Technológia és innováció a krónikus sebek ellátásában

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Technológia és innováció a krónikus sebek ellátásában"

Átírás

1 Technológia és innováció a krónikus sebek ellátásában FESZ XVII. KONGRESSZUSA Innováció és betegbiztonság a gyógyászati segédeszköz ellátásban Cserkeszőlő, szeptember. 16. Rising Károlyné, Tóthné Hegyi Krisztina MEDIQ Direkt KFT.

2 Technológia és innováció a krónikus sebek ellátásában AKTUALITÁSAI 2017-ben - Gyarapodó krónikus betegségek - Következmény a nehezen gyógyuló sebek - Intézményi és otthoni körülmények - Sebfertőzések

3 Technológia és innováció a krónikus sebek ellátásában INNOVÁCIÓ SZAKMAI FEJLESZTÉS, ÚJÍTÁS LÉTREHOZÁSA, IGÉNYEK KIELÉGÍTÉSE A KORÁBBINÁL MAGASABB MINŐSÉGŰ MÓDON

4 Technológia és innováció a krónikus sebek ellátásában FERTŐZÖTTSÉG SZERINT 4 SEBTÍPUST KÜLÖNÍTHETÜNK EL az 1985-ben kiadott Guidlines for Prevention os Surgical Wound Infection szerint:. TISZTA SEB (műtéti pp. sebek). TISZTA-SZENNYEZETT SEB (emésztőszervi, nőgyógyászati és urológiai műtéti seb.). SZENNYEZETT SEB ( gasztrointesztinális traktus műtéteinél). ERŐSEN SZENNYEZETT VAGY FERTŐZÖTT SEB. (régi baleseti sebek, elhalt szövetek, klinikai fertőzések, szervek perforációja, egyéb komplikált sebek )

5 Technológia és innováció a krónikus sebek ellátásában A SEBÉSZETI FERTŐZÉSEK FOKOZATAI DEFLOOR és munkatársai szerint (2005) - CONTAMINATIO: nem osztódó baktériumok vannak a seb felszínén. - COLONISATIO: nem osztódó baktériumok a seb környéki szövetekhez kötődve vannak, a gazdaszervezetnek nem okoznak kárt. EZ A 2 STÁDIUM EGYENSÚLYT JELENT A BAKTÉRIUMOK ÉS A GAZDASZERVEZET KÖZÖTT. AMENNYIBEN AZ EGYENSÚLY FELBOMLIK, LÉTREJÖN A - KRITIKUS COLONISATIO : a seb környéki szövetekben lévő baktériumok már sebgyógyulási zavart okoznak - - INFECTIO: osztódó baktériumok a sebben a szervezet egészét vagy a végtagot érintő súlyos septicus tüneteket okoznak. AZ INFECTIO MÉRTÉKÉNEK FELMÉRÉSÉHEZ HOZZÁJÁRULNAK A GYULLADÁS KLASSZIKUS ÉS MÁSODLAGOS HELYI TÜNETEI (duzzanat, bőrpír, melegség, hidegrázás, váladékozás megváltozása, esetenként fájdalom és funkció kiesés )

6 Technológia és innováció a krónikus sebek ellátásában MEGOLDÁSOK: OLYAN MÓDSZEREK KERESÉSE, MELYEK ALKALMAZÁSÁVAL A BETEGBIZTONSÁGA ÉRDEKÉBEN INNOVÁCIÓS GYÁRTMÁNYOKAT ÉRTÉKESÍTÜNK, AZOKAT ALKALMAZTATJUNK

7 Technológia és innováció a krónikus sebek ellátásában MIRE ADUNK KONKRÉT AJÁNLATOKAT A HAZAI TB LISTÁBAN SZEREPLŐ TERMÉKEKKEL:

8 Technológia és innováció a krónikus sebek ellátásában SZAKMAI KÖVETELMÉNY A TISZTA SEBALAP ELÉRÉSE, MERT ENÉLKÜL NEM INDULHAT MEG A SEBGYÓGYULÁSI FOLYAMAT. A BETEG ÁLTALÁNOS ÁLLAPOTÁNAK, SEBÉNEK ISMERETÉBEN KELL TERMÉKEKET KERESNI A SEB ÉS SEBKÖRNYÉKÉNEK FERTŐTLENÍTÉSÉRE ÉS A SEB FEDÉSÉRE. KÖVETELMÉNY, HOGY A TECHNOLÓGIA SZERINT NEDVES SEBKÖRNYZETET BIZTOSÍTÓ LEGYEN A KÖTSZER. TOVÁBBI ELVÁRÁS, HOGY A BETEG ÉLETMINŐSÉGÉNEK ROMLÁSÁT MEGAKADÁLYOZZUK, AZ ELLÁTÁS IDŐTARTAMÁT RÖVÍDÍTSÜK. A MEGLÉVŐ FETŐZÉS MIELŐBBI SZANÁLÁSA. A FELÜLFERTŐZŐDÉS ESÉLYÉNEK MINIMÁLISRA CSÖKKENTÉSE.

9 Technológia és innováció a krónikus sebek ellátásában A NEDVES SEBKÖRNYEZET JELENTŐSÉGE A SEBGYÓGYULÁS FOLYAMATÁBA MIÉRT? A NEDVES SEBKÖRNYEZET SERKENTI A SEBGYÓGYULÁST, - VÉDI A SEBET A KISZÁRADÁSTÓL, PÖRKKÉPZŐDÉSTŐL. - ZAVARTALAN A SEJTEK OSZTÓDÁSA ÉS MIGRÁCIÓJA. - KIVÁLÓ KÖZEG A NÖVEKEDÉSI FAKTOROK ÉS IMMUNSEJTEK SZÁMÁRA. - ELŐSEGÍTI ÉS FOKOZZA AZ ANGIOGENESIST, A SEJTEK NÖVEKEDÉSÉHEZ NÉLKÜLÖZHETETLEN ANYAGOK, CUKROK, AMINOSAVAK, ELEKTROLITOK, VITAMINOK SZABADON FELHASZNÁLHATÓK NEDVES KÖZEGBEN. - OPTIMÁLIS PH VISZONYT ÉS HŐMÉRSÉKLETET BIZTOSÍT. (az enzimek működéséhez és a sejtek osztódásához nélkülözhetetlen az állandó, optimális hőmérséklet.) - SEGÍTI A FIZIOLÓGIÁS SEBTISZTULÁSI FOLYAMATOT.

10 Technológia és innováció a krónikus sebek ellátásában NEDVES KÖRNYEZETET BIZTOSÍTÓ KÖTSZER kötelező KOMBINÁCIÓK a TB LISTÁRÓL : Alginát+ sebfedő lap vagy sebpárna +kötésrögzítő Polimer kötszer + kötésrögzítő Habkötszer + kötésrögzítő 2 rétegű antimikrobiális habkötszer + kötésrögzítő Hydrokolloid kötszerek Hydrogél + sebpárna + kötésrögzítő Impregnált lap + sebpárna + kötésrögzítő

11 Technológia és innováció a krónikus sebek ellátásában A SEBELLÁTÁSBAN TAPASZTALT TÖBB ÉVTIZEDES GYAKORLAT ALAPJÁN CÉGÜNK FELÉ JELEZTÜK, HOGY MELYEK AZOK A GONDOK, AMIKRE FEJLESZTÉS ÍRÁNYULJON. LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE HALADVA ÉRÜNK EL INNOVÁCIÓT, ILLETVE A VILÁGBAN KERESÜNK INNOVATÍV TERMÉKET, MELYEK SZÜKSÉGESEK A KORREKT ELLÁTÁSHOZ, BETEGBIZTONSÁGHOZ. PL. ILYEN AZ USÁ-ból SZÁRMAZÓ POLYMEM SILVER, AMELYNEK FORGALMAZÁSI JOGÁT IS ELNYERTÜK, TB LISTÁRA VETETTÜK. TÖBBLET ELVÁRÁSOK A HAGYOMÁNYOS KÖTSZEREKHEZ KÉPEST: SZÍVJA ÉS TARTSA MAGÁBAN A SECRETUMOT, KÖSSE MEG A SZAGOKAT, SEGÍTSE A BIOFILMET MEGBONTANI, LAZÍTSA FEL A BESZÁRADT VÁLADÉKOT, A NECROTUKIS FELSZÍNT KÖTSZERES MEGOLDÁSSAL TUDJUK MEGOLDANI, NE LEGYEN TOXIKUS HATÁSA, NE OKOZZON FÁJDALMAT A KÖTÉSCSERE, VÉDJE A SEBKÖRNYÉK MÉG ÉP BŐRFELÜLETÉT, FOLYAMATOS KONZULTÁCIÓ, KORREKCIÓ A SEBÁLAPOTVÁLTOZÁSA ESETÉN ELENGEDHETETLEN!

