NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Árfolyam - Gyakorlás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Árfolyam - Gyakorlás"

Átírás

1 NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Árfolyam - Gyakorlás Kiss Olivér Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Tanszék

2 Van tankönyv, amit már a szeminárium előtt érdemes elolvasni!

3 Érdemes előadásra járni, mivel az elméletet kizárólag ott tanítjuk!

4 Fontos gyakorolni, melyhez megfelelő alap a moodle-re feltöltött gyakorló feladatsor

5 moodle.uni-corvinus.hu

6 1. Feladat Két nemzetgazdaság pénzpiacának adott idõszaki állapotáról ismerjük a következõ adatokat: A nemzetgazdaság: B nemzetgazdaság: M S A = L A = 0, 68Y A 25400R A Y A = R A = 0, 02 M S B = L B = 0, 48Y B 48700R B R B = 0, 08 Ismert továbbá, hogy az A nemzetgazdaság szereplõi meg tudják vásárolni B nemzetgazdaság valutájának egységét, saját valutájukból 0,625 egységet kell feláldozniuk. A fenti adatok alapján határozza meg a B nemzetgazdaság jövedelmének értékét, a valutaárfolyam monetáris megközelítése alapján!

7 1. kérdés A PPP-elv szerint 1. szabad kereskedelem esetén az országok árszínvonalai azonos valutában kifejezve azonosak. 2. a hazai árszínvonal növekedése esetén az ország valutája azonos mértékben leértékelõdik. 3. két ország valutája közti árfolyam százalékos változása egyenlõ a két országban bekövetkezett százalékos árszínvonalváltozás különbségével. 4. mindhárom állítás igaz.

8 1. kérdés A PPP-elv szerint 1. szabad kereskedelem esetén az országok árszínvonalai azonos valutában kifejezve azonosak. 2. a hazai árszínvonal növekedése esetén az ország valutája azonos mértékben leértékelõdik. 3. két ország valutája közti árfolyam százalékos változása egyenlõ a két országban bekövetkezett százalékos árszínvonalváltozás különbségével. 4. mindhárom állítás igaz.

9 2. kérdés A vásárlóerõ-paritás és az egységes ár elve abban különbözik egymástól, hogy 1. míg a vásárlóerõ-paritás esetében az a lényeg, hogy bárhol is vásárolunk egy terméket, azért ugyanakkora pénzösszeget kell fizetnünk azonos valutában mérve, addig az egységes ár elve alapján csak a két ország valutájának egymáshoz viszonyított árfolyamát tudjuk kiszámítani. 2. míg a vásárlóerõ paritás elmélete alapján a célváltozó a hazai árszínvonal, azaz a képletet P hazai = E P külföldi formában kell felírnunk, addig az egységes ár elvének célváltozója az árfolyam, így a képletet E = P külföldi P hazai formában kell megadnunk. 3. míg a vásárlóerõ-paritás elmélete jószágkosarakat, addig az egységes ár elve csupán egyes, jól meghatározott termékeket hasonlít össze. 4. mindegyik válasz helyes.

10 2. kérdés A vásárlóerõ-paritás és az egységes ár elve abban különbözik egymástól, hogy 1. míg a vásárlóerõ-paritás esetében az a lényeg, hogy bárhol is vásárolunk egy terméket, azért ugyanakkora pénzösszeget kell fizetnünk azonos valutában mérve, addig az egységes ár elve alapján csak a két ország valutájának egymáshoz viszonyított árfolyamát tudjuk kiszámítani. 2. míg a vásárlóerõ paritás elmélete alapján a célváltozó a hazai árszínvonal, azaz a képletet P hazai = E P külföldi formában kell felírnunk, addig az egységes ár elvének célváltozója az árfolyam, így a képletet E = P külföldi P hazai formában kell megadnunk. 3. míg a vásárlóerõ-paritás elmélete jószágkosarakat, addig az egységes ár elve csupán egyes, jól meghatározott termékeket hasonlít össze. 4. mindegyik válasz helyes.

11 3. kérdés A relatív vásárlóerõ-paritás szerint 1. az euró / dollár árfolyam százalékos változása megegyezik az A nemzetgazdaság árszínvonalában bekövetkezõ százalékos változás és a B nemzetgazdaság árszínvonalában bekövetkezõ százalékos változás összegével, ha az A nemzetgazdaság hivatalos valutája az euró, és a B nemzetgazdaságé a dollár. 2. az euró / dollár árfolyam százalékos változása megegyezik a B nemzetgazdaság árszínvonalában bekövetkezõ százalékos változás és az A nemzetgazdaság árszínvonalában bekövetkezõ százalékos változás különbségével, ha az A nemzetgazdaság hivatalos valutája az euró, és a B nemzetgazdaságé a dollár. 3. az euró / dollár árfolyam százalékos változása megegyezik az A nemzetgazdaság árszínvonalában bekövetkezõ százalékos változás és a B nemzetgazdaság árszínvonalában bekövetkezõ százalékos változás hányadosával, ha az A nemzetgazdaság hivatalos valutája az euró, és a B nemzetgazdaságé a dollár. 4. az euró / dollár árfolyam százalékos változása megegyezik az A nemzetgazdaság árszínvonalában bekövetkezõ százalékos változás és a B nemzetgazdaság árszínvonalában bekövetkezõ százalékos változás különbségével, ha az A nemzetgazdaság hivatalos valutája az euró, és a B nemzetgazdaságé a dollár.

12 3. kérdés A relatív vásárlóerõ-paritás szerint 1. az euró / dollár árfolyam százalékos változása megegyezik az A nemzetgazdaság árszínvonalában bekövetkezõ százalékos változás és a B nemzetgazdaság árszínvonalában bekövetkezõ százalékos változás összegével, ha az A nemzetgazdaság hivatalos valutája az euró, és a B nemzetgazdaságé a dollár. 2. az euró / dollár árfolyam százalékos változása megegyezik a B nemzetgazdaság árszínvonalában bekövetkezõ százalékos változás és az A nemzetgazdaság árszínvonalában bekövetkezõ százalékos változás különbségével, ha az A nemzetgazdaság hivatalos valutája az euró, és a B nemzetgazdaságé a dollár. 3. az euró / dollár árfolyam százalékos változása megegyezik az A nemzetgazdaság árszínvonalában bekövetkezõ százalékos változás és a B nemzetgazdaság árszínvonalában bekövetkezõ százalékos változás hányadosával, ha az A nemzetgazdaság hivatalos valutája az euró, és a B nemzetgazdaságé a dollár. 4. az euró / dollár árfolyam százalékos változása megegyezik az A nemzetgazdaság árszínvonalában bekövetkezõ százalékos változás és a B nemzetgazdaság árszínvonalában bekövetkezõ százalékos változás különbségével, ha az A nemzetgazdaság hivatalos valutája az euró, és a B nemzetgazdaságé a dollár.

