A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŐLÉS ÁPRILIS 30-I ÜLÉSÉRE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŐLÉS 2015. ÁPRILIS 30-I ÜLÉSÉRE"

Átírás

1 E LİTERJESZTÉS A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŐLÉS ÁPRILIS 30-I ÜLÉSÉRE 4. IKTATÓSZÁM: 33-2/2015. MELLÉKLET: - TÁRGY: Tájékoztató az Új koncepció a közétkeztetésben ELİTERJESZTİ: Dr. Müller Cecília megyei tisztifıorvos a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Fıosztálya AZ ELİTERJESZTÉST KÉSZÍTETTE: Dr. Müller Cecília megyei tisztifıorvos VÉLEMÉNYEZÉSRE MEGKAPTA: - KÖLTSÉGVETÉSI ÉS PÉNZÜGYI FİOSZTÁLLYAL TÖRTÉNT EGYEZTETÉS: - TÖRVÉNYESSÉGI VÉLEMÉNYEZÉSRE BEMUTATVA: -

2 FEJÉR MEGYEI KÖZGYŰLÉS április 30. Dr. Müller Cecília

3 Miért szükséges? Gyermekeink szokásait a család mellett környezetük is komolyan befolyásolja. Ezért fontos, hogy a nevelési oktatási intézmények ismerjék az egészséges életmód kialakításának feltételeit és igyekezzenek megteremteni azt. A rendszeres és az ajánlásoknak megfelelı étkezés fenntartja a gyerekek aktivitását, biztosítja a tanuláshoz szükséges koncentrációt, hosszú távon segíti az egészség megırzését,hiszen az összes betegség 80%-a összefügg a táplálkozással. A só, a cukor, az állati zsiradék túlzott, a zöldségek, gyümölcsök csekély fogyasztása kiemelt kockázati tényezı. Mivel a közétkeztetés a gyermekek (bölcsıdétıl a középiskola befejezéséig) akár étkezését is biztosíthatja, a kockázatoktól mentes, egészséges táplálkozás szempontjából meghatározó a közétkeztetés szerepe.

4 Miért szükséges? 2009-ben az OÉTI átfogó felmérése kapcsán derült ki, hogy: Az óvodai közétkeztetés sem minıségében sem mennyiségében nem felel meg az elıírásoknak. Kevés zöldséget, gyümölcsöt, tejet, tejterméket kapnak a gyerekek. Az ételsorokat magas energiatartalom és alacsony tápérték jellemezte, a közétkeztetık kevesebb mint fele tudott diétás étkeztetést biztosítani. Az alacsony összegő nyersanyagnorma sem tette lehetıvé, hogy érvényesüljenek a korszerő és egészséges táplálkozás elvei.

5 Kezdeti lépések: Mindez egyértelmővé tette, hogy a közétkeztetés területének szabályozására önálló rendelet megalkotása szükséges. Elıkészítése 2011-ben elkezdıdött augusztusában megjelent az Országos Tisztifıorvos Ajánlása a rendszeres étkeztetést biztosító, szervezett élelmezési ellátást nyújtó közétkeztetık számára. Az Országos Tisztifıorvos 1/2011.sz. Normatív Utasításában az Ajánlás szempontjait követı ellenırzéseket a területileg illetékes Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szervei számára jelölte ki. A jogszabály létrehozása mindvégig széles szakmai és társadalmi nyilvánosságot kapott, az érintettek többször is véleményezhették azt, a javaslatoknak érdemi befolyásuk volt. A rendelet tervezetét 2014 januárjában bocsátották uniós notifikációs eljárásra.

6 A közétkeztetés reformjának helyi kezdeményezései: 2009-ben az OÉTI felmérését követıen a Tisztifıorvosi Szolgálat kezdeményezésére Békés megyében életre hívták a Menzaminta=Mintamenza programot. Ennek elsıdleges célja a közétkeztetésbe bevont nyersanyagok körének bıvítése, új ételsorok kialakítása, egészséges alapanyagok alkalmazása, és a helyi kistermelık, vállalkozások által megtermelt nyersanyagok bevonása az étkezési kultúra javítása volt. A Programhoz eddig országszerte 250 konyha csatlakozott. Fejér megye 2012-ben kapcsolódott be a Programba, melyben jelenleg 14 közétkeztetı vesz részt. Az általuk ellátott étkezık száma fı, igen jelentısnek mondható. Szintén igen nagy jelentısége van a rendelet zökkenımentes alkalmazását illetıen, és igen büszkék vagyunk a székesfehérvári TUTIMENZA PROGRAMRA is.

7 Változások: A 2009-ben végzett óvodai felmérés óta már egyértelmően láthatók a közétkeztetésben zajló változások, amit a Mintamenza Programhoz csatlakozott konyhákon történt étrendi értékelések és a évi Óvodai Táplálkozásegészségügyi Felmérés eredményei is igazolnak. Kedvezı változások: o Nyers zöldséget,gyümölcsöt naponta legalább egyszer kapnak az étkezık. o Csaknem minden óvodában volt teljes kiırléső pékáru a vizsgált tíz nap alatt. o Az étkezık a vizsgált tíz nap alatt legalább halételeket is kapnak. egyszer o A kényelmi termékek felhasználása átlagosan a felére csökkent.

8 Nem változott: A folyadékpótlásra továbbra is legtöbbször cukros teát kapnak az étkezők. Az étlapokon kizárólag az ételek megnevezése olvasható. Az ételek sótartalma még mindig háromszorosa az Ajánlásnak. A tej és tejtermékek elégtelen mennyisége. Az étrendek laboratóriumban mért és az úgynevezett nyersanyag kiszabat szerinti tápanyagtartalma közötti eltérés továbbra is jelentős.

9 Számított energiatartalomra példa: Mintamenza Programhoz csatlakozott konyhák étrendi értékelése (4-6 éves korosztály) Számított energia 10 napos átlagértéke (Kcal) - 8 étrend Szükséglet: Kcal

10 Szükséges tehát a kötelezı érvényő rendeleti szabályozás! Az egységes szabályozást a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi elıírásokról szóló 37/2014.(IV. 30.) EMMI rendelet biztosítja. Hatályba lépett: január 1-én, elıírásait kötelezıen alkalmazni kell szeptember 1-tıl. Kivételek: november 1-tıl lesz hatályos az a rendelkezés, hogy 3 éves kor felett kizárólag 1,5%-os tej adható április 13-tól kell feltüntetni az étlapon a számított energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalmat. Az étkezés típusától függıen korcsoportonként megengedett napi sóbevitel mennyisége fokozatosan kerül hatályba léptetésre.

