Itt az ősz, változékony időjárás, az urológiai problémák melegágya!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Itt az ősz, változékony időjárás, az urológiai problémák melegágya!"

Átírás

1 Itt az ősz, változékony időjárás, az urológiai problémák melegágya! Vizelési panaszai vannak? Húgyúti fertőzéssel küzd? Deréktáji és alhasi fájdalom már a mindennapjait képezi? Vagy csupán prosztataszűrésen szeretne részt venni? Keresse fel a Benyovszky Orvosi Központ urológiai szakrendelését!

2 Mivel is foglalkozik az urológia? Az urológia mindkét nemnél a szervezet méregtelenítésében fontos szerepet játszó vizelet elválasztó és elvezető rendszer (vese, vesevezeték, húgyhólyag, húgycső), valamint a férfi nemi szervek megbetegedésével foglalkozó terület. Mikor ajánlott felkeresni az urológiai szakrendelést: nemi szervekben tapintható elváltozások esetén vizelési panaszoknál húgyúti fertőzéseknél fájdalmas vizelés észlelése esetén deréktáji és alhasi panasz esetén prosztata rákszűrés elvégésére (nemzetközi ajánlás minden 50 év feletti férfi esetén évente, ahol a családban már előfordult prosztatarák, ott 40 év felett évente).

3 Mi is az inkontinencia? Mit tapasztal ha inkontinenciában szenved? Míg a húgycsőben uralkodó nyomás magasabb mint a hólyagnyomás, a vizelet a hólyagban marad, ha a nyomásviszonyok megváltoznak, a vizelet a hólyagból távozik. Ha ez akaratlagos tevékenység eredménye, akkor vizelésről beszélünk, ha az akaratunktól függetlenül következik be, akkor az inkontinencia jelenségével állunk szembe. Az inkontinenciának több fajtája lehet, melyet az urológus állapít meg. Gyógyítása is többféle módon történik. Fontos tudni, hogy a konzervatív terápia több kezelési módszerből álló lehetőség, melyek közül az adott betegre szabottan kell a legtöbb sikerrel kecsegtető eljárást kiválasztani. Előfeltétele a beteg gondos kivizsgálása. Mint ahogy a betegség is egyéni, így a kezelés is egyénre szabott.

4 Prosztata ne okozzon minden esetben problémát A prosztata (dülmirigy) a húgyhólyag alatt elhelyezkedő, gesztenye nagyságú és alakú, tokkal körülvett mirigy, amelynek váladéka adja a sperma folyékony részének jelentős hányadát. A szerv tömörsége miatt kitapintható a végbélen keresztül és duzzanata következtében nagy nyomást tud gyakorolni a rajta áthaladó húgycsőre, ezt tapasztalják a prosztata megnagyobbodással küzdő férfiak a vizelési nehézségeikben. A méretbeli növekedésen kívül a prosztata jellemző betegsége lehet a gyulladás és akár a rák is. A megnagyobbodás az 50 év feletti férfiak felét érinti, hiszen a jóindulatú elváltozás hátterében az öregedés folyamatában lejátszódó hormonális változások is állnak. Jellegzetes tünetei a vizeletürítési problémák illetve az utócsepegés. A jó hír, hogy a prosztata rendszeres kiürítése pozitív hatással van a szervre, így az aktív nemi élet kifejezetten terápiás hatású.

5 Védjük a prosztatát! Számos kutatásban vizsgálták már az élelmiszerek prosztatára gyakorolt hatását. Bebizonyosodott, hogy van néhány olyan természetes anyag, amelyek gyógyhatásai bizonyítottak a prosztata egészségének védelmében. Néhány kiemelt jelentőségű: tökmag, a tökmagolaj és az ezt tartalmazó szerek mogyoró, dió és telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajak (például olíva, szezám) a keresztesvirágúak (brokkoli, kelbimbó, káposzta) védőanyaga a diindol metán, a szójáé pedig a genisztein. Ezek az anyagok olyan fehérjék termelődését gátolják, amelyeknek kémiai kölcsönhatása hozzájárul a prosztatarákot okozó sejtek terjedéséhez tengeri alga, tengeri halolaj, magas jód és szelén tartalmuk miatt a paradicsom magas likopim tartalma miatt védőhatású a törpepálma legtöbbet kutatott, prosztata megnagyobbodás kezelésére alkalmas gyógynövény. A gyógynövény 50%-al csökkentette az éjszakai vizelések számát és 42%-al mérsékelte a hólyagban maradó vizelet mennyiségét is. a csalán kivonata gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaz, amelyek csökkenteni képesek a prosztatasejtek anyagcseréjét és növekedését, és ezzel a gyulladások és a megnagyobbodás rizikóját is. A törpepálmával kombinálva hatása megsokszorozódik.

6 Nem csak a férfiaknak kell urológushoz menni! A dohányzás jelentősen növeli a komoly urológiai karcinóma kialakulásának kockázatát, sőt, emeli az emiatt történő halálozás esélyét is különösen a nőknél. Egy tanulmányból kiderült, hogy a cigarettázó nőknél jóval nagyobb a rák kiújulásának a veszélye, mint a férfiaknál. A nőknél különösen hangsúlyos a dohányzásról való leszokás, illetve a prevenció. Ők ugyanis így jóval nagyobb eséllyel kivédhetik a halálos kimenetű húgyhólyag-, húgyvezeték- és vesemedence daganatot.

