Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata A és B kurzus

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata A és B kurzus"

Átírás

1 Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata A és B kurzus Core modul 1/1 Az állatkísérletek európai és hazai törvényi szabályozása. A helyettesítés, csökkentés és tökéletesítés követelménye. Az engedélyezések menete Boros Mihály Sebészeti Műtéttani Intézet SZTE ÁOK I. szemeszter

2 Az állatkísérletek törvényi szabályozása Oktatás. Előírások. Feladatok. Miről fogok beszélni? 2010/63/EU Direktíva és a 40/2013. (II. 14.) Kormány Rendelet és előzményeik

3 Történeti előzmények EGK 609/86 irányelv (Council Directive on the approximation of laws, regulations and administrative provisions of the Member States regarding the protection of animals used for experimental and other scientific purposes) NIH Guide for the Care and Use of Laboratory Animals (National Research Council - utolsó verzió 2011) XXVIII. Törvény az Állatok Védelméről és Kíméletéről (1998. Ávt)

4 Az állatkísérletes oktatással kapcsolatos alapvető magyar jogszabályok 1998-óta Ávt. 30. (2) Állatkísérletet az végezhet, a kísérleti állatot az gondozhatja, felügyelheti, aki erre képesítő oktatásban részesült.

5 Az állatkísérletes oktatással kapcsolatos magyar jogszabályok 1998-óta* Ávt. 30. (1) Állatkísérlet kizárólag olyan felelős személy vezetésével végezhető, aki külön jogszabályban meghatározott végzettséggel és gyakorlattal rendelkezik, és ismeri az állatkísérletek etikai elveit, jogi szabályait. 243/1998. (XII. 31.) Kormány Rendelet az állatkísérletek végzéséről (1998 Korm. Rend.) 1. A rendelet hatálya kiterjed az állatkísérlet végzésére feljogosított személyekre, azokra az intézményekre (létesítményekre), amelyekben állatkísérletet végeznek. 9. (4) A MÁB nyilvántartást vezet az általa jóváhagyott kísérletekről, valamint az intézményben folyó állatvédelmi oktatásról (az oktatás tematikája, a résztvevők névsora) (*az Ávt és a 243/1998 rendelet megtálalható a Magyar Közlöny 1998/28. és 1998/122. számaiban)

6 Az MTA osztályközi Állatkísérleti Tudományos Bizottságának ajánlása az állatkísérletekben résztvevők oktatására az érdekelt egyetemeken/intézményekben. (Magyar Tudomány, 2007/02 Anderlik Piroska és Bertók Lóránd) Javaslat országosan egységes oktatási anyagra: 1. Az állatkísérletekről általában 2. Az állatkísérletek jogi szabályozása engedélyezések menete etikai vonatkozások hazai és nemzetközi szervezetek 3. A laborállat fogalma, tartásuk körülményei. 4. Laborállatok bonctana, élettana, örökléstana, immungenetikája, viselkedésbiológiája, bel és kültenyésztés 5. Laborállatok, állatházak higiénés fokozatai 6. A laborállatok betegségei, állatról emberre terjedő betegségek (zoonozisok). 7. Állatkísérleti modellek, kísérlettervezés, standardizálás, statisztikai módszerek. 8. Életjelenségek megfigyelése, rögzítése, nyilvántartása. 9. Transzgenikus állatok, klónozás. 10. Fájdalomcsillapítás, altatás, az állat életének kioltása (eutanázia). 11. Állatkísérletek helyettesítése ún. alternatív módszerek. Az oktatás legkevesebb összideje 15 óra. A javasolt 40 óra elmélet, kiegészítve +40 óra állatkísérletekkel eltöltött gyakorlati idővel. A 80 óra felel meg a Federation of European Laboratory Animal Science Associations (FELASA) által javasolt C osztályú képzésnek. Írásbeli vizsga kérdésanyaga tartalmazza a fenti oktatási anyagot. Igazolás az oktatásról sikeres írásbeli vizsga után adható. Az igazolást az oktatás szervezője (Munkahelyi Állatkísérleti Bizottság, tanszék, Doktori Iskola stb.) adja ki a helyi adottságoknak megfelelően. Az igazolásnak az óraszámot (elmélet-gyakorlat) tartalmaznia kell. A tanfolyam sikeres elvégzése és az erről kapott igazolás feljogosít állatkísérletek végzésére.

7 2010/63/EU IRÁNYELV nature_and_biodiversity/sa0027_hu.htm AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2010/63/EU IRÁNYELVE (2010. szeptember 22.) a tudományos célokra felhasznált állatok védelméről 23. Cikk -a személyzet szakértelme (1) A tagállamok biztosítják, hogy valamennyi tenyésztő, beszállító és felhasználó megfelelő számú személyzetet foglalkoztasson a létesítményben. (2) A személyzetnek megfelelő képzésben és oktatáson kell részt vennie az alábbi tevékenységek bármelyikének végzését megelőzően: a) állatokon végzett eljárások; b) eljárások és projektek megtervezése; c) állatok gondozása; vagy d) állatok leölése

8 Folytatás: a 2010/63/EU IRÁNYELV 24. Cikk -A személyzetre vonatkozó különös követelmények (1) A tagállamok biztosítják, hogy valamennyi tenyésztő, beszállító és felhasználó egy vagy több olyan személyt foglalkoztasson a létesítményben, aki a) felelős a létesítményben található állatok jóllétének és gondozásának felügyeletéért; b) biztosítja a hozzáférést az állatokkal foglalkozó személyzet számára a létesítményükben elhelyezett állatfajokkal kapcsolatos információkhoz; c) felelős annak biztosításáért, hogy a személyzet megfelelő oktatáson vegyen részt, megfelelő szaktudással rendelkezzen és folyamatos képzésben részesüljön, és gondoskodik a személyzet felügyeletéről mindaddig, amíg nem igazolták a szükséges szakértelmüket.

9 Folytatás: a Kormány 40/2013. (II. 14.) Rendelete az állatkísérletekről M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 23. szám A Kormány az állatok védelméről és kíméletéről szóló évi XXVIII. törvény 49. (3) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján eljárva a következőket rendeli el. 35. (1) A tenyésztő, beszállító és felhasználó megfelelő számú személyzetet köteles foglalkoztatni a létesítményben. (2) A személyzetnek megfelelő képzésben és oktatáson kell részt vennie az alábbi tevékenységek bármelyikének végzését megelőzően: a) állat gondozása; b) állaton végzett kísérlet; c) kísérlet és projekt megtervezése; d) állat leölése. 57. Ez a rendelet a tudományos célokra felhasznált állatok védelméről szóló, szeptember 22-i 2010/63/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.

10 Az állatkísérletek végzésének alapvető törvényi feltételei( ) 1. A létesítményt a hatóságnak nyilvántartásba kell vennie (állatok tartása és gondozása, állatházi viszonyok, személyzet, berendezések, stb.) 2. A tevékenységet, kutatási projektet, engedélyeztetni kell a hatósággal (célja, indoka, tudományos alapjai, módszertana, stb.) 3. A személyeknek, a kísérletet vezető, tervező, illetve abban résztvevő közreműködőknek megfelelő, a hatóság által elismert végzettséggel, vagy gyakorlattal kell rendelkezniük.

11 A hatóság által elismert végzettség, vagy gyakorlat pl. állatgondozók esetében 35. (3) A (2) bekezdés a) pontja szerinti tevékenység folytatásához az intézményben az állatok jólétének és gondozásának felügyeletéért felelős személy által a helyi igényeknek megfelelően vezetett elméleti és gyakorlati oktatáson kell részt venni, melynek végén sikeres szóbeli és gyakorlati vizsgát kell tenni a MÁB előtt. A MÁB tanúsítványt ad ki a sikeres vizsgáról. Az iskolarendszerű képzésben megszerzett, az intézményben tartott állatfajokhoz illeszkedő állattenyésztő illetve állatgondozó bizonyítvánnyal rendelkező személyek, valamint a (2) bekezdés b) pontja és (2) bekezdés c) pontja szerinti tevékenységek végzésre jogosult személyek (azaz állaton végzett kísérletek végzésére ill. projekt tervezésére jogosultak) az ebben a bekezdésben leírt oktatás és vizsga nélkül is jogosultak a (2) bekezdés a) pontja szerinti tevékenység végzésére.

12 Hatóság által elismert végzettség, vagy gyakorlat - pl. állatkísérletekben közreműködő egyetemi hallgatók vagy asszisztensek 35. 4) A (2) bekezdés b) pontja szerinti tevékenység (azaz állaton végzett kísérlet ) folytatásához érettségi bizonyítvány, továbbá (pl. diákköri hallgatók esetében) az 5. melléklet szerinti tananyagot oktató akkreditált tanfolyam, vagy (pl. asszisztensek esetében) iskolarendszerű képzés sikeres elvégzése szükséges. A tanfolyamot, képzést záró sikeres vizsgáról a tanfolyamot, képzést tartó intézmény bizonyítványt ad ki.

13 40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet 5. melléklete az oktatási és képzési minimumkövetelményekről -a 35. (2) bekezdés b) pontban említett tevékenység (azaz állatkísérlet) végzéséhez szükséges oktatásról A 35. (2) bekezdés b) pontban említett tevékenység (azaz állatkísérlet) végzéséhez szükséges oktatásnak legalább az alábbi témaköröket kell magába foglalnia: a) az állatkísérletek jogi szabályozása b) a kísérleti állat fogalma, tartásának körülményei, környezetgazdagítás, c) a kísérleti állatok bonctana, élettana, örökléstana, immungenetikája, viselkedés biológiája, d) a kísérleti állatok és állatházak higiénés fokozatai, az állatok egészségének védelme, e) életjelenségek megfigyelése, rögzítése, nyilvántartása, f) állatokkal való bánásmód és kezelési formák, g) fájdalomcsillapítás, altatás, kíméletes végpontok, eutanázia Az oktatás időtartama legalább 40 óra, ebből 20 óra elmélet, 20 óra gyakorlat. A gyakorlati oktatásnak az 1. pont b) g) alpontjai szerinti témákat kell magában foglalnia.

14 Hatóság által elismert végzettség, vagy gyakorlat - pl. állatkísérletes tevékenységet irányító főiskolai kutatók esetében 35. (5) A (2) bekezdés c) pontja szerinti tevékenység folytatásához (azaz kísérletek és projektek irányítása, tervezése) az 5. mellékletben felsorolt felsőfokú képesítések valamelyike továbbá az 5. melléklet szerinti tananyagot oktató akkreditált tanfolyam (lásd később), vagy iskolarendszerű képzés sikeres elvégzése szükséges. A tanfolyamot, képzést záró sikeres vizsgáról a tanfolyamot, képzést tartó intézmény bizonyítványt ad ki. A (2) bekezdés c) pontja szerinti tevékenység folytatásához (azaz kísérletek tervezése, irányítása) a vizsgálni kívánt állatfaj (pl. egér, hal, kutya, stb.) speciális tartási, élettani igényeivel kapcsolatos ismeretekkel is rendelkezni kell.

