TELEPHONE:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "E-MAIL:info@messzelato.hu, TELEPHONE:+3617856978"

Átírás

1 A Messzelátó Egyesület foglalkozás menüje : Rendezvényekre, pl. csapatépítő eseményekre, fesztiválokra, családi napra ajánljuk alábbi ökoprogramjainkat. A programok hossza és befogadó készsége a megrendelő igényei alapján rugalmasan alakítható. Kreatív, lelkes csapat vagyunk, tele ötletekkel, így alábbi menünket tekintsék ízelítőnek, s vegyék figyelembe, hogy a lista nem teljes és folyamatosan bővül. Ettől eltérő igények esetén kérjük, keressenek minket személyesen! A kiválasztott workshop mellett sor kerül egy beszélgetésre-előadásra is a zöld háztartásvezetés témájában. A szappankészítést leszámítva mindegyik foglalkozást lehetne gyerekkel együtt érkezni és csinálni (ha előre jelezve van). Referenciáink: Tata Consulting Services, Xerox, Budapesti Kommunikációs Főiskola, Budapesti Közlekedési Központ, British Petrol, Exxon, MOL, Maja Tréningtársaság, Outdoor Mission Kft., Ökopolitikai Nyáriegyetem, Tegyünk Együtt Rákospalotáért Egyesület, Élmény Különítmény, Egyesek Ifjúsági Egyesület és még sokan mások... Háztartászöldítő csoportos foglalkozások, beltérben, preferáltan nagy szobában vagy ahhoz közel a konyha Vegyszer nélküli életmód foglalkozások - Szappankészítés - öko kozmetikum készítés - öko-tisztítószer készítés - Újrahasználat ökosan/ ökokreatív foglalkozások - Kikelő képeslap készítés és festés természetes festékekkel - Újrahasznosított jegyzetfüzet és könyv készítés - Balkon és kiskertészkedés/ beltéri komposztálás Egészséges és fenntartható étkezés foglalkozások - Zöldségkártya játék - Sajt, joghurt, túró készítés - Házi tészta vagy kenyérgyúrás - gluténmentes sütés zöldítsd a városi környzeted foglalkozások - Kikelő képeslap készítés és festés természetes festékekkel - növénycsere szervezése - balkonkert tervezés és készítés - beltéri komposztáló készítés

2 A kiválasztott workshop mellett sor kerül egy beszélgetésre-előadásra is a zöld háztartásvezetés témájában. A szappankészítést leszámítva mindegyik foglalkozást lehetne gyerekkel együtt érkezni és csinálni (ha előre jelezve van). EVS tájékoztató ingyenes, de utazási hozzájárulást szeretnénk kérni éves korig érdekelheti a helyieket. Hasznos elfoglaltság fiataloknak, akik még nem pontosan tudják merre tart az életük. VEGYSZER NÉLKÜLI ÉLETMÓD PROGRAMJAINK Öko Szépségszalon bemutató és teszt A program időtartama rugalmas, folyamatosan is tudjuk fogadni az érdeklődőket, de zártkörű, 90 perces foglalkozást is össze tudunk állítani igény szerint. Az Öko Szépségszalonban saját kozmetikumokat készíthetnek el a résztvevők, melyekből saját mintadarabot is hazavihetnek a recept mellé. Közben beszélgetünk az öko szépségápolás praktikáiról, tanácsot adunk, recepteket osztunk meg. Többféle témájú ökobarbie foglalkozásunk van, például: Alapvetően idény zöldség és gyümölcs foglalkozást tudunk adni. Több természetes bőrápolási keveréket lehet elkészíteni Mint mézes ajakápoló, dezodor, fürdőgolyó.

3 De más opciók is rendelkezésre állnak igény szerint (pl. borotválkozás, arcpakolás, napvédelem, akár ajánlott ötletek): Napfürdőzés természetesen: Itt a nyár nemsoká! Készüljünk fel a bőrünknek illő védelemmel. Barnuljunk egészségesen és azt sokáig őrizzük is meg és az esetleges leégést tudjuk kezelni. Készítünk napolajat, naptejet és napozás utáni hűsítő zselét vagy akár szúnyogriasztót. Tündököljetek egészséges bronzos bőrszínben egész nyáron! Láb (és kéz)ápolás természetesen Itt a nyár nemsoká! És a szandiszezon, így minden férfi és nő megérdemli a kímélő ápolást. Megmutatjuk hogyan lehet egyszerű alapanyagokból természetes lábápoló termékeket készíteni. Bőrradírt, lábápoló (kézápoló) krémet és dezodoráló hintőport készítünk. Mézes testápolás Használjuk a méhek csodás termékeit a testápolásban. A méz tápláló és sebgyógyító, virágpor öregedésgátló, a propolisz fertőtlenít. Készítsünk méhviaszos testápolótömb, mézes arclemosó, virágporos hajpakolást. Az öko szépségápolásról készült videónkat itt tekinthetik meg: Fotók hasonló eseményeinkről:

4 Öko-tisztítószer bemutató és teszt Tisztítószerekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők (pl. súrolószer, általános tisztítószer, mosószer, mosogatószer), megtapinthatják őket, kipróbálhatják helyben. Mellette bemutatjuk a további, egyszerű, ámde már sok helyen elfeledett hagyományos, környezetbarát tisztítószer alapanyagokat (pl. ecet, szódabikarbóna, mosószóda), beszélgetés azok használatáról, beszerzési helyeiről. Folt Tanácsadás. A tisztítószerekről ugyanúgy készülhet egyénire szabott receptfüzet, melyet a résztvevők hazavihetnek. Kérésre akár helyben is keverünk tisztítószereket. Fotók: Videó tisztítószer készítő foglalkozásunkról amit szegénytelepen valósítottunk meg:

5 Szappankészítés A természetes alapanyagokból, házilag elkészített szappanok nem csupán bőrünknek és érzékszerveinknek kedveskednek, de lényegesen kisebb terhelést jelentenek környezetünkre is. A kb. 3 órás foglalkozáson a résztvevők hozzávetőleg egy kilogramm szappant készíthetnek el és többféle alapanyaggal lehet gazdagítani a szappanokat, mint például kávésdörzsiset, levendulavirágosat, kakaós-mentásat, mézes kamillavirágosat. A foglalkozásokat általában 2 fő tartja kb résztvevő számára. Leginkább csak felnőttek számára ajánlott, mivel a lúggal (nátrium-hidroxid) történő munka felnőtteknek való. A résztvevők gumikesztyűt, kötényt viselnek. Egy videó a szappankészítésünkről:

6 EGÉSZSÉGES ÉS FENNTARTHATÓ ÉTKEZÉS PROGRAMJAINK Zöldségkártya, memóriajáték, zöldséges twister és illatrejtvény. Újrahasznosított, illetve természetes anyagokból kézzel készített környezeti érzékenyítő játékok. A játék során animátoraink beszélgetnek a résztvevőkkel az egészséges táplálkozásról, a helyi, szezonális élelmiszerek fogyasztásáról. Letesztelve fesztiválon gyerekekkel és felnőttekkel is a zöldségkártya az érdeklődőket akár 1 órán keresztül is lefoglalja, a memóriajáték az agyat, a twister az izmokat, az illatrejtvény pedig az érzékeket mozgatja meg.

7 Házi sajt készítés A foglalkozás során házi tejből és természetes hozzávalókból tanulunk sajtot készíteni (oltással és oltás nélkül). Kezdő sajtkészítőknek nagyon ajánlott. :) A résztvevők az alábbi sajttípusokat készítik el:friss sajtok (azaz indiai paneer),gomolya,parenyica tetszőleges ízesítéssel. És pluszban Joghurt, kefír és túró készítést is vállalunk. Tekerd a sajtot Parenyica tekerő foglakozás (és idény Zöld turmix kóstoltató) A kb. fél órás foglalkozáson parenyicát készíthetnek a résztvevők, melyeket saját ízlésük szerint ízesíthetek, s házi kenyérrel el is fogyaszthatják a helyszínen. Kiegészítéskén idény zöld turmixot ajánlunk kóstolásra - ami bájital és méregtelenítő is egyben. A sajtok pasztőrözetlen házi tejből és természetes alapanyagokból készülnek. A foglalkozáson folyamatosan tudjuk fogadni a résztvevőket. Csapatépítő tréning 4 órában, fő számára. A kb. 4 órás foglalkozáson kétféle sajt (gomolya és parenyica) és egy kenyér elkészítését sajátítják el a résztvevők, melyeket saját ízlésük szerint ízesíthetek, s melyekből némi kóstolót is hazavihetnek magukkal.

8 A sajtok pasztőrözetlen házi tejből és természetes alapanyagokból készülnek - némelyikük oltó használatával, mások anélkül. Korábbi foglalkozásaink képekben itt: Házi tészta készítés A következő tésztákat készíthetjük el a foglalkozás alatt: natúr alaptésztát,színes alaptésztát,lasagne lapot,tagliatellét (szélesmetélt),farfallét (masni),óriás raviolit finom sajttal és kerti fűszerekkel. A készült tészták egy részét helyben megkóstoljuk, jóízűen elfogyasztjuk. Vihettek belőle haza is kóstolóba, illetve természetesen a receptet is megkapják a résztvevők elektronikus formában. A csoport kb fős lesz, és 2-3 órás. Gyerekekkel együtt is ajánljuk. Gluténmentes kenyér és egyebek készítés A kb. három órás foglalkozásunkon több pékárut is megtanulhatsz készíteni: tönkölykenyeret és -kiflit, valamint gluténmentes kenyeret, s mindemellé kapsz még sok-sok hasznos tippet és extra receptet is, melyeket otthon magad is kipróbálhatsz. Emellett rengeteg hasznos tanácsot is kaphattok az egészséges táplálkozás területén. A foglalkozát követően képes leszel otthon is elkészíteni saját kenyered (akármilyen sütőben! - nincs hozzá szükség kemencére, vagy kenyérsütő gépre), illetve összeállítani saját, egyéni receptjeidet. A foglalkozást kezdő kenyérsütőknek ajánljuk! :)

9 ÚJRAHASZNÁLAT ÖKOSAN/ÖKOKREATÍV KÉZMŰVES PROGRAMJAINK Kikelő Maglabda/Érme/Képeslap készítés Az elültethető képeslap papírhulladékból készül ( irodai hulladékból stb.) Különlegessége, hogy azt elültetve kikel belőle egy növény. Elkészítéséhez egy turmixgépre, asztalra és kis vízre van szükség. A képeslapokba különböző magokat helyezhetünk el (többnyire szezonális virágokat vagy fűszernövényeket szoktunk), illetve díszíteni is szoktuk őket 10 féle természetes festékkel. A foglalkozáson folyamatosan tudjuk fogadni a résztvevőket, akik 5 perctől akár 1 órát is eltölthetnek nálunk alkotási kedvüktől függően. Az egész foglalkozás 2-2,5 órás. A résztvevők rugalmasan tudnak bekapcsolódni a foglalkozásba az ebédszünetetek alatt. Illusztráció korábbi foglalkozásunkról:

10 Jegyzetfüzet vagy könyvkötés újrahasznosított anyagokból A résztvevők hulladékpapírból és dekorációkból saját naplót, jegyzetfüzetet, könyvecskét tudnak elkészíteni, mely egyaránt izgalmas férfiaknak és nőknek, gyerekeknek és felnőtteknek is többféle, egyszerűbb és összetettebb könyvkötési technikát is be tudunk mutatni. A foglalkozáson egyszerre maximum 10 fővel tudunk foglalkozni. Egy füzet elkészítése (képességektől és választott technikától függően) perc. Fotók korábbi jegyzetfüzet-készítő foglalkozásról: / Papírból és műanyagból készült ékszerek és más használati tárgyak A régi, kidobásra ítélt magazinok, reklámújságok újbóli felhasználásának egyik nagyon látványos módja a papírékszerek (medál, nyaklánc, fülbevaló, gyűrű), illetve a magazin tál készítése. Műanyag, papír és sörösdobozból készítünk mütyüröket (ékszerek és egyéb ajándékok). Ezen a foglalkozáson papírt és más kommunális anyagot hasznosítunk újra. Turkált Póló nyomás természetes festékkel

11 Válaszd ki és csináld meg a saját messzelátós pólómintádat és tanuld meg a pólónyomtatás alapjait. Miközben segítesz, hogy elég pólót csináljunk a saját közösségünknek. ZÖLDÍTSD A VÁROSI KÖRNYZETED PROGRAMJAINK Balkon és kiskertészkedés/ beltéri komposztálás

12 Balkon és kiskertészkedés alapjait mutatjuk meg és a beltéri (akár kültériről) komposztálásról előadás és praktikus feladatok megoldása. Ha lehetséges lenne egy beltéri komposztálót is építenénk. Növénycsere és más csere-berék A növénycserére azokat várjuk, akik szeretnének új szobanövényeket beszerezni, vagy palántákkal meglepni másokat: a résztvevők elhozhatják megunt, túlburjánzott, ajándékba szánt növényeit vagy kedvenc magjaikat erre az ingyenes eseményre. Annyi növény hoznak, amennyit szeretnének és annyit is visznek, amennyit gondozni bírnak. Kiváló lehetőség generációk találkoztatására: sok idős hölgy elajándékozhatja már túlburjánzott növényei hajtásait, s számos fiatal itt fogadja be első szobanövényét, s teszi le fogadalmát, hogy mostantól jó gondját viseli az új jövevénynek. A látogatók egymással tudásukat is megosztják a növényekről, melyet mi, a csere lebonyolítói is kiegészítünk saját ismereteinkkel. A növénycserét 2 órában ideális lebonyolítani. Szükséges hozzá egy nagy asztal, árnyék/félárnyék. Egy korábbi növénycseréről képek: Igény szerint más cserékert is csinálunk. Idény befőtt és lekvár cserét is csináltunk már.

13 KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉS, KÖZÖSSÉGI PROGRAMJAINK Európai Önkéntes Szolgálat tájékoztató A éves korosztály számára biztosít az Európai Bizottság 2 héttől 1 évig terjedő külföldi önkéntes lehetőséget. A lehetőséget biztosító program EVS, azaz Európai Önkéntes Szolgálat névre hallgat, melyben egyesületünk az egyik legaktívabb önkéntes küldő szervezet.

14 Szívesen tartunk tájékoztatókat fiatalok számára a pályázat menetéről, elérhető projektekről (pl. teknőcmentés Törökországban, menekültek oktatása Spanyolországban, programok szervezése hátrányos helyzetű gyerekeknek Lengyelországban, ökofarm Szlovákiában). A program célja elősegíteni a fiatalok informális tanulását, és segíteni a helyi közösségeket. Szintén cél, hogy gyümölcsöző kapcsolat épüljön ki a különböző országok között. Bővebb információ: Ingyenes Növénycsere és más csere-berék A növénycserére azokat várjuk, akik szeretnének új szobanövényeket beszerezni, vagy palántákkal meglepni másokat: a résztvevők elhozhatják megunt, túlburjánzott, ajándékba szánt növényeit vagy kedvenc magjaikat erre az ingyenes eseményre. Annyi növény hoznak, amennyit szeretnének és annyit is visznek, amennyit gondozni bírnak. Kiváló lehetőség generációk találkoztatására: sok idős hölgy elajándékozhatja már túlburjánzott növényei hajtásait, s számos fiatal itt fogadja be első szobanövényét, s teszi le fogadalmát, hogy mostantól jó gondját viseli az új jövevénynek. A látogatók egymással tudásukat is megosztják a növényekről, melyet mi, a csere lebonyolítói is kiegészítünk saját ismereteinkkel. A növénycserét 2 órában ideális lebonyolítani. Szükséges hozzá egy nagy asztal, árnyék/félárnyék. Egy korábbi növénycseréről képek: Igény szerint más cserékert is csinálunk. Idény befőtt és lekvár cserét is csináltunk már.

15 MÁS BAOBAB

16 Az 5,5 méter magas Baobab névre keresztelt faóriást egy Amerikából indult környezetvédő mozgalom, a 350.org hívta életre. A majomkenyérfa köré épülő kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás hatásaira és az emberi összefogás fontosságára. Öt ember szükséges ahhoz, hogy a fát életre keltse, kezeit a fa törzsén lévő lyukakra téve életet leheljen a fa logó ágaiba, amelyek az ég felé nyúlnak. Egy vagy két ember kevés hozzá, összefogásra van szükség. Hasonló a felelősségünk a klímaváltozás elleni küzdelemben is, hiszen a klímaváltozás megfékezéséért csak közös fellépéssel tehetünk.

A Messzelátó Egyesület ajánlata. Papírékszer készítés

A Messzelátó Egyesület ajánlata. Papírékszer készítés A Messzelátó Egyesület ajánlata A Messzelátó Egyesület a 2010-2011-es évekre a Fenntartható városi lét témáját tűzte ki zászlajára. Ennek kapcsán az alábbiakban ismertetett foglalkozásokat kínálja cégek

Részletesebben

A Messzelátó Egyesület ajánlata. Papírékszer készítés

A Messzelátó Egyesület ajánlata. Papírékszer készítés A Messzelátó Egyesület ajánlata A Messzelátó Egyesület a 2010-2011-es évekre a Fenntartható városi lét témáját tűzte ki zászlajára. Ennek kapcsán az alábbiakban ismertetett foglalkozásokat kínálja cégek

Részletesebben

ÖKO-Pack Zöld Programcsomag

ÖKO-Pack Zöld Programcsomag ismeretterjesztő kiállítás oktatóprogram környezettudatos csapatépítő tréning öko játszóház családi program ParasztWellness ÖKO-Pack Zöld Programcsomag Célunk a környezettudatosság terjesztése és fejlesztése,

Részletesebben

Hulladék megelőzés, hasznosítás, szelektív gyűjtés könnyen érthetően. Gruiz Katalin Down Alapítvány

Hulladék megelőzés, hasznosítás, szelektív gyűjtés könnyen érthetően. Gruiz Katalin Down Alapítvány Hulladék megelőzés, hasznosítás, szelektív gyűjtés könnyen érthetően Gruiz Katalin Down Alapítvány Háztartási hulladék Európában 900 kg/fő 800 700 600 500 400 300 200 100 0 EU átlag Dánia Svájc Magyaro.

Részletesebben

CASA PIADINA - OLASZ LEPÉNYHÁZ 1025 Budapest, Szépvölgyi út 60.

CASA PIADINA - OLASZ LEPÉNYHÁZ 1025 Budapest, Szépvölgyi út 60. CASA PIADINA - OLASZ LEPÉNYHÁZ 1025 Budapest, Szépvölgyi út 60. Telefon: 06 (30) 680 0274 www.casapiadina.hu info@casapiadina.hu CASA PIADINA / OLASZ LEPÉNYHÁZ céges ügyfeleinek kínálja tárgyalásokra,

Részletesebben

2014.október Gyermekek Háza

2014.október Gyermekek Háza 2014.október Gyermekek Háza 2014.október 1. 17.45-19.45 óráig 2014.október 1. 15-17 óra István fotográfus.. Részvételi díj: 4.500 Ft/hó. 2014.október 2. 9.15-9.45 óra 2014.október 2. 10-10.40 óra és 11-11.40

Részletesebben

ÖKO-Pack Nonprofit Kft.

ÖKO-Pack Nonprofit Kft. ÖKO-Pack Programcsomag Ismeretterjesztő kiállítások, környezettudatos csapatépítő tréningek, öko játszóházak, családi programok, Recycling Work-shop, Javítóműhely és Paraszt-Wellness! Környezetvédelmi

Részletesebben

A rendezvény célja. Sporteszközök, szervizek, edzőtermek bemutatkozása, kitelepüléssel.

A rendezvény célja. Sporteszközök, szervizek, edzőtermek bemutatkozása, kitelepüléssel. A rendezvény célja Az egészségtudatos és energikus életvitel népszerűsítése, ahol megmutatjuk az országnak, hogy az egészségünk megőrzéséért mit tudunk tenni. Megmozdítjuk, megmozgatjuk az országot, egy

Részletesebben

Programok a Társadalmi Megújulás Operatív Program Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem c. pályázati felhíváshoz

Programok a Társadalmi Megújulás Operatív Program Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem c. pályázati felhíváshoz Programok a Társadalmi Megújulás Operatív Program Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem c. pályázati felhíváshoz A Humusz Szövetség 20 éve a hulladékcsökkentést, a fenntartható fogyasztást és termelést

Részletesebben

PÉCSI APÁCZAI CSERE JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA POGÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA

PÉCSI APÁCZAI CSERE JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA POGÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA PÉCSI APÁCZAI CSERE JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA POGÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2016-2017 Pogány, 2016.09.16. Patói Öko-iskolai koordinátor Iktatási

Részletesebben

Rendezvényzöldítő ajánlások MRE-Ökogyülekezeti Mozgalom

Rendezvényzöldítő ajánlások MRE-Ökogyülekezeti Mozgalom Rendezvényzöldítő ajánlások MRE-Ökogyülekezeti Mozgalom Miért legyen környezetbarát? Rendezvényeinken rengeteg hulladék keletkezik, sok vizet, nyersanyagot, energiát használunk el. Nem mindegy, hogy ezekkel

Részletesebben

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június Hírlevél Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház 2014. január-június Gyerekházunk napi szinten 9-13. h áll a családok rendelkezésére. A napi foglalkozásokon túl folyamatos programokkal a jeles napok megünneplésével

Részletesebben

Advent a Life.hu-n. Időszak: 2014. december 1. december 24.

Advent a Life.hu-n. Időszak: 2014. december 1. december 24. Advent a Life.hu-n Időszak: 2014. december 1. december 24. A Life.hu tematikus adventi melléklete Idén a Life.hu karácsonyi tartalmának alapgondolata a Karácsony, másképp. Az Advent rovatban megjelenő

Részletesebben

EGÉSZSÉGNAP: TINÓDIS NYÍLT NAP AZ EGÉSZSÉGES REGGELI JEGYÉBEN. beszámoló

EGÉSZSÉGNAP: TINÓDIS NYÍLT NAP AZ EGÉSZSÉGES REGGELI JEGYÉBEN. beszámoló Idő: 2019. január 30. EGÉSZSÉGNAP: TINÓDIS NYÍLT NAP AZ EGÉSZSÉGES REGGELI JEGYÉBEN. beszámoló Helyszín: Egri Ballasi Bálint Általános Iskola Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagiskolája Célkitűzés:- diákok

Részletesebben

ÚJSZERŰ MÓDSZEREKKEL A ZÖLD JÖVŐÉRT

ÚJSZERŰ MÓDSZEREKKEL A ZÖLD JÖVŐÉRT ÚJSZERŰ MÓDSZEREKKEL A ZÖLD JÖVŐÉRT Projekt bemutató Szarvas, 2014. március 20. A projekt témája Fenntarthatóság Környezettudatosság Egészségtudtosság Megatrendek Globalizáció és urbanizáció Energiahiány

Részletesebben

2013. szeptember 5 8.

2013. szeptember 5 8. 2013. szeptember 5 8. mi a csupa nő? A Hungexpo, Magyarország legnagyobb tapasztalattal bíró kiállításszervező cége és a HG Media cégcsoport új és nagyszabású, célzottan a hölgyeknek szóló eseménnyel jelentkezik:

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/11-1 -2012-0953 Élj egészségesen- Mosolyvirág

TÁMOP-6.1.2/11-1 -2012-0953 Élj egészségesen- Mosolyvirág TÁMOP-6.1.2/11-1 -2012-0953 A pályázat célja : 1. Az egészséges életmódhoz szükséges tudás, és készségek megszerzésének támogatása az élet különböző színterein; 2.Minden életkorban cselekvésen alapuló

Részletesebben

Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019.

Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Ötévfolyamos nyelvi képzés 9.ny évfolyam : Beginner ( kezdő) szinten Tematikai egység, Témakör I. SZEMÉLYES VONATKOZÁSOK, SZÁRMAZÁS, CSALÁD

Részletesebben

A rendezvény célja. Sporteszközök, szervizek, edzőtermek bemutatkozása, kitelepüléssel.

A rendezvény célja. Sporteszközök, szervizek, edzőtermek bemutatkozása, kitelepüléssel. A rendezvény célja Az egészségtudatos és energikus életvitel népszerűsítése, ahol megmutatjuk az országnak, hogy az egészségünk megőrzéséért mit tudunk tenni. Megmozdítjuk, megmozgatjuk az országot, egy

Részletesebben

Az egészséges táplálkozás szokásainak kialakítása óvodáskorban

Az egészséges táplálkozás szokásainak kialakítása óvodáskorban Az egészséges táplálkozás szokásainak kialakítása óvodáskorban Kiskőrösi Batthyány úti óvoda prevenciós tevékenységei Weinhardt Krisztina Óvónő, Egészségnevelési munkaközösség-vezető Rólunk: 7 csoportos

Részletesebben

SZAKÉRTŐ A NÖVÉNYI EREDETŰ SZÉPSÉGÁPOLÁSBAN. Osztozzunk együtt az ünnep örömein! Ajándékötletek. már. 890 Ft * -tól. www.yves-rocher.

SZAKÉRTŐ A NÖVÉNYI EREDETŰ SZÉPSÉGÁPOLÁSBAN. Osztozzunk együtt az ünnep örömein! Ajándékötletek. már. 890 Ft * -tól. www.yves-rocher. SZAKÉRTŐ A NÖVÉNYI EREDETŰ SZÉPSÉGÁPOLÁSBAN Osztozzunk együtt az ünnep örömein! Ajándékötletek már 890 Ft * -tól www.yves-rocher.hu Mennyei ínyencség Piros gyümölcsökkel... Elbűvölő csábítás Fekete gyümölcsökkel

Részletesebben

NuHu Bagoly Klub 4. Zöld intézmények

NuHu Bagoly Klub 4. Zöld intézmények NuHu Bagoly Klub 4. Zöld intézmények 2018.03.07. Merza Péter NuHu Bagoly Klub» Földművelésügyi Minisztérium (www.szelektalok.hu) támogatása» 6 alkalom» Oktatócsomag (március)» Foglalkoztató füzet (március)

Részletesebben

Az aranyat érő tejsavó

Az aranyat érő tejsavó A tej legértékesebb része 1. oldal (összes: 5) 2. oldal (összes: 5) A sárgás színű, áttetsző folyadék, amit a sajt lecsöpögtetése során nyerünk, maga a tejsavó, és ezzel találkozunk akkor is, ha aludttejet

Részletesebben

Tartsd a formád! Program bemutató előadás

Tartsd a formád! Program bemutató előadás Tartsd a formád! Program bemutató előadás Előadók: Baranyai Rita Diófási Orsolya Dr Andriska István Miről lesz szó? Mi ez a program? Miért foglalkozunk egészséggel a munkahelyen? Milyen programok lesznek

Részletesebben

Záródolgozat Projekt a gyakorlatban

Záródolgozat Projekt a gyakorlatban 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 6.osztály Résztvevők száma: 23 Időpont:4 óra Osztály / csoport rövid bemutatása:matematikából nálunk csoport bontás van. A 6. évfolyamon

Részletesebben

Program és árajánlat. Egy napos kirándulások. Iskolás vagy óvodás csoportok részére

Program és árajánlat. Egy napos kirándulások. Iskolás vagy óvodás csoportok részére Program és árajánlat Egy napos kirándulások Iskolás vagy óvodás csoportok részére Érkezés Lehetőség van rá, hogy jó idő esetén a csoport lovas kocsival érkezzen a vasútállomástól a park területére. Azonban

Részletesebben

MANNA - ZSÁLYALIGET - POGÁNY

MANNA - ZSÁLYALIGET - POGÁNY MANNA - ZSÁLYALIGET - POGÁNY Napok Bentlakásos táboroztatás (6 nap / 5 éjszaka) Gyerekek és pedagógusok Egy turnusba 80 fő tanulót, velük 4 fő kísérőtanárt tud fogadni a Manna 6 fős tantestülete. Vigyázók

Részletesebben

TEMATIKA kiegyensúlyozott, harmonikus élethez egészséges életmód inspiráció 25-49 éves női korosztály teljes felnőtt lakosság

TEMATIKA kiegyensúlyozott, harmonikus élethez egészséges életmód inspiráció 25-49 éves női korosztály teljes felnőtt lakosság TEMATIKA A LifeNetwork elsődleges célja olyan történetek bemutatása, amelyek a kiegyensúlyozott, harmonikus élethez szolgálnak útmutatóként, szórakoztató vagy ismeretterjesztő formában. Ennek részeként

Részletesebben

MARTON MELINDA. 5 perces desszertek. 5+1 gluténmentes recept teljes értékű növényi alapanyagokból.

MARTON MELINDA. 5 perces desszertek. 5+1 gluténmentes recept teljes értékű növényi alapanyagokból. MARTON MELINDA 5 perces desszertek 5+1 gluténmentes recept teljes értékű növényi alapanyagokból www.testtudatos-taplalkozas.hu 1 A szerzőről Marton Melinda tudományos kutató, a helyes ételtársítás és a

Részletesebben

Ajándékkatalógus 2009

Ajándékkatalógus 2009 Ajándékkatalógus 2009 A valóban felelős cégeknek a valóban felelős ajándék Ajándék, amivel kétszer ad Bemutatkozunk A fruit of care cégajándékaival nem csak partnereit, ügyfeleit és munkatársait ajándékozza

Részletesebben

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv SMART DIET Táplálkozási kézikönyv A Smart Diet diéta segítségével elégetheti a különböző területekről a zsírpárnákat, különösen a hasról, lábakról, és a karokról. Többféle diéta létezik. Vannak szétválasztó

Részletesebben

Témazáró dolgozathoz a 30%-ban beszámításra kerülő házi feladatok

Témazáró dolgozathoz a 30%-ban beszámításra kerülő házi feladatok Témazáró dolgozathoz a 30%-ban beszámításra kerülő házi feladatok Érintett osztályok: 9.B 10.B 11.A 11.B Készítette: Zubor Enikő 1. projekt ELADÁSTAN 9. B /10. B Készíts egy mini könyvet egy vásárlói szituációról.

Részletesebben

Beszélgessünk kicsit a vajkrémek ízesítéséről.

Beszélgessünk kicsit a vajkrémek ízesítéséről. Beszélgessünk kicsit a vajkrémek ízesítéséről. Mostanra már jó pár ízesítőt kipróbáltam, van tapasztalat:-) Készítsünk főzött vajkrémet, olasz, svájci, francia. Nagyon jól ízesíthetőek, folyékony ízesítőkkel

Részletesebben

2011.08.18. Fotográfia szak

2011.08.18. Fotográfia szak Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola 2011.08.18. Fotográfia szak Kérjük, a levelet figyelmesen olvassa el, mivel az alábbi feltételek maradéktalan teljesítése esetén vehet részt felvételi eljárásunkban!

Részletesebben

A módszertani műhelymunkák keretében

A módszertani műhelymunkák keretében A módszertani műhelymunkák keretében Kertészkedünk A lakásotthonban, a gyermekek igényeitől függően olyan szabadidős illetve tematikus foglalkozásokat tartunk, amelyek nagymértékben fejlesztik kreativitásukat,

Részletesebben

Hulladékcsökkentő Zsebkönyv

Hulladékcsökkentő Zsebkönyv Hulladékcsökkentő Zsebkönyv A Gasztrohős Rally projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósult meg. További támogató: A Felelős Gasztrohős Alapítvány tevékenységei maradék pálmao

Részletesebben

Céges farsang - re-krea stílusban

Céges farsang - re-krea stílusban Céges farsang - re-krea stílusban Humusz Szövetség A Humusz Szövetség mint országos civil szervezet célja, hogy Magyarországon a fenntartható, a természeti erőforrásokkal takarékosan bánó fogyasztás és

Részletesebben

Sebestyén Szilvia: Egészséges és harmonikus élet természetes ételekkel

Sebestyén Szilvia: Egészséges és harmonikus élet természetes ételekkel Sebestyén Szilvia: Egészséges és harmonikus élet természetes ételekkel MAKROBIOTIKA INTÉZET Ételek Oktatás Könyvek Tanácsadás Fő az egészség a fazékban Fitten, vonzóan, tele energiával és kortalanul fiatalosan

Részletesebben

KÉZMŰVES TEJTERMÉKEK

KÉZMŰVES TEJTERMÉKEK KÉZMŰVES TEJTERMÉKEK Szlanyinka Edina Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesülete titkára Vidékfejlesztési Minisztérium, Budapest, 2014. április 1. HIÁNYZIK A POLCOKRÓL! Az össz. sajtfogyasztásunkban

Részletesebben

Merena Mónika. Kedvenc sütemény receptjeim

Merena Mónika. Kedvenc sütemény receptjeim Merena Mónika Kedvenc sütemény receptjeim Gyors meggyes joghurtos sütemény 4 tojás, 1 pohár gyümölcsjoghurt, 1 joghurtos pohár olaj, 2 joghurtos pohár kristálycukor, 3 joghurtos pohár finomliszt, 1 csomag

Részletesebben

KATLAN TÓNI VENDÉGLÁTÁS SZERETETTEL

KATLAN TÓNI VENDÉGLÁTÁS SZERETETTEL KATLAN TÓNI VENDÉGLÁTÁS SZERETETTEL Katlan Tóni Vendéglátás szeretettel A remek ízek, ételek, a kellemes közös étkezések örömöt okoznak és összehoznak. A Kárpát-medence tájegységeinek gasztronómiája egyszerre

Részletesebben

Látogasd meg a TORTAISKOLA weboldalát, hasznos tippekért, tanácsokért. Vajkrém alapok Vajkrém recept Így ízesítsd a vajkrémet Így színezd a vajkrémet

Látogasd meg a TORTAISKOLA weboldalát, hasznos tippekért, tanácsokért. Vajkrém alapok Vajkrém recept Így ízesítsd a vajkrémet Így színezd a vajkrémet Látogasd meg a TORTAISKOLA weboldalát, hasznos tippekért, tanácsokért Vajkrém alapok Vajkrém recept Így ízesítsd a vajkrémet Így színezd a vajkrémet VAJKRÉM alapok Őszinte leszek, vajkrémet készíteni nem

Részletesebben

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez Témakörök az idegen nyelvi érettségihez TÉMAKÖR 1. Személyes vonatkozások, család 2. Ember és társadalom Középszint A vizsgázó személye, életrajza, életének fontos állomásai (fordulópontjai) Családi élet,

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek. Ez a lista az érettségi

Részletesebben

PÉCSI APÁCZAI CSERE JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA POGÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKO-ISKOLAI MUNKATERV

PÉCSI APÁCZAI CSERE JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA POGÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKO-ISKOLAI MUNKATERV PÉCSI APÁCZAI CSERE JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA POGÁNYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKO-ISKOLAI MUNKATERV 2018-2019 Pogány, 2018.09.10. Öko-iskolai koordinátor Iktatási

Részletesebben

A B C D E F 1. Nyersanyag Korcsoportok év 4 6 év 7 10 év év 15. évtől

A B C D E F 1. Nyersanyag Korcsoportok év 4 6 év 7 10 év év 15. évtől melléklet a 37/014. (IV. 30.) EMMI rendelethez Nyersanyag-kiszabati előírás egy adagra/fő Nyersanyag Korcsoportok. 1 3 év 4 6 év 7 10 év 11 14 év évtől 3. 1 g 0 30 g 40 0 g 4. színhús: színhús: 60 80 g

Részletesebben

Magyar Ifjúsági Vöröskereszt. Bázisovi Program

Magyar Ifjúsági Vöröskereszt. Bázisovi Program Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Bázisovi Program A hálózat A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt egyedi Bázisiskola Programja már 9 sikeres évet és rengeteg tapasztalatot tudhatott maga mögött 150 általános- és

Részletesebben

Városzöldítő Majális 2008. május 25-én Budapesten, az Erzsébet téren, a Gödör klub területén

Városzöldítő Majális 2008. május 25-én Budapesten, az Erzsébet téren, a Gödör klub területén Városzöldítő Majális 2008. május 25-én Budapesten, az Erzsébet téren, a Gödör klub területén A Levegő Munkacsoport pályázatot indított annak érdekében, hogy Budapest belső kerületeiben megnöveljék az egy

Részletesebben

GASZTRONÓMIAI, ÉTTERMI TRENDEK

GASZTRONÓMIAI, ÉTTERMI TRENDEK GASZTRONÓMIAI, ÉTTERMI TRENDEK CSÍKI SÁNDOR Budapest, 2015. szeptember 16. AZ IPARI KORSZAKOT MEGELŐZŐEN A korábbi évszázadokat Európában is a hiányos táplálkozás, a nehezen emészthető, íztelen, sok rostot

Részletesebben

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Egészséges táplálkozás Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Szívbarát szivárvány Értelmezési példa A lényeg, hogy húsfélékből napi 2-3 egységet javasolt fogyasztani. 1 egységnyi mennyiségek: 5-10

Részletesebben

Vályogkemence készítés 2014. augusztus. Vályogkemence készítés

Vályogkemence készítés 2014. augusztus. Vályogkemence készítés Vályogkemence készítés Szűcs Robi, a Felelős Gasztrohőstől (www. gasztrohos.blog.hu) és Feldmár Nóra megosztotta velünk a kemence építési tudásukat és így jöhetett létre ez a csodálatos találkozó. Köszönjük

Részletesebben

2015. március 28. HÚSVÉTI KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS. 10 órától. 16 óráig. Helye: BAB-USKA Tájház Úri, Fő út 52.

2015. március 28. HÚSVÉTI KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS. 10 órától. 16 óráig. Helye: BAB-USKA Tájház Úri, Fő út 52. 2015. március 28. HÚSVÉTI KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS 10 órától 16 óráig Helye: BAB-USKA Tájház 2244. Úri, Fő út 52. Amit kínálunk: - kis állat simogató (nyuszi, bárány, kiscsibe stb.) - tojás festés - tojás

Részletesebben

NŐI KARRIER KORHATÁR NÉLKÜL

NŐI KARRIER KORHATÁR NÉLKÜL NŐI KARRIER KORHATÁR NÉLKÜL Ferenczi Andrea elnök Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség elnökségi tag Older Women Network Europe AZ ÖREGEDÉS MŰVÉSZETE Nyíregyházi Gerontológiai Napok IV. Nemzetközi Konferencia

Részletesebben

Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018

Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018 Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018 Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek.

Részletesebben

IKSZT Szolgáltatási és Programterv

IKSZT Szolgáltatási és Programterv Helyszín és feltételek biztosítása a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tájékoztatási pont működtetéséhez 1 1 Falugazdász fogadóóra fogadóóra 2013.01.08 8 Falugazdász fogadóóra fogadóóra 2013.02.05 8 Falugazdász

Részletesebben

Karácsony a POSTR blogokon. Időszak: 2014. december 1. 2015. január 1.

Karácsony a POSTR blogokon. Időszak: 2014. december 1. 2015. január 1. Karácsony a POSTR blogokon Időszak: 2014. december 1. 2015. január 1. Karácsony a POSTR blogjain Résztvevő blogok: Otthonos.postr.hu Szinesötletek.postr.hu 100fok.postr.hu Időszak: 2014. december 1. 2015.

Részletesebben

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig

ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig PROGRAMAJÁNLÓ 2012. április hónapra a GYERMEKEK HÁZÁBA www.gyhgyor.hu ZENEBÖLCSI ALKALMAK: minden csütörtökön 10.30 órától 11.00 óráig 6 hónapos kortól 3 éves korig várjuk az apróságokat és szüleiket.

Részletesebben

ISMERED HIDD EL, JELENKEZZ MÉG MA, SCINDIKÁTORA ÉS LEGYÉL TE AZ ÉV

ISMERED HIDD EL, JELENKEZZ MÉG MA, SCINDIKÁTORA ÉS LEGYÉL TE AZ ÉV ISMERED azt az érzést, amikor elmész egy társaságban, és SENKI NEM ÉRTI, mit tanulsz, és mivel foglalkozol www.scindikator.hu HIDD EL, át tudjuk érezni! Éppen ezért folytatja idén is a Nők a Tudományban

Részletesebben

Karácsonyi készülődés

Karácsonyi készülődés 1 Karácsonyi készülődés 1 rész Tervezés 2. hét: Költségvetés készítés (október 31 november 6.) 2.1 Mivel rendelkezel most: vannak listáid olyan dolgokról, amelyek pénzbe kerülnek: ajándékok gyerekeknek

Részletesebben

XV. évfolyam - 12. szám 2014. December Csupor Piac Sikerrel debütált Derekegyházon a Csupor Piac, ahol kézműves termékekkel és házi készítésű finomságokkal találkozhattak az érdeklődők. A piac fizetőeszközként

Részletesebben

Beszámoló. 1. A gyerekek legyenek tisztában azzal, hogy az egészség kincs. 2. Ismerjék meg az ásványi anyagok fontosságát és azok fő forrásait.

Beszámoló. 1. A gyerekek legyenek tisztában azzal, hogy az egészség kincs. 2. Ismerjék meg az ásványi anyagok fontosságát és azok fő forrásait. Kárpáti János Általános Iskola és AMI, Gyenesdiás FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT: 2018.04.20. 2018.04.26. Beszámoló I. A témahét résztvevője: A gyenesdiási Kárpáti János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti

Részletesebben

A legszebb konyhakertek Magyarország legszebb konyhakertjei

A legszebb konyhakertek Magyarország legszebb konyhakertjei A legszebb konyhakertek Magyarország legszebb konyhakertjei Kovács Szilvia - ötletgazda Újfajta nézetek okok Manapság szinte csak a nagyszülők foglalkoznak zöldséges kerttel! Az öregektől megkapunk mindent!

Részletesebben

Közösségi kezdeményezések

Közösségi kezdeményezések Közösségi kezdeményezések Város és a nők 2015. március 9. SIMON ILDIKÓ CIVIL NŐI KORMÁNY CROMO ALAPÍTVÁNY SIMON.ILDIKO@CROMO.HU Társadalmi innováció A társadalmi innovációk mind céljukat, mind eszközeiket

Részletesebben

IX. Országos Tranzitfoglalkoztatási Konferencia A hátrányos helyzetűek képzését, foglalkoztatását középpontba állító jó gyakorlatok bemutatása

IX. Országos Tranzitfoglalkoztatási Konferencia A hátrányos helyzetűek képzését, foglalkoztatását középpontba állító jó gyakorlatok bemutatása IX. Országos Tranzitfoglalkoztatási Konferencia A hátrányos helyzetűek képzését, foglalkoztatását középpontba állító jó gyakorlatok bemutatása Munkába Lépés egy TÁMOP 5.3.1 projekt pszicho-szociális és

Részletesebben

Dömsödi Széchenyi István Általános Iskola. Arany János Általános Iskolája

Dömsödi Széchenyi István Általános Iskola. Arany János Általános Iskolája FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT 2018.04.23 04.27. Beszámoló A témahét résztvevője: Iskolánk valamennyi tanulója. 130 fő tanuló 8 osztályból és 8 fő pedagógus valósította meg a témahét programjait. Időtartama:

Részletesebben

Karácsonyi finomságok

Karácsonyi finomságok F R A N C E S ZAKÉRTŐ A N ÖVÉNYI E REDETŰ S ZÉPSÉGÁPOLÁSBAN Karácsonyi finomságok Kakaó & Málna Az Ön AJÁNDÉKA ** 1990 Ft feletti vásárlás esetén Ajándékötletek már 890Ft* -tól Kézkrém 30 ml A nálunk vásárolt

Részletesebben

Határtalan Egészségnevelés Lehetőségei Program HELP. FICÁNKA NAPKÖZIOTTHON, SZÉKELYUDVARHELY Prof. Antal Csilla 2017

Határtalan Egészségnevelés Lehetőségei Program HELP. FICÁNKA NAPKÖZIOTTHON, SZÉKELYUDVARHELY Prof. Antal Csilla 2017 Határtalan Egészségnevelés Lehetőségei Program HELP FICÁNKA NAPKÖZIOTTHON, SZÉKELYUDVARHELY Prof. Antal Csilla 2017 2016 szeptember- SOKSZÍNŰ VILÁG Kulturmix: Határon innen és túl Sokszínűek, sokfélék

Részletesebben

BIZTOS KEZDET MOCORGÓ GYEREKHÁZ évi SZAKMAI ÉS PÉNZÜGYI BESZÁMOLÓJA NYÍRMADA

BIZTOS KEZDET MOCORGÓ GYEREKHÁZ évi SZAKMAI ÉS PÉNZÜGYI BESZÁMOLÓJA NYÍRMADA BIZTOS KEZDET MOCORGÓ GYEREKHÁZ 2017. évi SZAKMAI ÉS PÉNZÜGYI BESZÁMOLÓJA NYÍRMADA Készítette: Buza Andrea gyerekház vezető 1 Bevezetés A Biztos Kezdet program célcsoportja a hátrányos helyzetű családokban

Részletesebben

Az osztályozóvizsga témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019.

Az osztályozóvizsga témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Az osztályozóvizsga témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Négyévfolyamos általános tantervű képzés 9. évfolyam I. Személyes vonatkozások, család A tanuló személye, életrajza. Informális és formális

Részletesebben

Csodakert Magazin Európa legnagyobb hobbykertészeknek szóló magazinjának magyar kiadása. KAPCSOLAT: BARÁTH ÉVA 06 30 261 7489 barathe@t-online.

Csodakert Magazin Európa legnagyobb hobbykertészeknek szóló magazinjának magyar kiadása. KAPCSOLAT: BARÁTH ÉVA 06 30 261 7489 barathe@t-online. Csodakert Magazin Európa legnagyobb hobbykertészeknek szóló magazinjának magyar kiadása KAPCSOLAT: BARÁTH ÉVA 06 30 261 7489 barathe@t-online.hu A 2002 óta havonta megjelenő Csodakert Magazin eredeti,

Részletesebben

A gimnáziumi osztályok félévi és év végi vizsgarendje.

A gimnáziumi osztályok félévi és év végi vizsgarendje. A gimnáziumi osztályok félévi és év végi vizsgarendje. Az angol csoportok egységesen a Traveller sorozat könyveit használják, így a vizsgarendszerben egységes követelményrendszert alakítottunk ki. A nyelvvizsgák

Részletesebben

Egészséges táplálkozás, tudatos vásárlás. cél: a gyerekek aktív részvétele, a tudatosság nevelése és növelése

Egészséges táplálkozás, tudatos vásárlás. cél: a gyerekek aktív részvétele, a tudatosság nevelése és növelése Egészséges táplálkozás, tudatos vásárlás cél: a gyerekek aktív részvétele, a tudatosság nevelése és növelése Fenn tudjuk tartani? Rövid bevezető beszélgetés a fenntarthatóságról - Írjuk fel a táblára azokat

Részletesebben

Zöld Suli, avagy. a környezeti nevelés sikerei a pécsi óvodákban. - a BIOKOM Kft. gyakorlatában

Zöld Suli, avagy. a környezeti nevelés sikerei a pécsi óvodákban. - a BIOKOM Kft. gyakorlatában Zöld Suli, avagy a környezeti nevelés sikerei a pécsi óvodákban és általános iskolákban - a BIOKOM Kft. gyakorlatában Készítette: Rácz Henriett Tünde marketingvezető BIOKOM Pécsi Környezetgazdálkodási

Részletesebben

Mi működik nálunk? Motiváció a mindennapokban

Mi működik nálunk? Motiváció a mindennapokban Mi működik nálunk? Motiváció a mindennapokban Nagy Bandor bandor@mkba.hu +36.30/99.22.005 A kiinduló pont Akik szeretnének egészségesebben, tudatosabban élni, akik szeretnék, hogy segítségükkel munkatársaik

Részletesebben

Hírlevél. Gyerekesély Program. Patapoklosi Biztos Kezdet Gyerekház. 2013. Iv.Hírlevél

Hírlevél. Gyerekesély Program. Patapoklosi Biztos Kezdet Gyerekház. 2013. Iv.Hírlevél Hírlevél Patapoklosi Biztos Kezdet Gyerekház 2013. Iv.Hírlevél Gyerekházunk napi szinten nyitva áll a családok számára, valamint folyamatosan próbálja programokkal, jeles napok megünneplésével színesíteni

Részletesebben

Az Év Közösségi Kezdeményezése 2014 részletei

Az Év Közösségi Kezdeményezése 2014 részletei Az Év Közösségi Kezdeményezése 2014 részletei Jelölt megnevezése Bajnai Zöld Tündérek Ökokör Játszóház Levelezési címe 2525 Bajna, József Attila utca 3. Kapcsolattartó neve Bódiné Bakó Renáta Telefonszáma,

Részletesebben

február 19. (péntek) 18:00 Derekegyház Község Önkormányzata pályázatot hirdet

február 19. (péntek) 18:00 Derekegyház Község Önkormányzata pályázatot hirdet XVII. évfolyam - 2. szám 2016. Február A Magyar Kultúra Napjára kisiskolásoknak és óvodásoknak kiírt rajzpályázatra több, mint 40 rajz érkezett. Ennek eredményhirdetése következett, az eredmények a következők

Részletesebben

Tejtermékek szabályozása

Tejtermékek szabályozása Tejtermékek szabályozása Magyar Élelmiszerkönyv, jelölések Csatóné Hidi Edit Ildikó tanácsos 2014. február 18. Tejtermékekre vonatkozó szabályok (NÉBIH jogszabálygyűjteményben elérhető a teljes lista)

Részletesebben

2011.12.12. Hogyan tudunk csökkenteni? Az energiafogyasztás csökkentése otthon. Beruházás nélkül: viselkedés megváltoztatásával.

2011.12.12. Hogyan tudunk csökkenteni? Az energiafogyasztás csökkentése otthon. Beruházás nélkül: viselkedés megváltoztatásával. Hogyan tudunk csökkenteni? Az energiafogyasztás csökkentése otthon viselkedés megváltoztatásával Energiatakarékos készülékek Szigetelés Nyílászáró csere Megújuló energiák használata Építkezés Példa: hőveszteség

Részletesebben

Csokis kókusztej. Hozzávalók a csokis kókusztejhez: 1 l natúr kókusztej (lásd előző recept) 1 ek. kókuszkrém 2 ek. kókuszos csokoládékrém

Csokis kókusztej. Hozzávalók a csokis kókusztejhez: 1 l natúr kókusztej (lásd előző recept) 1 ek. kókuszkrém 2 ek. kókuszos csokoládékrém Tartalom Bemutatkozás 5 Előszó 8 Nyers növényi étrend vagy teljes értékű növényi táplálkozás? 9 Hogyan történik ez a hétköznapokban? 15 A teljes értékű növényi táplálkozás lelki oldalról 16 Lúgosítás...

Részletesebben

fejlesztendő kompetenciák: szociális kompetencia (demokráciára nevelés, fenntarthatóságra nevelés), kooperáció, kreativitás

fejlesztendő kompetenciák: szociális kompetencia (demokráciára nevelés, fenntarthatóságra nevelés), kooperáció, kreativitás cím: ZÖLD ÉTKEZÉS 1. korosztály: 12+ tantárgy: osztályfőnöki időtartam: 45 perc kulcsszavak: fenntarthatóság, zöld étterem, tudatos fogyasztás ideális létszám: 5 30 fő fejlesztendő kompetenciák: szociális

Részletesebben

FELTÖLTÉS DÁTUMA: :18:46 LETÖLTÉS DÁTUMA: :33:38

FELTÖLTÉS DÁTUMA: :18:46 LETÖLTÉS DÁTUMA: :33:38 FELTÖLTÉS DÁTUMA: 2013.10.07. 11:18:46 LETÖLTÉS DÁTUMA: 2016.09.28. 11:33:38 A Nők Lapja Café több mint tízéves hagyományt követ idén amikor a teljes adventi időszakban külön összeállítást készít. Internetezők

Részletesebben

CSENYÁ-ÁMK LADÁNYI ISKOLA TÁMOP-3.2.11/10/1/KMR

CSENYÁ-ÁMK LADÁNYI ISKOLA TÁMOP-3.2.11/10/1/KMR TÁMOP-3.2.11/10/1/KMR Tanulók: 17+1 osztály. 353+11 fő Pedagógusok: 32 álláshely Épület: 1977-ben épült, felújítva: 2003-ban és 2007-ben PROGRAMJAINK: 1. FURULYAOKTATÁS BAKÓ TIBORNÉ 2. ALSÓ TAGOZATOS KÉZMŰVES

Részletesebben

Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2

Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2 Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2 TÁMOP-3.1.4/08/2 projekt megvalósítás a Sugovica Általános Művelődési Központ

Részletesebben

Választható erdei iskola foglalkozások

Választható erdei iskola foglalkozások Sorsz. Foglalkozás megnevezése Foglalkozás jellege 1 Csillagászat és távcsöves Előadás és terepi égboltvizsgálat 2 Vászoly földrajzi elhelyezkedése, története és építészeti emlékei 3 Pécselyi-medence földtana,

Részletesebben

54 761 02 0010 54 01 Gyermekotthoni asszisztens Gyermekgondozó-nevelő

54 761 02 0010 54 01 Gyermekotthoni asszisztens Gyermekgondozó-nevelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A család kedvencei. Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre

A család kedvencei. Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre A család kedvencei Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre A család kedvencei Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre RACHEL ALLEN Ezt a könyvet férjemnek, Isaac-nak ajánlom akinek szere tete, támogatása

Részletesebben

Testreszabott online kommunikációs megoldások

Testreszabott online kommunikációs megoldások Testreszabott online kommunikációs megoldások A PROFESSION SZÁMOKBAN NÉZD EZT A RENGETEG SZÁMOT AMIÉRT VÉRT IZZADTUNK Amíg nem számszerűsítjük, a hatékonyság is csak egy jól csengő ígéret. Percenként történik

Részletesebben

Karácsony

Karácsony Karácsony 2012 1. rész Logisztika Ahhoz, hogy elkerüld a kapkodást és a rohanást, a lehető legfelkészültebben kell várnod az ünnepeket. Töltsd ki a táblázatokat, és ha elakadnál, csak nézd meg, mi maradt

Részletesebben

Hamánek bébiételek: Gondoskodás minden kanálban

Hamánek bébiételek: Gondoskodás minden kanálban trnd Projektmenetrend Hamánek bébiételek: Gondoskodás minden kanálban trnd Projekt a Projektblogon: www.trnd.hu/hamanek-bebietelek trnd kapcsolattartód: nykki@trnd.hu Szeretnénk 1. Próbáld ki.... 500 magyarországi

Részletesebben

Digitális szegmensek. Kurucz Imre NRC Marketingkutató

Digitális szegmensek. Kurucz Imre NRC Marketingkutató Digitális szegmensek Kurucz Imre NRC Marketingkutató 20161 május Három szegmens a 15-59 éves lakosságon belül Digitális analfabéták nem használják az internetet, így (szinte) teljesen kívül rekednek a

Részletesebben

SOFT PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSA

SOFT PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSA Szegregáció helyett integráció Alsómocsoládon DDOP 4.1.2/B-13-2014-0001 SOFT PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSA EZ CSAK TERMÉSZETES KLUB I. SZÁMÚ BESZÁMOLÓ Alsómocsolád Község Önkormányzata és a 2014.09.19 én Megbízási

Részletesebben

Nemzeti Parki Termék Védjegyjogosultak a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Nemzeti Parki Termék Védjegyjogosultak a Körös-Maros Nemzeti Parkban Nemzeti Parki Termék Védjegyjogosultak a Körös-Maros Nemzeti Parkban 1. Török Nándor Bálint (Székkutas) A székkutasi őstermelő 280 méhcsaláddal dolgozik, helyben, illetve vándorolva. Tavasztól nyár végéig

Részletesebben

Médiaajánlat. hirdetési felületek és technikai információk. Általános információk Árlista Hirdetési felületek, technikai részletek

Médiaajánlat. hirdetési felületek és technikai információk. Általános információk Árlista Hirdetési felületek, technikai részletek Médiaajánlat hirdetési felületek és technikai információk Általános információk Árlista Hirdetési felületek, technikai részletek motorsportal.hu A Motorsportal 2009-ben indult, pár lelkes fiatal szenvedélyéből

Részletesebben

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek!

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! Előszó Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! A Varázslatos környezetismeret című gyakorlófüzet játékos feladatokon keresztül segíti a tanulókat az egészséges életmód és környezetünk védelmének kialakításában,

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS II. FORDULÓ. Kisújszállás Város Önkormányzata által megbízott Közvetítő Szervezet

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS II. FORDULÓ. Kisújszállás Város Önkormányzata által megbízott Közvetítő Szervezet PÁLYÁZATI FELHÍVÁS II. FORDULÓ Kisújszállás Város Önkormányzata által megbízott Közvetítő Szervezet pályázatot hirdet az ÉAOP-2009. 5.1.1/D-09-2f 2011 0006 számú, Kisújszállás városközpont funkcióbővítő

Részletesebben

DUNA. A folyó közelsége biztosítja az exkluzív légkört ahely számára. Teraszhelyiségünkben és a 200 fő

DUNA. A folyó közelsége biztosítja az exkluzív légkört ahely számára. Teraszhelyiségünkben és a 200 fő Rendezvény központ Üdvözöljük A Római-part legújabb gyöngyszeme, ahely, csodálatos dunai panorámával várja kedves vendégeit. Hatalmas kertünkben közvetlenül a folyóparton gyönyörködhet a Dunában egy pohár

Részletesebben

A kreativitás az a folyamat, amikor a semmiből valamit teremtünk. (Bencze K.) 3. rész. Két hetente megjelenő ingyenes kiadvány

A kreativitás az a folyamat, amikor a semmiből valamit teremtünk. (Bencze K.) 3. rész. Két hetente megjelenő ingyenes kiadvány 3. rész Két hetente megjelenő ingyenes kiadvány A kreativitás az a folyamat, amikor a semmiből valamit teremtünk. (Bencze K.) Készítette: Burián Mónika FonalDesign(er) www.fonaldesign.cafeblog.hu 2 Tartalom

Részletesebben

SZAKÉRTŐ A NÖVÉNYI EREDETŰ SZÉPSÉGÁPOLÁSBAN. Boldog KARÁCSONYT! Ajándékötletek már. 890 Ft* -tól. www.yves-rocher.hu

SZAKÉRTŐ A NÖVÉNYI EREDETŰ SZÉPSÉGÁPOLÁSBAN. Boldog KARÁCSONYT! Ajándékötletek már. 890 Ft* -tól. www.yves-rocher.hu SZAKÉRTŐ A NÖVÉNYI EREDETŰ SZÉPSÉGÁPOLÁSBAN Boldog KARÁCSONYT! Ajándékötletek már 890 Ft* -tól www.yves-rocher.hu Ínyenc édesség Kandírozott narancs & Mandula Igazi karácsonyi illat Kandírozott narancs

Részletesebben

A rendezvény célja. Sporteszközök, szervizek, edzőtermek bemutatkozása, kitelepüléssel.

A rendezvény célja. Sporteszközök, szervizek, edzőtermek bemutatkozása, kitelepüléssel. A rendezvény célja Az egészségtudatos és energikus életvitel népszerűsítése, ahol megmutatjuk az országnak, hogy az egészségünk megőrzéséért mit tudunk tenni. Megmozdítjuk, megmozgatjuk az országot, egy

Részletesebben