Emberi Erőforrások Minisztériuma

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Emberi Erőforrások Minisztériuma"

Átírás

1

2 Emberi Erőforrások Minisztériuma Ergoterapeuta Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 15 perc, válaszadási idő 15 perc) A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 20% A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelménymodulok közül a Rehabilitációs ismeretek, az Akadályozottság, korlátozottság és az Ergoterápia témaköreinek mindegyikét tartalmazza. A feladatsor első részében találhatóak az 1-30-ig számozott, A. és B. feladatot tartalmazó vizsgakérdések. Ezek lesznek a húzótételek. A második részben található a tanári példány, mely az értékelést segíti. A tételsor az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Kormányrendeletben foglalt szakképesítés 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben kiadott szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült.

3 1. A. Ismertesse a habilitáció/rehabilitáció fogalmát, célját, a komplex/átfogó rehabilitáció rendszerét, területeit! Határozza meg az orvosi rehabilitáció tartalmát! - a rehabilitáció története - habilitáció, rehabilitáció célcsoportja - komplex/ átfogó rehabilitáció fogalma - komplex/átfogó rehabilitáció területei - orvosi rehabilitáció tartalma, eszközrendszere - a team munka jellemzői, formái, lehetséges résztvevői 1. B. Ismertesse a neuromuszkuloszkeletális rendszer fogalmát, és a mozgásszervrendszer működésének főbb jellemzőit! - a neuromuszkuloszkeletális rendszer meghatározása - a neuromuszkuloszkeletális rendszer funkcionális anatómiája - a mozgásszervrendszer alkotórészei (tartó, mozgató rendszerek) - mozgások funkcionális elemzése Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

4 2. A. Nevezze meg a rehabilitációt támogató, és gátló tényezőket, az akadályozottság és a korlátozottság fogalmát! Ismertesse a fogyatékossági folyamatot befolyásoló prevenciós lehetőségeket! Tekintse át a hazai gyógypedagógiai rendszer területeit, sajátosságait! - támogató tényezők - gátló tényezők - WHO - fogyatékossági folyamat meghatározása - a prevenció szintjei, feladatai - a gyógypedagógiai rendszer jellemzői, hazai sajátosságai, működése - gyógypedagógiai tipológia 2. B. Határozza meg a rehabilitációs szemléletű ápolás főbb szempontjait az akadályozott személyek önellátás tanításának folyamatában! Ismertesse a Parkinson-kórban szenvedő beteg lehetséges speciális szükségleteit, az alapvető szükségletek (tisztálkodás, öltözködés, táplálkozás, ürítés, mozgás) kielégítése területén! - az önellátás tanítása a Henderson és az Orem modell alapján - az ápoló oktató, nevelő tevékenysége - Parkinson - kór kórélettana, vezető tünetei Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

5 3. A. Jellemezze az akadályozottság és korlátozottság pszichológiai vonatkozásait! Határozza meg az életminőség fogalmát, és jellemezze az önálló életvitel mozgalmak főbb tevékenységeit! - a gyermekkori és felnőttkori akadályozottságok pszichés vonatkozásai - a család szerepe az akadályozott személy vonatkozásában - az Önálló Életvitel Mozgalmak és az új paradigmák - az életminőség jelentősége - civil és érdekvédelmi szervezetek szerepe a rehabilitációban 3. B. Határozza meg az agyi érbetegség fogalmát, kialakulásának lehetséges okait, tüneteit, terápiáját! Ismertesse a neglect szindrómában szenvedő stroke beteg fejlesztésének lehetőségeit, az ergoterápia sajátos módszereit, technikáit! - az agyi érbetegségek kórélettana, vizsgáló módszerei, a terápia és a rehabilitáció főbb szempontjai - neglect szindróma jellegzetes tünetei - a mindennapi élet tevékenységeit segítő megoldások neglect szindrómában Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

6 4. A. Ismertesse a fizioterápiában alkalmazott speciális mozgásformákat, a gyógytorna kezelések főbb célkitűzéseit, általános alapelveit! - izotóniás, izometriás működés - tengelyirányú gyakorlatok - egyfázisú, kétfázisú gyakorlatok - kombinált gyakorlatok - komplex gyakorlatok - azonnal megkezdett funkcionális kezelés - az izomerő és a mozgásterjedelem megtartása, - a keringés javítása, az izomatrófia, a letapadás, a kontraktúra, valamint egyéb szövődmények megelőzése 4. B. Határozza meg az ortopédia tárgykörét! Ismertesse a csípő és térd endoprotézis műtéten átesett beteg rehabilitációjának folyamatát, az ergoterápia feladatát az ADL - funkciók területén! - a tartó és a mozgatórendszer fejlődési rendellenességei - a csontok és ízületek nem steril gyulladásos betegségei - a tartó és mozgató szervrendszer daganatai - regionális ortopédiai betegségek - csípő és térd endoprotézis műtét indikációi, terápia, rehabilitáció Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

7 5. A. Vázolja fel a hazai szociálpolitika rendszerét, a szociális ellátás főbb területeit, típusait! Határozza meg az akadályozott emberek életvitelének főbb nehézségeit, a támogatások lehetséges formáit, a kórházi szociális munka sajátosságait! - a szociálpolitika fogalma - szociálpolitika és a politika összefüggései - társadalombiztosítási rendszerünk - a szociális juttatások rendszere - kórházi szociális munka 5. B Sorolja fel az idegrendszer és a mozgásszervrendszer kapcsolatait! Határozza meg a centrális, a perifériás, és a kevert típusú bénulások jellemzőit! - a mozgásszervrendszer és idegrendszer kapcsolatai - a mozgás szabályozás szintjei - reflexek - a centrális bénulás fogalma, tünetei a perifériás bénulás fogalma, tünetei - a kevert típusú bénulás fogalma, tünetei Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

8 6. A. Határozza meg a neurológia tárgykörét! Sorolja fel a leggyakoribb központi idegrendszeri betegségek vezető tüneteit! - a neurológiai betegségek (központi, perifériás, gerincvelői ideg betegségei) - vizsgálómódszerek az ideggyógyászatban - központi idegrendszer leggyakoribb megbetegedései (traumás eredetű, ér eredetű, térszűkítő folyamatból kiinduló betegségek) 6. B. Jellemezze az apraxiák megjelenési formáit, vizsgálatát, az apraxiás személyek mindennapi problémáit! Ismertesse az apraxiás beteg ergoterápiájának sajátosságait! - apraxia megjelenési fajtái, lokalizáció kérdése - definíció és differenciálás az egyéb mozgászavaroktól - az apraxiák vizsgálatai típusai - az apraxiás személyek problémái a mindennapokban, a terápia főbb szempontjai Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

9 7. A. Ismertesse az akadályozott személyek életét támogató hatályos jogszabályokat, valamint a pszichiátriai betegek gyógykezelésére vonatkozó jogi szabályozókat és azok lényeges elemeit! Határozza meg a foglalkozási rehabilitáció feladatkörét! évi XXVI. Törvény az akadályozott emberek legfontosabb jogai évi CXXV. törvény az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról évi CLIV. törvény az egészségügyről X. Fejezet pszichiátriai betegek gyógykezelése - foglalkozási rehabilitáció (speciális képzés, átképzés, speciális munkahelyek, munkakörülmények teremtése) 7. B. Jellemezze a pszichiátriai kórképek sajátosságait! Fejtse ki a gyermekkori pszichiátriai kórképek főbb jellemzőit, kezelését, a rehabilitáció lehetőségeit! - kóros téveszmék, tünetek, kezelés - pszichózisok tünetek, kezelés - skizofrénia, tünetek, kezelés - demenciák, tünetek, kezelés - autizmus, tünetek, kezelés - Asperger-szindróma, tünetek, kezelés - hiperaktivitás, tünetek, kezelés Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

10 8. A. Hasonlítsa össze a klasszikus, kiszolgáló jellegű ápolási modell és az aktivizáló, rehabilitációs szemléletű ápolási modell lényeges elemeit! Ismertesse a gerincvelő sérülésének jellemző tüneteit, valamint beszéljen a nyaki gerincvelő-sérült beteg önellátás tanításának főbb jellemzőiről! - ápolási modellek főbb jellemzői - gerincvelőszelvényeknek megfelelő funkcionális célok - a gerincvelő-sérülés következményes problémái 8. B. Foglalja össze az emlékezetzavarok fajtáit, jellegzetes tüneteit, vizsgáló módszereit, kezelését, a rehabilitáció és az ergoterápia lehetőségeit a fejlesztésben! - emlékezetzavarok - amnesztikus szindróma - emlékezetvizsgáló módszerek - mindennapi problémák emlékezetzavarok esetén Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

11 9. A. Ismertesse a tanulási és értelmi képességben akadályozott személyek felosztását, a kórokait, vezető tüneteit, a fejlesztés és az ergoterápia lehetőségeit! - fogalom meghatározás - korszerű osztályozás szerint a főbb tünetek - az ergoterápiai fejlesztés főbb szempontjai 9. B. Határozza meg az ergoterápia fogalmát, indikációját, helyét a rehabilitáció folyamatában! Értelmezze az ergoterápia alkalmazási területeit és főbb jellemzőit a komplex rehabilitáció rendszerében! - fogalom meghatározás - főbb területek (akadályozottsági típusok szerinti felosztás) - tevékenységek az ADL funkciók fejlesztése érdekében Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

12 10. A. Ismertesse a hallásképesség akadályozottságának felosztását, kórokait, tüneteit és a fejlesztés lehetőségeit, formáit! Fogalmazza meg a siket ember ergoterápiájának jellemzőit, és az akadálymentesítés lehetőségeit! - fogalom meghatározás - korszerű osztályozás szerint a főbb tünetek - az ergoterápiai fejlesztés főbb szempontjai 10. B. Ismertesse az ergoterápia folyamatát! Hasonlítsa össze az ergoterapeuta együttműködését az orvosi rehabilitációs team - tagokkal, és az akadályozott személyek érdekvédelmi szervezeteivel! - információgyűjtés - interjúkészítés - tevékenység analízis - megfigyelés a tevékenység akadályozottságát befolyásoló személyi és tárgyi környezet hatása - rendszerezés, elemzés - célok meghatározása - beavatkozás - eredmények megfigyelése - értékelés Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

13 11. A. Ismertesse az organikus pszichiátriai kórképek jellemző tüneteit, a kezelés és a rehabilitáció lehetőségeit! Foglalja össze az ergoterapeuta szerepét az organikus pszichiátriai betegek rehabilitációjában! - organikus és szimptómás mentális zavarok tünetei, rehabilitáció - pszihoaktív szerek okozta mentális zavarok tünetei, rehabilitáció - ergoterápiás foglalkozások főbb szempontjai 11. B. Vázolja fel a tevékenységek felmérésének rendszerét a fogyatékosságok nemzetközi osztályozása (FNO) alapján! Értelmezze a tevékenységek akadályozottságának, és a részvétel korlátozottságának felmérésére vonatkozó teszteket! - a kódrendszer lényege, meghatározása - állapotfelmérő tesztek Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

