A helyreáll feladatrendszer

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A helyreáll feladatrendszer"

Átírás

1 A helyreáll llítási, újjáépítési feladatrendszer

2 Közbiztonsági referensek feladatai a helyreáll llítás s időszak szakában 234/2011. (XI. 10.) Korm. r. IX. fej. 77..(3).(3) 6/2012. (III. 12.) BM OKF utasítás s 4. mell.

3 Közbiztonsági referensek feladatai a helyreáll llítás id időszakában a) KözremK zreműködik a vis maior eljárásban * gondoskodik az önkormányzati nyzati ingatlanokat és közterületeket ért károk k felméréséről, l, * gondoskodik a vis maior eljárás s szabályai szerinti dokumentálásr sról és s a kérelem k benyújt jtásához szüks kséges iratok elkész szítéséről, * figyelemmel kíséri k az eljárás s cselekményeit, * biztosítja tja az ellenőrz rzés s körülmk lményeit, * gondoskodik a szüks kséges hiányp nypótlásról;

4 b) Részt R vesz a károk k felmérésében és s szakmailag előkész szíti a polgármester helyreáll llítással kapcsolatos döntd ntéseit: * gondoskodik a kárfelmk rfelmérési eljárás s körülmk lményeinek biztosításáról, * elkész szíti a kárfelmk rfelméréssel kapcsolatos nyilvántart ntartásokat és adatbázisokat, * elemzéseket és összesítéseket seket készk szít t a polgármester számára, * döntd ntés-előkészítő feladatokat lát l t el az önkormányzat nyzat hatásk skörébe tartozó helyreáll llítási kérdk rdésekben;

5 Közbiztonsági referensek feladatai a helyreáll llítás s időszak szakában c) Folyamatosan figyelemmel kíséri k a helyreáll llítási és újjáépítési munkálatok helyzetét, t, melyről rendszeresen tájékoztatja t a polgármestert: * kapcsolatot tart a helyreáll llítást végzv gző szervekkel és szervezetekkel, * adatokat igényel és s szolgáltat ltat részr szükre, * koordinálja az együttm ttműködő szervezetek tevékenys kenységét, * szüks kség g esetén n kezdeményezi, valamint előkész szíti a már m meghozott döntd ntések módosm dosítását, t, vagy újak meghozatalát; t;

6 Közbiztonsági referensek feladatai a helyreáll llítás s időszak szakában d) KözremK zreműködik a településre érkező segélysz lyszállítmányokkal és s adományokkal kapcsolatos feladatokban (már r a védekezv dekezéstől) l): * kapcsolatot tart a karitatív v szervezetekkel, * összegyűjti az igényeket és s nyilvántart ntartást készk szít, * javasolja az adományoz nyozásban részesr szesülők k körét, k * közremk zreműködik az adományoz nyozás s dokumentálásában, * segíts tséget nyújt a karitatív v szervezeteknek a tevékenys kenységük végzéséhez, * szüks kség g szerint megszervezi a humanitárius központot; k

7 Közbiztonsági referensek feladatai a helyreáll llítás s időszak szakában e) KözremK zreműködik a helyreáll llítási és újjáépítési tevékenys kenységek ellenőrz rzésében: * gondoskodik a jelentések rendszerének nek kialakításáról, l, * beszámoltatja a kivitelezőket, ket, * ellenőrzi a helyreáll llításra vonatkozó kiviteli tervek és s a megvalósítás összhangját, * figyelemmel kíséri k az ütemterv szerinti végrehajtv grehajtást, * jelentést és s beszámol molót t készk szít t a végrehajtv grehajtás s helyzetéről, l, * szüks kség g szerint kezdeményezi újabb döntd ntések meghozatalát. t.

8 A katasztrófav favédelem hármas h feladatrendszere Veszélyhelyzet kezelés Helyreállítás Megelőzés

9 A helyreáll llítás s jogi háttereh Alaptörv rvény XXI. cikk (2) A Polgári TörvT rvénykönyvről l szóló évi IV. törvt rvény 339. (1) értelmében: aki másnak m jogellenesen kárt k okoz, köteles k azt megtéríteni. teni. Kat. tv. 78. (3) Egy természeti katasztrófát t követk vetően, en, ahol az károkozó se nem jogi, se nem természetes személy, hogyan és s milyen keretek között k történik a rehabilitáci ció?

10 A helyreáll llítás s jogi háttereh A polgári jogi kártk rtérítési felelőss sség g alapvető feltételei: telei: - jogellenesség, g, - felróhat hatóság, - kár, - okozati összefüggés s a kár k és s a felróhat ható tevékenys kenység g vagy mulasztás s között. k Polgári jogi megközel zelítésben a kialakult károk k rendezése szempontjából l 3 fogalmat különbk nbözetünk meg: Kártérítés, kártalank rtalanítás, valamint kárenyhk renyhítés.

11 A helyreáll llítás s jogi háttereh Kártérítés esetén n a kár k r jogellenes magatartás következménye, felróhat ható, és s okozati összefüggés áll fönn f a jogellenes magatartás és s a kialakult kár k r között. k Kártalanítás esetén n a kár k r ténye t ugyan bekövetkezett, ám m a károkozás s jogszerűen en következett k be. A kártalank rtalanítás s tehát nem jogellenes magatartáson alapul, sokszor inkább egy szüks kséghelyzet következmk vetkezménye.

12 A helyreáll llítás s jogi háttereh A kárenyhítés nem kártk rtérítés, összege nem feltétlen tlenül fedezi a károsult k teljes kárát, k annak esetleg csak egy részr szét. Kárenyhítés s esetén n egy 3. személy az okozott/kialakult kár k enyhítését önként nt magára vállalja. v (A kárenyhk renyhítés s nem jogi kategória, azt a Ptk. nem szabályozza.) Következésképpen: a természeti csapások sok következmk vetkezményeinek felszámol molására a Kormánynak nincs jogszabályon alapuló kötelezettsége!

13 Helyreáll llítás Utak helyreáll llítása : - kiürítési útvonalak átvizsgálása, sa, javítása, legalább egy irány járhatj rhatóvá tétele. tele. - oszlop utak kijelölése, készk szítése. se. Műtárgyak (hidak, átereszek) megerősítése. se. Közművek helyreáll llítása: - Vízellátó műtárgyak, romosodása sa javítása, víz v z kiöml mlés megakadályoz lyozása, szüks kség g vízellv zellátás s tartálykocsikkal és zacskózott zott vízzel. v Csatornahálózat helyreáll llítása: - pincékb kből l szennyvíz z szivattyúzás, s, - a megrongált csatorna szakasz szakaszolása, sa, - azonnali fertőtlen tlenítés, vízkivv zkivételi tilalom!

14 Helyreáll llítás Gázvezetékek helyreáll llítása: - gáz z elosztók és s elzáró elemek azonnali elzárása, - csak képzett k kárelhk relhárítók k végezhetik, v - folyamatos gáztg ztöménység g mérés, m - fokozott tűz t és s robbanás s veszély. Távfűtő rendszerek helyreáll llítása: - elosztók k elzárása. Elektromos hálózat h helyreáll llítása: - képzett szakemberek végezzv gezzék, - szakaszolás, s, megkerülő szakaszok keresése, se, elosztók javítása.

