A hatósági műszaki vizsga színvonalának kérdései és hatásai a közlekedésbiztonságra. Nemzeti Közlekedési Napok november 6.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A hatósági műszaki vizsga színvonalának kérdései és hatásai a közlekedésbiztonságra. Nemzeti Közlekedési Napok 2013. november 6."

Átírás

1 A hatósági műszaki vizsga színvonalának kérdései és hatásai a közlekedésbiztonságra Nemzeti Közlekedési Napok november 6.

2 Járműhibából származó balesetek A műszaki hibás balesetek a közel 4 milliós járműállományhoz és a közel 2 milliós műszaki vizsgálathoz képest statisztikai szempontból elenyésző: 2012-ben 72 járműhibából származó baleset történt. A baleset oka A járművezetők hibája A jármű hibája [db] A jármű hibája [%] 0,40% 0,39% 0,34% 0,44% 0,49% 0,47% fékhiba gumidefekt egyéb A pálya hibája Gyalogosok hibája Utasok hibája Egyéb okok Mindösszesen

3 És még egy kis statisztika haladó járművek ütközése A balesetek száma okok és természet szerint álló járműnek, szilárd tárgynak ütközés farolás, felborulás, pályaelhagyás gyalogosok elütése egyéb összesen A jármű hibája fékhiba gumidefekt A balesetek száma okok és okozók szerint összesen motorkerékpár személygépkocsi tehergépkocsi autóbusz kerékpár segédmotoros kerékpár állati erővel vont jármű A jármű hibája fékhiba gumidefekt Balesetek száma okok és útalakzat szerint egyenes útvonal útkereszteződés útkanyarulat S-kanyar Bukkanó Egyéb hely Összesen Lakott területen belül A jármű hibája fékhiba gumidefekt Nem lakott területen A jármű hibája fékhiba gumidefekt

4 És még egy kis statisztika A balesetek száma okok és az útburkolat felületének állapota szerint lakott területen belül lakott területen kívül összesen normál nedves havas, jeges összesen normál nedves havas, jeges A jármű hibája fékhiba gumidefekt A balesetek száma okok és látási viszonyok szerint lakott területen belül éjszaka, közvilágítás nélkül összesen nappal lakott területen kívül éjszaka, közvilágítás nélkül összesen nappal éjszaka, közvilágítással éjszaka, közvilágítással A jármű hibája fékhiba gumidefekt

5 Közlekedéspolitikai célkitűzések A közúti baleseti halálozást 2050-re szinte nullára kell csökkenteni. E céllal összhangban az Európai Unió arra törekszik, hogy 2020-ra felére csökkenjen a közúti sérülések száma. Gondoskodni kell arról, hogy az Európai Unió a közlekedésbiztonságban és -védelemben világelső legyen valamennyi közlekedési mód tekintetében. A halálos kimenetelű balesetek teljes kiküszöbölése felé A közútbiztonsági technológiák köztük a járművezetőt támogató rendszerek, az (intelligens) sebességkorlátozók, a biztonsági öv bekötésére figyelmeztető jelzések, az esegélyhívó és a kooperatív rendszerek, valamint az infrastruktúra és a járművek közötti kapcsolódási pontok harmonizációja és bevezetése, továbbá a műszaki vizsgáztatás javítása, többek között az alternatív meghajtású járművek vonatkozásában.

6 Műszaki vizsgáztatás jogszabályi környezete hazánkban Korszerű hazai vizsgáztatási rendszer A közúti járművek műszaki vizsgáztatását előíró jogszabályok (1988. évi I. tv., 5/1990 KöHÉM rendelet, 6/1990 KöHÉM rendelet) teljes egészében az Európai Unió jogrendszerébe illeszkednek, azoknál adott esetben szigorúbb előírásokat tartalmaznak. Míg az Uniós jogrendszer bizonyos járműkategóriákra (pld. motorkerékpár, könnyű 750 kg alatti pótkocsik) jelenleg nem ír elő műszaki vizsgálatokat, az alkalmazandó mérőberendezésekre és a vizsgálatot végzők szakmai felkészültségére vonatkozóan nem határoz meg pontos feltételeket, addig a hazai jogban ezek mind szabályozásra kerültek. A vizsgálandó szerkezeti részek, a vizsgálati módszerek, a vizsgálathoz szükséges eszközök, a feltárt hiányosságok minősítési előírásai a jogszabályban mind pontosan definiálásra kerültek. Európai szemmel nézve is korszerű vizsgáztatási rendszer (részletesen dokumentált folyamat)

7 Műszaki vizsgáztatás országszerte Műszaki vizsgáztatás rendszere a megyei (fővárosi) kormányhivatalok közlekedési felügyelőségei a saját 32 vizsgáló állomásukon végzik a túlnyomóan csak a közlekedési hatóság hatáskörébe utalt műszaki vizsgálatokat, a többi vizsgálatot a ~ 1250 (folyamatosan változik), a közlekedési felügyelőségekkel hatósági szerződést kötött vizsgáló állomás (szervizek) végzik el, kb. 3 ezer műszaki vizsgabiztos.

8 Műszaki vizsgáztatás felügyelete A közlekedési felügyelőségek évente ~ 10 ezerszer ellenőrzik a vizsgáló állomások tevékenységét, az ellenőrzések közel 10% -ában tárnak fel hiányosságot. A vizsgáló állomások ellenőrzésére több eszköze is van a hatóságnak: az elektronikus rendszerben tárolt adatok visszaellenőrzése, a telephelyi ellenőrzés. A közlekedési felügyelőségek az állomással kötött hatósági szerződés alapján felfüggeszthetik annak tevékenységét (jellemzően 30 nap időtartamra), ilyen évente ~10 esetben fordul elő. A vizsgabiztos által elkövetett szabálysértések szankcionálása az NKH KGH hatáskörébe tartozik, ezért ezekben az ügyekben hivatalunk jár el a vizsgabiztossal szemben, a tevékenység felfüggesztésének formájában. A I-X. hónapjában 160 ügyet terjesztettek fel a közlekedési felügyelőségek a vizsgabiztos szankcionálása céljából, ezek alapján 153 vizsgabiztos tevékenysége került felfüggesztésre ( napig terjedő időszakra).

9 Műszaki vizsgáztatás felügyelete Főbb hiányossági csoportok: futómű, felfüggesztési, bekötési pontok körüli korrózió, biztonsági eszközök működésképtelensége és annak takarása, drága elektromos, biztonsági berendezések hibáinak takarása, engedély nélküli átalakítások, környezetvédelmi beavatkozó eszközök kiiktatása.

