műtéttani Intézet tanterem/hallgatói műtő AZ ÁLLATKÍSÉRLETEK ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA B kurzus részletes tematikája Hét Dátum és időpont 1 Szeptember 16. 17.0-19.0 17. 8.00-11.00 18. 8.00-10.00 2 Szeptember 23. 17.0-19.0 24 8.00-11.00 25. 8.00-10.00

Részletesebben

A baromfi valamint a sertéságazatban igénybe vehető támogatáshoz szükséges hatósági bizonyítvány

A baromfi valamint a sertéságazatban igénybe vehető támogatáshoz szükséges hatósági bizonyítvány A baromfi valamint a sertéságazatban igénybe vehető támogatáshoz szükséges hatósági bizonyítvány A baromfi ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások feltételeiről szóló 139/2007. (XI. 28.) FVM rendelet,

Részletesebben

József Kaszaki. József Kaszaki. National legislation on animal experiments in practice 1. Állatkísérletek jogi szabályozásának gyakorlata 1.

József Kaszaki. József Kaszaki. National legislation on animal experiments in practice 1. Állatkísérletek jogi szabályozásának gyakorlata 1. Reference number: 035/4 UNIVERSITY OF SZEGED, Institute of Surgical Research Animal experiments theory and practice C level SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, Sebészeti Műtéttani Intézet Az állatkísérletek elmélete

Részletesebben

2.6.16. VIZSGÁLATOK IDEGEN KÓROKOZÓKRA HUMÁN ÉLŐVÍRUS-VAKCINÁKBAN

2.6.16. VIZSGÁLATOK IDEGEN KÓROKOZÓKRA HUMÁN ÉLŐVÍRUS-VAKCINÁKBAN 2.6.16. Vizsgálatok idegen kórokozókra Ph.Hg.VIII. - Ph.Eur.7.0 1 2.6.16. VIZSGÁLATOK IDEGEN KÓROKOZÓKRA HUMÁN ÉLŐVÍRUS-VAKCINÁKBAN 01/2011:20616 Azokhoz a vizsgálatokhoz, amelyekhez a vírust előzőleg

Részletesebben

I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A törvény célja. A törvény hatálya

I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A törvény célja. A törvény hatálya 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről Az Országgyűlés - annak tudatában, hogy az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása

Részletesebben

Iromány száma: T/2164. Benyújtás dátuma: :30. Parlex azonosító: AGMK2FQ10001

Iromány száma: T/2164. Benyújtás dátuma: :30. Parlex azonosító: AGMK2FQ10001 Iromány száma: T/2164. Benyújtás dátuma: 2018-10-09 17:30 Miniszterelnökség Parlex azonosító: AGMK2FQ10001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó: Dr.

Részletesebben

AZ ÁLLATTARTÁS ÁLLATVÉDELMI ELŐÍRÁSAI

AZ ÁLLATTARTÁS ÁLLATVÉDELMI ELŐÍRÁSAI TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Egység, alprojekt/alprogram neve Rendezvény cím, dátum AZ ÁLLATTARTÁS ÁLLATVÉDELMI ELŐÍRÁSAI Előadó neve AZ ÁLLATVÉDELMI TÖRVÉNYEK LEGFŐBB IRÁNYELVE Büntetendő magatartást

Részletesebben

ÁLLATKÍSÉRLETEK AZ ORVOSTUDOMÁNYBAN

ÁLLATKÍSÉRLETEK AZ ORVOSTUDOMÁNYBAN ÁLLATKÍSÉRLETEK AZ ORVOSTUDOMÁNYBAN Szabadon választott tantárgy az ÁOK, FOK, GYTK, TTIK, JGYPK II-V. éves hallgatói számára Kredit: 1. Tantárgyfelelős: Felvétel feltétele: A tantárgy oktatásának célja:

Részletesebben

1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről

1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről Az Országgyűlés - annak tudatában, hogy az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása

Részletesebben

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint Szegedi Tudományegyetem ÁOK Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint Sebészeti Műtéttani Intézet 2017. december 06-december 15. Referencia szám: AA1.0/2015; AB1.0/2015 Core modul 1/4 Állatkísérletek

Részletesebben

Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelete az állatok tartásáról. 1. Általános rendelkezések

Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelete az állatok tartásáról. 1. Általános rendelkezések Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelete az állatok tartásáról Ócsa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk Magyarország Alaptörvénye

