A probléma akkor jelentkezik, ha túlzásba visszük az italfogyasztást, illetve ha az alkohol mindennapjaink részévé válva függőséget okoz.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A probléma akkor jelentkezik, ha túlzásba visszük az italfogyasztást, illetve ha az alkohol mindennapjaink részévé válva függőséget okoz."

Átírás

1 Az alkohol emberi szervezetre és pszichére gyakorolt hatásai Az alkoholnak számos előnyös felhasználási területe létezik. Így például használható a bőr tisztítására, fertőtlenítésére, az izzadás csökkentésére (sok dezodor is tartalmaz alkoholt), tartósításra, sőt még az étvágy illetve emésztés fokozására is (népi gyógymód a pálinka, nagyszüleink gyakran indították a reggelt ezzel). Az pedig köztudomású, hogy napi egy deciliter vörösbor jó hatással van a vérnyomásunkra. A mértékletes alkoholfogyasztás része a kultúránknak: ünnepekkor, összejöveteleken elfogadott egy egy pohár pezsgő, bor, vagy éppen sör elfogyasztása, a pálinkafőzés Magyarországon pedig igazi tradíció. A hangsúly a mértékletességen van, amíg ezt szem előtt tartjuk, addig kicsi az esélye a szenvedélybetegség kialakulásának. A probléma akkor jelentkezik, ha túlzásba visszük az italfogyasztást, illetve ha az alkohol mindennapjaink részévé válva függőséget okoz. Az alkoholfogyasztás gyakori oka, hogy az ember szeretne kicsit kiszakadni a környezetéből, elfelejteni a mindennapi gondjait, vagy itallal betölteni a magányt. Vigyázni kell azonban, mert ez a tevékenység könnyen mindennapi szokássá, függőséggé válhat, ami az embert nemcsak fizikailag (pl. májbetegségeket okozva), de lelkileg is tönkre teszi. Könnyen előfordulhat, hogy az eredeti probléma, ami miatt elkezdtünk inni, nemhogy megoldódik, hanem egyre súlyosabbá válik. Ezek az emberek aztán könnyen elveszíthetik a munkájukat, családjukat és legrosszabb esetben az utcára kerülhetnek. Az alkoholizmus egy több, sokszor ellentmondó jelentéssel bíró kifejezés. Szenvedélybetegség, melyre kitartó alkoholfogyasztás jellemzőannak ellenére, hogy különbözőtesti, lelki, egyéb tünetek jelennek meg. Az alkoholfogyasztás esetében a hangsúly nem az elfogyasztott alkohol mennyiségén van, hanem az általa kiváltott hatásokon. Az alkoholbetegség testi, lelki elváltozásokkal jár, hatása van az emberi kapcsolatokra és a társadalmi, anyagi helyzetre. Egy egységnyi alkohol 10 ml tiszta szesznek felel meg, ez egy pohár sörnek (3 dl), 1 dl bornak, illetve 3 cl tömény italnak felel meg. A nemzetközi statisztikák alapján a napi ajánlott maximális alkoholfogyasztás férfiak esetében 1,5 2 egység, nők esetében 1 1,5 egység.

2 A mértékletesség határait túllépve azonban megjelennek a különbözőtesti és lelki károsodások. Az alkoholbetegség kialakulása, fázisai: Kezdeti fázis: Kezdetben az alkoholfogyasztás kikapcsolódás. Az elsőfázis, amikor valaki alkalmi ivó, szociális ivó, vagyis valamilyen eseményhez (pl. születésnap, karácsony, újév, stb.), társasághoz kapcsoltan, felelősségteljesen fogyaszt alkoholt. Ebben a fázisban még határt tud szabni az alkoholfogyasztás mértékének. Kontrollvesztés szakasza: Kontrollvesztés esetén az egyén már nem képes kontrollálni ivásának mennyiségét. Ekkor jelennek meg a testi, lelki, szellemi tünetek, illetve a társadalmi és anyagi helyzet, a magánélet is kárt szenved. Függőség állapota: Az egyén saját akaratából már nem képes az alkoholfogyasztás abbahagyására. Ha mégsem jut alkoholhoz, akkor súlyos megvonási tünetek jelentkeznek. A megvonási tünetegyüttes Ha az alkoholista, hosszabb időn át tartó folyamatos ivás után hirtelen abbahagyja az ivást, általában elvonási tünetek lépnek fel. Az alkoholelvonás tünetei órával az italfogyasztás abbahagyása után kezdődnek. Enyhe tünetei a remegés, a gyengeség, az izzadás és a hányinger. Egyes esetekben görcsök alakulhatnak ki (ún. alkoholos epilepszia vagy rumgörcs). Az ivást hirtelen abbahagyó nagyivókban napokon át tartó alkoholos hallucinózis jelentkezhet: a beteg hangokat hall, melyek vádlóak és fenyegetőek, félelmet és rettegést váltanak ki. Ha az elvonási tüneteket nem kezelik, nagyon súlyos állapot, az úgynevezett alkoholos delirium, vagy delirium trémensz léphet fel. Kiegészítés a 2. fordulóra: Ittasság, részegség vagy alkoholmérgezés? reszegseg alkoholmerg ezes

