Általános tudnivalók

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Általános tudnivalók"

Átírás

1 Általános tudnivalók A versenyen tetszőleges íróeszköz használható. (Például ceruza, toll, filctoll, színes ceruza.) Az íróeszközökről a versenyzőknek maguknak kell gondoskodniuk. Instrukciós füzetekkel és pót feladatsorokkal sajnos nem tudunk szolgálni. Ezért egyrészt célszerű az instrukciókat kinyomtatni, másrészt ceruzával fejteni. A versenyen semmilyen elektronikus segédeszköz, például számológép vagy mobiltelefon nem használható. A versenyzők azonban használhatják a magukkal hozott üres lapokat vagy jegyzeteket. Például az Instrukciós füzet nyomtatott példányát. A feladatsorokon megtalálható lesz minden rejtvénynek a szabálya, abban a formában, ahogy az instrukciós füzetben szerepel. Mintaábrákat viszont csak az instrukciós füzet tartalmaz. A versenyteremben nem biztos, hogy óra rendelkezésre fog állni, ezért időnként bemondjuk a még hátralévő időt. (10 percnél, 5 percnél és 1 percnél.) A sudoku és a rejtvényfejtő verseny egy napon, egymás után lesz megtartva, de a két verseny egymástól teljesen független. A verseny végső sorrendje az egyes fordulókban szerzett pontok összege alapján alakul ki. Vagyis a sudoku verseny 2 fordulójában gyűjtött pontok alapján alakul ki a sudoku válogató végeredménye és a rejtvényfejtő verseny 3 fordulója alapján a rejtvényfejtő válogató versenyé. A legtöbb forduló úgy van kialakítva, hogy valószínűleg senki sem tudja a rendelkezésre álló idő alatt az összes feladatot megoldani. Ha valaki mégis végzett minden feladattal, akkor beadhatja a feladatsort, és a beadási idő alapján bónuszpontot kaphat. A beadás után nincs lehetőség a feladatsor visszakérésére. Bárki elindulhat csak az egyiken, vagy mindkét versenyen. A mai válogatóversenyen dől el, hogy kik képviselik hazánkat az idei Sudoku és Rejtvényfejtő Világbajnokságon, melyet októberben tartanak Szófiában. A feladaványokra részpontszám nem kapható, hacsak ezt külön nem jelezzük. Hiba esetén 0 pont jár, teljesen hibátlan megoldás esetén pedig a feltüntetett pontszám. A két verseny eredményhirdetését egyszerre tartjuk az utolsó forduló után. Várhatóan 15:40-re befejeződik a javítás. A 2. forduló után először azoknak a feladatsorát javítjuk ki, akik csak a sudoku versenyen vesznek részt. Az eredmények a verseny után a ROE honlapján lesznek megtekinthetőek. ( Kérjük a versenyzőket, hogy 10 óra előtt érkezzenek meg a helyszínre. A versennyel kapcsolatos kérdéseket 10 órától lehet feltenni. Amennyiben az idő kevésnek bizonyulna, úgy a két verseny közti szünetben ismét lehet kérdezni, illetve a szervezők szívesen állnak bárki rendelkezésére a szünetekben. A fordulók alatt nem válaszolunk kérdésekre. Minden résztvevőnek jó szórakozást és eredményes fejtést kívánunk!

2 Időpont: 10:15-10:45 Hossz: 30 perc Összpont: 300 Bónusz: ( pont) Időpont: 11:00-12:10 Hossz: 70 perc Összpont: 850 Bónusz: Típusok és szabályok: 1. forduló Klasszikus sudoku 10 pont minden megőrzött percért, ha minden feladat meg lett oldva, és egyetlen feladatban sincs hiba. Töltse ki az üres mezőket 1-től 6-ig illetve 9-ig számjegyekkel úgy, hogy minden mezőbe egy szám kerüljön, és minden sorban, oszlopban és vastag vonallal határolt területen belül mindegyik számjegy egyszer forduljon elő. 2. forduló Vegyes sudoku 10 pont minden megőrzött percért, ha minden feladat meg lett oldva, és egyetlen feladatban sincs hiba. Kocka sudoku (20 pont) Ebben a variációban minden sorban 1-8-ig minden számjegy pontosan egyszer szerepel. A sorok nyolc mezőből állnak és két-két lapon haladnak keresztül a nyilaknak megfelelően.

3 Átlós sudoku (20 pont) Ebben a variációban a két főátlóban sem lehet számismétlődés. NC Trio sudoku (30 pont) Ebben a variációban oldalasan szomszédos mezőkben nem állhat két olyan szám, aminek a különbsége 1. Továbbá az üres mezőkben csak 1,2,3, a körrel jelöltekben csak 4,5,6 és a négyzettel jelöltekben csak 7,8,9 számjegy állhat. Páros sudoku (30 pont) Ebben a variációban minden szürkével jelölt mezőn egy páros számnak kell állnia. Óra sudoku (35 pont) Ebben a variációban a szaggatott vonallal jelölt mezőkben egy szabályos időpontnak kell szerepelnie, amit egy 24 órás digitális óra mutathat. Például 17:32. XV sudoku Az alábbi feladványban, ha két oldalasan szomszédos mező között a számok összeg 5, akkor azt egy V betűvel jelöltük. Ha 10, akkor pedig egy X-el. Az ábrában minden jel meg van adva, tehát ha két mező között nincs jel, akkor a két szám összege nem lehet se 5, se 10. Amorf sudoku (45 pont) Ebben a variációban a vastag vonallal határolt területek szabálytalan alakúak. Thermo sudoku (45 pont) Ebben a variációban a szürkével jelölt hőmérőkre írt számoknak a kör alakú részből kiindulva a hőmérő másik végéig szigorúan növekedniük kell. Például: 1<3<5<7<8<9. NC sudoku (50 pont) Ebben a variációban nem állhatnak egymás mellett szomszédos számok. Vagyis például 5-ös mellett oldalasan nem állhat se 4-es, se 6-os.

4 Kropki sudoku (50 pont) Az alábbi feladványban, ha két oldalasan szomszédos mező között a számok különbsége 1, akkor azt egy fehér körrel jelöltük. Ha a két szám hányadosa 2, akkor pedig egy feketével. Az ábrában minden jel meg van adva, tehát ha két mező között nincs jel, akkor a két szám különbsége nem lehet 1, se a hányadosuk 2. Ha a két szám 1 és 2, akkor lehet köztük fehér vagy fekete kör is. Killer sudoku (60 pont) Ebben a variációban a szaggatott vonalakkal jelölt területekben sem lehet számismétlődés, és a kis területek bal felső sarkában álló számok a területbe kerülő számjegyek összegét mutatják. Extra terület sudoku (60 pont) Ebben a variációban a szürkével jelzett négy extra területben sem lehet számismétlődés. 9 szomszédjai sudoku (60 pont) Ebben a variációban az ábra melletti számok azt jelzik, hogy az adott sorban/oszlopban mely szám(ok) áll(nak) a 9-es mellett. A példában a 6-os mellett.

