6. Az IP-címzés használata a hálózati tervezésben

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "6. Az IP-címzés használata a hálózati tervezésben"

Átírás

1 6. Az IP-címzés használata a hálózati tervezésben

2 Tartalom 6.1 A megfelelő IP-címzési terv kialakítása 6.2 A megfelelő IP-címzési és elnevezési séma kialakítása 6.3 Az IPv4 és az IPv6 leírása

3 A megfelelő IP-címzési terv kialakítása 6.1

4 Az IP-címzési séma A stadion meglévő IP-címzési sémája: /23 További két alhálózat, a /24 és a /24 szolgált a távoli helyszínek címzésére. Ez a bővítés után már nem lesz megfelelő!

5 Tervezéstananyag hierarchikus Az IP címkiosztás megtervezése és dokumentálása az alábbiak miatt szükséges: Címismétlések elkerülése Hozzáférés biztosítása és felügyelete Biztonság és teljesítmény ellenőrzése Moduláris tervezés támogatása Útvonalösszegzést alkalmazó, bővíthető megoldás támogatása

6 Eredmény Az IP-címblokkok megfelelő kiosztásával rendelkező hálózat tulajdonságai: Forgalomirányítási stabilitás Hozzáférhető szolgáltatás Skálázható hálózatkezelés Hálózati modularitás Útvonalösszegzés egyszerüsödése

7 Útvonal összefogás Alkalmazásához a hálózatnak folytonos, egymással határos alhálózatokat kell tartalmaznia. minden alhálózat szomszédos az ugyanabban a hálózatban lévő többi alhálózattal.

8 Az automatikus útvonalösszegzés letiltása Nem folytonos alhálózatok esetén azonban a következő paranccsal mindenképpen le kell tiltani mind RIPv2, mind EIGRP esetén: Router(config-router)# no auto-summary

9 Megoldások A várható bővítések miatt hierarchikus IP címzésre és osztály nélküli forgalomirányításra van szükség Változó hosszúságú alhálózati maszk (VLSM) Osztály nélküli forgalomirányítás (CIDR Classless InterDomain Routing)

10 CIDR A CIDR lehetővé teszi az útvonalösszegzést az alapértelmezett maszknál rövidebb, változó hosszúságú alhálózati maszkok (VLSM) segítségével. Az alapértelmezett osztály alapúnál rövidebb előtaghosszú hálózati címet szuperhálózatnak nevezik. Az útvonalösszegzés csökkenti az útvonalfrissítések és a helyi irányítótábla bejegyzések számát.

11 Előtagcímek és útvonalösszegzés /16, /16, /16 és / bit /14 az összefogott cím

12

13 A megfelelő IP-címzési és elnevezési séma kialakítása 6.2

14 Tervezési lépések 1. lépés: A címek kiosztása előtt megtervezi a teljes címzési sémát. 2. lépés: Figyelembe veszi a hálózat jövőbeni jelentős növekedését. 3. lépés: A címzésnél a központi hálózat összevont címeivel kezdve halad kifelé a hálózat határa felé. 4. lépés: Meghatározza a statikus címet igénylő gépeket és eszközöket. 5. lépés: Megállapítja, hol és hogyan kell dinamikus címeket alkalmazni.

15

16 Logikai LAN IP címzési séma tervezése A hálózatban jelenleg meglévő állomások és hálózati eszközök száma A hálózat várható növekedésének mértéke Azon állomások száma, melyeket a helyi hálózathoz vagy intranethez nem tartozó hálózatokból is elérhetővé kell tenni ( jó ábra a stadion felépítéséről és az egyes helyekről)

17 Logikai LAN IP címzési séma tervezése A hálózat fizikai elrendezése Az alkalmazott forgalomirányítási és biztonsági irányelvek ( jó ábra a stadion felépítéséről és az egyes helyekről)

18 Logikai LAN IP címzési séma tervezése Jövőben kb IP címre lesz szükség. B osztályú cím Kívülről elérhető 2 csoportkiszolgáló, web és e-kereskedelem kiszolgálói. Fix külső IP címek Többiek: NAT Elég az ISP-től kapott 30 nyilvános cím. (/27)

19 Logikai LAN IP címzési séma tervezése A hálózat fizikai elrendezése A stadionban 16 elkülönített huzalozási központ van. Biztonsági megfontolásból jó megoldás minden IP-alhálózatot egy-egy huzalozási központ által ellátott területre korlátozni. Külön hálózati címet igényel a forgalomirányítók, a 3. rétegbeli kapcsolók és a WAN közötti minden redundáns összeköttetés.

20 Logikai LAN IP címzési séma tervezése Biztonsági és forgalomirányítási irányelvek Bizonyos esetekben, a forgalom biztonsági vagy szűrési célból történő szétválasztásához további IP-hálózatokra lehet szükség. Pl. a vezetéknélküli eszközök és az IP-telefonok külön hálózatot igényelnek. Az irányító protokollnak támogatnia kell az osztályok nélküli irányítást.

21

22 Címzési blokkok A hálózat tervezője megszámolja az alhálózatokat, és minden hálózat esetében feljegyzi a felhasználók vagy eszközök jelenlegi és tervezett számát.

23 Címzési blokkok Minden huzalozási központhoz legalább négy alhálózat tartozik: Adatok IP Hang Video felügyelet és mérkőzés felvétel Hálózatfelügyeleti szolgáltatások Ha többre van szükség, mint 4, akkor VLAN-okat alkalmaznak.

24 Információk feljegyzése A tervező a hálózat minden egyes helyszínéről a következő információkat jegyzi fel: A helyszín elhelyezkedése és leírása A VLAN vagy a hálózat típusa A hálózatok és az állomások száma

25 Elhelyezkedés és leírás A tervező úgy azonosítja az egyes helyszíneket, hogy feljegyzi a huzalozási vagy adatközpont helyiségszámát, valamint leírást készít arról a területről, amely az adott központhoz tartozik.

26 A VLAN vagy a hálózat típusa A VLAN vagy a hálózat típusának dokumentálása lehetővé teszi a tervező számára, hogy becslést végezzen az állomásszám várható növekedésére. Egy adat-vlan például nagyobb mértékben növekedhet- Egy 3. rétegbeli pont-pont hálózat viszont általában az eredeti két állomáscímnél később sem igényel többet.