12 Technológia és innováció a krónikus sebek ellátásában MIT TUD AJÁNLANI A MEDIQ Direkt Kft: - Kliniderm foam phmb - Ezüst tartalmú sebtisztítók: PolyMem Silver és Allevyn Ag. - Hydrogél: Intrasite Conformable - Habok: Kliniderm Foam AZ ELLÁTÓ ORVOS SZABAD VÁLASZTÁSA!

13 Technológia és innováció a krónikus sebek ellátásában A Kliniderm foam phmb nem tapadó antimikrobiális steril habkötszer, mely kiváló felszívó és váladék megtartó képességű poliuretán habból áll. A Kliniderm nem tapadó phmb habkötszer 0,5 antimikrobiális hatóanyagot, polihexametilénbiguanid phmb-t és 0,1 B-panthenolt tartalmaz. A phmb a kötés párnájában a mikrobiológiai ellenőrzését biztosítja, csökkenti a fertőzés kockázatát és elősegíti a gyógyulási folyamatot. A B-panthenol segíti az újrahámosodott szövetek hidratálását. A kötszert kívülről egy bézs színű, vékony, felszíni filmréteg borítja, mely félig áteresztő gátként optimalizálja szellőzést, megakadályozza a folyadékszivárgást, és védi a sebet a külső szennyeződéstől és a víztől. A kötszer sebbel érintkező sebkapcsolati rétege részlegesen nyitott cellás szerkezetű függőleges felszívódással. Ez meggátolja a váladék diszperzióját és csökkenti a seb macerációjának kockázatát. A kötszer könnyű, elasztikus és rendkívül kényelmes, mely biztosítja a fájdalommentes cserét még a több napon át tartó kötszer felhelyezés mellett is. A kliniderm foam phmb hatékonynak bizonyult a Gram + és a Gram törzsek, gombák és élesztőgombák, MRSA ellen.

14 Technológia és innováció a krónikus sebek ellátásában PolyMem Silver habkötszer az oxigén és a vízgőz áteresztése és a folyadékbejutás megakadályozása szempontjából optimalizált, hidrofil poliuretán membránmátrixból és szintén poliuretán anyagú, szemipermeábilis, folytonos vékonyfilm hordozórétegből áll. Ez az egyetlen kötszer, amely a poliuretán mátrixban (1)biztonságos, nem toxikus sebtisztító szert, (2) nedvesítőszert (glicerin),(3) nedvszívó anyagot és (4) ezüstöt (legalább 124μg/cm2) egyaránt tartalmaz. A sebtisztító szer és a glicerin a sebfolyadékban és a bőrből származó nedvességben oldódik. A PolyMem Silver kötszerben lévő nedvszívó anyag a sebhez vonja a sebfolyadékot, amelyről ismert, hogy természetes növekedési faktorokat és tápanyagokat tartalmaz. Az ezüst védi a kötszert a mikrobiális szennyeződéstől. Figyelem: Az első néhány napban drámai mértékben megnőhet a sebváladék mennyisége. Ez nem ritka jelenség és éppen azt jelzi, hogy a PolyMem Silver ellátja funkcióját. Ilyenkor gyakoribb kötéscsere szükséges, ami feltisztulással arányban fokozatosan csökkenhet.

15 Technológia és innováció a krónikus sebek ellátásában Allevyn Ag Non-Adhesive kötszer magas nedvszívó képességű, antimikrobiális, 3 rétegű kötszer, mely a következőkbő1 áll: egy perforált, nem tapadó, sebbel érintkező réteg és egy vízhatlan külső filmréteg köze ágyazott nagy felszívóképességű, SSD-t (ezüst szulfadiazin) tartalmazó hidrocelluláris mag. A kötszer hatékony gátat képez a mikrobiális fertőzésekkel szemben, megvédi a sebet az invazív patogén mikro-organizmusoktó1, ezzel is hozzájárulva a seb gyorsabb gyógyulásához. Az SSD (ezüst szulfadiazin) hatékony mind a kötszerben, mind a sebben előforduló mikro-organizmusokkal szemben. A kötszer segít fenntartani a nedves sebkörnyezetet

16 Technológia és innováció a krónikus sebek ellátásában A hydrogél - lap azonnal nedves környezetet alakít ki, ezért különösen alkalmas krónikus sebek kezelésére. Magas víztartalmának köszönhetően elősegíti a száraz nekrózis rehidrálását és hosszabb kezelési idő alatt is megóvja a sarjszövetet a kiszáradástól. Az epitelizáció során a hydrogél kötszer kedvező feltételeket teremt a sejtosztódáshoz és a sejtek vándorlásához anélkül, hogy a sebhez ragadna. A kötésváltás így a fiatal hám károsodása nélkül elvégezhető.

17 Technológia és innováció a krónikus sebek ellátásában A habkötszer sebbel érintkező része hidrofil nedvszívó poliuretán habból kialakított sebpárna, amelyen általában egy rózsaszín, alacsony súrlódású vízhatlan film védőréteg található. Lágy és kényelmes, rugalmas jól alkalmazkodik a seb vonalához. Magas váladékfelszívó hatással rendelkezik, ideális nedves környezetet alakít ki a sebek gyógyulásához. A kötszer elősegíti az autolitikus sebtisztulást. Külső szemipermeábilis rétege biztonságos védelmet nyújt a külvilág ártalmaival szemben.

18 KÖTELEZŐ KOMBINÁCIÓK AZ EXSUDÁCIÓS FÁZIS KÖTSZERES KEZELÉSÉHEZ Nedvedző, váladékozó, lepedékes fekély. Kötszer kombinációk csoportjai a TB lista szerint: SEBFELSZÍNRE MÁSODLAGOS KÖTSZER RÖGZÍTÉSRE - POLIMER nem FILMKÖTSZER vagy ÖNTAPADÓ PÓLYA vagy RAGTAPASZ vagy KÖTÉSRÖGZÍTŐ. Necroticus felszín = HYDROGÉL! - HAB nem ugyanezek. - 2 RÉTEGŰ HAB nem ugyanezek. antimikrobiális - HYDROGÉL NEDVSZÍVÓ SEBPÁRNA ugyanezek. - ALGINÁTOK NEDVSZÍVÓ SEBPÁRNA vagy AKTÍV SZENES NEDVSZÍVÓ PÁRNA + ugyanezek. - HYDROKOLLOID nem nem.

19 Ajánlások, példák az Exsudációs fázis kötszeres kezelésére Nedvedző, váladékozó, lepedékes sebek Kötszer kombinációk: Kliniderm Foam phmb 10x20 vagy 15x15 vagy 20x20 cm PolyMem Silver 10x17,5 cm Allevyn Ag 15x15 cm vagy 10x10 cm + Klinifix 4 mx10cm + Klinifix 4 mx10cm + Klinifix 4 mx10cm Kliniderm Foam 10x10 vagy 10x18 vagy 20x20 cm + Klinifix 4 mx10cm Kliniderm Foam border 15 x 15 Kliniderm Foam heel + Klinifix 4 mx10cm Kliniderm Alginate 10x20 + Exsupad 20x20 + Klinifix Kliniderm Alginate cavity + Exsupad 10x20 + Klinifix Intrasite Comformable 10x20 + Exsupad 20x20 Kliniderm Hydro thin 7,5x7,5 v 10x10 vagy 15x15 cm + Klinifix Kliniderm Hydro Border 7x7 v 10x10 v 14x14 v S (sacrum) Kliniderm Hydro Standard 10x10 v 20x20 Klinidur Textelast rugalmaspólya

20 FIGYELMEZTETÉS Fémezüst, nanokristályos ezüst és ezüstion tartalmú kötszerek használatát megelőzően a sebtisztításnál tartsa be az alábbi utasítást: A kötszerek sebfelszínre helyezése előtt az alábbi dezinficiáló / öblítő szereket használja: Steril izotóniás só pl. Stericlens spray vagy Ringer oldat, Octenilin sebmosó vagy sebgél, steril desztillált víz, jódmentes Octenisept sebfertőtlenítő oldat. Tilos használni: PVP jód tartalmú pl. Betadin,Klór, pl hipoklorit oldat vagy Oxidatív ágenseket tartalmazó Hidrogén-peroxid tartalmú szerek. ( ép szövet roncsolás veszélye, növekedési faktor vesztés!)

