Testtartás, kényelem és a munkaeszközök beállítása varrógépen végzett munkánál

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Testtartás, kényelem és a munkaeszközök beállítása varrógépen végzett munkánál"

Átírás

1 ERGONÓMIA 5.1 Testtartás, kényelem és a munkaeszközök beállítása varrógépen végzett munkánál Tárgyszavak: varrógép; beállítás; vázizomzat; terhelés; testtartás; ergonómia. A szakirodalomban mintegy két évtizede találhatók közlemények a varrógépen dolgozók bal váll-, tarkó-, hát- és alsóvégtag-panaszairól, amelyeket súlyosbít a felemelt felsőkarral, az előrehajló törzzsel és fejjel, valamint a boka és a térd egymáshoz képest kedvezőtlen szögével jellemezhető ülőhelyzet. A panaszok enyhítését célzó javítások, ill. újítások megtervezésekor figyelembe kell venni, hogy a testtartást bizonyos fokig megkötik a feladatok, ti. a munka vizuális ellenőrzése, az anyag kézi irányítása a gép alatt és a varrás sebességének szabályozása lábbal. Az eddigi tanulmányok egy-egy fontosnak ítélt pozícióváltoztatás, a gépasztallap-magasság kedvező hatását állapították meg. A rotterdami (Hollandia) Erasmus Egyetem kutatói egy vizuális-manuális műveleteken normalizált eszközökkel végzett módszeres vizsgálatsorozat keretében elemezték a varrógépes munka fizikai feltételein a munkalap magasságán, lejtésén (dőlésén) és a pedál helyzetén végrehajtott változtatások hatását a dolgozó testtartására és szubjektív érzésére. A vizsgálat résztvevői, feladatai, eljárásai A vizsgálatban öt 41 év átlagéletkorú, 170 cm átlagmagasságú és 2,5 18 éves gyakorlatú bútoripari varrónő vett részt. Hagyományos varrógépen végzett munkájukat 10, három napra elosztott különböző feltételek melletti 45 perces szakaszban (15 perces szünetekkel) figyelték meg. A munka előtt a varrónők kiválasztották a számukra legkényelmesebb székmagasságú és pedálelhelyezésű munkahelyet, ezek mindvégig megmaradtak, csak a széket lehetett előre-hátra tolni.

2 A 45 perc kb. megfelel a reális körülmények közt megszakítatlanul (anyagok cseréje, toalett felkeresése stb.) végzett munka időtartamának. Ez azért fontos, mivel a testhelyzet okozta kényelmetlenség érzése az idővel arányosan fokozódik, tehát csak a valós időviszonyokat követve lehet összehasonlítani a változó egyedi feltételek hatását a tünetekre. A tíz kísérleti szakaszt a felsorolt fizikai munkafeltételek (eszközbeállítások) különböző kombinációjából állították össze (1. ábra). 1. ábra A tíz kísérleti beállításkombináció (a szaggatott vízszintes vonal a könyök magasságát jelöli) az asztallap elülső szélének magasságát a dolgozó egyéni könyökmagassága fölött 5 cm-rel, 10 cm-rel és 15 cm-rel választották, a könyökmagasságot pedig a könyök alsó részének a padlótól mért távolságaként definiálták ülő helyzetben, lelógó felső- és vízszintes alsókarral, az asztallap dőlésszögei: 0 (vízszintes), ez a munkahelyi rend, 10 a dolgozó felé a pedálpozíciót forgástengelyének vízszintes előre/hátratolása szabja meg a tű leszúrásához képest: 4 cm a tűöltéstől a dolgozó felé ( 4 cm, ez érvényes a munkahelyeken), 6 cm az ellenkező irányban (+6 cm).

3 A lehetséges 3x2x2 kombináció közül kizárták a helyi adottságok miatt nehezen megvalósíthatókat, így maradt tíz változat. A munka közben felvett testtartást az optoelektronikus VICONrendszerrel mérték. Ehhez a dolgozó bőrének kiválasztott pontjain visszaverő jelzőket (markereket) helyzetek el (2. ábra, 1. táblázat), amelyeknek előzőleg meghatározták háromdimenziós kiinduló helyzetét (egyenes hátú, síkban szimmetrikus ülés, a törzs mellett lelógó karok, tekintet előre), majd az egyes munkaszakaszokban elfoglalt helyzetüket. Z Y X 2. ábra A munka közben elfoglalt testhelyzet meghatározásához megjelölt pontok és koordinátatengelyek, az XZ-sík a dolgozó testének szagittális, az YZ-sík frontális síkját képezi le 1. táblázat A testhelyzet változásainak optoelektronikus meghatározásához szükséges jelzők (markerek) elhelyezése Marker Hely Pontos helymeghatározás M1 M2 M3 M4 M5 M6 M7 varrógéptű szem fül nyak csípő bal váll bal felkar az öltés helye külső sarok a cimpa belső oldala a C7-T1 csigolyák közötti porckorong a nagy farizom felső széle a vállcsúcshoz és a kulcscsonthoz tartozó izület a deltaizom csatlakozása

4 A jelzők helyzetéből különböző függő változókat számítottak ki (2. táblázat), amelyek többsége a fej/gerinc/medence nyílirányú szagittális síkjának helyzetét írja le (szagittális = a gerincből kiinduló sugárnyalábnak megfelelő). Ezt a hajlékony rendszert általában felosztják a fej/nyak- és a derékszakaszra (benne a medencével), amelyeket a C7-T1 porckorong választ el. Az efölötti gerincszakaszra ugyanis jellemző az alatta levőnél sokkal erősebb hajlás és nyúlás. Célszerű a felső gerinc intenzív és differenciált hajló és elforduló mozgásainak, valamint terhelésének jobb megfigyeléséért további felosztás a fejés a nyaki gerincszakasz között. 2. táblázat A munka közbeni testhelyzetből levezetett függő változók Változó neve A fej hajlása előre-hátra Nyakhajlítás előre-hátra Derékhajlás előre-hátra Csípő/tű-távolság Fej/nyak szöge Nyak/törzs szöge Fej/törzs szöge Bal felkar emelése előre-hátra Bal felkar emelése oldalirányban Meghatározása az M2- és M3-vonal szöge munka közben, valamint kiinduló (referencia-) helyzetben az XZ-síkra vetítve (negatív érték a fej előrehajlását jelenti) ugyanez az M3- és az M4-vonal között ugyanez az M4- és M5-vonal között M5 és M1 közti távolság az X-tengelyen fejdöntés előre-hátra (definíció fent) az előre-hátra nyakdöntéshez viszonyítva (pozitív érték nyakhajlítást jelent) nyakdöntés előre-hátra az előre-hátra törzsdöntéshez viszonyítva (pozitív érték az alsó/középső nyakszegmens hajlítását jelenti fejdöntés előre-hátra, az előre-hátra törzsdöntéshez viszonyítva (pozitív érték a nyak hajlítását jelenti) az M6- és M7-vonal szöge munka közben és referencia-testtartásban, az XZ-síkra vetítve (pozitív érték a bal felkar előre emelését jelenti) az M6- és M7-vonal szöge munka közben és referencia-testtartásban az YZ-síkra vetítve (pozitív érték a bal felkar kifelé emelését jelenti) Felmérés kérdőíven A dolgozók észleléseit négy kérdésre adott írásbeli válaszok formájában regisztrálták és dolgozták fel: A) észlelt testhelyzet, B) a testhelyzet lokalizált kényelmetlensége, C) a kitartás becsült időtartama D) a munkahelyi beállítások megítélése. A) A dolgozó hétpontos skálán minősítette nyakának hátának bal vállának jobb vállának bal felkarjának jobb felkarjának bal alkarjának jobb alkarjának bal lábának és jobb lábának

5 helyzetét, 1 = igen kedvezőnek, 3 = kedvezőnek, 5 kedvezőtlennek, 7 = igen kedvezőtlennek, 2,4 és 6 osztályzattal a páratlan értékek közöttinek. B) A dolgozó az emberi test hátoldali ábrájának 30 régióján osztályozta testtartásának kényelmetlenségét egy 0-tól (nem kényelmetlen) 5-ig (igen kényelmetlen) terjedő skálán. C) A dolgozó megbecsülte, hogy menyi ideig tudna a kísérleti munkafeltételek mellett nehézség nélkül dolgozni, mégpedig közvetlenül a munkaszakasz végeztével, írásban egy ötpontos skálán (1 = több mint 8 h, 2 = 6 8 h, 3 = 4 6 h, 4 = 2 4 h, 5 = kevesebb mint 2 h). D) A munkaeszköz-beállítások megítélését szintén közvetlenül a munkaszakasz után végezték el, itt is ötpontos skálákat alkalmazva: az asztallap 1 = igen alacsony, 2 = kissé alacsony, 3 = jó, 4 = kissé magas, 5 = igen magas, az asztallap dőlése 1 = igen meredek, 2 = kissé meredek, 3 = jó, 4 = kissé lapos, 5 = igen lapos a pedál helyzete 1 = igen közel van, 2 = kissé közel van, 3 = jó, 4 = kissé messze van, 5 = igen messze van. A statisztikai elemzéshez a fenti skálapontoknak a középtől (3 = jó) való távolságát használták abból kiindulva, hogy az eltérés mindkét irányban egyformán rossz. Végül a dolgozó összehasonlította a kísérleti beállítást azzal, amelynél szokásos munkáját végzi, ugyancsak ötfokú skálát használva, azaz a munkahelyi beállítás 1 = sokkal jobb, 2 = kissé jobb, 3 = ugyanolyan, 4 = kissé roszszabb, 5 = sokkal rosszabb. Adatfeldolgozás Az asztallap magasságának, dőlésének és a pedál helyzetének fő hatásait a munka közbeni testtartással, valamint a lokalizált kényelmetlenséggel és a becsült kitartással összefüggő változókra, a három beállítás és a felsorolt szubjektív testi tényezők közötti kölcsönhatásokat az ismételt mérésekre kidolgozott ANOVA variancia-elemzéssel határozták meg. Külön vizsgálták (Friedmann-teszt) az asztallap-magasság hatását az érzékelt testtartáshoz és a beállításhoz kapcsolódó változatokra. Végül a változók páronkénti összehasonlításait is elvégezték az asztallapmagasság, -lejtés és pedálhelyzet különbség-pontszámainak alapján (Wilcoxon-teszt). Eredmények A könyök fölötti 15 cm-es asztallapmagasság szignifikánsan egyenesebb nyak- és fejtartást eredményez, mint az 5 vagy 10 cm-es, és ugyanilyen hatással van a fejtartásra a lap 10 fokos dőlése (3.a, b ábra) az utóbbi a törzset is kiegyenesíti (3.c ábra). A + 6 cm-es pedáltávolság az alsó hátszakaszon kisebb kényelmetlenséggel jár, mint a 4 cm-es.

6 fejdöntés előre-hátra -45 nyakhajlítás előre-hátra előre előre -30 a) 0 b) törzshajlítás előre-hátra előre c) ábra Összefüggések a könyök fölötti asztallapmagasság és a fej (a), nyak (b), törzs (c) hajlítása között - - lap dőlése 0, a pedáltávolság 4 cm, - - lap dőlése 0,, lap dőlése 10, pedáltávolság 4 cm, lap dőlése 10, A csípő csak 10 -os asztallapdőlésnél van +6 cm-es pedálhelyzetben közelebb a tű hegyéhez, a 0 4 cm-es távolsággal összehasonlítva. A magasabbra állított lapnál 20 helyett 35 -ra kell előre és oldalirányban emelni az alkart (4.a, b ábra).

7 a igen kényelmetlen kényelmetlen a nyak észlelt tartása a lap dőlése 0, a dőlés 0, 4 kényelmes 3 2 igen kényelmes 1 asztallapmagasság könyök fölött, cm b igen kényelmetlen kényelmetlen a hát észlelt tartása a lap dőlése 0, a dőlés 0, 4 kényelmes 3 2 igen kényelmes 1 asztallapmagasság könyök fölött, cm 4. a, b ábra Az asztallapmagasságtól és a többi beállítástól függően észlelt testtartás (a pontszámok átlaga alapján)

8 A munkában való kitartás ideje lényegesen hosszabb 10 -os asztallapdőlésnél és +6 cm-es pedáltávolságnál, mint 0 -os és szintén +6 cm-es, valamint 4 cm-es értékeknél (5. ábra). kevesebb mint 2 óra 2-4 óra a kitartás becsült ideje 5 4 a lap dőlése 0, dőlés 0, 4-6 óra óra 2 több mint 8 óra 1 asztallapmagasság könyök fölött, cm 5. ábra A munkában való kitartás becsült idejének függése a kísérleti beállításoktól a pontszámok átlaga alapján Nem találtak szignifikáns különbséget, sem az asztallapmagasság és -dőlés, a pedálhelyzet, sem a kombinált munkahely-beállítások megítélésében. Az eredmények értékelése Az eredmények jól tükrözik az eszközök pozícionálásának alapvető hatásait pl. a fej, nyak, részben a törzs felegyenesedésére, továbbá a pedál közelítése miatti nyakhajlításra. Nem sikerült viszont kimutatni a választott 0,05-ös szignifikanciaszinten néhány várt testtartáshatást. Pl. 10 -os asztallapdőlésnél és +6 cm-es pedáltávolságnál valószínűleg kiegyenlítő hatású, ha a dolgozó közelebb húzódik a tűhöz és meghajlítja a nyakát, de ez a kölcsönhatás a pozíciók és a testhajlítások közt csak 0,12-es p-értéknek felel meg.

9 Az eredmények alapján a 10 -os asztallapdőlés testtartás-effektusai a pedál előre-hátrább tolt helyzetétől függnek. Bár a +6 cm-es pedálpozíció megengedi a tű jobb megközelítését, a dolgozók ezzel csak 10 -os dőlésnél élnek, az eredmény pedig egyenesebb törzs és hajlottabb nyak. További vizsgálatokat igényelne a dolgozók ilyen viselkedésében még ismeretlen testtartási kritériumok és preferenciák felderítése. 10 -os asztallapdőlésnél és +6 cm-es pedálhelyzetnél bizonyos fokú törzsdőlés és nyakhajlítás látszólag optimális (azaz viszonylag kedvező) kombinációját lehetett kimutatni megegyezésben egy 1986-os gépírói munkával foglalkozó tanulmány eredményével. Eszerint a háttámasz és a billentyűzet közötti távolság csökkentésével csökken a gerinc ágyéki görbülete az L3, ugyanakkor nő a háti görbülete a T1 csigolyánál, ami a törzs kisebb előredőlését és a nyak erősebb meghajlítását jelenti. Javaslatok A dolgozók nem részesítenek előnyben semmilyen asztallapmagasságot sem a kitartás becsült ideje, sem a lokalizált fizikai észlelések alapján. Ez első látásra különös, hiszen a lapmagasság egyaránt befolyásolja a bal felkar emelését, valamint a fej és a nyak előre-hátra hajlítását (a törzsre gyakorolt hatás nem mutatkozott szignifikánsan). Valószínű, hogy a különböző lapmagasságoknál mért os felkaremelések nem okoznak jelentős vállterhelést. Ebben szerepe van a megtámasztható alsókarnak és könyöknek, ugyanez kiegyenlíti a különböző magasságú emelések közötti érzés különbségét is. A csekély szubjektív különbség a fej- és nyakhajlítások között arra vallanak, hogy az érintett struktúrákra kevéssé mérsékelhető a gravitáció hatása. A dolgozók a jelek szerint érzékenyebbek a nyakhajlítás különbségeire és valószínűleg itt sem, sőt az egész törzsön sem hanyagolható el az alátámasztott alkar jelentősége. Az elmondottakból következik, hogy nem lehet javaslatot tenni a varrógépasztal egyetlen magasságára sem, az erre vonatkozó megítélések nem igazolják egyik vizsgált magasság kizárását sem. Mivel a könyök fölötti 5 cmes magasság 70%-ban kevéssé vagy túlságosan alacsony, a 15 cm-es 75%-ban kevéssé vagy igen magas besorolást kapott, bizonyosan állítható, hogy az asztallap 5 és 15 cm-es könyök fölötti magasságánál minimális a varrónők többségének testtartásból eredő terhelése. Az asztalnak tehát ezen szélső értékek közt állíthatónak kell lennie, mégpedig figyelembe véve a kis és nagy testmagasságú lakosság megfelelő méreteit. Az asztallap dőlésére a többi három kombinációhoz képest a dolgozók határozottan előnyben részesítik a 10 -os hajlásszöget +6 cm-es pedáltávolsággal, elsősorban a munkában való kitartás szubjektív becslése alapján. Mivel azonban a vizsgálat mindkét tényezőből csak két választási lehetőséget

10 kínált fel (0, 10, ill. 4 cm, +6 cm), pontos kívánt beállításuk nem adható meg. Eszerint a végleges javaslat csak az asztallap 10 -os döntése és a pedálnak a munkaasztal alatti olyan elhelyezése lehet, amely a legkényelmesebbnek tekinthető, megengedi a szabad lábmozgást, de a pedáltengelynek a tű mögött kell lennie. (Dr. Boros Tiborné) Delleman, N. J.; Dul, J.: Sewing machine operation: workstation adjustment, working posture, and workers perceptions. = International Journal of Industrial Ergonomics, 30. k. 6. sz dec. p Guo, H.-R.: Working hours spent on repeated activities and prevalence of back pain. = Occupational and Environmental Medicine, 59. k. 10. sz p

A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése

A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése A munkakörnyezet veszélyes környezetnek minősíthető, mivel a munkahelyeken olyan egészségkárosodások jöhetnek létre, amelyek másutt nem fordulnak elő.

Részletesebben

Izom- és csontrendszeri tünetek a számítógépen dolgozók körében

Izom- és csontrendszeri tünetek a számítógépen dolgozók körében MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 Izom- és csontrendszeri tünetek a számítógépen dolgozók körében Tárgyszavak: számítógépes munka; izom- és csontrendszer; foglalkozási betegség; egérhasználat;

Részletesebben

A traktorvezetéssel töltött munkaórák hatása a hát alsó részén és a csípőben jelentkező megbetegedések kialakulására

A traktorvezetéssel töltött munkaórák hatása a hát alsó részén és a csípőben jelentkező megbetegedések kialakulására MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 5.6 A traktorvezetéssel töltött munkaórák hatása a hát alsó részén és a csípőben jelentkező megbetegedések kialakulására Tárgyszavak: traktorvezetés; csípőfájdalom;

Részletesebben

Az álló és az ülő testhelyzet speciális kérdései. Problémák álló testhelyzetben

Az álló és az ülő testhelyzet speciális kérdései. Problémák álló testhelyzetben Az álló és az ülő testhelyzet speciális kérdései Az álló testhelyzet Az ülő testhelyzet RSI-CTD A szem problémái a képernyős munkahelyeken Az ülő (számítógépes) munkahely javasolt (klasszikus) elrendezése

Részletesebben

PAIN GONE Használati Utasítás

PAIN GONE Használati Utasítás PAIN GONE Használati Utasítás Nyílt sebre ne használja! Ha más személyt kezel, akkor kezelés közben ne érintse meg a kezelt személy testét. 1. Általános utasítás Hogyan használja a PAIN GONE-t Fogja kézbe

Részletesebben

Fekvekezelés, négykezes kezelés

Fekvekezelés, négykezes kezelés Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Konzerváló Fogászati Klinika Fekvekezelés, négykezes kezelés Dr. Bonczföldi-Pozsgay Sarolta Hogyan képzeled el magad ~20-30 év fogorvosi munka után? Fogorvosi tevékenység

Részletesebben

A dolgozók képzésének és támogatásának szerepe az ergonómiai programok sikerében

A dolgozók képzésének és támogatásának szerepe az ergonómiai programok sikerében ERGONÓMIA 5.1 A dolgozók képzésének és támogatásának szerepe az ergonómiai programok sikerében Tárgyszavak: ergonómia; képzés; részvétel; visszacsatolás; támogatás; kockázatkezelés; kísérlet. A munkavégzést

Részletesebben

Az ágyéki gerinctáj foglalkozási ártalmai terhelhetősége nehéz súlyok

Az ágyéki gerinctáj foglalkozási ártalmai terhelhetősége nehéz súlyok MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 Az ágyéki gerinctáj foglalkozási ártalmai terhelhetősége nehéz súlyok mozgatásával Tárgyszavak: ágyéki gerinc; diszkopátia; foglalkozási betegség; gerincterhelés;

Részletesebben

Képernyő Egészség Felmérés

Képernyő Egészség Felmérés Képernyő Egészség Felmérés A büntetés-végrehajtásnál jelentősen megnőtt a képernyős munkahelyek száma. Szaporodásuk felgyorsulóban van. A számítógép, a monitor új igénybevételt jelent a felhasználó számára.

Részletesebben

Növelhető-e a csőd-előrejelző modellek előre jelző képessége az új klasszifikációs módszerek nélkül?

Növelhető-e a csőd-előrejelző modellek előre jelző képessége az új klasszifikációs módszerek nélkül? Közgazdasági Szemle, LXI. évf., 2014. május (566 585. o.) Nyitrai Tamás Növelhető-e a csőd-előrejelző modellek előre jelző képessége az új klasszifikációs módszerek nélkül? A Bázel 2. tőkeegyezmény bevezetését

Részletesebben

Tempur MILLENNIUM PÁRNA "S" méret

Tempur MILLENNIUM PÁRNA S méret Matracvásárlás» Párnák» TEMPUR párnák» Tempur MILLENNIUM PÁRNA "S" méret Tempur MILLENNIUM PÁRNA "S" méret Méretek 54x32x9,5/5cm: 34900 Ft Akciós ár: 26800 Ft Rövid leírás Tempur Millenium párna S méretben

Részletesebben

Jelentés a friss beton konzisztenciájának (folyósságának) mérésére vonatkozó vizsgálatokról

Jelentés a friss beton konzisztenciájának (folyósságának) mérésére vonatkozó vizsgálatokról - 1 - Jelentés a friss beton konzisztenciájának (folyósságának) mérésére vonatkozó vizsgálatokról Budapest, 1952. szeptember 29. Az Építéshelyi anyagvizsgálati módszerek kutatása témakörben kísérleteket

Részletesebben

Ipari munkahelyek ergonómiai értékelésének módszerei. Ismétlődő mozdulatok értékelése. Ergonómiai elvek munkarendszerek tervezéséhez (ISO 6385:1981)

Ipari munkahelyek ergonómiai értékelésének módszerei. Ismétlődő mozdulatok értékelése. Ergonómiai elvek munkarendszerek tervezéséhez (ISO 6385:1981) Ipari munkahelyek ergonómiai értékelésének módszerei Ismétlődő mozdulatok értékelése Munkarendszerek kialakításának munkatudományi alapelvei Ergonómiai elvek munkarendszerek tervezéséhez (ISO 6385:1981)

Részletesebben

Füstmentesítő berendezések állandó üzemképességének fenntartása

Füstmentesítő berendezések állandó üzemképességének fenntartása AZ ÜZEMFENNTARTÁS MÛKÖDÉSI FELTÉTELEI 2.09 Füstmentesítő berendezések állandó üzemképességének fenntartása Tárgyszavak: tűzvédelem; füstmentesítés; üzemképesség; karbantartás. Általános karbantartási követelmények

Részletesebben

Fordulat a munkaidő-politikában: csökkentés helyett növelés

Fordulat a munkaidő-politikában: csökkentés helyett növelés GAZDASÁG Fordulat a munkaidő-politikában: csökkentés helyett növelés Tárgyszavak: gazdaság; munkaidő; munkanélküliség; munkaügy; Németország. A munkaidő 25 éven át tartó szinte folyamatos csökkenése után

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Felületi öntözési módok. A felszín alatti öntözés. 35.lecke A felületi öntözési mód

Részletesebben

C M Y K Verzió: 2 REF 5010 AMED-TECH

C M Y K Verzió: 2 REF 5010 AMED-TECH Verzió: 2 REF 5010 Tartalom A TENS indikációs területei, kontraindikációk 3 Mire használható a készülék? 4 A biztonságra vonatkozó fontos megjegyzések 5 A készülék elemei 6 Ábrák 7 Mûszaki adatok 7 A készülék

Részletesebben

1. A kutatás célja, a munkatervben vállalt kutatási program ismertetése

1. A kutatás célja, a munkatervben vállalt kutatási program ismertetése 1 1. A kutatás célja, a munkatervben vállalt kutatási program ismertetése A kutatás célja a természetgyógyászat néven összefoglalható, alternatív és komplementer gyógyító módszerek (röviden: alternatív

Részletesebben

AMIT A SZÁMÍTÓGÉPES MUNKAHELYEKRŐL TUDNI KELL! KÖZPONTBAN AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS

AMIT A SZÁMÍTÓGÉPES MUNKAHELYEKRŐL TUDNI KELL! KÖZPONTBAN AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS AMIT A SZÁMÍTÓGÉPES MUNKAHELYEKRŐL TUDNI KELL! KÖZPONTBAN AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS Számítógépes munkahelyek egészségmegőrző kialakítási gyakorlata, módszerek, megoldások a XXI. században. Kiadás: 2012.06.25.

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

A 2014-es kompetenciamérés eredményei. Országosan a 10. évfolyamon 78815 tanuló írta meg a felmérést.

A 2014-es kompetenciamérés eredményei. Országosan a 10. évfolyamon 78815 tanuló írta meg a felmérést. A 2014-es kompetenciamérés eredményei Országosan a 10. évfolyamon 78815 tanuló írta meg a felmérést. Az országos átlag 2014-ben matematikából 1631 pont, szövegértésből 1597 pont. Az alábbi grafikon azt

Részletesebben

A paradicsom dinamikus terheléssel szembeni érzékenységének mérése

A paradicsom dinamikus terheléssel szembeni érzékenységének mérése Borsa Béla FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet 2 Gödöllő, Tessedik S.u.4. Tel.: (28) 511 611 E.posta: borsa@fvmmi.hu Összefoglalás A paradicsom dinamikus terheléssel szembeni érzékenységének mérése A

Részletesebben

A deréki gerincszakasz

A deréki gerincszakasz A deréki gerincszakasz Áttekintés A krónikus hátfájdalom gyakori tünet, különösen a gerinc deréki szakaszán (alsó hát). Feltételezhetően az emberek 75 %-ánál jelentkeznek a tünetek alkalmanként, vagy folyamatosan.

Részletesebben

Modern berendezések és készülékek által keltett elektromágneses terek, az ún. elektroszmog lehetséges egészségi ártalmai

Modern berendezések és készülékek által keltett elektromágneses terek, az ún. elektroszmog lehetséges egészségi ártalmai SUGÁRZÁSOK 5.2 Modern berendezések és készülékek által keltett elektromágneses terek, az ún. elektroszmog lehetséges egészségi ártalmai Tárgyszavak: elektromágneses tér; elektronika; berendezés; egészségi

Részletesebben

PLANEX TERVEZŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. OSTFFYASSZONYFA KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY

PLANEX TERVEZŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. OSTFFYASSZONYFA KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY PLANEX TERVEZŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. 9700 Szombathely, Alsóhegyi u.10/c. 06/94/501-737 / 06/94/501-736 E-mail: planexkft@freemail.hu 06/30/94-61-295 06/30/99-35-196 Szombathely, 2005. augusztus 31. OSTFFYASSZONYFA

Részletesebben

Ipari munkahelyek ergonómiai értékelésének módszerei. Ismétlődő mozdulatok értékelése. Az erőkifejtés mértéke!!!

Ipari munkahelyek ergonómiai értékelésének módszerei. Ismétlődő mozdulatok értékelése. Az erőkifejtés mértéke!!! Név Dátum Személyi kód Idő Ipari munkahelyek ergonómiai értékelésének módszerei Ismétlődő mozdulatok értékelése Szubjektív fáradtság értékelő lap Egység neve Beosztás Műszak jele Vizsgálatvezető ondoljon

Részletesebben

Kvantumkriptográfia III.

Kvantumkriptográfia III. LOGO Kvantumkriptográfia III. Gyöngyösi László BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Tantárgyi weboldal: http://www.hit.bme.hu/~gyongyosi/quantum/ Elérhetőség: gyongyosi@hit.bme.hu A kvantumkriptográfia

Részletesebben

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél - A korosztály biológiai fejlődésének szem előtt tartása, az egészség megőrzése. - Az életkori sajátosságoknak megfelelő, sokoldalú

Részletesebben

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés TÁMOP-4.2.1-08/1-2008-0002 projekt Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés Készítette: Dr. Imreh Szabolcs Dr. Lukovics Miklós A kutatásban részt vett: Dr. Kovács Péter, Prónay Szabolcs,

Részletesebben

TEGOLA CANADESE STANDARD ÉS LIBERTY TÍPUSÚ ZSINDELY FELHELYEZÉSI ÚTMUTATÓJA

TEGOLA CANADESE STANDARD ÉS LIBERTY TÍPUSÚ ZSINDELY FELHELYEZÉSI ÚTMUTATÓJA TEGOLA CANADESE STANDARD ÉS LIBERTY TÍPUSÚ ZSINDELY FELHELYEZÉSI ÚTMUTATÓJA (a Standard típuson bemutatva) Kibocsátotta a TEGOLA UNGARESE KFT. 1037 Budapest, Bécsi út 77-79. Felrakási utasítás Standard

Részletesebben

(de progit ne hagyd ki ) www.jatektan.hu/jatektan/ 2013/009/Folds.html )

(de progit ne hagyd ki ) www.jatektan.hu/jatektan/ 2013/009/Folds.html ) Hajtogatósdikhoz mindenféle Arányosság (lineáris és négyzetes), mintakövető építkezés, logikai feladványok próbálgatással, ráérzéssel, gondolkodással, stb. (8 év felettieknek sorban, amíg el nem vesztik

Részletesebben

erő/nyomaték további kapcsolások, terhelések első kapcsolás, terhelés oldás, leterhelés deformáció

erő/nyomaték további kapcsolások, terhelések első kapcsolás, terhelés oldás, leterhelés deformáció 00/3 MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS QUALITY ASSURANCE R&R VIZSGÁLATOK FEJLESZTÉSE TRENDES JELLEMZŐ MÉRÉSI RENDSZERÉRE DEVELOPMENT OF R&R STUDIES ON THE MEASURING SYSTEM OF TREND CHARACTERISTIC GREGÁSZ TIBOR PATAKI

Részletesebben

CSESZNÁK ANITA * I. A VÁLTOZÓK KÖZÖTTI KAPCSOLATOK FELTÁRÁSA

CSESZNÁK ANITA * I. A VÁLTOZÓK KÖZÖTTI KAPCSOLATOK FELTÁRÁSA CSESZNÁK ANITA * A vállalati jellemzők közötti kapcsolatok vizsgálata az EU-csatlakozás idején a Versenyben a világgal kutatási programban résztvevő vállalatok adatai alapján A Versenyben a világgal kutatási

Részletesebben

Ipari munkahelyek ergonómiai értékelésének módszerei. A kézi anyagmozgatás értékelése

Ipari munkahelyek ergonómiai értékelésének módszerei. A kézi anyagmozgatás értékelése Ipari munkahelyek ergonómiai értékelésének módszerei A kézi anyagmozgatás értékelése Név Személyi kód Dátum Idő Egység neve Beosztás Műszak jele Vizsgálatvezető Gondoljon arra, hogyan érzi magát ebben

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 004 142 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 004 142 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000004142T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 004 142 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 04 72816 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

Az anyagdefiníciók szerepe és használata az Architectural Desktop programban

Az anyagdefiníciók szerepe és használata az Architectural Desktop programban Az anyagdefiníciók szerepe és használata az Architectural Desktop programban Az Architectural Desktop program 2004-es változatáig kellett várni arra, hogy az AutoCAD alapú építész programban is megjelenjenek

Részletesebben

Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban

Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban A kiadvány az elnyert TÁMOP-6.1.2/A-09/1-2009-0047 Egészségmegőrzés a Dunanett Kft-nél pályázat részeként készült 2 A Nemzeti Fejlesztési

Részletesebben

Miért fenyeget sok dolgozót ma is a szilícium-dioxid veszélye?

Miért fenyeget sok dolgozót ma is a szilícium-dioxid veszélye? FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY 3.3 4.2 Miért fenyeget sok dolgozót ma is a szilícium-dioxid veszélye? Tárgyszavak: foglalkozás-egészségügy; káros hatás; egészségvédelem; szilikózis; megelőzés; védekezés; foglalkozási

Részletesebben

Regionális és megyei szakiskolai tanulói létszámok meghatározása

Regionális és megyei szakiskolai tanulói létszámok meghatározása Regionális és megyei szakiskolai tanulói létszámok meghatározása a regionális fejlesztési és képzési bizottságok (RFKB-k) részére (becslések a 2008-2012-es /2015-ös/ időszakra) A tanulmányt írta: Jakobi

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ... 7 1. GONDOLKOZZ ÉS SZÁMOLJ!... 9 2. HOZZÁRENDELÉS, FÜGGVÉNY... 69

TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ... 7 1. GONDOLKOZZ ÉS SZÁMOLJ!... 9 2. HOZZÁRENDELÉS, FÜGGVÉNY... 69 TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ............................................................ 7 1. GONDOLKOZZ ÉS SZÁMOLJ!............................. 9 Mit tanultunk a számokról?............................................

Részletesebben

Az enyhe értelmi fogyatékos fővárosi tanulók 2009/2010. tanévi kompetenciaalapú matematika- és szövegértés-mérés eredményeinek elemzése

Az enyhe értelmi fogyatékos fővárosi tanulók 2009/2010. tanévi kompetenciaalapú matematika- és szövegértés-mérés eredményeinek elemzése E L E M Z É S Az enyhe értelmi fogyatékos fővárosi tanulók 2009/2010. tanévi kompetenciaalapú matematika- és szövegértés-mérés eredményeinek elemzése 2010. szeptember Balázs Ágnes (szövegértés) és Magyar

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Nagy Eszter AVBK27 Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

A CSALÁDOK ÉS HÁZTARTÁSOK ELŐRESZÁMÍTÁSA, 1986-2021 BUDAPEST 1988/2

A CSALÁDOK ÉS HÁZTARTÁSOK ELŐRESZÁMÍTÁSA, 1986-2021 BUDAPEST 1988/2 A CSALÁDOK ÉS HÁZTARTÁSOK ELŐRESZÁMÍTÁSA, 1986-2021 BUDAPEST 1988/2 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 7 I. AZ ELŐRESZÁMÍTÁS FELTÉTELRENDSZERE ÉS VÉGREHAJTÁSA... 10 1. A népesség családi állapot szerinti összetételének

Részletesebben

TUDATOS ÜLÉS GERINCISKOLÁJA ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK

TUDATOS ÜLÉS GERINCISKOLÁJA ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK Pécsi Tudományegyetem EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI Kar Fizioterápiás- és Sporttudományi Intézet TUDATOS ÜLÉS GERINCISKOLÁJA ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK Az iskolai testnevelésben végzendő tartáskorrekciót kiegészítő gerinciskola

Részletesebben

3. Öt alma és hat narancs 20Ft-tal kerül többe, mint hat alma és öt narancs. Hány forinttal kerül többe egy narancs egy

3. Öt alma és hat narancs 20Ft-tal kerül többe, mint hat alma és öt narancs. Hány forinttal kerül többe egy narancs egy 1. forduló feladatai 1. Üres cédulákra neveket írtunk, minden cédulára egyet. Egy cédulára Annát, két cédulára Pétert, három cédulára Bencét és négy cédulára Petrát. Ezután az összes cédulát egy üres kalapba

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál Lábmasszázs Lábmasszázs A lábmasszázs más néven reflexológia egy õsi gyógymód, ami azon az elven alapul, hogy a test összes szerve energiacsatornákon keresztül össze van kötve úgynevezett "kioldópontokkal",

Részletesebben

Biztonsági bukóketrec kialakításának irányelvei

Biztonsági bukóketrec kialakításának irányelvei Biztonsági bukóketrec kialakításának irányelvei Meghatározások: Bukóketrec: Olyan csőszerkezet, amely az utastéren belül a karosszériához szorosan illeszkedve van beépítve, és amelynek feladata ütközés

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 20.4.2009 COM(2009) 178 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK, A RÉGIÓK

Részletesebben

A magyar közvélemény és az Európai Unió

A magyar közvélemény és az Európai Unió A magyar közvélemény és az Európai Unió A magyar közvélemény és az Európai Unió 2016. június Szerzők: Bíró-Nagy András Kadlót Tibor Köves Ádám Tartalom Vezetői összefoglaló 4 Bevezetés 8 1. Az európai

Részletesebben

Tárgyszavak: Európai Unió; EU-bővítés; gazdaság; kölcsön; Világbank; Nemzetközi Valutalap.

Tárgyszavak: Európai Unió; EU-bővítés; gazdaság; kölcsön; Világbank; Nemzetközi Valutalap. ÜZLETI ÉLET Az új EU-csatlakozók gazdasága és a kölcsönök Tárgyszavak: Európai Unió; EU-bővítés; gazdaság; kölcsön; Világbank; Nemzetközi Valutalap. A csatlakozó országok rövid jellemzése Az új tagok közül

Részletesebben

Megfelelő kéziszerszám kiválasztása ergonómiai szempontok figyelembevételével

Megfelelő kéziszerszám kiválasztása ergonómiai szempontok figyelembevételével ERGONÓMIA 5.1 Megfelelő kéziszerszám kiválasztása ergonómiai szempontok figyelembevételével Tárgyszavak: ergonómia; egészségvédelem; szerszám; tervezés; káros hatás; kézvédelem; rezgésvédelem; védőfelszerelés.

Részletesebben

AZ ADATOK ÉRTÉKELÉSE. A munkát keresők, a munkanélküliek demográfiai jellemzői. Munkanélküliség a 2001. évi népszámlálást megelőző időszakban

AZ ADATOK ÉRTÉKELÉSE. A munkát keresők, a munkanélküliek demográfiai jellemzői. Munkanélküliség a 2001. évi népszámlálást megelőző időszakban AZ ADATOK ÉRTÉKELÉSE A munkát k, a ek demográfiai jellemzői Munkanélküliség a 2001. évi népszámlálást megelőző időszakban A ség alakulásának hosszabb távú értékelését korlátozza az a körülmény, hogy a

Részletesebben

1. Az ábrán a pontok a szabályos háromszögrács 10 pontját jelentik (tehát az ABC háromszög egyenlőoldalú, a BDE háromszög egyenlőoldalú, a CEF

1. Az ábrán a pontok a szabályos háromszögrács 10 pontját jelentik (tehát az ABC háromszög egyenlőoldalú, a BDE háromszög egyenlőoldalú, a CEF 1. Az ábrán a pontok a szabályos háromszögrács 10 pontját jelentik (tehát az ABC háromszög egyenlőoldalú, a BDE háromszög egyenlőoldalú, a CEF háromszög egyenlőoldalú, stb ). A 10 pont közül ki kell választani

Részletesebben

Átlátszó műanyagtermékek előállítása fröccsöntéssel és fóliahúzással

Átlátszó műanyagtermékek előállítása fröccsöntéssel és fóliahúzással A MÛANYAGOK FELDOLGOZÁSA 2.1 2.2 1.1 Átlátszó műanyagtermékek előállítása fröccsöntéssel és fóliahúzással Tárgyszavak: átlátszó műanyag; fröccsöntés; dombornyomás; hibalehetőségek; új technológiák; extrudálás;

Részletesebben

Mezôgazdasági fúvókák és tartozékok. Katalógus L 2006

Mezôgazdasági fúvókák és tartozékok. Katalógus L 2006 Mezôgazdasági fúvókák és tartozékok Katalógus L 2006 Lechlerfúvókák az Ön sikeréért, a környezet hasznára A modern növényvédelem több pusztán környezetbarát készítmények használatánál. A cseppeknek lehetõség

Részletesebben

AZ ÖNKÖLTSÉGSTATISZTIKA NÉHÁNY PROBLÉMÁJÁRÓL

AZ ÖNKÖLTSÉGSTATISZTIKA NÉHÁNY PROBLÉMÁJÁRÓL KÖVESDI AGNES: AZ ÖNKÖLTSÉGSTATISZTIKA NÉHÁNY PROBLÉMÁJÁRÓL A Statisztikai Hivatal az N. T. 651/33/195.0. sz. határozata nyomán az önköltség és önköltségcsökkentés mérésére gyáripari önköltségstatisztikát

Részletesebben

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél - A korosztály biológiai fejlődésének szem előtt tartása, az egészség megőrzése. - Az életkori sajátosságoknak megfelelő, sokoldalú

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Térgeometria

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Térgeometria MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Térgeometria A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Helyzetkép az emberi gerinc biomechanikájával foglalkozó nemzetközi kutatási irányzatokról és az emberi gerinc húzásvizsgálatára vonatkozó

Részletesebben

Tárgyszavak: munkanélküliség; árnyékgazdaság; feketemunka; adócsalás; járulék; foglalkoztatás; munkaerőpiac.

Tárgyszavak: munkanélküliség; árnyékgazdaság; feketemunka; adócsalás; járulék; foglalkoztatás; munkaerőpiac. MUNKAERÕPIAC, FOGLALKOZTATÁS, MAKROÖKONÓMIAI ÖSSZEFÜGGÉSEK A feketemunka-rejtély A német szövetségi kormány és a tartományi kormányok már évek óta küzdenek a feketemunka ellen. A kincstár és a társadalombiztosítók

Részletesebben

A korrupciós bűncselekmények szabályozási újdonságai egy törvényjavaslat margójára

A korrupciós bűncselekmények szabályozási újdonságai egy törvényjavaslat margójára MTA Law Working Papers 2015/16 A korrupciós bűncselekmények szabályozási újdonságai egy törvényjavaslat margójára Hollán Miklós Magyar Tudományos Akadémia / Hungarian Academy of Sciences Budapest ISSN

Részletesebben

Virágos táska. - bélésnek való anyagból 50 cm. Szabás: - a mintás anyagból szabjatok ki 2 db 6*44 cm. az egyszínű anyagból szabjatok ki 2 db 20*44 cm

Virágos táska. - bélésnek való anyagból 50 cm. Szabás: - a mintás anyagból szabjatok ki 2 db 6*44 cm. az egyszínű anyagból szabjatok ki 2 db 20*44 cm Sziasztok! A napokban varrtam egy szép táskát ezt a táska mintát már többen is megvarrták nálam és nagyon tetszett mindegyik így most el készítettem saját részre is. Varrás közben végig fényképeztem, hogy

Részletesebben

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET A Matematika 6. évfolyam TANULÓI MUNKAFÜZET 2. FÉLÉV A kiadvány KHF/4356-14/2008. engedélyszámon 2008.11.25. időponttól tankönyvi engedélyt kapott Educatio Kht. Kompetenciafejlesztő

Részletesebben

10. Valószínűségszámítás

10. Valószínűségszámítás . Valószínűségszámítás.. Események A valószínűségszámítás nagyon leegyszerűsítve események bekövetkezésének valószínűségével foglalkozik. Példák: Ha egy játékban egy dobókockával dobunk, akkor a kockadobás

Részletesebben

A rondell tőrök kialakulása és használata

A rondell tőrök kialakulása és használata A rondell tőrök kialakulása és használata Onozó Ervin Tartalom Tartalom...2 Bevezető...1 A fegyver...2 Kialakulása, változatai, megnevezésük...3 Használata...5 Összefoglalás...8 Felhasznált irodalom...9

Részletesebben

Kerékpáros ruházati kisokos. avagy. Hogyan öltözzünk kerékpározáshoz?

Kerékpáros ruházati kisokos. avagy. Hogyan öltözzünk kerékpározáshoz? Kerékpáros ruházati kisokos avagy Hogyan öltözzünk kerékpározáshoz? Tartalomjegyzék Bevezetés...3 Hogyan működik a hőháztartásunk?...3 Ruházkodási ismeretek...4 Ruhatárunk darabjai...7 1, Fejrevalók...7

Részletesebben

Ez a nemzetközi szabvány munkatudományi alapelveket rögzít a munkarendszerek kialakítására vonatkozó alapvető irányelvek formájában.

Ez a nemzetközi szabvány munkatudományi alapelveket rögzít a munkarendszerek kialakítására vonatkozó alapvető irányelvek formájában. 0. Bevezetés A műszaki, a tudományos, a szervezési és az emberi tényezők befolyásolják az embernek, mint a munkarendszer részének a munkamagatartását és állapotát. A munkarendszer kialakításának a munkatudományi

Részletesebben

A KEG Közép-európai Gázterminál Nyilvánosan Működő Részvénytársaság időközi vezetőségi beszámolója 2012. május

A KEG Közép-európai Gázterminál Nyilvánosan Működő Részvénytársaság időközi vezetőségi beszámolója 2012. május A KEG Közép-európai Gázterminál Nyilvánosan Működő Részvénytársaság időközi vezetőségi beszámolója 2012. május 1 I. A pénzügyi év első négy hónapjában bekövetkezett jelentősebb események és tranzakciók,

Részletesebben

Vélemény a BKV menetdíjainak 2008. évi tervezett emeléséről Bevezetés

Vélemény a BKV menetdíjainak 2008. évi tervezett emeléséről Bevezetés Vélemény a BKV menetdíjainak 2008. évi tervezett emeléséről Bevezetés A Fővárosi Önkormányzat ismét jelentősen, 13 százalékkal tervezi emelni a BKV menetdíjait. Amint az elmúlt évek tapasztalatai bebizonyították,

Részletesebben

LAKÁSVISZONYOK, 1999 2003

LAKÁSVISZONYOK, 1999 2003 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL LAKÁSVISZONYOK, 1999 2003 (ELŐZETES ADATOK) BUDAPEST, 2004 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL, 2004 Készült a Központi Statisztikai Hivatal Társadalomstatisztikai főosztályának

Részletesebben

I. modul Civil szervezeteket szabályozó hatályos joganyag

I. modul Civil szervezeteket szabályozó hatályos joganyag CIVIL SZERVEZETEK MEGÚJULÓ MŰKÖDÉSI KÖRNYEZETE TANANYAG kézirat I. modul Civil szervezeteket szabályozó hatályos joganyag Írta: Dr. Homolya Szilvia Dr. Gyarmathy Judit Készült az Emberi Erőforrások Minisztériuma

Részletesebben

http://www.50plusz.hu/praktikak/mozgassor/gerinctorna

http://www.50plusz.hu/praktikak/mozgassor/gerinctorna http://www.50plusz.hu/praktikak/mozgassor/gerinctorna Gerinctorna A gerinctorna segíti a gerinc épségének fenntartását, tehát nemcsak a gerincbántalmak kezelésének, hanem azok megelőzésének fontos eszköze.

Részletesebben

Kondenzátorvédelmi funkció feszültségváltós kettős csillagkapcsolású telepre

Kondenzátorvédelmi funkció feszültségváltós kettős csillagkapcsolású telepre Kondenzátorvédelmi funkció feszültségváltós kettős csillagkapcsolású telepre Dokumentum ID: PP-13-20543 Budapest, 2014. július Verzió Dátum Módosítás Szerkesztette V1.0 2014.03.10. Első kiadás Póka Gyula

Részletesebben

2.3.2.2.1.2.1 Visszatérítő nyomaték és visszatérítő kar

2.3.2.2.1.2.1 Visszatérítő nyomaték és visszatérítő kar 2.3.2.2.1.2 Keresztirányú stabilitás nagy dőlésszögeknél A keresztirányú stabilitás számszerűsítésénél, amint korábban láttuk, korlátozott a metacentrikus magasságra való támaszkodás lehetősége. Csak olyankor

Részletesebben

FAUR KRISZTINA BEÁTA, SZAbÓ IMRE, GEOTECHNIkA

FAUR KRISZTINA BEÁTA, SZAbÓ IMRE, GEOTECHNIkA FAUR KRISZTINA BEÁTA, SZAbÓ IMRE, GEOTECHNIkA 7 VII. A földművek, lejtők ÁLLÉkONYSÁgA 1. Földművek, lejtők ÁLLÉkONYSÁgA Valamely földművet, feltöltést vagy bevágást építve, annak határoló felületei nem

Részletesebben

Építész-informatika 3, Számítógéppel segített tervezés Kiegészítő- levelező képzés: Számítástechnika 2. 4. gyakorlat

Építész-informatika 3, Számítógéppel segített tervezés Kiegészítő- levelező képzés: Számítástechnika 2. 4. gyakorlat 4. gyakorlat Alapozás, födémek, tetők elkészítése, elemkönyvtári elemek (tárgyak, bútorok,...) használata: Olvassuk be a korábban elmentett Nyaraló nevű rajzunkat. A külső falak rajzolásakor az volt a

Részletesebben

Az egészség és az életmód összefüggései a Veszprém Megyei Bv. Intézet előzetesei körében *

Az egészség és az életmód összefüggései a Veszprém Megyei Bv. Intézet előzetesei körében * Az egészség és az életmód összefüggései a Veszprém Megyei Bv. Intézet előzetesei körében * Bevezetés A hazai és a nemzetközi kutatások eredményei egyértelműen igazolták már az egészségi állapot és az életmód

Részletesebben

τ Γ ħ (ahol ħ=6,582 10-16 evs) 2.3. A vizsgálati módszer: Mössbauer-spektroszkópia (Forrás: Buszlai Péter, szakdolgozat) 2.3.1. A Mössbauer-effektus

τ Γ ħ (ahol ħ=6,582 10-16 evs) 2.3. A vizsgálati módszer: Mössbauer-spektroszkópia (Forrás: Buszlai Péter, szakdolgozat) 2.3.1. A Mössbauer-effektus 2.3. A vizsgálati módszer: Mössbauer-spektroszkópia (Forrás: Buszlai Péter, szakdolgozat) 2.3.1. A Mössbauer-effektus A Mössbauer-spektroszkópia igen nagy érzékenységű spektroszkópia módszer. Alapfolyamata

Részletesebben

Színkeverés a szemnek színes eltérése révén *

Színkeverés a szemnek színes eltérése révén * KÖZLEMÉNY A KOLOZSVÁRI M. KIR. FERENOZ jozsef TUD.- BGYETEM PJLETTANI INTÉZETÉBŐL. Igazgató : DB. UDBÁNSZKY I^ÁSZLÓ iiy. r. tanár. Színkeverés a szemnek színes eltérése révén * DK. VBEKSS ELEMÉB intézeti

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar. Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei

Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar. Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar Doktori (Ph.D.) értekezés tézisei A szarvasfélék túlszaporodásából eredő problémák áttekintő vizsgálata és a megoldás lehetőségei Buzgó József Sopron 2006 Doktori

Részletesebben

ACÉLÍVES (TH) ÜREGBIZTOSÍTÁS

ACÉLÍVES (TH) ÜREGBIZTOSÍTÁS Miskolci Egyetem Bányászati és Geotechnikai Intézet Bányászati és Geotechnikai Intézeti Tanszék ACÉLÍVES (TH) ÜREGBIZTOSÍTÁS Oktatási segédlet Szerző: Dr. Somosvári Zsolt DSc professzor emeritus Szerkesztette:

Részletesebben

PÓTLAP A VÉDD MAGAD II. KÖNYV 94 97. OLDALAIHOZ

PÓTLAP A VÉDD MAGAD II. KÖNYV 94 97. OLDALAIHOZ A büntetés és következményei Szabálysértés PÓTLAP A VÉDD MAGAD II. KÖNYV 94 97. OLDALAIHOZ Az a jogellenes, tevékenységben vagy mulasztásban megnyilvánuló cselekmény, melyet törvény szabálysértésnek nyilvánít,

Részletesebben

JÁRMŰVEK, MEZŐGADASÁGI GÉPEK 12. évfolyam 1965. 11. szám. 423-426. oldalak

JÁRMŰVEK, MEZŐGADASÁGI GÉPEK 12. évfolyam 1965. 11. szám. 423-426. oldalak JÁRMŰVEK, MEZŐGADASÁGI GÉPEK 12. évfolyam 1965. 11. szám. 423-426. oldalak BELEDI DEZSŐ okl. gépészmérnök VÍZSUGÁR HAJTÁS ALKALMAZÁSAI A HAZAI KISHAJÓ-ÉPÍTÉSBEN A Magyar Hajó-és Darugyár Váci Gyáregységénél

Részletesebben

A mecseki szénbányák metánfelszabadulási adatainak függvényszemléletû vizsgálata

A mecseki szénbányák metánfelszabadulási adatainak függvényszemléletû vizsgálata A mecseki szénbányák metánfelszabadulási adatainak függvényszemléletû vizsgálata (I. rész: a zobáki metánfelszabadulási adatok elemzése) DR. BIRÓ JÓZSEF okl. bányamérnök, tervezõ-elemzõ szakközgazdász,

Részletesebben

Megjegyzés: M S - 1 N Az "E" és a "H" típus csak az x. egyesített asztalok esetén rendelhet!

Megjegyzés: M S - 1 N Az E és a H típus csak az x. egyesített asztalok esetén rendelhet! Magyarázat a rendelési kódok használatához Modellszám asztalokhoz Színkódok M S - 1 N Az "E" és a "H" típus csak az x META program Kábelfedél helyzete - : Szimmetrikus - : Kábelkivezet fedél nélkül P=Szürkésfehér

Részletesebben

O 1.1 A fény egyenes irányú terjedése

O 1.1 A fény egyenes irányú terjedése O 1.1 A fény egyenes irányú terjedése 1 blende 1 és 2 rés 2 összekötő vezeték Előkészület: A kísérleti lámpát teljes egészében egy ív papírlapra helyezzük. A négyzetes fénynyílást széttartó fényként használjuk

Részletesebben

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet

Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet ZÁRÓJELENTÉS 171 /2003/ légiközlekedési baleset Budapest III. ker. Bécsi-út 2003. 08. 09. 16. 40. ASPECT AIREA típusú siklóernyő A szakmai vizsgálat célja a

Részletesebben

Általános tudnivalók

Általános tudnivalók Általános tudnivalók A versenyen tetszőleges íróeszköz használható. (Például ceruza, toll, filctoll, színes ceruza.) Az íróeszközökről a versenyzőknek maguknak kell gondoskodniuk. Instrukciós füzetekkel

Részletesebben

A NYÍREGYHÁZI CIVIL FÓRUM STRATÉGIÁJA

A NYÍREGYHÁZI CIVIL FÓRUM STRATÉGIÁJA A NYÍREGYHÁZI CIVIL FÓRUM STRATÉGIÁJA Nyíregyháza, 2010. május Készült a Felső-Tisza Alapítvány megbízásából. Szerkesztette: Filepné dr. Nagy Éva Katona Mariann Tóth Miklós Lezárva 2010. május 31-én. Nyíregyháza,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Kálló Mariann. Munkaruházatokon előforduló záródások készítése. A követelménymodul megnevezése: Munka- és védőruhák készítése

MUNKAANYAG. Kálló Mariann. Munkaruházatokon előforduló záródások készítése. A követelménymodul megnevezése: Munka- és védőruhák készítése Kálló Mariann Munkaruházatokon előforduló záródások készítése A követelménymodul megnevezése: Munka- és védőruhák készítése A követelménymodul száma: 1324-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

INTERAKTÍV MATEMATIKA MINDENKINEK GEOGEBRA MÓDRA. Papp-Varga Zsuzsanna ELTE IK, Média- és Oktatásinformatika Tanszék vzsuzsa@elte.

INTERAKTÍV MATEMATIKA MINDENKINEK GEOGEBRA MÓDRA. Papp-Varga Zsuzsanna ELTE IK, Média- és Oktatásinformatika Tanszék vzsuzsa@elte. INTERAKTÍV MATEMATIKA MINDENKINEK GEOGEBRA MÓDRA Papp-Varga Zsuzsanna ELTE IK, Média- és Oktatásinformatika Tanszék vzsuzsa@elte.hu Abstract/Absztrakt A GeoGebra egy olyan világszerte 190 országban ismert,

Részletesebben

RÉGÉSZETI LELETEK KEVERMESEN ÉS KÖRNYÉKÉN

RÉGÉSZETI LELETEK KEVERMESEN ÉS KÖRNYÉKÉN A BÉKÉS MEGYEI MÚZEUMI SZERVEZET MÚZEUMPEDAGÓGIAI FÜZETEI RÉGÉSZETI LELETEK KEVERMESEN ÉS KÖRNYÉKÉN PELLE FERENC BÉKÉSCSABA, 1978. A sorozatot szerkeszti SZ. KOZÁK MARIA Az eddig megjelent füzetek: 1.

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 21.5.2007 COM(2007) 253 végleges - A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

Részletesebben

MISKOLC MJV ENERGETIKAI KONCEPCIÓJA

MISKOLC MJV ENERGETIKAI KONCEPCIÓJA MISKOLC MJV ENERGETIKAI KONCEPCIÓJA REV.0. Munkaszám: 7795 Budapest, 2002 július Tartalomjegyzék Vezetői összefoglaló...4 Bevezetés...11 Néhány szó a városról...12 A város energetikája számokban: energiamérleg...13

Részletesebben

Súlylökés az általános iskolában

Súlylökés az általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Súlylökés az általános iskolában Készítette: Sörös János Neptunkód: iw4gmx 2014-03-18 Felosztás: Az általános iskolai

Részletesebben

A madymo program. 1. ábra Madymo alkalmazása

A madymo program. 1. ábra Madymo alkalmazása A madymo program Madymo (MAthematical DYnamic MOdel =Matematikai dinamikus modellezés) egy számítógépes program, melyet megtörtént, vagy lehetséges balesetek szimulálására használnak. A programot elsődlegesen

Részletesebben

A magyar pedagógusok munkaterhelése

A magyar pedagógusok munkaterhelése A magyar pedagógusok munkaterhelése Lannert Judit 1. Bevezetés Ahogy világszerte egyre inkább felértékelődik a versenyképes, tudásalapú társadalmak fenntartható növekedést biztosító szerepe, a pedagógusok

Részletesebben

UTASÍTÁSOK AZ UNICLIC BURKOLÓANYAG LERAKÁSÁHOZ

UTASÍTÁSOK AZ UNICLIC BURKOLÓANYAG LERAKÁSÁHOZ UTASÍTÁSOK AZ UNICLIC BURKOLÓANYAG LERAKÁSÁHOZ 1) ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK Az UNICLIC olyan forradalmian új rendszer, amellyel ragasztó nélkül végezhető a laminált padlóburkolók lerakása. A padlólapok összeillesztéséhez

Részletesebben

BIATORBÁGY FORGALOMTECHNIKAI TERVE

BIATORBÁGY FORGALOMTECHNIKAI TERVE BIATORBÁGY FORGALOMTECHNIKAI TERVE BIATORBÁGY FORGALOMTECHNIKAI TERVE KÉSZÍTETTE: Mezey András okl. mérnök Saár Szabolcs okl. közlekedésmérnök 2005. DECEMBER MEZEY MÉRNÖKIRODA CSOMÓPONT MÉRNÖKI IRODA 2100

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Gráfelmélet II. Gráfok végigjárása

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Gráfelmélet II. Gráfok végigjárása Gráfelmélet II. Gráfok végigjárása DEFINÍCIÓ: (Séta) A G gráf egy olyan élsorozatát, amelyben a csúcsok és élek többször is szerepelhetnek, sétának nevezzük. Egy lehetséges séta: A; 1; B; 2; C; 3; D; 4;

Részletesebben