D I P L O M A M U N K A

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "D I P L O M A M U N K A"

Átírás

1 Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Szerszámgépek Intézeti Tanszéke Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézet Szám: SZG-2013/ M. Gépészmérnök Mesterszak (MSc) CAD/CAM Szakirány Nappali tagozat 3515 Miskolc-Egyetemváros D I P L O M A M U N K A Szálfutás elemzése kardánperem előgyártmány süllyesztékes kovácsolási technológiájánál SZABÓ JÁNOS Bőcs Móricz Zsigmond út május

2 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés A süllyesztékes kovácsolási technológiatervezés áttekintése Tervezési alapok, a hagyományos tervezés lépései A kovácsdarab tervezésének lépései A technológiai tervezés lépései A süllyesztékszerszám tervezése A sorjázás megtervezése A vezető- és a rögzítőelemek A technológiatervezetés menete a Firth Rixsonnál A -os szerszámgarnitúra megtervezésének menete A kovácsdarab megtervezése Az készrealakító szerszámüreg (FD) megtervezése A zömítőlapok megtervezése Az előalakító szerszámüreg (SD) megtervezése A sorjázó szerszám (CT) megtervezése A fészek megtervezése A támasz megtervezése A lyukasztótüske megtervezése A vágógyűrű megtervezése Mozgásviszonyok A probléma ismertetése A végeselemes szoftverek alkalmazási céljai A DeForm működésének elvi áttekintése A végeselemes modell felépítése A validálás A kovácsdarab mélymaratása Az eredmények validálása Kísérlet az üregkitöltési probléma megoldására Első eset: a zömítési magasság módosítása Második eset: a felső zömítőlap geometriai módosítása Harmadik eset: az elő- és készrealakító üreg módosítása Összefoglalás Köszönetnyilvánítás Irodalomjegyzék Mellékletek 1.

3 1. Bevezetés A Diplomamunkám fő témája egy a süllyesztékes kovácsolás területén előforduló olyan alkatrész-specifikus ipari probléma, amellyel a nyári szakmai gyakorlatom során ismerkedtem meg részletesebben. Annak érdekében, hogy megoldást találjak a problémára, az előző félévek során igyekeztem minél jobban elmerülni a süllyesztékes kovácsolás tárgykörében első körben megismerkedtem a süllyesztékes kovácsszerszámok tervezésének hagyományos módszereivel, majd ezt követte a mai kor követelményeit is kielégítő számítógéppel segített, modern kovácsszerszám-tervezés megismerése. A tudásom elmélyítésében nagy segítséget jelentett számomra, hogy megtapasztalhattam, hogyan is működik mindez a gyakorlatban, ipari körülmények között. Miután sikerült egy kis tervezői gyakorlatot szereznem a témában, arra a döntésre jutottam, hogy a probléma megoldásához egy modern melegalakítási végeselemes szoftver segítségét fogom igénybe venni. A terveim, amelyek megvalósításáról a Diplomamunkám keretein belül szeretnék számot adni, a következők: a problémát úgy fogom megoldani, hogy egy modern VEMszoftver segítségével lemodellezem az egész kovácsolási folyamatot, majd mivel ez egy jelenleg is létező probléma egy választott paraméter segítségével validálom azt a valós kovácsdarab felhasználásával. Egy VEM-modell validálása azt jelenti, hogy kiválasztunk egy a valós munkadarabon mérhető paramétert, amit a szoftverben is meg tudunk mérni ha ez a két paraméter (közel) megegyezik, akkor jól dolgoztam, és onnantól kezdve hihetünk a modellemnek. Amennyiben sikerrel járok, jelentős mennyiségű időt, munkát és költséget takaríthatok meg a vállalat számára azáltal, hogy nem kell felesleges szerszámpróbákat végezniük, mivel a virtuális környezetben történő szerszámmódosításnak a kovácsdarabra gyakorolt hatása megjósolhatóvá válik. Ahhoz, hogy mindez sikerülhessen, szükségem van a valós szerszámgeometriára. Mivel egy kovácsolási technológia tervezése igen nagyfokú szabadságot ad a tervezőnek, így egy adott termékre annyi féle szerszámot lehet tervezni, ahány mérnök ezzel próbálkozik. Ennek megfelelően, mivel egy létező problémát kell megoldanom, a hibás kovácsdarabot előállító szerszámtervekre van szükségem, amelyek elkészítésében nekem is aktív szerepem volt. 2.

4 2. A süllyesztékes kovácsolási technológiatervezés áttekintése Egy süllyesztékes kovácsolási technológia több egymásra épülő és egymástól függő tervezési folyamat eredménye. A folyamat két fő eleme beszéljünk akár a hagyományos, akár a modern tervezésről a kovácsdarab megtervezése, illetve a technológiatervezés. A technológiatervezés magába foglalja az anyagválasztást, a szerszámtervezést, az alakító gép és alakítási erőviszonyok ismeretét, a hőmérsékleti értékek meghatározását, valamint a sorjázó szerszámok megtervezését is. Ezek a részfolyamatok azonban egymással szorosan összefüggenek és hatással vannak egymásra Tervezési alapok, a hagyományos tervezés lépései Rendszerint a tervezés egy forgácsolt alkatrészrajz alapján kezdődik, amelyből előállítjuk az ún. kovácsdarab tervrajzát. Egy kovácsdarab tervezése során számos előírást be kell tartani annak érdekében, hogy a megmunkálás végén a munkadarab kivehető legyen a süllyesztékből. Néhány ilyen kötelező érvényű előírás: a kovácsdarab nem tartalmazhat éles sarkokat, helyettük a megengedhető legnagyobb lekerekítéseket kell alkalmazni; nem lehetnek az ütés irányával párhuzamos oldalfalak, helyettük néhány fokos oldalferdeséget kell tervezni; amennyiben nem megengedett a nyersfoltos felület (olyan felület, amely nem rendelkezik olyan funkcióval, amely megkövetelné a felület megmunkálását), ún. forgácsolási ráhagyást kell tervezni; bordákra, csapokra, fenékvastagságra vonatkozó vastagság/magasság, átmérő/hosszúság viszonyszámok. Az ilyen módon felkerült anyagtöbbletet közös néven ún. kovácsolási köpenynek nevezzük. Természetesen minél nagyobb egy lekerekítés, vagy egy oldalfal dőlésszöge, az annál előnyösebb a kovácsolás szempontjából, viszont mindez jelentősen megnövelheti a kovácsdarabunk súlyát, ami pedig nem gazdaságos többek között, mert a köpenyt a folyamat végén le kell forgácsolni. Ezért a köpeny tervezésekor meg kell találni az optimális értékeket. Látható, hogy ezeknek az értékeknek a megválasztása nagymértékben függ a tervezőtől, a vállalati szokásoktól, ezért két egyforma kovácsdarab nem létezik. 3.

5 Ahhoz, hogy a munkadarabot osztott, kétrészes süllyesztékben meg lehessen munkálni, ki kell jelölni az ún. osztófelületet, amely a legkedvezőbb kovácsolási lehetőséget és az anyagfelhasználás minimalizálását biztosítja. Az osztófelület lehet sík, illetve szimmetrikusan vagy aszimmetrikusan tört felület. Annak érdekében, hogy a munkadarab később kivehető legyen a szerszámokból, fontos, hogy az üreg az osztófelület felől nézve csak szűkülhet, alámetszéseket nem tartalmazhat. Természetesen előfordulnak alámetszéseket tartalmazó szerszámok is, ám ez esetben a szerszámnak szétnyithatónak kell lennie. Az optimális osztófelület sík, ami így nem csak a megmunkálását könnyíti meg, hanem a szerszám terhelése is kedvezőbb. Az osztófelület megválasztásakor törekedjünk arra, hogy az lehetőleg két azonos részre ossza a kovácsdarabot, illetve tegye lehetővé a süllyesztékek és a sorjázó szerszám minél egyszerűbb elkészítését. A következő bekezdésben essen szó a legfontosabb tervezési szempontokról, többek között a lekerekítésekről illetve az oldalferdeségről. Az oldalferdeség azt a szöget jelenti, amit a kovácsdarab felülete és az ütés, illetve a darabkiemelés iránya zár be egymással. Ha ez a szög túl kicsi, a darab beragadhat a szerszámba, ha viszont túl nagy, akkor a mély üregrészek nehezen töltődnek ki, így megnő a kovácsdarab tömege, illetve nő az anyag-, energia-, és forgácsolási költsége is. Amennyiben ez lehetséges, a külső illetve a belső oldalferdeségek azonosak legyenek, ám a gyakorlatban ez gyakran nincs így. Fontos szem előtt tartani, hogy a hőtágulás jelensége miatt a darab hűlésekor a külső oldalfalak távolodnak, míg a belső oldalfalak közelednek a szerszám falához. A lekerekítési sugarakat a kovácsdarab szempontjából megengedhető legnagyobb méretűre kell megválasztani, mellyel az üreg kopását, deformálódását, a szerszámüreg megrepedését kerülhetjük el, továbbá az anyagáramlást is megkönnyíthetjük vele, illetve elkerülhetjük a becsípődéseket. A fenékrész vastagsága lehet egyenletes, lépcsőzetes, vagy folyamatosan változó, azonban egy meghatározott minimális érték alá nem csökkenhet, mert az alakítási ellenállás növekszik, ami a szerszám terhelését növeli. A terhelés tehát a fenékvastagság növelésével csökkenthető. A belső bordák esetében, azok vastagságát a fenékrész vastagságához kell igazítani, mert a borda alján behúzódhat az anyag. Akkor nevezünk egy elemet bordának, ha a magassága nagyobb, mint a szélessége. Ha egy borda nagyon keskeny, akkor annak üregét nem lehet megfelelően kitölteni, mivel az alakítási ellenállás annál nagyobb, minél [1] [2] [3] szűkebb az üreg. Ha viszont túl keskeny, becsípődés várható. 4.

6 A kovácsdarab tervezésének lépései A süllyesztékek és a sorjázó szerszám méretei és alakja értelemszerűen a kovácsdarabtól függenek, ezért annak tervezésével szorosan összekapcsolódnak. A kovácsdarabok hagyományos tervezésének egy lehetséges sorrendje lehet a következő: 1. az osztófelület meghatározása; 2. a bonyolultsági csoportszám meghatározása; 3. a gépészeti darab tömegének a meghatározása; 4. a forgácsolási és technológiai hozzáadások meghatározása; 5. a fal- és a bordaméretek meghatározása; 6. a fenékvastagság meghatározása; 7. az oldalferdeségek meghatározása; 8. a lekerekítési sugarak meghatározása; 9. a kovácsdarab tömegének meghatározása; 10. a kovácsolási tűrések meghatározása. A tervezési lépések közül csak azt szeretném egy-két mondatban kifejteni, amiről eddig még nem esett szó. Így az osztófelülettel kapcsolatos ismereteket nem közölném újra, hanem a bonyolultsági csoportszámmal kezdeném a sort. A jellegzetes geometriai alakokat a szabvány bonyolultsági csoportokba sorolja. Ez alapján meghatározható a bonyolultsági szám, amely a technológiai tervezés során segítségünkre lesz a forgácsolási ráhagyások, illetve a tűrések meghatározásánál. Az egyszerűbb alakzatok esetén a gépészeti darab tömegét alap geometriai formákra bontva határozhatom meg, a bonyolultabb darabok esetében azonban már keresztmetszetdiagram készítésére van szükség. A darab súlyának ismerete a zömítés megtervezésében játszik nagyobb szerepet, mivel eszerint határozzuk meg az előgyártmány méreteit, továbbá az előalakítás módját. A 4-es ponttól a hagyományos tervezés két fő irányvonalat különböztet meg a Magyar Szabvány (MSZ 5745) és a Német Szabványügyi Intézet (DIN 7523 és 7526) vonatkozásában. A DIN szerint a ráhagyásokat minden esetben a szabványok határozzák meg, míg az MSZ szerint a megrendelő és a gyártó félnek közösen kell megegyeznie a ráhagyást illetően. A hazai szabvány szerint, ha egy ráhagyási érték nem éri el a 5.

7 minimumot ami akkor ezzel az értékkel kell tovább számolni. A Magyar Szabvány karbontartalom (M1, ha, egyébként M2), bonyolultság (S1, S2, S3, S4), és pontosság (I., ha finom, II., ha normál) szerint csoportokba sorolja a kovácsdarabokat. A német tervezési irány szerint az oldalferdeségek mértékét, a lekerekítésekre, fenékvastagságokra, bordákra vonatkozó előírásokat a szabvány tartalmazza, míg a magyar irány szerint mindez függ a gép és a szerszám sajátosságaitól, a darab alakjától és a technológiától ezért kell különféle csoportokba sorolni a kovácsdarabot. A tűrések meghatározásánál az MSZ szerint úgy kell eljárni, hogy a kovácsdarab valamennyi hosszúsági, szélességi és magassági méretére a darab legnagyobb méretéhez tartozó tűréseket kell alkalmazni. Ezzel szemben a DIN szintén elvégzi a korábban az MSZ esetében ismertettet anyagminőségi és bonyolultsági csoportosításokat, kiegészítve egy sajátos minőségi csoportosítással (F, ha általános gyártási feltételek szükségesek, E, ha nagyobb költségráfordítással jár), majd e kategorizálás ismeretében szabvány írja elő az alkalmazandó tűréseket. A kovácsdarab tervezésének eredménye az ún. kovácsrajz, ami a további [1] [2] [3] technológiai tervezés alapjául szolgál A technológiai tervezés lépései A kovácsrajz birtokában megkezdődhet a kovácsolási technológia tervezése. Meg kell határozni a kívánt minőségű késztermék előállításához a gyártási-, valamint a gazdaságossági feltételeket. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, tisztában kell lennünk az adott üzem lehetőségeivel. A hagyományos technológiai tervezés lépései a következők: 1. a gyártási módszer meghatározása; 2. az alakító gép megválasztása; 3. a kiinduló darab alakjának és nagyságának a meghatározása; 4. az optimális hevítési hőmérséklet meghatározása; 5. a süllyesztékszerszám megtervezése; 6. a sorjázás módja és a szerszám megtervezése, a berendezés megválasztása. 6.

8 A süllyesztékes kovácsolás olyan képlékeny alakítási eljárás, amely során a kiinduló alakból a kívánt kész alakot fokozatosan lehet, illetve kell megközelíteni. Ennek oka az alapanyag alakíthatósága, az üregkitöltési viszonyok, a takarékos anyagfelhasználás, és a süllyesztékszerszám kíméletes igénybevétele. Az, hogy a készterméket hány lépcsőből érjük el, függ a kovácsdarab méretétől, alakjától, anyagminőségétől, a hőmérsékleti viszonyoktól, a rendelkezésre álló gépektől, a sorozatnagyságtól és még számos más tényezőtől. A leggyakrabban zömítést, előalakítást és készrealakítást alkalmazunk. Az előkovácsolás feladata a készalak lehető legjobb megközelítése, ezáltal a készüreg élettartamának megnövelése. A gyártás lehetséges módszerei a következők: történhet egy üregben, előkovácsolás nélkül: kissorozat esetén, nagy anyagfelesleg, sok ütés, nagy munkaigény és jelentős szerszámterhelés; kovácsolás egy üregben, előkovácsolással: kis- és középsorozatok esetén, csökken a szerszámterhelés és az anyagfelhasználás, javul a késztermék minősége; kovácsolás egy gépen, több üregben: közép- és nagysorozat esetén, tovább nő az élettartam és csökken az anyagfelhasználás, azonban drágák a szerszámok; végül történhet több gépen és több üregben: nagysorozat és tömeggyártás esetén, jól automatizálható, olcsóbb szerszámok, viszont hátránya a nagy átállási idő. A gépekkel szemben támasztott alapkövetelmény, hogy az adott alakító gépre jellemző (erő-magasságcsökkenés) görbe a képlékenységi görbe felett haladjon. Különösen fontos a teljesen kitöltött üreghez tartozó erőmaximum ( ) ismerete. Süllyesztékes kovácsolás esetén a legfontosabb alakító gépek a kalapácsok, valamint a mechanikus (forgattyús) sajtók, és a csavarsajtók, legfontosabb paraméterük pedig a maximális alakító erő. Erő tekintetében a kalapácsok a meghatározóak, míg a hasznos munka vonatkozásában a mechanikus sajtók. A kalapácsok olcsóbbak, viszont a forgattyús sajtók megfelelő előalakítás esetén az üregtöltést egyetlen lépésben (egy lökettel) is elvégezhetik, ezért gazdaságossági szempontból kissorozat esetén az előbbit, míg nagysorozat esetén az utóbbit célszerű választani. Az alakító gépek kiválasztásának másik fontos szempontja a kovácsdarabok szélesség/magasság viszonya. A tapasztalatok szerint, ha ez a viszony kisebb 3-nál, akkor a sajtókat, ha nagyobb 8-nál, akkor mindig a kalapácsokat érdemes választani. A gazdaságos kovácsolás egyik fontos alapja tehát a kovácsdarab alakjához, méretéhez és tömegéhez legjobban illő típusú és nagyságú gép 7.

9 megválasztása. Miután kiválasztottuk az alakító gép típusát, meg kell határozni annak nagyságát. Ehhez elkerülhetetlen a fellépő alakító erő meghatározása. Az alakító erő ismerete tehát több szempontból is fontos, hisz ennek tükrében választhatjuk ki az alakító gép nagyságát, és ennek az értéknek a segítségével ellenőrizzük a süllyesztékszerszám felületét ütközésre. Miután meghatároztuk a gyártási módot, illetve az alakító gépet, következhet az alakítás megtervezése. Először az ideális elméleti előgyártmány méreteit kell meghatároznom, ami olyan előalakot jelent, amely keresztmetszeteinek nagysága megegyezik a késztermék sorjával megnövelt keresztmetszeteivel, illetve körvonala minél jobban megközelíti a késztermékét kontúrját. Az ideális előgyártmány alakját és méreteit a keresztmetszeti-diagram segítségével állapíthatjuk meg. Ha a kiinduló darabom nem zömök, hanem hosszúkás jellegű, akkor előzetes anyagelosztásra van szükség. Az előgyártmány méreteinek és alakjának ismeretében már eldönthetjük, szükséges-e előalakítást végezni. Előalakításra leggyakrabban előalakító üregeket alkalmazunk, amelyeket a süllyesztékekben helyezünk el, de előalakíthatunk kovácshengerléssel, lemezidom-vágással, vagy villamos duzzasztással is. Az alkalmazható üregek a következők: nyomóüreg, alakító üreg, anyagelosztó üreg, nyújtóüreg, hajlító üreg, levágó kés, duzzasztó felület. Az alkalmazott hőmérséklet felső határát kohászati tényezők is befolyásolják (revésedés és dekarbonizáció léphet fel). A tartomány alsó határánál ugyan javulnak az acélok mechanikai tulajdonságai, de ugyanakkor nő az alakítási szilárdság is. A leggyakrabban alkalmazott kovácsolható acélok hőmérséklet-tartománya. A különböző ötvözők megváltoztatják a vas-karbon diagram jellemző pontjainak a helyzetét például a ferritképzők (Cr, W, Mo, V, Nb, Si, stb.) növelik, az ausztenitképzők (Mn, Ni) pedig csökkentik az hőmérsékletet, így ezek figyelembe vételével a kovácsolás befejező hőmérséklete: ( ). A befejező hőmérséklet mellett a kiindulási hőmérsékletet is meg kell határozni, azonban ehhez több tényezőt is figyelembe kell venni. Miután a kiindulási hőmérsékletre hevített munkadarabot kiemeltük a hevítő berendezésből, és áttettük a szerszámüregbe, máris hőt adott le a szállításkor, továbbá a szerszámfelülettel történő érintkezés során is veszít hőt. Ezen felül az alakítás során minden ütéssel további hőmérsékletvesztést szenved 8.