13 4. kérdés Amennyiben érvényesül a relatív PPP és a kamatparitás elve, akkor 1. teljesül, hogy az európai kamatláb és a dollár-betétek kamata közt fennálló különbség megegyezik az amerikai árszínvonal és az európai árszínvonal különbségével. 2. teljesül, hogy az európai kamatláb és a dollár-betétek kamata közt fennálló különbség megegyezik az európai árszínvonal és az amerikai árszínvonal különbségével. 3. teljesül, hogy az európai kamatláb és a dollár-betétek kamata közt fennálló különbség megegyezik az amerikai inflációs ráta és az európai infláció különbségével. 4. teljesül, hogy az európai kamatláb és a dollár-betétek kamata közt fennálló különbség megegyezik az európai infláció és az amerikai infláció különbségével.

14 4. kérdés Amennyiben érvényesül a relatív PPP és a kamatparitás elve, akkor 1. teljesül, hogy az európai kamatláb és a dollár-betétek kamata közt fennálló különbség megegyezik az amerikai árszínvonal és az európai árszínvonal különbségével. 2. teljesül, hogy az európai kamatláb és a dollár-betétek kamata közt fennálló különbség megegyezik az európai árszínvonal és az amerikai árszínvonal különbségével. 3. teljesül, hogy az európai kamatláb és a dollár-betétek kamata közt fennálló különbség megegyezik az amerikai inflációs ráta és az európai infláció különbségével. 4. teljesül, hogy az európai kamatláb és a dollár-betétek kamata közt fennálló különbség megegyezik az európai infláció és az amerikai infláció különbségével.

15 5. kérdés A valutaárfolyam monetáris megközelítése szerint az euró / dollár árfolyam 1. az euró dollárhoz viszonyított relatív kínálatának és relatív keresletének hányadosa. 2. az euró dollárhoz viszonyított relatív kínálatának és relatív keresletének szorzata. 3. a dollár euróhoz viszonyított relatív kínálatának és relatív keresletének hányadosa. 4. a dollár euróhoz viszonyított relatív kínálatának és relatív keresletének szorzata.

16 5. kérdés A valutaárfolyam monetáris megközelítése szerint az euró / dollár árfolyam 1. az euró dollárhoz viszonyított relatív kínálatának és relatív keresletének hányadosa. 2. az euró dollárhoz viszonyított relatív kínálatának és relatív keresletének szorzata. 3. a dollár euróhoz viszonyított relatív kínálatának és relatív keresletének hányadosa. 4. a dollár euróhoz viszonyított relatív kínálatának és relatív keresletének szorzata.

17 6. kérdés Két nemzetgazdaságot - A-t és B-t - vizsgálva, tételezzük fel, hogy az A nemzetgazdaság pénzkínálata ceteris paribus növekszik. Ekkor a valutaárfolyam monetáris megközelítése alapján 1. az A nemzetgazdaság valutájának B nemzetgazdaság valutájához viszonyított árfolyama csökken, azaz A nemzetgazdaság valutája leértékelõdik. 2. az A nemzetgazdaság valutájának B nemzetgazdaság valutájához viszonyított árfolyama csökken, azaz A nemzetgazdaság valutája felértékelõdik. 3. az A nemzetgazdaság valutájának B nemzetgazdaság valutájához viszonyított árfolyama növekszik, azaz A nemzetgazdaság valutája leértékelõdik. 4. az A nemzetgazdaság valutájának B nemzetgazdaság valutájához viszonyított árfolyama növekszik, azaz A nemzetgazdaság valutája felértékelõdik.

18 6. kérdés Két nemzetgazdaságot - A-t és B-t - vizsgálva, tételezzük fel, hogy az A nemzetgazdaság pénzkínálata ceteris paribus növekszik. Ekkor a valutaárfolyam monetáris megközelítése alapján 1. az A nemzetgazdaság valutájának B nemzetgazdaság valutájához viszonyított árfolyama csökken, azaz A nemzetgazdaság valutája leértékelõdik. 2. az A nemzetgazdaság valutájának B nemzetgazdaság valutájához viszonyított árfolyama csökken, azaz A nemzetgazdaság valutája felértékelõdik. 3. az A nemzetgazdaság valutájának B nemzetgazdaság valutájához viszonyított árfolyama növekszik, azaz A nemzetgazdaság valutája leértékelõdik. 4. az A nemzetgazdaság valutájának B nemzetgazdaság valutájához viszonyított árfolyama növekszik, azaz A nemzetgazdaság valutája felértékelõdik.

19 7. kérdés Az alábbi tényezõk közül melyik vezet el a valutaárfolyam monetáris megközelítése alapján az euró-dollár árfolyam növekedéséhez? 1. Az amerikai pénzkínálat növekedése. 2. Az amerikai pénzkereslet kamatlábérzékenységének növekedése. 3. Az amerikai pénzkereslet jövedelemérzékenységének növekedése. 4. Egyik válasz sem helyes.

20 7. kérdés Az alábbi tényezõk közül melyik vezet el a valutaárfolyam monetáris megközelítése alapján az euró-dollár árfolyam növekedéséhez? 1. Az amerikai pénzkínálat növekedése. 2. Az amerikai pénzkereslet kamatlábérzékenységének növekedése. 3. Az amerikai pénzkereslet jövedelemérzékenységének növekedése. 4. Egyik válasz sem helyes.

21 8. kérdés A Fisher-hatás alapján 1. ha egy ország várható inflációs rátája nõ, akkor a kamatlába csökken. 2. ha egy ország várható inflációs rátája nõ, akkor a kamatlába is nõ. 3. ha egy ország inflációs rátája nõ, akkor a kamatlába csökken. 4. ha egy ország pénzkínálata nõ, akkor kamatlába hosszú távon csökken.

22 8. kérdés A Fisher-hatás alapján 1. ha egy ország várható inflációs rátája nõ, akkor a kamatlába csökken. 2. ha egy ország várható inflációs rátája nõ, akkor a kamatlába is nõ. 3. ha egy ország inflációs rátája nõ, akkor a kamatlába csökken. 4. ha egy ország pénzkínálata nõ, akkor kamatlába hosszú távon csökken.