7 Hogyan is zajlik egy vizsgálat a Benyovszky Orvosi Központban? Az urológiai vizsgálat minden esetben a páciens kikérdezésével kezdődik, melyet fizikális vizsgálat, ultrahang követ. Fizikális vizsgálat menete: Síkosított gumikesztyűben a végbélnyíláson keresztül tapintjuk a prosztatát és szükség esetén nyomással egy kis folyadékmintát is kipréselünk. Ezt később bakteriológiailag elemzik esetleges gyulladást okozó kórokozók után kutatva. A húgyszervek állapota a leggyakrabban és fájdalommentesen egyszerű ultrahangos vizsgálattal tekinthető át. Bármilyen deréktáji, hasi panasz vagy vizelési gond esetén ezt a vizsgálatot célszerű legelőször elvégezni. Szinte minden esetben szükséges vérvizsgálat, amely során elsősorban a PSA szintet (prosztata tumor specifikus antigén) elemzik. Ez az érték jóindulatú megnagyobbodás esetén is nagyobb lehet, így mindenképp fontos a mérőszám.

8 A megszokott vizsgálaton kívül más urológiai vizsgálati lehetőségek is vannak, ilyen az urodinámiás vizsgálat! Az urodinámia az alsó húgyutak (húgyhólyag és a húgycső záróizomzata) működésének vizsgálatára szolgáló eljárás. Az urodinámiás vizsgálat során a vizelet áramlás méréséből és a hólyag feltöltése közben mért hólyagnyomás változásokból valamint a végbél a végbélnyílás melletti izmok elektromos tevékenységének regisztrálásából tudunk következtetni az alsó húgyutak működésére. Ahhoz, hogy a hólyagon belül nyomást tudjunk mérni, a húgycsövön keresztül katétert kell a beteg hólyagjába bevezetnünk. Ugyancsak mérőszondát szükséges a vizsgálat során a végbélbe helyezni a végbélnyíláson keresztül. A vizsgálat során a hólyagba helyezett katéteren keresztül fiziológiás oldattal töltjük a hólyagot ezen katéter segítségével mérjük a hólyagban létrejött nyomásváltozást, mind a hólyag telítődése, mind a vizelés közben. A vizsgálat után a katéterezés miatt a betegeknek átmenetileg vizelés közben húgycsőfájdalmaik lehetnek. Ritkán, de legnagyobb gondosság mellett történi katéter bevezetés ellenére is húgyúti infekció léphet fel, mely miatt pár napos antibiotikum szedés válhat szükségessé.

9 Mikor ajánlott az urodinámiás vizsgálat elvégzése? inkontinenciában szenvedő nőbetegeknek, ha a konzervatív kezelés (pl. hólyagtorna) eredménytelen volt, vagy panaszaik miatt műtétet terveznek, esetleg vizeletcsepegés miatt elvégzett operáció sikertelen volt. A gerincvelőt érintő megbetegedéseknél (veleszületett rendellenességek, gerincsérv, gerincvelői sérülés stb.) ha vizelési zavar áll fenn. Stroke utáni állapotoknál, ha a beteg nedvszívó betét használatára vagy katéter viselésére szorul Fiatalabb korban jelentkező nehézvizelés vagy vizelés után a hólyagban visszamaradó vizelet észlelése esetén. Az urdinámiás vizsgálat speciális mérőműszerrel történik. Terveink szerint hamarosan a Benyovszky Orvosi Központban is rendelkezésre állnak a vizsgálat elvégzésének lehetőségei.

Szegedi úti akadémia PROSZTATA BETEGSÉGEK MŰTÉTEI A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSBAN ÉS AZ EGYNAPOS SEBÉSZETEN LEHETŐSÉGEK, HATÁROK Dr.

Szegedi úti akadémia PROSZTATA BETEGSÉGEK MŰTÉTEI A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSBAN ÉS AZ EGYNAPOS SEBÉSZETEN LEHETŐSÉGEK, HATÁROK Dr. Szegedi úti akadémia 2017 PROSZTATA BETEGSÉGEK MŰTÉTEI A JÁRÓBETEG ELLÁTÁSBAN ÉS AZ EGYNAPOS SEBÉSZETEN LEHETŐSÉGEK, HATÁROK Dr. Siller György Egynapos sebészeten végzett műtétek aránya országonként Egynapos

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Prostamol uno 320 mg lágy kapszula szabalpálmatermés kivonata

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Prostamol uno 320 mg lágy kapszula szabalpálmatermés kivonata Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Prostamol uno 320 mg lágy kapszula szabalpálmatermés kivonata Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

A PROSZTATARÁK - BETEGTÁJÉKOZTATÓ

A PROSZTATARÁK - BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PROSZTATARÁK - BETEGTÁJÉKOZTATÓ A prosztata és a prosztatarák A prosztata egy kis mirigy a férfi reproduktív (szaporító) rendszerben, körülbelül dió nagyságú és formájú. Közvetlenül a hólyag alatt található

Részletesebben

A kiválasztó szervrendszer és betegségei

A kiválasztó szervrendszer és betegségei A kiválasztó szervrendszer és betegségei A szervezetben az anyagcsere során számtalan káros és felesleges anyag képződik. A sejtek bomlástermékei, a bekerült mérgezőanyagok, mind-mind eltávolításra várnak.

Részletesebben

A prosztatarák. Betegtájékoztató

A prosztatarák. Betegtájékoztató A prosztatarák Betegtájékoztató A prosztata és a prosztatarák A prosztata egy a férfi nemi szervek részét képező kis mirigy, amelynek a mérete megegyezik egy dió méretével. A húgyhólyag alatt helyezkedik

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az inkontinencia az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az inkontinencia

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az inkontinencia az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az inkontinencia

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az szinte már népbetegség

Részletesebben

KEDVEZMÉNYKUPONOK. Számos szolgáltatásunkat kedvezményesen veheti igénybe az alábbi kuponok beváltásával.

