Voltak-e híres emberek az epilepsziások között?



Hasonló dokumentumok
Betegtájékoztató LAMICTAL 25 MG TABLETTA

Cukorbetegek étrendi kezelése

RECEPTEK. Sonkás sajtos csirkemell sajtmártásban. Összetevõk. 4 db csirkemell. 4 szelet Ahidai sonka. 8 szelet sajt. 5 dkg vaj. 2 ek liszt.

LEVESEK Zöldborsó leves Hozzávalók Gombaleves Hozzávalók Erőleves Hozzávalók Olasz zöldségleves Hozzávalók Zöldséges burgonyapüré leves Hozzávalók

Elmélkedés a halálról, az orvosaimról, és sorstársaimról

AZ ÉRETT ÉS EGÉSZSÉGES SZEMÉLYISÉG

138 A MAGYAR TANYÁS VIDÉKEK

Olyan életformát kell néhány sorban bemutatnom,

ELSÕ KÖNYV

MK-gyõztes a Vasas Óbuda nõi röplabda-csapata

környezet megteremtésérõl, amelyben a hallgatag kisgyermeket megszólítják,

Bódis Lajos Privatizáció, munkaszervezet és bérelosztási mechanizmusok egy nagyüzemi varrodában, II. rész

Péksütemény kakaóval. Szalámis kenyér. Tejleves tésztával Sült csirkecomb párolt zöldséggel Mirinda szelet. Pizza krémes meleg szendvics

Tizenharmadik lecke Juszuf és Gergely


Döbbenet, már nem tudnak mit kitalálni, vagy inkább betartatnak egy felsőbb utasítást? CIVILHÁLÓZAT nyilvános állásfoglalása. Szia!

A rémálom, az érintett beteg és családja számára még év februárjában kezdődött.







A sötét középkor. 1. fejezet. 2. fejezet BEVEZETÕ AZ OKTATÓMODUL HASZNÁLATÁHOZ. A sötét középkor. STUDY Guard

Betegtájékoztató CONVULEX 300 MG RETARD FILMTABLETTA. Convulex 300 mg retard filmtabletta Convulex 500 mg retard filmtabletta nátrium-valproát

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

Krisztus Feltámadt! Húsvétvasárnap OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből (ApCsel 10,34a.37-43)

Tepsis zöldségtál (4 adag) 40 dkg burgonya 40 dkg laskagomba 20 dkg vöröshagyma 20 dkg zöldpaprika 40 dkg patisszon 3 ek. olaj só bors bazsalikom

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

Elhízott betegek étrendje

Csoportos, és egyéni foglalkozás keretében: fiatalkorú bűnelkövetők élettervezésének a vizsgálata családpedagógiai szempontból.

s z a k á c s Te v a g y! Borbás Marcsi A sűrűje 10 0 sz í v m e l enge t ő r e cep t

Kedves Olvasó! ZSIDEK LÁSZLÓ. gasztronómiai szakértô

CO-2000 LÉGKEVERÉSES FİZİEDÉNY RECEPTEK

HA ROKKANT VAGY, NINCS KEGYELEM!

Babareceptek 6 hónapos kortól

7 recept az egészségért

I. SZEMÉLYES KAPCSOLATOK

Mennybõl az Angyal Utolsó frissítés

AUSCHWITZ OLVASÓI Kertész Imre: Felszámolás

Aprogram ugyan a hátrányos helyzetû diákoknak szólt, de a hátrányok közül elsõsorban

Fogyókúra napok ebéd mintái

B17 vitamin rák ellen

BESZÁMOLÓ Dr. Szalai Miklós Gyógynövényes Tankert évi munkájáról. Emlékházban elvégzett kertészeti munkák és jövőbeli tervek

Házipatika.com Tünetek, kórlefolyás

Tejmentes étlap szeptember szeptember 05.

Köszöntő február 11. II. évfolyam 1. szám

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

A szabadság motívuma

III. Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntelek a harmadik fordulónál! Figyelmesen olvass el minden feladatot és szöveget!

Az SVKI stratégiai és védelmi kutatócsoportja

Alakformáló mintaétrend

Karácsonyi receptek Bede Róbert mesterszakácstól

Tudomány a 21. században

ÉTLAP. Informatikai megoldások. Jó étvágyat kívánunk! Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek. Ebéd 2013.JANUÁR 1-4. Középiskola

M ár meg isházasodik, ha tizenöt-tizenhat éves

2016. június 13. június 15. HETI ÉTLAP /Alap étrend/ Csütörtök 16. Kedd 14. Szerda 15. Péntek Tízórai Gyümölcs tea Pizzás csiga.

