Emberi Erőforrások Minisztériuma

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Emberi Erőforrások Minisztériuma"

Átírás

1

2 Emberi Erőforrások Minisztériuma Nukleáris medicina szakasszisztens Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő 15 perc, válaszadási idő 15 perc) A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 25% A vizsgafeladat ismertetése: Szóbeli vizsgafeladatok az alábbi témakörökből: Radiofarmakológia Sugárvédelem a nukleáris medicinában Klinikai nukleáris medicina A feladatsor első részében találhatóak az 1-30-ig számozott vizsgakérdések. Ezek lesznek a húzótételek. A második részben található a tanári példány, mely az értékelést segíti. A tételsor az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Kormányrendeletben foglalt szakképesítés 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben kiadott szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült.

3 1. Ismertesse a csontvelő- és a csontszcintigráfia radiofarmakon előállításának előkészítését! Foglalja össze, hogyan készíti el a radioaktív gyógyszert! - alkalmazott radiofarmakonok - tulajdonságuk, halmozódás, vagy hiány okai - alkalmazási lehetőségük - a generátor működése - a radioaktivitással kapcsolatos számítások - a generátor termék átalakítása radioaktív gyógyszerré Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

4 2. Ismertesse az endokrin rendszer és a tüdő vizsgálatához szükséges anyagok előállítását a meleglaboratóriumban! - alkalmazott radiofarmakonok - tulajdonságuk, halmozódás, vagy hiány okai - alkalmazási lehetőségek - a generátor működése - a radioaktivitással kapcsolatos számítások - a generátor termék átalakítása radioaktív gyógyszerré Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

5 3. Foglalja össze a nukleáris medicina laboratórium működési rendjét, kiemelve ebben a meleglabor helyét! Ismertesse, milyen radiofarmakont készít a gastrointestinalis rendszer és a máj vizsgálatához! - működési rend - generátor - radioaktív gyógyszer előállítása - alkalmazott radiofarmakonok - tulajdonságuk, halmozódás, vagy hiány okai - alkalmazási lehetőségek - szabad technécium mérése Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

6 4. Ismertesse a központi idegrendszer és a szív vizsgálata során alkalmazott radiofarmakonokat és előállításukat! - a központi idegrendszer vizsgálatakor alkalmazott radiofarmakonok - tulajdonságuk, halmozódás, vagy hiány okai - alkalmazási lehetőségek - a generátor működése - a radioaktivitással kapcsolatos számítások - a generátor termék átalakítása radioaktív gyógyszerré - a szív vizsgálatakor alkalmazott radiofarmakonok - tulajdonságuk, halmozódás, vagy hiány okai - szabad technécium mérése Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

7 5. Foglalja össze a vér alakos sejtjeinek jelzését radioaktív anyaggal! Ismertesse, milyen radiogyógyszert készít a vese és a vizeletkiválasztó rendszer vizsgálatához! - alkalmazott radiofarmakonok - tulajdonságuk, halmozódás, vagy hiány okai - alkalmazási lehetőségek - a generátor működése - a radioaktivitással kapcsolatos számítások - a generátor termék átalakítása radioaktív gyógyszerré - sejtjelzés menete Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

8 6. Foglalja össze a radioaktív gyógyszerek regisztrációjának és hatósági ellenőrzésének magyarországi folyamatát, szabályozását! Ismertesse, milyen feladat van a meleglaboratóriumi munka során a generátorokkal! Ismertesse a minőség-ellenőrzés jelentését és jelentőségét! - radioaktív gyógyszerek regisztrációja - hazai hatósági szabályzat - a generátor szerepe - generátorok típusai - alkalmazási módok - a generátor termékek átalakítása radioaktív gyógyszerré Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

9 7. Ismertesse, mi a teendő, ha a meleglaboratóriumi munka során a Makroalbumonnál összecsapódást észlel! - hiba észlelése, annak jelentősége - minőségellenőrzés célja, módja, hatósági szabályok - a szakasszisztens feladata Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

10 8. Ismertesse a radiofarmakon-rendelés rendjét és a nyilvántartás szabályait! Foglalja össze a dóziskalibrátor alkalmazásának okát és módját! - a radiofarmakonok rendelésének szabályai és módja - a radiofarmakonok nyilvántartása - szakasszisztensi feladatok - a dóziskalibrátor használatának jelentősége - alkalmazása - számítások szükségessége Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

11 9. Foglalja össze, hogyan zajlik a PET-vizsgálatok során alkalmazott radiofarmakonok előállítása! Ismertesse a helyi feladatokat! - alkalmazott radiofarmakonok - tulajdonságuk, halmozódás, vagy hiány okai - alkalmazási lehetőségek - a ciklotron működése - a radioaktivitással kapcsolatos számítások - a generátor termék átalakítása radioaktív gyógyszerré - sugárvédelem Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

12 10. Fejtse ki, mi a különbség a diagnosztikus és terápiás radiofarmakonok között! Ismertesse a radiofarmakonokkal kapcsolatos könyvelést és a megrendelések folyamatát! - az anyagrendelés, nyilvántartás célja és módja - kapcsolódó dokumentáció - előállítás, kiszerelés Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

13 11. Foglalja össze a sugárvédelem alapjait a nukleáris medicinában! - az indokoltság elve az optimálás elve- dóziskorlátok Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

14 12. Ismertesse a személyzet és a betegek sugárvédelmének alapjait és gyakorlatát! - dóziskorlát - az indokoltság elve - az optimálás elve - a munkahelyek osztályozása sugárvédelmi szempontból - a személyzet sugárterhelésének összetevői - a betegek vizsgálatának optimálása - kontaminálás Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

15 13. Ismertesse a dekontaminációs módszereket különböző izotópok alkalmazása során! Jellemezze a sugárterhelések formáit! - a kontamináció kockázatának csökkentése - dekontaminálás - a sugárterhelés összetevői (beérkező izotóp, radiofarmakon, a beteg, a radioaktív hulladék tárolása, balesetek) Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

16 14. Ismertesse a sugárvédelmi mérések és ellenőrzések fajtáit és folyamatait! Foglalja össze a munkahelyi sugárvédelmi szabályzat jelentőségét! - személyi védelem - radioaktív hulladék tárolása - a sugárvédelmi szabályzat szerepe, szintjei Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

17 15. Ismertesse a nukleáris medicinára vonatkozó aktuális sugárvédelmi előírásokat! - helyi sugárvédelmi szabályzat - hatósági engedélyek - aktuális törvények Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

18 16. Ismertesse a sugárvédelem folyamatát és a dózisfogalmakat! - a sugárvédelem formái - külső sugárterhelés elleni védelem - sugárelnyelő anyagok alkalmazásának elve - védekezés belső sugárterhelés ellen Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

19 17. Ismertesse az alfa-, béta-, gamma-sugárzók orvosi alkalmazásának lehetőségeit az izotóplaboratóriumokban! - az alfa-, béta- és gamma-sugárzás jellemzése - felhasználásuk lehetőségei - a sugárterhelés csökkentése a különböző anyagoknál Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

20 18. Jellemezze az izotópdiagnosztikai vizsgálatokat! Ismertesse a gamma-kamera felépítését! - radioizotópok általános jellemzői - leképezésre használható eszközök - a vizsgálatok elve - betegtájékoztatás - a gamma-kamera felépítése Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

21 19. Ismertesse a nukleáris medicinában használatos hibrid készülékek felépítését és működési elvét! - gamma-kamera - hibrid készülékek: SPECT-CT; PET-CT; PET-MR - kollimátor - minőségellenőrzés Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

22 20. Ismertesse a gastrointestinalis rendszer és a máj izotópdiagnosztikai vizsgálatait! - nyálmirigyszcintigráfia - nyelőcsőszcintigráfia - gyomorürülés vizsgálata - koleszcintigráfia - nitromint dinamika - epehólyag kiürülésének provokálása étkezéssel - 3 fázisú máj-vérpool szcintigráfia - 3 fázisú koleszcintigráfia - statikus májszcintigráfia Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

23 21. Ismertesse a tüdő izotópdiagnosztikáját! - a tüdő keringése - perfúziós tüdőszcintigráfia - ventilációs tüdőszcintigráfia - embolia Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

24 22. Ismertesse a csontok és ízületek izotópdiagnosztikáját! - csontszcintigráfia - 3 fázisú csontszcintigráfia - gyulladás és a protézis kilazulásának differenciálása - csontmetasztázis kimutatása Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