27 A hálózatok és állomások száma hálózatonként A tervező számba veszi és felsorolja az új tervben szereplő hálózatok, és hálózatonként az állomások számát. Ez adja meg a pillanatnyilag szükséges címek számát. Így becsülhető meg az egyes területeken a növekedés, és így az IP hálózat vagy alhálózat mérete is.

28

29

30 Forgalomirányítási elvek meghatározása Hálózati alkalmazottak közül ketten az EIGRP-t ismerik EIGRP legyen! Minden irányító eszköznek Cisco-snak kell lennie!

31 EIGRP terheléselosztás Redundáns és tartalék összeköttetések vannak. Az EIGRP alapértelmezetten ugyanahhoz a célhálózathoz maximum négy azonos költségű útvonalat képes rendelni az irányítótáblában.

32 EIGRP terheléselosztás Az útvonalak számának meghatározása maximum-paths parancs lehetséges értéke 1 és 6 között van. Az 1 érték a terheléselosztás letiltását jelenti.

33 Eltérő költségű terheléselosztás Egy EIGRP hálózatban a forgalomirányítón a variance paranccsal konfigurálható az eltérő költségű terheléselosztás. A variance parancs után egy 1 és 128 közötti érték adható meg. ( ábra és a hozzá tartozó jegyzet áttanulmányozása)

34 Hitelesítés Az irányító protokollok konfigurálhatók úgy, hogy csak hitelesített szomszédok megbízható frissítéseit fogadják el. A szomszédok hitelesítésének két típusa létezik: a nyílt szövegű és az MD5 hitelesítés.

35 A kulcs kezelése MD5 esetén a hitelesítésben résztvevő szomszédok egy hitelesítési kulcsot osztanak meg egymással, vagyis azonos hitelesítési kulcsot használnak. A RIPv2 és az EIGRP irányító protokollok kulcsláncokkal további lehetőségeket biztosítanak a kulcsok kezelésére. Ezzel kulcsok egy sorozata adható meg.

36 Kulcslánc megadása Egy hitelesítési kulcs vagy kulcslánc aktív időintervallumának beállítása send-lifetime paranccsal Annak az intervallumnak a megadása, hogy egy forgalomirányító mennyi ideig fogadjon el útvonalfrissítéseket az adott kulccsal. accept-lifetime parancssal

37 IP címblokkok Címzés megtervezése A tervező 4 alhálózati maszk használata mellett dönt: /19, /22, /24 és /30. A címblokkok kiosztása A tervező lépésről lépésre osztja ki az alhálózatok címeit, a legnagyobbtól a legkisebb felé haladva ábra és magyarázat

38 A 0-s és a csupa 1-s alhálózat használata A Cisco IOS 12.0 verzió óta a 0-s és csupa 1- s alhálózat használata engedélyezett, bár nem ajánlott. A korábbi verziókban a 0-s alhálózat alkalmazásához az ip subnet-zero globális konfigurációs parancsot kellett kiadni. Az RFC 1878 szerint a 0-s és 1-s alhálózatok kizárása már elavult gyakorlatnak tekinthető. A modern programok már alkalmasak minden lehetséges hálózat kezelésére.

39 Névadási rendszer A hálózati nevek hozzárendelésének két alapvető típusa létezik: Belső eszköznevek Ezeket a neveket csak az adminisztrátor látja. Pl. a forgalomirányítók és a kapcsolók nevei. Külső eszköznevek Ezeket a neveket a hálózat felhasználói is láthatják. Pl. a Windows eszköznevek és a DNS nevek.

40 Névadási alapelvek Használjunk minél rövidebb, lehetőleg 12 karakternél nem hosszabb neveket. Szavak vagy rövidítések helyett kódokkal utaljunk az eszköz típusára, rendeltetésére és elhelyezkedésére. Hozzunk létre következetes névadási rendszert, melynek köszönhetően könnyebbé válik az eszközök nyilvántartása és dokumentálása, valamint a felügyeleti rendszerek kialakítása. Dokumentáljuk a neveket az informatikai osztály fájljaiban és a hálózati térképeken. Kerüljük a védett erőforrások könnyű felderítését lehetővé tevő nevek használatát.

41 Az IPv4 és az IPv6 leírása 6.3

42 IPv6 Az IPv6 cím egy 128 bites bináris érték, amely 32 hexadecimális számmal ábrázolható, Összesen 3,4x10^38 db IP-címet biztosít. IPv6 fejlesztései Mobilitás és biztonság Egyszerűbb fejrész Címformátum

43 Mobilitás és biztonság A mobil IP egy IETF szabvány mind az IPv4, mind az IPv6 számára. A szabvány lehetővé teszi a hálózati eszközök mozgását a létrejött kapcsolat megszakítása nélkül. Az IPSec az IP hálózatok biztonsági szabványa, mely elérhető mind IPv4, mind IPv6 esetén.

44 Egyszerűbb fejrész Az IPv6 nem használ üzenetszórást. Helyettük csoportos (multicast) és többszörös felhasználású (anycast) címeket használ.

45

46 Egyedi címzés Az IPv6 címek legfontosabb típusát egyedi címnek (unicast) nevezik. Egyedi címzéskor a csomagok küldése egy konkrét címmel rendelkező konkrét eszközhöz történik.

47 Csoportos címzés Csoportos (multicast) címzés esetén a csoport minden tagja megkapja a csomagokat, A többszörös használatú (anycast) cím használatával a csomag az azonos címet használó csoport egyetlen tagjához kerül csak továbbításra. Hatékonysági szempontok miatt egy többszörös használatú címre küldött csomag a legközelebbi interfészre kerül csak továbbításra.

48

49 Az egyedi IPv6 címek típusai Globális egyedi címek A globális egyedi címblokkok felépítése lehetővé teszi a forgalomirányítási előtagok összegzését, mellyel csökkenthető az irányítótábla bejegyzések száma.

50 Az egyedi IPv6 címek típusai Foglalt címek Az IETF az IPv6 címek egy részét különböző felhasználási célokra tartja fenn. Az IPv6 címek 1/256-oda foglalt cím. (Pl. privát és loopback cím) A privát címek első oktettjének értéke a hexadecimális FE, a következő hexadecimális szám pedig 8 és F között van.