10 A jogi környezet előrelépése a közlekedésbiztonság érdekében Az idei év augusztus 1-től egy új eszköz (156/2009 Korm. r.) is rendelkezésre áll az alkalmatlan, illetve engedély nélkül átalakított járműveket vizsgáztató állomásokkal szemben , illetve Ft bírságot köteles fizetni az a vizsgáló állomás, amely a közlekedés biztonságát veszélyeztető műszaki állapotú, alkalmatlannak minősítendő járművet a közúti közlekedésre alkalmasnak minősít, illetve engedély nélküli átalakított jármű esetében alkalmas minősítést igazoló hatósági bizonyítványt (Műszaki adatlap) ad ki.

11 Kihívások a felügyeletben

12 Kihívások a felügyeletben Az elhasználódott EGR szelep kiiktatása

13 Kihívások a felügyeletben Korrózió

14 Kihívások a felügyeletben Az eldurrant pirotechnikai övfeszítőt jelző figyelmeztető nyelv eltávolításának nyomai.

15 Kihívások a felügyeletben

16 Kihívások a felügyeletben

17 Alkalmatlan minősítések Forrás: AUTOFORE report Meghiányolások: 8 millió minősítésből kb. 25 ezer alkalmatlan meghiányolás

18 Közúti ellenőrzés

19 Közúti ellenőrzés a műszaki üzembiztonság tükrében A közúti ellenőrzések során feltárt hiányosságok visszavezethetőségén keresztül a korábbi műszaki vizsgálat minőségének megítélése amennyiben a műszaki vizsga az ellenőrzést megelőzően nem sokkal történt, és a feltárt hiányosság feltételezhetően a vizsgáló állomáson történt vizsgálat során is fennállt. A közúti ellenőrzések során a közlekedési hatóság I-X. hónapokban db járművet ellenőrzött a közutakon, amelyek közül 5238 esetben tárt fel hiányosságot. Ellenőrzések Közlekedésbiztonsági Környezetvédelmi

20 Közúti ellenőrzés a műszaki üzembiztonság tükrében

21 Közúti ellenőrzés a műszaki üzembiztonság tükrében

22 Közúti ellenőrzés a műszaki üzembiztonság tükrében

23 Közúti ellenőrzés a műszaki üzembiztonság tükrében

24 Közúti ellenőrzés a műszaki üzembiztonság tükrében

25 Közúti ellenőrzés a műszaki üzembiztonság tükrében

26 Közúti ellenőrzés a műszaki üzembiztonság tükrében

27 Mi kell a magas színvonalú műszaki vizsgáztatáshoz? Felkészült szakemberek! Műszaki vizsgabiztosok képzése és rendszeres továbbképzése Egyértelmű jogszabályi környezet Pontos és szakszerű eljárások Határozott és motiváló szankcionálási rendszer Kiskapuk bezárása Hatékony felügyelet és ellenőrzés A közlekedési hatósági felügyelet kiemelt fontosságú!

28 Hogyan és merre tovább? júliusában megjelent az Európai Bizottság közleménye: Közúti közlekedésbiztonság: műszaki vizsgálati jogszabálycsomag szigorúbb ellenőrzésekkel életeket lehet menteni ( Roadworthiness package ) Előzmények az Európai Unió tagállamai számára az időszakos műszaki vizsgálatot január 1-ig kellett bevezetni. Magyarországon a 70-es évek elején vezették be a kötelező időszakos műszaki vizsgálatot, a magyar jogszabályok az uniós csatlakozást megelőzően már színvonalas műszaki vizsgálatot támogattak. A 96/96/EK irányelv még csupán a tagállami szabályok közelítését tűzte ki célul, azonban a 2009/40/EK irányelv már konkrétan szabályozza a vizsgálat tartalmát.

29 Hogyan és merre tovább? Az Európai Tanács és a Parlament tárgyalja a jogszabály csomagot. A tárgyalások őszén kezdődtek, végére várható a jogszabály csomag megjelenése. Hatályba léptetés (36 hónap) Főbb változások és vitapontok: A jogszabály formája rendelet vagy irányelv A tagállamok többsége az irányelvi formát támogatta Mely járműkategóriák tartoznak a jogszabály hatálya alá Jelenlegi változat szerint az O1 és O2 kategóriájú pótkocsik számára nem lesz kötelezően előírva a műszaki vizsgálat, a tanácsi kompromisszumos javaslat szerint a motorkerékpárokra 2020-tól teszik kötelezővé a műszaki vizsgát az uniós tagállamokban. A mezőgazdasági vontatók közül a T5 kategóriába tartozó traktorok tartoznak a rendelet hatálya alá Műszaki vizsgaperiódus szintén vita tárgyát képezi Vélhetően a periódusú rendszer kerül elfogadásra

30 A műszaki vizsgabiztosok Néhány előírás a műszaki vizsgáztatói tevékenységre A műszaki vizsgálatokat a szakértelemre és a képzésre vonatkozó minimumkövetelményeket teljesítő ellenőrök végzik. A tagállamok a szakértelemre és a képzésre vonatkozó minimumkövetelményeket teljesítő ellenőrök számára igazolást állítanak ki. A műszaki vizsgálat elvégzésekor az ellenőrnek minden összeférhetetlenségtől mentesnek kell lennie, különös tekintettel a vizsgálat tárgyát képező jármű forgalmi engedélyének jogosultjával fennálló gazdasági, személyes vagy családi kapcsolatra. Az ellenőr által elvégzett műszaki vizsgálat eredményeit csak a felügyeleti szerv módosíthatja abban az esetben, ha az ellenőr által elvégzett műszaki vizsgálat következtetései nyilvánvalóan helytelenek.

31 A műszaki vizsgálati jogszabály A hiányosságok értékelése A tagállamoknak a műszaki vizsgán feltárt hiányosságokat három kategóriába kell sorolniuk: enyhe nem megfelelőség súlyos hiba közvetlen balesetveszélyes hiba Súlyos hiba esetén a vizsga sikertelen, de lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a jármű a javítással kapcsolatos utakat közúton megtehesse. A közvetlen balesetveszélyes hibák esetében a jármű közlekedését meg kell tiltani!