Részletesebben

Csólyospálos Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 8/2004.(VI.25.) KT. számú rendelete az állattartás szabályairól

Csólyospálos Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 8/2004.(VI.25.) KT. számú rendelete az állattartás szabályairól Csólyospálos Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 8/2004.(VI.25.) KT. számú rendelete az állattartás szabályairól (8/2012.(V.31.) rendelettel módosítva) (Egységes szerkezetbe szedve) Csólyospálos

Részletesebben

I. fejezet. Általános rendelkezések

I. fejezet. Általános rendelkezések Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 24/2010.(VI. 30.) sz. rendelete az állattartás helyi szabályairól (Egységes szerkezetben a módosításáról szóló 31/2010.(IX.15.) és a.../2012. (IV....) önkormányzati

Részletesebben

Kunszentmiklós Város Önkormányzat Képviselőtestületének 32/2006. (XI. 30.) számú rendelete az állatok tartásáról

Kunszentmiklós Város Önkormányzat Képviselőtestületének 32/2006. (XI. 30.) számú rendelete az állatok tartásáról Kunszentmiklós Város Önkormányzat Képviselőtestületének 32/2006. (XI. 30.) számú rendelete az állatok tartásáról Kihirdetve: 2006. november 30. Józan Judit jegyző Módosítva: Hatályos: 19/2009. (V.28.)

Részletesebben

Ember állat interakciók. Társállatok etológiája

Ember állat interakciók. Társállatok etológiája Ember állat interakciók Társállatok etológiája 1. Az alkalmazott etológia helye és szerepe az etológiai kutatásokban Gazdasági és állatvédelmi szempontok Mi tekinthető társállatnak? Kulturális és ökológiai

Részletesebben

1998. évi XXVIII. törvény. az állatok védelméről és kíméletéről. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A törvény célja.

1998. évi XXVIII. törvény. az állatok védelméről és kíméletéről. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A törvény célja. 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről Az Országgyűlés - annak tudatában, hogy az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása

Részletesebben

KÖRNYEZETTOXIKOLÓGIA - MT 2017

KÖRNYEZETTOXIKOLÓGIA - MT 2017 KÖRNYEZETTOXIKOLÓGIA - MT 2017 Innovatív és alternatív környezettoxikológiai módszerek Molnár Mónika Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

Részletesebben

a helyi állattartási rendeletek felülvizsgálatáról

a helyi állattartási rendeletek felülvizsgálatáról E LŐTERJESZTÉS a helyi állattartási rendeletek felülvizsgálatáról Készült: Szécsény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. október 25-i ülésére Előterjesztő: Bárányné Márton Melinda jegyző Tisztelt

Részletesebben

elismerve azt a megkülönböztetetten nagy értéket, amelyet az állatvilág egésze és annak egyedei jelentenek az emberiség számára,

elismerve azt a megkülönböztetetten nagy értéket, amelyet az állatvilág egésze és annak egyedei jelentenek az emberiség számára, 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről 2013.07.20 2014.06.30 24 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről 1 Az Országgyűlés annak tudatában, hogy az állatok

Részletesebben

Nagyfüged Önkormányzat képviselő-testületének 8/2007(V. 10.) számú rendelete. az állattartásról

Nagyfüged Önkormányzat képviselő-testületének 8/2007(V. 10.) számú rendelete. az állattartásról Nagyfüged Önkormányzat képviselő-testületének 8/2007(V. 10.) számú rendelete az állattartásról a módosításokkal egységes szerkezetben A Nagyfüged Önkormányzat Képviselő-testülete A helyi önkormányzatokról

Részletesebben

1998. évi XXVIII. törvény. az állatok védelméről és kíméletéről 1

1998. évi XXVIII. törvény. az állatok védelméről és kíméletéről 1 - 1-1998. évi XXVIII. törvény 1 Az Országgyűlés annak tudatában, hogy az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége,

Részletesebben

A felelős személyre vonatkozó képesítési előírások

A felelős személyre vonatkozó képesítési előírások 1. számú melléklet a 348/2006. (XII. 23.) Korm. rendelethez A felelős személyre vonatkozó képesítési előírások Felelős személy lehet, aki az alábbi egyetemi vagy főiskolai végzettségek valamelyikével és