KEDVEZMÉNYKUPONOK. Számos szolgáltatásunkat kedvezményesen veheti igénybe az alábbi kuponok beváltásával. OK Számos szolgáltatásunkat kedvezményesen veheti igénybe az alábbi kuponok beváltásával. 1. Válasszon vizsgálataink közül. 2. Vágja ki a kiválasztott kupont, kuponokat. 3. Egyeztessen időpontot valamelyik

Részletesebben

A PROSZTATA BETEGSÉGEK MEGELZÉSE ÉS KEZELÉSI LEHETSÉGEK

A PROSZTATA BETEGSÉGEK MEGELZÉSE ÉS KEZELÉSI LEHETSÉGEK A PROSZTATA BETEGSÉGEK MEGELZÉSE ÉS KEZELÉSI LEHETSÉGEK A rosszindulatú daganatos megbetegedések elfordulási gyakoriságának növekedése világjelenség. A magyarországi népességi statisztikában a daganatos

Részletesebben

130 tétel biológiából emelt szint szóbeli B tételek

130 tétel biológiából emelt szint szóbeli B tételek 25. tétel: A szív hangjai vérnyomás (kpa) I. II. III. IV. V. VI. VII. I. 16 12 8 4 0 0 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0,7 0,8 vérnyomás a bal kamrában vérnyomás a bal pitvarban vérnyomás az aortában idő (másodperc)

Részletesebben

Nemekre szabott terápia: NOCDURNA

Nemekre szabott terápia: NOCDURNA Nemekre szabott terápia: NOCDURNA Dr Jaczina Csaba, Ferring Magyarország Kft. Magyar Urológus Társaság XXI. Kongresszusa, Debrecen Régi és új megfigyelések a dezmopresszin kutatása során 65 év felett megnő

Részletesebben

Hólyagkatéterezés indikációi és szabályai

Hólyagkatéterezés indikációi és szabályai Hólyagkatéterezés indikációi és szabályai Oktató kurzus Készítette: Nábrádi Tibor Zsoltné DE OEC Kórházhigiéne és Infekciókontroli Tanszék Tálas Lászlóné DEOEC ORFMT Dr. Benyó Mátyás, Forgó Idikó DE OEC

Részletesebben

Urológiai Szakrendelés Szegedi úti Akadémia

Urológiai Szakrendelés Szegedi úti Akadémia Dr. Rózsahegyi József Urológiai Szakrendelés Szegedi úti Akadémia Szövődménymentes alsó húgyúti fertőzés (cisztitisz) kezelése ma Ismét felfáztam Mit tudunk eddig? - tipikus női betegség - nászutas betegségnek

Részletesebben

Önnek is vannak a jóindulatú prosztata-megnagyobbodáshoz köthető, zavaró vizelési problémái a kezelés ellenére is?

Önnek is vannak a jóindulatú prosztata-megnagyobbodáshoz köthető, zavaró vizelési problémái a kezelés ellenére is? VIZELÉSI PROBLÉMÁK TESZT Önnek is vannak a jóindulatú prosztata-megnagyobbodáshoz köthető, zavaró vizelési problémái a kezelés ellenére is? Ugye tudja, hogy a kezelés sikerességéhez az Ön aktív közreműködése

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Gentos tabletta Homeopátiás gyógyszer

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Gentos tabletta Homeopátiás gyógyszer Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Gentos tabletta Homeopátiás gyógyszer Hatóanyagok: Populus tremuloides (Populus) trit. D1, Sabal serrulatum (Serenoa repens) trit. D6, Conium maculatum

Részletesebben

Az akut és krónikus bakteriális prosztatitisz klinikuma és terápiája

Az akut és krónikus bakteriális prosztatitisz klinikuma és terápiája Az akut és krónikus bakteriális prosztatitisz klinikuma és terápiája Interjú Prof. dr. Winfried Vahlensieck urológus, fájdalomspecialistával II. rész A krónikus abakteriális prosztatitisz (CPPS) mellett

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

A fele se mese. A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése. Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty

A fele se mese. A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése. Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty A fele se mese A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty Megdöbbentõ, ha azt mondom, hogy ezt a rákos betegséget vírus okozza? Pedig

Részletesebben

SEGÉDANYAG: Nátrium-hidroxid, nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát, nátrium-klorid, benzil-alkohol, injekcióhoz való víz.

SEGÉDANYAG: Nátrium-hidroxid, nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát, nátrium-klorid, benzil-alkohol, injekcióhoz való víz. SUPREFACT OLDATOS INJEKCIÓ Suprefact oldatos injekció buszerelin HATÓANYAG: 1 mg buszerelin (1,05 mg buszerelin-acetát formájában) ml-enként. SEGÉDANYAG: Nátrium-hidroxid, nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát,

Részletesebben

Húgyúti fertőzések. Anatómiai áttekintés... 1. A húgyhólyaghurut (cystitis)... 3. A komplikált húgyhólyaggyulladás...4

Húgyúti fertőzések. Anatómiai áttekintés... 1. A húgyhólyaghurut (cystitis)... 3. A komplikált húgyhólyaggyulladás...4 Húgyúti fertőzések Tartalomjegyzék:_ Anatómiai áttekintés... 1 Húgycsőgyulladás... 2 A húgyhólyaghurut (cystitis)... 3 Az egyszerű húgyhólyaggyulladás...3 A komplikált húgyhólyaggyulladás...4 Vesemedence-gyulladás,