15 A hatóság által elismert végzettség, vagy gyakorlat - pl. állatkísérletes tevékenységet irányító, vezető egyetemi, főiskolai kutatók, oktatók - esetében Felsőfokú képesítések valamelyike (pl. egyetemi, főiskolai oktatók, kutatók esetében) az 5. melléklet alapján: a) mesterképzésnek megfelelő diploma agrár, orvosi, gyógyszerész, állatorvosi, élő természettudományi, biológiai irányultságú műszaki és társadalomtudományi, pszichológiai valamint sport képzési területről, valamint az ezen területekhez b) Ph.D. fokozat a fenti tudományterületeken

16 A hatóságáltalelismertvégzettség, vagygyakorlat - pl. állatkísérletes tevékenységet irányító, vezető egyetemi, főiskolai kutatók, oktatók- esetében A 35. (2) bekezdés c) pontban említett tevékenység (azaz kísérletek és projektek megtervezése) végzéséhez szükséges oktatásnak legalább az alábbi témaköröket kell magába foglalnia: a) emberek és állatok kapcsolatának etikai vonatkozásai, az élet értéke, az állatok tudományos célra való felhasználása mellett és ellen szóló érvek, b) az állatkísérletek jogi szabályozása: engedélyezések menete, etikai vonatkozások, hazai és nemzetközi szervezetek, a helyettesítés, csökkentés és tökéletesítés követelménye, c) a kísérleti állat fogalma, tartásának körülményei, környezetgazdagítás, d) a kísérleti állatok bonctana, élettana, örökléstana, immungenetikája, viselkedés biológiája, e) a kísérleti állatok és állatházak higiénés fokozatai, az állatok egészségének védelme, f) életjelenségek megfigyelése, rögzítése, nyilvántartása, g) állatokkal való bánásmód és kezelési formák, h) fájdalomcsillapítás, altatás, kíméletes végpontok, eutanázia, i) transzgenikus állatok, klónozás, genetikai módosításra vonatkozó ismeretek, j) állatkísérletek helyettesítése, ún. alternatív módszerek, k) kísérletek és projektek tervezése. 2. Az oktatás időtartama legalább 80 óra, ebből 60 óra elmélet, 20 óra gyakorlat. A gyakorlati oktatásnak az 1. pont c) h) alpontjai szerinti témákat kell magában foglalnia. Az A. és B. pontok szerinti képzést a Magyar Akkreditációs Bizottság akkreditálja.

17 Képzés nélküli jogosultság (1) Annak a személynek, aki jelen rendelet hatálybalépésekor a 35. (2) bekezdése szerinti tevékenységekhez kapcsolódó munkakörben igazolhatón legalább 5 évet eltöltött, a szakértelmét igazoltnak kell tekinteni, így oktatás és vizsga nélkül is jogosult az említett tevékenységek felügyelet nélküli végzésére. Az így megszerzett jogosultságról a MÁB tanúsítványt ad ki.

18 Akikre az előbbi NEM vonatkozik 54. (2) Annak a személynek, aki jelen rendelet hatálybalépésekor a 35. (2) bekezdése szerinti tevékenységekhez kapcsolódó munkakörben igazolhatón legalább 2, de kevesebb mint 5 évet eltöltött, és nem rendelkezik az előírt bizonyítvánnyal (tanúsítvánnyal), a rendelet hatályba lépésétől számított 3 éven belül meg kell azt szereznie. Ez alatt az idő alatt a munkakört az addigi jogosultságai változatlanul hagyása mellett betöltheti.

19 A képzettség szinten tartása 35. (8) A megszerzett szakértelem és a hozzájuk kapcsolódó tevékenység végzéséhez való jogosultság fenntartásához az éves MÁB oktatáson kell részt venni. A tevékenység két évet meghaladó megszakítása esetén a jogosultság megszűnik. A jogosultság újra megszerezhető a MÁB előtt a 39. (1) bekezdés f) pontja szerinti tananyagból tett sikeres vizsgával, amiről a MÁB tanúsítványt ad ki. A tevékenység 5 évet meghaladó megszakítása esetén a jogosultságot csak a (3) (6) bekezdésekben leírt módokon lehet újra megszerezni.

20 Expert Working Group on Education and Training, Directive 2010/63/EU) a tudományos célokra felhasznált állatok védelméről szóló 2010/63/EU irányelv oktatási és képzési követelményeinek harmonizációjára. Core Modules (törzsanyag) 1 National Legislation 2 Ethics, Animal Welfare and the Three Rs (level 1) 3.1 Basic and Appropriate Biology Species Specific (theory) 4 Animal Care, Health and Management Species Specific (theory) 5 Recognition of Pain, Suffering and Distress - Species Specific 6.1 Humane Methods of Killing (theory) Core Modules represent the basic theoretical training for all personnel performing any of the Functions A-D of Article 23. Completion of all core modules is compulsory for function A, B and C, D

21 EWG on Education and Training, Directive 2010/63/EU) a tudományos célokra felhasznált állatok védelméről szóló 2010/63/EU irányelv oktatási és képzési követelményeinek harmonizációjára. Function Specific (Prerequisite) Modules - Function A (előfeltétel tárgyak) 3.2. Basic and Appropriate Biology Species Specific (practical) 7 Minimally Invasive Procedures Without Anaesthesia Species Specific (theory) 8 Minimally Invasive Procedures Without Anaesthesia Species Specific (skills) Function Specific (Prerequisite) Modules- Function B 7 Minimally Invasive Procedures Without Anaesthesia Species Specific (theory) 12 Ethics, Animal Welfare and the Three Rs (level 2) 13 Experimental Design 14 Design and Management of Procedures and Projects Function Specific (Prerequisite) Modules are required, in addition to the core modules to meet the minimum training needs for a specific function

22 Folytatás: National Competent Authorities for the implementation of Directive 2010/63/EU on the protection of animals used for scientific purposes The Commission established an Expert Working Group (EWG) to develop a common education and training framework for the EU to fulfil the requirements under Articles 23 and 24 of Directive 2010/63/EU on the protection of animals used for scientific purposes. All Members States and main stakeholder organisations were invited to nominate experts to participate in the work. The EWG met on February, September 2012 and 3-4 July The objectives of the EWG were to develop a common framework to facilitate meeting the requirements for competence of all those involved in use and care of animals for scientific purposes and free movement of personnel. This document is the result of the work of the EWG meetings, discussions with the Member States as well as legal input from the Commission. It was endorsed by the National Competent Authorities for the implementation of Directive 2010/63/EU at their meeting of September How should a Training Course be approved / accredited? Accreditation is a continuing two-way process which is reliant on good communication between all parties. The accreditation process should include Written submissions Discussions between course providers and assessors Visit to course Course accreditation/approval should be reviewed at least 5 yearly and if any significant changes to delivery, content or assessment are proposed Ensure training is delivered to the agreed standard.

23 Oktatás jogszabályi háttere, elnevezése Kiknek? Minimum végzettségi követelmény Ki az oktatás szervezője? Az oktatás időtartama, tárgykörei Vizsga Érvényessége, időtartama, Hosszabbítás, érvényesítés ** 40/ (2) bekezdés a) pontja szerinti tevékenység folytatása (állat gondozása) Állatgondozó pl. új alkalmazás Állatgondozó, jelenleg már alkalmazott. Nincs előírás Az iskolarendszerű képzésben megszerzett, az intézményben tartott állatfajokhoz illeszkedő állattenyésztő illetve állatgondozó bizonyítvánnyal rendelkező személy az intézményben az állatok jólétének és gondozásának felügyeletéért felelős személy Éves szintű fenntartó képzés, amelyet a MÁB szervez a helyi igényeknek megfelelően vezetett elméleti és gyakorlati oktatás ** ld. a továbbiakban Sikeres szóbeli és gyakorlati vizsgát kell tenni a MÁB előtt. Oktatás és vizsga nélkül is jogosultak a (2) bekezdés a) pontja szerinti tevékenység végzésére, ha igazolhatón legalább 5 évet eltöltött az adott munkakörben szervez bekezdés a) A tevékenység végzéséhez való jogosultság fenntartásához, éves MÁB oktatáson kell részt venni A tevékenység végzéséhez való jogosultság fenntartásához, éves MÁB oktatáson kell részt venni ** Képzés nélküli jogosultság: 54. (Záró Rendelkezések) (1) Annak a személynek, aki jelen rendelet hatálybalépésekor a 35. (2) bekezdése szerinti tevékenységekhez kapcsolódómunkakörben igazolhatón legalább 5 évet eltöltött, a szakértelmét igazoltnak kell tekinteni, így oktatás és vizsga nélkül is jogosult az említett tevékenységek felügyelet nélküli végzésére. Az így megszerzett jogosultságról a MÁB tanúsítványt ad ki.

24 Oktatás jogszabályi háttere, elnevezése 40/2013, 35. 4) A (2) bekezdés b) pontja szerinti tevékenység folytatása (állaton végzett kísérlet) Kiknek? Állaton végzett kísérletben részvevő főiskolai, egyetemi hallgatók Állatokon végzett kísérletben részvevő személyek. Pl. laboratóriumi technikusok, műtősnők Minimum végzettségi követelmény érettségi bizonyítvány, továbbá az 5. melléklet szerinti tananyagot oktató akkreditált tanfolyam érettségi bizonyítvány, továbbá az 5. melléklet szerinti tananyagot oktató akkreditált tanfolyam, vagy iskolarendszerű képzés sikeres elvégzése szükséges. Ki az oktatás szervezője? Intézmény Intézmény Az oktatás időtartama, tárgykörei 40 óra: 20 óra elmélet+20 óra gyakorlat; Tárgykör: az 5. melléklet A.1 bekezdés a-g alpontok témái 40 óra: 20 óra elmélet+20 óra gyakorlat; Tárgykör: az 5. melléklet A.1 bekezdés a-g alpontok témái Gyakorlat b-g témákból Vizsga A tanfolyamot, képzést záró sikeres vizsgáról a tanfolyamot, képzést tartó intézmény bizonyítványt ad ki. A tanfolyamot, képzést záró sikeres vizsgáról a tanfolyamot, képzést tartó intézmény bizonyítványt ad ki. Érvényessége, időtartama, hosszabbítás, érvényesítés A tevékenység végzéséhez való jogosultság fenntartásához, éves MÁB oktatáson kell részt venni A tevékenység végzéséhez való jogosultság fenntartásához, éves MÁB oktatáson kell részt venni

25 FELASA megfeleltetés Az SZTE ÁOK 40 órás elméleti és a 40 órás gyakorlati kurzusa (20 óra szeminárium + 20 óra gyakorlat) megfelel a Federation of European Laboratory Animal Science Associations (FELASA) által javasolt B és C osztályú képzésnek - FELASA akkreditáció 2014-től

26 Az akkreditáció kérdésköre

27 Összefoglalás

28 2. Az állatkísérletek jogi szabályozása, engedélyezések, hazai és nemzetközi szervezetek A helyettesítés, csökkentés és tökéletesítés (3 R) Dr. Boros Mihály

29 Emlékeztető: az állatok bevonása a törvényi szabályozásba - történeti előzmények UK: 1824 Society for Prevention of Cruelty to Animals (SPCA); Cruelty to Animals Act, 1876 USA: 1966 Animal Welfare Act, módosítások (amendements)1970, 1976, 1985, 1990, 2002, 2007, UK 1986: EU 1986: HU 1998: Animals (scientific procedures) Act Council Directive on the approximation of laws, regulations and administrative provisions of the Member States regarding the protection of animals used for experimental and other scientific purposes (az EGK 609/86 irányelve) XXVIII Törvény az Állatok Védelméről és Kíméletéről (Ávt)

30 2010/63/EU Irányelv (EGK 609/86 irányelv módosítása) 1. Hatály kiterjesztése: alapkutatásokban használt állatok szövet és szervdonorként használt állatok bizonyos gerinctelen állatok (lábasfejűek és rákok) embriók és magzatok (gesztáció utolsó harmadában) 2. A projektek kötelező engedélyezése (minimum követelményekkel) 3. A projektek kötelező etikai értékelése minimum követelmények 3R elvének érvényesítése súlyossági besorolás harm-benefit analízis nemzeti etikai testület felállítása

31 2010/63/EU Irányelv 4. Állattartási és gondozási feltételek szigorítása (revised Appendix A) 5. Transzparencia: az engedélyezési eljárások és az etikai értékelések nem bizalmas információinak nyilvánosságra hozása 6. Főemlősök felhasználásának korlátozása csak F2 generációjú állatokat lehet használni (türelmi időszak után) emberszabású főemlősök felhasználásának tiltása 7. Évi két kötelező ellenőrzés bevezetése, melyből az egyik be nem jelentett 8. Harmonizált és előírt oktatás és képzés FELASA A, B, C, D kategóriák

32 2010/63/EU Irányelv 9. Központi EU adatbázis létrehozása a kísérletek megismétlésének elkerülése céljából az engedélyeket és a tudományos eredményeket tartalmazza 10.CO 2 eutanázia betiltása 11.Statisztikai adatszolgáltatás kiterjesztett hatály alá tartozó állatok jelentése genetikailag módosított állatok jelentése az engedélyezett projektek számának és az intézmények típusának jelentése projektek súlyossági besorolásainak jelentése

33 Az 1998-es Ávt. hatálya b) A kutatási-kísérleti célra szolgáló állatokra, a diagnosztikai vizsgálat és az oltóanyag-termelés céljából tartott állatokra, a génbankként kezelt állatokra, a géntechnológiával módosított gerinces állatokra, valamint a tudományos ismeretterjesztés és az oktatási demonstráció céljából tartott állatokra. (Ávt. 2. ) i) A veszélyes állatokra, a háziasított állatok gazdátlan egyedeire (kóborállat), az állatkertekben, a vadaskertekben és a vadasparkokban élő (tenyésző) állatokra, továbbá a vadon élő fajok bármilyen célból fogva tartott egyedeire, ha külön jogszabály másként nem rendelkezik.

