Compliance. TRUMPF magatartási kódex

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Compliance. TRUMPF magatartási kódex"

Átírás

1 Compliance TRUMPF magatartási kódex

2 Kedves Munkatársak! A TRUMPF nem csak a termékek és a gyártási folyamatok terén törekszik a kiválóságra, hanem a viselkedéskultúra terén is. Ennek alapját azok az értékek képezik, amelyeket vállalati irányelveinkben már hosszabb ideje rögzítettünk. Ezek legutóbb 2008-ban kerültek kiegészítésre. A TRUMPF minden egyes munkatársának magatartása jelentősen befolyásolja vállalatunk hírnevét. Mint a TRUMPF vezetői ezért úgy határoztunk, hogy jelen magatartási kódexben összefoglaljuk azokat az alapvető szabályokat, amelyek betartását az egész világon minden munkatársunktól elvárjuk, az etikailag kifogástalan üzletmenet érdekében. Ennek során a tisztességes üzletember példaképe vezérel minket. Ezen példaképből kiindulva írja elő a kódex a konkrét magatartási mintákat. Másik célja, hogy alapvető fogékonyságot alakítson ki a problémás magatartásmódokkal szemben. Döntő jelentőségű mindenekelőtt, hogy a jogot és a törvényeket betartsuk, illetve, hogy a TRUMPF érdekei ne indokolatlanul ne sérüljenek. Elvárjuk, hogy minden munkatársunk jelen kódexnek és a TRUMPF értékrendszerének megfelelően járjon el, és tudatában legyen vállalatunk hírnevével kapcsolatos felelősségének. Ezen hírnév értéke számunkra felbecsülhetetlen szeptemberében Nicola Leibinger-Kammüller

3 01 Alapvetés 02 A tisztességes verseny megőrzése A törvényeket betartjuk. A tisztességes verseny elveit valljuk. Betartjuk azon országok törvényeit, amelyekben tevékenykedünk. Ez megfelel alapvető értékeinknek, és a büntetésektől függetlenül érvényesülnek. A jogellenes cselekvés nem áll vállalatunk érdekében, mivel etikátlan és jelentős hírnévromláshoz vezet, illetve büntetőeljárást, kártérítési követeléseket és megbízások elvesztését vonhatja maga után. Nem egyeztetünk versenytársainkkal a verseny során tanúsított magatartásunkról és betartjuk a verseny védelmére alkotott törvények előírásait. Tilalom alá esnek különösen az árakról és feltételekről szóló megállapodások, a piacok és régiók felosztása, ügyfelek szétosztása, valamint az ajánlati, fejlesztési és gyártási stratégiák egyeztetése. Nem csak a kifejezett megállapodások esnek tilalom alá, de az összehangolt magatartásformák formák is. A jogellenesen cselekvő munkatársaknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a büntetőeljárás őket személyesen is érinti. A törvényszerű magatartás ezért a munkatársak saját érdeke is. Ez mindenek előtt olyan országokban igaz, amelyekben a büntetőeljárások nem mindig felelnek meg a jogállami alapelveknek. Minden munkatárs köteles a saját felelősségi területét érintő hatályos előírásokról tájékozódni és azokat betartani. Kétség esetén a vállalat által megjelölt specialistákhoz (ha vannak ilyenek: pl. jog, adóügy, export), a vezetéshez vagy a kereskedelmi vezetőhöz kell fordulni. Már a versenytársakkal való puszta információcsere, amely ilyen összehangolt magatartásformák alapját képezheti (különösen az árakra, költségekre, árrésekre, feltételekre, ügyfelekre, ajánlatokra, termékfejlesztésre, gyártási kapacitásokra vonatkozóan), is tiltott. Ezen tilalmak megszegése esetén a versenyhatóságok konzekvensen járnak el és mindezek olyan szankciókhoz vezethetnek, amelyek a vállalat puszta létét veszélyeztetnék.

4 03 Vesztegetés, ajándékok és egyéb figyelmességek 04 Adók és támogatások Elutasítjuk a vesztegetést. A vesztegetés etikátlan, törvényellenes és jelentős kockázatokat rejt magában munkatársaink és vállalatunk számára. A vesztegetés ezért a TRUMPF érdekeivel ellentétes és mindenképp elkerülendő. Üzleti partnereink számára nem kínálunk tisztességtelen előnyöket és ilyeneket nem is fogadunk el. Az ajándékok és egyéb figyelmességek elfogadása vagy átadása (pl. étkezésekre vagy rendezvényekre való meghívások) tekintetében mértéktartóak vagyunk. Ezek semmiképpen nem lehetnek olyanok, hogy elfogadásukat titkolni kellene, vagy címzettjüket erkölcsileg lekötelezné. Kétséges esetekben kérjük, egyeztessen felettesével. Ennek kapcsán rendkívül szigorú módon kell eljárni a tisztviselőkkel szemben. Ezzel kapcsolatban világszerte rendkívül szigorúak a törvényi előírások. Nem követünk el adócsalást, nem csalunk a támogatásokkal és nem segédkezünk ezek megvalósításában sem. Minden munkatárs tudatában kell, hogy legyen annak, hogy az adózással kapcsolatos jogszabálysértések felderítésének kockázata az adóhivatalok rendszeres és alapos ellenőrzései miatt rendkívül magas. A gyanús események hamar a bűnüldözési szervek bevonásához vezetnek. Ügyfelek vagy beszállítók közreműködése esetén az ellenőrzésről szóló jelentések eljutnak a rájuk illetékes adóhivatalokhoz és ez fordítva is fennáll. Az adott tényállások adójogi és (állami) támogatásokkal kapcsolatos megítélése gyakran nehézkes. Kétség esetén a vállalat által megjelölt specialistákhoz, adott esetben a központi adóügyi osztályhoz, vagy a kereskedelmi vezetőhöz kell fordulni. Jutalékok és díjazások, amelyekben a kereskedők, közvetítők vagy tanácsadók részesülnek, csak írásos megállapodás alapján, engedélyezett és valóban teljesített szolgáltatásokért fizethetők, és arányban kell állniuk a nyújtott szolgáltatásokkal.

5 05 Nemzetközi kereskedelem 06 Termékbiztonság, munkabiztonság és környezetvédelem Betartjuk a határokon átnyúló kereskedelemre vonatkozó előírásokat. Kerüljük az ember és a környezet veszélyeztetését. Ez mindenek előtt a meglévő import- és exportkorlátozásokra, továbbá a szükséges engedélyek beszerzésére, és a megállapított vámok és adók megfizetésére vonatkozik. Tisztázatlan kérdések esetén az adott társaság vámügyi-, illetve export-megbízottjához, vagy a vámügyi és külgazdasági osztályhoz kell fordulni. Ezen rendelkezések betartását a hatóságok rendszeresen ellenőrzik. Megsértésük esetén jelentős szankciókra kell számítani. Termékeink és szolgáltatásaink minőségével és biztonságával szemben a legmagasabb fokú elvárásokat támasztjuk. Termékeink piaci teljesítőképességét felügyelet alatt tartjuk és segítséget nyújtunk ügyfeleinknek a veszélyek elkerülésében. Gondoskodunk a biztonságos munkakörnyezetről. A biztonsági előírásokat szigorúan betartjuk és folyamatosan ellenőrizzük azok hatékonyságát. A visszásságokat haladéktalanul kimutatjuk és elhárítjuk. Ennek során a vezető beosztású munkatársakat külön felelősség terheli. A természeti forrásokkal takarékosan bánunk és erre törekszünk termékeinkkel kapcsolatban is. Kerüljük a környezetkárosítást. A környezetvédelmi tárgyú törvények betartása számunkra magától értetődik.