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2425-06 Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat. 2013. november 13.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2425-06 Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat. 2013. november 13. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Tanácsok férfiaknak az egészséges szexuális élethez

Tanácsok férfiaknak az egészséges szexuális élethez Cialis/Betegtáj/148x105 2003/12/13 12:26 Page 1 További információért hívja a Sárga Info Vonalat: 06-40-24-00-00, vagy látogasson el a internetes honlapra. Tanácsok férfiaknak az egészséges szexuális élethez

Részletesebben

Tények a Goji bogyóról:

Tények a Goji bogyóról: Tények a Goji bogyóról: 19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetelen az élethez. 21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elő

Részletesebben

A göbös pajzsmirigy kivizsgálása, ellátása. Mészáros Szilvia dr. Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika

A göbös pajzsmirigy kivizsgálása, ellátása. Mészáros Szilvia dr. Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika A göbös pajzsmirigy kivizsgálása, ellátása Mészáros Szilvia dr. Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika Pajzsmirigy göbök A lakosság 4-8%-ának van tapintható göbe. Ultrahanggal a lakosság közel

Részletesebben

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH) kezelésének gyógyszerészi és háziorvosi irányelve. Előfordulási gyakoriság, betegség kialakulása:

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH) kezelésének gyógyszerészi és háziorvosi irányelve. Előfordulási gyakoriság, betegség kialakulása: A jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH) kezelésének gyógyszerészi és háziorvosi irányelve Előfordulási gyakoriság, betegség kialakulása: A jóindulatú prosztata megnagyobbodás, vagy benignus prosztata

Részletesebben

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Dr Élő György Miért szükséges ismeretek ezek? Tudni kell a funkció károsodás okát, ismerni a beteg általános állapotát, hogy testi, szellemi és lelki állapotának

Részletesebben

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Betegének vércukorszint ellenőrzést rendeltek el. Tájékoztassa a beteget a vércukorteszt elvégzéséről! - a vércukorszint mérésének módja, menete - az ápolásetika fontossága az eljárásban tájékozott

Részletesebben

PROSZTATITISZ BETEGTÁJÉKOZTATÓ

PROSZTATITISZ BETEGTÁJÉKOZTATÓ PROSZTATITISZ BETEGTÁJÉKOZTATÓ Kezelőorvos Neve: Telefonszáma: Rendelő címe: Rendelési idő: Gyógyszeres kezelésre vonatkozó adatok Gyógyszer neve Adagolás Következő vizit dátuma: Tájékoztató füzetünkben

Részletesebben

Fourmed Kft. Gyógyház 8200 Veszprém Ádám Iván u. 1. Telefon: 88/421-217, 421-251, 564-180, 564-181 e-mail: fourmed@vnet.hu

Fourmed Kft. Gyógyház 8200 Veszprém Ádám Iván u. 1. Telefon: 88/421-217, 421-251, 564-180, 564-181 e-mail: fourmed@vnet.hu Gyógyház, ahol valóban Ön a fontos! Fourmed Kft. Gyógyház 8200 Veszprém Ádám Iván u. 1. Telefon: 88/421-217, 421-251, 564-180, 564-181 e-mail: fourmed@vnet.hu www.fourmed.hu A legjobb befektetés az egészség!

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Az id skorúak inkontinenciájának ellátása. Az id skori vizeletinkontinencia sajátossága. Vizelési kényszer, éjszakai vizelés. Átmeneti inkontinencia

Az id skorúak inkontinenciájának ellátása. Az id skori vizeletinkontinencia sajátossága. Vizelési kényszer, éjszakai vizelés. Átmeneti inkontinencia 102 A WHO-meghatározást egyszer sítve id skorú embernek nevezzük a 65 év felettieket, elesetteknek pedig azokat, akik lakóhelyüket nem képesek elhagyni, vagy olyan demenciában szenvednek, ami miatt hosszabb

Részletesebben

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT Japánban emberemlékezet óta fogyasztják Beigazolódott, hogy a chlorella és a spirulina alga gátolja a rákos sejtkolóniák kialakulását, azaz hatékony a rákmegelőzésben.

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07.

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás I. 26 éves férfi 6 héttel korábban bal oldali herében elváltozást észlelt,majd 3 héttel később haemoptoe miatt kereste fel orvosát antibiotikumos

Részletesebben

Nocturia napjaink betegsége Dr. Siller György

Nocturia napjaink betegsége Dr. Siller György Szegedi úti akadémia 2017 Nocturia napjaink betegsége Dr. Siller György Nocturia Életminőséget jelentősen rontja Életkilátásokat is befolyásolhatja Férfiakat és nőket egyaránt érinti Rendszeres témája

Részletesebben

Urológiai daganatok korai diagnosztikája és a szűrés lehetőségei

Urológiai daganatok korai diagnosztikája és a szűrés lehetőségei Urológiai daganatok korai diagnosztikája és a szűrés lehetőségei Kovács András dr. Szent János kórház és Észak-budai Egyesített kórházak Urológiai osztály Sajnos a férfiak ma még nagyon szemérmesek (nehezen

Részletesebben

Cystophan Nagy mértékben segíti a macskák húgyúti egészségének megőrzését.