34 Az Ávt. és a 243/1998. (XII. 31.) Kormányrendelet hatálya A rendelet hatálya kiterjed az állatkísérlet végzésére feljogosított személyekre, azokra az intézményekre (létesítményekre), amelyekben állatkísérletet végeznek, valamint minden olyan kísérletben alkalmazott, illetve kísérleti alkalmazásra szánt állaton végzett beavatkozásra, amely az állatnak fájdalmat, szenvedést, nélkülözést vagy tartós károsodást okozhat. (Korm. rend. 1. )

35 Fogalom-meghatározások: Állatkísérletek Állat: élő gerinces állat (Vertebrata), beleértve a szabadon élő vagy szaporodó lárva alakokat, kivéve az embrionális és magzati állapotúakat*. Kísérleti állat: bármely gerinces állatfaj egyede, amelyet állatkísérletre felhasználnak vagy felhasználni szándékoznak. Laboratóriumi állat: valamely állatfajnak az egyede, amelyet engedélyezett és nyilvántartott helyen, kísérlet céljára tenyésztenek. *A színnel jelölt módosítások érvényessége: 2013 a) élő gerincesek, beleértve aa) az önállóan táplálkozó lárvaállapotú állatokat, valamint ab) az emlős magzatokat rendes fejlődésük utolsó harmadában; b) élő lábasfejűek

36 Fogalom-meghatározások (folyt.) Állatkísérlet: állat kísérleti vagy egyéb tudományos célból való felhasználása, amely esetleg az állatnak fájdalmat, szenvedést, tartós nélkülözést vagy maradandó károsodást okozhat - beleértve bármely olyan tevékenységet is a kísérlet során, amely állat születését eredményezi ilyen körülmények közé - és amely az állat kísérletre való előkészítésével kezdődik, és akkor fejeződik be, amikor további megfigyelést már nem végeznek a kísérlet érdekében. Az állat ilyen felhasználása akkor is kísérletnek minősül, ha a fájdalom, szenvedés, tartós nélkülözés vagy maradandó károsodás kiküszöbölése céljából végzett altatást, fájdalomcsillapítást vagy egyéb módszert sikeresen alkalmaznak. Nem minősül állatkísérletnek a nem kísérleti jellegű, mezőgazdasági vagy állatorvosi tevékenység, illetve az állatok leölésének vagy megjelölésének a természettudományok által elfogadott korszerű, kevéssé fájdalmasnak tartott módszereinek alkalmazása.

37 Fogalom-meghatározások (folyt.) Kísérlet = fájdalom, szenvedés, tartós nélkülözés, maradandó károsodás (pain, suffering, distress, lasting harm..) (a tűszúrás által okozottal azonos, vagy annál magasabb szintű fájdalom, szenvedés, kín vagy maradandó egészségkárosodás)

38 Fogalom-meghatározások (folyt.) Súlyossági besorolások (részletesen ld. M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 23. szám) érzéstelenítéses-túlaltatásos kísérlet : teljes mértékben általános érzéstelenítésben végzett kísérlet, amely után az állat nem nyeri vissza az eszméletét; enyhe kísérlet : olyan kísérlet, amely során az állatot valószínűsíthetően rövid ideig tartó enyhe fájdalom, szenvedés vagy kín éri, valamint az olyan kísérlet, amelyek során az állat jóléte vagy általános állapota nem romlik számottevően; mérsékelt kísérlet : olyan kísérlet, amely során az állatot valószínűsíthetően rövid ideig tartó mérsékelt fájdalom, szenvedés vagy kín vagy hosszú ideig tartó enyhe fájdalom, szenvedés vagy kín éri, valamint olyan kísérlet, amely során az állat jóléte vagy általános állapota valószínűsíthetően mérsékelten romlik; súlyos kísérlet : olyan kísérlet, amely során az állatot valószínűsíthetően súlyos fájdalom, szenvedés vagy kín, vagy hosszú ideig tartó mérsékelt fájdalom, szenvedés vagy kín éri, valamint olyan kísérlet, amely során az állat jóléte vagy általános állapota valószínűsíthetően jelentősen romlik; 11. (1) Az Ávtv. 28 (1) bekezdése szerinti súlyossági kategóriát az alapján kell meghatározni, hogy az állatot várhatóan milyen mértékű fájdalom, szenvedés, kín vagy maradandó egészségkárosodás éri a kísérlet során. (2) A súlyossági kategória megállapításánál figyelembe kell venni az adott kísérlet során az állatot érő minden beavatkozást vagy kezelést. A besorolásnak az állatot az alkalmazható tökéletesítési technikák használata mellett valószínűsíthetően érő legsúlyosabb hatáson kell alapulnia.

39 A 3R elve (Replacement, Reduction, Refinement) - Ismétlés (1) Nem engedélyezhető és nem végezhető állatkísérlet abban az esetben, ha ismert olyan más tudományosan megfelelő és a várt eredményt szolgáltató módszer, amely állat használata nélkül megvalósítható, illetve végrehajtható. (2) Az állatkísérletek szükségtelen megismétlésének elkerülése érdekében a kérelmezőnek és az engedélyezőnek törekednie kell a témához kapcsolódó, már elvégzett kísérletek eredményeinek megismerésére. (Ávt. 26. ) (1) Az állatkísérlet során felhasznált állatok számát a feltétlenül szükséges mérékre kell csökkenteni. Azt a vizsgálati módszert kell választani, amely előreláthatóan a legkisebb fájdalom okozásával, illetőleg legkisebb élettani, idegi vagy viselkedésbeli károsodás mellett végezhető el. (3) Minden kísérletet úgy kell megtervezni, hogy elkerülhetô legyen a szükségtelen fájdalom, szenvedés, tartós nélkülözés, illetve maradandó károsodás okozása. (Ávt. 27. )

40 A 3R elve (folyt.) (Replacement, reduction, refinement) (1) Minden állatkísérletet általános vagy helyi érzéstelenítés mellett kell végezni, kivéve, ha ez - arra tekintettel, hogy a kísérlet nem jár fájdalommal, illetôleg szenvedéssel - nem szükséges, illetve az érzéstelenítés a kísérleti állat számára nagyobb megterheléssel járna, mint maga a kísérlet, vagy a kísérlet eredményét értékelhetetlenné tenné. (2) Ha az érzéstelenítés nem lehetséges, akkor fájdalomcsillapítást, vagy egyéb megfelelô módszert kell alkalmazni annak biztosítása érdekében, hogy az állatnak a lehetô legkevesebb fájdalmat, szenvedést, tartós nélkülözést vagy károsodást okozzák, valamint egyetlen esetben se legyen az állat jelentôs fájdalomnak, szenvedésnek vagy tartós nélkülözésnek kitéve. (3) Ha a kábítás után az állat fájdalomérzete visszatér - és a kísérlet célja ezt nem zárja ki - újabb fájdalomcsillapítást kell alkalmazni, vagy ha ez nem lehetséges, az állat életét azonnal, megengedett módon ki kell oltani. (4) Az állaton végzett ismételt kísérletnek szintén meg kell felelnie az e törvényben foglaltaknak. Az (1)-(3) bekezdés szerinti módszerek alkalmazása nélkül végzett, tartós vagy súlyos szenvedéssel járó kísérlet ugyanazon az állaton ismételten nem végezhetô. (Ávt. 28. )

41 Fogalom meghatározások (folyt.) Állattartó: az állat tulajdonosa, illetve aki az állatot vagy az állatállományt gondozza, felügyeli. (Ávt. 3. ) Létesítmény: olyan épület, épületcsoport vagy más helyiség, amelynek valamely része lehet nem teljesen zárt vagy fedett, beleértve a mozgatható berendezéseket. Tenyésztő létesítmény: ahol állatokat szaporítanak, nevelnek, kísérletben történő felhasználás céljával. Beszállító létesítmény: ahol nem szaporítanak, csak időszakosan tartanak állatokat, kísérletben történő felhasználás céljával. Felhasználó létesítmény: ahol az állatokat kísérletekben használják. Állatház: minden olyan épület, helyiség, berendezés, ahol a kísérleti állatokat tartják. (Korm. rend. 2. )

42 Törvényi feltételek Állatkísérlet kizárólag nyilvántartásba vett intézményben és engedély alapján végezhető. (Ávt. 25. ) (1) Állatkísérlet kizárólag olyan felelős személy vezetésével végezhető, aki külön jogszabályban meghatározott végzettséggel és gyakorlattal rendelkezik, és ismeri az állatkísérletek etikai elveit, jogi szabályait. (2) Állatkísérletet az végezhet, a kísérleti állatot az gondozhatja, felügyelheti, aki erre képesítő oktatásban részesült. (Ávt. 30. ) (3) Kísérleti célra állatot tenyészteni (szaporítani), tartani, szállítani, valamint forgalomba hozni a tartás helye szerinti állategészségügyi hatóság engedélyével szabad. (Ávt. 31. (1) bek.)

43 Feltételek (folyt.) (4) Állatkísérlet kizárólag akkor engedélyezhető, ha annak elvégzését a) az ember, a gerinctelen és gerinces állatok vagy növények betegségének, kóros egészségi állapotának, egyéb rendellenességének elkerülése, megelőzése, felismerése és gyógyítása, valamint azok élettani állapotának feltárása, felderítése, szabályozása vagy módosítása érdekében gyógyszerek, élelmiszerek, egyéb adalékanyagok vagy termékek fejlesztése, termelése, minősítése, hatékonyságának és ártalmatlanságának vizsgálata, b) az emberek vagy állatok egészsége vagy jólléte érdekében a természetes környezet védelme, c) tudományos kutatás, d) oktatási és gyakorlati képzés, vagy e) igazságügyi orvostani vizsgálatok elvégzése teszi szükségessé. (5) Szépítőszer, dohány- és egyéb élvezeti cikk, valamint fegyver, ennek alkatrésze, továbbá lőszer előállítása céljából tervezett kísérletre engedély nem adható. (Ávt. 25. )

44 Feltételek - a kísérleti állatok gondozása és elhelyezése (2) A kísérleti állat elhelyezése és gondozása során biztosítani kell, hogy a) a kísérleti állat egészségi állapotának és jóllétének megfelelő szállás, környezet és elegendő mozgástér, valamint táplálék, víz és gondozás álljon rendelkezésre; b) a kísérleti állat éllettani és viselkedésbeli igényének kielegítését érintő korlátozás a lehető legkisebb mértékű legyen; c) az állat számára szükséges környezeti feltételek szükség szerinti, de legalább naponkénti ellenőrzését; d) a kísérleti állat jóllétének és egészségi állapotának szakképzett személy általi felügyeletét, fájdalom, szükségtelen szenvedés, tartós nélkülözés vagy maradandó károsodás elkerülése érdekében; e) szenvedés vagy károsodás észlelése esetén annak okát a lehető legrövidebb időn belül megszüntessék. (Korm. rend. 5. )