11 A Rendelet felépítése : I. Normaszöveg II. Mellékletek 1. melléklet - Nyersanyag-kiszabati elıírás egy adagra vonatkozóan, korcsoportonkénti bontásban. 2. melléklet Változatossági mutató kiszámítása. 3. melléklet Korcsoportonkénti napi energiaszükséglet 4. melléklet Adagolási elıírás 1 adag elkészített ételre, korcsoportos bontásban. 5. melléklet - Az étkeztetés típusától függıen a korcsoportonként megengedett napi sóbevitel (g/fı). 6. melléklet - Egyes élelmiszerekre, élelmiszercsoportokra vonatkozó elıírások tíz élelmezési napra, egy fıre számítva, étkeztetési típusonként.

12 A rendelet tartalmi elemei: Nyersanyag-kiszabati ív kötelezı vezetése, mely tartalmazza a korcsoportonként az étkezést igénybe vevık részére meghatározott adagszámban elkészítendı ételek és italok elıállításához szükséges nyersanyagok tételes, mennyiségi felsorolását. Az étrendtervezés szabályai: melynél legfontosabb a változatosság, így az egymást követı kétszer tíz élelmezési nap fıétkezéseiben egy ételsor csak egy alkalommal forduljon elı. Meghatározott a korcsoportonként biztosítandó energiaszükséglet. Tájékoztatási kötelezettség: Az étlapot az étkezık bölcsıdében, valamint nevelési-oktatási intézményekben a szülık által is jól látható helyen kifüggeszteni. Az étlapon fel kell tüntetni minden étkezés: számított sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelölésérıl szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevıket is.

13 A rendelet tartalmi elemei: Adagolási útmutató készítése, kifüggesztése: A Közétkeztetı az adagolási útmutatót az ételkészítés helyén, az Intézmény a tálalás helyén, a tálaló személyzet által jól látható helyen kifüggeszti. Naponta biztosítandó élelmiszerek, élelmiszercsoportok: tej, zöldség-gyümölcs, gabona alapú élelmiszerek szükséges mennyisége. Felhasználási elıírások, korlátozások és tilalmak: pl.: Az italként kínált tej hozzáadott cukrot nem tartalmazhat. Tejföl és tejszín kizárólag ételkészítéshez használható fel. Bölcsıdei étkeztetés esetén bı zsiradékban sült étel nem adható. A szükséges folyadék biztosítására étkezések között ivóvíz, illetve ásványvíz adható. Tíz élelmezési nap átlagában a hozzáadott cukortartalom a napi összes energiamennyiség legfeljebb 8%-át teheti ki.

14 A rendelet tartalmi elemei: Cukorra és a sóra vonatkozó kiemelt elıírások: Az étkezıasztalon és annak közvetlen környezetében az étel utólagos ízesítése céljából só, cukor nem helyezhetı el. Az étel utólagos ízesítése céljából só vagy cukor csak az étkezıasztaloktól elkülönített helyre helyezhetı ki, vagy csak a fogyasztó kifejezett kérésére adható át. A túlzott só és cukorfogyasztás veszélyeire figyelmeztetı feliratok kihelyezése. A felirat az étkeztetettek életkori sajátosságainak megfelelıen képi megjelenítéssel helyettesíthetı.

15 A rendelet tartalmi elemei: Felhasználási tilalmak, pl. nem adható: 30%-nál magasabb zsírtartalmú hús, a népegészségügyi termékadóról szóló törvény szerinti energiaital, alkoholt tartalmazó élelmiszer, szénsavas vagy cukrozott üdítı, szörp, édesség önállóan ebédként. Személyi feltételek: élelmezésvezetı képzettsége és továbbképzése, diétás étrendek készítése dietetikus, diétás szakács. Diétás étkeztetés:minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylı személy számára az állapotának megfelelı diétás étrendet kell biztosítani. A diétás étrendet az Intézmény úgy is biztosíthatja, hogy ha az Intézmény fızıkonyháján vagy az Intézményt ellátó Közétkeztetınél nem biztosítottak a diétás ételek elıállításához szükséges személyi, tárgyi, mőszaki feltételek, az Intézmény azt más Közétkeztetıtıl rendeli meg.

16 A rendelet tartalmi elemei: Hatósági ellenırzés: A rendeletben foglaltak betartását a közétkeztetési szolgáltatás nyújtásának helye szerint illetékes járási hivatalok népegészségügyi hatáskörükben ellenırzik. A Közétkeztetı köteles a rendelet elıírásainak betartására, ennek igazolására vonatkozó valamennyi dokumentumot a Hatóság rendelkezésére bocsátani. A Közétkeztetı köteles biokémiai elemzés céljából térítésmentesen ételmintát adni. Intézkedések: Fokozatosság elve alapján: figyelmeztetı végzés, határozat, egészségügyi bírság

17 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!!

szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet hatósági ellenrzéséhez

szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet hatósági ellenrzéséhez Útmutató a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozásegészségügyi elírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet hatósági ellenrzéséhez Készült a TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 jel, Egészséges alapanyagok

Részletesebben

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. november 19-i soron kívüli ülésére

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. november 19-i soron kívüli ülésére Tárgy: Közétkeztetés versenyeztetése Sorszám: IV/3. Előkészítette: Gál András osztályvezető Műszaki Osztály Véleményező Pénzügyi Bizottság bizottság: Döntéshozatal módja: Egyszerű szótöbbség Tárgyalás

Részletesebben

A HIRDETMÉNY VISSZAVONÁSÁRÓL, MÓDOSÍTÁSÁRÓL, AZ AJÁNLATTÉTELI, VAGY RÉSZVÉTELI HATÁRIDŐ MEGHOSSZABBÍTÁSÁRÓL, A DOKUMENTÁCIÓ MÓDOSÍTÁSÁRÓL I.

A HIRDETMÉNY VISSZAVONÁSÁRÓL, MÓDOSÍTÁSÁRÓL, AZ AJÁNLATTÉTELI, VAGY RÉSZVÉTELI HATÁRIDŐ MEGHOSSZABBÍTÁSÁRÓL, A DOKUMENTÁCIÓ MÓDOSÍTÁSÁRÓL I. Páty Község Önkormányzat által fenntartott óvodákban, és a közigazgatási területén az állami intézményfenntartó központ által fenntartott nevelési-oktatási intézményben közétkeztetés biztosítása - módosítás

Részletesebben

Balogh Miklós ÉLELMISZERBIZTONSÁG ÉS HELYES HIGIÉNIAI GYAKORLAT AZ INTÉZMÉNYI KÖZÉTKEZTETÉSBEN. Lektorálta:

Balogh Miklós ÉLELMISZERBIZTONSÁG ÉS HELYES HIGIÉNIAI GYAKORLAT AZ INTÉZMÉNYI KÖZÉTKEZTETÉSBEN. Lektorálta: Balogh Miklós ÉLELMISZERBIZTONSÁG ÉS HELYES HIGIÉNIAI GYAKORLAT AZ INTÉZMÉNYI KÖZÉTKEZTETÉSBEN Lektorálta: 1 TARTALOMJEGYZÉK Fejezet száma Fejezet címe Oldal 1. Bevezetés, a téma indokoltsága, jogszabályi

Részletesebben

67/2007. (VII. 10.) GKM-EüM-FVM-SZMM együttes rendelet. a vendéglátó termékek elıállításának feltételeirıl

67/2007. (VII. 10.) GKM-EüM-FVM-SZMM együttes rendelet. a vendéglátó termékek elıállításának feltételeirıl 67/2007. (VII. 10.) GKM-EüM-FVM-SZMM együttes rendelet a vendéglátó termékek elıállításának feltételeirıl Az élelmiszerekrıl szóló 2003. évi LXXXII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 20. -ának (12) bekezdésében

Részletesebben

A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉBEN A KÖZÉTKEZTETÉSI RENDELET JELENTŐSÉGE

A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉBEN A KÖZÉTKEZTETÉSI RENDELET JELENTŐSÉGE A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉBEN A KÖZÉTKEZTETÉSI RENDELET JELENTŐSÉGE Dr. habil. Martos Éva Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet KÖZÉTKEZTETÉS - KÖZPONTBAN AZ EGÉSZSÉG

Részletesebben

OKTATÓFILMEK BEMUTATÁSA

OKTATÓFILMEK BEMUTATÁSA Debrecen, 2015. október 20. EGÉSZSÉGES ALAPANYAGOK EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS MINTAPROJEKT A KÖZÉTKEZTETÉS MINŐSÉGI FEJLESZTÉSÉRE ÉS A FOGYASZTÓI TUDATOSSÁG NÖVELÉSÉRE A TELJES ELLÁTÁSI LÁNCBAN OKTATÓFILMEK

Részletesebben

54/2014. (XII. 29.) EMMI rendelet egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1

54/2014. (XII. 29.) EMMI rendelet egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1 54/204. (XII. 29.) EMMI rendelet egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról hatályos: 204.2.3-205.0.03 Az egészségügyről szóló 997. évi CLIV. törvény 247. (2) ekezdés sz) pontjáan kapott

Részletesebben

ÚJSZÁSZ VÁROS POLGÁRMESTERE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/552-022

ÚJSZÁSZ VÁROS POLGÁRMESTERE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/552-022 ÚJSZÁSZ VÁROS POLGÁRMESTERE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/552-022 Tisztelt Képviselő-testület! E L Ő T E R J E S Z T É S Újszász Város Képviselő-testületének 2014. december 16.-i ülésére Tárgyalja:

Részletesebben

M E G H Í V Ó. Gyomaendrőd, 2013. december 6. Lehóczkiné Timár Irén s.k. bizottsági elnök

M E G H Í V Ó. Gyomaendrőd, 2013. december 6. Lehóczkiné Timár Irén s.k. bizottsági elnök Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete Ügyrendi, Oktatási, Kulturális, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Bizottságának Elnöke 5500 Gyomaendrőd, Selyem u. 124. Tel./Fax: (66) 386-122 (66) 283-288 Web site:

Részletesebben

J e g y z ı k ö n y v

J e g y z ı k ö n y v J e g y z ı k ö n y v Készült: Kenderes Város Önkormányzat Városfejlesztési, Mezıgazdasági és Környezetvédelmi Bizottságának 2011. február 09-én 16.00. órakor tartott nyílt ülésérıl.- Jelen vannak: Csatári

Részletesebben

Vállalkozási Szerzıdés

Vállalkozási Szerzıdés Vállalkozási Szerzıdés mely létrejött egyrészrıl Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet (7621 Pécs, Bercsényi u. 3., Adószám:.., Bankszámlaszám:... Képviseli: ), mint megrendelı a továbbiakban:

Részletesebben

Az egészséges táplálkozás 12 pontja. A dietetikusok ajánlásával

Az egészséges táplálkozás 12 pontja. A dietetikusok ajánlásával Az egészséges táplálkozás 12 pontja A dietetikusok ajánlásával Minél változatosabban Mindenki szeretne egészségesen élni Minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Az egészséges ember számára megfogalmazott táplálkozási ajánlások érvényesek a különböző sporttevékenységet végzők számára is. Kiegyensúlyozott

Részletesebben

A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉBEN A KÖZÉTKEZTETÉSI RENDELET JELENTŐSÉGE

A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉBEN A KÖZÉTKEZTETÉSI RENDELET JELENTŐSÉGE A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉBEN A KÖZÉTKEZTETÉSI RENDELET JELENTŐSÉGE Dr. habil. Martos Éva Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet KÖZÉTKEZTETÉS - KÖZPONTBAN AZ EGÉSZSÉG

Részletesebben

Javaslat a Babits Mihály Mővelıdési Ház és a Mővészetek Háza épületegyüttes élıerıs ırzése tárgyú megbízási szerzıdések fedezetének biztosítására

Javaslat a Babits Mihály Mővelıdési Ház és a Mővészetek Háza épületegyüttes élıerıs ırzése tárgyú megbízási szerzıdések fedezetének biztosítására AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 58. MELLÉKLET: 0 db. TÁRGY: Javaslat a Babits Mihály Mővelıdési Ház és a Mővészetek Háza épületegyüttes élıerıs ırzése tárgyú megbízási szerzıdések fedezetének biztosítására

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK A KÖZÉTKEZTETÉSBEN CÍMŰ KONFERENCIA

VÁLTOZÁSOK A KÖZÉTKEZTETÉSBEN CÍMŰ KONFERENCIA Közétkeztetési rendelet kapcsán felmerülő táplálkozás-egészségügyi feladatok Barnáné Susa Éva dietetikus okleveles táplálkozástudományi szakember Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi

Részletesebben

Bevezetés 9. 2. A cukrász munkaterülete és feladatai 14

Bevezetés 9. 2. A cukrász munkaterülete és feladatai 14 Tartalomjegyzék Bevezetés 9 1. A cukrászszakma történeti áttekintése 10 1.1. Az édességkészítés kialakulása 10 1.2. A cukrászszakma kialakulása 11 1.3. A cukrászszakma kialakulása Magyarországon 11 2.

