(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 58. Melléklet: 59.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 58. Melléklet: 59."

Átírás

1 E/ECE/324 }Rev.1/Add.58 E/ECE/TRANS/ szeptember 22. ENSZ-EGB 59. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK ELFOGADÁSÁRÓL ÉS EZEN ELÕÍRÁSOK ALAPJÁN KIBOCSÁTOTT JÓVÁHAGYÁSOK KÖLCSÖNÖS ELISMERÉSÉNEK FELTÉTELEIRÕL / (2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 58. Melléklet: 59. számú Elõírás Hatályba lépett az Egyezmény mellékleteként október 1-én EGYSÉGES FELTÉTELEK CSERE HANGTOMPÍTÓ RENDSZEREK JÓVÁHAGYÁSÁRA NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG BUDAPEST 2008 / Az Egyezmény korábbi címe: Egyezmény gépjármû részegységek és alkatrészek jóváhagyására vonatkozó egységes feltételek elfogadásáról és a jóváhagyás kölcsönös elismerésérõl. Kelt Genfben, március 20-án.

2 2. oldal Az Elõírás eredeti címe: UNIFORM PROVISIONS CONCERNING THE APPROVAL OF REPLACEMENT SILENCING SYSTEMS Tartalmaz minden érvényes alábbi szöveget: az eredeti Elõírás 1. kiegészítését hatályba lépett január 28-án az eredeti Elõírás 2. kiegészítését hatályba lépett december 25-én az eredeti Elõírás 3. kiegészítését hatályba lépett október 10-én A magyar szöveg James Mérnökiroda Kft Fordította: Tóth József Közzétette az ENSZ-EGB az szeptember 22-én kelt E/ECE/324-E/ECE/TRANS/505/Rev.1/Add.58, az január 22-én kelt Rev.1/Add.58/Amend.1 és az április 11-én kelt Rev.1/Add.58/Amend.2 angol nyelvû kiadványokban.

3 3. oldal ELÕÍRÁS 59. számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK CSERE-HANGTOMPÍTÓ RENDSZEREK JÓVÁHAGYÁSÁRA TARTALOM 1. Alkalmazási terület Meghatározások Jóváhagyás kérése Jelölések Jóváhagyás Követelmények A jóváhagyás kiterjesztése Hangtompító rendszer módosítása Jóváhagyott típussal megegyezõ gyártás Eljárás a jóváhagyott típustól eltérõ gyártás esetére Jóváhagyási vizsgálatokért felelõs mûszaki szolgálatok és a jóváhagyó hatóság nevei és címei... MELLÉKLETEK 1. Melléklet: Értesítés a csere-hangtompító rendszer egy típusának vagy e rendszer elemeinek jóváhagyásáról (vagy kiterjesztésérõl, vagy a jóváhagyás elutasításáról vagy visszavonásáról, vagy a gyártás végleges befejezésérõl) az 59. számú Elõírás szerint. 2. Melléklet: Jóváhagyási jel elrendezése 3. Melléklet: Vizsgáló berendezés 4. Melléklet: Mérési pontok ellennyomás 5. Melléklet: Jóváhagyott típussal megegyezõ gyártás ellenõrzése Oldal

4 4. oldal 59. számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK CSERE-HANGTOMPÍTÓ RENDSZEREK JÓVÁHAGYÁSÁRA 1. ALKALMAZÁSI TERÜLET Ez az Elõírás a csere hangtompító rendszereket tartalmaz M1 és N1 jármûkategóriákhoz */. 2. MEGHATÁROZÁSOK 2.1. "Hangtompító rendszer" a gépjármû motorja és kipufogó rendszere keltette zajt korlátozásához szükséges elemek összessége "Hangtompító rendszer eleme" azoknak a különválasztható elemeknek az egyikét jelenti, amelyek együtt a kipufogó rendszert alkotják (pl. maga a hangtompító, a tágulási kamra, a rezonátor) "Különbözõ típusú hangtompító rendszerek" olyan hangtompító rendszereket jelentenek, amelyek lényegesen különböznek egymástól olyan tekintetben, mint különbözõ kereskedelmi nevet vagy márkajelet viselõ elemeik, egy elem anyagának jellemzõi különböznek vagy az elemek alakja és mérete különbözõ; a változás a bevonat tekintetében (cink, alumínium, stb.) nem minõsül típus-változásnak legalább egy elemnél a mûködési elv különbözik, elemeik különbözõ módon vannak egyesítve "Csere-hangtompító rendszer vagy e rendszer elemei" a fenti 2.1. bekezdésben meghatározott kipufogó rendszer bármely olyan, a jármûvön is használható részét jelenti, amely akkor, amikor a jelen Elõírás szerinti jóváhagyást kérik nem az erre a jármûre eredetileg felszerelt típusú "A csere-hangtompító rendszer vagy e rendszer elemeinek jóváhagyása" egy vagy több meghatározott jármûtípushoz használható egész hangtompító rendszer vagy egy részsének jóváhagyását jelenti a zajszint korlátozása szempontjából "Jármûtípus" olyan gépjármûveket jelent, amelyek nem különböznek egymástól olyan lényeges jellemzõkben, mint: a kivitelezés és a felépítmény anyagai (különösen a motortér és hangszigetelése), a jármû hosszúsága és szélessége, a motor típusa (szikragyújtású, kompresszió-gyújtású, kétütemû vagy négyütemû, ellendugattyús vagy forgó), a hengerek száma és térfogata, a karburátorok száma, a szelepek elrendezése, legnagyobb teljesítmény és ennek megfelelõ fordulatszám, stb a sebesség-fokozatok száma és áttétele, az erõátvitel teljes áttétele, a kipufogó-rendszerek száma, típusa és elrendezése, és A beömlõ rendszerek száma, típusa és elrendezése. 3. JÓVÁHAGYÁS KÉRÉSE 3.1. A csere-hangtompító rendszer vagy e rendszer elemeinek jóváhagyásának kérelmét a gyártó vagy kellõen meghatalmazott képviselõje terjessze elõ A kérelemhez három példányban mellékelni kell az alábbi iratokat és a következõ adatokat: annak a jármûtípusnak a fenti 2.6. bekezdésben említett pontok szerinti leírását, amelyre a */ Amint azt a Jármûszerkezetekrõl szóló Közös határozatok (R.E.3) 7. Melléklete meghatározza (TRANS/WP.29/78/Rev.1/Amend.2 dokumentum, amint azt az Amend.4 módosította).

5 5. oldal rendszert vagy elemeit fel fogják szerelni; a motortípust és a jármûtípust azonosító számokat és/vagy jeleket meg kell adni és a jármû típus-jóváhagyási számát is, ha szükséges az összeszerelt hangtompító rendszer leírását, amely bemutatja elemeinek a rendszerben elfoglalt helyzetét, valamint a szerelési utasításokat; mindegyik elem olyan részletes rajzát, amely lehetõvé teszi elhelyezését és azonosítását, valamint a felhasznált anyagok jellemzõit; 3.3. A jóváhagyási vizsgálatokat végzõ mûszaki szolgálat kérésére a hangtompító rendszer gyártója terjessze be: a jóváhagyásra benyújtott rendszer vagy elemeinek két mintapéldányát, annak az eredeti hangtompító rendszernek a mintapéldányát, amellyel a jármû akkor volt felszerelve, amikor jóváhagyták, azt a típust képviselõ egy jármûvet, amelyre a rendszert fel kell szerelni; ez a jármû, amikor az 51. számú Elõírás 3. Melléklete 3.1. és 3.2. bekezdésében leírt módszer szerint zaj-kibocsátás szempontjából megmérik, feleljen meg a következõ feltételeknek: a mozgó jármû zajszintje ne haladja meg az illetõ jármû kategóriájára alkalmazott határértéket akkor, amikor azt a típust, amelyhez a jármû tartozik, jóváhagyták; továbbá, ne haladja meg 3 db(a) értéknél többel azt a hangszintet, amely annak a típusnak a jóváhagyásában szerepel, amelyhez a jármû tartozik; az álló jármû zajszintje nem haladhatja meg 3 db(a) értékkel többel a jármûre vonatkozó típusjóváhagyásban szereplõ vonatkoztatási értéket legalább ugyanolyan hengerûrtartalmú és teljesítményû külön motort, mint amilyen a fent említett jármûben van. 4. JELÖLÉSEK 4.1. A csere-hangtompító rendszer minden elemén a csövek és a felerõsítõ szerelvények kivételével legyen: a rendszeren vagy elemein a gyártó kereskedelmi neve vagy márkajelzése, a gyártó által kiadott kereskedelmi leírás Az ilyen jelölés világosan olvasható és kitörölhetetlen legyen. 5. JÓVÁHAGYÁS 5.1. Ha a jelen Elõírás szerinti jóváhagyásra bemutatott csere-hangtompító rendszer megfelel az alábbi 6. bekezdés követelményeinek, ezt a típust jóvá kell hagyni Adjanak jóváhagyási számot minden típusnak. Ennek elsõ két számjegye (jelen esetben 00) a jóváhagyás idõpontjában az Elõírásba befoglalt legújabb fõ mûszaki módosítások sorozatszámát jelölje. Ugyanaz a Szerzõdõ Fél ugyanazt a jóváhagyási számot ne használja egy másik cserehangtompító rendszer vagy elem egy másik típusának A csere-hangtompító rendszer vagy e rendszer elemeinek jelen Elõírás szerinti jóváhagyásáról, a jóváhagyás kiterjesztésérõl vagy az elutasításról, visszavonásról vagy a gyártás végleges beszüntetésérõl értesítsék azokat az Egyezményben részes Feleket, akik ezt az Elõírást alkalmazzák, a jelen Elõírás 1. Mellékletének megfelelõ nyomtatványon A jelen Elõírás szerint jóváhagyott csere-hangtompító rendszer típusának megfelelõ minden elemre fel kell erõsíteni a nemzetközi jóváhagyási jelet, amely:

6 6. oldal olyan kör, amely az "E" betût és utána a jóváhagyó ország számát 1/ veszi körül; ennek az Elõírásnak a számát, amelyet egy "R" betû, egy kötõjel és a jóváhagyási szám követ az bekezdésben leirt kör jobb oldalán, a jóváhagyási nyomtatványban fel kell tüntetni a jóváhagyási számot, valamint a jóváhagyási vizsgálatban alkalmazott módszert 5.5. A jóváhagyási jel jól olvasható és kitörülhetetlen legyen, amikor a hangtompító rendszer a jármûre fel van szerelve Egy elem egynél több jóváhagyási számmal is meg lehet jelölve, ha korábban több mint egy csere-hangtompító rendszerhez hagyták jóvá; ebben az esetben a kört nem szükséges megismételni. Ennek az Elõírásnak a 2. Melléklete példát mutat be a jóváhagyási jel elrendezésére. 6. KÖVETELMÉNYEK 6.1. Általános követelmények A csere-kipufogó rendszert és annak elemeit úgy kell megtervezni, gyártani és felszerelésre alkalmassá tenni, hogy a jármû megfeleljen a jelen Elõírás rendelkezéseinek a szokásos használati körülmények között bármilyen olyan rezgés ellenére, amelynek ki lehet téve A hangtompító rendszert vagy annak elemeit úgy kell megtervezni, gyártani és felszerelésre alkalmassá tenni, hogy megfelelõen ellenálljon azoknak a korróziós jelenségeknek, amelyeknek ki van téve a jármû használati körülményei között Zajszintre vonatkozó jellemzõk A csere-hangtompító rendszer vagy e rendszer elemeinek akusztikai hatásosságát az 51. sz. Elõírás 3. Mellékletének 3.1. és 3.2. bekezdéseiben leírt módszerrel kell ellenõrizni. Ha a cserehangtompító rendszer vagy e rendszer elemeit a fenti bekezdésben leírt jármûre szerelik fel, a két módszerrel (álló és mozgó jármû) nyert zajszint a következõ feltételeknek feleljen meg: 1/ 1 = Németország 16 = Norvégia 31 = Bosznia-Hercegovina 2 = Franciaország 17 = Finnország 32 = Lettország 3 = Olaszország 18 = Dánia 33 = üres 4 = Hollandia 19 = Románia 34 = Bulgária 5 = Svédország 20 = Lengyelország üres 6 = Belgium 21 = Portugália 37 = Törökország 7 = Magyarország 22 = Orosz Föderáció = üres 8 = Cseh Köztársaság 23 = Görögország 40 = Macedón Köztársaság 9 = Spanyolország 24 = Írország 41 = üres 10 = Jugoszlávia 25 = Horvátország 42 = Európai Közösség * / 11 = Egyesült Királyság 26 = Szlovénia 43 = Japán 12 = Ausztria 27 = Szlovákia 44 = üres 13 = Luxemburg 28 = Fehérorosz Köztársaság 45 = Ausztrália 14 = Svájc 29 = Észtország 46 = Ukrajna 15 = üres 30 = üres 47 = Dél-Afrika */ A tagállamok jóváhagyásaikhoz megfelelõ megkülönböztetõ EGB számukat használják A többi számot az országok olyan sorrendben kapják, amilyen idõrendben ratifikálják, illetve csatlakoznak a kerekes jármûvekre, valamint az ilyen jármûvekre felszerelhetõ és/vagy ilyeneken alkalmazható szerelvényekre és alkatrészekre vonatkozó egységes mûszaki elõírások elfogadásáról, valamint az ilyen elõírások alapján megadott jóváhagyások kölcsönös elismerésének feltételeirõl szóló Egyezményhez. Az így meghatározott számokat az Egyesült Nemzetek Fõtitkára közli a többi Szerzõdõ Féllel.

7 7. oldal ezek ne haladják meg az illetõ jármû típusával elért azokat az értékeket, amelyeket a típusjóváhagyáskor mértek, ezek ne haladják meg azokat a zaj-értékeket, amelyeket a fenti bekezdésben említett jármûvön akkor mértek, amikor ezt a jármû típus-jóváhagyásakor a jármûre szerelt típusnak megfelelõ kipufogó-hangtompító rendszerrel felszerelték Jármû teljesítményének mérése A csere-kipufogó rendszer vagy e rendszer elemei olyanok legyenek, hogy a jármû teljesítménye összehasonlítható legyen azzal a teljesítménnyel, amelyet az eredeti kipufogó berendezéssel és elemeivel kaptak A csere-hangtompító rendszert vagy a gyártó választása szerint e rendszer elemeit össze kell hasonlítani egy olyan eredeti hangtompító rendszerrel vagy e rendszer elemeivel, amelyeket egymás után, új állapotban szerelnek fel a fenti bekezdésben említett jármûre Az ellenõrzést az alábbi bekezdés szerinti ellennyomás mérésével kell elvégezni. A cserehangtompító rendszerrel mért érték 25 százaléknál nagyobb mértékben nem haladhatja meg az eredeti etalon hangtompító rendszerrel mért értéket Vizsgálati módszer Vizsgálati módszer motorral A fenti bekezdésben említett, fékpadra helyezett motoron kell a méréseket elvégezni. Teljesen nyitott pillangószeleppel a fékpadot úgy kell beállítani, hogy a motor fordulatszáma a motor névleges legnagyobb teljesítményének feleljen meg. Az ellennyomás mérésénél azt a távolságot, amellyel a nyomás-érzékelõt a kipufogó-csonktól mérve el kell helyezni, a jelen Elõírás 4. Melléklet mutatja meg Vizsgálati módszer jármûvel A mérést a fenti bekezdésben említett jármûvön kell elvégezni. A vizsgálatot vagy közúton, vagy görgõs fékpadon kell elvégezni. Teljesen nyitott pillangószeleppel a motort úgy kell terhelni, hogy a motor fordulatszáma megfeleljen a motor névleges legnagyobb teljesítményének (S motorfordulatszám). Az ellennyomás mérésénél azt a távolságot, amellyel a nyomás-érzékelõt a kipufogó-csonktól mérve el kell helyezni, a jelen Elõírás 4. Melléklet mutatja meg Kiegészítõ rendelkezések rostos anyaggal töltött hangtompító rendszerhez vagy e rendszer elemeihez Hangelnyelõ rostos anyagokat csak akkor használhatnak a hangtompító rendszerben vagy elemeiben, ha ezt megfelelõen tervezik, és úgy gyártják, hogy a rendszer hatásossága a közúti forgalmi viszonyok között elegendõ a szabályok betartásához. Az ilyen hangtompító rendszer olyan forgalmi viszonyok között is legyen hatásos, ha a kipufogógáz nem érintkezi a rostos anyaggal, vagy ha a hangtompító rendszerbõl a hangelnyelõ anyagot eltávolítják és az 51. sz. Elõírás 3. Mellékletének 3.1. és 3.2. bekezdéseiben leírt eljárással a jármûvön megvizsgálják, a hangnyomás-szint teljesíti a fenti 6.2. bekezdésben lefektetett követelményeket. Ha ez a feltétel nem teljesül, a teljes hangtompító rendszert hagyományos kondicionálásnak kell alávetni az alább leírt három berendezés és eljárás egyikét használva. Ha a fenti bekezdésben leírt eljárást alkalmazzák, a jóváhagyás kérelmezõje kérheti az eredeti hangtompító rendszer kiürítését vagy kondicionálását Folyamatos közúti üzemelés km távolságon Az üzemelés tartamának mintegy fele városi vezetésbõl és a másik fele nagy sebességû

8 8. oldal országúti vezetésbõl álljon; a folyamatos közúti üzemelést megfelelõ próbapályás programmal lehet helyettesíteni A két motor-fordulatszámot többször kell változtatni A teljes vizsgálati program legalább 10 minimum három órás szünetet tartalmazzon annak érdekében, hogy a lehûlési hatásokat és az esetleges lecsapódásokat elõidézzék Kondicionálás próbapadon A szabványos részeket használva és figyelembe véve a jármû gyártójának utasításait, a hangtompítót szereljék fel a motorra, amit a fékpadra szerelnek A vizsgálatot hat hat órás idõtartamokkal kell elvégezni legalább 12 órás szünetekkel mindegyik idõtartam között annak érdekében, hogy a lehûlési hatásokat és az esetleges lecsapódásokat elõidézzék Mindegyik hat órás idõtartam alatt a motort a következõ körülmények között járassák: (1) öt perc üresjárat, (2) egy óra 1/4 terheléssel a névleges maximális fordulatszám (S) 3/4 részénél, (3) egy óra 1/2 terheléssel a névleges maximális fordulatszám (S) 3/4 részénél, (4) 10 perc teljes terheléssel a névleges maximális fordulatszám (S) 3/4 részénél, (5) 15 perc 1/2 terheléssel a névleges maximális fordulatszámnál (S), (6) 30 perc 1/4 terheléssel a névleges maximális fordulatszámnál (S), A hat szakasz teljes idõtartama három óra. Mindegyik idõtartam a fent említett hat szakaszból két sorozatot tartalmazzon A vizsgálat alatt a hangtompítót nem szabad a szokásos légáramot utánzó kényszerhûtéssel hûteni a jármû körül. Mindazonáltal, a gyártó kérésére a hangtompítót lehet hûteni annak érdekében, hogy a beömlésnél mért hõmérsékletet ne haladja meg, amikor a jármû a legnagyobb sebességgel halad Kondicionálás pulzálással A csere-kipufogó rendszert vagy e rendszer elemeit szereljék fel a fenti bekezdésben említett jármûre vagy a bekezdésben említett motorra. Az elõbbi esetben a jármûvet görgõs fékpadra és a második esetben a motort fékpadra kell helyezni Vizsgáló berendezés A vizsgáló berendezés, amelynek részletes rajzát a jelen Elõírás 3. Melléklete mutatja, a kipufogó rendszer kiömlõ nyílásánál kell felszerelni. Minden más berendezés, amely egyenértékû eredményt ad, elfogadható Vizsgálati eljárás A vizsgáló berendezést úgy kell beállítani, hogy a kipufogógáz áramát 2500 ciklusú gyorsmûködésû szeleppel váltakozva megszakítsa, és ismét elindítsa A szelep akkor van nyitva, amikor a kipufogógáz a beömlõ karmantyútól lefele legalább 100 mm-re mért nyomása a 0,35 és 0,40 bar közötti értéket eléri. Akkor zár, amikor ez a nyomás az állandósult nyitott szelepnél mért értéktõl nem különbözik többel, mint 10 % Az idõkésleltetõ kapcsolót a fenti bekezdésben lefektetett rendelkezésekbõl eredõ kipufogógáz tartamához kell beállítani A motor fordulatszáma annak az S fordulatszámnak a 75 százaléka legyen, amelynél a gyártó szerint a motor a legnagyobb teljesítményt adja le.

9 9. oldal A fékpad által mutatott teljesítmény a teljesen nyitott pillangószeleppel az (S) motorfordulatszám 75 százalékánál mért teljesítmény 75 százaléka legyen Minden ürítõ nyílást le kell zárni a vizsgálat alatt Az egész vizsgálatot 48 órán belül be kell fejezni. Ha szükséges, figyelembe lehet venni egy hûlési szünetet minden órában A kondicionálás után a zajszintet ellenõrzik a fenti 6.2. bekezdés szerint. 7. JÓVÁHAGYÁS KITERJESZTÉSE A hangtompító rendszer gyártója vagy kellõen meghatalmazott képviselõje kérheti az egy vagy több jármûtípushoz való hangtompító rendszer jóváhagyását megadó hatóságtól a jóváhagyás kiterjesztését más jármûtípusokra. Az eljárás az, ami a fenti 3. bekezdésben van leírva. A jóváhagyás kiterjesztésérõl (vagy elutasításáról) a fenti 5.3. bekezdésben meghatározott eljárással értesíteni kell azokat az Egyezményhez csatlakozott Szerzõdõ Feleket, akik ezt az Elõírást alkalmazzák. 8. HANGTOMPÍTÓ RENDSZER TÍPUSÁNAK MÓDOSÍTÁSA 8.1. A csere-hangtompító rendszer típusának minden módosítását jelenteni kell annak a hatóságnak, amely a jóváhagyást adta. A hatóság azt teheti, hogy úgy ítéli meg a módosítást, mint amely nem okoz kedvezõtlen hatást, vagy további vizsgálati jelentést kér a mûszaki vizsgálatokért felelõs mûszaki szervezettõl A jóváhagyás megerõsítését vagy elutasítását az eltérés megjelölésével közölni kell a fenti 5.3. bekezdésben meghatározott módon azokkal az Egyezményben részes Felekkel, akik ezt az Elõírást alkalmazzák. 9. JÓVÁHAGYOTT TÍPUSSAL MEGEGYEZÕ GYÁRTÁS 9.1. A jelen Elõírás szerint elõírt jóváhagyási jelet viselõ csere-hangtompító rendszer vagy eleme feleljen meg a jóváhagyott csere-hangtompító rendszer típusának, és elégítse ki a fenti 6. bekezdés követelményeit A fenti 9.1. bekezdés követelményeinek ellenõrzése céljából megfelelõ gyártásellenõrzõ vizsgálatokat kell végezni A jóváhagyás birtokosa köteles különösen: biztosítani, hogy megfelelõ eljárások álljanak rendelkezésre a termékek minõségének hatásos ellenõrzésére biztosítani minden egyes jóváhagyott típussal egyezõ kivitelezésû gyártmány ellenõrzéséhez szükséges berendezések hozzáférhetõségét biztosítani, hogy a vizsgálati eredményeket feljegyezzék, és a csatolt dokumentáció hozzáférhetõ maradjon a jóváhagyó hatósággal egyetértésben meghatározott ideig elemezni minden termék-típus eredményeit azzal a céllal, hogy ellenõrizzék és biztosítsák a gyártási jellemzõk állandóságát az ipari termelésben elkerülhetetlen szórás figyelembe vételével biztosítani, hogy minden termék-típusnál legalább az 5. Melléklet 2. pontjában elõírt vizsgálatokat elvégezzék; biztosítsa, hogy ha bármelyik minta- vagy próbadarab valamelyik vizsgálata során kiderül, hogy kivitelezése nem egyezik a jóváhagyott típuséval, akkor további minta-darabokat vegyenek és vizsgálják meg azokat. Minden szükséges intézkedést meg kell tenni a jóváhagyott típusnak

10 10. oldal megfelelõ gyártmány gyártásának helyreállítása érdekében Az illetékes hatóság, amelyik a jóváhagyást kiadta, bármikor és bármelyik gyártó egységnél ellenõrizheti a jóváhagyott típussal egyezõ kivitelezésû gyártmány ellenõrzési módszereit A vizsgálati jegyzõkönyveket és gyártásellenõrzési eredményeket minden ellenõrzõ vizsgálat során az ellenõrzõ személy rendelkezésére kell bocsátani Az ellenõr szúrópróbaszerûen mintákat vehet abból a célból, hogy azokat a gyártó üzem laboratóriumában megvizsgálják. A mintadarabok legkisebb mennyisége a gyártómû saját ellenõrzési eredményei alapján határozható meg Ha a minõségi szint kifogásolhatónak tûnik, vagy szükségesnek látszik az elõzõ bekezdés szerint lefolytatott vizsgálatok eredményeinek valódiságát ellenõrizni, akkor az ellenõr vegyen ki mintadarabokat azzal a céllal, hogy elküldjék azokat ellenõrzésre a típusjóváhagyási vizsgálatokkal megbízott mûszaki szolgálathoz Az illetékes hatóság a jelen Elõírásban elõírt bármilyen vizsgálatot lefolytathat Az illetékes hatóság ellenõrzõ vizsgálatainak gyakorisága kétévenként egy alkalom. Ha bármelyik ilyen ellenõrzõ vizsgálat során kifogásolható eredményt kapnak, akkor az illetékes hatóság intézkedjen, hogy mindent megtegyenek a jóváhagyott típussal egyezõ gyártmány gyártásának lehetõ leggyorsabb helyreállítására. 10. ELJÁRÁS A JÓVÁHAGYOTT TÍPUSTÓL ELTÉRÕ GYÁRTÁS ESETÉRE A jelen Elõírás alapján valamely hangtompító rendszer típusára kiadott jóváhagyás visszavonható, ha a fenti 9.1. bekezdésben lefektetett követelmények nem teljesülnek, vagy ha a hangtompító vagy elemei nem felelnek meg a fenti 9.2. bekezdésben elõírt vizsgálaton Ha az Egyezményhez csatlakozott és ezt az Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Fél visszavon egy elõzõleg kiadott jóváhagyást, tájékoztassa errõl azokat a Szerzõdõ Feleket, akik ezt az Elõírást alkalmazzák a jóváhagyási értesítés egy másolatával, amelynek a végén nagy betûkkel, aláírva és keltezve az "APPROVAL WITHDRAWN" megjegyzés van. 11. GYÁRTÁS VÉGLEGES BEFEJEZÉSE Ha a jóváhagyás birtokosa teljesen megszünteti egy olyan hangtompító gyártását, amelyet e szerint az Elõírás szerint hagytak jóvá, értesítse errõl azt a hatóságot, amelyik a jóváhagyást adta. Megkapva a megfelelõ értesítést, ez a hatóság tájékoztassa errõl azokat az évi Egyezményben részes Szerzõdõ Feleket, akik ezt az Elõírást alkalmazzák, a jóváhagyási értesítés egy másolatával, amelynek a végén nagy betûkkel, aláírva és keltezve a "PRODUCTION DISCONTINUED" megjegyzés van. 12. JÓVÁHAGYÁSI VIZSGÁLATÉRT FELELÕS MÛSZAKI SZOLGÁLAT ÉS A JÓVÁHAGYÓ HATÓSÁG NEVE ÉS CIME Az évi Egyezményhez csatlakozott és ezt az Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Felek közöljék az Egyesült Nemzetek Titkárságával a jóváhagyási vizsgálatok lefolytatásáért felelõs mûszaki szolgálatok nevét és címét, és annak a hatóságnak a nevét és címét, ahova meg kell küldeni a jóváhagyásról vagy annak kiterjesztésérõl, elutasításáról vagy visszavonásáról, vagy a gyártás végleges beszüntetésérõl szóló, de más országban kiadott értesítéseket. 1. Melléklet ÉRTESÍTÉS

11 11. oldal [legnagyobb méret: A4 ( mm)] E...1/ Kiadta: a jóváhagyó hatóság neve... a csere-hangtompító rendszer vagy e rendszer elemei egy típusának JÓVÁHAGYÁSÁRÓL 2/ JÓVÁHAGYÁSÁNAK KITERJESZTÉSÉRÕL JÓVÁHAGYÁSÁNAK ELUTASÍTÁSÁRÓL JÓVÁHAGYÁSÁNAK VISSZAVONÁSÁRÓL GYÁRTÁSÁNAK VÉGLEGES BESZÜNTETÉSÉRÕL az 59. számú Elõírás szerint Jóváhagyási szám: Kiterjesztés száma: 1. A hangtompító rendszer kereskedelmi neve vagy márkajele: 2. A hangtompító rendszer típusa: 3. A gyártó neve és címe: 4. Ha van a gyártónak képviselõje, annak neve és címe: 5. A hangtompító rendszer rövid leírása (rostos anyaggal / rostos anyag nélkül) 2/ 6. Annak a jármûtípusnak a gyártója, amelyre a hangtompítót felszerelik: 7. A jármû típusa, a sorozatszám kezdõdik: 8. A motor fajtája: szikragyújtású, kompresszió-gyújtású: 9. Ütemek: kétütemû vagy négyütemû 10. A henger ûrtartalma: 11. A motor teljesítménye (EGB kw): 12. A sebességfokozatok száma: 13. Az alkalmazott sebességfokozat: 14. Végáttétel(ek): 15. Legnagyobb teljesítmény: 16. A jármû terhelési körülményei a vizsgálat alatt: 17. Hangszintek: Mozgó jármû...db(a)... km/h sebességnél gyorsulás elõtt Álló jármû...db(a)... f/perc motorfordulatnál 18. Az ellennyomás értéke: 19. A hangtompító rendszert jóváhagyásra beterjesztették: a jóváhagyás kiterjesztésére beterjesztették: 1/ 2/ Annak az országnak a megkülönböztetõ száma, amelyik a jóváhagyást megadta / kiterjesztette / elutasította / visszavonta (lásd az Elõírás jóváhagyásra vonatkozó rendelkezéseit). A nem megfelelõt ki kell húzni!

12 12. oldal 20. A jóváhagyási vizsgálatokért felelõs mûszaki szolgálat: 21. A szolgálat által kiadott jelentés kelte: 22. A szolgálat által kiadott jelentés száma: 23. A jóváhagyást megadták / elutasították 2/ 24. A jóváhagyási jel helye a jármûvön: 25. Hely: 26. Dátum: 27. Aláírás: 28. A fenti jóváhagyási jelet viselõ következõ iratok vannak az értesítéshez csatolva...rajz, vázlat és a hangtompító terve...fénykép a hangtompító rendszerrõl a hangtompító rendszert alkotó, azonosított elemek felsorolása. 2. Melléklet JÓVÁHAGYÁSI JEL ELRENDEZÉSE (lásd a jelen Elõírás 5.4. bekezdését) E a a/2 a/3 4 59R a = minimum 8 mm A hangtompító rendszer elemén feltüntetett fenti jóváhagyási jel azt mutatja, hogy az adott jármûtípust vagy aláfutás-gátló típust a hátsó aláfutás elleni védelem tekintetében Hollandiában (E4) hagyták jóvá az 59. számú Elõírás szerint jóváhagyási számon. A jóváhagyási szám elsõ két számjegye azt mutatja, hogy a jármûvet az eredeti formájában levõ 58. számú Elõírás szerint hagyták jóvá.

13 13. oldal 3. Melléklet VIZSGÁLÓBERENDEZÉS 1 Beömlõ csonk vagy karmantyú csatlakozás a vizsgált teljes hangtompító rendszer hátsó részéhez 2 Szabályozó szelep (kézi mûködtetésû) 3 Kiegyenlítõ tartály, liter 4 Nyomás-kapcsoló, 0,05 2,5 bar a 7 jelût nyitja 5 Idõkésleltetõ kapcsoló a 7 jelût zárja 6 Impulzus-számláló 7 Gyorsan reagáló szelep olyan, mint a kipufogófék-rendszer 60 mm átmérõjû szelepe, pneumatikus hengerrel 120 N kimenõ erõvel 4 bar nyomáson üzemel. A reakcióidõ nyitáskor és záráskor nem haladhatja meg a 0,5 másodpercet. 8 Kipufogógáz ürítõ 9 Hajlékony vezeték 10 Nyomásmérõ mûszer

14 14. oldal 4. Melléklet MÉRÉSI PONTOK ELLENNYOMÁS A lehetséges mérési pontok példái a nyomásvesztés vizsgálatához. A pontos mérési pontokat a vizsgálati jelentésben meg kell határozni. Legyen egy olyan terület, ahol a gázáram szabályszerû. 1/ Ha nem lehetséges, a hivatkozás a 3. Ábra.

15 15. oldal 5. Melléklet JÓVÁHAGYOTT TÍPUSSAL MEGEGYEZÕ GYÁRTMÁNY ELLENÕRZÉSE 1 ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNY Ezek a követelmények azoknak a vizsgálatoknak felelnek meg, amelyeket a jelen Elõírás és bekezdései szerint a termelés megfelelõségének ellenõrzéséhez kell alkalmazni. 2. VIZSGÁLATI ELJÁRÁS A vizsgálati módszerek, mérõberendezések és az eredmények értelmezése olyan legyen, ahogyan azt a fenti 6. bekezdésben leírták. A vizsgált kipufogórendszert vagy elemeit a fenti 6.2., 6.3. és 6.4. bekezdésekben leírt vizsgálatnak vessék alá. 3. MINTAVÉTEL Egy kipufogó-rendszert vagy elemet kell kiválasztani. Ha a 4.1. bekezdés szerinti vizsgálat után a mintát nem minõsítik olyannak, mint ami megfelel a jelen Elõírás követelményeinek, két további mintát kell megvizsgálni. 4. AZ EREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE 4.1. Ha az 1. és 2. bekezdés szerint megvizsgált kipufogórendszer vagy elemének fenti 6.2. bekezdés szerint mért hangszintje nem haladja meg többel, mint 1 db(a) azt a hangszintet, amelyet az ilyen típusú kipufogórendszer vagy elemének jóváhagyása során mértek, a kipufogórendszert vagy elemét olyannak kell minõsíteni, mint ami megfelel a jelen Elõírás követelményeinek Ha a 4.1. bekezdés szerint megvizsgált kipufogórendszer vagy eleme nem felel meg az ebben a bekezdésben lefektetett követelményeknek, két további kipufogórendszert vagy elemet kell megvizsgálni a fenti 1. és 2. bekezdés szerint Ha a 4.2. bekezdés szerinti második és/vagy harmadik minta több mint 1 db(a) értékkel meghaladja azt a hangszintet, amelyet az ilyen típusú kipufogórendszer vagy elemének jóváhagyása során mértek, a kipufogórendszert vagy elemét olyannak kell minõsíteni, mint ami nem felel meg a jelen Elõírás követelményeinek, és a gyártó tegyen meg minden szükséges intézkedést a jóváhagyott típussal megegyezõ gyártmány gyártásának helyreállítására.

38. Melléklet: 39. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat

38. Melléklet: 39. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 }Rev.1/Add.38/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 2003. február 7. ENSZ-EGB 39. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 62. Melléklet: 63.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 62. Melléklet: 63. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.62 1985. június 24. ENSZ-EGB 63. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 40. Melléklet: 41. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 40. Melléklet: 41. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 }Rev.1/Add.40/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 1994. május 30. ENSZ-EGB 41. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 91. Melléklet: 92.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 91. Melléklet: 92. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.91 1993. augusztus 31. ENSZ-EGB 92. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 59. Melléklet: 60.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 59. Melléklet: 60. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.59 1984. július 18. ENSZ-EGB 60. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 81. Melléklet: 82.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 81. Melléklet: 82. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.81 1989. augusztus 29. EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 22. Melléklet: 23. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 22. Melléklet: 23. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.22/Rev.2 2003. október 3. ENSZ-EGB 23. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

27. Melléklet: 28. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 1973. január 15-én

27. Melléklet: 28. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 1973. január 15-én E/ECE/324 }Rev.1/Add.27 E/ECE/TRANS/505 1972. október 31. ENSZ-EGB 28.számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 67. Melléklet: 68.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 67. Melléklet: 68. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.67 1987. április 15. ENSZ-EGB 68. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

118. Melléklet: 119 számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK BEKANYARODÁSI LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ

118. Melléklet: 119 számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK BEKANYARODÁSI LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ EGYEZMÉNY E/ECE/324 2005. április 21. ENSZ-EGB 119. számú Elõírás A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 37. Melléklet: 38. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 37. Melléklet: 38. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 }Rev.1/Add.37/Rev. E/ECE/TRANS/505 2 ENSZ-EGB 38. számú Elõírás 2005. december 13. EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

88. Melléklet: 89. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként: október 1-én

88. Melléklet: 89. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként: október 1-én E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.88 1993. március 31. ENSZ-EGB 89. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 64. Melléklet: 65.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 64. Melléklet: 65. E/ECE/324 }Rev.1/Add..64/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 2005. december 14. ENSZ-EGB 65. számú El írás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

119. Melléklet: 120. számú Elõírás

119. Melléklet: 120. számú Elõírás EGYEZMÉNY E/ECE/324 2005. április 21. ENSZ-EGB A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 75. Melléklet: 76.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 75. Melléklet: 76. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.75 1988. május 20. ENSZ-EGB 76. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 87. Melléklet: 88.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 87. Melléklet: 88. E/ECE/324 }Rev.1/Add.87 E/ECE/TRANS/505 1993. március 31. ENSZ-EGB 88. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 73. Melléklet: 74.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 73. Melléklet: 74. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.73/Rev.1 2000. november 3. ENSZ-EGB 74. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 103. Melléklet: 104.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 103. Melléklet: 104. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.2/Add.103 1998. január 22. ENSZ - EGB 104. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 52. Melléklet: 53. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált változat

EGYEZMÉNY. 52. Melléklet: 53. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált változat E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 } Rev.1/Add.52/Rev.1 2002. október 1. ENSZ-EGB 53. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, illetve A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 110. számú Melléklet: 111.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 110. számú Melléklet: 111. E/EE/34 E/EE/TRANS/505 }Rev/Add.110 001. március 7. ENSZ-EGB 111. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 102. Melléklet: 103.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 102. Melléklet: 103. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.2/Add.102 1997. március 21. ENSZ-EGB 103. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

20. Melléklet: 21. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK JÓVÁHAGYÁSÁRA BELSÕ BERENDEZÉSÜK SZEMPONTJÁBÓL

20. Melléklet: 21. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK JÓVÁHAGYÁSÁRA BELSÕ BERENDEZÉSÜK SZEMPONTJÁBÓL E/ECE/324 }Rev.1/Add.20/Rev.2 E/ECE/TRANS/505 1992. szeptember 11. ENSZ-EGB 21. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

MELLÉKLET. a következő javaslathoz: A Tanács határozata

MELLÉKLET. a következő javaslathoz: A Tanács határozata EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.3.18. COM(2016) 156 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következő javaslathoz: A Tanács határozata az autóbusszal végzett nemzetközi különjárati személyszállításról szóló Interbusmegállapodással

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 106. Melléklet: 107.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 106. Melléklet: 107. E/ECE/324 }Rev.2/Add.106/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 2004. október 8. ENSZ-EGB 107. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

85. Melléklet: 86. számú Elõírás. A hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 1990. augusztus 1-én

85. Melléklet: 86. számú Elõírás. A hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 1990. augusztus 1-én E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.85. 1993. március 5. ENSZ-EGB 86. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 114. Melléklet: 115. számú Előírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án

EGYEZMÉNY. 114. Melléklet: 115. számú Előírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 2003. december 2. 115. számú Előírás Rev.2/Add.114 EGYEZMÉNY KEREKES KÖZÚTI JÁRMŰVEKRE, KEREKES JÁRMŰVEKBE SZERELHETŐ ALKATRÉSZEKRE, ÉS/VAGY KÖZÚTI JÁRMŰVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 23. Melléklet: 24. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 23. Melléklet: 24. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.23/Rev.2 1986. április 25. ENSZ-EGB 24. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

103. számú melléklet: 104. számú Elıírás. Hatályba lépett az Egyezmény mellékleteként 1998. január 15-én

103. számú melléklet: 104. számú Elıírás. Hatályba lépett az Egyezmény mellékleteként 1998. január 15-én 1998. január 22. ENSZ - EGB 104. sz. Elıírás EGYEZMÉNY A KEREKES JÁRMŐVEKRE, VALAMINT AZ ILYEN JÁRMŐVEKRE FELSZERELHETİ ÉS/VAGY ILYENEKEN ALKALMAZHATÓ SZERELVÉNYEKRE ÉS ALKATRÉSZEKRE VONATKOZÓ EGYSÉGES

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 23. Melléklet: 24.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 23. Melléklet: 24. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.23/Rev.2 1986. április 25. ENSZ-EGB 24. számú Előírás EGYEZMÉNY KEREKES KÖZÚTI JÁRMŰVEK, VALAMINT KEREKES JÁRMŰVEKRE FELSZERELHETŐ ÉS/VAGY KEREKES JÁRMŰVEKEN HASZNÁLHATÓ

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A Bizottság (EU).../... felhatalmazáson alapuló rendelete

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A Bizottság (EU).../... felhatalmazáson alapuló rendelete EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.2.12. C(2018) 721 final ANNEXES 1 to 2 MELLÉKLETEK a következőhöz: A Bizottság (EU).../... felhatalmazáson alapuló rendelete a 167/2013/EU európai parlamenti és tanácsi

Részletesebben

118. Melléklet: 119 számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK BEKANYARODÁSI LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ

118. Melléklet: 119 számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK BEKANYARODÁSI LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ EGYEZMÉNY E/ECE/324 2005. április 21. ENSZ-EGB 119. számú Elõírás A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 72. Melléklet: 73.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 72. Melléklet: 73. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.72 1988. február 29. ENSZ-EGB 73. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 35. Melléklet: 36. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 35. Melléklet: 36. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.35/Rev.2 2002 december 2. ENSZ-EGB 36. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. (2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 9. Melléklet: 10.

EGYEZMÉNY. (2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 9. Melléklet: 10. E/ECE/324 }Add.9/Rev.2 E/ECE/TRANS/505 1997. december 8. ENSZ-EGB 10. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

76. Melléklet: 77. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK VÁRAKOZÁST JELZÕ LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁRA

76. Melléklet: 77. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK VÁRAKOZÁST JELZÕ LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁRA E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.76/Rev.2 2001. július 11. ENSZ-EGB 77. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOKKAL LÉTREHOZOTT SZERVEK ÁLTAL ELFOGADOTT JOGI AKTUSOK

NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOKKAL LÉTREHOZOTT SZERVEK ÁLTAL ELFOGADOTT JOGI AKTUSOK 2008.6.26. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 165/11 NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOKKAL LÉTREHOZOTT SZERVEK ÁLTAL ELFOGADOTT JOGI AKTUSOK A nemzetközi közjog értelmében jogi hatállyal kizárólag az ENSZ-EGB eredeti

Részletesebben

114. Melléklet: 115. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án

114. Melléklet: 115. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án E/ECE/324 Rev.2/Add.114 E/ECE/TRANS/505 2003. december 2. ENSZ-EGB 115. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: az Európai Parlament és a Tanács rendelete

MELLÉKLETEK. a következőhöz: az Európai Parlament és a Tanács rendelete EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.9.7. COM(2016) 491 final ANNEXES 1 to 7 MELLÉKLETEK a következőhöz: az Európai Parlament és a Tanács rendelete a légiközlekedés-védelmi átvizsgáló berendezések uniós minősítési

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 104. Melléklet: 105.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 104. Melléklet: 105. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.2/Add.104 1998. július 3. ENSZ-EGB 105. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat

A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat V. melléklet A TELJESÍTMÉNY ÁLLANDÓSÁGÁNAK ÉRTÉKELÉSE

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 55. Melléklet: 56.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 55. Melléklet: 56. E/ECE/324 }Rev.1/Add.55/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 1989. augusztus 29. ENSZ-EGB 56. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak

MELLÉKLET. a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.5.17. COM(2017) 242 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak az egységes európai közbeszerzési dokumentum (ESPD)

Részletesebben

Azon ügyfelek számára vonatkozó adatok, akik részére a Hivatal hatósági bizonyítványt állított ki

Azon ügyfelek számára vonatkozó adatok, akik részére a Hivatal hatósági bizonyítványt állított ki Amerikai Egyesült Államok Ausztrália Ausztria Belgium Brunei Ciprus Dánia Egyesült Arab Emírségek Egyesült Királyság Finnország Franciaország Görögország Hollandia Horvátország Irán Írország Izland Izrael

Részletesebben

A fényvisszaverő kontúrjelölés magyarországi bevezetéséről a július 10. után először forgalomba helyezett (új) járművek esetében

A fényvisszaverő kontúrjelölés magyarországi bevezetéséről a július 10. után először forgalomba helyezett (új) járművek esetében A fényvisszaverő kontúrjelölés magyarországi bevezetéséről a 2011. július 10. után először forgalomba helyezett (új) járművek esetében (Tájékoztató jogszabálykivonat) Az A. Függelék A/20. számú melléklete

Részletesebben

Szerződő fél Ratifikáció/Csatlakozás Hatályba lépés dátuma. Albánia Csatlakozás: 2000. június 1. 2000. szeptember 1.

Szerződő fél Ratifikáció/Csatlakozás Hatályba lépés dátuma. Albánia Csatlakozás: 2000. június 1. 2000. szeptember 1. Az előadóművészek, a hangfelvétel-előállítók és a műsorsugárzó szervezetek védelméről szóló Római Egyezmény (1998. évi XLIV. törvény az előadóművészek, a hangfelvétel-előállítók és a műsorsugárzó szervezetek

Részletesebben

Észrevételek ( 1 ) Részletes vélemények ( 2 ) EFTA ( 3 ) TR ( 4 ) Belgium Bulgária Cseh Közt.

Észrevételek ( 1 ) Részletes vélemények ( 2 ) EFTA ( 3 ) TR ( 4 ) Belgium Bulgária Cseh Közt. 2010.6.24. Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 164/3 A Bizottság által közölt tájékoztatás az Európai Parlament és a Tanács műszaki szabványok és szabályok, valamint az információs társadalom szolgáltatásaira

Részletesebben

Kitöltési útmutató az E-adatlaphoz V1.2

Kitöltési útmutató az E-adatlaphoz V1.2 Kitöltési útmutató az E-adatlaphoz V1.2 Változás jegyzék Módosítás dátuma Módosítás jellege Érintett oldalak 2014.10.03 Változás 4. oldal 2014.12.10 Kiegészítés 3. oldal 2. ú melléklet Leírás NYOMT_AZON

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 86. Melléklet: 87.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 86. Melléklet: 87. E/ECE/324 }Rev.1/Add.86/Rev.2 E/ECE/TRANS/505 2003. júliius 16. ENSZ-EGB 87. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

} Rev.2/Add november 9. ENSZ-EGB 126. Elõírás

} Rev.2/Add november 9. ENSZ-EGB 126. Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK ELFOGADÁSÁRÓL ÉS EZEN ELÕÍRÁSOK ALAPJÁN

Részletesebben

Tájékoztató. 1. A nem közúti mozgó gépekbe, mobil berendezésekbe beépített vagy beépítendő belső égésű motorok teljesítményének meghatározása.