45 Feltételek - az állatok származása Kísérlet céljára - külön engedély hiányában - kizárólag e célra tenyésztett állatot szabad felhasználni. Háziasított állatfaj kóbor egyedét kísérlet céljára felhasználni nem szabad. (Ávt. 31. (2) bek.) (1) Kísérlet céljára a laboratóriumi állatokon kívül a) a folyamatos állat-egészségügyi ellenőrzés alatt álló tenyészetből, telepről származó gazdasági haszonállatok és társ-állatfajok egyedei használhatók fel. (2) Az állatkísérleti engedély nem terjedhet ki háziasított állatfaj kóbor egyedeire, beleértve a kóbor kutyát és macskát. (3) Az emberszabású főemlősök (gorilla, orangután, csimpánzok és gibbonok) kísérleti célra nem használhatók fel. (4) A természetvédelmi oltalom alatt álló vagy nemzetközi természetvédelmi egyezmény hatálya alá tartozó állatfaj egyedén kísérlet elvégzése akkor engedélyezhető, ha a kísérlet természetvédelmi érdeket szolgál. A kísérlet engedélyezhető olyan lényeges orvosi kutatások esetében is, amikor legalább második generációs tenyésztett állatokat használnak fel, és a kísérlet célja más módon nem biztosítható. (5) Természetből befogott vagy vadon élő állaton kísérlet csak akkor végezhető, ha más állaton történő kísérlettől a kívánt eredmény nem várható. (Korm. rend. 7. )

46 Az állatkísérlet feltételei - összefoglalás Hol? A létesítményt a hatóságnak (a fővárosi / megyei kormányhivatal Élelmiszerláncbiztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága) nyilvántartásba kell vennie - (állatok tartása és gondozása, állatházi viszonyok, személyzet, berendezések, stb.) Miért? A kutatási tevékenységet (projektet) engedélyeztetni kell a hatósággal. - (célja, indoka, tudományos alapjai, módszertana) Hogyan? A kísérleti eljárásokat a Munkahelyi Állatkísérletes Bizottságnak (MÁB lásd később) jóvá kell hagynia - (mint előbb, csak részletesebben, állatok faja és száma; fájdalom, szenvedés, tartós nélkülözés és károsodás értékelése; ezek megszüntetésére vagy minimalizálására tett intézkedések; a kísérlet időtartama; stb.) Ki? A kísérletet vezető illetve abban résztvevő személyeknek megfelelő, a hatóság által elismert végzettséggel ill. gyakorlattal kell rendelkezniük - (2013. január 01.-től, de ma még hiányzik! )

47 Az állatkísérlet engedélyezése 1. Tenyésztő, beszállító és felhasználó kizárólag az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóság engedélyével működhet. 2. Az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóság az engedélyezett tenyésztőt, beszállítót, felhasználót nyilvántartásába veszi. (2) Az engedélyben fel kell tüntetni az állatvédelmi jogszabályban foglaltak teljesülésének biztosításáért felelős személy nevét, valamint a 36. (1) bekezdésében és a 37. -ban említett személy vagy személyek nevét, továbbá a munkahelyi állatjóléti bizottság (a továbbiakban: MÁB) elnök vagy az állatjóléti felelős nevét.

48 Az engedélyezési eljárás szereplői Az állatkísérlet végzésére feljogosított és nyilvántartott intézményben munkahelyi állatkísérleti bizottságot (a továbbiakban: MÁB) kell létrehozni és működtetni. (Ávt. 33. ) (40/2013. K. R. 38. (1) A tenyésztő, beszállító és felhasználó köteles MÁB-ot felállítani.) 40. (1) Az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóság elõzetes engedélye nélkül projekt nem folytatható le. (2) A projektek elvégzésére akkor kerülhet sor, ha az Állatkísérleti Tudományos Etikai Tanács (a továbbiakban: ÁTET) a projektet a 42. szerinti projektértékelés során kedvezõen bírálja el. 41. (1) A felhasználó vagy a projektért felelõs személy köteles projektengedély iránti kérelmet benyújtani az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósághoz. (2) A kérelem csak akkor nyújtható be, ha a projektben szereplõ kísérleteket ezt megelõzõen a MÁB jóváhagyta.

49 Az állatkísérlet engedélyezése (1) A kísérletet elbírálásra előzetesen be kell jelenteni, és jóvá kell hagyatni a MÁB-bal. (2) A jóváhagyás az egy adott kísérletben vagy kísérletsorozatban alkalmazott vizsgálati eljárásokra vonatkozik. (2) A jóváhagyás iránti kérelemben meg kell jelölni: a) a kísérlet célját, a tudományos megalapozottságára vonatkozó adatokat; b) az állatok faját, genetikai és mikrobiológiai státusát, tervezett létszámát; c) az állatok elhelyezésének körülményeit, sorsát a kísérlet befejezésekor; d) az alkalmazott vizsgálati eljárásokat, mérési módszereket; e) a kísérleti elrendezést; f) a kísérlet várható időtartamát; g) az állatnak okozható fájdalmat, szenvedést, kínt, károsodást, illetve ezek megelőzését, elhárítását célzó intézkedéseket.

50 Az állatkísérletek engedélyezése Felhasználó Munkahelyi Állatkísérleti Bizottság (MÁB) -pl. SZTE MÁB -jóváhagyása, támogatása (formanyomtatvány kitöltésével részletes, több oldalas leírás, indoklás, benne pl. súlyossági kategóriák megjelölése) Fővárosi /Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság (formanyomtatvány kitöltésével ) Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NEBIH) Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság nyomtatványai: Állatkísérleti Tudományos Etikai Tanács (ÁTET) engedélye Megyei Kormányhivatal (Felhasználó)

51 Élelmiszerláncbiztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság engedélye MÁB előzetes elbírálása és a ÁTET döntése jogszabály tenyésztés szállítás tartás felhasználás állatorvos vagy szakértő, állatok jólétéért felelős személy, megfelelő képzettségű munkatársak: - az állatok gondozói -az állatokon kísérteket végzők - a kísérlet, illetve projekt tervezők - az állatok leöléséért felelős személyek MÁB Munkahelyi Állatkísérleti Bizottság, ÁTET Állatkísérleti Tudományos Etikai Tanács

52 Ellenőrzés Az [..] engedélyezett állatkísérlet végzését és az állatházat..rendszeres időközönként, de legalább évente a helyszínen ellenőrzi, illetve szúrópróbaszerűen ellenőrizheti. Ennek során az iratokba betekinthet és megtekintheti a kísérlet lefolytatását. (Korm. rend. 6. (3) bek.)

53 Szankciók Az állatkísérletek végzéséről, a kísérleti állatok tartásának körülményeiről szóló jogszabályok megsértése, illetve a kérelemben foglalt és a hatóság által jóváhagyott feltételek, vagy az engedélyben előírtak meg nem tartása esetén a kísérlet végzését az észlelt hiányosság megszüntetéséig felfüggesztheti, illetve a kísérletre, a tenyésztő, a beszállító és felhasználó létesítményre vonatkozó engedélyt visszavonhatja. (Korm. rend. 6. (4) bek.) Az állatkísérletek végzéséről, a kísérleti állatok tartásának körülményeiről szóló jogszabályok, illetve a kérelemben foglalt és a hatóság által jóváhagyott feltételek, vagy az engedélyben előírtak ismételt megsértése esetén a kísérletre, a tenyésztő, a beszállító és felhasználó létesítményre vonatkozó engedély visszavonásával egyidejűleg az állatkísérletet folytató személyt, illetve felhasználó létesítményt - az elkövetett szabályszegés mértékére figyelemmel a további kísérletek végzésétől határozott időre, de legalább hat hónapra és legfeljebb három évre eltilthatja. (Korm. rend. 6. (5) bek.) Állatvédelmi bírság kiszabható azzal szemben, aki h) engedély nélkül, illetve az abban foglaltakról eltérő módon végez állatkísérletet, n) az állatkísérletek során a kötelezően előírt adatszolgáltatást nem, vagy hiányosan teljesíti, u) állatvédelmi jogszabály egyéb előírását megszegi. (Korm. rend. az állatvédelmi bírságról 4. )

54 Szankciók - összefoglalás állatvédelmi bírság kísérlet felfüggesztése kísérleti engedély visszavonása intézményi engedély visszavonása kísérletező eltiltása intézmény eltiltása

55 Statisztikai adatok gyűjtése (1) A kísérletekben felhasznált állatokról statisztikai adatokat kell gyűjteni. A statisztikai adatokat az állatkísérletek befejezését követő 5 évig meg kell őrizni. (3) Az (1) bekezdés szerinti statisztikai adatokat a kísérlet vezetője a tárgyévet követő január 15. napjáig köteles továbbítani a kísérletet jóváhagyó MÁB elnöke részére. (4) Az engedélyezett kísérleti helyekről és az állatkísérletekről vezetett éves összesített adatokat a MÁB elnöke a 3. számú mellékletben foglaltak szerint minden év január 31. napjáig köteles írásban jelenteni. Az összesített adatokat minden év február 15-ig megküldi. A az összesített adatokat hivatalos lapjában és internetes honlapján évente közzéteszi. (Korm. rend. 10. )

56 Dilemmák Tudomány versus Etika Tudományos szempontból akkor érdemes állatkísérletet végezni, ha a kísérleti állat eléggé hasonlít az emberre, vagyis ha az eredmények átvihetők vagy általánosíthatók. Etikailag akkor elfogadható az állatkísérlet, ha az állat különbözik az embertől - azért kísérletezünk állatokon, mert emberen erkölcsi okokból nem lehet. Költség versus Haszon A haszon, az előny az embereknél jelentkezik, a kockázatok, terhek szenvedés - az állatoknál.

57 A 3 R* elve - William Russell és Rex Burch (Principles of Humane Experimental Technique, 1959) (a) Refinement: az állati fájdalom és szenvedés csillapítása: kevesebb szenvedést okozó módszerek alkalmazása (b) Reduction: a kísérletekben felhasznált állatok számának csökkentése, a lehetőségek határáig (c) Replacement: az állati modellek cserélése, helyettesítése, más módszerekkel, modellekkel (i) Relatív helyettesítés: olyan kísérletek, melyek teljesen megszüntetik az állati szenvedést, anélkül hogy mindez kizárná a vizsgálatok további folytatását (tökéletes finomítás, absolute refinement) (ii) Teljes helyettesítés: olyan kísérletek, melyekhez nem szükséges állati eredetű biológiai anyag *3 Cs: csillapít, csökkent, cserél (Prof. Bertók Lóránd)

58 A 3 R és a Törvénykezés évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről IV. Fejezet: Az állatkísérlet végzésének alapvető feltételei 26. (1) Nem engedélyezhető és nem végezhető állatkísérlet abban az esetben, ha ismert olyan más tudományosan megfelelő és a várt eredményt szolgáltató módszer, amely állat használata nélkül megvalósítható, illetve végrehajtható. (2) Az állatkísérletek szükségtelen megismétlésének elkerülése érdekében a kérelmezőnek és az engedélyezőnek törekednie kell a témához kapcsolódó, már elvégzett kísérletek eredményeinek megismerésére. (3) Ugyanazon cél elérése érdekében két vagy több kísérlet közül azt kell választani, amelyik kevesebb számú és kisebb érzékenységű állatot igényel, és amely kisebb mértékű fájdalmat, szenvedést, szorongást, tartós nélkülözést, illetve maradandó károsodást okoz, valamint amely nagyobb valószínűséggel szolgáltatja az elvárható eredményt. 27. (1) Az állatkísérlet során felhasznált állatok számát a feltétlenül szükséges mértékre kell csökkenteni. Azt a vizsgálati módszert kell választani, amely előreláthatóan a legkisebb fájdalom okozásával, illetőleg legkisebb élettani, idegi vagy viselkedésbeli károsodás mellett végezhető el. (3) Minden kísérletet úgy kell megtervezni, hogy elkerülhető legyen a szükségtelen fájdalom, szenvedés, tartós nélkülözés, illetve maradandó károsodás okozása.

59 Csökkentés (Reduction) lehetőségek A kísérlet megfelelő tervezése Megfelelő statisztikai módszerek A megfelelő kísérleti modell (állat) kiválasztása Beltenyésztés (a variabilitás sok állatot igényel és bizonytalan) Genetikai módosítás (kevesebb állatot igényel, célzottabb és biztosabb) Kísérleti állatok egészségi állapota (!) és állati jóllét (a variabilitás, elhullás elfed/eltorzít)

60 Finomítás (Refinement) lehetőségek Oktatás (kutatók és gondozók képzettsége) Megfelelő állattartási körülmények Az állatok szoktatása, tanítása Nyugtatás, érzéstelenítés, fájdalomcsillapítás A végpontok körültekintő meghatározása és pontos betartása Megfelelő eutanázia..by now it is widely recognized that the humanest possible treatment of experimental animals, far from being an obstacle, is actually a prerequisite for successful animal experiments. W.M.S. Russell, R.L. Burch, Principles of Humane Experimental Technique, Ch.1, Introduction, 1959

61 Helyettesítés (Replacement) lehetőségek In vitro módszerek, sejt, szövet és szerv kultúrák Nem- vagy kevésbé érzőképes élőlények, alacsonyabb rendű szervezetek (baktériumok, gombák) Fizikai-kémiai módszerek, technikák Számítógépes (in silico) eljárások, rendszerek, matematikai modellezés Mechanikus modellek, oktatófilmek Emberkísérletek, önkéntesek Emlékeztető Alternatíva: ha behelyettesítéssel a végeredmény nem változik (!)

62 Vizsgálatok és alternatívák Preklinikai vizsgálatok In vitro laboratóriumi vizsgálatok és in vivo állatkísérletek, biológiai aktivitás és biztonságosság. Időtartam: 5-7 év Klinikai vizsgálatok I. fázis: egészséges ember (önkéntesek) II. fázis: önkéntesen vállalkozó beteg, hatásosság és mellékhatások, farmakokinetikai adatok III. fázis: önkéntesen vállalkozó beteg, hatásosság és mellékhatások IV. fázis: a gyógyszer már forgalomban van, több ezer beleegyező beteg az elfogadott indikációban: hosszú távú hatékonyság és biztonság vizsgálata (dózis finomítása; interakciók; mellékhatások), indikáció bővítése, gyógyszer-gazdaságtani elemzések

63 Társadalmi feledékenység - U.S.A. 1933: Lash Lure parafeniléndiamin (PPD anilin) tartalmú szempilla és szemöldök festék (Cosmetic Manufacturing Company, LA, California). Egy nő teljesen megvakult. 1938: Közel 100 haláleset (főleg gyermekek) dietilénglikol tartalmú szulfanilamid gyógyelixír elfogyasztása után. 1938: FDA és Food, Drug and Cosmetics Act

64 (2013 USA): BENEFITS OF USING ALTERNATIVES _tests.html more reliable less expensive more consistent better predictors for human reactions sparing companies the expense of breeding, caging, feeding and disposing of animals that are used in testing laboratories animals are not harmed!

65 Vizsgálatok és alternatívák USA validálás: ICCVAM (Interagency Coordinating Committee on the Validation of Alternative Methods USA: 63 módszer - ebből 38 that do not use live animals. Európai validálás: 1991: ECVAM (European Centre for the Validation of Alternative Methods) EU: 21 tudományosan igazolt alternatív módszer (fototoxicitás, bőr irritáció, embriotoxicitás, pyrogen teszt)**. * Every new alternative method is peer reviewed by an international group of experts, who are not financially interested in the results. For some time both methods can be used simultaneously. ** Test Methods Reviewed or Under Consideration by ICCVAM by Toxicity Endpoint Site Map Page last updated on 02/12/2013

66 Jelenleg: EURL ECVAM, Joint Research Centre, Institute for Health and Consumer Protection (JRC-IHCP), Ispra (Italy) European Union Reference Laboratory for Alternatives to Animal Testing (EURL ECVAM): Validation of methods which reduce, refine or replace the use of animals for safety testing and efficacy/potency testing of chemicals, biologicals and vaccines. EURL ECVAM has been formally established in 2011, due to the increasing need for new methods to be developed and proposed for validation in the European Union. The European Commission's involvement in activities targeted to the validation of alternative approaches to animal testing started in 1991, with the launch of ECVAM (the European Centre for the Validation of Alternative Methods), hosted by the Joint Research Centre, Institute for Health and Consumer Protection (IHCP). As from 2011, ECVAM's tasks are assigned to EURL ECVAM. Methods developed by research laboratories are submitted to EURL ECVAM whose assessment of the robustness, reliability and predictive capacity of the methods is based on independent peer review of validation study reports.

67 Helyettesítésre példa: Ames Test Bruce Ames és mtsai1970-es évek The qualitative version of the Ames test (tests the mutagenicity of different chemicals by bacteria that are very sensitive to many mutagenic agents; FDA approved; rapid and inexpensive). A suspension of a histidine-requiring (His ) strain of Salmonella typhimurium has been plated with a mixture of rat liver enzymes on agar lacking histidine. The disk of filter paper has been impregnated with 10 µg of 2-aminofluorene, a known carcinogen. The mutagenic effect of the chemical has caused many bacteria to regain the ability to grow without histidine, forming the colonies seen around the disk. The scattered colonies near the margin of the disk represent spontaneous revertants.

68 Helyettesítésre további példák EpiSkin, EpiDerm, SkinEthic: mesterséges humán bőr irritációs tesztekre. Bovine Corneal Opacity and Permeability Test: szem-irritációs teszt Isolated Chicken Eye Test: szem-irritáció meghatározására. 3T3 NRU (Neutral Red Uptake) Phototoxicity Test: fototoxicitás teszt Reduced Local Lymph Node Assay: allergia teszt; állat-felhasználás 75%-os csökkentése Fish Threshold Method: 70%-os csökkenés az állat-felhasználásban. EYETEX Screen Test: a Draize teszt (nyúlszem-irritáció) kiváltására: protein oldathoz (bab) adott kemikália az oldat optikai tulajdonságainak változásához vezet

69 Draize történet: szem irritáció korrózió (in vivo Draize eye irritation test; J Pharmacol Exp Ther 82: 1944 ) Kísérleti állat: albino nyúl, 3 állat / csoport 0,1 ml folyadék vagy 100 mg finom por, spray a szem conjunctiva zsákjába Leolvasás: 1, 24, 48, 72 óra = grading Cornea: átlátszóság, elváltozás kiterjedése Iris: vérbőség, ödéma, reakcióképesség Conjunctiva: vörösség, ödéma, váladék Alternatív módszerek ATET/Somfai Zsuzsanna ábrái

70 Korrózió corneán (Draize teszt) Alternatív módszerek ATET/Somfai

71 Szem irritáció/korrózió OECD TG-405 (in vivo Draize eye irritation test alapján) 1981 Kísérleti minta: 2 < ph > 11 OK. Ha határozott korrozív vagy súlyos irritáció bőrön NEM Szabad használni helyi érzéstelenítőt 24 órán belül NEM kimosni (ha kell: 3+3állat, 30 perc) 1987 Ha gyanús az anyag: 1 állaton korrozív, STOP irritáló vagy negatív folytat 2002 Analizálni a meglévő adatokat: 9 lépcsős testing strategy : validált és elfogadott in vitro, ex vivo, humán, ph, SAR. Ha nem, indokolni! Kimosás: csak ha azonnal irritál vagy korrozív Lokál fájdalomcsillapítás lehet, de ne befolyásoljon! Kontroll szemen is! 2012 Szisztémás (opoid) + helyi anesztézia (tetracain) kötelező ismételve not known or expected Alternatív módszerek ATET/Somfai

72 OECD TG-405 (2012) 9 lépéses sequential testing strategy 1 Az invivo vizsgálat minimalizálása érdekében ki kell értékelni minden rendelkezésre álló adatot mielőtt in vivo kísérletbe kezd 2 weight of evidence analysis lehet-e még valami mást csinálni mielőtt in vivo. Ahol nincs adat, ott sequvtest str ethical benchmark for in vivo testing for eye irritation/corrosion Minden létező adatot összegyűjteni a vizsgálandó anyagról: emberi és állatokon szerzett tapasztalatok in vitro és ex vivo kísérletek eredményei Alternatív módszerek ATET/Somfai

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata B kurzus

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata B kurzus Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata B kurzus Core modul 1/2 szeminárium Állatkísérletek jogi szabályozásának gyakorlata I. Dr. Kaszaki József Sebészeti Műtéttani Intézet SZTE ÁOK 2015-2016-I. szemeszter

Részletesebben

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint Szegedi Tudományegyetem ÁOK Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint Sebészeti Műtéttani Intézet 2017. december 06-december 15. Referencia szám: AA1.0/2015; AB1.0/2015 Core modul 1/1 Az állatkísérletek

Részletesebben

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata A kurzus

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata A kurzus Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata A kurzus Core modul 1 Az állatkísérletek törvényi szabályozása Prof. Dr. Boros Mihály egyetemi tanár Dr. Kaszaki József egyetemi docens Sebészeti Műtéttani Intézet

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Az Állatkísérletek elmélete és gyakorlata B szint részletes programja

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Az Állatkísérletek elmélete és gyakorlata B szint részletes programja Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Sebészeti 2016. november 28-december 9 Referencia szám: AB1.0/2015 SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Az Állatkísérletek elmélete

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Az Állatkísérletek elmélete és gyakorlata B szint részletes programja

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Az Állatkísérletek elmélete és gyakorlata B szint részletes programja Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Sebészeti 2017. december 06-december 15. Referencia szám: AA1.0/2015 / Referencia szám: AB1.0/2015 SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI

Részletesebben

ÁLLATKÍSÉRLETEK AZ ORVOSTUDOMÁNYBAN

ÁLLATKÍSÉRLETEK AZ ORVOSTUDOMÁNYBAN ÁLLATKÍSÉRLETEK AZ ORVOSTUDOMÁNYBAN Szabadon választott tantárgy az ÁOK, FOK, GYTK, TTIK, JGYPK II-V. éves hallgatói számára Kredit: 1. Tantárgyfelelős: Felvétel feltétele: A tantárgy oktatásának célja:

Részletesebben

Szeminárium vagy Gyakorlat Időpont: csütörtök Helyszín: Sebészeti. Műtéttani Intézet tanterem/hallgatói műtő

Szeminárium vagy Gyakorlat Időpont: csütörtök Helyszín: Sebészeti. Műtéttani Intézet tanterem/hallgatói műtő AZ ÁLLATKÍSÉRLETEK ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA B kurzus részletes tematikája Hét Dátum és időpont 1 Szeptember 16. 17.0-19.0 17. 8.00-11.00 18. 8.00-10.00 2 Szeptember 23. 17.0-19.0 24 8.00-11.00 25. 8.00-10.00

Részletesebben

History. Barcelona 11 June 2013 HLASA 1

History. Barcelona 11 June 2013 HLASA 1 History 1893 National Ornithological Centre (Ottó Herman) New ways of breeding and use of laboratory animals (Dr.Kállai László A laboratoriumiállat-tenyésztés és felhasználás új útjai. In: A biológia aktuális

Részletesebben

Iromány száma: T/2164. Benyújtás dátuma: :30. Parlex azonosító: AGMK2FQ10001

Iromány száma: T/2164. Benyújtás dátuma: :30. Parlex azonosító: AGMK2FQ10001 Iromány száma: T/2164. Benyújtás dátuma: 2018-10-09 17:30 Miniszterelnökség Parlex azonosító: AGMK2FQ10001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó: Dr.

Részletesebben

Állatkísérletek az Orvostudományban Az állatkísérletek elmélete és gyakorlata

Állatkísérletek az Orvostudományban Az állatkísérletek elmélete és gyakorlata Állatkísérletek az Orvostudományban Az állatkísérletek elmélete és gyakorlata Sebészeti Műtéttani Intézet SZTE ÁOK graduális oktatás 2013 / 2014 / 1 2. Az állatkísérletek jogi szabályozása, engedélyezések,

Részletesebben

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint Szegedi Tudományegyetem ÁOK Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint Sebészeti Műtéttani Intézet 2017. december 06-december 15. Referencia szám: AA1.0/2015; AB1.0/2015 Általános tájékoztató, bevezetés.