14 12. A. Határozza meg a neuropszichológia tárgykörét, módszereit, feladatait! Foglalja össze a verbális folyamatok zavarait, kezelésüket és a neuropszichológus és az ergoterapeuta együttműködésének lehetőségeit a rehabilitáció folyamatában! - a neuropszichológia tárgya, területei, irányzatai, története - a neuropszichológus feladatai - a neuropszichológiai vizsgálat jellegzetességei - verbális folyamatok - a verbális folyamatok zavarainak eredete, megjelenési formái, terápiája 12. B. Ismertesse az ergoterápiában alkalmazott a kognitív funkciók fejlesztésére vonatkozó módszereket, segítő eszközöket, és megoldásokat! - kognitív funkciók: figyelem, megfigyelőképesség, érzékelés-észlelés, emlékezet, gondolkodási funkciók - a kognitív funkciók zavarai, főbb jellemzői - a terápia módszerei, eszközei Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

15 13. A. Értelmezze a reumatológiai kórképek kóroktanát, vezető tüneteit, terápiáját, a rehabilitáció és az ergoterápia lehetőségeit! - a reumatológia vizsgáló módszerei - generalizált reumatológiai betegségek kóroktana, tünetek, terápia, rehabilitáció - generalizált csont betegségek kóroktana, tünetek, terápia, rehabilitáció - regionális reumatológiai betegségek kóroktana, tünetek, terápia, rehabilitáció 13. B. Rendszerezze a terápiás és gyakorló eszközök szerepét, funkcióját az önellátási feladatok gyakorlásának folyamatában! - gyógyászati segédeszközök meghatározása, főbb csoportjai - rehabilitáció segédeszközeinek meghatározása, főbb csoportjai - a mindennapi tevékenységet segítő eszközök - gyakorló eszközök Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

16 14. A. Határozza meg a traumatológia tárgykörét, főbb vizsgáló módszereit! Értelmezze a traumatológiai kórképek kóroktanát, vezető tüneteit, terápiáját, a rehabilitáció és az ergoterápia lehetőségeit! - a traumatológia meghatározása - a traumatológia vizsgáló módszerei - traumatológiai sérülések - a traumatológiai kórképek kóroktana, tünetek, terápia, rehabilitáció 14. B. Sorolja fel az ortézisek és protézisek fajtáit, jellemző és elvárt tulajdonságait! Foglalja össze a felkar protézisek típusait, funkciójukat, az ergoterapeuta feladatát a használatuk elsajátításának folyamatában! - testközeli és testtávoli segédeszközök - protézisek meghatározása, főbb csoportjai - ortézisek meghatározása, főbb csoportjai - felkarprotézisek (kozmetikai, funkcionális) Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

17 15. A. Ismertesse a neurológiai betegségek mozgásszervi vonatkozásait a petyhüdt bénulás és az akarattól független mozgásokat okozó kórképek esetében! Foglalja össze ezen kórképek kialakulásának lehetséges okait, tüneteit, a kezelés, a rehabilitáció, és az ergoterápia lehetőségeit! - petyhüdt bénulást okozó kórképek (izomsorvadások, perifériás idegsérülések) - gerincvelő gyulladásai (pl. járványos gyermekbénulás) - a gerincvelő sérülései - a terápia és a rehabilitáció főbb szempontjai 15. B. Rendszerezze az ergoterápia során alkalmazott terápiás eljárások típusait, eszközparkját és az indikációjukat! Ismertesse a csoportmunka jelentőségét, a konfliktuskezelés módszereit! - önellátás tanulás - produktivitás, tanulás és a munka - szabadidős tevékenységek - a csoport - a csoport szervezése, vezetése, a team munka - a csoport szerkezete, összetétele - a csoport dinamikája - a csoportkialakítás menete - a konfliktus, konfliktusok forrásai, típusa, reakciók, a konfliktus megoldása Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

18 16. A. Határozza meg, mit értünk autoimmun betegség alatt! Foglalja össze a sclerosis multiplex és a polyneuritis tüneteit, terápiáját, a betegség lefolyását, a rehabilitáció és az ergoterápia lehetőségét! - ismeretlen eredetű bénulásos folyamatok - sclerosis multiplex kóroktana, tünetei, terápia, rehabilitáció - polyneuritis kóroktana, tünetei, terápia, rehabilitáció 16. B. Rendszerezze a napi élettevékenységek újratanulásának főbb szempontjait, tartalmukat! Tegyen javaslatot - a járásképtelen - sclerosis multiplexes beteg otthoni életmódjának kialakítására, az önellátási funkciók segítésére! - ADL funkciók meghatározása - egyéni képességek felmérése - az egyéni érdeklődés, motiváció felmérése - a megfelelő eszközök és módszerek kiválasztása Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

19 17. A. Ismertesse a mozgásszervi rehabilitációs tevékenységet befolyásoló, társuló betegségeket, a pszichés veszélyeztetettség okait, tüneteit, terápiáját, a rehabilitáció és az ergoterápia lehetőségeit! - a mozgásszervi rehabilitációs tevékenységet módosító társuló betegségek (epilepszia, diabetes mellitus, vese megbetegedések, asthma, hypertonia, szembetegségek, nagyothallás, beszédzavar) - pszichés veszélyezettség (depresszió, apátia, hangulatingadozások) 17. B. Elemezze az ergoterápiás foglalkozások (egyéni, csoportos) sajátosságait, összetételüket, a motiváció lehetőségeit! - egyéni foglalkozások indikációja, típusai, helye az ergoterápia folyamatában - csoportos foglalkozások indikációja, típusai, helye az ergoterápia folyamatában - motivációs technikák, módszerek Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

20 18. A. Határozza meg a tartós akadályozottsághoz vezető kórképek fogalmát! Ismertesse a szív és érrendszeri betegségek okait, tüneteit, terápiáját, és az ergoterápia lehetőségeit! - fogalom meghatározás FNO alapján - szív és érrendszeri betegségek nemzetközi osztályozása - vezető okok, tünetek - tartós akadályozottság következményei (egyénre, családra, társadalomra) - rehabilitációs célkitűzések 18. B. Csoportosítsa a dokumentációkészítés formáit, típusait, főbb jellegzetességeit! Sorolja fel a jelentés és a beszámoló készítés elemeit, tartalmi jellemzőit! - az egészségügyi dokumentáció törvényi szabályozása - a betegellátással kapcsolatos dokumentációk - papíralapú dokumentációk (tárolása, archiválása) - elektronikus dokumentáció (egészségügyi informatikai rendszerek) - jelentés és beszámoló formai és tartalmi elemei Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

21 19. A. Ismertesse az endokrin rendszer és az emésztőrendszer betegségeinek tartós akadályozottságot okozó tüneteit, terápiáját, a rehabilitáció és az ergoterápia lehetőségeit! - tartós akadályozottságot okozó megbetegedések főbb jellemzői - a diabetes mellitusban szenvedő beteg gondozása, rehabilitáció - sztóma zsákot viselő beteg FNO szerinti állapot/probléma leírása, a rehabilitáció főbb elemei 19. B. Foglalja össze az akadálymentesítési politika törvényi hátterét, főbb jellemzőit, területeit! Határozza meg mit jelent az akadálymentesítés az egészségügyi ellátásban! - az akadálymentesítés fogalmának meghatározása - akadálymentesítési politika törvényi szabályozása (1997. évi LXXVIII. törvény az épített környezet alakításáról és védelméről, a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről (OTÉK), az évi XXVI. törvény a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról) - az akadálymentesítés területei Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

22 20. A. Fejtse ki az időskor jellemzőit, a szervrendszerek, a homeosztázis változásait, a tartós akadályozottságot okozó kórképek tüneteit, a terápiáját, a rehabilitáció és az ergoterápia lehetőségeit! - az öregedés élettana és folyamata - az időskor jellegzetességei, a szervrendszerek, a homeosztázis változásai - veszélyeztető tényezők - időskori balesetek - a gondozás, a rehabilitáció főbb elemei 20. B. Határozza meg a morális akadálymentesítés fogalmát! Tekintse át az időskorú személyek infokommunikációs akadálymentesítésének lehetséges formáit, eszközeit! - a morális akadálymentesítés társadalmi vonatkozásai - morális akadálymentesítés lehetőségei, eszköztára - infokommunikációs akadálymentesítés fogalma, területei, eszköztára - infokommunikációs akadálymentesítés az időskorban Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

23 21. A. Ismertesse a pszichiátriai beteg ellátására vonatkozó jogi szabályozásokat, és főbb elemeit! - betegjogok - Egészségügyi Törvény - jogok és kötelezettségek - betegjogi képviselet 21. B. Mutassa be a pszichiátriai rehabilitáció általános irányelveit! - szomatikus felmérés, pszichiátriai diagnózis, funkcionális felmérés - rehabilitációs terv - szocioterápia - művészetterápiák - munkaterápia - sport és mozgásterápia - biblioterápia Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

24 22. A. Ismertesse a látásképesség akadályozottságának felosztását, kóroktanát, tüneteit, a fejlesztés, a habilitáció/rehabilitáció és az ergoterápia lehetőségeit! Foglalja össze az ehhez kapcsolódó akadálymentesítés formáit! - a látási akadályozottság fogalma - a látószerv károsodását okozó tényezők - a látáscsökkenés következményei - a látáscsökkenés javítása - látássérültek elemi rehabilitációja 22. B. Sorolja fel a Morgan féle szervezeti modelleket, és értelmezze sajátosságaikat! Jellemezze a különböző vezetői stílusokat! - a szervezeti modellek célja, meghatározásuk - szervezeti modellek jellemzői, előnyök, hátrányok - vezetői stílus elmélet - klasszikus vezetői stílusok (autokratikus, demokratikus, Laissez-faire passé) Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

25 23. A. Értelmezze a kommunikáció akadályozottságának felosztását, kóroktanát, tüneteit a fejlesztés a habilitáció/rehabilitáció és az ergoterápia lehetőségeit! Rendszerezze az ide tartozó akadálymentesítés formáit! - fogalom meghatározás - a beszédzavar fogalma - a beszédzavar okai - a beszédzavar jellemzése - a kiejtés zavarai - afáziák 23. B. Tervezze meg az ergoterápia foglalkoztató helyiségeinek építészeti, belsőépítészeti, és eszközparkját! Ismertesse a Mintalakás kialakításának főbb szempontjait! - az ergoterápiás foglalkoztató helyiségek típusai, főbb paraméterei - a foglalkoztató helyiségek bútorzata, szükséges alapfelszereltsége - baleset és munkavédelmi szabályok - a Mintalakás célja, építészeti és belsőépítészeti szempontok, felszereltsége Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

26 24. A. Rendszerezze a gyógypedagógiai tipológia szerint a mozgásképesség akadályozottságának felosztását, kóroktanát, tüneteit a fejlesztés, a habilitáció és az ergoterápia lehetőségeit! Csoportosítsa az ide tartozó akadálymentesítés formáit! - mozgásszervi akadályozott személyek csoportjai - a mozgásszervi akadályozottság fogalma - mozgásfogyatékosságot okozó kórformák csoportosítása - a gyógypedagógiai fejlesztés sajátosságai - az ergoterápia helye a gyógypedagógiai rendszerben 24. B. Ismertesse az ergoterápiában alkalmazott ortopédtechnikai lehetőségek formáit! - a gipsz és műanyagok szerepe az ortopéd technikában - a sínek indikációja, készítésük / alacsony hőre lágyuló műanyagból/ - segédeszköz adaptációk Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