Részletesebben

Humánus állatkísérletekkel

Humánus állatkísérletekkel Humánus állatkísérletekkel a tudomány szolgálatában 2010/63/EU IRÁNYELV A TUDOMÁNYOS CÉLOKRA FELHASZNÁLT ÁLLATOK VÉDELMÉRŐL Novo Nordisk Környezetvédelmi Humánus állatkísérletekkel a tudomány szolgálatában

Részletesebben

Jogszabályfigyelés február. Jogszabály címe Megjelent Hatály Módosított jogszabály Tárgy

Jogszabályfigyelés február. Jogszabály címe Megjelent Hatály Módosított jogszabály Tárgy február 1 Egyes egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 22/ (II. 1.) Korm. rendelet 2 A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap felhasználási tervének jóváhagyásáról szóló 1036/ (II.

Részletesebben

Állatokon végzett vizsgálatok alternatíváinak használata a REACHrendelet

Állatokon végzett vizsgálatok alternatíváinak használata a REACHrendelet Hiv.: ECHA-11-FS-06-HU ISBN-13: 978-92-9217-604-4 Állatokon végzett vizsgálatok alternatíváinak használata a REACHrendelet alapján A REACH-rendelet kidolgozásának és elfogadásának egyik legfontosabb oka

Részletesebben

1998. évi XXVIII. törvény. az állatok védelméről és kíméletéről. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A törvény célja.

1998. évi XXVIII. törvény. az állatok védelméről és kíméletéről. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A törvény célja. 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről Az Országgyűlés annak tudatában, hogy az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása

Részletesebben

Állatkísérletek az Orvostudományban Az állatkísérletek elmélete és gyakorlata

Állatkísérletek az Orvostudományban Az állatkísérletek elmélete és gyakorlata Állatkísérletek az Orvostudományban Az állatkísérletek elmélete és gyakorlata Sebészeti Műtéttani Intézet SZTE ÁOK graduális oktatás 2013 / 2014 / 1 2. Az állatkísérletek jogi szabályozása, engedélyezések,

Részletesebben

Algyő Nagyközség Önkormányzat. Képviselő-testületének. 32/2012. (X.5.) Önkormányzati rendelete. az állatok tartásáról. / egységes szerkezetben /

Algyő Nagyközség Önkormányzat. Képviselő-testületének. 32/2012. (X.5.) Önkormányzati rendelete. az állatok tartásáról. / egységes szerkezetben / Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2012. (X.5.) Önkormányzati rendelete az állatok tartásáról / egységes szerkezetben / Hatályos: 2012.10.01.-től Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

31/2010. (XI. 18.) VM rendelet

31/2010. (XI. 18.) VM rendelet 31/2010. (XI. 18.) VM rendelet az egyes állatvédelmi tárgyú rendeletek módosításáról Állatjóléti felelősök ügyelnek az állatvédelmi szabályok betartására Az EU előírása szerint kötelező lesz minden közepes

Részletesebben

A klinikai vizsgálatokról. Dr Kriván Gergely

A klinikai vizsgálatokról. Dr Kriván Gergely A klinikai vizsgálatokról Dr Kriván Gergely Mi a klinikai vizsgálat? Olyan emberen végzett orvostudományi kutatás, amely egy vagy több vizsgálati készítmény klinikai, farmakológiai, illetőleg más farmakodinámiás

Részletesebben

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat VeyFo VeyFo Jungtier - Oral Mulgat Különleges táplálási igényeket kielégítő/diétás/ kiegészítő takarmány borjak, malacok, bárányok, kecskegidák és kutyák részére Használati utasítás Trimetox 240 oldat

Részletesebben

12./2004(VI.30.)ÖK. sz. Képviselőtestületi Rendelet az állattartásról

12./2004(VI.30.)ÖK. sz. Képviselőtestületi Rendelet az állattartásról 12./2004(VI.30.)ÖK. sz. Képviselőtestületi Rendelet az állattartásról Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének az 1990. évi LXV. Tv. 16. (1) bekezdésének felhatalmazása alapján az állatok

Részletesebben

2013.01.01-től hatályos állatvédelmi törvény

2013.01.01-től hatályos állatvédelmi törvény 2013.01.01-től hatályos állatvédelmi törvény 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről Az Országgyűlés - annak tudatában, hogy az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények,