15 Helyreáll llítási szempontból l 2 főf ingatlancsoportot különböztetünk meg a tulajdoni viszony vonatkozásában: HELYREÁLLÍTÁS Magántulajdon (lakóingatlan) Központi szervezésben * Önkormányzatok útján Önkormányzati tulajdon (közintézmény ) Vis maior támogatás

16 Az új j helyreáll llítási szabályoz lyozás 234/2011. (XI. 10.) Korm. rendelet a évi CXXVIII. törvény végrehajtv grehajtásáról XI. fejezet: A KATASZTRÓFA KÁROSK ROSÍTÓ HATÁSA ÁLTAL ÉRINTETT TERÜLETRE, VALAMINT A HELYREÁLL LLÍTÁSRA ÉS ÚJJÁÉPÍTÉSRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

17 Az új j helyreáll llítási szabályoz lyozás A végrehajtv grehajtási rendelet értelmében: A katasztrófa károsk rosító hatása által érintett területre veszélyhelyzet hirdethető ki, rendkívüli intézked zkedések vezethetők k be. A munkálatokat a helyszíni műveletirm veletirányító vezeti, akit a Megyei Védelmi V Bizottság g elnöke (kormánymegb nymegbízott) nevez ki a katasztrófav favédelmi elnök-helyettes javaslatára. (Helyszíni műveletirm veletirányító: a kárhelyszk rhelyszínen a beavatkozást irány nyító,, döntd ntési jogkörrel felhatalmazott személy értelmező rendelkezések pont)

18 Az új j helyreáll llítási szabályoz lyozás A helyszíni műveletirm veletirányító a védekezés során: - a rendőrs rségnél l kezdeményezi a terület lezárását, - engedélyezi a mentést végzv gzők, a mentésben, helyreáll llításban közremk zreműködők k területre törtt rténő be-, kilépését, illetve ott tartózkod zkodását, - elrendeli egyéni védőeszkv eszköz z használat latát, t, - koordinálja a karitatív v szervezeteket, - gondoskodik a területre belépők és s onnan kilépők nyilvántart ntartásáról, - gondoskodik a kilépő személyek, jármj rművek és s eszközök mentesítéséről.

19 Az új j helyreáll llítási szabályoz lyozás A központi k költsk ltségvetésből l törtt rténő helyreáll llítás, újjáépítés továbbra is eseti kormányzati döntd ntésen alapul, ám m az új Kat. végrehajtv grehajtási rendelete tartalmazza a helyreáll llítás eljárásrendj srendjét. Az új j szabályoz lyozás s szerint a kárbejelentk rbejelentést az önkormányzatok nyzatok szervezik, azt helyben szokásos sos módon m hirdetik ki. A kárfelmk rfelmérést a vis maior támogatt mogatás s szerinti munkacsoportok végzik. v Mellékletek!

20 Az új j helyreáll llítási szabályoz lyozás A kárfelmk rfelmérés A kárfelmk rfelmérést végzv gző munkacsoport tagjai részr szére a megyei katasztrófav favédelmi igazgatóságok gok felkész szítéstst szerveznek. A munkacsoportok tagjait az MVB elnöke megbízólev levéllelllel látja el. Ezt követk vetően en a kárbejelentk rbejelentési adatlapon közölt k adatok valóságtartalm gtartalmát t kell a munkacsoportoknak a helyszínen ellenőrizni rizni.

21 Az új j helyreáll llítási szabályoz lyozás A kárfelmk rfelmérés s adatait megyei összesítés s után n a megyei katasztrófav favédelmi igazgatóságok gok felterjesztik a BM OKF-re re. A BM OKF főigazgatf igazgatója az országos szinten összesített adatokat felterjeszti a Belügyminiszternek gyminiszternek. Az országos kárösszegek k ismeretében a Kormány dönt d a kárenyhítés s módjm djáról és s mértm rtékéről, valamint rendelkezik a kárfelmérés s költsk ltségei megtérítésének lehetőségéről. l. A Belügyminiszter a Kormány döntd ntése és s a kárfelmk rfelmérési adatok alapján n meghatározza az egyes települések támogatt mogatási keretösszeg sszegét.

22 Az új j helyreáll llítási szabályoz lyozás Ezt követk vetően en a Belügyminiszt gyminisztérium intézkedik a települési keretösszegek utalásáról l az érintett önkormányzatok nyzatok részr szére és s megkezdődhet dhet a támogatási szerződések sek megkötése. A megállapod llapodást (támogat mogatási szerződést) st) a helyi önkormányzat nyzat köti k meg a károsulttal. k

23 Az új j helyreáll llítási szabályoz lyozás Nem engedélyezhet lyezhető a megsemmisült épület újjáépítése olyan helyen, ahol a természeti vagy civilizáci ciós s katasztrófa bekövetkezt vetkeztének lehetősége fokozottan fennáll! A pénzintp nzintézeti zeti hitel miatt jelzáloggal loggal terhelt és s megsemmisült lakóingatlan újjáépítése esetén n a jelzálogot logot az új épületre kell terhelni! Támogatás s kizárólag a helyreáll llítási, újjáépítési, vásárlv rlási költség g biztosítással ssal nem fedezett (az önrész figyelembevétele után n fennmaradó) ) részr szére nyújthat jtható! A jegyző a támogatott t károsultakrk rosultakról, l, azok írásbeli hozzájárul rulása esetén n nyilvántart ntartást vezet, amelynek tartalmát t a R rögzr gzíti.

24 Az új j helyreáll llítási szabályoz lyozás Elszámol molás Helyreáll llítás s vagy újjáépítés s esetében a jegyző a támogatási összeg részleteinek r kifizetéséhez jegyzőkönyvben igazolja a kivitelezési munkák elvégz gzését. A károsult k hiteles száml mlák, vagy használt lakás vásárlása esetén n hiteles adásv svételi szerződés alapján n számol el a jegyzőnek. A jegyző a Magyar Államkincstár r felé számol el.

25 Katasztrófavédelmi és Iparbiztonsági Szakcsoport Pécel

A közbiztonsági referens intézménye, rendeltetése, a referens feladatköre

A közbiztonsági referens intézménye, rendeltetése, a referens feladatköre Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófav favédelmi Igazgatóság A közbiztonsági referens intézménye, rendeltetése, a referens feladatköre Előadó: Heinfarth György tű. alezredes A KÖZBIZTONSÁGI REFERENS

Részletesebben

234/2011 Kormányrendelet 8., 9., 10. számú mellékletek

234/2011 Kormányrendelet 8., 9., 10. számú mellékletek 9. Ismertesse a kárfelméréssel és kárenyhítéssel kapcsolatos települési feladatokat, az ezekhez kapcsolódó adminisztratív feladatokat, térjen ki a közbiztonsági referens szerepére A kormány ha megválasztotta,

Részletesebben

Katasztrófav. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei ÚJ J KATASZTRÓFAV LYOZÁS KÖZBIZTONSÁGI REFERENSEK FELKÉSZÍTÉSE (A NEMZETI VÉDEKEZÉS IDŐSZAKAI)

Katasztrófav. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei ÚJ J KATASZTRÓFAV LYOZÁS KÖZBIZTONSÁGI REFERENSEK FELKÉSZÍTÉSE (A NEMZETI VÉDEKEZÉS IDŐSZAKAI) Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófav favédelmi Igazgatóság ÚJ J KATASZTRÓFAV FAVÉDELMI SZABÁLYOZ LYOZÁS KÖZBIZTONSÁGI REFERENSEK FELKÉSZÍTÉSE (A NEMZETI VÉDEKEZÉS IDŐSZAKAI) 2012. január 26. 1) Magyarország

Részletesebben

A közbiztonsági referens intézménye, a referens feladatköre

A közbiztonsági referens intézménye, a referens feladatköre A közbiztonsági referens intézménye, a referens feladatköre Katasztrófavédelmi törvény 3. 12. 234/2011. (XI. 10.) Korm. Rendelet IX. FEJEZET - A Közbiztonsági referensekre vonatkozó szabályok (76.-77.

