Makra László. Környezeti klimatológia II.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Makra László. Környezeti klimatológia II."

Átírás

1 Makra László Környezeti klimatológia II.

2 Felhők és részecskék

3 Alapismeretek

4 1. Fejezet: Felhők A felhők nagyon fontos szerepet töltenek be az éghajlati rendszerben. Ebben a fejezetben megismerjük a víz különböző formáit a Földön és a légkörben, miből képződnek a felhők, és miért fordul elő néha csapadék. Szintén kiderül a keletkezési módja, és hogy hogyan képződnek a különböző alakú felhők. Víz a légkörben A felhők kialakulása Felhőtípusok

5 Víz a légkörben A víz az egyetlen olyan anyag, ami a természetben három halmazállapotban létezhet: folyadék (óceánok, folyók, tavak ), szilárd (jég, hó ), és gáz (pára). A légkörben nem csak levegő található, hanem vízgőz is, ami láthatatlan és szagtalan. A légköri víz a Földön található vízkészlet kevesebb, mint 0,001 %-a, de az éghajlat fontos résztvevője. Nézzük meg a víz légkörben betöltött szerepét, s hogy milyen felhők képződnek belőle.

6 Mikor vizet iszunk, a víz folyékony halmazállapotban van, melyet folyadékállapotnak hívunk. Amikor jégkockát rágcsálunk, a fogaink tudják, hogy a víz szilárd. De a víz gáz halmazállapotban is előfordulhat, pl. a szabad molekulák esetében, amit gyűjtőnéven úgy ismerünk, mint pára vagy gőz. Amikor a víz a folyadékállapotból gőz állapotba kerül, a folyamatot párolgásnak nevezzük. Ez történik akkor is, mikor az ágynemű szárad. Vagy mikor hajszárítót használunk: a hajunk vizes volt, s most száraz. A víz eltűnt?! Valójában még mindig a fürdőszobában van, de a levegőbe került. A hajszárító magas hőmérsékletének köszönhetően a víz gőz fázisba került, amit párolgásnak nevezünk.

7 A kondenzáció ezzel ellentétes folyamat": amikor a vízgőz folyadékká válik. Fürdés után, a fürdőszoba tele van gőzzel, vagy párával. A meleg gőz kicsapódik a hideg fürdőszobai tükrön, visszatér folyadék állapotba. Ilyenkor vízcseppeket láthatunk a tükrön. Párolgás és kondenzáció. A bal oldali folyadék, a víz, a felső nyíl szerint elpárolog, vízgőz lesz belőle, majd az alsó nyílon jelzett folyamatban, a kicsapódással vagy kondenzációval ismét folyékony halmazállapotba kerül.

8 Soha nem sétálhatunk a felhőn, mivel az a vízgőz kondenzációja révén keletkezik, s tömege elég csekély ahhoz, hogy lebegjen a levegőben. Amikor a vízgőzt tartalmazó levegő lehűl a harmatpontig, a vízgőz kicsapódik látható cseppek formájában, amelyek együttesét már felhőnek nevezzük. Ha a levegő hőmérséklete a harmatpont alá csökken, akkor megindul a kondenzáció. Cumulus humilis, azaz szép idő gomolyfelhő Később látni fogjuk a felhők kialakulásának folyamatát. Ahhoz, hogy felhők képződjenek, a víz mellett apró részecskékre is szükség van, amelyekre a vízgőz kicsapódhat. Ezeket a részecskéket cseppképző magvaknak, vagy kondenzációs magoknak nevezzük. A 2. fejezetben meg fogjuk beszélni, hogy ezek a részecskék hogyan segítik elő a felhőképződést.

9 Csapadéknak nevezzük a felhőkből kihulló vizet, amely lehet eső, hó, jégeső, stb. Némely felhőben a kicsi cseppek ütközések révén egyesülnek, és nagyobb cseppet hoznak létre. Mivel a cseppek egyre nagyobbak lesznek, (térfogatuk kb. milliószorosára nőhet), túl nehezek lesznek ahhoz, hogy a levegőben maradjanak, így kihullnak, s ily keletkezik az eső. Azon felhők esetében, ahol a környező levegő hőmérséklete 0 C alatti, jégkristályok keletkeznek. Ezek a kristályok a túlhűlt vízcseppekből keletkeznek (a víz 0 C alatt is folyadék állapotban marad), a méretük növekszik, amikor a vízcseppekből származó vízgőz kikristályosodik a jégkristályokon. A jégkristályok a levegőben ütközhetnek, ennélfogva a tömegük megnövekszik, s így nehezebbé válnak. Amikor a jégkristályok már túl nehezek a lebegéshez, lehullanak a földre, s 0 C alatti hőmérsékleten havazás történik. Ha a kristályok 0 C fölötti hőmérsékletű levegőn haladnak keresztül, akkor esőcseppek keletkeznek. Jégkristályok

10 A víz körforgása Képzeljük el, hogy ugyan azt a vizet isszuk, mint amit a dinoszauruszok ittak! Valóban, a bolygónkon a víz folyamatos körforgásban van. Most már tudjuk, hogy amikor a víz elpárolog, a keletkezett vízgőz felemelkedik, lehűl és felhővé kondenzálódik. A felhők a felszín fölött mozognak, és csapadékot adnak. A víz körforgása A víz kitölti a tavakat, patakokat és folyókat, s végül is visszafolyik az óceánokba, ahol a párolgás révén újra elkezdődik a folyamat. A víz bejut a talajba is (a víz 11 %-a). A növények levelein történő párolgás is fontos a víz körforgásában: a növények a talajból vizet vesznek fel, a víz a gyökerektől a törzsön keresztül a levelekig halad, melyek felszínéről elpárologhat. Ezt a folyamatot párologtatásnak nevezzük.

11 A felhők kialakulása Egy felhő milliónyi kicsi lebegő vízcseppből (vagy jégkristályból, amikor a hőmérséklet 0 C alatti) áll. Felhő akkor keletkezik, amikor a vízgőz cseppfolyósodik, pl. amikor a nedves levegő 0 C alá hűl, s kicsapódik az apró részecskéken.

12 Konvekció A Földön, mivel a levegő sűrűsége függ a hőmérséklettől, a meleg levegő felemelkedik, és a hideg levegő lesüllyed, mivel a meleg levegő kevésbé sűrű, mint a hideg. Ezt a folyamatot nevezzük konvekciónak. Felhőképződés A konvekció egyike azon folyamatoknak, melyek felhőképződéshez vezetnek. Amikor a Nap süt, a talajszintjén lévő levegőt, mely vízgőzt tartalmaz, felmelegíti, és az elkezd emelkedni, miközben hűl. Felhők akkor képződnek, amikor a nedves levegő egy kritikus hőmérséklet alá hűl: ekkor a víz kicsapódik a kis lebegő részecskékre, s cseppeket hoz létre a levegőben.

13 Domborzat (hegyek) Felhők kialakulhatnak a felszíndomborzat (pl. hegységek) hatására is. Ezeket orografikus felhőknek nevezik. A levegő a kényszer hatására átkel a hegyen, s amint felemelkedik, a levegő lehűl. Ha a harmatpont alá hűl, megtörténik a kondenzáció, s a levegő vízgőztartalma felhő formájában láthatóvá válik. Orografikus felhők

14 A főn hatás Mikor a levegő a hegyen felemelkedik, lehűl, és vízgőzzel telítetté válik. Megtörténik a kondenzáció, és a vízgőz cseppfolyósodik. A kondenzálódott víz vagy a felhőben marad, vagy kihullik belőle, miközben a levegő folyamatosan emelkedik. Amikor a légtömeg a hegy másik oldalán süllyedni kezd, szárazabb és melegebb lesz. Ezt a hőmérséklet-különbséget fõn hatásnak nevezzük. Légtömegek találkozása Nemcsak a hegyek kényszeríthetik a levegőt emelkedésre. Ha a meleg levegő találkozik egy nehezebb hideg légtömeggel, az szintén emelkedésre készteti a meleg levegőt. A meleg és hideg levegő közötti határfelületet frontnak nevezzük, melynek a felszínnel alkotott metszésvonala a frontvonal. Mivel a meleg levegő felemelkedik, lehűl, s a harmatpont alatt megindul a felhőképződés. Hidegfront Melegfront

15 A levegő vízszintes áramlása A szelek gyakran visznek meleg és nedves levegőt adott terület fölé. Ha meleg, nedves levegő halad át egy sokkal hidegebb felszín fölött, akkor felszín lehűti a levegőt, s a harmatpont hőmérséklet alatt a levegő nedvességtartalmának egy része kondenzálódni fog, s köd keletkezhet. Ez a jelenség a szárazföldek partvidékei mentén gyakori. Ködképződés tó fölött.

16 Felhőtípusok és képződésük Különböző troposzférikus felhők. St: stratus, Sc: stratocumulus, Nb: nimbostratus; Ac: altocumulus, As: altostratus; Ci: cirrus, Cs: cirrostratus, Cc: cirrocumulus; Cu: cumulus, Cb: cumulonimbus. A sztratoszférikus jégfelhőkön kívül, amelyeket csak ritkán, s általában csak a sarki területeken láthatunk, minden felhő a troposzférában képződik a földfelszín és 15 km magasság között. Néhány felhőtípus gyakran esőt okoz, míg mások pl. a magas felhők szinte soha. A felhők vízcseppeket, vagy kicsi jég-részecskéket tartalmaznak. Ha a környező levegő hidegebb, mint 0 C, a levegő vízgőztartalma a kondenzációs magvakra kicsapódik (kondenzálódik). Ez akkor történik, ha a levegő vízgőzzel telített és nem tud több nedvességet befogadni, illetve megtartani.

17 2. Fejezet: Részecskék A levegő, amit belélegzünk, nemcsak gázokból áll. Aeroszolokat is tartalmaz, melyek parányi folyadék-, vagy szilárd lebegő részecskék a közegükkel együtt. Számos helyről származhatnak, pl. lehetnek tengeri, antropogén, biogén, vulkáni, illetve ásványi eredetűek. Fontos szerepet játszanak a légkörben, és hatást gyakorolnak az emberi egészségre. Honnan származnak a részecskék? Mivé alakulnak? Egészségre gyakorolt hatásuk

18 Részecskék: Honnan származnak? Az aeroszolok a légkörben lebegő kis folyadék-, vagy szilárd részecskék a közegükkel együtt. Méretük nagyon változatos: néhány nanométertől (10-9 m) 100 mikrométerig (10-4 m = egy hajszál vastagsága) terjed. Ez az oka, amiért általában nem látjuk őket. Az aeroszolok származhatnak természetes és antropogén (ember általi) forrásokból. A légkörbe kerülhetnek direkt módon, mint részecskék (elsődleges aeroszolok), vagy vegyi folyamatok eredményei is lehetnek (másodlagos aeroszolok).

19 Az elsődleges aeroszolok forrásai Az aeroszolok természetes, illetve mesterséges eredetűek lehetnek. Tengeri származásúak A tengeri só aeroszolok az erős szelek révén a hullámok vízpermetéből származnak (a legnagyobb részecskék jellegzetesen nátrium-kloridban gazdagok), valamint az elnyelt légbuborékok szétpukkanásából erednek, a hullámok fehér tarajának képződésekor. Az óceánokból a légkörbe történő aeroszol kibocsátás kb. 1,3 milliárd tonna évente! Tengeri eredetű aeroszol-képződés

20 Ásványi eredetűek Áramló szaharai porfelhő a Földközi-tenger és Olaszország fölött; A szél képes a felszínről felemelni részecskéket, különösen akkor, mikor a talaj száraz és nincs növényborítás. Ezeket a kis szemcséket nagy távolságokra képes elszállítani. E a részecskék olyan anyagokat tartalmaznak, melyek a földkéregből származnak, s ennek következtében gazdagok vas-, kalcium- és alumíniumoxidokban. A Föld ásványi eredetű részecskéinek fele a Szaharából származik.

21 Vulkáni eredetűek A vulkáni kitörés hatalmas mennyiségű, különböző gázokat és aeroszolokat juttat a légkörbe. Ellentétben más aeroszol forrással, a hamufelhő olyan magas, hogy a részecskék és a gázok bejuthatnak a sztratoszférába: a Pinatubo vulkáni fáklyájának magassága elérte a 40 km-t! A részecskék, amelyek belépnek a felső légkörbe, nem könnyen mosódnak onnan ki, s a vulkáni anyagok sokáig (sokszor évekig) a kezdeti kibocsátott szinten maradnak. A vulkánok által kibocsátott gázok szintén képezhetnek aeroszolokat. Az összes, ilyen a sztratoszférában lévő részecskének számottevő hatásuk van az éghajlatra (lásd: a Kiegészítő ismeretek c. fejezet). St. Helen kitörése

22 Biogén eredetűek Azokat a részecskéket, melyeket az élő szervezetek hoznak létre, biogén részecskéknek nevezzük. Az elsődleges aeroszolok lehetnek pollenek, gombák, baktériumok, vírusok, stb. Másik forrás az erdőtüzek, melyek apró szemcséjű anyagokat bocsátanak a légkörbe. Pl ben Malajzia több térségében a tüzekből származó füst néhány hét alatt 15-ször magasabb részecske szennyezéshez vezetett, mint átlagos esetben. Kozmikus eredetűek A naprendszerünkből is érkezik anyag a légkörbe. A legtöbbje a légkör felső részében elég (lásd: csillaghullás), de kis részük eléri a földfelszínt. Ezek a részecskék ha méretük kisebb, mint 0,5 mm a mikrometeoritok. A kutatók becslése alapján legalább néhány ezer tonna kozmikus anyag éri el a felszínt évente.

23 Antropogén eredetűek Az emberi tevékenység révén kibocsátott részecskéket nevezzük antropogén aeroszoloknak. Az antropogén forrásokból mind durvább, mind finomabb részecskék képződhetnek. Az építkezések (mint pl. a cement) és az utak pora elsődleges érdes antropogén részecskéket termel. Kisebb részecskéket (mint pl. a széntartalmú aeroszolok) a fosszilis üzemanyagoknak az erőművekben, járművekben, fűtés céljaira, stb. történő elégetése szolgáltatja Közlekedési eredetű aeroszol

24 Végül, még ha nincs is hatásuk az éghajlati rendszerre, ne feledkezzünk el azokról a részecskékről, amelyeket zárt helyeken lélegzünk be, mint pl. a poratkák, rostok, rovarölő permetszerek és az azbeszt, melyek nagyon veszélyesek lehetnek az emberi egészségre. Elektronmikroszkóppal készített képek. Balról jobbra: sivatagi részecske (forrás: A. Gaudichet, LISA); hibiszkusz pollen (forrás: hamu részecske a Szent Helen vulkánkitörésből

25 Másodlagos aeroszolok Ahogy megismertük, az aeroszolok számos forrásból származhatnak (tengeri, ásványi, vulkáni, biogén, antropogén eredetűek lehetnek). Az egyes folyamatokban szilárd anyagból indulunk ki. De a részecskék lehetnek a gáz-részecske átalakulás eredményei is. Ez azt jelenti, hogy új részecske jöhet létre a molekulák összetapadása révén, azonban ezek a molekulák túl kicsik még ahhoz, hogy részecskeként tekintsük őket (ez a folyamat a nukleáció). A gázok is kondenzálódhatnak ilyen, már létező részecskékre, ezzel nagyobb aeroszolokat hozva létre. Megjegyezzük, hogy a gáz-részecske átalakulás során keletkezett részecskék kicsik (méretük kisebb, mint 1 µm). Ezzel szemben pl. az ásványi por, a pollenek, vagy a tengeri permet átmérője 10 µm, vagy még nagyobb). Rózsa A növényzet szintén bocsát ki gázokat, nevezetesen illékony szerves anyagokat (VOC) (amikor megszagolunk egy virágot, az orrunk ezeket érzi) (a növényi kibocsátás további részletei: lásd: az Alsó légkör c. fejezet). Ezek a biogén gázok új részecskéket alakíthatnak ki (másodlagos aeroszolok).

26 A másodlagos természetes aeroszolok többsége kéngáz reakciókból származik. A tengeri környezetben a legtöbb ként (DMS dimetil-szulfid formájában) a fitoplanktonok bocsátják ki. A DMS és a légköri összetevők reakciójából kén-dioxid (SO 2 ) képződik; a földön, a pusztuló növényzet és az állatok is létrehoznak természetes eredetű H 2 S-t (aminek a szaga például a záptojáséra hasonlít); a vulkánok közvetlenül bocsátanak ki SO 2 -t. Ez a gáz további reakcióba lép, s ezáltal szulfát aeroszol részecskék keletkezhetnek. A természetes források olyan széntartalmú gázokat is termelnek, melyek aeroszolokat szolgálatnak. Az ember 1860-ban évente 10 millió tonna SO 2 t bocsátott ki, az 1980-as évekre ez 150 millió tonna / év-re növekedett. Ennek következtében most az antropogén kibocsátás meghaladja a kéntartalmú gázok természetes kibocsátását, még akkor is, ha a nemzetközi egyezmények miatt a légköri SO 2 mennyisége csökken. Az ember nitrogénvegyületekből is egyre több fajtát termel, ami nitrát aeroszolokat hoz létre. Néhány antropogén vegyület reakciója, melyek a kőolaj égési folyamatából és a biomassza égetésből származnak, karbonát dús aeroszolokat eredményez, melyek az egészségre veszélyesek.

27 Részecskék: Mivé alakulnak? Ha a részecskék már a levegőben vannak, akkor átalakulhatnak, elszállítódhatnak, vagy kiülepedhetnek. Ezek a folyamatok számos tényezőtől függnek, úgy mint az aeroszolok mérete, koncentrációja, kémiai összetétele, helye, meteorológiai tényezők, stb.

28 Aeroszol koncentráció és eloszlás A légkörben a részecskék koncentrációja megmutatja a részecskék térfogategységben lévő számát, vagy mennyiségét. Ezt kifejezhetjük térfogategységre jutó darabszámmal, vagy tömeggel. Ez azt jelenti, hogy ez az a tömeg, amit akkor mérnénk, ha az 1 m 3 -ben (1000 literben) lévő összes részecskét mérlegre tennénk, vagy a részecskék darabszáma, ha egyesével megszámolnánk őket. Mindenesetre a koncentráció nagy változatosságot mutat a különböző helyeken. Távoli tengeri területeken, az aeroszolok tömegkoncentrációja körülbelül 4,8 µg m -3, ami háromszor alacsonyabb, mint egy nem városi kontinentális területen (15 µg m -3 ). Városokban a részecskék koncentrációja meghaladhatja a 100 µg m -3 -t vagy az 1 millió részecskét cm 3 -enként!

29 A bal oldali ábra a tengeri, városi és a vidéki területek aeroszol koncentrációjának eloszlását mutatja. Az aeroszolok méret szerinti eloszlása a részecskék számát jelenti a sugár függvényében. Megfigyelhetjük, hogy a legmagasabb részecskeszám a városokban fordul elő (kék vonal), s ezen részecskék legtöbbje nagyon kicsi, sugaruk kisebb, mint 0,05 µm. Aeroszol koncentráció városi, vidéki és tengeri környezetben (adatok: Jaenicke (1993)). Általában a városi aeroszolok méret szerinti eloszlása változó. Nagy számú kis részecskét a forrásokhoz közel találunk, koncentrációjuk azonban a forrástól távolodva gyorsan csökken.

30 Átalakulási folyamatok Az aeroszolok nem maradnak korlátlan ideig a légkörben: általában a troposzférában csak néhány napig maradnak. Ezért átalakulási folyamatok játszódhatnak le mielőtt kikerülnek a légkörből. Ezek a folyamatok a koaguláció (összeolvadás), kondenzáció (kicsapódás) és a felhőképződés. Ezekre a Kiegészítő ismeretek c. rész 2. fejezetében térünk vissza. Aeroszolok kiülepedése Lebegés közben az aeroszolok fizikailag és kémiailag is megváltozhatnak, azonban nem maradnak évekig a troposzférában. Mivel a természetes és az antropogén források folyamatosan bocsátják ki az újabb részecskéket a levegőbe, ezek a részecskék valahova eltűnnek, különben pl. már nem tudnánk lélegezni. Az aeroszolok kikerülési folyamatát depozíciónak, kiülepedésnek nevezzük. A kiülepedés szót használjuk, hogy utaljunk rá, a részecskének az egyetlen módja, hogy kikerüljön a légkörből az, hogy visszakerül a Föld felszínére. A kiülepedésről részleteket a Kiegészítő ismeretek c. rész Részecskék c. fejezetében olvashatunk.

31 Ez a kép az aeroszol szállítását ábrázolja: a szennyezés az Atlantióceán fölött kavarog, Franciaország nyugati partvidékétől távol (lenn jobbra). Fent középen az Egyesült Királyság déli része, nyugatra Írország látható. Természetesen minél nagyobb a részecske, annál kevesebb ideig marad a légkörben. A nagy részecskék a gravitáció miatt kihullnak (mintha egy kis követ dobnánk le egy magasabb helyről). Néhány cm s -1 sebességgel esnek lefelé. Ezzel magyarázható, hogy miért csak a forrás közelében találunk nagyobb részecskéket. Azonban a szélnek kulcsszerepe van: figyeljük meg egy madártollat, amit leejtünk, hosszabb ideig képes a levegőben maradni, ha ráfújunk! Ugyanez a helyzet a részecskékkel, még ha nem is látjuk őket a kis méretük miatt. A részecskék több ezer kilométerre is elszállítódhatnak: néha Szaharából származó port a dél-amerikai kontinens keleti partvidékén is kimutatnak.

32 Apró szemcséjű eset: sztratoszférikus aeroszolok Általában az aeroszolok tartózkodási ideje (az az átlagos idő, amit a részecske a légkörben tölt, mielőtt kiülepedne) kevesebb, mint egy hét. Azonban ez nem mindig igaz a vulkáni részecskékre, mivel nagy vulkáni kitörések a hamut közvetlenül a sztratoszférába bocsátják, melyek lehetnek elsődleges aeroszolok, vagy SO 2 gáz; majd a SO 2 tovább alakul másodlagos aeroszolokká. A sztratoszférában a részecskék nem könnyen ülepednek ki, és szétterjednek a Föld körül. Az aeroszolok évekig a sztratoszférában maradhatnak! A Pinatubo kitörése 600 év nyugalom után június 15-én a Fülöp-szigeteken lévő Pinatubo vulkán kitört. 20 millió tonna kén-dioxidot bocsátott a sztratoszférába. A kibocsátott kén-dioxid három hét alatt a megkerülte a Földet (a bal oldali képen láthatjuk). Láthatod, ahogy a Pinatubo kitörés fáklyájának részecskéi 10 nap alatt elérik Afrika nyugati partjait.

33 Az ábra a "Pinatubo hatást mutatja: A piros szín jelzi a legmagasabb értéket, míg a sötétkék a legalacsonyabbat, amit általában a sztratoszférában megfigyelnek. 1. kép: a sztratoszférikus aeroszolok a kitörés előtt; 2. és 3. kép: 1 és 3 hónappal a kitörés után; 4. kép: 2 évvel a kitörés után a légkör még mindig nem nyerte vissza eredeti állapotát!

34 A részecskék egészségre gyakorolt hatása Minden egyes belélegzéskor kb. 0,5 liter levegő kerül a tüdőnkbe, oxigént szállítva a testünknek. De mivel a légkör milliónyi részecskét is tartalmaz, az apró részecskéket szintén belélegezzük. Ez káros lehet az egészségünk szempontjából, a részecskék méretétől és összetételétõl függően. Évszázadokkal korábban, még mielőtt felvetődött volna, hogy a légszennyezés az egészségügyi kockázat, a férfiaknak és nőknek a munkavégzésükből adódóan már voltak légzési problémáik.

35 Történeti jelek 1555-ben Olaus Magnus dán püspök azt mondta, hogy a gazdáknak a szénát széllel hátban kell csépelni a porok miatt, mert a por olyan apró, hogy belégzéskor nem lehet észrevenni és felhalmozódik a torkunkban. Ezzel a részecskék emberi egészségre gyakorolt hatását említette. A következő évszázadok alatt az ipari forradalom során a munkásokat veszélyes anyagoknak tették ki: 1800-ban a tüdőbaj a szénbányászoknál aggasztó problémává vált, különösen Angliában, ahol a világtermelés jelentős részét bányászták. Szénbányászok a 20. század elején Közép-Franciaországban.

36 Manapság is sok országban dolgoznak az emberek rossz körülmények között. A részecskék hatása még mindig probléma, különösen azok számára, akik ki vannak téve a pornak, mint pl. az építőmunkások, pékek, a mezőgazdaságban dolgozók, stb. Kapcsolat a részecskék és az egészség között Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy a növekvő részecske-szennyezés a levegőben növekvő légzési problémákhoz, pl. asztmához és hörghuruthoz vezethet. Munkások egy szövőgyárban Manchester közelében, 1851-ben A részecske koncentráció emelkedésekor növekszik a légzési rendellenességekben szenvedők rendkívüli kórházi felvétele. Továbbá azoknál az embereknél, akik éveken keresztül magas részecske tartalmú levegőt lélegeztek be (amit hosszú idejű kitettségnek nevezünk), valószínűbb a tüdőrák kialakulása.

37 Értékek a városban Mivel a részecskék veszélyesek az egészségre, az Európai Közösség elhatározta, hogy előírja a levegőminőség szabványait. A részecskék azon szintje, amit egy év átlagában nem szabad túllépni 44,8 µg m -3. Ami a tényeket illeti, nincsen alsó küszöb arra, hogy milyen részecske koncentrációnak nincsen hatása az egészségre. Az európai városokban a koncentrációk a nap folyamán gyakran meghaladják a 100 µg m -3 értéket. A részecske mérgező hatása főleg méretétől és kémiai összetételétől függ. Minél kisebb a részecske, annál beljebb tud hatolni a légzőszervekbe.további részletek a légzőszervekről: lásd: a Kiegészítő ismeretek c. fejezetet. A képen a részecske koncentrációt láthatjuk a nap különböző időszakában. A piros vonal Párizs forgalmas utcáján, a kék vonal Párizson belüli mérés értékeit mutatja. A zöld vonal a vidéki mérés eredménye. Mindegyik mérést szeptember 16-án végezték. Figyeljük meg hogyan nő a részecske koncentráció a csúcsforgalom időszakaiban: a reggeli és az esti órákban!

38 3. Fejezet: A Nap és a felhők A Nap melege nélkül nem lenne élet a Földön. A légkör kölcsönhatásba lép a napsugárzással a felhők révén. Ebben a fejezetben be fogjuk mutatni, hogy miként módosítják a felhők a földfelszín által elnyelt sugárzást, s miért vannak hatással az éghajlatra. Habár a szivárványok nem játszanak szerepet az éghajlatban, olyan fenségesek, hogy meg kell magyaráznunk, hogyan is keletkeznek Albedó Felhők és éghajlat Szivárványok

39 Albedó Az albedó latin eredetű szó (jelentése: fehérség), s valamilyen tárgy fényességének a leírására használják. A globális éghajlat megértéséhez fontos, hogy számszerűen meghatározzuk a Föld albedóját. Színek A fehér fény (vagy a napfény) különböző színekből áll össze, amit mi nem látunk, mert ezek összekeverednek (elkülönülten láthatjuk őket, mikor megnézünk egy gyönyörű szivárványt, vagy amikor prizmát használunk). Amikor a fény egy tárgynak ütközik három dolog történhet: a fény visszaverődhet, továbbsugárzódhat vagy elnyelődhet. A tükör visszaver minden fényt, ami rá érkezik. Átlátszó tárgyak (mint pl. a víz, vagy az üveg) átengedik a fényt.

40 Mivel a fény számos színből áll, egy része visszaverődhet, míg másik része elnyelődhet. Ha teljes egészében visszaverődik, akkor a tárgy színe fehér. Ha semmi sem reflektálódik (minden színt elnyel), akkor a tárgy sötét. Ha egy tárgy minden színt elnyel, kivéve pl. a pirosat, akkor a szemünk a piros színt látja, és azt mondjuk, hogy a tárgy piros. Az elnyelt fény hővé alakul. Ez az oka annak, amiért nyáron a sötét tárgyak melegebbek, mint a világosabbak, mivel ezek minden színt elnyelnek. Valamit színesnek látunk, mert a fényt visszaveri (szemünkbe), az összes többi színt elnyeli a tárgy.

41 Az albedó definíciója Az albedó a tárgy által visszavert és a tárgyra érkező sugárzás hányadosa. A szám, ami leírja az albedót 0 (fényt nem veri vissza) és 1 (minden fényt visszaver) között változik, vagy százalékban is kifejezhetjük. Az albedó a Földön Friss hó Régi hó Fű Erdő 5-10 Földünk átlagos albedója kb Ez azt jelenti, hogy a Földre érkező napsugárzás 30 %-a újból kisugárzódik az űrbe. Nézzük meg a bal oldali táblázatot a különböző felszínek albedójáról (%-ban). Az esőerdőknek van a legkisebb albedója a Földön.

42 Napjainkban a Föld átlaghőmérséklete 15 C. Ha bolygónk erdővel lenne borítva, az átlaghőmérséklet 24 C lenne. Egy sivatagos Föld esetében (homokdűnés Föld), a hőmérséklet 13 C lenne. Ha óceánok borítanák a Földet (mint a moziban a Vízivilágban), a hőmérséklet 32 C lenne, mert az óceánok sötétek, és ezért kicsi az albedójuk. A jégborított Föld hideg lenne (-52 C)! (Nézzük meg a jobb oldali ábrát). Elképzelt hőmérsékletek, ha a Földön különböző földfelszínek lennének, ami más globális albedót okozna.

43 A felhők albedója Földünk albedója nagyon különböző felhőkkel, vagy nélkülük. A felhők több fényt vernek vissza az űrbe. Az ég kék színe onnan származik, hogy a földfelszín és a felhők a Nap színspektrumából a kék színt szórják a legjobban. A felhők albedója számos tényezőtől függ, ideértve a felhők magasságát, méretét, a felhőn belüli cseppek méretét és számát. A felhők színe a fényes fehértől a sötétszürkéig terjed, mert a vízcseppek szórják a fényt: a nagyobb cseppeknek nagyobb a felszínük és több fényt vernek vissza. Ha egy nagy zivatarfelhő alatt vagyunk, a tájkép sötét, mert a fény nem jut át könnyen rajta. De az űrből ugyanez a felhő sokkal fényesebb lenne, mert valójában magas albedója van. Ezzel szemben a cirrus felhők közel áttetszőek, viszont az űrből szürkébbeknek látszanak, mivel az albedójuk kicsi. Képzeljük el, hogy egy űrhajóról csodáljuk a Földet, a felhők többkevesebb fényt visszavernek az űrbe (ami azt jelenti, hogy a felhőknek eltérő az albedójuk), ami a tulajdonságaiktól függ.

44 Különböző felhők albedója Műholdkép a látható fény tartományában; Európa és Észak-Afrika, november A METEOSAT európai műhold a a felhők és a földfelszín által visszavert fényt méri. A víz a napfény jelentős részét elnyeli, ezért tűnik sötétnek. A vastag felhőknek magas az albedójuk és fényesek a műholdképen. A vékony cirrusoknak alacsonyabb az albedója és általában félig áttetszők a napfényre. Mivel általában a felhők albedója magasabb, mint az alattuk levő felszíné, a felhők több sugárzást vernek vissza az űrbe, következésképp felhős időben kevesebb napból származó energia áll rendelkezésre, a felszín és a légkör melegítésére.

45 A felhők és az éghajlat A felhők a napsugárzás egy részét visszaverik az űrbe. Ennek következtében kevesebb energia éri el a földfelszínt. Azonban a felhők nemcsak ily módon befolyásolhatják az éghajlatot. Megfigyeltük-e már, hogy az éjszaka kevésbé hideg, amikor az ég felhős? A következőkben megmagyarázzuk, hogy miért

46 Infravörös sugárzás Ne felejtsük el, hogy valójában a napfény több részből tevődik össze. Tartalmazza a látható részt (amit természetesen látunk), valamint az ultraibolya és az infravörös sugárzást, melyeket az emberi szem nem lát. Néhány állat látja az UV sugárzást (pl. a méhek), mások az infravöröset érzékelik (pl. a macska, a kígyó). Mi nem látjuk az infravörös sugárzást, de hőként érzékeljük. A Föld az űrből Az UV sugárzást az ózonréteg kiszűri, ezáltal megvéd minket a sugárzás káros hatásaitól. Ez az, amiért az ózonréteg olyan fontos. A légkör, az óceánok és mindenekelőtt a felhők a napfény egy részét visszasugározzák az űrbe (a visszavert sugárzás ezen részét nevezzük albedónak). Ezért látják az űrhajósok az űrbõl a Földet.

47 A napból érkező energia kb. 70 %-a végül is eléri a földfelszínt, amelynek többsége elnyelődik. Mint ahogy a bőrünket felmelegíti a Nap, amikor süt, ugyanígy melegíti fel a Földet is, ami utána újra infravörös sugárzást bocsát ki. Ez a kép a Föld felől az űr felé visszasugározott átlagos hőeloszlást mutatja (W m -2 ) egy júliusi napon 2000-ben. A sárgával jelöltük azokat a régiókat, ahonnan a legtöbb hő (kimenő sugárzás) hagyja el a légkört. A rózsaszín és a kék színek köztes értékeket mutatnak, míg a fehér szín mutatja a legalacsonyabb értékeket. A sivatagi területek sok hőt bocsátanak ki, míg a hóval és jéggel fedett Antarktisz nagyon kevés hőt sugároz ki.

48 Ha minden infravörös sugárzás visszaverődés nélkül kisugárzódna az űrbe, akkor a bolygónk hőmérséklete -18 C lenne: csak a jegesmedvék lennének boldogok! Kölyök jegesmedve és a mamája

49 A felhők üvegházhatása Bolygónk nem olyan hideg az üvegházhatás miatt (lásd: az Alsó légkör c. fejezet), ami a vízgőznek, a felhőknek és néhány gáznak köszönhető. Mi csak a felhők szerepét fogjuk most itt megmagyarázni. A földfelszín kb. 50 %-át felhők borítják. Amikor a felhő elnyeli a földfelszín által kibocsátott sugárzást, annak egy részét a világűr felé sugározza, míg a másik részét visszasugározza a felszín felé. Ily módon melegszik a Földünk. A felhők emiatt tudják az éjszaka és a nappal közötti hőmérséklet-különbséget mérsékelni. A nappal folyamán a napsugarak felmelegítik a talajt. Minél kevesebb a felhő az égen, annál jobban melegszik fel földfelszín. Éjszaka, ha nincsen felhő, a Föld által kisugárzott infravörös sugárzás legnagyobb része kisugárzódik az űrbe. Az éjszaka ilyenkor hideg lesz. Ha az ég felhős, a sugárzás egy részét a felhők visszatartják, amit aztán a földfelszín felé visszasugároznak. Így a talaj feletti levegő hőmérséklete melegebb, mint a felhő nélküli esetben lenne.

50 A sivatagban a hőmérséklet nagy különbséget mutat nappal és éjszaka, mert a levegő olyan száraz, hogy a hő éjszaka gyorsan kisugárzódik. Az éjszakai hőmérséklet 35 C-kal is alacsonyabb lehet, mint a nappali. A felhők éghajlati hatása Összefoglalva a felhők a visszasugárzott hő révén felmelegítik a Földet: ezt a felhők üvegházhatásának nevezzük. Ez a folyamat okozza a melegedést vagy a pozitív sugárzási kényszert a Föld éghajlatában. De a felhők hűtik is a bolygónkat, a beérkező napsugárzás visszaverése révén. Az ellentétes hatású két folyamat, a felhő albedó és a felhő kényszer közötti sugárzási egyenleg határozza meg, vajon egy bizonyos felhőtípus melegíteni, vagy hűteni fogja Földünket.

51 Felhő sugárzási kényszerének meghatározása 1985 és 1986 között. A felhők hűtő hatásának növekedését a sárgától a zöldön át a kék szín jelzi. Néhány területen a felhők melegedést okoznak. Ezt a narancstól a piroson át a rózsaszín mutatja. Magas, vékony felhők, mint pl. a cirrusok (pehelyfelhők), hozzájárulnak a melegedéshez, míg a hűtő hatás az alacsony, vastag stratocumulus (alacsony gomolyos rétegfelhő) felhőknél érvényesül. Manapság a kutatók úgy gondolják, hogy a felhők globálisan csökkentik a Föld hőmérsékletét. Annak a megértése, hogy vajon a felhők melegedést, vagy hűlést idéznek elő a bolygónkon, abban az esetben, ha az emberi tevékenység hatására a földi hőmérséklet növekszik, a jövő egyik fő tudományos kihívása: ha a globális hőmérséklet emelkedik, több nedvesség lesz a légkörben, ez több felhőhöz vezet: több napsugárzást vernek vissza a világűrbe, vagy többet tartanak bent a légkörben?

52 A szivárvány A szivárványok mindig elbűvölik az embereket, és sok monda kapcsolatos velük. Az írek azt mondják, hogy egy aranyfazék fekszik a végén. Az indiaiak úgy hiszik, hogy ez híd az élet és halál között. A Teremtés Könyve szerint a szövetség jele az Isten és az élet között a Földön. A valóságban, még ha a szivárvány olyan gyönyörű is, hogy elbűvölőnek tűnik, nincsen semmi titokzatos, természetfölötti benne. Itt meglátjuk, hogy csak egy meteorológiai jelenség

53 Sir Isaac Newton ( ) A fehér fény színei A híres angol tudós, Isaac Newton volt az első, aki megmagyarázta a szivárványt a XVII. században, Descartes ( ) korábbi optikai munkásságának felhasználásával. Megmutatta, hogy a napfény különböző színekből áll, amit az ember szeme nem tud elkülöníteni. Valójában, amikor egy pillanatra a Napra nézünk délben, azt fehérnek látjuk.

54 A fény színek sorozata: piros, narancs, sárga, zöld, kék, indigó és ibolya, melyet látható spektrumnak nevezünk. Ez két másik színt is tartalmaz, amit nem látunk: infravörös (amit szemünk nem észlel, de bőrünk hőként észleli) és az ultraibolya (amelytől lebarnulunk). A prizma A fény továbbterjedése mindig egyenes vonalú, de az iránya megváltozhat, mikor útjába teszünk egy akadályt. Annak bemutatására, hogy a fehér fény valójában színek keveréke, Newton háromszög alakú üveget használt, amit prizmának hívunk. Amikor a fény átmegy a prizmán, megváltozik az iránya (amit fénytörésnek nevezünk). A törési szög az egyes színeknél más és más, így amikor a fény átmegy a prizmán hét különböző színt ad (nézzük meg a képet). A fényt tehát felbontottuk. Prizmával a fény megtörik

55 A szivárvány Ahhoz, hogy szivárványt lássunk, két dologra van szükségünk: Napra (amelynek a hátunk mögött kell lennie) és esőcseppekre. Amikor az esőcseppek lebegnek a légkörben, mindegyikük kicsi prizmaként viselkedik. A napsugár áthalad az esőcseppeken, amelyek a fényt megtörik, s ily módon szivárványt hoznak létre. Az egyes cseppek prizmaként viselkednek Szemünkkel a cseppekből érkező piros színt magasabban látjuk az égen, noha a vízcseppek az égen alacsonyabban vannak, és ibolyaszínt küldenek felénk.

56 A szivárvány alakja A szivárvány teteje (piros szín) és a megfigyelő között 42 fokos szög van. Mivel ez a szög állandó marad, a szemünkkel egy félkört látunk valahol a távolban. Ha repülőn utazunk, láthatjuk a teljes kört! A szivárvány teljes kör lenne, ha a Föld nem lenne az útjában.

57 A nagy esőcseppek (néhány mm átmérőjűek) fényes szivárványt adnak, míg a kicsi cseppek (pl., amelyek a ködben találhatók), halvány szivárványt hoznak létre. Ha süt a nap, mi is készíthetünk szivárványt a kertben! Az öntöző cseppjei hasonlóan viselkednek, mint az esőcseppek. Néha láthatunk kettős szivárványt, amikor a cseppeken belül a fény kétszer verődik vissza. A második szivárvány erőssége sokkal kisebb, mint a főszivárványé, és a színek is fordítottak.

58 Kiegészítő ismeretek

59 Felhők és részecskék 1. Fejezet: Mi történik a felhőkben? Cseppképződés A felhők tulajdonságai Felhőkémia 2. Fejezet: Részecskék A részecskék tulajdonságai Átalakulás és kiülepedés A részecskék és a légzőszerv 3. Fejezet: Felhők, részecskék és az éghajlat Az aeroszolok hatása a látástávolságra A részecskék és az éghajlat A sugárzási egyenleg

60 1. Fejezet: Mi történik a felhőkben? Az Alapismeretek c. fejezetben láthattuk, hogy a felhők milliónyi cseppből állnak, mivel a vízrészecskék kicsapódnak a kis szuszpendált részecskékre. A Kiegészítő ismeretek c. fejezetben megnézzük a felhők belsejét kisebb skálán: hogyan képződnek a cseppek, melyek a felhők tulajdonságai, a típusuknak megfelelően (lásd: az Alapismeretek c. fejezet) és milyenek a kémiai reakciók a felhőkön belül. Cseppképződés A felhők tulajdonságai Felhőkémia

61 Cseppképződés Egy felhő akkor születik, amikor a légkörben lévő nedvesség folyékony halmazállapotúvá válik, azaz a nedves levegő lehűl. Pontosabban, mi a kapcsolat a hőmérséklet és a levegő nedvességtartalma között? A felhőn belül mi a cseppek mérete? A levegő telítettsége A levegőben tárolható vízgőz mennyisége függ a levegő hőmérsékletétől. Egy adott hőmérsékleten, egy adott tömegű levegőben lévő aktuális és lehetséges víztartalom arányát relatív nedvességnek nevezzük. A levegőről akkor telített, amikor pontosan annyi vizet tartalmaz, mint amennyi abban lehetséges. Ennek következtében a telített levegő relatív nedvessége 100 %. A túltelített levegő relatív nedvessége magasabb, mint 100%.

62 Nézzük meg a lenti táblázatban a maximális vízgőzmennyiséget, amit a levegő képes megtartani különböző hőmérsékleteken, mielőtt a kondenzáció elkezdődne: T ( C) vízgőz (g m -3 ) 1,1 2,3 4,8 9,4 17,3 30,5 Pl. képzeljünk el egy 20 C-os légrészt, ami 9,4 g m -3 vízgőzt tartalmaz. A relatív nedvesség: 100 x (9,4 / 17,3) = 54,3 %. Feltételezzük, hogy a légrész lehűl 10 C-ra (pl. emelkedik a légkörben). A relatív nedvesség ekkor 100 %. A levegő telített. Képzeljük el, hogy a hőmérséklet csökkenése folytatódik 0 C-ig. Ezen a hőmérsékletet az a maximális vízgőz mennyiség, amelyet a levegő még képes megtartani 4,8 g m -3. Így a légrészecske túltelített (9,4-4,8) = 4,6 g vízzel. Ez a többlet víz kikondenzálódik a hozzáférhető aeroszol részecskéken, amelyek felhőcseppeket képeznek, és így a légrész relatív nedvessége visszatér 100 %-ra, vagyis 4,8 g m -3 vízgőz koncentrációra.

63 Minél melegebb a levegő, annál több vizet képes megtartani. Ezért használják a meleg levegőt tárgyak szárítására: elnyeli a nedvességet. Másrészt a telített levegő hűtése kicsapódásra kényszeríti a vizet. Ezért lesz egy szénsavas doboz párás: a mellette lévő levegőből kicsapódó nedvesség okozza ezt. Cseppek a felhőn belül A felhőcseppek mérete a néhány µm-től több, mint 100 µm-ig (0,1 mm) változik. Átlagos átmérőjük általában kb.10 µm. A szárazföldi felhők kisebb cseppekből állnak, míg a tengeri felhőket a nagyobb cseppméretek és kisebb cseppkoncentráció jellemzi. Általában a cseppsűrűség a felhőn belül és 1 millió csepp között van egy liter levegőben. Két csepp távolsága kb. 1,4 mm, ami 70-szerese az átmérőjüknek (mintha méterenként lenne egy focilabda). Egy párás szénsavas doboz A csapadék képződéséhez a cseppeknek növekedniük kell egészen addig, míg el nem érik az 1 mm körüli méretet, ami azt jelenti, hogy százszor akkorára kell nőniük, mint amekkorák voltak!

64 A "meleg felhők" (ezek nem tartalmaznak jeget), cseppjei csapadék méretűvé összeolvadással képesek megnövekedni. Ahogy az idő múlik, a cseppek egyre nagyobbak és nagyobbak lesznek, amíg elég nehezekké nem válnak, ahhoz, hogy lebegve a levegőben maradjanak és a levegő feláramlása ellensúlyozza a cseppek esését. A zivatarfelhőkben pl. a függőleges áramlások nagyon erősek, megmagyarázva, hogy a zivatarokban az esőcseppek miért olyan nagyok. A hidegebb felhőket jégkristályok, folyékony víz és vízgőz alkotja. A vízgőz kicsapódik a jégkristályokon, és a folyékony cseppek kifagynak, amikor jégkristályokkal érintkeznek. Mivel egyre nagyobbakká válnak, a jégkristályok hókristályként hullnak le, vagy esőként, ha megolvadnak, mielőtt elérik a talajt.

65 2. Fejezet: Részecskék Az aeroszol részecskéknek számos forrásuk lehet (természetes vagy antropogén). Vannak elsődleges vagy másodlagos aeroszolok, és ennek következtében különböző a vegyi összetételük. A fő fizikai és kémiai tulajdonságaik révén kulcsszerepet játszanak a felhőképződésben és a felhők viselkedésében, továbbá az éghajlati rendszerben, valamint az emberi egészségre is hatással vannak. A fenti tulajdonságokat elemezzük e fejezetben. Az aeroszolok és a felhők éghajlatra gyakorolt hatását lásd: 3. fejezet. A részecskék tulajdonságai Átalakulás és kiülepedés A részecskék és a légzőszervek

66 Részecskék tulajdonságai Az eredetüktől és a légköri fejlődésüktől függően a részecskéknek különböző méretük és koncentrációjuk van (fizikai jellemzők); de a részecskéknek van egy másik, szintén fontos megkülönböztetése: a kémiai összetételük. Mellesleg, a részecskék fizikai és kémiai összetevőinek nagy hatása van a légköri viselkedésükre. Az egyik ok, amiért az aeroszolok olyan fontosak, az az, hogy szerepük alapvető a felhőképződésben.

67 Az aeroszolok vegyi összetétele A részecskék vegyi összetétele erősen függ a keletkezési helyüktől. A fő komponensek a tengeri só, szulfát, nitrát, ammónium, szerves anyagok, a földkéregből származó anyagok, apró fémdarabok és víz. A durva tartományban (a részecskék átmérője > 1µm) általában a földkéregből származó anyagokat (szilícium, magnézium, kalcium, alumínium, stb.), nátrium-kloridot (tengervíz cseppjeiből), elsődleges biológiai anyagokat (pollenek, spórák, elpusztult rovarok törmelékei, stb.), s lebegő kormot találunk. A finom részecskék főleg másodlagos aeroszolokból állnak (gázokból kialakuló részecskék), mint pl. a szulfát, nitrát, szerves összetevők és fémek (mint pl. az ólom, vas, réz, nikkel, stb.) és az elemi szén.

68 Kémiai keveredés Mivel a légkör folyamatosan mozog és változik, egy részecske kémiai összetétele valószínű, hogy a légkörben való néhány napos tartózkodási idő alatt kialakul. Két keveredési állapotot különböztetünk meg: belső és külső keveredést. A külső keveredésnél a különböző forrásokból származó részecskék különállóak maradnak, pl. nem kapcsolódnak egymáshoz. A belső keveredésben a különböző kémiai anyagok egy részecskén belül összekeverednek. Minél öregebb a légtömeg, a belső keveredés mértéke annál jobban fog növekedni. TEM kép egy tengeri troposzférából származó ásványi porról

69 Felhőképző magvak A troposzférában az aeroszolok legfontosabb szerepe az, hogy lehetővé teszik a felhőképződést: valójában vízgőz szükséges ezekhez a kis részecskékhez, hogy megindulhasson rajtuk a kondenzáció. Nem mindegyik részecske felel meg cseppképző magnak. Azokat a részecskéket, melyeknek meg van az a képességük, hogy cseppekké növekedjenek, kondenzációs magvaknak (KM, angolul CCN) hívjuk. Ez a képesség függ a részecske méretétől, vegyi összetételétől és a túltelítéstől (lásd: a képződési folyamat). Az, hogy az aeroszol részecskék mekkora része CCN, általában sokkal fontosabb az óceánok fölött, mint a szennyezett környezetben. A CCN koncentrációja kb. 100 db cm -3 a tengeri levegőben. Ugyanakkor a a szennyezett levegőben az aeroszol részecskék koncentrációja jóval magasabb (néhány száz CCN db cm -3 ).

70 Gombák spórája, baktériumok, pollenek, biológiai bomlástermékek, stb. Mindezek szintén aeroszolok, és egyes részecskék mérete elérheti a 100 µm-t, vagy lehet akár annál nagyobb is. Ugyanakkor az aeroszolok lehetnek néhány molekulából álló, ún. molekula-clusterek. A modern részecskemérés lehetővé teszi még a 3 nm-es részecskék megfigyelését is (1 nm = 10-3 μm). Az erdőtüzek is aeroszol források. A képen erdőtűz pusztít Elefántcsontparton. Tipikusan ilyenek a kénsav aeroszolok, vagy más kicsi szerves aeroszolok, amelyek kémiai reakciók révén a levegőben képződnek. A légkörben lévő többi összetevőhöz hasonlóan az aeroszolok nemcsak képződnek, hanem el is távoznak a légkörből.

71 Ahhoz, hogy egy részecske CCN lehessen, elég higroszkóposnak kell lennie, pl. megfelelő mennyiségű vízben oldható anyagot kell tartalmaznia. Ezért befolyásolja a kémiai összetétel is a felhőcseppek képződését. Pl. kibocsátásukkor a talajról származó porrészecskék nem lehetnek CCN-ek, míg a tengeri só részecskék igen (egy nedves napon néha nehéz a sószóróból a sót kihinteni, mert a víz kikondenzálódik a sókristályokon, és összetapasztja őket). Hajók nyomai: a nagy hajók kipufogógázaiban lévő részecskék CCN-ként hatnak, és felhőket képeznek, ahogyan a képen is látjuk. Franciaország a jobb oldalon található, Spanyolország a kép alján. Ahogyan a hajók az Atlanti-óceán keleti részén úsznak, ezek a felhők kialakulnak, így teszik láthatóvá, hogy a hajó merre járt. A hajók nyomai több órán át megmaradhatnak, és a formájukkal lehetőséget adnak arra, hogy megbecsüljük azt, milyen régen keletkeztek és mekkora a hajó relatív sebessége. Minél gyorsabb egy hajó, annál keskenyebb és hosszabb lesz az általa okozott felhőnyom. A lassabb hajók rövidebb és szélesebb sávot hagynak.

72 Az aeroszolok hatásai a felhőkön Így az aeroszol részecskék lehetővé teszik a felhőképződést. A részecskék száma és mérete ezért megváltoztatja a felhők jellemzőit. Tény, hogy az aeroszolok a felhőrendszerben alapvető szereplők, mivel módosítják a felhők mikrofizikáját (a cseppek számát és méretét), a potenciális csapadékot és az optikai tulajdonságokat. Az egyik alapvető megfigyelés az, hogy a légkörben a CCN részecskék számának növekedésével a felhőkben több, de kisebb csepp alakul ki. A cseppek száma és mérete pedig fontos abban, hogy a felhőből mennyi csapadék hullhat ki és milyenek az optikai tulajdonságai (az aeroszolok felhőkre gyakorolt hatását indirekt hatásnak nevezzük). Ezért, mivel az antropogén tevékenység a részecskék fontos forrása, az ember módosítja a felhők mennyiségét és jellemzőit.

73 Nézzük meg a bal oldalon lévő fotót: kondenzációs csíkokat mutat (kondenzcsíkoknak is nevezik őket) Franciaországban a Rhône völgye felett. Gyakran láthatjuk ezeket a mesterséges felhőket, melyek a nagy sugárhajtású gépek után alakulnak ki. Jégkristályokból állnak, s ezek ott képződnek, ahol a hőmérséklet alacsonyabb, mint -40 C. Becslések szerint ezek a mesterséges felhők a földfelszín kb. 0,1 %-át borítják.

74 3. fejezet: Felhők, részecskék és az éghajlat A felhők folyékony vízből (vagy jégkristályokból) és a cseppeken belül vagy kívül lévő kicsi részecskékből állnak. Ezek a részecskék mindenütt jelen vannak a légkörben, nemcsak a felhőkben. Ebben a fejezetben megnézzük, hogyan befolyásolhatják a látástávolságot. Az Alapismeretek" c. részben a felhők és az éghajlat kölcsönhatásáról volt szó. Itt megnézzük, hogy a részecskék miként lehetnek fontos szereplői az éghajlatnak. (Módosítják a felhők jellemzőit, de nem csak ezért fontosak). A Föld globális sugárzási egyenlegét is áttekintjük. A részecskék és a láthatóság A részecskék és az éghajlat A sugárzási egyenleg

75 A részecskék és a láthatóság A gyenge láthatóságot úgy észleljük, mint a légszennyezés jelét. A látástávolság az a legnagyobb távolság, aminél a megfigyelő még lát egy nagy fekete tárgyat a Nappal szemben, a horizonton. Számos tényező határozza meg, hogy valaki milyen távolra lát a légkörben, beleértve a légkör jellemzőit, az ég és a megfigyelt tárgy fényességét, az emberi szem tulajdonságait és a megfigyelő pszichológiai ítélőképességét. Itt a légköri alkotórészekre fókuszálunk, amik gátolják a láthatóságot.

76 Fény a légkörben A fény az energia egy fajtája, ami hullámként terjed. A hullámhossz két hullám csúcsa közötti távolság (a zöld nyíl az ábrán). A Napból érkező fény fehérnek látszik, de a valóságban különböző színek összessége (amiket láthatunk a prizmával vagy a szivárványban). A színeknek különböző a hullámhossza, frekvenciája és az energiája. Az ibolyának van a legrövidebb hullámhossza a látható spektrumban, míg a pirosnak a leghosszabb. A fény egy elektromágneses hullám A fény egyenes vonalban halad mindaddig, míg valami meg nem zavarja. Az űrben egy villanásból származó fényt csak az látna, aki éppen a fénysugár útjában van. Ez különbözik légkörünkben: ahogyan a fény halad, egyenesen folytatja útját, amíg össze nem ütközik egy részecskével vagy egy gázmolekulával. Azután, hogy mi történik a fénnyel, függ a hullámhosszától és a tárgy méretétől, aminek nekiütközött.

77 A fény szóródik egy részecskén vagy egy molekulán A gázmolekulák és a légköri részecskék kisebbek, mint a látható fény hullámhossza. Amikor a fény nekiütközik egy gázmolekulának, a molekula elnyeli, és különböző irányokba szórja a fényt. Ezért látjuk éjszaka a villanófény, vagy a diszkó lézernyalábjait, még akkor is, ha nem is vagyunk a fény útjában. A fény különböző színei különbözőképpen viselkednek. Ez a szóródás, amit Rayleighszórásnak is neveznek, sokkal hatékonyabb rövid hullámhosszakon (a kék szín). Ezért látszik kéknek az ég.

78 A fény szóródása részecskéken A láthatóság csökken, mivel a légköri részecskék a megfigyelő és a tárgy között elnyelik, vagy szórják a Napból érkező fényt. A fény részecskéken történő szórása a legfontosabb jelenség, ami a láthatóság gyengüléséhez vezet; a fényt a légkör alkotóelemei is elnyelhetik, mint pl. az elemi szén, ami úgy is ismert, mint korom, vagy az NO 2, ami különösen hatékony fényelnyelő. A részecske koncentráció nagyon alacsony: a látástávolság kb. 250 km Most a látástávolság kevesebb, mint 70 km, a szennyezés miatt

79 Képzeljünk el egy részecskéktől mentes légkört: a tenger szintjén az elméleti látástávolság kb. 300 km lenne és 500 km a Mont Blanc tetején! A részecskék mérete, koncentrációja és kémiai jellemzői hatnak a látótávolságra. A legkisebb részecskék (és főleg a 0,1 és 1 µm közötti méretűek) csökkentik legjobban a látástávolságot. Ezen kicsi részecskék legtöbbje emberi eredetű. Los Angelesben a szennyezett időszakok alatt a látástávolság kb. 8 km lehet, szemben egy tiszta napon észlelhető 90 km-es látástávolsággal. A nedvesség jelentős mértékben növeli a szennyezés hatását a látástávolságra: a vízben oldódó finom aeroszolok a száraz átmérőjük hétszeresére is nőhetnek, drámaian megnövelve a szóródási hatékonyságot, és így a látástávolság romlásához vezetnek.

80 Az emberi érzékelés A légkörben lévő finom részecskék mennyiségének növekedése kapcsolatos a láthatóság csökkenésével, így a teljes levegőminőség indikátorának is használhatjuk. Az elfogadhatatlan látástávolság felfogása a környezettől függ: az emberek kevésbé könnyen fogadják el egy vadon lepusztítását, mint egy városi környezetét. Egy közvélemény-kutatás szerint, a városokban az elfogadható látástávolság mintegy 50 km volt. Alacsony látástávolság egy ipari területen

81 Mára befejeztük, viszontlátásra!

Meteorológiai alapismeretek 2

Meteorológiai alapismeretek 2 Meteorológiai alapismeretek 2 A nap és a föld hõsugárzása, földfelszín sugárzásháztartása Napmagasság: Ha nem lenne légkör, akkor a földfelszínre érkezõ besugárzás nagysága kizárólag a napmagasságtól függene.

Részletesebben

Időjárás lexikon. gyerekeknek

Időjárás lexikon. gyerekeknek Időjárás lexikon gyerekeknek Mikor esik az eső? Miután a nap a földön lévő vizet elpárologtatja, a vízpárával telített meleg levegő felszáll. (Ezt minden nap láthatod, hiszen a tűzhelyen melegített vízből

Részletesebben

2. Légköri aeroszol. 2. Légköri aeroszol 3

2. Légköri aeroszol. 2. Légköri aeroszol 3 3 Aeroszolnak nevezzük valamely gáznemű közegben finoman eloszlott (diszpergált) szilárd vagy folyadék részecskék együttes rendszerét [Més97]. Ha ez a gáznemű közeg maga a levegő, akkor légköri aeroszolról

Részletesebben

Dr. Lakotár Katalin. Felhő- és csapadékképződés

Dr. Lakotár Katalin. Felhő- és csapadékképződés Dr. Lakotár Katalin Felhő- és csapadékképződés Legfontosabb víztározók víztározó víztömeg (kg) a teljes víztömeghez viszonyított arány (%) óceánok, tengerek szárazföldi vizek tartózkodási idő 1338,1 10

Részletesebben

ÚTMUTATÓ MET-ÉSZ észlelőknek

ÚTMUTATÓ MET-ÉSZ észlelőknek ÚTMUTATÓ MET-ÉSZ észlelőknek Budapest, 2015. november 18. Az emberiség története együtt jár az időjárás megfigyelésével, s idővel a megfigyelt jelenségek lejegyzésével, rendszerezésével, bizonyos következtetések

Részletesebben

Kutatói pályára felkészítı akadémiai ismeretek modul

Kutatói pályára felkészítı akadémiai ismeretek modul Kutatói pályára felkészítı akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC Vizuális megfigyelések:

Részletesebben

Időjárási ismeretek 9. osztály

Időjárási ismeretek 9. osztály Időjárási ismeretek 9. osztály 5. óra A MÉRSÉKELT ÖVEZETI CIKLONOK ÉS AZ IDŐJÁRÁSI FRONTOK A TRÓPUSI CIKLONOK A mérsékelt övi ciklonok Az előző alkalommal végigjártuk azt az utat, ami a Nap sugárzásától

Részletesebben

Időjárási ismeretek 9. osztály

Időjárási ismeretek 9. osztály Időjárási ismeretek 9. osztály 6. óra A MONSZUN SZÉLRENDSZER HELYI IDŐJÁRÁSI JELENSÉGEK: - HELYI SZELEK - ZIVATAROK A monszun szélrendszer A mérsékelt övezeti ciklonok és időjárási frontok megismerése

Részletesebben

A légkör víztartalmának 99%- a troposzféra földközeli részében található.

A légkör víztartalmának 99%- a troposzféra földközeli részében található. VÍZ A LÉGKÖRBEN A légkör víztartalmának 99%- a troposzféra földközeli részében található. A víz körforgása a napsugárzás hatására indul meg amikor a Nap felmelegíti az óceánok, tengerek vizét; majd a felmelegedő

Részletesebben

Üvegházhatás. Készítők: Bánfi András, Keresztesi Martin, Molos Janka, Kopányi Vanda

Üvegházhatás. Készítők: Bánfi András, Keresztesi Martin, Molos Janka, Kopányi Vanda Üvegházhatás Készítők: Bánfi András, Keresztesi Martin, Molos Janka, Kopányi Vanda Amikor a Napból a Föld légkörébe behatoló sugárzás a Föld felszínéről visszaverődik, az energia nem jut vissza maradéktalanul

Részletesebben

Elektromágneses sugárözönben élünk

Elektromágneses sugárözönben élünk Elektromágneses sugárözönben élünk Az Életet a Nap, a civilizációnkat a Tűz sugarainak köszönhetjük. - Ha anya helyett egy isten nyitotta föl szemed, akkor a halálos éjben mindenütt tűz, tűz lobog fel,

Részletesebben

Éghajlat, klíma az éghajlati rendszer által véges időszak alatt felvett állapotainak statisztikai sokasága légkör besugárzás

Éghajlat, klíma az éghajlati rendszer által véges időszak alatt felvett állapotainak statisztikai sokasága légkör besugárzás Éghajlat, klíma Az életközösségekre, szupraindividuális rendszerekre ható kényszerfeltételek egy csoportja WMO def.: az éghajlati rendszer által véges időszak alatt felvett állapotainak statisztikai sokasága

Részletesebben

Éghajlat, klíma az éghajlati rendszer által véges id szak alatt felvett állapotainak statisztikai sokasága légkör besugárzás

Éghajlat, klíma az éghajlati rendszer által véges id szak alatt felvett állapotainak statisztikai sokasága légkör besugárzás Éghajlat, klíma Az életközösségekre, szupraindividuális rendszerekre ható kényszerfeltételek egy csoportja WMO def.: az éghajlati rendszer által véges időszak alatt felvett állapotainak statisztikai sokasága

Részletesebben

Radarmeteorológia. Makra László

Radarmeteorológia. Makra László Radarmeteorológia Makra László TARTALOM Bevezetés Interpretáció A radarok története Radar hardver Hogyan működik? Elmélet Gyakorlat Visszaverődési kép Radartípusok 1-2. Hagyományos radar Doppler radar

Részletesebben

A látható fény további tartományokra osztható: ibolya (legrövidebb), kék, zöld, sárga, narancs, vörös.

A látható fény további tartományokra osztható: ibolya (legrövidebb), kék, zöld, sárga, narancs, vörös. A napsugárzás Szerkesztette: Vizkievicz András A Napból érkező elektromágneses sugárzás. Több tartományt különítünk el (hullámhossz szerint). Minél rövidebb a sugárzás hullámhossza, annál nagyobb az energiája.

Részletesebben

Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda

Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola neve: Csapatnév: Csapattagok

Részletesebben

Időjárási ismeretek 9. osztály

Időjárási ismeretek 9. osztály Időjárási ismeretek 9. osztály 4. óra AZ ÁLTALÁNOS LÉGKÖRZÉS A légkörben minden mindennel összefügg! Az elmúlt órákon megismerkedtünk az időjárási elemekkel, valamint azzal, hogy a Nap sugárzása hogyan

Részletesebben

Légköri áramlások, meteorológiai alapok

Légköri áramlások, meteorológiai alapok Légköri áramlások, meteorológiai alapok Áramlástan Tanszék 2015. november 05. 2015. november 05. 1 / 39 Vázlat 1 2 3 4 5 2015. november 05. 2 / 39 és környezetvédelem i előrejelzések Globális Regionális

Részletesebben

Felhők az égen. Dr. Lakotár Katalin

Felhők az égen. Dr. Lakotár Katalin Felhők az égen Dr. Lakotár Katalin Felhők: diszperz rendszereket, a fény útjában jól látható akadályt képeznek. Akkor keletkezhetnek, ha a levegő hőmérséklete eléri a harmatpontot, és megindul a kicsapódás

Részletesebben

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK, MŰSZEREK. 2004. 11.9-11.-12. Meteorológia-gyakorlat

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK, MŰSZEREK. 2004. 11.9-11.-12. Meteorológia-gyakorlat METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK, MŰSZEREK 2004. 11.9-11.-12. Meteorológia-gyakorlat Sugárzási fajták Napsugárzás: rövid hullámú (0,286 4,0 µm) A) direkt: közvetlenül a Napból érkezik (Napkorong irányából) B) diffúz

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS LEVEGŐSZENNYEZÉS, A SZTRATOSZFÉRIKUS ÓZONRÉTEG ELVÉKONYODÁSA, GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS LEVEGŐSZENNYEZÉS, A SZTRATOSZFÉRIKUS ÓZONRÉTEG ELVÉKONYODÁSA, GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS LEVEGŐSZENNYEZÉS, A SZTRATOSZFÉRIKUS ÓZONRÉTEG ELVÉKONYODÁSA, GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS LEVEGŐSZENNYEZÉSI ALAPFOGALMAK Szennyezett levegő - a természetes alkotóktól minőségileg eltérő

Részletesebben

I. rész Mi az energia?

I. rész Mi az energia? I. rész Mi az energia? Környezetünkben mindig történik valami. Gondoljátok végig, mi minden zajlik körülöttetek! Reggel felébredsz, kimész a fürdőszobába, felkapcsolod a villanyt, megnyitod a csapot és

Részletesebben

A Föld felületének 71%-át víz borítja, ennek kb. 2,5%-a édesvíz, a többi sós víz, melyek a tengerekben, illetve óceánokban helyezkednek el.

A Föld felületének 71%-át víz borítja, ennek kb. 2,5%-a édesvíz, a többi sós víz, melyek a tengerekben, illetve óceánokban helyezkednek el. Vízburok A Föld felületének 71%-át víz borítja, ennek kb. 2,5%-a édesvíz, a többi sós víz, melyek a tengerekben, illetve óceánokban helyezkednek el. Az édesvízkészlet gleccserek és állandó hótakaró formájában

Részletesebben

2010. november 10. KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Horváth András: Égi szín-játék c. előadását hallhatják!

2010. november 10. KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Horváth András: Égi szín-játék c. előadását hallhatják! KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Horváth András: Égi szín-játék c. előadását hallhatják! Égi szín-játék Vörös az ég alja: Aligha szél nem lesz! Milyen volt szeme kékje, nem tudom már, De ha kinyílnak ősszel

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék FOGALOMTÁR 2. RÉSZ

Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék FOGALOMTÁR 2. RÉSZ Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék FOGALOMTÁR 2. RÉSZ Az Általános klimatológia gyakorlat 2. zh-jában szereplő fogalmak jegyzéke Szeged 2008 A 2. ZH-ban

Részletesebben

OKTV 2005/2006 I. forduló földrajz

OKTV 2005/2006 I. forduló földrajz 2 EGYSZERŰ VÁLASZTÁS OKTV 2005/2006 I. forduló földrajz Útmutató: E feladatokban egy kérdés és öt válasz található. Minden ilyen típusú feladatban egy válasz teljesen helyes, ezt kell kiválasztania és

Részletesebben

A KÁRPÁT-MEDENCE ÉGHAJLATÁNAK KIALAKÍTÓ TÉNYEZŐI

A KÁRPÁT-MEDENCE ÉGHAJLATÁNAK KIALAKÍTÓ TÉNYEZŐI A KÁRPÁT-MEDENCE ÉGHAJLATÁNAK KIALAKÍTÓ TÉNYEZŐI LEGALAPVETŐBB ÉGHAJLAT MEGHATÁROZÓ TÉNYEZŐ: A FEKVÉS. A kárpát-medence az északi mérsékelt övezet középső sávjában, a valódi mérsékelt övben Az É. sz. 45

Részletesebben

Hősugárzás Hővédő fóliák

Hősugárzás Hővédő fóliák Hősugárzás Hővédő fóliák Szikra Csaba Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék Építészmérnöki Kar Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem A sugárzás alaptörvényei A az érkező energia E=A+T+R

Részletesebben

EURÓPA ÉGHAJLATA I. Az Európa éghajlatát meghatározó tényezők a kontinens helyzete, fekvése és ennek éghajlati következményei. Kiterjedése: K-Ny-i irányban ~11 000km (Nyh. 31, Azori-szk.-Kh. 67, Ural;

Részletesebben

Miért hűti a CO 2 a Föld felszínét

Miért hűti a CO 2 a Föld felszínét Miért hűti a CO 2 a Föld felszínét Dr. Theo Eichten, München; Hanau; Professor Dr.-Ing. Vollrath Hopp 1, Dreieich; Dr. Gerhard Stehlik 2, Dr.-Ing. Edmund Wagner, Wiesbaden; April 2014 A NASA 3 publikálta

Részletesebben

6. RADIOAKTIVITÁS ÉS GEOTERMIKA

6. RADIOAKTIVITÁS ÉS GEOTERMIKA 6. RADIOAKTIVITÁS ÉS GEOTERMIKA Radioaktivitás A tapasztalat szerint a természetben előforduló néhány elem bizonyos izotópjai nem stabilak, hanem minden külső beavatkozástól mentesen radioaktív sugárzás

Részletesebben

Táncoló vízcseppek. Tartalomjegyzék. Bevezető

Táncoló vízcseppek. Tartalomjegyzék. Bevezető TUDEK 2013 Szerző: Veres Kincső Bolyai Farkas Elméleti Líceum Marosvásárhely Fizika kategória Felkészítő tanár: Szász Ágota Táncoló vízcseppek Tartalomjegyzék Bevezető... 1 1. Leidenfrost jelenség... 2

Részletesebben

A KÁRPÁT-MEDENCE ÉGHAJLATÁNAK ALAKÍTÓ TÉNYEZİI

A KÁRPÁT-MEDENCE ÉGHAJLATÁNAK ALAKÍTÓ TÉNYEZİI A KÁRPÁT-MEDENCE ÉGHAJLATÁNAK ALAKÍTÓ TÉNYEZİI A LEGALAPVETİBB ÉGHAJLAT-MEGHATÁROZÓ TÉNYEZİ: A FÖLDRAJZI FEKVÉS. A Kárpát-medence az északi félgömbi mérsékelt övezet középsı sávjában, a valódi mérsékelt

Részletesebben

FIZIKA A BIOLÓGIÁBAN HIDROSZTATIKA - HŐTAN. Hidrosztatika Fogalmak: hidrosztatikai nyomás, felhajtóerő, úszás (átlagsűrűség), felületi feszültség

FIZIKA A BIOLÓGIÁBAN HIDROSZTATIKA - HŐTAN. Hidrosztatika Fogalmak: hidrosztatikai nyomás, felhajtóerő, úszás (átlagsűrűség), felületi feszültség FIZIKA A BIOLÓGIÁBAN HIDROSZTATIKA - HŐTAN Hidrosztatika Fogalmak: hidrosztatikai nyomás, felhajtóerő, úszás (átlagsűrűség), felületi feszültség Lebegés: Süllyedés: Úszás: A bemerülési mélység a folyadék

Részletesebben

Az ózonréteg sérülése

Az ózonréteg sérülése Az üvegházhatás Már a 19. században felismerték hogy a légköri CO2 üvegházhatást okoz. Üvegházhatás nélkül a felszínen 2 m-es magasságban 14 oc-os hmérséklet helyett kb. 2 oc lenne. Az üvegházhatás mértéke

Részletesebben

A fény útjába kerülő akadályok és rések mérete. Sokkal nagyobb. összemérhető. A fény hullámhoszánál. A fény hullámhoszával

A fény útjába kerülő akadályok és rések mérete. Sokkal nagyobb. összemérhető. A fény hullámhoszánál. A fény hullámhoszával Optika Fénytan A fény útjába kerülő akadályok és rések mérete Sokkal nagyobb összemérhető A fény hullámhoszánál. A fény hullámhoszával rádióhullám infravörös látható ultraibolya röntgen gamma sugárzás

Részletesebben

A poláros fény rejtett dimenziói

A poláros fény rejtett dimenziói HORVÁTH GÁBOR BARTA ANDRÁS SUHAI BENCE VARJÚ DEZSÕ A poláros fény rejtett dimenziói Elsõ rész Sarkított fény a természetben, polarizációs mintázatok Mivel az emberi szem fotoreceptorai érzéketlenek a fény

Részletesebben

származó ammóniaemisszió kezelése

származó ammóniaemisszió kezelése LEVEGÕTISZTASÁG-VÉDELEM 2.1 6.3 Mezőgazdasági tevékenységekből származó ammóniaemisszió kezelése Tárgyszavak: mezőgazdaság; ammónia; emisszió. Az ammónia (NH 3 ) és az ammónium-ion (NH 4 + ) fontos szerepet

Részletesebben

SZKA_106_38. Halmazállapotok. Az anyagok szerkezete és a halmazállapot-változás

SZKA_106_38. Halmazállapotok. Az anyagok szerkezete és a halmazállapot-változás SZKA_106_38 Halmazállapotok Az anyagok szerkezete és a halmazállapot-változás szka106_01_d.indd 241 2007.10.16. 21:52:40 szka106_01_d.indd 242 2007.10.16. 21:52:40 tanulói HALMAZÁLLAPOTOK 6. évfolyam 243

Részletesebben

A LÉGKÖR VIZSGÁLATA METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK ÉS MEGFIGYELÉSEK. Környezetmérnök BSc

A LÉGKÖR VIZSGÁLATA METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK ÉS MEGFIGYELÉSEK. Környezetmérnök BSc A LÉGKÖR VIZSGÁLATA METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK ÉS MEGFIGYELÉSEK Környezetmérnök BSc MIÉRT MÉRÜNK? A meteorológiai mérések célja: 1. A légkör pillanatnyi állapotának feltérképezése (információ a felhasználóknak,

Részletesebben

A zavaró fényeket azok létrejötte szerint egy kicsit másként is megmagyarázhatjuk: zavaró fénynek

A zavaró fényeket azok létrejötte szerint egy kicsit másként is megmagyarázhatjuk: zavaró fénynek Látnak-e még csillagot utódaink? Kolláth Zoltán Száz évvel ezelőtt a címben feltett kérdés értelmét nem igazán értették volna eleink. Pedig akkor már elindult az a folyamat, amely az éjszakai égbolt folytonos

Részletesebben

a turzások és a tengerpart között elhelyezkedő keskeny tengerrész, melynek sorsa a lassú feltöltődés

a turzások és a tengerpart között elhelyezkedő keskeny tengerrész, melynek sorsa a lassú feltöltődés FOGALMAK Hidroszféra óceán: tenger: hatalmas kiterjedésű, nagy mélységű, önálló medencével és áramlási rendszerrel rendelkező állóvíz, mely kontinenseket választ el egymástól. Közepes mélységük 3900 m,

Részletesebben

ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ. A fentiek megállapításához talajfelmérésre lehet szükség.

ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ. A fentiek megállapításához talajfelmérésre lehet szükség. ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ 01 A TALAJ ELŐKÉSZÍTÉSE A TALAJNAK A KÖVETKEZŐ FELTÉTELEKNEK KELL MEGFELELNIE: > a talajvíz szintje 2 méternél mélyebben legyen, > 6 m mélységig ne legyen sziklatömb,

Részletesebben

Alternatív ENERGIAFORRÁSOK Új Termék +10% hatásfok -25% ár NAPKOLLEKTOR

Alternatív ENERGIAFORRÁSOK Új Termék +10% hatásfok -25% ár NAPKOLLEKTOR Alternatív ENERGIAFORRÁSOK Új Termék +10% hatásfok -25% ár NAPKOLLEKTOR Környezetbarát energia, tiszta és fenntartható minőségű élet Az új jövő víziója? Igen! Az életet adó napsugárral - napkollektoraink

Részletesebben

Földrajzi laborgyakorlatok a 7. osztályosoknak TANÁRI SEGÉDLET. Készült a Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.1.3

Földrajzi laborgyakorlatok a 7. osztályosoknak TANÁRI SEGÉDLET. Készült a Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.1.3 Földrajzi laborgyakorlatok a 7. osztályosoknak TANÁRI SEGÉDLET Készült a Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.1.3 Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban című projekthez

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 20. TERMÉSZETTUDOMÁNY KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Összecsukható Dobson-távcsövek

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Összecsukható Dobson-távcsövek HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Összecsukható Dobson-távcsövek TARTALOMJEGYZÉK A távcsõ összeállítása............................................. 3 Alkatrészjegyzék (8 és 10 ).....................................

Részletesebben

www.primigi.com export@primigi.com IMAC S.p.A. - ITALY

www.primigi.com export@primigi.com IMAC S.p.A. - ITALY I.P. gyermek lábát mérje meg a Primigi, egy különleges kaland lépésről lépésre egy különleges kaland lépésről lépésre www.primigi.com export@primigi.com IMAC S.p.A. - ITALY A PRIMIGI Passo dopo passo (Lépésről

Részletesebben

Légszennyezés. Légkör kialakulása. Őslégkör. Csekély gravitáció. Gázok elszöktek Föld légkör nélkül maradt 2014.11.13.

Légszennyezés. Légkör kialakulása. Őslégkör. Csekély gravitáció. Gázok elszöktek Föld légkör nélkül maradt 2014.11.13. BME -Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék Légszennyezés VÁROSI KÖRNYEZETVÉDELEM 2012 Horváth Adrienn Légkör kialakulása Őslégkör Hidrogén + Hélium Csekély gravitáció Gázok elszöktek Föld légkör nélkül

Részletesebben

Az élet keresése a Naprendszerben

Az élet keresése a Naprendszerben II/1. FEJEZET Az élet keresése a Naprendszerben 1. rész: Helyzetáttekintés Arra az egyszerû, de nagyon fontos kérdésre, hogy van-e vagy volt-e élet a Földön kívül valahol máshol is a Naprendszerben, évszázadok

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. SkyWatcher Mini-Dobson

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. SkyWatcher Mini-Dobson HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SkyWatcher Mini-Dobson Red Dot keresõ Okulár Fókuszírozó Segédtükör Csúszka rögzítõcsavarja A prizmasín rögzítõcsavarja Fogantyú Alt-azimut állvány Prizmasín rögzítõcsavar Az azimutális

Részletesebben

Elektromágneses hullámok, a fény

Elektromágneses hullámok, a fény Elektromágneses hullámok, a fény Az elektromos töltéssel rendelkező testeknek a töltésük miatt fellépő kölcsönhatását az elektromos és mágneses tér segítségével írhatjuk le. A kölcsönhatás úgy működik,

Részletesebben

A poláros fény rejtett dimenziói

A poláros fény rejtett dimenziói AZ ATOMOKTÓL A CSILLAGOKIG HORVÁTH GÁBOR BARTA ANDRÁS SUHAI BENCE VARJÚ DEZSÕ A poláros fény rejtett dimenziói Elsõ rész Sarkított fény a természetben, polarizációs mintázatok Mivel az emberi szem fotoreceptorai

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS. Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés. Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS. Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés. Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola Vízszennyezés Vízszennyezés minden olyan emberi tevékenység, illetve anyag, amely

Részletesebben

Konfokális mikroszkópia elméleti bevezetõ

Konfokális mikroszkópia elméleti bevezetõ Konfokális mikroszkópia elméleti bevezetõ A konfokális mikroszkóp fluoreszcensen jelölt minták vizsgálatára alkalmas. Jobb felbontású képeket ad, mint a hagyományos fluoreszcens mikroszkópok, és képes

Részletesebben

Merő András. A tűz oltása. A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok

Merő András. A tűz oltása. A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok Merő András A tűz oltása A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok A követelménymodul száma: 0110-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI 4 AZ ÁSVÁNYTaN ÉS kőzettan TÁRGYa, alapfogalmak IV. AZ ÁsVÁNYOK (És kőzetek) KELETKEZÉsE 1. BEVEZETÉs Bárhol képződhetnek ásványok (kőzetek), ha gőzök, olvadékok

Részletesebben

Írta: Kovács Csaba 2008. december 11. csütörtök, 20:51 - Módosítás: 2010. február 14. vasárnap, 15:44

Írta: Kovács Csaba 2008. december 11. csütörtök, 20:51 - Módosítás: 2010. február 14. vasárnap, 15:44 A 21. század legfontosabb kulcskérdése az energiaellátás. A legfontosabb környezeti probléma a fosszilis energiahordozók elégetéséből származó széndioxid csak növekszik, aminek következmény a Föld éghajlatának

Részletesebben

Tapasztalatok a fűtés és a hűtés összekapcsolásával az élelmiszeriparban

Tapasztalatok a fűtés és a hűtés összekapcsolásával az élelmiszeriparban RACIONÁLIS ENERGIAFELHASZNÁLÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG 3.6 Tapasztalatok a fűtés és a hűtés összekapcsolásával az élelmiszeriparban Tárgyszavak: kapcsolt termelés; fűtés; hűtés; tömbfűtő-erőművek; abszorpciós

Részletesebben

KISZÁRADT VÁROSOK ÉS SZÉLSŐSÉGESSÉGEK AZ IDŐJÁRÁSBAN

KISZÁRADT VÁROSOK ÉS SZÉLSŐSÉGESSÉGEK AZ IDŐJÁRÁSBAN KISZÁRADT VÁROSOK ÉS SZÉLSŐSÉGESSÉGEK AZ IDŐJÁRÁSBAN Az időjárás szélsőséges megnyilvánulásainak növekedése az éppen folyamatban lévő klímaváltozás legrombolóbb megnyilatkozása. E szélsőségességek nagyon

Részletesebben

Védett kérészfajunk, a tiszavirág (Palingenia longicauda) A TISZAVIRÁG REJTETT POLAROTAXISA

Védett kérészfajunk, a tiszavirág (Palingenia longicauda) A TISZAVIRÁG REJTETT POLAROTAXISA A TISZAVIRÁG REJTETT POLAROTAXISA MIKÉNT TALÁLNAK VISSZA A FOLYÓHOZ? Közismertsége ellenére a tiszavirág még mindig titokzatos élôlénynek számít. Az igen érzékeny és törékeny testű, sérülékeny rovar mesterséges,

Részletesebben

Műszaki adatlap. ThyssenKrupp. Lexan Thermoclear Plus üregkamrás polikarbonát lemez

Műszaki adatlap. ThyssenKrupp. Lexan Thermoclear Plus üregkamrás polikarbonát lemez Lexan Thermoclear Plus üregkamrás polikarbonát lemez Termékleírás A Lexan Thermoclear Plus lemezek a Lexan Thermoclear termékcsaládba tartozó, Lexan gyantából extrudált, kiemelkedő minőségű, többfalú polikarbonát

Részletesebben

Minden jóban van valami rossz...

Minden jóban van valami rossz... Apáczai Csere János Elméleti Líceum Kolozsvár Minden jóban van valami rossz... Szerzők: Kacsó Tímea, cím: Kolozsvár, Dejului utca 2-4.szám, 16. ajtó, Tel: 0748577993, e-mail: ka_tee_09@yahoo.com, Iskola:

Részletesebben

Néhány adat a bükki töbrök mikroklímájához

Néhány adat a bükki töbrök mikroklímájához 1. Bevezetés A Miskolci Egyetem Közleményei, A sorozat, Bányászat, 82. kötet (2011) Néhány adat a bükki töbrök mikroklímájához Keveiné Bárány Ilona SzTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék keveibar@earth.geo.u-szeged.hu

Részletesebben

ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV

ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV DAIKIN ROOM AIR CONDITIONER ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV MODELEK FTXS35K2V1B FTXS42K2V1B FTXS50K2V1B FTXS35K3V1B FTXS42K3V1B FTXS50K3V1B Kiemelt funkciók A kényelem és energiatakarékosság érdekében INTELLIGENS

Részletesebben

Aeroszol részecskék nagytávolságú transzportjának vizsgálata modellszámítások alapján

Aeroszol részecskék nagytávolságú transzportjának vizsgálata modellszámítások alapján Aeroszol részecskék nagytávolságú transzportjának vizsgálata modellszámítások alapján Ferenczi Zita XI. Magyar Aeroszol Konferencia Debrecen 2013.10.30. TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0057 Földünk természetes

Részletesebben

A kén tartalmú vegyületeket lúggal főzve szulfid ionok keletkeznek, amelyek az Pb(II) ionokkal a korábban tanultak szerint fekete csapadékot adnak.

A kén tartalmú vegyületeket lúggal főzve szulfid ionok keletkeznek, amelyek az Pb(II) ionokkal a korábban tanultak szerint fekete csapadékot adnak. Egy homokot tartalmazó tál tetejére teszünk a pépből egy kanállal majd meggyújtjuk az alkoholt. Az alkohol égésekor keletkező hőtől mind a cukor, mind a szódabikarbóna bomlani kezd. Az előbbiből szén az

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELEM. (Tantárgy kód: FCNBKOV)

KÖRNYEZETVÉDELEM. (Tantárgy kód: FCNBKOV) KÖRNYEZETVÉDELEM (Tantárgy kód: FCNBKOV) HARMADIK RÉSZ: LEVEGŐTISZTASÁGVÉDELEM AZ ATMOSZFÉRA LÉGSZENNYEZŐDÉS LÉGSZENNYEZŐ ANYAGOK KÁROS HATÁSAI GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS SAVASODÁS OZÓNRÉTEG KÁROSODÁSA FOTOKÉMIAI

Részletesebben

Használati utasítás Instrukcja obsługi Návod k použití Návod na obsluhu

Használati utasítás Instrukcja obsługi Návod k použití Návod na obsluhu HU PL CZ SK Használati utasítás Instrukcja obsługi Návod k použití Návod na obsluhu Fagyasztóláda Zamrażarka skrzyniowa Mrazicí box Mraznička Fagyasztóláda HU Köszönjük a bizalmat, amit a készülék megvásárlásával

Részletesebben

ÁLLATTARTÁS MŰSZAKI ISMERETEI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

ÁLLATTARTÁS MŰSZAKI ISMERETEI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 ÁLLATTARTÁS MŰSZAKI ISMERETEI Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Szemestermények szárítása és tárolása 1. Nedves termények szárítástechnikai tulajdonságai 2. Szárítólevegő

Részletesebben

Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat Levegő minőség, Adatforgalom Mérés és szabályozás Szmogriadó

Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat Levegő minőség, Adatforgalom Mérés és szabályozás Szmogriadó Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat Levegő minőség, Adatforgalom Mérés és szabályozás Szmogriadó 1 Folyamatok: Emisszió Transzport Keveredés / higulás Kémiai átalakulás Ülepedés / kivállás Immisszió

Részletesebben

AMIRŐL A RADARTÉRKÉP MESÉL

AMIRŐL A RADARTÉRKÉP MESÉL AMIRŐL A RADARTÉRKÉP MESÉL Döményné Ságodi Ibolya Garay János Gimnázium, Szekszárd az ELTE Természettudományi Kar PhD hallgatója sagodi62@freemail.hu BEVEZETÉS A középiskolás tanulók számítógép-használati

Részletesebben

Periglaciális területek geomorfológiája

Periglaciális területek geomorfológiája Periglaciális területek geomorfológiája A periglaciális szó értelmezése: - a jég körül elhelyezkedő terület, aktív felszínalakító folyamatokkal és fagyváltozékonysággal. Tricart szerint : periglaciális

Részletesebben

Energiatámogatások az EU-ban

Energiatámogatások az EU-ban 10. Melléklet 10. melléklet Energiatámogatások az EU-ban Az európai országok kormányai és maga az Európai Unió is nyújt pénzügyi támogatást különbözõ energiaforrások használatához, illetve az energiatermeléshez.

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 15. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 15. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Földrajz középszint

Részletesebben

1. A Nap, mint energiaforrás:

1. A Nap, mint energiaforrás: A napelem egy olyan eszköz, amely a nap sugárzását elektromos árammá alakítja át a fényelektromos jelenség segítségével. A napelem teljesítménye függ annak típusától, méretétől, a sugárzás intenzitásától

Részletesebben

Magyarország éghajlatának alakulása 2012. január-július időszakban

Magyarország éghajlatának alakulása 2012. január-július időszakban Magyarország éghajlatának alakulása 2012. január-július időszakban Tanulmányunkban bemutatjuk, hogyan alakult hazánk időjárása az idei év első hét hónapja során. Részletesen elemezzük az időszak hőmérsékleti-

Részletesebben

2. OPTIKA 2.1. Elmélet 2.1.1. Geometriai optika

2. OPTIKA 2.1. Elmélet 2.1.1. Geometriai optika 2. OPTIKA 2.1. Elmélet Az optika tudománya a látás élményéből fejlődött ki. A tárgyakat azért látjuk, mert fényt bocsátanak ki, vagy a rájuk eső fényt visszaverik, és ezt a fényt a szemünk érzékeli. A

Részletesebben

X. Fénypolarizáció. X.1. A polarizáció jelenségének magyarázata

X. Fénypolarizáció. X.1. A polarizáció jelenségének magyarázata X. Fénypolarizáció X.1. A polarizáció jelenségének magyarázata A polarizáció a fény hullámtermészetét bizonyító jelenség, amely csak a transzverzális rezgések esetén észlelhető. Köztudott, hogy csak a

Részletesebben

Földrajzi burok. Levegőtisztaság védelem. Az élet kialakulása

Földrajzi burok. Levegőtisztaság védelem. Az élet kialakulása Földrajzi burok Levegőtisztaság védelem előadás 1. előadás A Föld három külső szervetlen szférájának a szilárd kéregnek (litoszféra) a vízburoknak (hidroszféra) és a légkörnek (atmoszféra) valamint az

Részletesebben

Környezetvédelem (KM002_1)

Környezetvédelem (KM002_1) (KM002_1) 3a. Antropogén légszennyezés, levegőtisztaság-védelem 2007/2008-as tanév I. félév Dr. Zseni Anikó egyetemi docens SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki Tanszék A légkör keletkezése A Föld keletkezésekor:

Részletesebben

FÖLDRAJZ PÓTÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK 2004

FÖLDRAJZ PÓTÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK 2004 FÖLDRJZ PÓTÍRÁSBELI FELVÉTELI FELDTOK 2004 z írásbeli dolgozat megoldásához 180 perc áll rendelkezésre. Először olvassa el a feladatokban megfogalmazott kérdéseket, majd alaposan gondolja át válaszait,

Részletesebben

VI/12/e. A CÉLTERÜLETEK MŰKÖDÉSI, ÜZEMELTETÉSI JAVASLATAINAK KIDOLGOZÁSA A TÁJGAZDÁLKODÁS SZEMPONTJÁBÓL (NAGYKUNSÁG)

VI/12/e. A CÉLTERÜLETEK MŰKÖDÉSI, ÜZEMELTETÉSI JAVASLATAINAK KIDOLGOZÁSA A TÁJGAZDÁLKODÁS SZEMPONTJÁBÓL (NAGYKUNSÁG) MEGVALÓSÍTÁSI TERV A TISZA-VÖLGYI ÁRAPASZTÓ RENDSZER (ÁRTÉR-REAKTIVÁLÁS SZABÁLYOZOTT VÍZKIVEZETÉSSEL) I. ÜTEMÉRE VALAMINT A KAPCSOLÓDÓ KISTÉRSÉGEKBEN AZ ÉLETFELTÉTELEKET JAVÍTÓ FÖLDHASZNÁLATI ÉS FEJLESZTÉSI

Részletesebben

Szivárgási vizsgálatok oszlopmodell kísérletekkel. Szakdolgozat

Szivárgási vizsgálatok oszlopmodell kísérletekkel. Szakdolgozat Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Hidrogeológiai Mérnökgeológiai Intézeti Tanszék Szivárgási vizsgálatok oszlopmodell kísérletekkel Szakdolgozat A dolgozatot készítette: Bernát Mária Geokörnyezetmérnöki

Részletesebben

NÉHÁNY ÉRDEKES HÉVÍZKÚT VIZSGÁLATI ESETTANULMÁNY

NÉHÁNY ÉRDEKES HÉVÍZKÚT VIZSGÁLATI ESETTANULMÁNY NÉHÁNY ÉRDEKES HÉVÍZKÚT VIZSGÁLATI ESETTANULMÁNY Szongoth Gábor 1 -Prohászka András 2 A hévízkutak vizsgálata során a különböző termelési szinteknél vagy éppen a lezárt kútban végzett nagy felbontású,

Részletesebben

A Reális Zöldek Klub állásfoglalása a klímaváltozás és a megújuló energiák kérdésében, 2016

A Reális Zöldek Klub állásfoglalása a klímaváltozás és a megújuló energiák kérdésében, 2016 A Reális Zöldek Klub állásfoglalása a klímaváltozás és a megújuló energiák kérdésében, 2016 A Reális Zöldek Klub fontosnak tartja a természet és a környezet állapotának megőrzését és ápolását, ugyanakkor

Részletesebben

SOMOGY MEGYE KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA

SOMOGY MEGYE KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA SOMOGY MEGYE KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA Somogy megye környezetvédelmi programja TARTALOMJEGYZÉK PROGRAMPONTOK, ÖSSZEFOGLALÓ ÉRTÉKELÉS Bevezetés 2 Települési szilárd hulladék 3 Vízellátás, szennyezett

Részletesebben

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA Geoműanyagok A környezetszennyeződés megakadályozása érdekében a szemétlerakókat környezetüktől hosszú távra el kell szigetelni. Ebben nagy szerepük van a műanyag geomembránoknak.

Részletesebben

FIZIKAÓRÁK FÉNYFOLTJAI TANÁRI EMLÉKMORZSÁK

FIZIKAÓRÁK FÉNYFOLTJAI TANÁRI EMLÉKMORZSÁK FIZIKAÓRÁK FÉNYFOLTJAI TANÁRI EMLÉKMORZSÁK Honyek Gyula középiskolai tanár, ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola honyek@gmail.com Ez az írás egy pályájának végén járó fizikatanár szubjektív visszaemlékezése

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 25. TERMÉSZETTUDOMÁNY KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 25. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

KONZULTÁCIÓS ANYAG 1-11 SIÓ

KONZULTÁCIÓS ANYAG 1-11 SIÓ A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása KONZULTÁCIÓS ANYAG 1-11 SIÓ alegység vízgyűjtő-gazdálkodási tervhez közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, Közép-dunántúli Környezetvédelmi

Részletesebben

Geometriai optika. A fénytan (optika) a fényjelenségekkel és a fény terjedési törvényeivel foglalkozik.

Geometriai optika. A fénytan (optika) a fényjelenségekkel és a fény terjedési törvényeivel foglalkozik. Geometriai optika A fénytan (optika) a fényjelenségekkel és a fény terjedési törvényeivel foglalkozik. A geometriai optika egyszerű modell, amely a fény terjedését a fényforrásból minden irányba kilépő

Részletesebben

TERMÉSZETTUDOMÁNY JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

TERMÉSZETTUDOMÁNY JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Természettudomány középszint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 20. TERMÉSZETTUDOMÁNY KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a középszintű

Részletesebben

Köszönjük, hogy a speciális, lángmentes rostéllyal ellátott faszéntüzelésű kerti grillező mellett döntött.

Köszönjük, hogy a speciális, lángmentes rostéllyal ellátott faszéntüzelésű kerti grillező mellett döntött. Tisztelt vásárlónk! Köszönjük, hogy a speciális, lángmentes rostéllyal ellátott faszéntüzelésű kerti grillező mellett döntött. Mielőtt első alkalommal használatba venné új grillezőjét, ismerkedjen meg

Részletesebben

ELTE Tanító- és Óvóképző Kar. Tematikus terv

ELTE Tanító- és Óvóképző Kar. Tematikus terv ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Tematikus terv A víz mint élettelen környezeti tényező a 6 12 éves korosztályban folyó természetismereti nevelő-oktató munkában Természetismeret műveltségterület 2. osztály

Részletesebben

Dokumentum száma. Oktatási segédlet. ESD Alapismeretek. Kiadás dátuma: 2009.10.20. ESD alapismeretek. Készítette: Kovács Zoltán

Dokumentum száma. Oktatási segédlet. ESD Alapismeretek. Kiadás dátuma: 2009.10.20. ESD alapismeretek. Készítette: Kovács Zoltán Oktatási segédlet ESD Alapismeretek Dokumentum száma Kiadás dátuma: 2009.10.20. ESD alapismeretek Készítette: Kovács Zoltán 1 Kivel nem fordult még elő, hogy az ajtókilincs megérintésekor összerándult?

Részletesebben

Kuti Rajmund. A víz tűzoltói felhasználhatóságának lehetőségei, korlátai

Kuti Rajmund. A víz tűzoltói felhasználhatóságának lehetőségei, korlátai Kuti Rajmund A víz tűzoltói felhasználhatóságának lehetőségei, korlátai A tűzoltóság a bevetések 90%-ban ivóvizet használ tűzoltásra, s a legtöbb esetben a kiépített vezetékes hálózatból kerül a tűzoltó

Részletesebben

Közegészségügyi tanácsok a napsugárzás káros hatásainak megelőzésére

Közegészségügyi tanácsok a napsugárzás káros hatásainak megelőzésére Közegészségügyi tanácsok a napsugárzás káros hatásainak megelőzésére Dr. Páldy Anna, Országos Környezetegészségügyi Intézet Az összeállítás a WHO Sun Protection kiadvány ajánlásai alapján http://www.who.int/uv/publications/en/primaryteach.pdf

Részletesebben

Sugárzási alapismeretek

Sugárzási alapismeretek Sugárzási alapismeretek Energia 10 20 J Évi bejövő sugárzásmennyiség 54 385 1976-os kínai földrengés 5006 Föld széntartalékának energiája 1952 Föld olajtartalékának energiája 179 Föld gáztartalékának energiája

Részletesebben

Gyújtógyertya 2007. szeptember 13. csütörtök, 20:58 - Módosítás: 2010. február 21. vasárnap, 11:12

Gyújtógyertya 2007. szeptember 13. csütörtök, 20:58 - Módosítás: 2010. február 21. vasárnap, 11:12 A gyújtógyertya A gyújtógyertya több, mint 100 éves történelme során rendkívül sokat változott. Legalábbis ami a felépítését és gyártási technológiáját illeti. A funkciója viszont megszületése óta változatlan,

Részletesebben