Amit a magas vérnyomásról még tudni kell

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Amit a magas vérnyomásról még tudni kell"

Átírás

1 Amit a magas vérnyomásról még tudni kell

2 Amit a magas vérnyomásról még tudni kell: tudnivalók és tippek Napjainkban a magas vérnyomás sajnos egyre több és több embert érint. Mára már úgy nevezett népbetegséggé vált. A kialakulási oka legtöbbször ismeretlen. De az biztos, hogy a XXI. század feszített élettempója és feszültségekkel teli légköre nem segít egészségünk megőrzésében. Ezért nagyon fontos, hogy tudatában legyünk az összes veszélynek, amit a magas vérnyomás, más néven hipertónia tartogathat. Magas vérnyomás: Néhány általános tudnivaló és következmény Magas vérnyomás esetén az erekben lévő nyomás megemelkedik, ezzel nő a rizikója az agyvérzésnek, szívinfarktusnak és más súlyos érbetegségeknek. A magas vérnyomás korunk legnagyobb egészségügyi veszélyeihez tartozik, melyet kezelni kell, hogy a megemelkedett nyomást csökkentsük, és megakadályozzuk a következményes károsodásokat a veszélyeztetett szervekben. Ebben lehet segítségünkre az Impulser terápia értágító és keringést javító hatásával.

3 A probléma Kezdetben a hipertónia alig okoz panaszokat. Ezért gyakran hosszú ideig nem ismerik fel és kezeletlen marad. Eközben a nyomás tovább növekszik. A napról napra magasabb nyomás a keringésben tartósan terheli a szívet és károsítja azt, ráadásul szűkülnek és elmeszesednek az erek. A normál esetben mérsékelten lezajló, természetes öregedése az ereknek magas vérnyomás mellett korábban következik be és erőteljesebben haladhat előre. Így a keringés is rosszabbodik. Ennélfogva a magas vérnyomás az agyvérzés vezető rizikófaktora. A dohányzás, a cukorbetegség és az anyagcserezavarok mellett a szívbetegségek (szívinfarktus és szívgyengeség) számottevő okozóját képviseli. Ha a magas vérnyomás már elvezetett ezekhez a komplikációkhoz, az idő előtti rokkantság és halál kockázata jelentősen megnő. A vese- és szembetegségek is gyakran a magas vérnyomásnak köszönhetők. Következményként veseelégtelenség, látáskárosodás, legrosszabb esetben vakság következhet be, férfiaknál merevedési zavarokért is felelős lehet. A magas vérnyomás túlnyomórészt primer hipertóniaként fordul elő (az esetek 90-95%), vagyis nem más betegség okozza. Csak az esetek 10-15%-ában áll a háttérben például a vesék, mellékvesék vagy a pajzsmirigy betegsége okozójaként (szekunder hipertónia). Ezeknek a betegségeknek a kezelésével gyakran a magas vérnyomás is szabályozódik. Magas vérnyomásnál tünetként először többnyire általános panaszok jelentkeznek, pl. szédülés, fejfájás, szívdobogásérzés, légszomj terhelésnél, idegesség, alvászavar. A további tünetek a lehetséges ér- és szervkárosodásoktól függnek. A magas vérnyomás univerzális orvossága az egészséges életmód: egy kiegyensúlyozott, az anyagcserét nem terhelő, lehetőleg sószegény étrend és a rendszeres mozgás.

4 Hogyan segíthet az Impulser terápia? Az Impulser terápia segít normál értéken tartani a vérnyomást. Serkentheti a vegetatív idegrendszert és jótékony hatást fejt ki az érrendszerre. Az Impulser terápiával enyhíthetők a magas vérnyomás tünetei. Magas vérnyomás különböző életkorokban Terhesség alatt A terhességek 8-10%-ban fordul elő. Azoknál a nőknél, akiknél ez a betegség jelentkezik valószínűleg már jelen volt az elsődleges hipertónia. A terhesség alatt fellépő magas vérnyomás neve: terhességi hipertónia, ha ehhez ödéma is társul, akkor preeklampszia. Általában tünetmentes, de a rendszeres szűrővizsgálatokon kimutatható a terhességi hipertónia. Azonban, ha mégsem tünetmentes akkor fejfájást, gyomortáji fájdalmakat, hányást, látás zavarokat okoz (általában villogó fény). Amennyiben figyelmen kívül hagyják, életveszélyessé is válhat, annak az állapotnak a neve: eklampszia. Ennek az állapotnak már több súlyos következménye van, pl: vakság, görcsrohamok, agy ödéma. De a hipertónia terhesség alatti súlyosbodása is megakadályozható megfelelő odafigyeléssel.

5 Csecsemő és Gyermek hipertónia Sajnos ez a betegség is felléphet egész kiskorban, vagy akár már egy újszülöttnél is jelen lehet. A legkisebbeknél ez a betegség levertséget, növekedési zavarokat és rohamokat produkál. Ha a betegség később lép fel, nem újszülött korban, akkor az általános tünetek növekedési zavarok, megmagyarázhatatlan hangulatingadozás, ingerlékenység, orrvérzés. Legrosszabb esetben akár arcidegbénulás is bekövetkezhet. Serdülőkor Kamaszkorban is egyre gyakoribb ez a betegség, már a fiatalok 2-9%-a szenved ettől a betegségtől. Jelenlétét csak rendszeres orvosi vizsgálattal lehet bizonyítani. Azoknál a fiataloknál akiknél kialakul a magas vérnyomás fokozottan figyelni kell az életvitelre, hiszen a meggondolatlansággal - dohányzással, alkohol- és drogfogyasztással a legsúlyosabb szövődmények kialakulását kockáztatják. Felnőttkorban Rendszeres orvosi vizsgálatokkal mutatható ki. Akkor lehet kijelenteni, hogy hipertóniáról van szó, ha a mért érték rendszeresen magasabb, mint a normális. Sajnos mivel a magas vérnyomás már népbetegséggé nőtte ki magát

6 rengeteg felnőttet is kínoz ez a betegség. Felnőttkorban is lehet tünetmentes, de súlyos szövődmények is kialakulhatnak. (Az általános tudnivalókban megemlített tünetek és szövődmények) Osztályozás (JNC7) Szisztolés nyomás Diasztolés nyomás Hgmm kpa Hgmm kpa Normál , ,0 10,5 Prehipertónia ,0 18, ,7 11,9 I. Fokozatú hipertónia ,7 21, ,0 13,2 II. Fokozatú hipertónia , ,3 Izolált szisztolés hipertónia ,7 < 90 < 12,0 (forrás: wikipédia) Mit tehetünk önmagunkért? A teendők a hipertónia súlyossági fokától függenek. Prehipertónia és I. fokozatú hipertónia esetén az elsődleges teendő az életmód változtatás, amely igen sokszor lényegesen meghosszabbíthatja a gyógyszer nélküli időszakot. Természetesen az életmód változtatásra a súlyosabb, gyógyszeres kezelést is igénylő esetekben is szükség van. Mit jelent az életmód változtatás? Táplálkozással a magas vérnyomás ellen A tudósok sokáig vitatták a sószegény étrend értékét. A mai ajánlás szerint ne fogyasszunk 6 grammnál több sót naponta. Ez a diéta enyhén csökkenti a vérnyomást és támogatja a terápiát, ezen kívül együnk sok gyümölcsöt és zöldséget, valamint kevés telített zsírt. Ez egy egészséges vegyes étrendnek felel meg, amelynek keretében a friss élelmiszereket részesítsük előnyben, és gyakrabban együnk halat. Alkalmanként egy

7 pohár bor nem árt, de túlzásba semmiképp ne vigyük. A férfiak ne igyanak naponta 30 grammnál több (0,25 liter bornak felel meg), a nők pedig grammnál több (0,2 liter bor) alkoholt. Néhány étel például kifejezetten jótékony hatással van a magas vérnyomásra. Ilyen például a brokkoli, ami fontos kalciumforrás lehet azok számára, akik nem fogyasztanak tejtermékeket. Az utóbbi évek fontosabb kutatási eredményei szerint, összefüggés van a kalcium bevitel és a vérnyomás/magas vérnyomás között. A brokkoliban található béta-karotin és C-vitamin fontos antioxidánsok, amelyek csökkentik a rák vagy szívbetegségek kockázatát, egyértelműen növelik életkilátásainkat. Számos esetben kiderült, hogy az idősebb korban fogyasztott sör segíthet a cukorbetegség és a magas vérnyomás ellen is. A medve hagyma azon kívül, hogy finom tavaszi fűszernövény, pozitív hatással van egészségre is! A medvehagyma rendkívül egészséges, mert sok benne a C-vitamin, a vas és a magnézium. Kitűnő fejfájás és magas vérnyomás esetén, kiváló vértisztító hatású, tisztítja a vesét.

8 Mozgás A rendszeres állóképességi edzés tartósan csökkentheti a vérnyomást. Keressünk olyan sportágat, amelyet tényleg élvezünk. Beszéljük meg az orvosunkkal, milyen mértékben terhelhetjük magunkat. Ő először talán terheléses EKG-t fog végezni, hogy tesztelje a vérnyomásunkat terhelés alatt. Sportolás közben is mérjük alkalmanként a vérnyomást. Ha nem tudunk megbarátkozni a sporttal, próbáljunk meg a mindennapokban többet mozogni, pl. menjünk kerékpárral a munkahelyünkre vagy sétáljunk gyakrabban. Magas a vérnyomása? Súlycsökkentés! Ha túlsúlyosak vagyunk, igyekezzünk lefogyni. Az egészséges táplálkozás és a sok mozgás segít ebben. Egy túlsúlyos ember szívének sokkal többet kell teljesítenie, hogy a vért keresztülpumpálja a testen. Ez a többletmunka a magas vérnyomásban mutatkozik meg. Próbáljunk néhány kilótól megszabadulni, hogy tehermentesítsük a szívünket és javítsuk a vérnyomásértékeinket. Ráadásul a fogyás csökkenti a cukorbetegség vagy a magas koleszterinértékek rizikóját is.

9 Stressz Tanuljunk relaxációs technikákat, mint az autogén tréning vagy a progresszív izomlazítás. Természetesen nem tudjuk teljesen átalakítani a mindennapjainkat, de vegyünk mély levegőt és számoljunk el tízig, mielőtt felidegesítjük magunkat. Előzzük meg az érelmeszesedést! A magas vérnyomás kedvez az érelmeszesedésnek, csak úgy mint a dohányzás, túlsúly és a magas koleszterinértékek. Figyeljünk a rizikófaktorokra. Minden további kockázati tényezővel nő az érelmeszesedés veszélye. Szokjunk le a dohányzásról. Természetes megoldások Impulser terápia Az Impulser terápia teljesen veszélytelen, segítségével elkerülhetjük a hosszú távú gyógyszerszedés nem kívánt következményeit, például a mellékhatásokat. Az Impulser terápia javítja a keringést és segít a vérnyomás stabilizálásában.

10 Az Impulser terápia a pulzáló mágneses tér segítségével jótékony hatással van a mikrokeringésre, így a legkisebb erekben is segíti a folyadékáramlást, ezáltal elősegíti a szövetek megfelelő ellátását a számukra oly fontos oxigénnel és más tápanyagokkal, emellett az anyagcsere termékek elszállításában is javulást válthat ki. Ha a szervezetünk egyensúlya felborul, akkor a vérárammal nem juthatnak el a megfelelő tápanyagok a sejtekhez, mivel csökken az érfalak rugalmassága, ezáltal gyengül a folyadéknyomás. A pulzáló mágnesterápia hatására azonban a rugalmas érfalmozgás visszatérhet, így ismét eljuthatnak a tápanyagok a sejtekhez. A mikrokeringés javításával számos betegség esetében pozitív változást érhetünk el az Impulserrel, hiszen az alapoknál kezdjük a terápiát. Az Impulser terápia segíthet beindítani a szervezet öngyógyító folyamatait, így hatékony megelőző terápia lehet magas vérnyomás esetén is. A komplementer medicina egyik bevált elemeként kiegészítő, gyógyszermentes megoldást kínálhat az Impulser.

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Erre majd együtt mászunk fel! Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. www.szeretemazeletem.hu Az érelmeszesedéstől az infarktusig

Részletesebben

Rendben van a vérnyomása?

Rendben van a vérnyomása? Rendben van a vérnyomása? A magas vérnyomás jelei lehetnek a szédülés, a fejfájás, a fáradtságérzet, nehézlégzés, orrvérzés, látászavarok, mellkasi fájdalom és idegesség is. De előfordul az is, hogy semmilyen

Részletesebben

esetén a timol típusú illóolajat 2 csepp borsikaolajjal is alkalmazhatjuk. Vöröshagyma

esetén a timol típusú illóolajat 2 csepp borsikaolajjal is alkalmazhatjuk. Vöröshagyma esetén a timol típusú illóolajat 2 csepp borsikaolajjal is alkalmazhatjuk. Vöröshagyma Az Aloe vera és a fokhagyma után a vöröshagyma személyében" a liliomfélék újabb képviselőjét ismerhetjük meg. A vöröshagyma,

Részletesebben

A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról

A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról Iskolagyümölcs - program Oktatási segédanyag 2013/2014. tanév 1. félév/2. A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról Az egészség megőrzésben nagy fontossággal bírnak

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az éltetõ vitaminok A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek testünk kifogástalan mûködéséhez. A vitamin elnevezés a vita (élet) és az amin (NH2-tartalmú kémiai gyök) szavakból

Részletesebben

A testmozgás anatómiája Részlet dr. Sánta János sportorvos, belgyógyász-kardiológus előadásából

A testmozgás anatómiája Részlet dr. Sánta János sportorvos, belgyógyász-kardiológus előadásából Mozgásszervi megbetegedések és megelőzésük A testmozgás anatómiája Részlet dr. Sánta János sportorvos, belgyógyász-kardiológus előadásából Az ember egész testalkatát, felépítését a csontváz határozza meg,

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia című hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

A patikában nem kapható: Egészség másképp

A patikában nem kapható: Egészség másképp A patikában nem kapható: Egészség másképp Egészség másképp? Azoknak, akik elviselhetetlen fájdalmaktól szenvednek, vagy olyan problémájuk van, amit az egészségügy feltehetően nem tud az elvárásunknak megfelelően,

Részletesebben

Táplálkozási tanácsok TÁPLÁLKOZÁSTAN, GASZTRONÓMIA. Elhízás és kóros soványság 2016.05.02. A vegetarianizmus

Táplálkozási tanácsok TÁPLÁLKOZÁSTAN, GASZTRONÓMIA. Elhízás és kóros soványság 2016.05.02. A vegetarianizmus Táplálkozási tanácsok TÁPLÁLKOZÁSTAN, GASZTRONÓMIA Mindent mértékkel fogyasszunk Ne fogyasszunk a szükségesnél kevesebbet, legyengít a szervezetet Ne fogyasszunk túl sokat, csökken az emésztőerő, betegségek

Részletesebben

A várandós nõk táplálkozása

A várandós nõk táplálkozása A várandós nõk táplálkozása Fontos, hogy az étrend igazodjon a kismama testtömeg-indexéhez, alapanyagcseréjéhez, az aktuális állapotához, és az ízléséhez. Vegyes táplálkozással, jól megválogatott, jó minõségû

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Vasas vélemények Étel nélkül több mint egy hétig tudunk létezni, víz nélkül ez az idõtartam néhány napra csökken le. Levegõ nélkül azonban legtöbbünk percek alatt megfulladna. Ahhoz, hogy a legfontosabb

Részletesebben

Mik az egészséges táplálkozás alap pillérei, melyre mindenkinek érdemes oda figyelni?

Mik az egészséges táplálkozás alap pillérei, melyre mindenkinek érdemes oda figyelni? Kedves Olvasó! Vaskút Község Önkormányzata által elnyert Egészségre nevelő életmódprogramok Vaskút községben elnevezésű pályázat keretein belül lehetőség nyílt ismeret átadó cikkek elkészítésére. A cél,

Részletesebben

INFORMÁCIÓS FÜZET. Az emelkedett koleszterinszint és a szív-érrendszeri betegségek közötti összefüggések

INFORMÁCIÓS FÜZET. Az emelkedett koleszterinszint és a szív-érrendszeri betegségek közötti összefüggések INFORMÁCIÓS FÜZET Az emelkedett koleszterinszint és a szív-érrendszeri betegségek közötti összefüggések Az orvos figyelmébe: Ez a kiadvány azon betegeknek adható, akiknek (kezelő)orvosa koleszterinfelszívódás

Részletesebben

Tegyél többet az egészségedért!

Tegyél többet az egészségedért! Tegyél többet az egészségedért! Az emelkedett testsúly-és testzsír arány veszélyei, a magas vérnyomás, emelkedett VC és koleszterin szint következményei A magas vérnyomás Epidemiológiai adatok A hypertonia:

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Carvedilol Grindeks 6,25 mg tabletta Carvedilol Grindeks 12,5 mg tabletta Carvedilol Grindeks 25 mg tabletta karvedilol Mielott elkezdené szedni ezt

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért.

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. 1 Kedvezményezett: Gönc és Térsége Egészségéért Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. Az Európai unió és a magyar állam

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek A haj és a vitaminok A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek Hajunk állapotát nagyban befolyásolja, hogy milyen ételeket fogyasztunk. A hajhagymák vitamin vagy nyomelemhiánya

Részletesebben

A TIENS Kínai datolya (Jujuba) kivonat tápláló és egészséges

A TIENS Kínai datolya (Jujuba) kivonat tápláló és egészséges TIENS Kínai datolya (Jujuba) kivonat Nagyszerű választás a vér táplálásához és az idegek megnyugtatásához! A kínai medicina szerint az Aranyszínű selyemdatolya (Jujuba), vagy más néven kínai datolya segít

Részletesebben

Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése. Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat.

Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése. Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat. Nyomelemek, ásványi anyagok: Nevükhöz hűen csak nyomokban, egészen icipici mennyiségben szükségesek a szervezet számára, ugyanakkor ez a nagyon kicsike mennyiség egyben létfontosságú is! Néhány rövid mondat

Részletesebben

Egészséges táplálkozás:

Egészséges táplálkozás: KORSZERŰ TÁPLÁLKOZÁS Egészséges táplálkozás: Az egészséges :egy megfelelően összeállított menü, a szervezetnek szükséges energia és tápanyag mennyiséget biztosítja ahhoz, hogy tartósan egészségesek maradjunk.

Részletesebben

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! betegtájékoztató BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓ A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Crestor

Részletesebben

Ásványi anyagok. Foszfor (P)

Ásványi anyagok. Foszfor (P) Ásványi anyagok Az ásványi anyagok azon csoportját, amelyek a szervezetünkben, a test tömegének 0,005%-ánál nagyobb mennyiségben vannak jelen, makroelemeknek nevezzük. Azokat az elemeket, amelyek ennél

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA V. évfolyam 11. szám, Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia című hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Tetanol pur betegtájékoztató - PIL alapján.doc BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál Alvászavarok Alvászavarok és álmatlanság Az alvás-ébrenlét ciklus (cirkadián ritmus) ritmusos szervezõdése alapvetõ jellegzetessége az embernek és minden fejlettebb állatfajnak is. Az alvás olyan élettani

Részletesebben

(Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői jogok tulajdonosa a

(Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői jogok tulajdonosa a 25 ötlet, amelyekkel ünnepek alatt (és után is!) kordában tarthatja családját (Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Dohányzás: a halálos szenvedély A dohányzás szervkárosító hatásai Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Dr. Balogh Sándor PhD.

Dr. Balogh Sándor PhD. Szekunder prevenció: Hipertónia Dr. Balogh Sándor PhD. A betegségfőcsoportokra jutó halálozás alakulása Magyarországon KSH 2004 Oki összefüggés a 10 leggyakoribb kockázati tényező és betegség között a

Részletesebben

Légzőszervi megbetegedések

Légzőszervi megbetegedések Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) Légzőszervi megbetegedések Az orr melléküregeinek gyulladása, melyet leggyakrabban baktériumok okoznak. Orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) Különböző típusú gyulladások

Részletesebben

Ásványi anyagok, nyomelemek

Ásványi anyagok, nyomelemek Ásványi anyagok, nyomelemek Makroelemek Mikroelemek - Nyomelemek Makroelemek Kalcium (Ca) Egészséges felnõttek esetén a napi szükséglet 800 mg. Serdülõ- és idõskorban, valamint terhesség, szoptatás esetén

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A cukorbetegség A cukorbetegség - diabetes mellitus A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szõlõcukrot

Részletesebben

Az agyi infarktus (más néven iszkémiás stroke) kialakulásának két fő közvetlen oka van:

Az agyi infarktus (más néven iszkémiás stroke) kialakulásának két fő közvetlen oka van: Szívvel a stroke ellen! - Háttéranyag Az agyi érkatasztrófa (szélütés) okai Tünetei bár hasonlóak, mégis két jól elkülöníthető oka van: az agyi infarktus, melynek hátterében az agyat ellátó ér elzáródása

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

Kedves Olvasó! Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás.

Kedves Olvasó! Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás. HASZNOS TANÁCSOK KÁNIKULA IDEJÉRE Kedves Olvasó! Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás. A kánikula bárkinek okozhat egészségügyi panaszokat,

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2012. 2. forduló középiskola http://oev.hu

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2012. 2. forduló középiskola http://oev.hu 12.2.1. Hőhatások Beküldési határidő 2012. március 12. 23:59 Hőártalmak 12.2.1.01. Hogyan reagálnak bőrünk hajszálerei a melegre? a.) kinyílnak b.) összeszűkülnek c.) kitágulnak d.) elzáródnak 12.2.1.02.

Részletesebben

Egészségkommunikációs Felmérés - Gyorsjelentés. Eredmények/Felnőtt

Egészségkommunikációs Felmérés - Gyorsjelentés. Eredmények/Felnőtt Egészségkommunikációs Felmérés - Gyorsjelentés Bevezetés Magyarországon a lakosság egészségi állapota rosszabb, mint ami az ország fejlettsége alapján elvárható lenne, ehhez hozzájárul többek között a

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Étrend-kiegészítők. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Étrend-kiegészítők. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Étrend-kiegészítők Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Étrend-kiegészítők Élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak

Részletesebben

Betegtájékoztató ROXERA 10 MG FILMTABLETTA

Betegtájékoztató ROXERA 10 MG FILMTABLETTA ROXERA 10 MG FILMTABLETTA Roxera 5 mg filmtabletta Roxera 10 mg filmtabletta Roxera 15 mg filmtabletta Roxera 20 mg filmtabletta Roxera 30 mg filmtabletta Roxera 40 mg filmtabletta rozuvasztatin HATÓANYAG:

Részletesebben

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Behcet-kór Verzió 2016 1. MI A BEHCET-KÓR 1.1 Mi ez? A Behçet-szindróma vagy Behçet-kór (BD) egy szisztémás vaszkulitisz (az egész testre kiterjedő érgyulladás),

Részletesebben

KÖZÉTKEZTETÉS AZ ÉRINTETTEK SZEMÉVEL, SZAKÁCSOK A MINŐSÉGI KÖZÉTKEZTETÉSÉRT.

KÖZÉTKEZTETÉS AZ ÉRINTETTEK SZEMÉVEL, SZAKÁCSOK A MINŐSÉGI KÖZÉTKEZTETÉSÉRT. KÖZÉTKEZTETÉS AZ ÉRINTETTEK SZEMÉVEL, SZAKÁCSOK A MINŐSÉGI KÖZÉTKEZTETÉSÉRT. ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET! Előadó: Asztalos Árpád Debreceni Egyetem Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. vendéglátó hálózat igazgató

Részletesebben

Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban

Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban A kiadvány az elnyert TÁMOP-6.1.2/A-09/1-2009-0047 Egészségmegőrzés a Dunanett Kft-nél pályázat részeként készült 2 A Nemzeti Fejlesztési

Részletesebben

Betegtájékoztató FURON 250 MG KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ. Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz furoszemid

Betegtájékoztató FURON 250 MG KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ. Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz furoszemid FURON 250 MG KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ Furon 250 mg koncentrátum oldatos infúzióhoz furoszemid HATÓANYAG: Furoszemid. 250 mg furoszemid ampullánként. SEGÉDANYAG: Nátrium-klorid, nátrium-hidroxid,

Részletesebben

A szájelváltozások jelentôsége

A szájelváltozások jelentôsége A szájelváltozások jelentôsége diabéteszes betegeknél EISENHAUERNÉ FÖRDÔS ANDREA Az oktatóanyag A MAgyAr diabetes társaság vezetôsége Megbízásából, A sanofi támogatásával készült készítette A MAgyAr diabetes

Részletesebben

Diabetes mellitus = cukorbetegség

Diabetes mellitus = cukorbetegség Diabetes mellitus = cukorbetegség Diabetes mellitus édes bőséges vizelés Definíció: inzulinhiány és/vagy az inzulin hatástalansága miatt a vérből a glukóz nem képes a sejtekbe bejutni. Anyagcserebetegség,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Ramace

Részletesebben

A SAV-BÁZIS EGYENSÚLY HELYREÁLLÍTÁSA - LÚGOSÍTÁS

A SAV-BÁZIS EGYENSÚLY HELYREÁLLÍTÁSA - LÚGOSÍTÁS HRI GREEN BASE Lúgosító kapszula TESTÜNK ERŐINEK VALAMENNYI ÖSSZETÉTELE KÖZÜL A SAVAK HATÁSA A LEGKÁROSABB /Hippokratész/ Az utóbbi időben egyre többet lehet hallani szervezetünk elsavasodásáról. Dr. Robert

Részletesebben

Változókor? Intim tünetek?

Változókor? Intim tünetek? Változókor? Intim tünetek? Mert a nő örök www.ovestinkrem.hu A menopauza egy természetes folyamat Gyermekeink egyre inkább saját életüket élik, lassan kirepülnek. Nehezen fogadjuk el, de talán már ki is

Részletesebben

Vegyem? Ne vegyem? Egyem? Ne egyem? Mi az igazság? Étrend-kiegészítők és hatóanyagaik. Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet

Vegyem? Ne vegyem? Egyem? Ne egyem? Mi az igazság? Étrend-kiegészítők és hatóanyagaik. Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet Vegyem? Ne vegyem? Egyem? Ne egyem? Étrend-kiegészítők és hatóanyagaik Mi az igazság? Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet Alapítva: 1949 Kedves olvasó, fogyasztó! Az étrend-kiegészítő (a

Részletesebben

Ön mit lát a tükörben?

Ön mit lát a tükörben? Ön mit lát a tükörben? Egészséges étkezésbe egy kis kilengés belefér! Hogy él egy modern ember? kevés mozgás egészségtelen táplálkozás Túl sok só, telített zsír Sok cukor, mesterséges tartósítószer stressz

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Talliton 6,25 mg tabletta Talliton 12,5 mg tabletta Talliton 25 mg tabletta.

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Talliton 6,25 mg tabletta Talliton 12,5 mg tabletta Talliton 25 mg tabletta. BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Talliton 6,25 mg tabletta Talliton 12,5 mg tabletta Talliton 25 mg tabletta karvedilol Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Sanval 5 mg filmtabletta Sanval 10 mg filmtabletta. zolpidem-tartarát

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Sanval 5 mg filmtabletta Sanval 10 mg filmtabletta. zolpidem-tartarát BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Sanval 5 mg filmtabletta Sanval 10 mg filmtabletta zolpidem-tartarát Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót!

Részletesebben

Dr. Tschürtz Nándor. Érnyomás, vérnyomás és a többiek

Dr. Tschürtz Nándor. Érnyomás, vérnyomás és a többiek Dr. Tschürtz Nándor Érnyomás, vérnyomás és a többiek VÉRNYOMÁS Elsô látásra könnyû írni a magasvérnyomás-betegségrôl. Aztán amikor az ember hozzáfog Ugyan világos, hogy a magas vérnyomás betegség. Csakhogy

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Algoflex forte filmtabletta ibuprofén

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Algoflex forte filmtabletta ibuprofén Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Algoflex forte filmtabletta ibuprofén Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! OGYI fejléces papír BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Sanval

Részletesebben

Ismerje meg a szervezetét! Idiopathiás Pulmonális Fibrózis (IPF)

Ismerje meg a szervezetét! Idiopathiás Pulmonális Fibrózis (IPF) Ismerje meg a szervezetét! Idiopathiás Pulmonális Fibrózis (IPF) A jelen könyv megjelenését támogatja: Kedves betegek, családtagok és gondozók! Információ www.boehringer-ingelheim.hu A jelen könyv célja,

Részletesebben

SEGÉDANYAG: Magnézium-sztearát (Ph.Eur.), povidon K25, hipromellóz, makrogol 6000, titán-dioxid (E 171).

SEGÉDANYAG: Magnézium-sztearát (Ph.Eur.), povidon K25, hipromellóz, makrogol 6000, titán-dioxid (E 171). MEFORAL 850 MG FILMTABLETTA Meforal 850 mg filmtabletta metformin-hidroklorid 10 év feletti gyermekek és felnõttek részére HATÓANYAG: 850 mg metformin-hidroklorid (megfelel 662,9 mg metforminnak) filmtablettánként.

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15.

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga Reflexológusok részére 2000. október 16. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére

Részletesebben

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Fogyókúra Önsanyargatás helyett táplálkozzunk ésszerűen

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Fogyókúra Önsanyargatás helyett táplálkozzunk ésszerűen HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Fogyókúra Önsanyargatás helyett táplálkozzunk ésszerűen Készült a vas megyei Markusovszky Kórház Nonprofit Zrt. megbízásából, a Healthy Food Egészséges

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Revlimid 15 mg kemény kapszula. Revlimid 10 mg kemény kapszula

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Revlimid 15 mg kemény kapszula. Revlimid 10 mg kemény kapszula BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Revlimid 5 mg kemény kapszula Revlimid 10 mg kemény kapszula Revlimid 15 mg kemény kapszula Revlimid 25 mg kemény kapszula lenalidomid Mielőtt elkezdené

Részletesebben

DIÉTÁS TANÁCSADÁS Tablettával és inzulinnal kezelt cukorbetegek, hozzátartozóik részére, szakképzett dietetikusok segítségével.

DIÉTÁS TANÁCSADÁS Tablettával és inzulinnal kezelt cukorbetegek, hozzátartozóik részére, szakképzett dietetikusok segítségével. 2 INGYENES SZOLGÁLTATÁSAINK, SZERVIZ & ÜGYFÉLSZOLGÁLAT Dcont SZAKÜZLET és SZERVIZ 77 Elektronika Kft. 1116 Budapest, Fehérvári út 98. Nyitva tartás: Hétfő - csütörtök: 7.30-16.30 Péntek: 7.30-14.00 Nyitvatartási

Részletesebben

Végtagfájdalom szindrómák

Végtagfájdalom szindrómák www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Végtagfájdalom szindrómák Verzió 2016 1. Bevezetés Számos gyermekkori betegség okozhat végtagfájdalmat. A végtagfájdalom szindróma" egy általános kifejezés

Részletesebben

Gyermekkori Dermatomiozitisz

Gyermekkori Dermatomiozitisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Gyermekkori Dermatomiozitisz Verzió 2016 1. MI A GYERMEKKORI DERMATOMIOZITISZ 1.1 Milyen betegség ez? A gyermekkori dermatomiozitisz (JDM) az izmokat és a

Részletesebben

TIENS Multifunkcionális TÜSI készülék. Használja naponta! Bármikor! Bárhol! Gyakran Ismételt Kérdések

TIENS Multifunkcionális TÜSI készülék. Használja naponta! Bármikor! Bárhol! Gyakran Ismételt Kérdések TIENS Multifunkcionális TÜSI készülék Használja naponta! Bármikor! Bárhol! Gyakran Ismételt Kérdések 1. Pontosan mi is az a TIENS Multifunkcionális TÜSI készülék? A TIENS Multifunkcionális TÜSI készülék

Részletesebben

JVi. Gyakran ismételt kérdések INDEX

JVi. Gyakran ismételt kérdések INDEX JVi Gyakran ismételt kérdések INDEX 1. Mi a JVi? 2. Miért érdemes 120 ml JVi -t fogyasztanom? 3. Használhatom a JVi -t más Nu Skin termékekkel? 4. A JVi bőr karotinoid érték kvalifikált termék? 5. Érvényes

Részletesebben

Újabb adatok a H1N1 vírusról. Miért hívják H1N1-nekÍ?

Újabb adatok a H1N1 vírusról. Miért hívják H1N1-nekÍ? Újabb adatok a H1N1 vírusról Miért hívják H1N1-nekÍ? Az Influenza vírusnak három nagy csoportja van az A, B és C. típus- Ezek közül az A vírus a veszélyesebb és fordul elő gyakrabban emberekben is. A rezervoire

Részletesebben

Az anorexia kifejezést először az ókorban használták, eredetileg hiányzó vágyat jelentett,

Az anorexia kifejezést először az ókorban használták, eredetileg hiányzó vágyat jelentett, Az anorexia kifejezést először az ókorban használták, eredetileg hiányzó vágyat jelentett, később már csak kizárólag az étvágy hiányát jelentette. Kialakulásának magyarázatában kezdetben vallásos elképzelések

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S mely készült Ordacsehi Község Önkormányzatának 2011 június 29 - i testületi ülésére a 1. sz. napirendi ponthoz. Tárgy: Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról

Részletesebben

Izom- és csontrendszeri tünetek a számítógépen dolgozók körében

Izom- és csontrendszeri tünetek a számítógépen dolgozók körében MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 Izom- és csontrendszeri tünetek a számítógépen dolgozók körében Tárgyszavak: számítógépes munka; izom- és csontrendszer; foglalkozási betegség; egérhasználat;

Részletesebben

I, A nyelőcső nyálkahártya sérülés (lézió) és vérbő, gyulladásos elváltozás (erythema) nem összefüggő, csak foltokban látható.

I, A nyelőcső nyálkahártya sérülés (lézió) és vérbő, gyulladásos elváltozás (erythema) nem összefüggő, csak foltokban látható. Fiziológiás Reflux Fiziológiás körülmények között, azaz normál élettani körülmények között a savanyú vagy ritkábban a lúgos gyomornedv tartalom időnként a nyelőcsőbe jut (ezt hívjuk Reflux -nak), és annak

Részletesebben

B. BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1

B. BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1 B. BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1 BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Busilvex 6 mg/ml koncentrátum oldatos infúzió készítéséhez buszulfán Mielőtt elkezdené gyógyszert alkalmazni, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések. megelőzésében. Dr. Czakó Tibor 2013.10.22.

A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések. megelőzésében. Dr. Czakó Tibor 2013.10.22. A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések megelőzésében Dr. Czakó Tibor 2013.10.22. Mottó: A táplálékban keressétek gyógyulásotokat Hippokratesz 2001-ben 17 millió ember halt meg keringési

Részletesebben

A sav-bázis egyensúly visszanyerése és megtartása

A sav-bázis egyensúly visszanyerése és megtartása A sav-bázis egyensúly visszanyerése és megtartása A sav-bázis egyensúly visszanyerése Hippokratész: "Ételed legyen a te orvosságod! Szervezetünk alapvetõ kémiai szabályozását a savak és a lúgok kölcsönhatása

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 9. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM 2016. JANUÁR Inzulinrezisztencia TISZTELT OLVASÓ! A TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 OTTHONÁPOLÁS

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 OTTHONÁPOLÁS TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 OTTHONÁPOLÁS Az otthonápolás, pontosabban az otthoni szakápolás a jogszabályi definíció alapján a beteg otthonában vagy tartózkodási helyén, kezelőorvosa rendelésére, szakképzett

Részletesebben

1. Zenei mozgás-előkészítés az előképzőben

1. Zenei mozgás-előkészítés az előképzőben 1 I. BEVEZETÉS 1.A Kovács-módszer meghatározása, célja A Kovács-módszer az egészséges zenész-életmód programja és természettudományos ismeretanyaga, a zenei foglalkozási ártalmak megelőzésének pedagógiája,

Részletesebben

4. sz. melléklete az OGYI-T-20 060/01-06 sz. forgalomba hozatali engedély módosításának

4. sz. melléklete az OGYI-T-20 060/01-06 sz. forgalomba hozatali engedély módosításának 4. sz. melléklete az OGYI-T-20 060/01-06 sz. forgalomba hozatali engedély módosításának BETEGTÁJÉKOZTATÓ Budapest, 2006. április 24. Szám: 21 093/41/2005 Eloadó: Molnár Éva Tárgy: Betegtájékoztató módosítása

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE Mixtard 30 40 nemzetközi egység/ml szuszpenziós injekció 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 injekciós üveg 10 ml-t tartalmaz, ami 400 NE-gel egyenértékű.

Részletesebben

Gurály Zoltán. A Budapesten elő hajléktalan emberek egészsége. 2002. február 3.

Gurály Zoltán. A Budapesten elő hajléktalan emberek egészsége. 2002. február 3. Gurály Zoltán A Budapesten elő hajléktalan emberek egészsége 2002. február 3. Bevezetés 1999-től kezdődően a Menhely Alapítvány és a Twist Olivér Alapítvány megbízásából szociális munkások minden év február

Részletesebben

Testünk építőkövei: A vitaminok

Testünk építőkövei: A vitaminok Testünk építőkövei: A vitaminok Vitamin A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételű biológiailag aktív szerves vegyületek. Az emberi szervezetbe

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Cormagnesin 2,0475 g/10 ml oldatos injekció. magnézium-szulfát-heptahidrát

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Cormagnesin 2,0475 g/10 ml oldatos injekció. magnézium-szulfát-heptahidrát Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Cormagnesin 2,0475 g/10 ml oldatos injekció magnézium-szulfát-heptahidrát

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Revicet 10 mg préselt szopogató tabletta cetirizin-dihidroklorid

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Revicet 10 mg préselt szopogató tabletta cetirizin-dihidroklorid Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Revicet 10 mg préselt szopogató tabletta cetirizin-dihidroklorid Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

BIOLÓGIA TANTÁRGYI VERSENY 2013. MEGYEI DÖNTŐ

BIOLÓGIA TANTÁRGYI VERSENY 2013. MEGYEI DÖNTŐ BIOLÓGIA TANTÁRGYI VERSENY 2013. MEGYEI DÖNTŐ 2 Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntünk a 2012/2013. tanév biológia tantárgyi versenyének megyei döntőjén! Gratulálunk az iskolai fordulón elért eredményedhez,

Részletesebben

1. Testünk és lelkünk szoros egysége... 4. 2. Táplálkozási szokásaink a magyar kultúrában.. 4

1. Testünk és lelkünk szoros egysége... 4. 2. Táplálkozási szokásaink a magyar kultúrában.. 4 Tartalom KÖSZÖNTŐ... 2 1. Testünk és lelkünk szoros egysége... 4 2. Táplálkozási szokásaink a magyar kultúrában.. 4 3. Az egészségtelen táplálkozás és az elhízás káros hatásai... 5 4. Hogyan együnk?...

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

A STRESSZ JELENSÉGE ÉS FOLYAMATA

A STRESSZ JELENSÉGE ÉS FOLYAMATA A STRESSZ JELENSÉGE ÉS FOLYAMATA A stressz egy nem specifikus reakció, mellyel szervezetünk reagál minden jelentős megküzdést, alkalmazkodást igénylő ingerre. A stressz a túlzott elvárások, megterhelések

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Suprastin tabletta klórpiramin

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Suprastin tabletta klórpiramin BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Suprastin tabletta klórpiramin Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. - Tartsa meg a betegtájékoztatót,

Részletesebben

8 egészségügyi probléma, ami ellen hatékony a krumpli

8 egészségügyi probléma, ami ellen hatékony a krumpli A gyógyító burgonya 1975 Futónaptár.hu A burgonya nemcsak tápláló, hanem gyógyító tulajdonságai is vannak állapították meg szovjet kutatók. Valószínőleg része volt a burgonyának a skorbut megszüntetésében

Részletesebben

Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. Tájékoztató Hajdú-Bihar megye lakosságának egészségi állapotáról

Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. Tájékoztató Hajdú-Bihar megye lakosságának egészségi állapotáról Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Tájékoztató Hajdú-Bihar megye lakosságának egészségi állapotáról T a r t a l o m j e g y z é k 1. BEVEZETÉS... 4 2. ADATFORRÁSOK... 4 3. ELEMZÉSI MÓDSZEREK... 4 4.

Részletesebben

SORSKÉRDÉSEK és a SEGÉLYEZÉSI IPAR

SORSKÉRDÉSEK és a SEGÉLYEZÉSI IPAR SORSKÉRDÉSEK és a SEGÉLYEZÉSI IPAR Beszélgetés Majoros Márta szociálpszichológussal, narkológussal mélypont SORSRONTÓ SZENVEDÉLYEK A dohányzás, az alkohol, a kémiai szerek használata után a játékfüggõség

Részletesebben

4. sz. melléklete az OGYI-T-5105/02, 5106/01-04, 5107/02 sz. Forgalombahozatali engedély módosításának Budapest, 2007. január 5.

4. sz. melléklete az OGYI-T-5105/02, 5106/01-04, 5107/02 sz. Forgalombahozatali engedély módosításának Budapest, 2007. január 5. 4. sz. melléklete az OGYI-T-5105/02, 5106/01-04, 5107/02 sz. Forgalombahozatali engedély módosításának Budapest, 2007. január 5. EFECTIN 37,5 mg tabletta EFECTIN 50 mg tabletta EFECTIN 75 mg tabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Részletesebben

Minden energiaszükséglethez megfelelő.

Minden energiaszükséglethez megfelelő. Minden energiaszükséglethez megfelelő. SELECT GOLD prémium szárazeledel - mindenféle termetű, különleges táplálást igénylő kutyák számára. A SZERETET ARANYAT ÉR. SELECT GOLD. Active SELECT GOLD Active

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Elevit filmtabletta 12 féle vitamint, 4 féle ásványi anyagot, 3 féle nyomelemet tartalmaz

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Elevit filmtabletta 12 féle vitamint, 4 féle ásványi anyagot, 3 féle nyomelemet tartalmaz Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Elevit filmtabletta 12 féle vitamint, 4 féle ásványi anyagot, 3 féle nyomelemet tartalmaz Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ - INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Cinie 50 mg tabletta. szumatriptán

BETEGTÁJÉKOZTATÓ - INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Cinie 50 mg tabletta. szumatriptán BETEGTÁJÉKOZTATÓ - INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Cinie 50 mg tabletta szumatriptán Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. Tartsa meg a betegtájékoztatót,

Részletesebben

A vemhes kancák és a csikók fontosabb féregélősködők okozta fertőzöttségei

A vemhes kancák és a csikók fontosabb féregélősködők okozta fertőzöttségei A vemhes kancák és a csikók fontosabb féregélősködők okozta fertőzöttségei Farkas Róbert SZIE ÁOTK Parazitológiai és Állattani Tanszék, 1078 Budapest, István u. 2. Farkas.Robert@aotk.szie.hu Az utóbbi

Részletesebben

PTE-ETK Fizioterápiás és Táplálkozástudományi Intézet Készítette: Szekeresné Szabó Szilvia 2012 Dietetika II.

PTE-ETK Fizioterápiás és Táplálkozástudományi Intézet Készítette: Szekeresné Szabó Szilvia 2012 Dietetika II. Alultápláltság PTE-ETK Fizioterápiás és Táplálkozástudományi Intézet Készítette: Szekeresné Szabó Szilvia 2012 Dietetika II. MALNUTRICIÓ Emberi szervezet:sejtek folyamatos átalakulása /anabolizmus/katabolizmus

Részletesebben

Hepashake májdiéta Speciálisan a nem alkohos zsírmáj kezelésére. Szeretne egészségesebben élni? Szívesen segítünk benne.

Hepashake májdiéta Speciálisan a nem alkohos zsírmáj kezelésére. Szeretne egészségesebben élni? Szívesen segítünk benne. Hepashake májdiéta Speciálisan a nem alkohos zsírmáj kezelésére Szeretne egészségesebben élni? Szívesen segítünk benne. Minden 3. személy érintett Mit csinálnak ezek az emberek? Walter D. Nyugdíjas 65

Részletesebben

Vérvétel előtt VÉRVÉTELI IDŐPONT FOGLALÁSA: 06-20-984-6584. Vér- és vizeletvizsgálat

Vérvétel előtt VÉRVÉTELI IDŐPONT FOGLALÁSA: 06-20-984-6584. Vér- és vizeletvizsgálat Vérvétel előtt Hogyan készüljek a vérvételre? Mit és mennyit vacsorázhatok előző este? Ihatok valamit laborvizsgálat előtt? Mehetek vérvételre menstruáció ideje alatt? Kérdések és válaszok a vérvétellel

Részletesebben