Részletesebben

Magyar joganyagok évi XXVIII. törvény - az állatok védelméről és kíméletéről 2. oldal g)1 a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek, a Nemzeti

Magyar joganyagok évi XXVIII. törvény - az állatok védelméről és kíméletéről 2. oldal g)1 a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek, a Nemzeti Magyar joganyagok - 1998. évi XXVIII. törvény - az állatok védelméről és kíméletéről 1. oldal 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről 1 Az Országgyűlés - annak tudatában, hogy az

Részletesebben

Biobiztonság 5. Dr. Szatmári István

Biobiztonság 5. Dr. Szatmári István Biobiztonság 5. Dr. Szatmári István A fertőzés lehetséges útjai A szem, orr és száj nyálkahártyája fröccsenés, spriccelés esetén Lenyelés pl. szájjal pipettázás, laborban történő evés, ivás esetén Belélegzés

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) 2016.6.1. L 144/27 A BIZOTTSÁG (EU) 2016/863 RENDELETE (2016. május 31.) a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról (REACH) szóló 1907/2006/EK európai parlamenti

Részletesebben

1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről 1

1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről 1 OptiJUS Opten Kft. I 1998. évi XXVIII. törvény 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről 1 2016.01.01. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1 A törvény

Részletesebben

Azonosítási és nyilvántartási rendszerek

Azonosítási és nyilvántartási rendszerek Azonosítási és nyilvántartási rendszerek Dr. Antal Ákos hatósági főállatorvos, megyei ENAR koordinátor Hajdú Bihar Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc biztonsági és Állategészségügyi

Részletesebben

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 44/2012. (IX.14.) önkormányzati rendelete az állatok tartásáról. A rendelet hatálya

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 44/2012. (IX.14.) önkormányzati rendelete az állatok tartásáról. A rendelet hatálya Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 44/2012. (IX.14.) önkormányzati rendelete az állatok tartásáról Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott

Részletesebben

Lele Zsolt. MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet

Lele Zsolt. MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet A hal mint modellállat a kutatásban Lele Zsolt MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet A hal mint modellállat a kutatásban Halfajták A hal mint modellállat a kutatásban Halfajták Gazdaságilag jelentıs

Részletesebben

Hogyan lesznek új gyógyszereink? Bevezetés a gyógyszerkutatásba

Hogyan lesznek új gyógyszereink? Bevezetés a gyógyszerkutatásba Hogyan lesznek új gyógyszereink? Bevezetés a gyógyszerkutatásba Keserű György Miklós, PhD, DSc Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont A gyógyszerkutatás folyamata Megalapozó kutatások

Részletesebben

Semmelweis Egyetem Kísérleti állatok - állatkísérletek Ph.D. kurzus, november

Semmelweis Egyetem Kísérleti állatok - állatkísérletek Ph.D. kurzus, november Az állatkísérletek állatvédelmi szabályozása dr. Gyertyán István az Állatkísérleti Tudományos Etikai Tanács (ÁTET) elnöke Semmelweis Egyetem Kísérleti állatok - állatkísérletek Ph.D. kurzus, 2011. november

Részletesebben

MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 6/2004. (II. 27.) Ö N K O R M Á N Y Z A T I R E N D E L E T E.

MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 6/2004. (II. 27.) Ö N K O R M Á N Y Z A T I R E N D E L E T E. Marcali Város Önkormányzatának Képviselőtestülete 8700 Marcali, Rákóczi u. 11. Tel.: 85/501-000 MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 6/2004. (II. 27.) Ö N K O R M Á N Y Z A T I R E N D E

Részletesebben

Megehetők-e az orvostechnikai eszközök?

Megehetők-e az orvostechnikai eszközök? Megehetők-e az orvostechnikai eszközök? Az orvostechnikai eszközök fogalmi és besorolási szabályai 2014. március 28., Budapest Balázs György Ferenc, GYEMSZI- EMKI Főosztályvezető Az egészségügyről szóló

Részletesebben

A rendelet célja, hatálya

A rendelet célja, hatálya Leányvár Község Önkormányzati Képviselő-testületének 7/2007. (VI. 27.) rendelete az állattartásról (Egységes szerkezetben a 12/2012. (V.30.) és 17/2012. (XI.15.) önkormányzati rendeletek módosításával)