Részletesebben

legfontosabb adatvédelmi delmi és s direktmarketing

legfontosabb adatvédelmi delmi és s direktmarketing A webáruh ruházak működésével kapcsolatos legfontosabb adatvédelmi delmi és s direktmarketing kérdések 2014. március m 19. Alapfogalmak Az informáci ciós önrendelkezési jogról és s az informáci ciószabadságról

Részletesebben

A projektek pénzp menedzselése

A projektek pénzp menedzselése 1 A projektek pénzp nzügyi menedzselése A folyamat tevékenys kenységei 1. A támogatt mogatás s felhasználásához hoz kapcsolódó szabályok megismerése se 2. Pénzügyi elemzés és s tervezés 3. Finanszíroz

Részletesebben

grehajtása Projektek végrehajtv MOTTÓ A A tapasztalás s majd mindig paródi az eszmének nek Goethe ellenőrz Output hatás Inputok A jogszerűség

grehajtása Projektek végrehajtv MOTTÓ A A tapasztalás s majd mindig paródi az eszmének nek Goethe ellenőrz Output hatás Inputok A jogszerűség 1 Projektek végrehajtv grehajtása MOTTÓ A A tapasztalás s majd mindig paródi diája az eszmének nek Goethe 2 Az ellenőrz rzés, monitoring és értékelés s kapcsolata Inputok Output Eredmény/ hatás Viszonyítás

Részletesebben

Foglalkoztatási. és s Szociális Hivatal lat ltató Iroda

Foglalkoztatási. és s Szociális Hivatal lat ltató Iroda FIATALOK A KÖZÉLETBENK CIVIL ARÉNA AZ ÁLLAMPOLGÁRI RÉSZVR SZVÉTEL FEJÉR MEGYÉBEN C. MŰHELYKONFERENCIAM 2009.SZEPTEMBER 25. Foglalkoztatási és s Szociális Hivatal Mobilitás s Országos Ifjúsági Szolgálat

Részletesebben

Munkaviszony létesl. A Munka TörvT. 16/2010. (V.13.) SZMM rendelet a harmadik országbeli. állampolgárok magyarországi

Munkaviszony létesl. A Munka TörvT. 16/2010. (V.13.) SZMM rendelet a harmadik országbeli. állampolgárok magyarországi Jogszabályi hátth ttér Munkaügy a kivitelezésben A Munka TörvT rvénykönyvéről l szóló 1992. évi XXII. törvt rvény (Mt.) 2010. évi LXXV. törvt rvény az egyszerűsített foglalkoztatásr sról 16/2010. (V.13.)

Részletesebben

Az adózás rendjér szóló törvény változásai

Az adózás rendjér szóló törvény változásai Az adózás s rendjéről szóló törvény változásai 2011. A gyakorlatot segítő Képviseleti szabályok változások Képviselet a miniszter hatásk skörébe tartozó eljárásokban az Art. szerint. Képviselői i mentesülés

Részletesebben

Raktározásra vonatkozó szabályozás tervezettel kapcsolatos OKF elképzelések

Raktározásra vonatkozó szabályozás tervezettel kapcsolatos OKF elképzelések ORSZÁGOS IPARBIZTONSÁGI FŐFELF FELÜGYELŐSÉG Veszélyes Száll llítmányok FőosztF osztály Raktározásra vonatkozó szabályozás tervezettel kapcsolatos OKF elképzelések Jakab Gábor tű. alezredes főosztályvezető-helyettes

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése

Közbiztonsági referensek képzése Közbiztonsági referensek képzése KATASZTRÓFAVÉDELEM IRÁNYÍTÁSA 2012.10.02. KATASZTRÓFAVÉDELEM MEGHATÁROZÁSA A katasztrófavédelem nemzeti ügy. A védekezés egységes irányítása állami feladat. Katasztrófavédelem:

Részletesebben

A Felügyel tapasztalatainak összefoglalásasa

A Felügyel tapasztalatainak összefoglalásasa A Felügyel gyelőségellenőrzési tapasztalatainak összefoglalásasa Pados RóbertR Hulladékgazd kgazdálkodási osztályvezet lyvezető Szombathely, 2015. február r 12. Célkit lkitűzéseink A Felügyel gyelőség

Részletesebben

Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai

Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai Haskó György tű. alezredes polgári védelmi főfelügyelő 2012. február 15. A hatálytalanított

Részletesebben

A KATASZTRÓFAVÉDELEM SZERVEZETE ÉS FELADATRENDSZERE

A KATASZTRÓFAVÉDELEM SZERVEZETE ÉS FELADATRENDSZERE A KATASZTRÓFAVÉDELEM SZERVEZETE ÉS FELADATRENDSZERE Nagy Attila tű. fhdgy. főfelügyelő 2012. Január 26. 2011. évi CXXVI I I. TörvT rvény 2011. évi 3. 5. Katasztrófa: a veszélyhelyzet kihirdetésére alkalmas,

Részletesebben

A Nemzeti Fejlesztési si Terv és s a partnerség

A Nemzeti Fejlesztési si Terv és s a partnerség A Nemzeti Fejlesztési si Terv és s a partnerség Civil részvr szvétel és s EU források 2007-2013 2013 2004. december 3. Európai Ifjúsági KözpontK Dr. Arató Krisztina ELTE Állam- és s Jogtudományi Kar Politikatudományi

Részletesebben

A gyógyászati segédeszköz forgalmazás, házhoz szállítás szabályozásának aktualitásai

A gyógyászati segédeszköz forgalmazás, házhoz szállítás szabályozásának aktualitásai Gyógy gyászati segédeszk deszközök k on-line értékesítése, se, a házhoz h száll llítás s szabályoz lyozás változásai,,webáruházak, webshopok és webpatikák egészséggel kapcsolatos termékek online értékesítése''

Részletesebben

Területi gyermekellátás szakfőorvosi beszámol molója és aktuális kérdk rdései Dr. Kovács Julianna országos házi h gyermekorvos szakfelügyel gyelő Csecsemő- és s gyermekgyógy gyász Szakfőorvosok Országos