32

33 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

34 És még egy kis statisztika Útkereszteződésekben történt balesetek száma a kereszteződés típusa szerint T vagy Y alakú Négyágú Többágú Körforgalom Egyéb Összesen A jármű hibája fékhiba

35 Egy kis statisztika A balesetek száma fő okok és az útvonalak típusa szerint Egyéb Autópálya Autóút Főútvonal útvonal Összesen A jármű hibája (lakott területen) A jármű hibája (lakott területen kívül) A balesetek következtében meghalt, megsérült személyek száma a balesetet előidéző okok szerint Meghalt Ebből a helyszínen Súlyosan sérült Könnyen sérült Összesen A jármű hibája fékhiba gumidefekt

36 The effect of PMVI on accident rates ranged from no effect to decreasing the accident rate by up to 16%, and by up to 21% if inspection is regular. Rompe and Seul (1995) in reviewing US studies suggest that periodic roadworthiness tests could reduce the number of accidents caused by vehicle defects by about 50%. Vehicle inspection programs may influence and reduce accident rates by increasing the understanding of the driver for the need for regular maintenance, safety issues and the condition of their own car (Rompe and Seul (1985)) older vehicles are over-represented in serious injury crashes.

Mindent tudni akarok...

Mindent tudni akarok... Mindent tudni akarok... Műszaki vizsga. A gépjármű tulajdonosok közül, egyesek számára örök talány, a többség azonban ismeri a menetét. Személygépkocsit, gépjárművet tulajdonolni kötelezettséggel is jár.

Részletesebben

A kerékpárosok közlekedésbiztonsága és a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram

A kerékpárosok közlekedésbiztonsága és a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram Gégény István ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság A kerékpárosok közlekedésbiztonsága és a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram Közlekedésbiztonsági konferencia Békés, 2011. július 22. A kerékpározás

Részletesebben

A műszaki vizsgálatról

A műszaki vizsgálatról A műszaki vizsgálatról A Nemzeti Közlekedési Hatóság a kormány kijelölése alapján felelős többek között a közúti járművek műszaki megvizsgálásáért is. A járművek műszaki megvizsgálásáról rendelkező jogszabályok

Részletesebben

Mennyit ér a biztonság?

Mennyit ér a biztonság? Mennyit ér a biztonság? Eredeti, utángyártott és hamisított alkatrészek Az alkatrészek másodlagos felhasználása Előadó: Kovács Tamás főosztályvezető Nemzeti Közlekedési Hatóság A közlekedési hatóságok

Részletesebben

Személysérüléses közúti közlekedési balesetek, I. negyedév

Személysérüléses közúti közlekedési balesetek, I. negyedév Közzététel: 2008. május 20. Sorszám: 87. Következik: 2008. május 22. Nemzetközi utazások Személysérüléses közúti közlekedési balesetek, 2008. I. negyedév A 2008. év I. negyedévében a közúti közlekedési

Részletesebben

A es évek gyalogos és kerékpárosok részvételével bekövetkezett balesetek kutatása

A es évek gyalogos és kerékpárosok részvételével bekövetkezett balesetek kutatása A 2013-2014-es évek gyalogos és kerékpárosok részvételével bekövetkezett balesetek kutatása Előadó: Dr. habil Lakatos István PhD dékánhelyettes, tanszékvezető Széchenyi István Egyetem, Közúti és Vasúti

Részletesebben

Tájékoztatás a közúti gépjárművek környezetvédelmi tulajdonságának jelöléséről

Tájékoztatás a közúti gépjárművek környezetvédelmi tulajdonságának jelöléséről Közlekedési Felügyelőség Vezetô Tájékoztatás a közúti gépjárművek környezetvédelmi tulajdonságának jelöléséről A környezetvédelmi felülvizsgálat szabályait a közúti járművek környezetvédelmi felülvizsgálatának

Részletesebben

Személysérüléses közúti közlekedési balesetek, 2009. I-II. negyedév

Személysérüléses közúti közlekedési balesetek, 2009. I-II. negyedév Közzététel: 2009. augusztus 24. Sorszám: 132. Következik: 2009. augusztus 25. Kiskereskedelem Személysérüléses közúti közlekedési balesetek, 2009. I-II. negyedév 2009 első félévében 9%-kal csökkent a közúti

Részletesebben

A gépjárművezető képzés jelentősége a közúti közlekedésbiztonság szempontjából

A gépjárművezető képzés jelentősége a közúti közlekedésbiztonság szempontjából Erős Pillérek Javuló Közlekedésbiztonság Közlekedésbiztonsági konferencia A gépjárművezető képzés jelentősége a közúti közlekedésbiztonság szempontjából Dr. Juhász János KTI Közlekedéstudományi Intézet

Részletesebben

Intelligens közlekedési rendszerek hazai bevezetésének várható hatása az úthálózaton a torlódásos időszakok alakulására

Intelligens közlekedési rendszerek hazai bevezetésének várható hatása az úthálózaton a torlódásos időszakok alakulására Intelligens közlekedési rendszerek hazai bevezetésének várható hatása az úthálózaton a torlódásos időszakok alakulására ECALL WORK-SHOP 2013. NOVEMBER 12. Dr. Jankó Domokos Biztonságkutató Mérnöki Iroda

Részletesebben

Magyar joganyagok - Nemzeti Közlekedési Hatóság közleménye - a közúti járművek m 2. oldal Segéd- és motorkerékpárok vizsgálata, Jármű műszaki vizsgála

Magyar joganyagok - Nemzeti Közlekedési Hatóság közleménye - a közúti járművek m 2. oldal Segéd- és motorkerékpárok vizsgálata, Jármű műszaki vizsgála Magyar joganyagok - Nemzeti Közlekedési Hatóság közleménye - a közúti járművek m 1. oldal Nemzeti Közlekedési Hatóság közleménye a közúti járművek műszaki megvizsgálását végző vizsgabiztosok képzéséről

Részletesebben

Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák

Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák Autópálya Autópálya Autóút Autóút Főútvonal Főútvonal Elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák Elsőbbségadás kötelező Állj! Elsőbbségadás kötelező A szembejövő

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM. Alf Martiensen

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM. Alf Martiensen A tehergépkocsi balesetek in-depth elemzésének jelentősége Az európai áruforgalom mintegy 70 %-a a tehergépjárműveken keresztül bonyolódik. A tehergépkocsik a vasúti mennyiség mintegy 10-szeresét szállítják.

Részletesebben

LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák

LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák Autópálya Autópálya Autópálya. kilométerre...km...km...km Autóút Autóút. Kilométerre Autóút Autóút. Kilométerre Elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák

Részletesebben

A-Veszélyt jelző táblák

A-Veszélyt jelző táblák A-Veszélyt jelző táblák A-001 Veszélyes útkanyarulat balra A-002 Veszélyes útkanyarulat jobbra A-003 Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok, az első útkanyarulat balra A-004 Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok,

Részletesebben

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI FŐIGAZGATÓSÁG Közlekedésrendészeti Főosztály A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA A táblázatok a RobotZsaru Neo és a megyei rendőr-főkapitányságok

Részletesebben

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI FŐIGAZGATÓSÁG Közlekedésrendészeti Főosztály A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA A táblázatok a RobotZsaru Neo és a megyei rendőr-főkapitányságok

Részletesebben

Személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma I-IV. hónap

Személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma I-IV. hónap Személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma Balesetek száma Arány 28. () () Budapest 1 235 979 2,34-2,73 Baranya 27 161 3,35-22 Bács 239 226 4,7-5,44 Békés 166 191 3,97 15,6 Borsod 276 249 5,17-9,78

Részletesebben

A rendőrség és az ORFK-OBB szerepe a gyermekek és a kerékpárosok közlekedésbiztonságának fejlesztésében

A rendőrség és az ORFK-OBB szerepe a gyermekek és a kerékpárosok közlekedésbiztonságának fejlesztésében Kiss Csaba r. alezredes ORFK- Autópálya-felügyeletei és Balesetmegelőzési Osztály vezetője, ORFK OBB főtitkára A rendőrség és az ORFK-OBB szerepe a gyermekek és a kerékpárosok közlekedésbiztonságának fejlesztésében

Részletesebben

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI FŐIGAZGATÓSÁG Közlekedésrendészeti Főosztály A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA A táblázatok a RobotZsaru Neo és a megyei rendőr-főkapitányságok

Részletesebben

Közúti közlekedésbiztonság: műszaki vizsgálati jogszabálycsomag szigorúbb ellenőrzésekkel életeket lehet menteni

Közúti közlekedésbiztonság: műszaki vizsgálati jogszabálycsomag szigorúbb ellenőrzésekkel életeket lehet menteni EURÓPAI BIZOTTSÁG MEMO Brüsszel, 2012. július 13. Közúti közlekedésbiztonság: műszaki vizsgálati jogszabálycsomag szigorúbb ellenőrzésekkel életeket lehet menteni Miben más az új műszaki vizsgálati jogszabálycsomag?

Részletesebben

A közúti közlekedés biztonsága

A közúti közlekedés biztonsága Óberling József r. ezredes rendőrségi főtanácsos ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője A közúti közlekedés biztonsága Közlekedésfejlesztés Magyarországon, aktualitások konferencia Balatonföldvár,

Részletesebben

1_2 Vontathatóság meghatározása

1_2 Vontathatóság meghatározása 1_2 Vontathatóság meghatározása Vizsgabiztosi alapképzés Budapest, 2012 2012. február 6. Mikulás Róbert 1 Vontathatóságot befolyásoló tényezők Jogszabályok Vonójármű tulajdonságai Vonóhorog tulajdonságai

Részletesebben

A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET. Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok

A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET. Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok Munkabizottsági anyag (Deák János, Dr. Fülöp Ágnes, Hóz Erzsébet, Dr. Major Róbert, Siska Tamás) KTI,

Részletesebben

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI FŐIGAZGATÓSÁG Közlekedésrendészeti Főosztály A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA A táblázatok a RobotZsaru Neo és a megyei rendőr-főkapitányságok

Részletesebben

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI FŐIGAZGATÓSÁG Közlekedésrendészeti Főosztály A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA A táblázatok a RobotZsaru Neo és a megyei rendőr-főkapitányságok

Részletesebben

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI FŐIGAZGATÓSÁG Közlekedésrendészeti Főosztály A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA A táblázatok a RobotZsaru Neo és a megyei rendőr-főkapitányságok

Részletesebben

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI FŐIGAZGATÓSÁG Közlekedésrendészeti Főosztály A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA A táblázatok 2010-ra vonatkozóan a Központi Statisztikai

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK A KÖZÚTI FORGALOMBAN - GÖDÖLLŐ

MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK A KÖZÚTI FORGALOMBAN - GÖDÖLLŐ - GÖDÖLLŐ 2011. MÁRCIUS 24. Fontosabb jogszabályok FONTOSABB JOGSZABÁLYOK 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól 5/1990.(IV.12.) KöHÉM (ER) rendelet a közúti járművek

Részletesebben

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI FŐIGAZGATÓSÁG Közlekedésrendészeti Főosztály A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA A táblázatok a RobotZsaru Neo és a megyei rendőr-főkapitányságok

Részletesebben

MŰSZAKI VIZSGA. kiscsaszi. Okmányok Forgalmi engedély Igazoló lap Egyéb okmányok, engedélyek

MŰSZAKI VIZSGA. kiscsaszi. Okmányok Forgalmi engedély Igazoló lap Egyéb okmányok, engedélyek I. okmányok, AZONOSÍTÁS Okmányok Forgalmi engedély Igazoló lap Egyéb okmányok, engedélyek Jármű Alvázszám Motorszám Hatósági jelzés Adattábla/Típustábla II. környezetvédelmi mérés Kipufogórendszer Kivitel

Részletesebben

A kerékpározás jelene és jövője

A kerékpározás jelene és jövője A kerékpározás jelene és jövője Marasztó Zoltán Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közúti Infrastruktúra Főosztály Közúti Osztály Halálos kimenetelű kerékpáros balesetek száma Ország Év Fő Ausztália 2009

Részletesebben

A Nemzeti Közlekedési Hatóság stratégiája

A Nemzeti Közlekedési Hatóság stratégiája A Nemzeti Közlekedési Hatóság stratégiája Horváth Zsolt Csaba elnök 1 I. A Nemzeti Közlekedési Hatóság első évének értékelése II. A Nemzeti Közlekedési Hatóság stratégiája 2 1 Szervezeti átalakítás 2007.

Részletesebben

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI FŐIGAZGATÓSÁG Közlekedésrendészeti Főosztály A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA A táblázatok a RobotZsaru Neo és a megyei rendőr-főkapitányságok

Részletesebben

Van-e összefüggés a közúti közlekedés biztonsága és a termékhamisítás között?

Van-e összefüggés a közúti közlekedés biztonsága és a termékhamisítás között? Berzai Zsolt r. alezredes ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Autópálya-felügyeletei és Balesetmegelőzési Osztály kiemelt főreferens Tel.: +36-1443-5690 E-mail.: berzaizs@orfk.police.hu Van-e összefüggés

Részletesebben

Kerékpáros balesetek és a forgalom Helyzetelemzés és következtetések. László János Magyar Kerékpárosklub

Kerékpáros balesetek és a forgalom Helyzetelemzés és következtetések. László János Magyar Kerékpárosklub Kerékpáros balesetek és a forgalom Helyzetelemzés és következtetések László János Magyar Kerékpárosklub Kiindulás Országos és Budapesti adatok Tanulságok és feladatok Kiindulás Közös nevező Adatok korlátai

Részletesebben

A közutakon alkalmazott kerékpáros átvezetések a forgalomtechnikus szemével. Mocsári Tibor főmérnök

A közutakon alkalmazott kerékpáros átvezetések a forgalomtechnikus szemével. Mocsári Tibor főmérnök A közutakon alkalmazott kerékpáros átvezetések a forgalomtechnikus szemével Mocsári Tibor főmérnök 2010. szeptember Kerékpáros Vasúti ájárók Közlekedésbiztonsági forgalombiztonsága Nap - NKH - KKK, szakmai

Részletesebben

Közlekedési balesetek 2007 Traffic Accidents 2007

Közlekedési balesetek 2007 Traffic Accidents 2007 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL HUNGARIAN CENTRAL STATISTICAL OFFICE Közlekedési balesetek 2007 Traffic Accidents 2007 Budapest, 2008 Központi Statisztikai Hivatal, 2008 Hungarian Central Statistical Office,

Részletesebben

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI FŐIGAZGATÓSÁG Közlekedésrendészeti Főosztály A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA A táblázatok a RobotZsaru Neo és a megyei rendőr-főkapitányságok

Részletesebben

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI FŐIGAZGATÓSÁG Közlekedésrendészeti Főosztály A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA A táblázatok a RobotZsaru Neo és a megyei rendőr-főkapitányságok

Részletesebben

A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon

A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem egyetemi tanár A közlekedésbiztonság aktuális

Részletesebben

Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége alaptevékenysége, feladat- és hatásköre

Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége alaptevékenysége, feladat- és hatásköre Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége alaptevékenysége, feladat- és hatásköre A Fejér Megyei Kormányhivatal, így a Közlekedési Felügyelőség SZMSZ-ének hatályos szövegét a 3/2013. (I.8.)

Részletesebben

Baleseti góckutatás a Fővárosban

Baleseti góckutatás a Fővárosban Nagyobb odafigyeléssel kevesebb áldozat! 2016.09.09. Baleseti góckutatás a Fővárosban Pásti Imre Közlekedésbiztonsági szakterületi vezető BKK Zrt. Közlekedésbiztonsági góckutatás a BKK Zrt. Közlekedésbiztonsági

Részletesebben

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI FŐIGAZGATÓSÁG Közlekedésrendészeti Főosztály A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA 2012. I. hónap A táblázatok a Rendőrség előzetes adatait

Részletesebben

A hazai közlekedésbiztonsági helyzet alakulása a jogszabály-változások tükrében, a továbblépés lehetőségei

A hazai közlekedésbiztonsági helyzet alakulása a jogszabály-változások tükrében, a továbblépés lehetőségei Dr. Halmosi Zsolt r. vezérőrnagy rendőrségi főtanácsos országos rendőrfőkapitány-helyettes rendészeti főigazgató A hazai közlekedésbiztonsági helyzet alakulása a jogszabály-változások tükrében, a továbblépés

Részletesebben

A Nemzeti Közlekedési Hatóság. tevékenysége a veszélyes árut szállító. közúti járművek ellenőrzésének tükrében

A Nemzeti Közlekedési Hatóság. tevékenysége a veszélyes árut szállító. közúti járművek ellenőrzésének tükrében A Nemzeti Közlekedési Hatóság tevékenysége a veszélyes árut szállító közúti járművek ellenőrzésének tükrében Balatonföldvár, 2010. április 8-9. 1 Ellenőrzési tevékenység A Nemzeti Közlekedési Hatóság komplex

Részletesebben

Közlekedési balesetek 2007 Traffic Accidents 2007

Közlekedési balesetek 2007 Traffic Accidents 2007 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL HUNGARIAN CENTRAL STATISTICAL OFFICE Közlekedési balesetek 2007 Traffic Accidents 2007 Budapest, 2008 Központi Statisztikai Hivatal, 2008 Hungarian Central Statistical Office,

Részletesebben

A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon

A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem egyetemi tanár Tartalom 1. A hazai közúti

Részletesebben

VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV

VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV 2011 MAGYARORSZÁG Készült: A Biztonsági Tanácsadók Nemzetközi Szakmai Egyesülete szakértői szerkesztésében 2012. TARTALOMJEGYZÉK oldal Bevezető, Tartalomjegyzék 5-16 I. JOGSZABÁLYI

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI PROGRAMALKOTÁS MAGYARORSZÁGON

KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI PROGRAMALKOTÁS MAGYARORSZÁGON KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI PROGRAMALKOTÁS MAGYARORSZÁGON Berta Tamás KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésbiztonsági és Forgalomtechnikai Tagozat KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI AKCIÓPROGRAM

Részletesebben

K és V Kft. Autósiskola

K és V Kft. Autósiskola K és V Kft. Autósiskola Írásos tájékoztató és vállalkozási feltételek: 1. Képzőszerv: K és V Kft. Autósiskola Ügyvezető: Varga József Engedély szám: KVH/42827-1/2017-NFM Címe: 3200 Gyöngyös, Déli Külhatár

Részletesebben

Az öregedő társadalom közlekedésbiztonsági kérdései

Az öregedő társadalom közlekedésbiztonsági kérdései A közlekedésbiztonság aktuális kérdései KTE-KTI Szakmai Roadshow 2014 Közlekedésre felkészítés, képzés, nevelés Szeged, 2014. április 29. Az öregedő társadalom közlekedésbiztonsági kérdései Biró Angelika

Részletesebben

Iktatószám: 01/ /2013.

Iktatószám: 01/ /2013. Előterjesztő megnevezése: Dr. Botka László Iktatószám: 01/58782-2/2013. Tárgy: Melléklet: Rókusi krt., Vértói út, Nyitra utca és Csáky József utca által körbehatárolt, valamint a Kapisztrán úti szervízút,

Részletesebben

Tavaszi hatósági kerekasztal értekezlet

Tavaszi hatósági kerekasztal értekezlet Tavaszi hatósági kerekasztal értekezlet Veszélyes áru szállítás szakterületet érintő hatósági változások, tapasztalatok Kozma Sándor tű. ezredes főosztályvezető Budapest, 2017. március 21. A katasztrófavédelmi

Részletesebben

Közúti közlekedésbiztonsági program : az intézkedések részletei

Közúti közlekedésbiztonsági program : az intézkedések részletei MEMO/10/343 Brüsszel, 2010. július 20. Közúti közlekedésbiztonsági program 2011 2020: az intézkedések részletei A Bizottság a mai napon jóváhagyta nagyratörő közúti közlekedésbiztonsági programját, melynek

Részletesebben

Járművezető képzés és közlekedésre nevelés a közlekedésbiztonság szolgálatában

Járművezető képzés és közlekedésre nevelés a közlekedésbiztonság szolgálatában Új évtized, új kihívások a közlekedésbiztonságban Közlekedésbiztonsági konferencia 2013. december 11., Közlekedési Múzeum Járművezető képzés és közlekedésre nevelés a közlekedésbiztonság szolgálatában

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK. az Európai Unió működéséről szóló szerződés 294. cikkének (6) bekezdése alapján

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK. az Európai Unió működéséről szóló szerződés 294. cikkének (6) bekezdése alapján EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.3.10. COM(2015) 126 final 2013/0165 (COD) A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK az Európai Unió működéséről szóló szerződés 294. cikkének (6) bekezdése alapján

Részletesebben

Összefogás a közlekedőkért

Összefogás a közlekedőkért ÉLET ÚTON Összefogás a közlekedőkért Berta Tamás Új kihívások Vízió: Magyarországon 2030 után egyetlen 14 év alatti gyermek sem veszíti életét közúti közlekedési balesetben Közúti balesetek okozói Infrastruktúra

Részletesebben

30/2009. Módszertani Útmutató. A mérettáblák ellenőrzéséről

30/2009. Módszertani Útmutató. A mérettáblák ellenőrzéséről 30/2009. Módszertani Útmutató Készítette: Közúti Jármű Főosztály Kiadásának időpontja: 2009. december 30. - 2009 - Módszertani útmutató A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának

Részletesebben

Közlekedési balesetek, 2011 Traffic Accidents 2011

Közlekedési balesetek, 2011 Traffic Accidents 2011 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL HUNGARIAN CENTRAL STATISTICAL OFFICE Közlekedési balesetek, 2011 Traffic Accidents 2011 Budapest, 2012 Központi Statisztikai Hivatal, 2012 Hungarian Central Statistical Office,

Részletesebben

KERÉKPÁR ÉS KERÉKPÁROS

KERÉKPÁR ÉS KERÉKPÁROS KERÉKPÁR ÉS KERÉKPÁROS A kerékpározás hatásai nem igényel fosszilis energiát externáliák nem szennyezi a levegőt, nincs széndioxid kibocsátása nem okoz zajt kevés helyet foglal infrastruktúra igénye alacsony

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE ( )

A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE ( ) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.2.15. C(2018) 863 final A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2018.2.15.) a 167/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a mezőgazdasági és

Részletesebben

A kerékpározás szerepe a közlekedési tárca munkájában

A kerékpározás szerepe a közlekedési tárca munkájában A kerékpározás szerepe a közlekedési tárca munkájában Schváb Zoltán Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési helyettes államtitkár Kerékpáros Közlekedésbiztonsági Nap Közlekedésfejlesztési Koordinációs

Részletesebben

Kerékpáros Közlekedésbiztonsági Nap

Kerékpáros Közlekedésbiztonsági Nap Kerékpáros Közlekedésbiztonsági Nap Budapesti kerékpáros balesetek elemzése 2006 2009 Kertesy Géza vezető tervező, ügyvezető A baleseti adatok változása az elmúlt 10 évben A kerékpáros balesetek számának

Részletesebben

A közúti közlekedésből származó légszennyezés csökkentése

A közúti közlekedésből származó légszennyezés csökkentése A közlekedés légszennyezése Jogi eljárások lehetőségei a jobb levegőminőség és az éghajlatvédelem érdekében Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala 18. november 26. A közúti közlekedésből származó légszennyezés

Részletesebben

Mágocs Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete. 20/2008. (XII. 31.) rendeletével módosított. 11/2005. (X. 01.) rendelete

Mágocs Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete. 20/2008. (XII. 31.) rendeletével módosított. 11/2005. (X. 01.) rendelete Mágocs Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete 20/2008. (XII. 31.) rendeletével módosított 11/2005. (X. 01.) rendelete a nagyközség belterületi úthálózatának környezetkímélő rendjéről (a módosításokkal

Részletesebben

1 32 9 658 9 924 7 962 5 82 5 139 22 958 23 591 25 763 21 21 19 639 14 891 24,9 2, 17,1 24,2 25,4 31,6 36 12 41 983 46 726 32 621 31 319 26 551 2 928 3 392 3 753 2 678 2 566 2 165 Összes bűncselekmény

Részletesebben

8. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez A kártya formátumú vezetői engedélybe bejegyezhető kódok jegyzéke

8. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez A kártya formátumú vezetői engedélybe bejegyezhető kódok jegyzéke 8. melléklet a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelethez A kártya formátumú vezetői engedélybe bejegyezhető kódok jegyzéke - 01-99 kód: harmonizált európai uniós kódok GÉPJÁRMŰVEZETŐ (egészségügyi okok) 01.