5 Nyilas sudoku (70 pont) Néhány nyíl található az ábrában. A nyíl vonalán lévő számjegyek összege meg kell, hogy egyezzen a nyíl végén lévő körben álló számmal. A nyilakon lehet számismétlődés. Külső sudoku Keretes sudoku Matek sudoku (70 pont) Ebben a variációban a kívül megadott számoknak abból az irányból az első három mező egyikében kell szerepelniük. (75 pont) Ebben a variációban a kívül megadott számok az első három mezőbe kerülő számjegyek összegét mutatják. (90 pont) Az alábbi rejtvényben a megadott kis számok annak a két mezőnek az összegét, különbségét, szorzatát vagy hányadosát mutatják, melyek között állnak. Továbbá minden területben szerepelnie kell mind a 4 műveletnek egyszer.

6 1. forduló Klasszikus típusok Időpont: 12:45-13:25 Hossz: 40 perc Összpont: 420 Bónusz: 10 pont minden megőrzött percért, ha minden feladat meg lett oldva, és egyetlen feladatban sincs hiba. Típusok és szabályok: Növekvő távolságok ( pont) Ugorj körről-körre úgy, hogy minden ugrás nagyobb legyen, mint az azt megelőző! Írj 1-től n-ig egész számokat (n: a körök száma) a körökbe abban a sorrendben, ahogy a körökön haladtál! Minden körbe pontosan egyet. Könnyű, mint az ABC - átlósan ( pont) Írj A, B és C betűket az ábrákba úgy, hogy mindegyik sorban, oszlopban és átlóban minden betű pontosan egyszer forduljon elő! A sorok/oszlopok elején/végén látható betűk azt mutatják, hogy a sor/oszlop jelzett végéhez melyik betű áll a legközelebb az adott sorban/oszlopban. Téglalapfelosztás ( pont) Oszd fel az ábrát a rácsvonalak mentén téglalapokra úgy, hogy mindegyik téglalapba pontosan egy adott szám essen, és az a téglalap területét (vagyis alap négyzeteinek számát) mutassa!

7 Magyar pentomino (70 pont) Helyezd el a megadott pentomino elemeket az ábrában, mindegyiket pontosan egyszer! Az elemek nem fedhetik és nem érinthetik egymást, még átlósan sem. Az elemek forgathatók, de nem tükrözhetők. A sorok szerint bejárva a rejtvényt (fentről lefelé, a sorokon belül balról jobbra) minden harmadik, pentomino elemet tartalmazó mezőt körrel jelöltünk. A hullámmal jelzett mezőkben nincs pentomino elem. Mágikus póker A mintában csak 3 pentomino elem szerepel, a versenyfeladványban mind a 12. (80 pont) Az adott 28 kártyából (4 színben 8, 9, 10, J, Q, K, A) helyezz el az ábrában 25-öt úgy, hogy a sorokban, oszlopokban és a két leghosszabb átlóban pontosan a megadott póker figurák alakuljanak ki! A lapok sorrendje tetszőleges. Néhány színjelzést és lapértéket segítségül előre megadtunk. A lehetséges figurák a következők: ROYAL FLÖS A, K, Q, J, 10 egyazon színből. SZÍNSOR 5 azonos színű, egymást követő lap az A, 8, 9, 10, J, Q, K, A felsorolásból.. PÓKER 4 azonos értékű és egy tetszőleges lap, pl. K, K, K, K, 9. FULL 3 azonos értékű + 2 másik különböző, de szintén azonos értékű lap, pl. Q, Q, Q, 8, 8. SZÍN 5 azonos színű, de sort nem alkotó lap, pl. A, K, J, 10, 8. (Ld. még a sor definícióját.) SOR 5 egymást követő lap az A, 8, 9, 10, J, Q, K, A felsorolásból, legalább kétféle színben, pl. K, Q, J, 10, 9. DRILL 3 azonos értékű + 2 (egymástól és a 3 egyformától is) különböző lap, pl. 10, 10, 10, K, Q. 2 PÁR 2+2 azonos értékű lap (de mind a 4 érték nem egyezik), plusz egy ezektől különböző lap, pl. K, K, Q, Q, 8. 1 PÁR 2 azonos értékű lap + 3 (egymástól és a 2 egyformától is) különböző lap, pl. J, J, A, 9, 8.

8 A-tól C-ig útkereső ( pont) Jelöld be az utat a bal felsőtől a jobb alsó sarokig, amely vízszintesen vagy függőlegesen halad! Minden mezőn (a szürkék kivételével) pontosan egyszer megy át, önmagát nem metszi és nem fedi, és a megadott betűket végig A-B-C-A-B-C- sorrendben érinti. A B A C C B C B A A C A B B C A B A C C B C B A A C A B B C Lakótelep ( pont) Az ábrák egy-egy lakótelepet szimbolizálnak, ahol minden négyzet egy házat jelöl. Minden sorban és oszlopban található 1-6 emeletesig (második ábrában 1-7-ig) minden házból pontosan egy. Az ábrák köré írt számok azt jelzik, hogy abban a sorban/oszlopban abból az irányból hány ház látszik (egy magasabb ház eltakarja a mögötte levő alacsonyabbakat). Írd be 1-6-ig, illetve 1-7-ig a számokat az ábrákba! 2. forduló Innovatív típusok Időpont: 13:35-14:15 Hossz: 40 perc Összpont: 430 Bónusz: 10 pont minden megőrzött percért, ha minden feladat meg lett oldva, és egyetlen feladatban sincs hiba. Típusok és szabályok: Hexagalaxisok ( pont) A cellarácsok mentén oszd fel az ábrát kisebb területekre úgy, hogy minden területbe egy kör kerüljön! A területnek a közepén található fehér körre nézve 180 fokban, fekete körre nézve 120 fokban elforgathatóan szimmetrikusnak kell lennie.

9 Kanyargó szókereső ( pont) Keresd meg az ábra mellett elhelyezett szavakat az ábrában úgy, hogy minden betűt legfeljebb egyszer használsz fel (az ábrában maradhatnak fel nem használt betűk)! A szavak betűi felváltva vízszintes, illetve függőleges ugrásokkal legyenek elérhetőek (az első ugrás lehet vízszintes vagy függőleges is)! Az ábrában a betűk mellé/alá írd az adott szó számát! Aknakereső kígyó ( pont) Rajzolj egy kígyót az ábrába, amely vízszintesen vagy függőlegesen halad, önmagát nem metszi és még átlósan sem érinti! A megadott számok azt mutatják, hogy a kígyónak a szomszédos (max.) 8 mezőből mennyin van része. A kígyó nem halad át egyetlen számot tartalmazó mezőn sem. Vasúthálózat állomásokkal ( pont) Rajzolj egy önmagába záródó (vasút)vonalat az ábrába, amely minden mezőn áthalad, önmagát nem fedi, és kizárólag a kereszttel jelzett mezőkön keresztezi! Az ábrákban 6, illetve 7 állomás is található; ezek 3x1

10 méretű téglalapok, amelyek mezőin a vasútvonal folytonosan áthalad. Az állomások nem eshetnek kereszteződésre, és még átlósan sem érinthetik egymást. Az ábra szélén lévő számok azt mutatják, hogy az adott sorban/oszlopban hány mezőn van állomás. Az ábrában azokat a számokat, amelyek állomásra esnek, a vasútvonalnak sorban ( ) kell érintenie. Az ábrába írt, de nem állomásokra eső számoknak nincs jelentősége a megoldásban Keretjáték (30 pont) Készíts keresztrejtvényt a megadott szavakból és 4 fekete négyzetből (a mintában: 2)! Néhány szó első és/vagy utolsó betűje kilóg az ábrából, és a szaggatott vonallal jelölt keretbe kerül. A keretbe írt betűket a bal felső saroktól az óramutató járása szerint összeolvasva egy extra megfejtés alakul ki. Segítségül az összes Z betűt (mintában: B, K) előre megadtuk. ADANA, BALENO, GM, GRATIS, ITALA, MAGAKI, NAGANO, NIKE, RABAT, SINAR (A mintafeladvány megoldása NINO ROTA híres olasz zeneszerző.) Hiányos számok ( pont) A digitális kijelzőkön lévő 3-3 db háromjegyű szám közül a legalsó a fölötte levő kettőnek az összege. A számjegyek vonalkái közül néhányat kitöröltünk. Találd ki, hogy milyen összeadás lehetett eredetileg a kijelzőkön! =648