23 9. kérdés Belföldi restriktív monetáris politika hatására rövidtávon ceteris paribus 1. a belföldi kamatláb emelkedik, miközben a külföldi változatlan marad, és a belföldi valuta le fog értékelõdni. 2. a belföldi kamatláb emelkedik, miközben a külföldi változatlan marad, és a belföldi valuta fel fog értékelõdni. 3. a belföldi kamatláb csökken, miközben a külföldi változatlan marad, és a belföldi valuta fel fog értékelõdni. 4. a belföldi kamatláb változatlan marad, miközben a külföldi csökken, és a belföldi valuta fel fog értékelõdni

24 9. kérdés Belföldi restriktív monetáris politika hatására rövidtávon ceteris paribus 1. a belföldi kamatláb emelkedik, miközben a külföldi változatlan marad, és a belföldi valuta le fog értékelõdni. 2. a belföldi kamatláb emelkedik, miközben a külföldi változatlan marad, és a belföldi valuta fel fog értékelõdni. 3. a belföldi kamatláb csökken, miközben a külföldi változatlan marad, és a belföldi valuta fel fog értékelõdni. 4. a belföldi kamatláb változatlan marad, miközben a külföldi csökken, és a belföldi valuta fel fog értékelõdni

25 10. kérdés Expanzív monetáris politikai beavatkozás során növekszik külföldön a pénzkínálat. Ennek hatására (ceteris paribus, változatlan várt árfolyam mellett) rövid távon az azonnali forint/euró árfolyam 1. növekszik. 2. csökken. 3. nem változik. 4. nem eldönthetõ a változás iránya.

26 10. kérdés Expanzív monetáris politikai beavatkozás során növekszik külföldön a pénzkínálat. Ennek hatására (ceteris paribus, változatlan várt árfolyam mellett) rövid távon az azonnali forint/euró árfolyam 1. növekszik. 2. csökken. 3. nem változik. 4. nem eldönthetõ a változás iránya.

27 11. kérdés Tegyük fel, hogy a hazai jegybank rögzített árfolyamszint fenntartására törekszik, amit a pénzkínálat változtatásán keresztül tud elérni. (Azaz: úgy kell változtatnia a pénzkínálatot, hogy az azonnali árfolyam ne mozduljon el.) Mit kell tennie a jegybanknak, ha (változatlan várt árfolyam mellett) külföldön nõ a pénzkínálat? 1. Mivel a külföldi kamatláb csökken, ezért a devizapiaci egyensúly fenntartásához itthon is csökkennie kell, így a hazai jegybanknak is növelnie kell a pénzkínálatot. 2. Mivel külföldön csökken az árszint, ezért a rögzített árfolyam fenntartásához itthon is monetáris restrikció kell. 3. Mivel külföldön emelkedik a kamatláb, ezért belföldön is növelni kell, ami a hazai pénzkínálat visszafogásával érhetõ el. 4. Külföldön csökken a kamatláb, ami változatlan belföldi kamatszint mellett a hazai árfolyam leértékelõdésével járna, ezt a hazai pénzkínálat bõvítésével lehet ellensúlyozni.

28 11. kérdés Tegyük fel, hogy a hazai jegybank rögzített árfolyamszint fenntartására törekszik, amit a pénzkínálat változtatásán keresztül tud elérni. (Azaz: úgy kell változtatnia a pénzkínálatot, hogy az azonnali árfolyam ne mozduljon el.) Mit kell tennie a jegybanknak, ha (változatlan várt árfolyam mellett) külföldön nõ a pénzkínálat? 1. Mivel a külföldi kamatláb csökken, ezért a devizapiaci egyensúly fenntartásához itthon is csökkennie kell, így a hazai jegybanknak is növelnie kell a pénzkínálatot. 2. Mivel külföldön csökken az árszint, ezért a rögzített árfolyam fenntartásához itthon is monetáris restrikció kell. 3. Mivel külföldön emelkedik a kamatláb, ezért belföldön is növelni kell, ami a hazai pénzkínálat visszafogásával érhetõ el. 4. Külföldön csökken a kamatláb, ami változatlan belföldi kamatszint mellett a hazai árfolyam leértékelõdésével járna, ezt a hazai pénzkínálat bõvítésével lehet ellensúlyozni.

29 12. kérdés Tegyük fel, hogy negatív pénzkeresleti sokk éri a gazdaságot (az emberek azonos reáljövedelem és nominális kamatláb melletti reál pénzigénye visszaesik). Ennek hatására rövid távon (ceteris paribus, változatlan várt árfolyam mellett) 1. a hazai valuta leértékelõdik. 2. a hazai valuta felértékelõdik. 3. az árfolyam nem változik. 4. az árfolyam-változás irányát nem tudjuk eldönteni.

30 12. kérdés Tegyük fel, hogy negatív pénzkeresleti sokk éri a gazdaságot (az emberek azonos reáljövedelem és nominális kamatláb melletti reál pénzigénye visszaesik). Ennek hatására rövid távon (ceteris paribus, változatlan várt árfolyam mellett) 1. a hazai valuta leértékelõdik. 2. a hazai valuta felértékelõdik. 3. az árfolyam nem változik. 4. az árfolyam-változás irányát nem tudjuk eldönteni.

31 13. kérdés Ha a külföldi kibocsátás nõ, akkor 1. a hazai valuta erõsödik. 2. a hazai valuta gyengül. 3. az árfolyam nem változik. 4. a belföldi kamatláb csökken.

32 13. kérdés Ha a külföldi kibocsátás nõ, akkor 1. a hazai valuta erõsödik. 2. a hazai valuta gyengül. 3. az árfolyam nem változik. 4. a belföldi kamatláb csökken.

33 14. kérdés A belföldi monetáris expanzió hatására a rövid távból a hosszú távba történõ átmenet során a hazai valuta 1. leértékelõdik. 2. felértékelõdik. 3. értéke a másik valutában kifejezve nem változik. 4. másik valutában kifejezett értékének megváltozása nem állapítható meg.

34 14. kérdés A belföldi monetáris expanzió hatására a rövid távból a hosszú távba történõ átmenet során a hazai valuta 1. leértékelõdik. 2. felértékelõdik. 3. értéke a másik valutában kifejezve nem változik. 4. másik valutában kifejezett értékének megváltozása nem állapítható meg.

35 2. Feladat Tegyük fel, hogy egy nemzetgazdaságban a pénzkínálat nominális értéke 52636, az árszínvonal 4, és ezen a szinten rögzített, míg a pénzkeresleti összefüggést a következõ egyenlet segítségével adhatjuk meg: L = 0, 55Y 40860R. Ismert továbbá, hogy a hazai egyensúlyi jövedelem nagysága 27640, a külföldi kamatláb 10 százalék. Mennyi a jelenlegi árfolyam, ha a várt árfolyam 1,9? A Fisher-hatás alapján melyik gazdaságban magasabb az infláció, és mennyivel?

36 3. Feladat Ismert, hogy az A nemzetgazdaságban a kereskedett termékek árszínvonala 300, míg a nem kereskedetteké 500. B nemzetgazdaságban a kereskedett termékek árszínvonala 150, a nem kereskedetteké 400. Ismert továbbá, hogy A nemzetgazdaság árszínvonala a P A = P 0,4 K P0,6 NK, míg B nemzetgazdaság árszínvonala a P B = P 0,3 K P0,7 NK képlet által meghatározott. Adjuk meg a nominális- és a reálárfolyam értékét. Melyik gazdaság fejlettebb, amennyiben a Balassa- Samuelson hatás érvényesül?