Részletesebben

Állatvédelem. 4. Az állattenyésztők felelőssége

Állatvédelem. 4. Az állattenyésztők felelőssége Állatvédelem 4. Az állattenyésztők felelőssége Kedvencek tenyésztése szinte mindent Kutya Macska Díszhal Díszmadár Kisemlősök Egyéb emlősök Mosómedve Főemlősök Ragadozók Ízeltlábúak Hüllők Teknős Kaméleon

Részletesebben

Szívbetegségek hátterében álló folyamatok megismerése a ciklusosan változó szívélettani paraméterek elemzésén keresztül

Szívbetegségek hátterében álló folyamatok megismerése a ciklusosan változó szívélettani paraméterek elemzésén keresztül Dr. Miklós Zsuzsanna Semmelweis Egyetem, ÁOK Klinikai Kísérleti Kutató- és Humán Élettani Intézet Szívbetegségek hátterében álló folyamatok megismerése a ciklusosan változó szívélettani paraméterek elemzésén

Részletesebben

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint Szegedi Tudományegyetem ÁOK Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint Sebészeti Műtéttani Intézet 2017. december 06-december 15. Referencia szám: AA1.0/2015; AB1.0/2015 Általános tájékoztató, bevezetés.

Részletesebben

CSÖRÖG KÖZSÉG KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 12/2003.(VI.26.) számú rendelete az állatok tartásáról

CSÖRÖG KÖZSÉG KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 12/2003.(VI.26.) számú rendelete az állatok tartásáról CSÖRÖG KÖZSÉG KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 12/2003.(VI.26.) számú rendelete az állatok tartásáról Csörög Község Képviselı-testülete az Önkormányzatokról szóló 1990.évi LXV. törvény 16..(1) bekezdésében kapott

Részletesebben

Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén

Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén Dr. Dallmann Klára A molekuláris biológia célja az élőlények és sejtek működésének molekuláris szintű

Részletesebben

Kérelem állat-egészségügyi szolgáltatói engedély (Praxis engedély) kiadásához. Kérelem

Kérelem állat-egészségügyi szolgáltatói engedély (Praxis engedély) kiadásához. Kérelem 1 Kérelem a 2012. évi CXXVII (VII. 24.) törvény 38.. szerinti Állategészségügyi szolgáltatói engedély (Praxis engedély) kiállítására 1 1. Az Praxis engedélyt kérelmező vállalkozás (önálló állategészségügyi

Részletesebben

5.2.5. ÁLLATGYÓGYÁSZATI IMMUNOLÓGIAI GYÓGYSZEREK ELŐÁLLÍTÁSÁRA SZÁNT ÁLLATI EREDETŰ ANYAGOK

5.2.5. ÁLLATGYÓGYÁSZATI IMMUNOLÓGIAI GYÓGYSZEREK ELŐÁLLÍTÁSÁRA SZÁNT ÁLLATI EREDETŰ ANYAGOK 1 5.2.5. ÁLLATGYÓGYÁSZATI IMMUNOLÓGIAI GYÓGYSZEREK ELŐÁLLÍTÁSÁRA SZÁNT ÁLLATI EREDETŰ ANYAGOK 07/2009:50205 javított 6.5 1. ALKALMAZÁSI TERÜLET Az állatgyógyászati célra szánt immunológiai gyógyszerek

Részletesebben

TÁMOP F-14/1/KONV Egység, alprojekt/alprogram neve Rendezvény cím, dátum JOGI SZABÁLYOZÁS. Mikó Józsefné Jónás Edit

TÁMOP F-14/1/KONV Egység, alprojekt/alprogram neve Rendezvény cím, dátum JOGI SZABÁLYOZÁS. Mikó Józsefné Jónás Edit TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Egység, alprojekt/alprogram neve Rendezvény cím, dátum JOGI SZABÁLYOZÁS Mikó Józsefné Jónás Edit Az állatok, különösen a gazdasági haszonállatok védelmére vonatkozó szabályok

Részletesebben

Paks Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2011. ( ) önkormányzati rendelete. az állattartásról

Paks Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2011. ( ) önkormányzati rendelete. az állattartásról Paks Város Önkormányzata Képviselő-testületének /2011. ( ) önkormányzati rendelete az állattartásról Paks Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX.