27 25. A. Foglalja össze a súlyos és halmozott akadályozottság felosztását, kóroktanát, tüneteit, a habilitáció és az ergoterápia lehetőségeit! Osztályozza az ide tartozó akadálymentesítés formáit! - a súlyos és halmozott akadályozottság fogalmának és jellemzőinek meghatározása - a súlyos és halmozott akadályozottságot okozó kórformák csoportosítása, kórtana, jellegzetes tünetei - a gyógypedagógiai fejlesztés lehetőségei - a komplex akadálymentesítés szempontjai 25. B. Ismertesse a rehabilitációs szakemberek (gyógytornász, gyógypedagógus, konduktor, ergoterapeuta, szociális munkás, zeneterapeuta) képzésének hazai jellegzetességeit! - fizioterapeuta képzés szintjei, képzőhely - gyógypedagógus képzés szintjei, képzőhely - konduktor képzés jellemzői - fizoterápiás asszisztens képzés jellemzői, szintjei, képzőhely - ergoterapeuta képzés jellemzői, szintjei, képzőhelyek - szociálismunkás képzés jellemzői, szintjei, képzőhely - zeneterapeuta képzés jellemzői, szintjei, képzőhely Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

28 26. A. Csoportosítsa az érzelmi, akarati élet területén megjelenő adaptációs akadályozottságok formáit, kóroktanát, terápiáját, a habilitáció/rehabilitáció, és az ergoterápia lehetőségeit! - a pszichés fejlődési zavarok sajátosságai gyermekkorban - hiperkinetikus zavarok és jellemzői - magatartási zavarok és jellemzői - emocionális zavarok és jellemzői 26. B. Foglalja össze a hazai rehabilitációs szakemberképzés (szakorvos, humánkineziológus, neuropszichológus, ortopédtechnikus, sportterapeuta, gyógymasszőr) sajátosságait! - rehabilitációs szakorvos képzés jellemzői, képzőhely - humánkineziológus képzés jellemzői, képzőhely - neuropszichológus képzés jellemzői, képzőhely - ortopédtechnikus képzés jellemzői, képzőhely - sportterapeuta képzés jellemzői, képzőhely - masszőr képzés jellemzői, képzőhely Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

29 27. A. Ismertesse a fizioterápia területeit, főbb jellegzetességeit! Hasonlítsa össze a fizioterápia és a fizikoterápia feladatát! - a fizioterápia felosztása (elektroterápia, mechanoterápia, termoterápia, fitoterápia, fototerápia, balneoterápia, inhalációs kezelések) - összehasonlítás szempontjai: - indikációja - módszerei - képzési sajátosságok 27. B. Hasonlítsa össze az ergoterápia és a konduktív pedagógiai rendszer tevékenységét, módszereit, eszközparkját! - az ergoterápia fogalma, meghatározása - a konduktív nevelés rendszer fogalma, meghatározása - összehasonlítás szempontjai: - indikációja - módszerei - képzési sajátosságok Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

30 28. A. Foglalja össze az onkológiai betegségek kóroktanát, jellemző tüneteit, terápiáját, a rehabilitáció és az ergoterápia lehetőségeit! - a daganatos betegek rehabilitációjának új szemlélete, lehetőségei - rehabilitáció a betegség különböző szakaszaiban - specifikus rehabilitációs szempontok 28. B. Ismertesse az egészségüggyel szembeni társadalmi elvárások rendszerét! - hatékonyság az egészségügyben - az egészségnyereség mérése - az egészségbiztosítás - az egészségügyi rendszerek gazdasági jellemzői Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

31 29. A. Határozza meg a kognitív funkció fogalmát! Elemezze az ergoterápia - kognitív funkciók fejlesztésére vonatkozó módszereit, eszközeit, a terápia sajátos igényeit! - kognitív funkciók felsorolása - kognitív funkciók zavarainak kialakulása - a terápia lehetőségei - ergoterápiás lehetőségek 29. B. Nevezze meg az akadályozott személyek egészséges életmódra nevelésének területeit és az ergoterapeuta lehetőségeit e cél elérésének érdekében! - az egészséges életmódra nevelés társadalmi elvárásai - ez egészséges életmódra nevelés területei, módszerei - az akadályozott személyek specifikus fejlesztése az ergoterápia keretében Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

32 30. A. Foglalja össze a vizeletelválasztó rendszer betegségeiből eredő tartós akadályozottságot okozó kórképek kóroktanát, jellemző tüneteit, kezelésüket, a rehabilitáció és az ergoterápia lehetőségeit! - a vizeletelválasztó rendszer funkcionális anatómiája - a vesebetegek etiopatológiája - a vesebetegek általános jellemzői - a vesebetegek komplex rehabilitációja 30. B. Hasonlítsa össze a gyógytorna és a szomatopedagógia módszereit, eszközrendszerét! Határozza meg a pedagógiai rehabilitáció feladatkörét! - a gyógytorna meghatározása - a szomatopedagógia meghatározása - az összehasonlítás szempontjai: - indikációs területek - módszerek, eszközök - az ellátás szinterei Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

33 AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI Tanári példány 1. A. Ismertesse a habilitáció/rehabilitáció fogalmát, célját, a komplex/átfogó rehabilitáció rendszerét, területeit! Határozza meg az orvosi rehabilitáció tartalmát! - a rehabilitáció története - habilitáció, rehabilitáció célcsoportja - komplex/ átfogó rehabilitáció fogalma - komplex/átfogó rehabilitáció területei - orvosi rehabilitáció tartalma, eszközrendszere - a team munka jellemzői, formái, lehetséges résztvevői - összehangolt, tervszerű tevékenység - orvosi, foglalkozási, pszichológiai, pedagógiai/gyógypedagógiai, szociális rehabilitáció - lakóközösségi rehabilitáció - multidiszciplináris, interdiszciplináris, transzdiszciplináris 1. B. Ismertesse a neuromuszkuloszkeletális rendszer fogalmát, és a mozgásszervrendszer működésének főbb jellemzőit! - a neuromuszkuloszkeletális rendszer meghatározása - a neuromuszkuloszkeletális rendszer funkcionális anatómiája - a mozgásszervrendszer alkotórészei (tartó, mozgató rendszerek) - mozgások funkcionális elemzése - csont-ízület és izomrendszer - a mozgás szabályozás rendszere - klinikai szakmák szerinti osztályozás - tartós akadályozottságot okozó kórképek

34 2. A. Nevezze meg a rehabilitációt támogató, és gátló tényezőket, az akadályozottság és a korlátozottság fogalmát! Ismertesse a fogyatékossági folyamatot befolyásoló prevenciós lehetőségeket! Tekintse át a hazai gyógypedagógiai rendszer területeit, sajátosságait! - támogató tényezők - gátló tényezők - WHO - fogyatékossági folyamat meghatározása - a prevenció szintjei, feladatai - a gyógypedagógiai rendszer jellemzői, hazai sajátosságai, működése - gyógypedagógiai tipológia - Empátia, együttműködés, érdekvédelem, ismeretterjesztés, felvilágosítás, álrehabilitáció, viktimizáció, izoláció - Primer-secunder-tercier prevenció eszközei - Gyógypedagógia szakági területei (szomatopedagógia, logopédia, szurdopedagógia, tiflopedagógia, pszichopedagógia) 2. B. Határozza meg a rehabilitációs szemléletű ápolás főbb szempontjait az akadályozott személyek önellátás tanításának folyamatában! Ismertesse a Parkinson-kórban szenvedő beteg lehetséges speciális szükségleteit, az alapvető szükségletek (tisztálkodás, öltözködés, táplálkozás, ürítés, mozgás) kielégítése területén! - az önellátás tanítása a Henderson és az Orem modell alapján - az ápoló oktató, nevelő tevékenysége - Parkinson - kór kórélettana, vezető tünetei - aktivizáló betegápolás, önellátási funkciók tanítása - ápolási modellek - Parkinson betegség - öntevékenység fokozása, segítő fogások, segédeszközök

35 3. A. Jellemezze az akadályozottság és korlátozottság pszichológiai vonatkozásait! Határozza meg az életminőség fogalmát, és jellemezze az önálló életvitel mozgalmak főbb tevékenységeit! - a gyermekkori és felnőttkori akadályozottságok pszichés vonatkozásai - a család szerepe az akadályozott személy vonatkozásában - az Önálló Életvitel Mozgalmak és az új paradigmák - az életminőség jelentősége - civil és érdekvédelmi szervezetek szerepe a rehabilitációban - állapot elfogadása, énkép megváltozása, kapcsolatok, szociális helyzet - lehető legmagasabb szintű önállóság elérése - életminőség - a cselekvőképesség szintje szubjektív megítélésen alapul - akadályozott emberek önrendelkezési joga, életfilozófia, szemléletmód, saját életük feletti kontroll 3. B. Határozza meg az agyi érbetegség fogalmát, kialakulásának lehetséges okait, tüneteit, terápiáját! Ismertesse a neglect szindrómában szenvedő stroke beteg fejlesztésének lehetőségeit, az ergoterápia sajátos módszereit, technikáit! - az agyi érbetegségek kórélettana, vizsgáló módszerei, a terápia és a rehabilitáció főbb szempontjai - neglect szindróma jellegzetes tünetei - a mindennapi élet tevékenységeit segítő megoldások neglect szindrómában - központi idegrendszer, vérzés, embólia, trombózis - féloldali bénulás, afázia, neglect szindróma - negált testrész észlelésének/érzékelésének provokálása a mindennapi élettevékenységek során

36 4. A. Ismertesse a fizioterápiában alkalmazott speciális mozgásformákat, a gyógytorna kezelések főbb célkitűzéseit, általános alapelveit! - izotóniás, izometriás működés - tengelyirányú gyakorlatok - egyfázisú, kétfázisú gyakorlatok - kombinált gyakorlatok - komplex gyakorlatok - azonnal megkezdett funkcionális kezelés - az izomerő és a mozgásterjedelem megtartása, - a keringés javítása, az izomatrófia, a letapadás, a kontraktúra, valamint egyéb szövődmények megelőzése - gyógytorna - aktív, passzív, vezetett aktív mozgások - gravitáció, izomerő növelés - állóképesség, relaxáció, mozgáskoordináció - fizioterápiás diagnózis 4. B. Határozza meg az ortopédia tárgykörét! Ismertesse a csípő és térd endoprotézis műtéten átesett beteg rehabilitációjának folyamatát, az ergoterápia feladatát az ADL - funkciók területén! - a tartó és a mozgatórendszer fejlődési rendellenességei - a csontok és ízületek nem steril gyulladásos betegségei - a tartó és mozgató szervrendszer daganatai - regionális ortopédiai betegségek - csípő és térd endoprotézis műtét indikációi, terápia, rehabilitáció - váz- és mozgatórendszer betegségei - indikáció, életminőség - műtét előtti és műtét utáni teendők - mindennapi élet tevékenységei, segítő megoldások, segítő eszközök