51

52 Áttérés IPv4-ről IPv6-ra Egy IPv6 rendszer meglévő IPv4 hálózatba történő integrálására különböző módszerek léteznek. Kettős protokollkészlet Alagúttechnika (tunneling) Proxy használata és címfordítás

53 Kettős protokollkészlet Kettős verem esetén mind az IPv4, mind az IPv6 konfigurációt létre kell hozni a hálózati eszközön. Mindkét protokoll egyidejűleg fut ugyanazon az eszközön, és lehetővé válik az IPv4 és IPv6 együttes működése.

54 Alagúttechnika Az alagúttechnika egy protokoll csomagjának beágyazása egy másik protokollba. Például egy IPv6 csomag beágyazható egy IPv4 protokollba. Többféle IPv6 és IPv4 beágyazási technika létezik, melyek manuális vagy automatikus konfigurációt igényelnek.

55 NAT-olás A 12.3(2)T és újabb Cisco IOS verziók tartalmazzák a hálózati cím- és protokollfordítást (NAT-PT - Network Address Translation-Protocol Translation) az IPv6 és IPv4 címek között. Ez a fordítás lehetővé teszi a közvetlen kommunikációt olyan állomások között, amelyek különböző IP-protokoll verziót használnak.

56 IPv6 alkalmazás Cisco-s eszközökön Az IPv6 forgalom továbbítása egy Cisco forgalomirányítón alapértelmezetten le van tiltva. Engedélyezése: 1. lépés: Engedélyezzük az IPv6 forgalom továbbítását az ipv6 unicast-routing globális konfigurációs paranccsal. 2. lépés: Konfiguráljuk az érintett interfészeket az IPv6 támogatására.

57 IPv6 alkalmazása Cisco eszközön Az IPv6 address parancs egy globális IPv6 cím konfigurálására alkalmas. A teljes 128 bites IPv6 cím megadásához ipv6 address ipv6-address/prefix-length parancs használható: RouterX(config-if)# ipv6 address 2001:DB8:2222:7272::72/64

58 Másik módszerként megadható a cím hálózati részének EUI-64 azonosítója. Ethernet hálózaton az állomás azonosítója az eszköz MAC-címének EUI-64 formátumú változata. Ez a módszer az ipv6 address ipv6- address/prefix-length eui-64 paranccsal konfigurálható: RouterX(config-if)# ipv6 address 2001:DB8:c18:1::/64 eui-64

59

60

61 RIPng konfigurálása A RIPng-nél az IPv6 esetén az interfész konfigurációs módbeli ipv6 rip tag enable parancs engedélyezi a RIPng-t egy interfészen. Az ipv6 rip enable parancsnál használt tagnak és az ipv6 router rip parancs tag paraméterének meg kell egyeznie. A RIP konfiguráció ellenőrzése: show ipv6 rip vagy show ipv6 route rip parancsot.

62

63 RIPng konfiguráció IPv6 esetén Közvetlenül kapcsolódó hálózatok konfigurálásakor az ipv6 rip name enable parancs használható. Ha egy hálózaton két forgalomirányító kapcsolódik egymáshoz, mindkettő ugyanazt a nevet, fogja használni a RIPng folyamat azonosítására.

64

65 Ez a minősített tanári segédanyag a HTTP Alapítvány megbízásából készült. Felhasználása és bárminemű módosítása csak a HTTP Alapítvány engedélyével lehetséges. info@http-alapitvany.hu A segédanyag a Cisco Hálózati Akadémia CCNA Discovery tananyagából tartalmaz szöveges idézeteket és képeket. A tananyag a Cisco Inc. tulajdona, a cég ezzel kapcsolatban minden jogot fenntart.

4. Vállalati hálózatok címzése

4. Vállalati hálózatok címzése 4. Vállalati hálózatok címzése Tartalom 4.1 IP-hálózatok hierarchikus címzési sémája 4.2 A VLSM használata 4.3 Az osztály nélküli forgalomirányítás és a CIDR alkalmazása 4.4 NAT és PAT használata IP-hálózatok

Részletesebben

A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás. 1. Ismerkedés az osztály nélküli forgalomirányítással

A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás. 1. Ismerkedés az osztály nélküli forgalomirányítással A Cisco kapcsolás Networking alapjai Academy Program és haladó szintű forgalomirányítás A kapcsolás alapjai, és haladó szintű forgalomirányítás 1. Ismerkedés az osztály nélküli forgalomirányítással Mártha

Részletesebben

VÁLLALATI HÁLÓZATOK CÍMZÉSE. Hálózati ismeret II. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka

VÁLLALATI HÁLÓZATOK CÍMZÉSE. Hálózati ismeret II. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka VÁLLALATI HÁLÓZATOK CÍMZÉSE Hálózati ismeret II. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka IP-HÁLÓZATOK HIERARCHIKUS CÍMZÉSI SÉMÁJA Egyszintű és hierarchikus hálózatok A helyi hálózatban bekövetkező ütközések

Részletesebben

Beállítások 1. Töltse be a Planet_NET.pkt állományt a szimulációs programba! A teszthálózat már tartalmazza a vállalat

Beállítások 1. Töltse be a Planet_NET.pkt állományt a szimulációs programba! A teszthálózat már tartalmazza a vállalat Planet-NET Egy terjeszkedés alatt álló vállalat hálózatának tervezésével bízták meg. A vállalat jelenleg három telephellyel rendelkezik. Feladata, hogy a megadott tervek alapján szimulációs programmal

Részletesebben

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika

1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika 1/13. RL osztály Hálózati alapismeretek I. gyakorlat c. tantárgy Osztályozóvizsga tematika A vizsga leírása: A vizsga anyaga a Cisco Routing and Switching Bevezetés a hálózatok világába (1)és a Cisco R&S:

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 4. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Hálózati réteg (L3) Kettős címrendszer Interfész konfigurációja IP címzés: címosztályok, alhálózatok, szuperhálózatok,