Részletesebben

1. számú melléklet a 45/2009. (IV. 11.) FVM rendelethez

1. számú melléklet a 45/2009. (IV. 11.) FVM rendelethez 1. számú melléklet a 45/2009. (IV. 11.) FVM rendelethez 1. számú melléklet a 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelethez Az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének

Részletesebben

History. Barcelona 11 June 2013 HLASA 1

History. Barcelona 11 June 2013 HLASA 1 History 1893 National Ornithological Centre (Ottó Herman) New ways of breeding and use of laboratory animals (Dr.Kállai László A laboratoriumiállat-tenyésztés és felhasználás új útjai. In: A biológia aktuális

Részletesebben

Kérelem állat-egészségügyi szolgáltatói engedély (Praxis engedély) kiadásához. Kérelem

Kérelem állat-egészségügyi szolgáltatói engedély (Praxis engedély) kiadásához. Kérelem 1 Kérelem a 2012. évi CXXVII (VII. 24.) törvény 38.. szerinti Állategészségügyi szolgáltatói engedély (Praxis engedély) kiállítására 1 1. Az Praxis engedélyt kérelmező vállalkozás (önálló állategészségügyi

Részletesebben

T/9299. számú törvényjavaslat. az ebtenyésztést érintő egyes törvények módosításáról

T/9299. számú törvényjavaslat. az ebtenyésztést érintő egyes törvények módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/9299. számú törvényjavaslat az ebtenyésztést érintő egyes törvények módosításáról Előadó: Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Budapest, 2016. február 2016. évi törvény

Részletesebben

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata B kurzus

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata B kurzus Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata B kurzus Core modul 1/2 szeminárium Állatkísérletek jogi szabályozásának gyakorlata I. Dr. Kaszaki József Sebészeti Műtéttani Intézet SZTE ÁOK 2015-2016-I. szemeszter

Részletesebben

4/2009. (III. 17.) EüM rendelet az orvostechnikai eszközökről

4/2009. (III. 17.) EüM rendelet az orvostechnikai eszközökről 4/2009. (III. 17.) EüM rendelet az orvostechnikai eszközökről Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. (2) bekezdés k) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az egészségügyi miniszter feladat-

Részletesebben

Abony Város Önkormányzat 4/2009. (II. 27.) sz. rendelete az állattartás egyes helyi szabályairól

Abony Város Önkormányzat 4/2009. (II. 27.) sz. rendelete az állattartás egyes helyi szabályairól Abony Város Önkormányzat 4/2009. (II. 27.) sz. rendelete az állattartás egyes helyi szabályairól (egységes szerkezetben a módosításáról szóló 14/2010. (V.31.), 19/2012. (V.21.), 31/2012. (XI.05.) és 1/2013.(I.31.)

Részletesebben

A baromfi valamint a sertéságazatban igénybe vehető támogatáshoz szükséges hatósági bizonyítvány

A baromfi valamint a sertéságazatban igénybe vehető támogatáshoz szükséges hatósági bizonyítvány A baromfi valamint a sertéságazatban igénybe vehető támogatáshoz szükséges hatósági bizonyítvány Az étkezési tojást termelő tyúkállományok, valamint tenyészbaromfi fajok állatjóléti támogatásának feltételeiről

Részletesebben

A gyomirtó szer alkalmazás jogszabályi alapelvei különös tekintettel a természetvédelmi gyakorlatra Dancza István

A gyomirtó szer alkalmazás jogszabályi alapelvei különös tekintettel a természetvédelmi gyakorlatra Dancza István A gyomirtó szer alkalmazás jogszabályi alapelvei különös tekintettel a természetvédelmi gyakorlatra Dancza István Agresszív özönnövény fajok természetvédelmi kezelése a gyakorlatban Szakmai szeminárium

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG EGÉSZSÉGÜGYI ÉS ÉLELMISZERBIZTONSÁGI FŐIGAZGATÓSÁG

EURÓPAI BIZOTTSÁG EGÉSZSÉGÜGYI ÉS ÉLELMISZERBIZTONSÁGI FŐIGAZGATÓSÁG EURÓPAI BIZOTTSÁG EGÉSZSÉGÜGYI ÉS ÉLELMISZERBIZTONSÁGI FŐIGAZGATÓSÁG Brüsszel, 2018. február 27. KÖZLEMÉNY AZ ÉRDEKELT FELEK RÉSZÉRE AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG KILÉPÉSE AZ EU-BÓL ÉS AZ ÉLŐ ÁLLATOK MOZGÁSÁVAL