Cystophan Nagy mértékben segíti a macskák húgyúti egészségének megőrzését. Cystophan Nagy mértékben segíti a macskák húgyúti egészségének megőrzését. Macskák alsó húgyúti megbetegedése (FLUTD) A macskák alsó húgyúti megbetegedése (FLUTD) egy gyűjtőfogalom azokra az állapotokra,

Részletesebben

A nocturia differenciáldiagnosztikájának urológiai szempontjai

A nocturia differenciáldiagnosztikájának urológiai szempontjai 2016 A nocturia differenciáldiagnosztikájának urológiai szempontjai D r. Böszörményi-Nagy Géza Bajcsy-Zsilinszky Kórház Urológiai Osztály Nocturia gyakoriság (%) Nocturia megoszlása kor és nemek szerint

Részletesebben

Nőgyógyászati daganatokról

Nőgyógyászati daganatokról Nőgyógyászati daganatokról 2015.10.08 Egészségfejlesztési Iroda Tapolca Dr. Lövei Péter Anatómia Méhtest Méhnyak Méhnyak Méh üregében: egyrétegű hám Hüvelyben: többrétegű hám A kettő találkozásánál: átmenet

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Gentos belsőleges oldatos cseppek (Gentos cseppek)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Gentos belsőleges oldatos cseppek (Gentos cseppek) BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Gentos belsőleges oldatos cseppek (Gentos cseppek) Homeopátiás gyógyszer Belsőleges oldatos cseppek Hatóanyagok: Sabal serrulatum D6, Conium maculatum

Részletesebben

Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS

Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS Az antioxidánsok olyan molekulák, melyek képesek eltávolítani a szabadgyököket a szervezetünkből. Ilyen az Astaxanthin is, reakcióba lép a szabadgyökökkel

Részletesebben

Stroke-ospáciensek felső végtagi funkcionális terápiájának hatékonyabbá tétele új, 4 csatornás FES (funkcionális elektromos stimuláció) segítségével

Stroke-ospáciensek felső végtagi funkcionális terápiájának hatékonyabbá tétele új, 4 csatornás FES (funkcionális elektromos stimuláció) segítségével ORSZÁGOS ORVOSI REHABILITÁCIÓS INTÉZET Stroke-ospáciensek felső végtagi funkcionális terápiájának hatékonyabbá tétele új, 4 csatornás FES (funkcionális elektromos stimuláció) segítségével Gelányi László

Részletesebben

Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika és Uroonkológiai Centrum EBU Certified Clinic

Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika és Uroonkológiai Centrum EBU Certified Clinic Az urolithiasis előfordulása, diagnosztikája, megelőzése Tordé Ákos Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika és Uroonkológiai Centrum EBU Certified Clinic Urolithiasis-epidemiológia Az orvostörténet folyamán

Részletesebben

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Dr. Koiss Róbert TÁMOP.6.1.3. Szakmai Vezető A HPV szerepe a rosszindulatú daganatok kialakulásában 1974: a HPV-k szerepet játszhatnak a méhnyakrák kialakulásában (H.zur

Részletesebben

IDŐSKORI UROLÓGIAI KIHÍVÁSOK

IDŐSKORI UROLÓGIAI KIHÍVÁSOK Dr Somogyi László PTE ÁOK, Urológiai Klinika IDŐSKORI UROLÓGIAI KIHÍVÁSOK Tartalom Húgyúti infekciók Benignus prosztata hyperplasia Hólyagtumorok Prosztatarák Vizelettartási zavarok Változások az időskori

Részletesebben

Szakrendelések Időtartam Előjegyzés minden szakrendelésnél szükséges! Ár

Szakrendelések Időtartam Előjegyzés minden szakrendelésnél szükséges! Ár Andrológia Új szakrendelés hamarosan indul! Asszisztensi beavatkozások (orvos nélküli vagy vizsgálatra valő előkészítés) Tympanometer (hallásszűrés) Spirometer (légzésfunkció vizsgálat) Holter 24 órás

Részletesebben

VIII./1. fejezet: A láb fejlődési rendellenességei

VIII./1. fejezet: A láb fejlődési rendellenességei VIII./1. fejezet: A láb fejlődési rendellenességei A fejezetben a lábat alkotó csontok számbeli többletét és hiányát, valamint méretbeli túl-, illetve alulnövekedését részletezzük. Az e fejezetben található

Részletesebben

Ezek az ételek javítják az agyműködést

Ezek az ételek javítják az agyműködést Olajos halak Az olajos halak kiváló omega-3 zsírsav források. Ezek a zsírsavak fontosak, mert a test sejtmembránjainak alkotóelemei, beleértve az agysejteket is. Ezáltal tudják javítani a szerkezetét.

Részletesebben

A szív- és érrendszeri megbetegedések

A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri betegségek mind a megbetegedések számát, mind a halálozást tekintve vezető helyet foglalnak el a fejlett ipari országokbanköztük hazánkban is.

Részletesebben

Rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján

Rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján Rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján Lokalizáció daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon 2009-20011. 2009 2010 2011 Férfi Nő Össz

Részletesebben

Kapuzárás helyett kérdezze férfigyógyászát!

Kapuzárás helyett kérdezze férfigyógyászát! Kapuzárás helyett kérdezze férfigyógyászát! A fiatalság mércéje nem az életkor, hanem a szellem és a lélek állapota. (Albert Schweitzer) TARTALOM Önnek van férfigyógyásza? Kincs, ami nincs? Férfiegészség

Részletesebben

Az anus atresia diagnosztikája, kezelése és gondozása. Dr. Máttyus István SE I. sz. Gyermekklinika

Az anus atresia diagnosztikája, kezelése és gondozása. Dr. Máttyus István SE I. sz. Gyermekklinika Az anus atresia diagnosztikája, kezelése és gondozása Dr. Máttyus István SE I. sz. Gyermekklinika Bevezető kérdés-1: melyik szerv rendellenessége nem szokott társulni anus atresiával? A. szív B. vese C.