6 07 Érdekellentétek kerülése 08 Céges tulajdon és üzleti titkok A TRUMPF érdekeit képviseljük és kerülünk mindent, ami ezen érdekeket sértené. Az üzleti melléktevékenységek folytatásához a TRUMPF előzetes beleegyezését kell kérni. Ez különösen vonatkozik a TRUMPF versenytársai, ügyfelei és beszállítói számára folytatott melléktevékenységekre vagy az ezekben fennálló pénzügyi részesedésekre. Ha közeli családtagok töltenek be ilyen szerepeket, vagy rendelkeznek ilyen részesedéssel, úgy azt jelezni kell a felettesnek, az illetékes személyzeti részlegnek vagy a kereskedelmi vezetőnek. Az üzleti és magánérdeket szigorúan elválasztjuk és a TRUMPF vállalatnál folytatott tevékenységet nem használjuk fel magáncélú előnyök szerzése céljából. Kerülni kell az üzleti partnerek magáncélra történő megbízását. Az üzleti partnerek magánérdekek miatt nem részesíthetők előnyben. A TRUMPF szellemi és anyagi tulajdonát védjük. A céges eszközökkel gondosan bánunk, azokat céljaiknak megfelelően használjuk. A céges eszközöket ide értve a számítógépeket, laptopokat, vezetékes és mobiltelefonokat nem használjuk magáncélra, kivéve, ha az kifejezetten engedélyezett. A TRUMPF vagyonával felelősségteljesen bánunk. A szükségtelen költségeket kerüljük. Az üzleti döntéseket az esélyek és kockázatok kereskedelmileg érthető elemzése alapján hozzuk meg. Ennek során mindenképpen ügyelünk üzleti partnereink feddhetetlenségére is. Technológiai vállalatként, amely jelentős ráfordításokkal rendelkezik a kutatásfejlesztés területén, a TRUMPF számára különösen fontos találmányainak és szakismereteinek védelme. Az üzleti titkokat ezért különös gondossággal kezeljük. Biztosítjuk, hogy a bizalmas információk nem jutnak illetéktelen harmadik személyek birtokába. Ez azokra a bizalmas információkra is vonatkozik, amelyeket üzleti partnereinktől kapunk. Amennyiben rendhagyó körülmények miatt (pl. az ügyfelek fejlesztési terveivel kapcsolatos érzékeny információk vagy vállalatfelvásárlások esetén) rendkívüli bizalmasság kerül előírásra, úgy azt kollégáinkkal szemben is fenntartjuk.

7 09 Adatvédelem 10 Az üzleti folyamatok dokumentációja A személyes adatokkal felelősségteljesen bánunk. A jelentős üzleti folyamatokat érthetően és gyorsan dokumentáljuk. Munkatársaink és szerződéses partnereink személyes adatait kifejezetten csak olyan célra használjuk fel, amely célra azokat átadták számunkra és ezeket adatokat bizalmasan kezeljük. A személyes adatok védelméről szóló törvényi előírásokat szigorúan betartjuk. A belső és külső beszámolók helyeseknek és teljeseknek kell lenniük, hogy azok címzettje megfelelő képet kaphasson a leírtakról. Ennek során tartjuk magunkat a tények ismertetéséhez és a szakszerű kifejezésmódhoz. Elhamarkodott következtetések levonása kerülendő. Az olyan dokumentumok, amelyek folyamatban lévő vagy várható belső kutatásokhoz vagy hivatali vizsgálatokhoz szükségesek, nem semmisíthetőek meg, nem távolíthatók el és nem módosíthatók.

8 Alkalmazási terület, megvalósítás és fenntarthatóság Elérhetőség Jelen magatartási kódex a TRUMPF vállalatcsoport minden munkatársára kötelező az egész világon. Ahol ésszerűnek látszik, ott a jelen magatartási kódexet téma- és országspecifikus szabályzatokkal és képzésekkel kell konkretizálni és kiegészíteni. Vezető beosztású munkatársaink ennek során különös felelősséggel bírnak. Ezúton felhívjuk őket, hogy a jelen kódexben leírt magatartási szabályzatot és a TRUMPF értékeit példásan gyakorolják a mindennapokban és legyenek első számú kapcsolattartói a munkatársaknak a helyes magatartásra vonatkozó kérdésekkel kapcsolatban. Az Ön feladata, hogy saját felelősségi területén biztosítsa a kódexben foglaltak betartását. A kódexben foglaltak megsértése tilos és fegyelmi intézkedéseket von maga után. A kódex megsértésére utaló jel esetén vizsgálatot indítunk. A kódexszel vagy a helyes magatartással kapcsolatos kérdéseket adott esetben az illetékes felettes, az adott felettes, a kereskedelmi vezető vagy a jogi osztály válaszolja meg. Ezen túlmenően két hivatalos csatornán lehet bejelenteni a compliance-eseteket, és lehet kérdéseket feltenni a compliance-témákkal kapcsolatban: 1. Compliance elektronikus levélcím A compliance elektronikus levélcímén leadott bejelentések a chief compliance officier munkatársunkhoz kerülnek. compliance@de.trumpf.com A fenti elektronikus levélcímen megtett, megalapozott bejelentések esetén a bejelentő kilétét bizalmasan kezeljük. 2. Külső bejelentő rendszer Ezen túlmenően olyan külső bejelentő-rendszer is használható, ami műszaki eszközökkel védi a névtelenséget.

9 Compliance-témákkal kapcsolatos kapcsolattartója a jogi részlegen Jegyzetek Peter Bokelmann chief compliance officer peter.bokelmann@de.trumpf.com Telefon: +49 (0) Sabine Winnik sabine.winnik@de.trumpf.com Telefon: +49 (0)

10 Jegyzetek

11 TRUMPF GmbH + Co. KG

ebm-papst Magatartási Kódex A felelősségtudatos és törvénytisztelő magatartás alapelvei

ebm-papst Magatartási Kódex A felelősségtudatos és törvénytisztelő magatartás alapelvei ebm-papst Magatartási Kódex A felelősségtudatos és törvénytisztelő magatartás alapelvei Tartalomjegyzék ebm-papst group of companies ebm-papst Mulfingen GmbH & Co. KG Bachmühle 2 74673 Mulfingen Germany

Részletesebben

Vállalati kultúránk elemi alapját a felelősségtudatos és tiszteletteljes, morális munkavégzés képezi.

Vállalati kultúránk elemi alapját a felelősségtudatos és tiszteletteljes, morális munkavégzés képezi. MAGATARTÁSI KÓDEX 2 ELŐSZÓ Vállalati kultúránk elemi alapját a felelősségtudatos és tiszteletteljes, morális munkavégzés képezi. Elkötelezettek vagyunk a fair, átlátható és tisztességes tényleges verseny

Részletesebben

MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT

MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT MAGATARTÁSI KÓDEX PARAT VÁLLALATI CSOPORT Kedves Munkatársaink! Társaságunk legfőbb értéke munkatársaink és külső üzleti partnereink cégünkbe vetett bizalma. A bizalom fenntartásához korrekt és példamutató

Részletesebben

Versenyjogi compliance az AUDI HUNGARIA csoportnál. AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. Gazdasági Versenyhivatal, november 20.