Részletesebben

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 44/2012. (IX.14.) önkormányzati rendelete az állatok tartásáról. A rendelet hatálya

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 44/2012. (IX.14.) önkormányzati rendelete az állatok tartásáról. A rendelet hatálya Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 44/2012. (IX.14.) önkormányzati rendelete az állatok tartásáról Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény

Részletesebben

27 / 2003. (XII. 15.) RENDELETE

27 / 2003. (XII. 15.) RENDELETE BALATONSZEMES KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT K ÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 27 / 2003. (XII. 15.) RENDELETE AZ ÁLLATTARTÁSRÓL Balatonszemes Község Önkormányzatának 27/2003.(XII. 15.) számú rendelete Az Állattartásról Balatonszemes

Részletesebben

NAGYVÁROSI ÁLLATTARTÁS

NAGYVÁROSI ÁLLATTARTÁS NAGYVÁROSI ÁLLATTARTÁS DR. FODOR KINGA állatorvos, egyetemi adjunktus SZENT ISTVÁN EGYETEM ÁLLATORVOS-TUDOMÁNYI KAR 2011. április 27. DEFINÍCIÓK Nagyváros a lakosság száma 100 000 feletti de ebben az értelemben

Részletesebben

TERVEZET. a védett tokfajok hasznosítására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló.../.. (..) KvVM rendeletről

TERVEZET. a védett tokfajok hasznosítására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló.../.. (..) KvVM rendeletről KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/865/2008 TERVEZET a védett tokfajok hasznosítására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló../.. (..) KvVM rendeletről /közigazgatási egyeztetés/

Részletesebben

Irosraányszém7 I4 A 06A évi... törvény. az állatok védelméről és kíméletéről szóló évi XXVIII. törvény módosításáról

Irosraányszém7 I4 A 06A évi... törvény. az állatok védelméről és kíméletéről szóló évi XXVIII. törvény módosításáról Irosraányszém7 I4 A 06A Érkswkt : 2009 ökt 2 9. 2009. évi... törvény az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény módosításáról 1. Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998.

Részletesebben

8/2001. (II.21.) Ök. rendelet. az állatok tartásáról

8/2001. (II.21.) Ök. rendelet. az állatok tartásáról 1. oldal 8/2001. (II.21.) Ök. rendelet az állatok tartásáról (egységes szerkezetben: 19/2001. (VII.1.), 17/2002. (X.5.), 23/2004. (VII.20.), 33/2005. (XI.22.), 16/2006. (VI.27.), 18/2007. (VII.24.) rendeletekkel)

Részletesebben

Biharkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete. 26/2008. (XI. 6.) számú BVKt. rendelete

Biharkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete. 26/2008. (XI. 6.) számú BVKt. rendelete Biharkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete 26/2008. (XI. 6.) számú BVKt. rendelete az állattartásról szóló 11/2004. (IV. 29.) számú BVKt. rendelet módosításáról és egységes szerkezetbe foglalásáról

Részletesebben

KEREKI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 5/2009.(III.31.) számú r e n d e l e t e AZ ÁLLLATTARTÁSRÓL

KEREKI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 5/2009.(III.31.) számú r e n d e l e t e AZ ÁLLLATTARTÁSRÓL KEREKI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 5/2009.(III.31.) számú r e n d e l e t e AZ ÁLLLATTARTÁSRÓL Kereki Község Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) az állategészségügyről szóló 2005. évi

Részletesebben

Természetes vizek szennyezettségének vizsgálata

Természetes vizek szennyezettségének vizsgálata A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Természetes vizeink összetételének vizsgálata, összehasonlítása Vízben oldott szennyezőanyagok kimutatása Vízben oldott ionok kimutatása Eszközszükséglet: Szükséges

Részletesebben

A NÉBIH szerepe az ökológiai gazdálkodásban; az ökológiai növénytermesztésre vonatozó szabályok

A NÉBIH szerepe az ökológiai gazdálkodásban; az ökológiai növénytermesztésre vonatozó szabályok A NÉBIH szerepe az ökológiai gazdálkodásban; az ökológiai növénytermesztésre vonatozó szabályok Rónai Anna növényvédelmi mérnökszakértő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi

Részletesebben