Részletesebben

61/2003. (VI. 19.) ET. számú h a t á r o z a t a. az Egyetem ÁLLATVÉDELMI SZABÁLYZATÁ-ról

61/2003. (VI. 19.) ET. számú h a t á r o z a t a. az Egyetem ÁLLATVÉDELMI SZABÁLYZATÁ-ról A Semmelwies Egyetem T a n á c s á n a k 61/2003. (VI. 19.) ET. számú h a t á r o z a t a az Egyetem ÁLLATVÉDELMI SZABÁLYZATÁ-ról Az állatok védelméről és kíméletéről szóló, 2002. évi LXVII. törvénnyel

Részletesebben

Állatkísérletek elmélete és gyakorlata A és B szint

Állatkísérletek elmélete és gyakorlata A és B szint Állatkísérletek elmélete és gyakorlata A és B szint 1998. évi XXVIII. Törvény az állatok védelméről és kíméletéről A Kormány 40/2013. (II. 14.) Korm. Rendelete az állatkísérletekről A rendeletek jelentősebb

Részletesebben

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint Szegedi Tudományegyetem ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet 2017. december 06-december 15. Referencia szám: AA1.0/2015; AB1.0/2015 Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint Core modul 1/2 Állatkísérletek

Részletesebben

Az állatkísérletek jogi szabályozásának gyakorlata. Az állati jólét és a 3R gyakorlata.

Az állatkísérletek jogi szabályozásának gyakorlata. Az állati jólét és a 3R gyakorlata. Az állatkísérletek elmélete és gyakorlata A és B kurzusok Az állatkísérletek jogi szabályozásának gyakorlata. Az állati jólét és a 3R gyakorlata. Dr. Kaszaki József SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet

Részletesebben

Hozzáférés a 3 R s - el kapcsolatos információkhoz

Hozzáférés a 3 R s - el kapcsolatos információkhoz Hozzáférés a 3 R s - el kapcsolatos információkhoz Somfai; Velence 2013 Hozzáférés a 3 R s - el kapcsolatos információkhoz Why? Who? What? Where? 1954- Russel and Burch- 1959. 1999 Csökkentés Tökéletesítés

Részletesebben

Post-experimental management: humane endpoints, euthanasia. Dániel Érces

Post-experimental management: humane endpoints, euthanasia. Dániel Érces Reference number: 035/14 UNIVERSITY OF SZEGED, Institute of Surgical Research Animal experiments theory and practice C level SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, Sebészeti Műtéttani Intézet Az állatkísérletek elmélete

Részletesebben

A klinikai vizsgálatokról. Dr Kriván Gergely

A klinikai vizsgálatokról. Dr Kriván Gergely A klinikai vizsgálatokról Dr Kriván Gergely Mi a klinikai vizsgálat? Olyan emberen végzett orvostudományi kutatás, amely egy vagy több vizsgálati készítmény klinikai, farmakológiai, illetőleg más farmakodinámiás

Részletesebben

A kurzus organogramja. Bizottságok & Képzési eljárásrend

A kurzus organogramja. Bizottságok & Képzési eljárásrend SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM UNIVERSITY OF SZEGED ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR SCHOOL OF MEDICINE Sebészeti Műtéttani Intézet Institute of Surgical Research E-mail: office.expsur@med.u-szeged.hu web: http://web.szote.u-szeged.hu/expsur/

Részletesebben

József Kaszaki. József Kaszaki. National legislation on animal experiments in practice 1. Állatkísérletek jogi szabályozásának gyakorlata 1.

József Kaszaki. József Kaszaki. National legislation on animal experiments in practice 1. Állatkísérletek jogi szabályozásának gyakorlata 1. Reference number: 035/4 UNIVERSITY OF SZEGED, Institute of Surgical Research Animal experiments theory and practice C level SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, Sebészeti Műtéttani Intézet Az állatkísérletek elmélete

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, december 2. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, december 2. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. december 2. (OR. en) 15193/16 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2016. november 30. Címzett: Biz. dok. sz.: Tárgy: a Tanács Főtitkársága D048510_01

Részletesebben

Gyakorlat/Szeminárium Időpont: csütörtök Helyszín: Sebészeti. Műtéttani Intézet tanterem/hallgatói műtő

Gyakorlat/Szeminárium Időpont: csütörtök Helyszín: Sebészeti. Műtéttani Intézet tanterem/hallgatói műtő AZ ÁLLATKÍSÉRLETEK ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA B kurzus részletes tematikája ANIMAL EXPERIMENTS THEORY AND PRACTICE - FELASA C LEVEL schedule Hét W e e k Előadás /Szeminárium /Gyakorlat Óra szám Lecture /Seminar

Részletesebben

A felelős személyre vonatkozó képesítési előírások

A felelős személyre vonatkozó képesítési előírások 1. számú melléklet a 348/2006. (XII. 23.) Korm. rendelethez A felelős személyre vonatkozó képesítési előírások Felelős személy lehet, aki az alábbi egyetemi vagy főiskolai végzettségek valamelyikével és

Részletesebben

Innovációs lehetőségek a LAB Research Kft-nél

Innovációs lehetőségek a LAB Research Kft-nél Innovációs lehetőségek a LAB Research Kft-nél 2011. április 06. Pannon Egyetem, Veszprém Gáty Szabolcs MBE vezető 1 LAB Research LAB Research, Kanada Alapítva:1998 Terjeszkedés: 2006, 2008 280 alkalmazott

Részletesebben

Állat-ember interakciók. Állatjólét

Állat-ember interakciók. Állatjólét Állat-ember interakciók Állatjólét Az állatjóléti gondolkodás forrásai Állat-ember viszony alakulása az ember-ember viszony függvényében (moralitás fejlődése) Valós (tudományos) ismeretek az állatokról

Részletesebben

Állatvédelem az állatkísérletek területén?*

Állatvédelem az állatkísérletek területén?* Jámbor Adrienn PhD-hallgató, VIII. évfolyam Vol. VIII Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar 2014/2. szám No. 2/2014 Alkotmányjogi Tanszék Tanulmány Article Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Doktori

Részletesebben

Clinical Skills Centre/Orvosi Készségfejlesztési Központ: 6720 Szeged, Dóm tér phone: +36 (70) )

Clinical Skills Centre/Orvosi Készségfejlesztési Központ: 6720 Szeged, Dóm tér phone: +36 (70) ) UNIVERSITY OF SZEGED, FACULTY OF MEDICINE Animal experiments theory and practice C level 40 hrs theory; 40 hrs workshop + practice (16+24) June 01-12, 2015. Schedule of the course SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM,

Részletesebben

DG(SANCO)/2012-6290-MR

DG(SANCO)/2012-6290-MR 1 Ensure official controls of food contaminants across the whole food chain in order to monitor the compliance with the requirements of Regulation (EC) No 1881/2006 in all food establishments, including

Részletesebben

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint Szegedi Tudományegyetem ÁOK Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint Sebészeti Műtéttani Intézet 2017. december 06-december 15. Referencia szám: AA1.0/2015; AB1.0/2015 Core modul 1/4 Állatkísérletek

Részletesebben

354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet. a munkabiztonsági szakértői tevékenységről

354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet. a munkabiztonsági szakértői tevékenységről 354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet a munkabiztonsági szakértői tevékenységről A Kormány a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 88. (2) bekezdés c) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az

Részletesebben

A baromfi valamint a sertéságazatban igénybe vehető támogatáshoz szükséges hatósági bizonyítvány

A baromfi valamint a sertéságazatban igénybe vehető támogatáshoz szükséges hatósági bizonyítvány A baromfi valamint a sertéságazatban igénybe vehető támogatáshoz szükséges hatósági bizonyítvány A baromfi ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások feltételeiről szóló 139/2007. (XI. 28.) FVM rendelet,

Részletesebben

EN United in diversity EN A8-0206/482. Amendment

EN United in diversity EN A8-0206/482. Amendment 21.3.2019 A8-0206/482 482 Recital 13 g (new) (13g) In recognition of the need for specific treatment for the transport sector, in which movement is the very essence of the work undertaken by drivers, the

Részletesebben

Clinical Skills Centre/Orvosi Készségfejlesztési Központ: 6720 Szeged, Dóm tér phone: +36 (70) )

Clinical Skills Centre/Orvosi Készségfejlesztési Központ: 6720 Szeged, Dóm tér phone: +36 (70) ) Sebészeti Műtéttani Intézet / Institute of Surgical UNIVERSITY OF SZEGED, FACULTY OF MEDICINE Animal experiments theory and practice C level 40 hrs theory; 40 hrs workshop + practice January 11-22, 2016.

Részletesebben

Gyógyszerbiztonság a klinikai farmakológus szemszögéből

Gyógyszerbiztonság a klinikai farmakológus szemszögéből Gyógyszerbiztonság a klinikai farmakológus szemszögéből Prof. dr. Kovács Péter Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Belgyógyászati Intézet, Klinikai Farmakológiai Részleg BIZONYÍTÉKON ALAPULÓ ORVOSLÁS (EBM=

Részletesebben

40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet. az állatkísérletekről

40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet. az állatkísérletekről 40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet az állatkísérletekről A Kormány az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. (3) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az 58.

Részletesebben

1998. ÉVI XXVIII. TÖRVÉNYAZ ÁLLATOK VÉDELMÉRŐL ÉS KÍMÉLETÉRŐL -KIHIR DE TVE: IV. 1.

1998. ÉVI XXVIII. TÖRVÉNYAZ ÁLLATOK VÉDELMÉRŐL ÉS KÍMÉLETÉRŐL -KIHIR DE TVE: IV. 1. JOGI ALAPOK hatályos 2017.01.01-től Forrás: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99800028.tv&timeshift=20170101#lbj0idca2f 1998. ÉVI XXVIII. TÖRVÉNYAZ ÁLLATOK VÉDELMÉRŐL ÉS KÍMÉLETÉRŐL -KIHIR

Részletesebben

Jogszabály változás alkalmazása: 8/2018 (VIII.17.) ITM rendelet

Jogszabály változás alkalmazása: 8/2018 (VIII.17.) ITM rendelet Jogszabály változás alkalmazása: 8/2018 (VIII.17.) ITM rendelet Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztály (MMFF) Műszaki Felügyeleti Osztály (MFO) Jarabek Péter, műszaki biztonsági referens (jarabek.peter@bfkh.gov.hu)

Részletesebben

40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet. az állatkísérletekről

40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet. az állatkísérletekről 1. oldal 40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet az állatkísérletekről A Kormány az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. (3) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján,

Részletesebben

Semmelweis Egyetem Kísérleti állatok - állatkísérletek Ph.D. kurzus, november

Semmelweis Egyetem Kísérleti állatok - állatkísérletek Ph.D. kurzus, november Az állatkísérletek állatvédelmi szabályozása dr. Gyertyán István az Állatkísérleti Tudományos Etikai Tanács (ÁTET) elnöke Semmelweis Egyetem Kísérleti állatok - állatkísérletek Ph.D. kurzus, 2011. november

Részletesebben

Megehetők-e az orvostechnikai eszközök?

Megehetők-e az orvostechnikai eszközök? Megehetők-e az orvostechnikai eszközök? Az orvostechnikai eszközök fogalmi és besorolási szabályai 2014. március 28., Budapest Balázs György Ferenc, GYEMSZI- EMKI Főosztályvezető Az egészségügyről szóló

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) 2016.6.1. L 144/27 A BIZOTTSÁG (EU) 2016/863 RENDELETE (2016. május 31.) a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról (REACH) szóló 1907/2006/EK európai parlamenti

Részletesebben

A Kormány 40/2013. (II. 14.) Korm. rendelete az állatkísérletekrõl I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A Kormány 40/2013. (II. 14.) Korm. rendelete az állatkísérletekrõl I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK MAGYAR KÖZLÖNY 2013. évi 23. szám 1805 A Kormány 40/2013. (II. 14.) Korm. rendelete az állatkísérletekrõl A Kormány az állatok védelmérõl és kíméletérõl szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. (3) bekezdés

Részletesebben

GYÓGYTERMÉKEK JELENE ÉS JÖVŐJE

GYÓGYTERMÉKEK JELENE ÉS JÖVŐJE GYÓGYTERMÉKEK JELENE ÉS JÖVŐJE Sárvár 2011. március 24. Országos Gyógyszerészeti Intézet Dr. Szepezdi Zsuzsanna főigazgató A természetes anyagok (növényi szerek) szabályozására 1987-ben került sor elsőként

Részletesebben

2. oldal c) az állatgyógyászati készítmény forgalomba hozatalának engedélyezéséhez szükséges állatorvosi klinikai vizsgálatra; d) az elismert állattar

2. oldal c) az állatgyógyászati készítmény forgalomba hozatalának engedélyezéséhez szükséges állatorvosi klinikai vizsgálatra; d) az elismert állattar 1. oldal 40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet az állatkísérletekről A Kormány az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. (3) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján,

Részletesebben

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter.... /2006. (..) ÖTM rendelete

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter.... /2006. (..) ÖTM rendelete Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter... /2006. (..) ÖTM rendelete ingatlan-értékbecslés területén az igazságügyi szakértői tevékenység folytatásához szükséges szakmai gyakorlat szakirányú jellege

Részletesebben

40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet. az állatkísérletekről

40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet. az állatkísérletekről 40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet A Kormány az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. (3) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az 58. tekintetében az állatok

Részletesebben

A műszaki vizsgálatról

A műszaki vizsgálatról A műszaki vizsgálatról A Nemzeti Közlekedési Hatóság a kormány kijelölése alapján felelős többek között a közúti járművek műszaki megvizsgálásáért is. A járművek műszaki megvizsgálásáról rendelkező jogszabályok

Részletesebben

Magyar joganyagok - 308/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet - a környezetvédelmi vezeté 2. oldal (6)1 Ha az akkreditáló szerv a környezetvédelmi hitelesít

Magyar joganyagok - 308/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet - a környezetvédelmi vezeté 2. oldal (6)1 Ha az akkreditáló szerv a környezetvédelmi hitelesít Magyar joganyagok - 308/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet - a környezetvédelmi vezeté 1. oldal 308/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet a környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszerben (EMAS) részt vevő

Részletesebben

6106/1/10 REV 1 ZSFJ/md/kk DG B I A

6106/1/10 REV 1 ZSFJ/md/kk DG B I A AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2010. június 3. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2008/0211 (COD) 6106/1/10 REV 1 AGRILEG 9 VETER 2 ENV 63 RECH 39 CODEC 88 PARLNAT 24 JOGI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK

Részletesebben

../2006. (. ) BM rendelet

../2006. (. ) BM rendelet ../2006. (. ) BM rendelet a belügyminiszter ágazati irányítása alá tartozó igazságügyi szakértői szakterületeken az igazságügyi szakértői tevékenység folytatásához szükséges szakmai gyakorlat szakirányú

Részletesebben

I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A törvény célja. A törvény hatálya

I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A törvény célja. A törvény hatálya 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről Az Országgyűlés - annak tudatában, hogy az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása

Részletesebben

Report on esi Scientific plans 7 th EU Framework Program. José Castell Vice-President ecopa, ES

Report on esi Scientific plans 7 th EU Framework Program. José Castell Vice-President ecopa, ES Report on esi Scientific plans 7 th EU Framework Program José Castell Vice-President ecopa, ES the Seventh Framework Programme (2007-2013) Ecopa scientific plans for 2007-2008?

Részletesebben

Magyar joganyagok - 58/2013. (XII. 13.) NGM rendelet - a felnőttképzési minőségbizt 2. oldal f) honlapján rendszeresen közzéteszi a képzési tevékenysé

Magyar joganyagok - 58/2013. (XII. 13.) NGM rendelet - a felnőttképzési minőségbizt 2. oldal f) honlapján rendszeresen közzéteszi a képzési tevékenysé Magyar joganyagok - 58/2013. (XII. 13.) NGM rendelet - a felnőttképzési minőségbizt 1. oldal 58/2013. (XII. 13.) NGM rendelet a felnőttképzési minőségbiztosítási keretrendszerről, valamint a Felnőttképzési

Részletesebben

1 MUNKAANYAG A MINISZTÉRIUM VÉGSŐ ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

1 MUNKAANYAG A MINISZTÉRIUM VÉGSŐ ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 1 A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2008. ( ) FVM rendelete a növényvédő szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezéséről, valamint a növényvédő szerek csomagolásáról,

Részletesebben

CA response received 6 February 2013

CA response received 6 February 2013 1 Response of the Competent Authorities of Hungary to the recommendations of Report ref. DG(SANCO)/2012-6356-MR of an audit carried out from 10 to 21 September 2012 in order to evaluate the official controls

Részletesebben

40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet az állatkísérletekről 2014.03.26 2016.12.31 4 40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet az állatkísérletekről

40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet az állatkísérletekről 2014.03.26 2016.12.31 4 40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet az állatkísérletekről 40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet az állatkísérletekről 2014.03.26 2016.12.31 4 40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet az állatkísérletekről A Kormány az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII.

Részletesebben

63/2011. (XI. 29.) NEFMI rendelet az egészségügyi szakdolgozók továbbképzésének szabályairól

63/2011. (XI. 29.) NEFMI rendelet az egészségügyi szakdolgozók továbbképzésének szabályairól 63/2011. (XI. 29.) NEFMI rendelet az egészségügyi szakdolgozók továbbképzésének szabályairól 1 (2) A továbbképzési időszak teljesítéséhez az egészségügyi szakdolgozónak e rendelet szerinti a) kötelező

Részletesebben

Szentlőrinc Nagyközség Képviselőtestületének 11/1996.(IV.25.) számú R e n d e l e t e. a helyi jellegű természeti értékek védelméről

Szentlőrinc Nagyközség Képviselőtestületének 11/1996.(IV.25.) számú R e n d e l e t e. a helyi jellegű természeti értékek védelméről Szentlőrinc Nagyközség Képviselőtestületének 11/1996.(IV.25.) számú R e n d e l e t e a helyi jellegű természeti értékek védelméről (A 11/2012.(V.31.), a 18/2009.(X.01.), a 7/2001.(V.31.) sz. Rendelettel

Részletesebben

(HL L 384., , 75. o.)

(HL L 384., , 75. o.) 2006R2023 HU 17.04.2008 001.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A BIZOTTSÁG 2023/2006/EK RENDELETE (2006. december 22.)

Részletesebben

A gyomirtó szer alkalmazás jogszabályi alapelvei különös tekintettel a természetvédelmi gyakorlatra Dancza István

A gyomirtó szer alkalmazás jogszabályi alapelvei különös tekintettel a természetvédelmi gyakorlatra Dancza István A gyomirtó szer alkalmazás jogszabályi alapelvei különös tekintettel a természetvédelmi gyakorlatra Dancza István Agresszív özönnövény fajok természetvédelmi kezelése a gyakorlatban Szakmai szeminárium

Részletesebben

1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről 1

1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről 1 Opten Törvénytár Opten Kft. I. 1998. évi XXVIII. törvény 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről 1 A 2010.03.12. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

Részletesebben

IRÁNYELVEK. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2010/63/EU IRÁNYELVE (2010. szeptember 22.) a tudományos célokra felhasznált állatok védelméről

IRÁNYELVEK. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2010/63/EU IRÁNYELVE (2010. szeptember 22.) a tudományos célokra felhasznált állatok védelméről 2010.10.20. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 276/33 IRÁNYELVEK AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2010/63/EU IRÁNYELVE (2010. szeptember 22.) a tudományos célokra felhasznált állatok védelméről (EGT-vonatkozású

Részletesebben

Alkalmazott Laborállat Tudomány Laborállat-tartástechnológiai rendszerek, berendezések

Alkalmazott Laborállat Tudomány Laborállat-tartástechnológiai rendszerek, berendezések Alkalmazott Laborállat Tudomány Laborállat-tartástechnológiai rendszerek, berendezések Nádudvari Imre Charles River Laboratories Magyarország Kft. Budapest A laboratóriumi állatokat tenyésztés, vagy kísérletek

Részletesebben

Házi egér ,12% Vándorpatkány ,82% Tengerimalac ,66% Szíriai aranyhörcsög 16 0,01% Lófélék (lovak, szamarak és öszvérek)

Házi egér ,12% Vándorpatkány ,82% Tengerimalac ,66% Szíriai aranyhörcsög 16 0,01% Lófélék (lovak, szamarak és öszvérek) Uniós adatszolgáltatás Kínai törpehörcsög Kínai törpehörcsög Mongol futóegér 42 0,02% Mongol futóegér 0,04% Ismételt felhasználás Egyéb rágcsálók 86 0,04% Egyéb rágcsálók 0,08% Nem 194381 96,72% Házi nyúl

Részletesebben

Ügytípus rövid leírása: Állatkísérletet folytatni csak a Főosztály által engedélyezett helyen, a tevékenységre kiadott engedély birtokában lehet.

Ügytípus rövid leírása: Állatkísérletet folytatni csak a Főosztály által engedélyezett helyen, a tevékenységre kiadott engedély birtokában lehet. Kísérlet céljára állat felhasználásának engedélyezése Állatkísérletet folytatni csak a Főosztály által engedélyezett helyen, a tevékenységre kiadott engedély birtokában lehet. Jogszabályban meghatározott

Részletesebben

9/2001. (III. 30.) EüM-FVM együttes rendelet a helyes laboratóriumi gyakorlat alkalmazásáról és ellenőrzéséről

9/2001. (III. 30.) EüM-FVM együttes rendelet a helyes laboratóriumi gyakorlat alkalmazásáról és ellenőrzéséről 9/2001. (III. 30.) EüM-FVM együttes rendelet a helyes laboratóriumi gyakorlat alkalmazásáról és ellenőrzéséről A kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény 34. -a (4) bekezdésének ai) pontjában,

Részletesebben

AO-PPSCAD: The national monitoring plan includes the number of samplings for primary plant products: they already feature in the plan for 2012.

AO-PPSCAD: The national monitoring plan includes the number of samplings for primary plant products: they already feature in the plan for 2012. 1 Ensure official controls of food contaminants across the whole food chain in order to monitor the compliance with the requirements of Regulation (EC) No 1881/2006 in all food establishments, including

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGYI TÖRVÉNY RENDELKEZÉSEI

AZ EGÉSZSÉGÜGYI TÖRVÉNY RENDELKEZÉSEI AZ EGÉSZSÉGÜGYI TÖRVÉNY RENDELKEZÉSEI 1997. évi CLIV. Törvény az egészségügyről Itt az egészségügyet részletesen szabályozó törvényből két területet emelünk ki, az egészségügyi szolgáltatások szakmai követelményeire

Részletesebben

53/2005. (XI. 10.) BM rendelet. a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről és a szakvizsga részletes szabályairól

53/2005. (XI. 10.) BM rendelet. a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről és a szakvizsga részletes szabályairól 53/2005. (XI. 10.) BM rendelet a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről és a szakvizsga részletes szabályairól A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról

Részletesebben

Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelete az állatok tartásáról. 1. Általános rendelkezések

Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelete az állatok tartásáról. 1. Általános rendelkezések Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelete az állatok tartásáról Ócsa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk Magyarország Alaptörvénye

Részletesebben

I. fejezet. Általános rendelkezések. II. fejezet

I. fejezet. Általános rendelkezések. II. fejezet 78/2004. (IV. 19.) Korm. rendelet a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek földrajzi árujelzőinek oltalmára vonatkozó részletes szabályokról 2005. november 1-jétől hatályos szöveg A védjegyek és a földrajzi

Részletesebben

Magyar joganyagok - 28/2015. (II. 25.) Korm. rendelet - az Országos Gyógyszerészeti 2. oldal j) ellátja a kozmetikai termékekkel kapcsolatosan a kozme

Magyar joganyagok - 28/2015. (II. 25.) Korm. rendelet - az Országos Gyógyszerészeti 2. oldal j) ellátja a kozmetikai termékekkel kapcsolatosan a kozme Magyar joganyagok - 28/2015. (II. 25.) Korm. rendelet - az Országos Gyógyszerészeti 1. oldal 28/2015. (II. 25.) Korm. rendelet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetről A Kormány

Részletesebben

1998. évi XXVIII. törvény. az állatok védelméről és kíméletéről. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A törvény célja.

1998. évi XXVIII. törvény. az állatok védelméről és kíméletéről. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A törvény célja. 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről Az Országgyűlés - annak tudatában, hogy az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása

Részletesebben

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint

Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint Szegedi Tudományegyetem ÁOK Állatkísérletek Elmélete és Gyakorlata- B szint Sebészeti Műtéttani Intézet 2017. december 06-december 15. Referencia szám: AA1.0/2015; AB1.0/2015 Function specific modules

Részletesebben

Jogszabályfigyelés február. Jogszabály címe Megjelent Hatály Módosított jogszabály Tárgy

Jogszabályfigyelés február. Jogszabály címe Megjelent Hatály Módosított jogszabály Tárgy február 1 Egyes egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 22/ (II. 1.) Korm. rendelet 2 A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap felhasználási tervének jóváhagyásáról szóló 1036/ (II.

Részletesebben

INTELLIGENT ENERGY EUROPE PROGRAMME BUILD UP SKILLS TRAINBUD. Quality label system

INTELLIGENT ENERGY EUROPE PROGRAMME BUILD UP SKILLS TRAINBUD. Quality label system INTELLIGENT ENERGY EUROPE PROGRAMME BUILD UP SKILLS TRAINBUD WP4: Deliverable 4.5 Development of voluntary qualification system Quality label system 1 INTELLIGENT ENERGY EUROPE PROGRAMME BUILD UP SKILLS

Részletesebben

TERVEZET. A nemzetgazdasági miniszter /2012. (.) NGM rendelete. a lovas szolgáltató tevékenységről szóló 14/2008. (XII. 20.) ÖM rendelet módosításáról

TERVEZET. A nemzetgazdasági miniszter /2012. (.) NGM rendelete. a lovas szolgáltató tevékenységről szóló 14/2008. (XII. 20.) ÖM rendelet módosításáról A nemzetgazdasági miniszter /2012. (.) NGM rendelete a lovas szolgáltató tevékenységről szóló 14/2008. (XII. 20.) ÖM rendelet módosításáról A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 12. (4) bekezdés

Részletesebben

Vidékfejlesztési és Szaktanácsadási Szakterület

Vidékfejlesztési és Szaktanácsadási Szakterület 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95. www.nak.hu Vidékfejlesztési és Szaktanácsadási Szakterület MEGJELENT a földművelésügyi miniszter 73/2015. (XI. 6.) FM rendelete a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadói

Részletesebben

Az FVM az állattartók számára de minimis típusú, míg a TÉSzek számára EMVA támogatást írtak ki, melyeket röviden összefoglalunk:

Az FVM az állattartók számára de minimis típusú, míg a TÉSzek számára EMVA támogatást írtak ki, melyeket röviden összefoglalunk: HÍRLEVÉL 2007/8. Az FVM az állattartók számára de minimis típusú, míg a TÉSzek számára EMVA támogatást írtak ki, melyeket röviden összefoglalunk: 1. az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével

Részletesebben

Irosraányszém7 I4 A 06A évi... törvény. az állatok védelméről és kíméletéről szóló évi XXVIII. törvény módosításáról

Irosraányszém7 I4 A 06A évi... törvény. az állatok védelméről és kíméletéről szóló évi XXVIII. törvény módosításáról Irosraányszém7 I4 A 06A Érkswkt : 2009 ökt 2 9. 2009. évi... törvény az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény módosításáról 1. Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998.

Részletesebben

Állatokon végzett vizsgálatok alternatíváinak használata a REACHrendelet

Állatokon végzett vizsgálatok alternatíváinak használata a REACHrendelet Hiv.: ECHA-11-FS-06-HU ISBN-13: 978-92-9217-604-4 Állatokon végzett vizsgálatok alternatíváinak használata a REACHrendelet alapján A REACH-rendelet kidolgozásának és elfogadásának egyik legfontosabb oka

Részletesebben

Felnőttképzés Európában

Felnőttképzés Európában Felnőttképzés Európában Nincs szükség annyi diplomásra, amennyit képeznek Helyettük szakképzett emberekre lenne kereslet Az itthon OKJ-s képzés európai hagyományában két vonal érvényesül: - dán - német

Részletesebben

A MAGYAR JÉGKORONG SZÖVETSÉG

A MAGYAR JÉGKORONG SZÖVETSÉG A MAGYAR JÉGKORONG SZÖVETSÉG KÉPESÍTÉSI SZABÁLYZATA 2011. A MAGYAR JÉGKORONG SZÖVETSÉG KÉPESÍTÉSI SZABÁLYZATA 1. A sportról szóló 2004. évi I. törvény 77. p) pontjának, valamint a sport területén képesítéshez

Részletesebben

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDŐPONTJA: Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. december 18-i ülésére ELŐTERJESZTÉS CÍME, TÉMÁJA: Javaslat Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

A NUKLEÁRIS TECHNIKAI INTÉZET RÉSZVÉTELE AZ ENETRAP PROJEKTEKBEN

A NUKLEÁRIS TECHNIKAI INTÉZET RÉSZVÉTELE AZ ENETRAP PROJEKTEKBEN A NUKLEÁRIS TECHNIKAI INTÉZET RÉSZVÉTELE AZ ENETRAP PROJEKTEKBEN A 2013-ban elfogadott új Euratom Basic Safety Standards (alapvető sugárvédelmi biztonsági előírások, BSS) kiemelten foglalkozik a sugárvédelem

Részletesebben

Tájékoztatjuk a tisztelt kutatókat/dolgozókat a következő pályázati lehetőségekről

Tájékoztatjuk a tisztelt kutatókat/dolgozókat a következő pályázati lehetőségekről 2018. május 7. Tájékoztatjuk a tisztelt kutatókat/dolgozókat a következő pályázati lehetőségekről 2018.05.22. Erasmus+ program keretében nemzetközi együttműködések támogatása Kutató intézmények A pályázat

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő

Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 2. oldal 5. (1) A kijelölt szervezet a tárgyévben végzett megfelelő Magyar joganyagok - 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet - az egyéni védőeszközök meg 1. oldal 30/2018. (II. 28.) Korm. rendelet az egyéni védőeszközök megfelelőségét értékelő szervezetek kijelölésének és

Részletesebben

Ember állat interakciók. Társállatok etológiája

Ember állat interakciók. Társállatok etológiája Ember állat interakciók Társállatok etológiája 1. Az alkalmazott etológia helye és szerepe az etológiai kutatásokban Gazdasági és állatvédelmi szempontok Mi tekinthető társállatnak? Kulturális és ökológiai

Részletesebben

1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről 1

1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről 1 OptiJUS Opten Kft. I 1998. évi XXVIII. törvény 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről 1 2016.01.01. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1 A törvény

Részletesebben

AZ ÁLLATTARTÁS ÁLLATVÉDELMI ELŐÍRÁSAI

AZ ÁLLATTARTÁS ÁLLATVÉDELMI ELŐÍRÁSAI TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Egység, alprojekt/alprogram neve Rendezvény cím, dátum AZ ÁLLATTARTÁS ÁLLATVÉDELMI ELŐÍRÁSAI Előadó neve AZ ÁLLATVÉDELMI TÖRVÉNYEK LEGFŐBB IRÁNYELVE Büntetendő magatartást

Részletesebben

62/2016. (IX. 16.) FM rendelet a magyar ebfajták körének megállapításáról és genetikai fenntartásuk rendjéről

62/2016. (IX. 16.) FM rendelet a magyar ebfajták körének megállapításáról és genetikai fenntartásuk rendjéről 62/2016. (IX. 16.) FM rendelet a magyar ebfajták körének megállapításáról és genetikai fenntartásuk rendjéről Az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV. törvény 49. (1) bekezdés a) pont 3., 17. és 19.

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat HARMADIK RÉSZ HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER I. FEJEZET FELVÉTELI SZABÁLYZAT 3. SZ. VERZIÓ

Szervezeti és Működési Szabályzat HARMADIK RÉSZ HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER I. FEJEZET FELVÉTELI SZABÁLYZAT 3. SZ. VERZIÓ Szervezeti és Működési Szabályzat HARMADIK RÉSZ HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER I. FEJEZET FELVÉTELI SZABÁLYZAT 3. SZ. VERZIÓ HATÁLYBALÉPÉS NAPJA: 2013. november 8. JÓVÁHAGYTA: DR. AILER PIROSKA REKTOR 2

Részletesebben

IATA Tanfolyami tájékoztató

IATA Tanfolyami tájékoztató IATA Tanfolyami tájékoztató www.hvesz.hu 1 / 6 VESZÉLYES ÁRU SZABÁLYZATOK Szabályozás A végzettség meglétét a Légitársaságok Szövetségének belső, kötelező érvényű szabálya írja elő. Az ICAO Technikai Utasítása

Részletesebben

Az Országos szakértői névjegyzék elektronikus felületének kezelése. felhasználói leírás

Az Országos szakértői névjegyzék elektronikus felületének kezelése. felhasználói leírás Az Országos szakértői névjegyzék elektronikus felületének kezelése felhasználói leírás Tartalom 1. Belépés a felületre... 2 2. Adatok módosítása... 2 2.1. Helyes személyi adatok, végzettség és elvégzett

Részletesebben

Minőségbiztosítás gyógyszer és növényvédő szer vizsgáló laboratóriumokban

Minőségbiztosítás gyógyszer és növényvédő szer vizsgáló laboratóriumokban GLP Minőségbiztosítás gyógyszer és növényvédő szer vizsgáló laboratóriumokban 31/1999. (VIII.6.) EÜM-FVM együttes rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerekre és a növényvédő szerekre vonatkozó

Részletesebben

elismerve azt a megkülönböztetetten nagy értéket, amelyet az állatvilág egésze és annak egyedei jelentenek az emberiség számára,

elismerve azt a megkülönböztetetten nagy értéket, amelyet az állatvilág egésze és annak egyedei jelentenek az emberiség számára, 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről 2013.07.20 2014.06.30 24 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről 1 Az Országgyűlés annak tudatában, hogy az állatok

Részletesebben

EN United in diversity EN A8-0206/419. Amendment

EN United in diversity EN A8-0206/419. Amendment 22.3.2019 A8-0206/419 419 Article 2 paragraph 4 point a point i (i) the identity of the road transport operator; (i) the identity of the road transport operator by means of its intra-community tax identification

Részletesebben

Oktatás, képzés és tudásmenedzsment

Oktatás, képzés és tudásmenedzsment Oktatás, képzés és tudásmenedzsment Prof. Dr. Kerpel-Fronius Sándor egyetemi tanár, Semmelweis Egyetem, Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet Dr. Oberfrank Ferenc ügyvezető igazgató, MTA Kísérleti Orvostudományi

Részletesebben

DEMIN XIV. MAGYOTT PV Mcs. Farmakovigilancia

DEMIN XIV. MAGYOTT PV Mcs. Farmakovigilancia DEMIN XIV. 2014. május m 23. MAGYOTT PV Mcs Dr. Stankovics Lívia & Bagladi Zsófia Farmakovigilancia MIÉRT JELENTSÜNK? DHPC Egészségügyi szakembereknek szóló fontos Gyógyszerbiztonsági információról szóló

Részletesebben

36/2014. (XII. 17.) FM rendelet. az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról

36/2014. (XII. 17.) FM rendelet. az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. (2) bekezdés 26. pontjában, a 13. tekintetében

Részletesebben