Versenyjogi compliance az AUDI HUNGARIA csoportnál. AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. Gazdasági Versenyhivatal, november 20. Versenyjogi compliance az AUDI HUNGARIA csoportnál AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. Gazdasági Versenyhivatal, Áttekintés 1. Mit jelent a Compliance? 2. Compliance az Audi Hungaria-nál 3. Versenyjog és Compliance

Részletesebben

Code of Conduct. Etikai kódex BOS csoport. focused on customer - driven by innovations

Code of Conduct. Etikai kódex BOS csoport. focused on customer - driven by innovations Code of Conduct Etikai kódex BOS csoport focused on customer - driven by innovations Tartalomjegyzék Az etikai kódex jelentése 3 1. Alapvető követelmények 4 2. Vezetők és munkatársak a BOS-nál 5 2.1 Személyes

Részletesebben

CODE OF CONDUCT (ÜZLETI MAGATARTÁSKÓDEX

CODE OF CONDUCT (ÜZLETI MAGATARTÁSKÓDEX MAN CODE OF CONDUCT (ÜZLETI MAGATARTÁSKÓDEX) BESZÁLLÍTÓK ÉS ÜZLETI PARTNEREK SZÁMÁRA -1- TARTALOMJEGYZÉK Előszó..2 1. A társaság felelőssége.3 2. Átlátható üzleti kapcsolatok 3 3. Tisztességes piaci magatartás..4

Részletesebben

Xella Csoport Szállítói Magatartási Kódex

Xella Csoport Szállítói Magatartási Kódex Xella Csoport Szállítói Magatartási Kódex Xella Supplier Code of Conduct Preambulum A Xella Csoport vállalatait üzleti tevékenységének valamennyi területén nemzetközi-, nemzetiés helyi törvények, rendeletek

Részletesebben

ALDI SÜD Vállalatcsoport. Code of Conduct Magatartáskódex

ALDI SÜD Vállalatcsoport. Code of Conduct Magatartáskódex ALDI SÜD Vállalatcsoport Code of Conduct Magatartáskódex ALDI SÜD Vállalatcsoport Code of Conduct Magatartáskódex 2015. október 2 Tartalom 3 Előszó 4 5. Tisztességes verseny 18 CR-alapelvek, Magatartáskódex

Részletesebben

BUSINESS COMPLIANCE IRÁNYELV ÜGYFELEK ÉS ÜZLETI PARTNEREK SZÁMÁRA

BUSINESS COMPLIANCE IRÁNYELV ÜGYFELEK ÉS ÜZLETI PARTNEREK SZÁMÁRA BUSINESS COMPLIANCE IRÁNYELV ÜGYFELEK ÉS ÜZLETI PARTNEREK SZÁMÁRA Tartalomjegyzék 1. A szabályozás tárgya és célja... 2 2. Magatartási alapelvek... 2 2.1 Általános jogkövetés... 2 2.2 Vesztegetés és korrupció...

Részletesebben

DACHSER Üzletszabályzat

DACHSER Üzletszabályzat DACHSER Üzletszabályzat 1. Előszó A Dachser minden tevékenységének alapja a kötelező erejű szabályozások és a szabad akaratunkból vállalt kötelezettségek betartása mind országos, mind pedig nemzetközi

Részletesebben

KORRUPCIÓELLENES ÁTTEKINTÉS. Képzési útmutató a Brunswickkal üzleti tevékenységet folytató harmadik felek számára 2018

KORRUPCIÓELLENES ÁTTEKINTÉS. Képzési útmutató a Brunswickkal üzleti tevékenységet folytató harmadik felek számára 2018 KORRUPCIÓELLENES ÁTTEKINTÉS Képzési útmutató a Brunswickkal üzleti tevékenységet folytató harmadik felek számára 2018 Célok A Brunswick Corporation teljes elkötelezettséget vállal a tisztességes üzletvitel

Részletesebben

Wienerberger CBME. Szállítói etikai kódex

Wienerberger CBME. Szállítói etikai kódex Wienerberger CBME Szállítói etikai kódex A Wienerberger CBME elkötelezett a tisztesség és fenntarthatóság magas szintű normái iránt, és a nulla tolerancia elvét alkalmazza az olyan etikátlan magatartással

Részletesebben

A LEIPNIK-LUNDENBURGER INVEST Beteiligungs AG és leányvállalatainak Üzleti Megfelelőségi Szabályzata. Magyarország. 1. verzió

A LEIPNIK-LUNDENBURGER INVEST Beteiligungs AG és leányvállalatainak Üzleti Megfelelőségi Szabályzata. Magyarország. 1. verzió A LEIPNIK-LUNDENBURGER INVEST Beteiligungs AG és leányvállalatainak Üzleti Megfelelőségi Szabályzata Magyarország 1. verzió MÓDOSÍTÁSOK Aktuális verzió: V1 Verzió Dokumentum Alkalmazandó 1 Üzleti Megfelelőségi

Részletesebben

EmbEri jogok és szociális alapelvek kódexe. Hatálybalépés: november

EmbEri jogok és szociális alapelvek kódexe. Hatálybalépés: november EmbEri jogok és szociális alapelvek kódexe Hatálybalépés: 2017. november Nyilatkozat Vállaljuk, hogy működésünk minden terén beleértve üzleti partnereinket és beszállítói láncunkat -- tiszteletben tartjuk

Részletesebben

Etikai kódex. ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. Etikai Kódex. 1102 Budapest, Halom utca 5. www.any.hu Telefon: 431 1200 info@any.hu

Etikai kódex. ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. Etikai Kódex. 1102 Budapest, Halom utca 5. www.any.hu Telefon: 431 1200 info@any.hu ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. Etikai Kódex Tartalom 1. Bevezető... 3 2. Az ANY Biztonsági Nyomda Etikai Kódexe... 4 2.1. Az Etikai Kódex alapelvei... 4 2.2. Az Etikai Kódex hatálya... 4 3. Az ANY Biztonsági

Részletesebben

MAGATARTÁSI KÓDEX. MAGATARTÁSI KÓDEX A magatartásra vonatkozó alapelvek

MAGATARTÁSI KÓDEX. MAGATARTÁSI KÓDEX A magatartásra vonatkozó alapelvek MAGATARTÁSI KÓDEX MAGATARTÁSI KÓDEX A magatartásra vonatkozó alapelvek A Duvenbeck Vállalatcsoport (továbbiakban Duvenbeck ) számára magától értetődik a munkavállalókkal 1, az ügyfelekkel, a beszállítókkal,

Részletesebben

Csepel Metall Vasöntöde Kft. Etikai kódexe

Csepel Metall Vasöntöde Kft. Etikai kódexe Csepel Metall Vasöntöde Kft. Etikai kódexe Tulajdonosi Bevezető Kedves Kollégák! Önök a Csepel Metall Vasöntöde Kft. Etikai kódexét tartják a kezükben. Az Etikai Kódex célja, hogy a Csepel Metall Vasöntöde

Részletesebben

Code of Business Conduct Az üzleti magatartás szabályai

Code of Business Conduct Az üzleti magatartás szabályai Code of Business Conduct Az üzleti magatartás szabályai 2 Code of Business Conduct Előszó Kedves Munkatársunk, Az 1886-ban Robert Bosch által alapított Finommechanikai és elektrotechnikai műhely - ből,

Részletesebben

Etikai Kódex. Bevezetés Az Intézet Etikai Kódexének célja, hogy el segítse a bels ellen ri szakmában az etikai kultúra kialakulását.

