KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA"

Átírás

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. TERMÉSZETTUDOMÁNY KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Természettudomány középszint írásbeli vizsga 1011

2 Fontos tudnivalók Mielőtt munkához lát, figyelmesen olvassa el ezt a tájékoztatót! A középszintű írásbeli érettségi vizsga megoldásához 120 perc áll rendelkezésére. A feladatok zárt vagy nyílt végűek. A zárt végű kérdések megoldásaként egy vagy több nagybetűt kell beírnia az üresen hagyott helyre. Ezek a helyes válasz vagy válaszok betűjelei. Ügyeljen arra, hogy a betű egyértelmű legyen, mert kétes esetben nem fogadható el a válasza! Ha javítani kíván, a hibás betűt egyértelműen húzza át, és írja mellé a helyes válasz betűjelét! A D helyes A D C elfogadható B D rossz A nyílt végű kérdések megoldásaként szakkifejezéseket, egy-két szavas választ, egész mondatot vagy több mondatból álló válaszokat kell alkotnia. Ügyeljen a nyelvhelyességre! Ha ugyanis válasza nyelvi okból nem egyértelmű vagy értelmetlen például egy mondatban nem világos, mi az alany nem fogadható el akkor sem, ha egyébként tartalmazza a helyes kifejezést. Fekete vagy kék színű tollal írjon! A szürke hátterű mezőkbe ne írjon! Jó munkát kívánunk! írásbeli vizsga / május 25.

3 I. Esés és emelkedés 6 pont Galilei, ( ) a híres olasz fizikus Discorsi című művében írta le, hogy a szabadon eső testek súlyuktól függetlenül azonos sebességgel esnek. A valóságban mégis azt tapasztaljuk, hogy a hópelyhek csak szállingóznak, a súlyos kő viszont gyorsan zuhan. 1. Mi magyarázza a különbséget?. 2. Hogyan lehet előállítani olyan körülményeket, melyek között Galilei jóslatának megfelelően azonos sebességgel zuhan a kő és a hópehely?.. 3. A Hold hatalmas tömegű test. Miért nem zuhan a Föld felszínére? 4. A léghajók egyik típusának működési elve szerint a fölforrósított levegővel töltött hőlégballon emeli magasba az utazókosarat. Noha a ballon testének burkolóanyaga esetenként súlyos, a ballon mégis fölemelkedik. Mi e jelenség oka? 5. Az erős szél sokszor tetőcserepeket, sőt rosszul rögzített tetőket is magasba emel. Mi a jelenség oka? Ma már sok műhold, mesterséges égitest kering a Föld körül. Bár hosszú ideig működőképesek, előbb-utóbb közelíteni kezdenek a földfelszínhez és lezuhannak. Mi magyarázza különbséget a Hold és a műholdak pályája között? összesen írásbeli vizsga / május 25.

4 II. Napfény 8 pont Az alábbi állítások a napfényre, illetve a Napból érkező sugárzásra vonatkoznak. Jelölje I betűvel, ha az állítás igaz, H-val, ha hamis! 1. Kémiai reakciók során fölszabaduló energia. 2. Atommaghasadás eredményeként jön létre. 3. Láthatóvá teszi a Vénuszt, a Marsot, és a többi bolygót. 4. Minden földi mozgás energiája innen ered. 5. A benne rejlő energiát élőlények képesek beépíteni szerves molekulák kötéseibe. 6. Napelemekkel átalakíthatjuk elektromos energiává. 7. Hidrogén atommagok egyesülése (fúziója) során szabadul föl. 8. Ezt az energiát szabadítjuk föl évmilliókkal később, amikor a földgázt elégetjük összesen III. Egy hegymászó író 12 pont Az író és politikus Eötvös József különösen szeretett az Alpokban hegyet mászni. Novella című írásából az eredeti írásmódot megtartva idézünk. Válaszoljon a kérdésekre a szöveg és ismeretei alapján válaszolja meg a kérdéseket! Egy roppant szikla-amphiteatrum előtt álltam, mely lépcsőkben emelkedve, a völgyet félkörben bezárá. Két oldalon, hol a sziklák kevésbé meredekek, dús növényzet virúl: egyes helyeken az alpesi rózsa egész cserjéket képez, másutt kisebb s nagyobb csomókban találjuk virágzó bokrait. A félkör közepén már a meredek fal tövénél megszűnik minden élet, s fölötte csak a szürke moréna, a jeges, mely rajta pihen, s a képnek hátterét képező hócsúcsok láthatók. A patak, melynek ágya mellett eddig haladtam, sebes kanyarulattal tűnt el. Zúgását dörgés váltja fel, melylyel vizei itt egy vastag oszlopban, roppant szökéssel a sziklafalról lerohannak. 1. Mi a neve annak a felszínformának, melyet Eötvös így jellemez: Egy roppant sziklaamphiteatrum előtt álltam, mely a völgyet félkörben bezárá... írásbeli vizsga / május 25.