3 Az alkohol szervezetre gyakorolt hatásai: Egész szervezetre ható egészségkárosító hatások lépnek fel az alkohol tartós fogyasztása mellett. Több szerv és szervrendszer sérül, többek között: máj, hasnyálmirigy, idegrendszer, szív, csontrendszer, izomzat, emésztőrendszer. Az alkoholfogyasztás hosszútávon alultápláltsághoz, vitaminhiányhoz vezet, és szerepe van bizonyos rosszindulatú daganatok kialakulásában is, pl. gyomor, máj, szájüreg, stb. Emellett csakúgy, mint a dohányzásnak, az alkoholnak is van magzatkárosító hatása. Az alkohol mentális egészségre gyakorolt hatásai: A hosszú távú mértéktelen alkoholfogyasztás eredményeként kialakul az alkoholfüggőség, amely nemcsak a szervezetre, hanem a mentális egészségre, a pszichére, lélekre is kihatással van. Mielőtt a testi tünetek előtérbe kerülnének, a hozzátartozók már rendszerint észlelik az érintett egyén magatartásbeli megváltozását. Jellemző, hogy az alkoholbeteg érdektelenné válik, kevésbé foglalkoztatja a jövő, megromlanak a társas kapcsolatai, kötekedővé, agresszívvá válik, valamint szorongás, depresszió is megjelenhet. Szociális hatások Az alkoholizmussal összefüggésbe hozhatóak balesetek, közúti balesetek, ugyanis előfordul, hogy valaki alkoholos állapotban ül a volán mögé, ami végzetes következményekkel járhat. Különösen veszélyeztetettek ilyen szempontból a fiatalok, gyakoriak ugyanis az úgynevezett diszkóbalesetek. Magyarországon az autóvezetés tekintetében július 1 je óta a zéró tolerancia elve van érvényben, vagyis alkoholfogyasztás után nem lehet volán mögé ülni. Ennek bevezetését a nagyszámú közúti baleset indokolta.

4 0.5 g/l véralkoholszint mellett ugyanis (0.05 es alkoholszint) kétszer akkora a közlekedési baleset kockázata, mint nulla véralkoholszint mellett. Jelenleg a nulla véralkoholszint az előírás járművezetésnél. Az alkoholizmus továbbá vezethet még családon belüli, vagy éppen munkahelyi erőszakhoz is. Az alkohol közvetlen hatásai Alkohol fogyasztása során különbözőhatásokat figyelhetünk meg. Először jókedélyűség, gátlások feloldódása figyelhetőmeg. Azonban nagyobb mennyiségűalkohol elfogyasztása után egyéb hatások is megjelennek: csökken a koncentráció, ami balesetekhez vezethet, egyensúlyzavar, elkent beszéd, gátlástalanság lép fel. Súlyos esetben alvásba való fokozatos átmenet, zavartság, sőt akár a tudat elvesztése és kóma is létrejöhet. Az alvásra is kihat: bár az elalvást megkönnyíti, de gyakoriak az ébredések, és maga az alvás is felületes. Véralkoholszint ( ) Megjelölés Jellemzés 0,3 elsőjelek gátlások oldódása, beszédkésztetés, hangulat fokozódása 0,8 1,2 ittasság helyérzékelés, finom mozgások, térlátás, egyensúly zavara 1,2 1,6 enyhe részegség elkent beszéd, gátlástalanság, veszélyérzés hiánya, reakcióidő megnyúlt! 1,6 2,0 közepes részegség a fentiek súlyosabb fokban 2,0 súlyos részegség tompultság, depresszív hangulat, alvásba való fokozatos átmenet 2,0 3,0 tudatborulás tudat fokozatos elvesztése, eszméletlenségbe való átmenet 3,0 4,0 zavartság 4,0 kóma Fiatalok alkoholfogyasztása

5 Az alkoholfogyasztás már évezredek óta hozzátartozik a kultúránkhoz, így ünnepeink, összejöveteleink gyakori kísérője. Napjainkban az alkoholfogyasztás egyre fiatalabb korban kezdődik, ennek hátterében pedig számos ok áll. Egyrészt fontos megemlíteni, hogy bizonyos emberek hajlamosabbak az alkoholfogyasztásra, tehát öröklődőtényezők is szerepet játszanak. Másrészt azonban a társadalmi, szociális hatásoknak és lelki tényezőknek is szerepe van. Fiatalok esetében különösen jelentős a kortárs hatás : jellemző a társaságban, házibuliban történő alkoholfogyasztás, mely sajnos gyakran túlzott mértéket ölt, a cél általában a gyors lerészegedés. A kulturált alkoholfogyasztás és a mértéktelen ivászat között nagy különbség van, melyet a fiatalok egy része nehezen tud észrevenni. Gyakran a társadalmi nyomás, azaz a haveroknak való megfelelés kényszere alatt annyit isznak, hogy végül a kórházban kötnek ki. A serdülőkor önmagában is hajlamosít a szülők, tanárok, felnőttek, szabályok elleni lázadásra, új dolgok megismerésére, így akár az alkohol vagy drogok kipróbálására. Emellett szerepe lehet különböző életeseményeknek, családon belüli problémáknak, az iskolában való gyengébb teljesítménynek. Az alkohol egyik hatása, hogy oldja a gátlásokat, így az alapvetően zárkózott emberek is sokkal könnyebben tudnak nyitni mások felé. Ha azonban túlzásba viszik az alkoholfogyasztást, ez a hatás felerősödhet, és könnyen áteshetnek a ló túlsó oldalára: túlságosan szókimondóvá válhatnak, másokat megbántanak és gyakran nemcsak szavakkal, hanem fizikálisan is. Gyakori jelenség, hogy házibulikban, szórakozóhelyeken egy egy szóváltás tettlegességig fajuljon. További veszélye a túlzott alkoholfogyasztásnak az önkontroll elvesztése, ami súlyos következményekhez vezethet. Számos olyan esetről számoltak már be, hogy fiatal lányok felelőtlen ivászat következtében nemi erőszak áldozatává váltak. Fontos tehát, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy mennyit bír, és mi az az alkoholmennyiség, ami már több negatív hatással jár, mint pozitívval! Ne hagyjuk, hogy társaink befolyásoljanak, ne nekik akarjunk imponálni vagy őket követni, legyünk mi magunk azok, akik példát állítanak és az alkoholt csak mértékkel fogyasszuk!

ALKOHOLFOGYASZTÁS ÉS ALKOHOLIZMUS

ALKOHOLFOGYASZTÁS ÉS ALKOHOLIZMUS ALKOHOLFOGYASZTÁS ÉS ALKOHOLIZMUS (1) Az alkohol mint drog ETANOL = etilalkohol: CH 3 CH 2 OH - A természetben a szőlőcukor levegőtől elzárt lebontásakor (erjesztésekor) keletkezik. - A vér alkoholkoncentrációja

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP

TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0584. Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP Dömötöri Sándor Vendéglátó Kft. egészségre nevelési programja EGÉSZSÉGNAP A dohányzás a burgonyafélék családjába tartozó dohánynövény leveleinek élvezete. Valószínűleg először Kolumbusz és társai találkoztak

Részletesebben

Alkohollal kapcsolatos zavarok. Az alkoholbetegség. Általános jellegzetességek

Alkohollal kapcsolatos zavarok. Az alkoholbetegség. Általános jellegzetességek Alkohollal kapcsolatos zavarok Az alkoholbetegség Az alkoholisták mértéktelen ivók, alkoholfüggőségük olyan szintet ér el, hogy észrevehető mentális zavarokat okoz, károsítja test-lelki egészségüket, interperszonális

Részletesebben

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma

Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Alkoholfogyasztás Súlyos probléma Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Bizottság jelentése szerint Európában több alkoholt fogyasztanak az emberek, mint a világon bárhol. Ez azt jelenti,

Részletesebben

Alkoholfogyasztás és fiatalok

Alkoholfogyasztás és fiatalok Elekes Zsuzsanna Alkoholfogyasztás és fiatalok ÁNTSZ Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ, Országos Addiktológiai Centrum konferenciája Budapest, 2009. december 3. Európában a 90-es években a fiatalok

Részletesebben

Az alkoholfogyasztásról. Boujenah Aaron, Komjáthy Boldizsár, Sauer Rutger

Az alkoholfogyasztásról. Boujenah Aaron, Komjáthy Boldizsár, Sauer Rutger Az alkoholfogyasztásról Boujenah Aaron, Komjáthy Boldizsár, Sauer Rutger Az alkoholhoz való lehetséges viszonyulások absztinensek, akik nem fogyasztanak alkoholos italokat; szociális ivók, akik főleg társaságban

Részletesebben

te meddig bírod? Haverok, buli, pia

te meddig bírod? Haverok, buli, pia SZKC 208_08 te meddig bírod? Haverok, buli, pia tanulói Te meddig bírod? 8. évfolyam 47 D1 Szerepkártyák SZÓVIVŐ JEGYZŐ IDŐFIGYELŐ FELADATMESTER tanulói Te meddig bírod? 8. évfolyam 49 D2 Alkohol, alkoholfogyasztás

Részletesebben

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1) Mi a szerepe a HIV-vírusnak az AIDS kialakulásában? 2) Hogyan, milyen módon terjedhet a HIV-vírus? a, b, c, 3) Sorolj fel két olyan testnedvet, amely tartalmazhatja a vírust?

Részletesebben

Dr. Somoskövi Csilla 2014. Február 19.

Dr. Somoskövi Csilla 2014. Február 19. Háziorvosi konferencia Dr. Somoskövi Csilla 2014. Február 19. Alkohol okozta mentalis zavarok Magyarországon 2013-ban 720-725 ezer fő érintett az alkoholproblémával. Népesség 4,6 %-a nagyivó 15% mértékletes

Részletesebben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Melyik okozhat stresszt? Bevezető A stressz olyan mint a borivás: kis mennyiségben jótékony hatása van, motivál és élénkebbé tesz. A túlzott és folyamatos

Részletesebben

A BOR CSAK MÉRTÉKKEL ÉRTÉK! BORT MÉRTÉKKEL! wim_fogyasztoi_v2_attordelt_v2.indd :10:10

A BOR CSAK MÉRTÉKKEL ÉRTÉK! BORT MÉRTÉKKEL! wim_fogyasztoi_v2_attordelt_v2.indd :10:10 A BOR CSAK MÉRTÉKKEL ÉRTÉK! BORT MÉRTÉKKEL! wim_fogyasztoi_v2_attordelt_v2.indd 1 2017.08.31. 9:10:10 Hogyan kóstoljunk bort rendezvényeken? wim_fogyasztoi_v2_attordelt_v2.indd 2 2017.08.31. 9:10:13 Tervezzünk!

Részletesebben

Alkoholizm us és neurózis

Alkoholizm us és neurózis Alkoholizm us és neurózis Az iszákosság és alkoholizmus egyértelmű terjedése világszerte komoly probléma. A megelőzésével és eredményes gyógykezelésével kapcsolatos feladatok m indenütt gondokat okoznak.

Részletesebben

Fiatalodó alkoholisták

Fiatalodó alkoholisták 3. szint Szeptember Fiatalodó alkoholisták A hazai lakosság tíz százaléka italfüggő(1) Megközelítően(2) egymillió magyar rabja kisebb-nagyobb mértékben(3) az alkoholnak. Egy tízmilliós országban ez az

Részletesebben

Az alkoholizmus kialakulása (Bonus Pastor Alapítvány, Kolozsvár, 2001)

Az alkoholizmus kialakulása (Bonus Pastor Alapítvány, Kolozsvár, 2001) Az alkoholizmus kialakulása (Bonus Pastor Alapítvány, Kolozsvár, 2001) Az alkoholizmus több szakaszban alakul ki. Ezeket jellegzetes tűnetek által lehet felismerni. NÉHÁNY SZÓ ERRŐL A FÜZETRŐL: Számtalan

Részletesebben

Az alkoholt a történelem hajnala óta ismeri az emberiség, mondhatnánk akár azt is, hogy az alkohol története az emberiség története.

Az alkoholt a történelem hajnala óta ismeri az emberiség, mondhatnánk akár azt is, hogy az alkohol története az emberiség története. C2H6O az alkohol Az etanol egyértékű, telített alkohol, a homológ sor második tagja a metanol után. A mindennapokban az alkohol, szesz szavakat az etil-alkoholra értjük, az alkoholos italok etanolt tartalmaznak.

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Függelék

Tartalomjegyzék. Függelék segítség.qxd 4/6/2006 7:57 AM Page 5 Tartalomjegyzék Bevezetõ................................................................7 Változások a 2005-ös év klinikai útmutatójában................................8

Részletesebben

Tanulói stressz kérdıív. Drogteszt

Tanulói stressz kérdıív. Drogteszt Tanulói stressz kérdıív Drogteszt Az Atkinson és munkatársai: Pszichológia könyv megfelelı fejezetének felhasználásával készítette - Szitó Imre, 1995. A serdülıkorú fiatal a kitöltést névtelenül végzi

Részletesebben

Deviancia Bánlaki Ildikó 2010

Deviancia Bánlaki Ildikó 2010 Deviancia Bánlaki Ildikó 2010 Deviancia Elhajlás, (helyes) úttól való eltérés. Deviáns viselkedés Olyan viselkedésforma, amely a társadalom többsége által elfogadott normát, normákat sért. Társas együttélésünket

Részletesebben

Szenvedélybetegek viselkedése, tünetek, lélektani állapot, következmények Előadó: Pusoma Krisztina

Szenvedélybetegek viselkedése, tünetek, lélektani állapot, következmények Előadó: Pusoma Krisztina Szenvedélybetegek viselkedése, tünetek, lélektani állapot, következmények Előadó: Pusoma Krisztina 1. Mi a szenvedélybetegség? Ki a szenvedélybeteg? - fogalom meghatározás Szenvedélybetegségnek nevezzük

Részletesebben

JÓZAN HÚSVÉT KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK

JÓZAN HÚSVÉT KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK JÓZAN HÚSVÉT A Húsvét hagyományai közé tartozik az utazás, a vendégjárás, és ilyenkor gyakrabban kerül sor alkoholfogyasztásra is. Az ittas vezetés hazánkban a második leggyakoribb

Részletesebben

Anamnézis, fizikális vizsgálat májbetegségekben

Anamnézis, fizikális vizsgálat májbetegségekben Anamnézis, fizikális vizsgálat májbetegségekben Dr. Vincze Áron egyetemi docens PTE KK I.sz. BelgyógyászaA Klinika Hepatológia szakvizsga- előkészítő tanfolyam, Balatonfüred 2011. március 8-10. Májbetegségek

Részletesebben

Addiktológiai konzultáns képzés I. Dr. Kassai-Farkas Ákos, Nyírő Gyula Kórház - OPAI, I. Pszichiátriai Osztály

Addiktológiai konzultáns képzés I. Dr. Kassai-Farkas Ákos, Nyírő Gyula Kórház - OPAI, I. Pszichiátriai Osztály Addiktológiai konzultáns képzés I. Dr. Kassai-Farkas Ákos, Nyírő Gyula Kórház - OPAI, I. Pszichiátriai Osztály Mi az egészség?. a teljes fizikai, mentális és szociális jóllét állapota és nem csupán a betegség

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Hírlevél. Hogyan étkezzünk egészségesebben?

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Hírlevél. Hogyan étkezzünk egészségesebben? 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Hírlevél Hogyan étkezzünk egészségesebben? Kiadó: Gönc Város Önkormányzata Abaúj-Hegyköz Egészségfejlesztési Iroda Telefon: +36 46 588 058 Web: www.goncefi.hu EGÉSZSÉGES

Részletesebben

Alkohol Készítette: Legendi Barbara Anett 10.E

Alkohol Készítette: Legendi Barbara Anett 10.E Alkohol Készítette: Legendi Barbara Anett 10.E Alkohol A különböző szeszes italok etil-alkohol-tartalma változó: a sörök általában 3-6, a borok 9-16, a vermut 15-20, a likőrök 20-25, a tömény italok 35-55

Részletesebben

A Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda szakmai kiadványa. Szenvedélybetegségek: nikotin és alkohol

A Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda szakmai kiadványa. Szenvedélybetegségek: nikotin és alkohol A Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda szakmai kiadványa Szenvedélybetegségek: nikotin és alkohol Jelen kiadvány a TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0025 A kiskunhalasi kistérség egészségtudatos fejlesztése egészségre

Részletesebben

Addiktológiai konzultáns képzés I. Dr. Kassai-Farkas Ákos, Nyírı Gyula Kórház, I. Pszichiátriai Osztály

Addiktológiai konzultáns képzés I. Dr. Kassai-Farkas Ákos, Nyírı Gyula Kórház, I. Pszichiátriai Osztály Addiktológiai konzultáns képzés I. Dr. Kassai-Farkas Ákos, Nyírı Gyula Kórház, I. Pszichiátriai Osztály Mi az egészség?. a teljes fizikai, mentális és szociális jóllét állapota és nem csupán a betegség

Részletesebben

GRASSROOTS Gyermekvédelem

GRASSROOTS Gyermekvédelem GRASSROOTS Gyermekvédelem A gyermekbántalmazás A gyermekbántalmazás lényege a gyermekkel szembeni bárminemű rossz bánásmód egy szűk közösségen (pl:családon) belül, amelynek szerepe éppen a gyermek védelme

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Tramalgic 50 mg kemény kapszula tramadol-hidroklorid

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Tramalgic 50 mg kemény kapszula tramadol-hidroklorid BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tramalgic 50 mg kemény kapszula tramadol-hidroklorid Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. -

Részletesebben

ALKOHOLT FELELŐSSÉGTELJESEN

ALKOHOLT FELELŐSSÉGTELJESEN HAFRAC MAGYAR SZÖVETSÉG A KULTURÁLT ALKOHOLFOGYASZTÁSÉRT www.alkoholtfelelosen-2340.hu ALKOHOLT FELELŐSSÉGTELJESEN 2 3 4 0 program: felelősségteljesen élvezd az italod! Az alkohol és hatása Amikor borról,

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A cukorbetegség A cukorbetegség - diabetes mellitus A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szõlõcukrot

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! SEDUXEN INJEKCIÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt beadják Önnek ezt az injekciót,

Részletesebben

III. MELLÉKLET. Az Alkalmazási előírások és Betegtájékoztatók vonatkozó részeiben szükséges módosítások

III. MELLÉKLET. Az Alkalmazási előírások és Betegtájékoztatók vonatkozó részeiben szükséges módosítások III. MELLÉKLET Az Alkalmazási előírások és Betegtájékoztatók vonatkozó részeiben szükséges módosítások Megjegyzés: A későbbiekben szükség lehet arra, hogy adott esetben a Referencia-tagállammal együttműködve,

Részletesebben

Módszertani segédlet pedagógusoknak az alkoholfogyasztás veszélyeivel kapcsolatos órák megtartásához

Módszertani segédlet pedagógusoknak az alkoholfogyasztás veszélyeivel kapcsolatos órák megtartásához Módszertani segédlet pedagógusoknak az alkoholfogyasztás veszélyeivel kapcsolatos órák megtartásához Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Az alkohol veszélyei Javasolt évfolyam: 7 8. Időbeosztás

Részletesebben

Egyensúly szerepe a munka és a magánélet között

Egyensúly szerepe a munka és a magánélet között Egyensúly szerepe a munka és a magánélet között Témakörök Feltárás Időgazdálkodás Feladatok, célok Stressz kezelés FELTÁRÁS Az egyensúly értelmezése Munka Én Család Barátok IDŐGAZDÁLKODÁS 7 Az időgazdálkodás

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! OGYI fejléces papír BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Sanval

Részletesebben

DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS MAGYARORSZÁGON. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy

DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS MAGYARORSZÁGON. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS MAGYARORSZÁGON Dr. Szabó Henrik r. őrnagy Devianciák az átlagostól, az uralkodó normáktól, az elvárt és még tolerált magatartási formáktól eltérő viselkedések Fajtái - csavargás -

Részletesebben

Addiktológiai konzultáns képzés I. Dr. Kassai-Farkas Ákos, Nyírő Gyula Kórház, I. Pszichiátriai Osztály

Addiktológiai konzultáns képzés I. Dr. Kassai-Farkas Ákos, Nyírő Gyula Kórház, I. Pszichiátriai Osztály Addiktológiai konzultáns képzés I. Dr. Kassai-Farkas Ákos, Nyírő Gyula Kórház, I. Pszichiátriai Osztály Mi az egészség?. a teljes fizikai, mentális és szociális jóllét állapota és nem csupán a betegség

Részletesebben

Betegtájékoztató BEN-U-RON 40 MG/ML SZIRUP. Ben-u-ron 40 mg/ml szirup paracetamol

Betegtájékoztató BEN-U-RON 40 MG/ML SZIRUP. Ben-u-ron 40 mg/ml szirup paracetamol BEN-U-RON 40 MG/ML SZIRUP Ben-u-ron 40 mg/ml szirup paracetamol HATÓANYAG: 40,0 mg paracetamol 1 ml szirupban. SEGÉDANYAG: Sico Yellow Orange 85 (E110), propil-parahidroxibenzoát (E116), metil-parahidroxibenzoát

Részletesebben

Dreher Sörgyárak Felelős Alkoholfogyasztás Program Online Közvéleménykutatás. Önkitöltő kérdőív 2009. július 6. - 2009. július 29.

Dreher Sörgyárak Felelős Alkoholfogyasztás Program Online Közvéleménykutatás. Önkitöltő kérdőív 2009. július 6. - 2009. július 29. Dreher Sörgyárak Felelős Alkoholfogyasztás Program Online Közvéleménykutatás Önkitöltő kérdőív 2009. július 6. - 2009. július 29. Készült a Nagycsaládok Országos Egyesülete ajánlásával Forrás: www.alkohol.info.hu

Részletesebben

Az alkoholfüggőség (nép)egészségügyi vonatkozásai

Az alkoholfüggőség (nép)egészségügyi vonatkozásai Az alkoholfüggőség (nép)egészségügyi vonatkozásai Dr. Rónai Balázs centrumvezető főorvos Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház, Sümegi Pszichiátriai Centrum Balatonfüred, 2012. szeptember 14. Az alkoholfüggőség

Részletesebben

Az alkoholizmus mint mentálhigiénés jelenség és társadalmi probléma

Az alkoholizmus mint mentálhigiénés jelenség és társadalmi probléma Az alkoholizmus mint mentálhigiénés jelenség és társadalmi probléma Nagy Zsolt addiktológiai konzultáns KGRE 2015/2016 tavaszi félév www.addiktologus.hu Csoportmunka 1. Milyen tünetekkel és következményekkel

Részletesebben

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008 Mit nevezünk szenvedélybetegségnek? Szenvedélybetegségnek azokat a visszatérően ismétlődő viselkedésformákat, szokásokat nevezzük, amelyeket valaki kényszeresen újra és újra végrehajt annak ellenére, hogy

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Sanval 5 mg filmtabletta Sanval 10 mg filmtabletta. zolpidem-tartarát

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Sanval 5 mg filmtabletta Sanval 10 mg filmtabletta. zolpidem-tartarát BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Sanval 5 mg filmtabletta Sanval 10 mg filmtabletta zolpidem-tartarát Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót!

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató Milyen hatóanyagot és segédanyagot tartalmaz a készítmény?

Részletesebben

Elekes Zsuzsanna: Devianciák, mentális betegségek

Elekes Zsuzsanna: Devianciák, mentális betegségek Elekes Zsuzsanna: Devianciák, mentális betegségek (elektronikus verzió, készült 2006-ban) A tanulmány eredetileg nyomtatásban megjelent: Elekes Zsuzsanna (1997): Devianciák, mentális betegségek in: Szerepváltozások.

Részletesebben

Az ittas járművezetés új tényállásának kritikája

Az ittas járművezetés új tényállásának kritikája Az ittas járművezetés új tényállásának kritikája Dr. Nogel Mónika Rendészeti Ágazat Doktoranduszainak V. Országos Fóruma NKE RTK, 2013. november 21. Jogász, Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet Doktorandusz,

Részletesebben

Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság. Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház

Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság. Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Az erőszak kialakulásának transzgenerációs modellje: a destruktív jogosultság Dr. Barát Katalin Szent Rókus Kórház Milyen tényezők játszanak szerepet a család agresszív légkörének kialakulásában / Strauss-

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-A-2012-0010. Közösségi pszichiátriai prevenciós program megvalósítása a Mátészalkai kistérségben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-A-2012-0010. Közösségi pszichiátriai prevenciós program megvalósítása a Mátészalkai kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH/11-A-2012-0010. Közösségi pszichiátriai prevenciós program megvalósítása a Mátészalkai kistérségben 2. komponens Szenvedélybetegségek leküzdésére irányuló kezdeményezések Moravcsik-Kornyicki

Részletesebben

Elsősegélynyújtás. Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila

Elsősegélynyújtás. Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila Elsősegélynyújtás Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila Elsősegélynyújtó Tanfolyam Mentőápoló Tanfolyam 3. előadás 2011. október 19. Elsősegélynyújtás Betegek / sérültek számára nyújtott azonnali ellátás, amíg

Részletesebben

Melyiket válasszam? 3

Melyiket válasszam? 3 1 2 Melyiket válasszam? 3 KEZDETBEN A SZENVEDÉLY IDEGEN, KÉSŐBB VENDÉG, VÉGÜL ÚR A HÁZBAN Talmud 4 5 HATALMAS TÁRSADALMI, GAZDASÁGI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PROBLÉMA Az alkoholfogyasztás és az ezzel összefüggő

Részletesebben

Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési függőségek megelőzését célzó programok

Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési függőségek megelőzését célzó programok Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési

Részletesebben

Kristóf Andrea SE-IBOI

Kristóf Andrea SE-IBOI Kristóf Andrea SE-IBOI Kábítószer-kereskedelem Kábítószer birtoklása Kóros szenvedélykeltés Kábítószer készítésének elősegítése Kábítószer-prekurzorral visszaélés Új pszichoaktív anyaggal visszaélés Teljesítményfokozó

Részletesebben

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Orvosi pszichológia előadás 2. hét Merza Katalin merza.katalin@sph.unideb.hu Egészségmagatartás fogalma Minden olyan

Részletesebben

Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia alapjai

Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia alapjai Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia alapjai ORVOSI PSZICHOLÓGIA II. Tisljár Roland Ph.D. tisljar.roland@sph.unideb.hu Vázlat Az egészségpszichológia és az orvosi pszichológia történeti háttere

Részletesebben

ALKOHOLOS ITALOK. Az első írásos emlék az alkoholgyártásról, a bor használatáról Egyiptomból való - i.e. 3500

ALKOHOLOS ITALOK. Az első írásos emlék az alkoholgyártásról, a bor használatáról Egyiptomból való - i.e. 3500 ALKOHOLOS ITALOK -Megnevezés: etil-alkohol, szeszes ital, alkoholtartalmú ital > 2 g% etil-alkohol -természetesen: gyümölcsök, gabonák, burgonya, cukorrépa mesterségesen -élénkíti az idegrendszert, megszünteti

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register!

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Neotigason 10 mg kemény kapszula Neotigason 25 mg kemény kapszula

Részletesebben

-serkenti a gyomornedvtermelést, növeli az étvágyat Nagyobb mennyiségben méreg.

-serkenti a gyomornedvtermelést, növeli az étvágyat Nagyobb mennyiségben méreg. ALKOHOLOS ITALOK -Megnevezés: etil-alkohol, szeszes ital, alkoholtartalmú ital > 2 g% etil-alkohol -természetesen: gyümölcsök, gabonák, burgonya, cukorrépa mesterségesen -élénkíti az idegrendszert, megszünteti

Részletesebben

MARKETINGKÓDEX jägermeister

MARKETINGKÓDEX jägermeister MARKETINGKÓDEX jägermeister Bevezetés A szeszes italok kulturális örökségünk részét alkotják, fogyasztásuk több évszázados hagyománynak örvend: a felelősségteljes alkoholfogyasztás felnőttek milliói számára

Részletesebben

A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére

A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére Konferencia a női egészségről az emlő egészségéről 2011. szeptember 21. Novotel Budapest Centrum A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére Bánfi Ildikó

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft.

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Pécs Kardiológia ????? Miért??? Lehet, hogy külön utakon járunk?! Együtt könnyebb?

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Leponex 25 mg tabletta Leponex 100 mg tabletta klozapin

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Leponex 25 mg tabletta Leponex 100 mg tabletta klozapin BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Leponex 25 mg tabletta Leponex 100 mg tabletta klozapin Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Részletesebben

Betegtájékoztató HUMULIN R 100 NE/ML OLDATOS INJEKCIÓ PATRONBAN. Humulin R 100 NE / ml oldatos injekció patronban (humán inzulin)

Betegtájékoztató HUMULIN R 100 NE/ML OLDATOS INJEKCIÓ PATRONBAN. Humulin R 100 NE / ml oldatos injekció patronban (humán inzulin) HUMULIN R 100 NE/ML OLDATOS INJEKCIÓ PATRONBAN Humulin R 100 NE / ml oldatos injekció patronban (humán inzulin) HATÓANYAG: Humán inzulin. SEGÉDANYAG: Meta-krezol, glicerin, hígított sósav, nátrium-hidroxid-oldat,

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Suprastin tabletta klórpiramin

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Suprastin tabletta klórpiramin BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Suprastin tabletta klórpiramin Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. - Tartsa meg a betegtájékoztatót,

Részletesebben

Alkohol- és gyógyszerfüggőség idős korban

Alkohol- és gyógyszerfüggőség idős korban Alkohol- és gyógyszerfüggőség idős korban Zacher Gábor Időskori legfontosabb élettani változások Gyomor ph Gyomorürülés Testzsír Test víztartalom Májtérfogat/véráramlás Fázis I enzim aktivitás Máj metabolizmus

Részletesebben

Légzőszervi megbetegedések

Légzőszervi megbetegedések Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) Légzőszervi megbetegedések Az orr melléküregeinek gyulladása, melyet leggyakrabban baktériumok okoznak. Orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) Különböző típusú gyulladások

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! IMOVANE BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Imovane 7,5 mg

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Táplálkozási kisokos

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Táplálkozási kisokos Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. 1 Hírlevél Táplálkozási kisokos Általános tudnivalók az egészséges táplálkozásról Kiadó: Gönc és Térsége Egészségéért Egészségügyi

Részletesebben

Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 1. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK

Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 1. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 1. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK Tárgyleírás A drog és az idegrendszer. A drogok hatásmechanizmusa. Addiktológiai alapfogalmak. A függőség kialakulását

Részletesebben

Betegtájékoztató CODOXY 10 MG RETARD TABLETTA

Betegtájékoztató CODOXY 10 MG RETARD TABLETTA CODOXY 10 MG RETARD TABLETTA Codoxy 5 mg retard tabletta Codoxy 10 mg retard tabletta Codoxy 20 mg retard tabletta Codoxy 40 mg retard tabletta Codoxy 80 mg retard tabletta oxikodon-hidroklorid HATÓANYAG:

Részletesebben

Amit a magas vérnyomásról még tudni kell

Amit a magas vérnyomásról még tudni kell Amit a magas vérnyomásról még tudni kell Amit a magas vérnyomásról még tudni kell: tudnivalók és tippek Napjainkban a magas vérnyomás sajnos egyre több és több embert érint. Mára már úgy nevezett népbetegséggé

Részletesebben

Kockázati magatartáskutatás a székesfehérvári tanulók körében 2014

Kockázati magatartáskutatás a székesfehérvári tanulók körében 2014 Kockázati magatartáskutatás a székesfehérvári tanulók körében 2014 Ütemterv 2011 koncepció, beharangozó (SZFVMJV Önk.) 2012 adaptálás (EMMI támogatással) 2013 pilot teszt (Echo) 2014 éles adatfelvétel

Részletesebben

A húsvéti ünnepi időszak rendőri feladatai

A húsvéti ünnepi időszak rendőri feladatai A húsvéti ünnepi időszak rendőri feladatai Óberling József r. ezredes rendőrségi főtanácsos ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály főosztályvezető az ORFK-OBB ügyvezető elnöke Budapest, 2016. március 24.

Részletesebben

1. RÖVID VAGY HOSSZÚ TÁVÚ HATÁS

1. RÖVID VAGY HOSSZÚ TÁVÚ HATÁS : Iskola neve: Max : 20 1. RÖVID VAGY HOSSZÚ TÁVÚ HATÁS 1. a Válogasd szét az alkohol hatásai közül, melyek a rövid és hosszú távú hatásai az alkoholnak! (10 ) Rövid távú hatások : Hosszú távú hatások:

Részletesebben

A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek

A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek Dr. Pikó Károly Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Jósa András Kórháza

Részletesebben

Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 3. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK

Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 3. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK Ápolás Betegellátás Alapszak ADDIKTOLÓGIA 3. Deutsch Krisztina szakoktató PTE ETK DEPRESSZÁNSOK I. Nyugtatók, altatók, szorongásoldók, hatása révén az alkohol is. Barbiturátok (legrégibb altatók, nyugtatók):

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál Alvászavarok Alvászavarok és álmatlanság Az alvás-ébrenlét ciklus (cirkadián ritmus) ritmusos szervezõdése alapvetõ jellegzetessége az embernek és minden fejlettebb állatfajnak is. Az alvás olyan élettani

Részletesebben

Alkohol, Szűrés Rövid Intervenció Dr. Bodrogi Andrea Kék Pont Drogambulancia Alapítvány Ébredések Alapítvány Alkoholhelyzet Európában Az EU-ban 55 millió felnőtt súlyos alkoholfogyasztó A 15-29 év közöttiek

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ TERVEZET ( 2007 BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ

Részletesebben

Betegtájékoztató ALPRESTIL 20 MIKROGRAMM/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ. Alprestil 20 mikrogramm/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz alprosztadil

Betegtájékoztató ALPRESTIL 20 MIKROGRAMM/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ. Alprestil 20 mikrogramm/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz alprosztadil ALPRESTIL 20 MIKROGRAMM/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ Alprestil 20 mikrogramm/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz alprosztadil HATÓANYAG: Alprosztadil. SEGÉDANYAG: Vízmentes etanol. JAVALLAT: Az Alprestil

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. DHC Continus 60 mg retard tabletta dihidrokodein-hidrogén-tartarát

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. DHC Continus 60 mg retard tabletta dihidrokodein-hidrogén-tartarát Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA DHC Continus 60 mg retard tabletta dihidrokodein-hidrogén-tartarát

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Wellbutrin SR 150 mg retard tabletta. bupropion-hidroklorid

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Wellbutrin SR 150 mg retard tabletta. bupropion-hidroklorid Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Wellbutrin SR 150 mg retard tabletta bupropion-hidroklorid Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Codoxy 5 mg retard tabletta Codoxy 10 mg retard tabletta Codoxy 20 mg retard tabletta Codoxy 40 mg retard tabletta Codoxy 80 mg retard tabletta Hatóanyag:

Részletesebben

ALKOHOLOK TOXIKOLÓGIÁJA

ALKOHOLOK TOXIKOLÓGIÁJA ALKOHOLOK TOXIKOLÓGIÁJA Dr. Németi Balázs PTE ÁOK Farmakológiai Intézet Toxikológiai Tanszék Mi a toxikológia? Toxikológia = mérgek tudománya A tudomány atyja Paracelsus svájci orvos, alkimista, botanikus,

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A BUDENOFALK KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A BUDENOFALK KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ? BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Budenofalk 3 mg kemény kapszula budezonid Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszerét, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. - Tartsa meg

Részletesebben

lizinopril/hidroklorotiazid

lizinopril/hidroklorotiazid Betegtájékoztató: Információk a beteg számára Lisopress HCT 10 mg/12,5 mg tabletta Lisopress HCT 20 mg/12,5 mg tabletta lizinopril/hidroklorotiazid Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Merckformin

Részletesebben

Betegtájékoztató SUPRASTIN INJEKCIÓ. Suprastin injekció klórpiramin. HATÓANYAG: 20 mg klórpiramin-hidroklorid (1 ml) ampullánként.

Betegtájékoztató SUPRASTIN INJEKCIÓ. Suprastin injekció klórpiramin. HATÓANYAG: 20 mg klórpiramin-hidroklorid (1 ml) ampullánként. SUPRASTIN INJEKCIÓ Suprastin injekció klórpiramin HATÓANYAG: 20 mg klórpiramin-hidroklorid (1 ml) ampullánként. SEGÉDANYAG: Injekcióhoz való desztillált víz. JAVALLAT: A Suprastin injekció (hatóanyaga

Részletesebben

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás Az elhízás, a bulimia, az anorexia Az elhízás Elhízás vagy túlsúlyosság elhízás a testsúly a kívánatosnál 20%-kal nagyobb túlsúlyosság a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege

Részletesebben

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA

A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA A VÍZ AZ ÉLET FORRÁSA www.evp.hu A víz az élet forrása: víz nélkül nincs, és nem is lehetséges egészséges élet. A víz lehetővé teszi a vérkeringést, segíti a sejtek működését és a test méregtelenítését,

Részletesebben

BUDAPESTI KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI ÉS ÁLLAMIGAZGATÁSI EGYETEM VISELKEDÉSKUTATÓ KÖZPONT

BUDAPESTI KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI ÉS ÁLLAMIGAZGATÁSI EGYETEM VISELKEDÉSKUTATÓ KÖZPONT KÉRDŐÍV B ORSZÁGOS LAKOSSÁGI ADE VIZSGÁLAT 2001 BUDAPESTI KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI ÉS ÁLLAMIGAZGATÁSI EGYETEM VISELKEDÉSKUTATÓ KÖZPONT ELŐSZÖR NÉHÁNY KÉRDÉS AZ ALKOHOL- FOGYASZTÁSSAL KAPCSOLATBAN. KÉRJÜK,

Részletesebben

Addiktológiai konzultáns képzés I.! (alkohol) Dr. Kassai-Farkas Ákos,

Addiktológiai konzultáns képzés I.! (alkohol) Dr. Kassai-Farkas Ákos, Addiktológiai konzultáns képzés I.! (alkohol) Dr. Kassai-Farkas Ákos, Mi az amiről beszélünk? Mi a gond lényege? Mi a betegség lényege? Kezelési algoritmusok. Megelőzés és utógondozás. Mi van még a tarsolyban?

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert

Részletesebben

Dévaványa Város Önkormányzata. Dévaványa Város Önkormányzat. Helyi Drogstratégia és Cselekvési Terv

Dévaványa Város Önkormányzata. Dévaványa Város Önkormányzat. Helyi Drogstratégia és Cselekvési Terv Dévaványa Város Önkormányzata 5510 Dévaványa, Hősök tere 1. Dévaványa Város Önkormányzat Helyi Drogstratégia és Cselekvési Terv Bevezetés A kilencvenes évek történései nem csak az államok gazdasági-politikai

Részletesebben

X./2.: A Rövid Intervenció

X./2.: A Rövid Intervenció X./2.: A Rövid Intervenció A fejezet feldolgozása során a hallgató megismerkedik a rövid intervenció alkalmazási területével és módszereivel X./2.1.: A Rövid Intervenció elméleti alapjai Hazánkban különösen

Részletesebben

Nehézségek a kommunikációban. Bán Ildikó 2016

Nehézségek a kommunikációban. Bán Ildikó 2016 Nehézségek a kommunikációban Bán Ildikó 2016 MILYEN A JÓ ORVOS? a beteg szemszögéből Mi teszi az orvost jó orvossá? 72% - jó személyes viszony a beteg és az orvosa között (empátia, figyelem, meghallgatja

Részletesebben

A betegség okai A tünetei

A betegség okai A tünetei A depresszió A semmi ágán ül szivem, kis teste hangtalan vacog, köréje gyűlnek szeliden s nézik, nézik a csillagok. József Attila: Lassan, tűnődve 1933 A depresszió hazánkban évi négyezer ember értelmetlen

Részletesebben

Gyermekkori Dermatomiozitisz

Gyermekkori Dermatomiozitisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Gyermekkori Dermatomiozitisz Verzió 2016 1. MI A GYERMEKKORI DERMATOMIOZITISZ 1.1 Milyen betegség ez? A gyermekkori dermatomiozitisz (JDM) az izmokat és a

Részletesebben