KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS LEVEGŐSZENNYEZÉS, A SZTRATOSZFÉRIKUS ÓZONRÉTEG ELVÉKONYODÁSA, GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS LEVEGŐSZENNYEZÉS, A SZTRATOSZFÉRIKUS ÓZONRÉTEG ELVÉKONYODÁSA, GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS"

Átírás

1 KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS LEVEGŐSZENNYEZÉS, A SZTRATOSZFÉRIKUS ÓZONRÉTEG ELVÉKONYODÁSA, GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS

2 LEVEGŐSZENNYEZÉSI ALAPFOGALMAK Szennyezett levegő - a természetes alkotóktól minőségileg eltérő komponenseket tartalmaz vagy a természetes alkotók a szokásostól eltérő mennyiségben szerepelnek, és ezek az ember testi, szellemi, társadalmi vagy biológiai környezetét és tevékenységét kedvezőtlenül, illetve károsan befolyásolják. Tiszta levegő - egy olyan meghatározott elegy, amiben nincs por, füst, mikroorganizmus, illetve olyan gáz, amely nem tartozik a légköri levegő alkotórészei közé.

3 A FÖLDI LÉGKÖR FŐ ÖSSZETEVŐI nitrogén (N 2 ), oxigént (O 2 ), argon (Ar), szén-dioxid (CO 2 ) 99,998%-ban megadják a levegőelegy összetételét. ppm: parts per million, egymilliomod rész (= 0,0001%)

4 A LÉGKÖR SZERKEZETE

5 A LÉGKÖRBE KERÜLŐ KOMPONENSEK Eredetük szerint: - természetes: vulkántevékenység homokviharok különféle szerves anyagok bomlástermékei természetes módon lejátszódó kémiai átalakulások természetes okokra visszavezethető (pl.: villámcsapás) erdőtüzek felszíni mállási folyamatok szélerózió tengervíz hullámzása különféle növényi pollenek. A Szent-Helen vulkán kitörése, mesterséges forrásokból (az emberi tevékenységek különböző formáit jelentik): ipar bányászat mezőgazdaság, Közlekedés Háztartások fűtési folyamatok energiafogyasztás. Ipari kibocsátás, Ijmuiden, Hollandia

6 A LEVEGŐSZENNYEZÉS FOLYAMATA ÉS BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐI

7 FŐBB LÉGSZENNYEZŐ ANYAGOK A legtöbb komponens esetén a légkörbe kerülő, mesterséges forrásokból származó anyagmennyiség általában jóval kisebb, mint a természetes forrásokból származó. Ennek ellenére a környezet szempontjából a kisebb bekerülő mennyiségre fordítunk nagyobb figyelmet. Miért? A hangsúly eltolódásának oka, hogy míg a természetes forrásokhoz társulva nyelőfolyamatok is rendelkezésre állnak és ezek biztosítják a légkörbe be- és kikerülési folyamatok hosszú távú egyensúlyát, addig a mesterséges forrásokhoz az egyre gyorsuló ütemű emberi tevékenység miatt nem állnak rendelkezésre a megfelelő nyelőfolyamatok. kén-dioxid (SO 2 ), nitrogén-oxidok (NOx), ammónia (NH 3 ), szén-monoxid (CO), por (PM10, PM2.5), illékony szerves vegyületek (VOC), benzol (C 6 H 6 ), ólom (Pb), ózon (O 3 ) antropogén forrásokat egészségügyi és egyéb környezeti hatások kibocsátási tendenciák

8 KÉN-DIOXID SO 2 Színtelen, szúrós szagú gáz. Vízben jól oldódik, a vízzel kénessavat (H2SO3), illetve kénsavat képez (H2SO4), s ezzel savas kémhatást eredményez. Természetes források: legjelentősebb a bioszféra által kibocsátott különböző redukált kénvegyületek (pl.: dimetil-szulfid, CH 3 SCH 3 ; kénhidrogén, H 2 S; szén-diszulfid, CS 2 ; karbonil-szulfid, COS) oxidációja, illetve a vulkáni tevékenység. Mesterséges források (antropogén forrásokból jóval több kén-dioxid): a légköri kén-dioxid mintegy 80%-a, a fosszilis tüzelőanyagok égetéséből ered, azok kéntartalma miatt. széntüzelés (55%), kőolaj elégetése (25%) kőolaj-feldolgozás dízelmotorok acélgyártás alumíniumipar műtrágyagyártás

9 A GLOBÁLIS ÉS EURÓPAI KÉN-DIOXID- KIBOCSÁTÁS ALAKULÁSA az európai országok kén-dioxid emissziójából: 70%-os arányban az energiatermelés 13%-ban az ipari energiafelhasználás 8%-ban a lakossági és kereskedelmi szektor 5%-ban az ipari folyamatok 4%-bana szállítás részesül.

10 LÉGKÖRBŐL VALÓ KIKERÜLÉS Főként száraz és nedves ülepedéssel (koncentrációtól függően) történik. A szennyező források közelében (a felszíni és felszín alatti vizek, a talaj) savasodását inkább a száraz ülepedés okozza, a forrásoktól távolabb a nedves ülepedés a domináns.

11 NEDVES ÉS SÁZRAZ ÜLEPEDÉS A környezet (talaj, víz) savasodását okozza SO 2, NO, NO 2 (SO x, NO x ) forrásai: természetes és/vagy mesterséges. Nedves ülepedés - tiszta esővíz ph-ja 5,6 (CO 2 miatt H 2 CO 3 ) Savas eső: ph: (2,25 3) 4 5,5 0,1-1µm közti aeroszol részecskéket kiülepíti Száraz ülepedés porszemcsékre adszorbeált aeroszol és gázok ülepedése csapadék nélkül. Durva részecskék (d>10µm) gyors ülepedés. Ha d<0,1 µm, nem ülepszik, transzmisszió.

12 SO 2 FIZIOLÓGIAI HATÁSAI Belélegezve ártalmas, a nedves légúti nyálkahártyán történő adszorpció révén kialakuló savas kémhatás izgató hatású. A véráramba bekerülve gátolja az oxigénfelvételt. Irritálja az orr- és a torok nyálkahártyáját, a tüdőt - köhögést, váladékképződést és asztmás rohamokat válthat ki. Bőrirritációt, hörghurutot (bronchitist) okozhat.

13 A SAVAS ÜLEPEDÉS HATÁSAI A savas ülepedés hatásainak súlyosságát több tényező befolyásolja: az ülepedő anyag mennyisége, a fogadó felület fajtája (talaj, víz, beépített terület) és savközömbösítő képessége, adott terület élőlényeinek tűrőés alkalmazkodóképessége. A vizes élőhelyeken - teljes sterilizáció is lehet (plankton pusztulás) kék színű, tisztának látszó "halott tavak. Elsőként a nyitvatermők - egész évben - megsérül a falevelek védőrétege, érzékenyebb lesz a kórokozók és kártevők támadásaival szemben. Csökken a talaj ph-értéke, a kötött formában lévő nyomelemek stabilizálódnak - alumíniummérgezés, elpusztítja a fák gyökereinél szimbiózisban élő mikorrhiza gombákat. A zuzmófélék bio-indikátorként mutatják a SO 2 jelenlétét, mert a jelenlétében nem fejlődnek.