5 2. Magyarázza meg Eötvös azon megfigyelését, hogy a kevésbé meredek hegyoldalon dús növényzet alakult ki!.. 3. A sziklahavasok magasságában élő növények gyakran a felszínen kúsznak vagy csomóban nőnek. Milyen éghajlati körülményekhez alkalmazkodtak így a növények?.. 4. meredek fal tövénél megszűnik minden élet, s fölötte csak a szürke moréna írja Eötvös. a) Mit jelent a moréna kifejezés?. b) Miként tanúskodik e terület földtörténeti múltjának eseményeiről? 5. Mit árul el Eötvös leírása a patak: a) munkavégző képességéről. b) szakaszjellegéről? 6. Az Alpok melyik magassági övében járt Eötvös a fenti idézet alapján?. 7. a) Melyik évszakban tehette Eötvös ezt a kirándulást?. b) Mit árul el a hegységről az az élménye, hogy hóval fedett hegycsúcsokat is látott?. 8. Az egész völgy úgy szólván sziklatöredékekből áll írja később Eötvös. Mi a fizikai oka a fagyaprózódásnak, melynek eredményeként a sziklatörmelék kialakul? Milyen szerepet játszik a folyamatban a víz? összesen írásbeli vizsga / május 25.

6 IV. Sokoldalú szervünk, a bőr 15 pont Az emberi bőr fölépítését mutatja az ábra. A jelölések magyarázata: A: érző receptor, B: faggyúmirigy, C: szőrszál D: hámréteg E: irha F: bőralja (lipidekben gazdag zsírszövet) G: verejtékmirigy H: hajszálér I: vérér A B C D E G H F I A bőr fontos feladata a hőszabályozás. Melegben a szervezet leadja a fölös hőt. Az ábrán jelöltek közül melyik két alkotó működése változik meg ekkor, melyek feladta a hőleadás növelése? Írja le azt is, hogy mi a fizikai magyarázata a megnövekedett hőleadásnak! 1. Az alkotó jele:. A megnövekedett hőleadás oka:.. 2. Az alkotó jele:. A megnövekedett hőleadás oka: Hidegben a vér a H hajszálerek helyett nagyrészt a lipidekben gazdag F rétegben, az I jelű útvonalon áramlik. Ez az útvonalváltozás két okból is csökkenti a szervezet hőleadását. Mi ez a két ok? a). b) Az F rétegen kívül a B jelű faggyúmirigy váladéka is gazdag lipidekben. A hőleadás szabályozásán kívül nevezze meg a lipidek két másik lehetséges biológiai szerepét (funkcióját)!.. írásbeli vizsga / május 25.