Etikai Kódex. Bevezetés Az Intézet Etikai Kódexének célja, hogy el segítse a bels ellen ri szakmában az etikai kultúra kialakulását. Etikai Kódex Bevezetés Az Intézet Etikai Kódexének célja, hogy el segítse a bels ellen ri szakmában az etikai kultúra kialakulását. A bels ellen rzés olyan független, objektív bizonyosságot adó eszköz

Részletesebben

A BELSŐ ELLENŐRÖKRE VONATKOZÓ ETIKAI KÓDEX

A BELSŐ ELLENŐRÖKRE VONATKOZÓ ETIKAI KÓDEX A BELSŐ ELLENŐRÖKRE VONATKOZÓ ETIKAI KÓDEX 2012. április BEVEZETŐ A költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről szóló 370/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 17. -ának (3) bekezdése

Részletesebben

Ügyfél-tájékoztató. a Takarék Központi Követeléskezelő Zrt. által alkalmazott etikai előírásokról

Ügyfél-tájékoztató. a Takarék Központi Követeléskezelő Zrt. által alkalmazott etikai előírásokról Ügyfél-tájékoztató a Takarék Központi Követeléskezelő Zrt. által alkalmazott etikai előírásokról 1. Az Etikai Kódex célja Az Etikai Kódex (a továbbiakban: Kódex) célja azon alapelvek összefoglalása és

Részletesebben

Üzleti magatartás kódex

Üzleti magatartás kódex Üzleti magatartás kódex Előszó Az Intersnack Csoport sikeres múltra tekint vissza mind márkás, mind kereskedelmi márkás termékek forgalmazása terén, mely eredményekre mindannyian méltán büszkék lehetünk.

Részletesebben

Cím: Versenyszabályzat Felelős: General Counsel A következő felülvizsgálat dátuma: Az előző felülvizsgálat dátuma:

Cím: Versenyszabályzat Felelős: General Counsel A következő felülvizsgálat dátuma: Az előző felülvizsgálat dátuma: 1. oldal, összesen: 5 I. A SZABÁLYZAT CÉLJA Jelen versenyszabályzat (a továbbiakban: Szabályzat ) megerősíti a Modine elkötelezettségét, hogy eleget tegyen a vállalatra vonatkozó versenyjogi ( trösztellenesként

Részletesebben

Etikai Szabályzat. 2015. augusztus (Magyarország) Tisztelt Alpiq Holding Ltd és kapcsolt vállalkozásainak Igazgatósági Tagjai! Tisztelt Munkavállalók!

Etikai Szabályzat. 2015. augusztus (Magyarország) Tisztelt Alpiq Holding Ltd és kapcsolt vállalkozásainak Igazgatósági Tagjai! Tisztelt Munkavállalók! conduct Etikai Szabályzat 2015. augusztus (Magyarország) Tisztelt Alpiq Holding Ltd és kapcsolt vállalkozásainak Igazgatósági Tagjai! Tisztelt Munkavállalók! Az Alpiq kiáll a személyes felelősségvállaláson,

Részletesebben

A KNAUF MAGATARTÁSI KÓDEXE

A KNAUF MAGATARTÁSI KÓDEXE A KNAUF MAGATARTÁSI KÓDEXE Tisztelt munkavállalóink! Az elmúlt 80 év során a Knauf családi vállalkozásból az építőanyag-ipar egyik nemzetközi vezető szereplőjévé vált. Üzleti vállalkozásunk sikerének elengedhetetlen

Részletesebben

A Generali Csoport Beszállítói Etikai Kódexe

A Generali Csoport Beszállítói Etikai Kódexe A Generali Csoport Beszállítói Etikai Kódexe Szerkesztette Grafikai koordináció Vállalati Kommunikáció Jóváhagyta Assicurazioni Generali S.p.A. Igazgatósága Milánó, 2011. december 16. Bevezető Az elmúlt

Részletesebben

OTP Ingatlanpont Kft. ETIKAI KÓDEXE

OTP Ingatlanpont Kft. ETIKAI KÓDEXE ETIKAI KÓDEXE I. Alapelvek Az (továbbiakban OTP IP) Etikai Kódexe abból a célból jött létre, hogy az OTP IP illetve a vele kapcsolatba állók számára világos és egyértelmű irányelveket, elvárásokat fogalmazzon

Részletesebben

Etikai Szabályzat. Bevezetés

Etikai Szabályzat. Bevezetés Bevezetés Etikai Szabályzat Jelen szabályzatban az SIG-ra vonatkozó hivatkozások ugyanúgy vonatkoznak az ATCI és ATC vállalatokra is. A SIG Rt.-nek számos meghatározó alapelve és értéke van, amelyeket

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTLEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTLEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTLEK A jelen Általános Szerződési Feltételek (a továbbiakban: ÁSZF) a AB Home Network Korlátolt Felelősségű Társaság (továbbiakban: Szolgáltató), és a Szolgáltató által a www.kamerahome.hu

Részletesebben

Magatartási Kódex. Ajánlás a pénzügyi szervezetek ügyfeleikkel és partnereikkel szembeni magatartásáról PREAMBULUM

Magatartási Kódex. Ajánlás a pénzügyi szervezetek ügyfeleikkel és partnereikkel szembeni magatartásáról PREAMBULUM Magatartási Kódex Ajánlás a pénzügyi szervezetek ügyfeleikkel és partnereikkel szembeni magatartásáról PREAMBULUM A pénzügyi intézményrendszerrel szembeni bizalom alapvető fontosságú a gazdaság működése

Részletesebben

Csúszópénz- és korrupció-ellenes szabályzat

Csúszópénz- és korrupció-ellenes szabályzat 1 Csúszópénz- és korrupció-ellenes szabályzat A szabályzat célja A csúszópénz- és korrupció-ellenes szabályzat útmutatást ad az alkalmazottaknak és a szerződéses partnereknek, beszállítóknak, alvállalkozóknak,

Részletesebben

Összeférhetetlenségi irányelvekről (policy)

Összeférhetetlenségi irányelvekről (policy) A befektetési szolgáltatási tevékenységekre és kiegészítő szolgáltatásokra vonatkozó üzletszabályzat 7. sz. melléklete Összeférhetetlenségi irányelvekről (policy) Az Ügyfelek számára hátrányos érdek-összeütközések

Részletesebben

Szállítói szabályzat. Imperial Logistics International B.V. & Co. KG

Szállítói szabályzat. Imperial Logistics International B.V. & Co. KG Szállítói szabályzat Imperial Logistics International B.V. & Co. KG www.imperiallogistics.com 2 Globálisan tevékenykedő vállalatként különös felelősséggel tartozunk a tisztességes munkahelyi és társadalmi

Részletesebben

EURÓPAI KÖZPONTI BANK

EURÓPAI KÖZPONTI BANK HU A Kormányzótanács tagjai számára szóló magatartási kódex e nem hivatalos, egységes szerkezetbe foglalt változata kizárólag tájékoztatási célokat szolgál. B EURÓPAI KÖZPONTI BANK A KORMÁNYZÓTANÁCS TAGJAI

Részletesebben

Hatályos: 2014. december 18. napjától

Hatályos: 2014. december 18. napjától 21/2014. számú Igazgatósági Szabályzat Etikai Kódex K8. számú melléklet Ügyfél-tájékoztató a Takarékbank Zrt. által alkalmazott etikai előírásokról Hatályos: 2014. december 18. napjától 1. Az Etikai Kódex

Részletesebben

Ügyfél-tájékoztató a CENTRÁL TAKARÉK Szövetkezet által alkalmazott etikai előírásokról Hatályos: április 03.

Ügyfél-tájékoztató a CENTRÁL TAKARÉK Szövetkezet által alkalmazott etikai előírásokról Hatályos: április 03. Ügyfél-tájékoztató a CENTRÁL TAKARÉK Szövetkezet által alkalmazott etikai előírásokról Hatályos: 2017. április 03. 1. Az Etikai Kódex célja Az Etikai Kódex (a továbbiakban: Kódex) célja azon alapelvek

Részletesebben

TISZÁNTÚLI TAKARÉK Takarékszövetkezet

TISZÁNTÚLI TAKARÉK Takarékszövetkezet TISZÁNTÚLI TAKARÉK Takarékszövetkezet 23/2015. számú Igazgatósági Szabályzat Etikai Kódex KM2. számú melléklet Ügyfél-tájékoztató az TISZÁNTÚLI TAKARÉK Takarékszövetkezet által alkalmazott etikai előírásokról

Részletesebben

ETIKAI KÓDEX Rakovics Éva E.V.

ETIKAI KÓDEX Rakovics Éva E.V. ETIKAI KÓDEX Rakovics Éva E.V. ELŐSZÓ Rakovics Éva egyéni vállalkozó Etikai Kódexét azzal a céllal alkottuk meg, hogy a Társaság munkatársai, ügyfelei, együttműködői és mindazok, akik a Társaság működése

Részletesebben

A Magyar Hang a regisztrált látogatók személyes adatait bizalmasan, a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően kezeli.

A Magyar Hang a regisztrált látogatók személyes adatait bizalmasan, a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően kezeli. Adatvédelem A Magyar Hang a regisztrált látogatók személyes adatait bizalmasan, a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően kezeli. A személyes adatok kezelésével kapcsolatos irányelvek Bármilyen formátumban

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS 2015. A legmagasabb beosztású döntéshozó nyilatkozata a fenntarthatóság fontosságáról a szervezet és stratégiája számára

FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS 2015. A legmagasabb beosztású döntéshozó nyilatkozata a fenntarthatóság fontosságáról a szervezet és stratégiája számára Stratégia és analízis G4-1 A legmagasabb beosztású döntéshozó nyilatkozata a fenntarthatóság fontosságáról a szervezet és stratégiája számára 3-4. Szervezeti profil G4-3 A szervezet neve 52. G4-4 Elsődleges

Részletesebben

A TECHNOLÓGIAIPARTNER-KERESŐ SZOLGÁLTATÁS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI. Bevezető

A TECHNOLÓGIAIPARTNER-KERESŐ SZOLGÁLTATÁS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI. Bevezető A TECHNOLÓGIAIPARTNER-KERESŐ SZOLGÁLTATÁS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI Bevezető A Hipavilon Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft. (a továbbiakban: Szolgáltató) értékesítő tevékenységként

Részletesebben

ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI POLITIKA

ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI POLITIKA ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI POLITIKA A befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. tv (továbbiakban Bszt.

Részletesebben

Synergon Informatikai Rendszereket Tervező és Kivitelező Nyilvános Részvénytársaság (Synergon Informatika Nyrt.) és leányvállalatai ETIKAI KÓDEX

Synergon Informatikai Rendszereket Tervező és Kivitelező Nyilvános Részvénytársaság (Synergon Informatika Nyrt.) és leányvállalatai ETIKAI KÓDEX Synergon Informatikai Rendszereket Tervező és Kivitelező Nyilvános Részvénytársaság (Synergon Informatika Nyrt.) és leányvállalatai ETIKAI KÓDEX 6. kiadás 2009 04 08 Synergon Informatika Nyrt. vezérigazgató

Részletesebben

CERTA KFT. ETIKAI KÓDEX ÉS CÉGFELELŐSSÉGI POLITIKA

CERTA KFT. ETIKAI KÓDEX ÉS CÉGFELELŐSSÉGI POLITIKA CERTA KFT. ETIKAI KÓDEX ÉS CÉGFELELŐSSÉGI POLITIKA 1. Az Etikai Kódex célja: Ezen etikai kódex célja, hogy a vezetőség tagjai és az alkalmazottak számára bemutassa a betartandó etikus és jogszerű magatartást.

Részletesebben

Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány Közbeszerzési és Beszerzési Tájékoztató

Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány Közbeszerzési és Beszerzési Tájékoztató Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány Közbeszerzési és Beszerzési Tájékoztató 2016. október 10. I. Közbeszerzési tájékoztató A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (a továbbiakban: Támogató) az alábbiak

Részletesebben

SINUS-FAIR Corporate Zártkörűen Működő Részvénytársaság Összeférhetetlenségi politika

SINUS-FAIR Corporate Zártkörűen Működő Részvénytársaság Összeférhetetlenségi politika SINUS-FAIR Corporate Zártkörűen Működő Részvénytársaság Összeférhetetlenségi politika. 2016. augusztus 9. Tartalom 1. Az összeférhetetlenségi politika célja és hatálya... 3 2. Alapelvek... 3 3. Az összeférhetetlenség

Részletesebben

Az AMUNDI BEFEKTETÉSI ALAPKEZELŐ ZRT. Szavazati jogok gyakorlásának stratégiája

Az AMUNDI BEFEKTETÉSI ALAPKEZELŐ ZRT. Szavazati jogok gyakorlásának stratégiája Az AMUNDI BEFEKTETÉSI ALAPKEZELŐ ZRT. Hatályos: 2018. március 29-től 1 Tartalom 1. BEVEZETÉS ÉS ALAPELVEK... 3 2. ÁTTEKINTÉS... 3 3. SZAVAZATI JOGOK GYAKORLÁSÁRA VONATKOZÓ POLITIKA... 4 4. SZAVAZATI JOGOK

Részletesebben

Magatartási kódex. SCA Magatartási kódex 1

Magatartási kódex. SCA Magatartási kódex 1 Magatartási kódex SCA Magatartási kódex 1 Vezérigazgatói üzenet Kedves Munkatársaim! A higiéniai és erdészeti ter- vállalata vagyunk, ezért üz- ségteljesen, a ránk vonatkozó nünk. A Magatartási kódex ehhez

Részletesebben

Ernst & Young Visszaélési-kockázatkezelési Felmérése

Ernst & Young Visszaélési-kockázatkezelési Felmérése Ernst & Young Visszaélési-kockázatkezelési Felmérése Vállalati csalások és az etikai forródrót Hogyan látják a helyzetet a multinacionális vállalatok európai alkalmazottai? Magyarországi eredmények Bevezetés

Részletesebben

Adatfeldolgozói megállapodás

Adatfeldolgozói megállapodás Adatfeldolgozói megállapodás 1. BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK A jelen adatfeldolgozói megállapodás (a továbbiakban: Megállapodás ) létrejött egyrészről a szolgáltatás megrendelője, mint adatkezelő (a továbbiakban:

Részletesebben

A TELENOR MAGYARORSZÁG (PPF CSOPORT) ETIKAI KÓDEXE

A TELENOR MAGYARORSZÁG (PPF CSOPORT) ETIKAI KÓDEXE A TELENOR MAGYARORSZÁG (PPF CSOPORT) ETIKAI KÓDEXE 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Definíciók... 3 3. Megfelelés a PPF Csoport alapértékeinek... 4 4. A PPF Csoport és külső felek kapcsolatának alapelvei...

Részletesebben

MAGATARTÁSI ÉS ETIKAI KÓDEX GONDOS TÁJÉKOZTATÁSI IRÁNYELV

MAGATARTÁSI ÉS ETIKAI KÓDEX GONDOS TÁJÉKOZTATÁSI IRÁNYELV MAGATARTÁSI ÉS ETIKAI KÓDEX GONDOS TÁJÉKOZTATÁSI IRÁNYELV GONDOS TÁJÉKOZTATÁSI IRÁNYELV Az irányelv célja elősegíteni, hogy a dolgozók a tisztségviselőket, igazgatókat, szaktanácsadókat és megbízottakat

Részletesebben

ETIKAI KÓDEX LGI VÁLLALATCSOPORT

ETIKAI KÓDEX LGI VÁLLALATCSOPORT ETIKAI KÓDEX LGI VÁLLALATCSOPORT 1. oldal by LGI Logistics Group International GmbH A vezetőség előszava Kedves Munkatársak! A vállalaton belüli logisztikai lebonyolítástól egy vállalategyesülésen át 2013

Részletesebben

D.A.S. JOGVÉDELMI BIZTOSÍTÓ ZRT. VIG/11/2016 SZ. VEZÉRIGAZGATÓI UTASÍTÁS MAGATARTÁSI KÓDEX

D.A.S. JOGVÉDELMI BIZTOSÍTÓ ZRT. VIG/11/2016 SZ. VEZÉRIGAZGATÓI UTASÍTÁS MAGATARTÁSI KÓDEX D.A.S. JOGVÉDELMI BIZTOSÍTÓ ZRT. VIG/11/2016 SZ. VEZÉRIGAZGATÓI UTASÍTÁS MAGATARTÁSI KÓDEX Tartalom 1. Az utasítás célja... 2 2. Definíciók, értelmezések, fogalmak... 2 3. Célkitűzés / alkalmazási terület...

Részletesebben

Integritás és korrupciós kockázatok a magyar vállalati szektorban március 05.

Integritás és korrupciós kockázatok a magyar vállalati szektorban március 05. Integritás és korrupciós kockázatok a magyar vállalati szektorban - 2012 2013. március 05. A kutatás bemutatása Ez immár a harmadik adatfelvétel az Ernst & Young és az MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató

Részletesebben

Szállítói szabványok

Szállítói szabványok Szállítói szabványok Az Arconic fenntartható és etikus üzleti gyakorlatok iránti folyamatos elkötelezettsége részeként együttműködünk beszállítóinkkal, alvállalkozóinkkal, tanácsadóinkkal és más felekkel,

Részletesebben

MAGATARTÁSI ÉS ETIKAI KÓDEX VESZTEGETÉS- ÉS TISZTESSÉGTELEN PÉNZFIZETÉSTILALMI SZABÁLYZAT

MAGATARTÁSI ÉS ETIKAI KÓDEX VESZTEGETÉS- ÉS TISZTESSÉGTELEN PÉNZFIZETÉSTILALMI SZABÁLYZAT MAGATARTÁSI ÉS ETIKAI KÓDEX VESZTEGETÉS- ÉS TISZTESSÉGTELEN PÉNZFIZETÉSTILALMI SZABÁLYZAT Magna International Inc. Ajándékozási és Reprezentációs Irányelv 1 VESZTEGETÉS- ÉS TISZTESSÉGTELEN PÉNZFIZETÉS-TILALMI

Részletesebben

A Pfizer megvesztegetés és korrupció elleni nemzetközi üzleti alapelvei

A Pfizer megvesztegetés és korrupció elleni nemzetközi üzleti alapelvei A Pfizer megvesztegetés és korrupció elleni nemzetközi üzleti alapelvei A Pfizernél régóta fennálló szabályozás tiltja a megvesztegetést és korrupciót az Egyesült Államokban és külföldön végzett üzleti

Részletesebben

A BorsodChem Csoport Etikai Vonal Szabályzata. 2009. június

A BorsodChem Csoport Etikai Vonal Szabályzata. 2009. június A BorsodChem Csoport Etikai Vonal Szabályzata 2009. június 1. A SZABÁLYZAT CÉLJA Az Etikai Vonal működésének részletes leírása, a felelősség és hatáskörök egyértelmű rögzítése, a bejelentett panaszok

Részletesebben

Magatartási kódex. www.gw-world.com

Magatartási kódex. www.gw-world.com Magatartási kódex www.gw-world.com Stand 07/12 DO_01_01_003_ZEN HU Előszó A Gebrüder Weiss (GW) olyan családi vállalkozás, mely generációk óta felelősséget vállal az etikai értékekért és azok közvetítéséért

Részletesebben

HAJDÚHADHÁZ VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK VEZETÉKES ÉS RÁDIÓTELEFONOK HASZNÁLATÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYZATA

HAJDÚHADHÁZ VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK VEZETÉKES ÉS RÁDIÓTELEFONOK HASZNÁLATÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYZATA HAJDÚHADHÁZ VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK VEZETÉKES ÉS RÁDIÓTELEFONOK HASZNÁLATÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYZATA Hajdúhadház, 2012. június 18. A VEZETÉKES ÉS RÁDIÓTELEFONOK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA

Részletesebben

Működési Kódex. Közös értékek szerint élni. Együtt értékeket teremteni. Deutsche

Működési Kódex. Közös értékek szerint élni. Együtt értékeket teremteni. Deutsche Működési Kódex. Közös értékek szerint élni. Együtt értékeket teremteni. Deutsche Telekom!" === Tartalom Előszó 4 Előzetes megjegyzések 6 A vállalatcsoport jövőképe, értékrendje 6 Megvalósítás 7 Alkalmazás

Részletesebben

MAGATARTÁSI KÓDEX. Ajánlás a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület ügyfeleivel és partnereivel szembeni magatartásáról

MAGATARTÁSI KÓDEX. Ajánlás a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület ügyfeleivel és partnereivel szembeni magatartásáról MAGATARTÁSI KÓDEX Ajánlás a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület ügyfeleivel és partnereivel szembeni magatartásáról A Kódex személyi és tárgyi hatálya A Kódex hatálya a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Részletesebben

DÁTUM: 2014. MÁRCIUS 17., 2.0 VERZIÓ ALVÁLLALKOZÓI NYILATKOZAT

DÁTUM: 2014. MÁRCIUS 17., 2.0 VERZIÓ ALVÁLLALKOZÓI NYILATKOZAT DÁTUM: 2014. MÁRCIUS 17., 2.0 VERZIÓ ALVÁLLALKOZÓI NYILATKOZAT 1 / 4 Tisztelt alvállalkozónk: A Sapa egy számos területen tevékenykedő nemzetközi ipari vállalatcsoport. A Sapa üzleti tevékenységében mélyen

Részletesebben

A Smiths Beszállítói üzleti etikai kódexe

A Smiths Beszállítói üzleti etikai kódexe A Smiths Beszállítói üzleti etikai kódexe A Smiths Group globális vállalatként a világ minden táján ügyfelekkel, részvényesekkel és beszállítókkal áll kapcsolatban. Ezek az érdekelt felek, valamint az

Részletesebben

Kiadás vagy legutóbbi felülvizsgálat dátuma:

Kiadás vagy legutóbbi felülvizsgálat dátuma: 1. oldal, I. A SZABÁLYZAT CÉLJA Ebben a globális adatvédelmi szabályzatban (a továbbiakban: Szabályzat ) a Modine Manufacturing Company megjelölése a teljes és többségi tulajdonban lévő leányvállalataival

Részletesebben

A Piros könyv Az üzleti magatartás szabályzata

A Piros könyv Az üzleti magatartás szabályzata A Piros könyv Az üzleti magatartás szabályzata A feddhetetlenség a legfontosabb. Úgy kell dolgoznunk a mindennapok során, hogy megfeleljünk azoknak a legmagasabb szintű etikai normáknak, amelyek elvárhatók

