0642. MODUL SZÁMELMÉLET. A számok osztói, az oszthatósági szabályok KÉSZÍTETTE: PINTÉR KLÁRA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "0642. MODUL SZÁMELMÉLET. A számok osztói, az oszthatósági szabályok KÉSZÍTETTE: PINTÉR KLÁRA"

Átírás

1 0642. MODUL SZÁMELMÉLET A számok osztói, az oszthatósági szabályok KÉSZÍTETTE: PINTÉR KLÁRA

2 0642. Számelmélet A számok osztói, az oszthatósági szabályok Tanári útmutató 2 MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok A képességfejlesztés fókuszai Oszthatósági szabályok megállapítása a végződések valamint a számjegyek összege alapján. Összetett oszthatósági szabályok. 4 óra 6. osztály Számfogalom, helyiértékes írásmód és a műveletek elmélyítése. Matematikai szakszavak megfelelő használata. Induktív gondolkodás általánosítás. Szabály megállapítása, alkalmazása. Halmazszemlélet: részhalmaz, halmazok közös része, üres halmaz. Logika és, vagy kötőszavak helyes értelmezése, minden, van olyan helyes használata.

3 0642. Számelmélet A számok osztói, az oszthatósági szabályok Tanári útmutató 3 AJÁNLÁS Az oszthatósági feladatok megoldása során könnyebbséget jelent bizonyos oszthatósági szabályok ismerete. Az utolsó három számjegy, valamint a számjegyek összegének vizsgálatával állapítunk meg oszthatóságot. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek maguk fedezzék fel a szabályokat, és tudatosítsuk bennük a szabályok működésének az indoklását, a miért? kérdésre ne a szabály megismétlése legyen a felelet. Tudatosan figyeljünk az osztója, osztható, többszöröse szavak változatos használatára. Az anyagrész remek alkalom a halmazábrák rajzolására, azok részeinek megnevezésére, a halmazműveletek alkalmazására. A számjegyek pótlásánál a kombinatorika kerül elő, a szorzási szabály. Nem foglalkozunk a 11-gyel való oszthatósági szabállyal. A 3 órában tanítóknak 4 órában a beosztás: 1. Oszthatóság az utolsó számjegy alapján. 2. Oszthatóság az utolsó két számjegy alapján. 3. Oszthatóság az utolsó három számjegy alapján. 4. Összetett oszthatósági szabályok 6-tal való oszthatóság. Semmiképpen ne hagyják ki az eldobós játékokat, mert ezekkel fejleszthető a gyerekek szemlélete. Kitekintésként megemlítünk más számrendszerekben oszthatósági szabályokat, amelyek segítenek tudatosítani a 10-es számrendszer szabályait, rugalmasabbá teszik a gyerekek gondolkodását. 5. osztályban már számoltak más számrendszerekben, most a 12-es számrendszerrel szeretnénk megmutatni a végződések alapján való oszthatóságot, ez pl. a 3-mal való oszthatóság tekintetében eltér a 10-estől, az 5-ös számrendszer pedig azért nagyon érdekes, mert páratlan alapú számrendszerben nem a páros számjegyre végződő számok a párosak. Az összetett oszthatósági szabályoknak a 6-tal oszthatóság utáni részét is azoknak ajánljuk, akiknek marad idejük körbejárni ezt a problémát. TÁMOGATÓ RENDSZER Feladatlapok, feladatgyűjtemény. ÉRTÉKELÉS A gyerekek munkájának megfigyelése, órai szereplés jutalmazása, egyéni feladatmegoldáskor a jó megoldások jutalmazása.

4 0642. Számelmélet A számok osztói, az oszthatósági szabályok Tanári útmutató 4 MODULVÁZLAT Lépések, tevékenységek Kiemelt készségek, képességek Eszközök, Feladatok I. Oszthatóság az utolsó számjegy alapján zel való oszthatóság Számolási képesség. Kombinatív képességek. Szabályalkotás. Számkártyák csoportonként, Feladatgyűjtemény: vel való oszthatóság Kísérletezés. Rendszerezés, szabályalkotás Számkártyák táblára Feladatgyűjtemény: tel való oszthatóság Általánosítás. 4. Gyakorlás Alkalmazás. 1. feladatlap, Feladatgyűjtemény: Oszthatóság a 12-es számrendszerben a végződés alapján Rugalmas gondolkodás. Általánosítás. 2. feladatlap II. Oszthatóság az utolsó két, három számjegy alapján zal, 1000-rel való oszthatóság Következtetés, analógia. 2. Eldobós játék 25-ös, majd 4-es maradékra osztóival való oszthatóság Szabályalkotás, alkalmazás. 3. feladatlap, Feladatgyűjtemény: 6 9. III. Oszthatóság az utolsó három számjegy alapján 1. Eldobós játék 8-ra Szabály felismerése. Kreativitás osztóival való oszthatóság Megkülönböztetés, rendszerezés. 4. feladatlap, Feladatgyűjtemény:

5 0642. Számelmélet A számok osztói, az oszthatósági szabályok Tanári útmutató 5 IV. Oszthatóság a számjegyek összege alapján 1. Bumm játék Játék, kreativitás, szabály felismerése cel és 3-mal való oszthatóság Megkülönböztetés, rendszerezés. 5. feladatlap, Feladatgyűjtemény: Oszthatóság 5-ös számrendszerben Modell alkalmazása. 6. feladatlap V. Összetett oszthatósági szabályok 1. 6-tal való oszthatóság, stb Megkülönböztetés, rendszerezés szabály felismerése. 2. Gyakorlás alkalmazás. Feladatgyűjtemény: Barkochba Játék, tapasztalatszerzés, szabály felismerése.

6 0642. Számelmélet A számok osztói, az oszthatósági szabályok Tanári útmutató 6 A FELDOLGOZÁS MENETE I. Oszthatóság az utolsó számjegy alapján zel való oszthatóság A gyerekek valójában ismerik a 10-zel való oszthatóság szabályát, ezért egy kártyás feladattal kezdjük, utána rögzítjük a szabályt. A gyerekek csoportonként kapnak 6-6 kártyát, amikor készen vannak, megbeszéljük közösen a megoldást. A megoldásban nemcsak a 10-zel való oszthatóság szabálya kerül elő, hanem a 10-zel való osztási maradék, valamint az összeg osztási maradéka. A problémát frontálisan adja fel a tanár, a gyerekek önállóan dolgoznak, jutalmazzuk azokat, akik a legtöbb lehetőséget találták. Feladat: A 0; 0; 2; 3; 7; 8 számkártyákból rakjatok össze két háromjegyű számot úgy, hogy összegük osztható legyen 10-zel. Keressetek minél több lehetőséget! Mindkét szám osztható 10-zel: ; ; ; ; ebből is még 3 lehetőség ; ebből is még 3 lehetőség. Az egyik szám 2-re, a másik 8-ra végződik: ; Az egyik szám 3-ra, a másik 7-re végződik: ; Összesen 16 lehetőség. Figyeljük meg, hogy a 0-ra végződő számok 10 többszörösei: 320 = Valamint a 10 többszörösei 0-ra végződnek: = 780. Tehát a 0-ra végződő számok ugyanazok, mint a 10-zel oszthatók. TUDNIVALÓ: Ha egy természetes szám osztható 10-zel, akkor 0-ra végződik. Ha egy természetes szám 0-ra végződik, akkor osztható 10-zel. Ez a két állítás egy mondatban: Egy természetes szám pontosan akkor osztható 10-zel, ha 0-ra végződik. A Tudnivalóban a 10-zel való oszthatóság mellett a ha, akkor és a pontosan akkor típusú állítások jelentését is tanulják a gyerekek. Érdemes körbejárni a mondatok jelentését részletesen. Az első mondat arról szól, hogy ha egy szám nem 0-ra végződik, akkor nem osztható 10-zel. Így az első két mondat együtt segít a végződés alapján eldönteni, hogy a szám osztható-e 10-zel, ezt fogalmazza meg a harmadik mondat.

7 0642. Számelmélet A számok osztói, az oszthatósági szabályok Tanári útmutató vel való oszthatóság A páros számok tulajdonságairól az előző évfolyamokon már sok tapasztalatot szereztek a gyerekek. Most azt kell megvilágítani, hogy egyrészt ez azonos a 2-vel oszthatósággal, másrészt az okát annak, hogy elegendő az utolsó számjegyet nézni. Érdemes odafigyelni, hogy néhol nem biztosak a gyerekek benne, hogy a 0 páros szám (azt szokták mondani, hogy se nem páros, se nem páratlan), tisztázzuk, hogy = 0 2 = 0, tehát a 0 osztható 2-vel! A következő kitalálós játékot közösen játsszuk, a tanár felrakja a táblára a kártyákat, a gyerekeknek meg kell állapítani, hogy melyik szám biztosan osztható 2-vel, biztosan nem osztható, és nem lehet eldönteni, hogy osztható vagy nem osztható. Tegyünk fel a táblára számkártyákból három,- négyjegyű számokat, úgy hogy bizonyos számjegyek látszanak, bizonyosak meg vannak fordítva. El kell dönteni a számokról, hogy oszthatók-e 2-vel. Melyekről tudom eldönteni (akkor is, ha nem ismerem a hiányzó számjegyeket), melyekről nem, és melyik kártyát kell feltétlenül visszafordítani, hogy el tudjuk dönteni. (A megfordított kártyákat -tel jelöljük.) 5 4 (biztos osztható 2-vel) 34 (meg kell fordítani az utolsó kártyát, hogy eldönthessük) 2 7 (biztos nem osztható 2-vel) 6 (meg kell fordítani az utolsó kártyát, hogy eldönthessük) 0 (biztos osztható 2-vel) 10 (meg kell fordítani az utolsó kártyát, hogy eldönthessük) 3 3 (biztos nem osztható 2-vel) 5 (biztos nem osztható 2-vel) 6 (meg kell fordítani az utolsó kártyát, hogy eldönthessük) Tegyük fel a kérdést: Miért elég az utolsó számjegy vizsgálata? Kártyákkal rakjuk ki a számokat és mutassuk meg, hogy pl = = A számot összeg alakban írjuk, külön az utolsó számjegyét. Az első tag osztható 10-zel, és mivel a 10 osztható 2-vel, így az első tag osztható 2-vel is. Az összeg pontosan akkor lesz 2- vel osztható, ha a második tagja, azaz az utolsó számjegye osztható 2-vel. 2-vel osztható számjegyek: 0; 2; 4, 6; 8. 2-vel nem osztható számjegyek: 1; 3; 5; 7; 9. A páros számok ugyanazok, mint a 2-vel osztható számok. TUDNIVALÓ: Ha egy természetes szám osztható 2-vel, akkor 2-vel osztható számjegyre végződik. Ha egy természetes szám 2-vel osztható számjegyre végződik, akkor osztható 2-vel. Ez a két állítás egy mondatban: Egy természetes szám pontosan akkor osztható 2-vel, ha 2-vel osztható számjegyre végződik. A Tudnivalóban a 2-vel való oszthatóság mellett a ha, akkor és a pontosan akkor típusú állítások jelentését is tanulják a gyerekek. Megint érdemes körbejárni a mondatok jelentését részletesen. Az első mondat arról szól, hogy ha egy szám páratlan számjegyre végződik, azaz 1, 3, 5, 7 vagy 9-re, akkor nem osztható 2-vel. A második mondat szerint pedig, ha 0, 2, 4, 6 vagy 8-ra végződik, akkor osztható 2-vel. Így az első két mondat együtt segít a végződés alapján eldönteni, hogy a szám osztható-e 2-vel, ezt fogalmazza meg a harmadik mondat.