11 Dupla hiroimono ( pont) Szedd fel a köveket az alábbi szabályok szerint! A legelső kő tetszőlegesen választható, majd vízszintesen vagy függőlegesen haladhatsz a kövek felszedésével. Minden felszedéskor irányt változtathatsz, de nem fordulhatsz vissza. Ha egy mezőben korábban már felszedted az összes követ, akkor legközelebb itt áthaladva már nem változtathatsz irányt. Jelöld a sorrendet számokkal! A koncentrikus körökkel jelzett mezőkön két kő található, melyeket két áthaladással kell felszedni. 3. forduló Számolgató staféta Időpont: 14:30-15:00 Hossz: 30 perc Összpont: 240 Bónusz: 10 pont minden megőrzött percért, ha minden feladat meg lett oldva, és egyetlen feladatban sincs hiba. Típusok és szabályok: A forduló 6 matematikai rejtvényből áll, amelyek körkörösen 1-1 közös számmal vannak összekötve. A közös számot mindig egy betű jelöli. Különböző betű különböző számnak felel meg. Az egyes rejtvények helyes megoldásáért részpontszám is szerezhető. Számfa Helyezd el az 1 és 9 közötti egészeket az ábra üres mezőiben, mindegyiket pontosan egyszer úgy, hogy minden mező a felette levő, ággal összekötött mezők számainak (ha vannak ilyenek) összegét tartalmazza! A mintafeladványt 1-7 közti számokkal kell kitölteni. Plusz - mínusz Helyezd el az ábrában az 1 9 közti egészeket, mindegyiket pontosan egyszer! A sorok, oszlopok, illetve átlók elejére írt számok az adott három szám legnagyobb kéttagú összegét, a végükre írt számok a legnagyobb kéttagú különbségét mutatják. (Az átló eleje mindig a bal oldala, vége pedig a jobb oldala.)

12 Matematikai négyzet Töltsd ki az ábrákat az 1 9 közti egész számokkal úgy, hogy soronként, illetve oszloponként a műveleteket sorban elvégezve az egyenlőségjel után álló számot kapd eredményül! Mindegyik szám pontosan egyszer fordul elő. Összegek és szorzatok Írj 1 és 9 közti egész számokat az ábrák üres fehér mezőibe úgy, hogy a sorok/oszlopok/átlók elejére beírt számok a meghatározott sorba/oszlopba/átlóba írt számok összegét VAGY szorzatát adják ki! Minden számjegy pontosan egyszer szerepel az ábrában. Betűszámtan Helyettesítsd a betűket egyjegyű számokkal úgy, hogy a leírt egyenlőségek igazak legyenek! Azonos betű azonos számot, különböző betű különböző számot rejt. Többjegyű szám nem kezdődhet 0-val. ABC-dekóder A rejtvényben szereplő betűk különböző, 1 és 9 közti egész számokat rejtenek. Egy-egy betű minden előfordulása ugyanazt a számot takarja. A szavak elé írt számok a szóban szereplő betűk összegét mutatják. Állapítsd meg, hogy melyik betű melyik számot rejti! A mintafeladványban 1 6 közti számokat kell használni.

13 Mintarejtvények Staféta betűk Rejtvény Megoldás 1. rejtvény: Számfa (1-9, a mintában 1-7) I T I = 4, T = 7 2. rejtvény: Plusz-mínusz (1-9) T U T = 7, U = 3 3. rejtvény: Matematikai négyzet (1-9) U V + U = 3, V = 9 4. rejtvény: Összegek és szorzatok (1-9) V B V = 9, B = 6 5. rejtvény: Betűszámtan (0-9) B C B = 6, C = 2 6. rejtvény: ABC-dekóder (1-9, a mintában 1-6) C I C = 2, I = 4 A = 3 I = 4 M = 1 N = 6 P = 5 Y = 2 C = 2

Általános tudnivalók

Általános tudnivalók Általános tudnivalók A versenyen tetszőleges íróeszköz használható. (Például ceruza, toll, filctoll, színes ceruza.) Az íróeszközökről a versenyzőknek maguknak kell gondoskodniuk. Pót feladatsorokkal nem

Részletesebben

Országos Logikai Rejtvénybajnokság 2008. szeptember 14. Instrukciós füzet

Országos Logikai Rejtvénybajnokság 2008. szeptember 14. Instrukciós füzet 1. feladatsor: 100 perc, 1000 pont Instrukciós füzet Kertek (15+30) Az ábrában kertek oldallal szomszédos négyzetekből álló fehér területek rejtőznek, amelyeket egy összefüggő érintkező oldalak mentén

Részletesebben

Lakótelep és variációi

Lakótelep és variációi A rejtvények végső pontszáma csak a verseny után derül ki az alábbi képlet alapján: Alappontszám-(megfejtők száma)*0,1 Tehát ha egy 30 pontos feladatot 20-an oldanak meg, akkor 28 pontot fog érni, ha 75-en,

Részletesebben

Általános tudnivalók

Általános tudnivalók Általános tudnivalók A versenyen tetszőleges íróeszköz használható. (Például: ceruza, toll, filctoll, színes ceruza.) Az íróeszközökről a versenyzőknek maguknak kell gondoskodniuk. Instrukciós füzetekkel

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Gráfelmélet II. Gráfok végigjárása

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Gráfelmélet II. Gráfok végigjárása Gráfelmélet II. Gráfok végigjárása DEFINÍCIÓ: (Séta) A G gráf egy olyan élsorozatát, amelyben a csúcsok és élek többször is szerepelhetnek, sétának nevezzük. Egy lehetséges séta: A; 1; B; 2; C; 3; D; 4;

Részletesebben

2009. évi Országos Logikai Verseny instrukciós füzet 1. forduló Ismert típusok (90 perc) 1. Könnyű mint az ABC 2. Egyszerű hurokkereső 3.