Tájékoztató. 1. A nem közúti mozgó gépekbe, mobil berendezésekbe beépített vagy beépítendő belső égésű motorok teljesítményének meghatározása. Tájékoztató A mezőgazdasági gépeket gyártók és forgalmazók részére A mezőgazdasági gépkatalógusba bejelentett illetve bejelentésre kerülő, belsőégésű motorral rendelkező, traktorok, önjáró mezőgazdasági

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz:

MELLÉKLET. a következőhöz: EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.2.10. COM(2016) 85 final ANNEX 4 MELLÉKLET a következőhöz: A Bizottság közleménye az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak az európai migrációs stratégia szerinti kiemelt

Részletesebben

Európa Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország

Európa Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország Európa 1930 SW SU GE CS CH LI YU ES CS Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország YU Finnország Franciaország Görögország Hollandia Írország Izland Jugoszlávia

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 12. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 12. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. május 12. (OR. en) 9046/17 ADD 1 EF 97 ECOFIN 351 AGRIFIN 50 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2017. május 8. Címzett: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi

Részletesebben

2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ Budapest, Riadó u Pf Tel.:

2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ Budapest, Riadó u Pf Tel.: 2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ 2018. 08. 03. 1026 Budapest, Riadó u. 5. 1525 Pf. 166. Tel.: +36 1 882 85 00 kapcsolat@kt.hu www.kozbeszerzes.hu A Közbeszerzési Hatóság Elnökének tájékoztatója a Kbt. 62. (1)

Részletesebben

A BIZOTTSÁG.../.../EU IRÁNYELVE (XXX)

A BIZOTTSÁG.../.../EU IRÁNYELVE (XXX) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, XXX [ ](2013) XXX draft A BIZOTTSÁG.../.../EU IRÁNYELVE (XXX) a mezőgazdasági vagy erdészeti traktorok hajtására szánt motorok gáz- és szilárd halmazállapotú szennyezőanyag-kibocsátása

Részletesebben

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok)

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) 2006.11.24. L 326/1 I (Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) Az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottságának 24. számú előírása (UN/ECE) Egységes rendelkezések: I. A kompressziós gyújtású motoroknak

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 50. Melléklet: 51.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 50. Melléklet: 51. E/ECE/324 }Rev.1/Add.50/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 1996. március 11. ENSZ-EGB 51. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

F1 71 PE T4.3 TRAKTOROK

F1 71 PE T4.3 TRAKTOROK HU F1 71 PE T4.3 TRAKTOROK HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Tervezet: Brüsszel, 2009.06.23.. A BIZOTTSÁG.../ /EK IRÁNYELVE (ÉÉÉÉ. hónap NN.) a mezőgazdasági vagy erdészeti traktorok típusjóváhagyására

Részletesebben

Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai egészségbiztosítási kártyája?

Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai egészségbiztosítási kártyája? MEMO/11/406 Brüsszel, 2011. június 16. Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai kártyája? Nyaralás: álljunk készen a váratlan helyzetekre! Utazást tervez az EU területén, Izlandra,

Részletesebben

SUBARU ASSISTANCE +36 1 880 14 88

SUBARU ASSISTANCE +36 1 880 14 88 SUBARU ASSISTANCE +36 1 880 14 88 SUBARU ASSISTANCE +36 1 880 14 88 Szolgáltatási körünkbe tartozik minden 36 hónapnál fiatalabb, Magyarországon forgalomba helyezett és a magyarországi importőr által regisztrált

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 72. Melléklet: 73.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 72. Melléklet: 73. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.72 1988. február 29. ENSZ-EGB 73. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

JOGI HÍRLEVÉL 2012/3. Ecovis Holding Budapest

JOGI HÍRLEVÉL 2012/3. Ecovis Holding Budapest WWW.ECOVIS.HU WWW.ECOVIS.COM Tartalom HÓNAP témája: Üzleti partnerek közösségi adószámának megerősítése Dr. Balogh Péter Róbert ügyvéd, senior partner, irodavezető Dr. Jean Kornél ügyvéd, senior partner

Részletesebben

Magyar joganyagok - PSZÁF tájékoztató - a Magyarország területére belépő külföldi t 2. oldal Norvégia Olaszország (Vatikán és San Marino) Portugália R

Magyar joganyagok - PSZÁF tájékoztató - a Magyarország területére belépő külföldi t 2. oldal Norvégia Olaszország (Vatikán és San Marino) Portugália R Magyar joganyagok - PSZÁF tájékoztató - a Magyarország területére belépő külföldi t 1. oldal PSZÁF tájékoztató a Magyarország területére belépő külföldi telephelyű, valamint a magyar forgalmi rendszámú

Részletesebben

I. INFORMÁCIÓKÉRÉS szolgáltatásnyújtás céljából munkavállalók transznacionális rendelkezésre bocsátásáról

I. INFORMÁCIÓKÉRÉS szolgáltatásnyújtás céljából munkavállalók transznacionális rendelkezésre bocsátásáról FORMANYOMTATVÁNY A KÉRELMEZŐ IGAZGATÓSÁG FELHASZNÁLÁSÁRA (FAKULTATÍV) I. INFORMÁCIÓKÉRÉS szolgáltatásnyújtás céljából munkavállalók transznacionális rendelkezésre bocsátásáról a munkavállalók szolgáltatások

Részletesebben

HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA

HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA A PSZÁF tájékoztatója a Magyar Köztársaság területére belépő külföldi telephelyű gépjárművek, valamint a magyar forgalmi rendszámú

Részletesebben

Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon

Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter, az MTA doktora KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem, Győr egyetemi

Részletesebben

Az EUREKA és a EUROSTARS program

Az EUREKA és a EUROSTARS program Az EUREKA és a EUROSTARS program Mészáros Gergely vezető-tanácsos 2014.03.13. Az EUREKA program 1985-ben létrehozott kormányközi együttműködés, Cél: Az európai ipar termelékenységének és világpiaci versenyképességének

Részletesebben

MELLÉKLET JEGYZŐKÖNYV. a következőhöz: A Tanács határozata

MELLÉKLET JEGYZŐKÖNYV. a következőhöz: A Tanács határozata EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.2.26. COM(2014) 101 final ANNEX 1 MELLÉKLET JEGYZŐKÖNYV a következőhöz: A Tanács határozata az egyrészről az Európai Közösségek és azok tagállamai, másrészről az Orosz

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, március 17. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, március 17. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. március 17. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2014/0013 (NLE) 15436/15 AGRI 684 AGRIORG 101 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: A TANÁCS RENDELETE

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek Conclude Befektetési Zrt. GoldTresor online nemesfém kereskedési rendszer

Általános Szerződési Feltételek Conclude Befektetési Zrt. GoldTresor online nemesfém kereskedési rendszer Általános Szerződési Feltételek Conclude Befektetési Zrt. GoldTresor online nemesfém kereskedési rendszer Érvényben: 2018. június 14-től visszavonásig I. Általános információk A Szolgáltató adatai: Szerződő

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 3. Melléklet: 4. számú Elõírás

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 3. Melléklet: 4. számú Elõírás E/ECE/324 }Add.3/Rev.2 E/ECE/TRANS/505 2006. szeptember 19. ENSZ-EGB 4. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ

A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ A. MELLÉKLET A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ AZ EGT-MEGÁLLAPODÁSBAN HIVATKOZOTT AZOK A JOGI AKTUSOK, AMELYEKET A 2003. ÁPRILIS 16-I CSATLAKOZÁSI OKMÁNY MÓDOSÍTOTT Az EGT-megállapodás

Részletesebben

Mobilitásgarancia füzet

Mobilitásgarancia füzet Mobilitásgarancia füzet Minőségi használt autók. Garanciával. Mobilitásgarancia Fontos tudnivalók Kérjük, figyelmesen olvassa el a klubkártya használatáról szóló jelen fejezetet, mielőtt szolgáltatásainkat

Részletesebben

Tisztelt Ügyfelünk! 1) Biztosítási jogviszony az EGT tagállamban végzett kereső tevékenység alapján

Tisztelt Ügyfelünk! 1) Biztosítási jogviszony az EGT tagállamban végzett kereső tevékenység alapján Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztatjuk, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 2009. január 1-től hatályos 80. (5) bekezdése értelmében a Közösségi rendelet vagy a

Részletesebben

44. Melléklet: 45. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat

44. Melléklet: 45. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 }Rev.1/Add.44/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 1988. május 16. ENSZ-EGB 44. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

130,00 ALL (0,94 EUR) 126,00 ALL (0,91 EUR) Ausztria 1,10 EUR (1,10 EUR) 1,27 EUR (1,27 EUR) 1,01 EUR (1,01 EUR)

130,00 ALL (0,94 EUR) 126,00 ALL (0,91 EUR) Ausztria 1,10 EUR (1,10 EUR) 1,27 EUR (1,27 EUR) 1,01 EUR (1,01 EUR) Aktuális benzinárak itt! - Benzinárak Európa 37 országából - Friss üzemanyagárak - TÉRKÉPNET - térkép Hol tankoljak? - Aktuális benzinárak itt! - Benzinárak Európa 37 országából - Friss üzemanyagárak,

Részletesebben

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok)

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) 2006.4.27. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 114/1 I (Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 629/2006/EK RENDELETE (2006. április 5.) a szociális biztonsági rendszereknek

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA. az euró Litvánia általi, 2015. január 1-jén történő bevezetéséről

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA. az euró Litvánia általi, 2015. január 1-jén történő bevezetéséről EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.6.4. COM(2014) 324 final 2014/0170 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az euró Litvánia általi, 2015. január 1-jén történő bevezetéséről HU HU INDOKOLÁS 1. A JAVASLAT HÁTTERE

Részletesebben

ADÓAZONOSÍTÓ SZÁM Az adóazonosító számokkal kapcsolatos egyes témák: Az adóazonosító szám felépítése. 1. AT Ausztria. 2. BE Belgium. 3.

ADÓAZONOSÍTÓ SZÁM Az adóazonosító számokkal kapcsolatos egyes témák: Az adóazonosító szám felépítése. 1. AT Ausztria. 2. BE Belgium. 3. ADÓAZONOSÍTÓ SZÁM Az adóazonosító számokkal kapcsolatos egyes témák: Az adóazonosító szám felépítése 1. AT Ausztria 99-999/9999 9 számjegy A kötőjelet és a perjelet egyes esetekben (például elektronikus

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara pályázatot ír ki 2015/2016. tanévi Erasmus+ oktatói mobilitási programban való részvételre.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara pályázatot ír ki 2015/2016. tanévi Erasmus+ oktatói mobilitási programban való részvételre. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara pályázatot ír ki 2015/2016. tanévi Erasmus+ oktatói mobilitási programban való részvételre. A pályázat célja: Az oktatói mobilitás célja

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 7. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 7. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. október 7. (OR. en) 13015/16 FIN 631 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2016. október 7. Címzett: Biz. dok. sz.: Tárgy: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi

Részletesebben

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI 1 GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM Iktatószám: GKM/ /../2007. A gazdasági és közlekedési miniszter, valamint a környezetvédelmi és vízügyi miniszter /2007.(...) GKM- KvVM együttes rendelete a nem

Részletesebben

IV. RÉSZ MECHANIKUS KAPCSOLÓK A TRAKTOR ÉS A VONTATMÁNY KÖZÖTT, VALAMINT A KAPCSOLÁSI PONTRA HATÓ FÜGGŐLEGES TERHELÉS 1. MEGHATÁROZÁSOK 1.1.

IV. RÉSZ MECHANIKUS KAPCSOLÓK A TRAKTOR ÉS A VONTATMÁNY KÖZÖTT, VALAMINT A KAPCSOLÁSI PONTRA HATÓ FÜGGŐLEGES TERHELÉS 1. MEGHATÁROZÁSOK 1.1. IV. RÉSZ MECHANIKUS KAPCSOLÓK A TRAKTOR ÉS A VONTATMÁNY KÖZÖTT, VALAMINT A KAPCSOLÁSI PONTRA HATÓ FÜGGŐLEGES TERHELÉS 1. MEGHATÁROZÁSOK 1.1. Mechanikus kapcsoló a traktor és a vontatmány között : olyan

Részletesebben

L 165 I Hivatalos Lapja

L 165 I Hivatalos Lapja Az Európai Unió L 165 I Hivatalos Lapja Magyar nyelvű kiadás Jogszabályok 61. évfolyam 2018. július 2. Tartalom II Nem jogalkotási aktusok HATÁROZATOK Az Európai Tanács (EU) 2018/937 határozata (2018.

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 120. Melléklet: 121.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 120. Melléklet: 121. 2006. február 22. ENSZ-EGB EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK ELFOGADÁSÁRÓL

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE EURÓPI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2019.4.3. C(2019) 2327 final NNEXES 1 to 2 MELLÉKLETEK a következőhöz: BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE a 661/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet IV. mellékletének, valamint

Részletesebben

}Rev.1/Add szeptember 18. ENSZ-EGB 81. számú Elõírás

}Rev.1/Add szeptember 18. ENSZ-EGB 81. számú Elõírás E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.80 1989. szeptember 18. ENSZ-EGB 81. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja A TANÁCS 93/93/EGK IRÁNYELVE. (1993. október 29.) a motorkerékpárok és segédmotoros kerékpárok tömegéről és méreteiről

Az Európai Unió Hivatalos Lapja A TANÁCS 93/93/EGK IRÁNYELVE. (1993. október 29.) a motorkerékpárok és segédmotoros kerékpárok tömegéről és méreteiről 194 07/2. kötet 31993L0093 L 311/76 AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 1993.12.14. A TANÁCS 93/93/EGK IRÁNYELVE (1993. október 29.) a motorkerékpárok és segédmotoros kerékpárok tömegéről és méreteiről

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 6. Melléklet: 7. számú Elõírás

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 6. Melléklet: 7. számú Elõírás E/ECE/324 }Add.6/Rev.4 E/ECE/TRANS/505 2006. augusztus 14.. ENSZ-EGB 7. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

3. melléklet: Innovációs és eredményességi mutatók Összesített innovációs index, 2017 (teljesítmény a 2010-es EU-átlag arányában)

3. melléklet: Innovációs és eredményességi mutatók Összesített innovációs index, 2017 (teljesítmény a 2010-es EU-átlag arányában) 3. melléklet: Innovációs és eredményességi mutatók 3.1. Összesített innovációs index, 2017 (teljesítmény a 2010-es EU-átlag arányában) 3.1.1. Az EU innovációs eredménytáblája (European Innovation Scoreboard)

Részletesebben

KÉSZÜLÉKEK FRISSÍTÉSE

KÉSZÜLÉKEK FRISSÍTÉSE KÉSZÜLÉKEK FRISSÍTÉSE Mi is az a MyDrive? A MyDrive Connect egy alkalmazás, amelynek segítségével a navigációs készülékén elérhető tartalmakat és szolgáltatásokat kezelheti.régen TomTom HOME-nak, és MyTomTom-nak

Részletesebben

JELENTÉS A KERESKEDELMI SZÁLLÁSHELYEKRŐL

JELENTÉS A KERESKEDELMI SZÁLLÁSHELYEKRŐL KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján kötelező. Nyilvántartási szám: 1036 JELENTÉS A KERESKEDELMI SZÁLLÁSHELYEKRŐL

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2012.6.4. COM(2012) 263 final 2012/0141 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az Európai Unió által az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának megfelelő bizottságaiban az ENSZ Európai

Részletesebben

Mire, mennyit költöttünk? Az államháztartás bevételei és kiadásai 2003-2006-ban

Mire, mennyit költöttünk? Az államháztartás bevételei és kiadásai 2003-2006-ban Mire, mennyit költöttünk? Az államháztartás bevételei és kiadásai 2003-2006-ban Kiadások változása Az államháztartás kiadásainak változása (pénzforgalmi szemléletben milliárd Ft-ban) 8 500 8 700 9 500

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK. Pénzügyi információk az Európai Fejlesztési Alapról

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK. Pénzügyi információk az Európai Fejlesztési Alapról EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.6.15. COM(2018) 475 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK Pénzügyi információk az Európai Fejlesztési Alapról Európai Fejlesztési Alap (EFA): a kötelezettségvállalások,

Részletesebben

A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon

A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem egyetemi tanár A közlekedésbiztonság aktuális

Részletesebben

A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon

A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem egyetemi tanár Tartalom 1. A hazai közúti

Részletesebben

Belső piaci eredménytábla

Belső piaci eredménytábla Belső piaci eredménytábla A tagállamok teljesítménye Magyarország (Vizsgált időszak: 2015) A jogszabályok nemzeti jogba történő átültetése Átültetési deficit: 0,4% (az előző jelentés idején: 0,8%) Magyarországnak

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.8.9. C(2016) 5091 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A kötelezettségszegési eljárások keretében a Bizottság által a Bíróságnak javasolt rögzített összegű és kényszerítő bírságok

Részletesebben