25 23. Ismertesse a központi idegrendszer betegségeinek izotópdiagnosztikáját! - liquorcsorgás vizsgálata - agyi vérátáramlás vizsgálata - receptor szcintigráfia Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

26 24. Ismertesse a szív és a keringési rendszer izotópdiagnosztikáját! - ischaemias szívbetegség - terheléses és nyugalmi szívizomszcintigráfia - fizikális terhelés (futószőnyeg, kerékpárergometria) - gyógyszeres terhelés (adenozin, dipyridamol) - életképesség vizsgálata Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

27 25. Ismertesse a vizeletkiválasztó és -elvezető rendszer diagnosztikáját! - a vese felépítése - a vese vérellátása - vesekövesség - kiválasztás - reflux - stenozis - hypertonia - dinamikus veseszcintigráfia (Furosemid provokáció) - indirekt cisztográfia - statikus veseszcintigráfia Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

28 26. Ismertesse az endokrinológiai betegségek izotópdiagnosztikáját! pajzsmirigy-szcintigráfia mellékpajzsmirigy-szcintigráfia mellékvese- (velő és kéreg) szcintigráfia Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

29 27. Ismertesse a PET szerepét az onkológiai vizsgálatokban! - onkológiai indikáció - PET-CT - PET-MR - cukoranyagcsere fontossága Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

30 28. Foglalja össze a nukleáris medicina vizsgálatok szerepét a gyermekgyógyászati diagnosztikában! - dózis - a gyermekek vizsgálatáról általában - sugárterhelés Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

31 29. Foglalja össze a gyulladások kimutatását izotópos technikával! - jelzett fehérvérsejt - immunszcintigráfia - gyulladásos bélbetegség - osteomyelitis - ízületi protézis gyulladás és lazulás elkülönítése Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

32 30. Ismertesse a radioizotópos terápiák alapjait, típusait! Foglalja össze a betegbiztonság elvét! - benignus és tumoros pajzsmirigybetegségek kezelése I-131 izotóppal - csontmetasztázisok kezelése béta- és alfa-sugárzó izotópokkal - radioimmunterápia - ízületi izotópkezelés Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

33 AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI Tanári példány 1. Ismertesse a csontvelő- és a csontszcintigráfia radiofarmakon előállításának előkészítését! Foglalja össze, hogyan készíti el a radioaktív gyógyszert! - alkalmazott radiofarmakonok - tulajdonságuk, halmozódás, vagy hiány okai - alkalmazási lehetőségük - a generátor működése - a radioaktivitással kapcsolatos számítások - a generátor termék átalakítása radioaktív gyógyszerré Kulcsszavak, fogalmak: - MDP, HDP - Generátor - 99m-Tc-Pertechnetat - Nanoalbumon - immunszcintigráfia

34 2. Ismertesse az endokrin rendszer és a tüdő vizsgálatához szükséges anyagok előállítását a meleglaboratóriumban! - alkalmazott radiofarmakonok - tulajdonságuk, halmozódás, vagy hiány okai - alkalmazási lehetőségek - a generátor működése - a radioaktivitással kapcsolatos számítások - a generátor termék átalakítása radioaktív gyógyszerré Kulcsszavak, fogalmak: - 99m-Tc-pertechnetat - Macroalbumon - ventilációs készülékek (aeroszol, gáz) - Cardiospect (elkészítés)

35 3. Foglalja össze a nukleáris medicina laboratórium működési rendjét, kiemelve ebben a meleglabor helyét! Ismertesse, milyen radiofarmakont készít a gastrointestinalis rendszer és a máj vizsgálatához! - működési rend - generátor - radioaktív gyógyszer előállítása - alkalmazott radiofarmakonok - tulajdonságuk, halmozódás, vagy hiány okai - alkalmazási lehetőségek - szabad technécium mérése Kulcsszavak, fogalmak: - dokumentació - bizonylati album - szállítólevél

36 4. Ismertesse a központi idegrendszer és a szív vizsgálata során alkalmazott radiofarmakonokat és előállításukat! - a központi idegrendszer vizsgálatakor alkalmazott radiofarmakonok - tulajdonságuk, halmozódás, vagy hiány okai - alkalmazási lehetőségek - a generátor működése - a radioaktivitással kapcsolatos számítások - a generátor termék átalakítása radioaktív gyógyszerré - a szív vizsgálatakor alkalmazott radiofarmakonok - tulajdonságuk, halmozódás, vagy hiány okai - szabad technécium mérése Kulcsszavak, fogalmak: - 99m-Tc-Pertechnetat - DTPA - HMPAO - DatScan - Tetrafosmin - Cardioispect

37 5. Foglalja össze a vér alakos sejtjeinek jelzését radioaktív anyaggal! Ismertesse, milyen radiogyógyszert készít a vese és a vizeletkiválasztó rendszer vizsgálatához! - alkalmazott radiofarmakonok - tulajdonságuk, halmozódás, vagy hiány okai - alkalmazási lehetőségek - a generátor működése - a radioaktivitással kapcsolatos számítások - a generátor termék átalakítása radioaktív gyógyszerré - sejtjelzés menete Kulcsszavak, fogalmak: - in vitro jelzés - in vivo jelzés - fehérvérsejt és vörösvérsejt jelzése - EC - DTPA - DMSA

38 6. Foglalja össze a radioaktív gyógyszerek regisztrációjának és hatósági ellenőrzésének magyarországi folyamatát, szabályozását! Ismertesse, milyen feladat van a meleglaboratóriumi munka során a generátorokkal! Ismertesse a minőség-ellenőrzés jelentését és jelentőségét! - radioaktív gyógyszerek regisztrációja - hazai hatósági szabályzat - a generátor szerepe - generátorok típusai - alkalmazási módok - a generátor termékek átalakítása radioaktív gyógyszerré Kulcsszavak, fogalmak: - műbizonylat - dóziskalibrátor - szabad pertechnetat mérése - molibdén-áttörés mérése - bomlás

39 7. Ismertesse, mi a teendő, ha a meleglaboratóriumi munka során a Makroalbumonnál összecsapódást észlel! - hiba észlelése, annak jelentősége - minőségellenőrzés célja, módja, hatósági szabályok - a szakasszisztens feladata Kulcsszavak, fogalmak: - Macroalbumon - allergia

40 8. Ismertesse a radiofarmakon-rendelés rendjét és a nyilvántartás szabályait! Foglalja össze a dóziskalibrátor alkalmazásának okát és módját! - a radiofarmakonok rendelésének szabályai és módja - a radiofarmakonok nyilvántartása - szakasszisztensi feladatok - a dóziskalibrátor használatának jelentősége - alkalmazása - számítások szükségessége Kulcsszavak, fogalmak: - rendelés - dóziskalibrátor - gyermekdózis

41 9. Foglalja össze, hogyan zajlik a PET-vizsgálatok során alkalmazott radiofarmakonok előállítása! Ismertesse a helyi feladatokat! - alkalmazott radiofarmakonok - tulajdonságuk, halmozódás, vagy hiány okai - alkalmazási lehetőségek - a ciklotron működése - a radioaktivitással kapcsolatos számítások - a generátor termék átalakítása radioaktív gyógyszerré - sugárvédelem Kulcsszavak, fogalmak: - PET radiofarmakonok - cukoranyagcsere - sugárvédelem

42 10. Fejtse ki, mi a különbség a diagnosztikus és terápiás radiofarmakonok között! Ismertesse a radiofarmakonokkal kapcsolatos könyvelést és a megrendelések folyamatát! - az anyagrendelés, nyilvántartás célja és módja - kapcsolódó dokumentáció - előállítás, kiszerelés Kulcsszavak, fogalmak: - dózis fogalma - elkülönítés - alfa-, béta- és gamma-sugárzás

43 11. Foglalja össze a sugárvédelem alapjait a nukleáris medicinában! - az indokoltság elve az optimálás elve- dóziskorlátok Kulcsszavak, fogalmak: - személyzet sugárvédelme - a beteg sugárvédelme - külső és belső sugárterhelés - dóziskorlát - egésztest foglalkozási sugárterheléses - irányadói szint

44 12. Ismertesse a személyzet és a betegek sugárvédelmének alapjait és gyakorlatát! - dóziskorlát - az indokoltság elve - az optimálás elve - a munkahelyek osztályozása sugárvédelmi szempontból - a személyzet sugárterhelésének összetevői - a betegek vizsgálatának optimálása - kontaminálás Kulcsszavak, fogalmak: - dózis - távolságvédelem - sugárelnyelő anyagok - belső sugárterhelés - külső sugárterhelés - védekezés - ellenőrzött terület - felügyelt terület - kockázatbecslés