Részletesebben

ÜZLETI TERV. 2010 év. Szécsényi Gyermek- és Közétkeztetési Nonpofit Kft Szécsény Rákóczi út 90. 3170. Készítette: Bagó István Ügyvezetı igazgató

ÜZLETI TERV. 2010 év. Szécsényi Gyermek- és Közétkeztetési Nonpofit Kft Szécsény Rákóczi út 90. 3170. Készítette: Bagó István Ügyvezetı igazgató Szécsényi Gyermek- és Közétkeztetési Nonpofit Kft Szécsény Rákóczi út 90. 3170 ÜZLETI TERV 2010 év Készítette: Bagó István Ügyvezetı igazgató Szécsény. 2010. január 15. A vállalkozás leírása: A Társaság

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS. a vitaminok, ásványi anyagok és bizonyos egyéb anyagok élelmiszerekhez történı hozzáadásának egyes kérdéseirıl szóló NEFMI rendeletrıl

ELİTERJESZTÉS. a vitaminok, ásványi anyagok és bizonyos egyéb anyagok élelmiszerekhez történı hozzáadásának egyes kérdéseirıl szóló NEFMI rendeletrıl NEMZETI ERİFORRÁS MINISZTER SZÁM: 4033-8/2011-JOGI Tervezet ELİTERJESZTÉS a vitaminok, ásványi anyagok és bizonyos egyéb anyagok élelmiszerekhez történı hozzáadásának egyes kérdéseirıl szóló NEFMI rendeletrıl

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK 2011. november 16-i rendkívüli ÜLÉSÉRE

E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK 2011. november 16-i rendkívüli ÜLÉSÉRE ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 277. MELLÉKLET: - db TÁRGY: DDOP-3.1.3/D pályázat benyújtása a Városi Bölcsıde bıvítésének tekintetében E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK

Részletesebben

A Magyar Élelmiszerkönyv változásai.

A Magyar Élelmiszerkönyv változásai. Bevezetés A társasági jog, munkajog, általános PTK, adójogszabályok, versenyjog stb. és tevékenységi területünk alapvetı jogi szabályozásainak ismerete nélkül egyetlen jó döntés sem hozható. Az alapvetınél

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Az önkormányzati intézmények közétkeztetésének ellátására közbeszerzési eljárás előkészítéséről

ELŐTERJESZTÉS. Az önkormányzati intézmények közétkeztetésének ellátására közbeszerzési eljárás előkészítéséről Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/142, 144 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS Az önkormányzati intézmények

Részletesebben

AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 195.

AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 195. AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 195. MELLÉKLET: 1 db. TÁRGY: Javaslat az Agóra Szekszárd - Babits Mihály Mővelıdési Ház és Mővészetek Háza multifunkcionális közösségi központ kialakítása címő pályázat megvalósításához

Részletesebben

Közbeszerzési eljárást megindító hirdetmény

Közbeszerzési eljárást megindító hirdetmény ÁROP Projekt Közbeszerzési eljárást megindító hirdetmény... 1 Eljárás eredményérıl vagy eredménytelenségérıl szóló tájékoztatót tartalmazó hirdetmény. 18 Közbeszerzési eljárást megindító hirdetmény KÖZBESZERZÉSI

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 154 MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének /2009. (...) rendelete a helyi közlekedési viteldíjak megállapításáról szóló 30/1998. (XII.19.)

Részletesebben

A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzések Tanácsa nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T-ot:

A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzések Tanácsa nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T-ot: KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG 1024 Budapest, Margit krt. 85. 1525 Pf.: 166. Tel.: 06-1/336-7776, fax: 06-1/336-7778 E-mail: dontobizottsag@kozbeszerzesek-tanacsa.hu Ikt.sz.: D. 825/

Részletesebben

V E R S E N Y T A N Á C S

V E R S E N Y T A N Á C S V E R S E N Y T A N Á C S Vj-105/2008/12. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a SOLE-MiZo Tejterméket Gyártó, Forgalmazó és Szolgáltató Zrt. (Szeged) eljárás alá vont vállalkozás ellen fogyasztói

Részletesebben

60/2003. (X. 20.) ESzCsM rendelet. az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekrıl

60/2003. (X. 20.) ESzCsM rendelet. az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekrıl 60/2003. (. 20.) ESzCsM rendelet Az egészségügyrıl szóló 1997. évi CLIV. törvény (a továbbiakban: Eütv.) 247. -a (2) bekezdésének g) pontjában, valamint az egészségügyi szolgáltatókról és az egészségügyi

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/96

Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/96 Páty Község Önkormányzat által fenntartott óvodákban, és a közigazgatási területén az állami intézményfenntartó központ által fenntartott nevelési-oktatási intézményben közétkeztetés biztosítása vállalkozási

Részletesebben

Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások szabályozása az Európai Unióban Mire kell figyelnünk gyakorlati alkalmazásnál?

Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások szabályozása az Európai Unióban Mire kell figyelnünk gyakorlati alkalmazásnál? Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások szabályozása az Európai Unióban Mire kell figyelnünk gyakorlati alkalmazásnál? Dr. Horacsek Márta Cél: mentális/fizikális állapot hosszú távú megőrzése

Részletesebben

E G V E Nyugat-Dunántúli Régió Régióülés

E G V E Nyugat-Dunántúli Régió Régióülés E G V E Nyugat-Dunántúli Régió Régióülés 2014. szeptember 18. (csütörtök) 10,00 Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet, Farkasgyepű Házigazdáink köszöntője: 10,00-10,10 Előadó: Dr. Medgyasszay Balázs főigazgató

Részletesebben

52 811 01 0000 00 00 Élelmezésvezető Élelmezésvezető 33 811 03 1000 00 00 Szakács Szakács 52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős

52 811 01 0000 00 00 Élelmezésvezető Élelmezésvezető 33 811 03 1000 00 00 Szakács Szakács 52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VIII. évfolyam 6. szám, 2007. június

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VIII. évfolyam 6. szám, 2007. június Tisztelt Olvasó! A Táplálkozás és Tudomány címő hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

A menza-rendelet. Ruis Zsuzsanna dietetikus. 2015. május 21.

A menza-rendelet. Ruis Zsuzsanna dietetikus. 2015. május 21. A menza-rendelet Ruis Zsuzsanna dietetikus 2015. május 21. 37/2014. (IV. 30.)EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó ajánlásokról Érvénybe lépés: 2015. január 1. Hatályba lépés: 2015. szeptember 1. A

Részletesebben

A tanulmány megírását az MTA Bolyai Ösztöndíj támogatta. A szerző az MTA BTK Néprajztudományi

A tanulmány megírását az MTA Bolyai Ösztöndíj támogatta. A szerző az MTA BTK Néprajztudományi Bá t i An i k ó Paradicsomlevestől a fürjtojásig A gyermekétkeztetés néprajzi vizsgálata budapesti példa nyomán A nemzetközi és a hazai médiában is ma a legnagyobb érdeklődést kiváltó és egyben leginkább

Részletesebben

Hatálybalépés: 2011. szeptember 01. Készítette: Guti László főhadnagy NAV KDRVPF 1

Hatálybalépés: 2011. szeptember 01. Készítette: Guti László főhadnagy NAV KDRVPF 1 Hatálybalépés: 2011. szeptember 01. Készítette: Guti László főhadnagy NAV KDRVPF 1 A törvény célja A törvény célja, a népegészségügyileg nem hasznos élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítása, az egészséges

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 64. MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének /2012. (.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról szóló 1/2009. (II. 3.) önkormányzati

Részletesebben

1. pont Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket.

1. pont Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. 1. pont Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, ízleljünk meg más ételeket is,

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 35. MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: Javaslat a KEOP-1.2.0/2F/09-2010-0062 azonosítószámú, Szekszárd Megyei Jogú Város csatornahálózatának bıvítése, valamint a települési szennyvíztisztítóban

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 219. MELLÉKLET : 2 db TÁRGY: Javaslat a kéményseprı-ipari közszolgáltatás ellátására vonatkozó pályázati feltételek jóváhagyására, pályázat kiírására E L İ T E R J E S Z T É

Részletesebben

Tisztelt Fıbiztos Asszony!

Tisztelt Fıbiztos Asszony! Ügyiratszám: 40119/1/2009. Mrs. Mariann Fischer Boel asszony Fıbiztos részére Mezıgazdasági Fıigazgatóság B-1049 Brüsszel Tisztelt Fıbiztos Asszony! A Kormány döntésének értelmében örömmel tájékoztatom

Részletesebben

A tételsor a szakmai és vizsgakövetelményeket módosító 25/2014. (VIII. 26.) NGM rendelet, továbbá a 4/2015. (II.19) NGM rendelet alapján készült.

A tételsor a szakmai és vizsgakövetelményeket módosító 25/2014. (VIII. 26.) NGM rendelet, továbbá a 4/2015. (II.19) NGM rendelet alapján készült. A vizsgafeladat ismertetése: Ismerteti a különböző korcsoportoknak (gyermekek, felnőttek, idősek), fogyókúrázóknak, vegetáriánusoknak, diabéteszes-, máj- és epebetegeknek, továbbá táplálékallergiában,

Részletesebben

A VISONKA Takarmánykeverı és Szolgáltató Nyilvánosan Mőködı Részvénytársaság idıközi vezetıségi beszámolója. 2013. november

A VISONKA Takarmánykeverı és Szolgáltató Nyilvánosan Mőködı Részvénytársaság idıközi vezetıségi beszámolója. 2013. november A VISONKA Takarmánykeverı és Szolgáltató Nyilvánosan Mőködı Részvénytársaság idıközi vezetıségi beszámolója 2013. november Alapadatok a Társaságról A Társaság cégneve: VISONKA Takarmánykeverı Szolgáltató

Részletesebben

AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS

AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS TÁMOP 5.3.6-11/1 azonosító számú, Komplex Telep Program-Humán szolgáltatás fejlesztés és hozzáférés esélyeinek biztosítása címő pályázatban szereplı Török István utcai mozi felújításának

Részletesebben

V E R S E N Y T A N Á C S

V E R S E N Y T A N Á C S V E R S E N Y T A N Á C S Vj-134/2006/060. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda (ügyintézı ügyvéd: dr. K. L.) által képviselt E.ON Észak-Dunántúli Áramhálózati Zrt.

Részletesebben

Népegészségügyi termékadó 2016.

Népegészségügyi termékadó 2016. Népegészségügyi termékadó 2016. Egyes törvényeknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakításával, valamint a költségvetési tervezéssel és gazdálkodással kapcsolatos módosításáról szóló 2015. évi CXCI. törvény

Részletesebben

Hiányzó láncszemek. A magyarországi ingatlan-értékelés helyzete az oktatás tükrében. Harnos László 2009. június 9.

Hiányzó láncszemek. A magyarországi ingatlan-értékelés helyzete az oktatás tükrében. Harnos László 2009. június 9. Hiányzó láncszemek A magyarországi ingatlan-értékelés helyzete az oktatás tükrében Harnos László 2009. június 9. 1990-1995: Múlt és jelen Kétszintő tanfolyami képzés: Alapfokú ingatlanközvetítı Középfokú

Részletesebben

Ü Z L E T I T E R V E 2010.

Ü Z L E T I T E R V E 2010. SZÉCSÉNYI AGRO - HELP Mezıgazdasági, Oktató, Termelı és Értékesítı Nonprofit Kft. Ü Z L E T I T E R V E 2010. Készítette: Petrás László ügyvezetı igazgató 2 A VÁLLALKOZÁS LEÍRÁSA A Szécsényi AGRO-HELP

Részletesebben

42/2012. (XI. 28.) EMMI rendelet. egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

42/2012. (XI. 28.) EMMI rendelet. egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 42/2012. (XI. 28.) EMMI rendelet egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról hatályos: 2012.11.29-2012.11.29 A honvédelemrıl és a Magyar Honvédségrıl, valamint a különleges jogrendben

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VII. évfolyam 6. szám, 2006. június

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VII. évfolyam 6. szám, 2006. június Tisztelt Olvasó! A Táplálkozás és Tudomány címő hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-102 számú irányelv. Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott édesipari termékek

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-102 számú irányelv. Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott édesipari termékek MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-102 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott édesipari termékek Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2011. (első kiadás)

Részletesebben

Táplálkozás felkészítés világversenyre Ajánlás és realitás

Táplálkozás felkészítés világversenyre Ajánlás és realitás Táplálkozás felkészítés világversenyre Ajánlás és realitás Budapest, 2009.11.11. Zentai Andrea OÉTI dietetikus Tápanyagok Azok az anyagok, amelyek a test felépítésében, a szervezet mőködésében részt vesznek

Részletesebben

SZÁMLAREND Módosításának egységes keretbe foglalása

SZÁMLAREND Módosításának egységes keretbe foglalása GERJE-FORRÁ FORRÁS Természetvédelmi, Környezetvédı Nonprofit Kft. 2721 Pilis, Rákóczi út 67.. Tel: 29/496-768; Fax: 29/496-728 E-mail: gerjeforras@freemail.hu A 2006.02.10-én elfogadott SZÁMLAREND Módosításának

Részletesebben

Sárospatak Város Polgármesterétıl. 3950 Sárospatak, Kossuth u. 44. sz. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.

Sárospatak Város Polgármesterétıl. 3950 Sárospatak, Kossuth u. 44. sz. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak. Sárospatak Város Polgármesterétıl 3950 Sárospatak, Kossuth u. 44. sz. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu ELİTERJESZTÉS - A Képviselı-testületnek - Az RFV-Sárospatak Városgazdálkodási

Részletesebben

Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı- testületének 33/2012. (X. 26.) önkormányzati rendelete. a közterületek használatáról és rendjérıl

Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı- testületének 33/2012. (X. 26.) önkormányzati rendelete. a közterületek használatáról és rendjérıl Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı- testületének 33/2012. (X. 26.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról és rendjérıl Lajosmizse Város Önkormányzatának Képviselı-testülete az Alaptörvény

Részletesebben

52 811 01 0000 00 00 Élelmezésvezető Élelmezésvezető 33 811 03 1000 00 00 Szakács Szakács 52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős

52 811 01 0000 00 00 Élelmezésvezető Élelmezésvezető 33 811 03 1000 00 00 Szakács Szakács 52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

ÉLELMEZÉSI SZABÁLYZAT

ÉLELMEZÉSI SZABÁLYZAT ÉLELMEZÉSI SZABÁLYZAT költségvetési szerv É L E L M E Z É S I S Z A B Á L Y Z A T Hatályos: 2016. február 10-től 2 ÉLELEMEZÉSI SZABÁLYZAT 1. Az élelmezési tevékenység feladata, az ellátás rendszere Szervezetünk

Részletesebben

AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 105.

AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 105. AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 105. MELLÉKLET: - db. TÁRGY: Javaslat intézmények infrastrukturális fejlesztését, valamint a közbiztonság növelését szolgáló fejlesztések megvalósítását célzó pályázaton való

Részletesebben

AZ ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT CÉLJA, TARTALMA

AZ ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT CÉLJA, TARTALMA I. AZ ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT CÉLJA, TARTALMA Az önköltség számítási szabályzat célja, a vállalkozás gazdálkodásának hatékonyabbá tétele a költséggazdálkodás tervezése, elemzése útján. Szabályozza

Részletesebben

S EMMELWEIS EGYETEM TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK CUKORBETEGEK RÉSZÉRE

S EMMELWEIS EGYETEM TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK CUKORBETEGEK RÉSZÉRE S EMMELWEIS EGYETEM Általános Orvostudományi Kar VÁROSMAJORI SZÍV-ÉS ÉRGYÓGYÁSZATI KLINIKA Igazgató: Dr. Merkely Béla egyetemi tanár 1122 Budapest, Városmajor u. 68. Tel.: 458-6840, Fax: 458-6842 E-mail:

Részletesebben

A PÉTÁV PÉCSI TÁVFŐTİ KFT.

A PÉTÁV PÉCSI TÁVFŐTİ KFT. Continental Danubia Kft. Bejegyzett Könyvvizsgáló Társaság MKVK Tagsági Ig.szám: 001262 Független Könyvvizsgálói Jelentés A PÉTÁV PÉCSI TÁVFŐTİ KFT. Készült: Pécsett, 2007. március 19-én A könyvvizsgálói

Részletesebben

6/2001. (V. 11.) önkormányzati rendelete. a környezetvédelemrıl, közterületek használatáról és az állattartásról

6/2001. (V. 11.) önkormányzati rendelete. a környezetvédelemrıl, közterületek használatáról és az állattartásról Nyirád Község Önkormányzata Képviselı-testületének 6/2001. (V. 11.) önkormányzati rendelete a környezetvédelemrıl, közterületek használatáról és az állattartásról A módosításokkal egységes szerkezetbe

Részletesebben

52 811 01 0000 00 00 Élelmezésvezető Élelmezésvezető 33 811 03 1000 00 00 Szakács Szakács 52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős

52 811 01 0000 00 00 Élelmezésvezető Élelmezésvezető 33 811 03 1000 00 00 Szakács Szakács 52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Javaslat a "Szekszárdi 1. sz. Óvoda Wosinsky épületének energetikai korszerősítése (KEOP-11-4.9.0.) címő pályázat benyújtásának jóváhagyására

Javaslat a Szekszárdi 1. sz. Óvoda Wosinsky épületének energetikai korszerősítése (KEOP-11-4.9.0.) címő pályázat benyújtásának jóváhagyására AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 235. MELLÉKLET: - db TÁRGY: Javaslat a "Szekszárdi 1. sz. Óvoda Wosinsky épületének energetikai korszerősítése (KEOP-11-4.9.0.) címő pályázat benyújtásának jóváhagyására E L

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S 7. E L İ T E R J E S Z T É S Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2011. november 24-i ülésére Tárgy: A Lajosmizsei Helytörténeti és Kulturális Egyesülettel kapcsolatos döntések Az elıterjesztést

Részletesebben

Cukrászat üzemi gyakorlat

Cukrászat üzemi gyakorlat Cukrászat üzemi gyakorlat Összes szám: 1190 Cukrászat üzemi gyakorlat 2/10. évfolyam 630 A tantárgy tanításának célja Üzemi körülmények között végezve rögzüljenek a különböző mozdulatok, alapműveletek,

Részletesebben

2. Alkoholtartalmú termékekhez kapcsolódó módosítások. a) Kistermelıi pezsgı elıállítás

2. Alkoholtartalmú termékekhez kapcsolódó módosítások. a) Kistermelıi pezsgı elıállítás FELHÍVÁS a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény és a végrehajtására kiadott egyes miniszteri rendeletek 2013. január 1-jétıl hatályos

Részletesebben

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének 46/2009. (X.30.) Ör.

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének 46/2009. (X.30.) Ör. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének 46/2009. (X.30.) Ör. a közterületek használatáról, továbbá a közterületeken és beépítetlen önkormányzati tulajdonú földrészleteken a fák védelmérıl

Részletesebben

2011. évi CIII. Törvény a népegészségügyi termékadóról*

2011. évi CIII. Törvény a népegészségügyi termékadóról* 2011. évi CIII. Törvény a népegészségügyi termékadóról* Az Országgyûlés a népegészségügyileg nem hasznos élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítása és az egészséges táplálkozás elõmozdítása, valamint

Részletesebben

1. Általános rendelkezések 1..

1. Általános rendelkezések 1.. Tengelic Község Önkormányzata Képviselı-testületének 11/2010. (IV.21.) önkormányzati rendelete az épített örökség helyi védelmérıl és a módosításáról szóló 9/2011 (V.26) számú rendelettel egységes szerkezetben.

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 31. MELLÉKLET: db TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének /2012. ( ) önkormányzati rendelete Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata 2012. évi költségvetésrıl

Részletesebben

Étkeztetési szolgáltatás

Étkeztetési szolgáltatás Étkeztetési szolgáltatás Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/33 Beszerzés tárgya: Szolgáltatás megrendelés Hirdetmény típusa: Eljárást megindító felhívás - 121. (1) bekezdés b) pontja/ké/2013.07.01 KÉ Eljárás

Részletesebben

- j e l e n tkezés sorrendjében -

- j e l e n tkezés sorrendjében - Vác Város Önkormányzata p ályázatot ír k i a v áros k özpontjában épülı mélygarázs térszintjén Köszönıház építésére, hasznosítására - j e l e n tkezés sorrendjében - Az Önkormányzat pályázatot hirdet a

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 34. MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyőlésének.../2011. (... ) önkormányzati rendelete az ivóvíz- és csatornaszolgáltatási díjak megállapításáról

Részletesebben

(Egységes szerkezetben)

(Egységes szerkezetben) Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének 3/2013. (II.27.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról és a köznevelési intézményekben nyújtott gyermekétkeztetés térítési

Részletesebben

Ü Z L E T I T E R V E

Ü Z L E T I T E R V E SZÉCSÉNYI AGRO - HELP Mezıgazdasági, Oktató, Termelı és Értékesítı Nonprofit Kft. Ü Z L E T I T E R V E 2011. Készítette: Velenczei Norbert ügyvezetı igazgató 2 A VÁLLALKOZÁS LEÍRÁSA A Szécsényi AGRO-HELP

Részletesebben

A cigarettafüst-szőrés fejlıdése

A cigarettafüst-szőrés fejlıdése A cigarettafüst-szőrés fejlıdése Gyártmányfejlesztés a dohányzás egészségkockázatának csökkentéséért Az agrárinnovációtól a társadalmi aszimmetriákig címő tudományos rendezvény anyaga Dr. Boros Lajos Gıri

Részletesebben

Ön mit lát a tükörben?

Ön mit lát a tükörben? Ön mit lát a tükörben? Egészséges étkezésbe egy kis kilengés belefér! Hogy él egy modern ember? kevés mozgás egészségtelen táplálkozás Túl sok só, telített zsír Sok cukor, mesterséges tartósítószer stressz

Részletesebben

Általános rendelkezések 1..

Általános rendelkezések 1.. Tarnaméra Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2011.(II.17.) önkormányzati rendelete A gyermek intézményi étkeztetéséről, valamint a szociális- és munkahelyi étkeztetésről Tarnaméra Községi Önkormányzat

Részletesebben

52 811 01 0000 00 00 Élelmezésvezető Élelmezésvezető 33 811 03 1000 00 00 Szakács Szakács 52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős

52 811 01 0000 00 00 Élelmezésvezető Élelmezésvezető 33 811 03 1000 00 00 Szakács Szakács 52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK HU HU HU EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2011.2.22. COM(2011) 77 végleges 2008/0028 (COD) A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK az Európai Unió működéséről szóló szerződés 294. cikkének (6) bekezdése

Részletesebben

EU7403 DMRV DUNA MENTI REGIONÁLIS VÍZMŐ ZÁRTKÖRŐEN MŐKÖDİ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG. Közbeszerzési szabályzat ELJÁRÁSI UTASÍTÁS

EU7403 DMRV DUNA MENTI REGIONÁLIS VÍZMŐ ZÁRTKÖRŐEN MŐKÖDİ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG. Közbeszerzési szabályzat ELJÁRÁSI UTASÍTÁS DMRV DUNA MENTI REGIONÁLIS VÍZMŐ ZÁRTKÖRŐEN MŐKÖDİ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG Közbeszerzési szabályzat ELJÁRÁSI UTASÍTÁS ENGEDÉLY NÉLKÜLI MÁSOLÁSA NEM MEGENGEDETT! BELSİ HASZNÁLATRA TULAJDONOS NEVE: A PÉLDÁNY SORSZÁMA:

Részletesebben

SZABÁLYZAT KÖZÖSSÉGI BUSZ IGÉNYBEVÉTELÉNEK RENDJÉRİL

SZABÁLYZAT KÖZÖSSÉGI BUSZ IGÉNYBEVÉTELÉNEK RENDJÉRİL SZABÁLYZAT KÖZÖSSÉGI BUSZ IGÉNYBEVÉTELÉNEK RENDJÉRİL Mezıberény Város Önkormányzata figyelembe véve a vonatkozó jogszabályi hátteret az alábbiak szerint határozza meg a Városi Közszolgáltató Intézménynek

Részletesebben

Szerzők: Belláné Apostol Mária, Vereckei Katalin, Dr. Müller Cecília, Dr. Gömöri Gábor Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási

Szerzők: Belláné Apostol Mária, Vereckei Katalin, Dr. Müller Cecília, Dr. Gömöri Gábor Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerzők: Belláné Apostol Mária, Vereckei Katalin, Dr. Müller Cecília, Dr. Gömöri Gábor Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Az egészség megőrzésének, a betegségek megelőzésnek

Részletesebben

Karácsonyi italok. Hozzávalók: Elkészítés: Mézes tojás flip

Karácsonyi italok. Hozzávalók: Elkészítés: Mézes tojás flip Karácsonyi italok Likőrös-kávés forró csoki 1 dl tej (60 kcal) 3 kocka meggylikőrrel töltött csokoládé (kb. 2 dkg = 100 kcal) 1 csomag csokis cappucinopor (4 g = kb. 20 kcal) tejszínhab (1 evőkanál = kb.

Részletesebben

J e g y z ı k ö n y v

J e g y z ı k ö n y v J e g y z ı k ö n y v Készült: 2011. augusztus 11-én a Sárospataki Polgármesteri Hivatal hivatalos helyiségében az Egészségügyi és Szociális Bizottság rendkívüli ülésén. Jelen vannak: Oláh József Csaba

Részletesebben

A Vidék Minősége Alpokalja-Fertő táj. Helyi élelmiszer előállítására vonatkozó szakma specifikus szabályzat

A Vidék Minősége Alpokalja-Fertő táj. Helyi élelmiszer előállítására vonatkozó szakma specifikus szabályzat A Vidék Minősége Alpokalja-Fertő táj Helyi élelmiszer előállítására vonatkozó szakma specifikus szabályzat Készítette: Alpokalja-Fertő táj Vidékfejlesztési Egyesület Figyelem! Szerzői jogvédelem alatt

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA. Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 26.5.2005 EP-PE_TC1-COD(2003)0262

EURÓPAI PARLAMENT ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA. Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 26.5.2005 EP-PE_TC1-COD(2003)0262 EURÓPAI PARLAMENT 2004 2009 Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 26.5.2005 EP-PE_TC1-COD(2003)0262 ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA amely elsı olvasatban 2005. május 26-án került elfogadásra

Részletesebben

ETALON GIPSZES VAKOLAT 1907/2006/EK REACH 2/5

ETALON GIPSZES VAKOLAT 1907/2006/EK REACH 2/5 1907/2006/EK REACH 1/5 B I Z T O N S Á G I A D A T L A P Kiállítás kelte: 2006. 02. 23. Aktualizálás kelte: 2008. 01. 10. 1. A készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása A készítmény neve: Felhasználás:

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS. Sándorfalva Város Képviselı-testületének. Kakas Béla polgármester

ELİTERJESZTÉS. Sándorfalva Város Képviselı-testületének. Kakas Béla polgármester ELİTERJESZTÉS Sándorfalva Város Képviselı-testületének Elıterjesztı: Kakas Béla polgármester Tárgy: Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény szakmai programjának módosítása Iktatószám: 3-83/2012.

Részletesebben

Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi. 2012. évi beszámolójához. Nonprofit Kft. Székhelye: 7200 Dombóvár, Kórház utca 39-41.

Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi. 2012. évi beszámolójához. Nonprofit Kft. Székhelye: 7200 Dombóvár, Kórház utca 39-41. KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET A Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Nonprofit Kft. 2012. évi beszámolójához 1. A VÁLLALKOZÁS BEMUTATÁSA A vállalkozás elnevezése: Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Nonprofit Kft.

Részletesebben

AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS

AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS DHK Hátralékkezelı és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS Üzleti intelligencia (BI) alkalmazás fejlesztése és bevezetése tárgyú, Kbt. 121. (1) bekezdés b) pontja szerinti nemzeti közbeszerzési

Részletesebben

J E G Y Z İ K Ö N Y V. Jelen voltak: Kis-Pál Miklós polgármester. Deák Attila Kurucz Attila. dr. Endrédy Renáta osztályvezetı, a jegyzı megbízottja

J E G Y Z İ K Ö N Y V. Jelen voltak: Kis-Pál Miklós polgármester. Deák Attila Kurucz Attila. dr. Endrédy Renáta osztályvezetı, a jegyzı megbízottja Dörgicse Község Önkormányzata D Ö R G I C S E Szám:301/39- /2013. J E G Y Z İ K Ö N Y V Készült: A Képviselı-testület 2013. április 26-án megtartott rendes nyílt ülésérıl. Jelen voltak: Kis-Pál Miklós

Részletesebben

26/2000. (IX. 30.) EüM rendelet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet célja. Fogalommeghatározások

26/2000. (IX. 30.) EüM rendelet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A rendelet célja. Fogalommeghatározások 26/2000. (IX. 30.) EüM rendelet a foglalkozási eredető rákkeltı anyagok elleni védekezésrıl és az általuk okozott egészségkárosodások megelızésérıl A munkavédelemrıl szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

DOKUMENTÁCIÓ. Ajánlattevınek kell viselnie minden, az ajánlattétel elkészítésével és benyújtásával kapcsolatban felmerülı költséget.

DOKUMENTÁCIÓ. Ajánlattevınek kell viselnie minden, az ajánlattétel elkészítésével és benyújtásával kapcsolatban felmerülı költséget. DOKUMENTÁCIÓ KM03SZGR13 keretmegállapodás alapján számítógéprendszerek szállítása és tekintetében a Gyır-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal számára 1. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK 1.1. A beszerzés tárgya Az Ajánlatkérı

Részletesebben

Beledi Város Önkormányzatának Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciója

Beledi Város Önkormányzatának Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciója Beledi Város Önkormányzatának Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciója 2009 TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés 4 A Szociális Koncepció célja, törvényi háttere 4 1.2. Elvi alapok 4 1.2.1. Jövıkép (vízió) 5

Részletesebben

Tartalom TARTALOM... 1 AZ INTÉZMÉNY RÖVID BEMUTATÁSA... 2 MÉRÉSI-ÉRTÉKELÉSI RENDSZER AZ INTÉZMÉNY EGÉSZÉRE, ÉS AZ INTÉZMÉNYEGYSÉGEKRE...

Tartalom TARTALOM... 1 AZ INTÉZMÉNY RÖVID BEMUTATÁSA... 2 MÉRÉSI-ÉRTÉKELÉSI RENDSZER AZ INTÉZMÉNY EGÉSZÉRE, ÉS AZ INTÉZMÉNYEGYSÉGEKRE... Tartalom TARTALOM... 1 AZ INTÉZMÉNY RÖVID BEMUTATÁSA... 2 AZ INTÉZMÉNY MINİSÉGPOLITIKÁJA... 5 MÉRÉSI-ÉRTÉKELÉSI RENDSZER AZ INTÉZMÉNY EGÉSZÉRE, ÉS AZ INTÉZMÉNYEGYSÉGEKRE... 9 MINİSÉGFEJLESZTÉSI RENDSZER...

Részletesebben

33/2009. (X. 20.) EüM rendelet az orvostechnikai eszközök klinikai vizsgálatáról

33/2009. (X. 20.) EüM rendelet az orvostechnikai eszközök klinikai vizsgálatáról 33/2009. (X. 20.) EüM rendelet az orvostechnikai eszközök klinikai vizsgálatáról Az egészségügyrıl szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. (2) bekezdés k) pontjában foglalt felhatalmazás alapján - az egészségügyi

Részletesebben

Étkeztetési szolgáltatás

Étkeztetési szolgáltatás Étkeztetési szolgáltatás Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/51 Beszerzés tárgya: Szolgáltatás megrendelés Hirdetmény típusa: Eljárást megindító felhívás - 121. (1) bekezdés b) pontja/ké/2013.07.01 KÉ Eljárás

Részletesebben