21 KÖTELEZŐ KOMBINÁCIÓK GRANULÁCIÓS FÁZIS KÖTSZERES KEZELÉSE Élénkvörös, feltisztult sebalap. Kötszer kombinációs csoportjai a TB lista alapján: SEBFELSZÍNRE MÁSODLAGOS KÖTSZERRÖGZÍTÉSRE - POLIMER nem + FILMKÖTSZER vagy ÖNTAPADÓ PÓLYA vagy RAGTAPASZ vagy KÖTÉSRÖGZÍTŐ. - HAB nem ugyanezek. - IMPREGNÁLT LAPOK, NEDVSZÍVÓ SEBPÁRNA + ugyanezek. - HYDROKOLLOID nem nem.

22 Ajánlások és példák Granulációs fázis kötszeres kezelésére Élénkvörös, feltisztult sebalap. Kötszer kombinációk Kliniderm Foam 10x18 + Klinifix Kliniderm Hydro Border S 15x18 Kliniderm Foam border 15x15 Kliniderm Foam 20 x20 + Klinifix Kliniderm Foam heel + Klinifix Kliniderm Foam 10x10 + Klinifix Kliniderm Hydro thin 15x15 Kliniderm Hydro Border 14x14 Klinitulle + Exsupad + Klinifix Klinidur Textelast rugalmas pólya

23 KÖTELEZŐ KOMBINÁCIÓK az EPITELIZÁCIÓS FÁZIS KÖTSZERES KEZELÉSE Élénkvörös sebalap, benne hámszigetekkel Kötszer kombinációk csoportjai a TB lista alapján: SEBFELSZÍNRE MÁSODLAGOS KÖTSZERRÖGZÍTÉSRE - FILMKÖTSZER nem nem - HYDROGÉL NEDVSZÍVÓ PÁRNA + FILMKÖTSZER vagy ÖNTAPADÓ PÓLYA vagy RAGTAPASZ vagy KÖTÉSRÖGZÍTŐ. - IMPREGNÁLT LAPOK NEDVSZÍVÓ SEBPÁRNA + KÖTÉSRÖGZÍTŐ. - HYDROKOLLOID nem nem. - SEBPÁRNA nem + KÖTÉSRÖGZÍTŐ.

24 Ajánlás és példák Epitelizációs fázis kötszeres kezelésére Élénkvörös sebalap, benne hámszigetekkel Példák: Kötszer kombinációk Klinitulle + NW Compres+ Klinifix Klinitulle + Kliniderm Film Kliniderm Hydro Thin Exsupad + Klinifix Klinidur Textelast rugalmaspólya

25 Felhasznált kötszerek a gyógyulási folyamat során: Alginát Hydrogél Hydrokolloid Hab 2 rétegű Antimikrobiális Hab Nem szőtt sebfedőlap Sebfedő párna Impregnált lap Öntapadó kötésrögzítő pólya Rugalmas pólya

26 Technológia és innováció a krónikus sebek ellátásában Nem társadalombiztosítással támogatott lehetőségek: NEGATÍV NYOMÁSÚ SEBKEZELÉS TERÁPIA ELŐNYEI: - Eltávolítja a fertőző ágenseket és/vagy a váladékot - A bakteriális terhelést csökkenti - A seb vérellátását javítja - A granulációs szövetképződést serkenti - Összehúzza a sebszéleket, csökkenti a seb méretét - Nedves környezetet biztosít a gyógyuló seb számára - Folyamatosan és/vagy szakaszosan alkalmazható

27 Technológia és innováció a krónikus sebek ellátásában Smith & Nephew terápiás készüléke: PICO Hol alkalmazzuk? Klinika, kórház, idősotthon, stb Otthon: OTTHONI SZAKÁPOLÁS!!! A beteg hazaviheti a készüléket. Diszkréten, könnyen hordozható a mindennapi tevékenységek során, aminek köszönhetően a beteg könnyebben betartja az utasításokat! Milyen esetben alkalmazzuk a PICO-t? Akut és krónikus sebek; Bőrátültetések ; Műtéti sebek - Melyek a műtét után hajlamosak duzzadásra - Túlsúlyos betegeknél - Magas kardiális kockázattal élő betegeknél - Ortopédiai műtétek után

28 A SEBTISZTÍTÁS JELENTŐSÉGE A KRÓNIKUS / PROBLÉMÁS SEBEK ESETÉN AZ ELSŐ CÉL A TISZTA SEBALAP ELÉRÉSE. A SEBGYÓGYULÁS FOLYAMATA AKADÁLYOZOTT A KÓROKOZÓKKAL TELT VÁLADÉK MEGLÉTE IDEJÉN. ÚJ LEHETŐSÉG MÁR MAGYARORSZÁGON IS: VERSAJET II. Hirdosebészeti módszer

29 VERSAJET II HYDROSEBÉSZETI RENDSZER Alkalmazás lényege: Nagysebességű fiziológiás sóoldat-kiáramoltatás, mely 1078 km/h tehát a sugárhajtású repülő motorokkal azonos. Az ún. Venturi-effektus révén ( a folyadéksugár felgyorsul a szűkület területén, miközben jelentős nyomáscsökkenés és részleges vákuum keletkezik a kézidarab környezetében) lehetővé válik az igen precíz sebtisztítás kollaterális szöveti károsodás nélkül! Így egyben a módszer a V.A.C. (vákuum asszisztált sebzárás) is benne foglaltatik, melyet más rendszerben tartósabban is alkalmaznak a krónikus sebek záródásának elősegítésére.

30 Alkalmazása lehetővé teszi a sebész számára: - Megőrizze az egészséges szöveteket és csökkentse a sebfeltisztítási beavatkozások számát. - Megfelelő sebalapot biztosít a graft kitapadásához és a zárás elősegítéséhez. - A baktériumok eltávolításával csökkenti a fertőzések kockázatát. - Csökkenti a sebzárási időt, mely lerövidíti a kórházi tartózkodást és járóbeteg -ellátást.

31 HYDROSEBÉSZETI RENDSZER Alkalmazás folyamata: 1.) Szelektálás: célozza meg a nekrotikus szöveteket és a szennyeződéseket a helyi vákuum hatás segítségével! 2.) Kimetszés: Életképtelen szövetek eltávolítása maximális pontossággal. 3.) Eltávolítás: Szennyeződések, törmelékek eltávolítása és az életképes szövetek megőrzése

32 A VERSAJET II. HIDROSEBÉSZETI RENDSZER Kezelések végzésének lehetőségei / indikációi necrotikus lepedékkel fedett sebek (pl.decubitus) szívósan tapadó lepedékkel fedett sebeknél ( lábszárfekély vénás, artériás és kevert formái) egyéb krónikusan fennálló fekélyek (vasculitis, pyoderma gangrenosum) posttraumás fertőzött és / vagy idegentestekkel szennyezett sebeknél égési sérüléseknél sebészeti beavatkozások szétválása miatt keletkező lepedékes szövethiányoknál.

33 A VERSAJET II. HIDROSEBÉSZETI RENDSZER Kezelés előnyei: - Ambuláns vagy egynapos sebészeti ellátás kereteiben alkalmazható a tiszta sebek gyorsabban hámosodnak az érintett területek szövetkímélő módon távolíthatóak el. - A sebtisztítás és az éles debridement egyetlen lépésre redukálódik. - A feltisztított sebeknél a szükséges beavatkozások száma csökken. - Rövidül a kezelésekre szánt idő - Nem keletkezik fertőző aeroszol a kezelőhelyiségben. - A tartozékok hideg fertőtlenítése és átöblítése esetén gazdaságos a működés.

34 REMÉLHETŐLEG FELKELETETTÜK ÉRDEKLŐDÉSÜKET ÉS TUDTUNK MEGOLDÁSI JAVASLATOKAT ADNI A MINDENNAPI ELLÁTÁS SEGÍTÉSÉHEZ A NEDVES SEBKEZELÉSI LEHETŐSÉGEK ELÉRHETŐ INNOVÁCIÓS TECHNOLÓGIÁJÁNAK ALKALMAZÁSÁNAK ISMERTETÉSÉVEL A MAGYARORSZÁGI LEHETŐSÉGEK KERETEI KÖZÖTT KÖSZÖNJÜK MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET! KÉRDÉSEIKRE SZÍVESEN VÁLASZOLUNK! Rising Károlyné, Irma Tóthné Hegyi Krisztina

Törékeny bőrszöveteink védelme - nehezen gyógyuló sebeink korszerű kezelése

Törékeny bőrszöveteink védelme - nehezen gyógyuló sebeink korszerű kezelése Törékeny bőrszöveteink védelme - nehezen gyógyuló sebeink korszerű kezelése Tóthné Hegyi Krisztina termékmenedzser minőségirányítási vezető Mediq Direkt Kft.. Mediq 14 országban értékesít, oktat, ápol

Részletesebben

Pályázat. Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül

Pályázat. Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Pályázat Versiva XC elgélesedő habkötszer alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Nagy Mariann Baloghné Szlábi Viktória Dr. Ménesi Rudolf Kaposi Mór Oktató Kórház Általános-,

Részletesebben

2012. augusztus 1. Támogatott kötszerek felírhatósága Forrás: www.oep.hu

2012. augusztus 1. Támogatott kötszerek felírhatósága Forrás: www.oep.hu ISO- ár (Ft/) (Ft/) (FT/) FI LMKÖTSZEREK Sebkezelési fázis: Epitelizációs fázisban elsődleges kötszerként vagy kötésrögzítőként. Egyéb feltétel: Kötésrögzítőként az elsődleges kötszerrel megegyező darabszámban

Részletesebben

Hogyan működik az Actisorb Plus 25?

Hogyan működik az Actisorb Plus 25? Actisorb Plus 25 ezüst tartalmú sebfedő Az Actisorb Plus 25 kötszer a hatékony sebgyógyuláshoz kedvező körülményeket biztosít azáltal. hogy megköti azokat a mikroorganizmusokat, melyek fertőzik a sebet.

Részletesebben

Sebészeti Műtéttani Intézet

Sebészeti Műtéttani Intézet Sebészeti Műtéttani Intézet Sebészeti Műtéttan A5. gyakorlati modul A1. MODUL - Az aszepszis és a sebész A2. MODUL - A sebészi instrumentárium A3. MODUL Műtétek A4. MODUL Műtétek, vérzések A5. MODUL Sebek

Részletesebben

Sebkezelés elmélete és gyakorlata a másodlagosan gyógyuló sebek ellátásában. www.medecogroup.hu

Sebkezelés elmélete és gyakorlata a másodlagosan gyógyuló sebek ellátásában. www.medecogroup.hu Sebkezelés elmélete és gyakorlata a másodlagosan gyógyuló sebek ellátásában www.medecogroup.hu Országos szolgáltató csapatunk feladata, az EU szabványnak megfelelő, minőségi az OEP által támogatott gyógyászati

Részletesebben

MINŐSÉG AZ IRÁNYÍTÁSBAN, MINŐSÉG A GYAKORLATBAN DEMIN XVI MINŐSÉG A GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZ ELLÁTÁSBAN.

MINŐSÉG AZ IRÁNYÍTÁSBAN, MINŐSÉG A GYAKORLATBAN DEMIN XVI MINŐSÉG A GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZ ELLÁTÁSBAN. MINŐSÉG AZ IRÁNYÍTÁSBAN, MINŐSÉG A GYAKORLATBAN DEMIN XVI. 2016-05- 27. MINŐSÉG A GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZ ELLÁTÁSBAN. Tóthné Hegyi Krisztina Mediq Direkt Kft Termékmenedzser - Minőségirányítási vezető.

Részletesebben

2010. Szeptember 09-11. Balatonfüred

2010. Szeptember 09-11. Balatonfüred Xll. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia Vll. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia 2010. Szeptember 09-11. Balatonfüred Mindenre van megoldás! A szakdolgozók kiváló munkájával, a betegek

Részletesebben

Termékismertetô kézikönyv

Termékismertetô kézikönyv Termékismertetô kézikönyv Korszerû sebkezelés az Advancis Medicaltól Az Advancis Medical által gyártott kötszerek a sebgyógyulás minden szakaszában elônyösen használhatóak. A professzionális termékek optimális

Részletesebben

NEDVES SEBKEZELÉS KATALÓGUS

NEDVES SEBKEZELÉS KATALÓGUS NEDVES SEBKEZELÉS KATALÓGUS 2012 alginátos kötszer hidrogéles kötszer kolloidos kötszer kollagénes kötszer aktív szenes kötszer cinkpasztás kötszer vazelines kötszer jódos kötszer - Tartalomjegyzék - Web:

Részletesebben

4. HP-ban kért termékleírás t nem pótolta. V. Sebfedő hálók HP-ban kért referencia igazolást nem pótolta.

4. HP-ban kért termékleírás t nem pótolta. V. Sebfedő hálók HP-ban kért referencia igazolást nem pótolta. I. Szigetkötszerek vízlepergető 24 320 2 054 000 1 151 960 805 200 723 680 261 921 II. Szigetkötszerek 6400 133 180 124800 235 800 152040 109000 197400 103 262 nem III. Szigetkötszerek antibactreiális

Részletesebben

A MODERN SEBKEZELÉS EGYSÉGES GYAKORLATA FEKVŐBETEG INTÉZET ÉS AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSE SORÁN

A MODERN SEBKEZELÉS EGYSÉGES GYAKORLATA FEKVŐBETEG INTÉZET ÉS AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSE SORÁN A MODERN SEBKEZELÉS EGYSÉGES GYAKORLATA FEKVŐBETEG INTÉZET ÉS AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSE SORÁN Ragatsné Pusztai Julianna Harris Egészségügyi Szolgálat A modern sebkezelésnek napjainkban egyre

Részletesebben

Versiva XC alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül. Dr. Harang Gábor TMÖ Balassa János Kórháza Sebészeti osztály Szekszárd

Versiva XC alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül. Dr. Harang Gábor TMÖ Balassa János Kórháza Sebészeti osztály Szekszárd Versiva XC alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Dr. Harang Gábor TMÖ Balassa János Kórháza Sebészeti osztály Szekszárd 2010.01.02. J.Gy. 85 éves nőbeteg. Korábbi anamnéziséből

Részletesebben

A negatív nyomású sebkezelés a klinikai gyakorlatban otthoni szakápolási vonatkozások

A negatív nyomású sebkezelés a klinikai gyakorlatban otthoni szakápolási vonatkozások A negatív nyomású sebkezelés a klinikai gyakorlatban otthoni szakápolási vonatkozások Dr. Hódi Zoltán, Dr. Simonka Zsolt Szegedi Tudományegyetem, Sebészeti Klinika MOHE Visegrád, 2016. október 14. Negatív

Részletesebben

VALÓBAN AZ OLCSÓ AZ OLCSÓBB? Negatívnyomás-terápia szakdolgozói szemmel

VALÓBAN AZ OLCSÓ AZ OLCSÓBB? Negatívnyomás-terápia szakdolgozói szemmel VALÓBAN AZ OLCSÓ AZ OLCSÓBB? Negatívnyomás-terápia szakdolgozói szemmel Földesné Ferenczi Tünde Diplomás ápoló, Eü.gyakorlat vezető Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Általános sebészet Székesfehérvár

Részletesebben

Pályázat. Négy évtized kezelésének nehézségei után, négy hónapos kezelés sikerének bemutatása. Versiva XC,elgélesedő habkötszer alkalmazásával

Pályázat. Négy évtized kezelésének nehézségei után, négy hónapos kezelés sikerének bemutatása. Versiva XC,elgélesedő habkötszer alkalmazásával Pályázat Négy évtized kezelésének nehézségei után, négy hónapos kezelés sikerének bemutatása Versiva XC,elgélesedő habkötszer alkalmazásával Tóth Marianna PTE KK Sebészeti Klinika Pécs Az orvostudomány

Részletesebben

az emberek tanultságával, szervezettségével és fegyelmével.

az emberek tanultságával, szervezettségével és fegyelmével. A fejlıdés nem a javakkal kezdıdik, hanem az emberekkel, az emberek tanultságával, szervezettségével és fegyelmével. E három nélkül minden erıforrás rejtett, kiaknázatlan, puszta lehetıség marad. Ernst