Részletesebben

Advanced PT activity: Fejlesztési feladatok

Advanced PT activity: Fejlesztési feladatok Advanced PT activity: Fejlesztési feladatok Ebben a feladatban a korábban megismert hálózati topológia módosított változatán kell különböző konfigurációs feladatokat elvégezni. A feladat célja felmérni

Részletesebben

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban

Statikus routing. Hoszt kommunikáció. Router működési vázlata. Hálózatok közötti kommunikáció. (A) Partnerek azonos hálózatban Hoszt kommunikáció Statikus routing Két lehetőség Partnerek azonos hálózatban (A) Partnerek különböző hálózatban (B) Döntéshez AND Címzett IP címe Feladó netmaszk Hálózati cím AND A esetben = B esetben

Részletesebben

BajaWebNet hálózatfeladat Egy kisvállalat hálózatának tervezésével bízták meg. A kisvállalatnak jelenleg Baján, Egerben és Szolnokon vannak irodaépületei, ahol vezetékes, illetve vezeték nélküli hálózati

Részletesebben

WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt

WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt WS 2013 elődöntő ICND 1+ teszt 14 feladat 15 perc (14:00-14:15) ck_01 Melyik parancsokat kell kiadni ahhoz, hogy egy kapcsoló felügyeleti célból, távolról elérhető legyen? ck_02 S1(config)#ip address 172.20.1.2

Részletesebben

5. Hálózati címzés. CCNA Discovery 1 5. fejezet Hálózati címzés

5. Hálózati címzés. CCNA Discovery 1 5. fejezet Hálózati címzés 5. Hálózati címzés Tartalom 5.1 IP-címek és alhálózati maszkok 5.2 IP-címek típusai 5.3 IP-címek beszerzése 5.4 IP-címek karbantartása IP-címek és alhálózati maszkok 5.1 IP-címek Az IP-cím egy logikai

Részletesebben

Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei?

Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei? ck_01 Az alábbi állítások közül melyek a forgalomirányító feladatai és előnyei? ck_02 a) Csomagkapcsolás b) Ütközés megelőzése egy LAN szegmensen c) Csomagszűrés d) Szórási tartomány megnövelése e) Szórások

Részletesebben

III. előadás. Kovács Róbert

III. előadás. Kovács Róbert III. előadás Kovács Róbert VLAN Virtual Local Area Network Virtuális LAN Logikai üzenetszórási tartomány VLAN A VLAN egy logikai üzenetszórási tartomány, mely több fizikai LAN szegmensre is kiterjedhet.

Részletesebben

HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3

HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3 HÁLÓZATI ISMERETEK GNS 3 Tartalomjegyzék Csatlakozás az internetre Hálózati eszközök Bináris számrendszer IP-cím Hálózati berendezések IP hierarchia Hálózati hierarchia Alhálózatok Topológiák Hálózatok

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013 (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

Internet Protokoll 6-os verzió. Varga Tamás

Internet Protokoll 6-os verzió. Varga Tamás Internet Protokoll 6-os verzió Motiváció Internet szédületes fejlődése címtartomány kimerül routing táblák mérete nő adatvédelem hiánya a hálózati rétegen gépek konfigurációja bonyolódik A TCP/IPkét évtizede

Részletesebben

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 6. Forgalomirányítás és irányító protokollok CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 6. Forgalomirányítás és irányító protokollok CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA FORGALOMIRÁNYÍTÓK 6. Forgalomirányítás és irányító protokollok 1. Statikus forgalomirányítás 2. Dinamikus forgalomirányítás 3. Irányító protokollok Áttekintés Forgalomirányítás Az a folyamat, amely révén

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység

Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység Elágazás azonosító száma megnevezése: 4 481 03 0010 4 01 Informatikai hálózat-telepítő és -üzemeltető Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1163-06

Részletesebben

Cisco Teszt. Question 2 Az alábbiak közül melyek vezeték nélküli hitelesítési módok? (3 helyes válasz)

Cisco Teszt. Question 2 Az alábbiak közül melyek vezeték nélküli hitelesítési módok? (3 helyes válasz) Cisco Teszt Question 1 Az ábrán látható parancskimenet részlet alapján mi okozhatja az interfész down állapotát? (2 helyes válasz) a. A protokoll rosszul lett konfigurálva. b. Hibás kábel lett az interfészhez

Részletesebben

IPv6 alapok. (elmélet és gyakorlat) Fábián Attila

IPv6 alapok. (elmélet és gyakorlat) Fábián Attila IPv6 alapok (elmélet és gyakorlat) Fábián Attila fabian.attila1994@gmail.com Miről lesz szó? 1. Az IPv4 története 2. Az IPv6 története 3. Átállás IPv4-ről IPv6-ra 4. Az IPv6 címek felépítése 5. IPv6 címzés

Részletesebben

1. Az internet használata

1. Az internet használata 1. Az internet használata Tartalom 1.1 Mi az internet? 1.2 ISP-k 1.3 ISP kapcsolat Mi az internet? 1.1 Vissza a tartalomjegyzékre Az internet és a szabványok Az internet világszerte nyilvánosan hozzáférhető

Részletesebben

2011 TAVASZI FÉLÉV 3. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL ÓBUDAI EGYETEM. IP címzés. Számítógép hálózatok gyakorlata

2011 TAVASZI FÉLÉV 3. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL ÓBUDAI EGYETEM. IP címzés. Számítógép hálózatok gyakorlata IP címzés Számítógép hálózatok gyakorlata ÓBUDAI EGYETEM 2011 TAVASZI FÉLÉV 3. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL Az IP cím 172. 16. 254. 1 10101100. 00010000. 11111110. 00000001 Az IP cím logikai címzést tesz

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Alhálózatok. Bevezetés. IP protokoll. IP címek. IP címre egy gyakorlati példa. Rétegek kommunikáció a hálózatban

Alhálózatok. Bevezetés. IP protokoll. IP címek. IP címre egy gyakorlati példa. Rétegek kommunikáció a hálózatban Rétegek kommunikáció a hálózatban Alhálózatok kommunikációs alhálózat Alk Sz H Ak F Hol? PDU? Bevezetés IP protokoll Internet hálózati rétege IP (Internet Protocol) Feladat: csomagok (datagramok) forrásgéptől

Részletesebben

6. Forgalomirányítás

6. Forgalomirányítás 6. Forgalomirányítás Tartalom 6.1 Az irányító protokollok konfigurálása 6.2 Külső forgalomirányító protokollok Az irányító protokollok konfigurálása 6.1 Vissza a tartalomjegyzékre A forgalomirányítás alapjai

Részletesebben

Department of Software Engineering

Department of Software Engineering Tavasz 2014 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 11. gyakorlat OSPF Deák Kristóf S z e g e d i T u d o m á n y e g y e t e m

Részletesebben

Képességeken alapuló felmérés. Akadémiai hallgatói változat

Képességeken alapuló felmérés. Akadémiai hallgatói változat CCNA Discovery Hálózati feladatok kis- és középvállalatoknál vagy internetszolgáltatóknál Képességeken alapuló felmérés Akadémiai hallgatói változat Célkitűzés(ek) Első rész- Egy IP-címzési terv készítése

Részletesebben

WorldSkills HU 2008 döntő Packet Tracer

WorldSkills HU 2008 döntő Packet Tracer WorldSkills HU 2008 döntő Szeged, 2008. október 17. FIGYELEM! Az eszközök konfiguráláshoz a grafikus felület korlátozottan vehető igénybe! Helyzetismertetés Most kerültünk a WSC vállalathoz, mint hálózati

Részletesebben

4.1.5.3 Laborgyakorlat: A hálózat alhálózatokra bontása

4.1.5.3 Laborgyakorlat: A hálózat alhálózatokra bontása 4.1.5.3 Laborgyakorlat: A hálózat alhálózatokra bontása Célkitűzések Ip címzési terv készítése kis hálózat számára. Háttérismeretek és előkészületek A feladat során, az ISP helyszíni telepítő és szervizes

Részletesebben

Internet Protokoll 4 verzió

Internet Protokoll 4 verzió Internet Protokoll 4 verzió Vajda Tamás elérhetőség: vajdat@ms.sapientia.ro Tankönyv: Andrew S. Tanenbaum Számítógép hálózatok Az előadás tartalma Ocionális fe IPv4 fejrész ismétlés Az opciók szerkezete:

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 3. óra Kocsis Gergely, Kelenföldi Szilárd 2015.03.05. Routing Route tábla kiratása: route PRINT Route tábla Illesztéses algoritmus:

Részletesebben

1.1.4 laborgyakorlat: VLSM alhálózatok számítása

1.1.4 laborgyakorlat: VLSM alhálózatok számítása 1.1.4 laborgyakorlat: VLSM alhálózatok számítása Cél A laborgyakorlaton változó hosszúságú alhálózati maszkok (VLSM) segítségével fogjuk hatékonyabbá tenni a rendelkezésre álló IP-címtartomány kihasználását,

Részletesebben

Forgalomirányítás, irányító protokollok (segédlet az internet technológiák 1 laborgyakorlathoz) Készítette: Kolluti Tamás RZI3QZ

Forgalomirányítás, irányító protokollok (segédlet az internet technológiák 1 laborgyakorlathoz) Készítette: Kolluti Tamás RZI3QZ Forgalomirányítás, irányító protokollok (segédlet az internet technológiák 1 laborgyakorlathoz) Készítette: Kolluti Tamás RZI3QZ A routerek elsődleges célja a hálózatok közti kapcsolt megteremtése, és

Részletesebben

1. A számítógép-hálózatok ISO-OSI hivatkozási modelljének hálózati rétege 1.a Funkciói, szervezése

1. A számítógép-hálózatok ISO-OSI hivatkozási modelljének hálózati rétege 1.a Funkciói, szervezése Forgalomirányítás: Követelmények, forgalomirányítási módszerek, információgyűjtési és döntési módszerek, egyutas, többutas és táblázat nélküli módszerek. A hálózatközi együttműködés heterogén hálózatok

Részletesebben

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 7. Távolságvektor alapú forgalomirányító protokollok CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA

FORGALOMIRÁNYÍTÓK. 7. Távolságvektor alapú forgalomirányító protokollok CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIA PROGRAM IRINYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA FORGALOMIRÁNYÍTÓK 7. Távolságvektor alapú forgalomirányító protokollok 1. Távolságvektor alapú forgalomirányítás 2. RIP 3. IGRP Útvonalfrissítő üzenetek Frissítések - Periódikusan - Topológia megváltozásakor

Részletesebben

Tartalom. Router és routing. A 2. réteg és a 3. réteg működése. Forgalomirányító (router) A forgalomirányító összetevői

Tartalom. Router és routing. A 2. réteg és a 3. réteg működése. Forgalomirányító (router) A forgalomirányító összetevői Tartalom Router és routing Forgalomirányító (router) felépítésük működésük távolságvektor elv esetén Irányító protokollok autonóm rendszerek RIP IGRP DHCP 1 2 A 2. réteg és a 3. réteg működése Forgalomirányító

Részletesebben

5. A hálózati terv létrehozása

5. A hálózati terv létrehozása 5. A hálózati terv létrehozása Tartalom 5.1 A követelmények elemzése 5.2 A megfelelő LAN topológia kiválasztása 5.3 A WAN és a távolról dolgozók támogatásának megtervezése 5.4 A vezeték nélküli hálózat

Részletesebben

4. előadás. Internet alapelvek. Internet címzés. Miért nem elegendő 2. rétegbeli címeket (elnevezéseket) használni a hálózatokban?

4. előadás. Internet alapelvek. Internet címzés. Miért nem elegendő 2. rétegbeli címeket (elnevezéseket) használni a hálózatokban? 4. előadás Internet alapelvek. Internet címzés Miért nem elegendő 2. rétegbeli címeket (elnevezéseket) használni a hálózatokban? A hálózati réteg fontos szerepet tölt be a hálózaton keresztüli adatmozgatásban,

Részletesebben

2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Tavasz 2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 9. gyakorlat Forgalomirányítás (RIP) Somogyi Viktor S z e g e d i T u d o m

Részletesebben

CCNA Exploration Scope and Sequence (2007 április)

CCNA Exploration Scope and Sequence (2007 április) CCNA Exploration Scope and Sequence (2007 április) Ez egy előzetes áttekintés a még fejlesztés alatt álló új Cisco CCNA Exploration tananyagról. Az első és második szemeszter anyagának angol nyelvű változata

Részletesebben

Routing IPv4 és IPv6 környezetben. Professzionális hálózati feladatok RouterOS-el

Routing IPv4 és IPv6 környezetben. Professzionális hálózati feladatok RouterOS-el Routing IPv4 és IPv6 környezetben Professzionális hálózati feladatok RouterOS-el Tartalom 1. Hálózatok osztályozása Collosion/Broadcast domain Switchelt hálózat Routolt hálózat 1. Útválasztási eljárások

Részletesebben

Az adott eszköz IP címét viszont az adott hálózat üzemeltetői határozzákmeg.

