A PUMI-POPULÁCIÓ BELTENYÉSZTETTSÉGE Länger Tamara

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A PUMI-POPULÁCIÓ BELTENYÉSZTETTSÉGE Länger Tamara"

Átírás

1 A PUMI-POPULÁCIÓ BELTENYÉSZTETTSÉGE Länger Tamara

2 A jelen Teljesen természetes módon a múltból táplálkozik. A puminál, a pumi tenyésztésnél a kilencvenes évek elejét bizonyos fokú hullámvölgy jellemezte. Ennek magyarázata elsősorban abban keresendő, hogy bár különböző okokból, de a «három nagy»-ként emlegetett tenyészet (a Mocskos, a Szépvízér-Pusztai és a Sziki) szinte teljesen egy időben, ha nem is hagyja abba, de visszavonult a korábban rájuk jellemző aktív kutyázásból. A megmaradt és az új tenyészetek a nagyok által hátrahagyott űrrel nem igazán tudtak mit kezdeni, helyüket kerestek, s csak lassan foglaltak el azt től kezdődően értek be azok a tenyészetek, melyek jelenleg is meghatározó szerepet játszanak a pumi tenyésztésében. A jelenlegi élő hazai pumi állomány 3200-ra tehető. Ebből az elődök által kialakított génállományú pumi populációból lehet, és kell is tovább táplálkoznunk nagy ritkán «B» törzskönyves kutyák bevonásával, komolyan számolva annak előnyeivel és esetleges hátrányaival óta folyamatos a pumik számítógépes nyilvántartása. Mára már elmondhatjuk, hogy az elmúlt húsz év teljes pumi állományának adataival rendelkezünk, valamint ezeken túlmenően szinte valamennyi korábbi pumi gazdagítja az adattárat. A nyilvántartás természetesen nem öncélú, annak elsődleges és legfontosabb szerepe a pumis társadalom folyamatos információval való ellátása annak érdekében, hogy a tenyésztők ezen információkat a tenyésztési döntéseik során felhasználhassák. A nyilvántartási adatok, az azokból levonható következtetések folyamatosan napvilágot látnak. Nem célja senkinek az, hogy a pumis tenyésztőket befolyásolja, de az a tenyésztőktől jogos igény, hogy mindig naprakész, tényeken alapuló, pontos információkhoz jussanak.

3 Ördögi kör? Anno 1996-ban egy baráti beszélgetés során Székelyhidi Sándor hívta fel a figyelmünket egy, a német juhászkutyások által összeállított családfára, melyben a győztes németjuhászkutyák apai vonalát egy azonos ősig vezették vissza. Ezért mi is megpróbáltuk felépíteni a pumi családfáját. Abban az első pillanattól fogva biztosak voltunk, hogy olyan reprezentatív kimutatást, mint amilyet a németjuhászkutyások alkottak nekünk nem sikerül felépítenünk. Nem a nyilvántartás hiányosságai, sokkal inkább a pumi nyitott törzskönyve miatt, mivel néhány jelenlegi pumi felmenői nem ismertek. Ezért annyi kedvezményt adtunk magunknak, hogy nem csak az apai ágat vettük alapul. A családfát az 1996-os kiállításokon legjobban szereplő 39 pumira építettük fel (a Klub minősítési indexrendszere alapján). A végeredmény lenyűgöző, ugyanakkor félelmetes is volt. Kiderült ugyanis, hogy az összes (három «B» törzskönyves, vagy második, harmadik sortól ismeretlen felmenőjű egyedet Gazsi, Szöcske és Somlyófalvi Olga leszámítva) pumi egyazon közös ősre, az 1960-as évek kiállítási sztárjára, MUKI-ra vezethető vissza. Igaz eddig is sejtettük, hogy MUKI nagy hatással lehetett a mai pumi állományra («...érdemes bemutatni egy kant is, amely a pumi mai fenotípusára is hatással van. Az első mai értelemben vett fedezőkan Ábrahám István miskolci kutyatulajdonos pumi kanja, MUKI. Nagyon sok későbbi fedezőkanban megtalálható...». Kutyatár: Puli, Pumi, Mudi, Elek és társa kiadó, 1996.), de ez eddig inkább megérzés, semmint bizonyosság volt. Ráadásul egy-egy pumi több ágon is ugyanoda vezethető vissza. A pumi vérvonal felépítésnél igyekeztünk a legrövidebb útvonalat keresni. A pumi rokontenyésztettségét leginkább az alábbi sémánk mutatja, feltüntetve rajta az úgynevezett csomópontokat, ahol is a kör bezár, s újra indul. Az ilyen rokontenyésztettség megítélésünk szerint nem olyan veszélyes, különösen annak tudatában, hogy a háború után néhány lelkes tenyésztő szinte a «sírból» hozta vissza a fajtát. Ugyanakkor nem árt tudni róla, döntéseinknél fel lehet használni és adott esetekben kell is az ebből levonható tanulságokat.

4 Mi a beltenyésztés? Elfogadott álláspont, hogy a kutyafajták beltenyésztése nem egyéb, mint valamilyen rokonságban lévő egyedek párosítása, ezért a bel- és rokontenyésztés egymás szinonimáinak is tekinthetők. A rokonpárosítások az egyes tulajdonságokat meghatározó allélpárok (génpárok) azonosságát növelik. A kívánatos jegyeket mutató egyedek valószínűsíthetően kevesebb nemkívánatos gént hordoznak, ezek homogén párosításával nagyobb eséllyel növelhető a pozitív allélek aránya is. Végül is bel(rokon)tenyésztés nélkül nem lennének fajták sem. Tehát a beltenyésztés helyes (pontos) meghatározása következőképpen hangzik: beltenyésztés olyan szülök párosítása, akik szorosabb rokonsági kapcsolatban állnak egymással, mint a populáció vagy a fajta átlagos rokonsági mértéke. Ez a meghatározás viszonylagos mértékeken alapul, azért ki lehet jelenteni, hogy a beltenyésztés mértéke különböző lesz minden egyes fajtában, valamint minden egyes fajtán belüli populációban.

5 Hogy miért szükséges belevenni a definícióba a fenti feltételt («szorosabb rokonsági fok, mint a populáció vagy a fajta átlagos rokonsági mértéke»)? Ez egyértelművé válik, ha elgondolkozunk arról, hogyan alakulnak a különböző kutyafajták. Ehhez először is vizsgáljunk meg egy származási lapot (pedigree-t)! Kezdjük a szülőkkel az első ősi sorban, folytassuk a négy nagyszülővel a második ősi sorban, aztán a 8 dédszülővel a harmadik ősi sorban, és végül a 16 őssel a negyedik ősi sorban. Mindegyik következő, a szülőktől eltávolodó ősi sorban az ősök száma duplázódik az előző ősi sorhoz képest. Így a huszadik ősi sorban az ősök száma már lesz. Nyilvánvaló, hogy a fajták többségében de lehet, hogy az összes fajtában ilyen mennyiségű egyed egyszerűen nem is létezett. Ettől függetlenül természetesen feltétlenül kellett, hogy egynéhány ős ismétlődjön (duplikálódjon). A fenti kijelentés helyességét könnyű bebizonyítani. Találni egy olyan kutyát, amelynek a származási lapjában mindegyik ős csak egyszer szerepel, nem olyan nehéz ha megelégszünk 3-4 ősi sorral. De ha megvizsgálunk legalább 10 ősi sort, akkor megállapíthatjuk, hogy bizonyos ősök ismétlődnek, ráadásul nem is egyszer! Ez igaz még olyan «népes» fajtákra is, mint a boxer vagy a német juhászkutya. És hatványozottan igaz a pumi fajtára. Minden fajta néhány alapító kutyától származtatható. Ilyen módon egy fajtán belül mindegyik egyed bizonyos fokú rokonságban áll egymással. Ezt figyelembe véve érthetővé válik annak a feltételnek a rendkívüli fontossága, miszerint a beltenyésztés olyan szülők párosítása, amelyeknek rokonsági mértéke nagyobb, mint az adott populáció átlagos rokonsági foka. Ennek ellentettjét nevezzük heterózisnek, azaz amikor két párosítandó egyed kevésbé rokona egymásnak, mint a populáció többi részének. Természetesen ahhoz, hogy számokkal dolgozhassunk, először magát a beltenyésztést kell számokkal mérhetővé tenni. A beltenyésztési mutató kiszámítására több módszer létezik. Mi az amerikai kutató, Sewell Wright számítási módszerét választottuk, aki olyan matematikai képletet állított fel, melyben a közös ősök számát és a generációs távolságot veszi figyelembe a beltenyésztési együttható kiszámításakor. A választásunk azért eset rá, mert ez a módszer alkalmas nem csak konkrét egyed beltenyésztési fokának kimutatására, hanem különböző populációk beltenyésztettségének kiszámítására is. Ez lehetőséget adott nekünk nem csak az abszolút egyedi értékek kiszámítására, hanem a kutyák tényleges beltenyésztettségének kimutatására a különböző populációkhoz képest. A Wright-féle képlet FX = [(1/2)n1+n2+1 x (1+FA)] x 100, ahol FX = az utód rokontenyésztettségi együtthatója n1 = az apa és a közös ősök között lévő nemzedékek száma n2 = az anya és a közös ősök között lévő nemzedékek száma FA = a közös ős rokontenyésztettségi együtthatója, ha maga is beltenyésztésből származik segítségével mérhető a beltenyésztettség, azaz állapítható meg az egyed és a populáció bel(rokon)tenyésztési foka.

6 A populáció fogalma viszont meglehetősen önkényes. Lehet ez egy adott fajta valamennyi tagja is, de érthetjük alatta egy bizonyos országban, területen vagy kennelben tenyésztett egyedek összességét is. A pumi beltenyésztési együtthatója A beltenyésztési együttható kiszámításához a pumi vonatkozásában mi a fajtagazda, azaz Magyarországon született valamennyi törzskönyvezett egyed, közel 7000 kutya adatait vettük alapul. A szakemberek egybehangzó véleménye szerint a vizsgálatot elégséges a tizedik ősi sorig elvégezni, tekintettel arra, hogy a rokonok és az adott egyed között lévő nemzedékszám növekedésével egyre valószínűtlenebb, hogy a gének matematikailag számított homozigótasága megegyezzen a biológiai valósággal. Fajtánkra vetítve azonban olyan, teljes adatbázissal rendelkezünk, amely minden pumit a «nincs továbbig», azaz valamennyi őséig (adott esetben ősi sorig) vissza tud vezetni. Ez azon egyedekre is vonatkozik, melyek nem magyar tenyésztésűek, de itthon tenyésztésbe állították. Ezért a Wright képletnek nem adtunk felső korlátot. Emiatt (lásd FA) a beltenyésztési együttható magasabb lesz, mint ha csak tíz ősi sorig számolunk. A fajta átlagos beltenyésztési együtthatója az összes Magyarországon született (és Magyarországon tenyésztésbe állított) pumi esetén 2003-ban amikor első számításunkat végeztünk 11,45% volt. A fajta beltenyésztési együtthatója (1.) évenkénti kölyökszületés-populációs átlag-szinten és annak relatív változása az előző évekhez képest (2.) A kinológiában jelenleg elfogadott álláspont szerint, 6,25 % alatt nem beszélhetünk beltenyésztésről. A mi esetünkben a számított értékek enyhe beltenyésztésre utalnak. Ettől azonban nem kell megijedni, főleg annak ismeretében, hogy az egész fajtát a II. világháború után gyakorlatilag a nulláról kellett «újraépíteni», valamint, hogy módelszámításaink

7 szerint az amúgy magasnak tűnő kennelpopulációs beltenyésztési együtthatóval rendelkező tenyészetek egymás közötti együttműködésével ez a szám a megítélésünk szerint jelenleg kívánatosnak tartott 10% alá csökkenthető. Ezt a célt segítheti azon szolgáltatásunk is, amely a tervezett párosításból születendő kölykök beltenyésztési együtthatóját előre megadja annak érdekében, hogy a tenyésztő, mint egy szempont a sok közül, ezt is figyelembe vehesse tenyésztői munkája során. Az ilyen fokú rokontenyésztettség nem olyan veszélyes, mint ahogy az első szempillantásra tűnik, különösen a helyzet ismeretében. Ugyanakkor, pontosan ezért nagyon fontos a néha már-már kegyetlennek tűnő szelekció. A pumi nyitott törzskönyvéből fakadóan a vérvonal bővítésre szinte természetesnek tűnik a pásztorok kezén lévő egyedek bevonása a tenyésztésbe. Ez valóban egy lehetséges út, azonban ne felejtsük el, hogy az így bevont, ismeretlen felmenőjű egyedek a továbbtenyésztésben meglepetéseket is okozhatnak, ezért csak nagyon indokolt esetben, fontosnak ítélt tulajdonságok rögzítése érdekében, nagyon komoly és érzelemmentes szelekcióval, folyamatos utódellenőrzés mellett éljünk ezzel a lehetőséggel. A másik lehetséges út éppen a fentebb említett «körön kívüli» egyedek aktívabb bevonása a tenyésztésbe. S ha ban lehetőségként mutatkoztak Gazsi utódjai és Somlyófalvi kutyák, mostanra már csak a Sziki vérvonalú kutyák adhatnak némi további lehetőséget a kitörésre. A Sziki vonal leszámítva azt a részét, ahol Havaspusztai Kenéz megtalálható szintén idegen a «körtől». A a Sziki tenyésztésű kutyák önmagukban beltenyésztettek voltak, de teljesen idegenek a «nagy masszától». A ma működő tenyészetek közül, a Sziki-vérvonal a Kaffogó és a Cseri-Subás tenyészetekben (via Kit-Tric), valamint a Szutyok kennelben még fellelhető valamelyest. Esetenként bevonhatóak az azonos tőről indult (lásd rajzunkat) de már eléggé eltávolodott külföldi vérvonalak is, akár egy-egy fedeztetés, akár kölyök-csere formájában. Azonban nagyon vigyázni kell, hogy csak a legjobb egyedek (gének) kerüljenek ilyen módon a hazai tenyésztés vérkeringésébe, s azok valóban idegenek legyenek. Ne hozzunk be olyan vérvonalat, amelyből itthon is bőséges választék áll a rendelkezésünkre. S nagyon figyeljünk a jó vérmérsékletre, a méretre, a foghiányra, és kerüljük a hosszú, puha szőrtípust. Végezetül meg kell állapítanunk, hogy a pumitenyésztők akarva-akaratlanul jó munkát végeztek, mert a nulláról való építkezés sem okozott beltenyésztési leromlást, azaz, hogy a homozigótaság fokozódásával olyan allélek nem váltak azonossá, amelyek az életerőt, az ellenálló képességet, a teljesítményt és a szaporodást negatív irányba befolyásolják. Tisztelet és megbecsülés érte, mert a mai pumiállományról elmondható, hogy egyre homogénebb, ugyanakkor egészséges és valamennyi jó tulajdonságát megőrizte! Tendenciák a pumi tenyésztésében, a jövő lehetséges útjai Nincs kétségünk afelől, hogy jelenünk múló állapot, és rövidesen múltunk szerves részévé válik. Éppen ezért nagyon fontos, hogy jelenünkkel jól sáfárkodjunk. Döntéseinknél mindig abból kell kiindulni, hogy egy fajta akkor tartható fenn sokáig, ha «több lábon áll». Nem szabad elveszítenünk egy tulajdonságát sem a fajtának. Belső értékeket ne áldozzunk

8 fel a «szépség» oltárán. Találnunk kell a kiállításokon kívül olyan más területeket is, ahol a pumi rendkívüli képességeit kamatoztathatjuk. Ebből is kiindulva kezdtük el az állomány felmérését. A pumi alapvető funkciója közismerten a terelés volt. A kérdés az volt, jelenleg mi a helyzet ezzel a képességgel? Az eddigi állományfelmérés pozitív. A terelő rendezvényeken megjelent pumik döntő többsége sikeresen ösztönpróbázott. Számuk jelenleg meghaladja a százat. Figyelembe véve az eltelt idő rövidségét ez nem rossz eredmény, különösen annak tükrében, hogy a sikeresen ösztönpróbázott kutyák táborában több olyan kan szerepel, aki már kiállításokon is bizonyított és rendszeresen fedez, azaz jelentős a hatásuk a jövő pumigenerációjára. Ők, és a hozzájuk folyamatosan csatlakozó pumik a sztárjai a már előttük is nyitott terelőversenyeknek. A másik lehetséges «kitörési pont» a sportkutyázás. A nyolcvanas évek óta hazánkban is hódító agility versenyeken egyre több pumi vesz részt. Eredményeik folyamatosan javulnak, az élmezőnybe való betörésük biztosra vehető. Mind a munkakutyázáshoz, mind a sportkutyázáshoz magas fokú intelligencia, jó vérmérséklet és stabil idegrendszer szükséges. Ebből és a rokontenyésztettségből fakadóan is fontos és állandóan szem előtt tartandó az ilyen irányú néha kegyetlennek tűnő szelekció. Ne feledjük a pumi jövője a tét! Még egy nagyon fontos dologról kell szót ejteni. Alapvető követelmény kell, hogy legyen a pumik egészsége. Ebből a szempontból is nagyon fontos az állomány diszplázia-szűröttsége. A pumiállomány ebben a tekintetben sem mutat rossz képet. Reprezentánsai közül már több mint százhúszán rendelkeznek bizottságok által jónak ítélt csípővel. Jó jel, hogy itt is megtalálhatók a fajta jövőjére komoly befolyással bíró egyedek. Nem véletlenül vettük előre a belső tulajdonságokat, az egészséget. Soha nem szabad elfelejteni, hogy a kutyával, így a pumival is elsősorban együtt kell élni, s csak ezek után következik a kiállítás, vagy bármilyen más kutyás tevékenység. Meggyőződésünk, hogy könnyebb együtt élni egy kisebb küllemi hibával rendelkező egészséges, jó vérmérsékletű, értelmes, intelligens kis állattal, mint esetleg egy idegbeteg «szépséggel». A belső tulajdonságok mellett azonban komolyan oda kell figyelni a pumi külsejére, megjelenési formájára, homogenitására is.

9 Tenyésztési statisztikák Breeding statistics

10

11

12

13

14 Fedezőkan statisztikák Stude males' statistics

15

16 Länger György és Länger Tamara

Kennelkönyv. ami tartalmazza:

Kennelkönyv. ami tartalmazza: a kutya tenyésztõk és fedezõkan tulajdonosok számára ami tartalmazza: " tenyészszukák nyilvántartása (egyéni lap + összesítő) " ellések nyilvántartása - ellési ló " kölykök listája " fedezõkanok listája

Részletesebben

Általános állattenyésztés

Általános állattenyésztés Általános állattenyésztés 10. Előadás Tenyésztési (párosítási) eljárások 1. Előadás-vázlat Fajtatiszta tenyésztés Kombinációs párosítás Vérfrissítés Rokontenyésztés, beltenyésztés Vérvonaltenyésztés Szintetikus

Részletesebben

3. Minősítési rendszer

3. Minősítési rendszer 3. Minősítési rendszer A minősítési rendszer kialakításában a fenotipus megítélése mellett kiemelt fontosságú az egészségügyi szűrések eredményeinek beemelése, valamint, lehetőség szerint a genotípust

Részletesebben

A MINŐSÍTÉSI RENDSZERBEN CSAK AZON EGYEDEK OSZTÁLYOZHATÓAK, AMELYEK A TENYÉSZ-SZEMLÉN TENYÉSZTHETŐ MINŐSÍTÉST SZEREZTEK.

A MINŐSÍTÉSI RENDSZERBEN CSAK AZON EGYEDEK OSZTÁLYOZHATÓAK, AMELYEK A TENYÉSZ-SZEMLÉN TENYÉSZTHETŐ MINŐSÍTÉST SZEREZTEK. 2.4 Minősítési rendszer A minősítési rendszernél kiemelt fontosságúak az egészségügyi eredmények, a küllem és temperamentum minősítések. Ezért az Egyesület a következő pozitív kiemeléseket és minősítési

Részletesebben

TENYÉSZTÉSI PROGRAM. Hungária Cane Corso Club Egyesület (rövidítve: HCCC) Székhelye: 2173 Kartal, Jókai u. 2/a

TENYÉSZTÉSI PROGRAM. Hungária Cane Corso Club Egyesület (rövidítve: HCCC) Székhelye: 2173 Kartal, Jókai u. 2/a Hungária Cane Corso Club Egyesület (rövidítve: HCCC) Székhelye: 2173 Kartal, Jókai u. 2/a A HCCC létrejöttének célja hogy összefogja és koordinálja az egyesülethez tartozó Cane Corso kutyafajta magyarországi

Részletesebben

A versenyteljesítmény alapú szelekció lehetőségei a telivér- és ügetőtenyésztésben

A versenyteljesítmény alapú szelekció lehetőségei a telivér- és ügetőtenyésztésben II. Anker Alfonz emléknap és nemzetközi galambásztalálkozó Kaposvári Egyetem 2012. november 17. A versenyteljesítmény alapú szelekció lehetőségei a telivér- és ügetőtenyésztésben Dr. Bokor Árpád Kaposvári

Részletesebben

10. Egy családfában csak a férfiakat és fiúgyerekeket ábrázoljuk, egy közös ősből kiindulva. Készíts

10. Egy családfában csak a férfiakat és fiúgyerekeket ábrázoljuk, egy közös ősből kiindulva. Készíts 1. Egy családfában csak a férfiakat és fiúgyerekeket ábrázoljuk, egy közös ősből kiindulva. Készíts programot, amely felépíti a fát, majd megszámolja, hogy hány embernek nincsenek gyerekei! 2. Egy családfában

Részletesebben

ÁLLATTENYÉSZTÉSI GENETIKA

ÁLLATTENYÉSZTÉSI GENETIKA TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 project ÁLLATTENYÉSZTÉSI GENETIKA University of Debrecen University of West Hungary University of Pannonia The project is supported by the European Union and co-financed by

Részletesebben

MAGYAR JUHTENYÉSZTŐK ÉS KECSKETENYÉSZTŐK SZÖVETSÉGE

MAGYAR JUHTENYÉSZTŐK ÉS KECSKETENYÉSZTŐK SZÖVETSÉGE MAGYAR JUHTENYÉSZTŐK ÉS KECSKETENYÉSZTŐK SZÖVETSÉGE Cím: 34 Budapest, Lőportár u. 6., Levélcím: 242 Bp. Pf. 365 Tel.: (06) 42-5030, Fax: (06) 42-503, E-mail: iroda@mjksz.hu www.mjksz.hu Beltenyésztettség

Részletesebben

Előadás Gárdony Juhász József MEOE Hungária Kuvasz Klub elnök

Előadás Gárdony Juhász József MEOE Hungária Kuvasz Klub elnök Előadás Gárdony 2007 Juhász József MEOE Hungária Kuvasz Klub elnök Kezdet (?) Gárdony 2006 Rendezvények 2007 Speciális CAC és főtenyészszemle Nagymaros Klub kiállítás Várpalota Magyar kutyafajták CAC Mátészalka,

Részletesebben

A Magyarországi Orosz Feketer Terrier Egyesület a Közösségért (MOFTEK) TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZATA

A Magyarországi Orosz Feketer Terrier Egyesület a Közösségért (MOFTEK) TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZATA A Magyarországi Orosz Feketer Terrier Egyesület a Közösségért (MOFTEK) TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZATA 1. A tenyészszemle célja: A tenyészszemle a fajta tenyésztési programjának meghatározó eleme. Célja: a gondozott

Részletesebben

Nincs öntermékenyítés, de a véges méret miatt a párosodó egyedek bizonyos valószínűséggel rokonok, ezért kerül egy

Nincs öntermékenyítés, de a véges méret miatt a párosodó egyedek bizonyos valószínűséggel rokonok, ezért kerül egy Véges populációméret okozta beltenyésztettség incs öntermékenyítés, de a véges méret miatt a párosodó egyedek bizonyos valószínűséggel rokonok, ezért kerül egy utódba 2 IBD allél Előadásról: -F t (-/2)

Részletesebben

A pumi színgenetikája

A pumi színgenetikája A pumi színgenetikája Az eredeti cikk itt olvasható: http://www.abiquadogs.com/pumi/pumicolor.htm Az a cél vezérelt minket, hogy jobban megértsük, milyen gének határozzák meg a különböző színeket a pumiknál.

Részletesebben

GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 5.SZÁMÚ MELLÉKLET TENYÉSZSZEMLE KÜLLEMI BÍRÁLAT

GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 5.SZÁMÚ MELLÉKLET TENYÉSZSZEMLE KÜLLEMI BÍRÁLAT GOLDEN RETRIEVER KÖR TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT 5.SZÁMÚ MELLÉKLET TENYÉSZSZEMLE KÜLLEMI BÍRÁLAT A küllembírálat során egy elismert küllembíró értékeli a kutya megjelenését a fajtastandard alapján. A tenyésztéshez

Részletesebben

Altruizmus. Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között?

Altruizmus. Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között? Altruizmus Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között? Altruizmus rokonok között A legtöbb másolat az adott génről vagy az egyed

Részletesebben

Altruizmus. Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között?

Altruizmus. Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között? Altruizmus Altruizmus: a viselkedés az adott egyed fitneszét csökkenti, de másik egyed(ek)ét növeli. Lehet-e önző egyedek között? Altruizmus rokonok között A legtöbb másolat az adott génről vagy az egyed

Részletesebben

MAGYARORSZÁGI AMERIKAI STAFFORDSHIRE TERRIER EGYESÜLET TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA

MAGYARORSZÁGI AMERIKAI STAFFORDSHIRE TERRIER EGYESÜLET TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA MAGYARORSZÁGI AMERIKAI STAFFORDSHIRE TERRIER EGYESÜLET Továbbiakban MASTAFF Egyesület, mint az alább említett ebfajta államilag elismert tenyésztő szervezete TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA amely vonatkozik a MASTAFF

Részletesebben

TÖRZSKÖNYVEZÉSI SZABÁLYZAT A német juhászkutya ebfajta törzskönyvezése és a származási lap kiadása Elfogadva 2014. október 15.

TÖRZSKÖNYVEZÉSI SZABÁLYZAT A német juhászkutya ebfajta törzskönyvezése és a származási lap kiadása Elfogadva 2014. október 15. Hunnia-Rex Német Juhászkutya Egyesület (HNJE) H-1116 Budapest, Tétényi út 128/b-130. TÖRZSKÖNYVEZÉSI SZABÁLYZAT A német juhászkutya ebfajta törzskönyvezése és a származási lap kiadása Elfogadva 2014. október

Részletesebben

1. Magyar szürke szarvasmarha tenyésztési programhoz kapcsolódó meg nem felelések

1. Magyar szürke szarvasmarha tenyésztési programhoz kapcsolódó meg nem felelések 4B. számú melléklet: Az egyes fajták tenyésztési program előírásainak meg nem felelése a súlyosság és tartósság szempontjából az ellenőri megállapítások elvégzéséhez 1. Magyar szürke szarvasmarha tenyésztési

Részletesebben

JELENTÉS az általános iskolai oktatás minőségének javítását szolgáló intézkedések ellenőrzésének tapasztalatairól

JELENTÉS az általános iskolai oktatás minőségének javítását szolgáló intézkedések ellenőrzésének tapasztalatairól JELENTÉS az általános iskolai oktatás minőségének javítását szolgáló intézkedések ellenőrzésének tapasztalatairól 2002. június 0219 Az ellenőrzést felügyeli: Dr. Lóránt Zoltán főigazgató Az ellenőrzés

Részletesebben

A HATÁROKON TÚLI MAGYARSÁG MEGMARADÁSI ESÉLYEI

A HATÁROKON TÚLI MAGYARSÁG MEGMARADÁSI ESÉLYEI SEBŐK LÁSZLÓ A HATÁROKON TÚLI MAGYARSÁG MEGMARADÁSI ESÉLYEI A környező országokban élő magyarok száma jelenleg mintegy 2,7 millióra tehető csaknem ugyanannyira, mint 1910-ben. Az első világháború előtti

Részletesebben

A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló javítási-értékelési útmutató. INFORMATIKA II. (programozás) kategória

A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló javítási-értékelési útmutató. INFORMATIKA II. (programozás) kategória Oktatási Hivatal A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló javítási-értékelési útmutató INFORMATIKA II. (programozás) kategória Kedves Versenyző! A megoldások értékelésénél

Részletesebben

Az alábbi áttekintés Délkelet-Európa (a volt Jugoszlávia országai

Az alábbi áttekintés Délkelet-Európa (a volt Jugoszlávia országai OKTATÁSIRÁNYÍTÁS ÉS OKTATÁSPOLITIKA A BALKÁNON Az alábbi áttekintés Délkelet-Európa (a volt Jugoszlávia országai Szlovénia kivételével, Bulgária, Románia és Albánia) oktatási rendszerei előtt álló kihívásokat

Részletesebben

T/9299. számú törvényjavaslat. az ebtenyésztést érintő egyes törvények módosításáról

T/9299. számú törvényjavaslat. az ebtenyésztést érintő egyes törvények módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/9299. számú törvényjavaslat az ebtenyésztést érintő egyes törvények módosításáról Előadó: Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Budapest, 2016. február 2016. évi törvény

Részletesebben

Bocz János Jéghegyek. Tévhitek, avagy a magyar nonprofit szektor mélyrétegei

Bocz János Jéghegyek. Tévhitek, avagy a magyar nonprofit szektor mélyrétegei Bocz János Jéghegyek. Tévhitek, avagy a magyar nonprofit szektor mélyrétegei Az újkori magyar civil, nonprofit szektor az idei évben ünnepli 20 éves születésnapját. Ilyen alkalmakkor a témával foglalkozó

Részletesebben

Közgyűlés Hódmezővásárhely április 16. Tenyésztési Program és Szabályzat módosítása

Közgyűlés Hódmezővásárhely április 16. Tenyésztési Program és Szabályzat módosítása Közgyűlés Hódmezővásárhely 2016. április 16. módosítása 12.. Nonius Félvér Méneskönyv (FM) Melléktörzskönyv A veszélyeztetett körbe tartozó nóniusz fajta méneskönyvi kancaállományának létszáma, földrajzi

Részletesebben

Sodródás Evolúció neutrális elmélete

Sodródás Evolúció neutrális elmélete Sodródás Evolúció neutrális elmélete Egy kísérlet Drosophila Drosophila pseudoobscura 8 hím + 8 nőstény/tenyészet 107 darab tenyészet Minden tenyészet csak heterozigóta egyedekkel indul a neutrális szemszín

Részletesebben

ÁLLATTENYÉSZTÉSI GENETIKA

ÁLLATTENYÉSZTÉSI GENETIKA TÁMOP-4..2-08//A-2009-000 project ÁLLATTENYÉSZTÉSI GENETIKA University of Debrecen University of West Hungary University of Pannonia The project is supported by the European Union and co-financed by European

Részletesebben

Herpainé Márkus Ágnes - Kaló Róbert -Sarlósi Tibor

Herpainé Márkus Ágnes - Kaló Róbert -Sarlósi Tibor Herpainé Márkus Ágnes - Kaló Róbert -Sarlósi Tibor Regionális Szociálpolitikai Tervezési és Fejlesztési Hálózat eredmények és továbblépési lehetőségek A területi szemlélet szociális ágazaton belüli meghonosítása

Részletesebben

A nagycsaládos mégis. A NOE tagság vizsgálatának tanulságai. Bálity Csaba bality.csaba@mental.usn.hu

A nagycsaládos mégis. A NOE tagság vizsgálatának tanulságai. Bálity Csaba bality.csaba@mental.usn.hu A nagycsaládos mégis A NOE tagság vizsgálatának tanulságai Bálity Csaba bality.csaba@mental.usn.hu Válságban vagy változóban a család? 1. Értékrend és normák változása 2. Gazdasági tényezők 3. Családpolitikai

Részletesebben

A KIEGÉSZÍTŐ NYUGDÍJPILLÉR EZEN BELÜL A MAGÁNNYUGDÍJPÉNZTÁRI RENDSZER AKTUÁLIS HELYZETE ÉS ÉRTÉKELÉSE

A KIEGÉSZÍTŐ NYUGDÍJPILLÉR EZEN BELÜL A MAGÁNNYUGDÍJPÉNZTÁRI RENDSZER AKTUÁLIS HELYZETE ÉS ÉRTÉKELÉSE A KIEGÉSZÍTŐ NYUGDÍJPILLÉR EZEN BELÜL A MAGÁNNYUGDÍJPÉNZTÁRI RENDSZER AKTUÁLIS HELYZETE ÉS ÉRTÉKELÉSE Dr. Barta Judit tanszékvezető egyetemi docens Miskolci Egyetem Állam-és Jogtudományi Kar Kereskedelmi

Részletesebben

Tinédzserkori terhesség és korai iskolaelhagyás

Tinédzserkori terhesség és korai iskolaelhagyás Tinédzserkori terhesség és korai iskolaelhagyás ELEK ZSUZSANNA RÉKA 2017.11.23. A tinédzserkori terhességek lehetséges negatív következményei Anyára Gyakoribb egészségügyi szövődmények Stigma Korai iskolaelhagyás,

Részletesebben

Hungária Komondor Klub Tenyésztési Tanács

Hungária Komondor Klub Tenyésztési Tanács Hungária Komondor Klub Tenyésztési Tanács Tájékoztató a Tanácsadói Hálózat működésének megkezdéséről, feladatairól, a kennel- és alomlátogatások rendjéről A HKK a Tenyésztési Tanácsa a 2/2014.sz., 2014.02.04-én

Részletesebben

Drágossy Zsolt: Genetikai terheltségek a kutyatenyésztésben

Drágossy Zsolt: Genetikai terheltségek a kutyatenyésztésben Drágossy Zsolt: Genetikai terheltségek a kutyatenyésztésben A kutyatenyésztés alapvetően hobbiként űzött tevékenység, mely a tenyésztő, és a leendő tulajdonosok örömét szolgálja. A gondosan megtervezett

Részletesebben

Modern Fizika Labor. 2. Az elemi töltés meghatározása. Fizika BSc. A mérés dátuma: nov. 29. A mérés száma és címe: Értékelés:

Modern Fizika Labor. 2. Az elemi töltés meghatározása. Fizika BSc. A mérés dátuma: nov. 29. A mérés száma és címe: Értékelés: Modern Fizika Labor Fizika BSc A mérés dátuma: 2011. nov. 29. A mérés száma és címe: 2. Az elemi töltés meghatározása Értékelés: A beadás dátuma: 2011. dec. 11. A mérést végezte: Szőke Kálmán Benjamin

Részletesebben

Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész

Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész Csábítás Akadémia Online Tanfolyam 5. rész Copyright: Csábítás Akadémia 2009-2010 Alapító, vezetı: Nicholas Victor Megnyitás és rutinátmenetek avagy: hogyan kerüld el a lefagyást? Jocky cikke Ez elég szar

Részletesebben

Buzsáki Gábor: Az életed kiszámolható!

Buzsáki Gábor: Az életed kiszámolható! Minden jog fenntartva 2015 www.asztropatika.hu 1 Ha egy problémával sokat foglalkozol, előbb-utóbb rátalálsz a megoldásra! Pontosan úgy, ahogyan ez lassan már 20 éve velem is történt a személyes tanácsadásaim

Részletesebben

Hogyan könnyítsd meg az életed a Google Street View használatával?

Hogyan könnyítsd meg az életed a Google Street View használatával? Hogyan könnyítsd meg az életed a Google Street View használatával? Használd ezt a nagyszerű és ingyenes szolgáltatást olyan célokra, amelyek pénzt és időt takarítanak meg Neked, ügyfeleidnek és barátaidnak!

Részletesebben

Közvélemény-kutatás egy lehetséges telekocsi-szolgáltatásról

Közvélemény-kutatás egy lehetséges telekocsi-szolgáltatásról Közvélemény-kutatás egy lehetséges telekocsi-szolgáltatásról 1200 fős országos reprezentatív felmérés a 18 éves és idősebb lakosság körében 2012. május 18-22. A Policy Solutions a Medián közvélemény-kutató

Részletesebben

Irányítószámok a közigazgatás szürke zónájában

Irányítószámok a közigazgatás szürke zónájában Dr. Va rga Á dá m mb. oktató Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar Alkotmányjogi Tanszék, Közigazgatási Jogi Tanszék Irányítószámok a közigazgatás szürke zónájában Bevezetés Van egy

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 4 IV. MINTA, ALAPsTATIsZTIKÁK 1. MATEMATIKAI statisztika A matematikai statisztika alapfeladatát nagy általánosságban a következőképpen

Részletesebben

Méréselmélet és mérőrendszerek

Méréselmélet és mérőrendszerek Méréselmélet és mérőrendszerek 6. ELŐADÁS KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR 2016. 10. Mai témáink o A hiba fogalma o Méréshatár és mérési tartomány M é r é s i h i b a o A hiba megadása o A hiba eredete o

Részletesebben

Nők a munkaerőpiacon. Frey Mária

Nők a munkaerőpiacon. Frey Mária Nők a munkaerőpiacon Frey Mária Magyarországon az elmúlt évtizedekben igen magas női gazdasági aktivitás alakult ki. Ez akkoriban egyben azt is jelentette, hogy a nők túlnyomó része effektíve dolgozott.

Részletesebben

Matematikai alapok és valószínőségszámítás. Középértékek és szóródási mutatók

Matematikai alapok és valószínőségszámítás. Középértékek és szóródási mutatók Matematikai alapok és valószínőségszámítás Középértékek és szóródási mutatók Középértékek A leíró statisztikák talán leggyakrabban használt csoportját a középértékek jelentik. Legkönnyebben mint az adathalmaz

Részletesebben

Fogyatékossággal élő emberek életminősége és ellátási költségei különböző lakhatási formákban

Fogyatékossággal élő emberek életminősége és ellátási költségei különböző lakhatási formákban Fogyatékossággal élő emberek életminősége és ellátási költségei különböző lakhatási formákban Zárótanulmány a VP/2013/013/0057 azonosítószámú New dimension in social protection towards community based

Részletesebben

Intelligens Rendszerek Elmélete. Párhuzamos keresés genetikus algoritmusokkal

Intelligens Rendszerek Elmélete. Párhuzamos keresés genetikus algoritmusokkal Intelligens Rendszerek Elmélete Dr. Kutor László Párhuzamos keresés genetikus algoritmusokkal http://mobil.nik.bmf.hu/tantargyak/ire.html login: ire jelszó: IRE0 IRE / A természet általános kereső algoritmusa:

Részletesebben

A TESZTÜZEMEK FŐBB ÁGAZATAINAK KÖLTSÉG- ÉS JÖVEDELEMHELYZETE 2002-BEN

A TESZTÜZEMEK FŐBB ÁGAZATAINAK KÖLTSÉG- ÉS JÖVEDELEMHELYZETE 2002-BEN Agrárgazdasági Kutató és Informatikai Intézet A TESZTÜZEMEK FŐBB ÁGAZATAINAK KÖLTSÉG- ÉS JÖVEDELEMHELYZETE 2002-BEN A K I I Budapest 2003 Agrárgazdasági Tanulmányok 2003. 6. szám Kiadja: az Agrárgazdasági

Részletesebben

Növelhető-e a csőd-előrejelző modellek előre jelző képessége az új klasszifikációs módszerek nélkül?

Növelhető-e a csőd-előrejelző modellek előre jelző képessége az új klasszifikációs módszerek nélkül? Közgazdasági Szemle, LXI. évf., 2014. május (566 585. o.) Nyitrai Tamás Növelhető-e a csőd-előrejelző modellek előre jelző képessége az új klasszifikációs módszerek nélkül? A Bázel 2. tőkeegyezmény bevezetését

Részletesebben

Készült: Szentes Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala Közgazdasági Osztályán, 2010. novemberében

Készült: Szentes Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala Közgazdasági Osztályán, 2010. novemberében Készült: Szentes Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala Közgazdasági Osztályán, 2010. novemberében 1 Tisztelt Képviselő-testület! Az önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatos beszámolási kötelezettség

Részletesebben

Oltások. - Oltások - Féregtelenítések - Csípõizületi diszplázia (HD)

Oltások. - Oltások - Féregtelenítések - Csípõizületi diszplázia (HD) - Oltások - Féregtelenítések - Csípõizületi diszplázia (HD) Oltások A vásárolt kölyöknek az alapvetõ immunizációt már a tenyésztõnél meg kellett kapnia. A kutyákat parvovirus, hepatitis és leptospirosis

Részletesebben

HOLSTEIN-FRÍZ KERESZTEZETT TEHÉNÁLLOMÁNYOK KÜLLEMI TULAJDONSÁGAINAK ALAKULÁSA

HOLSTEIN-FRÍZ KERESZTEZETT TEHÉNÁLLOMÁNYOK KÜLLEMI TULAJDONSÁGAINAK ALAKULÁSA Holstein-fríz keresztezett tehénállományok küllemi tulajdonságainak alakulása 1(6) HOLSTEIN-FRÍZ KERESZTEZETT TEHÉNÁLLOMÁNYOK KÜLLEMI TULAJDONSÁGAINAK ALAKULÁSA BÁDER P. 1 - BÁDER E. 1 BARTYIK J 2.- PORVAY

Részletesebben

HUNGÁRIA SCHNAUZER PINSCHER KLUB EGYESÜLET

HUNGÁRIA SCHNAUZER PINSCHER KLUB EGYESÜLET HUNGÁRIA SCHNAUZER PINSCHER KLUB EGYESÜLET Tenyésztési szabályzat BEVEZETÉS A Tenyésztési Szabályzat kötelező érvényű minden Hungária Schnauzer Pinscher Klub Egyesület (HSPK) tagjára, szerződéses partnerére

Részletesebben

Az R halmazt a valós számok halmazának nevezzük, ha teljesíti az alábbi 3 axiómacsoport axiómáit.

Az R halmazt a valós számok halmazának nevezzük, ha teljesíti az alábbi 3 axiómacsoport axiómáit. 2. A VALÓS SZÁMOK 2.1 A valós számok aximómarendszere Az R halmazt a valós számok halmazának nevezzük, ha teljesíti az alábbi 3 axiómacsoport axiómáit. 1.Testaxiómák R-ben két művelet van értelmezve, az

Részletesebben

1. tétel. Valószínűségszámítás vizsga Frissült: 2013. január 19. Valószínűségi mező, véletlen tömegjelenség.

1. tétel. Valószínűségszámítás vizsga Frissült: 2013. január 19. Valószínűségi mező, véletlen tömegjelenség. 1. tétel Valószínűségszámítás vizsga Frissült: 2013. január 19. Valószínűségi mező, véletlen tömegjelenség. A valószínűségszámítás tárgya: véletlen tömegjelenségek vizsgálata. véletlen: a kísérlet kimenetelét

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM Szakközépiskola Tesztlapok Biológia - egészségtan tantárgy 12. évfolyam Készítette: Perinecz Anasztázia Név: Osztály: 1. témakör: Az élet kódja.

Részletesebben

Döntéselmélet KOCKÁZAT ÉS BIZONYTALANSÁG

Döntéselmélet KOCKÁZAT ÉS BIZONYTALANSÁG Döntéselmélet KOCKÁZAT ÉS BIZONYTALANSÁG Bizonytalanság A bizonytalanság egy olyan állapot, amely a döntéshozó és annak környezete között alakul ki és nem szüntethető meg, csupán csökkenthető különböző

Részletesebben

Matematika érettségi feladatok vizsgálata egyéni elemző dolgozat

Matematika érettségi feladatok vizsgálata egyéni elemző dolgozat Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Statisztika I. Matematika érettségi feladatok vizsgálata egyéni elemző dolgozat Boros Daniella OIPGB9 Kereskedelem és marketing I. évfolyam BA,

Részletesebben

BIOLÓGIA HÁZIVERSENY 1. FORDULÓ BIOKÉMIA, GENETIKA BIOKÉMIA, GENETIKA

BIOLÓGIA HÁZIVERSENY 1. FORDULÓ BIOKÉMIA, GENETIKA BIOKÉMIA, GENETIKA BIOKÉMIA, GENETIKA 1. Nukleinsavak keresztrejtvény (12+1 p) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 1. A nukleinsavak a.-ok összekapcsolódásával kialakuló polimerek. 2. Purinvázas szerves bázis, amely az

Részletesebben

A kromoszómák kialakulása előtt a DNS állomány megkettőződik. A két azonos információ tartalmú DNS egymás mellé rendeződik és egy kromoszómát alkot.

A kromoszómák kialakulása előtt a DNS állomány megkettőződik. A két azonos információ tartalmú DNS egymás mellé rendeződik és egy kromoszómát alkot. Kromoszómák, Gének A kromoszóma egy hosszú DNS szakasz, amely a sejt életének bizonyos szakaszában (a sejtosztódás előkészítéseként) tömörödik, így fénymikroszkóppal láthatóvá válik. A kromoszómák két

Részletesebben

2464 Gyúró, Akácfa u. 3. Tel: +36-20-9348-925, e-mail: info@oroszterrier.hu

2464 Gyúró, Akácfa u. 3. Tel: +36-20-9348-925, e-mail: info@oroszterrier.hu A Magyarországi Orosz Feketer Terrier Egyesület a Közösségért (MOFTEK) TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZATA 1. A szabályzat célja. 1.1 A fajta tenyésztésének irányítását és felügyeletét biztosítani úgy, hogy az FCI

Részletesebben

Evolúció. Dr. Szemethy László egyetemi docens Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézet

Evolúció. Dr. Szemethy László egyetemi docens Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézet Evolúció Dr. Szemethy László egyetemi docens Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézet Mi az evolúció? Egy folyamat: az élőlények tulajdonságainak változása a környezethez való alkalmazkodásra Egy

Részletesebben

LAKÁSVISZONYOK, 1999 2003

LAKÁSVISZONYOK, 1999 2003 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL LAKÁSVISZONYOK, 1999 2003 (ELŐZETES ADATOK) BUDAPEST, 2004 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL, 2004 Készült a Központi Statisztikai Hivatal Társadalomstatisztikai főosztályának

Részletesebben

Pályázat a Hungária Komondor Klub Tenyésztési Tanács vezetői tisztségének betöltésére, a Tenyésztési Tanács szervezésére. Készítette: Monoki Szabolcs

Pályázat a Hungária Komondor Klub Tenyésztési Tanács vezetői tisztségének betöltésére, a Tenyésztési Tanács szervezésére. Készítette: Monoki Szabolcs Pályázat a Hungária Komondor Klub Tenyésztési Tanács vezetői tisztségének betöltésére, a Készítette: Monoki Szabolcs BEMUTATKOZÁS Monoki Szabolcs vagyok, 31 éves nős egy kislány édesapja. Jelenleg Borsod

Részletesebben

Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ)

Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ) Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ) KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR 2016. 10. Mai témáink o A hiba fogalma o Méréshatár és mérési tartomány M é r é s i h i b a o A hiba megadása o A hiba

Részletesebben

Szelekció. Szelekció. A szelekció típusai. Az allélgyakoriságok változása 3/4/2013

Szelekció. Szelekció. A szelekció típusai. Az allélgyakoriságok változása 3/4/2013 Szelekció Ok: több egyed születik, mint amennyi túlél és szaporodni képes a sikeresség mérése: fitnesz Szelekció Ok: több egyed születik, mint amennyi túlél és szaporodni képes a sikeresség mérése: fitnesz

Részletesebben

A következő táblázat tartalmazza az egyes fajták jellemzőit.

A következő táblázat tartalmazza az egyes fajták jellemzőit. Az alábbi feladatok megoldásához több olyan osztályt kell használni, amelyek egy közös ősosztályból származnak és felüldefiniálják az ősosztály virtuális metódusait. Ezen osztályok objektumait egy gyűjteménybe

Részletesebben

Komondor, a magyar kincs c. kérdőív eredményeinek rövid ismertetése Készítette: Pogácsás Mónika

Komondor, a magyar kincs c. kérdőív eredményeinek rövid ismertetése Készítette: Pogácsás Mónika 2017 Komondor, a magyar kincs c. kérdőív eredményeinek rövid ismertetése Készítette: Pogácsás Mónika 1 2017.10.27. Rövidítések jegyzéke HáGK Haszonállat-génmegőrzési Központ HKK Hungária Komondor Klub

Részletesebben

A társadalmi egyenlőtlenségek, a szegénység

A társadalmi egyenlőtlenségek, a szegénység A társadalmi egyenlőtlenségek, a szegénység A., Alapfogalmak I. Egyenlőség egyenlőtlenség 1. társadalmi egyenlőtlenség a., a társadalmi pozíciók közötti egyenlőtlenség b., a társadalmi pozícióba jutás

Részletesebben

Teendők munkabaleset esetén

Teendők munkabaleset esetén Teendők munkabaleset esetén a jó munkahely mindnyájunknak fontos a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 www.tamop248.hu a jó munkahely

Részletesebben

A Hardy-Weinberg egyensúly. 2. gyakorlat

A Hardy-Weinberg egyensúly. 2. gyakorlat A Hardy-Weinberg egyensúly 2. gyakorlat A Hardy-Weinberg egyensúly feltételei: nincs szelekció nincs migráció nagy populációméret (nincs sodródás) nincs mutáció pánmixis van allélgyakoriság azonos hímekben

Részletesebben

Őshonos juh és kecske szakmai nap Hortobágy, április 22. Beltenyésztettség az őshonos fajtáinkban Sáfár László dr., MJKSZ

Őshonos juh és kecske szakmai nap Hortobágy, április 22. Beltenyésztettség az őshonos fajtáinkban Sáfár László dr., MJKSZ Őshonos juh és kecske szakmai nap Hortobágy, 2017. április 22. Beltenyésztettség az őshonos fajtáinkban Sáfár László dr., MJKSZ Beltenyésztés: Ha egy populációt zárt körben tenyésztjük, beltenyésztést

Részletesebben

Hajléktalanság keletkezése, megszűnése és alakváltozásai I.

Hajléktalanság keletkezése, megszűnése és alakváltozásai I. Hajléktalanság keletkezése, megszűnése és alakváltozásai I. 2006-2011 Kit melyik évben, vagy években kérdeztünk 2006 2011 között Fluktuáció mérése a személyi azonosító alapján Melyik évben szerepel az

Részletesebben

Tanulási kisokos szülőknek

Tanulási kisokos szülőknek Tanulási kisokos szülőknek Hogyan oldd meg gyermeked tanulási nehézségeit? Nagy Erika, 2015 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény alapján

Részletesebben

-Vese körüli zsír tömege (g) (12) ,68 2,18

-Vese körüli zsír tömege (g) (12) ,68 2,18 KUTATÁSI JELENTÉS a Kvantitatív genetikai vizsgálatok a Pannon fehér nyúlpopulációban c. ifjúsági OTKA téma (2005-2007) eredményeiről. A kutasási munka célkitűzése, hogy a Kaposvári Egyetem Pannon fehér

Részletesebben

Magyarországi Galopp Versenyló Tenyésztők Egyesülete angolteliver.com Milyen fajtájú ló lehet ez?

Magyarországi Galopp Versenyló Tenyésztők Egyesülete angolteliver.com Milyen fajtájú ló lehet ez? Milyen fajtájú ló lehet ez? vagy inkább milyen típusú? A típus szerepe a sportlótenyésztésben Dr. Németh Csaba De miért 40.000 Font a fedeztetési díja? Teremtő természet A genetikai változatosság bővítése

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a Dunán 2009. tavaszán várható lefolyási viszonyokról

TÁJÉKOZTATÓ. a Dunán 2009. tavaszán várható lefolyási viszonyokról VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet Nonprofit Kft. Vízgazdálkodási Igazgatóság Országos Vízjelző Szolgálat TÁJÉKOZTATÓ a Dunán 29. tavaszán várható lefolyási viszonyokról A tájékoztató

Részletesebben

Vízhasználatok gazdasági elemzése

Vízhasználatok gazdasági elemzése ÖKO Zrt. vezette Konzorcium Vízgyűjtő-gazdálkodási tervek készítése című KEOP-2.5.0.A kódszámú projekt megvalósítása a tervezési alegységekre, valamint részvízgyűjtőkre, továbbá ezek alapján az országos

Részletesebben

Könyvelői Klub 2012. november 26. Budapest. Konzultáns: Horváth Józsefné okleveles könyvvizsgáló-adószakértő, a Könyvelői Klub szakmai vezetője

Könyvelői Klub 2012. november 26. Budapest. Konzultáns: Horváth Józsefné okleveles könyvvizsgáló-adószakértő, a Könyvelői Klub szakmai vezetője Könyvelői Klub 2012. november 26. Budapest Konzultáns: Horváth Józsefné okleveles könyvvizsgáló-adószakértő, a Könyvelői Klub szakmai vezetője ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁS, LELTÁROZÁS Leltár A számviteli törvény

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR 2014/126. A népesedési folyamatok társadalmi különbségei. 2014. december 15.

STATISZTIKAI TÜKÖR 2014/126. A népesedési folyamatok társadalmi különbségei. 2014. december 15. STATISZTIKAI TÜKÖR A népesedési folyamatok társadalmi különbségei 214/126 214. december 15. Tartalom Bevezető... 1 1. Társadalmi különbségek a gyermekvállalásban... 1 1.1. Iskolai végzettség szerinti különbségek

Részletesebben

Sajtóközlemény. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért. 2012. november 14.

Sajtóközlemény. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért. 2012. november 14. Sajtóközlemény 2012. november 1. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért A stressz tehet leginkább a rövidebb életről, a stressz miatt alakulnak ki bennünk a rettegett betegségek ezt gondolja a magyar

Részletesebben

Kérdések az MGKSZ Strasszertenyésztők Fajtaklubja nevében

Kérdések az MGKSZ Strasszertenyésztők Fajtaklubja nevében Kérdések az MGKSZ Strasszertenyésztők Fajtaklubja nevében Készítette: Pintér Szabolcs, 2017. március 5. Tisztelt Wudi Gerard, Az MGKSZ Strasszertenyésztők Fajtaklubja nevében küldöm Önnek ezt az anyagot.

Részletesebben

A magyar közvélemény és az Európai Unió

A magyar közvélemény és az Európai Unió A magyar közvélemény és az Európai Unió A magyar közvélemény és az Európai Unió 2016. június Szerzők: Bíró-Nagy András Kadlót Tibor Köves Ádám Tartalom Vezetői összefoglaló 4 Bevezetés 8 1. Az európai

Részletesebben

Az európai időszemlélet változása és értelmezése

Az európai időszemlélet változása és értelmezése MACZÁK NÓRA Az európai időszemlélet változása és értelmezése Toronyórák, karórák, templomharangok szabdalják az éveket hónapokra, a hónapokat napokra, a napokat órákra, az órákat másodpercekre. Az idő

Részletesebben

JOKER USZKÁR KLUB TENYÉSZTÉSI ÉS TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZAT (Többszínű uszkár vonatkozásában)

JOKER USZKÁR KLUB TENYÉSZTÉSI ÉS TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZAT (Többszínű uszkár vonatkozásában) JOKER USZKÁR KLUB TENYÉSZTÉSI ÉS TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZAT (Többszínű uszkár vonatkozásában) A Joker Uszkár Klub igazodva az FCI vonatkozó szabályzataihoz, követve az állattenyésztés tudományos törvényszerűségeit,

Részletesebben

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés TÁMOP-4.2.1-08/1-2008-0002 projekt Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés Készítette: Dr. Imreh Szabolcs Dr. Lukovics Miklós A kutatásban részt vett: Dr. Kovács Péter, Prónay Szabolcs,

Részletesebben

Meghívottak: Vörös Attila FEV IX Zrt. elnök-vezérigazgatója, dr. Kovács József FESZ Kft. igazgatója, Szilágyi Zsolt képviselő.

Meghívottak: Vörös Attila FEV IX Zrt. elnök-vezérigazgatója, dr. Kovács József FESZ Kft. igazgatója, Szilágyi Zsolt képviselő. Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Gazdasági Bizottság Jegyzőkönyv készült a Gazdasági Bizottság 2015. január 28-án 17.00 órakor tartott rendes üléséről Ülés helye: Jelen vannak: Polgármesteri

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

Modern műszeres analitika szeminárium Néhány egyszerű statisztikai teszt

Modern műszeres analitika szeminárium Néhány egyszerű statisztikai teszt Modern műszeres analitika szeminárium Néhány egyszerű statisztikai teszt Galbács Gábor KIUGRÓ ADATOK KISZŰRÉSE STATISZTIKAI TESZTEKKEL Dixon Q-tesztje Gyakori feladat az analitikai kémiában, hogy kiugrónak

Részletesebben

SORSZÁM: OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Kérdőív végzős szakiskolások számára 2010

SORSZÁM: OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Kérdőív végzős szakiskolások számára 2010 OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET 1051 Budapest, Dorottya u. 8. SORSZÁM: Kérdőív végzős szakiskolások számára 2010 MEGJEGYZÉS: EZT AZ OLDALT A KÉRDEZŐBIZTOS TÖLTI KI! Település:... Az iskola neve:...

Részletesebben

Marx György: Gyorsuló idő Rényi Alfréd: Ars Mathematica Székely Gábor: Paradoxonok Tusnády Gábor: Sztochasztika

Marx György: Gyorsuló idő Rényi Alfréd: Ars Mathematica Székely Gábor: Paradoxonok Tusnády Gábor: Sztochasztika Játék a végtelennel MAGYAR TUDÓSOK Marx György: Gyorsuló idő Rényi Alfréd: Ars Mathematica Székely Gábor: Paradoxonok Tusnády Gábor: Sztochasztika Péter Rózsa Játék a végtelennel Matematika kívülállóknak

Részletesebben

9. gyakorlat Lineáris egyenletrendszerek megoldási módszerei folyt. Néhány kiegészítés a Gauss- és a Gauss Jordan-eliminációhoz

9. gyakorlat Lineáris egyenletrendszerek megoldási módszerei folyt. Néhány kiegészítés a Gauss- és a Gauss Jordan-eliminációhoz 9. gyakorlat Lineáris egyenletrendszerek megoldási módszerei folyt. Néhány kiegészítés a Gauss- és a Gauss Jordan-eliminációhoz. Mindkét eliminációs módszer műveletigénye sokkal kisebb, mint a Cramer-szabályé:

Részletesebben

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL)

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) 13, Place Albert 1er, B-6530 Thuin (Belgique), tel: +32.71.59.12.38, fax: +32.71.59.22.29, e-mail: info@fci.be F.C.I. NEMZETKÖZI TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZATA Tartalomjegyzék

Részletesebben

Ütközések vizsgálatához alkalmazható számítási eljárások

Ütközések vizsgálatához alkalmazható számítási eljárások Ütközések vizsgálatához alkalmazható számítási eljárások Az eljárások a kiindulási adatoktól és a számítás menetétől függően két csoportba sorolhatók. Az egyik a visszafelé történő számítások csoportja,

Részletesebben

1. A komplex számok definíciója

1. A komplex számok definíciója 1. A komplex számok definíciója A számkör bővítése Tétel Nincs olyan n természetes szám, melyre n + 3 = 1. Bizonyítás Ha n természetes szám, akkor n+3 3. Ezért bevezettük a negatív számokat, közöttük van

Részletesebben

Tisztelt Kollégiumi Tanács!

Tisztelt Kollégiumi Tanács! fontosság BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA Tisztelt Kollégiumi Tanács! A Nagytétényi úti bérleményi Tagkollégiumban október hónapban elvégeztük a hallgatói mérest.. Október -én végzett felmérés eredményeinek

Részletesebben

Szervezetfejlesztés Bugyi Nagyközség Önkormányzatánál az ÁROP 3.A.2-2013-2013-0033 számú pályázat alapján

Szervezetfejlesztés Bugyi Nagyközség Önkormányzatánál az ÁROP 3.A.2-2013-2013-0033 számú pályázat alapján Szervezetfejlesztés Bugyi Nagyközség Önkormányzatánál az ÁROP 3.A.2-2013-2013-0033 számú pályázat alapján A közszolgáltatásokról végzett átfogó lakossági elégedettség és igényfelmérés eredményeinek összefoglalása

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM PEDAGÓGIAI ÉS PSZICHOLÓGIAI KAR EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI ÉS SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET 1117 Budapest, Bogdánfy Ödön u.

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM PEDAGÓGIAI ÉS PSZICHOLÓGIAI KAR EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI ÉS SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET 1117 Budapest, Bogdánfy Ödön u. EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM PEDAGÓGIAI ÉS PSZICHOLÓGIAI KAR EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI ÉS SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET 1117 Budapest, Bogdánfy Ödön u.10/b Telefon: (06-1) 209-0619 E-mail: sportkozpont@ppk.elte.hu

Részletesebben

KUTATÁSMÓDSZERTAN 4. ELŐADÁS. A minta és mintavétel

KUTATÁSMÓDSZERTAN 4. ELŐADÁS. A minta és mintavétel KUTATÁSMÓDSZERTAN 4. ELŐADÁS A minta és mintavétel 1 1. A MINTA ÉS A POPULÁCIÓ VISZONYA Populáció: tágabb halmaz, alapsokaság a vizsgálandó csoport egésze Minta: részhalmaz, az alapsokaság azon része,

Részletesebben

TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT mint a Magyarországi Német Juhászkutya Klub (MNJK) tenyésztési programjának része 2012. évi módosított változat

TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT mint a Magyarországi Német Juhászkutya Klub (MNJK) tenyésztési programjának része 2012. évi módosított változat TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT mint a Magyarországi Német Juhászkutya Klub (MNJK) tenyésztési programjának része 2012. évi módosított változat TARTALOMJEGYZÉK: 1. ÁLTALÁNOS FOGALMAK 2. A TENYÉSZTŐ 2.1. A tenyésztési

Részletesebben

Kompetencia és performancia /Egy útkeresés tapasztalatai/

Kompetencia és performancia /Egy útkeresés tapasztalatai/ Kompetencia és performancia /Egy útkeresés tapasztalatai/ Oktatáspolitikai alapdokumentumok kívánják meg a ma iskolájától, hogy mielőbb jusson túl azon a tartalmi és módszertani váltáson, amit már maga

Részletesebben