101 PIZZARECEPT ALAPRECEPTEK

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

2016. február INTERJÚ

KÖZÉLET KULTÚRA SPORT TÁRSADALOM OKTATÁS. Jegyek elõvételben március 7-ig Nagy Mihálynál, és a Faluházban 4800 Ft/fõ áron kaphatók.

Leukémia (fehérvérûség)

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

SEGÉDANYAG: Tablettamag: laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, hidegen duzzadó keményítõ, A típusú karboximetilkeményítõ-nátrium,

2015 tavasz, édes RECEPTEK. Fény éve torta (Várhelyi Panni) I. helyezett

RENDEZVÉNY ÉTLAP Érvényes tól visszavonásig

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

Slim Fitt mintaétrend

Fekélybetegek diétája

A betlehemi csillag és Jézus születésének rejtélye

Sörvacsora receptek a Soproni Démontól

Emberi kéz. A tavaszi világ tele volt csodákkal, bódító jázminillattal, kakukkszóval,

SEGÉDANYAG: Laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát.

Gluténmentes étlap szeptember szeptember 05.

Tizenöt kísérlet a szuverenitásvesztés ellensúlyozására. Nemzeti parlamentek az Európai Unióban

Sajtos húsfalatok. Sült spárga. * Szezonális: Kiemelt napok a naptárban * Elkészítési idő: 45 perc * Főzési idő: 30 perc.

Kedves Káptalantótiak!

tészták 84 primi tészták

Menü kcal. 3. Hét

MINTA MENÜ (A bevásárló listát a receptek után találod.)

Ki ölte meg Semmelweist?

PURINSZEGÉNY ÉTREND MIT SZABAD ÉS MIT NEM AJÁNLOTT FOGYASZTANI? MI IS AZ A PURIN?

ELLENJAVALLAT: Ne szedje a Levetiracetam Actavis-t, ha allergiás a levetiracetámra vagy a gyógyszer egyéb összetevõjére.

Metélıhagymás kukorica krémleves

A PERMETEZETT SZŐLŐ ÉS GYÜMÖLCS FOGYASZTÁSA

A FŐVÁROSI GYAKORLÓ ÓVODA ÉS TOVÁBBKÉPZÉSI INTÉZMÉNY HÁZIRENDJE

Az otthonszülésre való felkészülés elõnyei

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Augmentin DUO 875 mg/125 mg filmtabletta. amoxicillin/klavulánsav

Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek?

BETEGTÁJÉKOZTATÓ - INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Cinie 50 mg tabletta. szumatriptán

Fontos tudnivalók a sikeres befőzéshez

Menü kcal. 1. Hét

A

A legjobb ha felkészülsz az ünnepekre.

Nemzetépítő vártán - vitázzunk vagy száz szón, ahogyan most Magfalván, úgy volt régen Szárszón

A Közép-Magyarországi Régióról egy gyermek- és ifjúsági vizsgálat tükrében 1

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

A cigányok foglalkoztatottságáról és jövedelmi viszonyairól A évi országos cigánykutatás alapján

Átírás:

, '", " EPILEPSZIA VAL ELOK DEL-DuNANTULI EGYESÜLETÉNEK INFORMÁCIÓS LAP.JA 1. ÉVF. 1. szár-1.2001. SZEPTEMBER \ qa másság elfogadása talán könnyebb, mint az elfogadtatása." Fájdalmas az elutasítás, ha a környezetünk nem fogad el olyannak amilyenek vagyunk. Pedig az elfogadás és az alkalmazkodás segítségével jobban meg tudnánk ismerni egymást. qa betegség egyik gyógymódja az elfoglaltság, -ami igazán leköt." Írtam: egyik este jutottak eszembe ezek a mondatok (ahogy én látom). Voltak-e híres emberek az epilepsziások között? Gy. Szilvia Komló Igen, Julius Caesar az ókori történelem egyik legnagyobb személyisége. A római birodalom uralkodója is ebben a betegségben szenvedett. Valószínûleg epilepsziás volt Jeanne D'Arc, az "Orleáni szûz" néven ismert francia parasztlány. Közéjük sorolandó Van Gogh, a híres és kalandos életû holland festõ. ""

:?2. Nem utolsó sorban Dosztojevszkij, a nagy orosz író, aki a "Félkegyelmû" címû híres regényében a fõhõs, Miskin herceg rohamainak leírásában lehetséges, hogy saját rohamait írta Ie. Ez csak pár kiemelkedõ egyéniség, akik arra utalnak, hogy az epilepsziával élõk rendelkezhetnek egészen kimagasló tehetséggel és lelkierõvel. Õszinteség? Fontos. Hiszen ha a rosszullétek fennmaradnak vagy rosszabbodnak, akkor ez az együttélésben úgyis kiderül, és akkor a beteg társa esetleg becsapottnak érezheti magát. Ez miatt a kapcsolat megromoihat, vagy véget is érhet. Mégis tanácsos talán a megismerkedés késõbbi idõszakában, amikor már többet jelentenek egymásnak, akkor elmondani. Elõször ugyanis az ilyen közlés csak az epilepsziával kapcsolatos negatív elõítéleteket hívja elõ. Késõbb már a szeretett személlyel kapcsolatos problémaként fogják fel, és a betegséget viselõ személlyel kapcsolatban kialakult pozitív vélemény már erõsebb az elõítéleteknél. Viszont ezt a közlést túl sokáig halogatni nem ajánlatos! Gy. Szilvia Komló

~ A terhesség és az epilepszia kapcsolata Kimutatták, hogya terhesség alatt csökken a vérben a gyógyszerszint, és ez okozhat rosszulléteket; ha a gyógyszeradagolást nem állítják kellõképpen be. Ennek megelõzéséért a terhesség alatt vérszint-ellenõrzés szükséges, és ennek megfelelõen esetleges dózisemelés. Sok epilepsziás nõ aggódik, hogy vállalhat-e gyereket, nem lesz-e baja a gyógyszerektõl a gyermeknek, nem öröklõdik-e az epilepszia. Emiatt a kételyektõl lehetséges, hogy vannak olyan betegek, kik nem mernek gyermeket vállalni. A terhesség alatti aggodalom a gyermek egészségéért alvászavart és rohamot is okozhat. A szülés után pedig a gyermekkel kapcsolatos éjszakai teendõk válthatnak ki ilyen helyzetet. A rohamok csak abban az esetben veszélyeztetik a magzatot, ha az elsõ 3 hónapban jelentkezik elhúzódó nagyroham.

,, ELETMOD Milyen munkakört. foglalkozást. vállalhatnak az epilepsziával élõk? Azoknak, akik a pályaválasztás idejére, gyógyszeres kezelés mellett rohammentessé válnak, és ez elõre láthatólag tartós maradhat, nem kell a választási lehetõségeiket korlátozni. Fennmaradó rohamok esetén csak azok a munkahelyek és szakmák jöhetnek szóba, ahol a rosszullétek nem sodorják veszélybe a beteget, és az epilepsziás sem veszélyeztet másokat. Munka- és elhelyezkedés lehetõségérõl fórumot tartott 2001. 05. 22-én a TESZ székházban a "Déli Fény" egyesület, melyre sok vendéget hívott meg. A témák nagyon is aktuálisak voltak a betegek számára, ajelenlegi munkaszerzés lehetõségeirõl. Tén!a: 1. Epilepszia és epilepsziával élõk nem csak orvosi szemszögbõl. II. Epilepsziások álláskeresési lehetõségei alternatív munkaerõpiaci megoldások, regionális problémák. vettek: -Budapesti "Esernyõ" Alapítvány -Pécsi Munkanélküli Központ -Egészségügyi intézmények -Értelmi fogyatékosok napközi otthona -Háziorvosok.. 14 Részt

..JOGI TANÁCSADÁS 5 Milyen anyagi támogatást kaphatnak a tartósan betegek? Továbbra is igényelhetõ és adható átmeneti -tartós (rendszeres) szociális segély illetve nevelési segély. Ezek megítélhetõk kimondottan a betegségbõl származó hátrányok csökkentése céljából is. Közgyógyellátást kap minden olyan ember, aki egyébként is részesül segélyben az önkormányzattól- ez tehát annak kiegészítéseként tekinthetõ, valamint a rokkantak, az emelt szintû családi pótlékban részesülõk, munkanélküliek, vagyis akik nem tudják megvenni gyógyszerüket.

c6 ORVOS VÁLASZO,L Befolyásolják-e más gyógyszerek az epilepszia ellenes gyógyszerek hatását? Sok esetben igen, sõt ezzel számolnunk kell akkor is, ha több anti-epileptikumot szed valaki egyidejûleg. Ezen kívül egyes véralvadás-gátlók és anti-epileptlkumok csökkenthetik egymás hatékonyságát. Másrészt a fogamzásgátlók és az anti-epileptikumok egy része is csökkentheti egymás hatékonyságát. A TÁJÉKOZTATÓ KÁRTYA nagyon fontos, hasznos dolog. Egyrészt rosszullét esetén tájékoztatja az elsõsegélyt nyújtó laikust, akár szakembert arról, hogy epilepsziával élõ emberrõl van szó. Aki gondozás alatt áll, és ez megóvhat a felesleges kórházbeutalástól, illetve, hogy az illetõt nem ismerõ másik kórházba szállítsák. A kártya tartalmazza tulajdonosa személyi adatait, lakcímét, a legközelebbi hozzátartozója nevét, címét, a kezelõ intézmény és orvosa nevét és a címét, illetve telefonszámát. Tulajdonosa rendszeres gyógykezelését és esetleg a beteg rosszulléteinek néhány fontos jellemzõjét, ami az orvost tájékoztathatja, végül nagyon jó, ha a beteget kezelõ orvos (mentõs) tájékoztatásánál feltüntetjük az esetleges gyógyszerallergiát.