Részletesebben

Pályázat témája: Versiva XC alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül

Pályázat témája: Versiva XC alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Pályázat témája: Versiva XC alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai esettanulmányon keresztül Címe: Kevert típusú kiterjedt lábszárfekély komplex kezelése a Versiva XC segítségével esetbemutatás Dr. Benkő

Részletesebben

Sebkezelés központi oktatási programja

Sebkezelés központi oktatási programja 2010. Sebkezelés központi oktatási programja az alap, közép, emeltszintű, valamint felsőfokú egészségügyi szakképesítéssel, egészségügyi főiskolai végzettséggel vagy felsőoktatási intézményben orvos és

Részletesebben

Krónikus sebek ellátása. Management of chronic wounds

Krónikus sebek ellátása. Management of chronic wounds BŐRGYÓGYÁSZATI ÉS VENEROLÓGIAI SZEMLE 2018 94. ÉVF. 2. 76 81. DOI 10.7188/bvsz.2018.94.2.2 Krónikus sebek ellátása Management of chronic wounds DARÓCZY JUDIT DR. Kelen Kórház és Istenhegyi Magánklinika,

Részletesebben

A SEBGYÓGYULÁS. MÓRICZ JÁNOS MSc Medical trainer

A SEBGYÓGYULÁS. MÓRICZ JÁNOS MSc Medical trainer A SEBGYÓGYULÁS MÓRICZ JÁNOS MSc Medical trainer EPIDEMIOLÓGIA A TÉMA JELENTÕSÉGE: A nem gyógyuló sebek korszerű és költséghatékony kezelése epidemiológiailag is fontos kérdés, mert a különböző eredetű

Részletesebben

AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS ÉS A KÓRHÁZ KAPCSOLATA SZABOLCS-SZATMÁR- BEREG MEGYÉBEN. Papp Gergő Területi vezető ápoló Renova-Team Kft.

AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS ÉS A KÓRHÁZ KAPCSOLATA SZABOLCS-SZATMÁR- BEREG MEGYÉBEN. Papp Gergő Területi vezető ápoló Renova-Team Kft. AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS ÉS A KÓRHÁZ KAPCSOLATA SZABOLCS-SZATMÁR- BEREG MEGYÉBEN Papp Gergő Területi vezető ápoló Renova-Team Kft. Nyíregyháza A JÓ KOMMUNIKÁCIÓ OLYAN, MINT AZ ÉLET LEVESÉBEN A SÓ. NORBERT

Részletesebben

2012.10.18. Tiszta-szennyezett szennyezett

2012.10.18. Tiszta-szennyezett szennyezett Sebellátás, sebkötözés Dr. Csébi Péter Péter SZIE ÁOTK Sebészeti Tanszék 2012 A sebek típusai vágott, szakított, zúzott, szúrt, lıtt, harapott, nyúzott, égési stb. A sebek csoportosítása a szennyezıdés

Részletesebben

Sebellátás, kötszerek; Higiénés szempontok, kézhigiéne jelentősége

Sebellátás, kötszerek; Higiénés szempontok, kézhigiéne jelentősége Sebellátás, kötszerek; Higiénés szempontok, kézhigiéne jelentősége Dr. Mészáros Ágnes Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerészi Gondozás 2014 Sebzés A bőr, nyálkahártya ill. az ezek alatti

Részletesebben

Ajánlati felhívás_fmszgyeok_ Adás-vételi keretszerződés keretében kötszerek beszerzése- 2018

Ajánlati felhívás_fmszgyeok_ Adás-vételi keretszerződés keretében kötszerek beszerzése- 2018 Ajánlati felhívás_fmszgyeok_ Adás-vételi keretszerződés keretében kötszerek beszerzése- 2018 Közbeszerzési Értesítő száma: 2018/74 Beszerzés tárgya: Hirdetmény típusa: Eljárás fajtája: Árubeszerzés Ajánlati/Részvételi

Részletesebben

Sebtörlők. Sebpárnák. Nedvszívó sebpárnák. Sebtapaszok. Kötszerek. Ortopédiai alábélelők Rögzítő kapcsok

Sebtörlők. Sebpárnák. Nedvszívó sebpárnák. Sebtapaszok. Kötszerek. Ortopédiai alábélelők Rögzítő kapcsok Sebkezelés Sebtörlők. Sebpárnák. Nedvszívó sebpárnák. Sebtapaszok. Kötszerek. Ortopédiai alábélelők Rögzítő kapcsok Sebkezelés A Curi-Med koncepció az alapvető sebkezelési termékek széles skálája, melyet

Részletesebben

TB támogatási trendek FESZ XVII. kongresszus

TB támogatási trendek FESZ XVII. kongresszus TB támogatási trendek FESZ XVII. kongresszus Innováció a gyógyászati segédeszközök piacán Dr. Székely Edit főosztályvezető-helyettes Ártámogatási Főosztály 217. szeptember 15. milliárd Ft Költségvetési

Részletesebben

S I Z E I AO A T O K NÁ N K

S I Z E I AO A T O K NÁ N K A sebfertőzés Dr Izing Simon SZIE AOTK NÁK Üllő A A sebfertőzés mértékétől függően elhúzódhat a seb gyógyulása Mechanikai okok (vérellátás csökkenése révén) Bakteriális kollagenolízis A sebfertőzés tünetei

Részletesebben

HydraDerm-Peel. 2 az 1 ben Hydroabrasio +

HydraDerm-Peel. 2 az 1 ben Hydroabrasio + HydraDerm-Peel 2 az 1 ben Hydroabrasio + Ultrahangosvízporlasztású bőrcsiszoló SPA Hydroabráziós gépek teljesen megváltoztatták a hagyományos kézi módon, történő tisztítást. A SPA bőr tisztítógép, vákuumszívó

Részletesebben

Egy készülék. Egy terápia. Egy név: Vivano Sebkezelés negatív nyomás terápiával

Egy készülék. Egy terápia. Egy név: Vivano Sebkezelés negatív nyomás terápiával Egy készülék. Egy terápia. Egy név: Vivano Sebkezelés negatív nyomás terápiával Azonnali megoldás a sebkezelésben! INDIKÁCIÓK Nyitott has kezelés Égés és bôrtranszplantációk Traumás eredetû sebek Nehezen

Részletesebben

Gerincvelősérült betegek decubitusainak plasztikai sebészeti módszerekkel történő gyógyítása - 10 éves utánkövetés -

Gerincvelősérült betegek decubitusainak plasztikai sebészeti módszerekkel történő gyógyítása - 10 éves utánkövetés - Gerincvelősérült betegek decubitusainak plasztikai sebészeti módszerekkel történő gyógyítása - 10 éves utánkövetés - Both Béla*, JósvayJános**, Klauber András* * Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet,

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Ápolás és Betegellátás Intézet Ápolástudományi Tanszék. Dr. Váradyné Horváth Ágnes főiskolai adjunktus

Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Ápolás és Betegellátás Intézet Ápolástudományi Tanszék. Dr. Váradyné Horváth Ágnes főiskolai adjunktus Draingondozás Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Ápolás és Betegellátás Intézet Ápolástudományi Tanszék Dr. Váradyné Horváth Ágnes főiskolai adjunktus Draingondozás célja: Szövetek tehermentesítése

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/83

Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/83 Adásvételi szerződés a Semmelweis Egyetem szervezeti egységei részére 12 havi kötszerek beszerzésére, a dokumentációban meghatározott specifikáció szerint Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/83 1 Beszerzés

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI LEPEDŐ KATALÓGUS 2012

EGÉSZSÉGÜGYI LEPEDŐ KATALÓGUS 2012 EGÉSZSÉGÜGYI LEPEDŐ KATALÓGUS 2012 méretre szabott papírlepedő papírlepedő tekercs réteges cellulóz lepedő matracvédő huzatok párnahuzat (egyszerhasználatos) vészhelyzet takaró lepedő égett betegeknek

Részletesebben

HU-Debrecen: Kötszer; sebkapcsoló, sebvarró, érlekötő kellékek 2011/S 196-318930. Tájékoztató az eljárás eredményéről.

HU-Debrecen: Kötszer; sebkapcsoló, sebvarró, érlekötő kellékek 2011/S 196-318930. Tájékoztató az eljárás eredményéről. 1/7 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:318930-2011:text:hu:html HU-Debrecen: Kötszer; sebkapcsoló, sebvarró, érlekötő kellékek 2011/S 196-318930 Tájékoztató az eljárás

Részletesebben

Próbálja ki az új ActiveBio + gyógylámpát!