Részletesebben

lküliekkel, liekkel, a foglalkoztatás s világa

lküliekkel, liekkel, a foglalkoztatás s világa Szociális munka munkanélk lküliekkel, liekkel, a foglalkoztatás s világa WJLF III. évf. 2006/07 őszi szemeszter általános szociális munkás s szak VIII. ea. - A munkanélk lkülieket, lieket, álláskeresőket

Részletesebben

Projektek szakmai végrehajtása Szűts LászlL szló VÁTI Kht. 1 Szakmai megvalósítás s alapvető dokumentuma Támogatási szerződés Szakmai és s pénzp nzügyi végrehajtv grehajtásra vonatkozó előírásokat tartalmaz

Részletesebben

nbiológiai Szakosztály zlekedési Szakcsoport Rektor Mihály Szigeti Ferenc

nbiológiai Szakosztály zlekedési Szakcsoport Rektor Mihály Szigeti Ferenc Felvételi Oktatási és s Minősítő Szakbizottság Matók Attila Humánbiol nbiológiai Szakosztály dr Kovács JózsefJ Gépjármű,, KözlekedK zlekedési Szakcsoport Rektor Mihály Mérnöki Szakbizottság Szigeti Ferenc

Részletesebben

reformprogram végrehajtv 2007.

reformprogram végrehajtv 2007. A szak- és s felnőttk ttképzést érintő reformprogram végrehajtv grehajtásához hoz szüks kséges törvények módosm dosításáról 2007. A FIATAL MUNKAVÁLLALÓK (15-24 ÉVES) FOGLALKOZTATÁSI RÁTÁI AZ EURÓPAI UNIÓ

Részletesebben

PROJEKTTERVEZÉS. Page 1. A program definíci. A projekt definíci. Olyan egymásra melynek minden eleme, 1Art. 2Art. 3Art 2009.02.16. 2009.02.16.

PROJEKTTERVEZÉS. Page 1. A program definíci. A projekt definíci. Olyan egymásra melynek minden eleme, 1Art. 2Art. 3Art 2009.02.16. 2009.02.16. PROJEKTTERVEZÉS Art A program definíci ciója Olyan egymásra épülő projektekből álló tevékenys kenységi lánc, l melynek minden eleme, mérhető hozzáadott érékkel viszi közelebb k a szélesebb közössk sséget

Részletesebben

és s a vele együttm ntes lt években zados FPVI-Polg Tervezési kiemelt főreferensf 2011.06.22.

és s a vele együttm ntes lt években zados FPVI-Polg Tervezési kiemelt főreferensf 2011.06.22. A FPVI -Fővárosi Központi K Rendeltetésű Mentőszervezet és s a vele együttm ttműködő önkéntes ntes speciális mentőszervezetek szervezeti felépítése, alkalmazások belföld ldön és s külfk lföldön n az elmúlt

Részletesebben

dr. Vig Gyula 2012. Január r 26.

dr. Vig Gyula 2012. Január r 26. A ltségvetési törvt rvény, az Áht. és s az Ávr. változásai dr. Vig Gyula 2012. Január r 26. Az előad adás s vázlatav BEVEZETŐ Magyarország g Alaptörv rvénye az államháztartásról l szóló 2011. évi CXCV.

Részletesebben

ISMERETEK. Keszmann JánosJ

ISMERETEK. Keszmann JánosJ 1 ÁLTALÁNOS MINŐSÉGBIZTOS GBIZTOSÍTÁSISI ISMERETEK Keszmann JánosJ 2 A tantárgy oktatásának a célja: c A hallgatók ismerjék k meg a minőségir girányítás s alapfogalmait, a minőségir girányítási rendszereket,

Részletesebben

LEADER PROGRAM

LEADER PROGRAM KFEJLESZTÉSI SI AKCIÓ ÚJ J MAGYARORSZÁG KFEJLESZTÉSI SI PROGRAM 2007-2013 LEADER PROGRAM 2007-2013 2013 SSÉG SSÉG G ELŐZETES ELISMERÉSI SI KÉRELMÉNEK JÓVÁHAGYJ HAGYÁSA Az Irány nyító Hatóság g az Európai

Részletesebben

GÖDÖLLŐ. Szent István n Egyetem. Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ

GÖDÖLLŐ. Szent István n Egyetem. Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ Szent István Egyetem GÖDÖLLŐ Szent István n Egyetem GÖDÖLLŐ Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ SZIE - ÚMVP KÉPZK PZŐ INTÉZM ZMÉNY A Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ sikeresen pályázott

Részletesebben

megoldásai a Trimble 5503 DR

megoldásai a Trimble 5503 DR Autópálya építés s kitűzésének speciális megoldásai a Trimble 5503 DR mérőállomás s segíts tségével Zeke Balázs Győző 2006 Magyarország úthálózata Autópálya 522 km Autóú óút t 130 km Csomóponti ágak 205

Részletesebben

2. Ismertesse a katasztrófa elleni védelem vezetési szintenkénti szervezeti és irányítási rendszerét!

2. Ismertesse a katasztrófa elleni védelem vezetési szintenkénti szervezeti és irányítási rendszerét! 2. Ismertesse a katasztrófa elleni védelem vezetési szintenkénti szervezeti és irányítási rendszerét! - Magyarország Alaptörvénye - 2011. évi CXXVIII törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó

Részletesebben

2009. szeptember 24.,, Biharugra. Schmidt András KvVM Természetvédelmi Szakállamtikárság

2009. szeptember 24.,, Biharugra. Schmidt András KvVM Természetvédelmi Szakállamtikárság Szakmai rendezvény ny az extenzív v halastavi gazdálkod lkodásról és s a kárókatonáról 2009. szeptember 24.,, Biharugra A kárókatona k katona probléma Magyarországon gon és s az Európai Unióban Schmidt

Részletesebben

Közép-dun dunánt ntúli Környezetv K rnyezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Vízgy zgyőjt jtı-gazd gazdálkod lkodási Osztály A Víz V z Keretirányelv célja, c végrehajt grehajtása Elıad adó: : Tóth T Sándor

Részletesebben

Az adóss. ltatás tapasztalatai. 2012.02.24.

Az adóss. ltatás tapasztalatai. 2012.02.24. Az sságkezelési szolgáltat ltatás tapasztalatai. Lehetıségek Korlátok Nagyné Messinger TímeaT 2012.02.24. Elızm zmények Az elmúlt lt években több t célprogram c indult Problémák: jó tapasztalatok tovább

Részletesebben

A KATASZTRÓFAV FAVÉDELEMI SZERVEZET. Heinfarth György pv. alezredes

A KATASZTRÓFAV FAVÉDELEMI SZERVEZET. Heinfarth György pv. alezredes A KATASZTRÓFAV FAVÉDELEMI SZERVEZET BEMUTATÁSA,LAKOSSÁG- ÉS S IFJÚSÁG FELKÉSZ SZÍTÉS Heinfarth György pv. alezredes görög g eredetű szó nagyarányú szerencsétlens tlenség, sorscsapás az emberi élet, anyagi

Részletesebben

Polgári védelmi szervezetek alapképzése október

Polgári védelmi szervezetek alapképzése október Polgári védelmi szervezetek alapképzése 2012 október Pv. alapképzés A közbiztonság mindenki számára fontos, A közbiztonság tág fogalom, melynek része a katasztrófák elleni védekezés rendszere, 2011. évi

Részletesebben

Ellenőrz. dr. Vig Gyula Budapest, október 9. 9

Ellenőrz. dr. Vig Gyula Budapest, október 9. 9 Ellenőrz rzés és s kontroll az államháztartásban - Aktuális szabályoz lyozási kérdk rdések - dr. Vig Gyula Budapest, 2012. október 9. 9 Az előad adás s vázlatav BEVEZETŐ Magyarország g Alaptörv rvénye

Részletesebben

Ipari, vegyipari létfontossl

Ipari, vegyipari létfontossl BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség Ipari, vegyipari létfontossl tfontosságú rendszerek és létesítmények hatósági felügyelete Németh Balázs tű. őrnagy kiemelt

Részletesebben

Az iskolaegészs. 5. Budapest

Az iskolaegészs. 5. Budapest Az iskolaegészs szségügyigyi ellátás s aktuális kérdései Dr. Kaposvári JúliaJ 2009. október 5. Budapest A 19/2009 (VI. 18.) Eü.M.. rendelet Mi változott? v Az újszülöttek Egészs szségügyi gyi Könyvvel

Részletesebben

Az EU 7. keretprogramja

Az EU 7. keretprogramja Az EU 7. keretprogramja 2007-2013 Del Viscio Tiziana tiziana@renyi.hu 2010. szeptember 23. FP7 prioritások BUDGET Cooperation: : 32.413 MRD EUR Ideas: : 7.510 MRD EUR People: : 4.75 MRD EUR Capacities:

Részletesebben

Székesfeh. számú rendelete

Székesfeh. számú rendelete Székesfeh kesfehérvár r Megyei Jogú Város Önkormányzat nyzat KözgyK zgyűlése a pénzbeli p és s természetben nyújtott szociális és s gyermekvédelmi ellátásokr sokról l szóló 5/2003.. (IV( IV.22.) számú

Részletesebben

Komplex munkaerőpiaci integráci. ciós s programok magyarországi gi tapasztalatai. Kellermann Éva csadó 2006. január r 31.

Komplex munkaerőpiaci integráci. ciós s programok magyarországi gi tapasztalatai. Kellermann Éva csadó 2006. január r 31. Komplex munkaerőpiaci integráci ciós s programok magyarországi gi tapasztalatai Kellermann Éva tréner, pályp lyázati tanácsad csadó 2006. január r 31. Komplex munkaerőpiaci integráci ciós programok Kifejezetten

Részletesebben

Az OMMF a foglalkoztatás biztonságáé. áért. Politika

Az OMMF a foglalkoztatás biztonságáé. áért. Politika 1 Az OMMF a foglalkoztatás biztonságáé áért Az új j Nemzeti Munkavédelmi Politika 2008. június j 16. 2 A munkavédelem mint állami feladat A Magyar KöztK ztársaság g Alkotmánya - az állam garantálja a legmagasabb

Részletesebben

(EVA) 2002. évi XLIII. tv.

(EVA) 2002. évi XLIII. tv. Egyszerűsített vállalkozv llalkozói i adó (EVA) 2002. évi XLIII. tv. Dr. Bedőházi Zita-Rózália 1 Jellemzői 2003. évtől új j adónem; Keverék k törvt rvény több törvt rvényt vált v ki (Szja( átalányadót,

Részletesebben

tisztességes versenyért Gazdasági Versenyhivatal

tisztességes versenyért Gazdasági Versenyhivatal A Gazdasági Versenyhivatal a tisztességes versenyért rt Dr. Zavodnyik József Gazdasági Versenyhivatal 2006 A A verseny esetén n közérdek, k hogy nemes verseny legyen Kuncz Ödön, 1924 a a tisztességtelen

Részletesebben

BÉKÉS S MEGYEI KATASZTRÓFAV. 2011. június 22.

BÉKÉS S MEGYEI KATASZTRÓFAV. 2011. június 22. BÉKÉS S MEGYEI KATASZTRÓFAV FAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG Körös s Mentőcsoport 2011. június 22. 1 ELGONDOLÁS S KÖRÖS K S MENTŐCSOPORT MEGALAKÍTÁSÁRA Elnöki előterjeszt terjesztés 2009. július j 03. Képviselő-testületi

Részletesebben

2010. október-2011. december

2010. október-2011. december Elmúlt lt egy év 2010. október-2011. december Csáfordi Dénes D polgármester Viharkár Esőzések, sek, belvíz Belvízhelyzet Rendszeres, szinte napi egyeztetés s a katasztrófav favédelmi és s vízügyiv szervezetek

Részletesebben

Stratégiai tervezési alapismeretek

Stratégiai tervezési alapismeretek InterMap Térinformatikai Tanácsadó Iroda 1037 Budapest, Viharhegyi út 19/c. Tel.: 06-1-212-2070, 06-1-214-0352, Fax: 06-1-214-0352 Honlap: www.intermap.hu, e-mail: info@intermap.hu HIDASNÉMETI ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

A szociális. 2009. november 19. dr. Kocsis TündeT 2009.11.19. 1

A szociális. 2009. november 19. dr. Kocsis TündeT 2009.11.19. 1 A szociális és s gyermekvédelmi jogszabályok aktuális változv ltozásai Jegyzői értekezlet 2009. november 19. dr. Kocsis TündeT 2009.11.19. 1 Bevezetés 174/2009. (VIII. 29.) Korm.. rendelet SZMM Módszertani

Részletesebben

A katasztrófavédelem megújított rendszere

A katasztrófavédelem megújított rendszere A katasztrófavédelem megújított rendszere MAGYARORSZÁG BIZTONSÁGA ÁLLAM BM OKF ÁLLAM- POLGÁR... A régi Kat. törvény alapvetően jó volt DE 10 év 2010. évi árvízi veszélyhelyzet; vörösiszap katasztrófa kezelésének

Részletesebben

A védelmi igazgatás rendszere Kaszás Mihály

A védelmi igazgatás rendszere Kaszás Mihály A védelmi v igazgatás rendszere Kaszás s Mihály A Magyar KöztK ztársaság g védelmi v biztonsági rendszere a rendszervált ltást követk vetıen,, a délszld lszláv v válsv lság g közben k alakult ki. Kezdetben

Részletesebben

Régiós támogatás s feltételei: telei: A legalább 6 hónapja h foglalkoztatott munkavállal llaló munkaviszonyát működéssel összefüggő okból, rendes felm

Régiós támogatás s feltételei: telei: A legalább 6 hónapja h foglalkoztatott munkavállal llaló munkaviszonyát működéssel összefüggő okból, rendes felm Kösz szönt ntöm a konferencia résztvev sztvevőit! Észak-alföldi ldi Regionális Munkaügyi Központ K Kisvárdai Kirendeltsége Vargáné Maklári Zsuzsanna 2009.március 25 Munkahelymegőrz rzés s támogat mogatása:

Részletesebben

WELLNESS TURIZMUS MENEDZSMENT 9.

WELLNESS TURIZMUS MENEDZSMENT 9. WELLNESS TURIZMUS MENEDZSMENT 9. 2008 Boronyák Mária Szervezeti felépítés Szállodaigazgat llodaigazgató Wellness menedzser - / - Orvos Wellness tanácsad csadó Wellness asszisztens Masszır Kozmetikus Uszodamester

Részletesebben

gyi Obert Ferenc MPVSZ szakért rtı IRM)

gyi Obert Ferenc MPVSZ szakért rtı IRM) Közegészségügyi gyi problémák k kezelésének polgári védelmi v feladatai Obert Ferenc MPVSZ szakért rtı (vezetı fıtanácsos IRM) Bevezetés Globális lis fenyegetettség Új j kihívások: világm gmérető terrorveszély

Részletesebben

DR. STEINER ARNOLD. ltatók Klaszter Elnöke MEDICOR Elektronika Zrt. Vezérigazgat. Magyar Medikai Gyárt. rigazgatója

DR. STEINER ARNOLD. ltatók Klaszter Elnöke MEDICOR Elektronika Zrt. Vezérigazgat. Magyar Medikai Gyárt. rigazgatója Köszönti Önöket: DR. STEINER ARNOLD Magyar Medikai Gyárt rtók és s Szolgáltat ltatók Klaszter Elnöke MEDICOR Elektronika Zrt. Vezérigazgat rigazgatója Az Új j Széchenyi Terv 7 kiemelt programot tartalmaz:

Részletesebben

Paks Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2010. (VII. 16.) önkormányzati rendelete

Paks Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2010. (VII. 16.) önkormányzati rendelete Paks Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2010. (VII. 16.) önkormányzati rendelete a rendkívüli események okozta károk enyhítésére szolgáló vissza nem térítendő támogatásról és segélyről * (Egységes

Részletesebben

referencia intézm kenysége január r 27.

referencia intézm kenysége január r 27. Szenvedélybetegek részr szére nyújtott közösségi ellátás referencia intézm zmény tevékenys kenysége 2011. január r 27. Az egyesületr letről 1990-ben alakult meg a Forrás s Lelki Segítők Egyesülete 3 telephelyen

Részletesebben

üzleti, Szerbia makrogazdasági gi jellemzıi, Szerbiában ban REEVOLUTIO Regionális Fejlesztési Konferencia a gazdaságfejleszt 2009. október 20.

üzleti, Szerbia makrogazdasági gi jellemzıi, Szerbiában ban REEVOLUTIO Regionális Fejlesztési Konferencia a gazdaságfejleszt 2009. október 20. REEVOLUTIO Regionális Fejlesztési si Konferencia Magyar-Szerb területi együttm ttmőködések a gazdaságfejleszt gfejlesztés s szolgálat latában 2009. október 20. Szerbia makrogazdasági gi jellemzıi, üzleti,

Részletesebben

A katasztrófák következményeinek lehetséges felszámolása az épített környezet vonatkozásában

A katasztrófák következményeinek lehetséges felszámolása az épített környezet vonatkozásában KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET 1101 Budapest, X. Hungária krt. 9-11. Tel: (1) 432-9000 Postai cím: 1581 Budapest, Pf.: 15. Email: nke@uni-nke.hu A katasztrófák következményeinek lehetséges felszámolása az

Részletesebben

KATASZTRÓFAV TUDOMÁNYSZAK

KATASZTRÓFAV TUDOMÁNYSZAK KATONAI MŰSZAKI TUDOMÁNYOK KÖRNYEZETBIZTONSÁG ÉS KATASZTRÓFAV FAVÉDELEM TUDOMÁNYSZAK Dr. Pellérdi Rezső nyá. alez (PhD) tanszékvezető egyetemi docens ZMNE Vegyi- és Katasztrófavédelmi Intézet Katasztrófavédelmi

Részletesebben

makrogazdasági (BIOÜZEMANYAGOK) Készítette: Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága Jövedéki Igazgatóság Budapest 2006.

makrogazdasági (BIOÜZEMANYAGOK) Készítette: Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága Jövedéki Igazgatóság Budapest 2006. Ásványolajok jövedéki szabályoz lyozását érintő aktuális változások, makrogazdasági gi kérdések (BIOÜZEMANYAGOK) Készítette: Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága Jövedéki Igazgatóság Budapest 2006.

Részletesebben

A szociális támogatt mogatási rendszer munkára ösztönző átalakítása A leghátr trányosabb helyzetűek ek foglalkoztatásának előseg segítése (munkahelyteremtő,, munkakínálat lat-növelő,, képzk pzési támogatt

Részletesebben

2011. évi CLXXV. törvt (hatályos: 2011.12.22) és

2011. évi CLXXV. törvt (hatályos: 2011.12.22) és 2011. évi CLXXV. törvt rvény (hatályos: 2011.12.22) és kapcsolódó jogszabályai A törvt rvény hatálya a Polgári TörvT rvénykönyv nyv (a továbbiakban: Ptk.) alapján n létrehozott l alapítv tványokra, egyesületekre,

Részletesebben

Projektciklus menedzsment

Projektciklus menedzsment A projekt pénzp nzügyi előkész szítésének és megvalósításának fáziif Karácson Zsolt VÁTI Kht. Érintett témákt Projektek pénzp nzügyi tervezése A projektek költsk e, forrástervez stervezés Tervezés Előkész

Részletesebben

DÉRI MIKSA PROGRAM. magyar részvr DERI_EUREKA_07. Budapest, 2007.

DÉRI MIKSA PROGRAM. magyar részvr DERI_EUREKA_07. Budapest, 2007. DÉRI MIKSA PROGRAM Pályázat az Eureka programban való magyar részvr szvétel támogatt mogatására DERI_EUREKA_07 Pá felhívás Budapest, 2007. A Nemzeti Kutatási és s Technológiai Hivatal nevében a Kutatás-

Részletesebben

A kockázat munkakegészs vonatkozásai

A kockázat munkakegészs vonatkozásai A kockázat zatértékelés munkakegészs szségügyigyi vonatkozásai dr. Misky Erika foglalkozás-eg egészségügyi gyi orvos 2008.06.16. Kockázat zatértékelés A jogszabályok által előírt követelményeket betartják-e?

Részletesebben

Klinikai pszichológia alkalmazása gyben

Klinikai pszichológia alkalmazása gyben Klinikai pszichológia alkalmazása az igazságügyben gyben Kötelezı szinten tartó továbbk bbképzés Budapest, 2010. április 19. Pataky Ilona Alapkérd rdések A mentális mőködést m érintı kérdésekkel a 80-as

Részletesebben

DEMIN XV. Hete Gabriella

DEMIN XV. Hete Gabriella Egészs szségügyi gyi szolgáltat ltatók k minőségir girányítási rendszer tanúsítás s akkreditálása DEMIN XV. Nemzeti Akkreditáló Testület Hete Gabriella minőségir girányítási vezető Előad adás s tartalma

Részletesebben

18. Ez a határozat a közzétételét követõ napon lép hatályba. Semjén Zsolt s. k., miniszterelnök-helyettes

18. Ez a határozat a közzétételét követõ napon lép hatályba. Semjén Zsolt s. k., miniszterelnök-helyettes A Kormány 1221/2010. (XI. 4.) Korm. határozata a 2010. október 6-án kihirdetett veszélyhelyzet során keletkezett károk enyhítésérõl és a helyreállításról A Kormány 1. felhívja a belügyminisztert, hogy

Részletesebben

HURO 2008/01 Partnerségi FórumF Nagyvárad, 2008. november 25. UNG-TISZA TISZA-TÚR-SAJÓ (Hernád-Bódva-Szinva) Korlátolt Felelőss sségű Európai Területi Együttm ttműködési Csoportosulás Előad adó: Dányádi

Részletesebben

Európai Fogyasztói Központ. bemutatkozása jogviták. (Kecskemét, dr. Kriesch Attila. Igazgató

Európai Fogyasztói Központ. bemutatkozása jogviták. (Kecskemét, dr. Kriesch Attila. Igazgató Az Európai Fogyasztói i K bemutatkozása határon átnyúló panaszok és jogviták (Kecskemét, 2014. november 6.) 6 dr. Kriesch Attila Igazgató Európai Fogyasztói i K Az előadáson elhangzottak kizárólag az Európai

Részletesebben

A katasztrófavédelem egységes nemzeti rendszere. Védelmi Felkészítés

A katasztrófavédelem egységes nemzeti rendszere. Védelmi Felkészítés A katasztrófavédelem egységes nemzeti rendszere Védelmi Felkészítés Magyarország Alaptörvénye (2011. április 25.) 2011. évi CXIII. tv. a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben

Részletesebben

Vízügyi igazgatás története

Vízügyi igazgatás története Vízügyi igazgatás története Emberi beavatkozás fázisai Eseti beavatkozás Tervezett felmérés / építkezés Természet adta korlátokhoz való igazodás Állam feladatai: Jogalkotás, jogalkalmazás Tárgyiasult feladatok

Részletesebben

MOTTÓ. Page 1. nzügyek, avagy határozza meg a tudatot. Ha ide néznn. znél, vad aranyszíved. Óh, hullna az arany, hullna egyre. nzügyi menedzselés

MOTTÓ. Page 1. nzügyek, avagy határozza meg a tudatot. Ha ide néznn. znél, vad aranyszíved. Óh, hullna az arany, hullna egyre. nzügyi menedzselés Azok a fránya pénzp nzügyek, avagy A A lél határozza meg a tudatot 1Art Ha ide néznn znél, vad aranyszíved Összeszorulna. Könnyed K eredne S úszó,, sötét s t gályg lyánk szőnyeg nyegére Óh, hullna az arany,

Részletesebben

A DUNAI ÁRHULLÁM OKOZTA KÁROK KÁRENYHÍTÉSÉRŐL

A DUNAI ÁRHULLÁM OKOZTA KÁROK KÁRENYHÍTÉSÉRŐL ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 37/2002. (XI. 30.) 1 RENDELETE 2 A DUNAI ÁRHULLÁM OKOZTA KÁROK KÁRENYHÍTÉSÉRŐL A 45/2002. (XII. 31.) 3 ÉS A 38/2006. (VI. 30.) 4 RENDELETTEL EGYSÉGES

Részletesebben

Hulladékgazd. adó. Szombathely, 2015. február 12..

Hulladékgazd. adó. Szombathely, 2015. február 12.. A hulladékgazd kgazdálkodási jogszabályok változv ltozásai Szabó Mónika Hulladékgazd kgazdálkodási előad adó Szombathely, 2015. február 12.. Jogszabály módosm dosításoksok Törvény Új j végrehajtv grehajtási

Részletesebben

TÁMOP / MOLÓ NYEIRŐL EREDMÉNYEIR

TÁMOP / MOLÓ NYEIRŐL EREDMÉNYEIR BESZÁMOL MOLÓ A TÁMOP T 3.1.4. PÁLYP LYÁZAT KERETÉBEN ZAJLÓ KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS EREDMÉNYEIR NYEIRŐL KÖZÉPISKOLA A pályp lyázat célja: c Az egész életen át t tartó tanulás s megalapozását t szolgáló

Részletesebben

8. Ismertesse a katasztrófavédelmi szervek gazdálkodásának általános elveit, a katasztrófaés polgári védelem finanszírozásának lehetőségeit.

8. Ismertesse a katasztrófavédelmi szervek gazdálkodásának általános elveit, a katasztrófaés polgári védelem finanszírozásának lehetőségeit. 8. Ismertesse a katasztrófavédelmi szervek gazdálkodásának általános elveit, a katasztrófaés polgári védelem finanszírozásának lehetőségeit. A katasztrófavédelem gazdálkodásával kapcsolatos legfontosabb

Részletesebben

mint forrás Hálózati munka Pataki Éva

mint forrás Hálózati munka Pataki Éva A szociális hálóh mint erőforr forrás Hálózati munka Pataki Éva A képzk pzés s az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Teoretikus hátterekh Szociálökol kológiai elv (Germain( Germain/Gitterman):

Részletesebben

TF Sportmenedzsment éss rekreáci

TF Sportmenedzsment éss rekreáci TF Sportmenedzsment éss rekreáci ció Tanszék II. A SPORT MAGÁNJOGA (POLGÁRI JOG I.) Dr. Nemes András Sportmenedzsment Tanszék 1. A polgári jog fogalma A polgári jog az egymást stól elkülönült, lt, egyenrangú

Részletesebben

Egy mondat a. Kicsit bővebben b. . 2003. évi CXXIX. törvt a közbeszerzk. Igen bonyolult és s szerteágaz. gazó volta miatt, - FORDULJUNK SZAKEMBERHEZ!!

Egy mondat a. Kicsit bővebben b. . 2003. évi CXXIX. törvt a közbeszerzk. Igen bonyolult és s szerteágaz. gazó volta miatt, - FORDULJUNK SZAKEMBERHEZ!! 1 Egy mondat a közbeszerzésről Igen bonyolult és s szerteágaz gazó volta miatt, - 72 eljárási változat v lehetséges - FORDULJUNK SZAKEMBERHEZ!! 2 Kicsit bővebben b. 2003. évi CXXIX. törvt rvény a közbeszerzk

Részletesebben

Felsőoktat eljárás s legfontosabb tudnivalói

Felsőoktat eljárás s legfontosabb tudnivalói Felsőoktat oktatási felvételi eljárás s legfontosabb tudnivalói Fontosabb határid ridők 2011. február r 15. jelentkezési határid ridő 2011. április 30. jelentkezések visszaigazol 2011. július j 7. hiányp

Részletesebben

b) a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetben, üzemzavarban

b) a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetben, üzemzavarban Veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleset, üzemzavar Mesics Zoltán tű. alezredes BM OKF Veszélyes Üzemek Főosztály Seveso Szakértői Csoport 2012. II. félévi értekezlete Inárcs, 2012. november 8-9.

Részletesebben

FUX ZRT. H-3527 Miskolc, Vásártéri u. 8. Tel: 36-46-501-850 Fax: 36-46-501-851 www.fux.hu. Aswad Dina

FUX ZRT. H-3527 Miskolc, Vásártéri u. 8. Tel: 36-46-501-850 Fax: 36-46-501-851 www.fux.hu. Aswad Dina FUX ZRT. H-3527 Miskolc, Vásártéri u. 8. Tel: 36-46-501-850 Fax: 36-46-501-851 www.fux.hu Alapítási év:1991. December Alapítók: December 4. Drótmvek 2 f magánszemély Els üzleti év: 1992 F tevékenység:

Részletesebben

pályázat tapasztalatai

pályázat tapasztalatai Az Európa Tanács Táj T j DíjaD a 2008. évi hazai Táj T j Díj D pályázat tapasztalatai Dr. Konkoly-Gyur Gyuró Éva egyetemi docens NyME Környezet és s FöldtudomF ldtudományi Intézet Kinek adományozhat nyozható?

Részletesebben

Adatbiztonság és adatvédelem

Adatbiztonság és adatvédelem Adatbiztonság és s adatvédelem delem ADATBIZTONSÁG Az adatok jogosulatlan megszerzése, se, módosítása sa és s tönkrett nkretétele tele ellen tett olyan eljárások, szabályok, műszaki m és szervezési si

Részletesebben

3 Jogszabálytan. 8 Jogforrási hierarchia

3 Jogszabálytan. 8 Jogforrási hierarchia 1 Jogszabálytan 2 Jogszabálytan Az állami szervek által kibocsátott magatartásszab sszabályok vagy általános érvényűek vagy egyediek Az általános érvényű,, szabályoz lyozó jellegűek ek a normák A normák

Részletesebben

szakképz 2009. július 27-tıl

szakképz 2009. július 27-tıl Saját t dolgozó képzési költségeinek elszámol molása a szakképz pzési hozzájárul rulás s terhére re 2009. július 27-tıl Szakképz pzési hozzájárul rulás s felhasználása sa gyakorlati képzk pzést nem folytató

Részletesebben

Az emberi. Fekete-Kert. Ildikó

Az emberi. Fekete-Kert. Ildikó Az emberi környezethasználat fajtái Készítette: Fekete-Kert Kertész Ildikó Bevezetés A területhaszn lethasználat lat szerinti osztályoz lyozásmód d elsősorban sorban környezeti kockázat szempontjából l

Részletesebben

KITELEPÍTÉS-BEFOGADÁS ELMÉLETE. Horti Brigitta pv. fhdgy.

KITELEPÍTÉS-BEFOGADÁS ELMÉLETE. Horti Brigitta pv. fhdgy. KITELEPÍTÉS-BEFOGADÁS ELMÉLETE Horti Brigitta pv. fhdgy. A kitelepítés- befogadás feladatainak jogszabályi háttere: 1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről 60/1997. (IV. 18.) Korm. rendelet az óvóhelyi

Részletesebben

Egy sikeres akkreditálás eredményei

Egy sikeres akkreditálás eredményei Az akkreditált státusz tusz gúzsba g köt? k Egy sikeres akkreditálás eredményei és s tanulságai Tölgyfa Margit, Liszt Ferenc, Kovács L. GáborG Pécsi Tudományegyetem, Klinikai Központ, K Laboratóriumi riumi

Részletesebben

Készítette: Szücs Imre

Készítette: Szücs Imre 2012. Évközi adóváltoz ltozások Törvényi hivatkozások 2012. évi XXIX. törvt rvény a helyi adókr król 2012. XXXIII. törvt rvény, 76/2012. (IV.14.) Kormányrendelet TAO törvt rvény módosm dosításasa 2012.

Részletesebben

Honvédelmi Minisztérium. kenység

Honvédelmi Minisztérium. kenység Terrorista céllal c eltérített tett légijármővek elleni tevékenys kenység (RENEGADE mőveleti m ) 1 A tájékoztató a terrorista céllal eltérített légijármővek elleni tevékenység, a RENEGADE mőveleti létrejöttének

Részletesebben

A földgáz nagykereskedelem jelene és jövőbeli lehetőségei

A földgáz nagykereskedelem jelene és jövőbeli lehetőségei A földgáz nagykereskedelem jelene és jövőbeli lehetőségei Nemzetközi Gázkonferencia és Szakkiállítás Siófok, Hotel Azúr 2005. október 5-6. Viktor László Földgáz közüzemi nagykereskedelem igazgató Tartalom

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések SZEGVÁR NAGYKÖZSÉG KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/1997. (IV.29.) Ör. a rászoruló családok lakáshoz jutásának támogatásáról 18/1997. (VI.26.) 13/1999. (V.26.) 22/2000. (VIII.03.), 25/2000. (IX.11.) 12/2002.

Részletesebben

Aszály és Szárazodás Magyarországon Tudományos Konferencia, Kecskemét

Aszály és Szárazodás Magyarországon Tudományos Konferencia, Kecskemét Aszály és Szárazodás Magyarországon Tudományos Konferencia, Kecskemét Nemzetközi zi előzm zmények és kapcsolódások sok az aszály és s a szárazod razodás vonatkozásában Prof. Em. Dr. Vermes LászlL szló

Részletesebben

A BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓ. 76/2012. számú INTÉZKEDÉSE. a fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásáról. Budapest, július 6.

A BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓ. 76/2012. számú INTÉZKEDÉSE. a fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásáról. Budapest, július 6. BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG A BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓ 76/2012. számú INTÉZKEDÉSE a fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásáról Budapest, 2012. július 6. A fejezeti

Részletesebben

VAS MEGYEI VÉDELMI BIZOTTSÁG

VAS MEGYEI VÉDELMI BIZOTTSÁG VAS MEGYEI VÉDELMI BIZOTTSÁG 1 A védelmi igazgatás rendszere Jogszabályi háttér Magyarország Alaptörvényének különleges jogrendre vonatkozó fejezetének 48-54. cikkejei: - rendkívüli állapot - szükségállapot

Részletesebben

- Tiszatarján n biomassza programja

- Tiszatarján n biomassza programja Megújul juló energia, megújul juló természet - Tiszatarján n biomassza programja Az önellátó energiagazdálkod lkodás feladat vagy lehetőség? g? Önkormányzati nyzati konferencia Bögre Lajosné és Burainé

Részletesebben

Architektúra elemek, topológiák

Architektúra elemek, topológiák Arc elemek, topológiák Előadásvázlat dr. Kovács László fontossága Az üzleti folyamatok struktúrába szervezettek Az VIR folyamatoknak is tükr krözni kell ezt a struktúrát Ellentmondás esetén csökken a hatékonys

Részletesebben

ciós s rendszerek Vállalati informáci rendszerek (Informatikai rendszerek típusai) VIR legfontosabb jellemzői informáci mogatják

ciós s rendszerek Vállalati informáci rendszerek (Informatikai rendszerek típusai) VIR legfontosabb jellemzői informáci mogatják Vállalati informáci ciós rendszerek (Informatikai rendszerek típusai) 2009. Február r 4. Vállalati informáci ek olyan általános célúc rendszerek, amelyek nyomon követik és s ellenőrzik a vállalatok v belső

Részletesebben