FONTOS 1

f8 SÜTÉS-FÕZÉS Csirkecomb tavasziasan Hozzávalók (4 személyre): 4 csirkecomb, 25 dkg (2 doboz) tavaszi krémtúró,.1 tojássárgája, 2 evõkanál zsemlemorzsa, fél csokor petrezselyem, só, bors, olaj. A tavaszi krémtúrót kikeverjük a tojássárgájával és a zsemlemorzsával. Sóval, borssal, felaprított petrezselyemmel ízesítjük. A csirkecombok bõrét ezután kézzel fellazítjuk, és kiskanál vagy habzsák segítségével alányomjuk a tölteléket. A húst sóval, borssal bedörzsö]jük. Serpenyõben, kevés olajat és vizet aláöntünk, fedõ alatt megpárouuk, majd amikor megpuhult, a fedõt levéve, zsírjára sütjük. Vegyes párolt zöldséggel vagy petrezselymes újkrumplival körítjük. Könnyû saláta Ho~,:závalók (4 személyre): 25 dkg újburgonya, 1 csomó hónapos retek, 1 fejessaláta, fél kígyóuborka, 2 tojás, 1 Jonatán alma, 1,5 dl tejföl, 1 evõkanál majonéz, mustár, cukor, só. Az alaposan lesikált burgonyát sós gõzben megpároljuk, majd karikára vágjuk. A tojást keményre fõzzük, megtisztítjuk, cikkekre vágjuk. A retket és a kígyóuborkát felkarikázzuk, az almát apró kockákra vágjuk. A tejfölt majonézzei, mustárral, pici cukorral ízesítjük. A burgonyát, uborkát, almát összekeverjük a csíkokra vágott fejes salátával, a tojáscikkekkel és a retek karikákkal. Leöntjük a mártással, és fél órányit érleljük. Magos zsemlével kínáljuk. Jó ÉTVÁGYAT!

3. 6. 8. RE.JVÉNY <B) - ~ 1. Részleg az SZTK-ban 2. Rés támad rajta 3. Sírdogáló 4....Pál, pápák neve 5. Jód, szén és lantál vegy jele 6. Analízis 7. Temérdek 8. annak 1. 2. 4. 5. 7. Megfejtés: Egy híres epilepsziás ember.

],(0) HUMOR Nincs értelme -Pincér, hívja a fõurat! Nem bírom megenni ezt a szörnyü ételt! -Kár hívni, nagyságos úr, õ sem fogja megenni. Szigorú szülö -Anyu, nézhetem a tévét? -Igen, de ne kapcsold be! Varázsgömb aki belenéz a kristály- A férfi bemegy a jósnöhöz, gömbbe, és beszélni kezd:.., -On haram gyermek atyja. -Azt maga csak képzeli! Én négy gyermek apja vagyok! -vág vissza a férfi. -Azt maga csak képzeli! Udvari orvos Az angol orvostudományi egyetem hirdetötáblájára új közlemény került: "Brown professzort a királynõ udvari orvosává nevezték ki." Másnapra új föijegyzést biggyesztett a szöveg alá az egyik szellemes diák: "Isten óvja a királynõtl"

~"f' n.n. Színes prospektusok, mûso1fiizetek, könyvek, képeslapok, céges levélpapírok, boritékok, névjegykártyák, italcímkék, öntapadós címkék C](iváló minõség, elérhetõ ár, rövid határidõ Pécs, Közraktár u. 1. Mobil: 20/9648.958, 20/9320.971

Il.'?j. BIZALMASAN Kedves epilepsziás társunk! Epilepsziával élsz? Nem vagy egyedül! Sok ezer betegtársad él ebben az országban, ma már a tartós betegséggel élõ emberek egyre inkább megkeresik egymást, összefognak, és igyekeznek segíteni egymásnak, minél több felvilágosítást gyüjte~ ni a betegségrõl, saját érdekeiket érvényesíteni. Pécsi székhellyel müködik a "Déli Fény" egyesület. Ha úgy érzed érdekelnének a programjaink, összejöveteleink, akkor szeretettel várunk tagjaink közé. De ha csak tájékoztatást szeretnél a betegségrõl, vagy saját témádról szeretnél részletesebben olvasni, címünk: "DÉLI FÉNY" EGYESÜLET PÉCS, 7614 Pf.: 35. VÁRJUK LEVELEITEKETf Az egyesület tagjai