Tudástár - evohome II. rész

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tudástár - evohome II. rész"

Átírás

1 Tudástár - evohome II. rész február Zsemberi Zoltán Honeywell evohome rendszer alkalmazási példák A Magyar Épületgépészet szaklap 2015/9. számában megjelent tanulmányunk szerint a legnagyobb megtakarítási potenciál az egyedi helyiségenkénti hőmérséklet szabályozásban, vagyis zónaszabályozásban van. A lapban közölt elemzés összehasonlította a hagyományos, időprogram nélküli központi termosztáttal, a heti időprogrammal ellátott központi termosztáttal és a zónánkénti, egyedi helyiséghőmérséklet szabályozással szerelt rendszerek energiafogyasztását. A modellszámítás egy optimális, szakszerűen kivitelezett fűtési rendszert vett figyelembe. Az alapesetnek számító időprogram nélküli, központi termosztáthoz képest a helyiségenkénti zónaszabályozással a vizsgált családi ház fűtési energiafogyasztásában 17,6 % megtakarítást lehetett elérni. Mivel azonban a valóságban szinte soha nem beszélhetünk tökéletes rendszerről, valamint az elemzésben nem számoltak a napsütés, az emberi tevékenység és a háztartási gépek által termelt hővel, a valós energia megtakarítási potenciál ennél jóval magasabb, akár 30 % fölött is lehet. Az elemzés azt is megmutatta, hogy csak az egyedi helyiségszabályozással lehet elérni azt, hogy mindig mindenhol a kívánt hőmérséklet legyen, se több, se kevesebb. A Honeywell az előbb említett megtakarítási lehetőséget szeretné eljuttatni minden tudatos felhasználóhoz az evohome rendszerével. Ebben a kiadványban néhány elvi kapcsolási rajzon mutatjuk be, hogyan lehet az evohome rendszert felépíteni. A példák szisztematikusan egymásra épülnek. Az első két kapcsolási rajz bemutatja az egy-, vagy maximum két zónás felhasználásra alkalmazható egyszerű T87 okostermosztátot. A további öt kapcsolási rajz az evohome zónamenedzser alkalmazásával kettő vagy több zóna szabályozására ad útmutatást. A kapcsolási rajzok a leggyakoribb mintapéldákat próbálják bemutatni. A gyakorlatban természetesen az egyedi igényeknek megfelelően lehet az evohome rendszerelemeket összeválogatni, a rendszer architektúra adta korlátok között. Fontos megjegyzés: az evohome elvi kapcsolási ábrák nem tartalmazzák hiánytalanul a fűtési rendszer megfelelő működéséhez szükséges hidraulikai elemeket! A rajzokon jelzett hőleadók adott esetben egy nagyobb hálózatot is szimbolizálhatnak.

2 1. Gázkazán együttműködése okostermosztáttal egy zónás radiátoros fűtés esetén Legegyszerűbb felhasználási példa, ha egy zóna esetén T87 okostermosztát által működtetjük a kazánt a BDR kapcsoló modulon keresztül. Az internetes hálózati modul segítségével kizárólag okostelefonon keresztül történhet a programozás. A radiátorokat előbeállítható termosztatikus radiátorszeleppel és termosztatikus szelepfejjel láttuk el. A szobatermosztát helyiségében lévő radiátoron a termosztatikus radiátorszelepfejet el kell hagyni, vagy azt teljesen nyitott állásba kell tekerni. 2. Gázkazán együttműködés okostermosztáttal két zóna és radiátoros fűtés esetén zónaszelepekkel Maximum kettő zónát lehet kiépíteni T87 okostermosztátokkal. A szintenkénti szabályozás egy-egy T87 okostermoszátttal és zónaszeleppel történik. A zónákat egymástól független egyedi időprogrammal lehet ellátni. T87 okostermosztátok által működtetjük a kazánt a BDR kapcsoló modulon keresztül. Mindkét zóna egyedileg programozható, de kizárólag okostelefonon keresztül. A T87 okostermosztát a szabályozó és a helyiséghőmérséklet érzékelő egyben, a zónaszelep pedig a beavatkozó elem. A radiátorokat előbeállítható termosztatikus radiátorszeleppel és termosztatikus szelepfejjel láttuk el. A szobatermosztát helyiségében lévő radiátoron a termosztatikus radiátorszelepfejet el kell hagyni, vagy azt teljesen nyitott állásba kell tekerni.

3 3. Gázkazán együttműködés zónamenedzserrel három zóna radiátoros fűtés esetén és HMV készítés egyutú szeleppel evohome rendszer által. A három zónában a hőleadók radiátorok, amelyeket HR92 intelligens radiátorszelep működtetőkkel szereltük fel. A zónáknak egymástól független egyedi időprogramot lehet megadni. A zónákban található radiátorok azonos hőmérsékletű előremenő fűtővizet kapnak. Egy zónában egy vagy több HR92 szelepet is be lehet építeni. A HR92 szelepek helyiséghőmérséklet érzékelők-, működtetők és szabályozók is egyben. A programozás az evohome zónamenedzserben vagy okostelefonon keresztül történhet. A HMV tároló fűtése evohome rendszer által történik az ATF500 használati melegvíz-szettel és két egyutú zónaszeleppel A zónamenedzser gyűjtött fűtési igényt továbbít a kapcsoló modulon keresztül a gázkazánnak és indítja azt. Amennyiben a gázkazán szabványos OpenTherm kommunikáció képes, kapcsoló modul helyett R88 OpenTherm kazánvezérlő modult szükséges illeszteni. A radiátorokat előbeállítható termosztatikus radiátorszeleppel láttuk el. Fontos megjegyzés: Több BDR kapcsoló modul között a minimális telepítési távolság 30cm. Elburkolt radiátorok esetén is felhasználható a HR92 radiátorszelep működtető egy DTS helyiséghőmérséklet érzékelővel kiegészítve. Ebben az esetben a DTS szolgáltatja a zónamenedzsernek a helyiséghőmérsékletet.

4 4. Gázkazán együttműködés zónamenedzserrel három zóna, felület- és radiátoros fűtés esetén. HMV készítés a kazán saját szabályozója és váltószelep által történik. A három zónában a hőleadók radiátorok és padló/falfűtés. A radiátorokat HR92 intelligens radiátorszelep működtetőkkel szereltük fel. A zónáknak egymástól független egyedi időprogramot lehet megadni. Az 1. és 2. zónákban található radiátorok azonos hőmérsékletű előremenő fűtővizet kapnak, míg a 3. zónában a HM80 univerzális keverőszelep-vezérlő által lehetőség van alacsonyabb előremenő hőmérsékletre. A HM80 keverőszelep-vezérlő a helyiséghőmérséklet által mért érték szerint határozza meg az előremenő hőmérsékletet. Egy zónában egy vagy több HR92 szelepet is be lehet építeni. A HR92 szelepek helyiséghőmérséklet érzékelők-, működtetők és szabályozók is egyben; a DTS érzékelő, a keverőszelep a beavatkozó, a zónamenedzser a központ és a HM80 a szabályozó. A programozás az evohome zónamenedzserben vagy okostelefonon keresztül történhet. A zónamenedzser gyűjtött fűtési igényt továbbít a kapcsoló modulon keresztül a gázkazánnak és indítja azt. A rendszerben a hidraulikus váltó beépítése a nyomáskülönbségek kiegyenlítése miatt szükséges. Amennyiben a gázkazán szabványos OpenTherm kommunikáció képes, kapcsoló modul helyett R88 OpenTherm kazánvezérlő modult szükséges illeszteni. A radiátorokat előbeállítható termosztatikus radiátorszeleppel láttuk el. Fontos megjegyzés: Amennyiben a szekunder oldalra szükséges második szivattyú, akkor hidraulikus váltót kell beépíteni, és a második szivattyú indításához szükséges további BDR kapcsoló modul.

5 5. Gázkazán együttműködés zónamenedzserrel hat zóna, felület- és radiátoros fűtés esetén. HMV készítés a kazán saját szabályozója által váltószeleppel történik. A három zónában a hőleadók radiátorok és padló/falfűtés. A radiátorokat HR92 intelligens radiátorszelep működtetőkkel szereltük fel. A zónáknak egymástól független egyedi időprogramot lehet megadni. A radiátoros és a padló/falfűtés zónák fűtési előremenő hőmérséklete megegyezik. A 3. és a 4. zónát a HCE80 szabályozó és a termoelektromos működtetők szabályozzák. Egy zónába egy vagy több HR92 szelepet is be lehet építeni. A HR92 szelepek helyiséghőmérséklet érzékelők-, működtetők és szabályozók is egyben; a DTS érzékelő, a HCE 80 szabályozó, a zónamenedzser a központ és érzékelő egyben. A programozás az evohome zónamenedzserben vagy okostelefonon keresztül történhet. A zónamenedzser gyűjtött fűtési igényt továbbít a kapcsoló modulon keresztül a gázkazánnak és indítja azt. Amennyiben a gázkazán szabványos OpenTherm kommunikáció képes, kapcsoló modul helyett R88 OpenTherm kazánvezérlő modult szükséges illeszteni. A radiátorokat előbeállítható termosztatikus radiátorszeleppel láttuk el. Fontos megjegyzés: Tervezéskor azonos előremenő hőmérsékletre kell méretezni a rendszert. Egy zónában egyidejűleg csak egy szabályozó lehet. HM80 és HCE80 szabályozót egyszerre kiépíteni nem lehet!

6 6. Gázkazán együttműködés zónamenedzserrel hat zóna, felület- és radiátoros fűtés esetén. Az egy direkt, egy kevert és a HMV körök szabályozása valamint a gázkazán indítása a Honeywell Smile időjáráráskövető szabályozó által történik. A három zónában a hőleadók radiátorok és padló/falfűtés. A radiátorokat HR92 intelligens radiátorszelep működtetőkkel szereltük fel. A zónáknak egymástól független egyedi időprogramot lehet megadni. A 3. és a 4. zónát a HCE80 szabályozó és a termoelektromos működtetők szabályozzák. Egy zónában egy vagy több HR92 szelepet is be lehet építeni. A HR92 szelepek helyiséghőmérséklet érzékelők-, működtetők és szabályozók is egyben; a DTS érzékelő, a HCE 80 szabályozó, a zónamenedzser központ és érzékelő egyben. A programozás az evohome zónamenedzserben vagy okostelefonon keresztül történhet. A zónamenedzser gyűjtött fűtési igényt küld a Smile időjáráskövető szabályozónak (potenciálmentes kontakt) adott zónához tartozó direkt vagy kevert körnek, és indítja a szekunder oldali szivattyút. A rendszerben a hidraulikus váltó beépítése a nyomáskülönbségek kiegyenlítése miatt szükséges. A padló/falfűtés körben motoros keverőszelep biztosítja a külső hőmérsékletfüggő vízhőmérséklet szabályozást. A Smile időjáráskövető szabályozó a fűtési körök vízhőmérsékletének igénye alapján üzemelteti a kazánt annak ki/be kapcsolásával mindaddig, amíg a hidraulikus váltóban érzékelt előremenő hőmérséklet el nem éri a kívánt szintet.

7 7. Társasházi alkalmazás lakásonkénti/zónánkénti szabályozás zónamenedzserrel radiátoros fűtés esetén. A lakásokban a hőleadók radiátorok. A radiátorokat HR92 intelligens radiátorszelep működtetőkkel szereltük fel. A lakásokat független egyedi időprogrammal lehet ellátni. Egy zónába egy vagy több HR92 szelepet is be lehet építeni. A HR92 szelepek helyiséghőmérséklet érzékelők-, működtetők és szabályozók is egyben, a zónamenedzser a központ. A programozás az evohome zónamenedzserben vagy okostelefonon keresztül történhet Tételjegyzék a rajzokhoz: Tervezéssel kapcsolatos műszaki kérdésekkel kérjük érdeklődjön az alábbi elérhetőségen: Zsemberi Zoltán 30/ zoltan.zsemberi@honeywell.com Amennyiben a továbbiakban nem szeretne Tudástár információt kapni, kérjük jelezze az alábbi címen: Honeywell Szabályozástechnikai Kft Budapest, Petneházy utca 2-4. Tel.: Fax: evc.hungary@honeywell.com

Móra Ferenc Általános Iskola. 1144 Budapest, Újváros park 2. hrsz.:39470/307 ENERGETIKAI REKONSTRUKCIÓ

Móra Ferenc Általános Iskola. 1144 Budapest, Újváros park 2. hrsz.:39470/307 ENERGETIKAI REKONSTRUKCIÓ Móra Ferenc Általános Iskola 1144 Budapest, Újváros park 2. hrsz.:39470/307 ENERGETIKAI REKONSTRUKCIÓ Móra Ferenc Általános Iskola 1144 Budapest, Újváros park 2. hrsz.:39470/307 ENERGETIKAI REKONSTRUKCIÓ

Részletesebben

Honeywell. Előszó. Tisztelt Partnerünk!

Honeywell. Előszó. Tisztelt Partnerünk! Előszó Honeywell Tisztelt Partnerünk! Évről-évre magas kereslet mutatkozik a vegyestüzelésű kazánok iránt. Az esetek túlnyomó többségében a vegyestüzelésű kazánokat meglévő gázfűtéses rendszerek kiegészítéseként

Részletesebben

evohome rendszer termék árlista és leírás

evohome rendszer termék árlista és leírás evohome rendszer termék árlista és leírás 1 ATC928WIFI evohome Wi-Fi zónamenedzser A több zónás evohome Wi-Fi zónamenedzser legfeljebb 12 fűtési zóna, valamint igény szerint egy háztartási melegvíz ellátás

Részletesebben

ANTEA KC 12-24-28 KR 12-24-28 KRB 12-24-28

ANTEA KC 12-24-28 KR 12-24-28 KRB 12-24-28 ANTEA KC 12-24-28 KR 12-24-28 KRB 12-24-28 IST 03 C 821-01 ÜZEMBE HELYEZÉS, HASZNÁLAT ÉS KARBANTARTÁS HU Fordított anyag az (olasz nyelvű) eredeti alapján. Tisztelt Hölgyem/Uram! Köszönjük, hogy a Fondital

Részletesebben

Állandó és változó térfogatáramú hálózatok. dr. Magyar Z: Állandó és változó térfogatáramú hálózatok

Állandó és változó térfogatáramú hálózatok. dr. Magyar Z: Állandó és változó térfogatáramú hálózatok Állandó és változó térfogatáramú hálózatok Tartalom Hidraulikai kör A helyes működéshez szükséges hidraulikai feltételek Állandó térfogatáram Változó térfogatáram Gyakorlatok Mi is a hidraulikai kör? Termelés

Részletesebben

Kazánkiválasztás. 1. számú fólia 2010.06. hó. Buderus Akadémia 2011: Kazánházak: Kazánkiválasztás. Buderus F téstechnika Kft. Minden jog fenntartva!

Kazánkiválasztás. 1. számú fólia 2010.06. hó. Buderus Akadémia 2011: Kazánházak: Kazánkiválasztás. Buderus F téstechnika Kft. Minden jog fenntartva! Kazánkiválasztás 1. számú fólia A metán égése H H C H H O O O O O C O H O H H O H CH 4 + 2 O 2 CO 2 + 2H 2 O + Metán Oxigén Széndioxid Vízg z érték (földgáz) (leveg ) (alsó f érték) A keletkez vízg z is

Részletesebben

TAHITI CONDENSING KR 55 - KR 85

TAHITI CONDENSING KR 55 - KR 85 IST 03 C 341-02 TAHITI CONDENSING KR 55 - KR 85 HU ÜZEMBE HELYEZÉS, HASZNÁLAT ÉS KARBANTARTÁS Tisztelt Hölgyem/Uram! Köszönjük, hogy a Fondital gyár termékét választotta. Kérjük, figyelmesen olvassa el

Részletesebben

VIESMANN VITOLIGNO 100-S Hasábfa elégetésére szolgáló faelgázosító kazán 25 40 kw

VIESMANN VITOLIGNO 100-S Hasábfa elégetésére szolgáló faelgázosító kazán 25 40 kw VIESANN VITOLIGNO 100-S Hasábfa elégetésére szolgáló faelgázosító kazán 5 40 kw űszaki adatlap A rendelési számokat és az árakat lásd az árjegyzékben VITOLIGNO 100-S Típus: VL1A Faelgázosító kazán max.

Részletesebben

Lásd.: a 4.1.1. pontban leírtak, miszerint az üzemelő két kéménynek és mindkét összekötő elemnek nincs meg az ellenőrzési és a tisztítási feltétele.

Lásd.: a 4.1.1. pontban leírtak, miszerint az üzemelő két kéménynek és mindkét összekötő elemnek nincs meg az ellenőrzési és a tisztítási feltétele. 4. Az épület épületgépészeti rendszereire vonatkozó műszaki állapot értékelés 4.1. Az épület gépészeti rendszereinek azonosítása, ismertetése, állapotuk értékelése 4.1.0. Külső közművek A tárgyi épület

Részletesebben

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról 1. 2. 3. 4.

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról 1. 2. 3. 4. 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról 2016.01.01 2017.12.31 8 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról Az épített

Részletesebben

Tájékoztató a szerződés módosításáról - Komlói Bányász Sport Klub tornaterem épülete energetikai fejlesztése

Tájékoztató a szerződés módosításáról - Komlói Bányász Sport Klub tornaterem épülete energetikai fejlesztése Tájékoztató a szerződés módosításáról - Komlói Bányász Sport Klub tornaterem épülete energetikai fejlesztése Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/132 Építési beruházás Kivitelezés, bármilyen eszközzel, Beszerzés

Részletesebben

Barcsa János Általános Iskola épületenergetikai felújítása

Barcsa János Általános Iskola épületenergetikai felújítása Barcsa János Általános Iskola épületenergetikai felújítása Közbeszerzési Értesítő száma: 2012/116 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés Hirdetmény típusa: Tájékoztató az eljárás eredményéről

Részletesebben

Követeléskezelő szoftver bérleti szerződés

Követeléskezelő szoftver bérleti szerződés Követeléskezelő szoftver bérleti szerződés e-versenyeztetési eljárás Eljárás száma: BKV Zrt. V- 209/15. AJÁNLATI FELHÍVÁS Budapest, 2015. szeptember Ajánlatkérő neve: AJÁNLATI FELHÍVÁS Budapesti Közlekedési

Részletesebben

Fűtési rendszerek elemei

Fűtési rendszerek elemei Fűtési rendszerek elemei Előadás vázlata A melegvizes fűtési rendszerek legfontosabb elemi, szerkezeti felépítésük, jellemzőik. 1.Hőcserélők 2. Hőleadók radiátorok fűtőelemek 3. Tágulási tartály 4. Légtelenítő

Részletesebben

Vízellátás-Csatornázás. Összeállításnál felhasznált anyagok, előadások készítői:kónya T. (DE MK) Szikra Cs. (BME)

Vízellátás-Csatornázás. Összeállításnál felhasznált anyagok, előadások készítői:kónya T. (DE MK) Szikra Cs. (BME) Vízellátás-Csatornázás Összeállításnál felhasznált anyagok, előadások készítői:kónya T. (DE MK) Szikra Cs. (BME) Vízellátó rendszerek Rendszer megtáplálása szerint lehet: -atmoszférikus magastartályos

Részletesebben

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet. az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet. az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról Hatályos: 2013.07.09-7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. -a (2) bekezdésének

Részletesebben

Termosztatikus alapjel szabályzó egység

Termosztatikus alapjel szabályzó egység ACCREDITED Termosztatikus alapjel szabályzó egység 8-es sorozat 9/ HU IO 9 FM 6 Működése A hőmérséklet szabályozó egység sugárzó fűtési rendszerekhez, a sorozat hidraulikus váltóival együttes használatra

Részletesebben

2.7 EUROMAXX fali készülék 2003.

2.7 EUROMAXX fali készülék 2003. 2.7 EUROMAXX fali készülék 2003. 2.7.1 2.7.1 Euromaxx kéményes fali készülék Mûszaki adatok Készülék típusa ZWC 24-1 MFK ZWC 28-1 MFK "23" "31" "23" "31" Földgáz Cseppfolyós gáz Földgáz Cseppfolyós gáz

Részletesebben

Tájékoztató az eljárás eredményéről_a KEOP-4.1.0/E/12-2014-0026 azonosítószámú projekt keretében beruházási munkák elvégzése

Tájékoztató az eljárás eredményéről_a KEOP-4.1.0/E/12-2014-0026 azonosítószámú projekt keretében beruházási munkák elvégzése Tájékoztató az eljárás eredményéről_a KEOP-4.1.0/E/12-2014-0026 azonosítószámú projekt keretében beruházási munkák elvégzése Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/2 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Hirdetmény

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR. TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI DOLGOZAT 3515 MISKOLC Egyetemváros

MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR. TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI DOLGOZAT 3515 MISKOLC Egyetemváros MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI DOLGOZAT 3515 MISKOLC Egyetemváros Szilárd tüzelésű kazán felügyeleti rendszerének alapjai Készítette: Csordás Bernadett Konzulensek: Woperáné

Részletesebben

2009. ÉVI ÜZLETI TERVE

2009. ÉVI ÜZLETI TERVE PRIMER 8400 Ajka, Móra Ferenc u. 26. Pf: 127 Tel/Fax: 88/312-394, 312-989 E-mail: primer@ajkanet.hu A PRIMER Ajkai Távhőszolgáltatási Kft 2009. ÉVI ÜZLETI TERVE 2 TARTALOMJEGYZÉK Pont oldal 1. Bevezető

Részletesebben

IBT HIDRAULIKUS NYOMATÉKKULCS

IBT HIDRAULIKUS NYOMATÉKKULCS IBT HIDRAULIKUS NYOMATÉKKULCS KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ WREN 07IBT, 1IBT, 3IBT, 5IBT, 8IBT, 10IBT, 20IBT, 25IBT, 35IBT ÉS 50IBT NÉGYSZÖGKIHAJTÁSÚ HIDRAULIKUS NYOMATÉKKULCSOKHOZ Olvassa el ezt

Részletesebben

TOSHIBA ESTIA levegő-víz hőszivattyú beüzemelési jegyzőkönyv

TOSHIBA ESTIA levegő-víz hőszivattyú beüzemelési jegyzőkönyv TOSHIBA ESTIA levegő-víz hőszivattyú beüzemelési jegyzőkönyv Jegyzőkönyv sorszám: Beüzemelés időpontja: 20.. Beüzemelés típusa: Első beüzemelés [ ] Újraindítás [ ] Gépcsere [ ] Berendezések: Kültéri egység

Részletesebben

31 582 09 0001 31 01 Épületgépészeti csőhálózat- és berendezés-szerelő

31 582 09 0001 31 01 Épületgépészeti csőhálózat- és berendezés-szerelő 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

I. E LŐSZ Ó A felhasználók tájékoztatása, a szolgáltatási feltételrendszer egyértelmű rögzítése és a kiegyensúlyozott felhasználó-szolgáltató kapcsolatrendszer kialakítása érdekében minden szolgáltatónak

Részletesebben

421/2015. sz. határozata

421/2015. sz. határozata A Budapesti Értéktőzsde Zártkörűen Működő Részvénytársaság Vezérigazgatójának 421/2015. sz. határozata A Budapesti Értéktőzsde Zártkörűen Működő Részvénytársaság vezérigazgatója A Budapesti Értéktőzsde

Részletesebben

HD 150 HD 200 HD 300 HD 400 HD 500 HD 800 HD 1000 ÁLLÓ ELHELYEZÉSŰ, ZÁRTRENDSZERŰ, TÖBBCÉLÜ FELHASZNÁLÁSRA MELEGVÍZTÁROLÓK

HD 150 HD 200 HD 300 HD 400 HD 500 HD 800 HD 1000 ÁLLÓ ELHELYEZÉSŰ, ZÁRTRENDSZERŰ, TÖBBCÉLÜ FELHASZNÁLÁSRA MELEGVÍZTÁROLÓK KEZELÉSI UTASÍTÁS HD 150 HD 200 HD 300 HD 400 HD 500 HD 800 HD 1000 ÁLLÓ ELHELYEZÉSŰ, ZÁRTRENDSZERŰ, TÖBBCÉLÜ FELHASZNÁLÁSRA MELEGVÍZTÁROLÓK A készülék használatba vétele előtt gondosan olvassa el ezt

Részletesebben

Atájékoztatót a Lindner-Fűtszig dokumentumai, valamint a témában megjelent anyagok felhasználásával összeállította: Kiss Lajos

Atájékoztatót a Lindner-Fűtszig dokumentumai, valamint a témában megjelent anyagok felhasználásával összeállította: Kiss Lajos Atájékoztatót a Lindner-Fűtszig dokumentumai, valamint a témában Régi új lehetőség megjelent anyagok felhasználásával összeállította: Kiss Lajos A jobb hőszigetelés által lényegesen csökkenő fűtésihűtési

Részletesebben

A rendelet célja. A rendelet hatálya

A rendelet célja. A rendelet hatálya Ajka város Önkormányzata Képviselő-testületének a 9/2009.(IV.29.), a 10/2009.(III.6.), az 1/2010.(I.14.) rendeletekkel módosított 9/2008. (III.31.) rendelete a lakóépületek és középületek felújításának,

Részletesebben

A belügyminiszter /2011. ( ) BM rendelete. az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet módosításáról

A belügyminiszter /2011. ( ) BM rendelete. az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet módosításáról 1 Melléklet BM/10166/2011. számú előterjesztéshez A belügyminiszter /2011. ( ) BM rendelete az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet módosításáról Az épített

Részletesebben

Szilárdtüzelés kazánok puffertárolóinak méretezése

Szilárdtüzelés kazánok puffertárolóinak méretezése Buderus Tervezi Akadémia 2010 Szilárdtüzelés kazánok puffertárolóinak méretezése Buderus Ftéstechnika Kft. Minden jog fenntartva! 1. számú fólia Szilárdtüzelés kazánok a múlt Nyílt, gravitációs ftési rendszer

Részletesebben

Hűtőgépházi és hűtőrendszeri rekonstrukció - Tájékoztató az eljárás eredményéről

Hűtőgépházi és hűtőrendszeri rekonstrukció - Tájékoztató az eljárás eredményéről Hűtőgépházi és hűtőrendszeri rekonstrukció - Tájékoztató az eljárás eredményéről Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/148 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Hirdetmény típusa: Tájékoztató az eljárás eredményéről

Részletesebben

MAGYARORSZÁG SALAKMOTOROS NYÍLT EGYÉNI MAMS KUPA

MAGYARORSZÁG SALAKMOTOROS NYÍLT EGYÉNI MAMS KUPA Utánpótlás sport MAGYARORSZÁG SALAKMOTOROS NYÍLT EGYÉNI MAMS KUPA ALAPKIÍRÁS 2013 Készítette: A MAMS Salakmotoros Szakága Jóváhagyta: A MAMS Elnöksége Kiadja: A MAMS Ttitkársága A MAGYARORSZÁG NYÍLT EGYÉNI

Részletesebben

T A R T A L O M M U T A T Ó

T A R T A L O M M U T A T Ó T A R T A L O M M U T A T Ó 1. Beszámoló Szentgotthárd Város Önkormányzata 2011. évi költségvetésének I- III negyedéves teljesítéséről 2. Pályázat a Szentgotthárd és Kistérsége Oktatási Intézmény magasabb

Részletesebben

FOLYADÉK VÍZ HŐSZIVATTYÚ

FOLYADÉK VÍZ HŐSZIVATTYÚ FOLYADÉK VÍZ HŐSZIVATTYÚ GSWW... /B ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV A folyadék víz hőszivattyúk gazdaságos és hosszú távú megbízható működése alapvetően függ a hőforrás oldal és a hőleadó rendszer helyes tervezésétől

Részletesebben

6. füzet Első osztályú és nemzetközi minősítésű füves labdarúgópályák öntözése 35 db szórófejjel a 115 78 m-es stadionokba

6. füzet Első osztályú és nemzetközi minősítésű füves labdarúgópályák öntözése 35 db szórófejjel a 115 78 m-es stadionokba A Magyar Labdarúgó Szövetség és a Magyar Öntözési Egyesület (MÖE) ajánlása labdarúgópályák öntözésének építéséhez beruházóknak, sportegyesületeknek és önkormányzatoknak 6. füzet Első osztályú és nemzetközi

Részletesebben

Szerelési útmutató. Wavin Tempower CW-90 LAKOSSÁGI, KERESKEDELMI ÉS IPARI ALKALMAZÁSOK

Szerelési útmutató. Wavin Tempower CW-90 LAKOSSÁGI, KERESKEDELMI ÉS IPARI ALKALMAZÁSOK Wavin Tempower CW-90 Szerelési útmutató LAKOSSÁGI, KERESKEDELMI ÉS IPARI ALKALMAZÁSOK Üzembe helyezési útmutató CW-90 2007. június, 1.4 verzió. Tartalomjegyzék 1. Az útmutatóról 3 1.1. Címzettek 3 1.2.

Részletesebben

376. számú ügyrend. Nagyfogyasztói mérések kialakítása.

376. számú ügyrend. Nagyfogyasztói mérések kialakítása. 376. számú ügyrend Nagyfogyasztói mérések kialakítása. Készítette: EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. Mérés Szolgáltatási Központ Méréstechnikai Csoport 2012. Nyomtatásban csak tájékoztató jellegű! TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Használati útmutató. Digitális szobatermosztát THR840DEE. 50062484-003 Rev. A. THR840DEE-HU.indd 1 11-08-08 09:49

Használati útmutató. Digitális szobatermosztát THR840DEE. 50062484-003 Rev. A. THR840DEE-HU.indd 1 11-08-08 09:49 Használati útmutató Digitális szobatermosztát THR840DEE 50062484-003 Rev. A THR840DEE-HU.indd 1 11-08-08 09:49 Használati útmutató FIGYELEM: A készülék csak helyes telepítés és beállítás után működik megfelelően

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás 7 747 00 099 03/2004 HU Szakemberek számára Szerelési és karbantartási utasítás Logalux L35 200 tároló melegvíz termelő A szerelés és karbantartás előtt kérjük gondosan átolvasni Előszó Ez a termék szerkezetét

Részletesebben

Szerelési- és üzembehelyezési útmutató Regumaq K kaszkád-kapcsolású frissvízmodulok

Szerelési- és üzembehelyezési útmutató Regumaq K kaszkád-kapcsolású frissvízmodulok Szerelési- és üzembehelyezési útmutató Regumaq K kaszkád-kapcsolású frissvízmodulok A készülékek beépítése és üzembe helyezése előtt jelen szerelési és használati útmutatót gondosan olvassa el és az abban

Részletesebben

Tervezési segédlet. auroflow plus VPM 15 D / 30 D szolár töltőállomás. 2. kiadás

Tervezési segédlet. auroflow plus VPM 15 D / 30 D szolár töltőállomás. 2. kiadás Tervezési segédlet auroflow plus VPM 15 D / 30 D szolár töltőállomás Vaillant Saunier Duval Kft. 1 / 119. oldal Vaillant auroflow plus tervezési segédlet Vaillant Saunier Duval Kft. 2 / 119. oldal Vaillant

Részletesebben

Meglévő kiviteli tervek szerinti új földgáz betáplálási pont kialakítása EDDE szakaszoló állomáson

Meglévő kiviteli tervek szerinti új földgáz betáplálási pont kialakítása EDDE szakaszoló állomáson Meglévő kiviteli tervek szerinti új földgáz betáplálási pont kialakítása EDDE szakaszoló állomáson Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/52 Beszerzés tárgya: Nyílt Kivitelezés Hirdetmény típusa: Tájékoztató

Részletesebben

flexotherm Szerelési és karbantartási útmutató Szerelési és karbantartási útmutató Szakemberek számára VWF 57/4 VWF 87/4 VWF 117/4 VWF 157/4 VWF 197/4

flexotherm Szerelési és karbantartási útmutató Szerelési és karbantartási útmutató Szakemberek számára VWF 57/4 VWF 87/4 VWF 117/4 VWF 157/4 VWF 197/4 Szerelési és karbantartási útmutató Szakemberek számára Szerelési és karbantartási útmutató flexotherm VWF 57/4 VWF 87/4 VWF 117/4 VWF 157/4 VWF 197/4 HU Kiadó/gyártó Vaillant GmbH erghauser Str. 40 D-42859

Részletesebben

ACCESS h szivattyúk Szerelési és kezelési útmutató 1./14 oldal

ACCESS h szivattyúk Szerelési és kezelési útmutató 1./14 oldal ACCESS h szivattyúk Szerelési és kezelési útmutató 1./14 oldal 1 A h szivattyú használata 2 1.1 A kezel felület bemutatása... 2 1.2 A kezel felület használata... 2 1.3 Be- és kikapcsolás... 3 1.4 A h mérséklet

Részletesebben

7. REHAU h szivattyú program REHAU rendszertároló

7. REHAU h szivattyú program REHAU rendszertároló 7. REHAU h szivattyú program REHAU rendszertároló 7.1. Áttekintés Igény esetén a tároló szállítható egy polipropilén rétegelválasztó lemezzel, mely segítségével a fels és az alsó tárolótartomány termikus

Részletesebben

113/1998. (VI. 10.) Korm. rendelet

113/1998. (VI. 10.) Korm. rendelet 113/1998. (VI. 10.) Korm. rendelet a felvonók és a mozgólépcsők építésügyi hatósági engedélyezéséről, üzemeltetéséről, ellenőrzéséről és az ellenőrökről A Kormány - az épített környezet alakításáról és

Részletesebben

Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztály H A T Á R O Z A T

Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztály H A T Á R O Z A T Iktatószám: Tárgy: BKO/001/01170-0012/2015 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat Ügyintézés helye: Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi

Részletesebben

xha attól eltérő, kérjük töltse ki az A.III mellékletet

xha attól eltérő, kérjük töltse ki az A.III mellékletet 3. melléklet az 5/2009. (III.31.) IRM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja1024 Budapest, Margit krt. 85. Fax: 06 1 336 7751, 06 1 336 7757 E-mail: hirdetmeny@kozbeszerzesek-tanacsa.hu

Részletesebben

Tájékoztató szerződés módosításáról 2. - Szent Erzsébet Otthon

Tájékoztató szerződés módosításáról 2. - Szent Erzsébet Otthon Tájékoztató szerződés módosításáról 2. - Szent Erzsébet Otthon Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/43 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Kivitelezés Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés módosításáról/ké/2013.07.01

Részletesebben

Szerelési és szervíz utasítás

Szerelési és szervíz utasítás Szerelési és szervíz utasítás Helyiség controller RC35 kezelőegység A szakember számára Szerelés és karbantartás előtt kérjük, gondosan olvassa el 7 747 006 363 (06/2007) HU Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék

Részletesebben

Fokolus szilárd-tüzelésű kazán katalizátorral

Fokolus szilárd-tüzelésű kazán katalizátorral Ezt továbbítsd a Megrendelő felé! gyorsolvasás piros és kék betűkkel : 4. füst-járatok a kőzet-boltív felett, a járatokban turbolátor-hullám-lemezek is vannak (ezen a képen nem látszanak), a füst hátrafelé

Részletesebben

31 522 02 0010 31 01 Hőközpont és -hálózatkezelő Hőtechnikai berendezés üzemeltető

31 522 02 0010 31 01 Hőközpont és -hálózatkezelő Hőtechnikai berendezés üzemeltető Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

KEOP-5.5.0/B/12-2013-0006

KEOP-5.5.0/B/12-2013-0006 Szerz.mód - Épületenergetikai racionalizálás Tompa Város Intézményeinél" elnevezésű KEOP-5.5.0/B/12-2013-0006 azonosítószámú pályázat keretében kivitelezési munkák elvégzése Közbeszerzési Értesítő száma:

Részletesebben

Gépbiztonság. Biztonságtechnikai és szabványok áttekintése.

Gépbiztonság. Biztonságtechnikai és szabványok áttekintése. Gépbiztonság. Biztonságtechnikai és szabványok áttekintése. 1. Bevezetés. A gépek biztonsága tekintetében az EU.ban több szintű szabványrendszer van kialakítva, amely a gépek lehető legszélesebb körét

Részletesebben

2,6 millió magyar család életében 2015. szeptember 1-je fordulópontot jelent. Ekkortól lépett életbe az Európai Unió új szabálya, mely alapjaiban

2,6 millió magyar család életében 2015. szeptember 1-je fordulópontot jelent. Ekkortól lépett életbe az Európai Unió új szabálya, mely alapjaiban 2,6 millió magyar család életében 2015. szeptember 1-je fordulópontot jelent. Ekkortól lépett életbe az Európai Unió új szabálya, mely alapjaiban változtatja meg a magyarok által választható és vásárolható

Részletesebben

AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ

AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ a felcsúti új Faluház megépítése tárgyú, a Kbt. 122. (7) bekezdés a) pontja szerinti, hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárásra TARTALOMJEGYZÉK ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Műszaki katalógus Aquilo padlókonvektorok

Műszaki katalógus Aquilo padlókonvektorok Műszaki katalógus Aquilo padlókonvektorok tartalom padlókonvektorok Típusok áttekintése...3 Aquilo FMK... 4 Aquilo F1T (ventilátorral)...10 Aquilo F1P (fokozott teljesítményű, ventilátorral)...16 Aquilo

Részletesebben

Végfelhasználói kezelési utasítás

Végfelhasználói kezelési utasítás Tel. +36 20 9254726 E-mail: info@hotjet.hu Web: www.hotjet.hu something new in the air DC Inverter Végfelhasználói kezelési utasítás Kódszám: N273005A-Rev.1.7 1 Mindenekelőtt szeretnénk megköszönni Önnek,

Részletesebben

191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet. az építőipari kivitelezési tevékenységről. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet hatálya

191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet. az építőipari kivitelezési tevékenységről. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet hatálya 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1) bekezdés f), i), o), r),

Részletesebben

MAGYAR TELEKOM NYRT. FÖLDGÁZ-KERESKEDELMI ÜZLETSZABÁLYZAT. 2015. december 7.

MAGYAR TELEKOM NYRT. FÖLDGÁZ-KERESKEDELMI ÜZLETSZABÁLYZAT. 2015. december 7. 2015. december 7. TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK... 2 1. AZ ÜZLETSZABÁLYZAT HATÁLYA ÉS ÉRVÉNYESSÉGI KÖRE, FOGALOM MEGHATÁROZÁSOK, AZ ENGEDÉLYESRE VONATKOZÓ ADATOK... 6 1.1 Az Üzletszabályzat hatálya és

Részletesebben

PB tartályok Biztonsági Szabályzata

PB tartályok Biztonsági Szabályzata PB tartályok Biztonsági Szabályzata I. FEJEZET ALKALMAZÁSI TERÜLET A Szabályzatban foglaltakat alkalmazni kell valamennyi, a fogyasztóknál elhelyezett cseppfolyósított propán-butángázos tartályos gázellátó

Részletesebben

343/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény végrehajtásáról

343/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény végrehajtásáról 343/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény végrehajtásáról A Kormány a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény 38. (1) bekezdés

Részletesebben

KISS Zsolt SZOBOSZLAI Mihály KOVÁCS András. A civil szféra bevonása a települések fejlesztésének folyamatába Magyarországon

KISS Zsolt SZOBOSZLAI Mihály KOVÁCS András. A civil szféra bevonása a települések fejlesztésének folyamatába Magyarországon KISS Zsolt SZOBOSZLAI Mihály KOVÁCS András A civil szféra bevonása a települések fejlesztésének folyamatába Magyarországon 2 A civil szféra bevonása a települések fejlesztésének folyamatába Magyarországon...

Részletesebben

15/2008. (III.28.) rendelete

15/2008. (III.28.) rendelete 1 Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal K i s k u n f é l e g y h á z a V á r o s Ö n k o r m á n y z a t K é p v i s e lőtestületének 15/2008. (III.28.) rendelete az iparosított technológiával

Részletesebben

FŐTİ-HŐTİ PANELEK Mőszaki információk

FŐTİ-HŐTİ PANELEK Mőszaki információk Általános tudnivalók: FŐTİ-HŐTİ PANELEK Mőszaki információk A Comfort System kft. által forgalmazott gipszkarton panelek használata elsısorban a vadonatúj szerkezeteket és rekonstrukciókat megvalósító

Részletesebben

TRIOTEL Távközlési Kft. 8500 Pápa, Tókert u. 8. Adószám: 13724159-2-19

TRIOTEL Távközlési Kft. 8500 Pápa, Tókert u. 8. Adószám: 13724159-2-19 TRIOTEL Távközlési Kft. 8500 Pápa, Tókert u. 8. Adószám: 13724159-2-19 ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ( ÁSZF ) HELYHEZ KÖTÖTT TELEFON SZOLGÁLTATÁSRA... Utolsó módosítás: 2010. november 04. Hatálybalépés:

Részletesebben

HASZNÁLATI, KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ és JÓTÁLLÁSI JEGY a TOLDI Tb30 (2015-N) típusú beépíthető vízteres kandallóhoz.