37 5. A. Vázolja fel a hazai szociálpolitika rendszerét, a szociális ellátás főbb területeit, típusait! Határozza meg az akadályozott emberek életvitelének főbb nehézségeit, a támogatások lehetséges formáit, a kórházi szociális munka sajátosságait! - a szociálpolitika fogalma - szociálpolitika és a politika összefüggései - társadalombiztosítási rendszerünk - a szociális juttatások rendszere - kórházi szociális munka - szociális gondoskodás, akadályok leküzdése - társadalombiztosítás, támogatások (pénzbeli, természetbeni, személyes gondoskodás) - hiányzó dokumentumok, gyors segélyek, team-munka - mentálhigiénés tevékenység 5. B Sorolja fel az idegrendszer és a mozgásszervrendszer kapcsolatait! Határozza meg a centrális, a perifériás, és a kevert típusú bénulások jellemzőit! - a mozgásszervrendszer és idegrendszer kapcsolatai - a mozgás szabályozás szintjei - reflexek - a centrális bénulás fogalma, tünetei a perifériás bénulás fogalma, tünetei - a kevert típusú bénulás fogalma, tünetei - reflexek, szomatomotoros, és szomatoszenzoros rendszerek - izomtónus (petyhüdt, plégiás, spasztikus) - izomtónus normalizálása, kontraktúra prevenció, - centrális, perifériás bénulás - kevert típusú bénulás

38 6. A. Határozza meg a neurológia tárgykörét! Sorolja fel a leggyakoribb központi idegrendszeri betegségek vezető tüneteit! - a neurológiai betegségek (központi, perifériás, gerincvelői ideg betegségei) - vizsgálómódszerek az ideggyógyászatban - központi idegrendszer leggyakoribb megbetegedései (traumás eredetű, ér eredetű, térszűkítő folyamatból kiinduló betegségek) - agy veleszületett és perinatális megbetegedései, koponya és agysérülések, koponyaűri nyomásfokozódás és agydaganatok, agy burkainak betegségei, gerincvelő betegségei, környéki idegrendszer betegségei, agyideg betegségek - gócos idegrendszeri tünetek, neuropszichológiai tünetek, látászavarok, agyidegek kiesési tünetei, epilepsziás rohamok - tudatzavar, amnézia, bénulások 6. B. Jellemezze az apraxiák megjelenési formáit, vizsgálatát, az apraxiás személyek mindennapi problémáit! Ismertesse az apraxiás beteg ergoterápiájának sajátosságait! - apraxia megjelenési fajtái, lokalizáció kérdése - definíció és differenciálás az egyéb mozgászavaroktól - az apraxiák vizsgálatai típusai - az apraxiás személyek problémái a mindennapokban, a terápia főbb szempontjai - akaratlagos mozgások tervezési zavara - deomotorikus, ideamotorikus, konstruktív, beszéd apraxia - kognitív fejlesztés eszközei, módszerei

39 7. A. Ismertesse az akadályozott személyek életét támogató hatályos jogszabályokat, valamint a pszichiátriai betegek gyógykezelésére vonatkozó jogi szabályozókat és azok lényeges elemeit! Határozza meg a foglalkozási rehabilitáció feladatkörét! évi XXVI. Törvény az akadályozott emberek legfontosabb jogai évi CXXV. törvény az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról évi CLIV. törvény az egészségügyről X. Fejezet pszichiátriai betegek gyógykezelése - foglalkozási rehabilitáció (speciális képzés, átképzés, speciális munkahelyek, munkakörülmények teremtése) - Törvény az esélyegyenlőségért, Egészségügyi törvény, Törvény a fogyatékos személyek jogairól - cselekvő képes, korlátozottan cselekvő képes, cselekvő képtelen - eredeti munkahely, más munkakör, rehabilitációs munkakör 7. B. Jellemezze a pszichiátriai kórképek sajátosságait! Fejtse ki a gyermekkori pszichiátriai kórképek főbb jellemzőit, kezelését, a rehabilitáció lehetőségeit! - Kóros téveszmék, tünetek, kezelés - Pszichózisok tünetek, kezelés - Skizofrénia, tünetek, kezelés - Demenciák, tünetek, kezelés - Autizmus, tünetek, kezelés - Asperger-szindróma, tünetek, kezelés - Hiperaktivitás, tünetek, kezelés - testi tünetek, mozgásos tünetek, érzelmi-magatartási tünetek, fóbiák, - megkésett beszédfejlődés, echolálás, repetitív mozgások, állandósághoz való ragaszkodás, étkezési rigiditás, szemkontaktus, szenzoros túlérzékenység, viselkedés rigiditás - tér-idő strukturálás, alternatív kommunikáció, veszélyhelyzetek elhárítása - pszichés vonatkozások - a fejlesztés intézményrendszere

40 8. A. Hasonlítsa össze a klasszikus, kiszolgáló jellegű ápolási modell és az aktivizáló, rehabilitációs szemléletű ápolási modell lényeges elemeit! Ismertesse a gerincvelő sérülésének jellemző tüneteit, valamint beszéljen a nyaki gerincvelő-sérült beteg önellátás tanításának főbb jellemzőiről! - ápolási modellek főbb jellemzői - gerincvelőszelvényeknek megfelelő funkcionális célok - a gerincvelő-sérülés következményes problémái - ápolási modellek - kuratív és profilaktikus ápolás - tanítási tanulási folyamat - önellátási folyamat segítése - az önellátást segítő eszközök, módszerek 8. B. Foglalja össze az emlékezetzavarok fajtáit, jellegzetes tüneteit, vizsgáló módszereit, kezelését, a rehabilitáció és az ergoterápia lehetőségeit a fejlesztésben! - emlékezetzavarok - amnesztikus szindróma - emlékezetvizsgáló módszerek - mindennapi problémák emlékezetzavarok esetén - disszociatív zavarok - organikus emlékezetzavarok (Alzheimer-kór, Parkinson-kór) - memória tréning, neuropszichológia

41 9. A. Ismertesse a tanulási és értelmi képességben akadályozott személyek felosztását, a kórokait, vezető tüneteit, a fejlesztés és az ergoterápia lehetőségeit! - fogalom meghatározás - korszerű osztályozás szerint a főbb tünetek - az ergoterápiai fejlesztés főbb szempontjai - tanulási akadályozottság, értelmi akadályozottság - megkésett beszédfejlődés, beszédhiba, neurotikus és pszichés tünetek - alkati anomáliák, mozgáskoordináció, agresszió - szocializáció, önellátás, önkiszolgálás 9. B. Határozza meg az ergoterápia fogalmát, indikációját, helyét a rehabilitáció folyamatában! Értelmezze az ergoterápia alkalmazási területeit, és főbb jellemzőit a komplex rehabilitáció rendszerében! - fogalom meghatározás - főbb területek (akadályozottsági típusok szerinti felosztás) - tevékenységek az ADL funkciók fejlesztése érdekében - ADL - funkciók - önálló életvitel, tevékenységek - komplex rehabilitáció egyik eszköze, alapvető jelentősége az orvosi rehabilitációban van - indikáció: kiterjed az önellátás és az öntevékenység képességének valamilyen okból történő elvesztésének újratanítására

42 10. A. Ismertesse a hallásképesség akadályozottságának felosztását, kórokait, tüneteit és a fejlesztés lehetőségeit, formáit! Fogalmazza meg a siket ember ergoterápiájának jellemzőit, és az akadálymentesítés lehetőségeit! - fogalom meghatározás - korszerű osztályozás szerint a főbb tünetek - az ergoterápiai fejlesztés főbb szempontjai - enyhe, közepes, és súlyos nagyothallás, átmeneti sáv, siketség - született, szerzett siketség, gyógypedagógia, fejlesztés - kommunikáció, jelelés, akadálymentesítés - segédeszközök 10. B. Ismertesse az ergoterápia folyamatát! Hasonlítsa össze az ergoterapeuta együttműködését az orvosi rehabilitációs team - tagokkal, és az akadályozott személyek érdekvédelmi szervezeteivel! - információgyűjtés - interjúkészítés - tevékenység analízis - megfigyelés a tevékenység akadályozottságát befolyásoló személyi és tárgyi környezet hatása - rendszerezés, elemzés - célok meghatározása - beavatkozás - eredmények megfigyelése - értékelés - információ, interjúkészítés, tevékenységanalízis, megfigyelés, rendszerezés, elemzés, cél meghatározás, értékelés - kontinuitás, közös tervezés, a folyamatok elemzése, az eredmények értékelése - informálás, a kapcsolatteremtés segítése, közös rendezvények szervezése

43 11. A. Ismertesse az organikus pszichiátriai kórképek jellemző tüneteit, a kezelés és a rehabilitáció lehetőségeit! Foglalja össze az ergoterapeuta szerepét az organikus pszichiátriai betegek rehabilitációjában! - organikus és szimptómás mentális zavarok tünetei, rehabilitáció - pszihoaktív szerek okozta mentális zavarok tünetei, rehabilitáció - ergoterápiás foglalkozások főbb szempontjai - organikus és szimptómás mentális zavarok, pszichoaktív szerek - akut, diffúz, lebeny szindrómák, delírium, dementia, depresszió - pszicho-szocioterápia, munkaterápia, gyógyszeres terápia - művészetterápiák 11. B. Vázolja fel a tevékenységek felmérésének rendszerét a fogyatékosságok nemzetközi osztályozása (FNO) alapján! Értelmezze a tevékenységek akadályozottságának, és a részvétel korlátozottságának felmérésére vonatkozó teszteket! - a kódrendszer lényege, meghatározása - állapotfelmérő tesztek - egészség elemei, funkció képesség, akadályozottság, kontextuális tényezők - testi funkciók, a test struktúrái, károsodások, tevékenység, részvétel, akadályozottság - önellátási skála (MMSE), Barthel-index, FIM-skála, Edinburg rehabilitációs állapot skála

44 12. A. Határozza meg a neuropszichológia tárgykörét, módszereit, feladatait! Foglalja össze a verbális folyamatok zavarait, kezelésüket és a neuropszichológus és az ergoterapeuta együttműködésének lehetőségeit a rehabilitáció folyamatában! - a neuropszichológia tárgya, területei, irányzatai, története - a neuropszichológus feladatai - a neuropszichológiai vizsgálat jellegzetességei - verbális folyamatok - a verbális folyamatok zavarainak eredete, megjelenési formái, terápiája - megismerő funkciók, agykárosodások lokalizációja, neuropszichológiai tesztek - agráfia, akalkúlia, afázia - ergoterápiás felmérőlap - gyakorló eszközök, olvasás, írás, beszédgyakorlatok - csoportos és egyéni foglalkozások 12. B. Ismertesse az ergoterápiában alkalmazott a kognitív funkciók fejlesztésére vonatkozó módszereket, segítő eszközöket, és megoldásokat! - kognitív funkciók: figyelem, megfigyelőképesség, érzékelés-észlelés, emlékezet, gondolkodási funkciók - a kognitív funkciók zavarai, főbb jellemzői - a terápia módszerei, eszközei - kognitív funkciók - terápiás és gyakorló eszközök - emlékezőképesség vizsgálata, gyakorlatok, feladat típusok - módszerek

45 13. A. Értelmezze a reumatológiai kórképek kóroktanát, vezető tüneteit, terápiáját, a rehabilitáció és az ergoterápia lehetőségeit! - a reumatológia vizsgáló módszerei - generalizált reumatológiai betegségek kóroktana, tünetek, terápia, rehabilitáció - generalizált csont betegségek kóroktana, tünetek, terápia, rehabilitáció - regionális reumatológiai betegségek kóroktana, tünetek, terápia, rehabilitáció - mozgásszervrendszer fájdalommal és funkcióvesztéssel járó betegségei - autóimmun betegség, genetikai adottságok, rizikótényezők, prevenció - fizikális, radiológiai, műszeres és labor vizsgálatok - gyógyszeres terápia, fizioterápia, pszichoterápia, ergoterápia B. Rendszerezze a terápiás és gyakorló eszközök szerepét, funkcióját az önellátási feladatok gyakorlásának folyamatában! - gyógyászati segédeszközök meghatározása, főbb csoportjai - rehabilitáció segédeszközeinek meghatározása, főbb csoportjai - a mindennapi tevékenységet segítő eszközök - gyakorló eszközök - testközeli, test távoli segédeszközök, gyakorló eszközök, önellátást segítő eszközök - tevékenység kivitelezésének előkészítése

46 14. A. Határozza meg a traumatológia tárgykörét, főbb vizsgáló módszereit! Értelmezze a traumatológiai kórképek kóroktanát, vezető tüneteit, terápiáját, a rehabilitáció és az ergoterápia lehetőségeit! - a traumatológia meghatározása - a traumatológia vizsgáló módszerei - traumatológiai sérülések - a traumatológiai kórképek kóroktana, tünetek, terápia, rehabilitáció - baleseti sebészet, rizikótényezők, sebek, fedett sérülések, ízületi és csontsérülések, - fizikális vizsgálatok, RTG, CT, MR, konzervatív és műtéti kezelések, fizioterápia, - segítőkéz, egykezes életmód 14. B. Sorolja fel az ortézisek és protézisek fajtáit, jellemző és elvárt tulajdonságait! Foglalja össze a felkar protézisek típusait, funkciójukat, az ergoterapeuta feladatát a használatuk elsajátításának folyamatában! - testközeli és testtávoli segédeszközök - protézisek meghatározása, főbb csoportjai - ortézisek meghatározása, főbb csoportjai - felkarprotézisek (kozmetikai, funkcionális) - testen elhelyezett, és testbe épített eszközök, funkció megtartás, korrigálás, pótlás - kozmetikus, bio- és robot karok - egykezes életmód, protézis használat

47 15. A. Ismertesse a neurológiai betegségek mozgásszervi vonatkozásait a petyhüdt bénulás és az akarattól független mozgásokat okozó kórképek esetében! Foglalja össze ezen kórképek kialakulásának lehetséges okait, tüneteit, a kezelés, a rehabilitáció, és az ergoterápia lehetőségeit! - petyhüdt bénulást okozó kórképek (izomsorvadások, perifériás idegsérülések) - gerincvelő gyulladásai (pl. járványos gyermekbénulás) - a gerincvelő sérülései - a terápia és a rehabilitáció főbb szempontjai - izomsorvadás, perifériás idegsérülés, gerincvelő gyulladás, Parkinson kór, járványos agyvelő-, agyhártyagyulladás, SM, CP - bénulás, tremor, epilepszia, mozgás összerendezetlen, spazmus, plégia - komplex rehabilitációs program, ADL tevékenységet újratanítása 15. B. Rendszerezze az ergoterápia során alkalmazott terápiás eljárások típusait, eszközparkját és az indikációjukat! Ismertesse a csoportmunka jelentőségét, a konfliktus kezelés módszereit! - önellátás tanulás - produktivitás, tanulás és a munka - szabadidős tevékenységek - a csoport - a csoport szervezése, vezetése, a team munka - a csoport szerkezete, összetétele - a csoport dinamikája - a csoportkialakítás menete - a konfliktus, konfliktusok forrásai, típusa, reakciók, a konfliktus megoldása - önellátás tanítás, kognitív tréningek, szabadidő és sport, egészséges életmód programok - gyakorló eszközök, tevékenységet segítő eszközök, szabadidős eszközök - csoport dinamika, csoport kohézió, konfliktusok

48 16. A. Határozza meg, mit értünk autoimmun betegség alatt! Foglalja össze a sclerosis multiplex és a polyneuritis tüneteit, terápiáját, a betegség lefolyását, a rehabilitáció és az ergoterápia lehetőségét! - ismeretlen eredetű bénulásos folyamatok - sclerosis multiplex kóroktana, tünetei, terápia, rehabilitáció - polyneuritis kóroktana, tünetei, terápia, rehabilitáció - myelinhüvely szétesése, gyulladás, fizikai-, mentális-, pszichikai tünetek - rohamok, funkció megtartás és fejlesztés, fizioterápia - segédeszköz ellátás, akadálymentesítés - önellátó képesség fenntartása, fejlesztése 16. B. Rendszerezze a napi élettevékenységek újratanulásának főbb szempontjait, tartalmukat! Tegyen javaslatot - a járásképtelen - sclerosis multiplexes beteg otthoni életmódjának kialakítására, az önellátási funkciók segítésére! - ADL funkciók meghatározása - egyéni képességek felmérése - az egyéni érdeklődés, motiváció felmérése - a megfelelő eszközök és módszerek kiválasztása - problémaelemzés, életkori sajátosságok, segítő megoldások, környezet átalakítás - tevékenységadaptáció, környezettanulmány, segédeszköz ellátás - akadálymentesítés specialitásai, szabadidő

49 17. A. Ismertesse a mozgásszervi rehabilitációs tevékenységet befolyásoló, társuló betegségeket, a pszichés veszélyeztetettség okait, tüneteit, terápiáját, a rehabilitáció és az ergoterápia lehetőségeit! - a mozgásszervi rehabilitációs tevékenységet módosító társuló betegségek (epilepszia, diabetes mellitus, vese megbetegedések, asthma, hypertonia, szembetegségek, nagyothallás, beszédzavar) - pszichés veszélyezettség (depresszió, apátia, hangulatingadozások) - epilepszia, diabetes mellitus, asthma, hypertonia, szembetegségek, nagyothallás, - beszédzavar - komplex kezelés, fokozott obszerváció, betegoktatás - életmód tanácsadás 17. B. Elemezze az ergoterápiás foglalkozások (egyéni, csoportos) sajátosságait, összetételüket, a motiváció lehetőségeit! - egyéni foglalkozások indikációja, típusai, helye az ergoterápia folyamatában - csoportos foglalkozások indikációja, típusai, helye az ergoterápia folyamatában - motivációs technikák, módszerek - felkészülés a foglalkozások vezetésére (cél, módszer, eszköz meghatározás) - tevékenyég kiválasztása (ADL- területek függvényében) - sérülés specifikus, életkori sajátosságok

50 18. A. Határozza meg a tartós akadályozottsághoz vezető kórképek fogalmát! Ismertesse a szív és érrendszeri betegségek okait, tüneteit, terápiáját, és az ergoterápia lehetőségeit! - fogalom meghatározás FNO alapján - szív és érrendszeri betegségek nemzetközi osztályozása - vezető okok, tünetek - tartós akadályozottság következményei (egyénre, családra, társadalomra) - rehabilitációs célkitűzések - átmeneti, végleges, teljes, részleges - a szív és érrendszer funkcionális anatómiája - szív és érrendszer betegségei, vérképző rendszer betegségei - életmódváltás, fizioterápia, lelki gondozás, munka 18. B. Csoportosítsa a dokumentációkészítés formáit, típusait, főbb jellegzetességeit! Sorolja fel a jelentés és a beszámoló készítés elemeit, tartalmi jellemzőit! - az egészségügyi dokumentáció törvényi szabályozása - a betegellátással kapcsolatos dokumentációk - papíralapú dokumentációk (tárolása, archiválása) - elektronikus dokumentáció (egészségügyi informatikai rendszerek) - jelentés és beszámoló formai és tartalmi elemei - papír alapú és elektronikus dokumentáció, Minimum Rendelet - folyamatosság, ergoterápiás terv - adatok gyűjtése, elemzése, gondolatok strukturálása, eredmények értékelése

51 19. A. Ismertesse az endokrin rendszer és az emésztőrendszer betegségeinek tartós akadályozottságot okozó tüneteit, terápiáját, a rehabilitáció és az ergoterápia lehetőségeit! - tartós akadályozottságot okozó megbetegedések főbb jellemzői - a diabetes mellitusban szenvedő beteg gondozása, rehabilitáció - sztóma zsákot viselő beteg FNO szerinti állapot/probléma leírása, a rehabilitáció főbb elemei - az endokrin rendszer betegségeinek okai, jellemzői, terápiája, rehabilitációja - diabétesz mellitus, polioneuropátiák, és következményeik - edukáció, gondozás, lelki gondozás - a foglalkozási rehabilitáció jelentősége 19. B. Foglalja össze az akadálymentesítési politika törvényi hátterét, főbb jellemzőit, területeit! Határozza meg mit jelent az akadálymentesítés az egészségügyi ellátásban! - az akadálymentesítés fogalmának meghatározása - akadálymentesítési politika törvényi szabályozása (1997. évi LXXVIII. törvény az épített környezet alakításáról és védelméről, a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről (OTÉK), az évi XXVI. törvény a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról) - az akadálymentesítés területei - az akadálymentesítés törvényi háttere - hozzáférhető környezet, megközelíthetőség, elérhetőség, kezelhetőség, felismerhetőség, biztonság - infokommunikációs akadálymentesítés elemei, sajátosságai - az egészségügyi ellátó rendszer hozzáférhetőségének, elérhetőségének, megközelíthetőségének rendszere, lehetőségek

52 20. A. Fejtse ki az időskor jellemzőit, a szervrendszerek, a homeosztázis változásait, a tartós akadályozottságot okozó kórképek tüneteit, a terápiáját, a rehabilitáció és az ergoterápia lehetőségeit! - az öregedés élettana és folyamata - az időskor jellegzetességei, a szervrendszerek, a homeosztázis változásai - veszélyeztető tényezők - időskori balesetek - a gondozás, a rehabilitáció főbb elemei - testi, lelki problémák, mobilizációs problémák, elmagányosodás - az időskorú személyek ellátásának rendszere, tanácsadás - szabadidős tevékenységek, önkiszolgálás, öntevékenység - az ergoterapeuta szerepe az idős ellátásban 20. B. Határozza meg a morális akadálymentesítés fogalmát! Tekintse át az időskorú személyek infokommunikációs akadálymentesítésének lehetséges formáit, eszközeit! - a morális akadálymentesítés társadalmi vonatkozásai - morális akadálymentesítés lehetőségei, eszköztára - infokommunikációs akadálymentesítés fogalma, területei, eszköztára - infokommunikációs akadálymentesítés az időskorban - tudatformálás, meggyőzés, példamutatás, nevelés - teljes körű akadálymentesítés - mobilitást segítő eszközök, védelmi feladatok - a szabadidős tevékenységek adaptálása

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 55 726 01 Ergoterapeuta Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő: 15 perc, válaszadási idő 15 perc) A vizsgafeladat értékelési súlyaránya:

Részletesebben

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33 A vizsgafeladat megnevezése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján

Részletesebben

2337-06 Rehabilitációs tevékenység terápia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2337-06 Rehabilitációs tevékenység terápia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat A rehabilitációs team-megbeszélésen tájékoztatja a szakmai csoportot kliense állapotfelmérő tesztjének (Barthel-index, FIM) tartalmáról és eredményéről. A tájékoztatás során térjen ki a következő

Részletesebben

Péley Iván dr. Idegsebészeti és Neurológiai Klinika

Péley Iván dr. Idegsebészeti és Neurológiai Klinika Neurológiai kórképek rehabilitációja - neurorehabilitáció Péley Iván dr. Idegsebészeti és Neurológiai Klinika WHO meghatározások (1980-2013) Károsodás impairment: a szervezet biológiai működés zavara (pl.:

Részletesebben

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/38

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/38 A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján történik. A vizsgázó a vizsga szóbeli

Részletesebben

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33 A vizsgafeladat megnevezése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján

Részletesebben

A tételekhez segédeszközként a vizsgázó szabadidős vagy rekreációs program jegyzőkönyve használható.