Nemzetközi közgazdaságtan Árfolyam, reálárfolyam

Nemzetközi közgazdaságtan Árfolyam, reálárfolyam Nemzetközi közgazdaságtan Árfolyam, reálárfolyam Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Tanszék 2011. őszi félév, Pénzpiac Belföld 1 Pénzkínálat MS P 2 Pénzkereslet L = L (Y, i) 3 Egyensúly MS P Külföld

Részletesebben

NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Rögzített árfolyamok

NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Rögzített árfolyamok NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Rögzített árfolyamok Kiss Olivér Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Tanszék Van tankönyv, amit már a szeminárium előtt érdemes elolvasni! Érdemes előadásra járni, mivel

Részletesebben

A ország B ország A ország B ország A ország B ország Rövid távon a kamatparitás: két gazdaságban realizálható átlagos hozamnak azonos devizában kifejezett értéke meg kell, hogy egyezzen egymással. A

Részletesebben

Nemzetközi közgazdaságtan Árfolyam és kamatparitás

Nemzetközi közgazdaságtan Árfolyam és kamatparitás és kamatparitás Budapesti Corvinus Egyetem 2011. őszi félév, 9. hét 1. feladat Egy amerikai dollár 215,57 Ft-ba kerül, míg egy angol font 1,65 dollár. Mi a Ft/ árfolyam? 1 355,70 2 130,60 3 217,22 4 213,92

Részletesebben

A ország B ország A ország B ország A ország B ország Külföldi fizetőeszköz hazai fizetőeszközben kifejezett ára. Mi befolyásolja a külföldi fizetőeszköz hazai fizetőeszközben kifejezett árát? Mit befolyásol

Részletesebben

MAKROÖKONÓMIA IS-LM modell. Antal Gergely

MAKROÖKONÓMIA IS-LM modell. Antal Gergely MAKROÖKONÓMIA IS-LM modell Antal Gergely Elmélet Likviditáspreferencia elmélete Keynes: Az egyensúlyi kamatláb meghatározása a pénzpiaci egyensúlyból A pénzt azért szeretik tartani, mert likvid, de a magasabb

Részletesebben

Horvath Julius. 14. Fejezet. Pénz, kamatláb és valutaárfolyam. Slides prepared by Thomas Bishop

Horvath Julius. 14. Fejezet. Pénz, kamatláb és valutaárfolyam. Slides prepared by Thomas Bishop Horvath Julius 14. Fejezet Pénz, kamatláb és valutaárfolyam Slides prepared by Thomas Bishop Tartalom A pénz definíciója Az egyéni pénzkereslet Aggregált pénzkereslet Pénzkínálat és árfolyam rövid távon

Részletesebben

NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Kereskedelempolitika

NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Kereskedelempolitika NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Kereskedelempolitika Kiss Olivér Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Tanszék Van tankönyv, amit már a szeminárium előtt érdemes elolvasni! Érdemes előadásra járni, mivel

Részletesebben

NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Specifikus termelési tényezők, standard modell

NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Specifikus termelési tényezők, standard modell NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Specifikus termelési tényezők, standard modell Kiss Olivér Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Tanszék Van tankönyv, amit már a szeminárium előtt érdemes elolvasni! Érdemes

Részletesebben

Chapter 15. Árszínvonal és valutaárfolyam hosszú távon. Slides prepared by Thomas Bishop

Chapter 15. Árszínvonal és valutaárfolyam hosszú távon. Slides prepared by Thomas Bishop Chapter 15 Árszínvonal és valutaárfolyam hosszú távon Slides prepared by Thomas Bishop Bevezetés Egységes ár elve Vásárlóerő paritás (Purchasing Power Parity) Az infláció és az kamatlábak közötti hatás:

Részletesebben

Makroökonómia. Név: Zárthelyi dolgozat, A. Neptun: május óra Elért pontszám:

Makroökonómia. Név: Zárthelyi dolgozat, A. Neptun: május óra Elért pontszám: Makroökonómia Zárthelyi dolgozat, A Név: Neptun: 2015. május 13. 12 óra Elért pontszám: A kérdések megválaszolására 45 perc áll rendelkezésére. A kérdések mindegyikére csak egyetlen helyes válasz van.

Részletesebben

A ország B ország A ország B ország A ország B ország Rövid távon a kamatparitás: két gazdaságban realizálható átlagos hozamnak azonos devizában kifejezett értéke meg kell, hogy egyezzen egymással. Hosszú

Részletesebben

IS-LM modell Aggregált kereslet. Rövid távú modellis-lm-ad IS-LM-AD. Kuncz Izabella. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem.

IS-LM modell Aggregált kereslet. Rövid távú modellis-lm-ad IS-LM-AD. Kuncz Izabella. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem. Rövid távú modell IS-LM-AD Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Mit tudunk eddig? IS-LM modell ismerjük a kamat és a jövedelem közti kapcsolatot az árupiacon (IS görbe) ismerjük

Részletesebben

Mintafeladatsor. 1. Feleletválasztós feladat Döntse el, hogy az alábbi összefüggések közül melyik teljesül egy háromszektoros gazdaságban?

Mintafeladatsor. 1. Feleletválasztós feladat Döntse el, hogy az alábbi összefüggések közül melyik teljesül egy háromszektoros gazdaságban? Mintafeladatsor Makroökonómia A következõkben elõször pusztán a kérdéseket láthatja. Ezt a részt használja gyakorlási célra. Ezután a feladatsor már megoldással együtt látható. Ezt a részt csak ellenõrzésre

Részletesebben

Közgazdaságtan alapjai. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet

Közgazdaságtan alapjai. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet Közgazdaságtan alapjai Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti 9. Előadás Makrogazdasági kereslet Makrogazdasági kereslet Aggregált, vagy makrogazdasági keresletnek (AD) a kibocsátás iránti kereslet és az árszínvonal

Részletesebben

Mikro- és makroökonómia. A keynesiánus pénzpiac és a teljes modell Szalai László

Mikro- és makroökonómia. A keynesiánus pénzpiac és a teljes modell Szalai László Mikro- és makroökonómia A keynesiánus pénzpiac és a teljes modell Szalai László 2016. 11. 18. A keynesiánus pénzpiac A keynesi pénzpiacon az árszínvonal exogén változó! Rögzített nominálbérek mellett a

Részletesebben

NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Nemzetközi tényezőáramlás

NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Nemzetközi tényezőáramlás NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Nemzetközi tényezőáramlás Kiss Olivér Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Tanszék Van tankönyv, amit már a szeminárium előtt érdemes elolvasni! Érdemes előadásra járni, mivel

Részletesebben

Makroökonómia. 7. szeminárium

Makroökonómia. 7. szeminárium Makroökonómia 7. szeminárium Amit eddig tudunk hosszú táv: Alapfogalmak: GDP, árindexek Hosszú távú (klasszikus) modell: alapvető egyensúlyi összefüggések Solow-modell: konvergencia, növekedés Ami most

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 20. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. február 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Nemzetközi fizetési mérleg

NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Nemzetközi fizetési mérleg NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Nemzetközi fizetési mérleg Kiss Olivér Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Tanszék Van tankönyv, amit már a szeminárium előtt érdemes elolvasni! Érdemes előadásra járni,

Részletesebben

Coming soon. Pénzkereslet

Coming soon. Pénzkereslet Coming soon Akkor és most Makroökonómia 11. hét 40 pontos vizsga Május 23. hétfő, 10 óra Május 27. péntek, 14 óra Június 2. csütörtök, 12 óra Csak egyszer lehet megírni! Minimumkövetelmény: 40% (16 pont)

Részletesebben

II. A makroökonómiai- pénzügyi alapfogalmak A makroökonómia alapösszefüggései 1

II. A makroökonómiai- pénzügyi alapfogalmak A makroökonómia alapösszefüggései 1 II. A makroökonómiai- pénzügyi alapfogalmak 2013.10.03. A makroökonómia alapösszefüggései 1 1) Gazdasági folyamatok Gazdasági folyamatokon a vizsgált időszakáltalában egy év- alatt a megtermelt javak termelésével

Részletesebben

MAKROÖKONÓMIA 2. konzultáció

MAKROÖKONÓMIA 2. konzultáció MAKROÖKONÓMIA 2. konzultáció Révész Sándor Makroökonómia Tanszék 2012. március 3. Révész Sándor (Makroökonómia Tanszék) Klasszikus modell - gyakorlat 2012. március 3. 1 / 14 1) Egy országban a rövid távú

Részletesebben

MAKROÖKONÓMIA Aggregált kínálati modellek, Philips görbe, Intertemporális döntés. Kiss Olivér

MAKROÖKONÓMIA Aggregált kínálati modellek, Philips görbe, Intertemporális döntés. Kiss Olivér MAKROÖKONÓMIA Aggregált kínálati modellek, Philips görbe, Intertemporális döntés Kiss Olivér AS elmélet 4 modell az agregált kínálatra Azonos rövid távú egyenlőség az aggregált kínálatra: Y = Y + α(p P

Részletesebben

Nemzetközi pénzügyek. 3. Árfolyampolitika

Nemzetközi pénzügyek. 3. Árfolyampolitika Nemzetközi pénzügyek 3. Árfolyampolitika Alapfogalmak Valuta és deviza fogalma Speciális fogalmak Eurodollár, euro valuta Szamuráj kötvény Árfolyam (E) = hazai valuta / külföldi valuta EHUF/EUR = 312,54

Részletesebben

GYAKORLÓ FELADATOK MAKROÖKONÓMIÁBÓL

GYAKORLÓ FELADATOK MAKROÖKONÓMIÁBÓL GYAKORLÓ FELADATOK MAKROÖKONÓMIÁBÓL Egészségügyi szervező hallgatók részére GTGKG602EGK Gazdaságelméleti Intézet, 2015. Gyakorló feladatok Makroökonómiából 2 1. gyakorlat - Nemzeti jövedelem meghatározása

Részletesebben

Slides prepared by Thomas Bishop. Árfolyam és devizapiac

Slides prepared by Thomas Bishop. Árfolyam és devizapiac Slides prepared by Thomas Bishop Árfolyam és devizapiac Tartalom Az árfolyam és a nemzetközi műveletek A devizapiac A devizaeszközök kereslete A devizapiaci egyensúly Kamatlábak, várakozások és az egyensúly

Részletesebben

Makroökonómia. 11. hét

Makroökonómia. 11. hét Makroökonómia 11. hét Coming soon 40 pontos vizsga Május 23. hétfő, 10 óra Május 27. péntek, 14 óra Június 2. csütörtök, 12 óra Csak egyszer lehet megírni! Minimumkövetelmény: 40% (16 pont) Akkor és most

Részletesebben

Makroökonómia. 4. szeminárium Szemináriumvezető: Tóth Gábor

Makroökonómia. 4. szeminárium Szemináriumvezető: Tóth Gábor Makroökonómia 4. szeminárium 1 Emlékeztető Jövő héten dolgozat 12 pontért! Definíció Geometriai feladat Számítás 2. házi feladat 2 pontért Gyakorlásnak is jó Hasonló feladatok várhatók a ZH-ban is Könyvet

Részletesebben

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék KÖZGAZDASÁGTAN II. Készítette: Lovics Gábor. Szakmai felelős: Lovics Gábor június

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék KÖZGAZDASÁGTAN II. Készítette: Lovics Gábor. Szakmai felelős: Lovics Gábor június KÖZGAZDASÁGTAN II. KÖZGAZDASÁGTAN II. Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék,

Részletesebben

Rövid távú modell Pénzkereslet, LM görbe

Rövid távú modell Pénzkereslet, LM görbe Rövid távú modell Pénzkereslet, Kuncz Izabella Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Kuncz Izabella Rövid távú modell Pénzkereslet, Mit tudunk eddig? Elkezdtük levezetni a rövid

Részletesebben

Rövid távú modell III. Pénzkereslet, LM görbe

Rövid távú modell III. Pénzkereslet, LM görbe Rövid távú modell III. Pénzkereslet, Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Rövid távú modell III. Pénzkereslet, Félév végi dolgozat 40 pontos vizsga május 23. hétf 10 óra május

Részletesebben

fogyasztás beruházás kibocsátás Árupiac munkakereslet Munkapiac munkakínálat tőkekereslet tőkekínálat Tőkepiac megtakarítás beruházás KF piaca

fogyasztás beruházás kibocsátás Árupiac munkakereslet Munkapiac munkakínálat tőkekereslet tőkekínálat Tőkepiac megtakarítás beruházás KF piaca kibocsátás Árupiac fogyasztás beruházás munkakereslet Munkapiac munkakínálat tőkekereslet Tőkepiac tőkekínálat KF piaca megtakarítás beruházás magatartási egyenletek, azt mutatják meg, mit csinálnak a

Részletesebben

40 pontos vizsga. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem

40 pontos vizsga. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia 1. kérdés Ha a banán ára jelent sen emelkedik, akkor ez Magyarországon ceteris paribus a) növeli a CPI értékét és a GDP-deátor értékét is

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 0804 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. GAZASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM A javítás

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGTAN II. Készítette: Lovics Gábor. Szakmai felelős: Lovics Gábor. 2010. június

KÖZGAZDASÁGTAN II. Készítette: Lovics Gábor. Szakmai felelős: Lovics Gábor. 2010. június KÖZGAZASÁGTAN II. Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén, az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Makroökonómia. 12. hét

Makroökonómia. 12. hét Makroökonómia 12. hét A félév végi zárthelyi dolgozatról Nincs összevont vizsga! Javító és utóvizsga van csak, amelyen az a hallgató vehet részt, aki a szemináriumi dolgozat + 40 pontos dolgozat kombinációból

Részletesebben

ME-GTK Gazdaságelméleti Intézet. Makroökonómia. Egészségügyi szervezőknek (GTGKG602EGK) Orloczki Mónika I. félév

ME-GTK Gazdaságelméleti Intézet. Makroökonómia. Egészségügyi szervezőknek (GTGKG602EGK) Orloczki Mónika I. félév ME-GTK Gazdaságelméleti Intézet Makroökonómia Egészségügyi szervezőknek (GTGKG602EGK) Orloczki Mónika 2012-13 I. félév A makroökonómia alapkérdései, alapfogalmai és a makrogazdaság szereplői kibocsátás:

Részletesebben

Devizaárfolyam, devizapiacok. 2006. november 14.

Devizaárfolyam, devizapiacok. 2006. november 14. Devizaárfolyam, devizapiacok 2006. november 14. Az árfolyam fajtái 1. Az árfolyam a nemzeti pénz csereértéke Deviza = valutára szóló követelés Valutaárfolyam: jegybankpénz esetében Devizaárfolyam: számlapénz

Részletesebben

a beruházások hatása Makroökonómia Gazdasági folyamatok időbeli alakulás. Az infláció, a kibocsátási rés és a munkanélküliség

a beruházások hatása Makroökonómia Gazdasági folyamatok időbeli alakulás. Az infláció, a kibocsátási rés és a munkanélküliség Makroökonómia Gazdasági folyamatok időbeli alakulás. Az infláció, a kibocsátási rés és a munkanélküliség 8. előadás 2010. 04.15. Az elemzés kiterjesztése több időszakra az eddigi keynesi modell és a neoklasszikus

Részletesebben

Makroökonómia. 8. szeminárium

Makroökonómia. 8. szeminárium Makroökonómia 8. szeminárium Jövő héten ZH avagy mi várható? Solow-modellből minden Konvergencia Állandósult állapot Egyensúlyi növekedési pálya Egy főre jutó Hatékonysági egységre jutó Növekedési ütemek

Részletesebben

IS LM GÖRBÉK. 1. feladat

IS LM GÖRBÉK. 1. feladat IS LM GÖRBÉK 1. feladat Egy gazdaságban az autonóm fogyasztás 20, a fogyasztási határhajlandóság 0,8. A beruházási kereslet 200, mínusz a piaci kamatláb 10-szerese. A nominális pénzkínálat 450, a pénzkeresleti

Részletesebben

6. szeminárium Solow modell

6. szeminárium Solow modell Makroökonómia szeminárium 6. szeminárium Solow modell Révész Sándor Makroökonómia Tanszék BCE 2013. március 12. A piac Legyen a piacon a pénzkínálat M(S) = 1000, az árszínvonal P = 2. A pénzkeresletet

Részletesebben

Tartalom. Pénzügytan I. Általános tudnivalók, ismétlés. 2010/2011 tanév őszi félév 1. Hét

Tartalom. Pénzügytan I. Általános tudnivalók, ismétlés. 2010/2011 tanév őszi félév 1. Hét Pénzügytan I. Általános tudnivalók, ismétlés 2010/2011 tanév őszi félév 1. Hét 2010.09.07. 1 Tóth Árpád Ig. 617 e-mail: totha@sze.hu gyakorlatok letölthetősége: www.sze.hu/~totha Pénzügytan I. (könyvtár)

Részletesebben

2. A négyszektoros jövedelem áramlási modellben ex post igaz, hogy a.) Y=C+I+G+X-IM b.) Y=C+I+G+IM-X c.) Y-IM=C+I+G+X d.

2. A négyszektoros jövedelem áramlási modellben ex post igaz, hogy a.) Y=C+I+G+X-IM b.) Y=C+I+G+IM-X c.) Y-IM=C+I+G+X d. 1. A GDP és az GNI közötti különbség, hogy a.) Az egyik tartalmazza a külföldön szerzett elsődleges jövedelmeket b.) Az egyik nem tartalmazza a külföldiek által itthon szerzett elsődleges jövedelmeket

Részletesebben

Közgazdaságtan alapjai. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet

Közgazdaságtan alapjai. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet Közgazdaságtan alapjai Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti 10. Előadás Makrogazdasági kínálat és egyensúly Az előadás célja A makrogazdasági kínálat levezetése a következő feladatunk. Ezt a munkapiaci összefüggések

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

A GAZDASÁG HOSSZÚ TÁVÚ VÁLTOZÁSAINAK MODELLJE (II.) Mihályi Péter TANSZÉKVEZETŐ EGYETEMI TANÁR

A GAZDASÁG HOSSZÚ TÁVÚ VÁLTOZÁSAINAK MODELLJE (II.) Mihályi Péter TANSZÉKVEZETŐ EGYETEMI TANÁR 4. előadás A GAZDASÁG HOSSZÚ TÁVÚ VÁLTOZÁSAINAK MODELLJE (II.) Mihályi Péter TANSZÉKVEZETŐ EGYETEMI TANÁR Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem MAKROÖKONÓMIA Tk. 3. fejezet Makroökonómia előadások

Részletesebben

Tesztgy jetmény G kar makroökonómia konzultációra

Tesztgy jetmény G kar makroökonómia konzultációra Tesztgy jetmény G kar makroökonómia konzultációra Összeállította: Révész Sándor 2013. május 10. 2013. május 10. 1. feladat Az ország gazdasági szerepl inek (rezidenseinek) összes megszerzett bruttó tényez

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGTAN II. Készítette: Lovics Gábor. Szakmai felelős: Lovics Gábor június

KÖZGAZDASÁGTAN II. Készítette: Lovics Gábor. Szakmai felelős: Lovics Gábor június KÖZGAZDASÁGTAN II. Készült a TÁMO-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén, az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 24. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM I. TESZTFELADATOK

Részletesebben

Közgazdaságtan alapjai. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet

Közgazdaságtan alapjai. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet Közgazdaságtan alapjai Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti 5. Előadás A pénzpiac és az LM görbe A pénzpiac A pénzpiac nagyon sajátos piac. Ellentétben más piacokkal itt a kínálat nem eladási szándékot,

Részletesebben

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 1011 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM A javítás során

Részletesebben

MAKROÖKONÓMIA. Készítette: Horváth Áron, Pete Péter. Szakmai felelős: Pete Péter február

MAKROÖKONÓMIA. Készítette: Horváth Áron, Pete Péter. Szakmai felelős: Pete Péter február MAKROÖKONÓMIA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék KÖZGAZDASÁGTAN II. Készítette: Lovics Gábor. Szakmai felelős: Lovics Gábor június