HASZNÁLATI, KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ és JÓTÁLLÁSI JEGY a TOLDI Tb30 (2015-N) típusú beépíthető vízteres kandallóhoz. HASZNÁLATI, KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ és JÓTÁLLÁSI JEGY a TOLDI Tb30 (2015-N) típusú beépíthető vízteres kandallóhoz. Gódor József EV. (telephely: 2115 Vácszentlászló, Zsámboki út 043/9hrsz.) mint gyártó

Részletesebben

1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 54-60.II. emelet 209. szoba

1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 54-60.II. emelet 209. szoba Pályázati Felhívás Zárható PINPAD tároló doboz szállítása és szerelése tárgyú nyílt pályázathoz 1. Ajánlatkérő neve, címe, telefon- és telefaxszáma (e-mail) MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. 1087 Budapest,

Részletesebben

1. A Megrendelő Általános Szerződési Feltételeinek érvényessége

1. A Megrendelő Általános Szerződési Feltételeinek érvényessége 1. A Megrendelő Általános Szerződési Feltételeinek érvényessége 1.1. A jelen Általános Szerződési Feltételek (a továbbiakban: Feltételek ) alkalmazandók minden egyes, áru megrendelése és kapcsolódó szolgáltatás(ok)

Részletesebben

auromatic 620 Kezelési és szerelési útmutató Busz-moduláris szabályozórendszer a napenergiával történő fűtésrásegítéshez

auromatic 620 Kezelési és szerelési útmutató Busz-moduláris szabályozórendszer a napenergiával történő fűtésrásegítéshez Szakemberek / üzemeltetők számára Kezelési és szerelési útmutató auromatic 620 Busz-moduláris szabályozórendszer a napenergiával történő fűtésrásegítéshez HU VRS 620 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1.

Részletesebben

II. verzió, lezárva: 2002.01.14.

II. verzió, lezárva: 2002.01.14. II. verzió, lezárva: 2002.01.14. TISZTELT TERVEZŐ, KIVITELEZŐ A Raypak típusú atmoszférikus gázkazánok tervezési segédletének második változatát tartja kezében. Ennek létrehozása azért vált szükségessé,

Részletesebben

JÖVŐKÉP CÉLJAINK VÁLLALAT UNK

JÖVŐKÉP CÉLJAINK VÁLLALAT UNK A távfűtési rendszer biztonságos és a sok-lakásos épületek ellátására leginkább alkalmas módszer. Kényelmes, hiszen nem igényli a helyi hőtermeléshez szükséges berendezések kiépítését és üzemeltetését.

Részletesebben

Egyéb elıterjesztés Békés Város Képviselı-testülete 2008. május 29-i ülésére

Egyéb elıterjesztés Békés Város Képviselı-testülete 2008. május 29-i ülésére Tárgy: Vállalkozói Alap felhasználása Sorszám: IV/7. Elıkészítette: Váczi Julianna osztályvezetı Gazdálkodási Osztály Dr. Farkas László jogi munkatárs Véleményezı Pénzügyi Bizottság bizottság: Döntéshozatal

Részletesebben

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Page 1 of 27 CompLex (http://www.complex.hu/) Jogtár (http://www.jogtar.hu/) Céginfo (http://www.complex.hu/ceginfo.php) Termékeink (http://www.complex.hu/termekek.php) Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye

Részletesebben

Általános szerződési feltételek

Általános szerződési feltételek 1. Bevezetés Általános szerződési feltételek Jelen Általános Szerződési Feltételek (továbbiakban ÁSZF) tartalmazza a www.metabonwebshop.hu weboldalon (a továbbiakban: honlap) elérhető szolgáltatás igénybevételének

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. a hajléktalanok átmeneti szállásainak körében végzett kutatásról. 2008. március

BESZÁMOLÓ. a hajléktalanok átmeneti szállásainak körében végzett kutatásról. 2008. március BESZÁMOLÓ a hajléktalanok átmeneti szállásainak körében végzett kutatásról 2008. március A Hajléktalanokért Közalapítvány megbízásából készülő kutatás keretében a hajléktalan embereket ellátó intézmények

Részletesebben

Pécel Város Önkormányzat 2119 Pécel, Kossuth tér 1.

Pécel Város Önkormányzat 2119 Pécel, Kossuth tér 1. Pécel Város Önkormányzat 2119 Pécel, Kossuth tér 1. PÉCEL VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZATA - jóváhagyva a 363/2008. (XI. 27.) sz. Kt. határozattal 1 Preambulum A közpénzek ésszerű felhasználása,

Részletesebben

Szerelés előtt olvassa el a szerelési útmutatót! Üzembehelyezés előtt olvassa el a kezelési utasítást!

Szerelés előtt olvassa el a szerelési útmutatót! Üzembehelyezés előtt olvassa el a kezelési utasítást! Gázüzemű átfolyós rendszerű vízmelegítő Therm 6000 O WRD14-2 G... [hu] Beszerelés és használati utasítás 6 720 680 335 (2015/04) HU Szerelés előtt olvassa el a szerelési útmutatót! Üzembehelyezés előtt

Részletesebben

Céginfo.hu Általános Szerződési Feltételek

Céginfo.hu Általános Szerződési Feltételek Céginfo.hu Általános Szerződési Feltételek I. Értelmező rendelkezések Szolgáltató vagy Szolgáltatók: a Fővárosi Törvényszék Cégbíróságánál 1. 01-09-696382 cégjegyzékszámon nyilvántartott Wolters Kluwer

Részletesebben

a Képviselő-testülethez a helyi állattartásról szóló 18/2007. (XI.30.) számú önkormányzati rendelet módosítására

a Képviselő-testülethez a helyi állattartásról szóló 18/2007. (XI.30.) számú önkormányzati rendelet módosítására FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: 847-9/2011. 9. E LŐTERJESZTÉS a Képviselő-testülethez a helyi állattartásról

Részletesebben

Fenntartható és energiahatékony épületek égetett kerámia építőanyagokból

Fenntartható és energiahatékony épületek égetett kerámia építőanyagokból Meglévő épületek homlokzati és energetikai megújítása CREATON szerelt homlokzatburkolatokkal 1 Előadás tartalma: 1. Fenntartható jövő! 2. Épület- és panel rehabilitáció kérdéskörei 3. Panel lakóépület

Részletesebben

V1810 Alwa-Kombi-4 HMV STRANGSZABÁLYZÓ SZELEP

V1810 Alwa-Kombi-4 HMV STRANGSZABÁLYZÓ SZELEP V1810 Alwa-Kombi-4 HMV STRANGSZABÁLYZÓ SZELEP Alkalmazás ADATLAP Az Alwa-Kombi-4 szabályzószelepek használati melegvízrendszerek beszabályozására alkalmas szerelvények. A hidraulikai beszabályzást a cirkulációs

Részletesebben

GÉPKÖNYV. Remeha Quinta 45/55/65/85/115. Tervezési segédlet. Remeha Quinta 45/55/65/85/115. Használati, kezelési leírás

GÉPKÖNYV. Remeha Quinta 45/55/65/85/115. Tervezési segédlet. Remeha Quinta 45/55/65/85/115. Használati, kezelési leírás GÉPKÖNYV Tervezési segédlet Használati, kezelési leírás Remeha Quinta Kondenzációs fali kazáncsalád Teljesítménytartomány: 9-115 kw Remeha Quinta TARTALOMJEGYZÉK Elôszó 3 1. A Quinta kazánok beépítésének

Részletesebben

Móra Ferenc Általános Iskola

Móra Ferenc Általános Iskola 1144 Budapest, Újváros park 2. hrsz.:39470/307 Kiviteli terv MŰSZAKI LEÍRÁS Megrendelő: Panel Solar Kft. Épület-automatika tervező: Rifter Bt. 1116 Budapest, Temesvár utca 20. 1165 Budapest, Centenárium

Részletesebben

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet. az épületek energetikai jellemzıinek meghatározásáról

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet. az épületek energetikai jellemzıinek meghatározásáról 1. oldal 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzıinek meghatározásáról Az épített környezet alakításáról és védelmérıl szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. -a (2) bekezdésének h)

Részletesebben

Daikin Altherma rendszer kialakításnál a kültéri egység szél- és hóvédelméről gondoskodni kell. A kültéri egységet úgy kell elhelyezni, hogy

Daikin Altherma rendszer kialakításnál a kültéri egység szél- és hóvédelméről gondoskodni kell. A kültéri egységet úgy kell elhelyezni, hogy 2 Daikin Altherma rendszer kialakításnál a kültéri egység szél- és hóvédelméről gondoskodni kell. A kültéri egységet úgy kell elhelyezni, hogy közvetlen nap ne süsse (a külső hőmérséklet mérést meg tudja

Részletesebben

THERMOTIPP 2000 Mérnöki Tanácsadó és Szolgáltató Betéti Társaság 1202 Budapest, Kakastó u. 30/B. Tel/Fax:06-1-421-0117 email:thermotipp@gmail.

THERMOTIPP 2000 Mérnöki Tanácsadó és Szolgáltató Betéti Társaság 1202 Budapest, Kakastó u. 30/B. Tel/Fax:06-1-421-0117 email:thermotipp@gmail. THERMOTIPP 2000 Mérnöki Tanácsadó és Szolgáltató Betéti Társaság 1202 Budapest, Kakastó u. 30/B. Tel/Fax:06-1-421-0117 email:thermotipp@gmail.com Trosztel Zsolt ügyvezető, épületgépész vezető tervező Mobil:

Részletesebben

ÉPÜLETGÉPÉSZETI MUNKARÉSZ GYŐR VÁROS ÚJ SPORTKOMPLEXUMA ENGEDÉLYEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓJÁHOZ

ÉPÜLETGÉPÉSZETI MUNKARÉSZ GYŐR VÁROS ÚJ SPORTKOMPLEXUMA ENGEDÉLYEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓJÁHOZ ÉPÜLETGÉPÉSZETI MUNKARÉSZ GYŐR VÁROS ÚJ SPORTKOMPLEXUMA ENGEDÉLYEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓJÁHOZ Épületgépész tervező: Perfect-Plan Bt. 2030 Érd, Fűzfa utca 78. Vörös Tamás Felelős tervező G-T, TE, FH, FL,

Részletesebben

A BMW VALVETRONIC szerelése

A BMW VALVETRONIC szerelése A BMW VALVETRONIC szerelése 1. rész Az első generációs VALVETRONIC motorok megjelenése óta elég hosszú idő eltelt ahhoz, hogy az ilyen motorral szerelt autók már a független javítókhoz is elkerüljenek.

Részletesebben

RÉSZLETES MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ épületek energetikai jellemzőinek tanúsításához

RÉSZLETES MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ épületek energetikai jellemzőinek tanúsításához RÉSZLETES MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ épületek energetikai jellemzőinek tanúsításához Soltész Ilona, NFGM 2008. szeptember 1. 2 Az épületek energetikai jellemzőinek megállapítására vonatkozó jogszabályok Az épületek

Részletesebben

Öntanuló Szobatermosztát

Öntanuló Szobatermosztát 2 264 Öntanuló Szobatermosztát 5 működési mód, fűtés/hűtés funkció, menü-rendszerű programozás az egygombos Push and Roll forgatógombbal REV23 Elemes tápellátású szobatermosztát Egyértelmű, grafikus menü;

Részletesebben

ROMEO OpenTherm távvezérlés

ROMEO OpenTherm távvezérlés 1 Áttekintés: Módválasztó gomb: -ki, -nyár/tél, -reset,hibák Automatikus/Kézi üzemmód átkapcsoló Főtés - HMV programozó gomb Idıpont és nap program gomb Főtési hımérséklet beállító gomb HMV hımérséklet

Részletesebben

326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet. a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról

326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet. a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról Magyar joganyagok - 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet - a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési 1. oldalokmányok kiad 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet a közúti közlekedési

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Hajdúszoboszló Város Képviselőtestületének 16/2003. (IX.12.) Ör. számú rendelete a lakóépületek energiatakarékos korszerűsítésének, felújításának támogatásáról. ( a rendeletet módosító 13/2005. (V. 19.),

Részletesebben

atmocraft VK 654/9 1654/9 HU; PL

atmocraft VK 654/9 1654/9 HU; PL atmocraft VK 654/9 654/9 HU; PL Szakemberek számára Szerelési és karbantartási útmutató atmocraft Gázüzemű fűtőkazán HU Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Megjegyzések a dokumentációhoz........ 3. A dokumentumok

Részletesebben

Üzemeltetési Szabályzat

Üzemeltetési Szabályzat Üzemeltetési Szabályzat Tartalomjegyzék I. Az elektronikus árverések közös szabályai... 3 1. Részvételi feltételek... 3 1.1 Regisztráció... 4 1.2 Bejelentkezés... 4 1.3 Engedélyhez kötött tulajdonszerzés...

Részletesebben

RÖVID TÁJÉKOZTATÓ A SZAKKÉPESÍTÉSEKRŐL

RÖVID TÁJÉKOZTATÓ A SZAKKÉPESÍTÉSEKRŐL 54 525 01 AUTÓELEKTRONIKAI MŰSZERÉSZ a gépjármű akkumulátorokat azok tulajdonságainak ismeretében összehasonlítani, a járműspecifikus kiválasztást elvégezni, diagnosztikai vizsgálatát végrehajtani, megfelelő

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program keretében. Az erdei iskola hálózat infrastrukturális fejlesztése. Kódszám: KEOP-3.3.0.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program keretében. Az erdei iskola hálózat infrastrukturális fejlesztése. Kódszám: KEOP-3.3.0. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program keretében Az erdei iskola hálózat infrastrukturális fejlesztése c. pályázati konstrukció keretében megvalósítandó projektek támogatására Kódszám:

Részletesebben

52 522 09 0000 00 00 Gáz- és tüzeléstechnikai műszerész. Gáz- és tüzeléstechnikai műszerész É 1/5

52 522 09 0000 00 00 Gáz- és tüzeléstechnikai műszerész. Gáz- és tüzeléstechnikai műszerész É 1/5 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben