EGYÉNI VÁLLALKOZÁSOK KÖNYVELÉSÉNEK ALAPJAI LECKE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EGYÉNI VÁLLALKOZÁSOK KÖNYVELÉSÉNEK ALAPJAI 2013 www.gittairodaja.hu 9. LECKE"

Átírás

1 9. LECKE KÉZI KÖNYVELÉS PÉNZTÁRKÖNYBEN A következőekben elkezdjük gyakorlati feladatok alapján elkészíteni a könyvelést. A még szükséges nyilvántartásokat menet közben fogjuk elkészíteni. A feladat megoldása közben szövegdobozban találod majd a magyarázatokat illetve a leírásokat, hogy az aktuális oszlopba mit kell könyvelni. Pénztárkönyvi könyvelés esetén a személyi jövedelemadó törvény valamint az általános forgalmi adó törvény szabályait kell betartani. MINTA FELADAT Kis Angelika egyéni vállalkozó, aki otthon német nyelvtanítással foglalkozik. Heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezik és alanyi adómentes adózási módot választott. Vezetékes telefonnal, internettel és mobil telefonnal rendelkezik. SZJA adózási módot választott március 1-től él a vállalkozása. Vállalkozási bankszámlát nyitott. Heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett másodfoglalkozású -nak számít a vállalkozó vagyis ez azt jelenti, hogy csak tételes költségelszámolás alapján számolhatja el költségeit. Az alanyi adómentességet csak az választhat, akinek az évi Ft-os jogosultsági értékhatárt nem éri el a bevétele. Ha év közben kezdi meg tevékenységét, akkor időarányos részt kell figyelembe venni. ÁFA körös tevékenység esetén kötelező vállalkozói bankszámlát nyitni, így ő a saját bankszámláját vonja be a vállalkozásba. TIPP! Ha már több bevételed, kiadásod van, amely bankszámlán keresztül mozog, akkor célszerű vállalkozói bankszámlát is nyitnod, hogy el tudd különíteni a pénzeket és könnyen egyeztetni tudd a könyveléseddel.

2 Alap adat: március 1. Pénztár nyitó értéke: ,- Ft, bankszámla nyitó egyenlege: ,- Ft 38 Gazdasági események március 1. Nyitás: pénztár illetve bankszámla megnyitása március 5. írószer vásárlása 2.500,- Ft + ÁFA értékben készpénzért, szla sorszáma: AB0AB március diákja kifizetette az órák díját, amelyről az AC1BC sorszámú készpénzes számlát állította ki ,- Ft értékben március 9. befizette vezetékes telefon ill. internet számláját. Számlaszám: Telefon havidíj előfizetés: b ,- Ft, internet előfizetés: b ,- Ft/hó, telefon használat tételes híváslista alapján: b. 850 Ft március diákja kiegyenlítette átutalással az AC1BC sorszámú számlát, bankszámla kivonat megérkezett. Összege: ,- Ft március 18. készpénzt vesz fel bankszámlájáról, melynek összege: ,- Ft március 20. Képzési anyag vásárlása készpénzért. Sorszám: AB0AB , összege ,- Ft + ÁFA március 21. Mobil telefon használat elszámolása, befizette készpénzben a számla értékét, amely b Ft. Sorszám: Részletező nyilvántartás szerint b ,- Ft-ot költött céges beszélgetésre.

3 1. MINTA FELADAT MEGOLDÁSA 39 A feladat megoldása során a gazdasági események könyvelésénél magyarázatokat találsz és a könyvelési részét a nyomtatványokban tekintheted meg. 1. gazdasági esemény március 1. Nyitás: pénztár illetve bankszámla megnyitása Pénztárkönyv oszlopai: Sorszám Minden könyvelt tétel új sorszámot kap. Minden év elején újra kell kezdeni a sorszámozást. Papír és gépi alapú könyvelés esetén olyan sorszámozást kell vezetned, amellyel egyértelműen be tudod azonosítani a gazdasági eseményeket. Folyamatos sorszámozás, amelyet a számlákon is fel kell tüntetni és ez alapján lefűzni időrendben. Gazdasági esemény időpontja Ide a gazdasági esemény dátumát kell bejegyezned, mivel a gazdasági eseményeket időrendben, sorban egymás után kell bejegyezni. 1. tétel Vállalkozásának kezdete március 1., így nyitó egyenlegét kell itt feltüntetni illetve a hivatkozási adatokat. Ez a saját magán tőkéjének betétele, mivel negatív pénztára nem lehet és valamivel szemben el kell számolni a költségeket. A könyvelés zárt rendszerben zajlik és így biztosítható a folytonosság is. Amennyiben a pénztárkönyvben egyszerre vezeted a pénztár és bank egyenlegét is, akkor Egyéb eredményt nem képező bevételek oszlopában könyveljük valamint az Összes bevétel oszlopban. A pénztár Bevétel oszlopában és Egyenlegében is feltüntetjük az összeget. 2. tétel Vállalkozásának nyitásával egy időben megnyitotta vállalkozási bankszámláját is, amelyre befizetett vagyoni betéte az utalásos tételek kiegyenlítésére. Ennek dátuma Ezt is az Egyéb eredményt nem képező bevételek rovatban tüntetjük fel illetve az Összes bevétel oszlopában is. A bank Bevétel és Egyenleg oszlopában is feltüntetjük az összeget.

4 Pénztárkönyv oszlopai: Bizonylat eredeti száma A szigorú számadású nyomtatványok jogszabály által előírt sorszámozást kapnak, amelyet teljes egészében fel kell tüntetni ebben az oszlopban. Az alapbizonylaton (számlán) fel kell tüntetni a lekönyvelés tényét vagyis rá kell írni a pénztárkönyvben szereplő sorszámot (sor/oldal vagy más kombinációt). A bizonylat száma mellé kell feltüntetni ezt a könyvelési számot. Az alapbizonylatokat a könyvelés sorrendjében le kell fűzni. 40 Bizonylat iktatott száma Ide a vevő, szállító számla nyilvántartó kódját írjuk be. (BE = szállítói számla, KI = vevői számla) Az 5-ös rovatba pedig a számát. Ezt azért ajánlom így, mert ha sok átutalásos számlát állítasz ki nem egyszerű követni a számlák kiegyenlítésének folyamatát. A számla nyilvántartóban felsorolod a számlákat, akkor könnyebben azonosítod a bankkivonaton szereplő adatokkal valamint a szállítói, vevői analitikádban is be tudod jegyezni, hogy kiegyenlítésre került. Gazdasági esemény megnevezése Gazdasági esemény megnevezéseként a számlán szereplő tételek célszerű, rövid megnevezését kell feltüntetni. Bárki számára egyértelmű legyen, hogy a számla tételei mit tartalmaznak. Ha többféle tétel szerepel a számlán, akkor a dominánsabb, a legnagyobb értéket kitevő áru megnevezését kell feltüntetni. 2. gazdasági esemény március 5. írószer vásárlása 2.500,- Ft + ÁFA értékben készpénzért, szla sorszáma: AB0AB tétel Írószer vásárlását készpénzben fizetjük ki, így a pénztár kiadásában szerepel a bruttó összeg, 3.175,- Ft. Az írószer az anyag és áru beszerzés közé tartozik, így ebben az oszlopban tüntetjük fel. Az Összes kiadás rovatában is fel kell tüntetni ezt az összeget. Itt csak soronként adódnak össze az összegek. Az összeget könyveljük a pénztár Kiadási és Egyenleg oszlopaiban is.

5 3. gazdasági esemény március diákja kifizette az órák díját, amelyről az AC1BC sorszámú készpénzes számlát állította ki ,- Ft értékben tétel Készpénzes bevétel így a pénztár bevételi oszlopában könyveled, valamint az Értékesítés árbevétele oszlopban, valamint a pénztár Egyenleg és az összes bevétel oszlopaiban is. Pénztárkönyv oszlopai: Bankszámla A bankszámlára érkező bevételeket a bevétel oszlopban, a kiadásokat a kiadás oszlopban a könyveljük. A következő oszlopban az egyenleget tüntetjük fel. Pénztár A pénztár bevételi oszlopába a Pénztár bevételét, a kiadás oszlopba a kiadást könyveljük. Az egyenleg oszlopba a pénztár egyenlegét írjuk. 4. gazdasági esemény március 9. befizette vezetékes telefon ill. internet számláját. Számlaszám: Telefon havidíj előfizetés: b ,- Ft, internet előfizetés: b ,- Ft/hó, telefon használat tételes híváslista alapján: b. 850 Ft. 5. tétel Telefon használat díjának befizetése illetve könyvelése. Irodája, oktató helysége a lakásában található, így a telefon előfizetési díjának 50 %-át számolhatja el költségként. Ez 750,- Ft. Tételes telefon híváslista alapján számolhat el 850,- Ft-ot. Ez így összesen 1.600,- Ft, amelyet a pénztár kiadási rovatában és Egyenlegében valamint az Egyéb költségként elszámolható kiadás oszlopában könyvelünk és az Összes kiadás rovatában is.

6 6. tétel Az internet előfizetésre a telefonhoz hasonlóan csak az előfizetési díj 50 %-a számolható el költségként. Ez 2.250,- Ft, amelyet a telefonszámlához hasonlóan könyvelünk. Ezzel együtt változik a pénztár egyenlege és az összes kiadás rovatának értéke is. 42 Pénztárkönyv oszlopai: Értékesítés árbevétele és bevételek (adóköteles bevételek) Itt kell könyvelni a vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos pénzben keletkezett értékesítési bevételeket, amelyek a vállalkozói személyi jövedelemadó alapját képezik. Az évi CXVII. személyi jövedelemadóról szóló törvény 10. számú melléklete határozza meg a jellemzően előforduló bevételeket. Ezek alapján bevétel különösen a tevékenység keretében vagy azzal összefüggésben kapott: az értékesített termék, áru, szolgáltatás ellenértéke, vagy ezek előlege, vagy váltóval kiegyenlített összege, a természetben kapott ellenértéket is ide számítva. A bevétel része a felár, az engedmény, az árkiegészítés, a fogyasztási adó, továbbá az áru szállításáért vagy csomagolásáért külön felszámított összeg. Bevétel még a kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköz - ideértve a selejtezett tárgyi eszközt is -, nem anyagi javak, anyag, félkész termék (a továbbiakban együtt: vagyontárgy) értékesítésekor kapott ellenérték,.a kapott kamat (különösen a belföldi pénzforgalmi számlán jóváírt kamat); a kötbér, a késedelmi kamat, a bírság, a büntetés címén kapott összeg, valamint a fizetett kötbér, kamat, bírság, büntetés visszatérítése címén kapott összeg, kivéve, ha korábban költségként nem vették figyelembe; a felvett támogatás (ideértve különösen az egységes területalapú támogatást is) az adó, a társadalombiztosítási járulék stb. különbözetének a visszatérítése, ha a befizetést az egyéni vállalkozó költségként bármely évben elszámolta; a káreseménnyel összefüggésben kapott kártérítés, ideértve a felelősségbiztosítás alapján felvett összeget; azon biztosítási szolgáltatás értéke, amely esetében az arra jogosító biztosítási díjat az egyéni vállalkozó költségként elszámolta; a kerekítési szabályok alkalmazása során keletkezett bevételi többletkülönbözet; Az SZJA szabályrendszere alapján az egyéni vállalkozó esetében nem csak ezek a nem teljes körűen felsorolt bevételek számítanak adóalapnak, hanem a pl. a nem pénzbeli (természetbeni) bevételek is. Így a pénztárkönyv könyvelése csak az adóalap egy részét tartalmazza, ha vannak ilyen tételek. Az SZJA törvény külön határozza meg a bevételeket az egyéni vállalkozás megszűnésével kapcsolatban.

7 5. gazdasági esemény március diákja kiegyenlítette átutalással az AC1BC sorszámú számlát, bankszámla kivonat megérkezett. Összege: ,- Ft. 7. tétel Bankszámlára érkező bevétel, ezért a bankszámla Bevétel és Egyenlege rovatába könyveljük valamint az Értékesítés árbevétele rovatba. A bankszámla egyenlege nő, melyet az előző egyenleg illetve a kiegyenlített összeggel együttesen kapunk meg. A bevételek rovat összes bevétel is tartalmazza a ,- Ft-os összeget. 6. gazdasági esemény március 18. készpénzt vesz fel bankszámlájáról, melynek összege: ,- Ft 8. tétel Először a pénztárba vételezzük be a pénzt, amelyet a Pénztár bevétel oszlopba és az Egyéb eredményt nem képező bevétel sorába írjuk be. 9. tétel A banki értesítő megérkezése után a bank Kiadási oszlopába írjuk a felvett készpénz összegét, mert ezzel itt csökkent a tételünk. Ezzel egyidejűleg az Egyéb költségként el nem számolható kiadás oszlopában is lekönyveljük. A bankszámla és pénztáregyenlegeket kiszámítjuk valamint az Összes bevétel és Összes kiadás oszlopait is kitöltjük az összegekkel.

8 7. gazdasági esemény március 20. Képzési anyag vásárlása készpénzért. Sorszám: AB0AB , összege ,- Ft + ÁFA 10. tétel A képzési anyag bruttó összege ,- Ft, mivel alanyi mentes és mindig a bruttó összegeket kell lekönyvelni. A pénztár Kiadás oszlopába valamint az Egyéb költség oszlopaiba könyveljük a tételeket. A pénztár egyenleget ismét ki kell számolni és az összes kiadás oszlopát is ki kell tölteni. 8. gazdasági esemény március 21. Mobil telefon használat elszámolása, befizette készpénzben a számla értékét, amely b Ft. Sorszám: Részletező nyilvántartás szerint b ,- Ft-ot költött céges beszélgetésre. 11. tétel Ebben az esetben hiába fizetett be 5.800,- Ft-ot a számlán, mert költségként csak 1.800,- Ft összeget számolhat el. Fontos, hogy telefonoknál legyen részletes híváslista, mert így egyértelműen meghatározható a költség. Pénztár kiadási oszlopába valamint az Egyéb költségként elszámolható kiadás oszlopba könyveljük. A pénztár egyenleget ismét ki kell számolni és az összes kiadás rovatát is kell tölteni. A következő gyakorlati feladatokban tovább folytatjuk a pénztárkönyv oszlopainak magyarázatát.

EGYÉNI VÁLLALKOZÁSOK KÖNYVELÉSÉNEK ALAPJAI LECKE

EGYÉNI VÁLLALKOZÁSOK KÖNYVELÉSÉNEK ALAPJAI LECKE 11. LECKE 49 1. GYAKORLÓ FELADAT MEGOLDÁS Nagy Annamária egyéni vállalkozó, 2013. októberében indította el vállalkozását. Szeretné a kézzel készített termékeit, dekorációit értékesíteni. Heti 36 órát meghaladó

Részletesebben

EGYÉNI VÁLLALKOZÁSOK KÖNYVELÉSÉNEK ALAPJAI 2013 www.gittairodaja.hu 8. LECKE

EGYÉNI VÁLLALKOZÁSOK KÖNYVELÉSÉNEK ALAPJAI 2013 www.gittairodaja.hu 8. LECKE 8. LECKE 31 5.6 VEVŐI, SZÁLLÍTÓI ANALITIKA A vevői követelésekről vagyis azokról az összegekről, amelyekkel a vevők tartoznak felénk valamint a szállítói tartozásokról vagyis amivel mi tartozunk beszállítóinknak

Részletesebben

Naplófőkönyv zárása. A részletező nyilvántartások a következők (félkövér betűvel jelöltem, amit szakszervezet esetében el tudok képzelni):

Naplófőkönyv zárása. A részletező nyilvántartások a következők (félkövér betűvel jelöltem, amit szakszervezet esetében el tudok képzelni): Naplófőkönyv zárása Az egyszeres könyvvitel alap- és részletező nyilvántartásokból áll. (Kettős könyvvitel esetében a részletező nyilvántartásokat a főkönyvi számlák analitikája adja, így ezért nincs szükség

Részletesebben

1. feladat. Jelölje X-el a gazdasági események hatásait! Mérlegfőösszeg. Mérlegfőösszeg. változatlan, eszközök összetétel változik

1. feladat. Jelölje X-el a gazdasági események hatásait! Mérlegfőösszeg. Mérlegfőösszeg. változatlan, eszközök összetétel változik 1. feladat Jelölje X-el a gazdasági események hatásait! Gazdasági esemény Mérlegfőösszeg nő Mérlegfőösszeg csökken Mérlegfőösszeg változatlan, eszközök összetétel változik Mérlegfőösszeg változatlan, források

Részletesebben

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR- TÁVOKTATÁSI KÖZPONT COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY- CENTER OF DISTANCE LEARNING 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12.

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR- TÁVOKTATÁSI KÖZPONT COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY- CENTER OF DISTANCE LEARNING 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR- TÁVOKTATÁSI KÖZPONT COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY- CENTER OF DISTANCE LEARNING 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. / FAX: 06-1-222-4584 : 06-1-469-6672 II. évfolyam BA Név:

Részletesebben

Vállalkozási forma. A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet

Vállalkozási forma. A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet Vállalkozási forma A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet Bejelentés köteles telepengedély köteles tevékenységek 57/2013 (II.27.) Korm. rendelet

Részletesebben

II. évfolyam BA. Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 1. Számvitel 1 2013/2014. I. félév

II. évfolyam BA. Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 1. Számvitel 1 2013/2014. I. félév II. évfolyam BA Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 1. Számvitel 1 2013/2014 I. félév 1. Feladat (40 pont) Könyvelés Főkönyvi számlavázakon Eszközök Nyitó mérleg Források A. Befektetett

Részletesebben

Eredménykimutatás FORRÁS Zrt. ). A főkönyvi kivonat az adózás előtti eredmény utáni könyvelési tételeken kívül minden információt tartalmaz! .

Eredménykimutatás FORRÁS Zrt. ). A főkönyvi kivonat az adózás előtti eredmény utáni könyvelési tételeken kívül minden információt tartalmaz! . Eredménykimutatás A FORRÁS Zrt. (továbbiakban: Társaság) 2009. december 31-i főkönyvi kivonatának forgalmi adatai (forintban). A főkönyvi kivonat az adózás előtti eredmény utáni könyvelési tételeken kívül

Részletesebben

Nem változik az állandó lakóhely, ha a magánszemély ideiglenes jelleggel huzamosabb ideig külföldön tartózkodik.

Nem változik az állandó lakóhely, ha a magánszemély ideiglenes jelleggel huzamosabb ideig külföldön tartózkodik. A személyi jövedelemadó változásai 2019-től Családi kedvezmény A családi kedvezmény - az eltartottak lélekszámától függően - kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként: -egy eltartott

Részletesebben

10 éve foglalkozom kis- és középvállalkozások tanácsadásával. Rendszeresen tartok előadást adóváltozásokról, az aktuális adójogszabályok

10 éve foglalkozom kis- és középvállalkozások tanácsadásával. Rendszeresen tartok előadást adóváltozásokról, az aktuális adójogszabályok Pénzügy Bemutatkozás Az OFA Kooperáció program pénzügyi szakértője vagyok. Végzettségemet tekintve gazdasági mérnök és mérlegképes könyvelő. Ezen kívül 2003-ban a BGF Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Karán

Részletesebben

MINTAVIZSGASOR Bevezetés a számvitelbe tantárgyból (Megoldási idő 70 perc)

MINTAVIZSGASOR Bevezetés a számvitelbe tantárgyból (Megoldási idő 70 perc) MISKOLCI EGYETEM Név:... Gazdaságtudományi Kar Neptun kód:... Számvitel Tanszék Miskolc, 2006. ELMÉLETI KÉRDÉSEK (30 pont) MINTAVIZSGASOR Bevezetés a számvitelbe tantárgyból (Megoldási idő 70 perc) I.

Részletesebben

G) EGYÉB PÉNZÜGYI NYOMTATVÁNYOK

G) EGYÉB PÉNZÜGYI NYOMTATVÁNYOK G) EGYÉB PÉNZÜGYI NYOMTATVÁNYOK Sorszám Bizonylat megnevezése Bizonylat száma Azonosító 1. Szállítólevél B. 10-70/A/V. r.sz. G01. 2. Bevételi előírások és bevételek analitikus nyilvántartó lapja C. 318-29.

Részletesebben

Siklósi Ágnes Veress Attila: Gazdasági események kontírozása A Z-ig. Szerkeszetette: Gátfalvi Katalin Forrás: Számviteli Levelek

Siklósi Ágnes Veress Attila: Gazdasági események kontírozása A Z-ig. Szerkeszetette: Gátfalvi Katalin Forrás: Számviteli Levelek Költségvetési kapcsolatok elszámolása a számvitelben 1. Az elmúlt években több új adónemet is bevezettek, amelyet a vállalkozásoknak számviteli rendszerükben nyilván kell tartaniuk, s nyomon követniük

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés . (vizsgázó olvasható neve) PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/3-16/2018. (Születési hely, idő) KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2018. június 12. 9.45 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása:

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés . (vizsgázó olvasható neve) PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/3-67/2018.. (Születési hely, idő) Érvényességi idő: 2018. november 20. 9.45 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült:

Részletesebben

A vállalkozás egyik alapanyag készletéről a következő információkat ismeri:

A vállalkozás egyik alapanyag készletéről a következő információkat ismeri: 1. KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ TEVÉKENYSÉG TÉMAKÖR 1. feladat A vállalkozás egyik alapanyag készletéről a következő információkat ismeri: Megnevezés Mennyiség (kg) Egységár (Ft/kg) Nyitókészlet 1.500 1.000

Részletesebben

MÉRLEG-SZÁMLA ÖSSZEFÜGGÉSEK

MÉRLEG-SZÁMLA ÖSSZEFÜGGÉSEK SZÁMVITELI POLTIKIKA 3. SZÁMÚ MELLÉKLETE BUDAPEST FŐVÁROS XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT GAZDASÁGI ELLÁTÓ SZERVEZET 1139. Budapest, XIII., Hajdú utca 29. MÉRLEG-SZÁMLA ÖSSZEFÜGGÉSEK TARTALOMJEGYZÉK 1. NYITÓ,

Részletesebben

SZÁMLA ÖSSZEFÜGGÉSEK

SZÁMLA ÖSSZEFÜGGÉSEK SZÁMVITELI POLITIKA 3. SZ. MELLÉKLETE BUDAPEST FŐVÁROS XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT INTÉZMÉNYMŰKÖDTETŐ ÉS FENNTATÓ KÖZPONT 1139 Budapest, XIII., Hajdú utca 29. SZÁMLA ÖSSZEFÜGGÉSEK HATÁLYBA LÉPÉSE: 2013.01.01.

Részletesebben

Bevezetés a számvitelbe XI. Előadás

Bevezetés a számvitelbe XI. Előadás MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék Bevezetés a számvitelbe XI. Előadás Általános forgalmi adó Dr. Pál Tibor 2012.09.20. Fogalma

Részletesebben

BESZÁMOLÓ NYOMTATVÁNY Az Onga Város Önkormányzata által nyújtott 201. évi Működési támogatottak részére

BESZÁMOLÓ NYOMTATVÁNY Az Onga Város Önkormányzata által nyújtott 201. évi Működési támogatottak részére Támogatott neve: Támogatási szerződés azonosító száma: I. PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁS: BESZÁMOLÓ NYOMTATVÁNY Az Onga Város Önkormányzata által nyújtott 01. évi Működési támogatottak részére 1. Részletes költségvetés:

Részletesebben

E) AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ ELSZÁMOLÁSÁNAK BIZONYLATAI

E) AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ ELSZÁMOLÁSÁNAK BIZONYLATAI E) AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ ELSZÁMOLÁSÁNAK BIZONYLATAI Sorszám Bizonylat megnevezése Bizonylat száma Azonosító 1. Egyszerűsített adattartalmú számla (3 példányos) Sz.ny. 13-373 E01. 2. Számla (3 példányos)

Részletesebben

Kötelező érvényű szabályzat sablonok. Pénzkezelési szabályzat

Kötelező érvényű szabályzat sablonok. Pénzkezelési szabályzat Kötelező érvényű szabályzat sablonok Pénzkezelési szabályzat Tartalomjegyzék: 1. A készpénzben történő pénzforgalom lebonyolítási rendje 1.1. A leggyakrabban előforduló pénztári pénzmozgások 2. Bankszámlán

Részletesebben

1. Gazdasági események könyvelése

1. Gazdasági események könyvelése 1. Gazdasági események könyvelése 1. feladat A 20X1. november 1-jén megalakult vállalkozás társasági szerződésben rögzített, tőkeként behozott eszközei a következők: Készpénz Telek Épület Termelő gépek

Részletesebben

Céges telefon használat, adó és elszámolás 2011-ben - BÉRKALKULÁTOR Nettó bér számítása március 23. szerda, 15:54

Céges telefon használat, adó és elszámolás 2011-ben - BÉRKALKULÁTOR Nettó bér számítása március 23. szerda, 15:54 Céges telefon használat, adó és elszámolás 2011ben. A munkáltatónak a telefonhasználattal kapcsolatban komoly döntéseket kell hoznia, hogy a dolgozó és a maga számára is a legkedvezőbb módszert tudja alkalmazni.

Részletesebben

Kedves Ügyfelünk! Üdvözöljük a Vodafone havidíjas előfizetői között!

Kedves Ügyfelünk! Üdvözöljük a Vodafone havidíjas előfizetői között! Kedves Ügyfelünk Üdvözöljük a Vodafone havidíjas előfizetői között A számlán való könnyebb eligazodás érdekében tekintse át számlamagyarázónkat, amelyből megismerheti a legfontosabb információkat, valamint

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Érettségi 15 pontos feladatok

Érettségi 15 pontos feladatok Érettségi 15 pontos feladatok 1. feladat (15 pont) a) Könyvelje el idősorosan a következő gazdasági eseményeket! 1. Anyagbeszerzés számla szerint 640.000 Ft + 27% ÁFA ben. 2. A szállítói tartozás kiegyenlítése

Részletesebben

GYÖNGYÖSTARJÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 14/2004. (V. 1.) RENDELETE A HELYI IPARŰZÉSI ADÓRÓL (EGYSÉGES SZERKEZETBEN)

GYÖNGYÖSTARJÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 14/2004. (V. 1.) RENDELETE A HELYI IPARŰZÉSI ADÓRÓL (EGYSÉGES SZERKEZETBEN) GYÖNGYÖSTARJÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 14/2004. (V. 1.) RENDELETE A HELYI IPARŰZÉSI ADÓRÓL Egységes szerkezetben: 2010. december 13. A 2011. január 1-jétől hatályos szöveg. 2 GYÖNGYÖSTARJÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK

Részletesebben

Kiegészítő melléklet 2010.december 31. I.Alap-adatok

Kiegészítő melléklet 2010.december 31. I.Alap-adatok Kiegészítő melléklet 2010.december 31. Mérlegkészítésért személyében felelős: Miskei Mária mérlegképes könyvelő PM regisztrációs száma: 167379 Lc: 2030 Érd, Radnai u. 75.. Érdi Csatornamű és Vízgazdálkodási

Részletesebben

I. RÉSZ / 6. FEJEZET KÖTELEZETTSÉGEK

I. RÉSZ / 6. FEJEZET KÖTELEZETTSÉGEK I. RÉSZ / 6. FEJEZET KÖTELEZETTSÉGEK GYAKORLÓ FELADATOK 1. feladat megoldása 1.1 Árukészlet vásárlás 261. Áruk 454. Szállítók 2 000 000 2 000 000 1.2 Áfa elszámolása 454. Szállítók 540 000 540 000 Felár

Részletesebben

SZÁMVITELI ALAPJAI tárgyból

SZÁMVITELI ALAPJAI tárgyból BEADANDÓ FELADAT Beadási határidő: Az első zárthelyi megírásakor hozza magával, ott kell beadnia. A zárthelyi megírásának (a félév elfogadásának) előfeltétele a beadandó feladat leadása. SZÁMVITELI ALAPJAI

Részletesebben

F) EGYÉB PÉNZÜGYI NYOMTATVÁNYOK

F) EGYÉB PÉNZÜGYI NYOMTATVÁNYOK F) EGYÉB PÉNZÜGYI NYOMTATVÁNYOK Sorszám Bizonylat megnevezése Bizonylat száma Azonosító 1. Bevételi előírások és bevételek analitikus nyilvántartó lapja C. 318-29. r.sz. F01. 2. Utalvány Saját készítésű

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés Számviteli ügyintéző részszakképesítés . (vizsgázó olvasható neve) PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM TÜK szám: 1/3-23/2019.. (Születési hely, idő) Érvényességi idő: 2019. február 5. 9.45 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült:

Részletesebben

HÁZI DOLGOZAT. Számviteli elszámolások" c. tárgyból 2011. január 17. FSZ KÉPZÉS LEVELEZİ TAGOZAT. Elért pontszám

HÁZI DOLGOZAT. Számviteli elszámolások c. tárgyból 2011. január 17. FSZ KÉPZÉS LEVELEZİ TAGOZAT. Elért pontszám BUDAPESTI GAZDASÁGI FİISKOLA Hallgató neve:... PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FİISKOLAI KAR Tanulócsoport száma:... FELSİFOKÚ SZAKKÉPZÉS Gyakorlatvezetı neve:... SZÁMVITELI TANSZÉK Neptun kódja:... HÁZI DOLGOZAT

Részletesebben

T 1, 2, 3, 4, 5 számlaosztályok előirányzat számlái. K 496 Előirányzatok zárlati elszámolása. K 496 Előirányzatok zárlati elszámolása

T 1, 2, 3, 4, 5 számlaosztályok előirányzat számlái. K 496 Előirányzatok zárlati elszámolása. K 496 Előirányzatok zárlati elszámolása Az év végi zárlati tételek könyvelési rendje 1. Előirányzat számlák zárása a) kiadási előirányzatok közgazdasági osztályozás szerint T 1, 2, 3, 4, 5 számlaosztályok előirányzat számlái K 496 Előirányzatok

Részletesebben

Főkönyvi kivonat. Szinkronúszó Alszövetség 18092369-2-41. 2011.05.19. 12:38:35 Pénznem: HUF

Főkönyvi kivonat. Szinkronúszó Alszövetség 18092369-2-41. 2011.05.19. 12:38:35 Pénznem: HUF Szinkronúszó Alszövetség 18092369-2-41 Főkönyvi kivonat 2011.05.19. 12:38:35 Pénznem: HUF Szűkítési feltételek: 1 BEFEKTETETT ESZKÖZÖK 2 099 263 1 782 014 2 099 263 1 821 886 2 099 263 1 821 886 277 377

Részletesebben

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 56/2007. (XII.28.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról 1

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 56/2007. (XII.28.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról 1 Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 56/2007. (XII.28.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról 1 Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1.

Részletesebben

A könyvviteli elszámolások műveletei. Könyvviteli nyitás számviteli elszámolása

A könyvviteli elszámolások műveletei. Könyvviteli nyitás számviteli elszámolása A könyvviteli elszámolások műveletei 3. számú melléklet Könyvviteli nyitás számviteli elszámolása 1. A mérleg számlák nyitása T1-4/491 K491/1-4 2. Mérleg szerinti eredmény átvezetése (egyenlegtől függően)

Részletesebben

A beszámoló összeállítása (A nagyfeladat ) Érintett témák, a feldolgozás ütemterve

A beszámoló összeállítása (A nagyfeladat ) Érintett témák, a feldolgozás ütemterve A beszámoló összeállítása (A nagyfeladat ) Érintett témák, a feldolgozás ütemterve 1. Egy nagyfeladat kidolgozása 2. A mérlegkészítés időszakának típus elszámolásai I. sz. feladat A Beszámol-Ő-1 Kft. 2X16.

Részletesebben

SZIGORLATI MINTAPÉLDA III.

SZIGORLATI MINTAPÉLDA III. SZIGORLATI MINTAPÉLDA III. 1. feladat 2005-ben az ALFA Kft egyik tulajdonosa (az OMEGA Bt, amely 9.000.000 Ft-os értéken mutatja ki befektetését a könyveiben) kilép a Kft-ből. Ennek rendezése tőkekivonással

Részletesebben

1. Határozza meg, hogy az alábbi eszközök közül, melyek tartoznak a befektetett, melyek a forgóeszközök közé!

1. Határozza meg, hogy az alábbi eszközök közül, melyek tartoznak a befektetett, melyek a forgóeszközök közé! GYAKORLÓ FELADATOK 1. Határozza meg, hogy az alábbi eszközök közül, melyek tartoznak a befektetett, melyek a forgóeszközök közé! 1. Üzemépületek Befektetett eszköz 2. Alapanyagok 3. 12 hónap futamidejű

Részletesebben

Általános forgalmi adó

Általános forgalmi adó MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék Általános forgalmi adó 2016.02.24. Fogalma Az általános forgalmi adó olyan többfázisú nettó

Részletesebben

MUNKAANYAG. Csomós Tamás. Pénzforgalmi gyakorlatok. Alapnyilvántartások vezetése. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Csomós Tamás. Pénzforgalmi gyakorlatok. Alapnyilvántartások vezetése. A követelménymodul megnevezése: Csomós Tamás Pénzforgalmi gyakorlatok Alapnyilvántartások vezetése A követelménymodul megnevezése: Könyvvezetés és pénzforgalmi nyilvántartások vezetése A követelménymodul száma: 97-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

Civil (közhasznú) szervezetek számlatükre. 2012. (készítette: Baracskainé dr. Boór Judit)

Civil (közhasznú) szervezetek számlatükre. 2012. (készítette: Baracskainé dr. Boór Judit) 1 Civil (közhasznú) szervezetek számlatükre 2012. (készítette: Baracskainé dr. Boór Judit) I. Befektetett eszközök 11. Immateriális javak 113 Vagyoni értékű jogok 114 Szellemi termékek 118 Immateriális

Részletesebben

Főkönyvi kivonat. 2012.09.10. 13:45:19 Pénznem: HUF. In Gold Invest 22617271-2-43

Főkönyvi kivonat. 2012.09.10. 13:45:19 Pénznem: HUF. In Gold Invest 22617271-2-43 In Gold Invest 22617271-2-43 Főkönyvi kivonat 2012.09.10. 13:45:19 Pénznem: HUF Szűkítési feltételek: 1 BEFEKTETETT ESZKÖZÖK 439 595 151 459 1 186 219 151 459 1 186 219 151 459 1 034 760 T 13 MŰSZAKI BERENDEZÉSEK,

Részletesebben

Nyilvántartott tételek száma: 20 A nyilvántartás tartalmi jellemzője a változások követésének módja szerint 4 Állapot Papíralapú 5

Nyilvántartott tételek száma: 20 A nyilvántartás tartalmi jellemzője a változások követésének módja szerint 4 Állapot Papíralapú 5 megnevezése: Pályázati adatlapok Saját elhatározás Oktatási, kulturális Nem hatósági Nyilvántartott tételek száma: 20 A nyilvántartás tartalmi jellemzője a változások követésének módja szerint 4 Állapot

Részletesebben

II. évfolyam. Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 1 2013/2014. I. félév

II. évfolyam. Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 1 2013/2014. I. félév II. évfolyam Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Számvitel 1 2013/2014 I. félév 1. Feladat (10 pont) Egy tárgyi eszközről a következő információkkal rendelkezik: Bruttó érték 15 000 000

Részletesebben

Napló S.sz. Napló T K Szöveg Érték T Érték K 1.

Napló S.sz. Napló T K Szöveg Érték T Érték K 1. Mintapéldák 1. Állapítsa meg és jelölje X-el, hogy a felsorolt fogalmak hová tartoznak! Megnevezés 1. Bankszámlán 2 évre lekötött betét 2. Eladásra vásárolt kötvény 3. Bértartozás 4. Készpénz 5. Adótartozás

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Példa a könyvvezetés, valamint a mérleg és az eredmény kimutatás

Részletesebben

A vállalkozás egyik alapanyag készletéről a következő információkat ismeri:

A vállalkozás egyik alapanyag készletéről a következő információkat ismeri: 1. KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ TEVÉKENYSÉG TÉMAKÖR 1. feladat A vállalkozás egyik alapanyag készletéről a következő információkat ismeri: Megnevezés Mennyiség (kg) Egységár (Ft/kg) Nyitókészlet 1.500 1.000

Részletesebben

Példa az egyszerűsített éves beszámolót készítők részére

Példa az egyszerűsített éves beszámolót készítők részére 1. Az egyszerűsített éves beszámoló készítése lehetőségének meghatározása: A vállalkozás 2006. október 1-jével kezdte meg előtársaságként működését, a társaságot a cégbíróság október 31.-vel jegyezte be,

Részletesebben

Comp-Sys Fo ko nyv-sza mla za s Program Felhaszna lo i leı ra s a 2013.01.01.-to l e rve nyes programmo dosı ta sokhoz

Comp-Sys Fo ko nyv-sza mla za s Program Felhaszna lo i leı ra s a 2013.01.01.-to l e rve nyes programmo dosı ta sokhoz Comp-Sys Fo ko nyv-sza mla za s Program Felhaszna lo i leı ra s a 2013.01.01.-to l e rve nyes programmo dosı ta sokhoz Tartalom 1 Pénzforgalmi ÁFA... 2 1.1 Pénzforgalmi ÁFA választásának beállítása...

Részletesebben

6. SZÁMVITELI ALAPSZÓKINCS

6. SZÁMVITELI ALAPSZÓKINCS 6. SZÁMVITELI ALAPSZÓKINCS 1 2 3 MI MENNYI??? 4 FONTOSAK A PONTOS DEFINÍCIÓK 5 MIRŐL LESZ MA SZÓ? 1. KÜLÖNBSÉG A KÖZNAPI, A PÉNZÜGYI ÉS A SZÁMVITELI KIFEJEZÉSEK KÖZÖTT 2. BRUTTÓ NETTÓ FOGALMAK AZ ÜZLETI

Részletesebben

9. Év végén leltározás alapján kell a követelések állományát megállapítani, majd értékelni.

9. Év végén leltározás alapján kell a követelések állományát megállapítani, majd értékelni. 5. Amennyiben a szerv nem rendelkezik olyan nyilvántartási rendszerrel, melynek használatával egyegy gazdasági esemény hatása egyszerre jelenhet meg mind a főkönyvi, mind az analitikus nyilvántartásban,

Részletesebben

önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról Bevezető rendelkezés

önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról Bevezető rendelkezés Fülöpszállás Község Képviselő-testületének 21/2004. (X.28. )számú önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról Bevezető rendelkezés A helyi adóról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) l..

Részletesebben

Kedves Ügyfelünk! Üdvözöljük a Vodafone havidíjas előfizetői között!

Kedves Ügyfelünk! Üdvözöljük a Vodafone havidíjas előfizetői között! Kedves Ügyfelünk Üdvözöljük a Vodafone havidíjas előfizetői között A számlán való könnyebb eligazodás érdekében tekintse át számlamagyarázónkat, amelyből megismerheti a legfontosabb információkat, valamint

Részletesebben

PRÉMIUM EGÉSZSÉGPÉNZTÁR GARANCIAVÁLLALÁSI SZABÁLYZAT

PRÉMIUM EGÉSZSÉGPÉNZTÁR GARANCIAVÁLLALÁSI SZABÁLYZAT PRÉMIUM EGÉSZSÉGPÉNZTÁR GARANCIAVÁLLALÁSI SZABÁLYZAT Hatályos: 2016. január 19-től Tartalom A. GARANCIAVÁLLALÁS A BENYÚJTOTT TAGI SZÁMLÁK KIFIZETÉSÉRE... 2 1. A vállalt garancia... 2 2. A garancia vállalásának

Részletesebben

Pénzügyi számvitel 1. ZH 2 felkészítő Pénzeszközök, Követelések, Kötelezettségek

Pénzügyi számvitel 1. ZH 2 felkészítő Pénzeszközök, Követelések, Kötelezettségek Pénzügyi számvitel 1. ZH 2 felkészítő 2017 Pénzeszközök, Követelések, Kötelezettségek 1. feladat (valutapénztár és devizaszámla kiemelt gazdasági ei 1) A Valuta&Deviza2 NyRt. következő tárgyidőszaki kiemelt

Részletesebben

I. RÉSZ / 4. FEJEZET PÉNZESZKÖZÖK

I. RÉSZ / 4. FEJEZET PÉNZESZKÖZÖK I. RÉSZ / 4. FEJEZET PÉNZESZKÖZÖK GYAKORLÓ FELADATOK 1. feladat megoldása Ssz 1. Készpénz felvétel pénztárbizonylat 381. Pénztár 2 400 2 400 2.1 Törlesztő részlet 445. Egyéb HL hitelek 1 600 1 600 2.2

Részletesebben

A Szatmár-Beregi Takarékszövetkezet hirdetménye vállalkozások, önkormányzatok bankszámláira, megtakarításira vonatkozóan

A Szatmár-Beregi Takarékszövetkezet hirdetménye vállalkozások, önkormányzatok bankszámláira, megtakarításira vonatkozóan A Szatmár-Beregi Takarékszövetkezet hirdetménye vállalkozások, önkormányzatok bankszámláira, megtakarításira vonatkozóan Érvényes: 2013. november 27-től 1. Bankszámlára, megtakarításra vonatkozó általános

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc A gazdasági események típusai 49. lecke Gazdasági esemény

Részletesebben

1. Határozza meg a főkönyvi számlák könyvelése alapján a gazdasági eseményeket a lehető legpontosabban!

1. Határozza meg a főkönyvi számlák könyvelése alapján a gazdasági eseményeket a lehető legpontosabban! III. GYAKORLÓ FELADATOK 1. Határozza meg a főkönyvi számlák könyvelése alapján a gazdasági eseményeket a lehető legpontosabban! T 1. Beruházások K T 1. Műszaki berend. K T 2. Áruk K 1a 500 1b 500 Ny 2.000

Részletesebben

Az egyéni vállalkozó átalányadózása

Az egyéni vállalkozó átalányadózása Átalányadó és szja 2012: az átalányadózás és adóbevallás új szabályai 2012-től. Az átalányadózásra vonatkozó szabályokat a személyi jövedelemadó törvény 50 56. -ai tartalmazzák. Az átalányadót a következő

Részletesebben

HIRDETMÉNY millió Ft közötti nettó árbevételű vállalkozások részére

HIRDETMÉNY millió Ft közötti nettó árbevételű vállalkozások részére HIRDETMÉNY 200 500 millió Ft közötti nettó árbevételű vállalkozások részére AZ ERSTE BANK HUNGARY NyRT. hivatalos tájékoztatója az ERSTE Business Átutalási Számlacsomaggal rendelkező vállalkozások részére

Részletesebben

Könyvvezetési ismeretek

Könyvvezetési ismeretek 1 I. évfolyam BA Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Könyvvezetési ismeretek 2014/2015 II. félév 2 Elméleti kérdések 1. Egy vállalkozás saját tőkéjével kapcsolatosan az alábbi információkkal

Részletesebben

Egy vállalkozás bevételei és ráfordításai tárgyévben a következők:

Egy vállalkozás bevételei és ráfordításai tárgyévben a következők: Példa az eredménykimutatáshoz Egy vállalkozás bevételei és ráfordításai tárgyévben a következők: (adatok ezer Ft-ban) 1. Késztermék értékesítés ellenértéke ÁFÁ nélkül 100.000 2. Vevő által el nem ismert

Részletesebben

BORSOD TAKARÉK TAKARÉKSZÖVETKEZET HIRDETMÉNY

BORSOD TAKARÉK TAKARÉKSZÖVETKEZET HIRDETMÉNY BORSOD TAKARÉK TAKARÉKSZÖVETKEZET HIRDETMÉNY Gazdasági társaságok, vállalkozások és egyéb számlavezetők részére vezetett pénzforgalmi bankszámla, bankkártya és az elektronikus banki szolgáltatások jutalék

Részletesebben

Érvényes: tól. Közzétéve:

Érvényes: tól. Közzétéve: A Nyúl és Vidéke Takarékszövetkezetnél 2015. augusztus 31-ig nyitott Egyéni-és társas vállalkozások és egyéb szervezetek pénzforgalmi bankszámlák és kapcsolódó szolgáltatások kondíciói Élő de már nem nyitható

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 28/3-29/2016. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2016. február 02. 9:45 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és

Részletesebben

1. feladat. Megnevezés

1. feladat. Megnevezés 1. feladat Feladat: Írjuk be a megfelelő oszlopba a felsorolt vagyonelemekhez kapcsolódó mérlegcsoportokat és mérlegsorokat (mérlegtételeket)! (A kidolgozáshoz használjuk az éves beszámoló mérlegét!) Megnevezés

Részletesebben

Könyvvezetési ismeretek

Könyvvezetési ismeretek 1 I. évfolyam BA Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 1. Könyvvezetési ismeretek 2014/2015 II. félév Elméleti kérdések 1. A 3171 A Külföldi vevő számla egyenlege 100e DEV 200 Ft/DEV árfolyamon,

Részletesebben

Vállalkozói forint számlavezetés kondíciói

Vállalkozói forint számlavezetés kondíciói 1/7 Hirdetmény Vállalkozói forint számlavezetés kondíciói A JÖVŐRE TERVEZVE! Fókusz Takarékszövetkezet Vállalkozói számlavezetés kondíciói 1. Vállalkozói számlavezetés 2/7 Éves betét kamatláb % EBKM %

Részletesebben

"STANDARD" pénzforgalmi számlacsomag

STANDARD pénzforgalmi számlacsomag "STANDARD" pénzforgalmi számlacsomag 1201-0000 P10050 Új számla nyitásra nincs lehetőség. A hirdetmény a meglévő számlák kondícióit tartalmazza. Érvényes: Számlavezetési díj (minden megkezdett hónap után)

Részletesebben

EVA. EGYSZERŰSÍTETT VÁLLALKOZÁSI ADÓ 2002/XLIII tv.

EVA. EGYSZERŰSÍTETT VÁLLALKOZÁSI ADÓ 2002/XLIII tv. EVA EGYSZERŰSÍTETT VÁLLALKOZÁSI ADÓ 2002/XLIII tv. AZ EVA FŐ JELLEMZŐI keverék törvény több törvényt vált ki (SZJA, ÁFA, számviteli törvény) komplex törvény mindent egy helyen szabályoz (befizetés, bevallás,

Részletesebben

A pénzforgalom lebonyolítása (döntések és feladatok) I. A beszerzéshez kapcsolódó pénzforgalom lebonyolítása

A pénzforgalom lebonyolítása (döntések és feladatok) I. A beszerzéshez kapcsolódó pénzforgalom lebonyolítása A pénzforgalom kapcsolódhat: I. Beszerzéshez II. Értékesítéshez A pénzforgalom lebonyolítása (döntések és feladatok) I. A beszerzéshez kapcsolódó pénzforgalom lebonyolítása 1. Fizetési módok 2. Szervezeti,

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 24/3-299/2015. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2015. október 06. 9:45 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti és

Részletesebben

Megoldás a tagi kölcsön kiváltására

Megoldás a tagi kölcsön kiváltására Megoldás a tagi kölcsön kiváltására Mi is a tagi kölcsön? Ha egy vállalkozásnak nincs elegendő pénzeszköze, hogy a kötelezettségeit finanszírozza, akkor hitelt kell felvennie. Ezt megteheti egy banknál

Részletesebben

4. Beszámoló a MagHáz Centrum Kft. I. félévi pénzügyi teljesítéséről augusztus 17. ELŐTERJESZTÉS

4. Beszámoló a MagHáz Centrum Kft. I. félévi pénzügyi teljesítéséről augusztus 17. ELŐTERJESZTÉS 217. augusztus 17. ELŐTERJESZTÉS Maglód Város Önkormányzat Képviselőtestületének 217. augusztus 17-ei ülésére 4. napirend Tárgya: Előadó: Beszámoló a MagHáz Centrum Kft. I. félévi pénzügyi teljesítéséről

Részletesebben

ERSTE INDULÓ SZÁMLACSOMAG ÉS ERSTE SZÁMLACSOMAG TÁRSADALMI SZERVEZETEK RÉSZÉRE

ERSTE INDULÓ SZÁMLACSOMAG ÉS ERSTE SZÁMLACSOMAG TÁRSADALMI SZERVEZETEK RÉSZÉRE ERSTE INDULÓ SZÁMLACSOMAG ÉS ERSTE SZÁMLACSOMAG TÁRSADALMI SZERVEZETEK RÉSZÉRE Közzététel: 2018. december 20. napján Hatályos: 2019. január 2. napjától A módosítás oka: A Bank közzéteszi jelen számlacsomag

Részletesebben

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés NEMZEGAZDASÁGI MINISZÉRIUM Ü szám: 28/3-155/2016. ORLÁOZO ERJESZÉSŰ Érvényességi idő: 2016. május 10. 9.45 óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető észült: 1 eredeti és fm. példányban

Részletesebben

12. ÉVFOLYAM KÖZGAZDASÁGI ÁGAZAT PÉNZÜGY-SZÁMVITELI ÜGYINTÉZŐ ÁLTALÁNOS STATISZTIKA TANTÁRGY Osztályozó-, javítóvizsga követelményei

12. ÉVFOLYAM KÖZGAZDASÁGI ÁGAZAT PÉNZÜGY-SZÁMVITELI ÜGYINTÉZŐ ÁLTALÁNOS STATISZTIKA TANTÁRGY Osztályozó-, javítóvizsga követelményei ÁLTALÁNOS STATISZTIKA TANTÁRGY Főátlagok, összetett intenzitási viszonyszámok összehasonlítása Az érték, ár és volumenindex A standardizálás módszere Standardizálás különbségfelbontással Főátlagok eltérése

Részletesebben

KONDÍCIÓS LISTA (HIRDETMÉNY)

KONDÍCIÓS LISTA (HIRDETMÉNY) KONDÍCIÓS LISTA (HIRDETMÉNY) PASSZÍV ÜZLETÁG Egyéni-és társas vállalkozások és egyéb szervezetek pénzforgalmi bankszámlák és kapcsolódó szolgáltatások kondíciói Kiadás időpontja: 2011.01.01. Indoklás:

Részletesebben

Zalacsány község Önkormányzata 7/1999. (VI. 29.) számú rendelete. A helyi iparűzési adóról.

Zalacsány község Önkormányzata 7/1999. (VI. 29.) számú rendelete. A helyi iparűzési adóról. Zalacsány község Önkormányzata 7/1999. (VI. 29.) számú rendelete A helyi iparűzési adóról. Zalacsány község Önkormányzati képviselőtestülete a helyi adókról szóló módosított 1990. évi C. törvény 1.. (1)

Részletesebben

Azaz az elérhető egyenleg = (záró egyenleg + bankszámla-hitelkeret) (zárolt tételek + késedelmes tételek)

Azaz az elérhető egyenleg = (záró egyenleg + bankszámla-hitelkeret) (zárolt tételek + késedelmes tételek) Tájékoztatás a negatív számlaegyenleg és a lejárt és esedékes tartozások kimutatásának változásáról Ezúton tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy a Raiffeisen Bank (továbbiakban: Bank) 2014. március

Részletesebben

Pénzkezelési szabályzat ellenőrzési nyomvonala

Pénzkezelési szabályzat ellenőrzési nyomvonala ellenőrzési nyomvonala 1 Bevételek befizetése a bankba (50.000,- Ft felett) 2 Banki egyeztetés, adatszolgáltatás 3 Záró pénzkészlet 500.000,- Ft-ot meghaladó összegének befizetése a bankba 4 átadása 5

Részletesebben

14. Gyakorló és vizsgafeladat

14. Gyakorló és vizsgafeladat 14. Gyakorló és vizsgafeladat Ezeken a feladatokon begyakorolhatja az eddig tanultakat, a helyes megoldást vizsgafeladatként beadhatja. A főkönyvi kivonatot és az áfa bevallást elküldheti postán, e-mail-en

Részletesebben

F) AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ ELSZÁMOLÁSÁNAK BIZONYLATAI

F) AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ ELSZÁMOLÁSÁNAK BIZONYLATAI F) AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ ELSZÁMOLÁSÁNAK BIZONYLATAI Sorszám Bizonylat megnevezése Bizonylat száma Azonosító 1. Egyszerűsített adattartalmú számla (3 példányos) Sz.ny. 13-373 F01. 2. Számla (3 példányos)

Részletesebben

Érvényes: től. Közzétéve:

Érvényes: től. Közzétéve: A Nyúl és Vidéke Takarékszövetkezetnél 2015. augusztus 31-ig nyitott Egyéni-és társas vállalkozások és egyéb szervezetek pénzforgalmi bankszámlák és kapcsolódó szolgáltatások kondíciói Élő de már nem nyitható

Részletesebben

Példa az eszközök és források értékelésében jelentkező hibák elszámolására

Példa az eszközök és források értékelésében jelentkező hibák elszámolására Példa az eszközök és források értékelésében jelentkező hibák elszámolására Egy vállalkozásnál az önellenőrzés keretében hibát tártak fel 2008. március 12-én (a 2007. évi mérlegkészítés napját megelőzően).

Részletesebben

Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény Dr. Andrási Jánosné NAV Központi hivatal

Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény Dr. Andrási Jánosné NAV Központi hivatal Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény 2014 Dr. Andrási Jánosné NAV Központi hivatal Nyugdíjbiztosítási szerződés utáni rendelkezési jogosultság A nyugdíjbiztosítási szerződés (fogalmát az Szja tv.

Részletesebben

Az adókötelezettség, az adó alanya

Az adókötelezettség, az adó alanya Iszkaszentgyörgy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2003. (XII. 30.) számú rendelete a helyi iparűzési adóról szóló 18/2002 (XII. 20.) számú rendelettel módosított 17/1999 ( XII. 22. ) számú

Részletesebben

Főkönyvi kivonat Év: 2010; főkönyvi számla intervallum: teljes; bizonylat napló típus: normál; bizonylat napló jelleg: tény; feldolgozás dátuma: -

Főkönyvi kivonat Év: 2010; főkönyvi számla intervallum: teljes; bizonylat napló típus: normál; bizonylat napló jelleg: tény; feldolgozás dátuma: - Év: 2010; főkönyvi intervallum: teljes; bizonylat napló típus: normál; bizonylat napló jelleg: tény; feldolgozás dátuma: - 1131 Licencek 59 467,00 0,00 59 467,00 1141 Szoftverek 160 200,00 0,00 160 200,00

Részletesebben

Vállalkozók nettó árbevételének a kiszámítása

Vállalkozók nettó árbevételének a kiszámítása A Vállalkozók nettó árbevételének a kiszámítása A jelű kiegészítő lap Adózó neve (cégneve)... Adószáma: - _ - Adóazonosító jele: 1.Htv. szerinti vállalkozási szintű éves nettó árbevétel (2-3-4-5-6) 2.Számviteli

Részletesebben

I. RÉSZ. 2. FEJEZET TÁRGYI ESZKÖZÖK

I. RÉSZ. 2. FEJEZET TÁRGYI ESZKÖZÖK I. RÉSZ. 2. FEJEZET TÁRGYI ESZKÖZÖK GYAKORLÓ FELADATOK 1. feladat megoldása 1.1 Beszerzés (vételár) 1.2 Áfa elszámolása 2.1 Szállítási díj 2.2 Áfa elszámolása 4. Aktiválás 5. Tárgyévi időarányos értékcsökkenés

Részletesebben

GYAKORLÓ FELADATOK 1. Jelölje meg mérlegcsoport mélységig, hol jelennek meg a mérlegben az alábbi tételek!

GYAKORLÓ FELADATOK 1. Jelölje meg mérlegcsoport mélységig, hol jelennek meg a mérlegben az alábbi tételek! GYAKORLÓ FELADATOK 1. Jelölje meg mérlegcsoport mélységig, hol jelennek meg a mérlegben az alábbi tételek! 1. Az igazgató által használt személygépkocsi Eszközök / Befektetett e. / Tárgyi eszközök 2. Termelő

Részletesebben

A költségvetés tervezésének ellenırzési nyomvonala

A költségvetés tervezésének ellenırzési nyomvonala A költségvetés tervezésének ellenırzési nyomvonala Fejlesztési többletigények összeállítása Saját bevételek körének tervévre történı kialakítása 0998. (XII.30.) fejezet tervezési szabályai SZMSZ 7/998.

Részletesebben

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M 1308M MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Az adózó adószáma adóazonosító jele neve (elnevezése)

Részletesebben

A BIZONYLATOK FAJTÁI

A BIZONYLATOK FAJTÁI A BIZONYLATOK FAJTÁI Pénzügyi bizonylatok Tevékenységi bizonylatok Átvételi bizonylatok Keletkezési helyek szerinti bizonylatok A szigorú számadású nyomtatványok Állampolgársági, hatósági bizonyítványok

Részletesebben

Társasági adó elszámolása Egyéb kiadás - Egyéb kötelezettség / Növekedés

Társasági adó elszámolása Egyéb kiadás - Egyéb kötelezettség / Növekedés 8. feladat Megoldás Év végi záró, rendező tételek - Naplófőkönyv zárása ÁFA megállapítása Fizetendő ÁFA 4.285.000 Levonható ÁFA -2.952.000 Befizetendő ÁFA 1.333.000 Befizetett ÁFA -1.500.000 Visszaigényelt

Részletesebben

BORSOD TAKARÉK TAKARÉKSZÖVETKEZET HIRDETMÉNY

BORSOD TAKARÉK TAKARÉKSZÖVETKEZET HIRDETMÉNY BORSOD TAKARÉK TAKARÉKSZÖVETKEZET HIRDETMÉNY Gazdasági társaságok, vállalkozások és egyéb számlavezetők részére vezetett pénzforgalmi bankszámla, bankkártya és az elektronikus banki szolgáltatások jutalék

Részletesebben