8 0642. Számelmélet A számok osztói, az oszthatósági szabályok Tanári útmutató tel való oszthatóság A gyerekek már alsó tagozatban megfigyelték, mely számok oszthatók 5-tel, ezekre a tapasztalatokra érdemes támaszkodni. Az első feladatban az 5 többszöröseit elevenítjük fel, ezek a számok oszthatók 5-tel. A következő feladatban 5-tel nem osztható számokat keresünk, felírunk néhányat a táblára. Feladat: Mi lehet a szabály? Egészítsd ki a sorozatot a hiányzó számokkal! 0; 5; ; 15; 20; ; 30; 35; ; ; 50; Feladat: Írjatok fel számokat, melyeknek az 5 nem osztója! Játék: A tanár mond számokat vegyesen 5-tel oszthatót és nem oszthatót, és az 5-tel oszthatókra a gyerekeknek fel kell emelni a karjukat magas tartásba. A számok például: 0; 1; 4; 12; 25; 33; 40; 51; 64; 75; 100; 112; 140; 740; 551; 2364; 13975; A játék értékelése során szemeljünk ki néhány számot, ezeket írjuk fel összeg alakban, ezzel indokoljuk az 5-tel oszthatóságot, majd fogalmazzuk meg a szabályt! 5-tel osztható számok: 0; 40 = ; 75 = ; = tel nem osztható számok: 1; 51 = ; 551 = ; 4; 64 = ; 2364 = ; A számot összeg alakban írjuk, külön az utolsó számjegyét. Az első tag osztható 10-zel, és mivel a 10 osztható 5-tel, így az első tag osztható 5-tel is. Az összeg pontosan akkor lesz 5-tel osztható, ha a második tagja, azaz az utolsó számjegye osztható 5-tel. 5-tel osztható számjegyek: 0; 5. 5-tel nem osztható számjegyek: 1; 2; 3; 4; 6; 7; 8; 9. TUDNIVALÓ: Ha egy természetes szám osztható 5-tel, akkor 0-ra vagy 5-re végződik. Ha egy természetes szám 0-ra vagy 5-re végződik, akkor osztható 5-tel. Ez a két állítás egy mondatban: Egy természetes szám pontosan akkor osztható 5-tel, ha 0-ra vagy 5-re végződik. 4. Gyakorlás A gyerekek önállóan megoldják az 1. feladatlapot, majd megbeszéljük közösen. Esetleg maradhat belőle házi feladatnak. Az 1. feladat kapcsán érdemes a halmazszemléletet erősíteni azzal, hogy a megoldás után megbeszéljük, melyek azok a számok, amelyek 2-vel és 5-tel oszthatók, ezek a 10-zel oszthatók, melyek 2-vel oszthatók, de 5-tel nem, melyek 2-vel nem oszthatók, de 5-tel igen, melyek azok, amelyek se 2-vel se 5-tel nem oszthatók. Hogyan lehet a 2-vel és 5-tel oszthatósággal megfogalmazni azt, hogy egy természetes szám nem osztható 10-zel: nem osztható 2-vel vagy nem osztható 5-tel.

9 0642. Számelmélet A számok osztói, az oszthatósági szabályok Tanári útmutató 9 1. FELADATLAP 1. Helyezd el az alábbi számokat a halmazábrában! 1; 2; 3; 4; 5; 6; 7; 10; 12; 15; 20; 28; 30; 45; 54; 60. Írj további számokat a halmazábrába! Osztható 2-vel Osztható 5-tel A halmazábra segítségével döntsd el az alábbi állításokról, hogy melyik igaz, melyik hamis! a) Van olyan 5-tel osztható szám, amelyik nem osztható 2-vel. Igaz, pl. 5 b) Minden 5-tel osztható szám osztható 10-zel is. Hamis, pl. 5 c) Nincs olyan 10-zel osztható szám, amelyik nem osztható 5-tel. Igaz, mert az 5 osztója a 10-nek. d) Ha egy számnak a 10 osztója, akkor a 2 is osztója. Igaz, mert a 2 osztója a 10-nek. 3. Töltsd ki a számkeresztrejtvényt! Vízszintes: 1. 5-tel osztható háromjegyű páratlan szám. 4. A legnagyobb páros szám, amely 600-nál kisebb. 5. Osztható 10-zel.

10 0642. Számelmélet A számok osztói, az oszthatósági szabályok Tanári útmutató 10 Függőleges: 1. Azonos számjegyekből álló 5-tel osztható háromjegyű szám. 2. A legnagyobb háromjegyű páros szám. 4. Vizsgáld a következő műveleteket: = = = Írjál számjegyeket a jelek helyére úgy, hogy a művelet eredménye osztható legyen a) 2-vel b) 5-tel c) 10-zel : Minden számjegy lehet Oszthatóság a 12-es számrendszerben a végződés alapján A gyorsabban haladó gyerekek önállóan megoldják a 2. feladatlapot, majd megbeszéljük velük a tapasztalatokat. Előtte elevenítsük fel a nem tízes alapú számrendszereket! Mennyi egy tucat? (12) Mennyi egy tucat tucat? (12 12) Mondjunk ezekkel további számokat és számoljuk ki, mennyit érnek! Ez alapján készítsük el a 12-es számrendszer helyiérték táblázatát! Hol jelenik meg még a 12-es számrendszer? (év-hónap) Hány hónap a 3 év 5 hónap? Mondjunk további ilyen időtartamokat, számoljuk át hónapokba majd másokat hónapokból évekbe! 2. FELADATLAP 1. Rajzolj 12 cm hosszúságú szakaszokat, és oszd minél többféleképpen egész centiméter hosszú egyenlő részekre! Következtetés: A 12 osztói: 1; 2; 3; 4; 6; A 12-es számrendszer számjegyei: 0; 1; 2; 3; 4; 5; 6; 7; 8; 9; A (= 10); B (= 11). Írjuk be a helyiérték-táblázatba a következő 12-es számrendszerbeli számokat és azok = szeresét! 13; 42; 1A; 60; A 12-es számrendszer helyiérték táblázata:

11 0642. Számelmélet A számok osztói, az oszthatósági szabályok Tanári útmutató = = A 1 A Milyen szabályszerűséget tapasztalsz? Tetszőleges természetes szám = szerese a 12-es számrendszerben 0-ra végződik. A 0-ra végződő 12-es számrendszerbeli természetes számok oszthatók = vel. Sorold fel azokat a számokat, amelyekkel a számok = szerese biztosan osztható: Ezek a = osztói: 1; 2; 3, 4; 6; = Az alábbi táblázatban levő számokat írd fel összeg alakban, majd döntsd el, hogy mely számokkal osztható(írj + jelet ha osztható, jelet, ha nem osztható). Az első sor egy példát mutat be. A szám 4. Fogalmazd meg, hogy 12-es számrendszerben mely számokkal való oszthatóságot dönthetjük el az utolsó számjegy alapján. ÖSSZEGZÉS: Összeg alak Osztható 2-vel Osztható 3-mal Osztható 4-gyel Osztható 6-tal Egy 12-es számrendszerben felírt természetes szám pontosan akkor osztható 2-vel (3-mal, 4- gyel, 6-tal, 12-vel), ha 2-vel (3-mal, 4-gyel, 6-tal, 12-vel) osztható számjegyre végződik. 5. Írj12-es számrendszerbeli természetes számokat a feltételeknek megfelelően: a) Osztható 3-mal, de nem osztható 4-gyel: az utolsó számjegy: 3; 6; 9. b) Osztható 4-gyel, de nem osztható 6-tal: az utolsó számjegy: 4; 8. c) Osztható 2-vel, de nem osztható 4-gyel: az utolsó számjegy: 2; 6. d) Osztható 3-mal, de nem osztható 6-tal: az utolsó számjegy: 3; 9. Osztható = vel A2 A B0 1B

12 0642. Számelmélet A számok osztói, az oszthatósági szabályok Tanári útmutató 12 II. Oszthatóság az utolsó két, három számjegy alapján Az egyszerűsége miatt együtt nézzük a 100-zal és az 1000-rel való oszthatóságot, utána előbb az utolsó két számjegy alapján, majd az utolsó három számjegy alapján való oszthatóságot. Az elv ugyanaz, mint az utolsó számjegy esetén, így ez a két csoport akár egy órán is lehet, akkor több idő marad a végén arra, hogy egyben gyakoroljuk az oszthatósági szabályokat zal, 1000-rel való oszthatóság Először mutassuk be a következő bűvészmutatványt, melyben azt használjuk ki, hogy a 100- zal osztható számok két 0-ra végződnek. A bűvész kimegy a teremből, amíg a gyerekek közösen megbeszélik, melyik számra gondoljanak. A bűvészmutatvány esetleg többszöri bemutatása után az a gyerek lehet a bűvész, aki sejti a trükköt. Addig folytatjuk, amíg a többség rájön a trükkre. 6. Bűvészmutatvány: Gondolj egy kétjegyű számra. Szorozd meg 4-gyel, a szorzathoz adj 24-et, majd ezt az összeget szorozd meg 25-tel. Az eredményből vond ki a gondolt számot. Mondd meg, mit kaptál, és kitalálom a gondolt számot. (x ) 25 osztható 100-zal, ezért két 0-ra végződik, így ha ebből kivonják a gondolt kétjegyű számot, a különbség utolsó két jegyéből álló kétjegyű számot 100-ra pótolja a gondolt kétjegyű szám. A következő feladatot is frontálisan oldjuk meg, a gyerekek rajzoljanak helyiérték táblázatot millióig a füzetükbe, majd a tanár által hangosan felsorolt számokat írják be a helyiérték táblázatba. A helyiérték táblázat alapján írják le a számokat a következő formában: pl = , majd beszéljék meg, hogy ez alapján osztható 1000-rel, ugyanígy a többi számra. A halmazábrával szemléltetjük, hogy minden 100-zal osztható szám 10-zel is osztható, tehát a 100-zal osztható számok halmaza részhalmaza a 10-zel oszthatóknak, továbbá az 1000-rel osztható számok halmaza részhalmaza a 100-zal oszthatóknak. Ha a halmazábra elkészült, annak részeire mondjanak a gyerekek kijelentéseket. Először tegyen fel a tanár kérdéseket, pl. Melyik az a rész, ahol a 100-zal osztható, de 10-zel nem osztható számok vannak? Ezután a gyerekek mondjanak hasonló állításokat. Feladat: Helyezzük el a következő számokat helyiérték táblázatban, majd készítsünk halmazábrát a 10- zel, 100-zal, 1000-rel osztható számok halmazát ábrázolva a természetes számok részhalmazaként! ; ; 26100; ; ; 5000; 20006; 8200; TUDNIVALÓ: Egy 10-es számrendszerben felírt természetes szám pontosan akkor osztható 100-zal (1000- rel), ha legalább két (három) 0-ra végződik.

13 0642. Számelmélet A számok osztói, az oszthatósági szabályok Tanári útmutató Eldobós játék 25-ös, majd 4-es maradékra A korábbi eldobós játékhoz hasonlóan játsszuk frontálisan. Előbb érdemes 25-re játszani, mert abból könnyebb a 100 többszöröseire, mint biztosan eldobható részre rájönni, 4-nél több lehetőség is lenne. A 25 maradékainál rájönnek a gyerekek a 100-ra, mivel 100 = 25 4, így a 100 többszörösei alkalmasak arra, hogy eldobjuk a 4-es maradékok kitalálásakor is. A játék: A tanár sorban mondja a számokat, a gyerekek közül az nyer egy pontot, aki legelőször kitalálja a szám 25-tel való osztási maradékát. A végén a legtöbb pontot gyűjtő tanuló nyer. Számológépet tilos használni! Néhány próbálkozás után beszéljük meg a gyerekekkel, hogyan lehet gyorsan számolni: Keresünk a mondott számhoz közeli (de még nem nagyobb) többszörösét a 25-nek, és kivonjuk a számból, azaz eldobjuk. Így haladunk, amíg 25-nél kisebb számot nem kapunk. Szám ös maradék eldobandó többszörös Szám ös maradék eldobandó többszörös Beszéljük meg, hogy mi az, amit biztosan, könnyen elhagyhatunk, ezek a 100 többszörösei. Ugyanis 100 = Ezek szerint, ha a 4-gyel való osztási maradékot keressük, a 100 akkor is jó elhagyható többszörösnek. Játsszuk le ezt is! Szám es maradék eldobandó többszörös Szám es maradék eldobandó többszörös A 100 többszörösei mindig elhagyhatók, ezért az utolsó két számjegy alapján már meg tudjuk állapítani a 4-es osztási maradékot. Tehát a 25-tel, 4-gyel való osztási maradékot az utolsó két számjegy alapján megállapíthatjuk osztóival való oszthatóság

14 0642. Számelmélet A számok osztói, az oszthatósági szabályok Tanári útmutató 14 Frontálisan oldjuk meg a következő feladatot. A tanár felírja a táblára az alábbi összegeket. A felírt összegek nem oszthatók 3-mal, 7-tel, 8-cal. Figyeljük meg, hogy az összegek 100-zal osztható részét elhagyva könnyen megállapíthatjuk a 4-gyel, 25-tel, 20-szal, 50-nel való oszthatóságot. Megbeszélhetjük a 10-zel, 2-vel, 5-tel való oszthatóságot is, de ezeket az előző részben vizsgáltuk, most éppen csak említsük meg. Állapítsuk meg, hogy mely számokkal oszthatók az alábbi összegek: tel, (5-tel) nel, (10-zel, 5-tel, 2-vel) gyel, (2-vel) szal, 4-gyel, (10-zel, 5-tel, 2-vel) Vonjuk le a következtetést, ahogy az utolsó számjegy alapján a 10 osztóival való oszthatóságot tudtuk eldönteni, az utolsó két számjegy alapján a 100 osztóival való oszthatóságot dönthetjük el. TUDNIVALÓ: Egy természetes szám pontosan akkor osztható 4-gyel, ha az utolsó két számjegyből álló kétjegyű szám osztható 4-gyel. ÖSSZEGZÉS: Egy természetes szám pontosan akkor osztható 25-tel, 20-szal, 50-nel, ha az utolsó két számjegyből álló kétjegyű szám osztható 25-tel, 20-szal, 50-nel. Az utóbbi szabályok gyakorlására a gyerekek egyénileg oldják meg a 3. feladatlapot. Ezután megbeszéljük a megoldásokat. Házi feladatként, bár unalmas, érdemes leíratni az összes kétjegyű, 4-gyel osztható természetes számot. 3. FELADATLAP 1. Az alábbi szorzatok közül karikázd be azokat, amelyeknek a 100 osztója! A feladat megoldásához elvégezhetik a gyerekek a szorzást, ekkor a szorzatok végén levő nullák száma alapján válaszolhatnak = 300; = 450; = 4200; = 1750; = 240; = Gyorsabb, ha azt vizsgálják, hogy a szorzat tényezői között a 4 és a 25 megtalálható-e, ez a fajta megoldás a 100 osztóit segít jól látni, valamint előkészíti a prímtényezős felbontást. Ha a gyerekek a szorzással dolgoznak, a megbeszéléskor érdemes erre is felhívni a figyelmüket.

15 0642. Számelmélet A számok osztói, az oszthatósági szabályok Tanári útmutató Írd be az alábbi számokat a halmazábra megfelelő helyére! 4355; 12550; 2742; 9600; 3880; ; 67524; 4568; 9075; 2438; Osztható 4-gyel Osztható 25-tel A 3 6 számba a jelek helyére írjál számjegyeket úgy, hogy a szám osztható legyen a) 4-gyel; = 0;1; 2; 3; 4; 5; 6; 7; 8; 9; = 0, 4; 8. A lehetőségek száma összesen: 3 10 = 30. b) 20-szal; = 0-9 = 0 A lehetőségek száma összesen: 10. c) 25-tel; = nincs =nincs megoldás A lehetőségek száma összesen: 0 d) Milyen számjegy kerüljön a 6 helyére, hogy találjunk megfelelő számjegyeket a jelek helyére úgy, hogy a szám osztható legyen 25-tel? A 6 helyére 0; 2; 5; 7 írható. 4. Kösd össze azokat a szám párokat, amelyek összege 4-gyel osztható!

16 0642. Számelmélet A számok osztói, az oszthatósági szabályok Tanári útmutató 16 Mivel az összeg páros kell legyen, vagy két páros vagy két páratlan számot lehet összekötni. Kiszámolhatjuk az összeg utolsó két számjegyét vagy megfigyelhetjük a 4-es osztási maradékokat, az alapján még könnyebb a párok megtalálása. A 4-gyel osztható összegek: ; ; ; ; ; III. Oszthatóság az utolsó három számjegy alapján 1. Eldobós játék 8-ra A tanár sorban mondja a számokat, a gyerekek közül az nyer egy pontot, aki legelőször kitalálja a szám ezekkel való osztási maradékát. A végén a legtöbb pontot gyűjtő tanuló nyer. Számológépet tilos használni! Néhány próbálkozás után beszéljük meg a gyerekekkel, hogyan lehet gyorsan számolni: Keresünk a mondott számhoz közeli (de még nem nagyobb) többszörösét a 8-nak, és kivonjuk a számból, azaz eldobjuk. Így haladunk, amíg 8-nál kisebb számot nem kapunk. Szám as maradék eldobandó többszörös Beszéljük meg, hogy mi az, amit biztosan, könnyen elhagyhatunk. Mivel 100-nak a 8-as maradéka 4, páros darab 100-as biztosan osztható 8-cal, így eljutunk az 1000 többszöröseihez, amelyeket elhagyva az utolsó három számjegyből álló háromjegyű szám marad. Ugyanis 1000 = (Ezek szerint, ha a 125-tel való osztási maradékot keressük, az 1000 akkor is jó elhagyható többszörösnek. Lejátszhatjuk ezt is!) A 100 többszöröse a 4-nek, az 1000 a 100-nak páros számú többszöröse, így osztható 8-cal. Tovább folytatva a a 16-nak többszöröse, így a 16-tal való oszthatóságot az utolsó 4 számjegy alapján lehet eldönteni. Tehát a 125-tel, 8-cal való osztási maradékot az utolsó három számjegy alapján megállapíthatjuk osztóival való oszthatóság Beszéljük meg közösen a következőket: Melyek az 1000 osztói, amelyek a 100-nak nem osztói? (8 125; 200; 250; 500, valójában a 8 érdekes főként számunkra.) Minden szám felírható a következő mintára: = Az összeg első tagja osztható 1000-rel, következésképpen 8-cal is, a 712-t kell megvizsgálni, osztható 8-cal, tehát az összeg is osztható 8-cal. Írjuk fel a táblára a következő számokat, írjuk fel összeg alakban, és döntsük el, hogy oszthatók-e 8-cal = nem osztható 8-cal, mert 354 nem osztható 8-cal = nem osztható 8-cal, mert 456 nem osztható 8-cal = osztható 8-cal, mert 696 osztható 8-cal. Azért érdemes egyre nagyobb számokat mondani, mert ezeken jobban látszik, hogy az összeg alak alapján gyorsabban eldönthető az oszthatóság, mint az osztás elvégzésével.

17 0642. Számelmélet A számok osztói, az oszthatósági szabályok Tanári útmutató Készítsünk papírcsíkot, amelyre ráírjuk a számot. Tegyük bele egy könyvbe úgy, hogy csak az utolsó számjegy látsszon. A gyerekek ezt látva mondják meg, mivel osztható biztosan az egész szám (2 osztható 2-vel). Húzzuk ki jobban a papírcsíkot, hogy az utolsó két számjegy látsszon! (32 osztható 4-gyel) Húzzuk ki még jobban a papírcsíkot, hogy az utolsó három számjegy látsszon! (632 osztható 8-cal). Végül mutassuk meg az egész számot, írjuk fel, és írjuk mellé, hogy osztható 2-vel, 4-gyel és 8-cal. Végezzük el ugyanezt a következő számokkal: (2; 4) (páratlan, nem osztható 2-vel, így nem lehet osztható 4-gyel sem és 8-cal sem) (2-vel osztható, de 4-gyel nem, így 8-cal sem) (5; 25; 125) A hosszabb számok azért érdekesek, hogy lássák a gyerekek, mennyivel egyszerűbb az összeg alakkal okoskodni, mint elvégezni az osztást. Próbaképpen érdemes az osztást is elvégeztetni. 3. Fogalmazzuk meg és írjuk le a 8-cal való oszthatóság szabályát. TUDNIVALÓ: Egy természetes szám pontosan akkor osztható 8-cal, ha az utolsó három számjegyből álló háromjegyű szám osztható 8-cal. Mivel a 125, a 200, az 500 is az 1000 osztói, az ezekkel való oszthatóság is eldönthető az utolsó három számjegyből álló háromjegyű szám alapján. ÖSSZEGZÉS: Egy természetes szám pontosan akkor osztható 125-tel, 200-zal, 500-zal, ha az utolsó három számjegyből álló háromjegyű szám osztható 125-tel, 200-zal, 250-nel, 500-zal. 4. FELADATLAP Csoport munkában feldolgozzák a feladatlapot. A csoportban a szerepek: 2-vel osztható kék ceruza, 4-gyel osztható piros ceruza, 8-cal osztható sárga ceruza (ha több gyerek van, valamelyikre kettő jut). Mindegyik gyerek felírja az 1. feladatból a számára megfelelő számokat. Ezután a csoport együtt megbeszéli a megfelelő aláhúzásokat, és a halmazokba rendezést. A feladatlap (legalább az első három feladat, mert azok összetartoznak, a 4. maradhat házi feladat is) megoldása után közösen megbeszéljük a megoldásokat. Fontos észrevétel, hogy a 4-gyel osztható számok halmaza részhalmaza a 2-vel oszthatók halmazának, és a 8-cal oszthatók halmaza a 4-gyel oszthatók halmazának. Ezt jobban látják a gyerekek, ha személyesnek érzik a számokat, ez indokolja a csoport munkát, ezzel együtt figyeljünk, hogy mindegyik gyerek füzetében legyen kitöltve a teljes feladatlap. 1. A következő számok közül húzd alá kékkel a 2-vel oszthatókat, pirossal a 4-gyel oszthatókat, sárgával a 8-cal oszthatókat! 3451; 17828; aláhúzás: kék, piros ; aláhúzás: kék, piros, sárga 34168; aláhúzás: kék, piros, sárga ; aláhúzás: kék, piros, sárga aláhúzás: kék, piros, sárga

18 0642. Számelmélet A számok osztói, az oszthatósági szabályok Tanári útmutató Készíts halmazábrát a 2-vel, 4-gyel, 8-cal osztható számokkal, és írd be a fenti számokat a megfelelő helyre! Osztható 2-vel Osztható 4-gyel Osztható 8-cal 3. Döntsd el a következő állításokról, melyik igaz, melyik hamis! a) Minden 4-gyel osztható szám osztható 2-vel is. Igaz, mert a 4 a 2-nek többszöröse. b) Van olyan 8-cal osztható szám, amelyik nem osztható 4-gyel. Hamis, mert ha 8 = 2 4-gyel osztható, akkor 4-gyel is. c) Minden 8-cal osztható szám osztható 2-vel is. Igaz, mert 8 = 2 4. d) Ha egy szám nem osztható 4-gyel, akkor nem lehet osztható 8-cal sem. Igaz, mert 8 = 4 2. e) Egyetlen páratlan szám sem osztható 8-cal. Igaz, mert osztható kell legyen 2-vel. f) Nincs olyan 4-gyel osztható szám, amelyik nem osztható 8-cal. Hamis, mert pl. a 28 ilyen. 4. A táblázat felső sorában levő számok bizonyos számjegyeit letakartuk. Írd be a megfelelő helyre, mely számokkal osztható biztosan, melyekkel lehetetlen, melyekkel lehetséges, hogy osztható. (Azokra a számokra gondoljatok, amelyekkel való oszthatóságot eddig vizsgáltuk) Biztosan 1; 2 1; 4; 5; 10, 20 1; 2; 4; 8 Lehetetlen 5; 25; 10; 100; 50; 20 25; 50; 100 5; 10; 20; 25; 50; 100 Lehetséges 4; 8 8 A megoldás megbeszélése során a lehetséges osztóknál mutassuk meg, milyen számjegy kerülhet a négyzet helyére, hogy osztható legyen a számmal és milyen számjegy esetén nem osztható. További gyakorlásként, vagy házi feladatnak adható a FGY feladata.

19 0642. Számelmélet A számok osztói, az oszthatósági szabályok Tanári útmutató 19 IV. Oszthatóság a számjegyek összege alapján 1. Bumm játék Osszuk az osztályt három csoportra. Mondják sorban együtt a természetes számokat, az első csoport a 3-mal osztható számok helyett mond BUMM-ot, a második csoport azokra a számokra, melyekben van 3-as számjegy, a harmadik csoport azokra, amelyek számjegyeinek összege osztható 3-mal. Figyeljük meg, hogy ugyanazok a számok oszthatók 3-mal, amelyek számjegyeinek összege osztható 3-mal. Hogyan lehet ezt a tapasztalatot megmagyarázni? 2. 9-cel, 3-mal való oszthatóság Az 5. feladatlap megoldását 4-5 fős csoportokban végzik a gyerekek. Az 1. feladatban mindenki lát néhány négyjegyű számot. A számok 9-cel való osztási maradékát keresik a gyerekek úgy, hogy szétosztják a feladatot, az első gyerek az egyesek 9-es osztási maradékát állapítja meg, és ő lesz az összeadó, aki összegzi a sajátját a többiek maradékával. A második a tízesek, a harmadik a százasok, a negyedik az ezresek 9-es osztási maradékát mondja meg. Például: 5643-at szétosztják: 5642 = A 3-hoz hozzáadják a 40 maradékát, ami 4, a 600 maradékát, ami 6, az 5000 maradékát, ami 5, így = 18- at kapnak. Ha az így kapott szám még nagyobb 9-nél, ennek is veszik a 9-es osztási maradékát, a példában ez 0. Ellenőrzésképpen osztással is kiszámolják az eredeti szám 9-es maradékát. Miután a példát megbeszéltük, a gyerekek megkeresik a további számok 9-es maradékát, utána közösen megbeszéljük a tapasztalatokat.

20 0642. Számelmélet A számok osztói, az oszthatósági szabályok Tanári útmutató FELADATLAP 1. Állapítsd meg a számok 9-es osztási maradékát a táblázat kitöltésével! Szám Ezresek és maradékuk Százasok és maradékuk Tízesek és maradékuk Egyesek és maradékuk Maradékok összege Maradékok összegének maradéka Szám maradéka Figyeljétek meg a maradékokat, milyen szabályosságot lehet észrevenni? Mi lehet a szabályosság oka? Figyeljük meg, hogy az ezresek maradéka éppen az ezresek száma, ugyanez a többi helyiértékre is igaz. Beszéljük meg, hogy mi ennek az oka! 5000 = 5 ( ) = , mivel a 999 osztható 9-cel, a maradék = 6 (99 + 1) = , mivel a 99 osztható 9-cel, a maradék = 4 (9 + 1) = , mivel a 9 osztható 9-cel, a maradék 4. Az eldobható részek a 9, 99, 999, stb. a megmaradó rész éppen a megfelelő helyiértéken álló számjegy. Mivel összeg maradéka a maradékok összegének maradéka, ezért levonhatjuk a következtetést, hogy a természetes számok 9-es maradéka egyenlő a számjegyek összegének 9-es maradékával. A következő feladatban a fenti bontást gyakorolják a gyerekek, majd megállapítják a 9-cel való oszthatóság szabályát az alapján, hogy 0 maradék esetén a szám osztható 9-cel. 2. Írd be a megfelelő számjegyeket a -okba, hogy az egyenlőség igaz legyen, és állapítsd meg a számok 9-es osztási maradékát! a) 6738 = es maradéka: = alapján: 6 b) 2457 =

21 0642. Számelmélet A számok osztói, az oszthatósági szabályok Tanári útmutató 21 9-es maradéka: = alapján: 0 c) 1323 = es maradéka: = alapján: 0 d) 9762 = es maradéka: = alapján: 6 TUDNIVALÓ: Egy természetes szám pontosan akkor osztható 9-cel, ha a számjegyek összege osztható 9-cel. ÖSSZEGZÉS: Egy természetes szám 9-es osztási maradéka egyenlő a számjegyek összegének 9-es osztási maradékával. 3. Állapítsd meg a számok 3-mal való osztási maradékát! Használd a fenti felbontást! as maradéka: = alapján: = alapján: = alapján: = alapján: 0 Mivel a 9 osztható 3-mal, a 9, 99, 999 is osztható 3-mal, így a számjegyek összege alapján a 3-mal való osztási maradékot is megállapíthatjuk. A szabályszerűség kevesebb számjegy esetén nyilvánvalóan teljesül, több számjegyre meg folytatható: = TUDNIVALÓ: Egy természetes szám pontosan akkor osztható 3-mal, ha a számjegyek összege osztható 3- mal. ÖSSZEGZÉS: Egy természetes szám 3-as osztási maradéka egyenlő a számjegyek összegének 3-as osztási maradékával.

22 0642. Számelmélet A számok osztói, az oszthatósági szabályok Tanári útmutató Az alábbi számok közül húzd alá kékkel a 3-mal oszthatókat, pirossal a 9-cel oszthatókat, majd ábrázold a számokat halmazábrában! Osztható 3-mal Osztható 9-cel Kék: 246; 7812; 4239; 1752; 67314; Piros: 7812; 4239; Egészítsd ki a számokat (ha lehet többféleképpen) úgy, hogy oszthatók legyenek a) 3-mal; b) 9-cel. 3-mal osztható 9-cel osztható , 3, 6, 9 0, , 3, 6, , 4, , 3, 6, , 5, Az 1, 2, 3, 4, 5 számkártyákból húzz hármat, alkoss belőlük háromjegyű számot, és döntsd el, hogy osztható-e 3-mal, 9-cel. A tevékenység lényege, hogy ha egy háromjegyű szám osztható 3-mal, vagy 9-cel, akkor tetszőleges sorrendben írva a számjegyeit, a kapott számok is oszthatók lesznek 3-mal illetve 9-cel. További gyakorlásként adhatók a FGY: feladatai, amelyek közül a 12. csoportban is megoldható, jól elkülönülő szerepekkel a csoport tagjai számára. 3. Oszthatóság 5-ös számrendszerben A gyorsabban haladó gyerekek foglalkozzanak a 6. feladatlappal, szükség esetén segítsünk nekik a szabály megalkotásában.

23 0642. Számelmélet A számok osztói, az oszthatósági szabályok Tanári útmutató FELADATLAP 1. Írd fel sorban a természetes számokat az 5-ös számrendszerben, majd karikázd be a párosakat! Milyen érdekességet figyelsz meg? 1; 2; 3; 4; 10; 11; 12; 13; 14; 20; 21; 22; 23; 24; ha a számjegyek összege osztható 2-vel, akkor a szám is. 2. Írd fel az 5-ös számrendszerbeli számokat az alábbihoz hasonló bontásban, majd döntsd el, hogy osztható-e 4-gyel, 2-vel: = = 2 ( ) + 3 ( ) + 1 = = = Mivel a osztható 4-gyel, a pedig nem, a szám nem osztható 4-gyel. Mivel a osztható 2-vel, a is osztható 2-vel, a szám is osztható 2-vel = osztható: 4-gyel, 2-vel = osztható: 4-gyel, 2-vel = osztható: 2-vel = nem osztható = osztható: 2-vel. V. Összetett oszthatósági szabályok 1. 6-tal való oszthatóság stb Csoportban dolgozunk a gyerekekkel. Felírjuk a táblára a következő számokat, a csoportban egy gyerek egy szám összes osztóját keresi meg, így mindegyik csoport minden szám osztóit megkapja. Utána a gyerekek segítségével melléjük írjuk a táblára is, hogy mely számokkal oszthatók. 12: 1; 2; 3; 4; 6; : 2; 3; 5; 6; 10; 15; : 1; 2; 3; 6; 13; 26; 39; : 1; 2; 3; 6; 7; 42; 63; 126. Mit veszünk észre? Vegyük észre, hogy a 2, 3, 6 osztók közösek mindegyik számban. Az a fontos ebben, hogy ha a 2 és a 3 szerepel, akkor már a 6-nak is szerepelni kell. Készítsünk halmazábrát a 2-vel és a 3-mal osztható számok halmazával, az alaphalmaz legyen a kétjegyű számok halmaza. Helyezzük el az eddigi számokat, figyeljük meg, hogy a két halmaz közös részébe kerültek. Ezután írjunk a további részekbe is számokat a gyerekek javaslatai alapján. Állapítsuk meg a 6-tal oszthatóság szabályát! Utána vegyük elő a 2-vel és 5-tel osztható számok korábban elkészített halmazábráját, a 4- gyel és 25-tel osztható számokét, és állapítsunk meg hasonló szabályt: Egy természetes szám pontosan akkor osztható 10-zel, ha osztható 2-vel és 5-tel. Egy természetes szám pontosan akkor osztható 100-zal, ha osztható 4-gyel és 25-tel. TUDNIVALÓ: Egy természetes szám pontosan akkor osztható 6-tal, ha osztható 2-vel és 3-mal.

24 0642. Számelmélet A számok osztói, az oszthatósági szabályok Tanári útmutató 24 Magasabb óraszámban tanulóknak vagy gyorsabban haladóknak további összetett oszthatósági szabályokat mutathatunk, de a szabályalkotás (a-val és b-vel osztható számok oszthatók a b-vel) 6. osztályban a relatív prímek fogalma előtt korai és felesleges. Viszont fontos látni azokat a példákat, amikor a ki nem mondott szabály nem működik (ha a és b nem relatív prímek) 3. Készítsük el a 3-mal és 5-tel osztható számok halmazábráját, írjunk mindegyik részbe számokat! a) Mivel osztható mindegyik, a két halmaz közös részébe eső szám? 15-tel b) Van-e olyan 15-tel osztható szám, amely nem osztható 3-mal? nincs c) Van-e olyan 15-tel osztható szám, amely nem osztható 5-tel? nincs d) Mi a 15-tel oszthatóság szabálya? Egy természetes szám pontosan akkor osztható 15-tel, ha osztható 3-mal és 5-tel. 4. a) Az alábbi számok közül melyik osztható 12-vel, melyik nem? Hogyan lehet gyorsan eldönteni? 789; 552; 390; 464; 6274; 1236; nem osztható, mert páratlan, a 12 többszörösének pedig párosnak kell lenni. 552 osztható. 390 nem osztható 12-vel, mert nem osztható 4-gyel, bár osztható 6-tal is és 2-vel is! 6274 nem osztható se 3-mal, se 4-gyel nem osztható 3-mal, bár 4-gyel osztható osztható 3-mal is és 4-gyel is, így 12-vel is. b) Mely számokkal kell feltétlenül osztható legyen egy természetes szám ahhoz, hogy osztható legyen 12-vel? (2-vel, 3-mal, 4-gyel, 6-tal) c) Mi lehet a 12-vel oszthatóság szabálya? Próbáljunk az előzőhöz hasonló szabályt találni! (Egy természetes szám pontosan akkor osztható 12-vel, ha osztható 3-mal és 4-gyel.) d) Igaz-e, hogy ha egy természetes szám osztható 2-vel és 6-tal, akkor osztható 12-vel? (nem, például a 6, 18 ilyen, mégsem oszthatók 12-vel) 2. Gyakorlás Hagyjuk a táblán a 2-vel és 3-mal osztható számok halmazábráját, és a gyerekek kezdjék önállóan megoldani a Feladatgyűjtemény: feladatát. A 17. feladatot rögtön beszéljük meg, ha készen vannak. Azt gondolom, hogy itt szüksége van minden gyereknek arra, hogy lássa, hogy egyedül is boldogul. A feladat gyakorlásként adható. Ha az összetett oszthatósági szabályokkal bővebben tudtunk foglalkozni, akkor erre is van két gyakorló feladat: Barkochba A következő barkochbát úgy játsszuk, hogy a tanár gondol egy tulajdonságra, például osztható 5-tel. A gyerekek sorban mondanak kétjegyű számokat, és a tanár azt mondja meg, hogy a gyerekek által mondott számnak megvan-e a tanár által gondolt tulajdonsága. Ebből a gyerekeknek ki kell találni, hogy melyik tulajdonságra gondolt a tanár. Néhány próbajáték után a gyerekek csoportban is játszhatnak, az gondolja a következő tulajdonságot, aki az előzőt kitalálta. Érdemes a táblára felírni a számokat két csoportba aszerint, hogy megvan-e a gondolt tulajdonsága vagy nincs, így könnyebb átlátni.

25 0642. Számelmélet A számok osztói, az oszthatósági szabályok Tanári útmutató 25 FELADATGYŰJTEMÉNY 1. Hány 10-zel osztható természetes szám van, amely a) 1000-nél nem nagyobb? 101 b) nél nem nagyobb? 5001 c) nál nem nagyobb? 0 10; Ez darab szám. 2. Hány szám nem osztható 10-zel a) 100 és 300 között? 100 és 299 között 200 szám, abból 20 osztható 10-zel, tehát 180 b) 2000 és 5000 között? 2000-től 4999-ig összesen 3000 darab szám van, ezek közül minden tizedik osztható 10-zel, azaz 300 darab, a maradék 2700 szám nem osztható 10-zel. 3. Leírtuk egy-egy kártyára a pozitív kétjegyű számokat, és beletettük egy kalapba. Legkevesebb hány számkártyát kell kihúzni, hogy biztosan legyen köztük olyan, amelyik nem osztható 10-zel? A 10-zel oszthatók: 10; 20; 30; 40; 50; 60; 70; 80; 90, tehát 9 számot kihúzhatunk úgy, hogy mind osztható legyen 10-zel, a tizedik már biztos nem osztható. 4. A kétjegyű számok között páros szám vagy páratlan szám van több? 10-11, 12-13, 98-99, párba állíthatók, tehát ugyanannyi páros, mint páratlan szám van. 5. Egy számról a következőket tudjuk: négyjegyű. az első és az utolsó számjegye megegyezik. a tízes helyiértéken álló számjegy 2-vel kisebb az egyes helyiértéken állónál. a százas helyiértéken a legkisebb páros számjegy áll. a szám osztható 5-tel Keressük azokat a 4-gyel osztható, 6-ra végződő, ötjegyű természetes számokat, amelyek első három számjegye egyforma páros számjegy! Végződhet 16-ra, 36-ra, 56-ra, 76-ra és 96-ra, és 2; 4; 6; 8 közül bármelyik páros szám lehet az első három helyiértéken levő egyforma számjegy, így 5 4 = 20 lehetőség van. 7. Hány 8600-nál nem nagyobb, de 7500-nál nagyobb 25-tel osztható természetes szám van? 44. Számolhatjuk százasonként, 11 darab százas, minden százasban 4 db 25-tel osztható szám van. Az elején a 00-ra végződő nincs benne, a végén viszont igen, így rendben van. Azt is megnézhetjük, hogy hányszorosa a 25-nek a 7500 és a = , 8600 = , így = 44 megfelelő szám van, mert a 7500 nem tartozik bele, a 8600 viszont igen. 8. Peti új perselyt kap a születésnapjára, amibe minden nap este beletesz 4 forintot. Melyik pénzösszeg lehet a perselyben és melyik nem, amikor feltöri, ha a persely kezdetben üres volt, és közben nem vett ki belőle? 5642 Ft; 4984 Ft; 8763 Ft; 9571 Ft Ft lehetett benne, a többi összeg nem lehetséges.

26 0642. Számelmélet A számok osztói, az oszthatósági szabályok Tanári útmutató Nyári Olimpia 2004-ben volt Athénban. Melyik olimpiai év, és melyik olimpia előtti év az alábbiak közül (tegyük fel, hogy semmi sem gátolja, hogy rendben folytatódjon a hagyomány)? 1968; 1975; 1984; 1997; 2012; 2036; 2025; 2017; 2052; olimpiai év:1968; 1984; 2012; 2036; 2052; olimpia előtti év: 1975; Írd le azokat a 8-cal osztható összegeket, amelyek első tagja az első sorból, második tagja a második sorból való! 200; 300; 2500; 8600; 72; 28; 36; ; ; ; ; ; ; Az alábbi számok közül válaszd ki azokat, amelyek a) oszthatók 4-gyel; 892; 652; 1728; 4560; 6872; 9432; ; b) oszthatók 8-cal; 1728; 4560; 6872; 9432; c) 4-gyel oszthatók, de 8-cal nem; 892; 652; d) a 2; 4; 8 közül pontosan két számmal oszthatók; Ezek csak a 2 és a 4 lehetnek, mert ha 8-cal osztható, akkor már 2-vel és 4-gyel is osztható. A 2-vel és 4-gyel oszthatók helyett elég azt mondani, hogy osztható 4-gyel, így ezek ugyanazok, mint az előző pontbeliek. e) a 2; 4; 8 közül legfeljebb egy számmal oszthatók. Ez az egy szám csak a 2 lehet, így azok a számok jók, amelyek nem oszthatók 2-vel vagy amelyek oszthatók 2-vel, de 4-gyel nem. Együtt azt mondhatjuk, hogy nem osztható 4-gyel, ebből ugyanis következik, hogy nem osztható 8-cal sem.(ezeket a meggondolásokat érdemes megbeszélni a gyerekekkel!) 2367; 594; 3714; ; ; 2367; 594; 652; 1728; 4560; 6872; 3714; 9432; ; ; ; Az alábbi számok közül melyek azok, amelyeknek osztója a a) 3; 2356; 4190; ; 8822; b) 9; 2356; 9552; 4190; ; 8822; c) 4; 4190; ; ; 8822; d) ; 4190; ; ; ; 8822; 2356; 6852; ; 4190; ; ; ; 8822; Ezekkel a számokkal tündérek játszanak. Az Ezres Tündér az ezres helyiértéken álló számjegyet változtathatja meg, a Százas Tündér a százas helyiértéken álló számjegyet, a Tizes Tündér a tizes helyiértéken álló számjegyet, az Egyes Tündér az egyes helyiértéken álló számjegyet változtathatja meg úgy, hogy a kapott szám már osztható legyen a megfelelő osztókkal! Végezd el a munkájukat! Keress több lehetőséget!

27 0642. Számelmélet A számok osztói, az oszthatósági szabályok Tanári útmutató 27 a) 3-mal oszthatók Ezres Százas Tízes Egyes ; 4356; ; 2556; ; 2346; ; 2355; ; 5190; ; 4590; ; 4140; ; 4194; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; 6822; ; 8322; 8622; ; 8832; 8862; ; 8823; 8826; 8829 b) 9-cel oszthatók Ezres Százas Tízes Egyes ; ; 8829 c) 4-gyel oszthatók Ezres Százas Tízes Egyes ; 4120; 4192; ; 4160; ; ; ; ; 8832; ; 8824; 8828 d) 8-cal oszthatók Ezres Százas Tízes Egyes ; 2656; ; ; ; A feladatot csoportban is megoldhatják a gyerekek, kiosztva egymás közt a tündérek szerepét, utána összesítjük az eredményeket. 13. A 2, 5 és 6 számjegyek egyszeri felhasználásával hányféle háromjegyű számot lehet készíteni, amelyik a) osztható 3-mal; Egyet sem, mert a számjegyek összege 13, nem osztható 3-mal. b) osztható 4-gyel; 256; 652 c) osztható 9-cel. Egyet sem, mert a számjegyek összege 13, nem osztható 9-cel. d) Vizsgáld meg a lehetőségek számát, ha mindegyik számjegyet többször is felhasználhatod! 3-mal oszthatók: 222; 225; 252; 522; 255; 525; 552; 555; 666

28 0642. Számelmélet A számok osztói, az oszthatósági szabályok Tanári útmutató 28 4-gyel oszthatók: 256; 556; 656; 252; 552; cel oszthatók: 225; 252; 522; 666. Nagyon tanulságos, hogy a 3-mal, 9-cel oszthatóság szempontjából a számjegyek sorrendje nem számít. 14. Hagyd el a legkevesebb számjegyet a számból, hogy a megmaradt szám osztható legyen a) 3-mal; ; ; ; (figyeljük a számjegyek összegének 3-as maradékát, az alapján hagyjunk el számjegyet) b) 9-cel; (figyeljük a számjegyek összegének 9-es maradékát, az alapján hagyjunk el számjegyet) c) 4-gyel; d) 8-cal Az alábbi számok közül melyik osztható 3-mal, melyik 9-cel is? a) számjegyeinek összege 74, annak számjegyeinek összege 11, tehát nem osztható se 3-mal, se 9-cel. b) számjegyeinek összege 147, annak számjegyeinek összege 12, tehát osztható 3-mal, de 9-cel nem. c) számjegyeinek összege 153, annak számjegyeinek összege 9, tehát osztható 3-mal is és 9-cel is. d) 140 darab 4-es számjegyből álló szám. Számjegyeinek összege = 560, annak számjegyeinek összege 11, tehát nem osztható se 3-mal, se 9-cel. 16. Van-e olyan csupa 5-ös számjegyből álló szám, amely a) osztható 3-mal; 555 b) osztható 9-cel; 9 darab 5-ös számjegyből álló szám. c) osztható 6-tal? Nincs, mert nem lehet osztható 2-vel. 17. Döntsd el az alábbi állítások közül melyik igaz, melyik hamis. a) Ha egy természetes szám osztható 6-tal, akkor osztható 2-vel is. Igaz, mert a 2 osztója a 6-nak. b) Van olyan 2-vel osztható szám, amelyik nem osztható 6-tal. Igaz, pl. 8. c) Minden 3-mal osztható szám osztható 6-tal is. Hamis, pl. 9. d) Ha egy szám nem osztható 6-tal, akkor se 2-vel, se 3-mal nem osztható. Hamis, pl. 8 osztható 2-vel, a 9 pedig 3-mal, és egyik sem osztható 6-tal.

29 0642. Számelmélet A számok osztói, az oszthatósági szabályok Tanári útmutató 29 e) Ha egy szám osztható 4-gyel és 6-tal, akkor osztható 4 6 = 24-gyel is. Hamis, pl. 12. Ez arra figyelmeztet, hogy ha két számmal osztható egy szám, attól még nem biztos, hogy osztható a szorzatukkal is, csak akkor, ha a két osztó relatív prím, de ezt még így nem kell tudni a gyerekeknek, csak azt, hogy vigyázni kell. 18. Milyen számjegyet jelölnek a betűk, ha a számok oszthatók 6-tal? a) 5AA A = 2; 8 b) B7B B = 4 c) CC2CC C = 1; 4; 7 d) 1DDD D = nincs megoldás 19. Mennyi a 3-mal osztható kétjegyű páros számok összege? Hatosával jönnek a számok: = ( ) 15/2 = 810 alkalmazva a kis Gauss féle trükköt, hogy alá írjuk még egyszer az összeget, az egymás alatti párok összege mindig , és 15 darab ilyen pár van. 20. Hány olyan négyjegyű természetes szám van, amely csak 1 vagy 2 számjegyeket tartalmaz és osztható 6-tal? A szám 2-re kell végződjön és a számjegyek összege osztható kell legyen 3-mal, így a számjegyek csak 1, 1, 2, 2 lehetnek, melyeket 6-féleképpen lehet sorba rakni. Folytathatjuk ötjegyű, hatjegyű számokkal, ha megy a gyerekeknek. 21. Peti vásárolt 5 darab Túró rudit egyenként 45 forintért, 3 doboz 147 forintos tejet és 6 joghurtot darabját 38 forintért. A pénztáros 893 forintot kért tőle. Peti rögtön válaszolt, hogy a pénztáros biztosan tévedett. Hogyan jöhetett rá olyan gyorsan? Mindegyik tétel árának osztója a 3, így az összegnek is osztója kell legyen, de a 893 számjegyeinek összege 20, ami nem osztható 3-mal, tehát az összegnek a 3 nem osztója. 22. Döntsük el, a következő állítások közül melyik igaz, melyik hamis! a) Ha egy szám osztható 45-tel, akkor osztható 6-tal is. Hamis, mert nem biztos, hogy páros. b) Ha egy szám osztható 45-tel, akkor osztható 3-mal is. Igaz, mert a 45-nek a 3 osztója. c) Ha egy szám osztható 45-tel, akkor osztható 15-tel is. Igaz, mert a 45-nek a 15 osztója. d) Ha egy szám osztható 3-mal és 15-tel, akkor osztható 45-tel is. Hamis, például a 30 osztható 3-mal és 15-tel, de nem osztható 45-tel. e) Ha egy szám osztható 5-tel és 9-cel, akkor osztható 45-tel is. Igaz. 23. Az alábbi számok egyikére gondolt három gyerek, és a következőket mondta róla: Anna: A szám osztható 3-mal. Bori: A szám osztható 15-tel. Csaba: A szám osztható 45-tel. 390; 495; 675; 530; 831; 923. Állításaik közül azonban csak egy igaz. Melyik számra gondoltak? Ha egy szám osztható 45-tel, akkor 15-tel és 3-mal is, tehát az egy igaz állítás Csabáé nem lehet. Ha egy szám osztható 15-tel, akkor 3-mal is, tehát az egy igaz állítás Borié sem lehet. Így Anna mondott igazat, a másik kettő hamisat. Arra a számra gondoltak, amelyik osztható 3- mal, de nem osztható 15-tel ( és így 45-tel sem), ezt legkönnyebben úgy ellenőrizhetjük, hogy nem osztható 5-tel. Ez a szám pedig a 831.

Nagy András. Számelméleti feladatgyűjtemény 2009.

Nagy András. Számelméleti feladatgyűjtemény 2009. Nagy András Számelméleti feladatgyűjtemény 2009. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 Bevezetés... 2 1. Feladatok... 3 1.1. Természetes számok... 3 1.2. Oszthatóság... 5 1.3. Legnagyobb közös osztó, legkisebb

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY --------------------

MATEMATIKA VERSENY -------------------- Vonyarcvashegyi Eötvös Károly Általános Iskola 2014. 8314 Vonyarcvashegy, Fő u. 84/1. 2. osztály MATEMATIKA VERSENY -------------------- név Olvasd el figyelmesen, majd oldd meg a feladatokat! A részeredményeket

Részletesebben

MATEMATIKA ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 3.

MATEMATIKA ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 3. MATEMATIKA ÍRÁSBELI VIZSGA I. rész Fontos tudnivalók A megoldások sorrendje tetszőleges. A feladatok megoldásához szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet és bármelyik

Részletesebben

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2011/2012-es tanév első (iskolai) forduló haladók I. kategória

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2011/2012-es tanév első (iskolai) forduló haladók I. kategória Bolyai János Matematikai Társulat Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 011/01-es tanév első (iskolai) forduló haladók I. kategória Megoldások és javítási útmutató 1. Az ábrán látható ABC derékszögű háromszög

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek megoldásához!

Részletesebben

Párhuzamos programozás

Párhuzamos programozás Párhuzamos programozás Rendezések Készítette: Györkő Péter EHA: GYPMABT.ELTE Nappali tagozat Programtervező matematikus szak Budapest, 2009 május 9. Bevezetés A számítástechnikában felmerülő problémák

Részletesebben

Óravázlat. A szakmai karrierépítés feltételei és lehetőségei. Milyen vagyok én? Én és te. heterogén csoportmunka

Óravázlat. A szakmai karrierépítés feltételei és lehetőségei. Milyen vagyok én? Én és te. heterogén csoportmunka Óravázlat Tantárgy: Téma: Résztémák: osztályfőnöki A szakmai karrierépítés feltételei és lehetőségei Önismeret Milyen vagyok én? Én és te Időigény: Munkaforma: 1 óra frontális osztálymunka heterogén csoportmunka

Részletesebben

GAZDASÁGMATEMATIKA KÖZÉPHALADÓ SZINTEN

GAZDASÁGMATEMATIKA KÖZÉPHALADÓ SZINTEN GAZDASÁGMATEMATIKA KÖZÉPHALADÓ SZINTEN ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Gazdaságmatematika középhaladó szinten RACIONÁLIS TÖRTFÜGGVÉNYEK INTEGRÁLJA Készítette: Gábor Szakmai felel s: Gábor Vázlat

Részletesebben

G Szabályfelismerés 2.2. 2. feladatcsomag

G Szabályfelismerés 2.2. 2. feladatcsomag ÖSSZEFÜÉSEK Szabályfelismerés 2.2 Alapfeladat Szabályfelismerés 2. feladatcsomag összefüggés-felismerő képesség fejlesztése szabályfelismeréssel megkezdett sorozat folytatása a felismert szabály alapján

Részletesebben

1. forduló. MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2015/2016-os tanév

1. forduló. MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2015/2016-os tanév MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2015/2016-os tanév 1. forduló 1. feladat: Jancsi és Juliska Matematikai Memory-t játszik. A játék lényege, hogy négyzet alakú kártyákra vagy műveletsorokat írnak

Részletesebben

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY FŐVÁROSI DÖNTŐ SZÓBELI (2005. NOVEMBER 26.) 5. osztály

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY FŐVÁROSI DÖNTŐ SZÓBELI (2005. NOVEMBER 26.) 5. osztály 5. osztály Írd be az ábrán látható hat üres körbe a 10, 30, 40, 60, 70 és 90 számokat úgy, hogy a háromszög mindhárom oldala mentén a számok összege 200 legyen! 50 20 80 Egy dobozban háromféle színű: piros,

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Trigonometria

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Trigonometria 005-05 MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Trigonometria A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett

Részletesebben

Fejlesztı neve: LÉNÁRT ANETT. Tanóra / modul címe: CÉGES REKLÁMBANNER KÉSZÍTÉSE PROJEKTMÓDSZERREL

Fejlesztı neve: LÉNÁRT ANETT. Tanóra / modul címe: CÉGES REKLÁMBANNER KÉSZÍTÉSE PROJEKTMÓDSZERREL Fejlesztı neve: LÉNÁRT ANETT Tanóra / modul címe: CÉGES REKLÁMBANNER KÉSZÍTÉSE PROJEKTMÓDSZERREL 1. Az óra tartalma A tanulási téma bemutatása; A téma és a módszer összekapcsolásának indoklása: Az órán

Részletesebben

A döntő feladatai. valós számok!

A döntő feladatai. valós számok! OKTV 006/007. A döntő feladatai. Legyenek az x ( a + d ) x + ad bc 0 egyenlet gyökei az x és x valós számok! Bizonyítsa be, hogy ekkor az y ( a + d + abc + bcd ) y + ( ad bc) 0 egyenlet gyökei az y x és

Részletesebben

Javítóvizsga témakörei matematika tantárgyból

Javítóvizsga témakörei matematika tantárgyból 9.osztály Halmazok: - ismerje és használja a halmazok megadásának különböző módjait, a halmaz elemének fogalmát - halmazműveletek : ismerje és alkalmazza gyakorlati és matematikai feladatokban a következő

Részletesebben

Érettségi feladatok Algoritmusok egydimenziós tömbökkel (vektorokkal) 1/6. Alapműveletek

Érettségi feladatok Algoritmusok egydimenziós tömbökkel (vektorokkal) 1/6. Alapműveletek Érettségi feladatok Algoritmusok egydimenziós tömbökkel (vektorokkal) 1/6 A tömbök deklarálásakor Pascal és C/C++ nyelvekben minden esetben meg kell adni az indexelést (Pascal) vagy az elemszámot (C/C++).

Részletesebben

Fordítóprogramok Készítette: Nagy Krisztián

Fordítóprogramok Készítette: Nagy Krisztián Fordítóprogramok Készítette: Nagy Krisztián Reguláris kifejezések (FLEX) Alapelemek kiválasztása az x karakter. tetszőleges karakter (kivéve újsor) [xyz] karakterhalmaz; vagy egy x, vagy egy y vagy egy

Részletesebben

Számelmélet I. 1. A tantárgy általános célja és specifikus célkitűzései

Számelmélet I. 1. A tantárgy általános célja és specifikus célkitűzései Számelmélet I. Tantárgy neve Számelmélet I. Tantárgy kódja MTB 1011 Meghirdetés féléve 3. félév Kreditpont 3 Összóraszám (elm+gyak) 2+0 Számonkérés módja Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) MTB 1003

Részletesebben

MILYEN A KIEGYENSÚLYOZOTT ÉTREND?

MILYEN A KIEGYENSÚLYOZOTT ÉTREND? MILYEN A KIEGYENSÚLYOZOTT ÉTREND? Az egészséges táplálkozás alapjai a tápanyagok ismertetése és szerepe, a táplálkozási piramis ÉVFOLYAM: 3 6. TANÁRI SEGÉDLET TANÁRI SEGÉDLET A TÉMA FELDOLGOZÁSÁHOZ ÉVFOLYAM:

Részletesebben

Beszámoló: a kompetenciamérés eredményének javítását célzó intézkedési tervben foglaltak megvalósításáról. Őcsény, 2015. november 20.

Beszámoló: a kompetenciamérés eredményének javítását célzó intézkedési tervben foglaltak megvalósításáról. Őcsény, 2015. november 20. Őcsényi Perczel Mór Általános Iskola székhelye: 7143 Őcsény, Perczel Mór utca 1. Tel: 74/496-782 e-mail: amk.ocseny@altisk-ocseny.sulinet.hu Ikt.sz.: /2015. OM: 036345 Ügyintéző: Ősze Józsefné Ügyintézés

Részletesebben

MBLK12: Relációk és műveletek (levelező) (előadásvázlat) Maróti Miklós, Kátai-Urbán Kamilla

MBLK12: Relációk és műveletek (levelező) (előadásvázlat) Maróti Miklós, Kátai-Urbán Kamilla MBLK12: Relációk és műveletek (levelező) (előadásvázlat) Maróti Miklós, Kátai-Urbán Kamilla Jelölje Z az egész számok halmazát, N a pozitív egészek halmazát, N 0 a nem negatív egészek halmazát, Q a racionális

Részletesebben

MIÉRT FONTOS A HELYES TESTTARTÁS?

MIÉRT FONTOS A HELYES TESTTARTÁS? MIÉRT FONTOS A HELYES TESTTARTÁS? A biomechanikailag helyes testtartás, tartáskorrekció ÉVFOLYAM: 3 6. TANÁRI SEGÉDLET TANÁRI SEGÉDLET A TÉMA FELDOLGOZÁSÁHOZ ÉVFOLYAM: 3-6. AZ ÓRA TÉMÁJA: A biomechanikailag

Részletesebben

Emelt szintű érettségi feladatsorok és megoldásaik Összeállította: Szászné Simon Judit; dátum: 2005. november. I. rész

Emelt szintű érettségi feladatsorok és megoldásaik Összeállította: Szászné Simon Judit; dátum: 2005. november. I. rész Szászné Simon Judit, 005. november Emelt szintű érettségi feladatsorok és megoldásaik Összeállította: Szászné Simon Judit; dátum: 005. november. feladat I. rész Oldjuk meg a valós számok halmazán a x 5x

Részletesebben

IV.5. GARÁZS 1. A feladatsor jellemzői

IV.5. GARÁZS 1. A feladatsor jellemzői IV.5. GARÁZS 1. Tárgy, téma A feladatsor jellemzői Lineáris egyenlet, egyenletrendszer. Elsőfokú függvény. Többismeretlenes problémák megoldása egyenletrendszerek felírásával algebrai úton, illetve intuitív

Részletesebben

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY DÖNTŐ 2004. 5. osztály

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY DÖNTŐ 2004. 5. osztály 5. osztály Ha egy négyzetet az ábrán látható módon feldarabolunk, akkor a tangram nevű ősi kínai játékot kapjuk. Mekkora a nagy négyzet területe, ha a kicsié 8 cm 2? (A kis négyzet egyik csúcsa a nagy

Részletesebben

MI AZ A TÁPLÁLKOZÁSI PIRAMIS?

MI AZ A TÁPLÁLKOZÁSI PIRAMIS? MI AZ A TÁPLÁLKOZÁSI PIRAMIS? Az egészséges táplálkozás alapjai a tápanyagok ismertetése és szerepe, a táplálkozási piramis ÉVFOLYAM: 1 2. TANÁRI SEGÉDLET TANÁRI SEGÉDLET A TÉMA FELDOLGOZÁSÁHOZ ÉVFOLYAM:

Részletesebben

A SZÁMFOGALOM KIALAKÍTÁSA

A SZÁMFOGALOM KIALAKÍTÁSA A SZÁMFOGALOM KIALAKÍTÁSA TERMÉSZETES SZÁMOK ÉRTELMEZÉSE 1-5. OSZTÁLY Számok értelmezése 0-tól 10-ig: Véges halmazok számosságaként Mérőszámként Sorszámként Jelzőszámként A számok fogalmának kiterjesztése

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I 15 XV DIFFERENCIÁLSZÁmÍTÁS 1 DERIVÁLT, deriválás Az f függvény deriváltján az (1) határértéket értjük (feltéve, hogy az létezik és véges) Az függvény deriváltjának jelölései:,,,,,

Részletesebben

MATEMATIKA C 8. évfolyam 4. modul OSZTOGATÓ

MATEMATIKA C 8. évfolyam 4. modul OSZTOGATÓ MATEMATIKA C 8. évfolyam 4. modul OSZTOGATÓ Készítette: Surányi Szabolcs MATEMATIKA C 8. ÉVFOLYAM 4. MODUL: OSZTOGATÓ TANÁRI ÚTMUTATÓ 2 A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok

Részletesebben

Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen

Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen A következő ismertető segítséget nyújt a szervezeti cím küldőként való beállításában a caesar Webmailes felületén. Ahhoz, hogy a Shared Imaphoz

Részletesebben

ELLENŐRZÉS, MÉRÉS AZ ÉRTÉKELÉSHEZ. 47. modul

ELLENŐRZÉS, MÉRÉS AZ ÉRTÉKELÉSHEZ. 47. modul Matematika A 3. évfolyam ELLENŐRZÉS, MÉRÉS AZ ÉRTÉKELÉSHEZ 47. modul Készítette: Dr. VASNÉ LÉGRÁDY MARIANN matematika A 3. ÉVFOLYAM 47. modul ELLENŐRZÉS, MÉRÉS AZ ÉRTéKELÉSHEZ MODULLEÍRÁS A modul célja

Részletesebben

Az aktiválódásoknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az aktiválódások 30 évenként ismétlődnek!

Az aktiválódásoknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az aktiválódások 30 évenként ismétlődnek! 1 Mindannyiunk életében előfordulnak jelentős évek, amikor is egy-egy esemény hatására a sorsunk új irányt vesz. Bár ezen események többségének ott és akkor kevésbé tulajdonítunk jelentőséget, csak idővel,

Részletesebben

Algebra es sz amelm elet 3 el oad as Rel aci ok Waldhauser Tam as 2014 oszi f el ev

Algebra es sz amelm elet 3 el oad as Rel aci ok Waldhauser Tam as 2014 oszi f el ev Algebra és számelmélet 3 előadás Relációk Waldhauser Tamás 2014 őszi félév Relációk reláció lat. 1. kapcsolat, viszony; összefüggés vmivel 2. viszonylat, vonatkozás reláció lat. 3. mat halmazok elemei

Részletesebben

Útmutató a vízumkérő lap kitöltéséhez

Útmutató a vízumkérő lap kitöltéséhez Útmutató a vízumkérő lap kitöltéséhez A vízumkérő lap ( Visa application form of the People s Republic of China, Form V. 2013 ) az egyik legfontosabb dokumentum, amit a kínai vízumra való jelentkezésnél

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Csecsemő- és gyermekápoló szakképesítés. 2402-06 Csecsemő és gyermek diagnosztika és terápia modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Csecsemő- és gyermekápoló szakképesítés. 2402-06 Csecsemő és gyermek diagnosztika és terápia modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Kérdések és feladatok

Kérdések és feladatok Kérdések és feladatok 1. A mesében több szám is szerepel. Próbáld meg felidézni ezeket, majd töltsd ki a táblázatot! Ügyelj, hogy a páros és a páratlan számok külön oszlopba kerüljenek! Hány napos volt

Részletesebben

IKT FEJLESZTŐ MŰHELY KONTAKTUS Dél-dunántúli Regionális Közoktatási Hálózat Koordinációs Központ

IKT FEJLESZTŐ MŰHELY KONTAKTUS Dél-dunántúli Regionális Közoktatási Hálózat Koordinációs Központ Óratervezet: Kémia 7. osztály Témakör: Kémiai kötések Óra anyaga: Molekulák építése, térbeli modellezése Eszközök:, aktív tábla, projektor, számítógépek A tanóra részei Tanári tevékenység Tanulói tevékenység

Részletesebben

[MECHANIKA- HAJLÍTÁS]

[MECHANIKA- HAJLÍTÁS] 2010. Eötvös Loránd Szakközép és Szakiskola Molnár István [MECHANIKA- HAJLÍTÁS] 1 A hajlításra való méretezést sok helyen lehet használni, sok mechanikai probléma modelljét vissza lehet vezetni a hajlítás

Részletesebben

Oktatói munka hallgatói véleményezése. Oktatók

Oktatói munka hallgatói véleményezése. Oktatók Oktatói munka hallgatói véleményezése Oktatók Eredmények 1. A diákok órákon való részvételi hajlandósága eltérő attitűdöket mutat. A hallgatók négyötöde (80%) gyakori látogatója az előadásoknak, szemináriumoknak.

Részletesebben

Jelek tanulmányozása

Jelek tanulmányozása Jelek tanulmányozása A gyakorlat célja A gyakorlat célja a jelekkel való műveletek megismerése, a MATLAB környezet használata a jelek vizsgálatára. Elméleti bevezető Alapműveletek jelekkel Amplitudó módosítás

Részletesebben

I. rész. Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati. Név:...osztály:... Matematika kisérettségi. 2012. május 15. Fontos tudnivalók

I. rész. Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati. Név:...osztály:... Matematika kisérettségi. 2012. május 15. Fontos tudnivalók Matematika kisérettségi 2012. május 15. I. rész Fontos tudnivalók 1. A feladatok megoldására 30 percet fordíthat, az id elteltével a munkát be kell fejeznie. 2. A megoldások sorrendje tetsz leges. 3. A

Részletesebben

A skatulya-elv alkalmazásai

A skatulya-elv alkalmazásai 1 A skatulya-elv alkalmazásai Számelmélet 1. Az első 4n darab pozitív egész számot beosztjuk n számú halmazba. Igazoljuk, hogy mindig lesz három olyan szám, amelyek ugyanabban a halmazban vannak és valamely

Részletesebben

A táblázatkezelő felépítése

A táblázatkezelő felépítése A táblázatkezelés A táblázatkezelő felépítése A táblázatkezelő felépítése Címsor: A munkafüzet címét mutatja, és a program nevét, amivel megnyitottam. Menüszalag: A menüsor segítségével használhatjuk az

Részletesebben

SZKC_105_09. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5.

SZKC_105_09. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5. TÖRTÉNETEK III. SZK_105_09 a z é n d i m e n z i ó i Ki vagyok én? önmagunk és mások megismerése modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENIÁK 5. ÉVFOLYM tanári

Részletesebben

Azonosító jel: Matematika emelt szint

Azonosító jel: Matematika emelt szint I. 1. Hatjegyű pozitív egész számokat képezünk úgy, hogy a képzett számban szereplő számjegy annyiszor fordul elő, amekkora a számjegy. Hány ilyen hatjegyű szám képezhető? 11 pont írásbeli vizsga 1012

Részletesebben

Fókuszban a formahibák. Konzultációs nap Minőségfejlesztési Iroda 2013. szeptember 18. Fekete Krisztina

Fókuszban a formahibák. Konzultációs nap Minőségfejlesztési Iroda 2013. szeptember 18. Fekete Krisztina Fókuszban a formahibák Konzultációs nap Minőségfejlesztési Iroda 2013. szeptember 18. Fekete Krisztina Néhány számadat 2 Benyújtott kérelmek száma: 127 Formai okokból hiánypótlásra felszólított kérelmezők

Részletesebben

MILYEN A HELYES TESTTARTÁS?

MILYEN A HELYES TESTTARTÁS? MILYEN A HELYES TESTTARTÁS? A biomechanikailag helyes testtartás, tartáskorrekció ÉVFOLYAM: 7 8. TANÁRI SEGÉDLET TANÁRI SEGÉDLET A TÉMA FELDOLGOZÁSÁHOZ ÉVFOLYAM: 7-8. AZ ÓRA TÉMÁJA: A biomechanikailag

Részletesebben

MATEMATIKA ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 8.

MATEMATIKA ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 8. MATEMATIKA ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 8. I. rész Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet és bármelyik négyjegyű függvénytáblázatot

Részletesebben

Dinamikus geometriai programok

Dinamikus geometriai programok 2011 október 22. Eszköz és médium (fotó: http://sliderulemuseum.com) Enter MTM1007L információ: zeus.nyf.hu/ kovacsz feladatok: moodle.nyf.hu Reform mozgalmak A formális matematikát az életkori sajátosságoknak

Részletesebben

Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó. 55 761 01 0000 00 00 Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó

Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó. 55 761 01 0000 00 00 Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Előre is köszönjük munkádat és izgatottan várjuk válaszaidat! A Helleresek

Előre is köszönjük munkádat és izgatottan várjuk válaszaidat! A Helleresek A Heller Farkas Szakkollégium 2016-os felvételi kérdőívét tartod a kezedben, amely által megteheted az első lépést a Helleres úton. Az írásbeli kérdőív kitöltése után a felvételi következő lépése egy szóbeli

Részletesebben

Szöveges feladatok a 100-as

Szöveges feladatok a 100-as Matematika A 2. évfolyam Szöveges feladatok a 100-as számkörben 21. modul Készítette: Szili Judit Szitányi Judit 2 matematika A 2. ÉVFOLYAM 21. modul Szöveges feladatok a 100-as számkörben MODULLEÍRÁS

Részletesebben

Analízis elo adások. Vajda István. 2012. szeptember 24. Neumann János Informatika Kar Óbudai Egyetem. Vajda István (Óbudai Egyetem)

Analízis elo adások. Vajda István. 2012. szeptember 24. Neumann János Informatika Kar Óbudai Egyetem. Vajda István (Óbudai Egyetem) Vajda István Neumann János Informatika Kar Óbudai Egyetem 1/8 A halmaz alapfogalom, tehát nem definiáljuk. Jelölés: A halmazokat általában nyomtatott nagybetu vel jelöljük Egy H halmazt akkor tekintünk

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Foglalkozásegészségügyi szakápoló szakképesítés. 2379-06 Foglalkozásegészségügyi felmérés modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Foglalkozásegészségügyi szakápoló szakképesítés. 2379-06 Foglalkozásegészségügyi felmérés modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Szövegértés, szövegalkotás 7. Óravázlat Témahét: Csillagászat 2010. január 20. 3 órás tömb

Szövegértés, szövegalkotás 7. Óravázlat Témahét: Csillagászat 2010. január 20. 3 órás tömb 7. Óravázlat Témahét: Csillagászat 2010. január 20. 3 órás tömb Fejlesztési Barchoba a háton Kérdésfeltevés fejlesztése, Papír Csillaképek, meteorok, kis- és nagybolygók, csillagászok nevei Kik tartoznak

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

Felvételi előkészítő tájékoztató 2012.

Felvételi előkészítő tájékoztató 2012. Felvételi előkészítő tájékoztató 2012. Néhány gondolat a központi felvételiről! A központi Matematika felvételi az elmúlt években sok 8. osztályos diák számára igen csak komoly megmérettetésnek bizonyult.

Részletesebben

2011. március 9. Dr. Vincze Szilvia

2011. március 9. Dr. Vincze Szilvia . márius 9. Dr. Vinze Szilvia Tartalomjegyzék.) Elemi bázistranszformáió.) Elemi bázistranszformáió alkalmazásai.) Lineáris függőség/függetlenség meghatározása.) Kompatibilitás vizsgálata.) Mátri/vektorrendszer

Részletesebben

Variációk egy témára - táblázatkezelő feladatok megoldása többféleképpen

Variációk egy témára - táblázatkezelő feladatok megoldása többféleképpen Variációk egy témára - táblázatkezelő feladatok megoldása többféleképpen Fehérné Mázsár Gabriella (femaga@index.hu) A gondolkodás fejlesztésének a programozás mellett a másik nagyon hatékony lehetősége

Részletesebben

MIKOR ÉLÜNK FIZIKAILAG AKTÍVAN?

MIKOR ÉLÜNK FIZIKAILAG AKTÍVAN? MIKOR ÉLÜNK FIZIKAILAG AKTÍVAN? A fizikailag aktív életvezetés alapjai a fizikai aktivitási piramis ÉVFOLYAM: 7 8. TANÁRI SEGÉDLET TANÁRI SEGÉDLET A TÉMA FELDOLGOZÁSÁHOZ ÉVFOLYAM: 7-8. AZ ÓRA TÉMÁJA: A

Részletesebben

PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA

PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA MATEMATIKA PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. Január 21. EMELT SZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. Január 21. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Név Tanárok neve Email Pontszám STUDIUM GENERALE MATEMATIKA

Részletesebben

1. Írja fel prímszámok szorzataként a 420-at! 2. Bontsa fel a 36 000-et két részre úgy, hogy a részek aránya 5 : 4 legyen!

1. Írja fel prímszámok szorzataként a 420-at! 2. Bontsa fel a 36 000-et két részre úgy, hogy a részek aránya 5 : 4 legyen! 1. Írja fel prímszámok szorzataként a 40-at! 40 =. Bontsa fel a 36 000-et két részre úgy, hogy a részek aránya 5 : 4 legyen! A részek: 3. Egy sejttenyészetben naponta kétszereződik meg a sejtek száma.

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Prezentáció és íráskészségfejlesztés. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Prezentáció és íráskészségfejlesztés. tanulmányokhoz I. évfolyam GM és PSZ szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Prezentáció és íráskészségfejlesztés tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Prezentáció és íráskészség

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens szakképesítés. 2370-06 Higiéné, munkavédelem modul. 1. vizsgafeladat. 2010. augusztus 09.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens szakképesítés. 2370-06 Higiéné, munkavédelem modul. 1. vizsgafeladat. 2010. augusztus 09. Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2012. NOVEMBER 24.) 3. osztály

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2012. NOVEMBER 24.) 3. osztály 3. osztály Két szám összege 33. Mennyi ennek a két számnak a különbsége, ha az egyik kétszerese a másiknak? Hány olyan háromjegyű szám van, amelyben a számjegyek összege legalább 25? 4. osztály A Zimrili

Részletesebben

Linux Mint 8 telepítése

Linux Mint 8 telepítése Linux Mint 8 telepítése Be kell valljam ez az egyik kedvencem az Ubuntu alapú disztribúciók közül. Már több alkalommal is felpakoltam a különböző verziót és nem nagyon volt vele gondom. Illetve csak a

Részletesebben

ÍRÁSBELI ÖSSZEADÁS, KIVONÁS. A MŰVELETI SORREND SZÁMÍTÁSOKBAN ÉS SZÖVEGES FELADATOK MEGOLDÁSA SORÁN. 9. modul

ÍRÁSBELI ÖSSZEADÁS, KIVONÁS. A MŰVELETI SORREND SZÁMÍTÁSOKBAN ÉS SZÖVEGES FELADATOK MEGOLDÁSA SORÁN. 9. modul Matematika A 4. évfolyam ÍRÁSBELI ÖSSZEADÁS, KIVONÁS. A MŰVELETI SORREND SZÁMÍTÁSOKBAN ÉS SZÖVEGES FELADATOK MEGOLDÁSA SORÁN 9. modul Készítette: KONRÁD ÁGNES matematika A 4. ÉVFOLYAM 9. modul ÍRÁSBELI

Részletesebben

SZEREPEK ÉS MAGATARTÁSMINTÁK. A modul helye a tananyagban

SZEREPEK ÉS MAGATARTÁSMINTÁK. A modul helye a tananyagban SZEREPEK ÉS MAGATARTÁSMINTÁK MODUL A modul helye a tananyagban A 7. évfolyam szövegértés-szövegalkotás kompetencia alapú programcsomagjának 1. fejezete a Kisfiúk és nagyfiúk. Ennek egyik modulja a Szerepek

Részletesebben

Országos kompetenciamérés 2006

Országos kompetenciamérés 2006 Országos kompetenciamérés 2006 A SULINOVA Kht. jelentései alapján összeállította: Kovács Károly A tesztek alapvetı statisztikai jellemzıi, valamint a tesztfüzetek feladatai és azok jellemzıit bemutató

Részletesebben

A Hozzárendelési feladat megoldása Magyar-módszerrel

A Hozzárendelési feladat megoldása Magyar-módszerrel A Hozzárendelési feladat megoldása Magyar-módszerrel Virtuális vállalat 2013-2014/1. félév 3. gyakorlat Dr. Kulcsár Gyula A Hozzárendelési feladat Adott meghatározott számú gép és ugyanannyi független

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV RENDKÍVÜLI NYÍLT KISZOMBOR 2011. december 12.

JEGYZİKÖNYV RENDKÍVÜLI NYÍLT KISZOMBOR 2011. december 12. JEGYZİKÖNYV RENDKÍVÜLI NYÍLT KISZOMBOR 2011. december 12. JEGYZİKÖNYV Készült Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselı-testületének 2011. december 12. napján 15 órai kezdettel megtartott rendkívüli

Részletesebben

Az informatika oktatás téveszméi

Az informatika oktatás téveszméi Az informatika oktatás Az informatika definíciója Definíció-1: az informatika az információ keletkezésével, továbbításával, tárolásával, feldolgozásával foglalkozó tudomány. Definíció-2: informatika =

Részletesebben

Számrendszerek közötti átváltások

Számrendszerek közötti átváltások Számrendszerek közötti átváltások 10-es számrendszerből tetszőleges számrendszerbe Legyen az átváltani kívánt szám: 723, 10-es számrendszerben. Ha 10-esből bármilyen számrendszerbe kívánunk átváltani,

Részletesebben

Egyszerű áramkörök vizsgálata

Egyszerű áramkörök vizsgálata A kísérlet célkitűzései: Egyszerű áramkörök összeállításának gyakorlása, a mérőműszerek helyes használatának elsajátítása. Eszközszükséglet: Elektromos áramkör készlet (kapcsolótábla, áramköri elemek)

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pénzügyi-számviteli informatika 2. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pénzügyi-számviteli informatika 2. tanulmányokhoz IV. évfolyam Pénzügy és Számvitel Szak/Minden szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Pénzügyi-számviteli informatika 2. tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2014/2015. I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Pénzügyi-számviteli

Részletesebben

ÖSSZEADÁS, KIVONÁS AZ EGY 0-RA VÉGZŐDŐ SZÁMOK KÖRÉBEN

ÖSSZEADÁS, KIVONÁS AZ EGY 0-RA VÉGZŐDŐ SZÁMOK KÖRÉBEN Matematika A 3. évfolyam ÖSSZEADÁS, KIVONÁS AZ EGY 0-RA VÉGZŐDŐ SZÁMOK KÖRÉBEN 16. modul Készítette: KONRÁD ÁGNES matematika A 3. ÉVFOLYAM 16. modul összeadás, kivonás az egy 0-ra végződő számok körében

Részletesebben

Vodafone ReadyPay. Használati útmutató

Vodafone ReadyPay. Használati útmutató Vodafone ReadyPay Használati útmutató 1 - Párosítás Bluetooth-on keresztül, első beállítások 2 - Fizetés 3 - Menüpontok Párosítás Bluetooth-on keresztül, első beállítások Az első lépés Megjegyzés: A ReadyPay

Részletesebben

Új fejlesztéseink (NAT 2012) Középiskolai fizika, kémia

Új fejlesztéseink (NAT 2012) Középiskolai fizika, kémia Új fejlesztéseink (NAT 2012) Középiskolai fizika, kémia Új 9.-es fizikatankönyveink (NAT 2012) Minden tankönyvhöz: Útmutató és tanmenetjavaslat Feladatok részletes megoldása NTK Player - digitális tananyag

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I 10 X DETERmINÁNSOk 1 DETERmINÁNS ÉRTELmEZÉSE, TULAJdONSÁGAI A másodrendű determináns értelmezése: A harmadrendű determináns értelmezése és annak első sor szerinti kifejtése: A

Részletesebben

MATEMATIKA HETI 3 ÓRA

MATEMATIKA HETI 3 ÓRA EURÓPAI ÉRETTSÉGI 010 MATEMATIKA HETI 3 ÓRA IDŐPONT : 010. június 4. A VIZSGA IDŐTARTAMA : 3 óra (180 perc) MEGENGEDETT SEGÉDESZKÖZÖK : Európai képletgyűjtemény Nem programozható, nem grafikus kalkulátor

Részletesebben

Halmazok és függvények

Halmazok és függvények Halmazok és függvények Óraszám: 2+2 Kreditszám: 6 Meghirdető tanszék: Analízis Debrecen, 2005. A tárgy neve: Halmazok és függvények (előadás) A tárgy oktatója: Dr. Gilányi Attila Óraszám/hét: 2 Kreditszám:

Részletesebben

Diszkrét matematika I. gyakorlat

Diszkrét matematika I. gyakorlat Diszkrét matematika I. gyakorlat 1. Gyakorlat Bogya Norbert Bolyai Intézet 2012. szeptember 4-5. Bogya Norbert (Bolyai Intézet) Diszkrét matematika I. gyakorlat 2012. szeptember 4-5. 1 / 21 Információk

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES NYELVI ADATBÁZISOK

SZÁMÍTÓGÉPES NYELVI ADATBÁZISOK SZÁMÍTÓGÉPES NYELVI ADATBÁZISOK A MAGYARÓRÁN Sass Bálint joker@nytud.hu Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézet Korpusznyelvészeti Osztály A magyarnyelv-oktatás időszerű kérdései Szlovákiában

Részletesebben

1. Metrótörténet. A feladat folytatása a következő oldalon található. Informatika emelt szint. m2_blaha.jpg, m3_nagyvaradter.jpg és m4_furopajzs.jpg.

1. Metrótörténet. A feladat folytatása a következő oldalon található. Informatika emelt szint. m2_blaha.jpg, m3_nagyvaradter.jpg és m4_furopajzs.jpg. 1. Metrótörténet A fővárosi metróhálózat a tömegközlekedés gerincét adja. A vonalak építésének története egészen a XIX. század végéig nyúlik vissza. Feladata, hogy készítse el a négy metróvonal történetét

Részletesebben

Mágneses szuszceptibilitás vizsgálata

Mágneses szuszceptibilitás vizsgálata Mágneses szuszceptibilitás vizsgálata Mérést végezte: Gál Veronika I. A mérés elmélete Az anyagok külső mágnesen tér hatására polarizálódnak. Általában az anyagok mágnesezhetőségét az M mágnesezettség

Részletesebben

MAGISTER GIMNÁZIUM TANMENET 2012-2013 11. OSZTÁLY

MAGISTER GIMNÁZIUM TANMENET 2012-2013 11. OSZTÁLY MAGISTER GIMNÁZIUM TANMENET 2012-2013 11. OSZTÁLY Heti 3 óra Évi 111 óra Készítette: Ellenőrizte: Literáti Márta matematika tanár.. igazgató Másodfokú egyenletek. Ismétlés 1. óra: Másodfokú egyenletek,

Részletesebben

A környezettan tantárgy intelligencia fejlesztő lehetőségei

A környezettan tantárgy intelligencia fejlesztő lehetőségei A környezettan tantárgy intelligencia fejlesztő lehetőségei Készítette: Pék Krisztina biológia környezettan szak Belső konzulens: Dr. Schróth Ágnes Külső konzulens: Dr. Széphalmi Ágnes A szakdolgozatom

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Gyógymasszır szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Gyógymasszır szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1. Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

tartalmi szabályozók eredményesebb

tartalmi szabályozók eredményesebb Rövid távú, átmeneti intézkedések a tartalmi szabályozók eredményesebb alkalmazására Konkrét javaslatok 1. NAT és a kerettanterv heti összóraszámainak harmonizációja 2. Kerettantervek helyi alkalmazásának

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Endoszkópos szakasszisztens szakképesítés. 2467-06 Endoszkópos beavatkozás lebonyolítása modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Endoszkópos szakasszisztens szakképesítés. 2467-06 Endoszkópos beavatkozás lebonyolítása modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Képi diagnosztikai és intervenciós asszisztens szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Képi diagnosztikai és intervenciós asszisztens szakképesítés Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

ELLENÁLLÁSOK PÁRHUZAMOS KAPCSOLÁSA, KIRCHHOFF I. TÖRVÉNYE, A CSOMÓPONTI TÖRVÉNY ELLENÁLLÁSOK PÁRHUZAMOS KAPCSOLÁSA. 1. ábra

ELLENÁLLÁSOK PÁRHUZAMOS KAPCSOLÁSA, KIRCHHOFF I. TÖRVÉNYE, A CSOMÓPONTI TÖRVÉNY ELLENÁLLÁSOK PÁRHUZAMOS KAPCSOLÁSA. 1. ábra ELLENÁLLÁSOK PÁRHUZAMOS KAPCSOLÁSA Három háztartási fogyasztót kapcsoltunk egy feszültségforrásra (hálózati feszültségre: 230V), vagyis közös kapocspárra, tehát párhuzamosan. A PÁRHUZAMOS KAPCSOLÁS ISMÉRVE:

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - JELENTKEZÉSI LAP

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - JELENTKEZÉSI LAP PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - JELENTKEZÉSI LAP 1) A program címe: V e z e t ő i t o v á b b k é p z é s - Kategória: V e z e t ő k é p z é s 2) A program szervezője és jogtulajdonosa: Európai Vezetőképző Akadémia

Részletesebben

X.6. NYERŐ PIROS. A feladatsor jellemzői

X.6. NYERŐ PIROS. A feladatsor jellemzői X.6. NYERŐ PIROS Tárgy, téma A feladatsor jellemzői Valószínűségszámítás, valószínűségi játékok. Előzmények Valószínűség fogalma, igazságos játék fogalma (igazságos játékról beszélünk, ha a nyerési esélyek

Részletesebben

Jarabin Kinga LÁBNYOMOK

Jarabin Kinga LÁBNYOMOK Jarabin Kinga LÁBNYOMOK Álmokkal indulunk Már egész kis korban, óvodásként is van arról elképzelésünk, mivel szeretnénk foglalkozni, ha egyszer felnövünk. Álmokkal indulunk az iskolapadba, az iskolapadból

Részletesebben

Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 4 Összóraszám (elm+gyak) 2+2

Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 4 Összóraszám (elm+gyak) 2+2 Tantárgy neve Algebrai alapismeretek Tantárgy kódja MTB1003 Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 4 Összóraszám (elm+gyak) 2+2 Számonkérés módja Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 10. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Matematika emelt szint írásbeli

Részletesebben

Egyre nagyobb profitot generálnak a mobiltelefonnal végzett vásárlások, és egyre többet hezitálunk vásárlás előtt

Egyre nagyobb profitot generálnak a mobiltelefonnal végzett vásárlások, és egyre többet hezitálunk vásárlás előtt Egyre nagyobb profitot generálnak a mobiltelefonnal végzett vásárlások, és egyre többet hezitálunk vásárlás előtt 2016 ban még nagyobb hangsúlyt kapnak az e kereskedelmeben az okostelefonok. 2015 ben még

Részletesebben

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2011/2012 Matematika I. kategória (SZAKKÖZÉPISKOLA) Döntő. x 3x 2 <

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2011/2012 Matematika I. kategória (SZAKKÖZÉPISKOLA) Döntő. x 3x 2 < Oktatási Hivatal Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 011/01 Matematika I. kategória (SZKKÖZÉPISKOL) Döntő 1. Határozza meg az összes olyan egész számot, amely eleget tesz az egyenlőtlenségnek! log

Részletesebben

Feladatok megoldásokkal a negyedik gyakorlathoz (Függvényvizsgálat) f(x) = 2x 2 x 4. 2x 2 x 4 = 0, x 2 (2 x 2 ) = 0.

Feladatok megoldásokkal a negyedik gyakorlathoz (Függvényvizsgálat) f(x) = 2x 2 x 4. 2x 2 x 4 = 0, x 2 (2 x 2 ) = 0. Feladatok megoldásokkal a negyedik gyakorlathoz (Függvényvizsgálat). Feladat. Végezzük el az f(x) = x x 4 ) Értelmezési tartomány: x R. ) A zérushelyet az f(x) = 0 egyenlet megoldásával kapjuk: amiből

Részletesebben