Kommunikációs teszt elemzése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kommunikációs teszt elemzése"

Átírás

1 Kommunikációs teszt elemzése A pontszámaid értelmezése A legmagasabb pontszámod reprezentálja a domináns, avagy a legkedveltebb kommunikációs stílusodat. Ez azt határozza meg, hogy hogyan kommunikálsz másokkal és minek alapján értelmezed a bejövő információkat. A legalacsonyabb érték értelemszerűen a leggyengébb vagy legkevésbé preferált kommunikációs stílusodat reprezentálja. Ha több értéked is az első helyen szerepel, az azt jelzi, hogy többféle kommunikációs stílusod van. Minél jobban megismered majd a különböző stílusokat ennek a leírásnak a segítségével, annál világosabb lesz számodra, hogy te melyik stílusban szeretsz kommunikálni, mi jellemző rád. Az értékeid közti 1 pontos különbség is jelentős lehet, akár már ilyen csekély mértékű eltérés is meghatározhatja a domináns stílusodat. Észrevetted már, hogy vannak bizonyos emberek, akikkel egész egyszerűen nem találod meg a közös hangot? Ha te mondasz valamit, ő mást hall, másként értelmezi azt. Ez egész egyszerűen annak tudható be, hogy más a kommunikációs stílusotok. Amikor pedig valakivel szinte azonnal megtaláljátok a közös hangot és könnyedén megértitek egymást, az azt jelzi, hogy a kommunikációs stílusotok összepasszol. Ezért rendkívül fontos, hogy odafigyelj a másikra és megpróbáld kitalálni, hogy ő hogyan szeret kommunikálni, milyen ingerek hatnak rá a leginkább. Ha megérted valakinek a kommunikációs stílusát, sokkal gyorsabban és könnyebben teremthetsz vele kapcsolatot és nem utolsó sorban elkerülhetitek a kellemetlen félreértéseket. Egyszerűen csak alkalmazkodnod kell a másik stílusához. Mindez nemcsak a családoddal és kollégáiddal könnyíti meg a kommunikációt, hanem például az ügyfeleiddel is.

2 A vizuális típus A vizuális típusú emberek képekben gondolkodnak és ha valamit meg akarnak jegyezni, vizuálizálják azt, képet készítenek róla a fejükben. Ez a típus gyorsan tanul és szeret tervezni. Kifejezetten unatkozik, ha nincsenek tervei. Értékelik és megbecsülik az idejüket, ezért szeretnek mindent pontosan kezdeni és befejezni. Általában jobban szeretik meglátni a nagy összefüggéseket a dolgok között, nem kedvelik túlzottan a részleteket. A vizuális típus leggyakrabban használt szavai: A következőkben egy listát látsz a vizuális típus leggyakrabban használt szavaiból. Gondold át, hogy mennyire gyakran használod ezeket a szavakat és tegyél egy X-et a megfelelő helyre. Figyeld meg az eredményeidet! Fókusz Képzeld el Néz, nézd Mutasd meg Vizualizál Illusztrál Tiszta Világos Kép Ragyogó Megjelenik Úgy tűnik Áttekint Világosíts fel Ritkán Gyakran Ha meg akarod találni a közös hangot egy vizuálisan kommunikáló emberrel, érdemes odafigyelned azokra a szavakra, amiket használ, mert ezek azok a szavak amiket ő is szeretne hallani, amik felkeltik a figyelmét. A vizuális típus leggyakrabban használt mondatai, kifejezései: Sokszor már néhány mondatból vagy akár a köszönés stílusából kiderítheted, hogy milyen stílusban kommunikál valaki. Bátran alkalmazd te is ezeket a kifejezéseket, ha egy vizuális emberrel beszélgetsz.

3 Köszönések: Jó, hogy újra látlak. / Örülök, hogy látlak. De jól nézel ki. Alig várom, hogy (újra) lássalak. Később látjuk egymást. / Hamarosan látjuk egymást. Kifejezések: Nem teljesen tiszta a kép számomra. Nem egészen világos. Fel tudnál világosítani? Majd meglátjuk. Mutass egy távolabbi perspektívát. Fesd le, hogyan képzeled. Mutass egy jövőképet. / Adj egy jövőképet. Ez nem elég áttekinthető számomra. Ez elég jónak tűnik. Előnyök és hátrányok: Mindegyik típusú kommunikációs stílusnak egyaránt vannak előnyei és hátrányai is. A következőkben ezeket fogjuk bemutatni. Előnyök: A vizuális típusú emberek gyorsak, nem időznek túl sokáig a részleteknél, mindig tudják követni az eseményeket. Hamar összefüggő képet alkotnak a dolgokról, így könnyedén meglátják az összefüggéseket. Nagyon jól szervezik az idejüket. Mindent pontosan kezdenek el és fejeznek be, nem szeretnek késni és nem szeretik pazarolni az idejüket. Mindent pontosan elterveznek előre, szeretnek tisztában lenni a jövőképükkel. Rendszeretők. Hátrányok: Nagyon merevek és rugalmatlanok lesznek, ha valami felborítja az időbeosztásukat. Türelmetlenek lesznek, ha túl sok részletet kell meghallgatniuk vagy elolvasniuk. A dolgok túlzott ismétlése és a hosszú, folyamatos beszéd is idegesíti őket. Hajlamosak átsiklani a részletek felett. A vizuális típusú emberek gyakran türelmetlenek másokkal és hajlamosak túlhajtani magukat és másokat is. Nagyon nehezen tolerálja ha valaki elcsúszik a határidőkkel vagy elkésik valahonnan. Hogyan találd meg és tartsd meg a közös hangot egy vizuális típussal? Ha te nem vagy vizuális típus, fontos hogy tudd, hogyan létesíthetsz könnyen kapcsolatot velük és hogyan nyerd el a szimpátiájukat. A következőkben bemutatjuk azokat a dolgokat, amik építik, illetve rombolják a kapcsolatot köztetek.

4 Építik a kapcsolatot: Ha pontos napirendet biztosítasz számukra. Ha rövid és lényegre törő értekezleteket, megbeszéléseket tartasz. Ha nagyon odafigyelsz rá, amikor át kell szervezni vagy el kell halasztani bizonyos teendőket, amik felboríthatják a napirendjét, időbeosztását. Ha beszélgetés közben gyorsan a lényegre térsz és nem untatod a részletekkel. Rombolják a kapcsolatot: Ha megváltoztatod a megbeszélések, meetingek időpontját anélkül, hogy elég időt adnál nekik a napirendjük átszervezésére. Egy ilyen lépéssel könnyen romba döntheted a fejükben kialakult képet a teendőikről, és időre van szükségük, hogy újra átszervezzék a dolgokat. Ha nagyon hosszú történeteket mesélsz és gondosan körbejársz minden egyes kis részletes információt. Ha túl hosszú megbeszéléseket tartasz. Ha az előre megbeszélt találkozóról elkésel. Ha részletes információkat kérsz tőlük. Ha hosszú eket írsz nekik vagy hosszú hangüzeneteket hagysz. Tanácsok a vizuális típus kezelésére: Mindig értesítsd a vizuális típusokat előre, ha át kell szervezned valamit a napirendjükben, késel valahonnan vagy csúszni fogsz a határidőkkel. A mondanivalód legyen lényegre törő és ne részletezd túl hosszan. Indítványozd, hogy tervezzenek meg egy jövőbeli projektet, legyen az egy vakáció vagy akár egy üzleti terv. Hogyan kérdezz egy vizuális típustól? Végül itt van egy rövid lista azokról a kérdésekről, amikkel felkeltheted a vizuális típusok figyelmét és amely kérdésekre biztosan válaszolni is fognak. Minden világos? Te hogy látod a helyzetet? Lassan összeáll a kép? Látsz benne fantáziát? Elég áttekinthető? Mi történt veled? Fáradtnak látszol!

5 Az auditív típus Az auditív típusú emberek pontosan, legtöbbször szó szerint emlékeznek a hallott információkra. Hallás után tanulnak, gyakran még jegyzeteket sem készítenek. Kiváló mesélők. Sokszor magukban beszélnek vagy hangokat adnak ki (oh, ó, ühümm, umm, aha) munka közben, illetve ha nagyon koncentrálnak valamire. Az auditív típus leggyakrabban használt szavai: A következőkben egy listát látsz az auditív típus leggyakrabban használt szavaiból. Gondold át, hogy mennyire gyakran használod ezeket a szavakat és tegyél egy X-et a megfelelő helyre. Figyeld meg az eredményeidet! Harmónia Ismétlés Ráhangolódni Hangzik Hallani, hallgatni Zajos Csend Dallam, dallamos Zsongás Fecsegés Hallótávolság Egybehangzó Összecseng, egybecseng Megvitat Suttog, súg, sugall Ritkán Gyakran Ha meg akarod találni a közös hangot egy auditívan kommunikáló emberrel, érdemes odafigyelned azokra a szavakra, amiket használ, mert ezek azok a szavak amiket ő is szeretne hallani, amik felkeltik a figyelmét. Az auditív típus leggyakrabban használt mondatai, kifejezései Sokszor már néhány mondatból vagy akár a köszönés stílusából kiderítheted, hogy milyen stílusban kommunikál valaki. Bátran alkalmazd te is ezeket a kifejezéseket, ha egy auditív emberrel beszélgetsz.

6 Köszönések: Azért hívtalak, hogy elmondjam De jó újra hallani a hangodat. Jó, hogy hallottam felőled. Később beszélünk még. Később hívlak. Csevegjünk később. Örülök, hogy beszélgettünk. Kifejezések: Zene füleimnek Ez jól hangzik! Mondj még többet! Mesélj még többet erről! Szeretném egy kicsit én is hallatni a hangomat. Hallhatnék erről többet? Ez csak halandzsa, mellébeszélés. Hallgatlak. Hogy meri felemelni a hangját velem szemben?! Túl van tárgyalva. Előnyök és hátrányok: Mindegyik típusú kommunikációs stílusnak egyaránt vannak előnyei és hátrányai is. A következőkben ezeket fogjuk bemutatni. Előnyök: Az auditív típusú emberek szeretik a csevegést, megbeszéléseket és általában hosszú magyarázatokat adnak. Rendkívül kreatívak és tele vannak újító ötletekkel. Leginkább a folyamatok fejlesztésében szeretnek tevékenykedni. Ők a legjobb mesélők, írók, költők és szerkesztők. Hátrányok: Sokszor túl egyenesek, nyersek tudnak lenni. Keményen nyilvánítják ki véleményüket és hamar felkapják a vizet ha úgy érzik, nem hallgatják meg őket. Ilyenkor vitatkoznak és másokat hibáztatnak. Gyakran félbeszakítanak és nem hagyják, hogy befejezd a mondandódat. Egyik témáról gyorsan át tudnak ugrani egy másikra, így pedig elég nehéz követni őket. A diplomatikusság nem az erősségük. Hangosan és emelt hangok beszélnek, és általában addig-addig ismételgetik a mondanivalójukat, amíg teljesen biztosak nem lesznek benne, hogy meghallottad. Ha nem fogadják el a nézőpontjukat, hajlamosak bezárkózni és a pesszimizmusba zuhanni.

7 Hogyan találd meg és tartsd meg a közös hangot egy auditív típussal? Ha te nem vagy auditív típus, fontos hogy tudd, hogyan létesíthetsz könnyen kapcsolatot velük és hogyan nyerd el a szimpátiájukat. A következőkben bemutatjuk azokat a dolgokat, amik építik, illetve rombolják a kapcsolatot köztetek. Építik a kapcsolatot: Ha segítesz nekik, hogy ne térjenek el a tárgytól és visszatereled a beszélgetés fonalát az eredeti témára. Ha nagyon figyelmesen hallgatod őket és mindig jelzed feléjük, hogy hallod és érted amit mondanak. Ha nem gyakorolsz rájuk túl nagy nyomást. Ha lebontod a munkafolyamatokat kisebb lépésekre és segítesz nekik rangsorolni azokat. Ha gyakran érdeklődsz felőlük és hagyod, hadd beszéljenek egy kicsit magukról. Rombolják a kapcsolatot: Ha mással vagy elfoglalva miközben ők épp beszélnek hozzád. Ha felemeled a hangod, amikor velük beszélsz. Ha félbeszakítod őket vagy nem mutatsz érdeklődést a mondandójuk iránt. Ha hanyag a beszédstílusod és nem figyelsz oda a hangtónusra, kiejtésre és a választékos beszédre. Ha mindig csinálsz valami háttérzajt, illetve ha rossz minőségű hangfelvételt, zenét hallgatsz (pl. egy régi rádión). Tanácsok az auditív típus kezelésére: Figyeljünk rájuk és ismételjük meg, amit hallottunk tőlük, hogy biztosak legyenek benne, hogy odafigyelünk arra, amit mondanak. Ha esetleg eltérnek a tárgytól, óvatosan terelgessük vissza őket. Ügyelj a hangtónusodra és a beszédstílusodra, amikor velük kommunikálsz. Mutass érdeklődést a személyes dolgaik iránt és beszéltesd őket. Hogyan kérdezz egy auditív típustól? Végül itt van egy rövid lista azokról a kérdésekről, amikkel felkeltheted az auditív típusok figyelmét és amely kérdésekre biztosan válaszolni is fognak. Hogy hangzik? / Hogy cseng? Rá tudsz hangolódni a témára? Hogy lehetne ezen javítani? / Hogy lehetne ezt jobbá tenni, fejleszteni? Vetted / fogtad az adást? Sikerült megtalálni a közös hangot? Összhangban vagy a munkáddal?

8 A kinezikus típus A kinezikus típusú emberek gyakran lassan beszélnek és gyakorlatiasak, vagyis cselekvéseken keresztül tanulnak igazán jól. Általában a megérzéseikre hallgatnak, ez alapján döntik el, hogy mi a helyes és mi nem. A megszerzett információknak ülepedniük kell bennük és időre van szükségük ahhoz is, hogy egy új környezetben megtalálják a helyüket. A kinezikus típus leggyakrabban használt szavai: A következőkben egy listát látsz a kinezikus típus leggyakrabban használt szavaiból. Gondold át, hogy mennyire gyakran használod ezeket a szavakat és tegyél egy X-et a megfelelő helyre. Figyeld meg az eredményeidet! Megérez Megérint Tetszik / Tetszik nekem Együtt Kapcsolat Érintkezés Kényelmes Illik / passzol hozzám Szórakozás / móka / jókedv Homályos Nyomás Zavar Nekem való Könnyed / könnyedén Magával ragadó Lesújtó Közelség / közeledés Ritkán Gyakran Ha meg akarod találni a közös hangot egy kinezikusan kommunikáló emberrel, érdemes odafigyelned azokra a szavakra, amiket használ, mert ezek azok a szavak amiket ő is szeretne hallani, amik felkeltik a figyelmét. A kinezikus típus leggyakrabban használt mondatai, kifejezései Sokszor már néhány mondatból vagy akár a köszönés stílusából kiderítheted, hogy milyen stílusban kommunikál valaki. Bátran alkalmazd te is ezeket a kifejezéseket, ha egy kinezikus emberrel beszélgetsz.

9 Köszönések: Örülök, hogy találkoztunk / hogy újra látlak. Jó érzés újra látni téged. Annyira jó, hogy itt vagy velem / hogy együtt vagyunk. Úgy örülök, hogy hívtál. Vigyázz magadra! Puszi / Ölelés. Jó, hogy (újra) kapcsolatba kerültünk. Tartsuk a kapcsolatot. Jó legyél! Kifejezések: Ezt jónak érzem. Járjuk ezt végig együtt. / Menjünk ezen végig. Ez tetszik nekem / illik hozzám. Helyezd magad kényelembe! Csak kényelmesen! Átérzem a helyzeted. Ez most eléggé homályos nekem. Nem értem, valami bezavar. Úgy érzem, hogy Ez nagyon megérintett. Úgy érzem, megragadtam a lényeget. Előnyök és hátrányok: Mindegyik típusú kommunikációs stílusnak egyaránt vannak előnyei és hátrányai is. A következőkben ezeket fogjuk bemutatni. Előnyök: A kinezikus típusú emberek lojálisak, segítőkészek és támogatják a társaikat. Remek csapatjátékosok és kapcsolatépítők. Fogékonyak a részletek iránt és a munkájukat is pontosan és részletesen végzik el. Hátrányok: Lassan szeretnek dönteni és nem nagyon tudnak egyszerre több dologgal foglalkozni. Kissé körülményesek, lassúak és hajlamosak elveszni a részletekben, így könnyedén elcsúsznak a határidőkkel. Hogyan találd meg és tartsd meg a közös hangot egy kinezikus típussal? Ha te nem vagy kinezikus típus, fontos hogy tudd, hogy létesíthetsz könnyen kapcsolatot velük és hogyan nyerd el a szimpátiájukat. A következőkben bemutatjuk azokat a dolgokat, amik építik, illetve rombolják a kapcsolatot köztetek.

10 Építik a kapcsolatot: Ha egy társaságban bevonod őket is a beszélgetésbe. Ha együttérzően viselkedsz velük és nagyon odafigyelsz a lelki világukra. Ha megadod a projektek és meetingek pontos kezdési és befejezési idejét. Ha hagysz nekik időt a kreatív gondolkodásra, a szocializációra és kis játékosságra. Ha egyszerű és világos választási lehetőségeket biztosítasz számukra. Rombolják a kapcsolatot: Ha kirekesztve érzik magukat. Ha megzavarják a lelki nyugalmukat, vagy rábeszélik őket valamire. Ha egyszerre túl sok információt adsz nekik, összezavarodnak. Ha figyelmen kívül hagyod az érzelmi reakcióikat, megérzéseiket és véleményüket. Ha véget vetsz az apró kis játékaiknak, mókázgatásaiknak és megfojtod a kreativitásukat a túlzott elemezgetésükkel. Tanácsok a kinezikus típus kezelésére: Mindig adj nekik elég időt és hagyd, hogy kibontakozhassanak. Egyszerre csak egy vagy kevés információval és feladattal lásd el őket. Egyszerűsítsd le a dolgokat, a bonyolultabb és komplikáltabb feladatokat inkább ne bízd rájuk. Ha túl sokat követelnek tőlük, az frusztrálja őket. Nagyon fontos számukra a kényelem és a stresszmentes környezet. Kerülik a konfliktusokat, ilyenkor bezárkóznak és passzívan viselkednek ahelyett, hogy kiállnánk az igazukért. Ilyenkor érdeklődj felőlük, kérdezd meg miben segíthetsz. Néha csak egy kis kedvességre van szükségük. Adj nekik határidőnaplót vagy pontos idő- és munkabeosztást. Ez sokat segíthet nekik abban, hogy ne vesszenek el a részletek között. A nagyobb feladatokat oszd fel kisebb részekre és folyamatosan adagold nekik. Bátorítsd őket a csapatmunkára és figyelj oda a lelki világukra. Hogyan kérdezz egy kinezikus típustól? Végül itt van egy rövid lista azokról a kérdésekről, amikkel felkeltheted a kinezikus típusok figyelmét és amely kérdésekre biztosan válaszolni is fognak. Hogy érzed, (jó lesz ez így)? Mi tenné ezt kényelmesebbé számodra? Ez tetszik neked / passzol hozzád? Ez játszik nálad? Ez megfelel az ízlésednek? Meg tudnál barátkozni a gondolattal? Mi a megérzésed ezzel kapcsolatban? Sikerült hozzászokni a?

11 A digitális típus A digitális típusú emberek rendkívül módszeres, racionális és logikus gondolkodásúak. Nagyon fogékonyak a részletek iránt. Gondolati úton tanulnak a legkönnyebben, akkor, ha saját maguk értik meg az anyagot és építik fel a fejükben. Éppen ezét időre van szükségük az információk feldolgozásához. Lépésenként, szépen sorban memorizálják az információkat. Nagyon fontos számukra az értelem, hogy megértsék a világot, amely körülveszi őket. Gyakran kissé pesszimisták a jövőre nézve. A digitális típus leggyakrabban használt szavai A következőkben egy listát látsz a digitális típus leggyakrabban használt szavaiból. Gondold át, hogy mennyire gyakran használod ezeket a szavakat és tegyél egy X-et a megfelelő helyre. Figyeld meg az eredményeidet! Megfontol Átgondol Gondolkodom Tud, ismer Nincs értelme Értem, tudom Megértettem Logikus Részlet, részletes Folyamat, folyamatos Racionális Kitalál Célravezető Meggyőz / érvel Meggyőződés / elv Ritkán Gyakran Ha meg akarod találni a közös hangot egy digitálisan kommunikáló emberrel, érdemes odafigyelned azokra a szavakra, amiket használ, mert ezek azok a szavak amiket ő is szeretne hallani, amik felkeltik a figyelmét. A digitális típus leggyakrabban használt mondatai, kifejezései Sokszor már néhány mondatból vagy akár a köszönés stílusából kiderítheted, hogy milyen stílusban kommunikál valaki. Bátran alkalmazd te is ezeket a kifejezéseket, ha egy digitális emberrel beszélgetsz.

12 Köszönések: Hello! / Hali! / Szia! / Üdv! Igen? (telefonban) Itt Péter (telefonban) Viszlát holnap. Szia! / Csá! Leginkább párszavas, rövid köszönéseket használnak, afféle távirati stílusban. Kifejezések: Kétségtelenül. / Minden kétséget kizáróan. Szóról szóra. Leírnád / jellemeznéd ezt nekem részletesen? Már értem / megértettem / felfogtam. Várj, mindjárt rájövök / átgondolom / kitalálom. Tudom. / Értem. / Értelek. / Értem mire célzol. Figyelj oda. / Koncentrálj. / Összpontosíts. Pontosabban Ennek semmi értelme. Racionálisan átgondolva mindezt, arra a következtetésre jutottam, hogy Ez arra enged következtetni Megváltozott az álláspontom. Ez eléggé légből kapott dolog. Megalapozott gyanúm, hogy Előnyök és hátrányok: Mindegyik típusú kommunikációs stílusnak egyaránt vannak előnyei és hátrányai is. A következőkben ezeket fogjuk bemutatni. Előnyök: A digitális típusú embereknek jó a problémamegoldó képességük és remekül gyártanak stratégiákat. Mindig nagyon szisztematikusan építik fel a feladataikat és gondosan ügyelnek a folyamatok rendezettségére és sorrendiségére. Nagyon jól kezelik a részleteket és meglátják, hogy hogyan áll össze a sok kis részletből a nagy egész. Kiváló szervezők és tervezők. Rendkívül hűséges személyiségek. Hátrányok: Kezdetben bizalmatlanok az emberekkel és tartanak az új dolgoktól. Nagyon makacsak tudnak lenni és önként nem igazán vállalnak el semmiféle munkát. Ritkán nyilvánítanak véleményt, így ha valamit meg szeretnénk tudni tőlük, konkrétan rá kell kérdeznünk, hogy választ kapjunk rá. Maguktól valószínűleg nem fogják megosztani velünk az információkat.

13 Hogyan találd meg és tartsd meg a közös hangot egy digitális típussal? Ha te nem vagy digitális típus, fontos hogy tudd, hogy létesíthetsz könnyen kapcsolatot velük és hogyan nyerd el a szimpátiájukat. A következőkben bemutatjuk azokat a dolgokat, amik építik illetve rombolják a kapcsolatot köztetek. Építik a kapcsolatot: Ha pontos napirendet biztosítasz számukra. Ha hagysz nekik időt, hogy átgondolják a dolgokat. Ha csöndes és privát környezetet biztosítasz számára. Ha logikusan érvelsz és tényeket közölsz velünk. Ha néha hagyod hogy egyedül legyenek és önállóan dolgozzanak. Ha kellő mennyiségű részletes információt biztosítasz számukra. Ha kimutatod, mennyire megbízol bennük. Rombolják a kapcsolatot: Ha megsérted a privát területüket. Ha sok kérdést zúdítasz a nyakukba és azonnali választ vársz tőlük, és nem hagyod, hogy végiggondolják a dolgokat. Ha nem adsz nekik elég időt, hogy feldolgozzák a részleteket és rendszert alkossanak belőlük a fejükben. Ha nyíltan megmondod nekik mit tegyenek ahelyett, hogy megkérnéd őket rá vagy választási lehetőségeket biztosítanál számukra. Ha nem ismered el eléggé őket. Ha kihagyod őket a dolgok menetéből és nem bízol meg bennük. Tanácsok a digitális típus kezelésére: Mivel a digitális típusok kissé pesszimisták tudnak lenni, ezért fontos, hogy mindig pozitív kisugárzásod legyen a környezetükben. Bátorítsd és lelkesítsd őket, töltsd fel őket pozitív gondolatokkal. Ne engedd, hogy túl sokat aggódjanak a jövőbeli, még meg sem történt események miatt. Emlékeztesd őket, hogy ebédeljenek vagy egyenek valamit. Ha egy digitális típusú ember nagyon belemerül egy feladat megoldásába, akkor gyakran elfelejtenek enni. Hagyj nekik elég időt amit egyedül tölthetnek és lehetőleg ne zavard meg őket amikor látod, hogy nagyon gondolkoznak valamin vagy koncentrálnak.

14 Hogyan kérdezz egy digitális típustól? Végül itt van egy rövid lista azokról a kérdésekről, amikkel felkeltheted a digitális típusok figyelmét és amely kérdésekre biztosan válaszolni is fognak. Mit gondolsz, ez mit jelent? Te hogy gondolod? Szerinted ennek van értelme? Érthető? Megosztod velem a gondolataidat ezzel kapcsolatban? Részleteznéd, kérlek? Pontosítanád? Mire következtetsz ebből? Van még hozzáfűznivalód? Elmagyaráznád ezt nekem, kérlek?

SZKA_106_29. A modul szerzője: Nahalka István. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM

SZKA_106_29. A modul szerzője: Nahalka István. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM tanulás egész SZK_106_29 é n é s a v i l á g életen át modul szerzője: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYM 418 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanári

Részletesebben

Tanulj meg angolul 6 hónap alatt az IMPREVO-val! Essentials

Tanulj meg angolul 6 hónap alatt az IMPREVO-val! Essentials Tanulj meg angolul 6 hó alatt az IMPREVOval! Essentials Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék 2. Miért született meg ez az Ebook? 3. Miért éppen 6 hó? 5. hogyan használjam az IMPREVOt? 11. 200 os ütemterv

Részletesebben

A világos, egyértelmű utasítások fontossága

A világos, egyértelmű utasítások fontossága A világos, egyértelmű utasítások fontossága Kedves Szülők, ebben a fejezetben a következő témákkal foglalkozunk: - Miért tűnik úgy, hogy az ADHD-s gyermek meg sem hallja, amit a szülő mond? - Fejleszthető-e,

Részletesebben

BESZÉLGETÉS MELLÁR TAMÁSSAL

BESZÉLGETÉS MELLÁR TAMÁSSAL INTERJÚK, BESZÉLGETÉSEK BESZÉLGETÉS MELLÁR TAMÁSSAL Mellár Tamás 48 éves, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke. Egyetemi tanulmányait az akkori Janus Pannonius, ma Pécsi Tudományegyetem közgazdasági

Részletesebben

ÜZLETI PREZENTÁCIÓ TRÉNING

ÜZLETI PREZENTÁCIÓ TRÉNING BUDAPESTI KOMMUNIKÁCIÓS ÉS ÜZLETI FŐISKOLA ÜZLETI PREZENTÁCIÓ TRÉNING HALLGATÓI TANANYAG (kizárólag belső használatra) Az Üzleti Prezentáció tréning eredeti anyagát Dr. Németh Erzsébet szakmai vezető állította

Részletesebben

Tanulási stílus kérdőív

Tanulási stílus kérdőív Szitó Imre(1987) A tanulási stratégiák fejlesztése, Iskolapszichológiai füzetek, 2.sz. ELTE Tanulási stílus kérdőív Olvasd el figyelmesen az alábbi mondatokat. Döntsd el, hogy az öt válasz közül melyik

Részletesebben

ERKÖLCSTAN. 1-4. évfolyam

ERKÖLCSTAN. 1-4. évfolyam ERKÖLCSTAN 1-4. évfolyam Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és viselkedésmódjuknak a fejlesztése,

Részletesebben

Felkészülés ( Bevezetés (

Felkészülés ( Bevezetés ( A Jó Hír Bibliatanulmányok kérdéseket tartalmaznak evangelizációs házi csoportok számára (Glad Tidings Bible studies contain questions for evangelistic house meetings.) Bevezetés ( Biztos van olyan ember,

Részletesebben

9 üzleti fogás. PLUSZ Gyakorlati Segédlet. a fogások. alkalmazásához. amivel megnöveled terméked vagy szolgáltatásod értékét a vásárlók szemében

9 üzleti fogás. PLUSZ Gyakorlati Segédlet. a fogások. alkalmazásához. amivel megnöveled terméked vagy szolgáltatásod értékét a vásárlók szemében PLUSZ Gyakorlati Segédlet a fogások! alkalmazásához 9 üzleti fogás amivel megnöveled terméked vagy szolgáltatásod értékét a vásárlók szemében Tanulmány + Gyakorlati Segédlet az OkosVállalkozás-tól www.okosvallalkozas.blog.hu

Részletesebben

Tanulási stílus kérdőív

Tanulási stílus kérdőív Tanulási stílus kérdőív Ezt a kérdőívet azért állítottuk össze, hogy rávilágítsunk kedvelt tanulási stílusára. Az alábbi kérdőív segítségével kiderítheti, hogy tanuláskor milyen szempontokat részesít előnyben,

Részletesebben

Kognitív inasság. Összegezve. Baksa-Haskó Gabriella. 646 kutatás közben W

Kognitív inasság. Összegezve. Baksa-Haskó Gabriella. 646 kutatás közben W 646 kutatás közben W Összegezve A kutatás során arra kerestem a választ, hogy milyen informatikai ismeretekre van szükségük a gazdálkodástani felsőoktatásban részt vevő hallgatóknak. Az Általános Vállalkozási

Részletesebben

Gyakornoki szabályzat

Gyakornoki szabályzat 12.sz. melléklet A MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA Gyakornoki szabályzat OM azonosító: 031202 GYAKORNOKI SZABÁLYZAT A közalkalmazottakról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 22. (9)

Részletesebben

OSZTÁLYFŐNÖKI 5. 8. OSZT.

OSZTÁLYFŐNÖKI 5. 8. OSZT. OSZTÁLYFŐNÖKI 5. 8. OSZT. A fejlesztési területek nevelési célok a teljes iskolai nevelési-oktatási folyamat közös értékeit jelenítik meg, így áthatják e pedagógiai folyamatok egészét. E területek összhangban

Részletesebben

1sz. melléklet Nevelıtestületi klíma mérése

1sz. melléklet Nevelıtestületi klíma mérése MELLÉKLETEK 1sz. melléklet Nevelıtestületi klíma mérése 1. Szívesen veszek részt a tantestületi kirándulásokon. 2. A tantestületünkben vannak kiközösített kollégák. 3. A tanulókhoz személytelen kapcsolatok

Részletesebben

A RENDHEZ CSAKIS A KÁOSZON ÁT VEZET ÚT!

A RENDHEZ CSAKIS A KÁOSZON ÁT VEZET ÚT! Jó anya vagyok 2. hét/ 1. A RENDHEZ CSAKIS A KÁOSZON ÁT VEZET ÚT! 01 Rend a lelke Hetek, hónapok óta alig alszol, az életedet a pelenkák, a büfik, a szoptatás és az események utáni sodródás teszik ki.

Részletesebben

OKI-TANI Kisvállalkozási Oktatásszervező Nonprofit Kft. Minőségirányítási Kézikönyv

OKI-TANI Kisvállalkozási Oktatásszervező Nonprofit Kft. Minőségirányítási Kézikönyv OKI-TANI Kisvállalkozási Oktatásszervező Nonprofit Kft. Minőségirányítási Kézikönyv Készült: Budapest, 2009. szeptember 22. 2. verzió 1 0 Bevezetés Ez a Minőségirányítási Kézikönyv bemutatja, hogy az ISO

Részletesebben

Öregedés és társadalmi környezet TARTALOMJEGYZÉK

Öregedés és társadalmi környezet TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 7 Az öregség képe a közgondolkodásban és felkészülés az öregkorra... 11 I. A közvéleményben élő kép az öregségről... 12 1. Hány éves kortól számít az ember öregnek?... 12 2.

Részletesebben

RÉSZLETES ÚTMUTATÓ AZ EUROPASS ÖNÉLETRAJZ-SABLON HASZNÁLATÁHOZ

RÉSZLETES ÚTMUTATÓ AZ EUROPASS ÖNÉLETRAJZ-SABLON HASZNÁLATÁHOZ RÉSZLETES ÚTMUTATÓ AZ EUROPASS ÖNÉLETRAJZ-SABLON HASZNÁLATÁHOZ Europass Önéletrajz Ide illessze be a fényképet, ha szükséges (nem kötelezı). - a fénykép nem nélkülözhetetlen eleme az önéletrajznak, kivéve,

Részletesebben

A Földről alkotott ismeretek áttekintése és továbbfejlesztése

A Földről alkotott ismeretek áttekintése és továbbfejlesztése szka105_19 É N É S A V I L Á G Kontinensek, országok, emberek 1. A Földről alkotott ismeretek áttekintése és továbbfejlesztése Készítette: nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

Részletesebben

Tankönyv-választás. igazgató és tankönyvfelelős kérdőív. A válaszadás önkéntes! Ki válaszol a kérdőívre? 2000. 05... nap... óra...

Tankönyv-választás. igazgató és tankönyvfelelős kérdőív. A válaszadás önkéntes! Ki válaszol a kérdőívre? 2000. 05... nap... óra... iskola sorszáma Ki válaszol a kérdőívre? 1 igazgató, aki nem tankönyvfelelős 2 igazgató, aki tankönyvfelelős is 3 tankönyvfelelős, aki pedagógus 4 tankönyvfelelős, aki nem pedagógus Tankönyv-választás

Részletesebben

Osztályfőnöki órák kerettanterve az általános iskola 5-8. osztályában

Osztályfőnöki órák kerettanterve az általános iskola 5-8. osztályában Osztályfőnöki órák kerettanterve az általános iskola 5-8. osztályában A fejlesztési területek nevelési ok a teljes iskolai nevelési-oktatási folyamat közös értékeit jelenítik meg, így áthatják e pedagógiai

Részletesebben

Gyakornoki szabályzata

Gyakornoki szabályzata Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola Gyakornoki szabályzata Tartalomjegyzék 1. A szabályzat területi, személyi hatálya... 3 2. A szabályzat időbeli hatálya... 3 3. A szabályzat módosítása...

Részletesebben

IZSÁK FELESÉGET KAP. Pasarét, 2012. február 12. (vasárnap) Horváth Géza. Lekció: 1Mózes 24,1-21

IZSÁK FELESÉGET KAP. Pasarét, 2012. február 12. (vasárnap) Horváth Géza. Lekció: 1Mózes 24,1-21 Pasarét, 2012. február 12. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza IZSÁK FELESÉGET KAP Lekció: 1Mózes 24,1-21 Alapige: 1Mózes 24,7 Az Úr, az ég Istene, aki kihozott engem atyám házából és rokonságom

Részletesebben

Helyi innovatív kezdeményezések megvalósítása a Keszthelyi Kistérségben

Helyi innovatív kezdeményezések megvalósítása a Keszthelyi Kistérségben Helyi innovatív kezdeményezések megvalósítása a Keszthelyi Kistérségben Azonosító szám: TÁMOP-2.4.5.-12/3-2012-0036 Nyitvatartási és ügyintézési idők racionalizálása Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú

Részletesebben

2010. február-március HÍRLÁNC

2010. február-március HÍRLÁNC 2010. február-március HÍRLÁNC A K T U Á L I S T O V Á B B K É P Z É S E K A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati és Közművelődési Intézetben 2010 elején induló akkreditált és

Részletesebben

1. Fogalmak meghatározása

1. Fogalmak meghatározása A közalkalmazottakról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 22. (9) bekezdés, valamint a közalkalmazottakról szóló 1992. évi XXXIII. törvény végrehajtásáról a közoktatási intézményekben tárgyú 138/1992. (X.

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

Politikatudomány és politikai elemzés BEVEZETÉS

Politikatudomány és politikai elemzés BEVEZETÉS BEVEZETÉS Ha fellapozzuk a nemzetközi politikatudomány termékeit, s ha belelapozunk a hazai nyilvánosságban megjelenő szövegekbe és nyilatkozatokba, valamiféle élénküléssel találkozunk: a politológusok

Részletesebben

...amivel megfoszthatjuk magunkat attól a bevételtől, amit a honlapunk termelhetne.

...amivel megfoszthatjuk magunkat attól a bevételtől, amit a honlapunk termelhetne. 32 szarvashiba......amivel megfoszthatjuk magunkat attól a bevételtől, amit a honlapunk termelhetne. Avagy mit tegyünk, ha rengeteg munkát és pénzt akarunk a honlapra fordítani és nem akarunk vele keresni

Részletesebben

SUCCESS INSIGHTS Vezetõi verzió

SUCCESS INSIGHTS Vezetõi verzió SUCCESS INSIGHTS Vezetõi verzió "Aki másokat ismer, az tanult, aki önmagát ismeri, bölcs." -Lao Ce MINTA Anna 2004.2.16 BEVEZETÉS A viselkedéstudomány szerint a legeredményesebb emberek azok, akik tisztában

Részletesebben

a SEMMELWEIS EGYETEM NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODÁJA Székhely: 1089 Budapest, Elnök utca 4. OM: 034394 Pedagógiai Program

a SEMMELWEIS EGYETEM NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODÁJA Székhely: 1089 Budapest, Elnök utca 4. OM: 034394 Pedagógiai Program a SEMMELWEIS EGYETEM NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODÁJA Székhely: 1089 Budapest, Elnök utca 4. OM: 034394 Pedagógiai Program Intézmény fenntartója: Semmelweis Egyetem Székhely: 1085 Budapest, Üllői út 26. Pedagógiai

Részletesebben

A saját tanulási stílus felmérése a Kolb-féle tanulási ciklus alapján

A saját tanulási stílus felmérése a Kolb-féle tanulási ciklus alapján A saját tanulási stílus felmérése a Kolb-féle tanulási ciklus alapján Az LSI leírja, hogyan tanul ön, hogyan dolgozza fel az elméleteket és az életében adódó mindennapi helyzeteket. Tudjuk, hogy mindenki

Részletesebben

FELNŐTTKÉPZÉSI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV

FELNŐTTKÉPZÉSI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV Szepsi Laczkó Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola Sátoraljaújhely FELNŐTTKÉPZÉSI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV 1. kiadás Hatályba léptetve: 2013. október 30. Ellenőrzött példány Nem ellenőrzött

Részletesebben

A roma és a nem roma várandósok közötti különbségek

A roma és a nem roma várandósok közötti különbségek MISKOLCI EGYETEM EGÉSZSÉGÜGYI FŐISKOLAI KAR Egészségügyi gondozás és prevenció szak Védőnő szakirány A roma és a nem roma várandósok közötti különbségek Konzulens: Prof. Dr. Peja Márta Készítette: Zigova

Részletesebben

AZ ADAPTEM MÓDSZER. Az EQUAL ANCORA projekt keretében kifejlesztett és kipróbált eszköz (2005-2007) Gandia Városi Tanács

AZ ADAPTEM MÓDSZER. Az EQUAL ANCORA projekt keretében kifejlesztett és kipróbált eszköz (2005-2007) Gandia Városi Tanács AZ ADAPTEM MÓDSZER Az EQUAL ANCORA projekt keretében kifejlesztett és kipróbált eszköz (2005-2007) Gandia Városi Tanács 1. MI AZ ADAPTEM? Az ADAPTEM egy olyan Tanácsadási Szolgáltatás cégek részére, mely

Részletesebben

Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság JELENTÉSTERVEZET

Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság JELENTÉSTERVEZET EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 2009/2103(INI) 3.2.2010 JELENTÉSTERVEZET a Fellépés a rák ellen: európai partnerség című bizottsági közleményről

Részletesebben

5. Hiba Túlzottan teszteled a férfiakat!

5. Hiba Túlzottan teszteled a férfiakat! 5. Hiba Túlzottan teszteled a férfiakat! Nicholas Victor www.ferficsabitas.com Az ötödik végzetes hiba, amit a nők elkövetnek párválasztáskor: Túlzottan teszteled a férfiakat! Az állatvilágban minden fajra

Részletesebben

Kerettanterv a két tanítási gimnáziumi német célnyelvi civilizáció tantárgy oktatásához

Kerettanterv a két tanítási gimnáziumi német célnyelvi civilizáció tantárgy oktatásához Kerettanterv a két tanítási gimnáziumi német célnyelvi civilizáció tantárgy oktatásához I. Bevezetés Az önálló tematikával megjelenő, de a célnyelvek keretei között is oktatható célnyelvi civilizáció tantárgy

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2364-06 Gyógyászati segédeszköz ismeretek követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2364-06 Gyógyászati segédeszköz ismeretek követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Traumatológiai ellátásban részesült beteg számára tehermentesítő ortézist rendel kezelő orvosa, amit receptre felírt. Az üzletbe betérő beteg felvilágosítást kér Öntől. Tájékoztassa a beteget!

Részletesebben

Segédlet a lakásszövetkezetek tisztségviselőinek megválasztásához

Segédlet a lakásszövetkezetek tisztségviselőinek megválasztásához Segédlet a lakásszövetkezetek tisztségviselőinek megválasztásához A lakásszövetkezetek törvényes működésének elengedhetetlen feltétele a tisztségviselők szabályszerű választása. Az alábbiakban áttekintjük

Részletesebben

Mi történik, ha megrendelem a varrótanfolyami anyagot? Hogyan tanuljak meg varrni online? Ki(s)okosító, ha még nem rendeltél soha!

Mi történik, ha megrendelem a varrótanfolyami anyagot? Hogyan tanuljak meg varrni online? Ki(s)okosító, ha még nem rendeltél soha! Mi történik, ha megrendelem a varrótanfolyami anyagot? Hogyan tanuljak meg varrni online? Ki(s)okosító, ha még nem rendeltél soha! Http://evivarrodaja.shp.hu Évi varrodája Évi és Nóri 2 Mi történik, ha

Részletesebben

Az informatika tárgy oktatásának folyamata. Dr. Nyéki Lajos 2015

Az informatika tárgy oktatásának folyamata. Dr. Nyéki Lajos 2015 Az informatika tárgy oktatásának folyamata Dr. Nyéki Lajos 2015 Az oktatási folyamat fogalma Oktatási folyamat - az a folyamat, amelynek során az egyes tantárgyak éves vagy több éves tananyagának feldolgozására

Részletesebben

I. SZEMÉLYES KAPCSOLATOK

I. SZEMÉLYES KAPCSOLATOK I. SZEMÉLYES KAPCSOLATOK Úgy áradjon szereteted, mint a tűz fénye-melege: mindenre egyformán. Akik közel jönnek hozzád, azokra több essék fényedből és melegedből, mint akiknek nincs szükségük terád. Családtagjaid,

Részletesebben

Hétszínvirág Baptista Óvoda

Hétszínvirág Baptista Óvoda Hétszínvirág Baptista Óvoda Seregélyes, Templom köz 1. Hétszínvirág Baptista Óvoda HÁZIREND 2014. TARTALOM 1. Az óvoda adatai 2. Az óvodai munkarenddel, az óvoda és az óvodához tartozó területek használatával

Részletesebben

Nem kötelező érvényű útmutató a magasban végzett munkáról szóló 2001/45/EK (irányelv végrehajtásának helyes gyakorlatáról)

Nem kötelező érvényű útmutató a magasban végzett munkáról szóló 2001/45/EK (irányelv végrehajtásának helyes gyakorlatáról) Nem kötelező érvényű útmutató a magasban végzett munkáról szóló 2001/45/EK (irányelv végrehajtásának helyes gyakorlatáról) Európai Bizottság Nem kötelező útmutató a munkavállalók által a munkájuk során

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. 2009. május 28., csütörtök / 60 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 1. feladatlap. 2009. május 28., csütörtök / 60 perc A j e l ö l t k ó d s z á m a : Državni izpitni center *P091A10311* TAVASZI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1. feladatlap Nem művészi szöveg elemzése 2009. május 28., csütörtök / 60 perc Engedélyezett

Részletesebben

Magyar nyelv. 5. évfolyam

Magyar nyelv. 5. évfolyam Magyar nyelv 5. évfolyam A tantárgy elsődleges ja a sikeres iskolai tanuláshoz, a tanulás eredményességéhez szükséges kulcskompetenciák, készségegyüttesek és tudástartalmak megalapozásának a folytatása.

Részletesebben

A STRESSZ JELENSÉGE ÉS FOLYAMATA

A STRESSZ JELENSÉGE ÉS FOLYAMATA A STRESSZ JELENSÉGE ÉS FOLYAMATA A stressz egy nem specifikus reakció, mellyel szervezetünk reagál minden jelentős megküzdést, alkalmazkodást igénylő ingerre. A stressz a túlzott elvárások, megterhelések

Részletesebben

HÁZIREND. OM azonosító: 030889 Iktsz. /2014. Szivárvány Óvoda 4030 Debrecen Monostorpályi út 39. Másolat csak az óvodavezető engedélyével készíthető!

HÁZIREND. OM azonosító: 030889 Iktsz. /2014. Szivárvány Óvoda 4030 Debrecen Monostorpályi út 39. Másolat csak az óvodavezető engedélyével készíthető! Szivárvány Óvoda 4030 Debrecen Monostorpályi út 39. OM azonosító: 030889 Iktsz. /2014. HÁZIREND Másolat csak az óvodavezető engedélyével készíthető! Készítette: Pinczés Katalin óvodavezető Szivárvány Óvoda

Részletesebben

1. kompetencia Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás

1. kompetencia Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás 1. kompetencia Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás Szaktárgyi KKK-k: A kompetenciákhoz tartozó indikátorok értelmezése példákkal az adott terület, tantárgy vonatkozásában. Indikátorok

Részletesebben

Pedagógiai hitvallásunk 2.

Pedagógiai hitvallásunk 2. Tartalomjegyzék Pedagógiai hitvallásunk 2. I. Nevelési program 4. 1.1. Az iskolában folyó nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, értékei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai 1.1.1. A köznevelés feladata

Részletesebben

AZ ÁLLATÖVI JEGYEK. A zodiákus

AZ ÁLLATÖVI JEGYEK. A zodiákus AZ ÁLLATÖVI JEGYEK 12 állatöv jegy található a mi asztrológiánkban, amit nyugati asztrológiaként is emlegetnek és a gyökerei a babiloniak -ig nyúlnak vissza. A zodiákus Ahhoz, hogy erről a témáról beszélni

Részletesebben

Velocity minibte HASZN LATI ÐTMUTATŁ

Velocity minibte HASZN LATI ÐTMUTATŁ Velocity minibte HASZN LATI ÐTMUTATŁ 1 Az Ön hallókészülékének adatai Hallókészülék gyári száma: Bal: Jobb: Hallókészülék típusa: Bal: Jobb: Elem mérete: Bal: Jobb: Programszám Hangkörnyezet 1 2 3 4 2

Részletesebben

MEZŐHEGYESI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

MEZŐHEGYESI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA MEZŐHEGYESI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013 TARTALOMJEGYZÉK A nevelési-oktatási intézmények pedagógiai programjára vonatkozó jogszabályi előírások...

Részletesebben

KÖVETKEZETESSÉG ÉS RÉSEK A KÖRNYEZETTUDATOS SZERVEZETI MAGATARTÁSBAN

KÖVETKEZETESSÉG ÉS RÉSEK A KÖRNYEZETTUDATOS SZERVEZETI MAGATARTÁSBAN BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM KÖVETKEZETESSÉG ÉS RÉSEK A KÖRNYEZETTUDATOS SZERVEZETI MAGATARTÁSBAN PH.D. ÉRTEKEZÉS Nemcsicsné Zsóka Ágnes Budapest 2005 Nemcsicsné Zsóka Ágnes Környezetgazdaságtani és Technológiai

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az ikrek nevelése R.: - Önt talán azért is érdekli az ikerkutatás, az ikergyerekek világa és élete, mert Ön is egy iker, ikerpár egyik tagja. Önök egypetéjû ikrek, vagy kétpetéjû ikrek? Métneki Júlia,

Részletesebben

Margaréta Óvoda Szombathely TARTALOMJEGYZÉK

Margaréta Óvoda Szombathely TARTALOMJEGYZÉK Margaréta Óvoda Szombathely TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés 1.oldal Küldetésnyilatkozat 2. oldal Óvodánk bemutatása... 3-4. oldal Gyermekkép, óvodakép 5-6. oldal Óvodánk irányítási és szervezeti felépítése 6-7.

Részletesebben

Andrea Gabi Jutka Eszti Fredi Ates Peti

Andrea Gabi Jutka Eszti Fredi Ates Peti Cziczó Attila: ANDREA életjáték szereplők: Andrea Gabi Jutka Eszti Fredi Ates Peti 1. JELENET - ANDREA SZOBÁJA Andrea ül elkeseredetten a tükör előtt. Néha közelebb hajol, vizsgálgatja arcának hibáit.

Részletesebben

A Bálint Márton Általános- és Középiskola Újsága

A Bálint Márton Általános- és Középiskola Újsága II. évfolyam 10. szám 2007. JÚNIUS A Bálint Márton Általános- és Középiskola Újsága Előszó Itt az év vége! Mindannyian elfáradtunk. A vizsgák, küzdelmek a jobb jegyért lekötötték minden energiánkat. Ezért

Részletesebben

HARSÁNYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 1091 BUDAPEST, IFJÚMUNKÁS U. 31. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. MÁRCIUS 28.

HARSÁNYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 1091 BUDAPEST, IFJÚMUNKÁS U. 31. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. MÁRCIUS 28. HARSÁNYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 1091 BUDAPEST, IFJÚMUNKÁS U. 31. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. MÁRCIUS 28. Tartalomjegyzék A. Nevelési program...2 1 A nevelő-oktató munka alapelvei, területei...6

Részletesebben

Játszótér és sportpálya iskolánk udvarán

Játszótér és sportpálya iskolánk udvarán Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola beiskolázási tájékoztató a pedagógiai programunk alapján Játszótér és sportpálya iskolánk udvarán 2 Iskolánk adatai: Neve: Bálint Márton Általános Iskola és

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. 1.4 tevékenység. Dieter Schindlauer és Barbara Liegl. 2007 június

ÚTMUTATÓ. 1.4 tevékenység. Dieter Schindlauer és Barbara Liegl. 2007 június MUNKAANYAG, KÉRELMEZŐ ELSŐ INTERJÚ ÚTMUTATÓ A HU2004/IB/SO01-TL számú Egyenlő bánásmód elvének érvényesítése és az anti-diszkriminációs törvény végrehajtásának elősegítése Twinning Light projekt összesített

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY. 66. szám. MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2012. június 4., hétfõ. Tartalomjegyzék

MAGYAR KÖZLÖNY. 66. szám. MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2012. június 4., hétfõ. Tartalomjegyzék MAGYAR KÖZLÖNY MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2012. június 4., hétfõ 66. szám Tartalomjegyzék 2012. évi LXIV. törvény A magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló 1997. évi LXXXII. törvény, valamint

Részletesebben

Szülői elégedettségi felmérés

Szülői elégedettségi felmérés 2011 Szülői elégedettségi felmérés Podmaniczky Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2170, Aszód, Kossuth Lajos u. 72 OM - azonosító: 039978 Tartalom 1. A felmérésről... 3 1.1. A felmérés célja:... 3 1.2.

Részletesebben

A controlling integrálódása az oktatási szférában

A controlling integrálódása az oktatási szférában Dr. Tóth Antal - Dr. Zéman Zoltán A controlling integrálódása az oktatási szférában 1. CONTROLLING ALKALMAZÁSA A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKNÉL A controlling hasznossága mindaddig nem fog érvényre jutni

Részletesebben

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Pasarét, 2012. július 1. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Alapige: Galata 4,4-7 De amikor eljött az idő teljessége, Isten elküldte Fiát, aki asszonytól

Részletesebben

HÁZIREND. Székhelye: 9072 Nagyszentjános, József Attila út 6. Telefonszáma: 96/544-041 Fax: 96/544-030

HÁZIREND. Székhelye: 9072 Nagyszentjános, József Attila út 6. Telefonszáma: 96/544-041 Fax: 96/544-030 HÁZIREND Kedves Szülők! Kérjük, szíveskedjenek az alábbiakban megfogalmazott házirendet figyelmesen végigolvasni, és a gyermekek érdekében törekedjenek a benne foglaltak betartására. Ezen házirend: a Közoktatásról

Részletesebben

Jegyzıkönyv. Napirend: Készült Tatárszentgyörgy Község Képviselı-testülete 2008. május 27-én tartott ülésérıl.

Jegyzıkönyv. Napirend: Készült Tatárszentgyörgy Község Képviselı-testülete 2008. május 27-én tartott ülésérıl. Jegyzıkönyv Készült Tatárszentgyörgy Község Képviselı-testülete 2008. május 27-én tartott ülésérıl. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal tanácskozó terme. Jelen vannak: Berente Imréné polgármester, Dori

Részletesebben

A DEÁK FERENC KÖZÉPISKOLAI KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA I. 2013.

A DEÁK FERENC KÖZÉPISKOLAI KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA I. 2013. A DEÁK FERENC KÖZÉPISKOLAI KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA I. 2013. Deák Ferenc Középiskolai Kollégium Székhely: 1118 Budapest, Rimaszombati út 2. Tel: 1/606-7250 Fax: 1/606-7249 e-mail: dfk@deak-koll.sulinet.hu

Részletesebben

Készülődés a húsvétra

Készülődés a húsvétra SZKb_102_14 Ahány ház, annyi szokás Készülődés a húsvétra É N É S A M Á S I K Készítette: Czincz Józsefné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYAM tanári AHÁNY HÁZ, ANNYI SZOKÁS 127

Részletesebben

1. A beszámolókészítés alapjai

1. A beszámolókészítés alapjai 1. A beszámolókészítés alapjai Képzési cél: E fejezetben a hallgató egyrészt az előző évben tanultakat átismételve részletesebben megismerheti a beszámolási kötelezettség és a könyvvitel kapcsolatát, a

Részletesebben

VI. MELLÉKLETEK. Tartalomjegyzék. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com

VI. MELLÉKLETEK. Tartalomjegyzék. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com VI. MELLÉKLETEK Tartalomjegyzék 6.1. melléklet Jelentkezési, tájékoztatási lap...217 6.2. melléklet Előzetes tudásszint felmérő lap...220 6.3. melléklet Tanulási forgatókönyv...221 6.4. melléklet Önellenőrző

Részletesebben

Nemzeti alaptanterv 2012 NEMZETI ALAPTANTERV I. RÉSZ AZ ISKOLAI NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA TARTALMI SZABÁLYOZÁSA ÉS SZABÁLYOZÁSI SZINTJEI

Nemzeti alaptanterv 2012 NEMZETI ALAPTANTERV I. RÉSZ AZ ISKOLAI NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA TARTALMI SZABÁLYOZÁSA ÉS SZABÁLYOZÁSI SZINTJEI NEMZETI ALAPTANTERV I. RÉSZ AZ ISKOLAI NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA TARTALMI SZABÁLYOZÁSA ÉS SZABÁLYOZÁSI SZINTJEI 1. A KÖZNEVELÉS FELADATA ÉS ÉRTÉKEI A hazánk Alaptörvényében megfogalmazott feladatokat szem előtt

Részletesebben

Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet: Módszertani útmutató mentorok számára az. Elektronikus írástechnika III. kurzus szakmai gyakorlatához

Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet: Módszertani útmutató mentorok számára az. Elektronikus írástechnika III. kurzus szakmai gyakorlatához B/V. Külsı szakmai gyakorlat kidolgozása (tananyagának, tematikáinak, módszertani útmutatóinak kidolgozása a mentorok számára) Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet: Módszertani útmutató mentorok számára az

Részletesebben

Beszámoló. Mallorca, 2003. 08. 30-09. 05.

Beszámoló. Mallorca, 2003. 08. 30-09. 05. Beszámoló Mallorca, 2003. 08. 30-09. 05. A Projecte Hombre Szövetség (Spanyolország) Baleár-szigeteken működő programja, a Domin Alapítvány (Lengyelország), a Leo Amici Alapítvány (Magyarország) és a Belvárosi

Részletesebben

8 AZ ESZKÖZÖK HASZNÁLATA

8 AZ ESZKÖZÖK HASZNÁLATA 8 AZ ESZKÖZÖK HASZNÁLATA Minden szakma és foglalkozás használ valamilyen eszközt a munkájuk megkönnyítésére. Az ács kalapácsot használ, a sebész szikét, és a pilóta iránytűt (navigációs rendszert). A Network

Részletesebben

BGSZC Szent István Közgazdasági Szakközépiskolája és Kollégiuma. Kollégiumi Pedagógiai Program 2015.

BGSZC Szent István Közgazdasági Szakközépiskolája és Kollégiuma. Kollégiumi Pedagógiai Program 2015. BGSZC Szent István Közgazdasági Szakközépiskolája és Kollégiuma Kollégiumi Pedagógiai Program 2015. Tartalom 1. Az intézmény meghatározása... 4 2. Bevezető... 4 I. NEVELÉSI PROGRAM... 4 1.2 Értékeink...

Részletesebben

Leonard Ravenhill KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE. Mindannyian odaállunk majd Krisztus ítélőszéke (díjkiosztó emelvénye) elé. (Róma 14,10) III.

Leonard Ravenhill KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE. Mindannyian odaállunk majd Krisztus ítélőszéke (díjkiosztó emelvénye) elé. (Róma 14,10) III. Leonard Ravenhill KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE Mindannyian odaállunk majd Krisztus ítélőszéke (díjkiosztó emelvénye) elé. (Róma 14,10) III. fejezet Kiadó: Missionsdienst Sonnenstrahlen D-7120 Bietigheim-Bissingen,

Részletesebben

HÁZIREND 2014 II. A nevelési év rendje 1 9 óra után a napirend zavarása nélkül küldjék be gyermeküket a csoportszobába! III.

HÁZIREND 2014 II. A nevelési év rendje 1 9 óra után a napirend zavarása nélkül küldjék be gyermeküket a csoportszobába! III. HÁZIREND 2014 Az óvoda neve, címe: Tündérkert Óvoda,1144 Budapest, Kántorné sétány 9. Fenntartó neve: Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat, Címe:1145 Budapest, Pétervárad utca 2. A gazdasági

Részletesebben

Karácsonyi árnyjáték PROJEKT. 6. c osztály. 2009.december 20.

Karácsonyi árnyjáték PROJEKT. 6. c osztály. 2009.december 20. Karácsonyi árnyjáték 6. c osztály PROJEKT 2009.december 20. A projektet készítette és megvalósította: Török Flóris Általános Iskola 6. c osztálya, Csurgyók Edit PROJEKTTERVEZÉS- SZERVEZÉS - Előzmények

Részletesebben

PIB tájékoztatás. A költségvetési gazdálkodás eredményességének javítása (Gazdálkodási projekt)

PIB tájékoztatás. A költségvetési gazdálkodás eredményességének javítása (Gazdálkodási projekt) PIB tájékoztatás A költségvetési gazdálkodás eredményességének javítása (Gazdálkodási projekt) 14. Új költségvetés tervezési és végrehajtási technikák alkalmazása A projekt az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben

Pedagógiai program. I. rész NEVELÉSI PROGRAM

Pedagógiai program. I. rész NEVELÉSI PROGRAM Pedagógiai program I. rész NEVELÉSI PROGRAM Orosháza 2015. TARTALOMJEGYZÉK I. A NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA PEDAGÓGIAI ALAPELVEI, CÉLJAI, FELADATAI, ESZKÖZEI, ELJÁRÁSAI... 4 1. A társadalmi igény és az egyéni

Részletesebben

Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól. Példabeszédek 22,6. HA JÓ a kezdet

Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól. Példabeszédek 22,6. HA JÓ a kezdet Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól. Példabeszédek 22,6 HA JÓ a kezdet Pedagógiai program 2016 Készítette: a Pécsi Baptista Gyülekezet Szakmai Csoportja

Részletesebben

Változtass magányodon! Partnervonzó Feng Shui ötletek

Változtass magányodon! Partnervonzó Feng Shui ötletek Változtass magányodon! Partnervonzó Feng Shui ötletek Az újjászületés vágya, szellemi sugallatra lelkünk mélyéből fakad, s égi magasságok felé tör szakadatlan! Villő Tavasszal a természet újjá születő

Részletesebben

Amit magunkkal hozunk - továbbadjuk? Nevelési attitűdök, amelyekben felnövünk

Amit magunkkal hozunk - továbbadjuk? Nevelési attitűdök, amelyekben felnövünk Sági Zoltán Amit magunkkal hozunk - továbbadjuk? Nevelési attitűdök, amelyekben felnövünk A világgal való elsődleges tárgykapcsolatunknak - a szülő-gyermek kapcsolatnak - alapvető szerepe van személyiségünk

Részletesebben

KOSZISZ Szent István Gimnázium és Szakközépiskola. OM azonosítója: 201756 PEDAGÓGIAI PROGRAM

KOSZISZ Szent István Gimnázium és Szakközépiskola. OM azonosítója: 201756 PEDAGÓGIAI PROGRAM KOSZISZ Szent István Gimnázium és Szakközépiskola OM azonosítója: 201756 PEDAGÓGIAI PROGRAM Újfehértó, 2014 Tartalomjegyzék Az iskola küldetésnyilatkozata...4 Pedagógiai alapelveink...5 A pedagógiai program

Részletesebben

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére.

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére. Idegesített, hogy nem tudják diagnosztizálni. Hát az orvostudomány nem tud semmit?" Egy család, amelynek tagjai megszakadnak a munkában, elviselik az elviselhetetlent, küzdenek a fogyatékkal, és közben

Részletesebben

2.) Napirend: A Szociális rendelet megalkotása

2.) Napirend: A Szociális rendelet megalkotása 2.) Napirend: A Szociális rendelet megalkotása Keller László el terjeszt ként tájékoztatja a Képvisel -testület tagjait, hogy a rendeletet második olvasatban tárgyalják, miután a bizottsági ülésekre kézhez

Részletesebben

HANGERŐ, ÍRÁS, TESTTARTÁS, TÉRHASZNÁLAT, JELNYELV

HANGERŐ, ÍRÁS, TESTTARTÁS, TÉRHASZNÁLAT, JELNYELV ALAPÉRZELMEK MIMIKÁVAL: Mennyire ismered a nem verbális jeleket? (teszt) Tárgyalás, beszélgetés közben érdemes ezekre a jelekre is figyelnünk. Végezzétek el a tesztet, és értékeljétek ki az eredményt!

Részletesebben

Hogyan építs fel egy hatékony termékpiramist?

Hogyan építs fel egy hatékony termékpiramist? Hogyan építs fel egy hatékony termékpiramist? Írta: Gömöry Kati Biztosan sokszor olvastál már arról, hogy vállalkozóként fel kell építened egy termékpiramist (szolgáltatás esetén: szolgáltatáspiramist)

Részletesebben

Érkezett: 203 SE.`; 0 5. Tisztelt Elnök úrl

Érkezett: 203 SE.`; 0 5. Tisztelt Elnök úrl 2013 12/05 15 :20 FAX 36 1 441 6974 OGY KTK Q0004/002 2 Baráth Zsolt országgyűlési képviselő Érkezett: 203 SE.`; 0 5. Írásbeli kérdés Kövér László úrnak, az Országgyűlés elnökének Helyben Tisztelt Elnök

Részletesebben

Lélegezz szabadon! Stressz-kezelés és hatékony kommunikáció

Lélegezz szabadon! Stressz-kezelés és hatékony kommunikáció Lélegezz szabadon! Stressz-kezelés és hatékony kommunikáció Csuport László www.inspiralocoaching.com 2014. június 28. Mi a stressz? VIZUALIZÁCIÓS GYAKORLAT Stresszhormonok (adrenalin, kortizol, stb.) Fokozott

Részletesebben

Fürge Róka Családi Napközi HÁZIRENDJE

Fürge Róka Családi Napközi HÁZIRENDJE Fürge Róka Családi Napközi HÁZIRENDJE HÁZIREND Kedves Szülők! Kérjük, szíveskedjenek az alábbiakban megfogalmazott házirendet figyelmesen végigolvasni, és a gyermekek érdekében törekedjenek a benne foglaltak

Részletesebben

Mitől fut a futóbab? projektterv

Mitől fut a futóbab? projektterv Mitől fut a futóbab? projektterv Készítette Dienes Dóra, Fodor Alice és Susán Katalin Összefoglalás Indul a verseny! Vajon melyik csoport babja nő a legmagasabbra? 9 csoport számára tervezett növénytani

Részletesebben

Miért olyan fontosak a pénzzel kapcsolatos érzelmek? Nők, pénz, érzelmek...

Miért olyan fontosak a pénzzel kapcsolatos érzelmek? Nők, pénz, érzelmek... Miért olyan fontosak a pénzzel kapcsolatos érzelmek? Nők, pénz, érzelmek... A pénz-érzelmekkel kapcsolatos, országosan egyedülálló felmérést kezdeményezte, készítette és a tanulmányt írta 2011 szeptemberében

Részletesebben

DEMO. Éghajlatok, tájak, élõlények. A közepes szélességek öve és a sarkvidéki régiók. 1. fejezet. 2. fejezet BEVEZETÕ AZ OKTATÓMODUL HASZNÁLATÁHOZ

DEMO. Éghajlatok, tájak, élõlények. A közepes szélességek öve és a sarkvidéki régiók. 1. fejezet. 2. fejezet BEVEZETÕ AZ OKTATÓMODUL HASZNÁLATÁHOZ BEVEZETÕ AZ OKTATÓMODUL HASZNÁLATÁHOZ Szervezés és irányítás...3 Sajátosságok...4 Elõkészületek a film megtekintése elõtt...5 A film megtekintése után...5 Javasolt tevékenységek...6 Szókincs...7 Témák,

Részletesebben

MUNKATERV A MÉLIUSZ JUHÁSZ PÉTER KÖNYVTÁR KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZERBEN 2015. VÉGZETT MUNKÁJÁHOZ

MUNKATERV A MÉLIUSZ JUHÁSZ PÉTER KÖNYVTÁR KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZERBEN 2015. VÉGZETT MUNKÁJÁHOZ MUNKATERV A MÉLIUSZ JUHÁSZ PÉTER KÖNYVTÁR KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZERBEN VÉGZETT MUNKÁJÁHOZ 2015. AZ INTÉZMÉNY SZÉKHELYE: DEBRECEN AZ INTÉZMÉNY VEZETŐJÉNEK NEVE: DR. KOVÁCS BÉLA LÓRÁNT 2 Tartalom

Részletesebben

1. Az iskolavezetés önértékelése [5]

1. Az iskolavezetés önértékelése [5] 1. Az iskolavezetés önértékelése [5] 5. Igen; (teljes mértékben) igaz. 4. Igen; általában igaz, de vannak még kisebb hiányosságok. 3. Igen; igaz, de vannak még nagyobb hiányosságok. 2. Részben igaz, de

Részletesebben

AZ 50 ÉV FELETTI ÁLLÁSKERESŐK ELHELYEZKEDÉSÉT SEGÍTŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER MAGYARORSZÁGON, BARANYA MEGYÉBEN

AZ 50 ÉV FELETTI ÁLLÁSKERESŐK ELHELYEZKEDÉSÉT SEGÍTŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER MAGYARORSZÁGON, BARANYA MEGYÉBEN AZ 50 ÉV FELETTI ÁLLÁSKERESŐK ELHELYEZKEDÉSÉT SEGÍTŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER MAGYARORSZÁGON, BARANYA MEGYÉBEN Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Pécs, 2013. Tartalomjegyzék: 1. Az 50 év felettiek munkaerő-piaci

Részletesebben

Olvasás-írás előkészítése: 1. - 2. évfolyam Olvasás- írás elemei: 3. - 10. évfolyam

Olvasás-írás előkészítése: 1. - 2. évfolyam Olvasás- írás elemei: 3. - 10. évfolyam Olvasás-írás előkészítése: 1. - 2. évfolyam Olvasás- írás elemei: 3. - 10. évfolyam Évfolyam Cél Feladat Követelmény 1-2. Segítse elő az olvasás-íráshoz szükséges alapkészségek / érzékelés, észlelés, figyelem,

Részletesebben