A tételekhez segédeszközként a vizsgázó szabadidős vagy rekreációs program jegyzőkönyve használható. A vizsgafeladat ismertetése: Az előzetesen megvalósított szabadidős vagy rekreációs program ismertetése egy központilag összeállított szóbeli tételsor alapján. A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit

Részletesebben

A tételekhez használható segédeszközt a vizsgaszervező biztosítja.

A tételekhez használható segédeszközt a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján történik. A vizsgázó a

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA 34 762 01 Szociális gondozó és ápoló Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat megnevezése: A bentlakásos szociális intézményben ellátott napi ápolási-gondozási feladatok

Részletesebben

A tételekhez segédeszközök nem használhatók.

A tételekhez segédeszközök nem használhatók. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex tételsor alapján történik. A szóbeli, központilag összeállított

Részletesebben

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak.

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak. A vizsgafeladat ismertetése: A szenvedélybetegek, vagy pszichiátriai betegek bentlakásos szociális intézményében ellátott napi ápolási-gondozási feladatok értelmezése, indoklása központi tételsor alapján

Részletesebben

GYÓGYPEDAGÓGIAI SEGÍTŐ MUNKATÁRS OKJ

GYÓGYPEDAGÓGIAI SEGÍTŐ MUNKATÁRS OKJ GYÓGYPEDAGÓGIAI SEGÍTŐ MUNKATÁRS OKJ 54-140-01 1. A szakképesítés munkaterületének rövid leírása: A Gyógypedagógiai segítő munkatárs részt vesz a közvetlen gyógypedagógiai munka előkészítésében. Közreműködik

Részletesebben

Neurológiai kórképek rehabilitációja - stroke rehabilitáció. Péley Iván dr. Idegsebészeti Klinika Súlyos Agysérültek Rehabilitációs Osztálya

Neurológiai kórképek rehabilitációja - stroke rehabilitáció. Péley Iván dr. Idegsebészeti Klinika Súlyos Agysérültek Rehabilitációs Osztálya Neurológiai kórképek rehabilitációja - stroke rehabilitáció Péley Iván dr. Idegsebészeti Klinika Súlyos Agysérültek Rehabilitációs Osztálya Habilitáció - rehabilitáció Habit have haben = képes, bír, birtokol

Részletesebben

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Dr Élő György Miért szükséges ismeretek ezek? Tudni kell a funkció károsodás okát, ismerni a beteg általános állapotát, hogy testi, szellemi és lelki állapotának

Részletesebben

A mozgásszervi fogyatékosok

A mozgásszervi fogyatékosok Okok, következmények, rehabilitáció A mozgásszervi fogyatékosok A mozgásszerv: tartó és mozgatóapparátus A fogalom definíciója, gyakorlati szempontok alapján: Mozgásfogyatékos az a személy, akinél aktív

Részletesebben

Gyógypedagógiai alapismeretek témakörei

Gyógypedagógiai alapismeretek témakörei Gyógypedagógiai alapismeretek témakörei 1. A gyógypedagógia fogalma, értelmezése (tárgya, célja, feladatai, integráció, szegregáció) 2. A fogyatékosság fogalma, kritériumai és területei (normalitás, okok,

Részletesebben

A gyermekápolónő szerepe a rehabilitációra szoruló gyerekek ellátásában

A gyermekápolónő szerepe a rehabilitációra szoruló gyerekek ellátásában B-A-Z Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Gyermekrehabilitációs Osztály A gyermekápolónő szerepe a rehabilitációra szoruló gyerekek ellátásában Készítette: Magyarné Szabó Tímea 2013. Előadásom fő témája

Részletesebben

2011.03.28. Mit tehet a gyógytornász? Súlyos mozgásfogyatékosság. Enyhe fokú mozgásfogyatékosság. Pozícionálás. Passzív mozgatás

2011.03.28. Mit tehet a gyógytornász? Súlyos mozgásfogyatékosság. Enyhe fokú mozgásfogyatékosság. Pozícionálás. Passzív mozgatás Gyógytorna és ergoterápia jelentősége a fogyatékossággal élők mindennapjaiban Hőgye Zsófia Gyógytornász ergoterapeuta DEOEC-ORFMT Mit tehet a gyógytornász? Segít a szövődmények kialakulásának megelőzésében

Részletesebben

ESETTANULMÁNY. a REP alapú rehabilitációs ellátás kódolási szabályainak bemutatására

ESETTANULMÁNY. a REP alapú rehabilitációs ellátás kódolási szabályainak bemutatására ESETTANULMÁNY a REP alapú rehabilitációs ellátás kódolási szabályainak bemutatására Példa eset orvos-szakmai jellemzői: 58 éves friss stroke beteg, akit az akut ellátását végző kórházában a stroke akut

Részletesebben

Gyakorló ápoló képzés 2012.06.05. György Annamária ETI-2011. Egészség (WHO): www.lemtrener.hu 1

Gyakorló ápoló képzés 2012.06.05. György Annamária ETI-2011. Egészség (WHO): www.lemtrener.hu 1 György Annamária ETI-2011. 1 Egészség (WHO): 2 www.lemtrener.hu 1 Betegség: 3 Rehabilitáció, habilitáció Megváltozott egészségi állapotú egyén testi, lelki, és szociális körülményeinek minimalizálása Participáció!

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA 55 762 03 Mentálhigiénés asszisztens Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat megnevezése: A mentálhigiéné, az egészségmegőrzés és a rehabilitáció módszerei A vizsgafeladat

Részletesebben

M1854 FELADATOK. 4 A gerontológia fogalmának értelmezése B 5 A magyar társadalom demográfia jellemzői B

M1854 FELADATOK. 4 A gerontológia fogalmának értelmezése B 5 A magyar társadalom demográfia jellemzői B M1854 FELADATOK Értelmezi az idősek társadalmi helyzetét, szociális 4 problémáit, a modern életforma hatásait életmódjukra Megtervezi a gondozási folyamatot, közreműködik az ápolási, rehabilitációs és

Részletesebben

A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban. Dr. Magyar Erzsébet

A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban. Dr. Magyar Erzsébet A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban Dr. Magyar Erzsébet A pszichiátriai rehabilitáció célja a rokkant, fogyatékos személy számára a legszélesebb körű lehetőség biztosítása

Részletesebben

A pszichiátriai rehabilitáció célja. A pszichiátriai rehabilitáció alapelvei. A rehabilitáció folyamata. A diagnózis felállítása

A pszichiátriai rehabilitáció célja. A pszichiátriai rehabilitáció alapelvei. A rehabilitáció folyamata. A diagnózis felállítása A pszichodiagnosztika és terápia elvei a pszichiátriai rehabilitációban Dr. Magyar Erzsébet A pszichiátriai rehabilitáció célja a rokkant, fogyatékos személy számára a legszélesebb körű lehetőség biztosítása

Részletesebben

Rehabilitációs tevékenység terapeuta szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei. I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatai

Rehabilitációs tevékenység terapeuta szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei. I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatai Rehabilitációs tevékenység terapeuta szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatai 1. Szakképesítés azonosító száma: 54 5008 01 2. Szakképesítés

Részletesebben

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak.

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak. A vizsgafeladat ismertetése: A pszichiátriai betegek bentlakásos szociális intézményben ellátott napi ápolási-gondozási feladatok értelmezése, indoklása központi tételsor alapján A feladatsor 1-20-ig számozott

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA 34 762 01 Szociális gondozó és ápoló Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat megnevezése: A bentlakásos szociális intézményben ellátott napi ápolási-gondozási feladatok

Részletesebben

Gyermekek rehabilitációjának lehetőségei napjainkban. Dr. Lővei Csilla

Gyermekek rehabilitációjának lehetőségei napjainkban. Dr. Lővei Csilla Gyermekek rehabilitációjának lehetőségei napjainkban Dr. Lővei Csilla 2015. 10. 29. Rehabilitációt igénylő gyermekkori kórállapotok: Neurológiai kórképek (myelodysplasia, CP, neuromuscularis bet., neurotraumat.)

Részletesebben

FOGYATÉKOSSÁG-E A BESZÉDFOGYATÉKOSSÁG?

FOGYATÉKOSSÁG-E A BESZÉDFOGYATÉKOSSÁG? KRASZNÁRNÉ ERDŐS FELICIA FOGYATÉKOSSÁG-E A BESZÉDFOGYATÉKOSSÁG? MFFLT KONFERENCIÁJA 2009. BUDAPEST Milyen választ adnak a kérdésre Az érintettek és családjuk A segítő szakemberek (rehabilitáció, gyógypedagógia,

Részletesebben

Tantárgy összefoglaló

Tantárgy összefoglaló Tantárgy összefoglaló Tantárgy megnevezése Tantárgy képzési céljai A képzés célok részletesebb kifejtése: Fogyatékosságtani ismeretek A tantárgy sikeres elsajátításával a résztvevő ismerje meg a fogyatékosok

Részletesebben

33 8933 02 Szociális gondozó és ápoló 4014-4/2008-015PEFŐ

33 8933 02 Szociális gondozó és ápoló 4014-4/2008-015PEFŐ 1. a) Melyek az érzékelés, az észlelés, az emberi figyelem és az emlékezet alapjai? Hogyan befolyásolja az életkor előre haladása szerepüket a megismerő folyamatokban? b) Mit jelent a szociális gondozás

Részletesebben

Mentálhigiénés asszisztens / PEFŐ

Mentálhigiénés asszisztens / PEFŐ 1. a) Fogalmazza meg a szociális munka főbb dilemmáit, és saját munkaköréből támassza alá egy-egy példával! b) Határozza meg a neurózis és a pszichózis fogalmát! Soroljon fel jellemző tüneteket, tünetegyüteseket!

