Társasági adó változásai. Készítette: Enderné Lakner Hajnalka

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Társasági adó változásai. Készítette: Enderné Lakner Hajnalka"

Átírás

1 Társasági adó változásai Készítette: Enderné Lakner Hajnalka

2 Jogszabályi környezet Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010 évi CXXII. Törvény módosításáról szóló évi LXVI. Törvény Kihirdetés időpontja: június 15. Hatálybalépés időpontja: Kihirdetést követő napon (2016. június 16.) Kihirdetést követő 31. napon (2016. július 31.) január 01 és T/ számú törvényjavaslat az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról (kihirdetve)

3 Kisajátításon realizált nyereség A kisajátításról szóló évi CXXIII törvény 40 (1) bekezdés szerint a kisajátítási tervben megjelölt ingatlanra megkötött adásvételi szerződés alapján kifizetett vétel ár a kisajátítási eljárás során megállapított kártalanítással megegyezően adó- és illetékmentes, ide nem értve az általános forgalmi adót június 16.-án hatályba lépett új, kedvező szabály révén csökkenti az adózás előtti eredményt a kisajátítás, valamint a kisajátítási tervben szereplő ingatlanra megkötött adásvétel során kapott ellenérték és az érintett eszköz könyv szerinti értéke közötti pozitív különbözet az adózás előtti eredményben való megjelenése. Már 2016-os adóévre is alkalmazni lehet a kisajátításon realizált nyereség adómentességét eredményező csökkentő tételt. (Tao tv. 29/A. (26) bekezdés)

4 Ingatlannal rendelkező civil szervezet adóalapja I. A Tao. törvény 9. -a következő (4a) bekezdéssel egészül ki: (4a) Az alapítvány, a közalapítvány, az egyesület, a köztestület a (2) bekezdés f) pontja, valamint a (3) bekezdés c) és d) pontja alapján akkor is módosítja az adózás előtti eredményét, ha az adóévben nincs gazdasági-vállalkozási tevékenysége. Csökkenti az adózás előtti eredményt: 9 (2) bekezdés f) pont alapítványnál, a közalapítványnál, az egyesületnél, a köztestületnél az ingatlanhoz kapcsolódóan a 7. (1) bekezdés d) pontja szerint az adóévre kiszámított összeggel, továbbá az ingatlan megszerzésére, használatának átengedésére vagy átruházására tekintettel, azzal közvetlen összefüggésben az alapcél szerinti (közhasznú) tevékenység költségeként, ráfordításaként az adóévben elszámolt összeggel. Adó törvény szerinti értékcsökkenési leírás, tárgyi eszköz állományból kivezetése

5 Ingatlannal rendelkező civil szervezet adóalapja II. Növeli az adózás előtti eredményt: 9 (3) c pont az alapítványnál, a közalapítványnál, az egyesületnél, a köztestületnél az ingatlan megszerzésére, használatának átengedésére vagy átruházására tekintettel, azzal közvetlen összefüggésben az alapcél szerinti (közhasznú) tevékenység bevételeként az adóévben elszámolt összeggel; Növeli az adózás előtti eredményt: 9 (3) d pont Tervszerinti és terven felüli értékcsökkenési leírás az alapítványnál, a közalapítványnál, az egyesületnél, a köztestületnél az ingatlanhoz kapcsolódóan a 8. (1) bekezdés b) pontja szerint az adóévre kiszámított összeggel. A fenti korrekciós tételeket akkor is alkalmazni kell, ha a civilszervezet az adott évben nem végez vállalkozási tevékenységet, ilyen esetben a nullának tekintett adózás előtti eredményből kell kiindulni. Eben az esetben a TAONY nem nyújtható be helyette az adózó..29 bevallás benyújtására kötelezett.

6 A progresszív mentesítés I. A progresszív mentesítés hazai jogszabályi alapjai július 25-ével teremtődött meg, ugyanis ekkortól irányadó az a szabály, hogy a külföldön adóztatható jövedelmet a belföldi illetőségű adózó és a külföldi vállalkozó többi jövedelme utáni társasági adó megállapításakor fegyelembe kell venni, ha nemzetközi szerződés ezt lehetővé teszi. A szabályozás június 16.-i hatállyal kiegészült azzal, hogy progresszív mentesítéskor a belföldi illetőségű adózó a külföldön adóztatható jövedelemre jutó adót az összes jövedelemre megállapított, számított társasági adó és az adóalap hányadosaként meghatározottátlagos adókulccsal számítja ki. Az átlagos adó kulcsot két tizedesjegyre kerekítve kell figyelembe venni.

7 A progresszív mentesítés II. PÉLDA Megnevezés Összeg (M Ft) Belföldről származó jövedelem Progresszív mentesítés alá eső külföldi jövedelem Adóalap 620 Összes jövedelemre megállapított számított társasági adó (500x10%)+(120x19%)=72,8 M Ft Átlagos adó kulcs (72,8/620)=11,74% Külföldi jövedelemre jutó adó Belföldi jövedelemre jutó adó 28,176=(240x11,74%) 44,624=(380x11,74%)

8 Fejlesztési adókedvezmény I. A Tao. törvény 22/B. (2a) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (2a) Az adókedvezmény igénybevételének feltétele a Kormány - Európai Bizottság engedélyén alapuló - határozata, ha a) a beruházáshoz igényelt összes állami támogatás meghaladja azt az összeget, amelyet ugyanazon településen egy jelenértéken 100 millió eurónak megfelelő forintösszegű elszámolható költségű beruházás kaphat;

9 Fejlesztési adókedvezmény II. b) kis- és középvállalkozás által a Közép-Magyarország régióban (ide nem értve a Közép-Magyarország régió kormányrendeletben meghatározott támogatható településeit) megvalósított beruházáshoz igényelt összes állami támogatás jelenértéken, adózónként meghaladja a 7,5 millió eurónak megfelelő forintösszeget; c) az adózó vagy kapcsolt vállalkozása a kérelem, bejelentés benyújtását megelőző két naptári évben, a kérelem, bejelentés benyújtását követően, és a beruházás befejezését követő két naptári évig azonos vagy hasonló tevékenységet szüntet meg az Európai Gazdasági Térség területén, vagy tervezi ilyen tevékenység megszüntetését.

10 Fejlesztési adókedvezmény III. 2016, június 13-i hatállyal módosításra kerültek azon esetkörök, amelyekben a fejlesztési adókedvezmény igénybevétele Európai Bizottság engedélyén alapuló határozattól függ. Nem csak az adózó tevékenységének megszüntetése esetén, hanem a kapcsolt vállalkozása tevékenységének megszüntetése esetén is szükséges bizottsági engedély, illetve akkor is, ha a megszüntetésre a tervek szerint a beruházás befejezését követő két naptári évben kerülne sor.

11 Fejlesztési adókedvezmény IV. (2) A Tao. törvény 22/B. (18) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (18) Az adópolitikáért felelős miniszter a (3) bekezdésben meghatározott adatokat havonta közli az állami adó- és vámhatósággal. Az állami adó- és vámhatóság a rendelkezésére álló valamennyi adatról adózónként és beruházásonként haladéktalanul tájékoztatja a kincstárt, amely a kapott adatok felhasználásával, megkeresésre - törvénnyel kihirdetett nemzetközi szerződésben előírt tájékoztatási kötelezettség teljesítése érdekében - a miniszter részére adatot szolgáltat. A kincstár által a tájékoztatás révén megszerzett adatra az adózás rendjéről szóló törvénynek az adótitokra vonatkozó rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni. Eddigi éves adatszolgáltatás helyett havi adatszolgáltatás.

12 Elhatárolható veszteség I. A Tao. törvény 17. -a a következő (14) bekezdéssel egészül ki: (14) Amennyiben az adózó az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló évi CLVI. törvény IX. Fejezete szerinti kutatás-fejlesztési tevékenység után érvényesíthető adókedvezmény igénybevételét választja, akkor a 7. (1) bekezdés t)pontja alapján érvényesített adóalap-csökkentésre tekintettel keletkező negatív adóalapjának 50 százaléka minősül elhatárolt veszteségnek. Magyarázat: Tao tv. 7 (1) bekezdés t pont alapján SZOCHO kedvezmény Saját tevékenységi körben végzett kutatás- fejlesztési tevékenység közvetlen költségére tekintettel csökkenti adóalapját Negatív adóalapja keletkezik Ha az adózó a keletkezett negatív adóalapja után SZOCHO kedvezményt vesz igénybe akkor csak a veszteség 50%-át határolhatja el

13 Elhatárolható veszteség II. Példa: az adózó a 1529 jelű bevallásában az alábbi adatokat szerepeltette: Adat elnevezése Összeg e Ft Adózás előtt eredmény: AEE növelő tételek összesen: AEE csökkentő tételek összesen: Csökkentő tételekből 7 (1) f pont szerinti: Adóalap:

14 Megoldás: Elhatárolható veszteség III. Az adózó adóalapja:(aee + növelő- csökkentő) Számokkal: ( e Ft e Ft e Ft)= e Ft Ha a szociális hozzájárulási adóból adókedvezményt vesz igénybe, akkor a társasági adó tekintetében a e Ft 50 %-a azaz e Ft minősül elhatárolt veszteségnek. A benyújtott 1529 bevallást nem kell módosítani, mivel a bevallás nem tartalmaz a tárgyévi elhatárolt veszteséggel kapcsolatos adatot.

15 Jogdíj kedvezmények I. Tao tv. 7 (1) bekezdés c), e) és s) pontok: A fogalmi rendezések illetve a korrekciós tételeket érintő szigorítás hátterében az OECD, illetve az ECOFIN tanács ( A Gazdasági és Pénzügyminiszterek Tanácsa) által publikált kezdeményezések állnak, amelyek elsődleges célja a cégcsoporton belüli profitáthelyezés megelőzése a különböző országok kedvező szabályainak kihasználásával. A módosítás kapcsán a Tao tv újonnan beiktatott 30/E kifejezetten utal arra, hogy a jogszabály a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szabályozását tartalmazza. Hatálybalépés: július 16., figyelemmel a kapcsolódó átmeneti rendelkezésekre.

16 Jogdíj fogalma (2) A Tao. törvény pontja helyébe a következő rendelkezés lép: (E törvény alkalmazásában) 20. jogdíj: a) a szabadalom, a használatiminta-oltalom, a növényfajta-oltalom, a kiegészítő oltalmi tanúsítvány, a mikroelektronikai félvezető termékek topográfiájának oltalma és a szerzői jogi védelemben részesülő szoftver hasznosítási engedélyéből, felhasználási engedélyéből és a ritka betegségek gyógyszerévé minősítésből (a továbbiakban: kizárólagos jogok) származó eredmény, b) az a) pontban említett kizárólagos jogok értékesítéséből, nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként történő kivezetéséből származó eredmény, valamint c) a termékértékesítésből és a szolgáltatásnyújtásból származó eredmény a) pontban említett kizárólagos jogok értékéhez kapcsolódó hányada;

17 t. 7. (1) bekezdés c) pontja] Jogdíj kedvezmények II. A korább kapott jogdíj 50%-os kedvezményének alapja a bevétel volt, az új jogszabály szerint a csökkentő tétel a jogdíjból származó eredmény után vehető igénybe [Tao tv. 7. (1) bekezdés. s) pont] A jogdíjra jogosító immateriális jószágra vonatkozó kedvezmény kapcsán előnyös változás, hogy a lekötött tartalékként kimutatott összeg tekintetében a korábbi három adóév helyett öt adóév áll rendelkezésre, hogy azt újabb jogdíjra jogosító immateriális jószágok szerzésére pótlékmentesen feloldja [Tao

18 Jogdíj kedvezmények III. Valamennyi jogdíj-kedvezményre, azaz a jogdíjra jogosító immateriális jószág, a bejelentett immateriális jószág, illetve a kapott jogdíj kedvezményére egyaránt arányosítás vonatkozik, de kizárólag csak akkor ha az adózó: a jogdíjra jogosító immateriális jószág, a bejelentett immateriális jószág szerzése, előállítása érdekében kapcsolt vállalkozástól (kivéve: telephelytől) kutatás-fejlesztési szolgáltatást rendelt meg, vagy a jogdíjra jogosító immateriális jószágot, bejelentett immateriális jószágot vásárolta (átvette)

19 Jogdíj kedvezmények IV. Az arányszámot a Tao tv. 7. (22) bekezdése alapján az alábbiak szerint kell meghatározni: (a+b) / (a+b+c+d), ahol a: az adózónál (és telephelyénél) elszámolt K+F közvetlen költség, b: az adózó által elszámolt független féltől megrendelt K+F költség, c: beszerzési költségek, d: kapcsolt vállalkozástól megrendelt K+F költségek. A számláló 30%-kal növelhető.

20 Jogdíj kedvezmények V. A Tao tv. 8 (1) bekezdés n) pontja arányos adóalap-növelési kötelezettséget ír elő abban az esetben, hogy ha a bejelentett immateriális jószág bármely jogcímen történő kivezetése (ide nem értve az átalakulás, egyesülés, szétválás miatti elszámolást) következtében az adózó veszteséget számol el. Szankciós növelő tétel kapcsolódik a kapott jogdíj kedvezményhez: ha az adózó megelőző adóévben alkalmazta kapott jogdíj arányos kedvezményét, de a következő adóévben ugyanazon jogdíj vonatkozásában veszteséget realizál (több a költsége, mint a bevétele), akkor az arányos veszteség 50 %-a növeli az adóalapot [Tao tv. 8 (1) c pont] Valamennyi adózónak alkalmaznia kell, tehát nem csak azoknak, amelyek Tao törvény 7. (1) bekezdés s) pontja szerinti csökkentő tételt arányos összegben vették figyelembe.

21 Jogdíj kedvezmények VI. Példa: Adózó saját maga fejlesztett ki immateriális eszközt július 30-át követően Nyilvántartásba vett immateriális jószágon egység nyereséget realizált 2016-ban jelű bevallásában az adózó erre irányúló döntése alapján - 50 egység csökkentő tételt vehet figyelembe. ( tekintettel arra hogy adózás előtti eredménye egység volt, tehát a kapott jogdíj-kedvezménye nem haladja meg az AE nyereség 50%-át.) A csökkenő tétel érvényesítése esetén figyelni kell, hogy a következő adóévben az adózó nyereséget vagy veszteséget realizál ugyanezen az immateriális jószágon. Ha az adózó 2017-ben -20 egység veszteséget realizál e jószághoz kapcsolódóan, akkor annak 50 %-a 1:1 arányban növeli az AE eredményt, vagyis 10 egység növelő tételt kell figyelembe venni a 1729 jelű bevallásban a Tao tv. 8. (1) bekezdés c) pontja alapján.

22 Jogdíj kedvezmények VII. Változások a módosítás kihirdetését követő 31. napon, azaz július 16. án léptek hatályba, azok alkalmazása során azonban átmeneti rendelkezéseknél leírtak szerint kell eljárni. [Tao tv. 29/A (28)- (32) bekezdés] Azt, hogy a jogdíj kedvezményre a régi vagy új szabályokat kell-e alkalmazni tulajdonképpen attól függ, hogy az adózó mikor vette nyilvántartásba az adott immateriális jószágot. Az új szabályok mind a fogalmak, mind pedig a növelő/csökkentő tételek vonatkozásában a június 30-át követően beszerzett, előállított immateriális jószágokra irányadóak. A régi szabályok a legkésőbb június 30-áig beszerzett, előállított immateriális jószágokra vonatkoznak. A Tao tv. 29/A (29) (31) bekezdésében foglaltak szerint bizonyos esetekben 2021-ig, más esetekben 2016-ig fegyelemmel.

23 KKV k kedvezményei I. KKV k kedvezményei [Tao tv. 7 (1) bekezdés zs) pont, 22/A. ] 2017-től megszűnik az AEE csökkentésének 30 millió forintos korlátja, tehát értékhatár nélkül igénybe vehető az adóalap-kedvezmény az új korábban még használatba nem vett tárgyi eszközök, immateriális javak bekerülési értéke után től nő a Tao tv. 22/A. -a alapján igénybe vehető kedvezmény összege. Megszűnik a hitel kamat 40/60 % - a korlát Megszűnik a 6 millió Ft-os korlát is Viszont az érvényesített kedvezmény összege továbbra sem haladhatja meg a számított adó 70 %-át.

24 KKV k kedvezményei II. Első alkalommal a 2017-es adókötelezettségekre irányadók az új szabályok. A csökkentés adótartalma/ az adókedvezmény továbbra is állami támogatásnak minősül, az adózónak tehát figyelemmel kell lennie a vonatkozó közösségi rendeletek szabályaira, az azokban szereplő korlátokra (különösen támogatás halmozás esetén)

25 Szociális juttatások kedvezménye Tao tv. 7 (1) bekezdés k), l) pont 3 sz.melléklet A) rész 20.pont (2016. évi 66 tv.) törvényjavaslatban a k pont kibővült k), ka) és kb) pontra k) legfeljebb az adózás előtti nyereség összegéig ka) a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti mobilitási célú lakhatási támogatás adóévben juttatott összege, (2016. évi 66. tv.) kb) a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti munkásszállás bekerülési értékeként, a bekerülési értékének növekményeként kimutatott összeg a beruházás, felújítás befejezésének adóévében, továbbá a munkásszállás céljára bérelt ingatlan bérleti díjaként, valamint a munkásszállás fenntartására, üzemeltetésére tekintettel az adóévben elszámolt összeg, (12741 tv. javaslat) Összegezve: Az őszi módosító csomag tehát kibővíti a munkás szállás kialakításának költségeivel, illetve a bérelt munkásszállás bérleti díjával a csökkentésként figyelembe vehető összeget.

26 Ingyenes juttatások Tao tv. 3. sz. melléklet A) fejezet 13. pont 2017-től szigorodnak a társasági adóalanyok közötti nem adomány céljából ingyenes juttatások költségének vállalkozási tevékenység költségeként történő elszámolásának szabályai. Az adózó az említett ingyenes juttatásnak költségét akkor veheti figyelembe elismert költségként, ha rendelkezik a juttatásban részesülő két megfelelő igazolásával. A juttatásban részesülő nyilatkozik: a juttatást eredményében bevételként elszámolta, és az eredménye nélkül sem lesz negatív. e juttatás bevétele 2017-től az is feltétel, hogy a juttatásban részesülő az ingyenes juttatás következtében elszámolt bevételre jutó társasági adót megfizette.

27 Műemléki ingatlan kedvezménye I. A Tao. törvény 7. (1) bekezdése a következő sz) ponttal egészül ki: (Az adózás előtti eredményt csökkenti:) sz) a műemléki ingatlan vagy nyilvántartott műemléki értéknek minősülő ingatlan, illetve a helyi egyedi védelem alatt álló ingatlan (mindhárom esetben ideértve többek között annak ingatlan jellegű védett tartozékát, a védett területet, a történeti kertet, a történeti temetkezési helyet, ezek maradványát, továbbá azok rendeltetésszerűen összetartozó együttesét, rendszerét) karbantartásának az adóévben elszámolt költsége, ráfordítása az ingatlant nyilvántartó adózónál (ideértve többek között a kincstári vagy az önkormányzati vagyonba tartozó ingatlan törvényi kijelölés vagy vagyonkezelési szerződés szerinti vagyonkezelőjét, valamint a pénzügyi lízing keretében használatba vett ingatlan esetén a lízingbe vevőt, továbbá a koncessziós szerződés alapján beszerzett, megvalósított ingatlanok tulajdonosát is), de legfeljebb az adózás előtti nyereség 50 százaléka, figyelemmel a (26), (28) és (29) bekezdésekben foglaltakra, (4) A Tao. törvény 7. (1) bekezdés ty) pontja helyébe a következő rendel

28 Műemléki ingatlan kedvezménye II. (4) A Tao. törvény 7. (1) bekezdés ty) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: (Az adózás előtti eredményt csökkenti:) ty) a műemléki ingatlant vagy nyilvántartott műemléki értéknek minősülő ingatlant, illetve a helyi egyedi védelem alatt álló ingatlant (mindhárom esetben ideértve többek között annak ingatlan jellegű védett tartozékát, a védett területet, a történeti kertet, a történeti temetkezési helyet, ezek maradványát, továbbá azok rendeltetésszerűen összetartozó együttesét, rendszerét) érintő kulturális örökségvédelmi célú, számvitelről szóló törvény szerinti beruházás, továbbá felújítás bekerülési értékének kétszerese az ingatlant nyilvántartó adózónál (ideértve többek között a kincstári vagy az önkormányzati vagyonba tartozó ingatlan törvényi kijelölés vagy vagyonkezelési szerződés szerinti vagyonkezelőjét, valamint a pénzügyi lízing keretében használatba vett ingatlan esetén a lízingbe vevőt, továbbá a koncessziós szerződés alapján beszerzett, megvalósított ingatlanok tulajdonosát is), a beruházás, felújítás befejezésének adóévében és az azt követő öt adóévben az adózó döntése szerinti részletekben, figyelemmel a (26)- (28) bekezdésben foglaltakra is,

29 Kulturális örökségvédelem A Tao. törvény 7. (1) bekezdése a következő x) ponttal egészül ki: (Az adózás előtti eredményt csökkenti:) x) a kulturális örökségvédelmi célú, számvitelről szóló törvény szerinti beruházás, továbbá felújítás bekerülési értékére, vagy a karbantartás költségére tekintettel xa) a ty) pont szerint megállapított, de a ty) pont szerinti jogosult adózó által választása szerint nem érvényesített adóévi összeg, a ty) pont szerinti jogosult adózó kapcsolt vállalkozásának minősülő adózónál, figyelemmel a (26)-(28) bekezdésben foglaltakra is, xb) az sz) pont szerint megállapított, de az sz) pont szerinti jogosult adózó által választása szerint nem érvényesített adóévi összeg az sz) pont szerinti jogosult adózó kapcsolt vállalkozásának minősülő adózónál, de legfeljebb a kapcsolt vállalkozás adózás előtti nyereségének 50 százaléka, figyelemmel a (26), (28) és (29) bekezdésekben foglaltakra is,

30 Műemléki ingatlan kedvezménye III. Tao tv 7 (26) bekezdés A Tao tv 7 (1) bekezdés sz) és ty) pontja szerinti csökkentés együtt is alkalmazható, ugyanazon ingatlanra tekintettel. Feltételek: A beruházásra ne hatósági kötelezés alapján kerüljön sor kivéve ha az ilyen kötelezettséggel terhelt ingatlanra új adózó vállalja a teljesítést felszólítás nélkül. Az új adózó kapcsolt vállalkozásnak nem minősülő tulajdonos (vagyonkezelő, lízingbe vevő) Igazolás a Tao bevallás benyújtásakor, arról, hogy a beruházás felújítás karbantartás szabályosan megtörtént. Az igazolást az örökségvédelmi hatóság állítja ki.

31 Tao tv 7 (27) bekezdés: Műemléki ingatlan kedvezménye IV. Az ingatlant nyilvántartó adózó kapcsolt vállalkozása az (1) bekezdés x) és xa) alpontjában foglaltakat választása szerint alkalmazza. Feltételek: az ingatlant nyilvántartó adózó kapcsolt vállalkozása az adóévre vonatkozó társasági adóbevallással egyidejűleg rendelkezzen az (1) bekezdés ty) pontja szerinti jogosult adózó írásos nyilatkozatával az (1) bekezdés ty) pontja szerinti jogosult, amely tartalmazza adózónál végzett beruházás, felújítás bekerülési értéke, vagy bekerülési érték növekménye kétszeresének összegét, az (1) bekezdés ty) pontja szerinti csökkentés egészben vagy meghatározott részben történő igénybevétele mellőzésére vonatkozó nyilatkozatot, valamint az ingatlant nyilvántartó adózó kapcsolt vállalkozása által érvényesíthető adóévi összeget. A nyilatkozatban foglaltak teljesüléséért az ingatlant nyilvántartó adózó kapcsolt vállalkozása és az (1) bekezdés ty) pontja szerinti jogosult egyetemlegesen felel. A nyilatkozatban szereplő adatokról a nyilatkozat kiállítója, valamint a kedvezményezett az adóévre vonatkozó társasági adóbevallásban adatszolgáltatásra kötelezett.

32 Műemléki ingatlan kedvezménye V. Tao tv 7 (28) bekezdés: Az (1) bekezdés sz) pontja és x) pont xb) alpontja szerint adóévenként, adózónként érvényesített összeg 19. szerinti adókulccsal számított értéke nem lehet több 50 millió eurónak megfelelő forintösszegnél. Az (1) bekezdés ty) pontja és x) pont xa) alpontja szerint érvényesített összeg 19. szerinti adókulccsal számított értéke beruházásonként nem lehet több 100 millió eurónak megfelelő forintösszegnél.

33 Az élőzenei szolgáltatás adókedvezménye I től adókedvezményt vehet igénybe az adózó az általa üzemeltetett vendéglátóhelyen megvalósult élőzenei szolgáltatás ellenértéke, díja után. Az adókedvezmény érvényesítésére tehát azon adózók jogosultak, amelyek vendéglátóhelyet üzemeltetnek. Vendéglátóhelynek a Tao. tv. alkalmazásában az olyan melegkonyhás vendéglátóhely, továbbá borospince minősül, amelynek az ár-bevételéből legalább 75% az ott bonyolított étel-, italforgalomból, illetve szálláshelyszolgáltatásnyújtásból származik. A vendéglátóhelyet üzemeltető adózó akkor jogosult az adókedvezmény igénybevételére, ha élőzenei szolgáltatás valósul meg a vendéglátóhelyen. [Tao tv pont] Élőzenei szolgáltatásnak a zenész, énekes személyes közreműködésével tartott nyilvános, a vendégek számára ingyenes előadás formájában nyújtott zenei szolgáltatás minősül. [Tao tv. 4 12/a].

34 Az élőzenei szolgáltatás adókedvezménye II. Ha a vendéglátóhelyet üzemeltető adózó az adókedvezmény igénybevétele mellett dönt, akkor az élőzenei szolgáltatás költségeit a nem a vállalkozási tevékenység költségei között adóalap-növelő tételként kell elszámolnia, ugyanakkor a zenésznek, énekesnek kifizetett nettó ellenérték 50%-a csökkenti a számított adóját. [Tao tv. 22/F (1)-(4) bekezdések] [Tao tv. 3 számú melléklet A) rész 3. pont Az adókedvezmény de minimis támogatásnak minősül, a vendéglátóhelyet üzemeltető adózónak tehát a Tao. tv. előírásai mellett az 1407/2013/EU rendelet előírásainak is meg kell felelnie. Az adókedvezmény a számított adó 70%-áig vehető igénybe.

35 Az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezménye I. A másik, szintén a számított adó 70%-áig érvényesíthető új adókedvezmény akkor vehető igénybe, ha az adózó energiahatékonysági célokat szolgáló beruházást helyez üzembe. A fogalmi rendelkezések alapján tulajdonképpen olyan beruházásokról van szó, amelyek révén a végső energiafogyasztás csökken, így energiamegtakarításra kerül sor. Az adókedvezmény 6 év alatt vehető igénybe, maximális összege beruházásonként az összes állami támogatással együtt nem haladhatja meg az elszámolható költségek jelenértékének 30%-át, de legfeljebb 15 millió eurónak megfelelő forintösszeget. [Tao tv. 22/E (1)-(11) bekezdések]

36 Az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezménye II. A kisvállalkozások 20 százalékponttal, a középvállalkozások 10 százalékponttal növelhetik a támogatási intenzitást. Az adókedvezmény külön kormányrendelet szerinti igazolás birtokában vehető igénybe, amely alátámasztja azt, hogy a beruházás energiahatékonysági célokat szolgál. A Tao. tv. meghatározza azokat az eseteket, amelyekben az adókedvezmény nem érvényesítő, így például akkor, ha uniós szabvány alapján kerül sor a beruházásra, vagy az adózó ún. nehéz helyzetben lévő vállalkozásnak minősül. Ugyanazon beruházás vonatkozásában nem vehető igénybe az itt említett adókedvezmény a fejlesztési adókedvezménnyel. Az adókedvezmény igénylésének feltételeiről, a beruházási minőség igazolásáról, az adózó adatszolgáltatási kötelezettségeiről önálló kormányrendelet fog szólni.

37 A látvány-csapatsport, előadó-művészeti szervezetek, filmalkotások támogatásának adókedvezménye I. Abban az esetben, ha a támogató társasági adóalany az adóév végiéig nem utalta át az alaptámogatást és a kiegészítő támogatást, akkor az eddigi szabályok alapján végleg (az alaptámogatás átutalása és az azt követő adóévekben is) elesett az adókedvezmény érvényesítésének lehetőségétől. E szigorú előírást enyhíti az a módosítás, amely lehetőséget ad arra, hogy ha az adózó a kiegészítő támogatást az alaptámogatás teljesítésének adóévét követően, de legkésőbb az érintett adóévről szóló társasági adóbevallás benyújtásának határ idejéig átutalja, mégis jogosultságot nyer az adókedvezmény érvényesítésére. Igaz ugyan, hogy ebben az esetben az adózó csökkentett összegű adókedvezményt vehet igénybe, legfeljebb a támogatási igazolásban szereplő összeg 80%-áig. [Tao tv. 22/C (12) bekezdés] A kapcsolódó átmeneti rendelkezések szerint e kedvező szabályok már a adóévi adózás előtti eredmény terhére nyújtott támogatások kapcsán érvényesíthetők.

38 A látvány-csapatsport, előadó-művészeti szervezetek, filmalkotások támogatásának adókedvezménye II. Ha például a naptári éves adózó december 15-én utalja át az alaptámogatást egy sportszervezet részére és a kiegészítő sportfejlesztési támogatást nem teljesíti december 31-éig, akkor május 31-éig még lehetősége van átutalni a kiegészítő sportfejlesztési támogatást és egyúttal a csökkentett összegű adókedvezményt beállítani a 1629 jelű bevallásba. Az, hogy a kiegészítő sportfejlesztési támogatás átutalása nem történt meg december 31-éig, nem eredményezi a teljes adókedvezmény elvesztését, annak csak 20%-a veszik el. A sportcélú támogatások esetén speciális szabály vonatkozik a kiegészítő támogatás bejelentésére a fenti esetben. Ha ugyanis a kiegészítő sportfejlesztési támogatás bejelentésére nyitva álló 30 napos határidő a bevallás benyújtását követően járna le, akkor az adózó a bejelentést a társasági adóbevallásában teszi meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a SPORTBEJ nyomtatványnak a kiegészítő sportfejlesztési támogatás bejelentésére vonatkozó lapjai megjelennek majd a 1629 jelű bevallásban is.

39 A látvány-csapatsport, előadó-művészeti szervezetek, filmalkotások támogatásának adókedvezménye III. Ha az előző példa szerinti adózó a kiegészítő sportfejlesztési támogatást május 10-én utalja át, akkor a 30 napos bejelentési határidő június 9-én járna le. Amennyiben az adózó május 31-ig benyújtja a 1629 jelű bevallást, akkor az említett nyomtatványban tölti ki a kiegészítő sportfejlesztési támogatás bejelentésére vonatkozó lapot. Nincs tehát szükség külön SPORTBEJ nyomtatvány benyújtására. [Tao tv. 22/C (3d) bekezdés] Szintén kedvező változás valamennyi az alcímben jelölt adókedvezmény vonatkozásában, hogy a 7%-os mértékű ún. pótlólagos kiegészítő támogatás teljesítésére nyitva álló határidő is meghosszabbodik. Amennyiben az adózó a pótlólagos kiegészítő támogatást az adóévet követő 90 napon belül nem teljesíti, akkor nem veszíti el az adókedvezmény érvényesítésére vonatkozó jogát, E szabály is alkalmazható már a adóévi adózás előtti eredmény terhére adott támogatások esetén.

40 Korai fázisú vállalkozás I. A javaslat a startup cégek adóalap-kedvezménye kapcsán bevezeti a korai fázisú vállalkozások fogalmát, mely szerint korai fázisú vállalkozásnak a korai fázisú vállalkozások nyilvántartásba vételéről szóló jogszabály szerint nyilvántartásba vett jogi személy minősül. A javaslat szerint az adótörvény alkalmazásában a minősítés további feltéve, hogy a korai fázisú vállalkozás átlagos állományi létszáma az adóalap-kedvezmény igénybevételének adóéveiben elérje vagy meghaladja a két főt, és abból legalább 1 fő a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló törvény szerinti kutatófejlesztőnek minősüljön, továbbá a korai fázisú vállalkozás ne minősüljön a kedvezmény igénybevételére jogosult adózó kapcsolt vállalkozásának az igénybevétel adóéveiben. A minősítés és a regisztrációs eljárás további részleteit az említett külön jogszabály fogja meghatározni. [Tao tv pont]

41 Korai fázisú vállalkozás II. A javaslat szerint a Tao. törvény adóalap-kedvezménnyel támogatja a regisztrált korai fázisú vállalkozásokba történő befektetést. Ezen adóalap-kedvezmény szerint az adózás előtti eredményt csökkenti a korai fázisú vállalkozásban szerzett részesedés bekerülési értékének a részesedés szerzésének adóévében alkalmazott adókulcs mértékéhez igazított hányada a részesedés szerzésének adóévében és az azt követő három adóévben, de adóévenként legfeljebb 20 millió forint. A kedvezményt 4 adóévben egyenlő részletekben lehet érvényesíteni. A kedvezmény igénybevételére az adózó akkor jogosult, ha a szerzést megelőző 3 adóéves időszakon belül sem ő, sem pedig a kapcsolt vállalkozása vagy jogelődje nem volt tagja (részvényese, üzletrész- tulajdonosa) annak a korai fázisú vállalkozásnak, amelyre tekintettel a kedvezményt igénybe veszi. [Tao tv. 7 (1) m pont]

42 Korai fázisú vállalkozás III. Ha a kedvezmény érvényesítésére nyitva álló időtartam alatt tőkeemelésre tekintettel a bekerülési érték növekszik, akkor az adóalap-csökkentés ezen növekmény vonatkozásában is alkalmazható, ha a korai fázisú vállalkozásban szerzett részesedés a korábbiakban adóalap- kedvezmény igénybevételére jogosította, azzal, hogy erre tekintettel az érvényesítés időtartama nem hosszabbodik meg. A korai fázisú vállalkozásokba történő befektetések adóalap-kedvezménye csak abban az esetben érvényesíthető, ha az adózó olyan vállalkozásban szerez részesedést, amelynek korábban 3 adóéves időszakon belül nem volt tagja (részvényese, üzletrész-tulajdonosa) az adózó, az adózó jogelődje vagy bármelyikük kapcsolt vállalkozása. Továbbá, ha az adózó az adóbevallás benyújtásáig rendelkezik egy olyan igazolással, amely tartalmazza a korai fázisú vállalkozások nyilvántartását végző szerv által vezetett nyilvántartási rendszer szerinti regisztrációs számát, a nyilvántartásba vétele dátumát, továbbá a korai fázisú vállalkozás regisztrációs számát.

43 Korai fázisú vállalkozás IV. A korai fázisú vállalkozásokba történő befektetések adóalap-kedvezménye alapján az adózó által adóévenként érvényesített összeg 19. szerinti adókulccsal számított értéke az adóévben igénybe vett, csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősül. A tőkebefektetés a korai fázisú vállalkozásnál az adóévben igénybe vett, csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősül. Az az adózó, amely érvényesíti a korai fázisú vállalkozásokba történő befektetések adóalapkedvezményét és az érvényesítésre nyitva álló 4 adóéven belül a kedvezményre jogosító részesedést bármilyen jogcímen kivezeti, részben kivezeti (az átalakulás, egyesülés vagy szétválás miatti kivezetést kivéve), adóalap-növelő tétel alkalmazására kötelezett. Az adóalap-növelő tétel összege az adózás előtti eredmény csökkentéseként elszámolt összeg kétszerese. Kivezetés (részbeni kivezetés) alatt például az értékesítést, a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként történő átadást, a térítés nélküli átadást, és a tőkeleszállítást kell érteni. [Tao tv. 7 (8)-(8d) bekezdések]

44 Korai fázisú vállalkozás V. A javaslat szerint abban az esetben, ha az adózó alkalmazza a korai fázisú vállalkozásokba történő befektetések adóalap-kedvezményét, a szerzett részesedésre elszámolt értékvesztésre az értékvesztés elszámolásának adóévében növelő tételt kell alkalmaznia (kivéve, ha bejelentett részesedésről van szó, mert ez esetben a bejelentett részesedésre vonatkozó szabály alapján lesz kötelezett növelő tétel alkalmazására). A növelő tétel összege a vállalkozásban szerzett részesedésre elszámolt értékvesztés összege, de legfeljebb az adóalap-kedvezményként érvényesített összeg. Amennyiben a részesedésre a későbbiekben visszaírásra kerül az értékvesztés, a Tao. törvény hatályos rendelkezése alapján csökkentő tétel lesz érvényesíthető, ha az adózó a korábbi növelést az erre vonatkozó adóbevallással és az azt alátámasztó kimutatásokkal igazolja. A javaslat szerint, ha a korai fázisú vállalkozásban szerzett részesedésre tekintettel elérhető adóalap-kedvezményt alkalmazó adózó jogutód nélkül megszűnik a szerzés adóévében, vagy az azt követő három adóévben, akkor az adóalap-csökkentésként elszámolt összeggel (feltéve, hogy korábban ezzel nem növelte adóalapját), meg kell növelnie az adózás előtti eredményét.

45 Köszönöm a figyelmet! Enderné Lakner Hajnalka

TÁRSASÁGI ADÓ

TÁRSASÁGI ADÓ TÁRSASÁGI ADÓ 2016-2017 A változások életbe lépése több lépcsőben történik: - 2016 július 1. és 16. - 2016 augusztus 1. - 2016 szeptember 1. - 2017 január 1. Adókulcs változás 2017. január 1: a kétkulcsos

Részletesebben

dr. H. Nagy Dániel osztályvezető Nemzeti Adó- és Vámhivatal

dr. H. Nagy Dániel osztályvezető Nemzeti Adó- és Vámhivatal dr. H. Nagy Dániel osztályvezető Nemzeti Adó- és Vámhivatal A TÁRSASÁGI ADÓ SZEREPÉNEK NÖVEKEDÉSE 800000 700000 600000 500000 400000 300000 200000 100000 0 734700 689912 341400 Tervezett Tao bevétel (millió

Részletesebben

Társasági adótörvény változása

Társasági adótörvény változása Dr. Gróf Gabriella 2012. évi CLXXVIII. törvény Hatály: 2013. 01. 01. Adóalanyok Nem Tao alany a Nemzeti Eszközkezelő Zrt (2012. 06. 20.) Nem Tao alany a kényszertörlési eljárás alatt álló adózó a kényszertörlési

Részletesebben

Társasági adó és Kisvállalati adó

Társasági adó és Kisvállalati adó Társasági adó és Kisvállalati adó VÁLTOZÁSOK 2017. Nagy Attila Jogszabályi környezet 1. Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII.

Részletesebben

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló évi LXXXI. törvény (Tao.tv.) módosításai (a évi CXXV. törvény alapján)

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló évi LXXXI. törvény (Tao.tv.) módosításai (a évi CXXV. törvény alapján) Összeállította: dr. Nagy Gábor A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao.tv.) módosításai (a 2016. évi CXXV. törvény alapján) 1. Fogalmak, értelmező rendelkezések A fogalmak,

Részletesebben

A látvány-csapatsport támogatásának módjai a Tao. tv. alapján. dr. Németh Nóra február 12.

A látvány-csapatsport támogatásának módjai a Tao. tv. alapján. dr. Németh Nóra február 12. A látvány-csapatsport támogatásának módjai a Tao. tv. alapján dr. Németh Nóra 2018. február 12. 1 A támogatási rendszerek 2015-től kezdve a két támogatási rendszer párhuzamosan működik egymás mellett,

Részletesebben

A látvány-csapatsport támogatásának módjai a Tao. tv. alapján. dr. Németh Nóra március 1.

A látvány-csapatsport támogatásának módjai a Tao. tv. alapján. dr. Németh Nóra március 1. A látvány-csapatsport támogatásának módjai a Tao. tv. alapján dr. Németh Nóra 2017. március 1. 1 A támogatási rendszerek 2015-től kezdve a két támogatási rendszer párhuzamosan működik egymás mellett, az

Részletesebben

III. A társasági adó változásai. 2014.10.12. Szilágyi Miklósné 1

III. A társasági adó változásai. 2014.10.12. Szilágyi Miklósné 1 III. A társasági adó változásai 2014.10.12. Szilágyi Miklósné 1 1. Fogalmak változásai Bejelentett részesedés a bejelentett részesedés a belföldi jogszabályok alapján létrejött jogi személyben, jogi személyiséggel

Részletesebben

Társasági adó évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 2016., 2017.

Társasági adó évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 2016., 2017. Társasági adó 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 2016., 2017. 2017.02.21. Ácsné Molnár Judit (könyvvizsgáló) Társasági adó bevallás - 1629. jelű bevallás az adóévet követő ötödik hónap utolsó napja hi.:

Részletesebben

Társasági adó bevallás. Társasági adó évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 2016., Adómérték: 2017., éves adó: Módosító törvények

Társasági adó bevallás. Társasági adó évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 2016., Adómérték: 2017., éves adó: Módosító törvények Társasági adó bevallás Társasági adó 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 2016., 2017. 2017.02.21. Ácsné Molnár Judit (könyvvizsgáló) - 1629. jelű bevallás az adóévet követő ötödik hónap utolsó napja hi.:

Részletesebben

A látvány-csapatsportok támogatási rendszerének megváltozott szabályai a gyakorlatban. (dr. Németh Nóra NAV Központi Hivatala)

A látvány-csapatsportok támogatási rendszerének megváltozott szabályai a gyakorlatban. (dr. Németh Nóra NAV Központi Hivatala) A látvány-csapatsportok támogatási rendszerének megváltozott szabályai a gyakorlatban (dr. Németh Nóra NAV Központi Hivatala) A módosított jogszabályi háttér és a hatálybalépés időpontja A társasági adóról

Részletesebben

Társasági adó törvény kiemelt változásai november 19-én elfogadott törvény alapján Hatályba lépés: január 1.

Társasági adó törvény kiemelt változásai november 19-én elfogadott törvény alapján Hatályba lépés: január 1. Társasági adó törvény kiemelt változásai 2012. november 19-én elfogadott törvény alapján Hatályba lépés: 2013. január 1. Alapfogalmak Bejelentett immateriális jószág kiterjed arra az esetre is, ha az adózó

Részletesebben

V. A társasági adóról és az osztalékadóról szóló évi LXXXI. törvény módosítása (a évi CC. törvény alapján)

V. A társasági adóról és az osztalékadóról szóló évi LXXXI. törvény módosítása (a évi CC. törvény alapján) V. A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény módosítása (a 2013. évi CC. törvény alapján) A társasági adótörvény módosítása a vállalkozási-gazdasági környezet kedvezőbbé tétele

Részletesebben

Társasági adó változások 2010-2011, 2013. 2010. november

Társasági adó változások 2010-2011, 2013. 2010. november Társasági adó változások 2010-2011, 2013 2010. november Adómérték A kedvezményes 10 %-os adókulcs változása 2010- ben átmenettel, új 29/K és 29/L -ok 2011-től minden adózóra 500 millió forint adóalapig

Részletesebben

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló évi LXXXI. törvény (Tao.tv.) módosításai (a évi LXVI. törvény alapján)

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló évi LXXXI. törvény (Tao.tv.) módosításai (a évi LXVI. törvény alapján) A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao.tv.) módosításai (a 2016. évi LXVI. törvény alapján) I. A Tao.tv. módosításai 2016. június 16-tól hatályosan 1. Az adózás előtti

Részletesebben

Adózási alapismeretek 4. konzultáció. Társasági adó

Adózási alapismeretek 4. konzultáció. Társasági adó Adózási alapismeretek 4. konzultáció Társasági adó A törvény 1996. évi LXXXI. törvény a társasági és osztalékadóról Az állami feladatok ellátásához szükséges bevételek biztosítása, a vállalkozások kedvező

Részletesebben

FINACONT ADÓ HÍRLEVÉL

FINACONT ADÓ HÍRLEVÉL FINACONT ADÓ HÍRLEVÉL Az őszi adócsomag legfontosabb elemei Kis Gábor A gazdasági tárca 2016. október 28-án benyújtotta az őszi adócsomagot az Országgyűlésnek. A javaslatban szereplő módosítások kiemelt

Részletesebben

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló évi LXXXI. törvény (továbbiakban : Tao. törvény) változásai

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló évi LXXXI. törvény (továbbiakban : Tao. törvény) változásai A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (továbbiakban : Tao. törvény) változásai Jövedelem-(nyereség-)minimum A jövedelem-(nyereség-) minimum alapjának meghatározásakor először

Részletesebben

Társasági adó 2013. évi változásai

Társasági adó 2013. évi változásai Társasági adó 2013. évi változásai a 2012. évi CLXXVIII. törvény alapján S. Csizmazia György könyvvizsgáló, okleveles adószakértő MKVK OK Kft. FOGALMI VÁLTOZÁSOK 1 Bejelentett immateriális jószág 4. 5/a.

Részletesebben

Társasági adó változások 2014

Társasági adó változások 2014 Társasági adó változások 2014 Dr. Gróf Gabriella Igazságügyi adó- és könyvszakértő Jogász, bejegyzett könyvvizsgáló Jogszabályi háttér 2013. évi XXXVII. törvény Hatály: 2013. május 19. 2013. évi CC. törvény

Részletesebben

Elvárt adó - nyilatkozat

Elvárt adó - nyilatkozat Elvárt adó - nyilatkozat Megnevezés Az adóévben Az adóévet megelőző adóévben 2. adóévben Igen Nem Igen Nem Igen Nem Az adózás előtti eredmény nagyobb-e, mint a korrigált bevétel 2%-a? Igen esetén a további

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar

Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar Befektetések és ellenőrzés a pénzügyi rendszerben valamint az Adóalapok védelme érdekében tett állami intézkedések pénzügyi, adózási és számviteli

Részletesebben

Tájékoztató A Látvány-csapatsport felajánlás útján történő támogatásának szabályairól

Tájékoztató A Látvány-csapatsport felajánlás útján történő támogatásának szabályairól A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény az országgyűlés által elfogadott, az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adóés Vámhivatalról

Részletesebben

A társasági adó és a kisvállalati adó változásai. dr. Németh Nóra február 1.

A társasági adó és a kisvállalati adó változásai. dr. Németh Nóra február 1. A társasági adó és a kisvállalati adó változásai dr. Németh Nóra 2017. február 1. 1 Jogszabályi környezet Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló

Részletesebben

Az EVA, a KATA, a KIVA és az iparűzési adó évi évközi és évi változásai. Készítette: Ferenczi Szilvia

Az EVA, a KATA, a KIVA és az iparűzési adó évi évközi és évi változásai. Készítette: Ferenczi Szilvia Az EVA, a KATA, a KIVA és az iparűzési adó 2018. évi évközi és 2019. évi változásai Készítette: Ferenczi Szilvia Az egyszerűsített vállalkozói adó változásai (2018. évi évköz változások) 1. Az egyszerűsített

Részletesebben

IV. KEDVEZMÉNYEZETT ÁTALAKULÁS ADÓZÁSI SZABÁLYAI

IV. KEDVEZMÉNYEZETT ÁTALAKULÁS ADÓZÁSI SZABÁLYAI Pénzügyi és Könyvszakértő Kft Székhely: 1026 Budapest, Bimbó út 182. Telefon+Fax: 209-9373, Fax: 466-8409 Web: http://www.correct.hu/ e-mail: correct@correct.hu IV. KEDVEZMÉNYEZETT ÁTALAKULÁS ADÓZÁSI SZABÁLYAI

Részletesebben

Társasági adó 2013. Társasági adó 2013. Társasági adó 2013. 2013.12.16.

Társasági adó 2013. Társasági adó 2013. Társasági adó 2013. 2013.12.16. Társasági adó 2013. ÚJ: Látvány-csapatsport fejlesztése 4. 43/a. pont érdekében létrejött közhasznú alapítvány Minden olyan, a sportról szóló (2004. évi I.) törvényben meghatározott szabályok szerint működő

Részletesebben

Társasági adó Társasági adó Társasági adó 2012 Könyvelő Budapest - Smart Balance webhelyen lett közzétéve (http://www.smartbalance.

Társasági adó Társasági adó Társasági adó 2012 Könyvelő Budapest - Smart Balance webhelyen lett közzétéve (http://www.smartbalance. Társasági adó 2012 Társasági adó 2012 Pollák Márton: +36 30 332 5119 1. oldal (összes: 23) Társasági adókulcs Társasági adó 2012 2012-ben nem változik az adókulcs. Továbbra is a pozitív adóalap 500 millió

Részletesebben

Társasági adó Munkácsi Márta FB elnök, Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete okleveles adószakértő kamarai tag könyvvizsgáló

Társasági adó Munkácsi Márta FB elnök, Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete okleveles adószakértő kamarai tag könyvvizsgáló Társasági adó 2017 Munkácsi Márta FB elnök, Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete okleveles adószakértő kamarai tag könyvvizsgáló Alapelvek Az adókötelezettséget, az adót befolyásoló, annak csökkenését

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 182. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 182. szám MAGYAR KÖZLÖNY 182. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2016. november 25., péntek Tartalomjegyzék 2016. évi CXXV. törvény Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról 77138 2016. évi

Részletesebben

Az adózás rendjét érintő változások

Az adózás rendjét érintő változások Az adózás rendjét érintő változások Adózói minősítés Módosulnak a megbízható és kockázatos adózói minősítések feltételei, illetve a minősítés jogkövetkezményei. A megbízható adózói minősítés új kritériuma,

Részletesebben

Szabó Gábor Tájékoztatási Osztály NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóság

Szabó Gábor Tájékoztatási Osztály NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóság 2016. november 22-ig az Országgyűlés által elfogadott és ezt megelőzően 2016-ban kihirdetett TAO, KATA, KIVA változások Szabó Gábor Tájékoztatási Osztály NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóság Társasági

Részletesebben

Tájékoztató a kiegészítő sportfejlesztési támogatás felhasználásáról

Tájékoztató a kiegészítő sportfejlesztési támogatás felhasználásáról Tájékoztató a kiegészítő sportfejlesztési támogatás felhasználásáról A 2013. április 18-án kihirdetett, az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól

Részletesebben

A társasági adóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 2011/2012

A társasági adóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 2011/2012 A társasági adóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 2011/2012 Hatálya Vállalkozási tevékenységet folytató Magyarországi illetőségű vállalkozások: Kft, Nyrt, Zrt, Bt, KKt, szövetkezetek, Egyesületek, Alapítványok,

Részletesebben

Társas vállalkozók 2012/2013.II ADÓZÁS I.

Társas vállalkozók 2012/2013.II ADÓZÁS I. Társas vállalkozók Hol tartunk? Társasági adózás eredete VÁNYA,TÁNYA A társasági adózás elvei Társasági adó alapjának kiszámítása Mit rejt az adózás előtti eredmény? Növelő és csökkentő tételek Páros és

Részletesebben

Kivonat a TAO érdekesebb részeiből 22/C. (1)

Kivonat a TAO érdekesebb részeiből 22/C. (1) Kivonat a TAO érdekesebb részeiből 22/C. (1) Látvány-csapatsport támogatása keretében az adózó a következő jogcímekre nyújthat támogatást (juttatást): a) a látvány-csapatsport országos sportági szakszövetsége

Részletesebben

T/ számú. törvényjavaslat. az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról

T/ számú. törvényjavaslat. az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/12741. számú törvényjavaslat az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról Előadó: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Budapest, 2016. október 2016. évi törvény

Részletesebben

Társas vállalkozók 2013/2014.II ADÓZÁS I.

Társas vállalkozók 2013/2014.II ADÓZÁS I. Társas vállalkozók 2013/2014.II ADÓZÁS I. Miről lesz szó? Példák a kedvezmények átalakulásra Amortizáció időarányosítása Maradványértékkel való számolás Eredmény növelő és csökkentő hatások 122-145 Értékesítés,

Részletesebben

T/2940. számú. törvényjavaslat

T/2940. számú. törvényjavaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/2940. számú törvényjavaslat az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba történő befizetésekhez kapcsolódó kedvezmények megalkotásáról és az Alap létrehozásával kapcsolatos

Részletesebben

Összeállítás a társasági adótörvény 2013. évi módosításairól (a 2012. évi CXLVI. és a CLXXVIII., valamint a CCVIII.

Összeállítás a társasági adótörvény 2013. évi módosításairól (a 2012. évi CXLVI. és a CLXXVIII., valamint a CCVIII. Összeállítás a társasági adótörvény 2013. évi módosításairól (a 2012. évi CXLVI. és a CLXXVIII., valamint a CCVIII. törvény alapján) Összeállította: dr. Nagy Gábor, a Számviteli Egyesület elnöke, 2012.

Részletesebben

Készítette: Nagypál Imre Pécs, november 29.

Készítette: Nagypál Imre Pécs, november 29. A kisadózó vállalkozások tételes adója és a kisvállalati adó 2014. évi változásai Készítette: Nagypál Imre Pécs, 2013. november 29. Jogszabályi hely A 2012. évi XCLVII. tv. a kisadózó vállalkozások tételes

Részletesebben

Társasági adó bevallás Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna Bejegyzett könyvvizsgáló, adószakértő

Társasági adó bevallás Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna Bejegyzett könyvvizsgáló, adószakértő Társasági adó bevallás Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna Bejegyzett könyvvizsgáló, adószakértő Adózási határidő: 2007.05.31 Bevallás a 2006. évi társasági adóról az egyszeres könyvvitelt vezető adózó részére

Részletesebben

Energiahatékonysági beruházás, felújítás adókedvezménye

Energiahatékonysági beruházás, felújítás adókedvezménye Energiahatékonysági beruházás, felújítás adókedvezménye Dr. Borók Tímea Osztályvezető Társasági Adó Osztály Jövedelemadók és Járulékok Főosztály Pénzügyminisztérium Energiahatékonysági adókedvezmény (2017.

Részletesebben

Szja bevallás a 2012-es évről

Szja bevallás a 2012-es évről Szja bevallás a 2012-es évről Önkéntes pénztári adójóváírás és önkéntes pénztári adóköteles kifizetés esetén 132. sor: Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba befizetett összeg utáni rendelkezési jogosultság

Részletesebben

Tájékoztató a Madách Színház támogatása esetén érvényesíthető adókedvezményekről

Tájékoztató a Madách Színház támogatása esetén érvényesíthető adókedvezményekről Tájékoztató a Madách Színház támogatása esetén érvényesíthető adókedvezményekről A Madách Színház Budapest egyik legnépszerűbb és legsikeresebb színháza. A kiegyensúlyozott működéséhez, a produkciók igényes

Részletesebben

Dr. Vágyi Ferenc Róbert GYAKORLATI FELADATOK, TEENDŐK AZ ADÓTÖRVÉNY-MÓDOSÍTÁSOKHOZ KAPCSOLÓDÓAN 2014

Dr. Vágyi Ferenc Róbert GYAKORLATI FELADATOK, TEENDŐK AZ ADÓTÖRVÉNY-MÓDOSÍTÁSOKHOZ KAPCSOLÓDÓAN 2014 GYAKORLATI FELADATOK, TEENDŐK AZ ADÓTÖRVÉNY-MÓDOSÍTÁSOKHOZ KAPCSOLÓDÓAN 2014 3.2. A társasági adó változásai 3.2.1. Fogalmak változásai Bejelentett részesedés a bejelentett részesedésa belföldi jogszabályok

Részletesebben

A rendelet hatálya. A rendelet hatálya kiterjed Gyömrő város közigazgatási területének egészére. Az adókötelezettség 2.

A rendelet hatálya. A rendelet hatálya kiterjed Gyömrő város közigazgatási területének egészére. Az adókötelezettség 2. Gyömrő Város Képviselő-testületének 25/2002. (XII.19.) sz. önk. rendelete a helyi iparűzési adóról a 33/2003. (XII.22.) az 5/2004. (III.11.) sz. a 8/2012.(III.09.) sz. 29/2012. (XI.29.) sz. és a 19/2015.(XI.30.)

Részletesebben

Tájékoztató a Madách Színház támogatása esetén érvényesíthető adókedvezményekről

Tájékoztató a Madách Színház támogatása esetén érvényesíthető adókedvezményekről Tájékoztató a Madách Színház támogatása esetén érvényesíthető adókedvezményekről A Madách Színház Budapest egyik legnépszerűbb és legsikeresebb színháza. A kiegyensúlyozott működéséhez, a produkciók igényes

Részletesebben

1429 BEVALLÁS és 1429-A ADATSZOLGÁLTATÁS

1429 BEVALLÁS és 1429-A ADATSZOLGÁLTATÁS BEVALLÁS és 1429-A ADATSZOLGÁLTATÁS a 2014. évi társasági adóról, a hitelintézeti járadékról, az energiaellátók jöv.adójáról, a hitelintézetek különadójáról, az inno. járulékról, ill. a szakképzési hozzájárulásról

Részletesebben

Tájékoztató a társasági adókedvezmény sporttámogatási rendszerében 2015. január 1-től bekövetkezett változásokról

Tájékoztató a társasági adókedvezmény sporttámogatási rendszerében 2015. január 1-től bekövetkezett változásokról Tájékoztató a társasági adókedvezmény sporttámogatási rendszerében 2015. január 1-től bekövetkezett változásokról I. Jogszabályi háttér A társasági adó kedvezményezett célokra történő felajánlásának szabályai

Részletesebben

Könyvelői Praktikum ( :34:29 IP: Copyright 2018 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva.

Könyvelői Praktikum ( :34:29 IP: Copyright 2018 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva. Munkabér előleg Időállapot: 2017-01-01-2017-12-31 Szerző: Varga Ferenc, Lektor: Zatik László, Módosítva: 2017-01-03 14:57:11 Tartalomjegyzék: 1. A munkabérelőleg elszámolásának gyakorlata 2. Adózás 3.

Részletesebben

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló évi LXXXI. törvény [Tao.tv.] módosításai a évi XLI. törvény előírásai alapján

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló évi LXXXI. törvény [Tao.tv.] módosításai a évi XLI. törvény előírásai alapján A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény [Tao.tv.] módosításai a 2018. évi XLI. törvény előírásai alapján A módosító törvényjavaslat általános indokolása szerint a módosításokkal

Részletesebben

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/7831) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata.

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/7831) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/7831) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság számára az államháztartás egyensúlyát

Részletesebben

Társasági adó évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) változások.

Társasági adó évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) változások. Társasági adó 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 2015-2016. változások Módosító törvények A Tao. tv. 2015. év közbeni, illetve 2016. évi változásait a következő 5 módosító törvény-csomag tartalmazza:

Részletesebben

Társasági adó évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 2016.

Társasági adó évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 2016. Társasági adó 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 2016. 1 Társasági adó bevallás - 1529. jelű bevallás az adóévet követő ötödik hónap utolsó napja hi.: 2016. május 31. - 1571. jelű bevallás a 2016.01.01-jétől

Részletesebben

ADÓVÁLTOZÁSOK I. 2. DIA: NETTÓ ELSZÁMOLÁS

ADÓVÁLTOZÁSOK I. 2. DIA: NETTÓ ELSZÁMOLÁS ADÓVÁLTOZÁSOK I. 2. DIA: NETTÓ ELSZÁMOLÁS 2016.01.01-től nettó módon kell elszámolni a részesedés kivonást és az apport kivezetését Tartalmi változás nincs Adóalap növelő jogcím TAO tv 8 (1) m) a)ellenőrzött

Részletesebben

Energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások évi adókedvezmények március 14.

Energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások évi adókedvezmények március 14. Energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások 2017. március 14. 1 Jogszabályi háttér 2010/75/EU Irányelv az ipari kibocsátásokról 2012/27/EU Irányelv az energiahatékonyságról Magyarország Nemzeti Energiahatékonysági

Részletesebben

Látvány-csapatsportok támogatása 2015-2016

Látvány-csapatsportok támogatása 2015-2016 Látvány-csapatsportok támogatása 2015-2016 Útmutató támogató szervezetek részére TARTALOM Jogszabályi háttér Támogatás menete Az új konstrukció A rendelkező nyilatkozat Az adóelőleg terhére Az adóelőleg-kiegészítés,

Részletesebben

ADÓZÁS GYAKORLATOK. Tao

ADÓZÁS GYAKORLATOK. Tao ADÓZÁS GYAKORLATOK Tao Társasági adó A társasági adó A társas vállalkozások (részvénytársaságok, kft-k, bt-k) eredményét terhelő központi költségvetést illető adónem. Közvetlen (direkt), jövedelemadó Magyarországon

Részletesebben

Ingyenes ügyletek számviteli elszámolása

Ingyenes ügyletek számviteli elszámolása Ingyenes ügyletek számviteli elszámolása Előadó: Vadász Iván Budapest, 2016. november 18. Tartalom: Ingyenesség fogalma Számviteli változások Időbeli elhatárolások Térítés nélkül átadott eszközök Tartozásátvállalás

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. a társasági adókedvezménnyel igénybe vehető támogatásról. és a támogatási igazolásról

ÚTMUTATÓ. a társasági adókedvezménnyel igénybe vehető támogatásról. és a támogatási igazolásról ÚTMUTATÓ a társasági adókedvezménnyel igénybe vehető támogatásról és a támogatási igazolásról 2010 Az Útmutató az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló

Részletesebben

Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének 10./2002. /XII.12./ Ök. sz. Rendelete a helyi adókról

Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének 10./2002. /XII.12./ Ök. sz. Rendelete a helyi adókról 1 Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének 10./2002. /XII.12./ Ök. sz. Rendelete a helyi adókról Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestülete a helyi adókról szóló többször módosított

Részletesebben

Társasági adó 2014. 2013. évi CC. törvény 2013. évi CCXXXVI. törvény

Társasági adó 2014. 2013. évi CC. törvény 2013. évi CCXXXVI. törvény Társasági adó 2014. 2013. évi CC. törvény 2013. évi CCXXXVI. törvény. 1 Társasági adó bevallás Bevallás - 1329. számú bevallás - az adóévet követő ötödik hónap utolsó napja új: energiaellátók jövedelemadó

Részletesebben

A társasági adó legfontosabb szabályai 2017.

A társasági adó legfontosabb szabályai 2017. A társasági adó legfontosabb szabályai 2017. A Magyarországon jövedelem- és vagyonszerzésre irányuló, vagy azt eredményező gazdasági tevékenység, azaz a vállalkozási tevékenység alapján, az annak során

Részletesebben

T/5234. számú. törvényjavaslat. egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról

T/5234. számú. törvényjavaslat. egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/5234. számú törvényjavaslat egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról Előadó: Varga Mihály pénzügyminiszter Budapest, 2019. március 2019. évi törvény egyes pénzügyi tárgyú törvények

Részletesebben

Társasági adó tól hatályos évközi változások

Társasági adó tól hatályos évközi változások Társasági adó Társasági adó 2018.07.26-tól hatályos évközi változások 1.) Fogalom változása: energiahatékonysági beruházás, Tao 4. 11a. pont Energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás fogalmának módosítása:

Részletesebben

A társasági adó legfontosabb szabályai 2018.

A társasági adó legfontosabb szabályai 2018. A társasági adó legfontosabb szabályai 2018. A Magyarországon jövedelem- és vagyonszerzésre irányuló, vagy azt eredményező gazdasági tevékenység, azaz a vállalkozási tevékenység alapján, az annak során

Részletesebben

Veresegyház Nagyközségi Önkormányzat módosított 5/1991.(IV.01.)számú rendelete az iparűzési adóról, egységes szerkezetben

Veresegyház Nagyközségi Önkormányzat módosított 5/1991.(IV.01.)számú rendelete az iparűzési adóról, egységes szerkezetben Veresegyház Nagyközségi Önkormányzat módosított 5/1991.(IV.01.)számú rendelete az iparűzési adóról, egységes szerkezetben (A rendeletet módosították a 10/2000. (XII.28.), 12/2003. (XII.17.), 11/2002. (XII.

Részletesebben

I. Általános szabályok

I. Általános szabályok Pusztaszabolcs Nagyközségi Önkormányzat 19/1995.(XII. 28.) Kt. számú rendelete A helyi adókról Módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szöveg A szöveg hatályos: 2004. január 1-től (Módosították: 12/1997.(VI.

Részletesebben

Társasági adó. Gyakorlat

Társasági adó. Gyakorlat Társasági adó Gyakorlat A társasági adó A társas vállalkozások (részvénytársaságok, kft-k, bt-k) eredményét terhelő központi költségvetést illető adónem. Közvetlen (direkt), jövedelemadó Magyarországon

Részletesebben

Bejelentett részesedés

Bejelentett részesedés TÁRSASÁGI ADÓ 2019. Bejelentett részesedés Kedvező irányba változik a hozzá kapcsolódó adóalap csökkentő tétel A kedvezményes szabályokat átalakulás, egyesülés és szétválás esetén is lehet alkalmazni,

Részletesebben

Megszűnik a külföldi szervezet társaságiadókötelezettsége.

Megszűnik a külföldi szervezet társaságiadókötelezettsége. Társasági adó Társasági adó Adóalany Gazdasági társaság, egyesülés, európai Rt. és európai szövetkezet Szövetkezet, MRP (Munkavállalói Részvénytulajdonosi Program) Állami vállalat, tröszt, egyéb állami

Részletesebben

2014-től a családi adókedvezmény családi járulékkedvezmény formájában az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékukból is érvényesíthetővé válik.

2014-től a családi adókedvezmény családi járulékkedvezmény formájában az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékukból is érvényesíthetővé válik. Adóváltozások 2014: szja-t és tao-t érintő adóváltozások Az Országgyűlés 2013. november 18-án elfogadta az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

Részletesebben

I. törvényi szintű jogszabály módosítások. A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 22/C. -át érintő módosítások

I. törvényi szintű jogszabály módosítások. A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 22/C. -át érintő módosítások I. törvényi szintű jogszabály módosítások A) A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 22/C. -át érintő módosítások 2013. november 30. napjától hatályos módosítások. Megállapította

Részletesebben

Társasági adó. Gyakorlat

Társasági adó. Gyakorlat Társasági adó Gyakorlat Fiktív Fagyi Kft. társasági adója Megnevezés Összeg (eft-ban) 1 Belföldi termékértékesítésből származó nettó 65 230 árbevétel 2 Külföldi értékesítésből származó nettó bevétel 34

Részletesebben

Vaszar Község Önkormányzat Képviselőtestületének 12/1997.(XII.19.) rendelete a helyi iparűzési adóról (módosításokkal 1 egységes szerkezetben)

Vaszar Község Önkormányzat Képviselőtestületének 12/1997.(XII.19.) rendelete a helyi iparűzési adóról (módosításokkal 1 egységes szerkezetben) Vaszar Község Önkormányzat Képviselőtestületének 12/1997.(XII.19.) rendelete a helyi iparűzési adóról (módosításokkal 1 egységes szerkezetben) Vaszar Község Önkormányzat képviselőtestülete (továbbiakban:

Részletesebben

2. (i) A társasági adóról és az osztalékadóról szóló évi LXXXI. törvény (a továbbiakban : Tao. tv.) 4. -a a következő I. ponttal egészül ki:

2. (i) A társasági adóról és az osztalékadóról szóló évi LXXXI. törvény (a továbbiakban : Tao. tv.) 4. -a a következő I. ponttal egészül ki: 'A G 8 I..Ri 1 {, {, Az Országgy űlés Költségvetési bizottsága Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére Tisztelt Elnök Úr! A Költségvetési bizottság

Részletesebben

I. Közúti áruszállítási tevékenységet végző kkv-k tárgyi eszköz beruházásai

I. Közúti áruszállítási tevékenységet végző kkv-k tárgyi eszköz beruházásai Kis- és középvállalkozások beruházásai kapcsán igénybe vehető egyes kedvezmények az uniós szabályozásra is figyelemmel [Tao. tv. 4. 23/d. pont, 7. (12) bekezdés, 22/A. (4) bekezdés, 1. számú melléklet

Részletesebben

Bugyi Nagyközség Önkormányzatának 27/2004. (XII. 13. ) számú r e n d e l e t e a helyi adókról I. FEJEZET. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

Bugyi Nagyközség Önkormányzatának 27/2004. (XII. 13. ) számú r e n d e l e t e a helyi adókról I. FEJEZET. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Bugyi Nagyközség Önkormányzatának 27/2004. (XII. 13. ) számú r e n d e l e t e a helyi adókról egységes szerkezetben a 31/2004. (XII.14.) sz. a 29/2005. (XII.12.) és a 19/2007. (XII.17.) 16/2010. (XII.17.)

Részletesebben

Civil szervezetek 2018.

Civil szervezetek 2018. Civil szervezetek 2018. Érintett szervezetek és szabályozásuk Civil szervezetek: Egyesületek Alapítványok Szabályozásuk: A polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény Az egyesülési jogról, a közhasznú

Részletesebben

Vállalkozásokat érintő változások

Vállalkozásokat érintő változások Vállalkozásokat érintő változások 1 Személyi jövedelemadó Egyéni vállalkozás: Veszteség elszámolási korlátozása: a veszteség csak a következő 5 adóévben határolható el. Átmeneti szabályok. A minimum jövedelemre

Részletesebben

Az Üzletszabályzat február 3-i módosításának részletei

Az Üzletszabályzat február 3-i módosításának részletei Az Üzletszabályzat 2011. február 3-i módosításának részletei Tájékoztatjuk tisztelt Partnereinket, hogy az Európai Bizottság az "Ideiglenes közösségi keretrendszer a finanszírozási lehetőségek elérésének

Részletesebben

Akasztó Község Képviselőtestületének 9/2007. (XI.27.) rendelete a helyi iparűzési adóról. (egységes szerkezetben)

Akasztó Község Képviselőtestületének 9/2007. (XI.27.) rendelete a helyi iparűzési adóról. (egységes szerkezetben) Akasztó Község Képviselőtestületének 9/2007. (XI.27.) rendelete a helyi iparűzési adóról (egységes szerkezetben) Akasztó Község Képviselőtestülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban

Részletesebben

2013.10.02. Helyi adók 2013. Helyi adók 2013. Helyi adók 2013 (adatok: millió Ft-ban) Helyi adók 2013 (adatok millió Ft-ban)

2013.10.02. Helyi adók 2013. Helyi adók 2013. Helyi adók 2013 (adatok: millió Ft-ban) Helyi adók 2013 (adatok millió Ft-ban) Iparűzési adó: Elábé, eladott közvetített szolgáltatás értéke sávosan progresszív módon vonatható le: Meg kell határozni: Megoszlási viszonyszám alapján a meghatározott bevételi sávra eső elábé + eladott

Részletesebben

Példák a személyi jövedelemadóra

Példák a személyi jövedelemadóra Példák a személyi jövedelemadóra Magyar állampolgár itthon és külföldön szerzett jövedelme egyaránt adóköteles Miről volt szó? SZJA kiszámítása Társadalombiztosítási kötelezettségek Kifizetők szerepe SZJA

Részletesebben

Hogyan számszerűsíthető a kutatás-fejlesztés adóhatása?

Hogyan számszerűsíthető a kutatás-fejlesztés adóhatása? INNOVÁCIÓ MENEDZSMENT SZOLGÁLTATÁSOK Hogyan számszerűsíthető a kutatás-fejlesztés adóhatása? Tudástár 2018/04 Glósz és Társa Kft. Az adót érintő kedvezmények igénybevételének alapfeltételei Az adót érintő

Részletesebben

Álmosd Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 15/2007. (XI. 30.) számú rendelete. az iparűzési adóról

Álmosd Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 15/2007. (XI. 30.) számú rendelete. az iparűzési adóról Álmosd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2007. (XI. 30.) számú rendelete az iparűzési adóról A képviselő-testület a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. (1) bekezdésében

Részletesebben

43/2010. (XII.10.) önkormányzati rendelet. a helyi iparűzési adóról

43/2010. (XII.10.) önkormányzati rendelet. a helyi iparűzési adóról 43/2010. (XII.10.) önkormányzati rendelet a helyi iparűzési adóról (Módosította a 24/2012. (VI.28.), a 16/2015. (V.7.), a 34/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelet) Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése

Részletesebben

Tájékoztató a közérdekű nyugdíjas szövetkezetről

Tájékoztató a közérdekű nyugdíjas szövetkezetről Tájékoztató a közérdekű nyugdíjas szövetkezetről A közérdekű nyugdíjas szövetkezet (a továbbiakban: nyugdíjas szövetkezet) a munkaerő piacon még aktív idősebb korosztály számára teremti meg a lehetőségét

Részletesebben

BEVALLÁS és 1729-A ADATSZOLGÁLTATÁS

BEVALLÁS és 1729-A ADATSZOLGÁLTATÁS BEVLLÁS és 1729- DTSZOLGÁLTTÁS a 217. évi társasági adóról, az energiaellátók jövedelemadójáról, a hitelintézetek különadójáról, az innovációs járulékról, illetve a szakképzési hozzájárulásról vonalkód

Részletesebben

Tiszaroff Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2016.(VI.29.) Rendelete a helyi iparűzési adóról. Az adó mértéke.

Tiszaroff Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2016.(VI.29.) Rendelete a helyi iparűzési adóról. Az adó mértéke. Tiszaroff Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2016.(VI.29.) Rendelete a helyi iparűzési adóról Tiszaroff Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1.

Részletesebben

T/4124. számú. törvényjavaslat

T/4124. számú. törvényjavaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/4124. számú törvényjavaslat az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény jogharmonizációs célú módosításáról és az adó-visszaigénylés különös eljárási szabályairól

Részletesebben

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/13268) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata.

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/13268) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/13268) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 18/1997.(XII.10.) önkormányzati rendelete. a helyi iparűzési adóról. Az adó alanya, adókötelezettség

KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 18/1997.(XII.10.) önkormányzati rendelete. a helyi iparűzési adóról. Az adó alanya, adókötelezettség KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 8/997.(XII.0.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról a /00. (XI.9.), a 7/00. (X.9.), az 5/00. (XII.7.), a /005. (I.8.) és a 8/005. (X.8.) 5 önkormányzati

Részletesebben

I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2009. (XII.17.) önkormányzati rendelete a helyi adókról Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a

Részletesebben

Társasági adókedvezmények. HLB Klient Csoport Adóosztály 2011.05.11

Társasági adókedvezmények. HLB Klient Csoport Adóosztály 2011.05.11 Társasági adókedvezmények 2011 HLB Klient Csoport Adóosztály 2011.05.11 Áttekintés Társasági adókedvezmény típusok Beruházási adókedvezmények Térségi és egyéb adókedvezmények (módosult /módosuló szabályozás

Részletesebben

Társasági adó 2014. Szabad vállalkozási zóna

Társasági adó 2014. Szabad vállalkozási zóna Társasági adó 2014. Szabad vállalkozási zóna A térség fejlődése érdekében, a Kormány által kijelölt, térségi gazdaságfejlesztő szervezet által koordinált, közigazgatási határokkal, illetve helyrajzi számokkal

Részletesebben

AZONOSÍTÓ ADATOK. 2. Bevallás jellege (A bevallás jellegét a megfelelő négyzetben x-szel jelölje)

AZONOSÍTÓ ADATOK. 2. Bevallás jellege (A bevallás jellegét a megfelelő négyzetben x-szel jelölje) Helyi iparűzési adóbevallás 200. adóévről Albertirsa Város illetékességi területén folytatott állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni adókötelezettségről Az adóhatóság tölti ki! Benyújtás, postára

Részletesebben

HÍRLEVÉL 2013/10. Ecovis Holding Budapest

HÍRLEVÉL 2013/10. Ecovis Holding Budapest WWW.ECOVIS.HU WWW.ECOVIS.COM Tartalom HÓNAP témái: A személyi jövedelemadó és társasági adó 2014. évi várható változásai KÖZLÖNYfigyelő: A Magyar Közlönyben 2013.október hónapban (MK. 2013. évi 161. 2013.

Részletesebben

Az értékcsökkenés számvitele című előadás

Az értékcsökkenés számvitele című előadás Az értékcsökkenés számvitele című előadás Előadó: Tóth Mihály bejegyzett könyvvizsgáló Főbb témakörök: Terv szerinti értékcsökkenés Terven felüli értékcsökkenés Értékhelyesbítés www.kotelezotovabbkepzes.hu

Részletesebben