Szaknyelvi nyelvhasználat és internetes kommentelés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szaknyelvi nyelvhasználat és internetes kommentelés"

Átírás

1 Szaknyelvi nyelvhasználat és internetes kommentelés Sólyom Réka (KRE BTK, Magyar Nyelvtudományi Tanszék) PRAGMATIKAI KEREKASZTAL V. Károli Gáspár Református Egyetem BTK Magyar Nyelvtudományi Tanszék május 29.

2 Az előadás témája A Menedzsment Fórum ( című internetes honlap szövegeinek vizsgálata Folyamatosan frissülő, különféle szakterületek (pl. Energia, HR, Logisztika, Tőzsde, Vállalatvezetés kategóriák) körébe tartozó témák Szerkezet: a honlapon megjelenő cikkek, írások Az ezekhez írt fórumszövegbejegyzések + Jelen elemzés korpusza: 2009 és 2015 között keletkezett cikkek, bejegyzések

3 Az elemzés hipotézise, céljai Hipotézis: a szaknyelvi szövegekben sok olyan jelentésszervező elv működik, amelyek segítséget nyújthatnak a megértésben a szakemberek, illetve a laikus olvasók és kommentelők számára is (vö. pl. Domonkosi 1999, Hámori 2012, Sólyom 2012: , Szili 2004: 39 64) Célok: többfélék: 1) A cikkekben megjelenő szemantikai-pragmatikai jelentésszervező elvek működésének vizsgálata; 2) A cikkekhez, írásokhoz kapcsolódó fórumszövegbejegyzések és hozzászólások (kommentek) elemzése: megjelennek-e, továbbélnek-e a cikkekben feltűnő jelentésszervező elvek? 3) Ezeknek az elveknek, folyamatoknak az ábrázolása, egy példa bemutatása a fogalmi integrációs elméletben.

4 Előzmények Neologizmusok szemantikai szerkezetének vizsgálata funkcionális-kognitív keretben (összefoglalásuk: A mai magyar neologizmusok szemantikája. NytudÉrt sz., Akadémiai Kiadó, 2014.) Korpusz: internetes fórumszövegek (fórumszövegbejegyzések, kommentek), blogok szövegei A feltárt jelentésszervező elvek ábrázolása a fogalmi integrációs elmélet keretében A jelenségek megbeszélése szemináriumokon (pl. Stilisztika, Retorika, Kommunikáció, Szöveg- és stíluselemzés a KRE BTK-n, illetve választható szemináriumokon külföldi hallgatókkal a Balassi Intézetben), szakdolgozati témavezetések a témában

5 Elméleti keret Funkcionális-kognitív elemzés Metaforikus jelentésszervező elvek (vö. pl. Lakoff Johnson 1980, Kövecses 2005) Metonimikus jelentésszervező elvek (vö. pl. Kövecses Radden 1998, Panther Thornburg 2003, 2006) A mentális tereken (espaces mentaux) alapuló fogalmi integráció (intégration conceptuelle) elmélete (vö. pl. Fauconnier Turner 1998a, b, 2003)

6 A mentális terek megjelenése a diskurzusban A mentális terek ( ) kis fogalmi egységek, melyeket a gondolkodás és a beszéd során hozunk létre a szituációbeli megértés és cselekvés céljából (Fauconnier Turner 1998b: 137, fordítás tőlem). A mentális terek valamely adott forgatókönyv entitásainak és viszonyainak részleges reprezentációi, melyeket a beszélő valamilyen módon megért (Coulson Oakley 2000: ). A mentális terekre nagyfokú rugalmasság és széles körű felhasználhatóság jellemző, kialakulásuk ugyanakkor nem esetleges: a pragmatikai kapcsolók, a szövegben megjelenő nyelvi kifejezések biztosítják a kapcsolatot a különböző terek között (Tolcsvai Nagy 2010: 98). Ezeket a nyelvi elemeket (például prepozíciókra utaló kifejezéseket, határozószókat, kötőszókat), melyek bármilyen diskurzusban iránymutatóként szolgálnak, térépítőknek nevezzük (Fauconnier 1994 [1985]: 16).

7 A fogalmi integráció (blending) megjelenése a diskurzusban Fogalmi integráció (intégration conceptuelle, conceptual integration, blending) típusai: Fauconnier Turner: kerethálózatok, egyoldalú, kétoldalú hálózatok (Fauconnier Turner 1998a: 276), Kövecses Benczes: szimplex, tükör-, egyoldalú, kétoldalú hálózatok (Benczes 2006: 54 57, Kövecses Benczes 2010: ). Részei: bemeneti terek (input spaces), fakultatív generikus tér (generic space), integrált tér (maga a blend; blended/integrated space)

8 A fogalmi integrációs (blending) szemléletből fakadó előnyök Blending folyamata: nem fix, rögzített mentális terekkel dolgozik, mint a metaforák, metonímiák fogalmi tartományai, IKM-jei, hanem folyamatosan, a diskurzus során dinamikusan alakítható fogalmi egységekkel, amelyek nemcsak szemantikai, hanem fonológiai, grammatikai, pragmatikai jellemzőket is képesek konceptualizálni (vö. Sólyom 2012: 288). A ( ) fogalmi elegyítés ( ) modellje ígéretesebbnek mutatkozik az ad hoc metaforák és a megértés mint»online«folyamat magyarázatában, mint elődje. Mentális terekről beszél, amelyek dinamikus és időleges képződmények (Nemesi 2009: 42).

9 Esettanulmányok Esettanulmányok bemutatása: két rész: 1) egyoldalú vagy kétoldalú fogalmi integrációként (Benczes 2006: 56 57, Kövecses Benczes 2010: ) megjeleníthető nyelvi kifejezések az elemzett korpuszban néhány példa bemutatása; 2) egy bonyolultabb, többoldalú hálózatként ((Benczes 2006: 57, Kövecses Benczes 2010: ) megragadható fogalmi integráció szemantikaipragmatikai jellemzőinek bemutatása és ábrázolása.

10 Szemantikai és pragmatikai elemzési szempontok együttes érvényesülése az elemzésekben A szemantikai jelentés a konvenciókon alapul, a beszédhelyzet ismerete nélkül előre jelezhető, igazságfeltételekkel jellemezhető, szabályokkal leírható. A pragmatikai jelentésre ennek ellentettje igaz. Meghatározásához szükségesek nyelven kívüli információk, annak a szűkebb vagy tágabb értelemben vett helyzetnek az ismerete, amelyben a szóban forgó megnyilatkozás elhangzik. A beszélőt és partnerét létrehozásában és dekódolásában nem szabályok, hanem kommunikációs vezérlő elvek irányítják (Szili 2004: 62). ( ) sem a szemantika, sem a pragmatika nem képes egyedül, a másikat kizárva boldogulni a megértés problémájának egészével, ezért nem is törekedhet efféle privilegizált pozícióra (Nemesi 2009: 100).

11 1) Egy- és kétoldalú hálózatok (jellemzők) Általános jellemzők: fogalmi metaforák megjelenése, ezek közül is főként az alábbi típusok Orientációs (fent lent típusú) metaforák: ( ) az a kognitív funkciójuk, hogy a célfogalmak egy bizonyos csoportját egymással összefüggő, koherens térbeli rendszerbe foglalják (Kövecses Benczes 2010: 91) Szerkezeti (strukturális) metaforák: ( ) a forrástartomány igen széles körű, rendszerezett (vagyis strukturált) tudást biztosít a céltartomány megértéséhez (Kövecses Benczes 2010: 91)

12 1) Egy- és kétoldalú hálózatok (jellemzők) Fontos, a műfajból fakadó jellemző: irónia megjelenése! Ezt az alakzatot nagymértékben segítik, illetve kiegészítik a megjelenő metaforák, metonímiák, egyéb mentális terek. Pragmatikai szempontból az irónia alkalmazásával lehetővé válik az implicit értékelés: a megnyilatkozó kétségbe vonja az ironikusan mondottak eredeti kiindulópontjának (értékelési centrumának) megfelelőségét, helyénvalóságát az adott diskurzusban, amelyhez általában leginkább kritikai attitűd kapcsolódik, és egyúttal az általa ajánlott értékelési centrum adekvátabb voltát implikálja (Tátrai 2008: , in: Alakzatlexikon).

13 1) Egy- és kétoldalú hálózatok (példák) Váratlan meglepetés: remekelt a gazdaságunk című cikk (2015. február, elmaradt_a_lassulas.html) Reakció a fórumon ( A magyar lakásépítés 100 éves MÉLYPONTON VOLT tavaly. ( )Mit lehet erre mondani? Hajrá magyarok húzzatok bele, érjétek el az 1000 éves mélypontot!

14 1) Egy- és kétoldalú hálózatok (példák) Na de miért erősödik a forint? című cikk (2015. február, Reakciók a fórumon ( Mit akartál mondani? Hogy hamis a megadott ÁRFOLYAM? óóó, nincs itt hamis ÁRFOLYAM.. elfogadott ez MINDEN TÉREN Mikor csak pár tizedről van szó, akkor mindig ELŐKERÜLHET A KALAPBÓL valami szenzációs adat.

15 1) Egy- és kétoldalú hálózatok (példák) Bealkonyul az ikerházaknak? című cikk (Egyik alcím: Közös lónak ) (2009. március, Reakciók a fórumon ( Mao egy (INGATLAN)PARADICSOM. Nezzetek meg az osztrak, vagy barmelyik ny-europai orszag fovarosanak arait. Tisztelt Martin Péter! Az ÉREMNEK MINDIG KÉT OLDALA VAN és bizonyára az Ön szemszögéből Önnek igaza van, azonban engedje meg, hogy mi egy MÁSIK OLDALRÓL VILÁGÍTSUK MEG ezt a témát: ( )

16 1) Egy- és kétoldalú hálózatok (példák) Nem áll jól az RTL Klub a médiaháborúban című cikk (2014. június, Reakciók a fórumon ( Ha ilyen TISZTÁN LÁTOD ezt a kérdést, akkor a segítséged szeretném kérni. ( ) De ha csak a médiapiacon maradunk, a Google és a Facebook miért nem került be végül a REKLÁMADÓ ALÁ? Kérlek VILÁGOSÍTS FEL, köszönöm. az RTL egy olyan belföldi PIACON működik, amelyről ha KILÉP, jön egy másik SZEREPLŐ. ( ) Ez viszont nagyon SÁNTÍT.

17 1) Egy- és kétoldalú hálózatok (példák) Rámászott a Renault az Opelre című cikk (2014. július, (Alcím: Vészesen MEGKÖZELÍTETTE a Renault az Opelt az európai eladási adatok szerint, pedig a rüsselsheimiek is az átlagot meghaladó mértékben nőttek.) Reakciók a fórumon ( Tisztelt Szász Péter cikkíró! Tudja hogy KI MÁSZOTT KIRE, mielőtt ön megszületett? És ha már ilyen címet ad a cikkének, akkor illett volna növekedés szerinti RANGSORT FELÁLLÍTANI. Amiben 1. Renault 2.Opel 3.Ford... Gratulálok!!! És most megyek, és RÁMÁSZOK a nőmre!

18 2) Példa többoldalú hálózatra: digitális kőkorszak Jöhet a digitális kőkorszak című cikk (2014. október, (Alcím: Számos internetes szolgáltatásról lemondhat az átlagos jövedelmű magyar felhasználó, ha a kormány felső korlát nélkül vezeti be az internetadót.)

19 2) A cikkben és a bejegyzésekben megjelenő metaforikus nyelvi kifejezések (digitális kőkorszak) HARDCORE facebookozó; Beindulhat a netes munkahelyi CENZÚRA ( ); Az internetadó természetesen MEGÁSNÁ A HAZAI FÁJLCSERÉLÉS SÍRJÁT is ( ); Egy haszna mégis lenne, méghozzá az INTERNETES TURIZMUS beindulása. Reakció a fórumon ( Valóban ez kb visszavetné a KŐKORSZAKba az egész közönséget és megakadályozná, hogy a KALÓZKODÁS helyett itt is elterjedjen a fizetős legális szolgáltatások mint pld ( )

20 Sűrítés (compression) a fogalmi integrációban Fauconnier Turner 2009: kölcsönzési folyamat, ún. sűrítés: When one input has an existing tight integration but the other one does not, the tight integration can be projected to the blend with the effect that the other input is compressed as it is projected to the blend Sűrítés: jó lehetőséget biztosíthat a többféle, metaforikus, metonimikus kiterjesztést, valamint különféle pragmatikai jellemzőket tartalmazó jelentésviszonyok szerkezetének ábrázolására.

21 A digitális kőkorszak grafikus ábrázolása

22 Összegzés Előadás: internetes szakmai honlap szövegeinek szemantikaipragmatikai jellemzőit vizsgálta Eredmények: 1) A várakozásnak megfelelően sok metaforikus és metonimikus jelentésszervező elv figyelhető meg; 2) annak ellenére (vagy éppen annak megfelelően?), hogy szakmai témákról van szó, a hétköznapi jelentésszervező elvek nagymértékben működnek és segítik a megértést a cikkek és a kommentek esetében is; 3) az elemzések bonyolultabb szemantikai-pragmatikai jellemzőket tartalmazó viszonyokra is kiterjeszthetők a fogalmi integrációs modell segítségével.

23 Hivatkozott irodalom

24 Hivatkozott irodalom

25 Köszönöm a figyelmet! solyomreka@hotmail.com

Szaknyelvi nyelvhasználat és kommentelés Egy internetes szakmai honlap cikkeinek és fórumszövegeinek szemantikai-pragmatikai jellemzői

Szaknyelvi nyelvhasználat és kommentelés Egy internetes szakmai honlap cikkeinek és fórumszövegeinek szemantikai-pragmatikai jellemzői Szaknyelvi nyelvhasználat és kommentelés Egy internetes szakmai honlap cikkeinek és fórumszövegeinek szemantikai-pragmatikai jellemzői Sólyom Réka KRE Magyar Nyelvtudományi Tanszék Összefoglaló A tanulmány

Részletesebben

Sólyom Réka. ELTE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola KRE BTK Magyar Nyelvtudományi Tanszék

Sólyom Réka. ELTE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola KRE BTK Magyar Nyelvtudományi Tanszék Sólyom Réka ELTE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola KRE BTK Magyar Nyelvtudományi Tanszék E- előtagú neologizmusaink szemantikájáról VI. Alkalmazott Nyelvészeti Doktoranduszkonferencia MTA Nyelvtudományi

Részletesebben

4 Az e-könyv olvasó jelentései és helyesírása

4 Az e-könyv olvasó jelentései és helyesírása E- előtagú neologizmusaink szemantikájáról i Sólyom Réka ELTE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola solyomreka@hotmail.com Kivonat: A tanulmány egy e- előtagú neologizmus, az e-könyv olvasó szemantikai szerkezetét

Részletesebben

A deixis megjelenési formái a prozódiában

A deixis megjelenési formái a prozódiában A deixis megjelenési formái a prozódiában Erdős Klaudia ELTE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola Bevezetés - deixis A deixis fogalma - ógör. deiktikos mutatás - megnyilatkozás körülményeire mutat Típusok

Részletesebben

EZ KIRÁLY! LÁJKOLD!. NEOLOGIZMUSOK KÜLFÖLDIEK MAGYARNYELV-TANULÁSÁBAN 2

EZ KIRÁLY! LÁJKOLD!. NEOLOGIZMUSOK KÜLFÖLDIEK MAGYARNYELV-TANULÁSÁBAN 2 A SZÓKINCS NYELVPEDAGÓGIAI KÖZELÍTÉSBEN Sólyom Réka 1 EZ KIRÁLY! LÁJKOLD!. NEOLOGIZMUSOK KÜLFÖLDIEK MAGYARNYELV-TANULÁSÁBAN 2 Abstract The paper focuses on the results of a survey conducted among foreign

Részletesebben

Stílus és fogalmi integráció főnév melléknév szófajváltással keletkezett magyar neologizmusokban *

Stílus és fogalmi integráció főnév melléknév szófajváltással keletkezett magyar neologizmusokban * 214 Sólyom Réka Stílus és fogalmi integráció főnév melléknév szófajváltással keletkezett magyar neologizmusokban * 1. Bevezetés A jelen tanulmány célja napjaink magyar nyelvhasználatában megjelenő, főnév

Részletesebben

SZEMANTIKA ÉS PRAGMATIKA A TERMINOLÓGIÁBAN

SZEMANTIKA ÉS PRAGMATIKA A TERMINOLÓGIÁBAN SZEMANTIKA ÉS PRAGMATIKA A TERMINOLÓGIÁBAN FÓRIS ÁGOTA Pragmatika kerekasztal, KRE BTK, 2015. május 29. Vázlat Szemantika és pragmatika a terminológiában Szemantika és pragmatika a terminológiaoktatásban

Részletesebben

BEVEZETÉS A NYELVTUDOMÁNYBA

BEVEZETÉS A NYELVTUDOMÁNYBA BEVEZETÉS A NYELVTUDOMÁNYBA néhány évtizedes nem egységes elmélet alapfogalma: megnyilatkozás kommunikatív jelentésével, szerepével foglalkozik a megnyilatkozás jelentése nem állandó pl. Na, ez szép! a

Részletesebben

Kommunikációs gyakorlatok

Kommunikációs gyakorlatok Kommunikációs gyakorlatok K á r o l i J e g y z e t e k Sólyom Réka Kommunikációs gyakorlatok Kari jegyzet a Kommunikációs gyakorlatok című tárgy oktatásához és az Anyanyelvi kritériumvizsgához Lektor:

Részletesebben

Nyelvészet. I. Témakör: Leíró nyelvtan

Nyelvészet. I. Témakör: Leíró nyelvtan Nyelvészet I. Témakör: Leíró nyelvtan 1. A magyar magánhangzó-harmónia és a hangtani hasonulások jellegzetességei KASSAI ILONA (1998): A beszédlánc fonetikai jelenségei. In: Kassai Ilona: Fonetika. Budapest:

Részletesebben

BA Germanisztika alapképzés mintatanterve (180 kredit, 6 félév)

BA Germanisztika alapképzés mintatanterve (180 kredit, 6 félév) BA Germanisztika alapképzés mintatanterve (180 kredit, 6 félév) Neptun kód Tanegység Heti Féléves Beszámolási óraszám óraszám kötelezettség Kredit Megjegyzés Előfeltétel 1. év 1. félév BTSBN001X01 Filozófia

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Bölcsészettudományi Kar 1.3 Intézet/Tanszék Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszék 1.4

Részletesebben

A spontán beszéd kísérőjelenségei

A spontán beszéd kísérőjelenségei 2013. április 25. A spontán beszéd kísérőjelenségei Neuberger Tilda Fonetikai Osztály A beszéd antropofonikus elmélete A beszéd biológiai alapja: azonos hangképző apparátus (Laver 1994) Elsődlegesen nem

Részletesebben

Diskurzus a grammatikában Grammatika a diskurzusban

Diskurzus a grammatikában Grammatika a diskurzusban Diskurzus a grammatikában Grammatika a diskurzusban 1 2 3 Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához 88. Diskurzus a grammatikában Grammatika a diskurzusban Szerkesztette Keszler Borbála Tátrai Szilárd

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar DOKTORI DISSZERTÁCIÓ. Sólyom Réka. A mai magyar neologizmusok szemantikája

Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar DOKTORI DISSZERTÁCIÓ. Sólyom Réka. A mai magyar neologizmusok szemantikája Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar DOKTORI DISSZERTÁCIÓ Sólyom Réka A mai magyar neologizmusok szemantikája Nyelvtudományi Doktori Iskola vezetője: Dr. Bárdosi Vilmos CSc, egyetemi tanár

Részletesebben

Neologizmusok kognitív szemantikai megközelítése

Neologizmusok kognitív szemantikai megközelítése 270 Sólyom Réka Gülich, Elizabeth Kotschi, Thomas 1983. Les Marqueurs de la reformulation paraphrastique. Cahiers de linguistique française. Nr 5. Genéve. Kiss, Sándor 2009. A parafrázis a mondat és a

Részletesebben

A kommunikáció és médiatudomány mesterszak (MA) nappali tagozatos mintatanterve

A kommunikáció és médiatudomány mesterszak (MA) nappali tagozatos mintatanterve Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék 6722 Egyetem utca 2. Tel/fax: +36-62/544-366 E-mail: media@hung.u-szeged.hu Web: www.media.u-szeged.hu A kommunikáció és médiatudomány mesterszak

Részletesebben

Typotex Kiadó. Glosszárium

Typotex Kiadó. Glosszárium Glosszárium Alap. Lásd: tapasztalati alap. Általános szintű metaforák. Ezek a metaforák az általánossági skála tetején helyezkednek el, általános szintű forrás- és céltartományokból épülnek fel. Az általános

Részletesebben

Fogalmi metaforák és/vagy mentális terek?

Fogalmi metaforák és/vagy mentális terek? Balcewicz-Szulada Anna 1 Fogalmi metaforák és/vagy mentális terek? A lírai szövegek kognitív poétikai megközelítésének lehetőségeiről Lovasi András Menetszél című dalszövege alapján 1 1. Bevezetés. Habár

Részletesebben

A metaforikus jelentés metafizikai következményei

A metaforikus jelentés metafizikai következményei VILÁGOSSÁG 2006/8 9 10. Metafora az analitikus filozófiában Ujvári Márta A metaforikus jelentés metafizikai következményei Az analitikus filozófiai irodalom ma már hagyományosnak tekinthető, Max Black-hez

Részletesebben

Osztatlan tanári mesterképzés TNM 0002 II. Szigorlat / Komplex vizsga II. Magyar nyelvtudomány

Osztatlan tanári mesterképzés TNM 0002 II. Szigorlat / Komplex vizsga II. Magyar nyelvtudomány Osztatlan tanári mesterképzés TNM 0002 II. Szigorlat / Komplex vizsga II. Magyar nyelvtudomány A Komplex vizsga II. (magyar nyelvtudomány) előfeltételei: TNM 2120 Leíró grammatika 3. Szintagmatan, mondattan;

Részletesebben

Szombathely, 2011. február 5. Dr. VÖRÖS FERENC PhD s.k. főiskolai tanár

Szombathely, 2011. február 5. Dr. VÖRÖS FERENC PhD s.k. főiskolai tanár Savaria Egyetemi Központ Magyar Nyelvészeti Tanszék Tematika a Jelentéstan című tárgyból Előadások 1. A jelentéstan tárgya, helye a nyelvtudományban. Rövid történeti előzmények 2. A jelentés fogalma: a

Részletesebben

Fogalmi integráció és képek a metafora és az irónia feldolgozásában

Fogalmi integráció és képek a metafora és az irónia feldolgozásában Pálinkás István Fogalmi integráció és képek a metafora és az irónia feldolgozásában 1. Bevezetés Az 1960-as évektől kezdődően a gondolkodáskutatók egy csoportja a mentális képalkotást jelentős és meghatározó

Részletesebben

Bevezetés a nyelvtudományba Pragmatika

Bevezetés a nyelvtudományba Pragmatika Bevezetés a nyelvtudományba Pragmatika tárgya: - a kontextuális jelentés tanulmányozása - a társas interakció során használt nyelv megválasztását befolyásoló tényezők és ezen választások másokra tett hatásának

Részletesebben

OLÁH CIGÁNY (VLAX GYPSY) FOLKLÓR- ÉS IRODALMI METAFORÁK KOGNITÍV SZEMANTIKAI ELEMZÉSE. - doktori értekezés -

OLÁH CIGÁNY (VLAX GYPSY) FOLKLÓR- ÉS IRODALMI METAFORÁK KOGNITÍV SZEMANTIKAI ELEMZÉSE. - doktori értekezés - Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Nyelvtudományi Doktori Iskola Alkalmazott Nyelvészeti Program OLÁH CIGÁNY (VLAX GYPSY) FOLKLÓR- ÉS IRODALMI METAFORÁK KOGNITÍV SZEMANTIKAI ELEMZÉSE - doktori

Részletesebben

Doktori téma A lényegesség mérése Kutatóeszköz Alkalmazás Befejezés. Sass Bálint

Doktori téma A lényegesség mérése Kutatóeszköz Alkalmazás Befejezés. Sass Bálint MAZSOLA ESZKÖZ A MAGYAR IGÉK BŐVÍTMÉNYSZERKEZETÉNEK VIZSGÁLATÁRA Sass Bálint joker@nytud.hu MTA Nyelvtudományi Intézet, Nyelvtechnológiai Osztály PPKE ITK, MMT Doktori Iskola, Nyelvtechnológia Doktori

Részletesebben

Fauconnier, Gilles 2007: Pragmatics and cognitive linguistics. In: Handbook of pragmatics (Blackwell Reference Online) 1

Fauconnier, Gilles 2007: Pragmatics and cognitive linguistics. In: Handbook of pragmatics (Blackwell Reference Online) 1 Fauconnier, Gilles 2007: Pragmatics and cognitive linguistics. In: Handbook of pragmatics (Blackwell Reference Online) 1 A gondolkodásmódok és a kultúrák főszerepet játszanak abban, ahogyan a világot látjuk,

Részletesebben

A 2017 szeptemberétől érvényes kurzuslisták BA major szakosok nyelvészeti tárgyai

A 2017 szeptemberétől érvényes kurzuslisták BA major szakosok nyelvészeti tárgyai 2017-től érvényes!!! 1 A 2017 szeptemberétől érvényes kurzuslisták BA major szakosok nyelvészeti tárgyai 1. félév (ősz) 2. félév (tavasz) Bevezetés a nyelvtudományba (előadás, 2 óra/ 2 Magyar nyelvészeti

Részletesebben

a munkaerőpiac számos szegmensében egyaránt szükségszerű a használata (Szabó

a munkaerőpiac számos szegmensében egyaránt szükségszerű a használata (Szabó Szakmai és kommunikációs kompetencia a spontán beszédben Erdős Klaudia Nyelvtudományi Doktori Iskola Alkalmazott nyelvészet program ELTE BTK Bevezetés Kompetencia = alkalmasság, hozzáértés Latin competo

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar magyar nyelv és irodalom

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar magyar nyelv és irodalom SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar magyar nyelv és irodalom Anyanyelv-pedagógia. A tantárgy típusa DF DD DS DC X II.

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Bölcsészettudományi Kar 1.3 Intézet/Tanszék Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszék 1.4

Részletesebben

Versengı metaforaelméletek? Ez a sebész egy hentes

Versengı metaforaelméletek? Ez a sebész egy hentes Versengı metaforaelméletek? Ez a sebész egy hentes Kövecses Zoltán ELTE Angol-Amerikai Intézet zkovecses@ludens.elte.hu Az Ez a sebész egy hentes mondatot számos metaforával foglalkozó kutató próbálta

Részletesebben

12. osztály nyelvtan anyaga: Nyelvi szinkrónia és diakrónia; a nyelv eredete és típusai

12. osztály nyelvtan anyaga: Nyelvi szinkrónia és diakrónia; a nyelv eredete és típusai 12. osztály nyelvtan anyaga: Nyelvi szinkrónia és diakrónia; a nyelv eredete és típusai Beszéljen a tétel címében felsorolt témákról! Vesse össze az alábbi példában szereplő kifejezést a mai nyelv állapotával!

Részletesebben

Az olvasói kommentek hatása az újságírásban nemzetközi kutatás eredménye

Az olvasói kommentek hatása az újságírásban nemzetközi kutatás eredménye Az olvasói kommentek hatása az újságírásban nemzetközi kutatás eredménye Készült: Budapest, 14. május. Az újságírók munkája és az olvasói hozzászólások közötti kapcsolatot vizsgáló kutatást szervezett

Részletesebben

KÖVECSES ZOLTÁN. A metafora

KÖVECSES ZOLTÁN. A metafora KÖVECSES ZOLTÁN A metafora KÖVECSES ZOLTÁN A metafora Gyakorlati bevezetés a kognitív metaforaelméletbe Budapest, 2005 A magyar változat alapja: Zoltán Kövecses: Metaphor. A Practical Introduction New

Részletesebben

A Kommunikáció és médiatudomány mesterszak (MA) levelező képzésének kurzusai a 2011/2012-es tanév 2. (tavaszi) szemeszterében

A Kommunikáció és médiatudomány mesterszak (MA) levelező képzésének kurzusai a 2011/2012-es tanév 2. (tavaszi) szemeszterében A Kommunikáció és médiatudomány mesterszak (MA) levelező képzésének kurzusai a 2011/2012-es tanév 2. (tavaszi) szemeszterében Általános információk Legutóbbi módosítás: 2012.03.04. FONTOS!!! Az alábbi

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem Böcsészettudományi Kar A DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SZEKRÉNYESNÉ RÁDI ÉVA

Eötvös Loránd Tudományegyetem Böcsészettudományi Kar A DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SZEKRÉNYESNÉ RÁDI ÉVA Eötvös Loránd Tudományegyetem Böcsészettudományi Kar A DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SZEKRÉNYESNÉ RÁDI ÉVA A MAGYAR GAZDASÁGI SZAKSAJTÓ (2010-2013) KOGNITÍV NYELVÉSZETI ELEMZÉSE ELTE Nyelvtudományi Doktori

Részletesebben

Syllabus. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom

Syllabus. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Syllabus Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom Mai magyar nyelv V. (Mondattan) A tantárgy típusa DF DD

Részletesebben

Metaforák és szimbólumok: C. G. Jung szimbólumértelmezése és

Metaforák és szimbólumok: C. G. Jung szimbólumértelmezése és Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar DOKTORI DISSZERTÁCIÓ Szabó Réka Metaforák és szimbólumok: C. G. Jung szimbólumértelmezése és a fogalmi metaforák elméletének összevetése Nyelvtudományi

Részletesebben

Történet John Little (1970) (Management Science cikk)

Történet John Little (1970) (Management Science cikk) Információ menedzsment Szendrői Etelka Rendszer- és Szoftvertechnológia Tanszék szendroi@witch.pmmf.hu Vezetői információs rendszerek Döntéstámogató rendszerek (Decision Support Systems) Döntések információn

Részletesebben

Nyelv. Kognitív Idegtudomány kurzus, Semmelweis Egyetem Budapest, 2009. Created by Neevia Personal Converter trial version

Nyelv. Kognitív Idegtudomány kurzus, Semmelweis Egyetem Budapest, 2009. Created by Neevia Personal Converter trial version Nyelv Kéri Szabolcs Kognitív Idegtudomány kurzus, Semmelweis Egyetem Budapest, 2009 Created by Neevia Personal Converter trial version http://www.neevia.com Created by Neevia Personal Converter trial version

Részletesebben

Valójában mit gondol és mit akar a fogyasztó?

Valójában mit gondol és mit akar a fogyasztó? XII. Nemzetközi Táplálkozásmarketing Konferencia Új élelmiszer-innovációs megoldások és módszerek a digitális gazdaságban - Funkcionális élelmiszerek és egészség Valójában mit gondol és mit akar a fogyasztó?

Részletesebben

A kommunikáció és médiatudomány mesterszak (MA) nappali tagozatos mintatanterve

A kommunikáció és médiatudomány mesterszak (MA) nappali tagozatos mintatanterve Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék 6722 Egyetem utca 2. Tel/fax: +36-62/544-366 E-mail: media@hung.u-szeged.hu Web: www.media.u-szeged.hu A kommunikáció és médiatudomány mesterszak

Részletesebben

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág. Germanisztika alapszak (BA) német nemzetiségi szakirány. a 2015-tól fölvett hallgatóknak

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág. Germanisztika alapszak (BA) német nemzetiségi szakirány. a 2015-tól fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág Germanisztika alapszak (BA) német nemzetiségi szakirány a 2015-tól fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar A DOKTORI DISSZERTÁCIÓ TÉZISEI. Sólyom Réka. A mai magyar neologizmusok szemantikája

Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar A DOKTORI DISSZERTÁCIÓ TÉZISEI. Sólyom Réka. A mai magyar neologizmusok szemantikája Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar A DOKTORI DISSZERTÁCIÓ TÉZISEI Sólyom Réka A mai magyar neologizmusok szemantikája Nyelvtudományi Doktori Iskola vezetője: Dr. Bárdosi Vilmos CSc,

Részletesebben

Kogníció, koncepciók, modellek

Kogníció, koncepciók, modellek Kogníció, koncepciók, modellek A szoftver-technológia koncepcionális alapjai Irodalom Pléh Csaba: Bevezetés a megismeréstudományba, Typotex, 1998 Kognitív tudomány, Szerk.: Pléh Csaba, Osiris, 1996 M.

Részletesebben

TANEGYSÉGLISTA (BA) Magyar alapszak tól fölvett hallgatóknak

TANEGYSÉGLISTA (BA) Magyar alapszak tól fölvett hallgatóknak TANEGYSÉGLISTA (BA) Magyar alapszak 2016-tól fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga k = kötelező tanegység kv =

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR SAVARIA GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYI TANSZÉK DIPLOMADOLGOZATOK TÉMAKÖREI Dr. Hollósy Zsolt 1. Érdekeltségi, ösztönzési rendszer kialakítása

Részletesebben

A Tinta e-book könyvtár/lexikontár címei:

A Tinta e-book könyvtár/lexikontár címei: A Tinta e-book könyvtár/lexikontár címei: Név / cím Részletes leírás az adatbázisoknál, lexikonoknál 1 Alakzatlexikon 196 klasszikus stiliszti fogalom magyarázata, értelmezése irodalmi példákkal szemléltetve

Részletesebben

Konkurencia figyelés a közösségi média támogatásával.

Konkurencia figyelés a közösségi média támogatásával. Konkurencia figyelés a közösségi média támogatásával orsolya@zoomsphere.com Közösségi megjelenés A közösségi oldalak lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy egy olyan interaktív felületen jelenjenek

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. E-business alapjai. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. E-business alapjai. tanulmányokhoz IV. évfolyam Gazdálkodási és Menedzsment Szak, Vállalkozásszervező Szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ E-business alapjai tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2014/2015 Tanév I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése:

Részletesebben

Sólyom Réka Külföldi és magyar egyetemisták értelmezési stratégiái napjaink két neologizmusával kapcsolatban 1

Sólyom Réka Külföldi és magyar egyetemisták értelmezési stratégiái napjaink két neologizmusával kapcsolatban 1 Sólyom Réka Külföldi és magyar egyetemisták értelmezési stratégiái napjaink két neologizmusával kapcsolatban 1 Bevezetés A jelen tanulmány célja a magyart idegen nyelvként tanuló hungarológus hallgatók

Részletesebben

NMBAN116K2 NBBAN133G2. Dolmányos Péter Tóth Tibor. NBBAN114G2 Amerikai irodalom- és kultúrtörténet 1 II. évfolyam, A csoport (AM) Zsámba Renáta

NMBAN116K2 NBBAN133G2. Dolmányos Péter Tóth Tibor. NBBAN114G2 Amerikai irodalom- és kultúrtörténet 1 II. évfolyam, A csoport (AM) Zsámba Renáta NMBAN116K2 NBBAN133G2 NBBAN162G2 Nyelvtud. és NMBAN117G3 NBBAN191G3 irodalomtörténet 3 Az angol nyelvű kispróza nyelvped. Nyelvtudomány és NBBAN191G3 EU szaknyelvi ismeretek 3 II. évf., 5 nyelvpedagógia

Részletesebben

AZ IDŐBELISÉG KIFEJEZÉSE A GYERMEKNYELVBEN

AZ IDŐBELISÉG KIFEJEZÉSE A GYERMEKNYELVBEN AZ IDŐBELISÉG KIFEJEZÉSE A GYERMEKNYELVBEN 2015. November 13. LingDok 2015 Harmati-Pap Veronika PPKE Nyelvtudományi Doktori Iskola Kutatási kérdés 2 Mikor és milyen lépésekben jelenik meg az időbeliség

Részletesebben

Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév

Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi útmutató 2016/2017. I. félév Tantárgy megnevezése Tantárgy kódja: Prezentációs- és íráskészség

Részletesebben

Stratégiai és üzleti döntéstámogatás közösségi médiaelemzéssel

Stratégiai és üzleti döntéstámogatás közösségi médiaelemzéssel Stratégiai és üzleti döntéstámogatás közösségi médiaelemzéssel @MIBE konferencia, 2017.10.03. Szekeres Péter CEO peter.szekeres@neticle.com +36 70 701 6488 2 2013. óta vagyunk a magyar piacon. 2015. május

Részletesebben

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág. Germanisztika alapszak (BA) német szakirány 2019-től fölvett hallgatóknak

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág. Germanisztika alapszak (BA) német szakirány 2019-től fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág Germanisztika alapszak (BA) német szakirány 2019-től fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium

Részletesebben

Bevezetés a nyelvtudományba Mondattan (szintaxis) Kiegészítés

Bevezetés a nyelvtudományba Mondattan (szintaxis) Kiegészítés Bevezetés a nyelvtudományba Mondattan (szintaxis) Kiegészítés Az egyszerű mondat szerkezete (É. Kiss 1992) a fő összetevők lehetséges sorrendje: Imre ismeri Erzsit. Erzsit ismeri Imre. Imre Erzsit ismeri.

Részletesebben

Absztrakt rendszerek és történelmi személyiségek a történelem szereplőinek metaforikus és metonimikus reprezentációi magyar történelemtankönyvekben

Absztrakt rendszerek és történelmi személyiségek a történelem szereplőinek metaforikus és metonimikus reprezentációi magyar történelemtankönyvekben Ösvények 2012. 2. szám Horváth Péter 1 Absztrakt rendszerek és történelmi személyiségek a történelem szereplőinek metaforikus és metonimikus reprezentációi magyar történelemtankönyvekben A tanulmány a

Részletesebben

KREDITVALIDÁCIÓ A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÉS AZ ALAPKÉPZÉS VONATKOZÁSÁBAN

KREDITVALIDÁCIÓ A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÉS AZ ALAPKÉPZÉS VONATKOZÁSÁBAN KREDITVALIDÁCIÓ A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÉS AZ ALAPKÉPZÉS VONATKOZÁSÁBAN KREDITVALIDÁCIÓS FÓRUM INPUT SZEKCIÓ SZOLNOKI FŐISKOLA 2011. AUGUSZTUS 31. Dr.Kóródi Márta OLYAN PLATFORM KIALAKÍTÁSA, AHOL AZ EGYEZTETÉSEK

Részletesebben

TUDOMÁNYOS MÓDSZERTAN ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA

TUDOMÁNYOS MÓDSZERTAN ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA TUDOMÁNYOS MÓDSZERTAN ÉS ÉRVELÉSTECHNIKA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

A nyelv valóságfelidéző szerepe az elvonatkoztatásra képes gondolkodáson

A nyelv valóságfelidéző szerepe az elvonatkoztatásra képes gondolkodáson A nyelv és gondolkodás viszonya A nyelv fogalma: a legegyetemesebb jelrendszer. Egy nagyobb közösség, általában egy nemzet tulajdona. A külső és a belső valóságot minden más jelrendszernél pontosabban

Részletesebben

A közbeékelt parentézis megszakítja a folyó megnyilatkozás folyamatosságát

A közbeékelt parentézis megszakítja a folyó megnyilatkozás folyamatosságát BEVEZETÉS - A KUTATÁS MOTIVÁCIÓJA A közbeékelt parentézis megszakítja a folyó megnyilatkozás folyamatosságát Különösen feltehetően nyelvfeldolgozási nehézséget okoz (Biber et al. 1999: 1097, Hoffmann 1998,

Részletesebben

A szemantikus világháló oktatása

A szemantikus világháló oktatása A szemantikus világháló oktatása Szeredi Péter Lukácsy Gergely Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Számítástudományi és Információelméleti Tanszék ➀ A szemantikus világháló... c. tárgy ➁ A tananyag

Részletesebben

Tudományos Diákköri Konferencia Nyelvtudományi Szekció

Tudományos Diákköri Konferencia Nyelvtudományi Szekció Tudományos Diákköri Konferencia Nyelvtudományi Szekció Kogníció és nyelv kapcsolata Az ÉLET konceptualizálása a magyar nyelvben Készítette: Putz Orsolya BT-2mmd XY2MSR Konzulens: dr. Illésné dr. Kovács

Részletesebben

Tantárgyi program 2014/2015. I. félév

Tantárgyi program 2014/2015. I. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi program 2014/2015. I. félév Tantárgy megnevezése Marketingstratégia Tantárgy kódja:

Részletesebben

Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékek 7. Országos Találkozója

Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékek 7. Országos Találkozója Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékek 7. Országos Találkozója ELTE BTK Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék 2016. április 21 22. Helyszín: ELTE BTK Trefort-kert, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/D, tanácsterem A találkozó

Részletesebben

Sólyom Réka. A mai magyar neologizmusok megértése és szerepe a magyar nyelv és a magyar mint idegen nyelv oktatásában

Sólyom Réka. A mai magyar neologizmusok megértése és szerepe a magyar nyelv és a magyar mint idegen nyelv oktatásában Sólyom Réka A mai magyar neologizmusok megértése és szerepe a magyar nyelv és a magyar mint idegen nyelv oktatásában Bevezetés A tanulmány a mai magyar nyelv neologizmusainak megértésével és ezzel összefüggésben

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach

Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach Dobrowiecki Tadeusz, Mészáros Tamás Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék MI Almanach a projekt

Részletesebben

Bevezetés a nyelvtudományba. A nyelv leírása

Bevezetés a nyelvtudományba. A nyelv leírása Bevezetés a nyelvtudományba A nyelv leírása A nyelv Emberi nyelv állati kommunikáció A nyelv mint jelrendszer Mi is az emberi nyelv? a nyelv használata: beszéd és írás nyelvtudomány: a nyelv használata

Részletesebben

TANEGYSÉGLISTA (MA) FORDÍTÓ ÉS TOLMÁCS MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA)

TANEGYSÉGLISTA (MA) FORDÍTÓ ÉS TOLMÁCS MESTERKÉPZÉSI SZAK (MA) TANEGYSÉGLISTA (MA) Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium Sz = szigorlat V = vizsga Z = szakzáróvizsga kon = konzultáció k = kötelező tanegység kv = kötelezően

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÁJÉKOZTATÁS TANTÁRGYI TEMATIKA 1 Előadás 1. Bevezetés a térinformatikába. Kartográfia történet.

Részletesebben

BA major szakosok nyelvészeti tárgyai (tanterv: MAGTANB2/ )

BA major szakosok nyelvészeti tárgyai (tanterv: MAGTANB2/ ) 1 BA major szakosok nyelvészeti tárgyai (tanterv: MAGTANB2/14-15-1) 1. félév (ősz) 2. félév (tavasz) Bevezetés a nyelvtudományba (előadás, 2 óra/ 2 BONB0303 BOALANB tanterv! Magyar nyelvészeti bevezetés

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR SAVARIA GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYI TANSZÉK DIPLOMADOLGOZATOK TÉMAKÖREI Dr. Juhász Lajos 1. Beruházás-gazdaságossági vizsgálatok

Részletesebben

Krúdy Nyírség-képei. A fogalmi integráció stílus- és jelentésképző szerepe*

Krúdy Nyírség-képei. A fogalmi integráció stílus- és jelentésképző szerepe* Pethő József: Krúdy Nyírség-képei 39 Krúdy Nyírség-képei A fogalmi integráció stílus- és jelentésképző szerepe* 1. B e v e z e t é s : f o g a l o m é r t e l m e z é s é s e l m é l e t i k e r e t. Elöljáróban

Részletesebben

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág. Germanisztika alapszak (BA) német szakirány től fölvett hallgatóknak

Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág. Germanisztika alapszak (BA) német szakirány től fölvett hallgatóknak Tanegységlista (BA) Modern filológia képzési ág Germanisztika alapszak (BA) német szakirány 2015-től fölvett hallgatóknak 1 Jelek, rövidítések: EF = egyéni felkészülés G = gyakorlati jegy K = kollokvium

Részletesebben

Értelek, értelek... de miről beszélsz??

Értelek, értelek... de miről beszélsz?? Biró Tamás Amszterdami Egyetem, ACLC Értelek, értelek... de miről beszélsz?? A keresztény-zsidó párbeszéd a kognitív vallástudomány perspektívájából Áttekintés: kihívások, perspektívák, válaszok Kihívások

Részletesebben

A hallgatói konferencia programfüzete

A hallgatói konferencia programfüzete ALKALMAZOTT NYELVÉSZETI TANSZÉKEK 4. ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJA 2013. október 28 29. A hallgatói konferencia programfüzete Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék

Részletesebben

ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával.

ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával. ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával www.chem.elte.hu/pr Kvíz az előző előadáshoz 1) Vizsgáltak-e más bolygóról származó mintát földi laboratóriumban? Ha igen, honnan származik?

Részletesebben

Szerzői jog és iparjogvédelem a magyar magánjogban

Szerzői jog és iparjogvédelem a magyar magánjogban Grad-Gyenge Anikó Szerzői jog és iparjogvédelem a magyar magánjogban P a t r o c i n i u m - k i a d v á n y B e t h l e n - s o r o z a t Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Polgári

Részletesebben

A Mazsola KORPUSZLEKÉRDEZŐ

A Mazsola KORPUSZLEKÉRDEZŐ A Mazsola KORPUSZLEKÉRDEZŐ Sass Bálint sass.balint@nytud.mta.hu MTA Nyelvtudományi Intézet PPKE ITK Eötvös Collegium Budapest, 2012. április 27. 1 / 34 1 HÁTTÉR 2 HASZNÁLAT 3 MIRE JÓ? 4 PÉLDÁK 2 / 34 1

Részletesebben

H. Tomesz Tímea A TARTALOMHOZ FORMA. A tömegkommunikáció szövegfajtái történeti és pragmatikai keretben

H. Tomesz Tímea A TARTALOMHOZ FORMA. A tömegkommunikáció szövegfajtái történeti és pragmatikai keretben H. Tomesz Tímea A TARTALOMHOZ FORMA A tömegkommunikáció szövegfajtái történeti és pragmatikai keretben Pandora Könyvek 36. kötet H. Tomesz Tímea A TARTALOMHOZ FORMA A tömegkommunikáció szövegfajtái történeti

Részletesebben

A FOGALMI METAFORA ELMÉLETE ÉS A FOGALMIÖTVÖZÉS-ELMÉLET

A FOGALMI METAFORA ELMÉLETE ÉS A FOGALMIÖTVÖZÉS-ELMÉLET Alkalmazott Nyelvészeti Közlemények, Miskolc, IV. évfolyam, 1. szám, (2009) pp. 57-63. A FOGALMI METAFORA ELMÉLETE ÉS A FOGALMIÖTVÖZÉS-ELMÉLET TÖLTÉSSY ZOLTÁN Miskolci Egyetem, Modem Filológiai Intézet,

Részletesebben

Beszédfeldolgozási zavarok és a tanulási nehézségek összefüggései. Gósy Mária MTA Nyelvtudományi Intézete

Beszédfeldolgozási zavarok és a tanulási nehézségek összefüggései. Gósy Mária MTA Nyelvtudományi Intézete Beszédfeldolgozási zavarok és a tanulási nehézségek összefüggései Gósy Mária MTA Nyelvtudományi Intézete Kutatás, alkalmazás, gyakorlat A tudományos kutatás célja: kérdések megfogalmazása és válaszok keresése

Részletesebben

6. Forgatókönyv-építési stratégiák PELYVÁS PÉTER

6. Forgatókönyv-építési stratégiák PELYVÁS PÉTER Forgatókönyv-építési stratégiák 6. Forgatókönyv-építési stratégiák PELYVÁS PÉTER 1. A forgatókönyv a kognitív elméletben (1) Két halványlila balsejtelem ködöt fest egy liftaknában. Te, ebben a nagy szélben

Részletesebben

KÖVECSES ZOLTÁN BENCZES RÉKA: Kognitív nyelvészet. Budapest, Akadémiai Kiadó, (256 lap)*

KÖVECSES ZOLTÁN BENCZES RÉKA: Kognitív nyelvészet. Budapest, Akadémiai Kiadó, (256 lap)* KÖVECSES ZOLTÁN BENCZES RÉKA: Kognitív nyelvészet. Budapest, Akadémiai Kiadó, 2010. (256 lap)* KÖVECSES ZOLTÁN és BENCZES RÉKA Kognitív nyelvészet című könyve, ahogyan a szerzők is jelzik: az első átfogó

Részletesebben

Nyelvtudományi Tanszék

Nyelvtudományi Tanszék Nyelvtudományi Tanszék 2017 Mit kínálunk? A magyar szakosok nyelvészeti óráinak meghirdetése és az ezzel kapcsolatos mindenféle ügyintézés, tantervi tanácsadás Minden elsős osztatlan tanár szakosnak ősszel

Részletesebben

- megnyilatkozás értelmezéséhez kell: 1. a világ ismerete pl.: vág 2. kommunikációs ismeret pl.: udvariasság - a beszédhelyzet szerepe pl.

- megnyilatkozás értelmezéséhez kell: 1. a világ ismerete pl.: vág 2. kommunikációs ismeret pl.: udvariasság - a beszédhelyzet szerepe pl. Pragmatika - Alapegység: formális (logikai) szemantika: kijelentés (propozíció) strukturális szemantika: mondat beszédben, írásban: megnyilatkozás a.) mint nyelvi viselkedés kapcsolat a beszédaktussal

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. E-business alapjai. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. E-business alapjai. tanulmányokhoz IV. évfolyam Gazdálkodási és Menedzsment Szak, Vállalkozásszervező Szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ E-business alapjai tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2015/2016 Tanév I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése:

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ÁRAK ÉS PIACOK

MEZŐGAZDASÁGI ÁRAK ÉS PIACOK MEZŐGAZDASÁGI ÁRAK ÉS PIACOK Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az

Részletesebben

Becéloz, betámad, bevállal be igekötős neologizmusaink szemantikájáról

Becéloz, betámad, bevállal be igekötős neologizmusaink szemantikájáról Sólyom Réka 1 Becéloz, betámad, bevállal be igekötős neologizmusaink szemantikájáról 1. B e v e z e t é s. A tanulmány annak a 2005 óta tartó kutatásnak a legújabb eredményeiről számol be, mely napjaink

Részletesebben

GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA II.

GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA II. GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA II. GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA II. Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Bevezetés a digitális bölcsészetbe

Bevezetés a digitális bölcsészetbe Bevezetés a digitális bölcsészetbe 2011. december 12. Kurzusinformációk Oktatók Vizsgainformációk A vizsga 20 kérdésből álló feleletválasztós teszt lesz, melyet a vizsgaidőszak három, előre megadott időpontjában

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia A tudományos kutatás módszertana A tantárgy típusa DF DD DS DC X II. Tantárgy

Részletesebben

1 STÍLUS ÉS JELENTÉS

1 STÍLUS ÉS JELENTÉS STÍLUS ÉS JELENTÉS 1 2 3 SEGÉDKÖNYVEK A NYELVÉSZET TANULMÁNYOZÁSÁHOZ XXXI. STÍLUS ÉS JELENTÉS Tanulmányok Krúdy stílusáról Szerkesztette JENEI TERÉZ és PETHÕ JÓZSEF TINTA KÖNYVKIADÓ BUDAPEST, 2004 4 KÖNYVEM

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES NYELVI ADATBÁZISOK

SZÁMÍTÓGÉPES NYELVI ADATBÁZISOK SZÁMÍTÓGÉPES NYELVI ADATBÁZISOK A MAGYARÓRÁN Sass Bálint joker@nytud.hu Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézet Korpusznyelvészeti Osztály XVI. MANYE kongresszus Gödöllő, 2006. április 10-12.

Részletesebben

Tolcsvai Nagy Gábor Tátrai Szilárd szerk., Konstrukció és jelentés Tanulmányok a magyar nyelv funkcionális kognitív leírására

Tolcsvai Nagy Gábor Tátrai Szilárd szerk., Konstrukció és jelentés Tanulmányok a magyar nyelv funkcionális kognitív leírására Szemle 229 lehetőséget ad. Elolvasását nem csupán a nyelvészeti pragmatika iránt érdeklődő kutatók és oktatók, doktori programokban részt vevő hallgatók számára ajánlom, hanem azok számára is, akik a nyelvelmélet,

Részletesebben

specializáció mintatanterve kreatív írás 2013. szeptemberétől

specializáció mintatanterve kreatív írás 2013. szeptemberétől Magyar alapképzési szak ügyvitel kiadványszerkesztő specializáció mintatanterve kreatív írás 2013. szeptemberétől Tantárgy neve Tantárgy oktató neve KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK ALAPOZÓ ISMERETEK A KÖZÖS ISMERETEKET

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Négy évfolyamos gimnáziumi képzés 9-12. osztály Az alábbi kerettanterv a négy évfolyamos gimnáziumok és szakközépiskolák számára készült. A magyar nyelv és irodalom tantárgy tanítás

Részletesebben