Részletesebben

Az üzleti magatartás szabályzata

Az üzleti magatartás szabályzata A Piros könyv Az üzleti magatartás szabályzata Gyógyszereink képesek alapjaiban befolyásolni az emberek egészségét. Vevőink és a társadalom egész mindnyájunkra számít minden munkakörben, hogy segítséget

Részletesebben

Igazgatóság Elköteleződés a compliance és a tisztesség mellett

Igazgatóság Elköteleződés a compliance és a tisztesség mellett Tisztelt Hölgyem / Uram, Kedves Kollégák! Igazgatóság Elköteleződés a compliance és a tisztesség mellett Az E.ON célja, hogy kényelmesebb holnapot teremtsen azzal, hogy ügyfeleinek az új energiavilág által

Részletesebben

AZ ELECTROLUX CSOPORT SZÁLLÍTÓI MUNKAHELYI SZABVÁNYA

AZ ELECTROLUX CSOPORT SZÁLLÍTÓI MUNKAHELYI SZABVÁNYA AZ ELECTROLUX CSOPORT SZÁLLÍTÓI MUNKAHELYI SZABVÁNYA 1. A Szabályzat célja Az Electroluxnál nagy hagyománya van annak, hogy biztonságos és egészséges munkakörnyezetet kínál, és kiemelten törődik a környezetével,

Részletesebben

Etikai Szabályzat. 2015. augusztus. Tisztelt Alpiq Holding Ltd és kapcsolt vállalkozásainak Igazgatósági Tagjai! Tisztelt Munkavállalók!

Etikai Szabályzat. 2015. augusztus. Tisztelt Alpiq Holding Ltd és kapcsolt vállalkozásainak Igazgatósági Tagjai! Tisztelt Munkavállalók! conduct Etikai Szabályzat 2015. augusztus Tisztelt Alpiq Holding Ltd és kapcsolt vállalkozásainak Igazgatósági Tagjai! Tisztelt Munkavállalók! Az Alpiq kiáll a személyes felelősségvállaláson, innováción

Részletesebben

MAGATARTÁSI ÉS ETIKAI KÓDEX AJÁNDÉKOZÁSI ÉS REPREZENTÁCIÓS SZABÁLYZAT

MAGATARTÁSI ÉS ETIKAI KÓDEX AJÁNDÉKOZÁSI ÉS REPREZENTÁCIÓS SZABÁLYZAT MAGATARTÁSI ÉS ETIKAI KÓDEX AJÁNDÉKOZÁSI ÉS REPREZENTÁCIÓS SZABÁLYZAT AJÁNDÉKOZÁSI ÉS REPREZENTÁCIÓS SZABÁLYZAT Az üzleti ajándékok és a vendéglátás felajánlása vagy elfogadása gyakran alkalmas eszköze

Részletesebben

1036 Budapest, Perc utca 2. Tel: Honlap: Adatvédelmi tájékoztató

1036 Budapest, Perc utca 2. Tel: Honlap:   Adatvédelmi tájékoztató Adatvédelmi tájékoztató Készült: 2018.04.25. AZ ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ CÉLJA A VIVEKA Világkerekítő Műhely, (a továbbiakban Adatkezelő) elkötelezett ügyfelei, partnerei, önkéntesei személyes adatainak

Részletesebben

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ. A fóti Élhető Jövő Park látogatásának szervezéséhez és megvalósulásához kapcsolódó adatkezelésről

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ. A fóti Élhető Jövő Park látogatásának szervezéséhez és megvalósulásához kapcsolódó adatkezelésről ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről

Részletesebben

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ. OTP TRAVEL KFT Budapest, Nádor u. 21.

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ. OTP TRAVEL KFT Budapest, Nádor u. 21. ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ OTP TRAVEL KFT. 1051 Budapest, Nádor u. 21. 1 1. Az adatkezelés alapjául szolgáló jogszabályok - az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi

Részletesebben

Hatályos: december 12.

Hatályos: december 12. 23/2015. számú közvetlen hatályú Igazgatósági Szabályzat a Takarékbank Zrt-vel összevont alapú felügyelet alá tartozó Társaság és a Takarékbank Zrt. részére. 23/2015. számú Igazgatósági Szabályzat Etikai

Részletesebben

HU 1 HU KÖZVETÍTŐK EURÓPAI MAGATARTÁSI KÓDEXE

HU 1 HU KÖZVETÍTŐK EURÓPAI MAGATARTÁSI KÓDEXE HU HU HU KÖZVETÍTŐK EURÓPAI MAGATARTÁSI KÓDEXE E magatartási kódex számos olyan alapelvet határoz meg, amelyek mellett az egyes közvetítők saját felelősségükre önkéntes alapon elkötelezhetik magukat. A

Részletesebben

A 13. Adatvédelmi rendelkezések fejezet a következőként alakult át

A 13. Adatvédelmi rendelkezések fejezet a következőként alakult át A 13. Adatvédelmi rendelkezések fejezet a következőként alakult át 13.1 A Szolgáltató általi adatkezelésre vonatkozó rendelkezések 13.1.1 Szolgáltató a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése

Részletesebben

ELTE PÉNZÜGYI JOGI KONFERENCIA 2012

ELTE PÉNZÜGYI JOGI KONFERENCIA 2012 Budapesti Ügyvédi Kamara ELTE ELTE PÉNZÜGYI JOGI KONFERENCIA 2012 Budapest, 2012. november 23. Második szekció: Belföldi ÁFA ügylettel kapcsolatos problémák elemzése Moderátor: dr. Fülöp Péter ügyvéd,

Részletesebben

MAGYAR ÍRÁSTERÁPIÁS EGYESÜLET MINŐSÍTETT SZAKTANÁCSADÓI BÁZIS SZAKMAI-ETIKAI KÓDEXE

MAGYAR ÍRÁSTERÁPIÁS EGYESÜLET MINŐSÍTETT SZAKTANÁCSADÓI BÁZIS SZAKMAI-ETIKAI KÓDEXE MAGYAR ÍRÁSTERÁPIÁS EGYESÜLET MINŐSÍTETT SZAKTANÁCSADÓI BÁZIS SZAKMAI-ETIKAI KÓDEXE 1. Preambulum 1.1 A Szakmai-Etikai Kódex (továbbiakban: SZEK) célja, hogy meghatározza Magyar Írásterápiás Egyesület

Részletesebben

A BORSODCHEM CSOPORT VISSZAÉLÉS ELLENI SZABÁLYZATA

A BORSODCHEM CSOPORT VISSZAÉLÉS ELLENI SZABÁLYZATA A BORSODCHEM CSOPORT VISSZAÉLÉS ELLENI SZABÁLYZATA A BORSODCHEM CSOPORT VISSZAÉLÉS ELLENI SZABÁLYZATA 2015. JÚNIUS Jóváhagyta, Jiansheng Ding elnök-vezérigazgató A SZABÁLYZAT CÉLJA A BorsodChem Csoport

Részletesebben

Az ÉMK Kft. (továbbiakban Társaság, Vállalat) elkötelezetten törekszik a jogszerű, etikus és átlátható működésre.

Az ÉMK Kft. (továbbiakban Társaság, Vállalat) elkötelezetten törekszik a jogszerű, etikus és átlátható működésre. ETIKAI KÓDEX 1. Bevezető rendelkezések Az ÉMK Kft. (továbbiakban Társaság, Vállalat) elkötelezetten törekszik a jogszerű, etikus és átlátható működésre. Munkaköri feladataik ellátása közben a munkavállalók

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. - a MiFID II szabályozásról lakossági ügyfelek részére -

TÁJÉKOZTATÓ. - a MiFID II szabályozásról lakossági ügyfelek részére - TÁJÉKOZTATÓ - a MiFID II szabályozásról lakossági ügyfelek részére - Tisztelt Ügyfelünk! Szeretnénk Önt tájékoztatni, hogy 2018. január 3. napjától a pénzügyi eszközök piacairól, valamint a 2002/92/EK

Részletesebben

MAGATARTÁSI ÉS ETIKAI KÓDEX GONDOS TÁJÉKOZTATÁSI IRÁNYELV

MAGATARTÁSI ÉS ETIKAI KÓDEX GONDOS TÁJÉKOZTATÁSI IRÁNYELV MAGATARTÁSI ÉS ETIKAI KÓDEX GONDOS TÁJÉKOZTATÁSI IRÁNYELV GONDOS TÁJÉKOZTATÁSI IRÁNYELV Az irányelv célja elősegíteni, hogy a dolgozók a tisztségviselőket, igazgatókat, szaktanácsadókat és megbízottakat

Részletesebben

MÜTF ALUMNI SZAKMAI KÖZÖSSÉG ETIKAI KÓDEXE

MÜTF ALUMNI SZAKMAI KÖZÖSSÉG ETIKAI KÓDEXE MÜTF ALUMNI SZAKMAI KÖZÖSSÉG ETIKAI KÓDEXE 2011 1. Az Etikai Kódex célja és alapelvei 1.1 A MÜTF ALUMNI SZAKMAI KÖZÖSSÉG (továbbiakban: MASZK) Etikai Kódexe a Közösség etikai önszabályozásának dokumentuma.

Részletesebben

A Supplier of the Year

A Supplier of the Year A Supplier of the Year - 2016 Versenyszabályzata 1. Általános versenyfelhívás A verseny célja: Üzleti partneri, beszállítói fontosak a LeasePlan Hungária Zrt-nek (továbbiakban: LeasePlan)! Termékeinek

Részletesebben

EURÓPA BRÓKERHÁZ ZRT. Összeférhetetlenségi politika

EURÓPA BRÓKERHÁZ ZRT. Összeférhetetlenségi politika Összeférhetetlenségi politika Az igazgatói utasítás hatályba léptető határozatának száma: 2012/12/1. 2014/03/31. A hatályba lépés dátuma: Módosítást hatályba léptető határozat száma: Módosítás hatályba

Részletesebben

Az AGC Csoport Etikai Kódexe

Az AGC Csoport Etikai Kódexe Az AGC Csoport Etikai Kódexe Az AGC Csoport Etikai Kódexe A vállalati büszkeséggel párosuló fejlődésért és növekedésért Az AGC Csoport valamennyi tagjának, A környező üzleti világ nem marad változatlan

Részletesebben

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében A Toyota alapítása óta folyamatosan arra törekszünk, hogy kiváló minõségû és úttörõ jelentõségû termékek elõállításával, valamint magas szintû szolgáltatásainkkal

Részletesebben

Felelős Beszerzési Szabályzat

Felelős Beszerzési Szabályzat Felelős Beszerzési Szabályzat Az Arriva csoport ügyfelei és munkavállalói előnyére felelős beszerzési szabályzatot fogalmaz meg. Mindezt gondos kiválasztással, beszállítóinkkal való együttműködéssel és

Részletesebben

Integritás és korrupciós kockázatok a magyar vállalati szektorban február

Integritás és korrupciós kockázatok a magyar vállalati szektorban február Integritás és korrupciós kockázatok a magyar vállalati szektorban - 2010 2011. február A kutatás bemutatása A kutatás célja: A korrupciós kockázatok felmérése a magyarországi vállalati szektorban Annak

Részletesebben

PLATINUM TRAVEL SOLUTIONS KFT. ADATVÉDELMI INCIDENS BEJELENTÉSÉRE VONATKOZÓ ELJÁRÁSI REND. Érvényes: napjától

PLATINUM TRAVEL SOLUTIONS KFT. ADATVÉDELMI INCIDENS BEJELENTÉSÉRE VONATKOZÓ ELJÁRÁSI REND. Érvényes: napjától PLATINUM TRAVEL SOLUTIONS KFT. ADATVÉDELMI INCIDENS BEJELENTÉSÉRE VONATKOZÓ ELJÁRÁSI REND Érvényes: 2018.05.25. napjától 1 Tartalom BEVEZETÉS... 3 1. AZ ADATVÉDELMI INCIDENS FOGALMA ÉS BELSŐ JELENTÉSE...

Részletesebben

A Türingiai Antikorrupciós Irányelv és az antikorrupciós megbízottak szerepe Türingiában. Dr. Jenak Andreas. Türingiai Belügyminisztérium

A Türingiai Antikorrupciós Irányelv és az antikorrupciós megbízottak szerepe Türingiában. Dr. Jenak Andreas. Türingiai Belügyminisztérium A Türingiai Antikorrupciós Irányelv és az antikorrupciós megbízottak szerepe Türingiában Dr. Jenak Andreas Türingiai Belügyminisztérium A korrupció meghatározása Közhivatali megbízatással történő visszaélés

Részletesebben

Hatályos: 2014. december 18. napjától

Hatályos: 2014. december 18. napjától 21/2014. számú Igazgatósági Szabályzat Etikai Kódex KM9. számú melléklet Ügyfél-tájékoztató az etikai előírásokról Hatályos: 2014. december 18. napjától 1. Az Etikai Kódex célja A Takarékbank Zrt., a Takarékbank

Részletesebben

Családi Vállalkozások Országos Egyesülete ETIKAI KÓDEX

Családi Vállalkozások Országos Egyesülete ETIKAI KÓDEX Családi Vállalkozások Országos Egyesülete ETIKAI KÓDEX 2014 Tartalomjegyzék Az Etikai Kódex alkalmazási köre... 3 Magatartás az Egyesületben, illetve azon kívül... 3 A jogszabályok betartása... 3 Kapcsolat

Részletesebben

Az OTP Bank Nyrt. Korrupcióellenes Politikája

Az OTP Bank Nyrt. Korrupcióellenes Politikája 1. Bevezetés Az OTP Bank Nyrt. Korrupcióellenes Politikája Az OTP Bank Nyrt. (a továbbiakban: Bank) illetve az OTP Csoport elkötelezett a korrupció ellenes küzdelemben. A Bank tulajdonosai és vezetői zéró

Részletesebben

Messer Csoport - Etikai kódex

Messer Csoport - Etikai kódex Messer Csoport - Etikai kódex Tartalomjegyzék 1. Vállalati jövőkép Etikai kódex... 3 2. Emberi jogok - gyermek-/kényszermunka - diszkrimináció tilalma... 3 3. Kartell- és versenytilalom... 4 4. Nemzetközi

Részletesebben

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ 1 / 7 ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ Tisztelt Ügyfelünk! A természetes személyeknek a kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül

Részletesebben

Közbeszerzés és Versenyjog

Közbeszerzés és Versenyjog Szöveg Közbeszerzés és Versenyjog Füzesi Géza Gazdasági Versenyhivatal Közbeszerzés és Versenyjog A közbeszerzésekrıl szóló 2011. évi CVIII. törvény (továbbiakban: Kbt.) 2. -ának (2) bekezdése szerint

Részletesebben