7 5. A D jelű réteg fontos feladata a szervezetet érő ultraibolya sugárzás megszűrése. A felsoroltak közül mi jellemző az ultraibolya sugárzásra? A megfelelő betűjelekkel válaszoljon! A. Halvány ibolya színű. B. Hullámhossza nagyobb a kék színű fény hullámhosszánál. C. A földfelszínre jutó mennyisége valószínűleg emberi hatásra növekedett az utóbbi évtizedekben. D. A levegő molekuláinak tovaterjedő rezgése. E. Különösen a déli órákban nő meg a felületegységre jutó mennyisége. 6. Hogyan hat az ultraibolya sugárzás a bőrünkre? A. Hőhullámként érzékeli a bőrünk. B. Lebarnulhatunk tőle. C. Bőrrákot okozhat. D. Fájdalomérzetet kelt. E. Pattanások, mitesszerek keletkeznek miatta. 7. Az ultraibolya sugárzás a 0,01 0,38 mikrométer (μm) hullámhossz-tartományban éri bőrünk felszínét (1 μm = 10-6 m). a) Mekkora a legnagyobb frekvenciájú ultraibolya sugárzás? A fény sebessége km/s. Rögzítse a számítás menetét is! b) Mekkora az energiája a legnagyobb frekvenciájú ultraibolya sugárzás egy fotonjának? A Planck-állandó értéke 6, Js. Rögzítse a számítás menetét is! összesen írásbeli vizsga / május 25.

8 V. A tejsav 11 pont A tejsav térszerkezetét az ábra mutatja. 1. Írja fel a tejsav tapasztalati (összeg)képletét! 2. A szerves vagy a szervetlen anyagok közé tartozik a tejsav? Indokolja állítását! H C CH 3 OH 3. A tejsav jól oldódik vízben. Az ábrán bekeretezett öt molekularészlet közül mely(ek) magyarázzák ezt? Miért?. 4. A tejsav oldata az ecetsavhoz hasonlóan savas kémhatású. a) Az ábrán bekeretezett öt molekularészlet közül melyik magyarázza a savasságot? b) Egyenlettel is mutassa be a sav-bázis reakciót! Az egyenletben használhatja a tejsav szerkezeti vagy összegképletét is. A reakciópartner a víz legyen. 5. Tejsavat baktériumok is termelnek, de izomrostjaink is létrehozhatják oxigénhiányos körülmények között. Milyen típusú mindkét folyamat? A megfelelő betűjellel válaszoljon! A) Erjedés. B) Biológiai oxidáció. C) Emésztés D) Kiválasztás. 6. Mi a baktériumok és az izomrostok tejsavtermelésének funkciója (biológiai szerepe)? A) Így szabadulnak meg a káros anyagcseretermékektől. B) Így jutnak energiához. C) Így jutnak oxigénhez. D) Ezen a módon szívhatják fel a tápanyagot. 7. Változik-e az izomba futó artériás vér ph-ja a tejsav termelés hatására? A) Igen, csökken. B) Igen, nő. C) Nem változik. írásbeli vizsga / május 25.

9 8. Ha sok tejsav halmozódik fel izmainkban, az kellemetlen érzést, izomlázat okoz. Magyarázza meg, miért ajánlják ilyenkor az enyhe, könnyű mozgást! összesen VI. A természet vészjelzései 8 pont Az ember természetátalakító tevékenysége sokféle, gyakran nem kívánatos következménnyel jár. Keresse meg a következmények közül a legjellemzőbbeket, és betűjelüket írja az üres négyzetekbe! Egy betű több helyre is kerülhet. Minden helyesen kitöltött cella 1 pont. Az emberi tevékenységek: 1. A légkörbe juttatott fokozódó mennyiségű szén-dioxid. 2. A hegyvidéki erdők fokozott kitermelése. 3. Túlzott műtrágyázás. 4. Átgondolatlan folyószabályozások (árterek beszűkítése). 5. Mélyművelésű bányászat karsztvidéken, bányavíz kiemeléssel. 6. Szennyvíz vagy szennyvíziszap lerakás. A lehetséges következmények: A. Folyók pusztító áradása. B. A tengerszint megemelkedése. C. Ivóvíz nitrátosodás. D. Talajerózió. E. A talajvízszint csökkenése, kiszáradás összesen írásbeli vizsga / május 25.