Részletesebben

MIT TEHETÜNK A HÚGYUTAK EGÉSZSÉGÉÉRT?

MIT TEHETÜNK A HÚGYUTAK EGÉSZSÉGÉÉRT? MIT TEHETÜNK A HÚGYUTAK EGÉSZSÉGÉÉRT? Tartalom A vizeletkiválasztó rendszer részei és funkciói A vizeletkiválasztó rendszer feladta Amiről csak suttogva merünk beszéni - A felfázás Hétköznapi praktikák

Részletesebben

Az interstitialis cystitis és kezelése

Az interstitialis cystitis és kezelése Kedves betegünk, Az interstitialis cystitis és kezelése az Ön panaszai és az eddigi vizsgálati leletek alapján Önnek a hólyagfal speciális gyulladásos folyamatát, az interstitialis cystitist állapítottuk

Részletesebben

Kérdőíves vizsgálat feldolgozása és elemzése; kutatási jelentés. Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja 2010-2020

Kérdőíves vizsgálat feldolgozása és elemzése; kutatási jelentés. Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja 2010-2020 Kérdőíves vizsgálat feldolgozása és elemzése; kutatási jelentés Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja 2010-2020 Inkontinencia és Vizeletürítési Zavarok alprogram kérdőíves felmérés (2011)

Részletesebben

LÉLEGEZZEN KÖNNYEBBEN TERMÉSZETESEN!

LÉLEGEZZEN KÖNNYEBBEN TERMÉSZETESEN! LÉLEGEZZEN KÖNNYEBBEN TERMÉSZETESEN! A FOLYAMATOSAN NÖVEKVÕ LEVEGÕSZENNYEZÉSSEL EGYENES ARÁNYBAN NÖVEKSZIK A LÉGÚTI BETEGSÉGEKBEN SZENVEDÕK SZÁMA, KÜLÖNÖSEN A GYEREKEKNÉL. HASZNÁLD A TERMÉSZET EREJÉT //

Részletesebben

2329-06 Betegmegfigyelés/monitorozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2329-06 Betegmegfigyelés/monitorozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 2329-06 Betegmegfigyelés/monitorozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat 38 éves férfi érkezik a bőrgyógyászatra. Lázas, jobb lábszára duzzadt, hyperaemiás, fájdalmas. Erysipelas megbetegedésben

Részletesebben

Korszerű urológia. (Vázlatos bepillantás néhány kórképbe)

Korszerű urológia. (Vázlatos bepillantás néhány kórképbe) Tóth Csaba Korszerű urológia (Vázlatos bepillantás néhány kórképbe) Néhány évtizeddel ezelőtt, amikor valaki az urológiai osztályt kereste, akkor bizony nem kellett sokat kérdezősködnie, vagy útbaigazító

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

Az ember szervezete és egészsége biológiaverseny BIOLÓGIAVERSENY 8. OSZTÁLY ÁPRILIS 26. Kódszám:

Az ember szervezete és egészsége biológiaverseny BIOLÓGIAVERSENY 8. OSZTÁLY ÁPRILIS 26. Kódszám: AZ EMBER SZERVEZETE ÉS EGÉSZSÉGE BIOLÓGIAVERSENY 8. OSZTÁLY 2019. ÁPRILIS 26. Kódszám: A feladatlap megoldására 60 perc áll rendelkezésre. A feladatlapot összeállította és szerkesztette: Vargáné Hári Rita

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2425-06 Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat. 2012. április 18.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2425-06 Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat. 2012. április 18. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése

Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése Kegyes Lászlóné 1, Némethné Lesó Zita 1, Varga Sándor Attiláné 1, Barna T. Katalin 1, Rombauer Edit 2 Dunaújvárosi Prodia Központi

Részletesebben

A vizelettartási zavarok osztályozása Dr Silhavy Mihály Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Baross utcai részleg Igazgató: Prof.

A vizelettartási zavarok osztályozása Dr Silhavy Mihály Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Baross utcai részleg Igazgató: Prof. A vizelettartási zavarok osztályozása Dr Silhavy Mihály Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Baross utcai részleg Igazgató: Prof. Ács Nándor PREVALENCIA ÉS RIZIKÓFAKTOROK A nem terhes,

Részletesebben

MEGOLDÓLAP VÁLADÉKOK MEGFIGYELÉSE

MEGOLDÓLAP VÁLADÉKOK MEGFIGYELÉSE MEGOLDÓLAP VÁLADÉKOK MEGFIGYELÉSE Készítette: Dr. Orbán Lászlóné Értékelés: 100 88 jeles 87 75 jó 74 62 közepes 61 51 elégséges 50-0 elégtelen 1. Sorolja fel a gyakori székletürítési zavarokat! 5 pont

Részletesebben

Kulcscsonttörés. A betegség leírása

Kulcscsonttörés. A betegség leírása Kulcscsonttörés A betegség leírása A kulcscsont a vállöv része, ez köti össze a kart a törzzsel. Alatta fontos erek és idegek futnak ezek mégis igen ritkán sérülnek, ha a kulcscsont eltörik. Általában

Részletesebben

IX. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó Inkontinencia Dr. Majoros Attila