Részletesebben

Pedagógia - gyógypedagógia

Pedagógia - gyógypedagógia 2 Pedagógia - gyógypedagógia 1. A pedagógia tudománya. A nevelés fogalma és alapvető jegyei 2. A nevelés szükségessége: a személyiség fejlődését befolyásoló tényezők (öröklés, környezet, nevelés) 3. Érték,

Részletesebben

Jogszabály szöveg. MHK adatbázis. 11/2000. (III. 31.) EüM rendelet 2000. április 5. - Lekérdezés ideje: 2004. szeptember 16.

Jogszabály szöveg. MHK adatbázis. 11/2000. (III. 31.) EüM rendelet 2000. április 5. - Lekérdezés ideje: 2004. szeptember 16. MHK adatbázis Jogszabály szöveg 11/2000. (III. 31.) EüM rendelet 2000. április 5. - Lekérdezés ideje: 2004. szeptember 16. (C)1992-2001. Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft. 11/2000. (III. 31.) EüM rendelet

Részletesebben

Az oszteoporosis nem gyógyszeres terápiája. Dr. Brigovácz Éva SMKMOK 2015.01.21.

Az oszteoporosis nem gyógyszeres terápiája. Dr. Brigovácz Éva SMKMOK 2015.01.21. Az oszteoporosis nem gyógyszeres terápiája Dr. Brigovácz Éva SMKMOK 2015.01.21. Az orvoslás s a bizonytalanságok tudománya és s a valósz színűségek művészete. szete. William Osler Tények/ adatok Gyógyszeres

Részletesebben

Cipőkészítő és javító (ortopédiai cipész) Fülilleszték-készítő Fülilleszték-készítő (52) 15.G. Ortopédiai műszerészet

Cipőkészítő és javító (ortopédiai cipész) Fülilleszték-készítő Fülilleszték-készítő (52) 15.G. Ortopédiai műszerészet 15. REHABILITÁCIÓS ÉS ÉLETVEZETÉST TÁMOGATÓ SZAKMACSOPORT 15.A. Addiktológia 15.F. Ortopédiai cipőkészítés 15.1. Addiktológiai konzultáns 15.17. Ortopédiai cipész 15.28. Pszichiátriai és mentálhigiénés

Részletesebben

1. számú táblázat Gyógymasszőr NAPPALI óraterv. A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak heti óraszáma évfolyamonként

1. számú táblázat Gyógymasszőr NAPPALI óraterv. A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak heti óraszáma évfolyamonként 1. számú táblázat 54 726 04 Gyógymasszőr NAPPALI óraterv A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak heti óraszáma évfolyamonként A fő szakképesítésre vonatkozóan: 11499-12 Foglalkoztatás II. 54

Részletesebben

A 110. sorszámú Gyógypedagógiai segítő munkatárs megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 110. sorszámú Gyógypedagógiai segítő munkatárs megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 110. sorszámú Gyógypedagógiai segítő munkatárs megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 140 01

Részletesebben

A tételekhez segédeszközök nem használhatók.

A tételekhez segédeszközök nem használhatók. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelménymodulok témaköreinek mindegyikét tartalmazzák.

Részletesebben

A Dévény módszer, mint a korai fejlesztésben alkalmazható eljárás. Vámosi Istvánné DSGM-szakgyógytornász 2011.

A Dévény módszer, mint a korai fejlesztésben alkalmazható eljárás. Vámosi Istvánné DSGM-szakgyógytornász 2011. A Dévény módszer, mint a korai fejlesztésben alkalmazható eljárás Vámosi Istvánné DSGM-szakgyógytornász 2011. Fogalom A koragyermekkori intervenció a 0-5 (6) éves korú eltérő fejlődésű gyermekek tervszerűen

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján történik. A vizsgázó a

Részletesebben

Általános rehabilitációs ismeretek

Általános rehabilitációs ismeretek Tantárgy összefoglaló Tantárgy megnevezése Tantárgy képzési céljai A képzés célok részletesebb kifejtése: Általános rehabilitációs ismeretek A tanuló elsajátítsa a rehabilitáció modern szemléletét, ismerje

Részletesebben

Gyógypedagógiai asszisztens Gyógypedagógiai asszisztens

Gyógypedagógiai asszisztens Gyógypedagógiai asszisztens A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

9. MOZGÁSTERÁPIA ÉS FIZIOTERÁPIA SZAKMACSOPORT

9. MOZGÁSTERÁPIA ÉS FIZIOTERÁPIA SZAKMACSOPORT 9. MOZGÁSTERÁPIA ÉS FIZIOTERÁPIA SZAKMACSOPORT 9.A. Fizioterápia 9.. Fizikoterápiás asszisztens 9.3. Fizioterápiás asszisztens 9.4. Fizioterápiás asszisztens () 9.. Fizioterápiás szakasszisztens (4) 9.1.

Részletesebben

A tételekhez segédeszköz nem használható.

A tételekhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsga kérdései a Fürdőüzemi munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelem és a Szuggesztív kommunikáció követelménymodulok témakörét tartalmazzák.

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA 53 810 02 Mozgássérültet segítő kutya kiképzője Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Segítő kutyák alkalmazásához szükséges rehabilitációs

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Geriátriai szakápoló szakképesítés. 2361-06 Geriátriai szakápolás modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Geriátriai szakápoló szakképesítés. 2361-06 Geriátriai szakápolás modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA 54 762 01 Rehabilitációs nevelő, segítő Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat megnevezése: A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi ellátások feltételei és a szociális

Részletesebben

mint a cerebralis paresis komplex megközelítésének és ellátásának területe

mint a cerebralis paresis komplex megközelítésének és ellátásának területe A koragyermekkori intervenció, mint a cerebralis paresis komplex megközelítésének és ellátásának területe Szűcs Sándor gyógytornász A korai fejlesztés és intervenció Születéstől kezdve jogosultak rá azok,

Részletesebben

Hasznos információk a fogyatékosságról. Összeállította: Kovács Tímea

Hasznos információk a fogyatékosságról. Összeállította: Kovács Tímea Hasznos információk a fogyatékosságról Összeállította: Kovács Tímea Mi a fogyatékosság? A fogyatékosság nem betegség, hanem egy tartós vagy véglegesült állapot. A fogyatékos ember, aki tartósan vagy véglegesen

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Rehabilitációs tevékenység terapeuta szakképesítés Rehabilitációs tevékenység terápia modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Rehabilitációs tevékenység terapeuta szakképesítés Rehabilitációs tevékenység terápia modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: Piackutatás, üzleti terv, vállalkozási formák, alapításmegszüntetés, finanszírozás, pénzkezelés. Pályázatírás, humánerőforrás-gazdálkodás, szerződések, jogvédelmi szabályok.

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszőr, Sportmasszőr szakképesítés Masszázs alapozás modul. 1. vizsgafeladat október 9.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszőr, Sportmasszőr szakképesítés Masszázs alapozás modul. 1. vizsgafeladat október 9. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

időpont helyszín időtartam tananyagegység neve Regisztráció SZÜNET 2. A kommunikációs képesség felmérésének alapjai

időpont helyszín időtartam tananyagegység neve Regisztráció SZÜNET 2. A kommunikációs képesség felmérésének alapjai ÓRAREND Továbbképzés címe: AAK augmentatív és alternatív kommunikáció diagnoszta képzés Alapítási engedély száma: 12/13/2019 Továbbképzési csoport azonosítószáma: 7190121/1 1. A komplex kommunikációs igény

Részletesebben

Levelező tagozatos GYÓGYPEDAGÓGIA mesterképzési szak gyógypedagógiai terápia szakirány óra- és vizsgaterve

Levelező tagozatos GYÓGYPEDAGÓGIA mesterképzési szak gyógypedagógiai terápia szakirány óra- és vizsgaterve Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Ikt. szám: 547/T-71/2010/6 Levelező tagozatos GYÓGYPEDAGÓGIA mesterképzési szak gyógypedagógiai terápia szakirány óra- és vizsgaterve Elfogadta

Részletesebben

Szociális Klaszter Budapest Kárándi Erzsébet

Szociális Klaszter Budapest Kárándi Erzsébet Szociális Klaszter Budapest 2017.06.16. Kárándi Erzsébet INDA produktumok I. Akkreditált képzés szociális szakemberek számára: Interprofesszionális szemléletű demens ellátás T-08-019/2015 40 kredit Konferenciák

Részletesebben

Gyógypedagógiai alapismeretek. Mede Perla

Gyógypedagógiai alapismeretek. Mede Perla Gyógypedagógiai alapismeretek Mede Perla A téma aktualitása társadalmi szinten és a többségi oktatásban Az előadással kapcsolatos hallgatói elvárások A témával kapcsolatos előismeretek A témával kapcsolatos

Részletesebben

BABES BOLYAI TUDOMÁNYEGEYETEM PSZICHOLÓGIA ÉS NEVELÉSTUDOMÁNYOK KAR GYÓGYPEDAGÓGIA SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 JÚLIUS

BABES BOLYAI TUDOMÁNYEGEYETEM PSZICHOLÓGIA ÉS NEVELÉSTUDOMÁNYOK KAR GYÓGYPEDAGÓGIA SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 JÚLIUS BABES BOLYAI TUDOMÁNYEGEYETEM PSZICHOLÓGIA ÉS NEVELÉSTUDOMÁNYOK KAR GYÓGYPEDAGÓGIA SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 JÚLIUS KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK 1. A gyógypedagógia alapfogalmai, elméletei, kapcsolata más tudományokkal

Részletesebben

Egészségügyi rehabilitációs menedzser szakirányú továbbképzési szak

Egészségügyi rehabilitációs menedzser szakirányú továbbképzési szak Egészségügyi rehabilitációs menedzser szakirányú továbbképzési szak Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar 2007. 1. KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK A kérelmező felsőoktatási intézmény neve, címe: Debreceni

Részletesebben

PEDAGÓGIAI- ÉS CSALÁDSEGÍTŐ MUNKATÁRS OKJ

PEDAGÓGIAI- ÉS CSALÁDSEGÍTŐ MUNKATÁRS OKJ PEDAGÓGIAI- ÉS CSALÁDSEGÍTŐ MUNKATÁRS OKJ 54-140-02 1. A szakképesítés munkaterületének rövid leírása: A pedagógiai és családsegítő munkatárs köznevelési intézményekben foglalkoztatott szakember, aki felsőfokú

Részletesebben

SZAKÉRTŐI BIZOTTSÁGI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM. ... település,... irányító sz. (Előző név, ha van:. ) Születési hely:..., év: hó:. nap:.. Anyja neve:.

SZAKÉRTŐI BIZOTTSÁGI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM. ... település,... irányító sz. (Előző név, ha van:. ) Születési hely:..., év: hó:. nap:.. Anyja neve:. A kérelmező intézmény neve: A kérelmező intézmény címe:.... település,... irányító sz.... utca, hsz., Tel.: Fax.:.. E-mail cím:. Tisztelt Bizottság! Kérem, hogy a nevű igénybe vevő (Előző név, ha van:.

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszőr szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. augusztus 08.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszőr szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. augusztus 08. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Aphasia Centrum. Kommunikációs zavarok komplex logopédiai ellátása. Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Dr. Szabó Edina

Aphasia Centrum. Kommunikációs zavarok komplex logopédiai ellátása. Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Dr. Szabó Edina Aphasia Centrum Kommunikációs zavarok komplex logopédiai ellátása Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Dr. Szabó Edina Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Magyarországi Társasága XXVII. Vándorgyűlése

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2013/2014-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2013/2014-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2013/2014-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák V Védőnő szakos hallgatóknak, GY Gyógytornász szakos hallgatóknak,

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2012/2013-as tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2012/2013-as tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Fizioterápiás Tanszék által a 2012/2013-as tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák V Védőnő szakos hallgatóknak, GY Gyógytornász szakos hallgatóknak,

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 0 /0. tanévre Csecsemő és gyermekápoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 3 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

A pszichomotoros fejlődés zavarainak felismerése és ellátása

A pszichomotoros fejlődés zavarainak felismerése és ellátása A pszichomotoros fejlődés zavarainak felismerése és ellátása Dr. Gallai Mária gyermekpszichiáter Fejlődési zavar Fejlődési zavar gyanúja: megkésett eltérő disszociált fejlődés Fejlődési részterületek:

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Gyógymasszőr, Sportmasszőr szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Gyógymasszőr, Sportmasszőr szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak.

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak. A vizsgafeladat ismertetése: A bentlakásos szociális intézményben ellátott napi ápolásigondozási feladatok értelmezése, indoklása központi szóbeli tételsor alapján. A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit

Részletesebben

A 148. sorszámú Gyógypedagógiai segítő munkatárs megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 148. sorszámú Gyógypedagógiai segítő munkatárs megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 148. sorszámú Gyógypedagógiai segítő munkatárs megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 140 01

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsga kérdései a Fürdőüzemi ügyfélkapcsolati tevékenység, a Fürdőüzemi munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelem és a Szuggesztív kommunikáció

Részletesebben

Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó. 55 761 01 0000 00 00 Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó

Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó. 55 761 01 0000 00 00 Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Tagozatkód: 05. Szakiskola 3 éves szakképzés

Tagozatkód: 05. Szakiskola 3 éves szakképzés SZOCIÁLIS GONDOZÓ ÉS ÁPOLÓ Tagozatkód: 05 Szakiskola 3 éves szakképzés A képzést azoknak a nyolcadikosoknak ajánljuk, akik szeretnek idős emberekkel vagy gyermekotthonban elhelyezett gyerekekkel foglalkozni,

Részletesebben

FOREVER GURULÓ. Kogon Mihály

FOREVER GURULÓ. Kogon Mihály FOREVER GURULÓ Kogon Mihály Tartalom 1. A projektről 2. Hogyan gondolkodunk a fogyatékosságról? 3. Kihívások 4. Válaszok GURULÓ műhelyhálózat - www.gurulo.hu Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 0 /0. tanévre Szociális gondozó és ápoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 6 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény BABEŞ BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM 1.2 Kar TESTNEVELÉS ÉS SPORT 1.3 Intézet ELMÉLETI TANTÁRGYAK ÉS KINETOTERÁPIA 1.4 Szakterület TESTNEVELÉS

Részletesebben

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak.

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak. A vizsgafeladat ismertetése: A szociális ellátások feltételei, a szociális szervezés feladatai és a szociális munka módszerei témakörből központilag összeállított szóbeli tételsor alapján. A feladatsor

Részletesebben

ÉLETMÓD-TANÁCSADÓ ÉS TERAPEUTA Szóbeli tételsor

ÉLETMÓD-TANÁCSADÓ ÉS TERAPEUTA Szóbeli tételsor ÉLETMÓD-TANÁCSADÓ ÉS TERAPEUTA Szóbeli tételsor I. Az életmód-tanácsadás általános kérdésköre 1. Ismertesse az életmód-tanácsadó és terapeuta működési területeit! 2. Ismertesse az életmód-tanácsadó és

Részletesebben

Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése

Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése Az elektív csípő- és térd-protézis műtéten résztvevő betegek tájékoztatásának vizsgálata Készítette: Fehér Mónika MSc ápoló hallgató Az elektív csípő- és térd-protézis

Részletesebben

I. Alapvető megfontolások. 1. A protokoll alkalmazási / érvényességi területe Mozgásszervi betegségekkel, azok rehabilitációjával foglalkozók

I. Alapvető megfontolások. 1. A protokoll alkalmazási / érvényességi területe Mozgásszervi betegségekkel, azok rehabilitációjával foglalkozók Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Rheumatoid arthritis fizioterápiás kezelése Készítette: Az Ápolási Szakmai Kollégium és a Magyar Gyógytornászok Társasága I. Alapvető megfontolások 1. A

Részletesebben

Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében

Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében Hirsch Anikó, Galgóczy Katalin MRE Bethesda Gyermekkórház, Pszichoszomatikus Részleg Mert az a legnagyobb hiba a betegségek kezelésénél,

Részletesebben

Alkohollal kapcsolatos zavarok. Az alkoholbetegség. Általános jellegzetességek

Alkohollal kapcsolatos zavarok. Az alkoholbetegség. Általános jellegzetességek Alkohollal kapcsolatos zavarok Az alkoholbetegség Az alkoholisták mértéktelen ivók, alkoholfüggőségük olyan szintet ér el, hogy észrevehető mentális zavarokat okoz, károsítja test-lelki egészségüket, interperszonális

Részletesebben

Egyéni projektek a felnőttkori gyógypedagógiai fejlesztésben. Mentálisan akadálymentes közlekedés

Egyéni projektek a felnőttkori gyógypedagógiai fejlesztésben. Mentálisan akadálymentes közlekedés Egyéni projektek a felnőttkori gyógypedagógiai fejlesztésben Mentálisan akadálymentes közlekedés A gyógypedagógiai vizsgálatok, megfigyelések célja Az ügyfél megismerése (meglévő képességek, készségek;

Részletesebben

A 19. sorszámú Ergoterapeuta megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2.

A 19. sorszámú Ergoterapeuta megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. A 19. sorszámú Ergoterapeuta megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. 1 A szakképesítés azonosító száma: 54 726 03 1.2. 2 A szakképesítés

Részletesebben

- EMMI Rákospalotai Javítóintézet és Speciális Gyermekotthon (1151 Budapest, Pozsony utca 36.) - Újpesti EGYMI (1041 Budapest, Venetianer u. 26.

- EMMI Rákospalotai Javítóintézet és Speciális Gyermekotthon (1151 Budapest, Pozsony utca 36.) - Újpesti EGYMI (1041 Budapest, Venetianer u. 26. 1 Képzési tájékoztató A képzés megnevezése: Gyógypedagógiai segítő munkatárs A képzés OKJ azonosító száma: 54 140 01 A képzés engedéllyel rendelkező képző intézmények nyilvántartásában nyilvántartásba

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyére kardiológiai és angiológiai szakasszisztens tanulók érkeznek. Az a feladatuk, hogy az arteriosclerosis témáját dolgozzák fel megadott szempontok szerint. Segítséget kérnek Öntől.

Részletesebben

Elérhető pedagógiai szolgáltatások a Szolnok városi Óvodákban Bemutatkozik az EGYSÉGES PEDAGÓGIAI

Elérhető pedagógiai szolgáltatások a Szolnok városi Óvodákban Bemutatkozik az EGYSÉGES PEDAGÓGIAI Elérhető pedagógiai szolgáltatások a Szolnok városi Óvodákban Bemutatkozik az EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT Kovácsné Bögödi Beáta 2011. 02.28. EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT Szolnok Városi Óvodák

Részletesebben

Természetgyógyászati Klinikum

Természetgyógyászati Klinikum Természetgyógyászati Klinikum A Pszichiátria és a természetgyógyászat kapcsolata Fekete Szabolcs - 2016 pszichiátria A gondolkodás, az érzelmi élet és a viselkedés zavaraival foglalkozó szakterület A terápiák

Részletesebben

Inkluzív iskola _2. Separáció- integráció- inklúzió

Inkluzív iskola _2. Separáció- integráció- inklúzió Inkluzív iskola _2 Separáció- integráció- inklúzió Speciális nevelési területek, speciális életvitel Speciális megközelítés Normalitás, abnormalitás fogalma, az átlagtól való eltérés okai, magyarázó elméletei

Részletesebben

Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat SÁRBOGÁRDI TAGINTÉZMÉNYE

Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat SÁRBOGÁRDI TAGINTÉZMÉNYE Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat SÁRBOGÁRDI TAGINTÉZMÉNYE Elérhetőségeink: 7000 Sárbogárd, József A. u. 10. E-mail: sarbogard@fejermepsz.hu Telefon, fax: +3625 462 015 2018.02.23. Szakembereink

Részletesebben

Égéssérült gyermekek rehabilitációja

Égéssérült gyermekek rehabilitációja Égéssérült gyermekek rehabilitációja dr.paraicz Éva MRE Bethesda Gyermekkórház Rehabilitációs Osztály Kávészünet, 2012.05.11. A rehabilitáció fogalma (WHO) Az a szervezett tevékenység, amelyet a társadalom

Részletesebben

Riskó Ágnes : Klinikai pszichológia a rehabilitációban 2016.

Riskó Ágnes : Klinikai pszichológia a rehabilitációban 2016. Riskó Ágnes : Klinikai pszichológia a rehabilitációban 2016. Régen, háború után. Utcán, betegen (a két világháború között és 2001-es fotó) Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet gyógyítás+gondozás+rehabilitáció+oktatás+kutatás

Részletesebben

A 19. sorszámú Ergoterapeuta megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 19. sorszámú Ergoterapeuta megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 19. sorszámú Ergoterapeuta megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés ráépülés azonosító száma: 54 726 03 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

Szociális gondozó és szervező / PEFŐ

Szociális gondozó és szervező / PEFŐ 1. a) Milyen tanulságok adódnak a szegénység és a szegénypolitika történeti értelmezéséből? Meg lehet-e szüntetni szegénypolitikával a szegénységet? b) Milyen szerepe van a kulturális foglalkoztatásnak

Részletesebben

Esélyegyenlőség: Kiemelt figyelmet igénylő gyermekek: SNI gyermekek

Esélyegyenlőség: Kiemelt figyelmet igénylő gyermekek: SNI gyermekek Esélyegyenlőség: Kiemelt figyelmet igénylő gyermekek: SNI gyermekek Nagy Gyöngyi Mária Óvodapedagógiai konferencia - 2013. 04. 12.- Hotel Benczúr 1 Köznevelés A köznevelés közszolgálat, amely a felnövekvő

Részletesebben

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön azt a feladatot kapta a munkahelyén, hogy készítsen kiselőadást a sejtek működésének anatómiájáról - élettanáról! Előadása legyen szakmailag alátámasztva, de a hallgatók számára érthető!

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszőr szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. július 11.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszőr szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. július 11. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Kurta Anna gyógytornász DEOEC ORFMT 2012.nov.7

Kurta Anna gyógytornász DEOEC ORFMT 2012.nov.7 Kurta Anna gyógytornász DEOEC ORFMT 2012.nov.7 1 Betegvizsgálat a rehabilitációban I. Beteg profil (?) - homogén, heterogén betegcsoportok - a kor eloszlás - milyen mértékig vizsgálhatóak? 2 Betegvizsgálat

Részletesebben