10 VII. Marsbéli krónika 15 pont Van vagy volt-e élet a Marson? Persze, nem technikai civilizációra gondolunk, hanem már mikrobák vagy ősmaradványok is nagy szenzációk lennének. A Mars felszínén folyékony víz nincsen, azonban fagyott állapotban elterjedt. Létezik-e a régi nagy folyók maradványaként talajvíz, és megbújhat-e a Mars talajában az élet? A kölni Német Légi-Űrkutatási Központ kutatói most a marsi körülményeket szimulálják*. A Marsnak sem mágneses tere sem ózonburka nincsen, ami megvédhetné a Nap ultraibolya- és részecskesugárzásától a felszíni organizmusokat. Az is kérdéses volt, hogy a sugárzás hatására nem jönnek-e létre toxikus** anyagok a talajban. Ezért a Mars szimulált talajába kevert Bacillus subtilis spórákat küldtek fel két hétre a világűrbe. Az eredmény: a Mars talajának már vékony rétege is megvédi a sugárzás káros hatásától a baktériumokat, és toxikus anyagok sem keletkeznek.. A.. Phoenix szonda egy lehetséges Mars-oázisnál szállt le a bolygó északi féltekéjén, a 68,2 szélességi fokon. Feladata a talajminták gyűjtése és analízise. Leszállása után már néhány nappal sikerült kamerájával a szonda lábainál fényes rétegeket észlelnie a talajban: a fékezőrakéták elfújták a port és előbukkant a jég. Nyomós bizonyítékokat találtak arra, hogy itt múltban létezett folyékony víz: bármerre nézünk is a Marson, mindenütt talajerózió nyomait látjuk. A becsapódási kráterek számának elemzése szerint a Xante Terra folyóiban 3,5-4 milliárd évvel ezelőtt folyhatott víz. A delta kialakulása geológiai értelemben gyorsan történt, néhány százezer év alatt. Nemsokára az egész Xanthe régió kiszáradt szimulálják*: utánozzák toxikus**: mérgező Bild der Wissenschaft In: Természet Világa, A Mars jelen állapotában meglehetősen kedvezőtlen hely a földihez hasonló élet számára. A cikk információi alapján nevezzen meg három tényezőt, mely erősen kérdésessé teszi, hogy élet lenne a Marson! Indokolja is, hogy miért kedvezőtlenek ezek az élet szempontjából! a) b) c) 2. Mit bizonyított a kölni Német Légi-Űrkutatási Központ kutatói által elvégzett kísérlet? írásbeli vizsga / május 25.

11 3. a Marson mindenütt talajerózió nyomait látjuk írja a cikk szerzője. Indokolja, hogy miért nem szerencsés a talaj kifejezést használni ebben a megfogalmazásban!.. 4. a) Minek hatására jöttek létre a becsapódási kráterek a Marson?.. b) Miért találhatunk ehhez hasonló becsapódási kráterből keveset a Földön? c) Hogyan lehet következtetni a becsapódási kráterekből a Xante Terra kiszáradásának idejére? 5. A Phoenix szonda a marsbéli Egyenlítő és Északi Sarkpont között a 68,2 szélességi fokon szállt le. Milyen távolságra volt a Mars-egyenlítőtől, ha tudjuk, hogy a Mars sugara kb km? Rögzítse a számítás menetét is! (A Mars bolygót tekintsük tökéletes gömbnek!) 6. A Mars sarkvidéki területein időszakosan hatalmas jégsapkák jelennek meg, melyek jórészt szárazjégből, azaz fagyott szén-dioxidból állnak. E szárazjég-sapkák azonban szemben a vízjéggel nem tartósak. Mire következtethetünk e tény alapján a Mars felszíni hőmérsékletéről a sarkvidéki területeken? A szén-dioxid fagyáspontja: 78 ºC. 7. Elképzelhető-e, hogy egy mozgó Mars-kutató szerkezet iránytű segítségével tájékozódjon a bolygó felszínén? Érveljen állítása mellett! összesen írásbeli vizsga / május 25.

12 maximális pontszám I. Esés és emelkedés 6 II. Napfény 8 III. Egy hegymászó író 12 IV. Sokoldalú szervünk, a bőr 15 V. A tejsav 11 VI. A természet vészjelzései 8 VII. Marsbéli krónika 15 Az írásbeli vizsgarész pontszáma 75 elért pontszám Dátum:... Feladatsor (az írásbeli vizsgarész pontszáma) elért pontszám egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... írásbeli vizsga / május 25.