2009. évi Országos Logikai Verseny instrukciós füzet 1. forduló Ismert típusok (90 perc) 1. Könnyű mint az ABC 2. Egyszerű hurokkereső 3. 2009. évi Országos Logikai Verseny instrukciós füzet 1. forduló Ismert típusok (90 perc) 1. Könnyű mint az ABC Írjon A, B és C betűket az ábra néhány mezőjébe (egy mezőbe maximum egyet) úgy, hogy minden

Részletesebben

3. Öt alma és hat narancs 20Ft-tal kerül többe, mint hat alma és öt narancs. Hány forinttal kerül többe egy narancs egy

3. Öt alma és hat narancs 20Ft-tal kerül többe, mint hat alma és öt narancs. Hány forinttal kerül többe egy narancs egy 1. forduló feladatai 1. Üres cédulákra neveket írtunk, minden cédulára egyet. Egy cédulára Annát, két cédulára Pétert, három cédulára Bencét és négy cédulára Petrát. Ezután az összes cédulát egy üres kalapba

Részletesebben

1. forduló Hagyományos sudoku. 2. forduló Sudoku mix

1. forduló Hagyományos sudoku. 2. forduló Sudoku mix 1. forduló Hagyományos sudoku Időpont: 10:20-10:50 Hossz: 30 perc Összpont: 200 (10+10+15+30+35+45+50) Bónusz: 10 pont minden megőrzött percért, ha minden megoldás helyes. Szabályok: Töltse ki az üres

Részletesebben

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2006/2007-os tanév INFORMATIKA, II. (programozás) kategória második fordulójának feladatai

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2006/2007-os tanév INFORMATIKA, II. (programozás) kategória második fordulójának feladatai Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2006/2007-os tanév INFORMATIKA, II. (programozás) kategória második fordulójának feladatai Iskola neve:... Iskola székhelye:... Versenyző neve:... Évfolyama/osztálya:...

Részletesebben

INFORMATIKA KÖZÉPSZINT%

INFORMATIKA KÖZÉPSZINT% Szövegszerkesztés 1. A zendülk Prezentáció és grafika 2. Szudoku Weblapkészítés 3. Fényképalbum Táblázatkezelés 4. Honfoglaló Adatbázis-kezelés 5. Könyvek Maximális pontszám 40 15 15 30 20 A gyakorlati

Részletesebben

ÉRTÉKELÉS: VIZSGÁZTATÓ ALÁÍRÁSA:... VIZSGÁZÓ NEVE:

ÉRTÉKELÉS: VIZSGÁZTATÓ ALÁÍRÁSA:... VIZSGÁZÓ NEVE: 41. FELADAT Nyissa meg az M6-41 nevű prezentációt! 1. Állítsa be a hátteret papírmintázatúra a bemutató mindegyik diáján! [1 pont] 2. A diakockák bal szélén lévő téglalap kitöltőszíne legyen sárga! [1

Részletesebben

23. Kombinatorika, gráfok

23. Kombinatorika, gráfok I Elméleti összefoglaló Leszámlálási alapfeladatok 23 Kombinatorika, gráfok A kombinatorikai alapfeladatok esetek, lehetőségek összeszámlálásával foglalkoznak Általában n jelöli a rendelkezésre álló különbözőfajta

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika emelt szint 113 ÉRETTSÉGI VIZSGA 015. május 5. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Formai előírások: Fontos tudnivalók

Részletesebben

44. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY. Országos döntő, 1. nap - 2015. május 29.

44. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY. Országos döntő, 1. nap - 2015. május 29. 44. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY Országos döntő, 1. nap - 015. május 9. ÖTÖDIK OSZTÁLY - ok 1. Egy háromjegyű szám középső számjegyét elhagyva egy kétjegyű számot kaptunk. A két szám összege

Részletesebben

IV. Kecske Kupa Csapatverseny tájékoztató

IV. Kecske Kupa Csapatverseny tájékoztató IV. Kecske Kupa Csapatverseny tájékoztató A verseny helyszíne: Kodály Zoltán Ének-Zenei Gimnázium, Szakközépiskola és Ált. Isk. Kecskemét, Dózsa Gy. u. 22. Parkolás az iskola mellett lévő SZIL-COOP áruház

Részletesebben

1. Az ábrán a pontok a szabályos háromszögrács 10 pontját jelentik (tehát az ABC háromszög egyenlőoldalú, a BDE háromszög egyenlőoldalú, a CEF

1. Az ábrán a pontok a szabályos háromszögrács 10 pontját jelentik (tehát az ABC háromszög egyenlőoldalú, a BDE háromszög egyenlőoldalú, a CEF 1. Az ábrán a pontok a szabályos háromszögrács 10 pontját jelentik (tehát az ABC háromszög egyenlőoldalú, a BDE háromszög egyenlőoldalú, a CEF háromszög egyenlőoldalú, stb ). A 10 pont közül ki kell választani

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához

Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához Létrehozva: 2015.02.24. Utolsó módosítás: 2015.04.09. Tartalomjegyzék 1 A dokumentum célja... 4 2 A rendszer elérése... 5 2.1 Technikai

Részletesebben

Scherlein Márta Dr. Hajdu Sándor Köves Gabriella Novák Lászlóné MATEMATIKA 1. A FELMÉRŐ FELADATSOROK ÉRTÉKELÉSE

Scherlein Márta Dr. Hajdu Sándor Köves Gabriella Novák Lászlóné MATEMATIKA 1. A FELMÉRŐ FELADATSOROK ÉRTÉKELÉSE Scherlein Márta Dr. Hajdu Sándor Köves Gabriella Novák Lászlóné MATEMATIKA 1. A FELMÉRŐ FELADATSOROK ÉRTÉKELÉSE A felmérő feladatsorok értékelése A felmérő feladatsorokat úgy állítottuk össze, hogy azok

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2014. május 13. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2014. május 13. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 13. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2014. május 13. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

Az anyagdefiníciók szerepe és használata az Architectural Desktop programban

Az anyagdefiníciók szerepe és használata az Architectural Desktop programban Az anyagdefiníciók szerepe és használata az Architectural Desktop programban Az Architectural Desktop program 2004-es változatáig kellett várni arra, hogy az AutoCAD alapú építész programban is megjelenjenek

Részletesebben

ECDL Prezentáció, syllabus 5.0

ECDL Prezentáció, syllabus 5.0 1 ECDL Prezentáció, syllabus 5.0 2014 ECDL Foundation (ECDL-F) és Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) Minden jog fenntartva. Jelen kiadványt, ill. annak részeit tilos reprodukálni, bármilyen

Részletesebben

ÓRAREND SZERKESZTÉS. Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Budapest, 2009.

ÓRAREND SZERKESZTÉS. Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Budapest, 2009. Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Budapest, 2009. Változáskezelés Verzi Változás Dátum ó Pont Cím Oldal Felületi színezések (terem, vagy oktatóhiány 2.1 2009.05.04. 2.13. színezése fel volt cserélve,

Részletesebben

Megoldókulcs. Matematika D kategória (11-12. osztályosok) 2015. február 6.

Megoldókulcs. Matematika D kategória (11-12. osztályosok) 2015. február 6. Megoldókulcs Matematika D kategória (11-12. osztályosok) 2015. február 6. 1. Az ABC háromszög mindhárom csúcsából merőlegeseket állítunk a többi csúcs külső és belső szögfelezőire. Igazoljuk, hogy az így

Részletesebben

4. modul Poliéderek felszíne, térfogata

4. modul Poliéderek felszíne, térfogata Matematika A 1. évfolyam 4. modul Poliéderek felszíne, térfogata Készítette: Vidra Gábor Matematika A 1. évfolyam 4. modul: POLIÉDEREK FELSZÍNE, TÉRFOGATA Tanári útmutató A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ... 7 1. GONDOLKOZZ ÉS SZÁMOLJ!... 9 2. HOZZÁRENDELÉS, FÜGGVÉNY... 69

TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ... 7 1. GONDOLKOZZ ÉS SZÁMOLJ!... 9 2. HOZZÁRENDELÉS, FÜGGVÉNY... 69 TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ............................................................ 7 1. GONDOLKOZZ ÉS SZÁMOLJ!............................. 9 Mit tanultunk a számokról?............................................

Részletesebben

Szeminárium-Rekurziók

Szeminárium-Rekurziók 1 Szeminárium-Rekurziók 1.1. A sorozat fogalma Számsorozatot kapunk, ha pozitív egész számok mindegyikéhez egyértelműen hozzárendelünk egy valós számot. Tehát a számsorozat olyan függvény, amelynek az

Részletesebben

Invariánsok. Petar Kenderov és Ivaylo Kortezov. Tekintsünk néhány feladatot, mielőtt megmagyarázzuk, hogy mik is azok a invariánsok.

Invariánsok. Petar Kenderov és Ivaylo Kortezov. Tekintsünk néhány feladatot, mielőtt megmagyarázzuk, hogy mik is azok a invariánsok. Invariánsok Petar Kenderov és Ivaylo Kortezov Tekintsünk néhány feladatot, mielőtt megmagyarázzuk, hogy mik is azok a invariánsok. A1 Feladat A Bátor Lovag találkozott a Három-fejű Sárkánnyal és elhatározta,

Részletesebben

NEMZEDÉKEK TUDÁSA TANKÖNYVKIADÓ

NEMZEDÉKEK TUDÁSA TANKÖNYVKIADÓ POLGÁR JUDIT SAKKPALOTA 1 Képességfejlesztô sakktankönyv NEMZEDÉKEK TUDÁSA TANKÖNYVKIADÓ Budapest TARTALOMJEGYZÉK 1. Ismerkedés a sakk világával... 3 2. Ismerkedés a sakkbábokkal... 7 3. Ismerkedés a sakktáblával...

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, III. korcsoport 2. forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, III. korcsoport 2. forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2012/2013 Alkalmazói kategória, III. korcsoport 2. forduló Kedves Versenyző! A feladatsor megoldásához 180 perc áll rendelkezésedre. A feladatok megoldásához

Részletesebben

4. MODUL TÁBLÁZATKEZELÉS. A vizsgázónak önállóan kell elindítania a táblázatkezelő alkalmazást, majd a munka végeztével be kell zárnia azt.

4. MODUL TÁBLÁZATKEZELÉS. A vizsgázónak önállóan kell elindítania a táblázatkezelő alkalmazást, majd a munka végeztével be kell zárnia azt. 4. MODUL TÁBLÁZATKEZELÉS A NEGYEDIK MODUL TARTALMA A negyedik modul 80 feladatot tartalmaz. A vizsgaközpont ezek közül egyet jelöl ki a vizsgázónak. A feladatok túlnyomó része előkészített fájlt, illetve

Részletesebben

(1. és 2. kérdéshez van vet-en egy 20 oldalas pdf a Transzformátorokról, ide azt írtam le, amit én kiválasztanék belőle a zh-kérdéshez.

(1. és 2. kérdéshez van vet-en egy 20 oldalas pdf a Transzformátorokról, ide azt írtam le, amit én kiválasztanék belőle a zh-kérdéshez. 1. A transzformátor működési elve, felépítése, helyettesítő kapcsolása (működési elv, indukált feszültség, áttétel, felépítés, vasmag, tekercsek, helyettesítő kapcsolás és származtatása) (1. és 2. kérdéshez

Részletesebben

OPTEN Online használati útmutató

OPTEN Online használati útmutató OPTEN Online használati útmutató www.opten.hu opten@opten.hu 2016. április - 1 - Tartalomjegyzék Bevezetés... - 4 - CÉGTÁR ALAP és KIEGÉSZÍTŐ szolgáltatások... - 7-1. Keresés / Leválogatás... - 8 - a)

Részletesebben

1. Melyek azok a kétjegyű számok, amelyek oszthatók számjegyeik

1. Melyek azok a kétjegyű számok, amelyek oszthatók számjegyeik 1991. évi verseny, 1. nap 1. Számold össze, hány pozitív osztója van 16 200-nak! 2. Bontsd fel a 60-at két szám összegére úgy, hogy az egyik szám hetede egyenlő legyen a másik szám nyolcadával! 3. Van

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS HÉTPRÓBÁSOK BAJNOKSÁGA 2016 ORSZÁGOS EGYÉNI ÉS CSAPAT DIÁKVERSENY 2015/2016-OS TANÉV

VERSENYKIÍRÁS HÉTPRÓBÁSOK BAJNOKSÁGA 2016 ORSZÁGOS EGYÉNI ÉS CSAPAT DIÁKVERSENY 2015/2016-OS TANÉV VERSENYKIÍRÁS HÉTPRÓBÁSOK BAJNOKSÁGA 2016 ORSZÁGOS EGYÉNI ÉS CSAPAT DIÁKVERSENY 2015/2016-OS TANÉV A verseny helyszíne: Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola, 3597 Hejőkeresztúr, Petőfi Sándor út 111.

Részletesebben

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2014/2015 Programozói kategória 2. forduló

Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2014/2015 Programozói kategória 2. forduló Gábor Dénes Számítástechnikai Emlékverseny 2014/2015 Programozói kategória 2. forduló Kedves Versenyző! A feladatsor megoldására 180 perc áll rendelkezésre. A forrásállományokat a forras_prog mappa megfelelő

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 15. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2015. május 15. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

Z A T R E papíron-ceruzával-dobókockával

Z A T R E papíron-ceruzával-dobókockával Z A T R E papíron-ceruzával-dobókockával ( 2 fő 11x11-en, 3-4 fő 13x13-on, 5-6 fő 15x15-ön ) Hasonlít a "Scrabble"-re, de itt, a betűk 1-től 6-ig számok és az "értelmes szavak": a 13-nál kisebb összegek,

Részletesebben

Próba érettségi feladatsor 2008. április 11. I. RÉSZ

Próba érettségi feladatsor 2008. április 11. I. RÉSZ Név: osztály: Próba érettségi feladatsor 2008 április 11 I RÉSZ Figyelem! A dolgozatot tollal írja; az ábrákat ceruzával is rajzolhatja A megoldást minden esetben a feladat szövege melletti keretbe írja!

Részletesebben

Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW)

Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW) 1 Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW) levelező rendszer 8. verziójának alap szolgáltatásait

Részletesebben

A doboz tartalma. 2 5 játékostábla (átlátszó lapok). 3 5 alaptábla (fehér elő- és színes hátlappal).

A doboz tartalma. 2 5 játékostábla (átlátszó lapok). 3 5 alaptábla (fehér elő- és színes hátlappal). Laurent Escoffier David Franck Árkádia furcsa és fantasztikus világában az öreg királynak, Fedoornak nincs örököse. Lovagi tornát szervez hát, ahol a trónt a legrátermettebb kalandozó nyeri el. A viadalon

Részletesebben

INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2011.

INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2011. PRÓBA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. április 8. Név:.... osztály: INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2011. A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott

Részletesebben

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Kazincbarcika, Jószerencsét út 2. Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Kazincbarcika, Jószerencsét út 2. Vizsgaszabályzat szeptember 15. 2011. A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tanulmányok alatti vizsgákra vonatkozó vizsgaszabályzata - javítóvizsgák

Részletesebben

Melléklet a 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelethez

Melléklet a 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelethez 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. -a (3) bekezdése b) pontjának

Részletesebben

ESLC teszt Útmutató diákok számára (HU)

ESLC teszt Útmutató diákok számára (HU) ESLC teszt Útmutató diákok számára (HU) Table of Contents 1 BEVEZETÉS 3 2 A TESZTEK ELVÉGZÉSE 3 2.1 Bejelentkezés 3 2.2 A hangpróba elvégzése a hallás utáni szövegértési teszt előtt 5 2.3 A tesztek elvégzése

Részletesebben

Lehet vagy nem? Konstrukciók és lehetetlenségi bizonyítások Dr. Katz Sándor, Bonyhád

Lehet vagy nem? Konstrukciók és lehetetlenségi bizonyítások Dr. Katz Sándor, Bonyhád Dr. Katz Sándor: Lehet vagy nem? Lehet vagy nem? Konstrukciók és lehetetlenségi bizonyítások Dr. Katz Sándor, Bonyhád A kreativitás fejlesztésének legközvetlenebb módja a konstrukciós feladatok megoldása.

Részletesebben

Fazekas nyílt verseny matematikából 8. osztály, speciális kategória

Fazekas nyílt verseny matematikából 8. osztály, speciális kategória Fazekas nyílt verseny matematikából 8. osztály, speciális kategória 2005. január 12. feladatok kidolgozására két óra áll rendelkezésre. Számológép nem használható. példák tetszőleges sorrendben megoldhatók.

Részletesebben

JELENTKEZÉSI LAP. Név: Osztály: E-mail cím (továbbjutásról itt is értesítünk): Iskola: Felkészítő tanár:

JELENTKEZÉSI LAP. Név: Osztály: E-mail cím (továbbjutásról itt is értesítünk): Iskola: Felkészítő tanár: JELENTKEZÉSI LAP Név: Osztály: E-mail cím (továbbjutásról itt is értesítünk): Iskola: Felkészítő tanár: Második fordulóba jutás esetén Windows 7 operációs rendszert, és Office 007 programcsomagot fogsz

Részletesebben

Rátz László Matematikai kvízverseny 5. osztály

Rátz László Matematikai kvízverseny 5. osztály Rátz László Matematikai kvízverseny 5. osztály 2010. november 26. 1. feladat Ez a különleges óra a pontos időt mutatja. Az első sor ötórás intervallumokat számol (minden ötóránként vált szürkére), a második

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2013. május 13. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2013. május 13. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 13. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2013. május 13. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

Kvízverseny. SimpleX Tehetségnap, 2015

Kvízverseny. SimpleX Tehetségnap, 2015 Kvízverseny SimpleX Tehetségnap, 2015 GEOMETRI 1. mellékelt ábrán négyzet, F, E és [E] [F ]. Mekkora az α szög mértéke? E α F 2. α =? 3. mellékelt ábrán négyzet, F és [F ] []. Mekkora a ĈF szög mértéke?

Részletesebben

Javítókulcs M a t e m a t i k a

Javítókulcs M a t e m a t i k a 6. évfolyam Javítókulcs M a t e m a t i k a Országos kompetenciamérés 2011 Oktatási Hivatal ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK Ön a 2011-es Országos kompetenciamérés matematikafeladatainak Javítókulcsát tartja a kezében.

Részletesebben

MATEMATIKA PRÓBAÉRETTSÉGI MEGOLDÓKULCS KÖZÉPSZINT

MATEMATIKA PRÓBAÉRETTSÉGI MEGOLDÓKULCS KÖZÉPSZINT Matematika Próbaérettségi Megoldókulcs 016. január 16. MATEMATIKA PRÓBAÉRETTSÉGI MEGOLDÓKULCS KÖZÉPSZINT I. rész: Az alábbi 1 feladat megoldása kötelező volt! 1) Egyszerűsítse a következő kifejezést: Válaszát

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 161 ÉRETTSÉGI VIZSGA 016. május. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK Asztalos, Kárpitos, Faipari technikus... 2 Mechatronikai technikus... 3 Automatikai technikus... 4 Magasépítő technikus... 5 Ács...

TARTALOMJEGYZÉK Asztalos, Kárpitos, Faipari technikus... 2 Mechatronikai technikus... 3 Automatikai technikus... 4 Magasépítő technikus... 5 Ács... TARTALOMJEGYZÉK Asztalos, Kárpitos, Faipari technikus... 2 Mechatronikai technikus... 3 Automatikai technikus... 4 Magasépítő technikus... 5 Ács... 6 Kőműves és hidegburkoló... 7 Festő, mázoló és tapétázó...

Részletesebben

Két madaras könyv tipográfiai összevetése

Két madaras könyv tipográfiai összevetése A KÖNYVKIADÁS TÖRTÉNETE VIZSGADOLGOZAT Két madaras könyv tipográfiai összevetése Mark Rauzon: Képes madárenciklopédia (Maecenas Kiadó, 1994.) és Dr. Reinhardt Witt: Nagy európai madárkalauz (Officina Nova,

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2015. május 12. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2015. május 12. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 12. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2015. május 12. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2008. május 19. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA. 2008. május 19. 8:00. A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 19. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2008. május 19. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

FONTOS BIZTONSÁGI TUDNIVALÓK FIGYELMEZTETÉS VESZÉLY

FONTOS BIZTONSÁGI TUDNIVALÓK FIGYELMEZTETÉS VESZÉLY MAGYAR Üzembe helyezés 2. oldal Használati útmutató oldal FONTOS BIZTONSÁGI TUDNIVALÓK AZ ÖN ÉS MÁSOK BIZTONSÁGA RENDKÍVÜL FONTOS Ez a kézikönyv és maga a készülék fontos biztonsági figyelmeztetéseket

Részletesebben

ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS 2009 ÚTMUTATÓ. A 4. ÉVFOLYAM telephelyi koordinátorainak és felmérésvezetőinek

ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS 2009 ÚTMUTATÓ. A 4. ÉVFOLYAM telephelyi koordinátorainak és felmérésvezetőinek Oktatási Hivatal ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS 2009 ÚTMUTATÓ A 4. ÉVFOLYAM telephelyi koordinátorainak és felmérésvezetőinek 2009-ben 3-féle Útmutató készült a telephelyi koordinátorok és felmérésvezetők részére:

Részletesebben

SEPA megbízások (Credit Transfer) kezelése a Raiffeisen Expressz programban

SEPA megbízások (Credit Transfer) kezelése a Raiffeisen Expressz programban SEP megbízások (Credit Transfer) kezelése a Raiffeisen Expressz programban SEP megbízás 1 Raiffeisen Expressz program keretében lehetőség van SEP megbízások (Credit Transfer) kézi rögzítésére, importálására

Részletesebben

VII III KATEGÓRIA 03 - IDÕSEBB TANULÓK

VII III KATEGÓRIA 03 - IDÕSEBB TANULÓK KTEGÓRI - IÕSE TNULÓK SZÁMKERESZTREJTVÉNY- pont z elkészített négyzethálóba helyezd el az összes számot úgy, hogy újabb számok ne keletkezzenek. Minden szám a meghatározott irányban legyen beírva. Jó tanács:

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika emelt szint 1613 ÉRETTSÉGI VIZSGA 016. május 3. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben

#Bevezetés Beállítások NA 3000 # 1.1.

#Bevezetés  Beállítások NA 3000 # 1.1. Bevezetés A szinthal1 program szintezéssel mért magassági hálózatok kiegyenlítésére alkalmas program. Lehetőségünk van mind beillesztett, mind önálló hálózat számítására. Önálló hálózat kiegyenlítésekor

Részletesebben

148 feladat 21 + + 20 20 ) + ( 1 21 + 2 200 > 1 2. 1022 + 1 51 + 1 52 + + 1 99 2 ) (1 1 100 2 ) =?

148 feladat 21 + + 20 20 ) + ( 1 21 + 2 200 > 1 2. 1022 + 1 51 + 1 52 + + 1 99 2 ) (1 1 100 2 ) =? 148 feladat a Kalmár László Matematikaversenyről 1. ( 1 19 + 2 19 + + 18 19 ) + ( 1 20 + 2 20 + + 19 20 ) + ( 1 21 + 2 21 + + 20 21 ) + ( 1 22 + 2 22 + + 21 22 ) =? Kalmár László Matematikaverseny megyei

Részletesebben

FELADATOK ÉS MEGOLDÁSOK

FELADATOK ÉS MEGOLDÁSOK 3. osztály Egy asztal körül 24-en ülnek, mindannyian mindig igazat mondanak. Minden lány azt mondja, hogy a közvetlen szomszédjaim közül pontosan az egyik fiú, és minden fiú azt mondja, hogy mindkét közvetlen

Részletesebben

Áttekintés. A játék célja. Marco Ruskowski és Marcel Süßelbeck játéka 2-4 játékos részére, 10 éves kortól.

Áttekintés. A játék célja. Marco Ruskowski és Marcel Süßelbeck játéka 2-4 játékos részére, 10 éves kortól. Marco Ruskowski és Marcel Süßelbeck játéka 2-4 játékos részére, 10 éves kortól. A püspök magas rangú látogatókat vár, de sajnos a nagy freskófestmény a katedrális mennyezetén sürgős renoválásra szorul.

Részletesebben

10. évfolyam, negyedik epochafüzet

10. évfolyam, negyedik epochafüzet 10. évfolyam, negyedik epochafüzet (Geometria) Tulajdonos: NEGYEDIK EPOCHAFÜZET TARTALOM I. Síkgeometria... 4 I.1. A háromszög... 4 I.2. Nevezetes négyszögek... 8 I.3. Sokszögek... 14 I.4. Kör és részei...

Részletesebben

FONTOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK VESZÉLY: FIGYELEM: H22

FONTOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK VESZÉLY: FIGYELEM: H22 FONTOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK AZ ÖN ÉS MÁSOK BIZTONSÁGA RENDKÍVÜL FONTOS. A jelen útmutatóban és magán a készüléken is fontos biztonsági üzenetek szerepelnek, amiket mindig el kell olvasni és be kell tartani.

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Térgeometria

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Térgeometria MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Térgeometria A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2006/2007-es tanév első (iskolai) forduló haladók I. kategória

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2006/2007-es tanév első (iskolai) forduló haladók I. kategória Bolyai János Matematikai Társulat Oktatási és Kulturális Minisztérium Alapkezelő Igazgatósága támogatásával Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2006/2007-es tanév első (iskolai) forduló haladók I. kategória

Részletesebben

szemináriumi C csoport Név: NEPTUN-kód: Szabó-Bakos Eszter

szemináriumi C csoport Név: NEPTUN-kód: Szabó-Bakos Eszter 3. szemináriumi ZH C csoport Név: NEPTUN-kód: A feladatlapra írja rá a nevét és a NEPTUN kódját! A dolgozat feladatainak megoldására maximálisan 90 perc áll rendelkezésre. A helyesnek vált válaszokat a

Részletesebben

PERFEKT IN FORM UND FUNKTION

PERFEKT IN FORM UND FUNKTION S 75398 KG3 Chladnička Hûtõszekrény Návod k použití Használati utasítás KE/AE/NY31. (07.) 200371437 PERFEKT IN FORM UND FUNKTION Tisztelt vevõnk! Mielõtt az új hûtõszekrényt üzembe helyezi, kérjük olvassa

Részletesebben

a) az állami ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázisból szolgáltatott, hiteles ingatlannyilvántartási

a) az állami ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázisból szolgáltatott, hiteles ingatlannyilvántartási 178/2008. (VII. 3.) Korm. rendelet a kisajátítási terv elkészítéséről, felülvizsgálatáról, záradékolásáról, valamint a kisajátítással kapcsolatos értékkülönbözet megfizetésének egyes kérdéseiről A Kormány

Részletesebben

Matematikai statisztikai elemzések 1.

Matematikai statisztikai elemzések 1. Matematikai statisztikai elemzések 1. A statisztika alapfogalmai, feladatai, Prof. Dr. Závoti, József Matematikai statisztikai elemzések 1.: A statisztika alapfogalmai, feladatai, statisztika, osztályozás,

Részletesebben

6720647804-0. Síkkollektor. FKC-2 Tetőben történő szerelés. Szerelési és karbantartási utasítás 6 720 648 991 (2011/05) HU

6720647804-0. Síkkollektor. FKC-2 Tetőben történő szerelés. Szerelési és karbantartási utasítás 6 720 648 991 (2011/05) HU 670647804-0 Síkkollektor FKC- Tetőben történő szerelés Szerelési és karbantartási utasítás HU Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék Szimbólumok magyarázata és biztonsági tudnivalók...............................

Részletesebben

OKOS KERTÉSZ Vidám játékok okos kertészeknek A doboz tartalma Ki melyik játékváltozatot próbálja ki először?

OKOS KERTÉSZ Vidám játékok okos kertészeknek A doboz tartalma Ki melyik játékváltozatot próbálja ki először? TARTALOM Vidám játékok okos kertészeknek... 3 A doboz tartalma... 3 Ki melyik játékváltozatot próbálja ki először?... 3 Előkészületek a játékokhoz... 4 Általános szabályok... 4 Játékváltozatok... 4 Óvodásoknak...4

Részletesebben

NÉV: PONTSZÁM: 5. ORSZÁGOS SUDOKU BAJNOKSÁG február FORDULÓ: VARIÁCIÓK. 100 perc, 1200 pont

NÉV: PONTSZÁM: 5. ORSZÁGOS SUDOKU BAJNOKSÁG február FORDULÓ: VARIÁCIÓK. 100 perc, 1200 pont NÉV: PONTSZÁM: 5. ORSZÁGOS SUDOKU BAJNOKSÁG 2. FORDULÓ: VARIÁCIÓK 100 perc, 1200 pont MINI-SUDOKU VÁLTÓ (60 PONT) Az alábbi hat mini-rejtvény mindegyikét az 1-6 számokkal kell kitölteni úgy, hogy minden

Részletesebben

Összetevők. Fejlesztés és szabálykönyv: Viktor Kobilke Illusztrációk és grafika: Dennis Lohausen

Összetevők. Fejlesztés és szabálykönyv: Viktor Kobilke Illusztrációk és grafika: Dennis Lohausen Fejlesztés és szabálykönyv: Viktor Kobilke Illusztrációk és grafika: Dennis Lohausen Az élet (és halál) játéka, szerzők Inka és Markus Brand 2-4 játékos részére 12 éves kortól Egy teljesen új fejezet nyílik

Részletesebben

GAZDASÁGMATEMATIKA KÖZÉPHALADÓ SZINTEN

GAZDASÁGMATEMATIKA KÖZÉPHALADÓ SZINTEN GAZDASÁGMATEMATIKA KÖZÉPHALADÓ SZINTEN ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Gazdaságmatematika középhaladó szinten LINEÁRIS PROGRAMOZÁS Készítette: Gábor Szakmai felel s: Gábor Vázlat 1 2 3 4 A lineáris

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI SZÁNDÉKNYILATKOZAT

EGYÜTTMŰKÖDÉSI SZÁNDÉKNYILATKOZAT bővítése érdekében EGYÜTTMŰKÖDÉSI SZÁNDÉKNYILATKOZAT amely létrejött egyrészről (pályázó szervezet hivatalos neve, Címe:..Képviselője:.) mint A jövő alkotóműhelyei képzések a közösségi és vállalkozói ismeretek

Részletesebben

Minta 2. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI FELADATSOR

Minta 2. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI FELADATSOR 2. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI FELADATSOR A feladatok megoldására 240 perc fordítható, az idő leteltével a munkát be kell fejeznie. A feladatok megoldási sorrendje tetszőleges. A II. részben kitűzött

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 16. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2011. május 16. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma

Részletesebben

Divar 2 - Vezérlőközpont. Kezelési útmutató

Divar 2 - Vezérlőközpont. Kezelési útmutató Divar 2 - Vezérlőközpont HU Kezelési útmutató Divar Vezérlőközpont Kezelési kézikönyv HU 1 Magyar Divar Többfunkciós digitális videofelvevő Divar Vezérlőközpont Kezelési útmutató Tartalom Első lépések.............................................3

Részletesebben

28.10.99 S25-vung S25, ungar., A31008-H3100-A19-2-3A19. Kezelési útmutató

28.10.99 S25-vung S25, ungar., A31008-H3100-A19-2-3A19. Kezelési útmutató 28.10.99 S25-vung S25, ungar., A31008-H3100-A19-2-3A19 s Kezelési útmutató U1 28.10.99 S25-vung S25, ungar., A31008-H3100-A19-2-3A19 Áttekintés Oldalsó gombok A hangerõ beállítása/ Lapozás a menükben vagy

Részletesebben

- hányadost és az osztót összeszorozzuk, majd a maradékot hozzáadjuk a kapott értékhez

- hányadost és az osztót összeszorozzuk, majd a maradékot hozzáadjuk a kapott értékhez 1. Számtani műveletek 1. Összeadás 73 + 19 = 92 összeadandók (tagok) összeg Összeadáskor a tagok felcserélhetőek, az összeg nem változik. a+b = b+a Összeadáskor a tagok tetszőlegesen csoportosíthatóak

Részletesebben

Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium

Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium 2600 Vác, Németh László u. 4-6. : 27-317 - 077 /fax: 27-315 - 093 WEB: http://boronkay.vac.hu e-mail: boronkay@vac.hu Levelező Matematika Szakkör Halmazok

Részletesebben

szerkezeti képletét és add meg a kémiai (=szisztematikus) megnevezésüket. (3,25 p)

szerkezeti képletét és add meg a kémiai (=szisztematikus) megnevezésüket. (3,25 p) Név:... Helység /Iskola/évfolyam. Kémiatanár neve:. Beküldési határidő: 2010. április 20 TAKÁCS CSABA KÉMIA EMLÉKVERSENY, X.-XII. osztály, IV. forduló, 2009 / 2010 es tanév, XV. évfolyam 1. Van-e kapcsolat

Részletesebben

Az alap- és a képfelület fogalma, megadási módjai és tulajdonságai

Az alap- és a képfelület fogalma, megadási módjai és tulajdonságai A VETÜLETEK ALAP- ÉS KÉPFELÜLETE Az alap- és a képfelület fogalma, megadási módjai és tulajdonságai A geodézia, a térinformatika és a térképészet a görbült földfelületen elhelyezkedő geometriai alakzatokat

Részletesebben

3. Az y=x2 parabolához az y=x egyenletű egyenes mely pontjából húzható két, egymásra merőleges érintő?

3. Az y=x2 parabolához az y=x egyenletű egyenes mely pontjából húzható két, egymásra merőleges érintő? Észforgató középiskolásoknak 1.Egy tálba egymás után felütünk tíz darab tojást. A tojások közül kettő romlott, de ez csak a feltöréskor derül ki. A záptojások az összes előttük feltört tojást használhatatlanná

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika emelt szint 0613 ÉRETTSÉGI VIZSGA 007. május 8. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Formai előírások: Fontos tudnivalók

Részletesebben

1 3. osztály 4. osztály. minimum heti 4 óra évi 148 óra heti 3 óra évi 111 óra. átlagosan 2 hetente 9 óra évi 166 óra 2 hetente 7 óra évi 129 óra

1 3. osztály 4. osztály. minimum heti 4 óra évi 148 óra heti 3 óra évi 111 óra. átlagosan 2 hetente 9 óra évi 166 óra 2 hetente 7 óra évi 129 óra TANMENETJAVASLAT Bevezető A harmadik osztály tananyagát a kerettantervhez igazodva heti négy matematikaórára dolgoztuk ki. A tanmenetjavaslat 3. osztályban 120 tervezett órát tartalmaz. A fennmaradó időben

Részletesebben

A TWAIN adatforrás használata

A TWAIN adatforrás használata A TWAIN adatforrás használata A szkennelést ellenőrző eszköz elindítása... 2 A szkennelést ellenőrző eszköz párbeszédpanele... 2 A TWAIN adatforrás használata... 4 Hogyan fogjak hozzá?... 4 Beállítási

Részletesebben

LOGO grafikák: - Bevezetés - Válogatás a szakkörösök legszebb munkáiból

LOGO grafikák: - Bevezetés - Válogatás a szakkörösök legszebb munkáiból BEVEZETÉS LOGO grafikák: - Bevezetés - Válogatás a szakkörösök legszebb munkáiból Aki egy picit is megérti a LOGO programozás lényegét, néhány soros programmal nagyon szép rajzokat készíthet. Ha tudja

Részletesebben

RavaszNégyzet egy kombinatorikai játék

RavaszNégyzet egy kombinatorikai játék XVIII.köt., 1.sz., 2009. okt. RavaszNégyzet egy kombinatorikai játék Csákány Béla, Makay Géza, Nyőgér István A játék leírása; jelölések. A RavaszNégyzet védett nevű táblás játékot id. Incze Attila szegedi

Részletesebben

Rejtvényfejtők Napja 2013 KATEGÓRIÁK KERESZTREJTVÉNYEK

Rejtvényfejtők Napja 2013 KATEGÓRIÁK KERESZTREJTVÉNYEK Csak kezdőknek 1. Könnyű percek 15x15-ös vicces hagyományos egész oldalas skandi 19x15-ös plusz egy poén Rejtvényfejtők Napja 2013 KATEGÓRIÁK KERESZTREJTVÉNYEK 2. Lexikon nélkül Mozaikrejtvény szokatlan

Részletesebben

ö ö ö ö ő ö ö ő ö ő ő ő ö ö ő ő ö ö ő ő ű ű ő ő ö ű ő ö ö ő ö ő ö ú ő ö ű ű ő ő ö ű ő ö ö ű ű ő ö ű ő ö ö ű ű ű ű ű ű ű ö ű ő É ö ú ö ö ö ö Ő ö ö ö ö ő ö ö ő ö ö ő ö ö ő ű ö ö ö ö ö ö ő Ö ő ö ö ő ö ő ö

Részletesebben

Országos tanulmányi versenyek meghirdetése a 2012/2013. tanévre

Országos tanulmányi versenyek meghirdetése a 2012/2013. tanévre Országos tanulmányi versenyek meghirdetése a 2012/2013. tanévre I. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett és finanszírozott tanulmányi versenyek Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny

Részletesebben