Részletesebben

Közlekedésbiztonság fejlesztési lehetőségei Magyarországon. Berta Tamás

Közlekedésbiztonság fejlesztési lehetőségei Magyarországon. Berta Tamás Közlekedésbiztonság fejlesztési lehetőségei Magyarországon Berta Tamás Közlekedésbiztonságot meghatározó tényezők Az infrastruktúraelemek közlekedésbiztonsági értékelése Út SENSOR módszertan útkialakítás

Részletesebben

A sok jelzőtábla zavaró. Dr. Debreczeni Gábor előadása

A sok jelzőtábla zavaró. Dr. Debreczeni Gábor előadása A sok jelzőtábla zavaró A jelzőtáblák mérete 4/2001. (I.31.) KöVim rendelet A jellemző méret 450 mm 600 mm 750 mm 900 mm 1000 mm A közlekedő személy segítése A pálya legyen egyszerű, egységes, akadálymentes,

Részletesebben

JOGALAP CÉL EREDMÉNYEK

JOGALAP CÉL EREDMÉNYEK KÖZUTAK: KÖZLEKEDÉSI ÉS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK Az Európai Unió közös európai közlekedésbiztonsági térség létrehozását tervezi a 2010 2020-as évtizedben. A kérdés főként nemzeti hatáskörbe tartozik. Az európai

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK A KÖZÚTI FORGALOMBAN. Vezetői engedély

MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK A KÖZÚTI FORGALOMBAN. Vezetői engedély Forgalomba helyezés Rendszámtábla Vezetői engedély GÖDÖLLŐ - 2011. MÁRCIUS 24. A JÁRMŰVEK FORGALOMBA HELYEZÉSE ÉS IDEIGLENES FORGALOMBAN TARTÁSA Járművel - kivéve a trolibuszt, villamost, kerékpárt, a

Részletesebben

a lista aktualizálásának időpontjában a KENYI rendszerében már létező kategóriák - tájékoztató adat

a lista aktualizálásának időpontjában a KENYI rendszerében már létező kategóriák - tájékoztató adat a lista aktualizálásának időpontjában a KENYI rendszerében már létező kategóriák - tájékoztató adat Jelzőtáblák (a KRESZ-ben, valamint az ÚT 2-1.132 Útügyi Műszaki Előírásban szereplő táblatípusok alapján)

Részletesebben

XXI. A magyar közlekedés helyzete az EU-ban

XXI. A magyar közlekedés helyzete az EU-ban XXI. A magyar közlekedés helyzete az EU-ban A katasztrófavédelem szerepe a közúti, vasúti, vízi szállítások felügyeletében Dr. Mógor Judit tű. ezredes hatósági főigazgató-helyettes 217. február 23. A katasztrófavédelem

Részletesebben

Rail Cargo Hungaria Zrt.

Rail Cargo Hungaria Zrt. Zrt. Integrált irányítási rendszer a működés támogatásban Neuschl Szilárd Minőségirányítás-és folyamatmenedzsment vezető Tartalom Cégbemutatás (RCG, RCH) Az RCH integrált irányítási rendszere Minőség =

Részletesebben

43/2007. (IV. 4.) GKM rendelet

43/2007. (IV. 4.) GKM rendelet A jogszabály mai napon hatályos állapota 43/2007. (IV. 4.) GKM a közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályok alapján végzett közlekedési hatósági ellenőrzés részletes szabályairól A gazdasági

Részletesebben

Baleset-megelőzés a XXI. században, a hazai tendenciák tükrében

Baleset-megelőzés a XXI. században, a hazai tendenciák tükrében Kiss Csaba r. alezredes ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Autópálya-felügyeletei és Balesetmegelőzési Osztály vezetője, az ORFK-OBB főtitkára Baleset-megelőzés a XXI. században, a hazai tendenciák tükrében

Részletesebben

Csupán átmeneti romlás, vagy trendváltozás?

Csupán átmeneti romlás, vagy trendváltozás? Csupán átmeneti romlás, vagy trendváltozás? Prof. Dr. habil Holló Péter Az MTA doktora KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzora Széchenyi István Egyetem egyetemi tanára Új módszerek,

Részletesebben

Reagálni a változásokra

Reagálni a változásokra Reagálni a változásokra A beavatkozás lehetősége és szükségszerűsége a villamosközlekedés biztonságának javítása érdekében Előadó: Berhidi Zsolt BKV Zrt., Forgalombiztonsági és Üzemeltetési Szolgálat szolgálatvezető

Részletesebben

NKH.. Regionális Igazgatósága Iktatószám: Cím: Telefonszám: Személyi azonosító:

NKH.. Regionális Igazgatósága Iktatószám: Cím: Telefonszám: Személyi azonosító: A díjak megfizetésének összesítése: A kérelem elbírálási díja Ft; Az engedélyek díja Ft leróva NKH.. Regionális Igazgatósága Iktatószám: Cím: Telefonszám: Személyi azonosító: ÁRUFUVAROZÓI ENGEDÉLY, KÖZÖSSÉGI

Részletesebben

Közlekedési balesetek 2006 Traffic Accidents 2006

Közlekedési balesetek 2006 Traffic Accidents 2006 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL HUNGARIAN CENTRAL STATISTICAL OFFICE Közlekedési balesetek 2006 Traffic Accidents 2006 Budapest 2006 Készült / Elaborated at a Központi Statisztikai Hivatal / Central Statistical

Részletesebben

2000. évi CXXVIII. törvény a közúti közlekedési elõéleti pontrendszerrõl

2000. évi CXXVIII. törvény a közúti közlekedési elõéleti pontrendszerrõl . oldal, összesen: 6 2000. évi CXXVIII. törvény a közúti közlekedési elõéleti pontrendszerrõl Az Országgyûlés a gépjármûvezetõk önkéntes jogkövetõ magatartásának erõsítése, a közúti közlekedés biztonságának

Részletesebben

A budapesti villamosbalesetek jellemzői és tapasztalatai

A budapesti villamosbalesetek jellemzői és tapasztalatai A budapesti villamosbalesetek jellemzői és tapasztalatai Előadó: Berhidi Zsolt BKV Zrt., Forgalombiztonsági és Üzemeltetési Szolgálat szolgálatvezető Cégfilozófia (BKV Zrt.) Küldetés A BKV a Főváros tulajdonában

Részletesebben

A (közösségi) közlekedés biztonsága érdekében

A (közösségi) közlekedés biztonsága érdekében Általános Közlekedési Tagozat, Közlekedésjogi és Igazgatási Szakosztály Szakmai találkozó Nemzeti Közszolgálati Egyetem, 2019. február 19. A (közösségi) közlekedés biztonsága érdekében Autóbuszok közlekedése

Részletesebben

2. oldal kötelezet a) vezeti, és naprakészen tartja a mentesített gépjárművek jegyzékét, b) a kárrendező szervezet és a kár megtérítésére kötelezett s

2. oldal kötelezet a) vezeti, és naprakészen tartja a mentesített gépjárművek jegyzékét, b) a kárrendező szervezet és a kár megtérítésére kötelezett s 1. oldal kötelezet 17/2011. (XII. 23.) HM rendelet a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kötelezettség alól mentes gépjárművek körének és nyilvántartásának szabályairól, az e gépjárművek által okozott

Részletesebben

B kategóriás vizsgázók (fő)

B kategóriás vizsgázók (fő) Az Európai Uniós projektek gyakorlati hasznosítása a hazai gépjárművezető képzés fejlesztésben Ipolyi-Keller Imre Budapest, 2010. február 12. 1 A Module Close To projekt Történnek balesetek, de nem velem.