45 13. Ismertesse a dekontaminációs módszereket különböző izotópok alkalmazása során! Jellemezze a sugárterhelések formáit! - a kontamináció kockázatának csökkentése - dekontaminálás - a sugárterhelés összetevői (beérkező izotóp, radiofarmakon, a beteg, a radioaktív hulladék tárolása, balesetek) Kulcsszavak, fogalmak: - szállítás - sugárvédelmi eszközök - ellenőrzött terület - felügyelt terület

46 14. Ismertesse a sugárvédelmi mérések és ellenőrzések fajtáit és folyamatait! Foglalja össze a munkahelyi sugárvédelmi szabályzat jelentőségét! - személyi védelem - radioaktív hulladék tárolása - a sugárvédelmi szabályzat szerepe, szintjei Kulcsszavak, fogalmak: - védőkesztyű, védőszemüveg, védőruha - nyitott és zárt fülke - a radioaktív anyag mozgatására alkalmas eszközök - dekontaminációs készlet - fecskendővédelem - felületszennyezettség-mérők

47 15. Ismertesse a nukleáris medicinára vonatkozó aktuális sugárvédelmi előírásokat! - helyi sugárvédelmi szabályzat - hatósági engedélyek - aktuális törvények Kulcsszavak, fogalmak: - ellenőrzött terület - felügyelt terület - izotóplaboratóriumok besorolása

48 16. Ismertesse a sugárvédelem folyamatát és a dózisfogalmakat! - a sugárvédelem formái - külső sugárterhelés elleni védelem - sugárelnyelő anyagok alkalmazásának elve - védekezés belső sugárterhelés ellen Kulcsszavak, fogalmak: - idővédelem - távolságvédelem - hatótávolság - felezési idő (fizikai, biológiai, effektív) - elnyelt dózis - dózisegyenérték

49 17. Ismertesse az alfa-, béta-, gamma-sugárzók orvosi alkalmazásának lehetőségeit az izotóplaboratóriumokban! - az alfa-, béta- és gamma-sugárzás jellemzése - felhasználásuk lehetőségei - a sugárterhelés csökkentése a különböző anyagoknál Kulcsszavak, fogalmak: - alfa-, béta-, gamma-sugárzás - fékezési sugárzás - anyagvastagság - hullámhossz - energia - ólomegyenérték - szórt sugárzás - pozitron

50 18. Jellemezze az izotópdiagnosztikai vizsgálatokat! Ismertesse a gamma-kamera felépítését! - radioizotópok általános jellemzői - leképezésre használható eszközök - a vizsgálatok elve - betegtájékoztatás - a gamma-kamera felépítése Kulcsszavak, fogalmak: - radiofarmakon - gamma-kamera - fiziológiás beépülés - sugárvédelem - kollimátor

51 19. Ismertesse a nukleáris medicinában használatos hibrid készülékek felépítését és működési elvét! - gamma-kamera - hibrid készülékek: SPECT-CT; PET-CT; PET-MR - kollimátor - minőségellenőrzés Kulcsszavak, fogalmak: - gamma-kamera - SPECT-CT - PET-CT - PET-MR - kollimálás - homogenitás

52 20. Ismertesse a gastrointestinalis rendszer és a máj izotópdiagnosztikai vizsgálatait! - nyálmirigyszcintigráfia - nyelőcsőszcintigráfia - gyomorürülés vizsgálata - koleszcintigráfia - nitromint dinamika - epehólyag kiürülésének provokálása étkezéssel - 3 fázisú máj-vérpool szcintigráfia - 3 fázisú koleszcintigráfia - statikus májszcintigráfia Kulcsszavak, fogalmak: - statikus vizsgálat - dinamikus vizsgálat - citrom dinamika - jelzett tápanyag per os beadása - éhgyomri vizsgálat - 99m-Tc-HIDA - gamma-kamera - cholecysta dyskinesis - epeút-elzáródás - térfoglaló folyamat - sejtjelzés - 99m-Tc-Fyton

53 21. Ismertesse a tüdő izotópdiagnosztikáját! - a tüdő keringése - perfúziós tüdőszcintigráfia - ventilációs tüdőszcintigráfia - embolia Kulcsszavak, fogalmak: - 99m-Tc-Macroalbumon - jelzett aeroszol - jelzett gáz - SPECT-CT

54 22. Ismertesse a csontok és ízületek izotópdiagnosztikáját! - csontszcintigráfia - 3 fázisú csontszcintigráfia - gyulladás és a protézis kilazulásának differenciálása - csontmetasztázis kimutatása Kulcsszavak, fogalmak: - 99m-Tc-MDP,HDP - egésztest felvétel - gamma-kamera - SPECT-CT - sejtjelzés

55 23. Ismertesse a központi idegrendszer betegségeinek izotópdiagnosztikáját! - liquorcsorgás vizsgálata - agyi vérátáramlás vizsgálata - receptor szcintigráfia Kulcsszavak, fogalmak: - 99m-Tc-DTPA - 99m-Tc-HMPAO - DaTSCAN (Ioflupan-123I) - gamma-kamera - SPECT-CT

56 24. Ismertesse a szív és a keringési rendszer izotópdiagnosztikáját! - ischaemias szívbetegség - terheléses és nyugalmi szívizomszcintigráfia - fizikális terhelés (futószőnyeg, kerékpárergometria) - gyógyszeres terhelés (adenozin, dipyridamol) - életképesség vizsgálata Kulcsszavak, fogalmak: - ischaemia - dipyridamol - fizikális terhelés - 99m-Tc-Myoview (tetrafosmin) - 99m-Tc-Cardiospect (sestamibi) - Thallium-201

57 25. Ismertesse a vizeletkiválasztó és -elvezető rendszer diagnosztikáját! - a vese felépítése - a vese vérellátása - vesekövesség - kiválasztás - reflux - stenozis - hypertonia - dinamikus veseszcintigráfia (Furosemid provokáció) - indirekt cisztográfia - statikus veseszcintigráfia Kulcsszavak, fogalmak: - 99m-Tc-EC - 99m-Tc-DMSA - vesekő - reflux - mictio - reninmediált mechanizmus

58 26. Ismertesse az endokrinológiai betegségek izotópdiagnosztikáját! - pajzsmirigy-szcintigráfia - mellékpajzsmirigy-szcintigráfia - mellékvese- (velő és kéreg) szcintigráfia Kulcsszavak, fogalmak: - 99m-Tc-Pertechnetat - Cardiospect - kétfázisú vizsgálat - MIBG - Norcholeszterol

59 27. Ismertesse a PET szerepét az onkológiai vizsgálatokban! - onkológiai indikáció - PET-CT - PET-MR - cukoranyagcsere fontossága Kulcsszavak, fogalmak: - vércukorszint - F18-FDG - új radiofarmakonok - PET-CT - PET-MR

60 28. Foglalja össze a nukleáris medicina vizsgálatok szerepét a gyermekgyógyászati diagnosztikában! - dózis - a gyermekek vizsgálatáról általában - sugárterhelés Kulcsszavak, fogalmak: - gyermekdózis - vese - bélgyulladás - osteomyelitis

61 29. Foglalja össze a gyulladások kimutatását izotópos technikával! - jelzett fehérvérsejt - immunszcintigráfia - gyulladásos bélbetegség - osteomyelitis - ízületi protézis gyulladás és lazulás elkülönítése Kulcsszavak, fogalmak: - sejtjelzés - HMPAO - Leukoscint

62 30. Ismertesse a radioizotópos terápiák alapjait, típusait! Foglalja össze a betegbiztonság elvét! - benignus és tumoros pajzsmirigybetegségek kezelése I-131 izotóppal - csontmetasztázisok kezelése béta- és alfa-sugárzó izotópokkal - radioimmunterápia - ízületi izotópkezelés Kulcsszavak, fogalmak: - I Ytrium - Alfa-sugárzó (Xophygo) - I-131 lipoidol

63 ÉRTÉKELÉS Sorszám NÉV FELADAT sorszáma Osztályzat

2346-06 Radiofarmakológiai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2346-06 Radiofarmakológiai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat: Munkabeosztása szerint hétfőtől Ön a meleglaboratóriumban fog dolgozni. Vegye át a meleglaboratóriumot a munkatársától! Az ellenőrzésnél térjen ki a dokumentációra és a radiofarmakonok leltározására

Részletesebben

Az 54. sorszámú Nukleáris medicina szakasszisztens megnevezésű szakképesítés ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye

Az 54. sorszámú Nukleáris medicina szakasszisztens megnevezésű szakképesítés ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye Az 54. sorszámú Nukleáris medicina szakasszisztens megnevezésű szakképesítés ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma:

Részletesebben

3531C Radioventriculographia equilibriumban + EKG kapuzás

3531C Radioventriculographia equilibriumban + EKG kapuzás Az itt közölt számok a Szakmai Kollégium és az országos szakfelügyelet által szervezett évi adatgyűjtésen, a nukleáris medicinai intézmények által megadott adatokon alapulnak. Az adatok nem tartalmazzák

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Nukleáris medicina szakasszisztens szakképesítés Klinikai nukleáris medicina (diagnosztika és terápia) modul

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Nukleáris medicina szakasszisztens szakképesítés Klinikai nukleáris medicina (diagnosztika és terápia) modul Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Centrum 2. Országos Onkológiai Intézet, Nukleáris Medicina Osztály 4

Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Centrum 2. Országos Onkológiai Intézet, Nukleáris Medicina Osztály 4 99m Tc-MDP hatására kialakuló dózistér mérése csontszcintigráfia esetén a beteg közvetlen közelében Király R. 1, Pesznyák Cs. 1,2,Sinkovics I. 3, Kanyár B. 4 1 Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2421-06 Klinikai nukleáris medicina (diagnosztika és terápia) követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2421-06 Klinikai nukleáris medicina (diagnosztika és terápia) követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat A nukleáris medicina osztályra egy beteg telefonál, akinek beutalója van pajzsmirigy szcintigráfiára. Világosítsa fel a vizsgálatot kérőt a vizsgálathoz szükséges előkészületekről, a vizsgálat

Részletesebben

Izotópos méréstechnika, alkalmazási lehetőségek

Izotópos méréstechnika, alkalmazási lehetőségek Radioizotópok orvosi, gyógyszerészi alkalmazása Izotópos méréstechnika, alkalmazási lehetőségek Dr. Voszka István Az alkalmazás alapja:- A radioaktív izotóp ugyanúgy viselkedik a szervezetben, mint stabil

Részletesebben

Kockázat/ haszon mérlegelése! ALARA-elv! beadandó aktivitás mennyiséget az EANM ajánlásai alapján határozzuk meg (ált. ttkg-ra) megfelelő előjegyzési

Kockázat/ haszon mérlegelése! ALARA-elv! beadandó aktivitás mennyiséget az EANM ajánlásai alapján határozzuk meg (ált. ttkg-ra) megfelelő előjegyzési Kockázat/ haszon mérlegelése! ALARA-elv! beadandó aktivitás mennyiséget az EANM ajánlásai alapján határozzuk meg (ált. ttkg-ra) megfelelő előjegyzési rendszer A beadandó aktivitás kiszámítása gyermekeknél

Részletesebben

A nukleáris medicina alapjai: Biofizika és alapelvek. Zámbó Katalin Nukleáris Medicina Intézet

A nukleáris medicina alapjai: Biofizika és alapelvek. Zámbó Katalin Nukleáris Medicina Intézet A nukleáris medicina alapjai: Biofizika és alapelvek Zámbó Katalin Nukleáris Medicina Intézet Nukleáris medicina Lényege: a radioaktív izotópok diagnosztikai és terápiás célból való felhasználása. Radioaktivitás

Részletesebben

Affidea Diagnosztika Kft Január 1-jétől ÖSSZESÍTETT ÁRLISTA

Affidea Diagnosztika Kft Január 1-jétől ÖSSZESÍTETT ÁRLISTA Affidea Diagnosztika Kft. 2019. Január 1-jétől ÖSSZESÍTETT ÁRLISTA Az árlistában feltüntetett árak forintban és euróban értendő bruttó árak. RÖNTGEN KÓRHÁZI KÖZPONTOK EUR Röntgen felvétel testtájanként

Részletesebben

A 27. sorszámú Gyakorló képi diagnosztikai, nukleáris medicina és sugárterápiás asszisztens megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 27. sorszámú Gyakorló képi diagnosztikai, nukleáris medicina és sugárterápiás asszisztens megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 27. sorszámú Gyakorló képi diagnosztikai, nukleáris medicina és sugárterápiás asszisztens megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1.

Részletesebben

Pajzsmirigy physiologia

Pajzsmirigy physiologia A nukleáris medicina önálló leképező eszközei endokrinológiában Gamma-kamera és (SPECT-ek) A többes (többfunkciós) izotóp jelölés lehetősége Statikus leképezések a Nukleáris medicinában ( Pm, máj, vese

Részletesebben

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Nukleáris Medicina Tagozata és Tanácsa Módszertani Útmutatója

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Nukleáris Medicina Tagozata és Tanácsa Módszertani Útmutatója Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Nukleáris Medicina Tagozata és Tanácsa Módszertani Útmutatója AZ IZOTÓPDIAGNOSZTIKAI VIZSGÁLATOKHOZ ALKALMAZANDÓ AKTIVITÁSOKRÓL ÉS BETEGDÓZIS-SZÁMOLÁSRÓL Az útmutató célja

Részletesebben

A csontrendszer izotópdiagnosztikája. dr. Schmidt Erzsébet PTE KK Nukleáris Medicina Intézet

A csontrendszer izotópdiagnosztikája. dr. Schmidt Erzsébet PTE KK Nukleáris Medicina Intézet A csontrendszer izotópdiagnosztikája dr. Schmidt Erzsébet PTE KK Nukleáris Medicina Intézet Csontszcintigráfia -a módszer lényege: a csontszövet (osteoblastok) a foszfát vegyületeket nagy affinitással

Részletesebben

Átfogó fokozatú sugárvédelmi továbbképzés

Átfogó fokozatú sugárvédelmi továbbképzés 2018. szeptember 10. Átfogó fokozatú sugárvédelmi továbbképzés 2018. szeptember 10., 17., 24. vizsga napja 25. OKI 1221 Budapest Anna u. 5. 8:50 Megnyító Sugárfizikai és dozimetriai ismeretek 1. Ionizáló

Részletesebben

Radioaktív nyomjelzés analitikai kémiai alkalmazásai

Radioaktív nyomjelzés analitikai kémiai alkalmazásai Radioaktív nyomjelzés analitikai kémiai alkalmazásai Nyomjelzés az élő szervezetben In vitro diagnosztika: a vizsgálandó személy nem érintkezik közvetlenül radioaktív anyaggal, hanem a tőle levett (általában

Részletesebben

DINAMIKUS VIZSGÁLATOK. VESESZCINTIGRÁFIA KLINIKAI KÉRDÉSEI. Információ dinamikus vizsgálatokból. Példák: Dinamikus vizsgálatok. Kérdések és módszerek

DINAMIKUS VIZSGÁLATOK. VESESZCINTIGRÁFIA KLINIKAI KÉRDÉSEI. Információ dinamikus vizsgálatokból. Példák: Dinamikus vizsgálatok. Kérdések és módszerek United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiations DINAMIKUS VIZSGÁLATOK. VESESZCINTIGRÁFIA KLINIKAI KÉRDÉSEI Brachytherapy Teletherapy Radionuclide therapy Nuclear imaging Average

Részletesebben

Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztály

Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztály Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztály Bővített fokozatú sugárvédelmi tanfolyam 2019. március 18-21. Szóbeli és írásbeli vizsga napja: 2019. március 21. Képzési idő:

Részletesebben

Izotópok. Izotópok. diagnosztikai alkalmazásai. diagnosztikai alkalmazásai. Képalkotó eljárásokkal nyerhető információ

Izotópok. Izotópok. diagnosztikai alkalmazásai. diagnosztikai alkalmazásai. Képalkotó eljárásokkal nyerhető információ Izotópok Izotópok diagnosztikai alkalmazásai diagnosztikai alkalmazásai Izotópdiagnosztikai eljárás lépései Alkalmas, radioaktív molekulák bejuttatása Az aktivitás eloszlásának, változásának követése Képalkotó

Részletesebben

Nukleáris pulmonológia. Zámbó Katalin Nukleáris Medicina Intézet

Nukleáris pulmonológia. Zámbó Katalin Nukleáris Medicina Intézet Nukleáris pulmonológia Zámbó Katalin Nukleáris Medicina Intézet A tüdő vizsgálómódszerei A tüdő malignus betegségeinek specifikus vizsgálata indirekt és direkt módon PET/CT vizsgálat - tüdődaganatok Perfúziós

Részletesebben

A Nukleáris Medicina alapjai

A Nukleáris Medicina alapjai A Nukleáris Medicina alapjai Szegedi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézet Történet 1. 1896 Henri Becquerel titokzatos sugár (Urán) 1897 Marie and Pierre Curie - radioaktivitás 1901-1914 Rádium terápia

Részletesebben

Nukleáris medicinai módszerek a mellkasi betegségek differenciál diagnosztikájában. Zámbó Katalin PTE Nukleáris Medicina Intézet

Nukleáris medicinai módszerek a mellkasi betegségek differenciál diagnosztikájában. Zámbó Katalin PTE Nukleáris Medicina Intézet Nukleáris medicinai módszerek a mellkasi betegségek differenciál diagnosztikájában Zámbó Katalin PTE Nukleáris Medicina Intézet Képalkotó módszerek Anatómia Fiziológia Metabolizmus Molekulák Rtg. / CT

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium. Szolgálati titok! Titkos!

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium. Szolgálati titok! Titkos! Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Sugárvédelem dozimetria követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Sugárvédelem dozimetria követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat: Izotóplaboratóriumban vizsgálat előkészítését végzi, fecskendőbe szívja a szükséges radiofarmakont. Az Ön mellé beosztott tanuló érdeklődik, hogy milyen esetekben hogyan védekeznek a sugárzással

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT TÉMÁK. 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája.

SZAKDOLGOZAT TÉMÁK. 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája. PTE ETK KAPOSVÁRI KÉPZÉSI KÖZPONT KÉPALKOTÓ DIAGNOSZTIKAI ANALITIKA SZAKIRÁNY SZAKDOLGOZAT TÉMÁK 1.) A stroke képalkotó diagnosztikája és differenciál diagnosztikája. 2.) Az agy fejlődési rendellenességeinek

Részletesebben

Izotópvizsgálatok urológiában. Szabó Zsuzsanna PTE Nukleáris Medicina Intézet

Izotópvizsgálatok urológiában. Szabó Zsuzsanna PTE Nukleáris Medicina Intézet Izotópvizsgálatok urológiában Szabó Zsuzsanna PTE Nukleáris Medicina Intézet Vesevizsgálatok Statikus vizsgálat: veseszcintigráfia + számítógépes arányképzés. Dinamikus vizsgálat: kamera-renográfia + Furosemid-diuresis

Részletesebben

Újszülöttkori izotópdiagnosztika 2011 SE I. Gyermekklinika Dr. Bártfai Katalin Rövid történeti áttekintés A radioaktivitás felfedezése: Bequerel 1885 Radioaktív anyagok nyomjelzőként való Felhasználása:

Részletesebben

Radioaktív nyomjelzés analitikai kémiai alkalmazásai

Radioaktív nyomjelzés analitikai kémiai alkalmazásai Radioaktív nyomjelzés analitikai kémiai alkalmazásai Nyomjelzés az élő szervezetben In vitro diagnosztika: a vizsgálandó személy nem érintkezik közvetlenül radioaktív anyaggal, hanem a tőle levett (általában

Részletesebben

Radioaktív sugárzások az orvosi gyakorlatban. Az ionizáló sugárzások biológiai hatása. A sugárhatás osztályozása. A sugárhatás osztályozása

Radioaktív sugárzások az orvosi gyakorlatban. Az ionizáló sugárzások biológiai hatása. A sugárhatás osztályozása. A sugárhatás osztályozása Radioaktív sugárzások az orvosi gyakorlatban Az ionizáló sugárzások biológiai hatása Dr Smeller László Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet A sugárhatás osztályozása A sugárhatás osztályozása A károsodás

Részletesebben

Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztály

Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztály Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztály Átfogó fokozatú sugárvédelmi TOVÁBBKÉPZŐ tanfolyam tervezett program 2019. szeptember 09; 16; 23; 25. Vizsga napja: 2019. szeptember

Részletesebben

KARDIOLÓGIA Nukleáris Medicina vizsgálati protokolok

KARDIOLÓGIA Nukleáris Medicina vizsgálati protokolok KARDIOLÓGIA Nukleáris Medicina vizsgálati protokolok Szívizom perfúzió (vérellátás) vizsgálata MPS ( Myocardialis Perfusios Szcintigráfia ) Kamrafunkció vizsgálata first pass, MUGA Infarctus kimutatás

Részletesebben

A tételekhez használható segédeszközt a vizsgaszervező biztosítja.

A tételekhez használható segédeszközt a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján történik. A vizsgázó a

Részletesebben

Klinikai SPECT/CT III. Nukleáris pulmonológia. Zámbó Katalin Pécsi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézet

Klinikai SPECT/CT III. Nukleáris pulmonológia. Zámbó Katalin Pécsi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézet Klinikai SPECT/CT III. Nukleáris pulmonológia Zámbó Katalin Pécsi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézet A tüdő vizsgálómódszerei A tüdő malignus betegségeinek specifikus vizsgálata indirekt és direkt

Részletesebben

kockázat-haszon mérlegelése! ALARA-elv! beadandó aktivitás mennyiséget EANM ajánlásai alapján határozzuk meg (ált. tskg-ra) megfelelő előjegyzési

kockázat-haszon mérlegelése! ALARA-elv! beadandó aktivitás mennyiséget EANM ajánlásai alapján határozzuk meg (ált. tskg-ra) megfelelő előjegyzési kockázat-haszon mérlegelése! ALARA-elv! beadandó aktivitás mennyiséget EANM ajánlásai alapján határozzuk meg (ált. tskg-ra) megfelelő előjegyzési rendszer A beadandó aktivitás kiszámítása gyerekeknél testsúlykilogrammra

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2457-06 Toxikológiai és sugárbiológiai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatok

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2457-06 Toxikológiai és sugárbiológiai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatok 1. feladat Tartson beszámolót kollégainak a heroin (diacetilmorfin) túladagolás tüneteiről! A beszámolóban térjen ki: - a drog eredete - alkalmazási módjai - hatásmechanizmus - metabolizáció - az alkalmazott

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsga kérdései a Fürdőüzemi ügyfélkapcsolati tevékenység, a Fürdőüzemi munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelem és a Szuggesztív kommunikáció

Részletesebben

A nukleáris pulmonológia fejlődése

A nukleáris pulmonológia fejlődése A nukleáris pulmonológia fejlődése Zámbó Katalin PTE Nukleáris Medicina Intézet A tüdő vizsgálómódszerei - Perfúziós tüdőszcintigráfia: pontos képet ad a tüdő kisvérköri keringéséről - Inhalációs vagy

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: A tételekhez segédeszköz nem használható!

A vizsgafeladat ismertetése: A tételekhez segédeszköz nem használható! A vizsgafeladat ismertetése: A vizsgafeladat ismertetése: A Központi vizsga az alábbi témaköröket foglalja magába: A raktározás szerepe az ellátási láncban A raktár-technológia összetevői Automatikus áruazonosítás

Részletesebben

Nukleáris medicina a fejnyak régió betegségeinek diagnosztikájában. PTE KK Nukleáris Medicina Intézet Dr. Bán Zsuzsanna

Nukleáris medicina a fejnyak régió betegségeinek diagnosztikájában. PTE KK Nukleáris Medicina Intézet Dr. Bán Zsuzsanna Nukleáris medicina a fejnyak régió betegségeinek diagnosztikájában PTE KK Nukleáris Medicina Intézet Dr. Bán Zsuzsanna Érintett témák: Pajzsmirigy szcintigráfia Mellékpajzsmirigy szcintigráfia F18-FDG

Részletesebben

Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3,

Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3, Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3, Rostás Tamás3, Ritter Zsombor4, Zámbó Katalin1 Pécsi Tudományegyetem

Részletesebben

Az izotópdiagnosztika fizikai alapjai

Az izotópdiagnosztika fizikai alapjai Bevezetés Az izotópdiagnosztika fizikai alapjai Az izotóp kiválasztásának szempontjai Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet Smeller László Izotópdiagnosztikai vizsgálati technikák Izotóp

Részletesebben

NUKLEÁRIS MEDICINA DEFINÍCIÓ. Szilvási István SE ÁOK Nukleáris Medicina Tanszék és Honvédkórház 2013 RADIOIZOTÓPOK A MEDICINÁBAN HEVESY GYÖRGY

NUKLEÁRIS MEDICINA DEFINÍCIÓ. Szilvási István SE ÁOK Nukleáris Medicina Tanszék és Honvédkórház 2013 RADIOIZOTÓPOK A MEDICINÁBAN HEVESY GYÖRGY DEFINÍCIÓ NUKLEÁRIS MEDICINA Szilvási István SE ÁOK Nukleáris Medicina Tanszék és Honvédkórház 2013 Nyílt radioaktív izotópokkal végzett diagnosztikai terápiás kutató orvosi tevékenység ( Zárt : brachyterápia)

Részletesebben

Dr. Duffek LászlL. szló. A nukleáris Medicinai munkahelyek részei. A nukleáris medicina munkakört. In vivo diagnosztika In vitro diagnosztika

Dr. Duffek LászlL. szló. A nukleáris Medicinai munkahelyek részei. A nukleáris medicina munkakört. In vivo diagnosztika In vitro diagnosztika Dr. Duffek LászlL szló Sugárz rzás s elleni védelem v a nukleáris medicina munkahelyeken. A dolgozók és s a páciensek p sugárv rvédelme A dolgozók sugárv rvédelme 2016 március m 23. A nukleáris Medicinai

Részletesebben

Radioaktív sugárzások az orvosi gyakorlatban. Az ionizáló sugárzások biológiai hatása. A sugárhatás osztályozása. A sugárhatás osztályozása

Radioaktív sugárzások az orvosi gyakorlatban. Az ionizáló sugárzások biológiai hatása. A sugárhatás osztályozása. A sugárhatás osztályozása Radioaktív sugárzások az orvosi gyakorlatban Az ionizáló sugárzások biológiai hatása Dr Smeller László Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet A sugárhatás osztályozása A sugárhatás osztályozása A károsodás

Részletesebben

Dr. Duffek LászlL. szló. munkahelyeken. rvédelme. 2014.április 16.

Dr. Duffek LászlL. szló. munkahelyeken. rvédelme. 2014.április 16. Dr. Duffek LászlL szló Sugárz rzás s elleni védelem v a nukleáris medicina munkahelyeken. A dolgozók és s a páciensek p sugárv rvédelme 2014.április 16. A dolgozók sugárv rvédelme A nukleáris Medicinai

Részletesebben

csontszcintigráfia - technika nukleáris medicina - 2 normál fiatal indikációk - egésztest vizsgálatok - kollimátorok Dr.

csontszcintigráfia - technika nukleáris medicina - 2 normál fiatal indikációk - egésztest vizsgálatok - kollimátorok Dr. nukleáris medicina - 2 - egésztest vizsgálatok - kollimátorok Dr. Szabados Lajos PET-CT Orvosi, Diagnosztikai Kft. csontszcintigráfia - technika Elızetes beszélgetés : volt-e a betegnek csonttörése vagy

Részletesebben

Gamma sugárzás. Gamma-kamera SPECT PET. Tömeg-energia ekvivalencia. Nukleáris medicína. γ-sugárzás előállítása. γ-sugárzás kölcsönhatása az anyaggal

Gamma sugárzás. Gamma-kamera SPECT PET. Tömeg-energia ekvivalencia. Nukleáris medicína. γ-sugárzás előállítása. γ-sugárzás kölcsönhatása az anyaggal 2011.05.02. SPECT PET Gamma sugárzás Elektromágneses sugárzás (f>10 19 Hz, E>~50keV (6.6 10-15 J), λ< 3 10-11 m) gamma-bomlás (atommag alacsonyabb energiájú állapotba történő átmenetét kísérő foton kibocsátás)

Részletesebben

A sugáregészségügyi hatósági ellenőrzés rendszere. Orvosi röntgenmunkahelyek szabványok MSZ 824:2017. MSZ 824 Sugárvédelem tervezése

A sugáregészségügyi hatósági ellenőrzés rendszere. Orvosi röntgenmunkahelyek szabványok MSZ 824:2017. MSZ 824 Sugárvédelem tervezése Létesítmény Sugárveszélyes munkahely 2017.11.15. AZ IONIZÁLÓ SUGÁRZÁS ORVOSI ALKALMAZÁSI TERÜLETEI A sugáregészségügyi hatósági ellenőrzés rendszere Sugárvédelem orvosi munkahelyeken 2017 Salik Ádám SVSz

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 52 725 02 Gyakorló képi diagnosztikai, Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő: 15 perc, válaszadási idő 15 perc) A vizsgafeladat értékelési

Részletesebben

2011.11.07. Biofizika és orvostechnika alapjai

2011.11.07. Biofizika és orvostechnika alapjai Áttekintés Biofizika és orvostechnika alapjai Magátalakulások közben keletkező sugárzással alkotunk képet Képalkotás 3 A szervek működéséről, azaz a funkcióról nyújt információt Nukleáris képalkotás Szerkesztette:

Részletesebben

Általános bírálat: Részletes bírálat:

Általános bírálat: Részletes bírálat: Bírálat Gődény Mária Multiparametrikus MR vizsgálat prognosztikai és prediktív faktorokat meghatározó szerepe fej-nyaki tumoroknál, valamint a kismedence főbb daganat csoportjaiban című doktori értekezéséről.

Részletesebben

Az ionizáló sugárzások előállítása és alkalmazása

Az ionizáló sugárzások előállítása és alkalmazása Az ionizáló sugárzások előállítása és alkalmazása Dr. Voszka István Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet Wilhelm Conrad Röntgen 1845-1923 Antoine Henri Becquerel 1852-1908 Ionizáló sugárzások

Részletesebben

Képi diagnosztikus szakmacsoport Nukleáris Medicina. A sugárterhelések formái. Sugárterhelés. Sugárforrások

Képi diagnosztikus szakmacsoport Nukleáris Medicina. A sugárterhelések formái. Sugárterhelés. Sugárforrások Képi diagnosztikus szakmacsoport Nukleáris Medicina A sugárvédelem korszerűmódszerei Eljárások a Nukleáris Medicinában Porcs Makkay László, MH EK, Sugárvédelmi Szolgálat vezető +36 30 828 08 09, e-mail:

Részletesebben

Klinikai Központ Elnök. A Semmelweis Egyetem K l i n i k a i K ö z p o n t E l n ö k é n e k 1/2017. (I.30.) számú U T A S Í T Á S A

Klinikai Központ Elnök. A Semmelweis Egyetem K l i n i k a i K ö z p o n t E l n ö k é n e k 1/2017. (I.30.) számú U T A S Í T Á S A Ikt.szám:10230/KLINK/2017 egészségügyi szolgáltató jellegére, társadalmi felelősségvállalására, valamint a lakosság egészségi állapota iránt érzett felelősségére tekintettel, orvosszakmai szempontok messze

Részletesebben

A tételekhez segédeszköz nem használható.

A tételekhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsga kérdései a Fürdőüzemi munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelem és a Szuggesztív kommunikáció követelménymodulok témakörét tartalmazzák.

Részletesebben

NUKLEÁRIS MEDICINA. Izotópdiagnosztika Szakmakód: 6500. Nukleáris medicina in vivo tevékenység járóbeteg-ellátásban

NUKLEÁRIS MEDICINA. Izotópdiagnosztika Szakmakód: 6500. Nukleáris medicina in vivo tevékenység járóbeteg-ellátásban NUKLEÁRIS MEDICINA Izotópdiagnosztika Szakmakód: 6500 In vivo diagnosztika Nukleáris medicina in vivo tevékenység járóbeteg-ellátásban Munkahely kategória I. II. III. Személyi feltételek:. Orvos (évi 2500

Részletesebben

A Jegyzék 68. sorszáma szerint kiadott izotópasszisztens szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei

A Jegyzék 68. sorszáma szerint kiadott izotópasszisztens szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei A Jegyzék 68. sorszáma szerint kiadott izotópasszisztens szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatai 1. A szakképesítés azonosító száma:

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján történik. A vizsgázó a

Részletesebben

A tételsor a 29/2016 (VIII.26.) NGM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33

A tételsor a 29/2016 (VIII.26.) NGM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33 A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsga kérdései a IV. Szakmai követelmények fejezetben megadott témakörök mindegyikét tartalmazza. Amennyiben a tétel

Részletesebben

Tumor-keresés. Tu. kimutatás hatásmechanizmus példái. Tumordiagnosztika őrszem nyirokcsomó kimutatás, többes leképezési technikák

Tumor-keresés. Tu. kimutatás hatásmechanizmus példái. Tumordiagnosztika őrszem nyirokcsomó kimutatás, többes leképezési technikák Tumordiagnosztika őrszem nyirokcsomó kimutatás, többes leképezési technikák Radiográfus, nappali 1 2 Tu. kimutatás hatásmechanizmus példái megváltozott perfuzió/metabolizmus a tumorban: -vasculatura kölönbözik

Részletesebben

A nukleáris medicina a járóbeteg szakellátásban

A nukleáris medicina a járóbeteg szakellátásban A nukleáris medicina a járóbeteg szakellátásban Dr. Szilvási István, Országos Gyógyintézeti Központ, Semmelweis Egyetem A szerzô ismerteti a nukleáris medicina járóbetegellátásban használatos legfontosabb

Részletesebben

Dozimetrikus Dozimetrikus 2/42

Dozimetrikus Dozimetrikus 2/42 /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás,

Részletesebben

Izotópok. diagnosztikai alkalmazásai. Képalkotó eljárásokkal nyerhető információ. Izotópdiagnosztikai eljárás lépései

Izotópok. diagnosztikai alkalmazásai. Képalkotó eljárásokkal nyerhető információ. Izotópdiagnosztikai eljárás lépései Izotópdiagnosztikai eljárás lépései Izotópok Alkalmas, radioaktív molekulák bejuttatása Az aktivitás eloszlásának, változásának követése diagnosztikai alkalmazásai A fiziológiás v. patológiás folyamatok

Részletesebben

Az ionizáló sugárzások előállítása és alkalmazása

Az ionizáló sugárzások előállítása és alkalmazása Az ionizáló sugárzások előállítása és alkalmazása Dr. Voszka István Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet Wilhelm Conrad Röntgen 1845-1923 Antoine Henri Becquerel 1852-1908 Ionizáló sugárzások

Részletesebben

Gamma-kamera SPECT PET

Gamma-kamera SPECT PET Gamma-kamera SPECT PET 2011.04.17. Gamma sugárzás Elektromágneses sugárzás (f>10 19 Hz, E>~50keV (6.6 10-15 J), λ< 3 10-11 m) gamma-bomlás (atommag alacsonyabb energiájú állapotba történő átmenetét kísérő

Részletesebben

Hibrid módszerek m SPECT/CT, PET/CT. Pécsi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézet

Hibrid módszerek m SPECT/CT, PET/CT. Pécsi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézet Hibrid módszerek m a nukleáris medicinában: SPECT/CT, PET/CT Zámbó Katalin Pécsi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézet Képalkotó módszerek Protonszám = rendszám Protonszám + neutronszám = tömegszám

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése:

A vizsgafeladat ismertetése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga központilag összeállított kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott követelménymodulok alábbi témaköreit tartalmazzák: A logisztikai lánc raktártípusai

Részletesebben

Atomerőművi dekontamináló berendezés gépész. Atomerőművi gépész

Atomerőművi dekontamináló berendezés gépész. Atomerőművi gépész A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Sugárterápiás szakasszisztens szakképesítés A besugárzás tervezése modul. 1. vizsgafeladat október 10.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Sugárterápiás szakasszisztens szakképesítés A besugárzás tervezése modul. 1. vizsgafeladat október 10. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A vizsgafeladat ismertetése: Rádióvétel-technikai ismeretek gyakorlatban előforduló összefüggéseinek értelmezése és alkalmazása; Rádióelektronikai felderítő szaktechnikai eszközök felépítésének, rendeltetésének,

Részletesebben

Gastroenterológiai izotóp vizsgálatok (Nyálmirígy, nyelőcső, gyomor, máj, bélrendszer) Teendők kamerás vizsgálat előtt, után:

Gastroenterológiai izotóp vizsgálatok (Nyálmirígy, nyelőcső, gyomor, máj, bélrendszer) Teendők kamerás vizsgálat előtt, után: Gastroenterológiai izotóp vizsgálatok (Nyálmirígy, nyelőcső, gyomor, máj, bélrendszer) A simaizom csövek periszaltikus jellegzetességei - Fal feszülés előtt ellazul, utána összehúzódik - stabil akadályról

Részletesebben

Energetikai mérnökasszisztens Mérnökasszisztens

Energetikai mérnökasszisztens Mérnökasszisztens A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

NUKLEÁRIS MEDICINA (klinikai molekuláris képalkotás és molekuláris alapú sugárterápia)

NUKLEÁRIS MEDICINA (klinikai molekuláris képalkotás és molekuláris alapú sugárterápia) NUKLEÁRIS MEDICINA (klinikai molekuláris képalkotás és molekuláris alapú sugárterápia) Prof. Dr. Szilvási István Semmelweis Egyetem, ÁOK Nukleáris Medicina Tanszék 2014 DEFINÍCIÓ Nyílt radioaktív izotópok

Részletesebben

Sugárvédelmi feladatok az egészségügyben. Speciális munkakörökben dolgozók munkavégzésére vonatkozó általános és különös szabályok.

Sugárvédelmi feladatok az egészségügyben. Speciális munkakörökben dolgozók munkavégzésére vonatkozó általános és különös szabályok. Sugárvédelmi feladatok az egészségügyben. Speciális munkakörökben dolgozók munkavégzésére vonatkozó általános és különös szabályok. Dr. Kóbor József,biofizikus, klinikai fizikus, PTE Sugárvédelmi Szolgálat

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése:

A vizsgafeladat ismertetése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga központilag összeállított kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott követelménymodulok alábbi témaköreit tartalmazzák: A raktározás szerepe az

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelménymodulok témaköreinek mindegyikét tartalmazza.

Részletesebben

Gamma kamera, SPECT, PET. Készítette: Szatmári Dávid PTE ÁOK, Biofizikai Intézet, március 1.

Gamma kamera, SPECT, PET. Készítette: Szatmári Dávid PTE ÁOK, Biofizikai Intézet, március 1. Gamma kamera, SPECT, PET Készítette: Szatmári Dávid PTE ÁOK, Biofizikai Intézet, 2010. március 1. Izotópok, bomlás, magsugárzások Izotópok: kémiai részecskék, azonos rendszám de eltérő tömegszám pl.: szén

Részletesebben

Orvosi aktivitásmérők kalibrációinak tapasztalatai

Orvosi aktivitásmérők kalibrációinak tapasztalatai Orvosi aktivitásmérők kalibrációinak tapasztalatai Szűcs László 1, Nagyné Szilágyi Zsófia 1, Laczkó Balázs 2 1 Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal 1124 Budapest, Németvölgyi út 37-39. 2 A Magyar

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A vizsgafeladat ismertetése: A vizsgázó meghatározott témában szakmai szöveg alapján értékelést/eligazítást/tájékoztatást tart. Meghatározott témában rövid oktatást tart egy alárendeltnek. Ez lehet szakharcászati

Részletesebben

Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztály

Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztály Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztály Sugárbalesetek és radionukleáris veszélyhelyzetek egészségügyi ellátása című Sugárorvostani továbbképző tanfolyam 2019. május

Részletesebben

A sugárvédelem legfontosabb személyi és tárgyi feltételei

A sugárvédelem legfontosabb személyi és tárgyi feltételei A sugárvédelem legfontosabb személyi és tárgyi feltételei Bővített sugárvédelmi tanfolyam 2016. október 12. Kalászi Pál OSSKI Int. Sug.véd. Szolgálat 06-20-936-4847 Az ionizáló sugárzás munkahelyi felhasználásának

Részletesebben

A tételekhez segédeszközként a vizsgázó szabadidős vagy rekreációs program jegyzőkönyve használható.

A tételekhez segédeszközként a vizsgázó szabadidős vagy rekreációs program jegyzőkönyve használható. A vizsgafeladat ismertetése: Az előzetesen megvalósított szabadidős vagy rekreációs program ismertetése egy központilag összeállított szóbeli tételsor alapján. A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit

Részletesebben

A (12/2013. (III. 28.) NGM

A (12/2013. (III. 28.) NGM A vizsgafeladat ismertetése: központilag összeállított kérdéssora az alábbi témaköröket foglalja magában: A turisztikai vállalkozás gazdálkodására vonatkozó szabályok. Az utazásszervezés, -közvetítés jogszabályi

Részletesebben

Ionizáló sugárzások dozimetriája

Ionizáló sugárzások dozimetriája Ionizáló sugárzások dozimetriája A becsült átlagos évi dózis természetes és mesterséges forrásokból 3.6 msv. környezeti foglalkozási katonai nukleáris ipari orvosi A terhelés megoszlása a források között

Részletesebben

AZ IMMUNSZCINTIGRÁFIA ÉS A RADIOIMMUNOTERÁPIA MOLEKULÁRIS IMAGING. Molekuláris imaging módszerek A MOLEKULÁRIS MEDICINA FŐ TARGETJEI

AZ IMMUNSZCINTIGRÁFIA ÉS A RADIOIMMUNOTERÁPIA MOLEKULÁRIS IMAGING. Molekuláris imaging módszerek A MOLEKULÁRIS MEDICINA FŐ TARGETJEI AZ IMMUNSZCINTIGRÁFIA ÉS A RADIOIMMUNOTERÁPIA Az ellenanyagok orvos-biológiai alkalmazása PhD kurzus előadás Semmelweis Egyetem 2012.04.03. Szilvási István ANTIGÉN - ANTITEST és a nukleáris medicina Diagnosztika

Részletesebben

okokból hiányzik egy részletesebb megbeszélés fejezet, amelyben elhelyezné saját eredményeit az irodalomban eddig közöltek tükrében.

okokból hiányzik egy részletesebb megbeszélés fejezet, amelyben elhelyezné saját eredményeit az irodalomban eddig közöltek tükrében. 1 Dr. Galuska László A 99mTc-DTPA alkalmazása a nukleáris medicinában gyulladások és kapilláris keringészavarok kimutatására című nagydoktori értekezésének bírálata 1. Formai bírálat Az értekezés összesen

Részletesebben

Izotópok. diagnosztikai alkalmazásai 2. Az izotóp kiválasztásának szempontjai. hf > 50 kev. α β γ. Maximáljuk a nyerhető információt.

Izotópok. diagnosztikai alkalmazásai 2. Az izotóp kiválasztásának szempontjai. hf > 50 kev. α β γ. Maximáljuk a nyerhető információt. Az izotóp kiválasztásának szempontjai Izotópok Maximáljuk a nyerhető információt. Minimalizáljuk a kockázatot. Ennek megfelelően optimalizálandó diagnosztikai alkalmazásai 2. a sugárzás fajtája a sugárzás

Részletesebben

SUGÁRVÉDELMI MÉRÉSI ELJÁRÁSOK A SEMMELWEIS EGYETEMEN

SUGÁRVÉDELMI MÉRÉSI ELJÁRÁSOK A SEMMELWEIS EGYETEMEN SUGÁRVÉDELMI MÉRÉSI ELJÁRÁSOK A SEMMELWEIS EGYETEMEN 1 Kári Béla, 2 Zagyvai Péter, 3 Kanyár Béla 1 Semmelweis Egyetem ÁOK Radiológia és Onkoterápiás Klinika / Nukleáris Medicina Tanszék 2 Budapesti Műszaki

Részletesebben

Sugárvédelem a Nukleáris Medicinában

Sugárvédelem a Nukleáris Medicinában Nukleáris medicina kötelező szintentartó tanfolyam A SZEMÉLYZET SUGÁRTERHEL RTERHELÉSE A NUKLE LEÁRIS MEDICINÁBAN Sugárvédelem a Nukleáris Medicinában Belső Lenyelt és/vagy belélegzett radionuklidok Külső

Részletesebben

(54) Radiográfus (52) Sugárterápiás szakasszisztens (54) Röntgenasszisztens Röntgenasszisztens (52)

(54) Radiográfus (52) Sugárterápiás szakasszisztens (54) Röntgenasszisztens Röntgenasszisztens (52) 5. KÉPI DIAGNOSZTIKA SZAKMACSOPORT 5.A. Képi diagnosztika 5.E. Radiofarmakológia 5.3. Diagnosztikai képalkotó 5.4. Radio-farmakológiai szakasszisztens 5.5. Radio-farmakológiai szakasszisztens (egészségügyi

Részletesebben

1. Az izotópdiagnosztika fizikai alapjai

1. Az izotópdiagnosztika fizikai alapjai 1. Az izotópdiagnosztika fizikai alapjai Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet Ionizáló sugárzások diagnosztikai és terápiás alkalmazásai Smeller László Bevezetés Az izotóp kiválasztásának

Részletesebben

Részszakképesítés: 51 521 02 Színpadmester Szóbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Általános színpadtechnikai feladatok ellátása

Részszakképesítés: 51 521 02 Színpadmester Szóbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Általános színpadtechnikai feladatok ellátása A vizsgafeladat ismertetése: A színház és színpadtechnikai rendszerek ismertetése A díszletek színpadra állításának, szerelésének és biztonságos rögzítésének bemutatása A színpadi munka megszervezése A

Részletesebben

1.Kollimátor 2.Kristály: NaI (Tl) 3.Fotoelektronsokszorozók

1.Kollimátor 2.Kristály: NaI (Tl) 3.Fotoelektronsokszorozók nukleáris medicina - statikus vizsgálatok: pajzsmirigy, máj, lép, vese. - képkijelzés, paletta, simítás Dr. Szabados Lajos PET-CT Orvosi, Diagnosztikai Kft. emissziós leképezés fajtái statikus: leképezés

Részletesebben

Színpad-, világítás-, hangtechnikai és munkavédelmi ismeretek számonkérése a központi szóbeli tételsor alapján.

Színpad-, világítás-, hangtechnikai és munkavédelmi ismeretek számonkérése a központi szóbeli tételsor alapján. A vizsgafeladat ismertetése: Színpad-, világítás-, hangtechnikai és munkavédelmi ismeretek számonkérése a központi szóbeli tételsor alapján. A tételekhez segédeszköz nem használható! A feladatsor első

Részletesebben

4. A nukleá ris mediciná fizikái álápjái

4. A nukleá ris mediciná fizikái álápjái 4. A nukleá ris mediciná fizikái álápjái A fotonok nagy áthatolóképessége lehetővé teszi, hogy kívülről megnézzük, mi van a testen belül, a különböző anyagok radioaktív izotóppal való megjelölése pedig

Részletesebben

OKK ORSZÁGOS SUGÁRBIOLÓGIAI ÉS SUGÁREGÉSZSÉGÜGYI KUTATÓ IGAZGATÓSÁG ÁTFOGÓ FOKOZATÚ SUGÁRVÉDELMI ISMERETEKET NYÚJTÓ KÖTELEZŐ TANFOLYAM

OKK ORSZÁGOS SUGÁRBIOLÓGIAI ÉS SUGÁREGÉSZSÉGÜGYI KUTATÓ IGAZGATÓSÁG ÁTFOGÓ FOKOZATÚ SUGÁRVÉDELMI ISMERETEKET NYÚJTÓ KÖTELEZŐ TANFOLYAM OKK ORSZÁGOS SUGÁRBIOLÓGIAI ÉS SUGÁREGÉSZSÉGÜGYI KUTATÓ IGAZGATÓSÁG ÁTFOGÓ FOKOZATÚ SUGÁRVÉDELMI ISMERETEKET NYÚJTÓ KÖTELEZŐ TANFOLYAM A képzés helye: OSSKI, 1221 Budapest, Anna u. 5, (illetve megállapodás

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A vizsgafeladat ismertetése: Rádióvétel-technikai ismeretek gyakorlatban előforduló összefüggéseinek értelmezése és alkalmazása; Elektronikai hadviselés alapfogalmai; Elektronikai hadviselés helye, szerepe

Részletesebben

LEUKOCYTA SZCINTIGRÁFIA 99m Tc-HMPAO JELZÉSSEL MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ

LEUKOCYTA SZCINTIGRÁFIA 99m Tc-HMPAO JELZÉSSEL MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ 1 LEUKOCYTA SZCINTIGRÁFIA 99m Tc-HMPAO JELZÉSSEL MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ Írta: Pávics László 1. Háttér információk és definíciók A leukocyta szcintigráfia során a reinjektált, 99m Tc-HMPAO-val jelzett autolog

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fizioterápiás szakasszisztens szakképesítés A fizioterápia elmélete és gyakorlata modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fizioterápiás szakasszisztens szakképesítés A fizioterápia elmélete és gyakorlata modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben