BIOLÓGIA TANTÁRGYI VERSENY MEGYEI DÖNTŐ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BIOLÓGIA TANTÁRGYI VERSENY 2013. MEGYEI DÖNTŐ"

Átírás

1 BIOLÓGIA TANTÁRGYI VERSENY MEGYEI DÖNTŐ

2 2 Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntünk a 2012/2013. tanév biológia tantárgyi versenyének megyei döntőjén! Gratulálunk az iskolai fordulón elért eredményedhez, amely alapján erre a versenyre jutottál! A mai napon, ezen a versenyen a legjobbak mérik össze tudásukat, nyújts tehát maximális teljesítményt! A feladatlapban összesen 100 feladat található. A helyes válaszokat az értékelő lapon kell rögzítened, a feladatlapot nem kell beadni, az a Tiéd marad. Az egyes feladattípusok előtti megoldási útmutatót figyelmesen olvasd el! A helyes válasz betűjére az értékelő lapon az adott feladat sorszáma mellett kell X jelet tenned. A feladatlapra írhatsz, javíthatsz, de az értékelő lapon csak a tollal írt, javítás nélküli válaszokat értékeljük. Egy feladatnál kizárólag egy betűt jelölhetsz meg! Célszerű először a feladatlapon dolgozni, majd a helyes válaszokat átvezetni az értékelő lapra. A munkához összesen 90 perc áll rendelkezésedre. Sikeres munkát kíván a Versenybizottság. Rajzos feladatok: Az alábbi feladatokban az ábrákhoz kapcsolódó állításokat kell egyeztetni a nagybetűkkel. Feladatonként válaszd ki az állításokhoz leginkább illő betűt az ábráról, majd jelöld az értékelő lapon! A szív felépítése és működése: A B C mindkettő D egyik sem 1. Verőérrel áll kapcsolatban. 2. Oxigénben dús vér áramlik benne. 3. Működését az EKG görbéje jeleníti meg. 4. Ritmikus összehúzódását és elernyedését a szívizomszövet működése eredményezi.

3 3 5. Hajszálerek torkollanak bele. 6. A nagy vérkör kiindulási helye. 7. Ide torkollik a mellkasi nyirokvezeték. 8. Magas szén-dioxid tartalmú vér áramlik benne. 9. Innen indul a kis vérkör. 10. Vérellátását a koszorúerek biztosítják. 11. A szív üregrendszerének legvastagabb falú része. 12. Gyűjtőérrel áll összeköttetésben. Hazánk nemzeti parkjai: A térkép betűjelei nemzeti parkokat jelölnek. Kapcsold az alábbi állításokhoz a megfelelőt! A C D B E 13. A nemzeti park különleges területei a Kis-Sárrét és a Fehértó. 14. Hazánk első nemzeti parkja óta a világörökség része. 16. Címerállata a túzok. 17. Területén a bazaltvulkánosság maradványai mellett az Európában egyedülálló madárvilág is megtekinthető. 18. Gyakori kétéltű, és a park címerállata a foltos szalamandra. 19. Élővilágáról Fekete István Tüskevár című könyvében olvashatunk. 20. Kiemelt értékű területe a bugaci ősborókás. 21. Vizeiben él a fehér tündérrózsa, a vízidara és a vízitök. 22. Legkisebb területű egysége a Tőserdő, ahol ártéri ligeterdők láthatók.

4 4 Emésztőszervrendszerünk: Teremts kapcsolatot a betűvel jelölt szervek és az alábbi álltások között! D A B E C 23. Savas kémiai környezet jellemzi. 24. Keményítő bomlik cukorrá ebben a szervben. 25. Emésztőnedve a pepszin. 26. Váladéka szinte folyamatosan termelődik, és külön szervben raktározódik. 27. Itt kezdődik meg a fehérjék emésztése. 28. Víz és ásványi anyagok szívódnak fel benne. 29. A szerv keménytőt raktároz. 30. Itt fehérjék, szénhidrátok és zsírok emésztődnek. 31. Ez a szerv a felső bélszakasz, illetve előbél utolsó szerve. 32. Zsírok aprózódása történik ebben a szervben. Táblázat kiegészítés Egészítsd ki a táblázat hiányzó részeit! A táblázat utáni feladatok által felkínált lehetőségek közül válassz! A kiválasztott betűt jelöld az értékelő lapon! törzs osztály faj 33. madarak kukorica gerincesek 37. kardszárnyú delfin zöld lombszöcske édesgyökerű páfrány zárvatermők

5 5 33. A) emlősök B) ragadozók C) gerincesek D) költöző madarak E) kárókatona 34. A) közönséges denevér B) fészeklakók C) rovarevők D) futómadarak E) strucc 35. A) egyszikűek B) takarmánynövények C) virágos növények D) zárvatermők E) egylaki növények 36. A) zárvatermők B) nyitvatermők C) egyszikűek D) egylaki növények E) kétszikűek 37. A) emlősök B) ragadozók C) halak D) planktonevők E) cetfélék 38. A) rovarok B) ízeltlábúak C) szöcskék D) hártyás szárnyúak E) kitinpikkelyesek 39. A) rovarok B) rovarevők C) ízeltlábúak D) növényevők E) ugrólábasok 40. A) spórások B) egyszikűek C) nyitvatermők D) harasztok E) virágos növények

6 6 41. A) nyitvatermők B) fásszárúak C) kétszikűek D) kétlaki növények E) virágos növények 42. A) erdei pajzsika B) angol perje C) gyékény D) gímpáfrány E) paratölgy Többszörös választás A következő feladatokban a kérdésekre több helyes válasz is lehetséges az alábbi változatok szerint: A: Az 1., 2., és 3. válasz helyes. B: Az 1. és 3. válasz helyes. C: A 2. és 4. válasz helyes. D: Csak a 4. válasz helyes. E: Mind a négy válasz helyes. Jelöld az értékelő lapon a feladathoz illő változat betűjelét! 43. Mi jellemző a szívizomszövetre? 1.) Egységei a sokmagvú izomrostok. 2.) Működése akaratunktól függetlenül történik. 3.) Sejtmagvai hosszúak, pálcika alakúak. 4.) Építőeleme az egymagvú izomsejt. 44. Melyek a szerv jellemzői? 1.) Testbeni helyzete meghatározott. 2.) Többféle szövet vesz részt felépítésében. 3.) Alakja jellegzetes. 4.) Meghatározott életműködést végez. 45. Mi jellemző a közönséges kaméleonra? 1.) Bőrét szarupikkelyek borítják. 2.) Teljes átalakulással fejlődik. 3.) Növényi részekkel táplálkozik. 4.) Változó testhőmérsékletű. 46. Melyik állítás jellemző a gyilkos galócára? 1.) Spóratartó lemezei és spórái mindig fehérek. 2.) Szárán gallér és bocskor található. 3.) Fenyőkkel él együtt. 4.) Termelő szervezet.

7 7 47. Melyek a ponty páros úszói? 1.) hátúszó 2.) farok alatti úszó 3.) farokúszó 4.) hasúszó 48. Mi jellemző az átváltozásra? 1). A lárvák és a kifejlett egyedek élőhelye eltérő. 2.) Báb állapotban vízben élnek. 3.) Fejlődésük során a lárvák többször is vedlenek. 4.) A lárvák életmódja megegyezik a kifejlett egyedek életmódjával. 49. Melyik állítás hibás? 1.) A házi veréb a hőmérséklettel szembeni tűrőképessége szerint szűktűrésű. 2.) Az élőlények fejlődését csak élő környezeti tényezők befolyásolják. 3.) A versengés az élőlények kölcsönösen előnyös kapcsolata. 4.) A természetes életközösség fajokban szegény, faji összetétele évről évre változik. 50. Ki volt az a tudós, aki 60 évvel ezelőtt elkészítette a DNS-molekula modelljét? 1). Robert Hook 2). James Watson 3). Békésy György 4). Francis Crick 51. Melyik tápláléklánc hibás? 1.) angol perje olasz sáska fürgegyík fehér gólya 2.) fűfélék préri kutya prérifarkas 3.) tűlevél siketfajd hiúz 4.) orchidea kolibri csimpánz jaguár 52. Mi nem jellemző az elsődleges fogyasztókra? 1.) Állatokkal táplálkoznak. 2.) Egyedszámuk adott életközösségben a legkisebb. 3.) Tarajos rágófelületű zápfogakkal rendelkeznek. 4.) A táplálékpiramis második szintjén helyezkednek el. Mennyiségi összehasonlítás Az alábbi tíz feladatban mennyiségi összehasonlítást kell végezned. El kell döntened két mennyiség ( a és b ) nagyságrendi viszonyát. Három variáció lehetséges: A : a nagyobb, mint b B : b nagyobb, mint a C : a és b egyforma nagyságú Feladatonként keresd ki a megfelelő variációt, és betűjelét jelöld meg az Értékelő lapon. 53. a) A szőrszálmerevítő izom hosszúsága melegben. b) A szőrszálmerevítő izom hosszúsága hidegben.

8 8 54. a) Ujjperceink száma hüvelykujjunkban. b) Ujjperceink száma kisujjunkban. 55. a) Percenkénti légzésszám felnőttkorban. b) Percenkénti légzésszám kisgyermekkorban. 56. a) A tüdőverőérben mozgó vér oxigéntartalma. b) A tüdőgyűjtőérben mozgó vér oxigéntartalma. 57. a) A koronás keresztespók pontszemeinek száma. b) Az ember metszőfogainak száma. 58. a) Az évszakok száma a tundrán. b) Az évszakok száma a tajgán. 59. a) Az egészséges felnőtt ember fogainak száma. b) A csimpánz fogainak száma. 60. a) A koronás keresztespók pontszemeinek száma. b) A koronás keresztespók lábainak száma. 61. a) Nyakcsigolyáink száma. b) Hátcsigolyáink száma. 62. a) A fény mennyisége a bükkerdő gyepszintjén kora tavasszal. b) A fény mennyisége a bükkerdő gyepszintjén nyáron. Ötféle asszociáció Írd a halmazokat jelölő nagybetűt a megfelelő állítás elé! B C D A E élettelen környezet 63. Életfeltételük a napfény. 64. Ilyen élőlények a gombák és a baktériumok. 65. Növényevő állatokat fogyasztanak. 66. Ha rendelkeznek zápfoggal, az tarajos rágófelületű.

9 9 67. Egy adott életközösségben általában nincs természetes ellenségük. 68. Emlős képviselői redős rágófelületű zápfoggal rendelkeznek. 69. Az összetett anyagokat egyszerű anyagokká alakítják. 70. A táplálékpiramisok legalsó szintjét alkotják. 71. Fotoszintézist végeznek. 72. Az életközösségek legkisebb egyedszámú tagjai. Melyik híres magyar személy nevéhez fűződnek az alábbi leírások? Illeszd a leírásokhoz a megfelelő személy betűjelét! A B C D E Horváth Géza Széchenyi Zsigmond Kitaibel Pál Herman Ottó Jávorka Sándor 73. Szerteágazó munkásságát művei bizonyítják, melyek közül a legismertebbek: Magyar pásztorélet, Halászat Magyarországon, Az északi madárhegyek tájáról. 74. Kitűnő vegyész, geográfus, talajkutató és botanikus volt. A Magyar Természettudományi Múzeum Növénytára őrzi felbecsülhetetlen értékű lapból álló növénygyűjteményét. 75. Alapképzettsége szerint sebészorvos. Szakmája gyakorlása mellett érdeklődése a természet felé fordult. Irányító tevékenységével sikerült megállítani a filoxériafertőzést hazánkban, és virágzó szőlő-és gyümölcskultúrát indítani a Kiskunságon. 76. Tudományos munkája során a Kárpát-medence virágos növényeit kutatta. Két évtizedes tevékenységének eredményeként jelent meg a Magyar Flóra című könyve. Egyik legismertebb munkája az Erdő-mező virágai.

10 10 Relációanalízis A következő feladatok mindegyikében egy összetett mondatot olvashatsz, melynek első része egy állítás, második pedig egy indoklás. Az állítások és indoklások önmagukban igazak, vagy hamisak lehetnek. Az egyes mondatokban az állítás és az indoklás között vagy van összefüggés, vagy nincs. A következő variációk lehetségesek a megoldásnál: állítás indoklás összefüggés A igaz igaz van B igaz igaz nincs C igaz hamis nincs D hamis igaz (önmagában) nincs E hamis hamis nincs Jelöld a megfelelő variáció betűjelét az értékelő lapon! 77. Szervezetünk legfontosabb építőanyagai a kalciumvegyületek, mert a kalciumvegyületek a csontok szerves állományát alkotó enyvadó rostokba épülve biztosítják a vázrendszer nagyfokú szilárdságát. 78. Szervezetünk zavartalan működéséhez elengedhetetlen járulékos tápanyagok a vitaminok, mert a vitaminok zsírban vagy vízben oldódnak. 79. Naponta kb. 2,5 liter folyadékot kell fogyasztanunk, mert a víz sejtjeink, szöveteink nélkülözhetetlen alkotója, közege a szervezetünkben lejátszódó kémiai folyamatoknak, valamint szükséges az anyagok szállításához, átalakításához. 80. A C-vitaminban gazdag élelmiszereket nem ajánlatos főzni, inkább nyersen fogyasszuk, mert a C-vitamin a sejtek energiafolyamatait segíti. 81. Ha bemelegítés nélkül megerőltető izommunkát igénylő tevékenységet végzünk, fájdalmas izomláz alakulhat ki, mert a vázizmok testünk legnagyobb tömegű alkotórészét képviselik. 82. Kamaszkorban különféle bőrproblémák alakulhatnak ki, melyek közül a legáltalánosabb a mitesszerek megjelenése az arcbőrön, mert ebben az életkorban fokozódik a szőrtüszőhöz kapcsolódó verejtékmirigyek váladéktermelése. 83. Az alkoholbeteg emberekre jellemző a szellemi képességeik fokozatos leépülése, az elbutulás, mert emlékezetükből a régi dolgok folyamatosan kitörlődnek, újakat megjegyezni pedig nem képesek. 84. Hideg időben ajánlatos a szájüregen keresztül lélegezni, mert ebben az esetben a belélegzett levegő felmelegszik és így kisebb az esélye a fertőzésnek.

11 A gyűjtőerek sérülése a legveszélyesebb, mert gyűjtőeres vérzés esetében a sötétvörös vér folyamatosan csorog. 86. Az A-vitamin fogyasztása napi rendszerességgel szükségeltetik, mert az A-vitamin a bőr egészséges, zavartalan működését biztosítja. 87. A B 1 -vitamin az idegrendszer zavartalan működéséhez szükséges, mert a B 1 -vitamin zsírban oldódik. 88. A rostokban gazdag élelmiszerek fogyasztása napi rendszerességgel ajánlatos, mert a rostok a bélmozgás serkentésével csökkentik a béltartalom áthaladásának idejét. 89. A verőeres vérzés esetében a segítségnyújtás legfontosabb tennivalója a seb fertőtlenítése, mert verőeres vérzés esetén életünkre a fertőzés lehetősége jelenti a legnagyobb veszélyt. 90. Belégzéskor a levegő a tüdőbe áramlik, mert a belélegzett levegő oxigéntartalma nagyobb, szén-dioxid tartalma viszont kisebb, mint a kilélegzett levegőé. Halmazba-sorolás: Melyik halmazba illenek az alábbi állítások? A megfelelő halmaz betűjelét jelöld meg az értékelő lapon! A mesterséges B természetes életközösség C életközösség 91. Önszabályozó rendszerként működik. 92. Együtt élő növények és állatok közössége. 93. Az élőlények táplálkozási kapcsolatban állnak egymással. 94. Az anyagok természetes körforgása megszakad. 95. Ember által szabályozott életközösség. 96. Az élőlények kapcsolatban állnak az élettelen környezeti tényezőkkel. 97. A táplálkozási szintek között dinamikus egyensúly alakul ki. 98. Az élőlények faji összetétele tudatosan szabályozott. 99. Ilyen életközösségek az ültetvények Ilyen életközösség a tajga.

12 12 Értékelő lap biológia tantárgyi verseny megyei forduló 8. osztály A versenyző jeligéje:... Értékelés után a zsűri tölti ki! Javította:... Ellenőrizte:... Elért pontszám:... Helyezés:... A versenyző neve:... Iskolájának neve: Biológia tanárának neve:...

13 13 1. A B C D E 2. A B C D E 3. A B C D E 4. A B C D E 5. A B C D E 6. A B C D E 7. A B C D E 8. A B C D E 9. A B C D E 10. A B C D E 11. A B C D E 12. A B C D E 13. A B C D E 14. A B C D E 15. A B C D E 16. A B C D E 17. A B C D E 18. A B C D E 19. A B C D E 20. A B C D E 21. A B C D E 22. A B C D E 23. A B C D E 24. A B C D E 25. A B C D E 26. A B C D E 27. A B C D E 28. A B C D E 29. A B C D E 30. A B C D E 31. A B C D E 32. A B C D E 33. A B C D E 34. A B C D E 35. A B C D E 36. A B C D E 37. A B C D E 38. A B C D E 39. A B C D E 40. A B C D E 41. A B C D E 42. A B C D E 43. A B C D E 44. A B C D E 45. A B C D E 46. A B C D E 47. A B C D E 48. A B C D E 49. A B C D E 50. A B C D E 51. A B C D E 52. A B C D E 53. A B C D E 54. A B C D E 55. A B C D E 56. A B C D E 57. A B C D E 58. A B C D E 59. A B C D E

14 A B C D E 61. A B C D E 62. A B C D E 63. A B C D E 64. A B C D E 65. A B C D E 66. A B C D E 67. A B C D E 68. A B C D E 69. A B C D E 70. A B C D E 71. A B C D E 72. A B C D E 73. A B C D E 74. A B C D E 75. A B C D E 76. A B C D E 77. A B C D E 78. A B C D E 79. A B C D E 80. A B C D E 81. A B C D E 82. A B C D E 83. A B C D E 84. A B C D E 85. A B C D E 86. A B C D E 87. A B C D E 88. A B C D E 89. A B C D E 90. A B C D E 91. A B C D E 92. A B C D E 93. A B C D E 94. A B C D E 95. A B C D E 96. A B C D E 97. A B C D E 98. A B C D E 99. A B C D E 100. A B C D E

15 Javítókulcs biológia tantárgyi verseny megyei döntő B C C C D B D D D 1 C B A E C C E D A D 2 B D B E A E D E B D 3 C E C C E A A A B A 4 D C E C E D B D B E 5 C D A A B B B C B C 6 C B A A E C D D B E 7 A A D D C A E E B A 8 B B C A E D D C A E 9 B B C C A A C B A A 10 B Feladatonként 1-1 pont adható. A feladatlapon összesen 100 pont érhető el.

BIOLÓGIA verseny 8. osztályosoknak

BIOLÓGIA verseny 8. osztályosoknak BIOLÓGIA verseny 8. osztályosoknak Kedves 8. osztályos diák! A feladatsort az előzőhöz hasonlóan állítottuk össze. A feladatsorhoz szintén csatoltunk egy megoldó lapot. Kérjük, hogy ezt küld be nekünk

Részletesebben

2. forduló megoldások

2. forduló megoldások BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 2. forduló megoldások 1, Egészítsd ki a táblázat hiányzó részeit! A táblázat utáni feladatok által felkínált lehetőségek közül válassz! A kiválasztott betűt jelöld

Részletesebben

I. Vázrendszerünk számokban (10 pont)

I. Vázrendszerünk számokban (10 pont) I. Vázrendszerünk számokban (10 pont) Ebben a feladatban mennyiségi vizsgálatot kell végezni, azaz összehasonlítani minden feladatban az a és b mennyiségeket. 1) a) Ujjpercek száma a két kezünkön b) Ujjpercek

Részletesebben

B I O L Ó G I A. ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2003. május 20. du. ÚTMUTATÓ A FELADATOK MEGOLDÁSÁHOZ

B I O L Ó G I A. ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2003. május 20. du. ÚTMUTATÓ A FELADATOK MEGOLDÁSÁHOZ B I O L Ó G I A ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2003. május 20. du. ÚTMUTATÓ A FELADATOK MEGOLDÁSÁHOZ Minden feladat megoldását a megoldólapon kell beadnia. Az írásbeli felvételi dolgozat egyúttal

Részletesebben

a III. kategória (11-12. évfolyam) feladatlapja

a III. kategória (11-12. évfolyam) feladatlapja 2009/2010. tanév I. forduló a III. kategória (11-12. évfolyam) feladatlapja Versenyző neve:... évfolyama: Iskolája : Település : Felkészítő szaktanár neve:.. Megoldási útmutató A verseny feladatait nyolc

Részletesebben

A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról

A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról Iskolagyümölcs - program Oktatási segédanyag 2013/2014. tanév 1. félév/2. A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról Az egészség megőrzésben nagy fontossággal bírnak

Részletesebben

Biológia. 7-8. évfolyam. tantárgy 2013.

Biológia. 7-8. évfolyam. tantárgy 2013. Biológia tantárgy 7-8. évfolyam 2013. ALAPGONDOLATOK, RENDEZŐELVEK A biológia a természetismeret 5-6. évfolyamán elsajátított ismeretekre, készségekre, képességekre épül. Annak céljaival, feladataival

Részletesebben

I. Híres tudósok és munkáságuk (10 pont)

I. Híres tudósok és munkáságuk (10 pont) I. Híres tudósok és munkáságuk (10 pont) Azonosítsd a felsorolt felfedezéseket a betűkkel jelölt tudósokkal valamint életrajzi adataikkal és írd a megfelelő betűjeleket az állítások mögötti négyszögekbe!

Részletesebben

BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN Általános iskola 7-8. évfolyam

BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN Általános iskola 7-8. évfolyam BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN Általános iskola 7-8. évfolyam A biológia-egészségtan tanításának célja, hogy az általános iskola 1 6. évfolyamán megszerzett ismeretekre, készségekre és képességekre építve a tanulókkal

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 17. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 17. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Biológia 8. osztály. A harmadik forduló. Anyagcsere szervrendszere: A)... B)... C)... D)...

Biológia 8. osztály. A harmadik forduló. Anyagcsere szervrendszere: A)... B)... C)... D)... MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

I. Az ember idegrendszere (14 pont)

I. Az ember idegrendszere (14 pont) I. Az ember idegrendszere (14 pont) Írd a megfelelő betűjelet az állítások után álló négyzetbe annak megfelelően, hogy az állítás csak az agyvelőre, csak a gerincvelőre, mindkettőre vagy egyikre sem vonatkozik!

Részletesebben

II. Grafikonok elemzése (17 pont)

II. Grafikonok elemzése (17 pont) I. Az ember táplálkozása (10 pont) Többszörös választás 1) Melyek őrlőfogak a maradó fogazatunkban (az állkapcsok középvonalától kifelé számozva)? 1) az 5. fog 2) a 3. fog 3) a 8. fog 4) a 2. fog 2) Melyik

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

BIOLÓGIA 7-8. évfolyam. A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 7. évfolyam 2 óra 72 óra 8. évfolyam 1,5 óra 54 óra. 7.

BIOLÓGIA 7-8. évfolyam. A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 7. évfolyam 2 óra 72 óra 8. évfolyam 1,5 óra 54 óra. 7. BIOLÓGIA 7-8. évfolyam Heti és éves óraterv: A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 7. évfolyam 2 óra 72 óra 8. évfolyam 1,5 óra 54 óra 7. évfolyam A tematikai egységek áttekintő táblázata Tematikai

Részletesebben

Biológia a 7 8. évfolyama számára A biológia tantárgy tanításának céljai és feladatai

Biológia a 7 8. évfolyama számára A biológia tantárgy tanításának céljai és feladatai Biológia a 7 8. évfolyama számára A biológia tantárgy tanításának céljai és feladatai Az ember és természet műveltségterület és ezen belül a biológia tantárgy középpontjában a természet és az azt megismerni

Részletesebben

IX. ŐSZIRÓZSA Természetvédelmi Vetélkedő. Írásbeli feladatok

IX. ŐSZIRÓZSA Természetvédelmi Vetélkedő. Írásbeli feladatok IX. ŐSZIRÓZSA Természetvédelmi Vetélkedő Írásbeli feladatok KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK Réhelyi Látogatóközpont Bihari Madárvárta 2012. Hagyománnyá vált immár, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park Réhelyi Látogatóközpontja

Részletesebben

IV. Fodor József Biológia Verseny

IV. Fodor József Biológia Verseny IV. Fodor József Biológia Verseny Döntő 2013. március 8. 1. A kukoricahajtás színének öröklődése (10 pont) Különféle kukoricákat keresztezve egymással, a következő eredményeket kapták: Az 1. keresztezésben

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 16. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 16. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

1. feladat: Állattartás, háziállatok

1. feladat: Állattartás, háziállatok 1 12/1.oldal 1. feladat: Állattartás, háziállatok Melyik háziállatfajhoz kapcsolhatók az alábbi kifejezések? A szarvasmarhához, a juhhoz, esetleg a lóhoz? Csoportosítsátok őket a megadott ábra szerint!

Részletesebben

BIOLÓGIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADAT (1997)

BIOLÓGIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADAT (1997) BIOLÓGIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADAT (1997) ÚTMUTATÁS A FELADATOK MEGOLDÁSÁHOZ Minden feladat megoldását a megoldólapon kell beadnia. A római számokkal jelölt feladatcsoportok megoldásait mindig

Részletesebben

OSZTÁLYOZÓ VIZSGA TÉMAKÖREI Biológia tantárgyból

OSZTÁLYOZÓ VIZSGA TÉMAKÖREI Biológia tantárgyból OSZTÁLYOZÓ VIZSGA TÉMAKÖREI Biológia tantárgyból Vizsga feltétele: - írásbeli, - szóbeli Tankönyv: Biológia 7 (Mozaik kiadó) Segédanyag: Biológia 7 munkafüzet (Mozaik kiadó) 7. évfolyamon: - Forró éghajlati

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelési skála: 81 100 pont 5 (jeles) 71 80 pont 4 (jó) 61 70 pont 3 (közepes) 51 60 pont 2 (elégséges) 0 50 pont 1 (elégtelen)

Tájékoztató. Értékelési skála: 81 100 pont 5 (jeles) 71 80 pont 4 (jó) 61 70 pont 3 (közepes) 51 60 pont 2 (elégséges) 0 50 pont 1 (elégtelen) A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet vizsgakövetelménye alapján. (12/2013 (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 815 01 Gyakorló fodrász Tájékoztató

Részletesebben

Helyi tanterv Természetismeret 6. évfolyam számára

Helyi tanterv Természetismeret 6. évfolyam számára Alapelvek, célok és feladatok Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Természetismeret Helyi tanterv Természetismeret 6. évfolyam számára Napjaink környezeti problémái és a fogyasztói

Részletesebben

BIOLÓGIA EGÉSZSÉGTAN HELYI TANTERVE

BIOLÓGIA EGÉSZSÉGTAN HELYI TANTERVE Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola A Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola BIOLÓGIA EGÉSZSÉGTAN HELYI TANTERVE a 10-12. évfolyamok számára közgazdaság

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 20. TERMÉSZETTUDOMÁNY KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Amit a magas vérnyomásról még tudni kell

Amit a magas vérnyomásról még tudni kell Amit a magas vérnyomásról még tudni kell Amit a magas vérnyomásról még tudni kell: tudnivalók és tippek Napjainkban a magas vérnyomás sajnos egyre több és több embert érint. Mára már úgy nevezett népbetegséggé

Részletesebben

A változat (1,5+1,5 óra)

A változat (1,5+1,5 óra) Biológia egészségtan 7 8. évfolyam számára A változat (1,5+1,5 óra) A biológia tantárgy tanításának céljai és feladatai Az ember és természet műveltségterület és ezen belül a biológia tantárgy középpontjában

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. TERMÉSZETTUDOMÁNY KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek!

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! Előszó Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! A Varázslatos környezetismeret 2. évfolyam című gyakorlófüzet játékos feladatokon keresztül segíti a tanulókat az állatok és azok élőhelyének megismerésében,

Részletesebben

Néhány feladatnak több megoldása van! Keresd meg valamennyit!

Néhány feladatnak több megoldása van! Keresd meg valamennyit! TITOK 2007 HERMAN OTTÓ VERSENY 7. OSZTÁLY 1. FORDULÓ Néhány feladatnak több megoldása van! Keresd meg valamennyit! 1. Hol található a Föld legnagyobb trópusi sivatagja? (A) Ázsiában (B) Ausztráliában (C)

Részletesebben

A. B. C. D. MINDKETTŐ EGYIK SEM. Sorszám(jelige):... Elérhető pontszám: 100 pont Elért pontszám: pont

A. B. C. D. MINDKETTŐ EGYIK SEM. Sorszám(jelige):... Elérhető pontszám: 100 pont Elért pontszám: pont MINDKETTŐ EGYIK SEM KAÁN KÁROLY XXIV. ORSZÁGOS TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETISMERETI VERSENY ISKOLAI FORDULÓ 2016. Sorszám(jelige):... Elérhető pontszám: 100 pont Elért pontszám: pont 1. feladat.. NÉGYFÉLE VÁLASZTÁS

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA V. évfolyam 11. szám, Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia című hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb

Részletesebben

Az én kisenciklopédiám Zöldségek Roland

Az én kisenciklopédiám Zöldségek Roland Az én kisenciklopédiám Zöldségek Roland Ta r t a l o m Borsó.... 6 Hagyma..... 8 Fokhagyma....10 Spenót....12 Saláta......14 Retek.. 16 Tök... 18 Uborka...20 Káposzta.....22 Karalábé....24 4 Ta r t a l

Részletesebben

ÓRACSOPORT TEMATIKUS TERVE

ÓRACSOPORT TEMATIKUS TERVE ÓRACSOPORT TEMATIKUS TERVE modul címe: Világörökségünk (Tokaj-hegyalja történelmi borvidék - kultúrtáj) Táj és életmód, 3. félév Szak: tanító, óvodapedagógus az óracsoport témaköri megnevezése: A szőlő

Részletesebben

Egészséges táplálkozás:

Egészséges táplálkozás: KORSZERŰ TÁPLÁLKOZÁS Egészséges táplálkozás: Az egészséges :egy megfelelően összeállított menü, a szervezetnek szükséges energia és tápanyag mennyiséget biztosítja ahhoz, hogy tartósan egészségesek maradjunk.

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA É RETTSÉGI VIZSGA 2015. október 21. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 21. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Biológia 7 8. évfolyam számára

Biológia 7 8. évfolyam számára Biológia 7 8. évfolyam számára A változat (A kiadó honlapjáról letölthető az ajánlás 2+1 órás változata is) A biológia tantárgy tanításának céljai és feladatai Az ember és természet műveltségterület és

Részletesebben

Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802

Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola neve:. Csapat neve:

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 15. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 15. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Földrajz középszint

Részletesebben

Növényi táplálkozás típusai

Növényi táplálkozás típusai A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Heterotróf táplálkozási típusok bemutatása a növényvilágban Metszetkészítés, mikroszkópos megfigyelés Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: orchidea növény,

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 19. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. október 24. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl

Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl A téli hónapokban sem kell lemondanunk az egészséges zöldségekrõl és gyümölcsökrõl. Számos fajtájuk télen is bõvelkedik vitaminokban, gyakori fogyasztásukkal

Részletesebben

Biológia - Egészségtan helyi tanterv

Biológia - Egészségtan helyi tanterv Biológia - Egészségtan helyi tanterv I. Célok és feladatok A középiskolai biológiatanítás célja, hogy a tanulók ismereteikre, tapasztalataikra, valamint készségeikre és képességeikre építve elmélyüljenek

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 0631 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

I. Gombák (10 pont) óriáspöfeteg közönséges csiperke gyilkos galóca sárga rókagomba. lila pereszke sárga kénvirággomba nagy őzlábgomba ízletes tinóru

I. Gombák (10 pont) óriáspöfeteg közönséges csiperke gyilkos galóca sárga rókagomba. lila pereszke sárga kénvirággomba nagy őzlábgomba ízletes tinóru I. Gombák (10 pont) A következő tesztkérdések az alább felsorolt, hazánkban is élő nyolc gombafajjal kapcsolatosak. óriáspöfeteg közönséges csiperke gyilkos galóca sárga rókagomba lila pereszke sárga kénvirággomba

Részletesebben

Padányi Katolikus Gyakorlóiskola 1

Padányi Katolikus Gyakorlóiskola 1 BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN A középiskolai biológiatanítás célja, hogy a tanulók ismereteikre, tapasztalataikra, valamint készségeikre és képességeikre építve elmélyüljenek az élő természet belső rendjének, a

Részletesebben

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály 2015. április 24. 12:30 feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc Kódszám: Türr István Gimnázium és Kollégium 1. feladat: A vese

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A

Részletesebben

Alapvetően fontos fogyasztási tanácsok a Napharcos termékekhez. 2015, Napharcos biológiai sejtjavító és megújító specialista

Alapvetően fontos fogyasztási tanácsok a Napharcos termékekhez. 2015, Napharcos biológiai sejtjavító és megújító specialista Alapvetően fontos fogyasztási tanácsok a Napharcos termékekhez 2015, Napharcos biológiai sejtjavító és megújító specialista A tökéletes táplálkozás megvalósítása a természetes testi állapotért Különlegesen

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

A testmozgás anatómiája Részlet dr. Sánta János sportorvos, belgyógyász-kardiológus előadásából

A testmozgás anatómiája Részlet dr. Sánta János sportorvos, belgyógyász-kardiológus előadásából Mozgásszervi megbetegedések és megelőzésük A testmozgás anatómiája Részlet dr. Sánta János sportorvos, belgyógyász-kardiológus előadásából Az ember egész testalkatát, felépítését a csontváz határozza meg,

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2012. 2. forduló középiskola http://oev.hu

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2012. 2. forduló középiskola http://oev.hu 12.2.1. Hőhatások Beküldési határidő 2012. március 12. 23:59 Hőártalmak 12.2.1.01. Hogyan reagálnak bőrünk hajszálerei a melegre? a.) kinyílnak b.) összeszűkülnek c.) kitágulnak d.) elzáródnak 12.2.1.02.

Részletesebben

4/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces szervezettan IV.

4/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces szervezettan IV. 4/b tétel GERINCES SZERVEZETTAN IV. MADARAK Előfordulás A Földön közel 9000 madárfaj él. A civilizáció hatását sok faj nem tudta tolerálni, kipusztultak (pl. dodó, moa). Napjainkban elterjedésük egyenlőtlen.

Részletesebben

A várandós nõk táplálkozása

A várandós nõk táplálkozása A várandós nõk táplálkozása Fontos, hogy az étrend igazodjon a kismama testtömeg-indexéhez, alapanyagcseréjéhez, az aktuális állapotához, és az ízléséhez. Vegyes táplálkozással, jól megválogatott, jó minõségû

Részletesebben

Kerettantervi ajánlás a helyi tanterv készítéséhez. EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.07

Kerettantervi ajánlás a helyi tanterv készítéséhez. EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.07 Kerettantervi ajánlás a helyi tanterv készítéséhez EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.07 TERMÉSZETISMERET az általános iskolák 5 6. évfolyam számára Ez a segédlet

Részletesebben

56. Belépés a gázcserenyílásokon (G)

56. Belépés a gázcserenyílásokon (G) 56. Belépés a gázcserenyílásokon (G) A peronoszpóra Plasmopara viticola A gomba micéliumai behatolnak a sztómákon* a növény szöveteibe és az élő sejtekből táplálkozik. Ennek következtében a megtámadott

Részletesebben

Emberi szövetek. A hámszövet

Emberi szövetek. A hámszövet Emberi szövetek Az állati szervezetekben öt fı szövettípust különböztetünk meg: hámszövet, kötıszövet, támasztószövet, izomszövet, idegszövet. Minden szövetféleség sejtekbıl és a közöttük lévı sejtközötti

Részletesebben

Madarak és Fák Napja XXIII. Országos Tanulmányi Verseny Területi forduló 2016. I. Madárhang felismerés. 5 pont/

Madarak és Fák Napja XXIII. Országos Tanulmányi Verseny Területi forduló 2016. I. Madárhang felismerés. 5 pont/ Madarak és Fák Napja XXIII. Országos Tanulmányi Verseny Területi forduló 2016. Jelige, csapat: Elérhető pontszám: 101 pont Elért pontszám: Helyezés: I. Madárhang felismerés. 5 pont/ Hallgassátok meg figyelmesen

Részletesebben

Élelmiszerek alkotórészei, értékelése

Élelmiszerek alkotórészei, értékelése Kiss Irén Élelmiszerek alkotórészei, értékelése A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli tevékenységek végzése A követelménymodul száma: 1429-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-002-30

Részletesebben

A bemeneti mérés eredménye az 1. évfolyamon

A bemeneti mérés eredménye az 1. évfolyamon ÚJBUDAI PEDAGÓGIAI INTÉZET 1117 Budapest, Erőmű u. 4. sz. Tel/fax: 381-0664 e-mail: pszk@pszk.hu A bemeneti mérés eredménye az 1. évfolyamon Tartalom: Általános és speciális részkészségek mérésének összefoglaló

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az éltetõ vitaminok A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek testünk kifogástalan mûködéséhez. A vitamin elnevezés a vita (élet) és az amin (NH2-tartalmú kémiai gyök) szavakból

Részletesebben

BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN B változat

BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN B változat BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN B változat A nyolc évfolyamos gimnáziumokban megvalósuló biológiatanítás célja, hogy az általános iskola 1 6. évfolyamán megszerzett re, készségekre és képességekre építve a tanulókkal

Részletesebben

Avagy a terhességi mérgezésről

Avagy a terhességi mérgezésről Avagy a terhességi mérgezésről Csak az emberi fajra jellemző tünetegyüttes a terhességben előforduló magas vérnyomás, melyhez fehérjevizelés, ödéma és egyéb elváltozások kapcsolódhatnak, például szív-

Részletesebben

BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN B változat

BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN B változat BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN B változat A biológia-egészségtan tanításának célja, hogy az általános iskola 1 6. évfolyamán megszerzett re, készségekre és képességekre építve a tanulókkal megismertesse az élő természet

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 815 02 Gyakorló kozmetikus Értékelési

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET. 5 6. Tantárgyi célok, feladatok:

TERMÉSZETISMERET. 5 6. Tantárgyi célok, feladatok: EÖTVÖS LORÁND ÁLTALÁNOS ISKOLA TERMÉSZETISMERET 5-6. HELYI TANTERV - 2013. TERMÉSZETISMERET 5 6. Tantárgyi célok, feladatok: A természetismeret tantárgy olyan műveltségképet közvetít, amely egységben jeleníti

Részletesebben

8. osztály megoldások

8. osztály megoldások 8. osztály 8. osztály megoldások 1. Melyik kémiai változás az alábbiak közül? (A) a vasúti sín nyáron kiterjed (B) a fa elkorhad (C) az alumíniumlábas átforrósodik (D) a szénakazal kigyullad (E) a must

Részletesebben

A TIENS Kínai datolya (Jujuba) kivonat tápláló és egészséges

A TIENS Kínai datolya (Jujuba) kivonat tápláló és egészséges TIENS Kínai datolya (Jujuba) kivonat Nagyszerű választás a vér táplálásához és az idegek megnyugtatásához! A kínai medicina szerint az Aranyszínű selyemdatolya (Jujuba), vagy más néven kínai datolya segít

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET 5-6. ÉVFOLYAM. SZERZŐK: Szabóné Déri Ágota, Zsikla Mária

TERMÉSZETISMERET 5-6. ÉVFOLYAM. SZERZŐK: Szabóné Déri Ágota, Zsikla Mária TERMÉSZETISMERET 5-6. ÉVFOLYAM SZERZŐK: Szabóné Déri Ágota, Zsikla Mária Természetismeret földrajz 5. ÉVFOLYAM Évi óraszám: 37 Heti óraszám: 1 Javasolt óraterv Témák Óraszámok felhasználása Összes óraszám

Részletesebben

Beiskolázási tájékoztató

Beiskolázási tájékoztató Orosháza Városi Önkormányzat Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskolája A VERSENYKÉPES TUDÁS ISKOLÁJA A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM REZIDENS ISKOLÁJA OROSHÁZA, Táncsics u. 2-4. Tel.: 68/ 411-362 Beiskolázási

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

ANATÓMIA FITNESS AKADÉMIA

ANATÓMIA FITNESS AKADÉMIA ANATÓMIA FITNESS AKADÉMIA sejt szövet szerv szervrendszer sejtek általános jellemzése: az élet legkisebb alaki és működési egysége minden élőlény sejtes felépítésű minden sejtre jellemző: határoló rendszer

Részletesebben

AZ 5. ÉVFOLYAMOS TERMÉSZETISMERET TANTÁRGY TANMENETJAVASLATA

AZ 5. ÉVFOLYAMOS TERMÉSZETISMERET TANTÁRGY TANMENETJAVASLATA AZ 5. ÉVFOLYAMOS TERMÉSZETISMERET TANTÁRGY TANMENETJAVASLATA Az 5. évfolyamos természetismeret témakörei a tankönyvben Évi óraszám: 72 (heti 2) 5. évfolyam Témakör Leckék száma Élet a kertben 11 Anyagok

Részletesebben

1. évfolyam. Éves és heti óraszámok, éves órakeret felosztás. Heti óraszám: Éves órakeret felosztás témakörönként. Témakörök

1. évfolyam. Éves és heti óraszámok, éves órakeret felosztás. Heti óraszám: Éves órakeret felosztás témakörönként. Témakörök 1. évfolyam Éves és heti óraszámok, éves órakeret felosztás Éves óraszám: Heti óraszám: 36. óra 1. óra Éves órakeret felosztás témakörönként Témakörök Az iskola 4 Az iskolás gyerek 4 Tájékozódás az iskolában

Részletesebben

SZERETET ARANYAT ÉR. SELECT GOLD.

SZERETET ARANYAT ÉR. SELECT GOLD. Tökéletes a szükségleteknek megfelelő táplálkozáshoz. SELECT GOLD Complete prémium szárazeledel mindenféle termetű és életkorú kutya számára. A SZERETET ARANYAT ÉR. SELECT GOLD. kiváló minőségű, funkcionális,

Részletesebben

Szakköri tanulói munkafüzet

Szakköri tanulói munkafüzet Szakköri tanulói munkafüzet Biológia 7-8. évfolyam 2015. Összeállította: Heiling Jolán 1 TARTALOM MUNKA-ÉS BALESETVÉDELMI, TŰZVÉDELMI SZABÁLYOK... 2 1. FÉNYMIKROSZKÓP ÉS MIKROSZKÓPI TECHNIKÁK... 4 2. BAKTÉRIUMOK

Részletesebben

Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése. Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat.

Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése. Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat. Nyomelemek, ásványi anyagok: Nevükhöz hűen csak nyomokban, egészen icipici mennyiségben szükségesek a szervezet számára, ugyanakkor ez a nagyon kicsike mennyiség egyben létfontosságú is! Néhány rövid mondat

Részletesebben

III. Igaz vagy hamis? Döntsd el az állításokról, hogy igazak / I / vagy hamisak / H /. Írd a megfelelő betűjelet az állítások utáni négyzetbe!

III. Igaz vagy hamis? Döntsd el az állításokról, hogy igazak / I / vagy hamisak / H /. Írd a megfelelő betűjelet az állítások utáni négyzetbe! A feladatokat készítette: A csapat kódszáma: Birkiné Nyéki Andrea, Tarnaőrs Tarjányi Györgyné, Szolnok Lektorálta:... Tölgyesné Kovács Katalin, Zalaegerszeg 2010. április 24. Curie Környezetvédelmi Emlékverseny

Részletesebben

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA 8. osztály 2007. Elért pontszám: Javította: Ellenőrizte: Ú T M U T A T Ó A feladatlap megoldásához segédeszköz nem használható!

Részletesebben

BEVEZETÉS A NEMZETI BIODIVERZITÁS-MONITOROZÓ RENDSZER

BEVEZETÉS A NEMZETI BIODIVERZITÁS-MONITOROZÓ RENDSZER Nemzeti Biodiverzitásmonitorozó Rendszer 1998-2001 Környezetvédelmi Minisztérium Természetvédelmi Hivatal BEVEZETÉS A NEMZETI BIODIVERZITÁS-MONITOROZÓ RENDSZER A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer

Részletesebben

OKTATÁSI ALAPISMERETEK

OKTATÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. OKTATÁSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 19. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia címő hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

Csorba György természettudományos feladatmegoldó verseny

Csorba György természettudományos feladatmegoldó verseny Csorba György természettudományos feladatmegoldó verseny Név: Iskola: Biológia, 3. forduló I. feladat: Karikázd be a helyes megoldást! 14 pont 1. Mi a placenta? 1) méh 2) méhnyak X) méhlepény 2. Hol él

Részletesebben

Gazdálkodás a családban

Gazdálkodás a családban VERSENYZŐ: XV. ORSZÁGOS ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI ISMERETEK VERSENY 2015/16 Gazdálkodás a családban Fővárosi forduló 19 10 22 23 19 7 100 1. Olvasd el figyelmesen az alábbi történetet, mely egy négytagú

Részletesebben

BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN. 7.-8. évfolyam

BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN. 7.-8. évfolyam H E L Y I T A N T E R V BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN 7.-8. évfolyam ÁLTALÁNOS TANTERVŰ ÉS KÖZNEVELÉSI TÍPUSÚ SPORTISKOLAI OSZTÁLYOK RÉSZÉRE Összeállította: Kőnigné Ferencz Zsuzsanna Az Érdi Batthyány Sportiskolai

Részletesebben

EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.08.1 (A) változatához. Biológia az általános iskolák 7-8.

EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.08.1 (A) változatához. Biológia az általános iskolák 7-8. EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.08.1 (A) változatához Biológia az általános iskolák 7-8. évfolyama számára A változat A biológia tantárgy tanításának céljai és

Részletesebben

NYÁRÁDY ERAZMUS GYULA ORSZÁGOS MAGYAR KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA TANTÁRGYVERSENY XI. OSZTÁLY MAROSVÁSÁRHELY 2013. május 11. FELADATLAP

NYÁRÁDY ERAZMUS GYULA ORSZÁGOS MAGYAR KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA TANTÁRGYVERSENY XI. OSZTÁLY MAROSVÁSÁRHELY 2013. május 11. FELADATLAP NYÁRÁDY ERAZMUS GYULA ORSZÁGOS MAGYAR KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA TANTÁRGYVERSENY XI. OSZTÁLY MAROSVÁSÁRHELY 2013. május 11. FELADATLAP A feladatlap kitöltésére 1.5 órád van. A feladatlapon 60 sorszámozott tesztfeladatot

Részletesebben

A vizek élővilága Letölthető segédanyagok

A vizek élővilága Letölthető segédanyagok A vizek élővilága Ez a téma a 6. osztályos természetismeret része. A Magyar Természettudományi Múzeumban a Sokszínű élet című kiállítás egyik fejezete éppen ezzel a témával foglalkozik. Több tankönyvkiadó

Részletesebben

KEDVES OLVASÓ! Győri Komplex Biológiai Monitorozó Rendszer Hírlevele. AKTUÁLIS HÍREINK Kardozók. www.biomonitoring.komszol.hu

KEDVES OLVASÓ! Győri Komplex Biológiai Monitorozó Rendszer Hírlevele. AKTUÁLIS HÍREINK Kardozók. www.biomonitoring.komszol.hu GYŐR-SZOL Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. - Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 7. Győri Komplex Biológiai Monitorozó Rendszer Hírlevele www.biomonitoring.komszol.hu

Részletesebben

OKTATÁSI ALAPISMERETEK

OKTATÁSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. OKTATÁSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

rovarok más ízeltlábúak más gerinctelenek virágtalan növények virágos növények gerincesek

rovarok más ízeltlábúak más gerinctelenek virágtalan növények virágos növények gerincesek Rovarok osztálya Szerk.: Vizkievicz András A rovarok a Földön leírt 1,8 millió állatfajnak több mint a felét (57%) adják. Ma élő rovarfajok száma becslések szerint legalább 3 millió, de akár 30 millió

Részletesebben

Mozgás Az emberi csontváz (F)

Mozgás Az emberi csontváz (F) Mozgás Az emberi csontváz (F) Hogy nevezzük az ábrán jelölt részeket? Írd az ábrán látható körökbe a megfelelő számokat! 1. Lábujjpercek 2. Singcsont 3. Agykoponya 4. Bordák 5. Combcsont 6. Gerincoszlop

Részletesebben

IMUNE NAGYOBB VITALITÁS, JOBB ERŐNLÉT, ERŐSEBB ELLENÁLLÓKÉPESSÉG.

IMUNE NAGYOBB VITALITÁS, JOBB ERŐNLÉT, ERŐSEBB ELLENÁLLÓKÉPESSÉG. IMUNE NAGYOBB VITALITÁS, JOBB ERŐNLÉT, ERŐSEBB ELLENÁLLÓKÉPESSÉG. KIVÁLÓ EGÉSZSÉG. Korunk sokféleképp emészti erőinket: legyen az sport, munka, család vagy szabadidős tevékenység. A WellStar jóvoltából

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET 5 6. évfolyam

TERMÉSZETISMERET 5 6. évfolyam TERMÉSZETISMERET 5 6. évfolyam Tantárgyi célok, feladatok A természetismeret tantárgy olyan műveltségképet közvetít, amely egységben jeleníti meg az élő és élettelen természet jelenségeit, folyamatait,

Részletesebben

Tanterv kéttannyelvű biológia 7 8. évfolyam

Tanterv kéttannyelvű biológia 7 8. évfolyam Tanterv kéttannyelvű biológia 7 8. évfolyam A biológia tantárgy tanításának céljai és feladatai Az ember és természet műveltségterület és ezen belül a biológia tantárgy középpontjában a természet és az

Részletesebben

Gazdálkodás a családban

Gazdálkodás a családban MEGOLDÁS XV. ORSZÁGOS ÉLETVTEL ÉS GYAKORLAT SMERETEK VERSENY 2015/16 Gazdálkodás a családban Fővárosi forduló 29 19 8 18 18 8 100 1. Olvasd el figyelmesen az alábbi történetet, mely egy négytagú család

Részletesebben

Rendszertan. biol_7_rendszertan.notebook. April 23, 2013. Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28. ápr. 23 12:51. ápr.

Rendszertan. biol_7_rendszertan.notebook. April 23, 2013. Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28. ápr. 23 12:51. ápr. Rendszertan Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28 1 A rendszerezés alapegysége: A csoport B halmaz C faj D törzs E osztály F ország ápr. 23 12:51 2 A faj jellemzői: A A faj egyedei

Részletesebben