Részletesebben

Képviselő-testülete. 19/2015.(XII.28.) rendeletével hatályon kívül helyezett. 20/2008. (XII. 31.), 7/2012.(VI.01.) rendeletével módosított

Képviselő-testülete. 19/2015.(XII.28.) rendeletével hatályon kívül helyezett. 20/2008. (XII. 31.), 7/2012.(VI.01.) rendeletével módosított 1 Mágocs Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete 19/2015.(XII.28.) rendeletével hatályon kívül helyezett 20/2008. (XII. 31.), 7/2012.(VI.01.) rendeletével módosított 11/2005. (X. 01.) rendelete a

Részletesebben

Mezőgazdasági gépek a közúti forgalomban. Gödöllő, 2011. március 24. A Nemzeti Közlekedési Hatóság eljárásai

Mezőgazdasági gépek a közúti forgalomban. Gödöllő, 2011. március 24. A Nemzeti Közlekedési Hatóság eljárásai Mezőgazdasági gépek a közúti forgalomban A Nemzeti Közlekedési Hatóság eljárásai Előadó: Kovács Tamás, főosztályvezető Nemzeti Közlekedési Hatóság Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal Gödöllő, 2011. március

Részletesebben

Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. 34. -ban foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. 34. -ban foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el: Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 12/1991. (VI.12.) önkormányzati rendelete a korlátozott forgalmú belváros közlekedési rendjéről Módosította: 5/1993. (III.10.) 23/1994. (VI.29.). 19/1995.

Részletesebben

.Munka és közlekedésbiztonsági tevékenysége 2013. február 1.

.Munka és közlekedésbiztonsági tevékenysége 2013. február 1. Vidékfejlesztési Minisztérium Mezőgazdasági Gépesítési Intézet 2100 Gödöllő Tessedik Sámuel u.4..munka és közlekedésbiztonsági tevékenysége 2013. február 1. 1 Mikor biztonságos egy gép, berendezés? Egy

Részletesebben

43/2007. (IV. 4.) GKM rendelet

43/2007. (IV. 4.) GKM rendelet 43/2007. (IV. 4.) GKM rendelet a közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályok alapján végzett közlekedési hatósági ellenõrzés részletes szabályairól A gazdasági és közlekedési miniszter feladat-

Részletesebben

ENERGOTEST NAPOK 2018

ENERGOTEST NAPOK 2018 ENERGOTEST NAPOK 2018 Jogszabályi változások és hatósági elvárások a műszaki megvizsgálás területén Mikulás Róbert NFM JÁRMŰ MÓDSZERTANI HATÓSÁGI FŐOSZTÁLY 1 VÁLTOZÓ JOGSZABÁLYOK 2 VÁLTOZÓ JOGSZABÁLYOK

Részletesebben

Problémák és megoldások:

Problémák és megoldások: Problémák és megoldások: fiatal, kezdő gépjármű-vezetők kiemelkedő baleseti kockázata Prof. Dr. Holló Péter az MTA doktora, a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. tagozatvezetője, a Széchenyi

Részletesebben

Közlekedésbiztonsági szemléletformálás az önkormányzatokban

Közlekedésbiztonsági szemléletformálás az önkormányzatokban Közlekedésbiztonsági szemléletformálás az önkormányzatokban Hóz Erzsébet tudományos főmunkatárs Tata, 2013. október 29. ETSC (European Road Safety Council) jelentése 2001 2011 között: a halálos áldozatok

Részletesebben

TÜV Rheinland-KTI Kft. H-1119 Budapest, Thán Károly u H-1519 Budapest, Pf.: 327.

TÜV Rheinland-KTI Kft. H-1119 Budapest, Thán Károly u H-1519 Budapest, Pf.: 327. EU előírások: Irányelv 70/157 Zajszint és kipufogó berendezések Pótalkatrész kipufogó berendezés 70/220 Károsanyag kibocsátás, légszennyezés Műszaki terület 715/2007 692/2008 Károsanyag-kibocsátás 70/221

Részletesebben

Közlekedési balesetek 2010 Traffic Accidents 2010

Közlekedési balesetek 2010 Traffic Accidents 2010 Közlekedési balesetek 2010 Traffic Accidents 2010 Központi Statisztikai Hivatal KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL HUNGARIAN CENTRAL STATISTICAL OFFICE Közlekedési balesetek 2010 Traffic Accidents 2010 Budapest,

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1708/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A TÜV Rheinland-KTI Kft. Járműtechnikai és Munkavédelmi Laboratórium (1119 Budapest, Than Károly u. 3-5.) akkreditált területe:

Részletesebben

Különböző kiépítésű körforgalmak vizsgálata és. csomóponti irányítással VISSIM szimulátorban. összehasonlító analízise jelzőlámpás

Különböző kiépítésű körforgalmak vizsgálata és. csomóponti irányítással VISSIM szimulátorban. összehasonlító analízise jelzőlámpás Különböző kiépítésű körforgalmak vizsgálata és összehasonlító analízise jelzőlámpás csomóponti irányítással VISSIM szimulátorban Készítette: Sukupčák Marián Konzulens: Dr. Tettamanti Tamás 216. Mindenek

Részletesebben

Műszaki alkalmassági jogszabálycsomag. Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

Műszaki alkalmassági jogszabálycsomag. Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2012.7.13. COM(2012) 380 final 2012/0184 (COD) Műszaki alkalmassági jogszabálycsomag Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a gépjárművek és pótkocsijaik időszakos

Részletesebben

A közúti közlekedésbiztonság aktuális kérdései

A közúti közlekedésbiztonság aktuális kérdései A közúti közlekedésbiztonság aktuális kérdései Prof. Dr. Holló Péter az MTA doktora, a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzora Tartalom 1. A közúti biztonság Magyarországon 2016-ban

Részletesebben