Az adott eszköz IP címét viszont az adott hálózat üzemeltetői határozzákmeg. IPV4, IPV6 IP CÍMZÉS Egy IP alapú hálózat minden aktív elemének, (hálózati kártya, router, gateway, nyomtató, stb) egyedi azonosítóval kell rendelkeznie! Ez az IP cím Egy IP cím 32 bitből, azaz 4 byte-ból

Részletesebben

Hálózati architektúrák laborgyakorlat

Hálózati architektúrák laborgyakorlat Hálózati architektúrák laborgyakorlat 5. hét Dr. Orosz Péter, Skopkó Tamás 2012. szeptember Hálózati réteg (L3) Kettős címrendszer: ARP Útválasztás: route IP útvonal: traceroute Parancsok: ifconfig, arp,

Részletesebben

Hálózati réteg - áttekintés

Hálózati réteg - áttekintés Hálózati réteg - áttekintés Moldován István BME TMIT Rétegződés Az IP Lehetővé teszi hogy bármely két Internetre kötött gép kommunikáljon egymással Feladata a csomag eljuttatása a célállomáshoz semmi garancia

Részletesebben

Az forgalomirányítón irányító protokoll konfigurálására van szükség. A forgalomirányítón további FastEthernet interfészek telepítésére van szükség.

Az forgalomirányítón irányító protokoll konfigurálására van szükség. A forgalomirányítón további FastEthernet interfészek telepítésére van szükség. Tanulmányozza az ábrát! Egy hálózati munkatárs a VLAN-ok közötti forgalomirányításhoz egy új konfigurál. A munkatárs kiveszi a forgalomirányítót a dobozból, és az Fa0/0 interfészt a kap ló trönkportjához

Részletesebben

CISCO gyakorlati segédlet. Összeállította: Balogh Zoltán

CISCO gyakorlati segédlet. Összeállította: Balogh Zoltán CISCO gyakorlati segédlet Összeállította: Balogh Zoltán 2 1. Forgalomirányítók alapszintű konfigurálása Hostname megadása: (config)#hostname LAB_A Konzol és telnet kapcsolatok jelszavainak megadása: (config)#line

Részletesebben

Az internet architektúrája. Az IP protokoll és az IPcímzés. Az internet architektúrája. Az internet architektúrája

Az internet architektúrája. Az IP protokoll és az IPcímzés. Az internet architektúrája. Az internet architektúrája Az IP protokoll és az IPcímzés Az internet a hálózati rétegek együttműködésének alapelvére épül. A cél a hálózat funkcionalitásának független modulokkal való biztosítása. Így számos különböző LAN technológia

Részletesebben

Routing. Számítógép-hálózatok. Dr. Lencse Gábor. egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék

Routing. Számítógép-hálózatok. Dr. Lencse Gábor. egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék Routing Számítógép-hálózatok Dr. Lencse Gábor egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Távközlési Tanszék lencse@sze.hu Út(vonal)választás - bevezetés A csomagok továbbítása általában a tanult módon,

Részletesebben

5. Forgalomirányítás távolságvektor alapú protokollal

5. Forgalomirányítás távolságvektor alapú protokollal 5. Forgalomirányítás távolságvektor alapú protokollal Tartalom 5.1 Nagyvállalati hálózatok karbantartása 5.2 RIP protokollal történő forgalomirányítás 5.3 Forgalomirányítás az EIGRP protokollal 5.4 EIGRP

Részletesebben

Department of Software Engineering

Department of Software Engineering Tavasz 2017 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 10. gyakorlat OSPF Zelei Dániel, Bordé Sándor S z e g e d i T u d o m á n y

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

Hálózati Technológiák és Alkalmazások. Vida Rolland, BME TMIT október 29. HSNLab SINCE 1992

Hálózati Technológiák és Alkalmazások. Vida Rolland, BME TMIT október 29. HSNLab SINCE 1992 Hálózati Technológiák és Alkalmazások Vida Rolland, BME TMIT 2018. október 29. Link-state protokollok OSPF Open Shortest Path First Első szabvány RFC 1131 ( 89) OSPFv2 RFC 2178 ( 97) OSPFv3 RFC 2740 (

Részletesebben

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek 10. Alhálózatok és forgalomirányítási alapismeretek 1. Irányított protokollok 2. IP alapú irányító protokollok 3. Az alhálózatok működése Irányított protokollok Irányított protokoll

Részletesebben

A CISCO routerek parancsai: Parancsok: access-enable Ezzel a paranccsal a forgalomirányító létrehozhat egy ideiglenes bejegyzést egy dinamikus

A CISCO routerek parancsai: Parancsok: access-enable Ezzel a paranccsal a forgalomirányító létrehozhat egy ideiglenes bejegyzést egy dinamikus A CISCO routerek parancsai: Parancsok: access-enable Ezzel a paranccsal a forgalomirányító létrehozhat egy ideiglenes bejegyzést egy dinamikus hozzáférési listában. access-template Manuálisan elhelyez

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

Hálózati ismeret I. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka

Hálózati ismeret I. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka Hálózati ismeret I. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka IP címek célja Egy állomásnak IP-címre van szüksége, hogy része lehessen az Internetnek. Az IP-cím egy logikai hálózati cím, ami azonosít egy

Részletesebben

Útmutató az IP és Routing mérésekben használt Cisco routerek alapszint konfigurációjához i

Útmutató az IP és Routing mérésekben használt Cisco routerek alapszint konfigurációjához i Útmutató az IP és Routing mérésekben használt Cisco routerek alapszint konfigurációjához i 1. Bevezetés (készítette: Fodor Kristóf fodork@tmit.bme.hu) A routerek a hozzájuk csatolt hálózati szegmensek

Részletesebben

Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon

Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon Hálózati rendszerek adminisztrációja JunOS OS alapokon - áttekintés és példák - Varga Pál pvarga@tmit.bme.hu Áttekintés Általános laborismeretek Junos OS bevezető Routing - alapok Tűzfalbeállítás alapok

Részletesebben

1. Forgalomirányítók konfigurálása

1. Forgalomirányítók konfigurálása 1. Forgalomirányítók konfigurálása Üzemmódok: Felhasználói Privilegizált Globális konfigurációs váltás: enable (en), váltás: exit váltás: configure terminal (conf t), váltás: exit váltás: változó, váltás:

Részletesebben

Címzés IP hálózatokban. Varga Tamás

Címzés IP hálózatokban. Varga Tamás Hálózatba kötve Multicast csoport Router A Router B Router C Broadcast Multicast Unicast 2. oldal Klasszikus IP címzés 32 bit hosszú Internet címek 8 bites csoportok decimális alakban RFC 791 Bit #31 Bit

Részletesebben

2017 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

2017 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Tavasz 2017 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép hálózatok 9. gyakorlat Forgalomirányító protokollok, RIP Somogyi Viktor, Bordé Sándor

Részletesebben

2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGE- DIENSIS

2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGE- DIENSIS Tavasz 2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGE- DIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép hálózatok 10. gyakorlat Forgalomirányítás Somogyi Viktor, Bordé Sándor S z e g e d

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. Kocsis Gergely, Supák Zoltán

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. Kocsis Gergely, Supák Zoltán Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása Kocsis Gergely, Supák Zoltán 2016.02.23. TCP/IP alapok A Microsoft Windows alapú hálózati környezetben (csakúgy, mint más hasonló

Részletesebben

További részletes tájékoztatásért lásd: System Administration Guide (Rendszeradminisztrátori útmutató).

További részletes tájékoztatásért lásd: System Administration Guide (Rendszeradminisztrátori útmutató). Gyorsútmutató a hálózati beállításokhoz XE3023HU0-2 Jelen útmutató a következőkhöz tartalmaz információkat: Gyorsútmutató a hálózati beállításokhoz (DHCP) a következő oldalon: 1 Gyorsútmutató a hálózati

Részletesebben

IPv6 Elmélet és gyakorlat

IPv6 Elmélet és gyakorlat IPv6 Elmélet és gyakorlat Kunszt Árpád Andrews IT Engineering Kft. Tematika Bevezetés Emlékeztető Egy elképzelt projekt Mikrotik konfiguráció IPv6 IPv4 kapcsolatok, lehetőségek

Részletesebben

Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 04 Ea. IP P címzés

Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 04 Ea. IP P címzés Dr. Wührl Tibor Ph.D. MsC 04 Ea IP P címzés Csomagirányítás elve A csomagkapcsolt hálózatok esetén a kapcsolás a csomaghoz fűzött irányítási információk szerint megy végbe. Az Internet Protokoll (IP) alapú

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Számítógép hálózatok gyakorlat

Számítógép hálózatok gyakorlat Számítógép hálózatok gyakorlat 5. Gyakorlat Ethernet alapok Ethernet Helyi hálózatokat leíró de facto szabvány A hálózati szabványokat az IEEE bizottságok kezelik Ezekről nevezik el őket Az Ethernet így

Részletesebben

Department of Software Engineering

Department of Software Engineering Tavasz 2017 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 7. gyakorlat Statikus forgalomirányítás, RIP Bordé Sándor S z e g e d i T u

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

FORGALOMIRÁNYÍTÁS TÁVOLSÁGALAPÚ IRÁNYÍTÓ PROTOKOLLAL. Hálózati ismeret II. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka

FORGALOMIRÁNYÍTÁS TÁVOLSÁGALAPÚ IRÁNYÍTÓ PROTOKOLLAL. Hálózati ismeret II. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka FORGALOMIRÁNYÍTÁS TÁVOLSÁGALAPÚ IRÁNYÍTÓ PROTOKOLLAL Hálózati ismeret II. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka Nagyvállalati hálózatok karbantartása Nagyvállalati hálózatok 3 A nagyvállalati hálózatok

Részletesebben

az egyik helyes választ megjelölte, és egyéb hibás választ nem jelölt.

az egyik helyes választ megjelölte, és egyéb hibás választ nem jelölt. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 52 481 02 Irodai informatikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

Alhálózatok létrehozása

Alhálózatok létrehozása A hagyományos, osztályokon alapuló IP címzés elavult Az egy alhálózaton használható címek száma sok esetben több, mint amire szükség lenne -> pazarlás Az Internet robbanásszerű fejlődése miatt már a 1990-

Részletesebben

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Supák Zoltán

Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása. 3. óra. Kocsis Gergely, Supák Zoltán Windows rendszeradminisztráció és Microsoft szerveralkalmazások támogatása 3. óra Kocsis Gergely, Supák Zoltán 2017.03.08. TCP/IP alapok IPv4 IP cím: 32 bites hierarchikus logikai azonosító. A hálózaton

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

2. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend?

2. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend? 1. Melyek a VPN hálózatok típusai? a. Távoli b. Internetes c. Intranetes d. Elosztási e. Hozzáférési f. Központi 2. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend? 1.

Részletesebben

2011 TAVASZI FÉLÉV 10. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL ÓBUDAI EGYETEM NAT/PAT. Számítógép hálózatok gyakorlata

2011 TAVASZI FÉLÉV 10. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL ÓBUDAI EGYETEM NAT/PAT. Számítógép hálózatok gyakorlata NAT/PAT Számítógép hálózatok gyakorlata ÓBUDAI EGYETEM 2011 TAVASZI FÉLÉV 10. LABORGYAKORLAT PRÉM DÁNIEL Címkezelés problematikája Az Internetes hálózatokban ahhoz, hogy elérhetővé váljanak az egyes hálózatok

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013 (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

Forgalomirányítás (Routing)

Forgalomirányítás (Routing) Forgalomirányítás (Routing) Tartalom Forgalomirányítás (Routing) Készítette: (BMF) Forgalomirányítás (Routing) Autonóm körzet Irányított - irányító protokollok Irányítóprotokollok mőködési elve Távolságvektor

Részletesebben

(Cisco Router) Készítette: Schubert Tamás. Site-to-Site VPN/1

(Cisco Router) Készítette: Schubert Tamás. Site-to-Site VPN/1 Site-to-Site VPN (Cisco Router) Készítette: (BMF) Site-to-Site VPN/1 Tartalom Site-to-Site VPN VPN megvalósítások a különböző OSI rétegekben Az IPsec folyamat lépései Internet Key Exchange (IKE) Az IKE

Részletesebben

UTP vezeték. Helyi hálózatok tervezése és üzemeltetése 1

UTP vezeték. Helyi hálózatok tervezése és üzemeltetése 1 UTP vezeték A kábeleket kategóriákba sorolják és CAT+szám típusú jelzéssel látják el. A 10Base-T és 100Base-TX kábelek átvitelkor csak az 1, 2 (küldésre) és a 3, 6 (fogadásra) érpárokat alkalmazzák. 1000Base-TX

Részletesebben

IP anycast. Jákó András BME TIO

IP anycast. Jákó András BME TIO IP anycast Jákó András jako.andras@eik.bme.hu BME TIO Tematika Mi az IP anycast? Hogy működik? Mire használható? Alkalmazási példa Networkshop 2011. IP anycast 2 IP...cast IP csomagtovábbítási módok a

Részletesebben

1. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend?

1. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend? 1. Melyik az alábbi ábrák közül, az EIA/TIA 568 A szabvány szerinti bekötési sorrend? 1. kép 2. kép 3. kép 4. kép a. 1. kép b. 2. kép c. 3. kép d. 4. kép 2. Hálózati adatátvitel során milyen tényezők okoznak

Részletesebben

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Számítógép-hálózatok 10. gyakorlat Network Address Translation Bordé Sándor

Számítógép-hálózatok 10. gyakorlat Network Address Translation Bordé Sándor Ősz 2018 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 10. gyakorlat Network Address Translation Bordé Sándor S z e g e d i T u d o m

Részletesebben

3.5.2 Laborgyakorlat: IP címek és a hálózati kommunikáció

3.5.2 Laborgyakorlat: IP címek és a hálózati kommunikáció 3.5.2 Laborgyakorlat: IP címek és a hálózati kommunikáció Célkitűzések Egyszerű egyenrangú csomópontokból álló hálózat építése, és a fizikai kapcsolat ellenőrzése. Különböző IP-cím beállításoknak a hálózati

Részletesebben

Kommunikációs rendszerek programozása. Routing Information Protocol (RIP)

Kommunikációs rendszerek programozása. Routing Information Protocol (RIP) Kommunikációs rendszerek programozása Routing Information Protocol (RIP) Távolságvektor alapú útválasztás Routing Information Protocol (RIP) TCP/IP előttről származik (Xerox Network Services) Tovább fejlesztve

Részletesebben

13. gyakorlat Deák Kristóf

13. gyakorlat Deák Kristóf 13. gyakorlat Deák Kristóf Tűzfal Miért kell a tűzfal? Csomagszűrés - az IP vagy MAC-cím alapján akadályozza meg vagy engedélyezi a hozzáférést. Alkalmazás/Webhely szűrés - Az alkalmazás alapján akadályozza

Részletesebben

3. Egy létező hálózat jellemzése

3. Egy létező hálózat jellemzése 3. Egy létező hálózat jellemzése Tartalom 3.1 A létező hálózat dokumentálása 3.2 A meglévő Cisco IOS frissítése 3.3 A meglévő hardver frissítése 3.4 A vezeték nélküli hálózat felmérése 3.5 A hálózat-tervezési

Részletesebben

Hálózati ismeret II. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka

Hálózati ismeret II. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka Hálózati ismeret II. c. tárgyhoz Szerkesztette: Majsa Rebeka A vállalati hálózatok és az internetszolgáltatók a hierarchikus (egymásra épülő részekből álló) felépítésük és bővíthetőségük miatt kapcsolatállapot

Részletesebben

IV. - Hálózati réteg. Az IP hálózati protokoll

IV. - Hálózati réteg. Az IP hálózati protokoll IV. - Hálózati réteg IV / 1 Az IP hálózati protokoll IP (Internet Protocol) RFC 791 A TCP/IP referenciamodell hálózati réteg protokollja. Széles körben használt, az Internet alapeleme. Legfontosabb jellemzői:

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 51 481 02 Szoftverüzemeltető-alkalmazásgazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra

Részletesebben

Szakmai továbbképzési nap akadémiai oktatóknak

Szakmai továbbképzési nap akadémiai oktatóknak Szakmai továbbképzési nap akadémiai oktatóknak 2013. november 29. HTTP Alapítvány, Budapest / WebEx 15 éves a Cisco Hálózati Akadémia 14.00-15.00 Mai program 1. Amit feltétlenül tudnunk kell az új CCNA

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 04 Informatikai rendszergazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Cisco Networking Academy Program CISCO tanfolyam HBONE rendszergazdák számára

Cisco Networking Academy Program CISCO tanfolyam HBONE rendszergazdák számára CISCO tanfolyam HBONE rendszergazdák számára Lokális Akadémia - Gödöllő A program áttekintése - 1 Non-profit szakképzési program és hálózat Oktatási intézmények, kormányzat -- Cisco Systems http://www.cisco.com/global/hu/cnap/index.shtml

Részletesebben

Dinamikus routing - alapismeretek -

Dinamikus routing - alapismeretek - Router működési vázlata Dinamikus routing - alapismeretek - admin Static vs Dynamic Static vs Dynamic Csoportosítás Csoportosítás Belső átjáró protokollok Interior Gateway Protocol (IGP) Külső átjáró protokollok

Részletesebben

Windows hálózati adminisztráció

Windows hálózati adminisztráció Windows hálózati adminisztráció Tantárgykódok: MIN6E0IN 4. Göcs László mérnöktanár KF-GAMF Informatika Tanszék 2016-17. tanév tavaszi félév NAT (Network Address and Port Translation) NAT (Network Address

Részletesebben