14 A SAVAS ÜLEPEDÉS Nitrogén, kén és széndioxid emisszió savanyító hatása. Mesterséges környezet is károsodik, a fémek nagy részét korrodálja. A mészkőből és homokkőből készült épületeket és szobrokat rongálja, a kénsav reakcióba lép a kálcium-karbonáttal és gipszet alkot. Savas erő hatására károsodott erdő Kőszobor egy 1702-ben épült Ruhr-vidéki kastély bejáratánál: 1908-ban és 1968-ban

15 NO X NITROGÉN-OXIDOK nitrogén-monoxidot (NO) színtelen. nitrogén-dioxidot (NO 2 ) vörösesbarna, szúrós szagú gáz. A légkörben megjelenő nitrogén-monoxid viszonylag gyorsan nitrogén-dioxiddá oxidálódik. Erősen reaktív anyagok, légköri tartózkodási idejük csupán 1 2 nap. A NO vízben rosszul oldódik, a NO 2 viszont víz hatására salétromossavvá (HNO 2 ) és salétromsavvá (HNO 3 ) alakul:

16 AZ ANTROPOGÉN EREDETŰ NO X EURÓPAI KIBOCSÁTÁSI TRENDJE, Napjainkban a teljes kibocsátásból 46%-ért felelős a közlekedés és szállítás, 21%-ért az energiatermelés, 14%-ért az ipari energiafelhasználás, 15%-ért a lakosság és a szolgáltató ágazatok, valamint 2-2%-ért az ipari folyamatok és a mezőgazdaság.

17 NO X EMISSZIÓJA-IMISSZIÓJA Természetes légköri emissziója: vulkáni tevékenység villámlások talajbaktériumok denitrifikációs folyamatai A nitrogén-dioxid (NO 2 ) általában nem közvetlenül jut a levegőbe - a nitrogén-monoxid (NO) légköri reakciói során alakul ki. Antropogén emisszió: a fosszilis tüzelőanyagok elégetése különösen a járművekben használt üzemanyag (a városokban kibocsátott NOx átlagosan mintegy 80%-át a közlekedés okozza) a földgáz tüzeléséből (a téli időszakban) ipari források - salétromsav-gyártás hegesztés kőolaj-finomítás fémek gyártási folyamatai robbanóanyagok használata élelmiszeripar Összességében az antropogén források a légkörbe kerülő nitrogénoxidok kb. 70%-át adják.

18 NO X KÖRNYEZETI HATÁSAI A környezet savasodásához vezetnek Fontos növényi tápanyagokat képeznek (pl. fehérjék) forrása a légkör N2 csak néhány mikroorganizmus számára felvehető (pl. Azotobacter, Clostridium, Rhizobium-baktériumok, kék- és zöldalgák stb.) Közvetlen légköri felvétel: a növények (pillangósvirágúak) és szimbionta baktériumok N 2 megkötő baktériumok által termelt ammónia, amminia-són keresztül légköri oxidáció villámlás (hő keletkezése), biomassza égetés (NO NO 3- ) Nitrogén visszatérése a légkörbe denitrifikáció (talajbaktériumok Pseudomonas, Micrococcus)

19 NO X KÖRNYEZETI HATÁSAI, EMBERI BEAVATKOZÁS Pillangósvirágúak (pl. lucerna, bab, borsó, egyéb hüvelyesek) széles körű termeszése N2 megkötés fokozása Közvetlen ammónium és nitrát bevitel a talajba műtrágyázás (forrása a légkör) denitrifikáció intenzitásának növelése A nitrogén-oxidok fontos szerepet játszanak: fotokémiai szmog kialakulásában savas ülepedés, savas esők kialakulásában légzőszervi megbetegedéseket okoz légutak nyálkahártyájának és a szem kötőhártyájának gyulladását eredményezi súlyosbítja az asztmás betegségeket 200 mg/m 3 fölött roncsolja a tüdő szöveteit

20 FÜSTKÖD szmog (smog = smoke + fog) különleges levegő-szennyezettségi helyzet: erősen szennyezett levegő bizonyos meteorológiai körülmények térben lokális vagy regionális skála (városrész agglomeráció) időben korlátozott tartam (több óra néhány hét) kifejezetten káros egészségügyi és környezeti hatás

21 A FÜSTKÖD TÍPUSAI reduktív (London-típusú) SO 2 és korom aeroszol + köd (nagy relatív páratartalom és viszonylag alacsony hőmérséklet) + hőmérsékleti inverzió H 2 SO 4, szulfát és korom aeroszol kombinált hatása vegyületek forrása: szilárd tüzelőanyagok égetése a leghírhedtebb: London, december, 5 nap alatt (3x-os többlet), +1 év többlet más városokban is USA, 20. század végétől már ritkábban fordul elő gazdaságilag fejlettebb országokban, manapság Kína és India nagyvárosai oxidatív (Los Angeles-típusú)

22 FOTOKÉMIAI SZMOG elővegyületek: NO 2 és/vagy NO, VOC, HC, CO + erős napsugárzás (λ 290 nm!) + hőmérsékleti inverzió A skóciai Lochcarronban egy hideg januári éjszakát követően a kéményből felszálló füst az inverzió hatására megreked néhány tíz méteres magasságban.

23 NH 3 AMMÓNIA Az egyetlen számottevő mennyiségű redukált nitrogén-vegyület a légkörben. Normál légköri körülmények között színtelen, jellegzetes szúrós szagú gáz, maró hatása miatt könnyezésre ingerel. Vízben jól oldódik, így nedves ülepedése gyors lefolyású. A talajban található mikroorganizmusok közvetlenül is felveszik az ammóniát, mely a száraz ülepedéssel kerül a légkörből a felszínre. Az ammónia salétromsavval és kénsavval reagálva ammóniumnitrátot (NH 4 NO 3 ), illetve ammónium-szulfátot ((NH 4 ) 2 SO 4 ) hoz létre, melyek légkörből való kikerülése száraz és nedves ülepedés során egyaránt megtörténhet.

24 AZ ANTROPOGÉN EREDETŰ AMMÓNIAEMISSZIÓ EURÓPAI TENDENCIÁJA, Természetes forrása: a nitrogéntartalmú szerves anyagok anaerob bomlása, az ammonifikáció. Antropogén források: mezőgazdasági tevékenység, Európában 95%-ban (műtrágya-felhasználás, állattenyésztés). Globálisan a természetes forrásokból (a humusz ammonifikációjából, az óceánok nitrogéntartalmú szerves anyagainak anaerob bomlásából, a vadállatok vizeletének bomlásából) kb. évente MtN kerül a légkörbe, az antropogén forrásokból ennek háromszorosa, 45 MtN.