10 a darab, igaz az alakváltozási munka visszamelegíti a darabot tapasztalati számítások azt mutatták ki, hogy e két folyamat kiegyenlíti egymást, azaz e tényezők miatt a darab hőmérséklete nem változik. A darab fokozatos hűlésével azonban ez az állítás már nem [1] [2] [3] igaz, így az utolsó ütések már csak részben melegítik vissza a darabot A süllyesztékszerszám tervezése A szerszámtervezéshez ismernünk kell bizonyos adatokat. Ismernünk kell a kovácsdarab méreteit, alakját, anyagminőségét, ismernünk kell a technológiai adatokat (például az előalakítás jellegét, a kovácsolás módját, stb.). Tudnunk kell, hogy milyen alakító gépen történik majd a megmunkálás, és arra milyen méretű és alakú süllyesztékszerszámok szerelhetők fel. Tisztában kell lennünk azzal is, hogy az adott célra mely szerszámanyagok a legmegfelelőbbek, továbbá ismertnek kell lennie a megmunkálás hőmérséklet- és erőviszonyainak is. A süllyesztékszerszám tervezésének menete röviden összefoglalva: 1. A szerszámkészítésre alkalmas acélok közül ki kell választani az adott feladatra legalkalmasabb anyagminőséget. 2. Meg kell tervezni az előalakító üregeket, valamint a készrealakító-, és a kész előtti üregeket, továbbá a fogónyúlvány üregeket a hőtágulás figyelembe vételével. 3. Meg kell határozni az üregek közötti, illetve az üregek és a szerszám szélei közti minimális távolságot, majd el kell helyezni az üregeket a vonatkozó szabályok szerint. Továbbá meg kell határozni a szerszám méreteit: az üregméretek és a köztük lévő távolságok összege, valamint amennyiben a szerszám szélére nem kerültek üregek a tömb két szélén lévő távolság összege adják meg a minimális szerszámméretet. 4. Az így kapott tömbméretet összevetjük az ajánlásokban található méretekkel, és a következő felső határ szerinti méretet választjuk meg a szerszám végleges méretének. 5. Ki kell választani a megfelelő vezetőelem(ek)et és el kell helyezni azokat a szerszámtömbön. 9.

11 6. Meg kell határozni a tényleges és a szükséges ütközőfelület nagyságát. Amennyiben a tényleges kisebb, mint a szükséges, meg kell növelni az ütközőfelület méretét úgy, hogy az elérje a szükséges méretet. 7. Meg kell határozni az adott szerszámra vonatkozó vastagsági méreteket (3-4- szeri utómunkálatot feltételezve), majd ki kell választani az adott alakító géphez, illetve süllyesztékszerszámhoz tartozó rögzítő elemeket (fecskefarok, rögzítőék, retesz). A készüreg alakját a technológiailag helyesen megtervezett kovácsdarab határozza meg. Tervezéskor figyelembe kell venni a darab hőzsugorodását és leégési veszteségét, illetve a szerszám munka közbeni felmelegedéséből adódó hőtágulást is. A kész előtti üreg a készüreg kopásának csökkentése céljából kerül a szerszámba, így az alakítás nagyobb része itt megy végbe. Az üreg oldalferdesége készüregétől, lekerekítési sugarai pedig lényegesen nagyobbak. -kal nagyobb a A kész előtti üreg általában magasabb és keskenyebb, mivel a készüregben [1] [4] duzzasztás jellegű alakváltozás megy végbe A sorjázás megtervezése A süllyesztékben sorjával elkészített darabokon rajtamarad az anyagfelesleget jelentő sorja, amelyet az alakítás után el kell távolítani, leggyakrabban nyírással. A sorjázásnak két fajtája van: melegsorjázás: közvetlenül az alakítás után végezik el; melegsorjázáskor a vágási felület sima; repedésre hajlamos, ötvözött acélok esetén mindig ezt alkalmazzák; hidegsorjázás: a munkadarab lehűlése után végezik el; előtte lágyítást kell végrehajtani; termelékenyebb; ha a darabokat sorjázás előtt revétlenítik, megnő a szerszám élettartama. A kiszámolt sorjázó erő ismeretében tudunk berendezést választani. A közepes és kisméretű munkadarabokat excentersajtón, a nagyobbakat forgattyús sajtón, míg a legnagyobbakat hidraulikus sajtón sorjázzuk. Sorjázáskor a kovácsdarabot az alakjának megfelelő vágólapon nyomóbélyeggel átnyomják, és így megy végbe a sorjátlanítás. Ha a vágórés nagy, akkor csak a vágólap, ha kicsi, akkor a vágólap és a bélyeg együttesen végzi a nyírást. Továbbá ha a vágórést túl 10.

12 nagyra választjuk, akkor a sorja helyén éles, erősen deformált sorjarész marad, ha túl kicsire, akkor a vágási felület beszakadozik. Amennyiben a munkadarabon elegendő síkfelület van, akkor a bélyeg felfekvő felületet is sík, ám a tagolt, bonyolult alkatrészek esetén ez nem megoldható. Ekkor a bélyeg felfekvő felülete pontosan leköveti a munkadarab felületét ez a gyakoribb eset. A vágólap alakját az osztófelület határozza meg. Az élszalag előnye, hogy szerszámkopás [1] [3] esetén könnyedén utánköszörülhető a vágóél A vezető- és a rögzítőelemek Az alsó és a felső süllyesztékszerszám-feleket egymáshoz képest vezetni kell, amit csapokkal, vállakkal, bütykökkel, vagy gyűrűs vezetéssel oldanak meg. A vezetőcsapokat általában az alsó szerszámfélben helyezik el és a felső félbe munkálják bele a furatokat. Általában kis süllyeszték esetén kettő, míg nagy süllyeszték esetében négy vezetőcsapot alkalmaznak. További vezetőelemek a bütykök és a gyűrűk míg a vállak csak egy irányban adnak vezetést, addig a vezetőbütykök és a vezetőgyűrűk nagyon jó, kétirányú megvezetést biztosítanak. A legtöbb süllyesztéktömbön fecskefarkat alakítanak ki, és ezzel, továbbá egy vagy két rögzítőékkel rögzítik a szerszámot az alakító géphez. A fecskefarok megakadályozza a szerszám oldalirányú elmozdulását, a reteszek pedig a hosszirányú elmozdulását. A fecskefarok kialakításakor ún. emelőcsap-furatokat is készítenek a szerszám szállításának megkönnyítése miatt. [1] 2.2. A technológiatervezetés menete a Firth Rixsonnál Ebben a fejezetben röviden be szeretném mutatni a süllyesztékes kovácsolási technológiáról szerzett ismereteimet, amire eddigi tanulmányaim során, a nyári szakmai gyakorlatom alkalmával tettem szert. Természetesen nem volt lehetőségem a kovácsolás összes területének a megismerésére, ismeretanyagom csupán a tárcsaszerű alkatrészek gyártására vonatkozik, mivel az egri Firth Rixson Hungária Kft-nek ez az ág a fő profilja. A tárcsaszerű alkatrészek alapvetően két részre oszthatók fel: körszimmetrikus termékek mint például koronakerekek, kapcsolóperemek, szinkrontárcsák vagy fogaskerekek, illetve nem körszimmetrikus termékek például aszimmetrikus peremek, kardánkeresztek, tengelyek vagy kengyelek. 11.

13 Az általam megismert technológia keretein belül kör- vagy négyzet keresztmetszetű, ötvözött, ötvözetlen és rozsdamentes acélból dolgoznak minimum és maximum -es szelvényméretig. Általában a kovácsdarab formája dönt arról, hogy éppen körvagy négyzet alakú előgyártmányt választanak-e. Ezt a korlátot az üzem berendezései szabják meg. Az alapanyagot az előzetesen meghatározott vágási hossz szerint fűrészelik (ami pontosabb, és a munkadarab középvonalára merőleges felületet eredményez viszont lassabb), vagy hidegen darabolják (ami olcsóbb és gyorsabb, viszont kevésbé pontos, illetve nem szabályozható a kialakítandó vágott felület így zömítésnél a munkadarab nem áll merőlegesen a szerszámlap síkjához képest). A ledarabolt előgyártmányokat először fölé hevítik egy indukciós kemencében. A hevítési hőmérséklet egy fontos paraméter, mivel bizonyos hőmérséklet felett erős revésedés állhat be. A reve több szempontból is káros: ha rárakódik a szerszámra, az selejtes termékeket eredményez, továbbá feleslegesen megnöveli a szerszámok terhelését, ezáltal csökkenti azok élettartamát. A hevítést követően az izzó bugákat előírt magasságra zömítik (pogácsa lesz belőlük), így a káros zárványok, és helyi dúsulások szétrobbannak az anyagban, emellett a reve nagy része is lerobban. A zömítéshez állítva kell betenni a munkadarabot a szerszámba, ami általában két sík, vagy alakos tárcsaszerű szerszámlap. Miután a présgép egy ütéssel előállította a pogácsát, az operátor egy megfogó segítségével, kézzel átteszi a munkadarabot az előalakító üregbe (Second Die, röviden SD). Az előalak után a készrealakító szerszámüregbe (Final Die, röviden FD) kerül a munkadarab, ahol egy végső ütést követően elkészül a jelenleg még sorjás kovácsdarab. Ugyan az alakítás során a munkadarab hőmérséklete folyamatosan csökken a szerszámmal való érintkezés miatt, de az alakítás olyan mértékű belső hőt termel, ami visszamelegíti a darabot a kellő hőmérsékletre. Ennek köszönhetően a hűlés nem befolyásolja nagymértékben az anyagáramlást. Az alakítás után történik a sorjátlanítás. A felesleges sorját sorjacsatorna tervezésével és egy sorjázó szerszám (Cutting Tool, röviden CT) segítségével könnyedén levághatják a darabról. A sorjázó szerszám két fő részből áll az egyik a kovácsdarab rögzítésére szolgál, a másik a sorja eltávolítására. Az alakos fészek feladata a kovácsdarab illesztésének megkönnyítése (ez az ún. spárolás ), a támasz feladata pedig a darab rögzítése és a vágóélek megvezetése. A lyukasztó tüske és a gyűrű távolítja el a nem kívánt sorját. A sorjázó szerszám mozgása igen bonyolult a fészek az állórész, amelyre először a 12.

14 támasz fekszik rá, majd ezt követi a vágóélek és a sorjaledobó mozgása. A darab külső peremén sorjagyűrű, míg a belső részén egy ún. dugó keletkezik, amiket természetesen el kell távolítani. A süllyesztékszerszám-felek a zömítőlapokkal egyetemben, illetve a sorjázó szerszám is egy-egy szabványos kazettában foglalnak helyet, ami megkönnyíti és lerövidíti az egyik munkadarabról a másikra történő átállást. A termékek méretskálájából adódóan egy kovácsolási kazettában többnyire egy zömítő szerszám, egy előalakító üreg és egy készrealakító üreg található. Az előalakító üreg a készrealakító üreg terhelését hivatott csökkenteni, ezáltal annak élettartamát növelni. Azonban hiába vannak megelőző intézkedések a szerszámok élettartamára nézve (többek között ilyen a revétlenítés, az előalakítő üreg alkalmazása, a nagy tűréstartomány), előbb-utóbb törvényszerűen elkopnak az üregek. Ám ezeket bizonyos keretek között fel lehet újítani a kovácsdarab geometriájától, azaz az üreg komplexitásától függ, hogy hányszor tehetik ezt meg. A sorjázó szerszámok élei is elkopnak, ezeket újra és újra fel kell hegeszteni, amivel hosszabb éltartamot érhetünk el. A sorjázást követően történik a még izzó darabok hűtése, amely többnyire levegőn zajlik. Hiába van revétlenítő hatása a zömítésnek, a sorjázás után még mindig tartalmaz ilyen jellegű szennyeződést a kovácsdarab. Ezt homokfúvással, vagy sörétezéssel oldják meg. Ezt követően a darabok még átesnek a megfelelő minőségellenőrzésen, majd csomagolják és kiszállítják a termékeket. A mérnökök tehát minden egyes megrendeléshez külön megtervezik a kovácsdarabot (amennyiben persze a megrendelés csak a készre munkált alkatrészrajzot tartalmazta), a süllyesztékszerszámokat, valamint a sorjázó szerszámot. A szerszámokat szerszámacélból készítik. A tervezőmérnök első feladata tehát a kovácsdarab előállítása a készre munkált alkatrészrajz alapján. Ennek fő vezérfonala az, hogy a megtervezett kovácsdarab formája a lehető legjobban megközelítse a kész alkatrész formáját a kovácsolási szabályokat betartva (ilyen szabályok például, hogy ne legyenek alámetszések, sarkok, vékony falak, de a darab rendelkezzen a megfelelő oldalferdeséggel). A tervezés során szem előtt kell tartani, hogy a bugának nagyobb tömegűnek kell lennie, mint a kész kovácsdarabnak, mivel csak így biztosítható a megfelelő szerszámkitöltés. A kovácsdarab alapján először a készüreget kell megtervezni, majd az előalakítót, ellátva azokat a megfelelő sorjacsatornával. Ezt követi 13.

15 végül a sorjázó szerszám megtervezése. A szerszámtervezésen túl a mérnökök feladata a technológiai paraméterek meghatározása is. Ilyen paraméter például a zömítésnél a vágási hossz. A vágási hossz megállapításánál ügyelni kell arra, hogy az ne legyen túl nagy, illetve a szelvényméret se legyen túl kicsi, mert akkor zömítéskor fennáll a kihajlás veszélye. A buga szelvényalakjának (kör- vagy négyzet keresztmetszet) meghatározásánál olyan szempontokat is figyelembe kell venni, mint a szálirány nem lehet például kocka alakú előgyártmányt választani, mert akkor a dolgozó nem tudja egyértelműen megállapítani a szálirányt és rosszul üti le a terméket, tönkretéve így a kedvező szálirány nyújtotta kovácsolási előnyöket. 3. A -os szerszámgarnitúra megtervezésének menete A nyári szakmai gyakorlatom alkalmával találkoztam először a -os kódnevet viselő kovácsdarabbal, illetve az ezt a terméket előállító szerszámgarnitúrával. Ugyan nem én végeztem el a teljes szerszám megtervezését, azonban aktív szerepet vállaltam a folyamatban, betekintést nyerve így a szerszámtervezés gyakorlatába. Azért, hogy számot adjak a tervezési témában szerzett ismereteimről, ismét végigmegyek a tervezés lépésein, aminek köszönhetően még jobban megismerhetem a szerszámokat, amely ismeretet majd a későbbi javítási javaslat megtételénél tudok kamatoztatni. A szerszámtervezés jelen esetben egy esztergált munkadarab alkatrészrajzából indul ki, amiből meg kell tervezni a kovácsdarabot. A kész kovácsdarab előállítása pedig három lépésben történik majd zömítés, előalakítás, majd végül a készrealakítás. Mindhárom műveletet egy szerszámkazettában végzik el összesen három leütés útján. Az így kapott kovácsdarab még sorjás, aminek eltávolítása egy negyedik, külön lépésben történik majd ehhez viszont további sorjázó szerszámokat kell tervezni. Így kapjuk meg a korábban tervezett tényleges kovácsdarabot. Végső lépésként következik a kovácsdarab forgácsolása, aminek köszönhetően testet ölt a megrendelő által kért esztergált alkatrész. A további munkálatokat ami például fogaskerekek esetében a fogazást jelenti a megrendelő végzi el. A tervezés menete logikailag eltér a megmunkálás folyamatától. Itt első lépésként a kézhez kapott esztergált alkatrészrajz alapján meg kell tervezni a kovácsdarabot, amiből legegyszerűbben a készrealakító szerszámüreg (FD) tervezhető meg. Ugyan a készüreg tervének megléte nem feltétele a zömítőszerszám megválasztásának, azonban mégis 14.

16 célszerű annak birtokában elvégezni a tervezést, mivel számos fontosabb zömítési paraméter az FD alapján határozható meg. Ugyancsak az FD terveinek segítségével, azaz annak méreteinek módosításával lehet előállítani legkönnyebben az előalakító üreg (SD) terveit. Végül a sorjázó szerszám (CT) tervezése következik, aminek végeztével elkészült a megmunkáláshoz szükséges teljes szerszámgarnitúra tervdokumentációja. Az 1. ábra a -o megrendelés tárgyát képező kapcsolóperem (kardánperem) háromdimenziós modelljének képét mutatja be a tűrésekkel ellátott alkatrészrajz megtalálható az 1. sz. mellékletben. 1. ábra: A tervezés alapjául szolgáló kapcsolóperem renderelt háromdimenziós modelljének képe A következő alfejezetekben a fentebb ismertetett logika szerint bemutatom a teljes szerszámgarnitúra tervezésének lépéseit, részletesen ismertetve a fontosabb tervezési szempontokat A kovácsdarab megtervezése A kovácsdarab megtervezésekor bizonyos szabályokat be kell tartani. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a kovácsdarab az alakítást követően kivehető legyen a süllyesztékből, abba ne ragadjon bele. Ennek érdekében a darab nem tartalmazhat alámetszéseket, illetve megfelelő oldalferdeséggel és lekerekítésekkel kell ellátni. Ezen felül ügyelni kell arra, hogy a tervezett kovácsdarab lehetőleg egyszerű legyen, és ha lehetséges, forgásszimmetrikus. Ennek érdekében olykor plusz anyag hozzáadásával geometriai egyszerűsítéseket kell alkalmazni a tervezés során ilyen eset lehet tervezésnél például egy beszúrásnak, alámetszésnek, vagy éppen furatoknak az elhanyagolása. 15.

17 A kovácsdarab megtervezése leegyszerűsítve úgy jellemezhető, hogy az esztergált alkatrész köré egy kovácsolási ráhagyást, kovácsolási köpenyt húzunk, ami biztosítja azt, hogy a kovácsolás során sehol sem metszünk bele a számunkra szükséges anyagrészbe ugyanis ha ez megtörténik, selejtet gyártottunk. A tervezéséhez így nem kell egy teljesen új modellt alkotni, elegendő a már meglévő esztergált alkatrészmodell méreteinek módosítása. Ehhez meg kell nyitnom a SolidWorks vázlatszerkesztőjét, amelynek rajzfelületét az esztergált alkatrész méreteivel egyetemben a 2. ábra szemlélteti. A vázlat vonalai feketét, ami azt jelenti, hogy a vázlat megfelelő, azaz teljesen kényszerezett. 2. ábra: Az esztergált alkatrész méretei a vázlatszerkesztőben A kovácsolási köpeny alkatrészre húzásakor a vállalatnál bevett gyakorlati tapasztalatok alapján használt értékeket alkalmazzák. Amennyiben ezek a méretek (például az oldalferdeségek, vagy a lekerekítések) mégsem bizonyulnak megfelelőnek, úgy módosításuk a későbbiek folyamán egyszerűen megoldható. A gyakorlat alapján így a következő lépés egy -es köpeny felvitele. Ha a ráhagyás értéke túl nagy lenne, az indokolatlanul megnövelné a kovácsdarab súlyát, ha viszont túl vékony, akkor kimunkálásnál nyersfoltos maradhat az alkatrész. A köpeny felvitele egyszerű, hisz csupán egy offset parancs kiadásával létrehozom az alkatrészrajzot 16.

18 tartalmazó vázlatból. Az így kapott kovácsolási köpenyt a 3. ábra jobb oldali vázlata mutatja be. Ezzel természetesen még nincs kész, hisz most jönnek többek között az oldalferdeségek és a rádiuszok felhelyezése, illetve a korábban említett geometriai elemzés az elhanyagolások miatt. Ehhez első lépésként meg kell határozni a leütés irányát és az osztófelület hozzávetőleges helyzetét a megfelelőnek ítélt pozíciót ugyancsak a 3. ábra szemlélteti. 3. ábra: A leütés tervezett iránya A zömítés után a pogácsát az SD alsó szerszámfelére helyezik, melyet az első ütés követ a nyíl a leütés irányát szemlélteti. A pozícionáláskor itt még csak annyi volt a követelmény, hogy a süllyeszték közepére helyezzék a pogácsát. Az előalakítást követően azonban már megközelítjük a készalakot, így a készrealakító üregbe történő behelyezés fokozott odafigyelést igényel, hogy elkerüljük a selejtet. Bizonyos tárcsaszerű darabok esetében azonban lehetőség van az ültetés megkönnyítésére. Jelen esetben is igaz ez az állítás. Amennyiben az ábrán látható pozíciót választják, akkor az FD alsó szerszámfelébe történő ültetését megkönnyíti a kovácsdarab alsó nyúlványa, így kisebb az esélye a félreütésnek. Mindezt figyelembe véve tehát a leütés és a szerszámkitöltés szempontjából is ez a pozíció az optimális. Az osztósíkot azért kell ott elhelyezni, mert a munkadarab így nem tartalmaz alámetszéseket. Olyan esetekben, amikor a kovácsolás tekintetében nincs 17.

19 jelentős különbség a pozicionálást illetően, akkor egyéb szempontok szerint kell dönteni például, hogy melyik pozícióban kisebb az esélye annak, hogy a rossz illesztésből adódóan selejtet gyártsunk, vagy egyéb megmunkálási, használati szempontok szerint is dönthetünk. A fent bemutatott pozíciót nézve eltekintve a darab alsó részén található kisebb alámetszésektől amelyeket a köpeny és az oldalferdeség felvitele kiküszöböl nincs szükség komolyabb geometriai elhanyagolásra, így e szempontból csak a 6 darab furattól kell eltekinteni amelyeket majd a későbbi forgácsolásnál alakítanak ki. További meglátás, hogy mivel elég mély ülésű lesz a kovácsdarab az osztósíkhoz viszonyítva viszonylag mélyen lesz a darab alja, a kivételhez szükség lehet kilökő alkalmazására is. A tervezés e fázisában arra is kell gondolni, hogyan lehet majd megmunkálni a szerszámfeleket. Sok esetben ez semmiféle módosítással nem jár, most azonban az alsó süllyeszték forgácsolása problémás lehet. Ennek érdekében az alsó szerszámfelet úgy kell megtervezni, hogy az tartalmazzon egy kivehető szerszámbetétet a forgácsolás megkönnyítése végett. A geometria szempontjából további problémás terület véleményem szerint nem található a munkadarabon. Most következik a köpeny realizálása a kovácsolás szempontjából, azaz az oldalferdeségek és a rádiuszok felvitele, melyek értékei a cég gyakorlati tapasztalatinak megfelelvén a következők: belső / külső oldalferdeségek:, saroklekerekítés:, hornyolat lekerekítés:. Mind, a rádiuszok és a falferdeségek esetében is a lehető legnagyobb értékeket kell megadni, ami még megengedhető. A kovácsolás szempontjából előnyös, ha minél magasabbak ezek az értékek, ám ez jelentősen megnövelheti a kovácsdarab súlyát, amit viszont minimalizálni kell. Ezen ellentmondások miatt meg kell találni azokat az optimális értékeket, amelyek mindkét szempontnak megfelelnek. A köpeny felvitelekor az alábbi pontokat kell szem előtt tartani: 18.

20 A leütés által kijelölt iránnyal nem lehetnek párhuzamos oldalfalak, mivel ez beragadáshoz vezetne kivételt képeznek ez alól a sorjázott illetve a lyukasztott felületek, ám ezek csak a sorja eltávolítása után jelennek meg a kovácsdarabon. Az -es rádiuszok főleg a sarkokra, élekre vonatkoznak, ám ha ennél nagyobb lekerekítés is megengedhető, akkor dönthetünk amellett is a lényeg tehát, hogy a választott lekerekítési érték ne növelje meg nagymértékben a darab súlyát. Mindezeknek megfelelően a 4. ábra szerint fog kinézni a kovácsdarab. Ez az ábra csupán a köpeny méreteit tartalmazza, amelyeket az esztergált darab kontúrjához viszonyítva mutatok be. 4. ábra: A kovácsolási köpeny a készre esztergált kontúrhoz viszonyítva A fentebb említett saroklekerekítés értékétől egy helyen van eltérés a munkadarab felső részén, az -es rádiusznál, mivel így kapunk szépen összefüggő tangenciális íveket. A kovácsdarab kontúrjának alsó részén található törésre azért van szükség, mert itt kap helyet majd a korábban említett szerszámbetét. Mivel ez a terv már a kész, sorjázott kovácsdarabot szemlélteti, így a leütés irányával párhuzamos oldalfalakat is tartalmaz a sorjázás illetve a lyukasztás helyén. Ezek a területek a tervezés következő fázisában kapják meg a szükséges oldalferdeséget. 19.

21 Mivel a darab nem tartalmazhat az ütéssel párhuzamos oldalfalakat, ügyelni kell az átmérők méreteinek megadásánál arra, hogy a minőségellenőrök azokat mérni tudják. Abban az esetben, amikor nincs oldalferdeség, könnyű dolgunk van a mérésnél, hisz az adott átmérőt megmérjük a lekerekítéstől távolabb. Jelen esetben azonban ez azért nem lehetséges, mert a rádiuszok nem -ban elhelyezkedő felületeket kötnek össze, mivel legalább az egyik oldalfal ettől eltérő szögben áll. Mivel a két felület metszéspontját nem mérhetjük meg a levegőben ami pontatlan mérést jelentene, így a rádiuszkifutásokat kell beméretezni. Ezt szemlélteti az 5. ábra látható, hogy az -es méretvonal nem a lekerekítés végéhez, és nem is a két lekerekítendő vonal metszéspontjához, hanem egy olyan ponthoz tartozik, amely rajta van a rádiusz körívén, illetve egy olyan függőleges egyenesen, amely érintője a lekerekítésnek. Ez a méret már pontosabban mérhető az elkészült szerszámon. 5. ábra: A rádiuszkifutás értelmezése A 6. ábrán a megtervezett kovácsdarab háromdimenziós modelljének képe látható, valósághű megjelenést biztosító renderelést követően. 20.

22 6. ábra: A kovácsdarab renderelt, háromdimenziós modelljének képe Látható, hogy a kovácsdarab megfelelő, mert a sorjázott és a lyukasztott felületeken kívül nem tartalmaz függőleges oldalakat, illetve nincsenek sarkok. Tehát elméletileg kivehető a szerszámból. A kovácsdarab megtervezésénél előírásokat készíthetünk az ún. sorjázási élek méretének maximálisára erről bővebben a sorjázó szerszámoknál ejtek szót. A sorjázási élekre vonatkozó megkötések megfelelnek a vállalati gyakorlatnak. A kovácsdarab tűrésezése ha nincsenek kitüntetett felületek viszonylag egyszerű feladat, ami a következők szerint történik. Annak érdekében, hogy a minimális köpenyvastagság ami jelen esetben hosszméreteket, amiket megnövelve az darab térfogatát növelik átmérőket és a térfogatcsökkentő hosszméreteket ne sérüljön, a külső átmérőket és azokat a tűréssel, míg a belső tűréssel kell ellátni. Azért engedünk meg ekkora tűréseket, mert ezek a méretek magukba foglalják a forgácsolási ráhagyásokat is. Azért szükséges a kovácsdarab megléte, mert ez szolgál alapul a további szerszámtervezésnek. Az elkészült kovácsdarab betűrésezett műszaki rajzát a 2. sz. [1] [4] melléklet tartalmazza. 21.

23 3.2. Az készrealakító szerszámüreg (FD) megtervezése A következő lépés az FD megtervezése, amelynek alapja tehát az előzőekben megtervezett kovácsdarab. Azért célszerű először a készalakot megtervezni, mert abból sokkal egyszerűbben visszafejthető az előalak, mint fordítva. Mivel melegen alakítunk, ezért a kovácsolás során számolni kell a hőtágulás jelenségével. Az FD tervezése úgy zajlik, hogy a korábban a kovácsdarabon tűréssel ellátott méreteket -rel megnöveljük, míg a tűréssel rendelkezőket pedig ugyanennyivel csökkentjük a hőtágulás miatt. Természetesen ez csak irányadó, ettől el lehet térni, ha egy méret ezt megköveteli. Az így kapott méreteket már nem kell tűrésezni kivétel lesz ez alól a szerszámbetét miatti illesztett méretek. A kovácsdarabot ún. hidegméretekkel kellett megtervezni, tehát az előzőleg meghatározott méretek a kész, már lehűlt darabra vonatkoznak. Az FD méreteit ugyancsak hidegméretekre kell tervezni többek között a megmunkálás miatt is. Viszont miután megnöveljük, vagy éppen csökkentjük a kovácsdarab adott méretét a fent említett értékkel, az még mindig melegméret. Erre a magyarázat, hogy miután megnövelünk egy méretet -rel, azt azért tesszük, mert ezt szeretnénk kapni a leütés után. Azonban ekkor nem csak a munkadarabon jelentkezik a hőtágulás, hanem a szerszámon is, tehát ez a méret a szerszám esetében is melegméret. Ahhoz, hogy megkapjuk a süllyesztékek hidegméretét, ezt az értéket meg kell szorozni az ún. hőtágulási együtthatóval, ami jelen esetben. Bemutatom ezt egy konkrét példán keresztül is: vegyük a kovácsdarab legnagyobb külső átmérőjét, ami. A hidegméretet kék, míg a melegméretet piros színnel jelölöm: Tehát ahhoz, hogy megkapjuk az FD végleges méreteit, az összes méretét újra kell számolni az előbb ismertetett úton. Természetesen ez a módszer itt is csupán az általános méretekre vonatkozik, így ha egy méretnél szükség van módosításra, azt megtehetem természetesen a hőtágulást szem előtt tartva. A méretek újraszámolása után a kovácsdarab sorjázott és lyukasztott felületeit is el kell látni a szükséges oldalferdeséggel, valamint meg kell tervezni a kovácsdarab 22.

24 forgástengelyére eső szerszámrészt az ún. csöcsöket, majd az alsó szerszámbetétet, illetve a sorjacsatornát is. Első lépésként a csöcsöket kell megtervezni mindkettőt, az alsót és a felsőt is, majd módosítva az alsót meg kell tervezni a kivehető szerszámbetétet is. A csöccsel szemben támasztott követelmények hasonlóak az eddig ismertetettekkel, kiegészítve néhány további fontos megkötéssel. Azért van szükségünk erre a köztes szerszámrészre, mert ennek köszönhetően az anyag préseléskor a szerszám belsejéből a széle felé áramlik. A legtöbb esetben a csöcsök közti távolságnak a présterhelés csökkentése, és a kedvezőbb anyagkitöltés érdekében minimum -nek kell lennie és általában ezt a minimumot is írják elő a technológiák tervezésekor. Továbbá a csöcsöket amennyiben ez lehetséges ugyancsak a présterhelés csökkentése miatt egyetlen, kiadódó körívvé kell tervezni (a rajzi jelölése RAD). Az alsó csöcs esetében az ültetés megkönnyítése miatt a magasság minimalizálására kell törekedni. Azonban ilyen tekintetben ez a munkadarab problémás, mivel eléggé szűk átmérőjű és mély ülésű. Emiatt meg kell növelni a csöcsök közti távolságot, valamint a szerszámbetét miatt az alsó csöcs magassága is nagyobb lesz. A szerszám e része viszonylag szabadon alakítható, mivel a csöcsök közti rész a dugó lyukasztáskor eltávolításra kerül. Az így megtervezett csöcsöket a 7. ábra mutatja be a hozzátartozó méretekkel együtt. 7. ábra: A kialakított csöcsök kontúrja A következő teendő a kivehető szerszámbetét megtervezése az alsó szerszámrészt illetően. A betét alakjának meghatározását könnyedén megtehetjük az alsó csöcs 23.

25 kontúrjának lemásolásával, ügyelve arra, hogy el kell helyezni rajta egy átmenő - es furatot, amiben a kilökő fog mozogni. A kilökő rúd végének kialakításával nem kell külön foglalkoznom, mivel a dugót a sorjázás során eltávolítjuk a darabból, így az egy sík homlokfelületű tengely lesz. Tehát a szerszámbetét kontúrjának azon részét, amely érintkezik a kovácsdarabbal, teljes egészében le lehet másolni az előzőleg megtervezett csöcs kontúrjáról, annyi különbséggel, hogy el kell helyezni rajta az -es furatot. Mivel a munkadarab alsó részén a -os ferdeséggel rendelkező oldalfal a darab alján -ben végződik, így a kovácsdarabbal már nem érintkező szerszámkontúr is -es átmérőben folytatódik majd a betét ezen átmérője az előírásnak megfelelően viszont lesz. Az oldalferdeség hiányában a szerszámbetétet nem tudjuk majd kivenni a kovácsolás során amire nincs is szükség, aminek így előnye, hogy nem fog elmozdulni az alakítás folyamata alatt. A betét további kialakítása a gyár saját tapasztalatai alapján történik. A cég a megrendelt darabokat a méretük és a súlyuk alapján három méretkategóriába sorolja: M-es, L-es, és XL-es kovácsdarabok. A kategóriáknak megfelelően háromféle szerszámtartó harang van a befoglaló átmérőt (D) és a magasságot (H) illetően az erre vonatkozó vázlatot a 8. ábra szemlélteti. 8. ábra: Az átmérőhöz ( ) és a magassághoz ( ) tartozó geometriai jelentések Jelen kovácsdarab a cég besorolása alapján M-es méretkategóriába tartozik, amely típus esetén a cserélhető szerszám külső átmérője, a hozzá tartozó magasság pedig (az L-es méret esetén és, míg az XL-es esetében és ). A szerszám 24.

26 magasságát természetesen az új szerszámokra kell értelmezni, mivel a folyamatos kopás miatt ezeket újra és újra fel kell újítani az első felújítás alkalmával -t forgácsolnak le a magasságból, majd ezt követően -es lépésekben javítják őket. Az újramunkálást követően, hogy kompenzálják az eltávolított anyagrészt különböző magasságú alátétlemezeket helyeznek el a süllyesztékek alatt, hogy a kovácsdarab magassága változatlan maradjon. Természetesen a felújítások számát illetően is van előírás, hisz minden kategóriának van egy minimális magassága. A befoglaló méretek mellett a kivehető szerszámbetétek méreteire is tartalmaznak előírásokat a különböző kategóriák: M-es darab esetén az egyedileg megtervezett betétprofil egy -es és magas talpra kerül, ami egy -es furatba kerül majd beillesztésre. Mindennek megfelelőn a 9. ábra mutatja be a megtervezett kivehető alsó szerszámbetét kontúrját és méreteit. 9. ábra: A kivehető alsó szerszámbetét méretei A következő lépés a sorjacsatorna megtervezése, amely szintén a vállalaton belüli gyakorlatot követi, illetve méreteiben megfelel az M-es kategóriára vonatkozó előírásoknak. A korábban említett M-es típushoz tartozó átmérő itt jelenik majd meg a süllyesztékeken. A magasságot a terveken a rajzok jobb áttekinthetősége miatt nem jelöljük pontosan, azok helyett csak egy névleges értéket adunk meg a magasságra 25.

27 vonatkozó előírásokat egy a szerszámméretekre vonatkozó belsős minőségügyi vázlat tartalmazza. Korábban többet között a présterhelés csökkentése miatt az osztósík a kovácsdarab felső harmadában lett elhelyezve a 4. ábrának megfelelően. A sorjacsatornát az üregek összezárt helyzetében kell megtervezni. Az M-es kategória szerint, összezárt állapotban a megengedett sorjavastagság, így ennek megfelelően ekkora rést kell hagyni a két szerszámfél között, majd ezt kibővítve helyet kell hagyni az anyagtöbblet szabad kiáramlásának. A csatorna megtervezésekor ugyancsak ügyelni kell arra, hogy a munkadarab palástfelületét ellássuk a megfelelő oldalferdeséggel, mivel ezt korábban, a kovácsdarab megtervezésekor sorjázott felületként az ütéssel párhuzamosan tervezték meg. A sorjacsatorna geometriáját a 10. ábra mutatja be. 10. ábra: A sorjacsatorna geometriája A következő feladat az alsó szerszámbetét helyének a kialakítása, ami tehát egy -es furat, továbbá az -es átmérő, ami egészen az üregig húzódik. A kivehető betét helyét az alsó süllyesztékben a 11. ábra szemlélteti. 26.

28 11. ábra: A kivehető szerszámbetét helye az FD-üregben Utolsó lépésként el kell különíteni egymástól a két süllyesztékfelet, amivel kialakul a készrealakító FD-üreg. Az M-es kategóriának megfelelően tehát a süllyesztéküregek átmérője, magasságuk külön-külön ahogy azt korábban már említettem, a pontos magasság a dokumentáción nem jelenik meg, így az alsó szerszám (Final Bottom, röviden FB) magasságát a sorjacsatornától mérve -ben, a felső szerszám (Final Top, röviden FT) magasságát pedig -ben állapítjuk meg. Az így elkészült FD háromdimenziós modelljének metszetét, illetve a helyére illesztett alsó szerszámbetétet a 12. ábra mutatja be. 12. ábra: A készrealakító szerszámüreg metszetének háromdimenziós modellje 27.

29 Ez idáig tehát megterveztük a kovácsdarabot, illetve a készrealakítás szerszámait. A következő lépés a zömítőlapok megtervezése, illetve a fontosabb zömítési paraméterek meghatározása. Ahogy azt már korábban említettem, logikailag a zömítési technológia megtervezése bárhol elhelyezkedhet a folyamatban, azonban számomra itt, az FD terveinek birtokában célszerű ezzel foglalkozni. A készrealakító szerszámüreg alkatrészrajza a [1] [4] kivehető betéttel egyetemben megtalálható a 3. sz. mellékletben A zömítőlapok megtervezése Mire elérünk a tervezésnek e fázisához, már részletesen megismerkedtünk a termékkel. Erre szükség is van, mivel mind, a zömítőlapok típusa, illetve a zömítési magasság megválasztása is a tervező saját tapasztalatai alapján történik. Első lépésként meg kell határozni az előgyártmány vágási hosszát. Erre a célra a vállalat a gyakorlatban szerzett eddigi tapasztalatai alapján elkészített egy ún. vágási hossz kalkulátort, amely segítségével a beírt súly alapján megkapjuk az ajánlott előgyártmány alakot, illetve vágási hosszt. A munkadarab súlyának meghatározása nem a kovácsdarab alapján történik, hisz az már a lyukasztott-sorjázott termék. A valós, sorjával és lyukasztással megnövelt tömeget a megtervezett FD-üreget kitöltő térfogat súlya jelenti számunkra. Ennek meghatározásához, miután hozzárendeltem a -ös acélt (DINszabvány szerinti jelölése: ) a kovácsdarabhoz, létre kell hoznom a készüreg tervének inverzét, majd le kell hívnom a megfelelő parancsot, aminek eredményét a 13. ábra mutatja be. 13. ábra: A készüreget kitöltő térfogat tömege Az így megkapott vágási súly tehát (, ahol, ), amit beírva az említett vágási hossz kalkulátorba, megkapom az 28.

30 ajánlott adatokat az előgyártmányra vonatkozóan. A kalkulátor vonatkozó részét a 14. ábra mutatja. 14. ábra: A vágási hossz kalkulátor alkalmazás közben Látható, hogy a kalkulátor négyzet és kör keresztmetszetre is ad ajánlást e termék esetében a körszelvény mellett kell dönteni, így az -es rúdanyagot -esre kell darabolni a zömítéshez. A következő lépés a zömítési magasság meghatározása. Erre nincs konkrét számítási eljárás, a magasságot a hasonló jellegű kovácsdarabok megmunkálása terén szerzett eddigi tapasztalatok alapján határozzák meg. Amire figyelni kell, hogy a zömített buga jól üljön bele az előüregbe, illetve, hogy az előalak geometriájától függően az anyagáramlást figyelembe véve a legjobb kitöltésre törekedjünk. Mivel ez a termék szűk átmérő mellett igen mély ülésű, ez az érték először volt. Az első sorozat alapján a kitöltetlenség gyakori oka lett a selejtek keletkezésének, így a következő sorozatot már -es bugamagassággal ütötték. Ugyan csökkent a selejtarány, ám még így is sokkal több hibás termék kerül leütésre, mint a megengedett. Az utolsó teendő a szerszámok megválasztása. A kovácsdarab jellegéből adódóan a zömítőlapok egyszerű tárcsák lesznek bármiféle előalakítást végző geometriai elem nélkül (például domború vagy homorú szerszámlapok), ennek megfelelően különösebb tervezési feladat a zömítőszerszámok esetében nincs. A szerszám átmérője lényegesen nagyobb, mint a bugáé ez azért lényeges, mert nem várhatjuk el az operátoroktól, hogy minden egyes előgyártmányt pontosan a zömítőlapok közepére illesszenek. A szerszámnak a kazettához csatlakozó felületei adottak. Az 15. ábra a zömítőlapok háromdimenziós modelljét mutatja be metszetben. 29.

31 15. ábra: A zömítőlapok háromdimenziós modelljének metszete A zömítőlapok tűrésezett alkatrészrajza a csatlakozó felületekkel együtt a 4. sz. mellékletben található. Ahogy az a zömítési magasság esetében is látható, ezek az értékek csupán becslésre, iránymutatásra alkalmasak. Az, hogy pontosan mekkora lesz a kovácsdarab súlya, illetve, hogy mennyire lesz kitöltött, vagy éppen kitöltetlen a szerszám, gyakran csak az első gyártást követő elsőmintázás (PPAP, magyarul termékek jóváhagyási folyamata) alkalmával derül ki. Ennek eredményeképp gyakran szükség van a zömítési paraméterek [1] [3] utólagos módosítására Az előalakító szerszámüreg (SD) megtervezése A süllyesztékes kovácsolás során az alakítást végző szerszámok közül utolsóként az előalakító szerszámüreg következik, amelynek tervezése hasonló lépéseket igényel meg, mint a készalaké. Azért alkalmazunk előalakítást, hogy csökkentsük az FD terhelését, ezáltal a kopását, így megnő a szerszám élettartama. A tervezés alapja itt a készüreg lesz. A térfogatigény az SD esetében nagyobb, mint az FD-nél. Tervezésekor így a fő szempont, hogy az FD belső átmérőit megnövelem, külső átmérőit pedig összehúzom a gyakorlati tapasztalatok alapján -rel. A magassági méretek tekintetében az a fő elv alakult ki a tapasztalat útján, hogy az alsó szerszámfél dimenzióit felső szerszámfélét -rel, míg a -rel változtatom meg. Természetesen ez csupán itt is irányadó, ettől el lehet térni indokolt esetben. Minderre azért van szükség, hogy az SD-üregben elkészült munkadarab könnyebben beleüljön az FD-üregbe. A méretek módosítása közben 30.

32 így ügyelni kell arra, nehogy olyan geometriát állítsunk elő, amelyben a buga ahelyett, hogy szépen beülne a készüregbe, kitart attól. Az áttervezés során a rádiuszok értékét is meg kell növelni, mivel az előalakító szerszámüreg sokkal nagyobb alakítási munkát végez, mint a készalak. Amennyiben lehetséges jelen esetben azonban nem előnyös, itt is egyetlen kiadódó körívként kell megtervezni a csöcsöket (RAD). Az előalak esetében persze ésszerű keretek között bátran lehet geometriai elhanyagolásokat is alkalmazni, mivel ez csak egy közbenső lépés. Jelen alkatrész esetében jelentős egyszerűsítést csupán a felső szerszámfél (Second Top, röviden ST) terveiben hajtottak végre a présterhelés csökkentése végett. Az ST esetében eszközölt elhanyagolásokat a 16. ábra mutatja be középvonallal az FT kontúrja látható, míg vastag vonallal az áttervezett előalak. 16. ábra: Az SD kontúrja összevetve az FD kontúrjával További jelentős geometriai változás a méretek módosításán kívül nincs a két szerszámüreg között. A süllyesztékeken kívül azonban a kivehető szerszámbetét méreteit is módosítani kell, természetesen a csatlakozó méreteken kívül. Az elkészült előalakító szerszámüreg háromdimenziós modelljének metszetét, illetve a beillesztett alsó szerszámbetétet a 17. ábra mutatja be. 31.

33 17. ábra: Az előalakító szerszámüreg metszetének háromdimenziós modellje A 18. ábra csupán azt a célt szolgálja, hogy szemléltessem vele, melyik szerszám milyen alakítást végez a munkadarabon. A piros színnel jelölt kontúr az előalakító szerszám munkáját, míg a kék színnel jelölt kontúr a készrealakító szerszám munkáját mutatja. 18. ábra: A két szerszámüreg munkájának összehasonlítása Látható, hogy az alakítás nagy részét az SD már elvégezte az első ütés során, és látható az is, milyen feladat vár még a végső ütésre. [1] [4] Az előalakító üreg, és az alsó betét alkatrészrajza az 5. sz. mellékletben látható. 32.

34 3.5. A sorjázó szerszám (CT) megtervezése A sorjázó szerszámok megléte ugyan nem feltétele a végeselemes modell megalkotásának, mégis szeretnék végigmenni a tervezési lépéseken, hisz a sorjázás is szerves része a technológia megtervezésnek továbbá a tervezési lépések ismertetésén túl az ebben a témában szerzett ismereteimet is be szeretném mutatni. Miután megterveztük mindhárom képlékeny alakítást végző szerszámot, már csak a sorjázó szerszám megtervezése van hátra. A sorja eltávolítása közvetlenül a készrealakítás után történik egy külön berendezés segítségével. E berendezés a sorjázás tekintetében négy fő elemből áll: fészek, támasz, lyukasztótüske és vágógyűrű. Maga a vágószerkezet úgy lett kialakítva, hogy átállásnál csupán e négy alkatrészt kell kicserélni. Mivel az említett elemek csatlakozófelületei adottak, így csupán a kovácsdarabbal közvetlenül érintkező felületeket kell megtervezni A fészek megtervezése A fészek fő feladata, hogy meggátolja a kovácsdarab elmozdulását a sorjázás alatt. Ennek érdekében úgy kell megtervezni a darabbal érintkező kontúrt, hogy abba tökéletesen beleüljön a készrealakító üreget kitöltő sorjás munkadarab. Ezek alapján a tervezés alapja a fészek esetében is az FD-üreg. A szerszám főbb méretei tehát az M-es típusnak megfelelően adottak, így csak a fészek külső átmérőjét és a belső profilját kell megtervezni. A külső átmérőt úgy kapjuk meg, hogy a kovácsdarab legnagyobb átmérőjéhez ami hozzáadok -t. Ez az ún. robbantási hézag, amire azért van szükség, nehogy véletlenül belevágjunk az esztergálási kontúrba. A fészek belső kontúrját pedig a készüreg vonatkozó kontúrjának negatívjával kell kialakítani. Ugyan kovácsolásnál nem megengedettek az éles sarkok, most mégis ezt kell alkalmazni a munkadarab aljának felütköztetésére, mivel a szerszámbetét és az FD érintkezése szögben történik. Az utolsó pont, amire ügyelni kell, a lyukasztótüske mozgása, illetve az általa eltávolított dugó, aminek szabadon el kell távoznia a szerszámból. Ennek érdekében mivel a kovácsdarab lyukasztott belső átmérője a fészek belső furata lesz. A fészek tervét a megfelelő profillal a 19. ábra mutatja be. 33.

35 19. ábra: A fészek kontúrja A lemásolt kontúrnak köszönhetően a munkadarab sem oldalirányban, sem függőlegesen nem tud elmozdulni a fészekben. A szerszám alkatrészrajza megtalálható a 6. [1] [2] sz. mellékletben A támasz megtervezése A támasz tervezésénél ugyanúgy a készüreg kontúrját kell lekövetni, mint a fészek esetében. A szerszám főbb méretei itt is adottak, egyedül azt az átmérőt kell meghatározni, ahol a vágógyűrű mozogni fog. Mivel ennek az alkatrésznek csupán a kovácsdarab leszorítása, illetve ennek köszönhetően a darab oldalirányú pozícionálása a feladata, ezért az előzőleg meghatározott fészekátmérőből le kell vonni -t. A kovácsdarab ilyen jellegű leszorítását azaz hogy a saját profiljának inverzével történik a pozicionálás, spárolásnak nevezzük. Tehát a spároláshoz szükséges felső kontúrt a 20. ábra szemlélteti. 34.

36 20. ábra: A támasz kontúrja A támasz belső furata amiben szintén a lyukasztótüske hivatott mozogni itt is [1] [2]. A szerszám tervrajza a 7. sz. mellékletben látható A lyukasztótüske megtervezése Miután megterveztük a spárolást biztosító alkatrészeket, következzenek a konkrét sorjázó szerszámok. Fontos, hogy az előző két elemtől eltérően a vágószerszámok tervezése már hidegméretekkel történik, valamint szem előtt kell tartani a robbantási hézagot is. A lyukasztótüskének a dugó eltávolítása a feladata ennek érdekében a szerszámnak túl kell haladni a kovácsdarabon, hogy teljes egészében kivágja az anyagfelesleget. Ennek viszont az lesz a következménye, hogy újabb sorjás felület, ún. sorjázási él keletkezik. Ezért a vágószerszámok tervezésekor ügyelni kell arra, hogy az előírt maximális sorjázási élt kivágásnál ne lépjük túl. A jelen alkatrész esetében előírt lyukasztási élt a 21. ábra résznézete mutatja be. 21. ábra: A megengedett lyukasztási ( ) és sorjázási ( ) élek 35.

37 A kovácsdarab belső lyukasztott átmérőjét korábban -ben határoztuk meg felszorozva ezt a méretet a hőtágulási együtthatóval megkapjuk a tüske átmérőjére vonatkozó hidegméretet:. Mivel a tüske illesztési felületei adottak, így már csak a vágóélt kell definiálni. Az élgeometria ugyancsak a vállalati gyakorlatnak megfelelően a 22. ábrán látható. 22. ábra: A tüske élgeometriája Az ábrának megfelelően a kék színnel jelzett anyagrészt forgácsolással el kell távolítani, majd a hőkezelést követően újra fel kell hegeszteni, hogy visszakapjuk a kiinduló geometriát. Erre azért van szükség, hogy megnöveljük a vágóél éltartamát. Amennyiben kopik a szerszám, úgy újra el kell végezni egy felrakó hegesztést. [1] [2] A lyukasztótüske alkatrészrajzát a 8. sz. melléklet tartalmazza A vágógyűrű megtervezése Az utolsó feladat a vágógyűrű megtervezése. A tervezés során tehát figyelembe kell venni a hidegméretet, a robbantási hézagot, valamint a 21. ábra résznézetén látható sorjázási élre vonatkozó előírást is. Ügyelni kell arra, hogy a gyűrű nem ütközhet a spárolást végző elemekkel, illetve nem vághat bele az esztergált alkatrész kontúrjába. Ennek érdekében a fészek esetében korábban meghatározott átmérőhöz hozzá kell adni egy -es külső -es robbantási hézagot. Mivel a támasz átmérőjét ezzel az indokkal korábban már csökkentettük, így azzal most nem kell foglalkozni. A vágógyűrű esetében nincs szükség külön felrakó hegesztésre, ezt csupán akkor alkalmazzuk, amikor elkopik a szerszám. A trimmelő gyűrű élgeometriáját a 23. ábra mutatja be. 36.

38 23. ábra: A vágógyűrű élgeometriája Ezzel elkészültek a CT-szerszámok tervei is. A vágógyűrű tervdokumentációja a 9. [1] [2] sz. mellékletben látható Mozgásviszonyok Ebben a pontban szeretném röviden bemutatni a sorjázó szerszámok egymáshoz viszonyított mozgását. A sorjázás alatt a fészek mindvégig mozdulatlan marad, annak egyetlen feladata a még sorjás kovácsdarab ütköztetése és a spárolásban való részvétel. A további három alkatrész azonban kombináltan mozog. Első lépésben a támasz ereszkedik a munkadarabra, hogy létrejöjjön a szorítás (lásd a 24. ábra bal oldalát), majd elindulnak a vágószerszámok is. Először a lyukasztótüske érintkezik a munkadarabbal, amit rögtön követ a vágógyűrű is. A lyukasztás után a dugó a fészek furatán keresztül kiesik, azonban a gyűrű által levágott sorjagyűrű még a fészek körül marad. Ennek érdekében a vágógyűrű mozgásával szorosan összekapcsolva létezik egy ún. sorjalehúzó is a vágás során a sorja a vágógyűrű és a lehúzó közé kerül (lásd a 24. ábra jobb oldalát). 24. ábra: A sorjázási folyamat szerszámpozíciói 37.

39 Miután elindul visszafelé a gyűrű, a lehúzó szintén felfelé mozogva leemeli a sorját a fészekről, így az operátor könnyedén eltávolíthatja a felesleges anyagrészt a CT-ből A probléma ismertetése Mint azt korábban már említettem, a -os szerszámgarnitúra jelenleg is működésben van, hisz egy-egy megrendelés esetén közel 1000 darab terméket állítanak vele elő az egri üzemben. A probléma az, hogy nagyon nagy számban jelentkeznek minőségi problémák a legyártott termékeken, és ezek közül sok javíthatatlan selejt. A kitöltetlenség szinte minden egyes munkadarabon megjelenik, azonban szerencsére túlnyomó részben ez a hiba nem nyúlik túl a kovácsolási köpenyen. Ennek ellenére ez az állapot természetesen nem tartható fenn, meg kell találni a hiba okát és ki kell javítani. A tervezőmérnökök már több apróbb változtatást is elvégeztek a technológiában mindeddig sikertelenül, a szerszámok terveit azonban eddig még nem módosították jelentősen. Ennek oka az, hogy a szerszámpróbák költségesek ha például lecsökkentenek egy átmérőt, vagy egy magassági méretet, az ugyan forgácsolással megoldható, de ha nem vált be a módosítás, akkor ha ez lehetséges vissza kell hegeszteni az eltávolított anyagmennyiséget. Viszont ha ez az út már nem járható egy adott szerszám esetében, akkor teljesen új üreget kell gyártani. A forgácsolási költségeken túl természetesen a kovácsolási folyamat működtetésének költségei (például felfuttatási költség, rezsiköltség, munkabér) sem elhanyagolhatóak. Mindemellett közvetett költségek is megjelennek, hisz a szerszámpróba idején tényleges gyártásra nem tudjuk használni a gépeket, késik a megrendelés teljesítési ideje, ezáltal vevőket veszíthetünk el. A probléma egyik költséghatékony megoldása lehet a végeselemes célszoftverek alkalmazása. Amennyiben sikerül összeállítanom egy validált szimulációt, úgy a továbbiakban nem kell minden jelentősebb változtatás esetén szerszámpróbát végezni, hanem elegendő csupán akkor, amikor a szoftver hiba nélküli darabot ad eredményül. A kitöltetlenség oka a kovácsdarab méreteiből adódik, ugyanis túl mélyen ül bele az alsó szerszámfélbe, valamint igen szűk helyen kell áramlania az anyagnak, amire így sokkal jelentősebb hatást gyakorol a szerszám és a kovácsdarab közötti hőmérsékletkülönbség. A kovácsdarab hibáját az 25. ábra mutatja be. [3] 38.

40 25. ábra: A -os kovácsdarab problémás területe A darab külső peremének a szerszámgeometriából adódóan sarkosnak kellene lennie, ezzel ellentétben jelentős rádiusszal rendelkezik. Igaz, hogy a kovácsolás egyik szabálya az, hogy az anyagkitöltés és a kivehetőség miatt nem lehetnek éles sarkok, azonban nem emiatt jelentkezik a kitöltetlenség. (Az üregből való kivehetőséget itt egy kilökő szerkezet biztosítja majd.) 4. A végeselemes szoftverek alkalmazási céljai Annak igénye, hogy akár már azelőtt rájöjjünk az esetleges szerszámhibákra, vagy modellezni tudjuk a képlékenyalakítási folyamatokat annak érdekében, hogy kiszűrjük a selejteket, szinte már a technológiák kialakulásának napjától él. Azonban régebben ez elképzelhetetlen volt, hisz nem voltak meg hozzá a megfelelő feltételek. Természetesen már akkor is léteztek papír alapú ellenőrző számítások, valamint tapasztalati összefüggések, ám nagy áttörést a számítástechnika fejlődése jelentett. Mára eljutottunk odáig, hogy egy mérnöknek nem feltétlenül kell értenie az egyes VEM-szoftverek mechanikai, matematikai hátteréhez, elegendő csupán a szoftver és az adott ipari terület megfelelő ismerete, hogy valóban olyan információkat nyerjen ki az adott programból, ami későbbi munkája segítségére válhat. Mára az elvárások is megnőttek az alakításokkal szemben, amik már meg is követelik e szoftverek létezését, komplexitását, hisz a geometriailag egyre növekvő funkció-összevonási elv miatt egyre bonyolultabbá válnak az előállítandó formák. 39.

41 Napjainkban a tervezés egyik fő irányelve a Right at first-elv, ami magyarra fordítva elsőre jót jelent és természetesen mindezt a lehető legolcsóbban és legrövidebb határidővel. Mindezek csak akkor biztosíthatók, ha a mérnökök rendelkezésére állnak a legkorszerűbb VEM-szoftverek, amikkel még bármiféle gyártási folyamat elvégzése nélkül, virtuális környezetben képesek megvizsgálni a szerszámokat, hogy tényleg elsőre jót tervezzenek. A validálás során a DeForm elnevezésű meleg- és hidegalakítási célszoftver lesz a segítségemre. Sok más rendszerhez hasonlóan a DeForm is egy olyan végeselemes számításokon alapuló szoftver, amelynek fő profilja a fémek különféle képlékenyalakítási és hőkezelési folyamatainak modellezése. Azzal, hogy ezeket a feladatokat számítógépeken, azaz virtuális környezetben oldjuk meg, lehetőséget nyújtunk a tervezőmérnökök számára, hogy: csökkentsék a szerszámok tesztelésére, újratervezésére és átalakítására szánt költségeket és időt; a szoftverek segítségével újabb és jobb megoldásokkal állhassanak elő annak érdekében, hogy csökkentsék az anyag-, valamint a gyártási költségeket; jelentősen lerövidíthessék egy új termék piacra dobásának időszükségletét. A piacon található legtöbb VEM-szoftverrel ellentétben a DeForm fő profilja a deformációk vizsgálatán alapszik. Felhasználóbarát grafikus kezelőfelület teszi lehető az adatok kényelmes és egyszerű előkészítését, valamint a szimuláció lefuttatását, így a mérnökök ahelyett, hogy egy bonyolult program betanulására szánnák drága idejüket, nyugodtan koncentrálhatnak a deformációs feladatokhoz szükséges modellek megalkotására. A szoftver kulcseleme a teljesen automatizált és optimalizált hálózóalgoritmus, amit kifejezetten a nagyobb deformációs problémák megoldásához fejlesztettek ki. A szoftver adaptív újrahálózást alkalmaz, ami azt jelenti, hogy a számolás közbeni újrahálózás során [5] [6] ott sűríti az új hálót, ahol alakváltozás történik. 40.

42 4.1. A DeForm működésének elvi áttekintése Ma a DeForm rengeteg célterületnek szolgáltat végeselemes almodulokat, mint például a forgácsolás, a hengerlés, a hőkezelés, vagy éppen a kovácsolás. E sokrétűségét azért tudta megvalósítani, mert a melegalakítási folyamatok modellezését leíró egyenletei továbbfejleszthetők voltak más alakítási problémák megoldására is. Így a DeForm a kapcsolt termo-mechanikai folyamatok modellezésének területén számos képlékenyalakítási problémát iparilag elismert módon képes vizsgálni. A szoftver logikai felépítését a 26. ábra mutatja be. 26. ábra: A kapcsolt termo-mechanikai folyamatok a szoftverben [5] (2.1. ábra) [6] A modellezendő folyamatok így az alábbi fő csoportokra bonthatók: a képlékenyalakítás során bekövetkező deformáció; a hőfolyamatok okozta deformáció; a szimuláció tárgyát képező anyag metallográfiai sajátosságaiból adódó fázisátalakulások. Mivel a DeFormban az egyes folyamatokat leíró modellekben a karbontartalom az egyik jellemző paraméter, így ez mindhárom csoportra hatást gyakorol. Az egymás mellett lejátszódó folyamatokat az alábbi fizikai jelenségek kötik össze: az alakítás során végzett munka egy része hővé alakul, ami hőfolyamatokat generál; a hőközléssel bevitt energia a hőtágulás eredményeképpen alakváltozást indukál; 41.

43 a hőmérséklet mező miatt fázisátalakulások indulnak el, amik a felszabaduló hő útján visszahatnak a mezőre; a fázisok fajtérfogatának megváltozása lokális és strukturális feszültségeket okoz, ami deformációhoz vezet; az alakítás hatására közvetlenül is elindulhatnak fázisátalakulások (lásd TRIPacél). A szoftver három jól elkülöníthető modellezési részfolyamata a következő: Pre Processor: alapvetően a modell összeállítására szolgál. Itt konkretizáljuk a megoldandó végeselemes problémát, illetve itt jelöljük ki a feladathoz szükséges adatbázist a program számára. Simulator: ez a részfolyamat felel a problémák megoldásáért. Itt történnek a végeselemes számítások a modellezéssel összefüggő matematikai iterációk útján. [5] [6] Post Processor: feladata a végeredmény grafikus megjelenítése A végeselemes modell felépítése A következő fejezetben a -os kovácsdarabot előállító kovácsolási technológia végeselemes modellezését fogom megkísérelni. A szimuláció során igyekezni kell ugyanazokat a körülményeket megteremteni a virtuális környezetben, mint amit a megmunkálás és technológiai feltételeket biztosítanak a valós kovácsolás során. Természetesen csak azokat az inputokat kell vizsgálni, amelyek hatással vannak a kovácsolási technológiára ezáltal a szerszámkitöltésre, és így a jelentkező probléma okára. A következőkben a modellezéshez szükséges beviteli adatokat gyűjtöm össze: a kovácsdarab alapanyaga -ös acél (egyéb jelölései:, ); a kiinduló buga vágási hossza, amit -re kell zömíteni; a bugát a megmunkálás előtt egy indukciós kemencében -ra hevítik; a kovácsolás megkezdése előtt a szerszámokat gázégővel előmelegítik: a zömítőlapokat körüli hőmérsékletre, míg az SD- és FD-üregeket körüli értékre. A munkadarab méretétől és hőmérsékletétől függően ez az átlagolt érték értelmezhető a kovácsolási művelet során; az alakítás során a környezeti hőmérséklet körüli; az alakító gép egy P3-as mechanikus excenter sajtó alakítóerővel; 42.

44 a gép másodpercenként ciklust tud végrehajtani; a lökethossz, amit nyitott állapotban mérhetünk a zömítőlapok között. Az inputok ismeretében a következő lépés az első modell megalkotása a végeselemes szoftverben ezt a DeForm Pre Processor segítségével tudom elkezdeni. A modellalkotás bemutatása során igyekszem csak a jelentősebb beállításokra kitérni. Az első modell esetében a célom csupán egy működő (lefutó) szimuláció összeállítása, amit a továbbiakban már csak finomítani kell. A képlékeny alakításon túl a hőmérsékleti viszonyok miatt (hűlés és visszamelegedés) a szerszámok zárását és nyitását is szimulálni fogom. A háromdimenziós környezet megnyitása után az első teendőm, hogy beimportáljam a munkadarab (Workpiece) és a zömítőlapok (Top Die, Bottom Die) háromdimenziós modelljét ezt a rendszersemleges STEP kiterjesztés segítségével tehetem meg (megkönnyíti a későbbi pozícionálást, ha a 3D-s tervező szoftverben már eleve egytengelyűként rajzolom meg a testmodelleket). Arra ügyelnem kell, hogy miután behívtam a munkadarabom modelljét, a Geometry fülön a Scale GEO gomb segítségével meg kell növelnem a geometriát a hőtágulási tényező értékével (tehát -szorosára), mivel szerszámtervezésnél is ezt az értéket használtam, a szimulációban pedig könnyebb a munkadarabot módosítani, mint külön-külön mind a hat szerszámot. A munkadarabot képlékenynek (Plastic), míg a szerszámokat rideg (Rigid) testeknek tekintem, ennélfogva csak az előbbi anyagát kell definiálnom, illetve azt kell behálóznom. (A -ös acélra vonatkozóan található anyagtörvény a szoftverben.) Ez azért lehetséges, mert nem a szerszámot, hanem a kovácsdarabot akarom vizsgálni. A hálózás (Mesh) tekintetében azt írjuk elő, hogy a kész kovácsdarab vastag sorjacsatornájába vertikálisan csomópont essen. Ennek érdekében először -es hálóelemmel futtatok. A munkadarab hőmérsékletét -ra állítom be, míg a zömítőlapokét -ra. A hálógenerálást követően egymáshoz pozícionálom a három objektumot az Object positioning menüpont segítségével a munkadarabot az alsó zömítőlapra ejtem, majd a lökethossznak megfelelően -re állítom a két szerszámlap közti távolságot, majd megadom a szimmetriasíkokat. Ha megfelelően állítom be a szimmetriát, úgy elegendő a modellek egynegyed körcikkét bevinni a szoftverbe, mivel körszimmetrikus geometriákról van szó. A behálózott, pozícionált munkadarabot a 27. ábra mutatja be. 43.

45 27. ábra: A hálóval ellátott munkadarab modellje a DeFormban A következő lépés a szerszámmozgás megadása: jelen esetben csak a felső zömítőlap fog mozogni irányban. A Movement pont alatt tudom beállítani az alakító gép típusát (Mechanical Press), a lökethosszt, a kovácsolási löketet illetve a ciklusidőt ( ciklus/másodperc). Több lehetőségem is van annak beállítására, hogy mikor álljon le a szimuláció: meg tudok adni egy minimális távolságot a két szerszám között, amit ha elér, leáll a számítás, vagy definiálni tudom előre a lépések számát. Mivel az utóbbi esetében egyszerűbb a szerszámnyitás modellezése, így én ezt választom. Ennek megfelelően ki kell számolnom a lökethosszt:. Ha ezt az opciót választom, akkor a lökethosszt és a kovácsolási löketet azonos értékűre kell beállítanom. [10] Az általános beállításokat a Simulation Controls menüpontban találom, ahol a Main fülön jeleznem kell, hogy jelen modellezése esetén az alakváltozás (Deformation) mellett hőátviteli folyamatokat (Heat transfer) is számítson a szoftver. A Simulation Steps fülön meg kell adnom, hogy hány lépésből álljon a számítás, illetve, hogy hány lépésenként mentse el a kiszámított értékeket a Post Processor számára. Mivel a Step Increment fülön azt állítom be, hogy az inkrementálás a szerszámmozgás alapján történjen (Die displacement), mégpedig -enként, és mivel -es a lökethosszom, így a szerszámzárást, a nyitást, és a nulladik lépést is beleszámolva lépésre van szükségem ( ). A folyamatot minden lépés után elmentem. Mivel a szimulációt a lépések számával vezérlem, így a Stop fülön már nem kell megadnom semmilyen leállítási 44.

46 kritériumot. Az újrahálózási kritériumot a Remesh Criteria fülön környezeti hőmérsékletet a Process Conditions pont alatt -ra. -re állítom, míg a Az utolsó lépés a peremfeltételek megadása (Inter-Object). Itt tudom definiálni, hogy mely objektumok érnek össze, és az ütközés során melyik szenvedi az alakváltozást (Slave). Továbbá itt kell beállítanom a súrlódási tényezőt, amire elfogadom a szoftver által a melegalakításhoz ajánlott -ös értéket. Mivel korábban bekapcsoltam a hőátviteli folyamatokat, így itt a Thermal fülön beállíthatom a hőátadási tényező értékét (jele: k) első körben itt is elfogadom az alakításra vonatkozó ajánlást, ami jelen esetben. Ezzel az adott szimuláció esetében befejeztem a Pre Process modul beállításait, így egyedüli teendőm már csak az adatbázis generálása a Database Generation menüpontban. Amennyiben mindent hiánytalanul elvégeztem, elindíthatom a megoldó modult (Simulator). Miután lefutott a zömítés, jöhetnek az előalakítás szerszámai. Természetesen az utolsó zömítési lépés után kell áttérnem a következő műveletre, amire a későbbiekben 2-es műveletként fogok majd hivatkozni. Mivel a kivehető szerszámbetét és a kilökő mozgását nem szimulálom, így az SB (és az FB) geometriáját átalakítva egy modellként építem fel a három szerszámelemet. A geometriák beimportálásánál ügyelni kell arra, hogy pozícionálásnál a munkadarab egy helyben maradjon, és csak a szerszámokat mozgassam, azt érintsem hozzá a darabhoz ennek a szálirányelrendeződés számításánál mutatkozik majd meg a jelentősége. Az előalakítás során ugyanazokat a beállításokat kell alkalmaznom, mint zömítésnél kivételt képez ez alól a szerszámok közti távolság, valamint a szerszámhőmérséklet, ugyanis az SD (és később az FD is) -os. (A munkadarab hőmérsékletét nem kell beállítanom, azt ugyanis hozza magával a zömítési műveletnek megfelelően.) Pozícionálásnál a sorjacsatornák közti távolság a korábban meghatározott lökethossz ( ), megnövelve a sorjacsatorna vastagságával ( ) tehát. A peremfeltételek frissítése, és az adatbázis ismételt generálása után újból elindíthatom a futtatást. Az előalakítás kiszámítása után utolsó lépésként a készrealakítás következik. A 3-as művelet beállításai teljesen megegyeznek a 2-es művelet paramétereivel természetesen a megfelelő szerszámgeometria becserélése után, annyi különbséggel, hogy itt már felesleges a szerszámnyitás szimulációja. Ennek érdekében már csak számítási lépésre 45.

47 van szükségem (a lökethossz plusz a nulladik lépés). Leállítási kritériumként így most már azt is megadhatom, hogy a sorjacsatornák közötti távolság irányban legyen. A három művelet lefuttatása után az eredmények kiértékelése következik a Post Processor segítségével. A 28. ábra az elkészült kovácsdarabot mutatja be az összezárt [5] [6] [7] [8] készüregben a hőmérsékleti zónák feltüntetésével. 28. ábra: Az üregkitöltés esetén, a hőmérsékleti zónák feltüntetésével A kialakult geometria jó közelítéssel megfelel a valóságnak (lásd a kiszorított anyagtérfogatot), azonban látható, hogy az anyag nem éri el az üreg alját. Mivel ezen a területen jelentkezik a probléma, és ezt szeretném jobban megvizsgálni, így tovább folytatom a modellezést. Az újabb szimuláció elindításához szükségem van egy olyan paraméterre, aminek a változtatása kihat az anyagkitöltésre. A korábban leírtak alapján úgy vélem, hogy a következő futtatásnál a hőátadási tényezőt módosítom. Annak érdekében, hogy kiderüljön, mekkora változást mutat az eredményben e tényező módosítása, veszem a szoftver által ajánlott tízszeresét illetve tized részét. A modellezés elején előírtam, hogy legalább csomópontot tartalmazzon a -es sorjacsatorna irányban. A 29. ábra ezen a területen mutatja meg a generált hálót. 46.

48 29. ábra: A kovácsdarab csomópontjai a sorjacsatornában Ez alapján elfogadom az -es elemtagú hálót, hisz az előírt területen átlagosan csomópont helyezkedik el irányban így a modellezést ezzel a hálóval folytatom. Először az -os hőátadási tényezővel kezdek. Fontos, hogy e kivételével minden más paramétert változatlanul hagyjak, mivel csak így láthatom meg, hogy valóban ezzel a paraméterrel kell-e játszanom. Amennyiben a változtatás nem befolyásolja az eredményt, úgy a következő lépés az anyagtörvény finomítása lehet. Annak érdekében, hogy a hálóm is ugyanaz legyen, mint az első futtatásnál, egyszerűen csak beimportálom a munkadarabom az előző futtatásom lépéséből. Miután minden beállítást megismételtem, valamint lefuttattam a zömítést, az előalakítást és a készrealakítást, a 30. ábrán látható eredményt kaptam. 30. ábra: Az üregkitöltés esetén, a hőmérsékleti zónák feltüntetésével 47.

49 Látható, hogy a nagyon magas hőátadási tényező ( ) nagymértékben és negatívan módosította a szerszámkitöltést. Emellett míg az előző futásnál volt a minimum hőmérséklet, addig most a kilökőnél csupán. Lássuk, hogyan alakul az anyagáramlás -nál az eredményt a 31. ábra szemlélteti. 31. ábra: Az üregkitöltés esetén, a hőmérsékleti zónák feltüntetésével A három futtatás eredményéből arra a következtetésre jutottam, hogy jó volt az első feltételezés, és valóban ezt a paramétert kell megfelelően beállítanom. Míg az ajánlott -os hőátadási tényező túl magas értéknek bizonyult tehát nem tölti ki megfelelően az üreget, addig a -os érték már túl alacsonynak ami sokkal jobb üregkitöltést eredményez, mint ami a valóságban jelentkezik. A megfelelő érték keresését többnyire intervallumfelezéssel fogom végezni: a negyedik futtatást -kal végeztem el az eredmény alapján ez az érték sem megfelelő, mivel az anyag nem éri el az üreg alját; a sorban az ötödik futtatást egy a intervallum közötti értékkel végzem el, szám szerint -os tényezővel ez esetben már leér az anyag az üreg aljáig, azonban a kérdéses helyen még túl kicsi a rádiusz; 48.

50 a hatodik szimulációt -kal hajtottam végre, aminek az eredménye hasonló ez előző futtatáshoz, így a következő számítás alkalmával nagyobb mértékben növelem meg a hőátadási tényezőt; így a hetedik futtatást -kal indítottam el ennek eredménye, hogy az anyag megint csak nem éri el az üreg alját, tehát ennél kisebb értékre van szükségem; a nyolcadik szimuláció esetében megfelezem a hatodik és hetedik érték közötti intervallumot, így -ot állítok be az eredményen azt látom, hogy az anyag eléri az üreg alját, és a rádiusz is nagyobb lett. A következő futtatások során azt szeretném kideríteni, melyik az az utolsó érték, ami még eléri az üreg alját, és így a legnagyobb lekerekítést eredményezi ennek megfelelően a kilencedik szimulációt ismét intervallumfelezéssel, -os hőátadási tényezővel indítom el: az anyag még mindig hozzáér az üreg aljához; a tizedik futtatást a felezésnek megfelelően -os tényezővel indítottam el, amikor is az anyag már nem érte el az üreg alját. A szimuláció-sorozatból tehát azt az eredményt kaptam, hogy a hőátadási tényező -os érték mellett adja vissza leginkább a valós megmunkálás körülményeit. A 32. ábra a sorozat eredményeit mutatja be a kritikus terület vonatkozásában. 32. ábra: Az üregkitöltés alakulása az egyes hőátadási tényezők esetében 49.

51 Látható, hogy a kritikus pontban nem szép íves az anyag kontúrja, hanem egy ponton megtörik ez a háló miatt van. Nagyobb elemszám esetén az ívek szintén tartalmaznának ilyen töréseket, mivel egyenesekből áll a háló, azonban ez finomítható, viszont a nagyobb elemszám nagyobb gépkapacitást és gépidőt igényel. Látható továbbá, hogy a valóságban (lásd a 25. ábrát) a kitöltetlenségből adódó rádiusz sokkal nagyobb, mint a szimulációban ennek az az oka, hogy én a szimuláció során konstans hőmérsékleti értékeket feltételezek a szerszámok esetében ( és ), ami viszont a valóságban nem megvalósítható. Mivel az objektumok hőmérséklete alapvetően kihatással van az anyag folyási tulajdonságaira, a szerszám hőmérsékletmezőit pedig nem tudom egyértelműen meghatározni a valós megmunkálás során valamint annak szimulálása is igen nagyszabású feladat lenne, a szimuláció eredményét elfogadom. A szerszámok hőmérséklete mellett a munkadarab hőmérséklete is csökken többek között a szerszám és a darab közti hőmérséklet-különbség miatt, azonban az alakításból származó hő visszamelegíti azt. Annak érdekében, hogy lássuk, valóban megfelel-e a valóságnak az általam összeállított virtuális szimuláció, el kell végezni a modell validálását ennek megfelelően a következő lépés a végeselemes modell érvényesítése. 5. A validálás Azért van szükség a szimuláció validálására, hogy alátámasszuk annak működését, aminek a probléma virtuális megoldása esetén van jelentősége. Ahogyan a bevezetésben is említettem, a szimuláció validálásához választani kell egy a modellen és a valós darabon is mérhető paramétert. Az általam választott paraméter a kovácsdarab szálfutása lesz, amely a meghatározott előkészületek elvégzése után szabad szemmel is láthatóvá válik a valós darabon A kovácsdarab mélymaratása A vizsgálati mintadarab előkészítésének első lépése, hogy kivágjunk egy szeletet a kovácsdarabból. Mivel a szoftverben is az egyik szimmetriasík mentén vizsgálódok majd, így a valós darabból is innen vágok ki egy -es szeletet, amelyen ezután további műveleteket kell elvégeznem. A darabolást egy keretes fűrészgépen hajtottuk végre az 50.

52 műhelyében, amelynek folyamatát a 33. ábra szemlélteti. 33. ábra: A kovácsdarab darabolása egy keretes fűrészgépen Mivel a maratást fényesített felületen kell elvégezni, ezért a következő lépés a munkadarab felületének finommegmunkálása síkköszörűgépen. Természetesen az erővonalak az abrazív megmunkálás után még nem lesznek láthatóak, azok csupán a mélymaratást követően vállnak észlelhetővé. A művelet során -t munkáltunk le a fényesítendő felületből. A köszörülést a 34. ábra szemlélteti. 34. ábra: A mintadarab előkészítése síkköszörűgépen A következő feladat a maratás. Ha nem végeznénk el a maratást, akkor a fényesített felületen általában csak a nemfémes zárványok és grafitlemezek, fészkek lennének 51.

53 láthatóak. A fémes jellegű szövetelemeket, fázisokat makromaratással kell láthatóvá tenni, ami a vas- és acélgyártmányok esetében az egyik legjobb módszer. A mélymaratást különböző savakkal, savkeverékekkel kell elvégezni, amik az által teszik szabad szemmel is láthatóvá az acélban található finom repedéseket, lyukacsosságot, illetve a szálirányelrendeződést, hogy ezeken a helyeken erősen kimarják az acélt. A dúsulásos zónák alakja és iránya alapján tehát lehetőség van a szálirányok kimutatására, ami alapján többek között megítélhető a melegalakítási technológia, illetve az én esetemben a VEMmodell megfelelősége. A mélymaratáshoz használt számos marószer közül jelen esetben az Oberhoffer-féle marószert (primer marószer) alkalmaztuk, melynek összetétele a következő: [9] desztillált víz, -os etilalkohol, ón-klorid, réz-klorid (kupri-klorid), vas-klorid (ferri-klorid), konc. sósav (fs. ). A maratáshoz a finomköszörülést követően sok esetben még csiszolni és polírozni is kell a próbadarabot. A maratás megkezdése előtt alkohollal gondosan le kell tisztítani a mintadarabot, majd szárazra kell törölni. A maratás közben ügyelni kell arra, hogy a marószer egyenletesen lepje el a csiszolatot, ellenkező esetben foltos felületet kaphatunk. A maratás szobahőmérsékleten másodperces folyamat. A maratás végeztével lehetőség nyílik a makroszkópos vizsgálatra. A 35. ábra a kovácsdarab felületének egy részét mutatja be a mélymaratást követően. 52.

54 35. ábra: A mintadarab felülete mélymaratás után A felvétel készítésekor ügyelni kell a megvilágítás szögére, hogy a legjobb betekintést kapjuk az erőhatásvonalakra. A mintadarabon további műveletet nem kell végeznem, így a következő lépés a szálfutás kimutatása a végeselemes modellen. [9] 5.2. Az eredmények validálása Miután megalkottam a -os kovácsdarab technológiájának virtuális szimulációját, az utolsó lépésem a szálirányelrendeződés kimutatása, amit a Post Processor Flow Net parancsával tudok megvalósítani. Miután kijelöltem, hogy az első lépéstől az utolsóig mutassa az erővonalakat, ki kell választanom a rács típusát: egyszerű vertikális vonalakból álló rácstípust választok. A következő lépésben megadom, hogy az síkban szeretném kimutatni a szálirányokat. Mivel a buga rádiusza, ezért annak érdekében, hogy 10 rácselemet kapjak, -es rácsközt adok meg. A számítási idő letelte után a DeForm lehetővé teszi, hogy az egész kovácsolási folyamaton át végigkövethessem a szálirány alakulását az anyagban. Abban az esetben, ha az egyes műveletek között elmozdítottam volna a munkadarabot, akkor a szálirány meghatározása eredménytelen lenne, ugyanis az önkéntes mozgatást a szoftver nem képes lekövetni. Annak érdekében, hogy megfelelően összevethessem a valós darab és a szimulált darab szálirányelrendeződését, AutoCAD-ben ún. szplájn görbék segítségével igyekeztem a lehető legjobban lekövetni a szabad szemmel látható erővonalak irányát. (Mivel az így bemutatott ábrán nem látni tisztán a valódi szálirányokat, a 10. sz. 53.

55 mellékletben megtalálhatók a mintadarabról készített további, nagyfelbontású képek is.) A 36. ábrán egymás mellé helyezve mutatom be a valós darab és a szimulált munkadarab szálirányelrendeződését. 36. ábra: A szálirányelrendeződés összehasonlítása a valós és a virtuális munkadarabon 54.

56 Az utolsó feladatom az eredmények kiértékelése. Jobban megvizsgálva a látható szálirányokat, valamint összehasonlítva azt a valós darabon és a szimulált modellen, arra a következtetésre jutottam, hogy a szálirányok közel azonos lefutásúak, az ívekben fellelhetőek az azonos irányultságok. Jól látható az ábrán, hogy a munkadarabnak a szerszámokkal érintkező részei csak kis mértékben szenvedtek alakváltozást. Ezeket a részeket ún. nyomókúpoknak nevezzük. Megállapítom, hogy a végeselemes modellem validálása sikerrel zárult. Ez a szimuláció innentől kezdve reális kiindulási alapként szolgálhat a -os termék üregkitöltési problémájának megoldásához. Végül, felhasználva a végeselemes modellt, szemléltetem az egyenértékű alakváltozási feszültséget (Strain - Effective) mindhárom műveletnél a szerszámok összezárásának pillanatában. A 37. ábra a zömítés esetén jelentkező alakváltozási feszültséget mutatja be. 37. ábra: Az egyenértékű alakváltozás a zömítés utolsó lépésekor A zömítés során az alakváltozás a munkadarab közepén a legnagyobb, a szerszámlapokkal érintkező részén pedig a legkisebb. Ennek oka a munkadarab és a szerszám között fellépő súrlódás, amely meggátolja az anyag mozgását itt alakulnak ki a 55.

57 nyomókúpok. Ez okozza a zömített munkadarabra jellemző hordósodást. A 38. ábra az előalakítás (bal oldali ábra) és a készrealakítás (jobb oldali ábra) esetén szemlélteti az egyenértékű alakváltozást. 38. ábra: Az egyenértékű alakváltozás az előalak és a készalak esetében Látható, hogy a legnagyobb alakváltozási feszültség a sorjacsatornák kialakítása során jelentkezik, illetve látható az is, hogy a nyomókúpok a szerszámmal érintkező [7] [11] [12] felületeken alakulnak ki. Az egyenértékű alakváltozás mellett a munkadarab hőmérsékletét-alakulását is megvizsgálom, mert kíváncsi vagyok a mag visszamelegítő hatására. A 1. diagram így a munkadarab minimális és maximális hőmérsékletének alakulását mutatja be a lökethosszhoz viszonyítva (a lökethossz azért ilyen magas értékű, mert tartalmazza a zömítő- és előalakító szerszámok nyitását és zárását, valamint a készrealakító szerszám zárását). 56.

58 1. diagram: A minimum és maximum hőmérsékleti értékek alakulása a lökethosszhoz viszonyítva Látható, hogy a munkadarab -ra történő felhevítését követően rögtön esni kezd a minimum hőmérséklet, ami a zömítőlapok nyitásáig folyamatosan csökken (a szerszámnyitásokat a függőleges vonalak jelzik). A nyitást követően az alakváltozási munka hatására a mag elkezdi visszamelegíteni a munkadarabot, igaz a maximális hőmérséklet csak az előalakítás alatt kezd el emelkedni ennek az a magyarázta, hogy a zömítés során nincs olyan mértékű alakváltozás, mint az előalakítás során. [11] 6. Kísérlet az üregkitöltési probléma megoldására Ebben a fejezetben az előzőleg validált végeselemes modell segítségével kísérletet teszek az üregkitöltési probléma megoldására. A kísérlet során három esetet szeretnék megvizsgálni. Az első esetben csupán a zömítési magasság változtatásának hatására vagyok kíváncsi, ugyanis előfordulhat, hogy már ennyi változtatás is megoldja a problémát. Nem mellesleg siker esetén ez a változat semmilyen plusz költséggel nem jár a vállalat számára, hisz nincs szükség egyetlen szerszám utómunkálatára sem. A második próba alkalmával megvizsgálom, hogy milyen hatást gyakorol a végeredményre, ha már a zömítés során is végzek valamilyen mértékű előalakítást a munkadarabon. Ugyan ez az eset már új zömítőlapokat igényel, azonban siker esetén még így is jelentősen kisebb ennek a költsége, mint az SD és FD-geometriák módosításának. Mivel virtuális környezetben lehetőségem van a szerszámgeometriák módosítására anélkül, hogy ez bármiféle költséget jelentene a cégnek, így az utolsó esetben meg szeretném változtatni az elő- és a 57.

59 készrealakító üregek kontúrját. Véleményem szerint jelentős javulást a harmadik esetben érhetek majd el Első eset: a zömítési magasság módosítása A költségek szempontjából tehát a zömítési magasság módosítása a legkedvezőbb, így ezzel kezdem a tesztelést, amelyre az előzőleg validált modellemet fogom használni. Az újabb szimuláció beállításai így megegyeznek a -os hőátadási tényezővel lefuttatott eset paramétereivel, az egyetlen eltérés a lökethossz beállításánál jelentkezik. Először -rel növelem az eredetileg -es zömítési magasságot, majd ugyanennyivel csökkentem, és megnézem, mely irányba hogyan változik az üregkitöltés. Az első futtatást -es zömítési magassággal kezdem. Tehát az egyetlen technológiailag változó paraméter a felső szerszámlap lökethossza, amit így -re állítok ( ). A lökethossz átállítása viszont befolyással van a futtatás lépéseinek számára is, ami így -re módosul (a nulladik lépés, valamint a szerszám nyitása és zárása, tehát ). A futtatás eredménye a 39. ábrán látható. 39. ábra: A -es zömítési magasság hatása az üregkitöltésre 58.

60 Látható, hogy a pogácsa magasságának emelésével negatív hatást értem el, így további változtatást ebben az irányban nem próbálok meg. A következő lépés így a zömítési magasság lecsökkentése -re. A változtatandó paraméter tehát csak a lökethossz, ami ebben az esetben -es lesz, a lépések száma pedig. Az ezzel a módosítással lefuttatott szimuláció eredménye a 40. ábrán látható. 40. ábra: A -es zömítési magasság hatása az üregkitöltésre A -es magassághoz hasonlóan a magas pogácsa is kedvezőtlen eredményt hozott, ami ugyan igazolja a vágási hossz kalkulátor megfelelőségét, azonban a várt pozitív hatás elmaradt. Belátható, hogy a végeselemes modell alapján a zömítési magasság módosítása nem jelent megoldást a problémára Második eset: a felső zömítőlap geometriai módosítása A második tesztsorozat tehát a felső zömítőlap geometriájának módosítására fókuszál, igaz csak elméleti síkon, ugyanis egy ilyen lap alkalmazása amellett, hogy költségeket jelentene a vállalatnak meglehetősen megnehezítené a pozícionálást, hisz minden darabot pontosan a lapok közepére kellene illeszteni. Természetesen megoldható, hogy az alsó lapot már úgy alakítjuk ki, hogy az megkönnyítse a pozícionálást, azonban 59.

61 így, ebben a formában, ahogy a szimulációt el fogom végezni, a valóságban nem megvalósítható a zömítés. A kovácsolási folyamat ez esetben a következőképpen fog zajlani: először elvégezzük a zömítést az alakos szerszámlappal, majd 18 -kal elfordítva a munkadarabot áthelyezzük azt először az előalakító, majd a készrealakító üregbe. Azért van szükség forgatásra, mert a zömítés során csak a buga felső felületébe tudjuk benyomni az ültetést megkönnyítő kúpot, hisz ellenkező esetben nem tudna megállni a munkadarab az alsó szerszámlapon. A kúpot az előalakító üreg geometriájáról kell lemásolni annak érdekében, hogy az valóban ráüljön az alsó csöcsre. A kialakított kúpot az előalakító üreg alsó csöcséhez viszonyítva a 41. ábra szemlélteti (az SB ide vonatkozó kontúrja középvonallal látható az ábrán). 41. ábra: Az alakos zömítőlap kúpja összevetve az SD-üreg alsó csöcsével A futtatás paraméterei mindenben megegyeznek a validált modell beállításaival, egyedül a felső zömítőlap geometriáját cseréltem ki illetve a szerszámlap mozgása nem, hanem irányú. Azonban a zömítés leszimulálása után nem folytattam a futtatást a további alakításokkal, mivel a kúp túlzott mértékben deformálja a bugát, ami így nem tud beülni az SB-üregbe (lásd a 42. ábrát). (Azért van fejjel lefelé a munkadarab, mert ha a -os forgatást azon végezném el, akkor az esetleges későbbi szálfutás-kimutatás nem valósulhatna meg a korábban ismertetett okok miatt.) 60.

62 42. ábra: A túl nagy kúp hatása az ültetésre Annak érdekében, hogy megfelelően beleüljön a munkadarab az üregbe, módosítom a felső lap geometriáját a 43. ábrán látható módon. 43. ábra: A módosított kúp, összevetve az SB-üreg csöcsével A szimulációt ugyancsak le kellett állítanom a zömítés után, mivel most sem tudott beülni az üregbe a munkadarab. Így ismét módosítom a kontúrt a 44. ábra szerint. 61.

63 44. ábra: A kúp a harmadik módosítást követően, összevetve az SB-üreg csöcsével Látható, hogy a kúp magasságát a kezdeti méretéhez képest drasztikusan lecsökkentettem, azonban így, a harmadik futtatás alkalmával már sikeres volt az ültetés, hisz közel olyan mélységet értem el, mint az előalakítás nélküli pogácsa esetében. A futtatás eredménye a 45. ábrán látható. 45. ábra: Az alakos felső zömítőlap hatása az eredményre A zömítési magasság változtatásával ellentétben az alakos zömítőlapok alkalmazása már pozitív eredménnyel zárult, hisz megvizsgálva a szerszámkitöltést jelentős javulást értem el. Látható ugyan, hogy az üregkitöltés még itt sem -os, azonban sokkal kedvezőbb, mint az alapesetben. Való igaz, hogy a pozícionálás nehézségei miatt ez a 62.

64 megoldás így önmagában nem alkalmazható, azonban ha a harmadik futtatás negatív eredménnyel zárulna, akkor ez az eredmény reális kiindulási alap lehet a kitöltetlenségi probléma megoldásához Harmadik eset: az elő- és készrealakító üreg módosítása Az eddigi két esetben szem előtt tartottam a költségek minimalizálását, azonban a harmadik futtatás során kihasználva a végeselemes szoftverek nyújtotta előnyöket, jelentős módosításokat végzek el a szerszámokon. Korábban már említettem, hogy a szerszámtervezés során arra kell törekedni, hogy az alsó csöcs magassága minél alacsonyabb legyen. Ezt szem előtt tartva mind, az SD- és az FD-üreg geometriáját is módosítottam. Az előalakító üreg megváltozott kontúrját a 46. ábra mutatja be (annak érdekében, hogy a sok méret mögött kivehető legyen a módosított geometria, halványan kiemeltem kék színnel). 46. ábra: Az előalakító üreg általam módosított geometriája, összevetve az eredeti kontúrral Középvonallal látható az eredeti szerszámgeometria. Ugyan a csöcsök közti távolság még most sem az ideális (amit a mély ülés miatt nem is célszerű megvalósítani), azonban az alsó csöcs magassága már jóval kisebb, mint korábban. (A szerszámbetétet nem tervezem meg külön, hisz szükség esetén a kontúrja lemásolható a 63.

65 megváltozott vonalvezetés alapján.) A módosított SD-üreget szem előtt tartva elvégeztem az FD-üreg módosítását is, amit a 47. ábra szemlélti. 47. ábra: A készrealakító üreg általam módosított geometriája, összevetve az eredeti kontúrral Megtévesztő lehet a felső csöcs átmérője, hisz a mély benyúlás mellett igen vékonynak tűnik, azonban azt észben kell tartani, hogy ezen az ábrán csupán metszetben látjuk a geometriát. A következő lépés a futtatás, amely során az előző esethez hasonlóan nem változtattam meg a geometriákon kívül egyetlen paramétert sem. A harmadik szimuláció eredményét a 48. ábra mutatja be. 64.

66 48. ábra: Az alakítóüregek módosításának hatása az üregkitöltésre Jól gondoltam korábban, hisz a három teszt közül ez hozta a legnagyobb mértékű javulást. Ugyan itt is látható a csöcs körül egy kisebb hézag, azonban ez a háló korábban ismertetett hibájából fakad. Előfordulhat, hogy az általam tervezett új szerszámgeometria nem elégít ki minden tervezési és kovácsolási követelményt (gondolok itt a magasság/átmérő viszonyra), azonban látva az eredményt, el lehet gondolkozni a valódi szerszámok módosításán, amit már egy tapasztalt mérnök végezne el. 65.

67 7. Összefoglalás A Diplomamunkám során arra vállalkoztam, hogy segítséget nyújtok egy létező ipari probléma megoldásában, aminek érdekében tanulmányaim során igyekeztem elmélyíteni tudásomat a körszimmetrikus alkatrészek süllyesztékes kovácsolási technológiájában. CAD/CAM szakirányos, mesterszakos gépészmérnök hallgatóként azt a feladatot vállaltam, hogy egy végeselemes melegalakítási célszoftver segítségével elkészítem a problémás kovácsolt termék virtuális legyártásának szimulációját. Ennek érdekében először megismerkedtem a süllyesztékes kovácsszerszámok tervezésének folyamatával, majd részleteiben is tanulmányoztam a -os kovácsdarabot előállító szerszámok terveit. A szerszámtervezés ismerete mellett elengedhetetlen követelmény, hogy a kovácsolási technológiával is megismerkedjek, így a gyártás helyszínén adatokat gyűjtöttem a későbbi szimuláció megalkotásához. A modellalkotás mellett a valós kovácsdarabon is dolgoznom kellett, hisz a validálás egyik alapja a szálirányelrendeződés láthatóvá tétele. Ennek érdekében darabolást, finomköszörülést és mélymaratást végeztem el a mintadarabon, melynek eredményeképp szabad szemmel is láthatóvá váltak az erővonalak. Miután sikerült megalkotnom egy működő, lefutó szimulációt, a megfelelő paraméter módosításával iteráció útján addig finomítottam a modellt, míg a valós kovácsdarabbal közel meg nem egyező eredményt kaptam. Ezt követte a virtuális szálfutás kimutatása. A valós és a virtuális szálirányelrendeződés megfelelő összehasonlításához tanulmányoznom kellett a képlékenyalakítás vonatkozó ismeretanyagát, így végül kijelenthetem, hogy a validálás sikerrel zárult. Az általam megalkotott modell így reális kiindulási alapként szolgált ahhoz, hogy megpróbáljam megoldani a problémát. Három különböző lehetőséget vizsgáltam meg, amelyek közül kettő megoldás pozitív eredménnyel zárult a kitöltetlenségi probléma megoldását tekintve. Úgy gondolom, sikerrel zártam a munkámat, hisz az eredményes validálás mellett a probléma megoldására is javaslatot tettem. 66.

68 Köszönetnyilvánítás Köszönettel tartozom Témavezetőmnek, Lukács Zsoltnak, hogy megteremtette a lehetőségét a dolgozat megírásának, illetve, hogy a dolgozat megírása közben annak ellenére, hogy saját doktori munkáján is dolgozott a segítségemre volt. Ezúton szeretnék köszönetet mondani az egri Firth Rixson Hungária Kft. mérnökeinek is, hogy minden szükséges információval elláttak, és a rendelkezésemre bocsátottak egy mintadarabot. Köszönettel tartozom továbbá a Dr. Gál Gasztonnak, és az Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézet műhelyében dolgozóknak, hogy segítettek a mintadarab előkészítésében, illetve Csurilláné Balogh Ágnesnek, aki a labormunkák elvégzésében volt a segítségemre. Emellett köszönöm a Tanszéknek, és Kerekes Gábornak, hogy rendelkezésemre bocsátották a tanszéki számítógépeket a számítások idejére. A szakmai köszönetnyilvánításon túl köszönettel tartozom még a Páromnak, aki a munka kezdetétől fogva mellettem állt és támogatott az elmúlt félév nehezebb időszakaiban. 67.

69 Irodalomjegyzék [1] Dr. Szabó László: Süllyesztékes kovácsolás Internetes jegyzet, Miskolci Egyetem, Miskolc, (2014. február 16.) [2] Dévényi György, Dr. Mecseki István: Képlékenyalakítás I., Kovácsolás Tankönyvkiadó, Budapest, 1979 [3] Geleji Sándor, Schey János: A fémek képlékeny alakításának technológiája Tankönyvkiadó, Budapest, 1955, o. [4] Dr. Mecseki István: Kovácsolás, sajtolás Példatár, Tankönyvkiadó, Budapest, [5] Dr. Tisza Miklós, Kovács Péter Zoltán, Lukács Zsolt: Számítógépes technológiatervező rendszerek folyamatmodellezése Oktatási segédlet, Miskolci Egyetem, Miskolc, 2010 [6] Lukács Zsolt: Integrált tervező rendszerek II. Előadásvázlat, Miskolci Egyetem, Miskolc, 2013 [7] Dugár Zsolt: Aszimmetrikus horonyhengerlés szimulációja tudományos cikk, Kolozsvár, 2010 [8] DeForm 3D Version 6.1 User s Manual használati utasítás, 2007 [9] Szabó Ödön: A vas- és acélipar gyakorlati metallográfiája Műszaki Könyvkiadó, 2. átdolgozott és bővített kiadás, Budapest, 1968 [10] Dr. Kiss Ervin, Dr. Voith Márton: Kohógéptan Tankönyvkiadó, Budapest, 1974, ISBN: [11] Dr. Voith Márton: A képlékenyalakítás elmélete Miskolci Egyetemi Kiadó, Miskolc, 1998, ISBN: x [12] Dr. Kiss Ervin szerk., Dr. Mecseki István: Képlékenyalakítás Tankönyvkiadó, Budapest, 1987, o., ISBN x. 68.

70 M E L L É K L E T E K

71 1. SZ. MELLÉKLET A KAPCSOLÓPEREM ALKATRÉSZRAJZA

72 0 A ,1 +0,2 A B C D E F ,5 B METSZET A-A A Anyag: Súly: C45 Megnevezés: Méretarány: esztergált rajz 1 : 1 Rajzolta: Szabó J. A3 A B C D E F R0,6 R4 R2, , ,046 69,9-0 0, , , ,5-0, ,3 0, ,3-0 0,2 0 0, , ,3 0 3,5 R1, ,5 2 ±0,4 50,8-0,2 0 R0, ,7-0 0, ,5 + 2, R1,2 R2 20 DETAIL B SCALE 2 : 1

73 2. SZ. MELLÉKLET A -OS KOVÁCSDARAB ALKATRÉSZRAJZA

74 A A A , Metszéspont 2,3 +1,5 0 B R4 B C 1, ,1 +1,5 0 53,6 0 1, Lyukasztott 0 1,5 II ,5 0 1,5 48,6-1,5 60, , Sorjázott C D A 0-1,5 35,7 Metszéspont METSZET A-A I. +1, D Megengedett sorjázási él Megengedett lyukasztási él 2,5 max. E E F Sarok lekerekítése: Hornyolat lekerekítése: Belső oldalferdeség: Külső oldalferdeség: R2 R ,8 max. DETAIL I. SCALE 5 : ,6 max. DETAIL II. SCALE 5 : 1 5 Anyag: Súly: C45 Megnevezés: H116 kovácsdarab Méretarány: 1 : 1 Rajzolta: Szabó J. A3 F

75 3. SZ. MELLÉKLET A KÉSZREALAKÍTÓ SZERSZÁMÜREG ALKATRÉSZRAJZA

76 A A 104,8 Mindkét szerszámon 12 62,2 48,7 B 27, B R4 45,1 Metszéspont 30 RAD 30 Ref. 3 2,8 3,8 C Alsó szerszámbetét R12 3,8 14,7 2 R2 80,8 3 C 6 D 46,2 R6 R2 R ,6 0, ,5 R2 D 20 +0, ,47-0, , ,25 99,8 0-0,25 E Névleges sorjahézag: 3 mm E F Sarok lekerekítése: Hornyolat lekerekítése: Belső oldalferdeség: Külső oldalferdeség: R2 R Anyag: Súly: Megnevezés: Méretarány: H116 FD 1 : 1.5 Rajzolta: Szabó J. A3 F

77 4. SZ. MELLÉKLET A ZÖMÍTŐLAPOK ALKATRÉSZRAJZA

78 210 ±0,5 180 ±0, ±0,5 10 ±0, , , ,1 0 R1,5 R1,5 R2 R ±0,5 24 ±0,5 R5 R8 A B C D E F , ±0,5 Anyag: Megnevezés: zömítőlapok Súly: Méretarány: 1 : 1 Rajzolta: Szabó J. A3 A B C D E F

79 5. SZ. MELLÉKLET AZ ELŐALAKÍTÓ SZERSZÁMÜREG ALKATRÉSZRAJZA

80 A A B 104,3 Mindkét szerszámon 12 B 49 4, Alsó szerszámbetét 12 R4 C 27 Ref. 6 36,7 22 R12 R4 44 Metszéspont 5,6 R10 R10 2 R2 80,4 3 C D 46, ,6 + 0, ,2 R2 D 0, R6 R6 53,47-0, , , E 99,8-0 0,25 Névleges sorjahézag: 3 mm E F Sarok lekerekítése: Hornyolat lekerekítése: Belső oldalferdeség: Külső oldalferdeség: R3 R Anyag: Súly: Megnevezés: Méretarány: H116 SD 1 : 1.5 Rajzolta: Szabó J. A3 F

81 6. SZ. MELLÉKLET A SORJÁZÓ FÉSZEK ALKATRÉSZRAJZA

82 A A 103,8 B (A belső kontúr az FD tervei alapján.) 27 B 32 éles sarok 20 R es lyukkörön. C ( 54,6) C D D Anyag: Megnevezés: fészek A Súly: Méretarány: 1 : 2 Rajzolta: Szabó J.

83 7. SZ. MELLÉKLET A TÁMASZ ALKATRÉSZRAJZA

84 A R3 228, M16 12, ös lyukkörön A ,5 B B 45 C C ,8 A külső kontúr az FD-tervei alapján. 125 D D Anyag: Megnevezés: támasz A Súly: Méretarány: 1 : 2 Rajzolta: Szabó J.

85 8. SZ. MELLÉKLET A LYUKASZTÓTÜSKE ALKATRÉSZRAJZA

86 A A , B 33,85 M ,4 B 8 10 Az él kialakítása az előírtak szerint. C C D D Anyag: Súly: Megnevezés: lyukasztó tüske Méretarány: 1 : 1 Rajzolta: Szabó J. A4

87 9. SZ. MELLÉKLET A VÁGÓGYŰRŰ ALKATRÉSZRAJZA

88 A A 14 7 R6 R3 B B , ös lyukkörön 263,35 C C D D Anyag: Megnevezés: gyűrű A Súly: Méretarány: 1 : 2 Rajzolta: Szabó J.

89 10. SZ. MELLÉKLET A SZÁLIRÁNYELRENDEZŐDÉSRŐL KÉSZÜLT NAGYFELBONTÁSÚ KÉPEK

90 1. ábra / 10. sz. melléklet: A szálirányok a mintadarab középső felületén

91 2. ábra / 10. sz. melléklet: A szálirányok a mintadarab baloldali sorjacsatornájánál

92 3. ábra / 10. sz. melléklet: A szálirányok a mintadarab jobboldali sorjacsatornájánál

93 4. ábra / 10. sz. melléklet: A szálirányok a mintadarab alsó felületén

Melegalakítás labor Melegalakítás labor. fajlagosan nagyobb szép felület,

Melegalakítás labor Melegalakítás labor. fajlagosan nagyobb szép felület, Melegalakítás labor 1. Az alakítási technológiák felosztása fémfizikai alapokon Hidegalakítás: Pl.: lemezalakítási technológiák (mélyhúzás, hajlítás ), redukálás, húzás, előre- v. hátrafolyatás, zömítés

Részletesebben

ALAKÍTÓ TECHNOLÓGIÁK ELMÉLETE. Házi Feladat. Süllyesztékes kovácsolás

ALAKÍTÓ TECHNOLÓGIÁK ELMÉLETE. Házi Feladat. Süllyesztékes kovácsolás BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ANYAGTUDOMÁNY ÉS TECHNOLÓGIA TANSZÉK ALAKÍTÓ TECHNOLÓGIÁK ELMÉLETE Házi Feladat Süllyesztékes kovácsolás Teszt Tomi NEPTUN 2014. május 21. Licskó tanár úrnál

Részletesebben

KOVÁCSOLÁS TECHNOLÓGIÁJA

KOVÁCSOLÁS TECHNOLÓGIÁJA KOVÁCSOLÁS TECHNOLÓGIÁJA ANYAGMÉRNÖK BSC KÉPZÉS HŐKEZELŐ ÉS KÉPLÉKENYALAKÍTÁSI SZAKIRÁNY (levelező munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR FÉMTANI, KÉPLÉKENYALAKÍTÁSI

Részletesebben

Házi feladat (c) Dr Mikó Balázs - Gyártástechnológia II.

Házi feladat (c) Dr Mikó Balázs - Gyártástechnológia II. Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gyártástechnológia II. BAGGT23NND/NLD 01B - Előgyártmányok Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

Hőkezelő technológia tervezése

Hőkezelő technológia tervezése Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Kar Gépgyártástechnológiai Tanszék Hőkezelő technológia tervezése Hőkezelés és hegesztés II. című tárgyból Név: Varga András Tankör: G-3BGT Neptun: CP1E98 Feladat: Tervezze

Részletesebben

Seite 1. Képlékenyalakítás 12. előadás. Képlékenyalakítás. Kovácsolás. A kovácsolás jellemzői. Kovácsolás, süllyesztékes alakító eljárások

Seite 1. Képlékenyalakítás 12. előadás. Képlékenyalakítás. Kovácsolás. A kovácsolás jellemzői. Kovácsolás, süllyesztékes alakító eljárások 12. előadás Kovácsolás, süllyesztékes alakító eljárások Prof. Dr. Tisza Miklós 1 Kovácsolás A kovácsolás olyan» hideg-, vagy» meleg térfogatalakító eljárás, amelyet» szabadon (az alak határolása nélkül),

Részletesebben

Anyagválasztás dugattyúcsaphoz

Anyagválasztás dugattyúcsaphoz Anyagválasztás dugattyúcsaphoz A csapszeg működése során nagy dinamikus igénybevételnek van kitéve. Ezen kívül figyelembe kell venni hogy a csapszeg felületén nagy a kopás, ezért kopásállónak és 1-1,5mm

Részletesebben

Géprajz - gépelemek. Előadó: Németh Szabolcs mérnöktanár. Belső használatú jegyzet 2

Géprajz - gépelemek. Előadó: Németh Szabolcs mérnöktanár. Belső használatú jegyzet  2 Géprajz - gépelemek FELÜLETI ÉRDESSÉG Előadó: Németh Szabolcs mérnöktanár Belső használatú jegyzet http://gepesz-learning.shp.hu 1 Felületi érdesség Az alkatrészek elkészítéséhez a rajznak tartalmaznia

Részletesebben

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: Modellezõ rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Lemezalkatrész modellezés SZIE-A2 alap közepes - haladó SolidEdge CAD 3D

Részletesebben

Méretlánc átrendezés elmélete

Méretlánc átrendezés elmélete 1. Méretlánc átrendezés elmélete Méretlánc átrendezés elmélete Egyes esetekben szükség lehet, hogy arra, hogy a méretláncot átrendezzük. Ezeknek legtöbbször az az oka, hogy a rajzon feltüntetett méretet

Részletesebben

Fémtechnológiák Fémek képlékeny alakítása 1. Mechanikai alapfogalmak, anyagszerkezeti változások

Fémtechnológiák Fémek képlékeny alakítása 1. Mechanikai alapfogalmak, anyagszerkezeti változások Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Anyagtudományi Intézet Fémtechnológiák Fémek képlékeny alakítása 1. Mechanikai alapfogalmak, anyagszerkezeti változások Dr.Krállics György krallics@eik.bme.hu

Részletesebben

A forgácsolás alapjai

A forgácsolás alapjai A forgácsolás alapjai Dr. Igaz Jenő: Forgácsoló megmunkálás II/1 1-43. oldal és 73-98. oldal FONTOS! KÉREM, NE FELEDJÉK, HOGY A PowerPoint ELŐADÁS VÁZLAT NEM HELYETTESÍTI, CSAK ÖSSZEFOGLALJA, HELYENKÉNT

Részletesebben

Tevékenység: Olvassa el a bekezdést! Gyűjtse ki és tanulja meg a lemezalakító technológiák jellemzőit!

Tevékenység: Olvassa el a bekezdést! Gyűjtse ki és tanulja meg a lemezalakító technológiák jellemzőit! Olvassa el a bekezdést! Gyűjtse ki és tanulja meg a lemezalakító technológiák jellemzőit! 2.1. Lemezalakító technológiák A lemezalakító technológiák az alkatrészgyártás nagyon jelentős területét képviselik

Részletesebben

Felületminőség. 11. előadás

Felületminőség. 11. előadás Felületminőség 11. előadás A felületminőség alapfogalmai Mértani felületnek nevezzük a munkadarab rajzán az ábrával és méretekkel, vagy az elkészítési technológiával meghatározott felületet, ha ez utóbbinál

Részletesebben

Forgácsnélküli alakítás NGB_AJ010_1 Melegalakítás Segédlet

Forgácsnélküli alakítás NGB_AJ010_1 Melegalakítás Segédlet Forgácsnélküli alakítás NGB_AJ010_1 Melegalakítás Segédlet Ez a segédlet csak kiegészítés az órai anyaghoz és a kötelező irodalmakhoz. Az anyag nem mentesíti a hallgatót a kötelező és ajánlott irodalom

Részletesebben

Legnagyobb anyagterjedelem feltétele

Legnagyobb anyagterjedelem feltétele Legnagyobb anyagterjedelem feltétele 1. Legnagyobb anyagterjedelem feltétele A legnagyobb anyagterjedelem feltétele (szabványban ilyen néven szerepel) vagy más néven a legnagyobb anyagterjedelem elve illesztett

Részletesebben

Forgácsnélküli alakítás NGB_AJ010_1. Beugró ábrajegyzék

Forgácsnélküli alakítás NGB_AJ010_1. Beugró ábrajegyzék Forgácsnélküli alakítás NGB_AJ010_1 Beugró ábrajegyzék Az anyagok viselkedése, rugalmasság, képlékenység Az ábrán szereplő anyag: DC04, (St 1403) jellemző értékei: Rp0,2 = 210 N/ mm2 (Folyáshatár) εgl

Részletesebben

03 Előgyártmány választás

03 Előgyártmány választás Y Forgácsolástechnológia alapjai 03 lőgyártmány választás r. ikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu r. ikó B. 1 z előgyártmány választás lépései Y lőgyártmány típus meghatározása Ráhagyás meghatározása

Részletesebben

1. számú ábra. Kísérleti kályha járattal

1. számú ábra. Kísérleti kályha járattal Kísérleti kályha tesztelése A tesztsorozat célja egy járatos, egy kitöltött harang és egy üres harang hőtároló összehasonlítása. A lehető legkisebb méretű, élére állított téglából épített héjba hagyományos,

Részletesebben

Andó Mátyás Felületi érdesség matyi.misi.eu. Felületi érdesség. 1. ábra. Felületi érdességi jelek

Andó Mátyás Felületi érdesség matyi.misi.eu. Felületi érdesség. 1. ábra. Felületi érdességi jelek 1. Felületi érdesség használata Felületi érdesség A műszaki rajzokon a geometria méretek tűrése mellett a felületeket is jellemzik. A felületek jellemzésére leginkább a felületi érdességet használják.

Részletesebben

Gyártástechnológia II.

Gyártástechnológia II. Gyártástechnológia II. BAGGT23NNB Elıgyártmányok Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.bmf.hu Tartalom Alapfogalmak Technológiai dokumentumok Elıgyártmányok Gyártási hibák, ráhagyások Bázisok és készülékek Jellegzetes

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Polimertechnika Tanszék. Polimerfeldolgozás. Melegalakítás

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Polimertechnika Tanszék. Polimerfeldolgozás. Melegalakítás Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Polimertechnika Tanszék Polimerfeldolgozás Melegalakítás Melegalakítás 2 Melegalakítás: 0,05 15 mm vastagságú lemezek, fóliák formázása termoelasztikus állapotban

Részletesebben

10. Jellegzetes alkatrészek technológiai tervezése

10. Jellegzetes alkatrészek technológiai tervezése 10. Jellegzetes alkatrészek technológiai tervezése 10.1 Tengelyek művelettervezése Megmunkálásukat számos tényező befolyásolja: a) A tengely alakja Sima tengelyek Lépcsős tengelyek - Egyirányú - Kétirányú,

Részletesebben

2.2. Függelék Képlékenyalakítás, elektronikus tananyag (Kardos, Danyi, Végvári)

2.2. Függelék Képlékenyalakítás, elektronikus tananyag (Kardos, Danyi, Végvári) 2.2. Függelék Képlékenyalakítás, elektronikus tananyag (Kardos, Danyi, Végvári) FIGYELEM! Ez csak egy mintafeladat mely az elektronikus tananyaghoz készült. A feladat elkészítéshez ad segítséget, tippeket.

Részletesebben

KÉPLÉKENY ALAKÍTÁSI FOLYAMATOK SZÁMÍTÓGÉPES SZIMULÁCIÓJA

KÉPLÉKENY ALAKÍTÁSI FOLYAMATOK SZÁMÍTÓGÉPES SZIMULÁCIÓJA FIATAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA Kolozsvár, 2001. március 23-24. KÉPLÉKENY ALAKÍTÁSI FOLYAMATOK SZÁMÍTÓGÉPES SZIMULÁCIÓJA Computer simulation of plastic forming processes Horosz Gergő, Dr. Horváth

Részletesebben

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép, ceruza, körző, vonalzó.

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép, ceruza, körző, vonalzó. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 521 10 Szerszámkészítő Tájékoztató

Részletesebben

Méretlánc átrendezés a gyakorlatban

Méretlánc átrendezés a gyakorlatban Méretlánc átrendezés a gyakorlatban 1. Méretlánc átrendezésének okai Méretlánc átrendezésével csak akkor foglalkozunk, ha szükséges, ezek az esetek általában a következők: Koordináta rendszerhez igazodó

Részletesebben

ábra Vezetőoszlopos blokkszerszám kilökővel

ábra Vezetőoszlopos blokkszerszám kilökővel 21 2.2.3. ábra Vezetőoszlopos blokkszerszám kilökővel Gyűjtse ki a kivágási folyamat hátrányos következményeit! Tanulja meg a pontosabb méretű munkadarab gyártásának megoldásait! 2.2.3. Pontossági vágás,

Részletesebben

Méretlánc (méretháló) átrendezés elmélete

Méretlánc (méretháló) átrendezés elmélete Méretlánc (méretháló) átrendezés elmélete Tőrés, bázis fogalma és velük kapcsolatos szabályok: Tőrés: A beszerelendı, vagy megmunkálandó alkatrésznek a névleges és a valós mérete közötti megengedhetı legnagyobb

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI TERV. A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele: min. 51 pont elérése. Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta:

FOGLALKOZÁSI TERV. A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele: min. 51 pont elérése. Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: FOGLALKOZÁSI TERV NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ALAPOZÓ ÉS GÉPGYÁRTTECHN. TANSZÉK Szakirányú gyakorlat I. tantárgy 2010/2011. tanév, I. félév GM1B. III. évfolyam Gyak.jegy, kredit: 2 Tanítási hetek száma:

Részletesebben

A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján Gépgyártás-technológiai technikus

A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján Gépgyártás-technológiai technikus A 12/2013 (III. 28.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 521 03 Gépgyártás-technológiai technikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Segédlet a Hengeres nyomó csavarrugó feladat kidolgozásához

Segédlet a Hengeres nyomó csavarrugó feladat kidolgozásához Segédlet a Hengeres nyomó csavarrugó feladat kidolgozásához A rugók olyan gépelemek, amelyek mechanikai energia felvételére, tárolására alkalmasak. A tárolt energiát, erő vagy nyomaték formájában képesek

Részletesebben

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat Mechatronika segédlet 3. gyakorlat 2017. február 20. Tartalom Vadai Gergely, Faragó Dénes Feladatleírás... 2 Fogaskerék... 2 Nézetváltás 3D modellezéshez... 2 Könnyítés megvalósítása... 2 A fogaskerék

Részletesebben

FORGÁCSNÉLKÜLI ALAKÍTÓ MŰVELETEK

FORGÁCSNÉLKÜLI ALAKÍTÓ MŰVELETEK SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR Gyártócellák (NGB_AJ018_1) FORGÁCSNÉLKÜLI ALAKÍTÓ MŰVELETEK ÁTTEKINTÉS Forgácsnélküli alakító műveletek csoportosítása Lemezalakító eljárások Anyagszétválasztó műveletek Lemez

Részletesebben

Lemezalkatrész modellezés SolidWorks-szel

Lemezalkatrész modellezés SolidWorks-szel Lemezalkatrész modellezés SolidWorks-szel Hozzunk létre egy új alkatrész file-t (Part). Válasszuk a Sheet Metal környezetet (1. ábra). (Amennyiben ez nem látható a program elindulása után, a Features fülön

Részletesebben

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: Modellezõ rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Lemezalkatrész modellezés SZIE-A4 alap közepes - haladó SolidEdge CAD 3D

Részletesebben

A termelésinformatika alapjai 10. gyakorlat: Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás, esztergálás, marás. 2012/13 2. félév Dr.

A termelésinformatika alapjai 10. gyakorlat: Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás, esztergálás, marás. 2012/13 2. félév Dr. A termelésinformatika alapjai 10. gyakorlat: Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás, esztergálás, marás 2012/13 2. félév Dr. Kulcsár Gyula Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás Forgácsolás Forgácsoláskor

Részletesebben

CÉGÜNKRŐL CÉGÜNKRŐL CÉGÜNKRŐL

CÉGÜNKRŐL CÉGÜNKRŐL CÉGÜNKRŐL CÉGÜNKRŐL Vállalkozásomat 1986-ban indítottam el, az akkori lehetőségek keretei között egyéni vállalkozóként, majd 1996-ban létrehoztam a kft-t. Folyamatosan építettük ki a fémtömegcikkek gyártásához szükséges

Részletesebben

Elıgyártmány típusok Hengerelt Húzott Kovácsolt Öntött Hegesztett

Elıgyártmány típusok Hengerelt Húzott Kovácsolt Öntött Hegesztett Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet BAGGT23NNC/NLC 01B - Elıgyártmányok Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu.hu Tartalom

Részletesebben

7. Alapvető fémmegmunkáló technikák. 7.1. Öntés, képlékenyalakítás, préselés, mélyhúzás. (http://hu.wikipedia.org/wiki/képlékenyalakítás )

7. Alapvető fémmegmunkáló technikák. 7.1. Öntés, képlékenyalakítás, préselés, mélyhúzás. (http://hu.wikipedia.org/wiki/képlékenyalakítás ) 7. Alapvető fémmegmunkáló technikák A fejezet tartalomjegyzéke 7.1. Öntés, képlékenyalakítás, préselés, mélyhúzás. 7.2. Kovácsolás, forgácsolás. 7.1. Öntés, képlékenyalakítás, préselés, mélyhúzás. (http://hu.wikipedia.org/wiki/képlékenyalakítás

Részletesebben

Tűrések. 12. előadás

Tűrések. 12. előadás Tűrések 12. előadás A kész munkadarabok többé-kevésbé eltérnek a rajzon ábrázolt munkadaraboktól Az eltérés háromféle lehet: méreteltérés alakeltérés helyzeteltérés Tűrésmező Széchenyi Tűrésmező A körülmények

Részletesebben

www.menet-szerszam.hu MENETFÚRÓ HASZNOS TÁBLÁZATOK (SEBESSÉG, ELŐFÚRÓ, STB.)

www.menet-szerszam.hu MENETFÚRÓ HASZNOS TÁBLÁZATOK (SEBESSÉG, ELŐFÚRÓ, STB.) Sebesség, előtolás, és kenés MENETFÚRÓ HASZNOS TÁBLÁZATOK (SEBESSÉG, ELŐFÚRÓ, STB.) A menetfúrás sebessége számos tényezőn alapul: a) A menetemelkedés b) Megmunkált anyag c) Furat mélység d) Furat típusa:

Részletesebben

Objektum semleges géptervezés

Objektum semleges géptervezés Előadásvázlat 4. rész Összeállította:, Takács Ágnes 1/62 9. 5. A kialakítás kötöttségei, elvhelyesség/ 1 A tervezésnek a kialakítás fázisában nagy hatása van a későbbi gyártási időre, a minőségre és a

Részletesebben

1. feladat. CAD alapjai c. tárgyból nappali tagozatú ipari formatervező szakos mérnök hallgatóknak

1. feladat. CAD alapjai c. tárgyból nappali tagozatú ipari formatervező szakos mérnök hallgatóknak 1. feladat CAD alapjai c. tárgyból nappali tagozatú ipari formatervező szakos mérnök hallgatóknak Vetületek képzése, alkatrészrajz készítése (formátum: A4) Készítse el a gyakorlatvezető által kiadott,

Részletesebben

06A Furatok megmunkálása

06A Furatok megmunkálása Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gyártástechnológia II. BAGGT23NND/NLD 06A Furatok megmunkálása Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

Szakmai nap Nagypontosságú megmunkálások Nagypontosságú keményesztergálással előállított alkatrészek felület integritása

Szakmai nap Nagypontosságú megmunkálások Nagypontosságú keményesztergálással előállított alkatrészek felület integritása Szakmai nap Nagypontosságú megmunkálások Nagypontosságú keményesztergálással előállított alkatrészek felület integritása Keszenheimer Attila Direct line Kft vendégkutató BME PhD hallgató Felület integritás

Részletesebben

Előadó: Érseki Csaba http://ersekicsaba.hu

Előadó: Érseki Csaba http://ersekicsaba.hu Előadó: Érseki Csaba http://ersekicsaba.hu Extrudálás, mint kiinduló technológia Flakonfúvás Fóliafúvás Lemez extrudálás Profil extrudálás Csőszerszám* - Széles résű szerszám* - Egyedi szerszámok** * -

Részletesebben

Tűrés és illesztés. Készítette: Szűcs Tamás

Tűrés és illesztés. Készítette: Szűcs Tamás Tűrés és illesztés Készítette: Szűcs Tamás 2016 1. A tűrés fogalma, jelölésrendszere Alapfogalmak Tűrés: egy munkadarab mérete vagy alakja bizonyos határok között eltérhet a pontos mérettől. A rajzon a

Részletesebben

Bemutatkozik a P.Max Technológia Kft.

Bemutatkozik a P.Max Technológia Kft. Bemutatkozik a P.Max Technológia Kft. Cégünk, a 2001. évben alakult, 100 százalékban magyar tulajdonú vállalatként. Központi telephelyünk, üzemünk, raktárunk Balatonfűzfőn, az Ipari Park területén található.

Részletesebben

Miskolci Egyetem, Gyártástudományi Intézet, Prof. Dr. Dudás Illés

Miskolci Egyetem, Gyártástudományi Intézet, Prof. Dr. Dudás Illés 3. SÍK FELÜLETEK MEGMUNKÁLÁSA Sík felületek (SF) legtöbbször körrel vagy egyenes alakzatokkal határolt felületként fordulnak elő. A SF-ek legáltalánosabb megmunkálási lehetőségeit a 3.. ábra szemlélteti.

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI TERV. Kósa Péter műszaki oktató. A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele: min. 51 pont elérése. Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta:

FOGLALKOZÁSI TERV. Kósa Péter műszaki oktató. A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele: min. 51 pont elérése. Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: FOGLALKOZÁSI TERV NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA Gépgyártástechnológia szakirányú gyakorlat II. tantárgy MŰSZAKI ALAPOZÓ ÉS GÉPGYÁRTTECHN. 2009/2010. tanév, II. félév TANSZÉK GMB. III. évfolyam Gyak.jegy, kredit:

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 521 10 Szerszámkészítő Tájékoztató

Részletesebben

4. feladat Géprajz-Gépelemek (GEGET224B) c. tárgyból a Műszaki Anyagtudományi Kar, nappali tagozatos hallgatói számára

4. feladat Géprajz-Gépelemek (GEGET224B) c. tárgyból a Műszaki Anyagtudományi Kar, nappali tagozatos hallgatói számára 4. feladat Géprajz-Gépelemek (GEGET4B) c. tárgyból a űszaki Anyagtudományi Kar, nappali tagozatos hallgatói számára TOKOS TENGELYKAPCSOLÓ méretezése és szerkesztése útmutató segítségével 1. Villamos motorról

Részletesebben

A forgácsolás alapjai

A forgácsolás alapjai NGB_AJ012_1 Forgácsoló megmunkálás (Forgácsolás és szerszámai) A forgácsolás alapjai Dr. Pintér József 2017. FONTOS! KÉREM, NE FELEDJÉK, HOGY A PowerPoint ELŐADÁS VÁZLAT NEM HELYETTESÍTI, CSAK ÖSSZEFOGLALJA,

Részletesebben

Miskolci Egyetem, Gyártástudományi Intézet, Prof. Dr. Dudás Illés

Miskolci Egyetem, Gyártástudományi Intézet, Prof. Dr. Dudás Illés 6. MENETMEGMUNKÁLÁSOK A csavarfelületek egyrészt gépelemek összekapcsolására (kötő menetek), másrészt mechanizmusokban mozgás átadásra (kinematikai menetek) szolgálnak. 6.1. Gyártási eljárások a) Öntés

Részletesebben

Az alakítással bevitt energia hatása az ausztenit átalakulási hőmérsékletére

Az alakítással bevitt energia hatása az ausztenit átalakulási hőmérsékletére Az alakítással bevitt energia hatása az ausztenit átalakulási hőmérsékletére Csepeli Zsolt Bereczki Péter Kardos Ibolya Verő Balázs Workshop Miskolc, 2013.09.06. Előadás vázlata Bevezetés Vizsgálat célja,

Részletesebben

Tűrés. szóródás terjedelme

Tűrés. szóródás terjedelme GE2FB 1 Lektorálás előtti, nem végleges anyag Csatlakozó alkatrészek tűrésezése, tűrésláncok. ISO illesztési rendszer. Felületi érdesség fogalma és megadása. Felületi érdesség és tűrés összefüggése. /

Részletesebben

3. feladat Géprajz-Gépelemek (GEGET224B) c. tárgyból a Műszaki Anyagtudományi Kar, nappali tagozatos hallgatói számára

3. feladat Géprajz-Gépelemek (GEGET224B) c. tárgyból a Műszaki Anyagtudományi Kar, nappali tagozatos hallgatói számára 3. feladat Géprajz-Gépelemek (GEGET224B) c. tárgyból a Műszaki Anyagtudományi Kar, nappali tagozatos hallgatói számára TENGELYVÉG CSAPÁGYAZÁSA, útmutató segítségével d. A táblázatban szereplő adatok alapján

Részletesebben

Házi feladat Dr Mikó Balázs - Gyártástechnológia II. 5

Házi feladat Dr Mikó Balázs - Gyártástechnológia II. 5 Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gyártástechnológia II. BAGGT23NND/NLD 01A - Bevezetés, Alapfogalmak Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

passion for precision Sphero-XP +/ 0,003 rádiusztűréssel Edzett acélok finommegmunkálása az új szuper precíziós gömbvégű maróval

passion for precision Sphero-XP +/ 0,003 rádiusztűréssel Edzett acélok finommegmunkálása az új szuper precíziós gömbvégű maróval passion for precision Sphero-XP +/ 0,003 rádiusztűréssel Edzett acélok finommegmunkálása az új szuper precíziós gömbvégű maróval Sphero-XP Edzett acélok finommegmunkálása az új szuper precíziós gömbbel

Részletesebben

A felület összes jellemzői együtt határozzák meg a felületminőséget. Jelentősége a kapcsolódó felületeknél játszik nagy szerepet.

A felület összes jellemzői együtt határozzák meg a felületminőséget. Jelentősége a kapcsolódó felületeknél játszik nagy szerepet. FELÜLETMINŐSÉG Alapfogalmak és betűjelölések MSZ 4721/1-74 Érdességi jellemzők és betűjelölések MSZ 4721/2-74 Hullámossági jellemzők betűjelölések és számértékek MSZ 4721/3-75 Vizsgálati módszerek MSZ

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Gépi forgácsoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 4 521 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

Sorrendtervezés. Dr. Mikó Balázs Az elemzés egysége a felületelem csoport.

Sorrendtervezés. Dr. Mikó Balázs Az elemzés egysége a felületelem csoport. Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Termelési folyamatok II. Sorrendtervezés Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu A

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. feladat 1 pont (Feleletválasztás) Témakör: Közlekedési ismeretek Húzza alá a helyes választ, vagy karikázza be annak betűjelét!

Részletesebben

RÖVID ÚTMUTATÓ A FELÜLETI ÉRDESSÉG MÉRÉSÉHEZ

RÖVID ÚTMUTATÓ A FELÜLETI ÉRDESSÉG MÉRÉSÉHEZ RÖVID ÚTMUTATÓ A FELÜLETI ÉRDESSÉG MÉRÉSÉHEZ Referencia útmutató laboratórium és műhely részére Magyar KIADÁS lr i = kiértékelési hossz Profilok és szűrők (EN ISO 4287 és EN ISO 16610-21) 01 A tényleges

Részletesebben

Tevékenység: Tanulmányozza a ábrát és a levezetést! Tanulja meg a fajlagos nyúlás mértékének meghatározásának módját hajlításnál!

Tevékenység: Tanulmányozza a ábrát és a levezetést! Tanulja meg a fajlagos nyúlás mértékének meghatározásának módját hajlításnál! Tanulmányozza a.3.6. ábrát és a levezetést! Tanulja meg a fajlagos nyúlás mértékének meghatározásának módját hajlításnál! Az alakváltozás mértéke hajlításnál Hajlításnál az alakváltozást mérnöki alakváltozási

Részletesebben

Ipari jelölő lézergépek alkalmazása a gyógyszer- és elektronikai iparban

Ipari jelölő lézergépek alkalmazása a gyógyszer- és elektronikai iparban Gyártás 08 konferenciára 2008. november 6-7. Ipari jelölő lézergépek alkalmazása a gyógyszer- és elektronikai iparban Szerző: Varga Bernadett, okl. gépészmérnök, III. PhD hallgató a BME VIK ET Tanszékén

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000004045T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 004 045 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 04 770559 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek 2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek Falazott szerkezetek: MSZ EN 1996 (Eurocode 6) 1-1. rész: Az épületekre vonatkozó általános szabályok. Falazott szerkezetek vasalással és vasalás nélkül 1-2. rész:

Részletesebben

FELÜLETI VIZSGÁLATOK ÉRZÉKENYSÉGI SZINTJEI. Szűcs Pál, okl. fizikus R.U.M. TESTING Kft.*

FELÜLETI VIZSGÁLATOK ÉRZÉKENYSÉGI SZINTJEI. Szűcs Pál, okl. fizikus R.U.M. TESTING Kft.* FELÜLETI VIZSGÁLATOK ÉRZÉKENYSÉGI SZINTJEI Szűcs Pál, okl. fizikus R.U.M. TESTING Kft.* Az EN sorozatú szabványok megjelenésével megváltozott a szemrevételezéses vizsgálat (VT) feladata. Amíg korábban

Részletesebben

A készítmény leírása

A készítmény leírása A készítmény leírása Bevezetõ A sablon a postforming lapok eredményes összekapcsolására szolgál. Az áttetsző műanyag szerkezete, az egyes elemek egyértelmű leírása a sablonba vésve, több összefüggő ütköző,

Részletesebben

14. Jellegzetes alkatrészek technológiai tervezése. b) Méret és méretviszonyok. 14.1. 1 1. Simatengelyek művelettervezése

14. Jellegzetes alkatrészek technológiai tervezése. b) Méret és méretviszonyok. 14.1. 1 1. Simatengelyek művelettervezése 14.1. Tengelyek művelettervezése 14. Jellegzetes alkatrészek technológiai tervezése Számos tényező befolyásolja: a) A tengely alakja: sima tengely lépcsős tengelyek egyirányú kétirányú (szimmetrikus aszimmetrikus)

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szám János. Síkmarás, gépalkatrész befoglaló méreteinek és alakjának kialakítása marógépen. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Szám János. Síkmarás, gépalkatrész befoglaló méreteinek és alakjának kialakítása marógépen. A követelménymodul megnevezése: Szám János Síkmarás, gépalkatrész befoglaló méreteinek és alakjának kialakítása marógépen A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti technológiai feladatok II. (forgácsoló) A követelménymodul

Részletesebben

Kisciklusú fárasztóvizsgálatok eredményei és energetikai értékelése

Kisciklusú fárasztóvizsgálatok eredményei és energetikai értékelése Kisciklusú fárasztóvizsgálatok eredményei és energetikai értékelése Tóth László, Rózsahegyi Péter Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet Bevezetés A mérnöki

Részletesebben

Használható segédeszköz: számológép (mobil/okostelefon számológép funkció nem használható a vizsgán!)

Használható segédeszköz: számológép (mobil/okostelefon számológép funkció nem használható a vizsgán!) T 34 521 03/13 A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése

Részletesebben

Kérdés Lista. A Magyarországon alkalmazott rajzlapoknál mekkora az oldalak aránya?

Kérdés Lista. A Magyarországon alkalmazott rajzlapoknál mekkora az oldalak aránya? Kérdés Lista információ megjelenítés :: műszaki rajz T A darabjegyzék előállítása során milyen sorrendben számozzuk a tételeket? Adjon meg legalább két módszert! T A Magyarországon alkalmazott rajzlapoknál

Részletesebben

ALAKÍTÁSTECHNOLÓGIAI GYAKORLAT II.

ALAKÍTÁSTECHNOLÓGIAI GYAKORLAT II. ALAKÍTÁSTECHNOLÓGIAI GYAKORLAT II. ANYAGMÉRNÖK BSC KÉPZÉS HŐKEZELŐ ÉS KÉPLÉKENYALAKÍTÁSI SZAKIRÁNY (levelező munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR FÉMTANI,

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép A 4/2015. (II. 19.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 521 01 CNC-gépkezelő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a

Részletesebben

Előadó: Érseki Csaba http://ersekicsaba.hu

Előadó: Érseki Csaba http://ersekicsaba.hu Előadó: Érseki Csaba http://ersekicsaba.hu Extruder szerszámok fajtái: Csőszerszámok Lemezszerszámok Profilszerszámok Az extruder szerszámok funkciója: Egyenletes áramlási sebességgel kilépő megfelelő

Részletesebben

Szerkezeti elemek megfogása

Szerkezeti elemek megfogása Szerkezeti elemek megfogása A gyártás, rakodás és szerelés közben szükségessé válik az elemek mozgatása. A nagyobb szerkezeti elemek esetében csak gépi mozgatás valósítható meg. Ekkor azonban szükség van

Részletesebben

CSAVAROK. Oldal 685 Univerzális csavar hosszú. Oldal 684 Gyorsrögzítős csavar hosszú. Oldal 684 Gyorsrögzítős csavar rövid

CSAVAROK. Oldal 685 Univerzális csavar hosszú. Oldal 684 Gyorsrögzítős csavar hosszú. Oldal 684 Gyorsrögzítős csavar rövid 680 CSAVAROK Oldal 684 Gyorsrögzítős csavar rövid Oldal 684 Gyorsrögzítős csavar hosszú Oldal 685 Univerzális csavar rövid Oldal 685 Univerzális csavar hosszú Oldal 686 Gyors szorítócsavar rövid rövid

Részletesebben

Pécsvárad Kft Pécsvárad, Pécsi út 49. Tel/Fax: 72/ Szerzők:

Pécsvárad Kft Pécsvárad, Pécsi út 49. Tel/Fax: 72/ Szerzők: BAUSFT Pécsvárad Kft. 7720 Pécsvárad, Pécsi út 49. Tel/Fax: 72/465-266 http://www.bausoft.hu WinWatt HidroPlan hidraulikai optimalizáló modul Szerzők: dr. Baumann József okl. villamosmérnök 2211 Vasad,

Részletesebben

ACÉLSZERKEZETEK GYÁRTÁSA 3.

ACÉLSZERKEZETEK GYÁRTÁSA 3. SZÉCHNYI ISTVÁN GYTM SZRKZTÉPÍTÉS II. lőadó: Dr. Bukovics Ádám ACÉLSZRKZTK GYÁRTÁSA 3. Az előadás anyagának elkészítésénél nagy segítséget kaptam a HO-RA Kft.- től. Külön köszönet Szili Lászlónak, Kiss

Részletesebben

GÖRGŐS LÁNCHAJTÁS tervezése

GÖRGŐS LÁNCHAJTÁS tervezése MISKOLCI EGYETEM GÉPELEMEK TANSZÉKE OKTATÁSI SEGÉDLET a GÉPELEMEK II. c. tantárgyhoz GÖRGŐS LÁNCHAJTÁS tervezése Összeállította: Dr. Szente József egyetemi docens Miskolc, 008. A lánchajtás tervezése során

Részletesebben

Hegesztett alkatrészek kialakításának irányelvei

Hegesztett alkatrészek kialakításának irányelvei Hegesztett alkatrészek kialakításának irányelvei. A hegesztend alkatrész kialakításának az anyag és a technológia kiválasztása után legfontosabb szempontja, hogy a hegesztési varrat ne a legnagyobb igénybevétel

Részletesebben

Tevékenység: Gyűjtse ki és tanulja meg a lemezkarosszéria alakítástechnológia tervezés-előkészítésének technológiai lépéseit!

Tevékenység: Gyűjtse ki és tanulja meg a lemezkarosszéria alakítástechnológia tervezés-előkészítésének technológiai lépéseit! Gyűjtse ki és tanulja meg a lemezkarosszéria alakítástechnológia tervezés-előkészítésének technológiai lépéseit! Maga az alakítástechnológia tervezés-előkészítése alapvetően négy-, egymástól jól elkülöníthető

Részletesebben

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: Modellezõ rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Lemezalkatrész modellezés SZIE-A5 alap közepes - haladó SolidEdge CAD 3D

Részletesebben

CSAVAROK. Oldal 477 Univerzális csavar hosszú. Oldal 476 Gyorsrögzítős csavar hosszú. Oldal 476 Gyorsrögzítős csavar rövid

CSAVAROK. Oldal 477 Univerzális csavar hosszú. Oldal 476 Gyorsrögzítős csavar hosszú. Oldal 476 Gyorsrögzítős csavar rövid Oldal 476 Gyorsrögzítős csavar rövid Oldal 476 Gyorsrögzítős csavar hosszú Oldal 477 Univerzális csavar rövid Oldal 477 Univerzális csavar hosszú Oldal 478 Gyors szorítócsavar rövid rövid Oldal 478 Gyors

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK 052 É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM I. írásbeli vizsga 052 2 / 5 . Szélesbítő toldás,

Részletesebben

Példa: Csúsztatófeszültség-eloszlás számítása I-szelvényben

Példa: Csúsztatófeszültség-eloszlás számítása I-szelvényben Példa: Csúsztatófeszültség-eloszlás számítása I-szelvényben Készítette: Kossa Attila (kossa@mm.bme.hu) BME, Műszaki Mechanikai Tanszék 2011. március 14. Határozzuk meg a nyírásból adódó csúsztatófeszültség

Részletesebben

7. Élettartam növelő megmunkálások (tartósság növelő)

7. Élettartam növelő megmunkálások (tartósság növelő) 7. Élettartam növelő megmunkálások (tartósság növelő) Gépek működésekor igénybevétel elületi elületi réteg belső keresztmetszet Felületi mikrogeometria (érdesség) hatással van a: kopásállóságra áradási

Részletesebben

KÉPLÉKENYALAKÍTÁSI FOLYAMATTAN

KÉPLÉKENYALAKÍTÁSI FOLYAMATTAN KÉPLÉKENYALAKÍTÁSI FOLYAMATTAN KOHÓMÉRNÖK MESTERKÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR ANYAGTUDOMÁNYI INTÉZET Miskolc, 2008. 1. TANTÁRGYLEÍRÁS A tantárgy/kurzus

Részletesebben

TÖBBFOGMÉRET SZÁMÍTÁS KISFELADAT

TÖBBFOGMÉRET SZÁMÍTÁS KISFELADAT Dr. Lovas László TÖBBFOGMÉRET SZÁMÍTÁS KISFELADAT Segédlet a Jármű- és hajtáselemek II. tantárgyhoz Kézirat 2011 TÖBBFOGMÉRET SZÁMÍTÁS KISFELADAT 1. Adatválaszték A feladat a megadott egyenes fogú, valamint

Részletesebben

DICHTOMATIK. Beépítési tér és konstrukciós javaslatok. Statikus tömítés

DICHTOMATIK. Beépítési tér és konstrukciós javaslatok. Statikus tömítés Beépítési tér és konstrukciós javaslatok Az O-gyűrűk beépítési terét (hornyot) lehetőség szerint merőlegesen beszúrva kell kialakítani. A szükséges horonymélység és horonyszélesség méretei a mindenkori

Részletesebben

MUNKAANYAG. Földi László. Méret- és alakellenőrzések idomszerekkel, speciális mérőeszközökkel. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Földi László. Méret- és alakellenőrzések idomszerekkel, speciális mérőeszközökkel. A követelménymodul megnevezése: Földi László Méret- és alakellenőrzések idomszerekkel, speciális mérőeszközökkel A követelménymodul megnevezése: Általános anyagvizsgálatok és geometriai mérések A követelménymodul száma: 0225-06 A tartalomelem

Részletesebben

CONSTEEL 8 ÚJDONSÁGOK

CONSTEEL 8 ÚJDONSÁGOK CONSTEEL 8 ÚJDONSÁGOK Verzió 8.0 2013.11.20 www.consteelsoftware.com Tartalomjegyzék 1. Szerkezet modellezés... 2 1.1 Új szelvénykatalógusok... 2 1.2 Diafragma elem... 2 1.3 Merev test... 2 1.4 Rúdelemek

Részletesebben

A fúrás és furatbővítés során belső hengeres, vagy egyéb alakos belső felületeket állítunk elő.

A fúrás és furatbővítés során belső hengeres, vagy egyéb alakos belső felületeket állítunk elő. 6. FÚRÁS, FURATBŐVÍTÉS 6.1. Alapfogalmak A fúrás és furatbővítés során belső hengeres, vagy egyéb alakos belső felületeket állítunk elő. A forgácsoló mozgás, forgómozgás és végezheti a szerszám is és a

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA TANÍTÁST SEGÍTŐ OKTATÁSI ANYAGOK MÉRÉS TANTÁRGY

EÖTVÖS LORÁND SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA TANÍTÁST SEGÍTŐ OKTATÁSI ANYAGOK MÉRÉS TANTÁRGY EÖTVÖS LORÁND SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA TANÍTÁST SEGÍTŐ OKTATÁSI ANYAGOK MÉRÉS TANTÁRGY SÍKIDOMOK Síkidom 1 síkidom az a térelem, amelynek valamennyi pontja ugyan abban a síkban helyezkedik el. A síkidomokat

Részletesebben

Golyós hüvely Raktári program

Golyós hüvely Raktári program Golyós hüvely Raktári program A Tech-Con Hungária Kft. lineáris technika kategóriájában megtalálhatóak az NTN-SNR kiváló minőségű termékei. Mint tervező, fejlesztő és gyártó, az NTN-SNR a világ harmadik

Részletesebben