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék KÖZGAZDASÁGTAN II. Készítette: Lovics Gábor. Szakmai felelős: Lovics Gábor június KÖZGAZDASÁGTAN II. KÖZGAZDASÁGTAN II. Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék,

Részletesebben

Makroökonómia Kisokos

Makroökonómia Kisokos Makroökonómia Kisokos A kiadvány az Ecourse Bt. tulajdonát képezi, annak engedély nélküli, részbeni vagy teljes sokszorosítása tilos. Szerkesztette: Szántó Ivett Budapest, 2016 Tartalomjegyzék 1. A Kisokos

Részletesebben

Elméleti gazdaságtan 11. évfolyam (Mikroökonómia) tematika

Elméleti gazdaságtan 11. évfolyam (Mikroökonómia) tematika Elméleti gazdaságtan 11. évfolyam (Mikroökonómia) tematika I. Bevezető ismeretek 1. Alapfogalmak 1.1 Mi a közgazdaságtan? 1.2 Javak, szükségletek 1.3 Termelés, termelési tényezők 1.4 Az erőforrások szűkössége

Részletesebben

Keynesi kereszt IS görbe. Rövid távú modell. Árupiac. Kuncz Izabella. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem.

Keynesi kereszt IS görbe. Rövid távú modell. Árupiac. Kuncz Izabella. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem. Árupiac Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Mit tudunk eddig? Ismerjük a gazdaság hosszú távú m ködését (klasszikus modell) Tudjuk, mit l függ a gazdasági növekedés (Solow-modell)

Részletesebben

Makroökonómia (G-Kar és HR) gyakorló feladatok az 7. és 8. szemináriumra Solow-modell II., Gazdasági ingadozások

Makroökonómia (G-Kar és HR) gyakorló feladatok az 7. és 8. szemináriumra Solow-modell II., Gazdasági ingadozások Makroökonómia (G-Kar és HR) gyakorló feladatok az 7. és 8. szemináriumra Solow-modell II., Gazdasági ingadozások 1. Feladat Az általunk vizsgált gazdaság vállalati szektora az y t = 4, 65k 0,25 t formában

Részletesebben

NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Árfolyam

NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Árfolyam NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Árfolyam Kiss Olivér Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Tanszék Van tankönyv, amit már a szeminárium előtt érdemes elolvasni! Érdemes előadásra járni, mivel az elméletet

Részletesebben

5. el adás. Solow-modell I. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem

5. el adás. Solow-modell I. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem I. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Mit tudunk eddig? Hogyan hat a skális politika a gazdaságra? Mi a pénz? Milyen költségei vannak az inációnak? Hogyan hat a monetáris politika

Részletesebben

Pénzkereslet, pénzkínálat, a pénzügyi szektor közvetítı szerepe

Pénzkereslet, pénzkínálat, a pénzügyi szektor közvetítı szerepe Pénzkereslet, pénzkínálat, a pénzügyi szektor közvetítı szerepe Pénzügy I. Sportszervezı II. évfolyam Onyestyák Nikolett A központi bank mérlege 1 A központi bank mérlege általunk használt formája A jegybank

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 A. X X X X X X B. X X X C. X X D. X X X E. X X. AA. csoport

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 A. X X X X X X B. X X X C. X X D. X X X E. X X. AA. csoport Név: Neptun kód: Az alábbi feladatok mindegyikében csak egy válasz helyes. Jelölje be az alábbi táblázatba az Ön által helyesnek tartott választ a megfelelő betűjelnél x-szel! Javítást nem fogadunk el.

Részletesebben

2. el adás. Tények, fogalmak: árindexek, kamatok, munkanélküliség. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem

2. el adás. Tények, fogalmak: árindexek, kamatok, munkanélküliség. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Tények, fogalmak: árindexek, kamatok, munkanélküliség Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Mit tudunk eddig? Mi az a GDP? Hogyan számolunk GDP-t? (Termelési, jövedelmi, kiadási

Részletesebben

Azonosító jel: GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2015. május 26. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc

Azonosító jel: GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2015. május 26. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 26. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 26. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Makroökonómia. 2. szeminárium

Makroökonómia. 2. szeminárium Makroökonómia 2. szeminárium Óra előtt Előadásdiák, órai feladatok, gyakorlók, tavalyi ZH, házi feladat stb. https://makrogyakorlatok.wordpress.com/ Következő órán ZH!! 12 pont 20 perc GDP, közbülső termék,

Részletesebben

Makroökonómia. 2. szeminárium

Makroökonómia. 2. szeminárium Makroökonómia 2. szeminárium Óra előtt Előadásdiák, órai feladatok, gyakorlók, tavalyi ZH, házi feladat stb. https://makrogyakorlatok.wordpress.com/ Következő órán ZH!! 12 pont 20 perc GDP, közbülső termék,

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Közgazdasági-marketing

Részletesebben

Második szemináriumi dolgozat a jövő héten!!!

Második szemináriumi dolgozat a jövő héten!!! Második szemináriumi dolgozat a jövő héten!!! kibocsátás Árupiac fogyasztás beruházás munkakereslet Munkapiac munkakínálat tőkekereslet (tőkekínálat) Tőkepiac beruházás KF piaca megtakarítás magatartási

Részletesebben

FELVÉTELI DOLGOZAT MEGOLDÓKULCS KÖZGAZDASÁGI ELEMZŐ MESTERSZAK NEMZETKÖZI GAZDASÁG ÉS GAZDÁLKODÁS MESTERSZAK. 2012. május 22.

FELVÉTELI DOLGOZAT MEGOLDÓKULCS KÖZGAZDASÁGI ELEMZŐ MESTERSZAK NEMZETKÖZI GAZDASÁG ÉS GAZDÁLKODÁS MESTERSZAK. 2012. május 22. FELVÉTELI DOLGOZAT MEGOLDÓKULCS KÖZGAZDASÁGI ELEMZŐ MESTERSZAK NEMZETKÖZI GAZDASÁG ÉS GAZDÁLKODÁS MESTERSZAK 2012. május 22. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGTAN II. Készítette: Lovics Gábor. Szakmai felelős: Lovics Gábor június

KÖZGAZDASÁGTAN II. Készítette: Lovics Gábor. Szakmai felelős: Lovics Gábor június KÖZGAZDASÁGTAN II. Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén, az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Azonosító jel: GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc

Azonosító jel: GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 23. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 23. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Kereskedelem

NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Kereskedelem NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Kereskedelem Kiss Olivér Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Tanszék Az alternetívaköltség Az alternatívaköltség megadja, hogy egy adott termék hány egységéről kell lemondanunk

Részletesebben

GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 25. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I. TESZTFELADATOK 18

Részletesebben

Bevezetés a gazdasági ingadozások elméletébe

Bevezetés a gazdasági ingadozások elméletébe Hosszú táv vs. rövid táv Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Mit tudunk eddig? Elmélet Ismerjük a gazdaság hosszú távú m ködését (klasszikus modell) Tudjuk, mit l függ a gazdasági

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGTAN, ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADAT, 2004

KÖZGAZDASÁGTAN, ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADAT, 2004 KÖZGAZDASÁGTAN, ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADAT, 2004 Kedves Felvételiző! A feladatlap két részből áll. Az első rész mikroökonómiai ismereteire, a második rész a makroökonómiai tananyagra vonatkozik. Kövesse

Részletesebben

Azonosító jel: GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. Az írásbeli időtartama: 180 perc

Azonosító jel: GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október :00. Az írásbeli időtartama: 180 perc É RETTSÉGI VIZSGA 2009. október 28. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 28. 14:00 Az írásbeli időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Rövid távú modell II. Pénzkínálat

Rövid távú modell II. Pénzkínálat Rövid távú modell II. Pénzkínálat Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Mit tudunk eddig? Elkezdtük felépíteni a rövid távú modellt Ismerjük a kamatláb és a kibocsátás közti kapcsolatot

Részletesebben

Fogyasztás, beruházás és rövid távú árupiaci egyensúly kétszektoros makromodellekben

Fogyasztás, beruházás és rövid távú árupiaci egyensúly kétszektoros makromodellekben Fogyasztás, beruházás és rövid távú árupiaci egyensúly kétszektoros makromodellekben Fogyasztáselméletek 64.) Bock Gyula [2001]: Makroökonómia ok. TRI-MESTER, Tatabánya. 33. o. 1. 65.) Keynesi abszolút

Részletesebben

Azonosító jel: GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc

Azonosító jel: GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 24. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Kamatfüggő beruházási kereslet, árupiaci egyensúly, IS-függvény

Kamatfüggő beruházási kereslet, árupiaci egyensúly, IS-függvény Kamatfüggő beruházási kereslet, árupiaci egyensúly, IS-függvény 84-85.) Bock Gyula [2001]: Makroökonómia feladatok. TRI-MESTER, Tatabánya. 38. o. 16-17. (Javasolt változtatások: 16. feladat: I( r) 500

Részletesebben

11. Infláció, munkanélküliség és a Phillipsgörbe

11. Infláció, munkanélküliség és a Phillipsgörbe 11. Infláció, munkanélküliség és a Phillipsgörbe Infláció, munkanélküliség és a Phillips-görbe A gazdaságpolitikusok célja az alacsony infláció és alacsony munkanélküliség. Az alábbiakban a munkanélküliség

Részletesebben

Bevezetés a gazdasági ingadozások elméletébe

Bevezetés a gazdasági ingadozások elméletébe Hosszú táv vs. rövid táv Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Mit tudunk eddig? Aggregált kereslet Ismerjük a gazdaság hosszú távú m ködését (hosszú távú modell) Tudjuk, mit l

Részletesebben

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA I. TESZTFELADATOK

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM MIKROÖKONÓMIA

Részletesebben

Valuta deviza - konvertibilitás

Valuta deviza - konvertibilitás Valuta deviza - konvertibilitás Nemzetközi elszámolások eszközei - arany - valuta - deviza - mesterséges nemzetközi pénzek Arany: a nemzetközi elszámolások hagyományos eszköze Valuta: valamely ország törvényes

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ A javítás

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc A pénzpiac, az IS-LM-görbék és az összkeresleti függvény 15. lecke A pénz

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

Infláció, növekedés, gazdaságpolitika

Infláció, növekedés, gazdaságpolitika Infláció, növekedés, gazdaságpolitika Makroökonómia - 9. elıadás 1 Az infláció fogalma: a pénzmennyiség megnövekedése, a mögötte álló árualap (termelés) növekedése nélkül, a belsı érték nélküli pénz elértéktelenedése:

Részletesebben

Közgazdaságtan II. Pénz és pénzteremtés Szalai László 2015.04.08.

Közgazdaságtan II. Pénz és pénzteremtés Szalai László 2015.04.08. Közgazdaságtan II. Pénz és pénzteremtés Szalai László 2015.04.08. Mi a pénz? A középosztály pénz olyan, mint a pornográfia, nehéz lenne pontosan definiálni, de aki látja, biztosan tudja, hogy ez az. Orbán

Részletesebben

NEMZETI JÖVEDELEM: TERMELÉS, ELOSZTÁS, FELHASZNÁLÁS

NEMZETI JÖVEDELEM: TERMELÉS, ELOSZTÁS, FELHASZNÁLÁS NEMZETI JÖVEDELEM: TERMELÉS, ELOSZTÁS, ELHASZNÁLÁS 0, 7 0,. Egy gazdaságban a termelési függvény: Y K L. A felhasznált tőkeállomány: S K, az árszínvonal:. A munkakínálat: L 409. Mekkora a a) a munkabér,

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Valuta, deviza, konvertibilitás 64. lecke Nemzetközi elszámolások

Részletesebben

Inflációs és növekedési kilátások: Az MNB aktuális előrejelzései Hamecz István

Inflációs és növekedési kilátások: Az MNB aktuális előrejelzései Hamecz István Inflációs és növekedési kilátások: Az MNB aktuális előrejelzései Hamecz István ügyvezető igazgató ICEG - MKT konferencia, Hotel Mercure Buda, 2003. Június 18 1 Az előadás vázlata Az MNB előrejelzéseiről

Részletesebben

2. el adás. Tények, alapfogalmak: árindexek, kamatok, munkanélküliség. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem

2. el adás. Tények, alapfogalmak: árindexek, kamatok, munkanélküliség. Kuncz Izabella. Makroökonómia. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Tények, alapfogalmak: árindexek, kamatok, munkanélküliség Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Jöv héten dolgozat!!! Mit tudunk eddig? Mi az a GDP? Hogyan számolunk GDP-t? (Termelési,

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK Közgazdasági-marketing alapismeretek emelt szint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

Adminisztratív kérdések. A makroökonómiáról általánosan. Fontos fogalmak 01: GDP. Az előadás-vázlatok és segédanyagok megtalálhatók a moodle-ön!

Adminisztratív kérdések. A makroökonómiáról általánosan. Fontos fogalmak 01: GDP. Az előadás-vázlatok és segédanyagok megtalálhatók a moodle-ön! 1 Adminisztratív kérdések. A makroökonómiáról általánosan. Fontos fogalmak 01: GDP. Az előadás-vázlatok és segédanyagok megtalálhatók a moodle-ön! 2 Van Tematika! Az előadás A szeminárium is 3 Van 60 pont

Részletesebben

Gyakorlófeladatok a neoklasszikus modellhez

Gyakorlófeladatok a neoklasszikus modellhez Gyakorlófeladatok a neoklasszikus modellhez Egy gazdaság a neoklasszikus modell leírása szerint működik. A megtakarítási függvény: S(i)=300+1000i, a beruházási függvény: I(i)=1800-500i. Egységnyi forgalomban

Részletesebben