IX. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó Inkontinencia Dr. Majoros Attila IX. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2018. Inkontinencia Dr. Majoros Attila Bevezetés INKONTINENCIA 2 A vizeletinkontinencia meghatározása Akarattól függetlenül jelentkező bármely húgycsővön keresztüli

Részletesebben

Ambuláns fájadomterápia Ausztriában. Alexander Kober MD, Ph.D

Ambuláns fájadomterápia Ausztriában. Alexander Kober MD, Ph.D Ambuláns fájadomterápia Ausztriában Alexander Kober MD, Ph.D Ellátása az akut fájdalomnak Akut fájdalom a leggyakoribb tünet különböző megbetegedéseknél.ausztriában az akut fájdalommal rendelkező betegek

Részletesebben

Vesekövesség Az urolithiasis kezelésének intézményi lehetőségei

Vesekövesség Az urolithiasis kezelésének intézményi lehetőségei Vesekövesség Az urolithiasis kezelésének intézményi lehetőségei Dr. Rákász István, Dr. Péterfi Lehel Kaposi Mór Oktató Kórház, Urológiai Osztály Háziorvosi Továbbképző Konferencia 2013.05.22. Kaposvár

Részletesebben

Inkontinencia és rehabilitáció január 30.

Inkontinencia és rehabilitáció január 30. Inkontinencia és rehabilitáció 2012. január 30. Klauber András Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Budapest A vizelet inkontinencia életminőségre gyakorolt hatása rosszabb mint a Cukorbetegség Agyvérzés,

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. ADHD-s gyermekek családjai részére

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. ADHD-s gyermekek családjai részére Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET ADHD-s gyermekek családjai részére KEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ FÜZET Ezt a tájékoztató füzetet azért készítettük, hogy segítsünk a FIGYELEMHIÁNY/HIPERAKTIVITÁS

Részletesebben

inkontinencia 2009 április 20. Dr. Csécsei Károly, kandidátus, osztályvezető főorvos

inkontinencia 2009 április 20. Dr. Csécsei Károly, kandidátus, osztályvezető főorvos inkontinencia 2009 április 20. Dr. Csécsei Károly, kandidátus, osztályvezető főorvos Pontos definíciók, becsült adatok Amióta a világ világ, a nők többsége, de legalábbis egy jelentős része tudta, hogy

Részletesebben

2012-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok: Férfi, Országos összes, Korcsoport szerint 2013.08.13 BNO `00-04 `05-09 `10-14 `15-19

2012-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok: Férfi, Országos összes, Korcsoport szerint 2013.08.13 BNO `00-04 `05-09 `10-14 `15-19 2012-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok: Férfi, Országos összes, Korcsoport szerint 2013.08.13 C00 Az ajak rosszindulatú d. 0 0 1 0 0 1 1 1 4 5 9 18 20 26 38 27 18 21 190 C00 C01

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

C M Y K Verzió: 2 REF 5010 AMED-TECH

C M Y K Verzió: 2 REF 5010 AMED-TECH Verzió: 2 REF 5010 Tartalom A TENS indikációs területei, kontraindikációk 3 Mire használható a készülék? 4 A biztonságra vonatkozó fontos megjegyzések 5 A készülék elemei 6 Ábrák 7 Mûszaki adatok 7 A készülék

Részletesebben

INFORMÁCIÓ A RÁKBETEGSÉGRŐL FÉRFIAKNAK

INFORMÁCIÓ A RÁKBETEGSÉGRŐL FÉRFIAKNAK 1 INFORMÁCIÓ A RÁKBETEGSÉGRŐL FÉRFIAKNAK Prosztatarák A prosztata rákos megbetegedése leggyakrabban az 50 év i korosztálynál fordul elő, az esetek több mint 75%-a 65 éves kor. Azoknál, akiknek legalább

Részletesebben

Az Arteriográfról mindenkinek, nem csak orvosoknak

Az Arteriográfról mindenkinek, nem csak orvosoknak Az Arteriográfról mindenkinek, nem csak orvosoknak Kíváncsi, mit takar az "artériás stiffness" kifejezés? Tudni szeretné, miért érdemes mérni az artériáinak életkorát? Foglalkoztatja az egészsége, és többet

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére július 28-án tartják a fertőző májgyulladás elleni küzdelem világnapját, melynek idei mottója: Gondolja át újra!

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra A cukorbetegség (diabetes mellitus) a szénhidrátanyagcsere zavara, amely a vérben, illetve a testnedvekben megemelkedett cukorszinttel és kóros anyagcseretermékekkel

Részletesebben

Tények a magas vérnyomásról

Tények a magas vérnyomásról 4 Magas vérnyomás Dr. Rath Cellular Health TM sejtegészségi ajánlásai a megelőzéshez és a kiegészítő terápiához Tények a magas vérnyomásról: Dr. Rath sejtegészségi ajánlásai - Egészségi előnyök a betegek

Részletesebben

Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Online bejelentkezés CT vizsgálatra. Kattintson ide!

Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Online bejelentkezés CT vizsgálatra. Kattintson ide! Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Nap mint nap, emberek millió szenvednek valamilyen tüdőbetegség következtében, ráadásul a halálokok között is vezető szerepet betöltő COPD előfordulása

Részletesebben

Fejezetek a klinikai onkológiából

Fejezetek a klinikai onkológiából Fejezetek a klinikai onkológiából Előadás jegyzet Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Onkoterápiás Klinika 2012. A patológiai, képalkotó és laboratóriumi diagnosztika jelentősége az onkológiában.