25 NH 3 AMMÓNIA KÖRNYEZETI HATÁSAI Az ammónia a szervesanyag-termeléshez fontos tápanyagforrásként szolgál, ezért a feldúsulása az állóvizek és környezetének eutrofizációjához vezet.

26

Légszennyezés. Légkör kialakulása. Őslégkör. Csekély gravitáció. Gázok elszöktek Föld légkör nélkül maradt 2014.11.13.

Légszennyezés. Légkör kialakulása. Őslégkör. Csekély gravitáció. Gázok elszöktek Föld légkör nélkül maradt 2014.11.13. BME -Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék Légszennyezés VÁROSI KÖRNYEZETVÉDELEM 2012 Horváth Adrienn Légkör kialakulása Őslégkör Hidrogén + Hélium Csekély gravitáció Gázok elszöktek Föld légkör nélkül

Részletesebben

Levegőtisztaságvédelem. Eötvös József Főiskola Műszaki Fakultás, Vízellátás-Csatornázás Tanszék 1.

Levegőtisztaságvédelem. Eötvös József Főiskola Műszaki Fakultás, Vízellátás-Csatornázás Tanszék 1. Szabványok Levegőtisztaságvédelem Eötvös József Főiskola Műszaki Fakultás, Vízellátás-Csatornázás Tanszék 1. Nemzetközi egyezmények //2004.04.14. Genfi Egyezmény a nagy távolságra jutó, országhatárokon

Részletesebben

Környezetvédelem (KM002_1)

Környezetvédelem (KM002_1) (KM002_1) 3a. Antropogén légszennyezés, levegőtisztaság-védelem 2007/2008-as tanév I. félév Dr. Zseni Anikó egyetemi docens SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki Tanszék A légkör keletkezése A Föld keletkezésekor:

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELEM. (Tantárgy kód: FCNBKOV)

KÖRNYEZETVÉDELEM. (Tantárgy kód: FCNBKOV) KÖRNYEZETVÉDELEM (Tantárgy kód: FCNBKOV) HARMADIK RÉSZ: LEVEGŐTISZTASÁGVÉDELEM AZ ATMOSZFÉRA LÉGSZENNYEZŐDÉS LÉGSZENNYEZŐ ANYAGOK KÁROS HATÁSAI GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS SAVASODÁS OZÓNRÉTEG KÁROSODÁSA FOTOKÉMIAI

Részletesebben

Aeroszol részecskék nagytávolságú transzportjának vizsgálata modellszámítások alapján

Aeroszol részecskék nagytávolságú transzportjának vizsgálata modellszámítások alapján Aeroszol részecskék nagytávolságú transzportjának vizsgálata modellszámítások alapján Ferenczi Zita XI. Magyar Aeroszol Konferencia Debrecen 2013.10.30. TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0057 Földünk természetes

Részletesebben

Környezetvédelem (KM002_1)

Környezetvédelem (KM002_1) A légkör keletkezése Környezetvédelem (KM002_1) 3a. Antropogén légszennyezés, levegőtisztaság-védelem 2015/2016-os tanév I. félév Dr. habil. Zseni Anikó egyetemi docens SZE, AHJK, Környezetmérnöki Tanszék

Részletesebben

2. Légköri aeroszol. 2. Légköri aeroszol 3

2. Légköri aeroszol. 2. Légköri aeroszol 3 3 Aeroszolnak nevezzük valamely gáznemű közegben finoman eloszlott (diszpergált) szilárd vagy folyadék részecskék együttes rendszerét [Més97]. Ha ez a gáznemű közeg maga a levegő, akkor légköri aeroszolról

Részletesebben

Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat Levegő minőség, Adatforgalom Mérés és szabályozás Szmogriadó

Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat Levegő minőség, Adatforgalom Mérés és szabályozás Szmogriadó Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat Levegő minőség, Adatforgalom Mérés és szabályozás Szmogriadó 1 Folyamatok: Emisszió Transzport Keveredés / higulás Kémiai átalakulás Ülepedés / kivállás Immisszió

Részletesebben

Kompromisszum. Levegőtisztaság-védelem. Lehetséges tisztítási módszerek. Légszennyezettség csökkentésére ismert alternatív lehetőségek

Kompromisszum. Levegőtisztaság-védelem. Lehetséges tisztítási módszerek. Légszennyezettség csökkentésére ismert alternatív lehetőségek Kompromisszum Levegőtisztaság-védelem A levegőszennyezés elleni védekezés lehetőségei Az emissziók szabályozásának mértéke: A környezet minőségére vonatkozó társadalmi igény Az ország gazdasági lehetőségei

Részletesebben

1 óra Levegőkémia, légkörkémiai folyamatok modellezése

1 óra Levegőkémia, légkörkémiai folyamatok modellezése 1 óra Levegőkémia, légkörkémiai folyamatok modellezése I.rész A légkör szerkezete TROPOSZFÉRA: A légkör függőleges tagozódása HOMOSZFÉRA A légkör alsó, sűrű, felszíntől átlagosan 12 km magasságig terjedő

Részletesebben

VÍZTISZTÍTÁS, ÜZEMELTETÉS

VÍZTISZTÍTÁS, ÜZEMELTETÉS VÍZTISZTÍTÁS, ÜZEMELTETÉS Területi vízgazdálkodás, Szabályozások, Vízbázisok és szennyezőanyagok SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar KLING ZOLTÁN Gödöllő, 2012.02.08. 2011/2012. tanév 2. félév

Részletesebben

ÓZON A TROPOSZFÉRÁBAN

ÓZON A TROPOSZFÉRÁBAN ÓZON A TROPOSZFÉRÁBAN CHRISTIAN FRIEDRICH SCHÖNBEIN, kéma professzor, Basel 1839: elektromos ksüléseknél, vízbontásnál szagos anyag keletkezését észlel felfedez az ózont 1850-es évek: mérés módszert dolgoz

Részletesebben

Globális környezeti problémák és fenntartható fejlıdés modul

Globális környezeti problémák és fenntartható fejlıdés modul Globális környezeti problémák és fenntartható fejlıdés modul Környezeti elemek védelme I. Levegıtisztaság védelme KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI MSC TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSC Az ózon és szmog hatásai:

Részletesebben

Gépjárművek Üzemanyag ellátó Berendezései. Dr. Szabó József Zoltán Egyetemi docens Óbudai Egyetem Mechatronikai és Autótechnikai Intézet

Gépjárművek Üzemanyag ellátó Berendezései. Dr. Szabó József Zoltán Egyetemi docens Óbudai Egyetem Mechatronikai és Autótechnikai Intézet Gépjárművek Üzemanyag ellátó Berendezései Dr. Szabó József Zoltán Egyetemi docens Óbudai Egyetem Mechatronikai és Autótechnikai Intézet 12. A. Előadás Környezetszennyezés csökkentés Benzin motor károsanyag

Részletesebben

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) 4. óra A halastavak legfőbb problémái és annak kezelési lehetőségei (EM technológia lehetősége).

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) 4. óra A halastavak legfőbb problémái és annak kezelési lehetőségei (EM technológia lehetősége). Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) 4. óra A halastavak legfőbb problémái és annak kezelési lehetőségei (EM technológia lehetősége). Bevezetés Hazánk legtöbb horgász- és halastaván jelentős

Részletesebben

Az ökológia alapjai - Növényökológia

Az ökológia alapjai - Növényökológia Az ökológia alapjai - Növényökológia Kötelező irodalom: Tuba Zoltán, Szerdahelyi Tibor, Engloner Attila, Nagy János: Botanika III. Növényföldrajz és Bevezetés a funkcionális növényökológiába fejezetek

Részletesebben

Műszeres analitika. Bevezetés az analitikai kémiába. Az analitikai mérés célja. Dr. Abrankó László. (Mintaelőkészítés)

Műszeres analitika. Bevezetés az analitikai kémiába. Az analitikai mérés célja. Dr. Abrankó László. (Mintaelőkészítés) Dr. Abrankó László Műszeres analitika (Mintaelőkészítés) Bevezetés az analitikai kémiába Mi az analitikai kémia? Tudomány és gyakorlat, melynek módszereivel azonosítani lehet egy anyagi minta kémiai alkotórészeit,

Részletesebben

MÉRNÖKI METEOROLÓGIA

MÉRNÖKI METEOROLÓGIA MÉRNÖKI METEOROLÓGIA (BME GEÁT 5128) A légkör kémiája Sztratoszférikus ózon és kénvegyületek 1 Dr. Goricsán István, 2008 Balczó Márton, Balogh Miklós, 2009 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem,

Részletesebben

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Környezettechnológia Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék A hulladék k definíci ciója Bármely anyag vagy tárgy, amelytől birtokosa megválik, megválni

Részletesebben

Elektrokémia. A nemesfém elemek és egymással képzett vegyületeik

Elektrokémia. A nemesfém elemek és egymással képzett vegyületeik Elektrokémia Redoxireakciók: Minden olyan reakciót, amelyben elektron leadás és elektronfelvétel történik, redoxi reakciónak nevezünk. Az elektronleadás és -felvétel egyidejűleg játszódik le. Oxidálószer

Részletesebben

Biogáz Biometán vagy bioföldgáz: Bio-CNG

Biogáz Biometán vagy bioföldgáz: Bio-CNG Biogáz tisztítás A biogáz metán (60-65% CH 4 ) és széndioxid (30-35% CO 2 ) keverékéből álló gáz, mely kommunális szennyvíziszap, állati trágyák és mezőgazdasági maradékok fermentációja során termelődik

Részletesebben

a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségen Dr. Háfra István

a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségen Dr. Háfra István Készült: a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségen Igazgató: Dr. Háfra István Az értékelést készítette: Dr. Beregi László Hollanday Andrea Dr. Nagy Tibor Ócsai András

Részletesebben

Miért is fontos a levegő minősége?

Miért is fontos a levegő minősége? Környezetgazdálkodás (Gépészmérnök BSc) Dr. Béres András egyetemi docens MKK Környezettudományi Intézet Környezettechnológiai és Hulladékgazdálkodási Tanszék beres.andras@mkk.szie.hu SZIE MKK 1 Miért is

Részletesebben

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Környezettechnológia Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék A SZENNYEZÉS ELVÁLASZTÁSA, KONCENTRÁLÁSA FIZIKAI MÓDSZERREL B) Molekuláris elválasztási (anyagátadási)

Részletesebben

kémiai vegyület energiatartalma égési reakció során felszabadul

kémiai vegyület energiatartalma égési reakció során felszabadul Anaerob hulladékkezelés - mikrobiológiai alapok - általában szennyvíziszapra alkalmazzák - a lebontás mikrobiológiai: más, mint a heterotrófoknál - metánképzés: metanogén szervezetek végzik (ősi, kis energiahatékonyságú)

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. Dunaújváros Megyei Jogú Város környezeti állapotáról 2006. Dunaújváros 2007.

TÁJÉKOZTATÓ. Dunaújváros Megyei Jogú Város környezeti állapotáról 2006. Dunaújváros 2007. TÁJÉKOZTATÓ Dunaújváros Megyei Jogú Város környezeti állapotáról Dunaújváros 2007. TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék 1 Összefoglaló jelentés 2 Részletező jelentés 6 I. Légszennyezettségi állapot 6 II. Vizeink

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. Dunaújváros Megyei Jogú Város környezeti állapotáról 2005. Dunaújváros 2006.

TÁJÉKOZTATÓ. Dunaújváros Megyei Jogú Város környezeti állapotáról 2005. Dunaújváros 2006. TÁJÉKOZTATÓ Dunaújváros Megyei Jogú Város környezeti állapotáról Dunaújváros 2006. TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék 1 Összefoglaló jelentés 2 Részletező jelentés 6 I. Légszennyezettségi állapot 6 II. Vizeink

Részletesebben

8. Energia és környezet

8. Energia és környezet Környezetvédelem (NGB_KM002_1) 8. Energia és környezet 2008/2009. tanév I. félév Buruzs Adrienn egyetemi tanársegéd buruzs@sze.hu SZE MTK BGÉKI Környezetmérnöki Tanszék 1 Az energetika felelőssége, a világ

Részletesebben

TÁPANYAGGAZDÁLKODÁS. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TÁPANYAGGAZDÁLKODÁS. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TÁPANYAGGAZDÁLKODÁS Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése 6. A műtrágyák és kijuttatásuk agronómiai ill. agrokémiai szempontjai 6.1. A műtrágyák

Részletesebben

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Globális környezeti problémák és fenntartható fejlıdés modul Környezeti elemek védelme

Részletesebben

Környezet-egészségtan (KM030_1)

Környezet-egészségtan (KM030_1) Környezet-egészségtan (KM030_1) Településegészségtan 2014/2015-ös tanév I. félév Dr. habil. Zseni Anikó egyetemi docens SZE, AHJK, Környezetmérnöki Tanszék Települések ~: a társadalmi-gazdasági fejlődés

Részletesebben

ELTE Kémiai Intézet (http://www.chem.elte.hu) kislexikonja a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos fogalmak magyarázatára 2010. október 18.

ELTE Kémiai Intézet (http://www.chem.elte.hu) kislexikonja a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos fogalmak magyarázatára 2010. október 18. ELTE Kémiai Intézet (http://www.chem.elte.hu) kislexikonja a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos fogalmak magyarázatára 2010. október 18. A vörösiszap-katasztrófáról tudósító hírekben sok olyan kifejezés

Részletesebben

Az ózonréteg sérülése

Az ózonréteg sérülése Az üvegházhatás Már a 19. században felismerték hogy a légköri CO2 üvegházhatást okoz. Üvegházhatás nélkül a felszínen 2 m-es magasságban 14 oc-os hmérséklet helyett kb. 2 oc lenne. Az üvegházhatás mértéke

Részletesebben

Eötvös József Főiskola Műszaki Fakultás Vízellátás-csatornázás tanszék

Eötvös József Főiskola Műszaki Fakultás Vízellátás-csatornázás tanszék Eötvös József Főiskola Műszaki Fakultás Vízellátás-csatornázás tanszék Vincze Lászlóné dr. A levegőtisztaságvédelem alapjai A levegő szennyezőanyagok környezeti hatásai Kézirat Baja 2004. Tartalom 1. BEVEZETÉS...

Részletesebben

I. rész Mi az energia?

I. rész Mi az energia? I. rész Mi az energia? Környezetünkben mindig történik valami. Gondoljátok végig, mi minden zajlik körülöttetek! Reggel felébredsz, kimész a fürdőszobába, felkapcsolod a villanyt, megnyitod a csapot és

Részletesebben

1.környezeti allapotértékelés célja, alkalmazása, mikor, miért alkalmazzák?

1.környezeti allapotértékelés célja, alkalmazása, mikor, miért alkalmazzák? 1.környezeti allapotértékelés célja, alkalmazása, mikor, miért alkalmazzák? 1)környezeti károk,szennyezések,haváriák felmérése és elemzése 2)a környezet állapotának,veszélyeztetettséggének felmérése és

Részletesebben

Vetélkedő II. LIFE 00ENV/H/000963 Kelet Magyarországi Biomonitoring projekt Kelet- magyarországi Biomonitoring Hálózat

Vetélkedő II. LIFE 00ENV/H/000963 Kelet Magyarországi Biomonitoring projekt Kelet- magyarországi Biomonitoring Hálózat Vetélkedő II. LIFE 00ENV/H/000963 Kelet Magyarországi Biomonitoring projekt Kelet- magyarországi Biomonitoring Hálózat 2004. 1.feladat - totó A helyes válaszokat karikázd be! LIFE 00ENV/H/000963 Kelet

Részletesebben

Szerves hulladék. TSZH 30-60%-a!! Lerakón való elhelyezés korlátozása

Szerves hulladék. TSZH 30-60%-a!! Lerakón való elhelyezés korlátozása Földgáz: CH4-97% Szerves hulladék TSZH 30-60%-a!! Lerakón való elhelyezés korlátozása 2007. 07. 01: 50%-ra 2014. 07. 01: 35%-ra Nedvességtartalom 50% alatt: Aerob lebontás - korhadás komposzt + CO 2 50%

Részletesebben

2012.12.04. A) Ásványi és nem ásványi elemek: A C, H, O és N kivételével az összes többi esszenciális elemet ásványi elemként szokták említeni.

2012.12.04. A) Ásványi és nem ásványi elemek: A C, H, O és N kivételével az összes többi esszenciális elemet ásványi elemként szokták említeni. Toxikológia és Ökotoxikológia X. A) Ásványi és nem ásványi elemek: A C, H, O és N kivételével az összes többi esszenciális elemet ásványi elemként szokták említeni. B) Fémes és nem fémes elemek Fémes elemek:

Részletesebben

A tételsor a 12/2013. (III. 28.) NGM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/43

A tételsor a 12/2013. (III. 28.) NGM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/43 A vizsgafeladat ismertetése: Vegyipari technikus és vegyianyaggyártó szakképesítést szerzőknek Ismerteti a vegyipari technológiák anyag és energia ellátását. Bemutatja a vegyiparban szükséges fontosabb

Részletesebben

Forgalmas nagyvárosokban az erősen szennyezett levegő és a kedvezőtlen meteorológiai körülmények találkozása szmog (füstköd) kialakulásához vezethet.

Forgalmas nagyvárosokban az erősen szennyezett levegő és a kedvezőtlen meteorológiai körülmények találkozása szmog (füstköd) kialakulásához vezethet. SZMOG Forgalmas nagyvárosokban az erősen szennyezett levegő és a kedvezőtlen meteorológiai körülmények találkozása szmog (füstköd) kialakulásához vezethet. A szmog a nevét az angol smoke (füst) és fog

Részletesebben

TÜZELÉSTECHNIKA A gyakorlat célja:

TÜZELÉSTECHNIKA A gyakorlat célja: TÜZELÉSTECHNIKA A gyakorlat célja: Gáztüzelésű háztartási kombinált fűtő-melegvizet és használati melegvizet szolgáltató berendezés tüzeléstechnikai jellemzőinek vizsgálata: A tüzelőberendezés energetikai

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása. fehér és színtelen

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása. fehér és színtelen 1/6 Supralux Portal MIX vakolatalapozó verziószám: 1-2-HU Utolsó nyomtatás: 2010. 12. 08. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése: Supralux

Részletesebben

4. Felszíni vizek veszélyeztetetts ége

4. Felszíni vizek veszélyeztetetts ége 4. Felszíni vizek veszélyeztetetts ége Az emberiség a fejlődése során a természeti környezetbe, a benne lejátszódó folyamatokba egyre nagyobb mértékben avatkozott be. Az emberi tevékenység következtében

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1/6 Supralux Konvert rozsdaátalakító alapozó verziószám: 3-HU Utolsó nyomtatás: 2009. 02. 24. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése: Supralux

Részletesebben

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Környezettechnológia Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Szennyvíz Minden olyan víz, ami valamilyen módon felhasználásra került. Hulladéktörvény szerint:

Részletesebben

Tárgyszavak: városökológia; növényvédelem; ózon.

Tárgyszavak: városökológia; növényvédelem; ózon. A TERMÉSZETES ÉS ÉPÍTETT KÖRNYEZET VÉDELME 6.5 6.2 Urbanizációs hatások a fák fejlődésére New York környékén Tárgyszavak: városökológia; növényvédelem; ózon. Világszerte egyre gyorsul az urbanizáció, amely

Részletesebben

A kén kémiai tulajdonágai, fontosabb reakciói és vegyületei

A kén kémiai tulajdonágai, fontosabb reakciói és vegyületei A kén kémiai tulajdonágai, fontosabb reakciói és vegyületei 1. KÉMIAI TULAJDONSÁGOK: Reakciókészsége közönséges hőmérsékleten nem nagy, aktivitása azonban a hőmérséklet emelkedésével nagymértékben fokozódik,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint Kiadás időpontja: 2009-01-19. Felülvizsgálat dátuma: -------------- Változat száma: 1. 1./ A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Készítmény

Részletesebben

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Adatgyőjtés, mérési

Részletesebben

Dr. Kiss Judit. 2009. november 17.

Dr. Kiss Judit. 2009. november 17. Klímaváltozás á és mezőgazdaság: tettes és áldozat, vagy nyertes? Dr. Kiss Judit MTA Világgazdasági Kutatóintézet 2009. november 17. 1 1) A tettes Az üvegházhatású gázok (széndioxid, metán, fluor, klórvegyületek)

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS. Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés. Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS. Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés. Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola Vízszennyezés Vízszennyezés minden olyan emberi tevékenység, illetve anyag, amely

Részletesebben

A biogáz előállítás,mint a trágya hasznosítás egy lehetséges formája. Megvalósitás a gyakorlatban.

A biogáz előállítás,mint a trágya hasznosítás egy lehetséges formája. Megvalósitás a gyakorlatban. A biogáz előállítás,mint a trágya hasznosítás egy lehetséges formája. Megvalósitás a gyakorlatban. Előadás helye és időpontjai: Dunaharaszti 14.09.09. Debrecen 14.09.16. Kaposvár 14.09.26. Előadó: Dr Petis

Részletesebben

Instacioner kazán füstgázemisszió mérése

Instacioner kazán füstgázemisszió mérése Instacioner kazán füstgáz mérése A légszennyezés jelentős részét teszik a háztartási tüzelőrendezések. A gázüzemű kombi kazán elsősorban CO, CO2, NOx és CxHy szennyezőanyagokat bocsát a légtér. zen füstgáz

Részletesebben

Fürdőszoba festék fehér

Fürdőszoba festék fehér 1/7Supralux Penészgátló Konyha & Fürdőszoba festék verziószám: 1-HU Utolsó nyomtatás: 2009. 02. 24. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése:

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 13. KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Kémia

Részletesebben

2014. évi összesítő értékelés hazánk levegőminőségéről az automata mérőhálózat adatai alapján

2014. évi összesítő értékelés hazánk levegőminőségéről az automata mérőhálózat adatai alapján ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT 2014. évi összesítő értékelés hazánk levegőminőségéről az automata mérőhálózat adatai alapján Készítette: ÉLFO LRK Adatközpont 2015. október TARTALOM 1. A levegőminőség

Részletesebben

A biogáztermelés és -felhasználás környezeti hatásai

A biogáztermelés és -felhasználás környezeti hatásai ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK 1.7 A biogáztermelés és -felhasználás környezeti hatásai Tárgyszavak: biogáz; környezeti hatás; ökológiai mérleg; villamosenergia-termelés; hőtermelés. A megújuló energiák bővebb felhasználásának

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint JELÖLŐ SPRAY 500ML NEONSÁRGA

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint JELÖLŐ SPRAY 500ML NEONSÁRGA 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék tájékoztató Termék kereskedelmi neve : Termék kódja : 08931997 MSDS-Identcode : 10014738 Társaság : Würth Szereléstechnika Kft. 2040 Budaörs,

Részletesebben

Harter-B. BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva)

Harter-B. BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva) Oldalszám: 1/10 BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva) 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA 1. 1. Az anyag vagy készítmény azonosítása Az anyag/készítmény neve: CAS szám:

Részletesebben

Kelet-magyarországi Biomonitoring Hálózat. A Tiszántúli Környezetvédelmi Felügyelőség (TIKÖFE) LIFE- projektje

Kelet-magyarországi Biomonitoring Hálózat. A Tiszántúli Környezetvédelmi Felügyelőség (TIKÖFE) LIFE- projektje 1 Kelet-magyarországi Biomonitoring Hálózat A Tiszántúli Környezetvédelmi Felügyelőség (TIKÖFE) LIFE- projektje LIFE 00ENV/H/000963 Kelet Magyarországi Biomonitoring projekt A LIFE-projektben résztvevő

Részletesebben

A kén tartalmú vegyületeket lúggal főzve szulfid ionok keletkeznek, amelyek az Pb(II) ionokkal a korábban tanultak szerint fekete csapadékot adnak.

A kén tartalmú vegyületeket lúggal főzve szulfid ionok keletkeznek, amelyek az Pb(II) ionokkal a korábban tanultak szerint fekete csapadékot adnak. Egy homokot tartalmazó tál tetejére teszünk a pépből egy kanállal majd meggyújtjuk az alkoholt. Az alkohol égésekor keletkező hőtől mind a cukor, mind a szódabikarbóna bomlani kezd. Az előbbiből szén az

Részletesebben

Szakmai ismeret A V Í Z

Szakmai ismeret A V Í Z A V Í Z A hidrogén oxidja (H 2 O). A Földön 1 az egyik legelterjedtebb vegyület, molekula (2H 2 O). Színtelen, szagtalan folyadék, légköri (1013 mbar ~ 1013 hpa) nyomáson 0 o C-on megfagy, 100 o C-on forr,

Részletesebben

Hidrogén előállítása tejcukor folyamatos erjesztésével

Hidrogén előállítása tejcukor folyamatos erjesztésével BME OMIKK ENERGIAELLÁTÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG VILÁGSZERTE 44. k. 4. sz. 25. p. 36 43. Energiatermelés, -átalakítás, -szállítás és -szolgáltatás Hidrogén előállítása tejcukor folyamatos erjesztésével A

Részletesebben

1.ábra A kadmium felhasználási területei

1.ábra A kadmium felhasználási területei Kadmium hatása a környezetre és az egészségre Vermesan Horatiu, Vermesan George, Grünwald Ern, Mszaki Egyetem, Kolozsvár Erdélyi Múzeum Egyesület, Kolozsvár (Korróziós Figyel, 2006.46) Bevezetés A fémionok

Részletesebben

1/9 Supralux Általános Alapozó verziószám: 4-HU Készült: 2008. november 24. Utolsó nyomtatás: 2011. 02. 23. BIZTONSÁGI ADATLAP

1/9 Supralux Általános Alapozó verziószám: 4-HU Készült: 2008. november 24. Utolsó nyomtatás: 2011. 02. 23. BIZTONSÁGI ADATLAP 1/9 Supralux Általános Alapozó verziószám: 4-HU Utolsó nyomtatás: 2011. 02. 23. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 A készítmény megnevezése: Supralux Általános

Részletesebben

RN lila /Levis színezőpaszta LSG- FRI/Solvent free colourant MN és RN

RN lila /Levis színezőpaszta LSG- FRI/Solvent free colourant MN és RN 1/7Levis színezőpaszta LSG-FRI/Solvent free colourant MN és RN verziószám: 3-2-HU Utolsó nyomtatás: 2009. 12. 08. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint KLÍMA TISZTÍTÓ SPRAY 300ML

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint KLÍMA TISZTÍTÓ SPRAY 300ML 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék tájékoztató Termék kereskedelmi neve : Termék kódja : 0893764 MSDS-Identcode : 10026727 Társaság : Würth Szereléstechnika Kft. 2040 Budaörs,

Részletesebben

Tápanyag-gazdálkodás

Tápanyag-gazdálkodás Tápanyag-gazdálkodás A szőlő növekedése és terméshozama nagymértékben függ a talaj felvehető tápanyag-tartalmától és vízellátottságától. Trágyázás: A szőlő tápanyagigényének kielégítésére szolgáló műveletcsoport

Részletesebben

CHESTERTON BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK REACH szerint

CHESTERTON BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK REACH szerint Verziószám: 1.3 (HU) 1 oldal CHESTERTON BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK REACH szerint 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása A keverék azonosítása: Adatlapszám: 218A-5 Felhasználási

Részletesebben

Répcelak Polgármesteri Hivatal 9653 Répcelak, Bartók B. u. 38. Környezet-egészségügyi kockázat elemzés

Répcelak Polgármesteri Hivatal 9653 Répcelak, Bartók B. u. 38. Környezet-egészségügyi kockázat elemzés Répcelak Polgármesteri Hivatal 9653 Répcelak, Bartók B. u. 38. Környezet-egészségügyi kockázat elemzés Készült: 2011. augusztus 08. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Összefoglalás... 3 Az épített környezet

Részletesebben

Az Európai Unió követelményei zöld közbeszerzéshez: melegvíz-üzemű fűtőberendezések

Az Európai Unió követelményei zöld közbeszerzéshez: melegvíz-üzemű fűtőberendezések Az Európai Unió követelményei zöld közbeszerzéshez: melegvíz-üzemű Az Európai Unió által a zöld közbeszerzés területén közzétett követelmények (EU GPP követelmények) célja, hogy segítse a közszektorbeli

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP (veszélyes készítményekhez)

BIZTONSÁGI ADATLAP (veszélyes készítményekhez) A kiállítás kelte: 2012.10.11. BIZTONSÁGI ADATLAP (veszélyes készítményekhez) 1. Az anyag / keverékek és a vállalat / vállalkozás azonosítása Termékazonosító A készítmény neve REA-JET TEP-SW 010 tinta

Részletesebben

Speciálkollégium. Dr. Fintor Krisztián Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíj TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program Szeged 2014

Speciálkollégium. Dr. Fintor Krisztián Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíj TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program Szeged 2014 Speciálkollégium Dr. Fintor Krisztián Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíj TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 Nemzeti Kiválóság Program Szeged 2014 A beton szulfát korróziója (sulfate attack) A portland cement

Részletesebben

TERMÉSZETTUDOMÁNY JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

TERMÉSZETTUDOMÁNY JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Természettudomány középszint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 27. TERMÉSZETTUDOMÁNY KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a dolgozatok

Részletesebben

1831-2640 EEA JELZÉSEK 2013. Minden lélegzettel. A levegőminőség javítása Európában

1831-2640 EEA JELZÉSEK 2013. Minden lélegzettel. A levegőminőség javítása Európában 1831-2640 EEA JELZÉSEK 2013 Minden lélegzettel A levegőminőség javítása Európában Grafikai tervezés: INTRASOFT International S.A Elrendezés: Rosendahl-Schultz Grafisk/EEA Jogi közlemény A jelen kiadvány

Részletesebben

2.1. Veszélyességi besorolása: A keverék az 1999/45/EG számú EU irányelvek szerint nincs veszélyességi osztályba sorolva.

2.1. Veszélyességi besorolása: A keverék az 1999/45/EG számú EU irányelvek szerint nincs veszélyességi osztályba sorolva. Kiadás dátuma: 2008 1101 1/6 RE-CORD MEGA Kft BIZTONSÁGI ADATLAP 42 RE-CORD KENŐZSÍR Felülvizsgálat: 2012 1115 A nyomtatás kelte: 20130620 GRAFIT P-2 Változat: 3 1 A KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG AZONOSÍTÁSA 11

Részletesebben

Légszennyező anyagok terjedése a szabad légtérben

Légszennyező anyagok terjedése a szabad légtérben Dr. Bubonyi Mária Légszennyező anyagok terjedése a szabad légtérben Napjaink levegőtisztaságvédelmi kérdései már jó ideje nem merülnek ki abban, hogy valamilyen tervezett vagy már működő technológia milyen

Részletesebben

Talaj - talajvédelem

Talaj - talajvédelem Talaj - talajvédelem A Talaj: - a levegıvel és a vízzel egyenértékő elem - a természeti és mővi környezet eleme - az anyag és energiaáramlások közege - három v. négy fázisú összetett rendszer A talaj,

Részletesebben

KÉMIA 10. Osztály I. FORDULÓ

KÉMIA 10. Osztály I. FORDULÓ KÉMIA 10. Osztály I. FORDULÓ 1) A rejtvény egy híres ember nevét és halálának évszámát rejti. Nevét megtudod, ha a részmegoldások betűit a számozott négyzetekbe írod, halálának évszámát pedig pici számolással.

Részletesebben

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása BIZTONSÁGI ADATLAP (Készült a 453/2010/EU rendelettel módosított 1907/2006/EK rendelet szerint) 1.1. Termékazonosító 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása A termék neve: Kálium-metabiszulfit

Részletesebben

Biztonsági adatlap. A 2001/58/EC irányelv szerint

Biztonsági adatlap. A 2001/58/EC irányelv szerint 1. A termék/készítmény és az adatszolgáltató cég azonosítása A termék/készítmény azonosítása RIDOMIL GOLD Plus 42,5 WP Formuláció kód: A9402A A cég azonosítása Cég Syngenta Crop Protection AG P.O. Box

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP (veszélyes készítményekhez)

BIZTONSÁGI ADATLAP (veszélyes készítményekhez) A kiállítás kelte: 2011.03.16. BIZTONSÁGI ADATLAP (veszélyes készítményekhez) 1. Az anyag / készítmény és a társaság / vállalkozás azonosítása A készítmény neve REA-JET TPWA-RS 010 tinta A készítmény felhasználása

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK és a 1272/2008/EK rendelet és módosításai szerinti biztonsági adatlap

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK és a 1272/2008/EK rendelet és módosításai szerinti biztonsági adatlap A kiállítás kelte: 2012.02.20. A felülvizsgálat kelte: 1. Anyag / készítmény - és cégmegnevezés BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK és a 1272/2008/EK rendelet és módosításai szerinti biztonsági adatlap 1.1.

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP a 453/2010/EU rendelet szerint Adatlap kelte: 2014.04.01. Változat szám: 5 Oldal: 1 / 9

BIZTONSÁGI ADATLAP a 453/2010/EU rendelet szerint Adatlap kelte: 2014.04.01. Változat szám: 5 Oldal: 1 / 9 BIZTONSÁGI ADATLAP a 453/2010/EU rendelet szerint Adatlap kelte: 2014.04.01. Változat szám: 5 Oldal: 1 / 9 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: 1.1 Termékazonosító: Kereskedelmi név:

Részletesebben

Hulladékgazdálkodás. A hulladékgazdálkodás elméleti alapjai. A hulladékok fogalma, fajtái; környezeti hatásai

Hulladékgazdálkodás. A hulladékgazdálkodás elméleti alapjai. A hulladékok fogalma, fajtái; környezeti hatásai Hulladékgazdálkodás A hulladékgazdálkodás elméleti alapjai. A hulladékok fogalma, fajtái; környezeti hatásai "A múzeumok a múltat őrzik meg, a hulladék-feldolgozók a jövőt." (T. Ansons) 2015/2016. tanév

Részletesebben

Veszélyes anyagok és kockázatértékelés. Európai kampány a kockázatértékelésről

Veszélyes anyagok és kockázatértékelés. Európai kampány a kockázatértékelésről Veszélyes anyagok és kockázatértékelés Európai kampány a kockázatértékelésről Mik a veszélyes anyagok? Veszélyes anyagok: Bármely olyan folyadék, gáz vagy szilárd anyag, amely kockázatot jelent a munkavállalók

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint NEMESACÉL TISZTÍTÓ SPRAY 400ML

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint NEMESACÉL TISZTÍTÓ SPRAY 400ML 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék tájékoztató Termék kereskedelmi neve : Termék kódja : 0893121 MSDS-Identcode : 10014505 Társaság : Würth Szereléstechnika Kft. 2040 Budaörs,

Részletesebben

Tisztító- és fertőtlenítőszerek

Tisztító- és fertőtlenítőszerek Tisztító- és fertőtlenítőszerek Tisztítószerek A szennyező anyagok eltávolítására felhasznált vegyszerek. Követelmények: hideg, illetve meleg vízben maradéktalanul oldódjék, oldja és lazítsa fel az eltávolítandó

Részletesebben

2.1. Veszélyességi besorolása: A keverék az 1999/45/EG számú EU irányelvek szerint nincs veszélyességi osztályba sorolva.

2.1. Veszélyességi besorolása: A keverék az 1999/45/EG számú EU irányelvek szerint nincs veszélyességi osztályba sorolva. Kiadás dátuma: 2008 1101 1/6 RE-CORD MEGA Kft BIZTONSÁGI ADATLAP 32 RE-CORD KENŐOLAJ Felülvizsgálat: 2012 1115 A nyomtatás kelte: 20130620 LÁNCKENŐ OLAJ Változat: 3 1 A KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG AZONOSÍTÁSA

Részletesebben

Kazánvíz kezelése poliaminokkal és poliakrilátokkal

Kazánvíz kezelése poliaminokkal és poliakrilátokkal A MÛANYAGOK ALKALMAZÁSA 3.8 Kazánvíz kezelése poliaminokkal és poliakrilátokkal Tárgyszavak: erőmű; vízkezelés; korrózióvédelem; gőztermelés; poliamin; poliakrilát. A korrózió megakadályozása érdekében

Részletesebben

Az aktív tanulási módszerek alkalmazása felerősíti a fejlesztő értékelés jelentőségét, és új értékelési szempontok bevezetését veti fel a tudás

Az aktív tanulási módszerek alkalmazása felerősíti a fejlesztő értékelés jelentőségét, és új értékelési szempontok bevezetését veti fel a tudás KÉMIA A kémiai alapműveltség az anyagi világ megismerésének és megértésének egyik fontos eszköze. A kémia tanulása olyan folyamat, amely tartalmain és tevékenységein keresztül az alapismeretek elsajátításán,

Részletesebben

MaxBrillance hideg zsíroldó 5l 2012. szeptember 26. Verzió:1.0 BIZTONSÁGI ADATLAP. MaxBrillance hideg zsíroldó 5l

MaxBrillance hideg zsíroldó 5l 2012. szeptember 26. Verzió:1.0 BIZTONSÁGI ADATLAP. MaxBrillance hideg zsíroldó 5l BIZTONSÁGI ADATLAP MaxBrillance hideg zsíroldó 5l 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 A készítmény neve: MaxBrillance hideg zsíroldó 1.2 Rendeltetése: Tisztítószer zsíroldó

Részletesebben

Termelési adatok. *2. Összetétel/az alkotórészekre vonatkozó adatok Kémiai jellemzés Epoxi gyanta alapú cinkporos festék

Termelési adatok. *2. Összetétel/az alkotórészekre vonatkozó adatok Kémiai jellemzés Epoxi gyanta alapú cinkporos festék Biztonsági adatlap Felülvizsgálat dátuma: 2005.08.01. Oldal: 1/7 *1. Anyag/készítmény- és a gyártó cég megnevezése A termék adatai Üzleti megnevezés Friazinc R Rapid, A komponens Termelési adatok Gyártó/Forgalmazó:

Részletesebben

A HETI ÉS ÉVES ÓRASZÁMOK

A HETI ÉS ÉVES ÓRASZÁMOK KÉMIA A kémiai alapműveltség az anyagi világ megismerésének és megértésének egyik fontos eszköze. A kémia tanulása olyan folyamat, amely tartalmain és tevékenységein keresztül az alapismeretek elsajátításán,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 2. A VESZÉLYEK AZONOSÍTÁSA** A többszörösen módosított 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet értelmében veszélyes keverék.

BIZTONSÁGI ADATLAP. 2. A VESZÉLYEK AZONOSÍTÁSA** A többszörösen módosított 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet értelmében veszélyes keverék. BIZTONSÁGI ADATLAP A biztonsági adatlap kiadásának dátuma: 2003. június 26. Felülvizsgálva: 2009. december 14. 1. A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA** A keverék neve: A keverék felhasználása: Hidrogén-peroxidot

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 453/2010/EK rendelettel módosított 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK rendelet szerint. Terméknév: AGIP ATF II D.

BIZTONSÁGI ADATLAP A 453/2010/EK rendelettel módosított 1907/2006/EK és az 1272/2008/EK rendelet szerint. Terméknév: AGIP ATF II D. Oldal: 1/(12) 1. A keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító AGIP ATF II D 1.2 A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Azonosított felhasználás:

Részletesebben

1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA

1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA BIZTONSÁGI ADATLAP (2015/830/EU) Oldal: 1 / 7 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 TERMÉKAZONOSÍTÓ: PROTAC 7310 Hardener 1.2 A KEVERÉK LÉNYEGES AZONOSÍTOTT FELHASZNÁLÁSA: ragasztás,kétkomponensű

Részletesebben

Fı nevelési célok a témakörrel kapcsolatban:

Fı nevelési célok a témakörrel kapcsolatban: Dolgozatom a környezet- és természetvédelem témakörhöz kapcsolódik. Azért választottam ezt a fejezetet, mert az óratervek egy része egyaránt felhasználható a biológia és kémia tantárgy tanítása során is.

Részletesebben

Várpalota Város Települési Környezetvédelmi Program 2015-2020

Várpalota Város Települési Környezetvédelmi Program 2015-2020 Várpalota Város Települési Környezetvédelmi Program 2015-2020 Program kötet Készítette: Kóti István okl. építőmérnök, vízépítő Mátyás László okl. gépészmérnök (MMK-1161/2013) környezetvédelmi szakértő

Részletesebben