Próbálja ki az új ActiveBio + gyógylámpát! Próbálja ki az új ActiveBio + gyógylámpát! Nagyon magas, 99% feletti polarizációs fok Nagy fényintenzitás Nagy kilépő fénysugár Könnyű kezelhetőség Tetszés szerinti magasságban és szögben állítható állvány

Részletesebben

Sebkezelés központi oktatási programja

Sebkezelés központi oktatási programja 2010. Sebkezelés központi oktatási programja az alap, közép, emeltszintű, valamint felsőfokú egészségügyi szakképesítéssel, egészségügyi főiskolai végzettséggel vagy felsőoktatási intézményben orvos és

Részletesebben

HAGYOMÁNYOS KÖTSZEREK KATALÓGUS

HAGYOMÁNYOS KÖTSZEREK KATALÓGUS HAGYOMÁNYOS KÖTSZEREK KATALÓGUS 2012 mullpólya rugalmas pólya kompressziós pólya (fásli) ragtapasz mull lap szigetkötszer sebtapasz filmkötszer sebfedő párna csőkötszer kötszerrögzítő háló - Tartalomjegyzék

Részletesebben

A NEDVES SEBKEZELÉS ÚJ GENERÁCIÓJA. akut sebek / krónikus sebek

A NEDVES SEBKEZELÉS ÚJ GENERÁCIÓJA. akut sebek / krónikus sebek A NEDVES SEBKEZELÉS ÚJ GENERÁCIÓJA akut sebek / krónikus sebek SZABAD OXIGÉN GYÖKÖK SZABAD OXIGÉN GYÖKÖK Hatásmechanizmus ELASZTIKUS ELVÁLASZTÓ RÉTEG UNIGEL APOTEX OPTIMÁLIS FELTÉTELEKET BIZTOSÍT A SEBGYÓGYULÁSHOZ:

Részletesebben

Berényi Annamária GOKI

Berényi Annamária GOKI Berényi Annamária GOKI AZ ÁPOLÁSI PROTOKOLL CÉLJA Decubitus kialakulása szempontjából veszélyeztetett betegek megfelelő időben történő felismerése; a rizikócsoportnak megfelelő prevenció nyújtása. A kialakult

Részletesebben

Kötszerek csoportosítása

Kötszerek csoportosítása Kötszerek csoportosítása Filmkötszerek steril, átlátszó filmréteg, mely ragasztófelülettel van ellátva. - elsőfokú égési sérülések - donorhelyek - felfekvések - műtét utáni sebek és horzsolások fedése

Részletesebben

MOHE XVII. Otthoni Szakápolási Kongresszus október 08-09

MOHE XVII. Otthoni Szakápolási Kongresszus október 08-09 MOHE XVII. Otthoni Szakápolási Kongresszus 2015. október 08-09 Boldogné Csurik Magdolna Országos Tisztifőorvosi Hivatal 1 1.1. Az ápolási dokumentáció vezetésére vonatkozó helyi eljárásrenddel/protokollal

Részletesebben

Aktív Oxigén és Negatív Ion Egészségügyi betét Kétszeres gondoskodás, kétszeres kényelem. Megnyugtat és kényelmet biztosít!

Aktív Oxigén és Negatív Ion Egészségügyi betét Kétszeres gondoskodás, kétszeres kényelem. Megnyugtat és kényelmet biztosít! Aktív Oxigén és Negatív Ion Egészségügyi betét Kétszeres gondoskodás, kétszeres kényelem Megnyugtat és kényelmet biztosít! Sebezhetőség a nehéz napokon A WHO adatai szerint a nőgyógyászati problémák 63%-át

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyére kardiológiai és angiológiai szakasszisztens tanulók érkeznek. Az a feladatuk, hogy az arteriosclerosis témáját dolgozzák fel megadott szempontok szerint. Segítséget kérnek Öntől.

Részletesebben

Sebellátás, kötszerek; Higiénés szempontok, kézhigiéne jelentősége

Sebellátás, kötszerek; Higiénés szempontok, kézhigiéne jelentősége Sebellátás, kötszerek; Higiénés szempontok, kézhigiéne jelentősége Dr. Mészáros Ágnes Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerészi Gondozás 2013 Sebzés A bőr, nyálkahártya ill. az ezek alatti

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Az Ultralieve Pro készülék...2. Az ultrahang előnyös hatásai...2. Milyen problémák kezelésére használható a készülék...

Tartalomjegyzék. Az Ultralieve Pro készülék...2. Az ultrahang előnyös hatásai...2. Milyen problémák kezelésére használható a készülék... Tartalomjegyzék Az Ultralieve Pro készülék...2 Az ultrahang előnyös hatásai...2 Milyen problémák kezelésére használható a készülék...2 A készüléket tilos használni...3 Az Ultralieve Pro részei...4 Az ultrahang

Részletesebben

Tájékoztató az eljárás eredményéről - Adásvételi szerződés a Semmelweis Egyetem részére kötszerek beszerzésére

Tájékoztató az eljárás eredményéről - Adásvételi szerződés a Semmelweis Egyetem részére kötszerek beszerzésére Tájékoztató az eljárás eredményéről - Adásvételi szerződés a Semmelweis Egyetem részére kötszerek beszerzésére Közbeszerzési Értesítő száma: 2018/2 Beszerzés tárgya: Árubeszerzés Hirdetmény típusa: Tájékoztató

Részletesebben

Manuka, a csodaméz Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Manuka, a csodaméz Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A manuka méz az új-zélandi manukafák nektárjából származik. Egészségügyi szakértők szerint magasabb tápanyag tartalommal rendelkezik, mint a hagyományos nyers mézek. Különösen erőteljes antibakteriális

Részletesebben

Kulcscsonttörés. A betegség leírása

Kulcscsonttörés. A betegség leírása Kulcscsonttörés A betegség leírása A kulcscsont a vállöv része, ez köti össze a kart a törzzsel. Alatta fontos erek és idegek futnak ezek mégis igen ritkán sérülnek, ha a kulcscsont eltörik. Általában

Részletesebben

Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktató Kórház, Kötszer, Korrigendum III. Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/78

Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktató Kórház, Kötszer, Korrigendum III. Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/78 Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktató Kórház, Kötszer, Korrigendum III. Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/78 1 2 Beszerzés tárgya: Kötszer beszerzése határidős adásvételi szerződés

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! OGYI fejléces papír BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tetran

Részletesebben

ConvaTec modern sebkezelési tájékoztató

ConvaTec modern sebkezelési tájékoztató www.replant.hu ConvaTec modern sebkezelési tájékoztató AQUACEL Ag Burn AQUACELExtra AQUACELAg+ Extra AQUACELFoam AQUACEL Ag Foam AQUACEL Surgical AQUACEL Ag Surgical CarboFlex FOAM LITE ConvaTec Granuflex

Részletesebben

A Cardo űrtechnológiát hoz az otthonunkba! 9x-es Superbrandsgyőztes!

A Cardo űrtechnológiát hoz az otthonunkba! 9x-es Superbrandsgyőztes! A Cardo űrtechnológiát hoz az otthonunkba! 9x-es Superbrandsgyőztes! Cardo ispace matrac alvás egy más világ stílusában Képzelje el a tökéletes alvást, ami egész éjszakán át tartó könnyed, a lebegéshez

Részletesebben

Adásvételi szerződés kötszerek beszerzésére. Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/84

Adásvételi szerződés kötszerek beszerzésére. Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/84 Adásvételi szerződés kötszerek beszerzésére Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/84 1 Beszerzés tárgya: Adásvételi szerződés keretében kötszerek beszerzése: Ajánlatkérő kötszereket kíván beszerezni az alábbi

Részletesebben

Dycem tisztatéri technológia

Dycem tisztatéri technológia Dycem tisztatéri technológia A Dycem változatos és alkalmazkodó termékpalettával rendelkezik, beleértve a mozdítható és rögzített tisztatéri szőnyegeket, amelyek személyre szabhatók. Mindössze 2,5 mm vastag,

Részletesebben

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Dr Élő György Miért szükséges ismeretek ezek? Tudni kell a funkció károsodás okát, ismerni a beteg általános állapotát, hogy testi, szellemi és lelki állapotának

Részletesebben

ANTIBIOTIKUM TERÁPIA A SEBÉSZETBEN

ANTIBIOTIKUM TERÁPIA A SEBÉSZETBEN 2 ANTIBIOTIKUM TERÁPIA A SEBÉSZETBEN 2011 dr. Sére Viktória 2009/2010 Módosította: dr. Molnár Péter 2010/2011 A terápia célja 3 Sebfertőzés Műtéti sebek osztályozása 4 A műtéti sebeket a szennyezettség

Részletesebben

3 in 1 Mikrodermabráziós készülék

3 in 1 Mikrodermabráziós készülék AB-203 3 in 1 Mikrodermabráziós készülék (Ultrahang, gyémántfejes csiszoló, hideg-meleg vasaló) Fontos megjegyzés: 1) Kérjük olvassa el a használati utasítást mielőtt használni kezdi a készüléket. 2) Ne

Részletesebben

Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS

Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS Az antioxidánsok olyan molekulák, melyek képesek eltávolítani a szabadgyököket a szervezetünkből. Ilyen az Astaxanthin is, reakcióba lép a szabadgyökökkel

Részletesebben

Magyar joganyagok - 6/2018. (II. 1.) EMMI rendelet - a gyógyászati segédözök tá 2. oldal m k 107/ 107/ 107/ SPECIÁLIS SZÍVÓ-ÖBLÍTŐ HATÁSÚ HIDROA

Magyar joganyagok - 6/2018. (II. 1.) EMMI rendelet - a gyógyászati segédözök tá 2. oldal m k 107/ 107/ 107/ SPECIÁLIS SZÍVÓ-ÖBLÍTŐ HATÁSÚ HIDROA Magyar joganyagok - 6/2018. (II. 1.) EMMI rendelet - a gyógyászati segédözök tá 1. oldal 6/2018. (II. 1.) EMMI rendelet a gyógyászati segédözök társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásáról,

Részletesebben

Írta: DR. DARÓCZY JUDIT, DR. MAJTHÉNYI PIROSKA, DR. RÉDLING MARIANNE, DR. BAGÓ ANDREA

Írta: DR. DARÓCZY JUDIT, DR. MAJTHÉNYI PIROSKA, DR. RÉDLING MARIANNE, DR. BAGÓ ANDREA 1 BİRGYÓGYÁSZAT Sebkezelı program krónikus vénás elégtelenségben kialakult ulcus crurisban Írta: DR. DARÓCZY JUDIT, DR. MAJTHÉNYI PIROSKA, DR. RÉDLING MARIANNE, DR. BAGÓ ANDREA Bevezetés A krónikus sebek

Részletesebben

138. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2006. no vem ber 13., hétfõ TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 3885, Ft. Oldal

138. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2006. no vem ber 13., hétfõ TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 3885, Ft. Oldal A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2006. no vem ber 13., hétfõ 138. szám TARTALOMJEGYZÉK 41/2006. (XI. 13.) EüM r. A tár sa da lom biz to sí tá si tá mo ga tás sal ren del he tõ, il let ve

Részletesebben

L O K Á L I S O X I G É N K E Z E L É S, A K R Ó N I K U S S E B E K K E Z E L É S É N E K Ú J M Ó D S Z E R E

L O K Á L I S O X I G É N K E Z E L É S, A K R Ó N I K U S S E B E K K E Z E L É S É N E K Ú J M Ó D S Z E R E L O K Á L I S O X I G É N K E Z E L É S, A K R Ó N I K U S S E B E K K E Z E L É S É N E K Ú J M Ó D S Z E R E DR. KÖKÉNY ZOLTÁN Pestszentlőrinc rinc-pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Közhasznú

Részletesebben

Tartalom. Bemutatkozás. Kötszer. Krónikus. Elektróda. Törésrögzítők. Műtő. Maszkok. Steril. Ápolás. Szennyfogó szőnyeg. Sérvháló. Inkontinecia szalag

Tartalom. Bemutatkozás. Kötszer. Krónikus. Elektróda. Törésrögzítők. Műtő. Maszkok. Steril. Ápolás. Szennyfogó szőnyeg. Sérvháló. Inkontinecia szalag Tartalom Bemutatkozás Kötszer Krónikus Elektróda Törésrögzítők Műtő Maszkok Steril Ápolás Szennyfogó szőnyeg Sérvháló Inkontinecia szalag Betegmelegítő Vér- és folyadékmelegítő Rádiófrekvenciás Sterilizátor

Részletesebben

Drénkészletek. Sebdrenáló készletek teljes választéka különböző igények kielégítésére

Drénkészletek. Sebdrenáló készletek teljes választéka különböző igények kielégítésére Drénkészletek Sebdrenáló készletek teljes választéka különböző igények kielégítésére Felhasználóbarát drénrendszer Drenálás alacsony nyomáson Miért ne választaná az alacsony vákuumos drenálást? Az alacsony

Részletesebben

Égésnek nevezzük a magas hő és a vegyi ártalmak okozta szövetkárosodásokat.

Égésnek nevezzük a magas hő és a vegyi ártalmak okozta szövetkárosodásokat. AZ ÉGÉS (COMBUSTIO) DEFINICIÓJA Égésnek nevezzük a magas hő és a vegyi ártalmak okozta szövetkárosodásokat. AZ ÉGÉS (COMBUSTIO) PATHOMECHANISMUSA Hőégést okozhat bármely magas hőfokra hevített közeg 1.

Részletesebben

A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G H I V A T A L O S L A P J A

A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G H I V A T A L O S L A P J A A M A G Y A R K Ö Z T Á R S A S Á G H I V A T A L O S L A P J A Budapest, 2003. április 29., kedd 44. szám Ára: 6580, Ft TARTALOMJEGYZÉK 62/2003. (IV. 29.) Korm. r. A társadalombiztosítási támogatással

Részletesebben

Sebészi és háziorvosi team együttműködése

Sebészi és háziorvosi team együttműködése Sebészi és háziorvosi team együttműködése Prof. Dr. Hajnal Ferenc, Prof. Dr. Varga Albert, Dr. Nagyvári Péter, Dr. Ágoston Gergely SZTE ÁOK Családorvosi Intézet A háziorvos kompetenciája Diagn. tevékenységek,

Részletesebben

A pont-prevalencia vizsgálat epidemiológiája

A pont-prevalencia vizsgálat epidemiológiája A pont-prevalencia vizsgálat epidemiológiája Mi a prevalencia? Adott jelleg vagy jelenség (pl. betegség) által aktuálisan érintett egyének száma a populációban egy bizonyos időpontban. Kifejezése: százalék

Részletesebben

Szegedi úti akadémia PROSZTATA BETEGSÉGEK MŰTÉTEI A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSBAN ÉS AZ EGYNAPOS SEBÉSZETEN LEHETŐSÉGEK, HATÁROK Dr.

Szegedi úti akadémia PROSZTATA BETEGSÉGEK MŰTÉTEI A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSBAN ÉS AZ EGYNAPOS SEBÉSZETEN LEHETŐSÉGEK, HATÁROK Dr. Szegedi úti akadémia 2017 PROSZTATA BETEGSÉGEK MŰTÉTEI A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSBAN ÉS AZ EGYNAPOS SEBÉSZETEN LEHETŐSÉGEK, HATÁROK Dr. Siller György Egynapos sebészeten végzett műtétek aránya országonként Egynapos

Részletesebben

A vízminőség új dimenziója

A vízminőség új dimenziója VariTab A vízminőség új dimenziója Újdonság Az uszoda felhőtlen élvezete Kétrétegű tabletta a gyors és hosszú távú fertőtlenítésre Eljött az ideje a medencevíz kezelés alapjaiban új módszerének. A BAYROL

Részletesebben

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai:

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: 1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: A Kórház szervezeti felépítését és egységeinek felsorolását az Organogram

Részletesebben

Tisztelt Doktor nő/ Doktor úr!

Tisztelt Doktor nő/ Doktor úr! Tisztelt Doktor nő/ Doktor úr! Az YCellbio árai a következők: -1db-os Kit (tartalmaz minden eszközt a folyamathoz): 19.995ft+Áfa -2db-os Kit: 34.995ft+Áfa -3db-os Kit: 49.995ft+Áfa Könnyű kivitelezés Körülbelül

Részletesebben

Modern sebkezelési eljárások alkalmazása minősített helyzetekben

Modern sebkezelési eljárások alkalmazása minősített helyzetekben NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hadtudományi Doktori Iskola Dr. Fekete András Modern sebkezelési eljárások alkalmazása minősített helyzetekben Doktori (PhD) értekezés Témavezető: Dr. Zsiros Lajos orvos dandártábornok,

Részletesebben

Kötszerek beszerzése

Kötszerek beszerzése 1. Az ajánlatkérő neve és címe: Hivatalos név: Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Postai cím: Haller út 29. Város/Község: Budapest Postai irányítószám: 1096 Ország: Magyarország 2. A közbeszerzés

Részletesebben

A tőgybimbó állapotának zavarai. Miért figyeljünk rá? És megéri?

A tőgybimbó állapotának zavarai. Miért figyeljünk rá? És megéri? A tőgybimbó állapotának zavarai Miért figyeljünk rá? És megéri? Kontrollterv masztitisz esetére 1.- A környezet ellenőrzése 2.- A fejőgép karbantartása 3.- Fejési rutin/ Tőgyápolás 4.- A klinikai esetek

Részletesebben

AMS Hereimplantátum Használati útmutató

AMS Hereimplantátum Használati útmutató AMS Hereimplantátum Használati útmutató Magyar Leírás Az AMS hereimplantátum szilikon elasztomerből készült, a férfi herezacskóban levő here alakját utánzó formában. Az implantátum steril állapotban kerül

Részletesebben

LÉLEGEZZEN KÖNNYEBBEN TERMÉSZETESEN!

LÉLEGEZZEN KÖNNYEBBEN TERMÉSZETESEN! LÉLEGEZZEN KÖNNYEBBEN TERMÉSZETESEN! A FOLYAMATOSAN NÖVEKVÕ LEVEGÕSZENNYEZÉSSEL EGYENES ARÁNYBAN NÖVEKSZIK A LÉGÚTI BETEGSÉGEKBEN SZENVEDÕK SZÁMA, KÜLÖNÖSEN A GYEREKEKNÉL. HASZNÁLD A TERMÉSZET EREJÉT //

Részletesebben

Palliatív és hospice ellátás Szlovákiában

Palliatív és hospice ellátás Szlovákiában Pozsony-i Szent Erzsébet Egészségügyi és Szociális Munka Főiskola Érsekújvár-i Szent László Ápolástani Kar Palliatív és hospice ellátás Szlovákiában PhDr. Dobsonyová Andrea doc. PhDr. Jankechová Monika,

Részletesebben

Sérülések ellátása. dr. Sirák András családorvos Velence Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék, Budapest Igazgató: dr. Kalabay László egyetemi tanár

Sérülések ellátása. dr. Sirák András családorvos Velence Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék, Budapest Igazgató: dr. Kalabay László egyetemi tanár Sérülések ellátása dr. Sirák András családorvos Velence Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék, Budapest Igazgató: dr. Kalabay László egyetemi tanár Mit vállalhat és mit nem vállalhat a fogorvos Ez itt

Részletesebben

A HAB-SCLEROTERAPIA ÉS AZ ENDOVÉNÁS TERMOKOAGULÁCIÓS MŰTÉTEK HELYE AZ ULCUS CRURIS GYÓGYÍTÁSÁBAN

A HAB-SCLEROTERAPIA ÉS AZ ENDOVÉNÁS TERMOKOAGULÁCIÓS MŰTÉTEK HELYE AZ ULCUS CRURIS GYÓGYÍTÁSÁBAN A HAB-SCLEROTERAPIA ÉS AZ ENDOVÉNÁS TERMOKOAGULÁCIÓS MŰTÉTEK HELYE AZ ULCUS ROZSOS ISTVÁN, VADÁSZ GERGELY THÉTA KERINGÉS DIAGNOSZTIKAI ÉS TERÁPIÁS KÖZPONT PÉCS PTE, ÉRSEBÉSZETI KLINIKA PÉCS A HAB-SCLEROTERAPIA

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató Betegtájékoztató Lioton 100 000 gél Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

Minimál invazív fogpótlások szálerősítéses kompozitok az ideiglenes sínezésben. Dr Tihanyi Dóra SE Parodontológiai Klinika

Minimál invazív fogpótlások szálerősítéses kompozitok az ideiglenes sínezésben. Dr Tihanyi Dóra SE Parodontológiai Klinika Minimál invazív fogpótlások szálerősítéses kompozitok az ideiglenes sínezésben Dr Tihanyi Dóra SE Parodontológiai Klinika A parodontális tapadásveszteség jelentősen meggyengítheti a fogak rögzítettségét.

Részletesebben

Sebészeti Műtéttani Intézet

Sebészeti Műtéttani Intézet Sebészeti Műtéttani Intézet B Modul Gyakorlati Orvosi Alapismeretek B1-2 MODUL feszülés alatti csomózás csomózás a mélyben több rétegű sebzárás B3-4 MODUL katéterezés, szondázás tokos képletek eltávolítása

Részletesebben

VÁLASSZA AZ ADESO ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIÁT ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIA

VÁLASSZA AZ ADESO ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIÁT ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIA ÖNTAPADÓ TECHNOLÓGIA Miért válassza az ADESO öntapadó technológiát Miért válassza az ADESO öntapadó technológiát Az ADESO technológia egy forradalmi megoldás kettős összetételű öntapadó lemezek gyártására,

Részletesebben

Sebek és szövődményeik Wounds and healing complications

Sebek és szövődményeik Wounds and healing complications Sebek és szövődményeik Wounds and healing complications Dr. Hartmann Petra Ph.D 1. Az alkalmi sebek / Accidental wounds 1.1. Morfológia és kóroki szempontból történő osztályozás/classification according

Részletesebben

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó részeiben szükséges módosítások

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó részeiben szükséges módosítások III. melléklet Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó részeiben szükséges módosítások Megjegyzés: Ezek az alkalmazási előírásnak és a betegtájékoztatónak a bizottsági határozat idején érvényes

Részletesebben

Egynapos sebészeti ellátás: kinek is jó? Csináljunk kasszát

Egynapos sebészeti ellátás: kinek is jó? Csináljunk kasszát Egynapos sebészeti ellátás: kinek is jó? Csináljunk kasszát Dr. Tóth Gábor Siófok 2014 április 2. Definíció Az egynapos sebészeti ellátás olyan speciális, a kórházi kezelést kiváltó ellátás, amely speciális

Részletesebben

Égéssérült gyermekek rehabilitációja

Égéssérült gyermekek rehabilitációja Égéssérült gyermekek rehabilitációja dr.paraicz Éva MRE Bethesda Gyermekkórház Rehabilitációs Osztály Kávészünet, 2012.05.11. A rehabilitáció fogalma (WHO) Az a szervezett tevékenység, amelyet a társadalom

Részletesebben

Antibiotikumok a kutyapraxisban

Antibiotikumok a kutyapraxisban Antibiotikumok a kutyapraxisban Antibiotikum választás Bakteriális fertőzés Célzott Empirikus Megelőző Indokolt esetben Ismert betegség kiújulásának megelőzésére Rizikócsoportoknál Mikor ne adjunk? Nem

Részletesebben

Modern sebkezelési eljárások alkalmazása minősített helyzetekben

Modern sebkezelési eljárások alkalmazása minősített helyzetekben NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hadtudományi Doktori Iskola Dr. Fekete András Modern sebkezelési eljárások alkalmazása minősített helyzetekben című doktori (PhD) értekezés szerzői ismertetője Témavezető:

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens szakképesítés Betegápolás modul. 1. vizsgafeladat október 09.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens szakképesítés Betegápolás modul. 1. vizsgafeladat október 09. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Háziorvostan szinten tartó tanfolyam

Háziorvostan szinten tartó tanfolyam Krónikus sebek és a szövődmények ellátásának kihívásai Prof.Dr.Daróczy Judit MTA doktora www.sebkezeles.hu www.sebkezeles.com Háziorvostan szinten tartó tanfolyam 2019.05.16. Magyarországon 2,5-szerese

Részletesebben

BNM Áttörés a gyógyászatban!

BNM Áttörés a gyógyászatban! BNM Áttörés a gyógyászatban! Új generáció a komplementer gyógytermékek piacán! Cégünk olyan szemléletmóddal közelíti meg az egészségmegőrzést és a betegségmegelőzést, amelynek középpontjában az egész ember

Részletesebben