Részletesebben

Az agyi infarktus (más néven iszkémiás stroke) kialakulásának két fő közvetlen oka van:

Az agyi infarktus (más néven iszkémiás stroke) kialakulásának két fő közvetlen oka van: Szívvel a stroke ellen! - Háttéranyag Az agyi érkatasztrófa (szélütés) okai Tünetei bár hasonlóak, mégis két jól elkülöníthető oka van: az agyi infarktus, melynek hátterében az agyat ellátó ér elzáródása

Részletesebben

Vizsgálataink. EKG (Elektrokardiogramm) A míg az lész, a mi vagy. (Goethe)

Vizsgálataink. EKG (Elektrokardiogramm) A míg az lész, a mi vagy. (Goethe) Kardiológiai Szakrendelés Dr. Füsi Gabriella Kardiológus Főorvos Élni való minden élet, Csak magadhoz hű maradj. Veszteség nem érhet téged, A míg az lész, a mi vagy. (Goethe) Vizsgálataink EKG (Elektrokardiogramm)

Részletesebben

A Kockázatkezelési Terv Összefoglalója

A Kockázatkezelési Terv Összefoglalója 1 A Kockázatkezelési Terv Összefoglalója Hatóanyag/hatóanyagcsoport paracetamol ATC N02BE01 Érintett készítmény(ek) Magyarországon Paracetamol Teva 10 mg/ml oldatos infúzió (MAH: Teva Gyógyszergyár Zrt.,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2425-06 Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat. 2012. június 13.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2425-06 Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat. 2012. június 13. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Távvezérelt robottal segített prosztataeltávolítás. Szatmári Zoltán BME IIT

Távvezérelt robottal segített prosztataeltávolítás. Szatmári Zoltán BME IIT BME IIT Sebészrobotikai mini-szimpózium II Tartalom Bevezetés Történeti áttekintés Sebészrobotikai rendszerek Szükséges műszaki megoldások Robottal támogatott Műtéti módszerek Ellenjavallatok Az operáció

Részletesebben

CT-lézer -mammográfia

CT-lézer -mammográfia Tájékoztató anyag CT-lézer -mammográfia Sok nő fél az emlőráktól, mégis nehezen szánják rá magukat a szűrővizsgálatra. A MeDoc Egészségközpontban rövid időn belül, fájdalommentes vizsgálat során a jelenleg

Részletesebben

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr.

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. Varga Csaba ESET 46 ÉVES FÉRFI Kórelőzmény kezelt hypertonia kivizsgálás

Részletesebben

Kérdőíves vizsgálat feldolgozása és elemzése; kutatási jelentés. Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja 2010-2020

Kérdőíves vizsgálat feldolgozása és elemzése; kutatási jelentés. Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja 2010-2020 Kérdőíves vizsgálat feldolgozása és elemzése; kutatási jelentés Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja 2010-2020 Inkontinencia és Vizeletürítési Zavarok alprogram kérdőíves felmérés (2011)

Részletesebben

Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában

Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában Térítési díjak: szakorvosi vizsgálatok és diagnosztika OEP által finanszírozott rendeléseken, biztosítási jogviszony hiányában A biztosítással nem rendelkezők, szakrendelésenként (a diagnosztika vizsgálatok

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS. origamigroup. www.origami.co.hu

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS. origamigroup. www.origami.co.hu BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS origamigroup www.origami.co.hu I. Rheumatoid arthritis Sokat hallunk napjainkban az immunrendszernek az egészség

Részletesebben

Bőrgyógyászat. Fül-orr-gége

Bőrgyógyászat. Fül-orr-gége LÉT.A.MED Nonprofit Zrt. 4281 Létavértes, Baross u. 7. Tel: (52) 592 599 Fax: (52) 250 387 E-mail: letamed@letamed.hu Internet: www.letamed.hu Bőrgyógyászat Dr. Markó Lóránt Hétfő: 07:00-15:00 A bőrgyógyászati

Részletesebben

BKM KH NSzSz Halálozási mutatók Bács-Kiskun megyében és a megye járásaiban 2007-2011

BKM KH NSzSz Halálozási mutatók Bács-Kiskun megyében és a megye járásaiban 2007-2011 BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE HALÁLOZÁSI MUTATÓK BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN ÉS A MEGYE JÁRÁSAIBAN 2007-2011 A Halálozási Mutatók Információs Rendszere (HaMIR) adatai

Részletesebben

Krómer Andrea 2012.05.09.

Krómer Andrea 2012.05.09. Krómer Andrea 2012.05.09. Nőgyógyászati fizioteárpia balneoterápia fürdő iszapkezelés mechano/fizikoterápia gyógytorna / gátizom és kismedencei torna hüvelyi pesszáriumok gyógymasszázs elektromos kezelések

Részletesebben

E-vitamin és a tüdőrák

E-vitamin és a tüdőrák E-vitamin és a tüdőrák Nagyobb mennyiségű E-vitamin fogyasztása felére csökkenti a tüdőrák kialakulásának valószínű Az E-vitamin vegyületeknek két fő csoportja létezik, a tokoferol és a tokotrienol. Mindkét

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a cukorbetegségről

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a cukorbetegségről 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. 1 Hírlevél Röviden a cukorbetegségről 2-es típusú cukorbetegség szövődményei Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

Ender Ferenc, II. OBMK Kocsis Adrienn, II. OBMK

Ender Ferenc, II. OBMK Kocsis Adrienn, II. OBMK A robotizált prostatectomia előnyei Ender Ferenc, II. OBMK Kocsis Adrienn, II. OBMK 2009. május 6. MATE mini-szimpózium Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Egészségügyi Mérnök Képzés A davinci

Részletesebben